RSS

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα;


Νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα με παράλληλη κατάργηση των τελών κυκλοφορίας εισηγείται στην κυβέρνηση η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από μήνες συζητήσεων επί συζητήσεων, η αρμόδια Επιτροπή των δύο συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, που ανέλαβε τη διαμόρφωση του νέου συστήματος τελών κυκλοφορίας, έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της και ετοιμάζει την τελική πρόταση-εισήγηση, που θα παραδώσει κατά το προσεχές χρονικό διάστημα στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και στην Τίνα Μπιρμπίλη.

Η επιτροπή κρίνει ότι η επιβάρυνση πρέπει να περάσει στη χρήση των περισσότερων από 5,5 εκατ. οχήματα, δηλαδή στην κατανάλωση του καυσίμου, χαρακτηρίζοντας το σύστημα αυτό πιο δίκαιο έναντι των τελών κυκλοφορίας που το θεωρεί άδικο και αντικοινωνικό μέτρο.

Το σκεπτικό της επιτροπής είναι ότι πρέπει να καταργηθούν τα τέλη κυκλοφορίας και να αυξηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα. Ενδεχόμενο που δεν αποκλείεται να εκτινάξει την τιμή της αμόλυβδης ακόμα και στα 2 ευρώ.

Έβαλαν 3, πάνε για 4

Μέχρι σήμερα, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καυσίμων έχει αυξηθεί τρεις φορές από την αρχή του έτους. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο ΕΦΚ της αμόλυβδης πήγε στα 530 ευρώ, επιβαρύνοντας κατά περίπου 0,143 ευρώ τη λιανική τιμή και βάζοντας κοντά 1 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Τον Μάρτιο η δεύτερη αύξηση ανέβασε τον φόρο της αμόλυβδης στα 610 ευρώ και τη λιανική τιμή 0,08 ευρώ παραπάνω. Στις αρχές του τρέχοντος μηνός η τρίτη αύξηση ανεβάζει τον φόρο στα 670 ευρώ και τη λιανική τιμή κατά μέσο όρο στα 1,6 ευρώ από 1,3 ευρώ που ήταν προ τριμήνου. Και δεν υπολογίζεται η τελευταία αύξηση του ΦΠΑ που θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου, με την οποία θα επιβαρυνθεί κατά 2 με 3 λεπτά η λιανική τιμή πώλησης της αμόλυβδης. Και από τις τρεις αυξήσεις αναμένουν συνολικά έσοδα 2,1 δισ. ευρώ.

Προβληματισμός στη διυπουργική

Εν τούτοις, οι αυξητικές τάσεις στη διεθνή τιμή πώλησης του πετρελαίου προβληματίζουν τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής, τα οποία δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι η τιμή πώλησης της βενζίνης είναι η ακριβότερη στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δεν παραλείπουν, ωστόσο, να χαρακτηρίσουν άδικα τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία έχουν αυξηθεί τρεις φορές την τελευταία πενταετία.

Και επειδή φοβούνται ότι το μέτρο μπορεί να περιορίσει τη χρήση του αυτοκινήτου συστήνουν από την άλλη και μέτρα τονωτικά της αγοράς οχημάτων, όπως την κατάργηση του πρόσφατου φόρου πολυτελείας που επιβλήθηκε σε καινούργια και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και με τον τελευταίο φορολογικό νόμο να επιβαρύνει όσα έχουν αξία άνω των 15.000 ευρώ και 11.000 ευρώ αντίστοιχα. Το τελευταίο, όμως, θεωρείται δύσκολο καθώς αναμένονται έσοδα τα οποία έχουν καταγραφεί και στο μνημόνιο από την τρόικα των δανειστών.


enet

Στην Γερμανία γίναμε διαφήμιση μπύρας!


Μέχρι και σε γερμανικές διαφημίσεις μπύρας πρωταγωνιστεί η... ελληνική οικονομική κρίση. Στην καινούργια διαφήμιση της ζυθοποιίας Paulaner μία παρέα από Έλληνες και Γερμανούς πίνουν μπύρες σε μία μπυραρία του Μονάχου...
Όταν ένας Γερμανός προσφέρεται να πληρώσει τον καινούργιο γύρο, οι Έλληνες φίλοι του τον σταματούν: «αρκετά έχετε πληρώσει εσείς οι Γερμανοί», λένε. «Τώρα είναι η σειρά εμάς των Ελλήνων». Με ένα βροντερό «γεια μας» η παρέα επιβεβαιώνει την ελληνογερμανική φιλία...
«Τι συμβαίνει; Είσαστε πάλι... ματσωμένοι;» ρωτάει ο Γερμανός, απορώντας που βρήκαν οι Έλληνες τα χρήματα!
Και η διαφήμιση κλείνει με το σλόγκαν «Καλά, καλύτερα με Paulaner».
Την είδηση αναφέρει η γερμανική Bild Zeitung, με το φαρμακερό σχόλιο: «Πρώτα αδέκαροι, μετά με δισεκατομμύρια δανεικά και τώρα γίνονται περίγελος ακόμη και στις διαφημίσεις», εννοώντας φυσικά την Ελλάδα και τους Έλληνες...

paratiritis
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Μεγαφωνική αγροτική μεταρρύθμιση σε χωριό της περιφέρειας


Eκεί που κάθομαι αμέριμνος στην πλατεία ενός μικρού χωριού της επαρχίας, με τρομάζει ένας μεγαφωνικός ήχος. Ξεκινάει με τη λέξη αγρότες και το μεγάφωνο τοποθετημένο σε μια στέγη σχεδόν πάνω απ᾽ το κεφάλι μου. Ούτε ένα δύο, ούτε φύσημα στο μικρόφωνο..."Πάτησε" τραχιά ένα αγρότες και έφαγα την ψυχρολουσία. Ενώ συνέχιζε να μιλάει, συνειδητοποίησα τι ακριβώς συμβαίνει και άκουσα με προσοχή:

"Αγρότες, όσοι δεν κάνατε τις δηλώσεις για την ψηφιοποίηση, να έρθετε να τις κάνετε τώρα! Όσοι δεν έχετε χρήματα και γι᾽ αυτό δεν έρχεστε, να έρθετε να καταθέσετε τη δήλωση και τα χρήματα θα τα δώσετε μετά, κατά την ψηφιοποίηση. Ξέρω ότι κάποιοι δεν έρχεστε επειδή δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά δε χρειάζεται να πληρώσετε αμέσως. Ο άνθρωπος που συμπληρώνει τις δηλώσεις κάνει τόσα χιλιόμετρα. Βάζει 100 ευρώ βενζίνα και πληρώνεται 15 ευρώ. Να μην τον ξανατρέχουμε τον άνθρωπο που ξοδεύει και απ᾽ την τσέπη του. Σας περιμένουμε, ελάτε αμέσως"....

Tι τηλέφωνα, διαδίκτυο, μέιλ! Μεγάφωνο κοτσαρισμένο στη στέγη της πλατείας, πέντε σταράτες κουβέντες, εξυπηρέτηση στην πληρωμή και τέρμα τα λάχανα, λέμε...

newsblog

Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Αντίδραση του υπουργείου Υγείας μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ του Εξάντα «ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΚΥΤΤΑΡΟ» στη ΝΕΤ...


Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ του Εξάντα "Το Πολύτιμο Κύτταρο" που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, προωθείται από το υπουργείο Υγείας κοινή υπουργική απόφαση η οποία θα ρυθμίζει το νομικό πλαίσιο κάτω από το οποίο θα λειτουργούν από δω και στο εξής οι τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα, ιδιωτικές και δημόσιας πρόσβασης. «Έχουμε δώσει ήδη εντολή στον ΕΟΜ (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων) να γνωμοδοτήσει επί του θέματος,» είπε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Δημόπουλος, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γιώργο Αυγερόπουλο, χαρακτηρίζοντας το ντοκιμαντέρ του Εξάντα ως «μια έγκυρη και πρωτοπόρο δουλειά πάνω σε αυτό το φλέγον ζήτημα». «Πιστεύουμε» συνέχισε, «ότι σε ένα με δύο μήνες θα είμαστε έτοιμοι για μια κοινή υπουργική απόφαση που θα καθορίζει για πρώτη φορά το πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών.»

Θυμίζουμε ότι ο κ. Δημόπουλος στην συνέντευξη που παραχώρησε στον Εξάντα για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ, παραδέχθηκε ότι το υπουργείο του δεν γνωρίζει ούτε καν τον ακριβή αριθμό των ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης βλαστοκυττάρων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι «αφέθηκαν επί χρόνια να λειτουργούν εν κενώ». Επισήμανε επίσης ότι «πρέπει να υπάρξει ένας γρήγορος εξορθολογισμός και πάνω απ' όλα να καθοριστούν όροι λειτουργίας των τραπεζών από εδώ και πέρα. Και για τον κόσμο να μην ταλαιπωρείται, να μην καταξοδεύεται, να μην μπαίνει σε διαδικασίες που δεν τον οδηγούν εκεί που θέλει, αλλά και για το γενικότερο όφελος και το δημόσιο συμφέρον το οποίο προκύπτει από τη χρήση των βλαστοκυττάρων τα επόμενα χρόνια.»
Η Ελλάδα έχει τις περισσότερες ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε όλο τον κόσμο σε σχέση με τον πληθυσμό της, (υπολογίζεται ότι είναι 21 στον αριθμό), ενώ λειτουργούν και δύο τράπεζες δημόσιας πρόσβασης μία στην Αθήνα και μια στην Θεσσαλονίκη.

no-news



Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΓΛΗΣ ΤΗΣ ΚΑΜΠΟΤΖΗΣ



Δεν άντεξε στoν πoλιτισμό και γύρισε στη ζούγκλα.
Πριν από περίπου 3 χρόνια μια γυναίκα χωρίς ρούχα βρέθηκε να προσπαθεί να κλέψει φαγητό από ένα σπίτι Η γυναίκα αυτή δεν μπορούσε να μιλήσει, δεν είχε ίχνος πολιτισμού και είχε συμπεριφορά άγριου ζώου. Η ηλικία της υπολογίζεται κάπου στα 30 και για πολλά χρόνια ζούσε στα δάση μαζί με τα άγρια ζώα. Μόλις τη βρήκαν την έβαλαν και πάλι στον πολιτισμό. Εδώ και λίγες μέρες όμως η γυναίκα αυτή αγνοείται και όλοι πιστεύουν ότι τίποτα κακό δεν της έχει συμβεί. Απλά αποφάσισε να γυρίσει πίσω εκεί που πλέον... "ανήκει". Στην άγρια φύση. troktiko
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ


Στο Φανάρι βρέθηκαν χθες ιεράρχες της Κρήτης προκειμένου να υπογράψουν τα απαραίτητα έγγραφα για την απόκτηση της τουρκικής υπηκοότητας.

Πρόκειται για τους Μητροπολίτες Ιεραπίτνης και Σητείας κ. Ευγένιο, Πέτρας και Χερονήσου κ. Νεκτάριο, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο και Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέα.

Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να βρεθούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι υπόλοιποι ιεράρχες του νησιού, αφού ως γνωστόν η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης αποδέχτηκε ομόφωνα την τουρκική προσφορά.

Σημειώνεται ότι με την παραχώρηση της τουρκικής υπηκοότητας αποκτούν ταυτόχρονα και το δικαίωμα του «εκλέγειν και του εκλέγεσθαι» στον Οικουμενικό Θρόνο.

Πρόκειται για έναν “ελιγμό” των Ιεραρχών των Μητροπόλεων που υπάγονται και ευθεία στο Πατριαρχείο προκειμένου να αποκτήσουν το προνόμιο που είχαν μέχρι τώρα μόνο οι αποκαλούμενοι “Φαναριώτες” (όσοι είχαν γεννηθεί και διέμεναν στην γειτονική χώρα).

adiakritos.gr

Γεννήθηκε Εργαστηριακή Ζωή;

Η είδηση που παίχτηκε πολύ γρήγορα στις ειδήσεις και στη συνέχεια – άγνωστο το πώς και το γιατί – «έσβησε» - αφορούσε την ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ επιτυχία των ειδικών επιστημόνων που «κατασκεύασαν ζωή σε εργαστηριακό επίπεδο!»

Εάν κάποτε η ανθρωπότητα έτριβε τα μάτια της προσπαθώντας να ξεβουλώσει τα αυτιά της την ίδια στιγμή που επιστήμονες και απλοί άνθρωποι βασάνιζαν το μυαλό τους για να «καταλάβουν» τι σημαίνει το γεγονός ότι η «Dolly» ήταν κλώνος, τώρα τι ακριβώς να κάνουμε όταν ακούμε ότι ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ζωής στο… εργαστήριο;

Έχω την εντύπωση ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου αποδεχόμενοι ότι με τις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στα μέτωπα των βίο-ιατρικών επιστημών προκύπτει επιτακτική η ανάγκη σε διεθνές επίπεδο να θεσμοθετηθούν συγκεκριμένοι κώδικες ηθικής συμπεριφοράς, έστω και αν κάποιοι αναρωτηθούν ποιοι έχουν το δικαίωμα να θεσμοθετήσουν.. κάτι τέτοιο ή, ακόμη πιο προωθημένα, «τι ακριβώς είναι η επιστημονική ηθική;»

Να συμφωνήσουμε με τον Πλάτωνα που είδε την ηθική ως θεμέλιο για μια θεωρία της αθανασίας της ατομικής ψυχής ή με τον Αριστοτέλη που την αποδέχθηκε και την ερμήνευσε ως Αρχή οργανωτική της κοινωνίας; Η, μήπως πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η ηθική ξεκινά με «την αγάπη προς τον πλησίον μας» για να απολήξει στην υπερβατική μεταφυσική πραγματικότητα της Βασιλείας του Θεού;

Είναι αλήθεια αδιαμφισβήτητη ότι συνυπήρχαν πάντοτε «το καλό και το κακό» σε κάθε επιστημονική ανακάλυψη. Να θυμηθούμε το Manhattan Project στα εργαστήρια Los Alamos που κατόρθωσε να εγκλωβίσει την πυρηνική ενέργεια σε μορφή βομβών οι οποίες πριν έξι δεκαετίες κατέστρεψαν μέσα σε λίγα λεπτά την Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και έβαλαν τέρμα στη φρίκη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου; Ή να θυμηθούμε τη φρίκη που έσπειρε η ατομική βόμβα μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας σε αυτές τις δύο Ιαπωνικές πόλεις, φρίκη δείγματα της οποίας ζούνε ακόμη σήμερα για να μας θυμίζουν αυτό που δεν άντεξαν κάποιοι από τους δημιουργούς της και αυτοκτόνησαν;

Αυτή ήταν η «κακή» πλευρά της ανακάλυψης!

Αλλά υπάρχει και η «καλή» πλευρά αυτή που όχι μόνο δημιουργεί ενέργεια από πυρηνικά εργοστάσια αλλά ταυτόχρονα σώζει και θα συνεχίσει να σώζει εκατομμύρια ζωές στην εφαρμογή της ως θεραπευτική ακτινοβολία κατά διαφόρων μορφών του καρκίνου που θερίζει την ανθρωπότητα!

Η ανθρώπινη κοινωνία και οι ερευνητές επιστήμονες «διψούν» για εφευρέσεις που θα επιμηκύνουν την επιβίωσή μας εξαλείφοντας πείνα, κακουχία, αρρώστιες. Σας θυμίζω την αφοπλιστική προσευχή του Μαϊμονίδη που πριν μερικούς αιώνες ζητούσε επιγραμματικά: « ...Βοήθα να είμαι μετριοπαθής σε όλα, Ύψιστε, εκτός από την αγάπη μου για την επιστήμη:!...»

Το θεμελιακό ερώτημα δεν μπορεί να είναι επικεντρωμένο σε μια στείρα, φοβική ή υστερική αντίδραση μήπως ξαναζήσουμε μέσα από τον καλπασμό της Επιστημονικής έρευνας και των παγκοσμιοποιημένων προσπαθειών τον μύθο του Πύργου της Βαβέλ ή μήπως οδεύουμε ολοταχώς στην αγκαλιά του άρχοντα του Σκότους αλλά στην προσπάθειά μας να δεχθούμε ότι «ουδέν καλόν αμιγές κακού…» και συμμορφούμενοι να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να εφαρμόσουμε τις νέες τεχνολογίες όπως την ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ (για την οποία, εντελώς παράδοξα, ΔΕΝ ακούμε πολλά στα Δελτία Ειδήσεων όχι μόνο των ελληνικών αλλά ΟΛΩΝ των διεθνών ΜΜΕ) και με ποιους στόχους….

Στον 21ο αιώνα καθώς οι ανακαλύψεις με την συνέργεια των απίστευτα ταχύτατων Η/Υ επιταχύνονται θεαματικά στο δίλημμα «γνώση και έλεγχος» γίνεται επιτακτικό το ερώτημα «ποιοι και πώς θα ελέγξουν την ξέφρενη πορεία στην υπέρτατη γνώση».

Θα είναι οι «ελεγκτές» αυτοί που ως επιστήμονες ή Ηγέτες μορφοποιούν την κοινωνική πολιτική ή μήπως ΤΕΛΙΚΑ όλοι οφείλουμε να ελέγξουμε τους εαυτούς μας και την αδηφάγο περιέργεια και προωθητική δύναμη της έρευνας για νέα γνώση και νέες εφαρμογές της γνώσης;

Εάν το θέμα «Φρανκενσταϊν» δημιουργούσε ανατριχίλα φόβου και η υπόθεση «κλώνος» πέρασε μισό-αστεία, μισό-σοβαρά στο συλλογικό μας υποσυνείδητο με συμβολισμό τη Dolly ή τώρα τον Got ταύρο των Ισπανικών ταυρομαχιών, η υπόθεση που αναδύθηκε ξαφνικά - και το ίδιο ξαφνικά «έσβησε» - της δημιουργίας ΖΩΗΣ στο ερευνητικό εργαστήριο τι συναισθήματα πρέπει να γεννήσει στη συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας;

Μήπως, επειδή όπως πληροφορηθήκαμε υπάρχει και ένας ΕΛΛΗΝΑΣ (τελικά ΠΑΝΤΟΥ υπάρχει και ένας Έλληνας ή μια Ελληνίδα) στην συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα θα πρέπει αυτός ευγενικά να μνημονεύσει στην «παρέα του» και τον ρόλο που απαιτείται να διαδραματίσει στις προσπάθειές τους η πολύ συγκεκριμένη, παρά τον πλατύ αφαιρετικό της συμβολισμό, έννοια της…ΗΘΙΚΗΣ;

Του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου

από TreloKouneli

Μειωμένες κατά 4% οι τραπεζικές καταθέσεις


Κατά 55% από ιδιώτες και 45% από επιχειρήσεις η μείωση των καταθέσεων

Υποχώρηση 4% σημείωσαν οι καταθέσεις της ελληνικής τραπεζικής αγοράς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, με τη μείωση να προέρχεται κατά 55% από ιδιώτες και 45% από επιχειρήσεις, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας Πειραιώς.

Αναφορικά με το θέμα της ρευστότητας, το οποίο και απασχόλησε τις ελληνικές τράπεζες εξαιτίας της επιδείνωσης της δημοσιονομικής κρίσης, καθοριστική ήταν η συμβολή των κρατικών μέτρων ενίσχυσης σε συνδυασμό και με τις αποφάσεις της ΕΚΤ, τα οποία δεν επέτρεψαν να δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα στην ελληνική αγορά.

Οι ελληνικές τράπεζες εφαρμόζουν πολιτικές που διασφαλίζουν πρόσθετη ρευστότητα στο σύστημα, η οποία, σε συνδυασμό με τα παραπάνω μέτρα, επαρκούν για την ομαλή χρηματοδότηση των πελατών τους και της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον, επισημαίνει η Τράπεζα Πειραιώς.

VORIA.GR

ΓΕΝΝΕΣ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ...


Πόλεμος τιμών έχει ξεσπάσει μεταξύ των μεγάλων ιδιωτικών μαιευτηρίων. Η κίνηση του Ιασώ να προχωρήσει σε αναμόρφωση τιμών...
και υπηρεσιών εντείνει τον ανταγωνισμό στην αγορά- φιλέτο που αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Μάλιστα, λόγω της...
προβλεπόμενης μείωσης των γεννήσεων αλλά και της εισόδου ενός ακόμη «παίκτη» στην αγορά, ο ανταγωνισμός αναμένεται ότι θα οξυνθεί, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αναδιανομή της σημερινής πίτας. Αλλωστε, μεταξύ των ιδιωτικών μαιευτηρίων της Αττικής εδώ και αρκετούς μήνες μαίνεται ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα ιδιωτικά μαιευτήρια- Ιασώ , Μητέρα και Λητώ- από τη μία πλευρά και του Γαία από την άλλη, που λειτουργεί ως σύμπραξη του Ιατρικού Αθηνών με το Ερρίκος Ντυνάν, στις εγκαταστάσεις του δεύτερου. Η επικείμενη λειτουργία του Ρέα (210 κλινών), του πρώτου μαιευτηρίου στα νότια προάστια, εκτιμάται ότι θα ανατρέψει εκ νέου τα δεδομένα στον χάρτη των ιδιωτικών μαιευτηρίων και κυρίως στην Αττική, προσδίδοντας νέες διαστάσεις στη μάχη μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων. Οπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, οι παραδοσιακοί ιδιωτικοί παίκτες καλούνται πλέον να μοιραστούν την πίτα των περίπου 30.000 τοκετών, που πραγματοποιούνται ετησίως στην Αττική, αριθμός που δεν προβλέπεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
Στροφή προς την οικονομική θέση
Εξ ου και η προσπάθεια όλων των παικτών να διευρύνουν ή να συγκρατήσουν την πελατεία τους. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι πελάτες που επιλέγουν το οικονομικό πακέτο, οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του χώρου, καταγράφεται σημαντική στροφή προς την οικονομική θέση, την οποία επιλέγει πλέον περίπου το 65% των πελατών των ιδιωτικών μαιευτηρίων, έναντι 50% τα προηγούμενα χρόνια. Η εξέλιξη, επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, εκτιμάται ότι θα συμπιέσει την ανοδική πορεία του τζίρου της αγοράς μαιευτικών- γυναικολογικών κλινικών, η οποία παρουσιάζει κατά την περίοδο 1998-2008 μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου 9,6%, όπως διαπιστώνεται σε πρόσφατη μελέτη της ΙCΑΡ. Πρόκειται για τάση η οποία αναμένεται ότι θα ενισχυθεί εξαιτίας του οικονομικού στριμώγματος, γι΄ αυτό το Ιασώ αποφάσισε να διαμορφώσει μια τιμή για το συνολικό κόστος του τοκετού (που περιλαμβάνει και το κόστος επισκληριδίου νάρκωσης) προχωρώντας ταυτόχρονα σε μειώσεις, αλλά και κατάργηση των πολύκλινων δωματίων. Ετσι, σύμφωνα με το Ιασώ , το συνολικό κόστος του τοκετού στην οικονομική θέση (τρίκλινο) μειώνεται κατά 40% και διαμορφώνεται στα 2.000 ευρώ, από 3.350 ευρώ. Σε μειώσεις τιμών προχώρησε το μαιευτήριο και στους τοκετούς υψηλότερων θέσεων (από 15% έως 6%), σε χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και στη συλλογή βλαστοκυττάρων (πρόσφατα επεβλήθησαν πρόστιμα στα μαιευτήρια Ιασώ , Μητέρα και Λητώ από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, καθώς χρέωναν καταχρηστικά και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση τις μητέρες που γεννούσαν σε αυτά για τη συλλογή βλαστοκυττάρων).
Πακέτα για άνεργους και πολύτεκνους
Επιπλέον, το Ιασώ δημιουργεί ειδικά πακέτα για άνεργους (έκπτωση 30%) και πολύτεκνους. Σύμφωνα με τον κ. Πασχάλη Μπουχώρη, γενικό διευθυντή του ομίλου Ιασώ , η απόφαση βασίζεται σε τρεις λόγους: στην προσπάθεια προσέλκυσης νέων γιατρών, στην παροχή φθηνότερου πακέτου εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, αλλά και την ανάγκη συγκράτησης πελατών, οι οποίοι λόγω του οικονομικού στριμώγματος στρέφονται προς τα δημόσια μαιευτήρια. Πρόκειται για τάση που άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο έντονη από τον περασμένο Ιούλιο και έχει οδηγήσει, σύμφωνα με τον κ. Μπουχώρη, σε 15%- 20% μείωση των πελατών του Ιασώ . «Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη μείωση»
Αλλά και το Μητέρα, που ανήκει μαζί με το Λητώ στον όμιλο Υγεία, έχει μπει στον χορό των μειώσεων, όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του μαιευτηρίου κ. Αλέξης Κομνηνός. Στην αρχή του έτους προχώρησε στη δημιουργία οικονομικού πακέτου. Ετσι, το συνολικό κόστος ενός φυσιολογικού τοκετού σε τρίκλινο δωμάτιο διαμορφώθηκε στα 2.000 ευρώ για νοσηλεία τεσσάρων ημερών, ενώ σε περίπτωση νοσηλείας τριών ημερών μειώνεται κατά 100 ευρώ. Πάντως, κατά τον κ. Κομνηνό «δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μείωση», ενώ στις υψηλότερες θέσεις ο τιμοκατάλογος που έχει διαμορφωθεί αναφέρει μόνο στο κόστος του τοκετού (χωρίς τις επιπλέον επιβαρύνσεις, όπως είναι η επισκληρίδιος ή ορισμένες εξετάσεις). Ο κ. Κομνηνός εκτιμά, πάντως, ότι τα ιδιωτικά μαιευτήρια θα επηρεαστούν αρνητικά από την προβλεπόμενη μείωση των γεννήσεων. Πέρυσι εκτιμάται ότι η μείωση κινήθηκε γύρω στις 2.500, ενώ κατά τη φετινή χρονιά οι εξελίξεις αναμένεται να είναι χειρότερες.
Από την αρχή της λειτουργίας του τον περασμένο Νοέμβριο το Γαία τοποθετήθηκε στην αγορά ως το ιδιωτικό μαιευτήριο που σκόπευε να προχωρήσει στην παροχή υπηρεσιών με χαμηλότερο τιμολόγιο σε σύγκριση με τις τιμές των υπόλοιπων μαιευτηρίων. Η εξέλιξη είχε οδηγήσει τότε το Ιασώ σε έναν πρώτο γύρο μείωσης τιμών.«Η Γαία εισήγαγε το στοιχείο του ανταγωνισμού στην αγορά των μαιευτηρίων», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού Αθηνών Βασίλης Αποστολόπουλος. «Μάλιστα, από το ξεκίνημα έχουμε ήδη αναθεωρήσει μία φορά τις τιμές προς τα κάτω και αν χρειαστεί θα ανταποκριθούμε αναλόγως, προκειμένου να παραμείνουμε στα χαμηλότερα επίπεδα της αγοράς». Οπως επισημαίνει ο κ. Αποστολόπουλος, το συνολικό κόστος του φυσιολογικού τοκετού σε τετράκλινο είναι 1.300 ευρώ, ενώ σε τρίκλινο 1.650 ευρώ.


από ΤΑ ΝΕΑ

ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ

από ΤΑ ΝΕΑ

Σε τρία σενάρια για τα 40 έτη ασφάλισης, που θα θίξουν χιλιάδες ασφαλισμένους, επικεντρώνονται οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου και των εκπροσώπων της τρόικας για το νέο Ασφαλιστικό...

Η προσπάθεια του υπουργού Α. Λοβέρδου και του υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας επικεντρώνεται στη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο για τα 40 έτη εργασίας ώστε να μην επιβληθεί η 40ετία και το 60ό έτος ως νέα όρια για την καταβολή πλήρους σύνταξης (χωρίς δηλαδή την ποινή της μείωσης 6% τον χρόνο) σε όλους σταδιακά από το 2011 έως το 2015. Τα τρία σενάρια. Στις συζητήσεις, που θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο, έχουν τεθεί και τα παρακάτω σενάρια:

1Να επιβληθεί 39ετία αντί των 40 ετών χωρίς όριο ηλικίας.

2Να ισχύσουν τα 40 έτη εργασίας στο 60ό έτος με μεταβατική περίοδο εφαρμογής και να μη θιγούν οι παλιοί ασφαλισμένοι.

3Να ισχύσουν τα 40 έτη αλλά να συνυπολογίζονται όπως στις άλλες χώρες και πλασματικά χρόνια, (χρόνος σπουδών, ανατροφής παιδιών και στρατιωτική θητεία). Επίσης να ισχύει, χωρίς εξαιρέσεις, η διαδοχική ασφάλιση ανεξαρτήτως αν έχει διανυθεί χρόνος εργασίας σε ταμεία μισθωτών ή αυτοαπασχολούμενων (σήμερα π.χ. δεν προσμετρώνται τα χρόνια ασφάλισης στο ΙΚΑ και τα χρόνια ασφάλισης στον ΟΑΕΕ).

Οι τελικές ρυθμίσεις θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 10 Ιουνίου και θα έχει ψηφιστεί πριν από τα τέλη του ίδιου μήνα εν μέσω απεργιών.

Αλλες 14 ανατροπές. Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο επέρχονται και οι παρακάτω 14 ανατροπές:

1Σταδιακή αύξηση της εξίσωσης των ορίων ηλικίας από το 2011 για τις εργαζόμενες στο ΙΚΑ με εφαρμογή του νόμου Πετραλιά από το 2013.

2Ενίσχυση της αναλογικής σύνταξης με κίνητρα για αύξηση της ελάχιστης απόδοσης εισφορών στα 40 έτη εργασίας από 37 προηγουμένως: οι συντελεστές θα είναι κλιμακωτά υψηλότεροι την τελευταία τριετία (37 ως 40 έτη εργασίας). Πάντως διατηρούνται τυπικά τα 35-37 έτη, που όμως δεν αποδίδουν την ανώτατη σύνταξη.

3Πέναλτι στις μειωμένες συντάξεις και για τη διαδοχική ασφάλιση από το 4,5% στο 6%.

4Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία ώς το 2018 ή το 2015.

5Από το 2013 νέος ενιαίος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους. 6Από 1.1.2013 η ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ.

7Από 1.1.2018 (ή 2013) σταδιακά βάσει υπολογισμού καθίσταται το σύνολο του εργασιακού βίου με έτος- βάση το 2013. Διασφαλίζονται τα θεμελιωμένα δικαιώματα (με θεμελίωση μέχρι και το τέλος του 2010) και ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.

8Βασική σύνταξη και για τους ανασφάλιστους άνω των 65 ετών, με εισοδηματικά κριτήρια. Το ποσό της σύνταξης ορίζεται στα 360 ευρώ μηνιαίως και χρηματοδοτείται από το 2018 (ή το 2015) από τον κρατικό προϋπολογισμό.

9Παραμένει αμετάβλητο το γενικό όριο συνταξιοδότησης στα 65 έτη.

10Κατάργηση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

11Επιβολή ΛΑΦΚΑ στις υψηλές συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ από 1ης Αυγούστου. Αυτό αφορά στην κύρια σύνταξη, με συντελεστές 3%- 9%, αναλόγως του ποσού.

12Αναθεώρηση στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και αυστηρά κριτήρια στις αναπηρικές συντάξεις.

13Καθορισμός της σύνταξης με βάση το προσδόκιμο ζωής, αρχής γενομένης από το 2020. 14Κατά την τριετία 2011- 2013 θα αυξηθούν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες οι εισφορές ασφαλισμένων και εργοδοτών στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ με ισόποση μείωση των εισφορών προς τον ΟΑΕΔ, τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ.

Στη Βουλή η εξίσωση ορίων ανδρών- γυναικών

Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο. Η εξίσωση θα αρχίσει το 2011 και θα ολοκληρωθεί το 2013. Από τις προωθούμενες αλλαγές απειλούνται 140.000 ασφαλισμένες στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας, που θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται από 5 έως και 15 χρόνια.

Σημειώνεται ότι εκτός κινδύνου είναι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέσα στο 2010.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, ακόμα και αν παραμείνουν στην εργασία τους και μετά το 2010. Η κυβέρνηση προχώρησε σε ειδική ρύθμιση για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και όσους υπάγονται στα ειδικά Ταμεία που πήραν τον δρόμο για το ΙΚΑ (δηλαδή τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα). Επίθεση χθες στη Βουλή του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κατά του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου για το Ασφαλιστικό. Ο Αλ. Τσίπρας τον κατηγόρησε για επικοινωνιακά παιχνίδια στο θέμα της αύξησης των ετών εργασίας στα 40 και τον κάλεσε να παραιτηθεί. Ο υπουργός απάντησε πως «είναι ιερή υποχρέωση της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί ό,τι είναι εκτός μνημονίων».


Ανάσα από αναλογιστική μελέτη

Βαθιά ανάσα, έως το 2060, δίνει στο ασφαλιστικό σύστημα το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο όπως δείχνει αναλογιστική μελέτη που παρουσιάστηκε χτες στους εμπειρογνώμονες της τρόικας από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε μια προσπάθεια να ισχυροποιηθούν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και να μην ισχύσουν τα 40 έτη εργασίας για πλήρη σύνταξη. Τα μέτρα που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου δίνουν το φιλί της ζωής στο υπό κατάρρευση Ασφαλιστικό, τόνιζε χτες στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, σημειώνοντας ότι η αναλογιστική μελέτη έχει εγκριθεί και από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Πάντως οριστικά το νέο Ασφαλιστικό θα ισχύσει από το 2015 (αντί για το 2018) όσον αφορά το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων.

Τέλος, στην οργάνωση 24ωρης πανεργατικής απεργίας εντός του Ιουνίου (πιθανόν στις 16/6)

με την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου προχωρούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που οργανώνουν συλλαλητήριο το Σάββατο 5 Ιουνίου στις 11 π.μ. στην Πλατεία Κοτζιά.

Γιῶργος Σεφέρης - Ὁμιλία κατὰ τὴν ἀπονομὴ τοῦ Νόμπελ Λογοτεχνίας στὴ Στοκχόλμη


Σεφέρης: Τούτη τὴν ὥρα αἰσθάνομαι πὼς εἶμαι ὁ ἴδιος μία ἀντίφαση. Ἀλήθεια, ἡ Σουηδικὴ Ἀκαδημία, ἔκρινε πὼς ἡ προσπάθειά μου σὲ μία γλώσσα περιλάλητη ἐπὶ αἰῶνες, ἀλλὰ στὴν παροῦσα μορφή της περιορισμένη, ἄξιζε αὐτὴ τὴν ὑψηλὴ διάκριση. Θέλησε νὰ τιμήσει τὴ γλώσσα μου, καὶ νὰ - ἐκφράζω τώρα τὶς εὐχαριστίες μου σὲ ξένη γλώσσα. Σᾶς παρακαλῶ νὰ μοῦ δώσετε τὴ συγνώμη ποὺ ζητῶ πρῶτα -πρῶτα ἀπὸ τὸν ἑαυτό μου...

Ἀνήκω σὲ μία χώρα μικρή. Ἕνα πέτρινο ἀκρωτήρι στὴ Μεσόγειο, ποὺ δὲν ἔχει ἄλλο ἀγαθὸ παρὰ τὸν ἀγώνα τοῦ λαοῦ, τὴ θάλασσα, καὶ τὸ φῶς τοῦ ἥλιου. Εἶναι μικρὸς ὁ τόπος μας, ἀλλὰ ἡ παράδοσή του εἶναι τεράστια καὶ τὸ πράγμα ποὺ τὴ χαρακτηρίζει εἶναι ὅτι μας παραδόθηκε χωρὶς διακοπή. Ἡ ἑλληνικὴ γλώσσα δὲν ἔπαψε ποτέ της νὰ μιλιέται. Δέχτηκε τὶς ἀλλοιώσεις ποὺ δέχεται καθετὶ ζωντανό, ἀλλὰ δὲν παρουσιάζει κανένα χάσμα. Ἄλλο χαρακτηριστικὸ αὐτῆς τῆς παράδοσης εἶναι ἡ ἀγάπη της γιὰ τὴν ἀνθρωπιά, κανόνας της εἶναι ἡ δικαιοσύνη. Στὴν ἀρχαία τραγωδία, τὴν ὀργανωμένη μὲ τόση ἀκρίβεια, ὁ ἄνθρωπος ποὺ ξεπερνᾶ τὸ μέτρο, πρέπει νὰ τιμωρηθεῖ ἀπὸ τὶς Ἐρινύες.Ὅσο γιὰ μένα συγκινοῦμαι παρατηρώντας πῶς ἡ συνείδηση τῆς δικαιοσύνης εἶχε τόσο πολὺ διαποτίσει τὴν ἑλληνικὴ ψυχή, ὥστε νὰ γίνει κανόνας τοῦ φυσικοῦ κόσμου. Καὶ ἕνας ἀπὸ τοὺς διδασκάλους μου, τῶν ἀρχῶν τοῦ περασμένου αἰώνα, γράφει: «... θὰ χαθοῦμε γιατί ἀδικήσαμε ...». Αὐτὸς ὁ ἄνθρωπος ἦταν ἀγράμματος. Εἶχε μάθει νὰ γράφει στὰ τριάντα πέντε χρόνια τῆς ἡλικίας του. Ἀλλὰ στὴν Ἑλλάδα τῶν ἡμερῶν μας, ἡ προφορικὴ παράδοση πηγαίνει μακριὰ στὰ περασμένα ὅσο καὶ ἡ γραπτή. Τὸ ἴδιο καὶ ἡ ποίηση. Εἶναι γιὰ μένα σημαντικὸ τὸ γεγονὸς ὅτι ἡ Σουηδία θέλησε νὰ τιμήσει καὶ τούτη τὴν ποίηση καὶ ὅλη τὴν ποίηση γενικά, ἀκόμη καὶ ὅταν ἀναβρύζει ἀνάμεσα σ᾿ ἕνα λαὸ περιορισμένο. Γιατί πιστεύω πὼς τοῦτος ὁ σύγχρονος κόσμος ὅπου ζοῦμε, ὁ τυρρανισμένος ἀπὸ τὸ φόβο καὶ τὴν ἀνησυχία, τὴ χρειάζεται τὴν ποίηση. Ἡ ποίηση ἔχει τὶς ρίζες της στὴν ἀνθρώπινη ἀνάσα - καὶ τί θὰ γινόμασταν ἂν ἡ πνοή μας λιγόστευε; Εἶναι μία πράξη ἐμπιστοσύνης - κι ἕνας Θεὸς τὸ ξέρει ἂν τὰ δεινά μας δὲν τὰ χρωστᾶμε στὴ στέρηση ἐμπιστοσύνης.

Παρατήρησαν, τὸν περασμένο χρόνο γύρω ἀπὸ τοῦτο τὸ τραπέζι, τὴν πολὺ μεγάλη διαφορὰ ἀνάμεσα στὶς ἀνακαλύψεις τῆς σύγχρονης ἐπιστήμης καὶ στὴ λογοτεχνία. Παρατήρησαν πὼς ἀνάμεσα σ᾿ ἕνα ἀρχαῖο ἑλληνικὸ δράμα καὶ ἕνα σημερινό, ἡ διαφορὰ εἶναι λίγη. Ναί, ἡ συμπεριφορὰ τοῦ ἀνθρώπου δὲ μοιάζει νὰ ἔχει ἀλλάξει βασικά. Καὶ πρέπει νὰ προσθέσω πὼς νιώθει πάντα τὴν ἀνάγκη ν᾿ ἀκούσει τούτη τὴν ἀνθρώπινη φωνὴ ποὺ ὀνομάζουμε ποίηση. Αὐτὴ ἡ φωνὴ ποὺ κινδυνεύει νὰ σβήσει κάθε στιγμὴ ἀπὸ στέρηση ἀγάπης καὶ ὁλοένα ξαναγεννιέται. Κυνηγημένη, ξέρει ποὺ νἄ ῾βρει καταφύγιο, ἀπαρνημένη, ἔχει τὸ ἔνστικτο νὰ πάει νὰ ριζώσει στοὺς πιὸ ἀπροσδόκητους τόπους. Γι᾿ αὐτὴ δὲν ὑπάρχουν μεγάλα καὶ μικρὰ μέρη τοῦ κόσμου. Τὸ βασίλειό της εἶναι στὶς καρδιὲς ὅλων τῶν ἀνθρώπων τῆς γῆς. Ἔχει τὴ χάρη ν᾿ ἀποφεύγει πάντα τὴ συνήθεια, αὐτὴ τὴ βιομηχανία. Χρωστῶ τὴν εὐγνωμοσύνη μου στὴ Σουηδικὴ Ἀκαδημία ποὺ ἔνιωσε αὐτὰ τὰ πράγματα, ποὺ ἔνιωσε πὼς οἱ γλῶσσες, οἱ λεγόμενες περιορισμένης χρήσης, δὲν πρέπει νὰ καταντοῦν φράχτες ὅπου πνίγεται ὁ παλμὸς τῆς ἀνθρώπινης καρδιᾶς, ποὺ ἔγινε ἕνας Ἄρειος Πάγος ἱκανὸς νὰ κρίνει μὲ ἀλήθεια ἐπίσημη τὴν ἄδικη μοίρα τῆς ζωῆς, γιὰ νὰ θυμηθῶ τὸν Σέλλεϋ, τὸν ἐμπνευστή, καθὼς μᾶς λένε, τοῦ Ἀλφρέδου Νομπέλ, αὐτοῦ τοῦ ἀνθρώπου ποὺ μπόρεσε νὰ ἐξαγοράσει τὴν ἀναπόφευκτη βία μὲ τὴ μεγαλοσύνη τῆς καρδιᾶς του.

Σ᾿ αὐτὸ τὸν κόσμο, ποὺ ὁλοένα στενεύει, ὁ καθένας μας χρειάζεται ὅλους τοὺς ἄλλους. Πρέπει ν᾿ ἀναζητήσουμε τὸν ἄνθρωπο, ὅπου καὶ νὰ βρίσκεται.

Ὅταν στὸ δρόμο τῆς Θήβας, ὁ Οἰδίπους συνάντησε τὴ Σφίγγα, κι αὐτὴ τοῦ ἔθεσε τὸ αἴνιγμά της, ἡ ἀπόκρισή του ἦταν: ὁ ἄνθρωπος. Τούτη ἡ ἁπλὴ λέξη χάλασε τὸ τέρας. Ἔχουμε πολλὰ τέρατα νὰ καταστρέψουμε. Ἂς συλλογιστοῦμε τὴν ἀπόκριση τοῦ Οἰδίποδα.

epikairo.blog

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

ΡΙΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ Ή ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ;

Το άρθρο το έστειλε ο φίλος, Χ. Παπαδόπουλος. Αξίζει να το διαβάσετε.
Τώρα που η πατρίδα μας δέθηκε με τις αλυσίδες του Δ.Ν.Τ., προκειμένου να μπορεί να δανείζεται, ώστε με νέα δανεικά να ξεπληρώνει τα προηγούμενα δάνειά της, οφείλουμε να αναρωτηθούμε, κατ΄ αρχήν το εξής:

Σε ποιους χρωστάμε;

Την απάντηση μπορεί ο καθένας να τη διαβάσει σε άρθρο [1] της διαδικτυακής οικονομικής εφημερίδας Euro2day. Αντιγράφουμε:

«Οι γαλλικές, οι ελβετικές και οι γερμανικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές για τον ελληνικό δανεισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.»

Χρωστάμε, δηλαδή, στο γαλλικό ή το γερμανικό κράτος; Η απάντηση είναι όχι. Χρωστάμε στις γαλλικές και τις γερμανικές ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

Το επόμενο ερώτημα, κοινής λογικής, που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας είναι το εξής:

Πώς είναι δυνατόν ένα κράτος, όπως η Ελλάδα, το οποίο αποτελείται από 11.000.000 ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται και παράγουν, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, να χρωστάει σε τράπεζες, δηλαδή σε επιχειρήσεις, που ο συνολικός αριθμός εργαζομένων τους δεν είναι ούτε το ένα χιλιοστό του πληθυσμού της Ελλάδας;

Το ερώτημα αυτό, που είναι ένα βασικότατο ερώτημα, τεράστιας σημασίας, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά μπορεί να γενικευτεί με τη μορφή των παρακάτω ερωτημάτων:

Πώς είναι δυνατόν όλα τα κράτη του κόσμου, χωρίς σχεδόν καμία εξαίρεση, να έχουν τεράστια χρέη στις τράπεζες;

Πώς είναι δυνατόν οι χώρες με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος (σε απόλυτο μέγεθος) στον κόσμο να είναι κατά σειρά οι Η.Π.Α., η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία [2, 3], δηλαδή οι κατά τεκμήριο πλουσιότερες χώρες στον κόσμο;

Πώς είναι δυνατόν, αντί οι φτωχές χώρες να χρωστάνε στις πλούσιες, όπως θα περίμενε κανείς, να χρωστάει όλος ο κόσμος στις τράπεζες;

Πώς είναι δυνατόν όλοι οι άνθρωποι και όλα τα κράτη του κόσμου να είναι χρεωμένοι στις τράπεζες, δηλαδή σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν παράγουν κανένα χρήσιμο υλικό προϊόν; Πώς είναι δυνατόν τα δισεκατομμύρια ανθρώπων που παράγουν να χρωστάνε σε μερικούς χιλιάδες τραπεζίτες, οι οποίοι δεν παράγουν τίποτα;

Πρόκειται για θεμελιώδη ερωτήματα.

Για να απαντήσουμε σε αυτά πρέπει να κατανοήσουμε το πώς λειτουργεί το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα, δηλαδή πρέπει να κατανοήσουμε το πώς και ποιοι δημιουργούν το χρήμα.





ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ

Το χρήμα, σε πρώτη φάση, τυπώνεται ή δημιουργείται σε ηλεκτρονική μορφή από τις κεντρικές τράπεζες.

Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η τράπεζα αυτή είναι μια ιδιωτική τράπεζα, δηλαδή οι μέτοχοί της δεν είναι τα κράτη και οι εκλεγμένες κυβερνήσεις τους, αλλά ιδιώτες. Συγκεκριμένα, μέτοχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης, η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών των οποίων ανήκει σε ιδιώτες. Για παράδειγμα, η κεντρική τράπεζα της χώρας μας είναι η «Τράπεζα της Ελλάδος», η οποία είναι μια ιδιωτική τράπεζα, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, στην οποία το ελληνικό δημόσιο κατέχει μόλις το 6.5% των μετοχών.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο σχεδόν το δυτικό κόσμο είναι, όπως η «Τράπεζα της Ελλάδος», ιδιωτικές επιχειρήσεις, με ιδιώτες μεγαλομετόχους, των οποίων τα ονόματα δεν δημοσιεύονται. Παρ΄ όλα αυτά έχουν το προνόμιο να ασκούν τη νομισματική πολιτική όλων των χωρών της Δύσης, ένα προνόμιο που κανονικά θα έπρεπε να το είχαν αποκλειστικά οι λαοί και οι εκλεγμένες τους Κυβερνήσεις. Έχοντας το προνόμιο να ασκούν τη νομισματική πολιτική, οι ιδιωτικές κεντρικές τράπεζες καθίστανται οι ρυθμιστές της παγκόσμιας οικονομίας, μια αρμοδιότητα, βέβαια, την οποία δεν ασκούν για το συμφέρον των λαών, αλλά για τα συμφέροντα των αγνώστων ιδιωτών μετόχων τους.

Ωστόσο, μόνο το 2.5% του χρήματος που κυκλοφορεί διεθνώς δημιουργείται από τις κεντρικές τράπεζες για λογαριασμό των Κυβερνήσεων. Το υπόλοιπο 97.5% δημιουργείται από τις ιδιωτικές τράπεζες, με τη διαδικασία που περιγράφεται παρακάτω:

Οι Κυβερνήσεις δανείζονται χρήματα από ιδιώτες (π.χ. ιδιωτικές τράπεζες), με τόκο, δίνοντας σε αυτούς, σαν αποδεικτικό του δανεισμού, χαρτιά, τα οποία ονομάζονται κρατικά ομόλογα.

Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν κρατικά ομόλογα, που κατέχουν διάφοροι ιδιώτες επενδυτές. Τα ομόλογα αυτά τα αγοράζουν πληρώνοντας στους ιδιώτες επενδυτές χρήμα, το οποίο το δημιουργούν από το μηδέν για λογαριασμό της Κυβέρνησης, απλώς τυπώνοντάς το στους λογαριασμούς των ιδιωτών επενδυτών. Το χρήμα αυτό είναι το χρήμα που δημιουργείται από τις Κυβερνήσεις και αντιπροσωπεύει μόλις το 2.5% του χρήματος που κυκλοφορεί διεθνώς.

Η ιδιωτική τράπεζα, στην οποία βρίσκεται ο λογαριασμός του ιδιώτη επενδυτή, αποκτά με τη διαδικασία αυτή μια πρόσθετη κατάθεση, η οποία, έστω, ισούται με Κ. Λόγω της ύπαρξης της κατάθεσης αυτής, η ιδιωτική τράπεζα έχει τη νομική δυνατότητα να δημιουργήσει από το μηδέν και να δανείσει νέο χρήμα, το οποίο ισούται με το 90% της κατάθεσης (90%*Κ). Το νέο αυτό χρηματικό ποσό η τράπεζα απλά το δημιουργεί από το μηδέν και το πληκτρολογεί στον τραπεζικό λογαριασμό αυτού τον οποίο δανείζει. Έτσι, η τράπεζα, στην οποία βρίσκεται ο λογαριασμός του δανειολήπτη, αποκτά μια πρόσθετη κατάθεση ίση με 90%*Κ, η οποία της δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσει από το μηδέν και να δανείσει πρόσθετο χρήμα ίσο με 90%*(90%*Κ) = 81%*Κ.

Το νέο αυτό χρηματικό ποσό κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό αυτού που το δανείζεται και δίνει στην τράπεζά του τη δυνατότητα να δημιουργήσει από το μηδέν και να δανείσει νέο χρηματικό ποσό ίσο με 90%*81%*Κ = 0.73*Κ κ.ο.κ.

Με τη διαδικασία αυτή, στο ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα δημιουργείται από το μηδέν και δανείζεται χρήμα ίσο με 0.9*Κ+0.9^2*Κ+0.9^3*Κ+....=9*Κ. Δηλαδή, οι ιδιωτικές τράπεζες δημιουργούν και δανείζουν χρήμα 9 φορές περισσότερο από το χρήμα το οποίο δημιουργήθηκε αρχικά από την κεντρική τράπεζα, για λογαριασμό της Κυβέρνησης.

Μάλιστα, λόγω διαφόρων εξαιρέσεων που έχουν θεσπιστεί στην υποχρέωση των τραπεζών να κρατούν το 10% των καταθέσεών τους σαν απόθεμα, στην πράξη οι ιδιωτικές τράπεζες δημιουργούν χρήμα 40 φορές περισσότερο από το χρήμα που δημιουργείται από την κεντρική τράπεζα, με αποτέλεσμα το 97.5% του χρήματος, που κυκλοφορεί, να δημιουργείται από τις ιδιωτικές τράπεζες και μόλις το 2.5% από τις Κυβερνήσεις μέσω των κεντρικών τραπεζών.

Το σύστημα αυτό, δημιουργίας χρήματος και δανεισμού του από τις τράπεζες που περιγράψαμε, ισχύει σε σχεδόν παγκόσμια κλίμακα και ονομάζεται «τραπεζικό σύστημα κλασματικών αποθεμάτων» (fractional reserve banking).

Αποτέλεσμα της εφαρμογής του συστήματος αυτού είναι ότι το 97.5% περίπου του χρήματος που κυκλοφορεί διεθνώς δημιουργείται από τις ιδιωτικές τράπεζες, οι οποίες αποκομίζουν κέρδη με τους εξής δύο τρόπους:

Από τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού και των επιτοκίων καταθέσεων, δηλαδή από το γεγονός, ότι δανείζουν το χρήμα που δημιουργούν με μεγαλύτερο επιτόκιο από το επιτόκιο, το οποίο δίνουν όταν το χρήμα αυτό κατατίθεται.
Από τις κατασχέσεις τις οποίες κάνουν σε αυτούς που χρωστάνε και αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια που πήραν.
Απλούστερα, μπορούμε να πούμε, ότι το τραπεζικό σύστημα, το παγκόσμιο τραπεζικό καρτέλ, έχει αποκτήσει το προνόμιο να δημιουργεί σχεδόν όλο το χρήμα από το μηδέν και να το δανείζει, εισπράττοντας τόκους και κάνοντας κατάσχεση των περιουσιών αυτών που χρωστάνε.

Τα κράτη και οι λαοί έχασαν επομένως το δικαίωμα να δημιουργούν το χρήμα και το παραχώρησαν στο παγκόσμιο τραπεζικό καρτέλ, δηλαδή στους Διεθνείς Τραπεζίτες. Έτσι εξηγείται για ποιο λόγο όλα τα κράτη του κόσμου και κατεξοχήν τα πιο πλούσια είναι χρεωμένα μέχρι το λαιμό στις τράπεζες, δηλαδή σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν μόνο ένα απειροελάχιστο κλάσμα του παγκοσμίου πληθυσμού.





ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Τι θα κάνουμε επομένως, σαν Ελλάδα και σαν ελληνικός λαός; Θα αφήσουμε τους εαυτούς μας και την πατρίδα μας να γίνουν σκλάβοι των Διεθνών Τραπεζιτών και των εγχώριων πρακτόρων τους; Θα αφήσουμε το παγκόσμιο τραπεζικό καρτέλ (στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι ελληνικές τράπεζες) να πιει το αίμα του λαού μας και της πατρίδας μας; Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της υποταγής ή της αντίστασης;

Βάσει των όσων προαναφέρθηκαν, ο δρόμος της αντίστασης δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει τα εξής:

· Καταγγελία του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, που έχει αφαιρέσει το αποκλειστικό προνόμιο από τους λαούς και τις Κυβερνήσεις τους να δημιουργούν το χρήμα και το έχει αναθέσει στις ιδιωτικές τράπεζες.

· Άρνηση να πληρώσουμε οποιοδήποτε δημόσιο χρέος έχουμε το οποίο είναι προς ιδιωτική τράπεζα ελληνική ή ξένη. Αυτό πρακτικά θα μηδενίσει το δημόσιο χρέος. Επιπλέον, θα πάψουμε να πληρώνουμε για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και αυτό θα μειώσει σημαντικά και το δημόσιο έλλειμμα.

· Σαν πρόσθετο επιχείρημα για την άρνηση να πληρώσουμε τα χρέη προς τις ιδιωτικές τράπεζες μπορούμε να αναφέρουμε τις πολεμικές αποζημιώσεις που μας χρωστάει η Γερμανία, το συνολικό ποσό των οποίων είναι περίπου ίσο με τα χρέη μας προς ιδιωτικές τράπεζες. Να πούμε στις ιδιωτικές τράπεζες, ότι αν επιθυμούν να εισπράξουν τα ποσά που θεωρούν ότι τους τα οφείλουμε να πάνε να τα ζητήσουν από τη Γερμανία.

· Αν οι παραπάνω ενέργειες μας απαγορευτούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

· Για να αποκτήσουμε διεθνή ερείσματα, κατά το πρώτο διάστημα και μέχρι να μπορέσουμε να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας, συμμαχία σε όλα τα επίπεδα με τη Ρωσία, την Κίνα και με χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βενεζουέλα. Στη συνέχεια, η συμμαχία αυτή μπορεί να χαλαρώσει και να ακολουθούμε πολιτική ουδετερότητας.

· Αν χρειαστεί, δανεισμός από την Κίνα με χαμηλό επιτόκιο αντίστοιχο του Δ.Ν.Τ. Πρόσφατα δάνεισε στη Σερβία με 3.5%.

· Αφαίρεση από τις ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες του δικαιώματος να δημιουργούν χρήμα, με θεσμοθέτηση «τραπεζικού συστήματος πλήρων αποθεμάτων» (full reserve banking).

· Πλήρης κρατικοποίηση της κεντρικής τράπεζας, δηλαδή της «Τράπεζας της Ελλάδος» και ανάθεση σε αυτήν της αποκλειστικής αρμοδιότητας να δημιουργεί το χρήμα.

· Εκτύπωση χρήματος από την κρατική πλέον Τράπεζα της Ελλάδος. Το χρήμα αυτό θα αντικαταστήσει το ευρώ. Κανένας άλλος δεν θα έχει το δικαίωμα να τυπώνει ή να δημιουργεί χρήμα. Έτσι θα πάψουμε να πληρώνουμε τόκους στις ιδιωτικές τράπεζες ελληνικές και ξένες, για να μας δημιουργούν το χρήμα που μας χρειάζεται σαν μέσο για τις συναλλαγές μας.

· Σε όλα τα επόμενα χρόνια, οι Κυβερνήσεις πρέπει να διατηρούν την ποσότητά του χρήματος σταθερή, ώστε να μην υπάρχει πληθωρισμός. Συγκεκριμένα, η ποσότητα χρήματος που κυκλοφορεί πρέπει να μεταβάλλεται σύμφωνα με το ποσοστό μεταβολής του Α.Ε.Π. Όταν το Α.Ε.Π. αυξάνεται κατά ένα ποσοστό π.χ. 3%, η Τράπεζα της Ελλάδος θα αυξάνει το χρήμα που κυκλοφορεί κατά 3%. Με το χρήμα αυτό η Κυβέρνηση θα πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους, εισάγοντας το πρόσθετο αυτό χρήμα στην οικονομία. Αν, αντίθετα, κάποια χρονιά το Α.Ε.Π. μειωθεί π.χ. κατά 3%, η Κυβέρνηση θα συλλέγει με φόρους το 3% του χρήματος και θα το αποσύρει από την κυκλοφορία. Έτσι, η ποσότητα του χρήματος θα είναι πάντοτε ανάλογη του Α.Ε.Π., δηλαδή ανάλογη των συναλλαγών που συμβαίνουν στην οικονομία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σχεδόν καθόλου πληθωρισμός.

· Το νέο εθνικό νόμισμα θα υποτιμηθεί σε σχέση με το ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα εισαγόμενα προϊόντα θα γίνουν ακριβότερα και τα ελληνικά προϊόντα θα γίνουν πιο φτηνά σε σύγκριση με τα εισαγόμενα. Έτσι, θα συμφέρει στον κόσμο να αγοράζει ελληνικά προϊόντα και όχι εισαγόμενα, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και να μειωθεί η ανεργία. Επίσης, για τον ίδιο λόγο, τα ελληνικά προϊόντα θα γίνουν πιο φθηνά στις αγορές του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εξαγωγές και να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι θα ωφεληθούν οι άνεργοι, ενώ θα πληγούν τα ανώτερα στρώματα, επειδή η πολυτελής κατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων θα καταστεί ακριβότερη. Σε πρώτη φάση, πάντως, η αύξηση της τιμής των εισαγόμενων προϊόντων θα δημιουργήσει πληθωρισμό. Όμως, ο πληθωρισμός αυτός σε πολύ λίγα χρόνια θα μειωθεί, λόγω της αντικατάστασης της κατανάλωσης εισαγόμενων προϊόντων από την κατανάλωση ελληνικών προϊόντων.

· Επιβολή δασμών στις εισαγωγές ξένων προϊόντων για να προστατευτεί περαιτέρω η εγχώρια παραγωγή. Αυτό θα οδηγήσει σε ταχύτατη ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, αγροτικής και βιομηχανικής, η οποία θα διοχετεύεται προς την εσωτερική αγορά, αντί να εισάγουμε και να καταναλώνουμε ξένα προϊόντα. Αυτό θα ρίξει κατακόρυφα την ανεργία και θα ανορθώσει την οικονομία της χώρας.

Η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων:

· Άμεσα, θα μηδενίσει, σχεδόν, τόσο το δημόσιο, όσο και το ιδιωτικό χρέος, επειδή το σύνολο σχεδόν του χρέους είναι προς ιδιωτικές τράπεζες.

· Άμεσα, θα μειώσει περίπου κατά 40% το δημόσιο έλλειμμα, λόγω της εξοικονόμησης των τόκων, που σήμερα πληρώνονται στις ιδιωτικές τράπεζες για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

· Θα προκαλέσει άμεσα ταχύτατη και μόνιμη μείωση της ανεργίας, η οποία τελικά θα σταθεροποιηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

· Αρχικά θα αυξήσει τον πληθωρισμό, λόγω της αύξησης των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων. Μεσοπρόθεσμα, όμως, ο πληθωρισμός θα πέσει σχεδόν στο μηδέν, καθώς η συνολική ποσότητα του χρήματος που κυκλοφορεί θα μπορεί να ελέγχεται πλήρως από την Κυβέρνηση και δεν θα εξαρτάται από τον ρυθμό με τον οποίον δανείζουν οι ιδιωτικές τράπεζες.

Δύσκολο, από πολιτικής άποψης, ενδέχεται να είναι το πρώτο διάστημα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και η κατάσταση να σταθεροποιηθεί. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να ζητήσουμε πολιτική και οικονομική στήριξη από τη Ρωσία, την Κίνα και από χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ, επιπλέον, θα πρέπει να επιδιώξουμε να γίνουμε το πρότυπο για τους λαούς της Ευρώπης, που είναι ήδη ή θα γίνουν αμέσως μετά, τα επόμενα θύματα των Διεθνών Τραπεζιτών και του Δ.Ν.Τ.









ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ

Πολλοί θα αναρωτηθούν μήπως αυτά που έχουμε γράψει για το τραπεζικό καρτέλ και για το προνόμιό του να δημιουργεί το χρήμα και να το δανείζει στις κυβερνήσεις είναι μια ανυπόστατη θεωρία συνομωσίας. Γι΄ αυτό, συνιστούμε στους αναγνώστες αυτού του κειμένου να διασταυρώσουν αυτά που γράφουμε μόνοι τους. Τα παρακάτω θα σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε ότι αυτά που γράφουμε είναι πραγματικά.

Σε άρθρο της εφημερίδας Καθημερινής [4] διαβάζουμε:

«Σε κάθε περίπτωση, η ιδέα ότι χρειάζεται κάποιου είδους «σεισάχθεια» απέναντι στους διεθνείς τοκογλύφους, κερδίζει διαρκώς έδαφος. Πρόσφατα, ο οικονομολόγος Μάιλ Χάντσον έγραφε στους Financial Times: «Η μόνη διέξοδος από την κρίση του ευρωπαϊκού χρέους είναι μια διαπραγματεύσιμη παραγραφή του. Οι τράπεζες δανείζουν εικονικό χρήμα, που στην πραγματικότητα δεν διαθέτουν, το οποίο εγγυοδοτείται με κεφάλαια που στην πραγματικότητα δεν έχουν, που κι αυτά υποστηρίζονται από τις κεντρικές τράπεζες που τυπώνουν χρήμα από αέρα κοπανιστό. Όμως, όποτε οι οφειλέτες δυσκολεύονται να ξεπληρώσουν τα επαχθή δάνεια, οι τραπεζίτες προχωρούν σε κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων».

Πρόκειται για ξεκάθαρη επιβεβαίωση των όσων γράψαμε.

Στο άρθρο της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia για το «τραπεζικό σύστημα κλασματικών αποθεμάτων» (fractional reserve banking) [5] διαβάζουμε τα εξής:

«Το τραπεζικό σύστημα κλασματικών αποθεμάτων είναι το τραπεζικό σύστημα, στο οποίο οι τράπεζες κρατούν μόνο ένα κλάσμα (μέρος) των καταθέσεών τους σαν απόθεμα [...] και δανείζουν το υπόλοιπο, ενώ, συγχρόνως, διατηρούν την υποχρέωση να καταβάλλουν το σύνολο των καταθέσεών τους, αν αυτές ζητηθούν (από τους καταθέτες). [...]

Η πρακτική αυτή είναι καθολική στο σύγχρονο τραπεζικό σύστημα και έρχεται σε αντίθεση με το τραπεζικό σύστημα πλήρων αποθεμάτων, το οποίο δεν εφαρμόζεται πλέον. [...]

Η διαδικασία του τραπεζικού συστήματος κλασματικών αποθεμάτων έχει ένα συσσωρευτικό αποτέλεσμα δημιουργίας χρήματος από τις τράπεζες, αυξάνοντας την ποσότητα του χρήματος στην οικονομία.»

Στο αντίστοιχο άρθρο για το «τραπεζικό σύστημα πλήρων αποθεμάτων» (full reserve banking) [6] διαβάζουμε τα εξής:

«Στο τραπεζικό σύστημα πλήρων αποθεμάτων όλο το χρήμα δημιουργείται από την Κυβέρνηση [...]

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το ισχύον σύστημα, στο οποίο ένα μεγάλο ποσοστό του χρήματος δημιουργείται από τις ιδιωτικές τράπεζες.»

Αξίζει να διαβάσετε ολόκληρα τα άρθρα, ώστε να διαπιστώσετε την αλήθεια όσων γράψαμε για την ακριβή διαδικασία με την οποία δημιουργείται το χρήμα.

Για να ενημερωθείτε αναλυτικότερα για τον τρόπο με τον οποίον οι τράπεζες απέκτησαν το προνόμιο της δημιουργίας του χρήματος, δείτε δυο εξαιρετικά ντοκιμαντέρ, τα οποία υπάρχουν ολόκληρα στο YouTube και μάλιστα και με ελληνικούς υποτίτλους. Είναι το “The Money Masters” και το “Money as Debt” [7, 8].



ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ολόκληρη η ιστορία των Η.Π.Α., μέχρι το 1913, ήταν μια μάχη για το ποιος θα έχει το δικαίωμα της έκδοσης του χρήματος: η Κυβέρνηση ή οι ιδιωτικές τράπεζες. Από το 1764 ως το 1913, η αρμοδιότητα έκδοσης του χρήματος άλλαξε χέρια από τη μια πλευρά στην άλλη 8 φορές. Σήμερα, με τη νέα μεγάλη οικονομική κρίση, υπάρχει και πάλι στις Η.Π.Α. ένα ισχυρό κίνημα, το οποίο υποστηρίζει την κατάργηση του τραπεζικού συστήματος κλασματικών αποθεμάτων και την αντικατάστασή του από τραπεζικό σύστημα πλήρων αποθεμάτων, καθώς και την κατάργηση της ιδιωτικής κεντρικής τράπεζας των Η.Π.Α. Mια πρόταση νόμου, που υποστηρίζεται από εκατοντάδες βουλευτές, τόσο του Δημοκρατικού, όσο και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, με κωδικό HR-1207, ζητά να γίνει έλεγχος της κεντρικής τράπεζας για πρώτη φορά από το 1913. Ο έλεγχος αυτός πιστεύουν ότι θα αποκαλύψει το ρόλο της τράπεζας αυτής στην πρόκληση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Για περισσότερες λεπτομέρειες για το κίνημα που υπάρχει στην Αμερική για τη νομισματική μεταρρύθμιση, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες [9, 10].

Στην Αργεντινή, η οποία βρέθηκε και αυτή υπό τον ζυγό του Δ.Ν.Τ., το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης έγινε με τον τρόπο που προτείναμε παραπάνω, δηλαδή με την κρατικοποίηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας και με την έκδοση χρήματος από το κράτος. Αντιγράφουμε από άρθρο [11] του Ν. Ντάσιου στην εφημερίδα Ρήξη:

«Μετά τις εκτεταμένες λαϊκές εξεγέρσεις στην Αργεντινή [...], η νέα κυβέρνηση ανέστρεψε τις προτεραιότητες του ΔΝΤ, δίνοντας έμφαση στην αναδιάταξη της εγχώριας παραγωγής [...]. Ταυτόχρονα οι τοπικές αρχές εξέδωσαν «τοπικά ομόλογα», τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως νόμισμα. Οι επαρχίες πλήρωσαν τους υπαλλήλους με αποδείξεις που ονομάστηκαν «ομόλογα για την παραγραφή του χρέους» και που ισούνταν με το εθνικό νόμισμα της χώρας το πέσο. Τα ομόλογα αυτά μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους εργαζόμενους για την αγορά τοπικών προϊόντων. Το μέτρο αυτό έχει μια βασική προϋπόθεση: την κρατικοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.»





ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ

Οι Διεθνείς Τραπεζίτες, δηλαδή το παγκόσμιο τραπεζικό καρτέλ, ελέγχεται από έναν αριθμό πολύ ισχυρών ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους είναι γνωστοί. Η μεγαλύτερη και πιο πλούσια οικογένεια, με διαφορά, είναι η οικογένεια Rothschild. Άλλες μεγάλες οικογένειες είναι η οικογένεια Schiff, η οικογένεια Warburg και η οικογένεια Rockefeller. Μεταξύ αυτών που αποτελούν την κλίκα είναι o κος Σόρος, ο κος Κίσινγκερ, ο κος Zbigniew Brzezinski , ο κος Ben Bernanke, ο κος John Paulson, καθώς και άλλοι πολλοί. Όταν ο καθεστωτικός τύπος αναφέρεται στους «κερδοσκόπους» ή στις «αγορές» ουσιαστικά αναφέρεται σε αυτούς τους ανθρώπους.

Οι έξι μεγάλοι τραπεζικοί κολοσσοί που έχουν κεντρικό ρόλο στο όλο σύστημα είναι η Goldman Sachs, η Morgan Stanley, η JP Morgan Chase, η Citigroup, η Bank of America και η Wells Fargo. Οι έξι αυτές τράπεζες έχουν καταθέσεις ή δάνεια, που αντιστοιχούν στο 60% του Α.Ε.Π. των Η.Π.Α.

Τέλος, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Δ.Ν.Τ. είναι οι κεντρικές τράπεζες των κεντρικών τραπεζών. Είναι ιδιωτικοί οργανισμοί, ελέγχονται από τους Διεθνείς Τραπεζίτες και συντονίζουν τη χρεοκοπία και τη λεηλασία των εθνών.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν προκλήθηκε από λάθος. Ούτε είναι ένα φυσικό φαινόμενο πέρα από τον έλεγχο του ανθρώπου. Προκλήθηκε επίτηδες από την ηγετική κλίκα. Και δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ, αλλά θα συνεχιστεί και θα είναι πολύ χειρότερη από την κρίση του 1929.

Στόχος είναι να προκληθεί παγκόσμια οικονομική ύφεση και γενικευμένο αδιέξοδο. Τότε η ηγετική κλίκα θα μπορέσει ευκολότερα να πείσει τον κόσμο, ότι μοναδική λύση είναι η δημιουργία Παγκόσμιου Νομίσματος, Παγκόσμιας Κεντρικής Τράπεζας ιδιωτικά ελεγχόμενης από τους ίδιους και Παγκόσμιας Κυβέρνησης. Και ας μη γελιόμαστε, η Παγκόσμια αυτή Κυβέρνηση, αν επιβληθεί, δε θα είναι δημοκρατική. Το ποιόν των ανθρώπων που συγκροτούν την ηγετική κλίκα το είδαμε στη Γάζα, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, το έχουμε δει στην πολιτική του Ισραήλ και στην παγκόσμια ανοχή για τις γενοκτονίες του. Οι άνθρωποι αυτοί είναι εγκληματίες και γενοκτόνοι. Αν δημιουργήσουν Παγκόσμια Κυβέρνηση αυτή θα είναι μια παγκόσμια δικτατορία.

Η επιλογή είναι μπροστά μας. Πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα σε δύο δρόμους: Ή θα υποταχθούμε στους Διεθνείς Τραπεζίτες ή θα ενώσουμε τους αγώνες μας με τους λαούς όλης της γης, που στενάζουν κάτω από το χρέος και την υποτέλεια που τους έχει επιβληθεί από το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Αν επιλέξουμε τον δεύτερο δρόμο, νομίζω ότι μπορούμε να γίνουμε και κάτι παραπάνω: Να γίνουμε η πρωτοπορία του διεθνούς κινήματος ενάντια στο παγκόσμιο τραπεζικό καρτέλ.

Η επιλογή είναι δική μας.





ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά βιβλιογραφία που υπάρχει στο διαδίκτυο, ώστε ο αναγνώστης του κειμένου να μπορεί εύκολα να διασταυρώσει και να επιβεβαιώσει τα όσα αναφέρονται.

1. EURO2day, «Τα ανοίγματα ξένων τραπεζών στην Ελλάδα», 11/02/2010, http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/568895/ArticleNewsWorld.aspx

2. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_public_debt

3. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)

4. Παπακωνσταντίνου Π., «Ευρωπαϊκή λύση για το ελληνικό χρέος», Καθημερινή, 18/04/2010, http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_18/04/2010_398016

5. http://en.wikipedia.org/wiki/Fractional-reserve_banking

6. http://en.wikipedia.org/wiki/Full-reserve_banking

7. http://www.youtube.com/watch?v=sz2xLzaaugM

8. http://www.youtube.com/watch?v=6VGlmeuC0wI

9. http://themoneymasters.wordpress.com/

10. http://www.secretofoz.com/

11. Ντάσιος Ν., «Το ΔΝΤ και οι κερδοσκόποι δεν είναι μονόδρομος», εφημερίδα Ρήξη, φύλλο 61, http://www.ardin.gr/node/2942

"Διαβάστε περισσότερα".

ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ- ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΜΕΑΕ -Τ.Ε.

ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ- ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΜΕΑΕ -Τ.Ε. Πατήστε εδώ

ΑΠΟΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΠΟ 1/6/2010 ΕΩΣ ΚΑΙ 4/6/2010

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, που συνήλθε εκτάκτως στην Αθήνα στις 28/5/2010, αποφάσισε την αποχή των Δικηγόρων από το λειτούργημά τους από την Τρίτη 1 έως και Παρασκευή 4 Ιουνίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό και την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ...


Λόγω οικονομικής κρίσης καμία νέα άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2010-2011.
Mόνο η ανανέωση αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης επιτρέπεται για το σχολικό έτος 2010-2011 , σύμφωνα με εγκύκλιο που υπέγραψε σήμερα η υφ. Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Επίσης , σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο επιτρέπεται η χορήγηση νέων αδειών μόνο σε υποτρόφους, αφού σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 58 του Ν.3528/2007 ορίζεται ότι « Η άδεια χορηγείται υποχρεωτικά, εάν ο υπάλληλος έχει λάβει υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. » Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και υπότροφοι άλλων φορέων.
esos.gr

Σχόλιο: Δυστυχώς τα πράγματα όσον αφορά τις εκπαιδευτικές άδειες εξελίχτηκαν χειρότερα κι από ότι είχαμε προβλέψει. Φοβόμασταν ότι οι άδειες θα ελαττωθούν σημαντικά αλλά τελικά δε θα δοθεί καμιά. Τιμωρία για τους συναδέλφους που με υπέρβαση των ψυχικών, σωματικών και οικονομικών δυνάμεών τους προσπαθούν να εμπλουτίσουν το επιστημονικό τους επίπεδο και κατεπέκτασιν να προσφέρουν στα παιδιά του Έλληνα,φορολογούμενου πολίτη. Πληρώνουν 8000 και 10000 ευρώ δίδακτρα στα μεταπτυχιακά από την τσέπη τους χωρίς κανένα οικονομικό ή άλλο όφελος. Γιατί μη μου πείτε ότι κυνηγά κανείς τα 25 ευρώ μηνιαίως ως επίδομα για το μεταπτυχιακό τίτλο. Αυτό είναι το Greece. Ένας Μαντέλης αφαιρεί επιμόρφωση 100 εκπαιδευτικών!!! Κατά τ΄ άλλα νέο και ψηφιακό σχολείο. Φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Κακλαμάνης: "Δεν μπορώ να είμαι συνάδελφος με 30 καθάρματα"


Ξέσπασε ο Απόστολος Κακλαμάνης και τα είπε χοντρά. Δεν αντέχει να την πληρώνει αυτός για τους άλλους. Και το είπε ξεκάθαρα.
"Δεν γίνεται να είμαι συνάδελφος με 30 καθάρματα".
Από τον Ελεύθερο

Διετές το περιθώριο αντικατάστασης καινούργιου αυτοκινήτου λόγω ελαττωμάτων


ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΠΟΥ ΧΑΛΑΓΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Νόμιζε ότι θα πάρει γερμανικό αυτοκίνητο και θα ηρεμήσει, τελικά πήρε ένα φορτηγό από τη Γερμανία και βρήκε το μπελά του αφού χάλαγε ΣΥΝΕΧΕΙΑ। Τελικά ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι είναι διετής αντί για εξάμηνη η παραγραφή της απαίτησης αντικατάστασης καινούργιου αυτοκινήτου, λόγω κατασκευαστικών ελαττωμάτων που παρουσιάζονται μετά την αγορά.

Η πρώτη βλάβη παρουσιάστηκε στο διαφορικό το οποίο και αντικαταστάθηκε. Ακολούθησαν οι αντικαταστάσεις της κρεμαγιέρας, της βαλβίδας επιστροφής καυσαερίων κ.λπ.
anopetra-eleos.blogspot.com

"ΣΕΛΙΝΙΑΣΤΕΙΤΕ"


Το σέλινο είναι το "βιάγκρα των λαχανικών", σύμφωνα με Αυστραλούς επιστήμονες, συγγραφείς του βιβλίου "Μείνε Νέος: 10 αποδεδειγμένα βήματα για τέλεια υγεία".
Σύμφωνα με την έρευνα, ο ιδρώτας των ανδρών που καταναλώνουν συχνά σέλινο, παίρνει ένα ξεχωριστό άρωμα, που τους κάνει ιδιαίτερα ελκυστικούς στις γυναίκες.
Οι επιστήμονες λένε πως τα αποτελέσματα από την κατανάλωση σέλινου είναι άμεσα, καθώς αυξάνεται και η επιθυμία των ανδρών για σεξ.
timeslink.blog

ΚΕΠΚΑ: «Όχι άλλα σκουπιδοτρόφιμα, στα παιδιά μας!»


Ανακοίνωση για τα τρόφιμα που καταναλώνονται από τα παιδιά εξέδωσε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών: «Στις 20 Μαΐου 2010 στη Γενεύη, στα πλαίσια της Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, λήφθηκε μια σημαντική, για την υγεία των παιδιών μας, απόφαση. Ο Π.Ο.Υ. απευθύνει σύσταση, προς τις Κυβερνήσεις, να εφαρμόσουν πολιτικές, που θα μειώνουν τις επιπτώσεις της διαφήμισης σκουπιδοτροφίμων, στα παιδιά. Συγκεκριμένα, ο Π.Ο.Υ. απευθύνει έκκληση, στις Κυβερνήσεις, να απαγορεύσουν τη διαφήμιση των σκουπιδοτροφίμων, σε περιοχές, όπου μαζεύονταν παιδιά, π.χ. σχολεία, παιδότοπους, παιδικές χαρές.
Η διαφήμιση των τροφίμων, που απευθύνεται, σε παιδιά, είναι ένας παράγοντας, που συμβάλει, σημαντικά, στην αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και μεγάλου βάρους, όπως αναγνώρισε ο Π.Ο.Υ., το 2005. Η νέα σύσταση κάνει ξεκάθαρα ότι οι Κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, για την προστασία της υγείας των παιδιών.
Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία τροφίμων έκανε κάποια βήματα, να ανταποκριθεί, στους προβληματισμούς των καταναλωτών. Δυστυχώς, όμως, τα βήματα είναι δειλά και οι εθελοντικές πρωτοβουλίες δεν έχουν σοβαρά αποτελέσματα. Η σύσταση του Π.Ο.Υ. έχει στόχο να κλείσει τα κενά, που δημιουργούνται, από τις πολιτικές των επιχειρήσεων. Η σύσταση ζητά εποπτεία της αγοράς, ελεγκτικούς μηχανισμούς και κυρώσεις.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, σε συνεργασία με τη Διεθνή των Καταναλωτών (CI), της οποίας είναι μέλος, αγωνίστηκε, για να ληφθεί αυτή η απόφαση. Τα παιδιά, συχνά, αποτελούν στόχο διαφημιστικών εκστρατειών, για τρόφιμα, που περιέχουν πολλή ζάχαρη, πολλά λιπαρά και πολύ αλάτι. Η παχυσαρκία και το υπερβολικό πάχος αποτελούν παράγοντες, που αυξάνουν τα ποσοστά του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς και κάποιων μορφών καρκίνου.
Στη χώρα μας, το φαινόμενο της διαφήμισης αυτών των τροφίμων έχει λάβει τραγικές διαστάσεις. Αν παρακολουθήσουμε ένα παιδικό πρόγραμμα, το Σαββατοκύριακο ή στις διακοπές, θα δούμε να διαφημίζονται, συνεχώς, πατατάκια, γαριδάκια, κρουασανάκια και άλλα «τόσο υγιεινά» τρόφιμα.
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ζητά, από την Ελληνική Κυβέρνηση, να απαγορευτεί η διαφήμιση σκουπιδοτροφίμων, στα παιδιά, ηλικίας, κάτω των 16 ετών. Η απαγόρευση πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα είδη των διαφημίσεων, προς τα παιδιά, δηλαδή, τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές, έντυπες, μέσω διαδικτύου, στα σημεία πώλησης και στις συσκευασίες.»
newsblog

Λετονοί δικαστές ακύρωσαν τα μέτρα του ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό

Η πρόσφατη ακύρωση του αντιασφαλιστικού νόμου της λετονικής κυβέρνησης, ο οποίος ψηφίσθηκε κατ’ επιταγήν της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ανοίγει τον δρόμο για δικαστική ανατροπή και των αντίστοιχων νομοθετημάτων που προωθούνται εσπευσμένα και στην Ελλάδα.

Από παλαιότερες συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας στη Λετονία Εκεί, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας κατήργησε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις που επέβαλλαν μαζικές περικοπές συντάξεων από 10% έως και 70%, στο όνομα της σωτηρίας του ασφαλιστικού συστήματος!

Εδώ, η απόφαση αυτή δημιουργεί ευνοϊκές νομικές προϋποθέσεις για μελλοντική ακύρωση του ασφαλιστικού νόμου Λοβέρδου.
«Το λετονικό δικαστήριο έκρινε αντίθετες με τη δημοκρατική αρχή και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας τις δημοσιονομικές συμφωνίες της χώρας με τους διεθνείς δανειστές της (ΔΝΤ και Ε.Ε.). Οι συμφωνίες αυτές, όπως και στη χώρα μας, δεν μπορούν να χρησιμεύουν ως επιχείρημα για περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων», επισημαίνει ο καθηγητής του Εργατικού Δικαίου, Αλ. Μητρόπουλος.

Σε σχόλιό του για την απόφαση στην Εφημερίδα Δημοσίου Δικαίου, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής της Αθήνας, Κων. Γιαννακόπουλος, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «…Οι κεκτημένες εγγυήσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων δεν εκποιούνται. Η δε τήρησή τους διασφαλίζεται τελικώς από τους δικαστές, η ανεξαρτησία και η συνταγματική νομιμοποίηση των οποίων αποδεσμεύουν τις αποφάσεις τους από τη στάθμιση του πολιτικού κόστους… Ο αποτελεσματικός δικαστικός έλεγχος των εθνικών μέτρων εφαρμογής των προγραμμάτων διαρθρωτικής προσαρμογής του ΔΝΤ δεν είναι a priori ασυμβίβαστος με την υλοποίηση εαυτών των προγραμμάτων, όπως συνάγεται από πρόσφατη (Μάρτιος) έκθεση του ΔΝΤ για τη Λετονία. Ο εθνικός δικαστής έχει έναν κρίσιμο ρόλο ως προς την υλοποίηση αυτή, καθώς, τη στιγμή που θέτει όρια στην αποδοχή των υποδείξεων του ΔΝΤ, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στον εξορθολογισμό και στη βελτίωση των σχετικών κρατικών επιλογών».

enet.gr

Ανδρισμός, Κόρακες και Δημοκρατία….

Του καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Εάν ήταν όλοι και όλοι 5-10 οι συμπολίτες μου και μαζί οι φοιτητές και οι φοιτήτριές μου που μου έθεσαν το σχετικό ερώτημα θα τα είχα ρίξει στον νοερό «κάλαθο αχρήστων» και δεν θα τα ανέβαζα ως θέμα και blog-άποψη!…

Ήταν, όμως, πολλοί, μα πάρα πάρα πολλοί εκείνοι και εκείνες που ως συμπολίτες όχι μόνο με σταματούν εδώ και δύο μέρες στο δρόμο, μου τηλεφωνούν και μου στέλνουν ηλεκτρονικές επιστολές αλλά μερικοί σηκώθηκαν μέσα στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο και, επιβεβαιώνοντας αυτήν ακριβώς την συγκεκριμένη διάσταση του «Πανεπιστημιακού Ασύλου» μου έθεσαν το απλό ερώτημα:

Σε δελτία ειδήσεων είδαμε στο παρελθόν σε άλλα Κοινοβούλια λεκτικές επιθέσεις και ξυλοδαρμούς ανάμεσα σε εκπροσώπους διαφόρων Κομμάτων! Όταν ο κ Μαντέλης, ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ ως ο ΠΡΩΤΟΣ τέως Υπουργός καταθέτοντας τόσο κυνικά στην Επιτροπή ότι δέχτηκε «χορηγίες» της τάξης ΜΟΝΟ των 200,000 μάρκων ενώ άλλοι πήραν ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ σε χορηγίες (μίζες) από την SIEMENS, γιατί ΔΕΝ σηκώθηκαν δύο τρία αν όχι 13 μέλη της Επιτροπής και δεν του πέταξαν ένα ποτήρι νερό ή δεν του έριξαν καμιά «σφαλιάρα» για να «συνέλθει»;

Στις ανταλλαγές των απόψεών μας εγώ προσωπικά ΑΝΤΕΤΑΞΑ ότι δεν προτίθεμαι ούτε να αναβαθμίσω τέτοιου είδους «χειροδικίες» – με τη λογική του «κόρακας κορακιού μάτι δεν βγάζει» – που ΔΕΝ συνάδει με το ήθος και την ευπρέπεια του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος ούτε και να υποβαθμίσω τον αναμενόμενο «ανδρισμό» των ανδρών και γυναικών της συγκεκριμένης Εξεταστικής Επιτροπής.

Δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος όπως όλοι οι Έλληνες σε αυτή την απίστευτη και χωρίς προηγούμενο οικονομική καταστροφή που ζούμε να επισημάνω, και χωρίς να κάνω αποδεκτή την παρατήρηση πολλών συνομιλητών μου, να δηλώσω ότι το απεύχομαι αλλά πολύ φοβάμαι όπως πάμε ότι ο Ελληνικός λαός έχει κουραστεί, έχει πικραθεί, αισθάνεται ότι τον λήστεψαν και τον κοροϊδεύουν και κατά λογική συνέπεια, ΔΕΝ υπάρχει εκτονωτική κάθαρση μόνο στην αποπομπή επίορκων πολιτικών και στελεχών με την…ψήφο!

Εάν ΔΕΝ τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι και δεν δημευθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία που αποκτήθηκαν από τη λεηλασία της περιουσίας του Λαού, τότε…

«Κάποια στιγμή οι Έλληνες συλλήβδην θα χειροδικήσουν!…»

Να βρεθούν και οι άλλοι «Μαντέληδες» λέει ο Παπαδημούλης


Να μην περιοριστεί η αναζήτηση των εμπλεκομένων στην υπόθεση Siemens στο πρόσωπο του κ. Μαντέλη, ζητεί με ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης.
«Όσοι θέλουν να πληρώσουν όσοι πήραν μίζες και μαύρο πολιτικό χρήμα, πρέπει να πάψουν να κρύβονται πίσω από τους ελάχιστους που πιάστηκαν "με τη γίδα στην πλάτη"», αναφέρει με δηκτικό ύφος ο βουλευτής, ενώ ασκεί κριτική στα δύο μεγάλα για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση.

«Η δικαιοσύνη, η κυβέρνηση και οι ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνουν, έστω και τώρα, αυτό που πρέπει για να βρεθούν και οι άλλοι "Μαντέληδες" που βρίσκονται στα δύο μεγάλα κόμματα», καταλήγει.

VORIA.GR

Κατσαρίδες σε μέγεθος κινητού τηλεφώνου στην Καλαμάτα!


Τεράστιες κατσαρίδες, στο μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου, εμφανίστηκαν στις εγκαταστάσεις της μονάδας βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Καλαμάτας, προκαλώντας αηδία και ανησυχία σε όσους είχαν την τύχη να τις συναντήσουν…
Η εμφάνιση των εντόμων θορύβησε τους εργαζόμενους και τον διευθυντή των γεωτεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, ο οποίος έστειλε δείγμα στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
Την ίδια ώρα, εκατοντάδες μικρές ξανθές κατσαρίδες έκαναν τη εμφάνισή τους και στην περιοχή που βρίσκεται η χωματερή του Δήμου στη Μαραθόλακκα. Οι επιστήμονες παρατηρούν με προσοχή το φαινόμενο.
paratiritis-news.blog

Θα έβγαινα στο δρόμο να διαδηλώσω μόνο για την παιδεία .

Καλημέρα Λεωνίδα μου!

Μ' εσένα δεν ξέρω αν είναι καλύτερα να μιλήσω φιλοσοφικά ή ρεαλιστικά. Γενικώς, ως μηχανικός, κλείνω περισσότερο προς το ρεαλιστικό και ίσως γι' αυτό δυσκολεύομαι να επικοινωνήσω με πολλούς άλλους . Όπως και να έχει, οι Έλληνες δεν μπορούνε να αλλάξουν τίποτα, γιατί πολύ απλά είναι εξαρτημένοι από τους ξένους, είτε αυτό λέγεται εισαγωγή προϊόντων είτε εισαγωγή τουρισμού. Το τι θα απογίνουμε είναι στα χέρια άλλων, μη Ελλήνων, όχι οπωσδήποτε ανθελλήνων, που θα μας στηρίξουν μόνο αν δουλέψουμε γι' αυτούς. Όσοι πιστεύουν, ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, έχουν μαύρα μεσάνυχτα.

Στο πλαίσιο αυτό, αν υπάρχει κάτι για το οποίο θα έβγαινα στο δρόμο να διαδηλώσω και να φωνάξω, εγώ προσωπικά, που δεν είμαι ιδιαίτερα εκδηλωτικός για διαδηλώσεις, είναι για να διαμαρτυρηθώ για την παιδεία. Το μόνο που μπορεί να μας βοηθήσει για να έχουμε μια καλύτερη χώρα είναι η παιδεία. Όλα τα άλλα, που συμβαίνουν και φωνάζεις και μου στέλνεις και μου λες για πολιτική και........
άλλα πολλά, δεν θέλω να τα συζητήσω και να τα αναλύσω, γιατί όπως είπα, δεν έχουμε την ελευθερία στην Ελλάδα να αλλάξουμε τον κόσμο. Σε φιλοσοφικό επίπεδο ξέρω ότι είναι άδικο να την πληρώσουν οι φτωχοί. Δυστυχώς όμως η ιστορία αυτό έχει δείξει. Εγώ μεμψίμοιρος δεν είμαι και γι' αυτό προσπαθώ να ξεχωρίσω και να μην βρεθώ στην άσχημη πλευρά. Τον φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Επαναλαμβάνω λοιπόν, το σημαντικότερο που πιστεύω, ότι θα κρατήσει την Ελλάδα ένα πολιτισμένο κράτος, είναι η παιδεία. Χωρίς μυαλό, ούτε πατάτες δεν θα μπορούμε να φυτέψουμε πλέον. Σου θυμίζω απλώς, ότι η κλιματική αλλαγή θα φέρει σημαντικές αλλαγές στην Ελλάδα, ίσως πιο σημαντικές από αυτές που συμβαίνουν σήμερα!

Τώρα αν θέλεις να σου γράψω και την πρόβλεψή μου για το μέλλον της διεθνούς οικονομίας, θα μου πάρει πολλή ώρα και δεν προλαβαίνω. Μάλλον η Ελλάδα είναι το πρώτο δείγμα για το τι θα αλλάξει μεσοπρόθεσμα και στις άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των βιομηχανικών, Μακροπρόθεσμα θα επιστρέψουμε στον προστατευτισμό, δηλαδή τελωνεία, δηλαδή bye bye China, δηλαδή κάτι ανάλογο του ψυχρού πολέμου. Ίσως κάποια παραλλαγή...
kafeneio.blog

ΚΑΛΑ...


Συνεχίζεται το μπαράζ της διακωμώδησής μας.

Μαλαισία: «Περικοπές για μη γίνουμε Ελλάδα»!!!


Συστήνει ο Ιντρις Τζάλα, υπουργός της Μαλαισίας στον πρωθυπουργό της χώρας:
Οι πολίτες πρέπει να αποδεχτούν τις περικοπές στις επιδοτήσεις για να μη γίνει η χώρα Ελλάδα προειδοποιεί η κυβέρνηση της Μαλαισίας!
Την προειδοποίηση ότι η χώρα του κινδυνεύει να γίνει η "επόμενη Ελλάδα" εάν δεν γίνουν αποδεκτές οι περικοπές στις επιδοτήσεις που θα φέρουν αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου των τροφίμων, του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλων βασικών αγαθών, απηύθυνε στους συμπατριώτες του, ο Ιντρις Τζάλα, υπουργός στον πρωθυπουργό της Μαλαισίας.
"Δε θέλουμε να καταλήξουμε ως μία ακόμη Ελλάδα», είπε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης."


skai.gr

70 χρόνια από τη Μάχη της Δουνκέρκης...


Δεκάδες πλοία της εποχής του Β? Παγκοσµίου Πολέµου, µεταξύ των οποίων και καµιά πενηνταριά αυθεντικά αλιευτικά σκάφη και ταχύπλοα ιστιοφόρα διέσχισαν χθες τη Μάγχη για να τιµήσουν την 70ή επέτειο από την εκκένωση της Δουνκέρκης. Στον στολίσκο έλαβαν µέρος και...

µερικοί από τους 338.000 Βρετανούς στρατιώτες που είχαν σωθεί κατά την περίφηµη επιχείρηση Ντιναµό, από τις 27 Μαΐου ώς τις 4 Ιουνίου 1940. Ανάµεσά τους και ο Λάιονελ Τάκερ, 93 ετών σήµερα, που θυµήθηκε πως όταν έφτασε στο πλοίο, το «Μaid of Οrleans», ήταν τόσο εξαντληµένος ώστε κοιµήθηκε σε όλη τη διαδροµή µέχρι το Ντόβερ. Πρόκειται για το «Θαύµα της Δουνκέρκης», που άφησε πίσω του προδοµένους και εγκαταλελειµµένους γάλλους στρατιώτες και αµάχους. Δύο εβδοµάδες αργότερα θα παραδίδονταν στους Γερµανούς.
από τα ΝΕΑ.

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΜΒΑ ΣΑΜΑΡΑ, ΓΙΑ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ, ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ, ΠΑΥΛΙΔΗ...


Φανερά εκνευρισμένος ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας προέβη σε μία δήλωση-βόμβα σήμερα έξω από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Ρηγίλλης. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το...
σάλο που ξέσπασε στα Χανιά με τις μαζικές αιτήσεις διαγραφής στελεχών απάντησε σε πολύ έντονο ύφος:

«Δεν καταλάβατε καλά, εγώ δεν θα απολογούμαι για κανέναν. Έχω λάβει εντολή να τα αλλάξω όλα και θέλω να ξεκαθαρίσω μια και καλή ότι δεν θα ανεχθώ νοοτροπίες και συμπεριφορές τύπου Παυλίδη, Βουλγαράκη και Ρουσόπουλου».
protothema

Μεταφέρθηκε το πανεργατικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ λόγω των gay


Μεταφέρθηκε το πανεργατικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ λόγω των gay.
Δε θα γίνει το πανεργατικό συλλαλητήριο στις 5 Ιουνίου στην πλατεία Κλαυθμώνος, επειδή πρόλαβαν και έκλεισαν την πλατεία οι gay για το φεστιβάλ τους. Το πανεργατικό μεταφέρεται στην...πλατεία Κοτζιά.


troktiko

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

"Εγκρίθηκε το πρώτο θεραπευτικό εμβόλιο για τον καρκίνο του προστάτη"

"Εγκρίθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πρώτο θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνο του προστάτη. Πρόκειται για ένα φάρμακο που «εκπαιδεύει» τον οργανισμό να μάχεται κατά της ασθένειας.

Το εμβόλιο Provenge αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρείας Dendreon και εγκρίθηκε από την...

Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη.

«Το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για την πρώτη ανοσοθεραπεία που λαμβάνει έγκριση, την πρώτη επίσημη αναγνώριση ότι οι ανοσοθεραπείες είναι γενικά αποτελεσματικές στον καρκίνο», ανέφερε ο δρ Φιλιπ Κάντοφ, επικεφαλής της κλινικής δοκιμής του φαρμάκου.

Το Provenge δοκιμάστηκε σε 512 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι είχαν εμφανίσει μεταστάσεις και δεν ανταποκρίνονταν στην ορμονοθεραπεία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών, το εμβόλιο μπορεί να αυξήσει τη μέση επιβίωση κατά 4 περίπου μήνες. Είναι διάστημα κατά ένα μήνα μεγαλύτερο από την επιβίωση που προβλέπεται με την «κλασική» χημειοθεραπεία με δοσεταξέλη.

Επιπλέον, οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη καλύτερα εάν το εμβόλιο χορηγηθεί σε νωρίτερο στάδιο της νόσου.

Η σύσταση και δοσολογία του εμβολίου πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ασθενή ξεχωριστά. Οι γιατροί απομονώνουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος από το αίμα του ασθενή και τα καλλιεργούν στο εργαστήριο μαζί με μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται στα καρκινικά κύτταρα.

Με τη διαδικασία αυτή, τα κύτταρα «μαθαίνουν» να αναγνωρίζουν την πρωτεΐνη ως «εχθρό». Έτσι όταν επαναχορηγούνται στον οργανισμό του ασθενή,κινητοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στον όγκο.

Η θεραπεία χορηγείται ενδοφλεβίως και συνίσταται τρεις φορές ανά δεκαπενθήμερο.

Η Dendreon ανακοίνωσε ότι η τιμή της θεραπείας θα ανέρχεται αρχικά στα 93.000 δολάρια ανά ασθενή."

healthview.gr

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ Η ΓΣΕΕ


Έτοιμη να προσφύγει κατά της κυβέρνησης στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας, αλλά και σε Ευρωπαϊκά και Διεθνή Δικαστήρια δηλώνει η ΓΣΕΕ, καταγέλλοντας ωμή παρέμβαση στις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και παραβίαση συνθηκών και νόμων...

Κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, η Ολομέλεια της Διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει την Εκτελεστική Επιτροπή για την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων.
Παράλληλα, η ΓΣΕΕ τονίζει ότι θέτει σε άμεση προτεραιότητα τη διεκδίκηση της υπογραφής ικανοποιητικής ΕΓΣΣΕ η οποία θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και χαρακτηρίζει απαράδεκτες και καταδικαστέες τις απαιτήσεις της Τρόικας τις οποίες υιοθετεί η κυβέρνηση.
Ακόμη, η Συνομοσπονδία αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα του υπουργού Εργασίας για την έναρξη διαλόγου για τα εργασιακά, χαρακτηρίζοντας τα προτεινόμενα προς συζήτηση μέτρα ως "ακραία και αντεργατικά".
Επανέλαβε δε, την πρόθεση της να μην προσέλθει σε καμιά διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό, παρά μόνο στην αρμόδια Κοινοβουλευτική επιτροπή.
Η ΓΣΕΕ, όπως έχει ήδη αποφασίσει την πραγματοποίηση από κοινού με την ΑΔΕΔΥ πανεργατικού συλλαλητηρίου το Σάββατο 5 Ιουνίου 2010 στην Πλατεία Κοτζιά, στις 11:00 πμ, ενώ καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των βασικών και θεμελιωδών οικονομικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους.
Απο Enet.gr

ΥΠΑΚΟΥΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΙΜΑ ΠΑΙΔΙΑ...

Η Ελλάδα δείχνει αφοσίωση στο να εφαρμόσει το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και δεν θέλει να ξανανοίξει θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του ασφαλιστικού, τόνισε εκπρόσωπος του οργανισμού στο Ρόιτερς...

Όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε σε mail της πως “Οι ελληνικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή του προγράμματος και δεν έχουν πρόθεση να ξανανοίξουν θέματα, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στο καθεστώς των συντάξεων”.

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - Η νέα πρόταση


Στο προτεινόμενο πρόγραμμα λειτουργίας της προαιρετικής ζώνης δεν υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα.

Τα γνωστικά αντικείμενα και οι ώρες επιλογής της δίωρης απογευματινής απασχόλησης των μαθητών θα ορίζονται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή της Σχολικής μονάδας, ο οποίος θα συνυπολογίζει τις δυνατότητες της σχολικής μονάδας ( ενδιαφέροντα μαθητών, μαθησιακό επίπεδο, προτιμήσεις γονέων, ευελιξία στις ώρες αποχώρησης των μαθητών, υλικοτεχνική υποδομή, πλεονάζουσες ώρες).

Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η αυτονομία της σχολικής μονάδας μέσα από την ισχυροποίηση της θέσης και της άποψης του κάθε μαθητή, ανάλογα με την εκάστοτε εκπαιδευτική περίσταση και τον αυτόνομο προγραμματισμό δράσης σε επίπεδο σχολείου.

Ο Σύλλογος διδασκόντων προτείνει ένα πλαίσιο προγράμματος διάρκειας (10) ωρών, το οποίο να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των μαθητών με τα παρακάτω διδακτικά αντικείμενα :

* Μελέτη-προετοιμασία μέχρι συνολικά 10 ώρες, κυρίως στις μικρότερες τάξεις
* Αθλητισμός - αθλοπαιδιές από 1 έως 5 ώρες (για όλες τις τάξεις)
* Θεατρική Αγωγή (θεατρικό εργαστήριο) από 1 έως 5 ώρες (για όλες τις τάξεις)
* Νέες τεχνολογίες από 1 έως 5 ώρες (για όλες τις τάξεις)
* Αγγλικά (μελέτη/άσκηση στην ξένη γλώσσα) από 1 έως 5 ώρες (για όλες τις τάξεις)
* Μουσική από 1 έως 5 ώρες (για όλες τις τάξεις)
* Δεύτερη ξένη γλώσσα από 1 έως 5 ώρες (μόνο για τις Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις και όταν υπάρχει ικανός αριθμός μαθητών για συγκρότηση τμήματος).
* Εικαστικά (εργαστήριο εικαστικών) από 1 έως 5 ώρες (για όλες τις τάξεις)
* Δράσεις δημιουργίας και πολιτισμού (από 1 έως 5 ώρες για όλες τις τάξεις) . Προτείνεται για όλα τα τμήματα του ολοήμερου προγράμματος. Θα μπορούσαν να υπάρξουν και μικτά τμήματα από μαθητές διαφορετικών τάξεων.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου διδακτικού αντικειμένου οι μαθητές όλων των τάξεων προετοιμάζουν σχολικές εορτές, χορωδίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το συγκεκριμένο διδακτικό αντικείμενο μπορεί να διδαχθεί από δασκάλους, καθηγητές θεατρικής αγωγής και καθηγητές μουσικής.

Ο σύλλογος διδασκόντων μπορεί να προτείνει και τη δημιουργία τμημάτων ακόμα και ανομοιογενών υπό τη μορφή κύκλων γνωστικών αντικειμένων, όπου παρέχεται η δυνατότητα ενασχόλησης όλων των μαθητών από όλα τα ηλικιακά επίπεδα με δράσεις που εμπίπτουν στα ενδιαφέροντά τους και τις κλίσεις τους.

Το Ολοήμερο Πρόγραμμα διαμορφώνεται από το σύλλογο των διδασκόντων, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή του σχολείου και σε συνεργασία με τον οικείο Σχολικό Σύμβουλο, οποίος συνδράμει στην καλύτερη δυνατή σύνθεση και οργάνωση του Ολοήμερου Προγράμματος.

Ο Διευθυντής του σχολείου αποστέλλει το σχετικό πρακτικό με του Ολοήμερου Ωρολογίου Προγράμματος στο σχολικό σύμβουλο για έγκριση και θεώρηση.
Για τη διαμόρφωσή του Ολοήμερου Προγράμματος των δέκα (10) διδακτικών ωρών, λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω:

* Μέχρι 3 τμήματα, ένας δάσκαλος και επιλογή τουλάχιστον τριών (3) διδακτικών αντικειμένων.
* Μέχρι 5 τμήματα, ένας δάσκαλος και επιλογή τουλάχιστον πέντε (5) διδακτικών αντικειμένων.
* Μέχρι 6 τμήματα, δύο δάσκαλοι και επιλογή τουλάχιστον έξι (6) διδακτικών αντικειμένων.
esos.gr

ΝΕΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Σε 800 ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, 12/θεσια με τον μεγαλύτερο μαθητικό πληθυσμό στο επίπεδο των περιφερειών θα εφαρμοσθεί για το σχολικό έτος 2010-2011 ένα ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα.

Τα επιμέρους στοιχεία του ενιαίου αυτού αναμορφωμένου προγράμματος είναι τα εξής:

1. Αυξάνεται κατά 1 ώρα το γλωσσικό μάθημα στις Α΄ και Β΄ τάξεις. Η επιπλέον ώρα θα διατίθεται για ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων (φιλαναγνωσία).
2. Αυξάνεται κατά 1 ώρα το μάθημα των μαθηματικών στις Α΄ και Β΄ τάξεις.
3. Αισθητική Αγωγή : Το μάθημα της Μουσικής διδάσκεται από εκπαιδευτικό του αντίστοιχου κλάδου και αυξάνεται κατά 1 ώρα στις Α΄ και Β΄ τάξεις. Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής είναι 1 ώρα για κάθε τάξη, διδάσκεται από εκπαιδευτικό του αντίστοιχου κλάδου και εισάγεται στο υποχρεωτικό ωράριο.
4. Οι ώρες του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής αυξάνονται κατά 2 για τις Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις και κατά 1 για τη Δ΄ τάξη.
5. Προστίθεται το μάθημα των Αγγλικών στις Α΄ και Β΄ τάξεις για 2 ώρες και αυξάνεται κατά 1 ώρα για τις υπόλοιπες τάξεις.
6. Προστίθεται το μάθημα των Η/Υ για 2 ώρες εβδομαδιαίως σε όλες τις τάξεις.
7. Στη Φυσική Αγωγή διατίθενται 2 ώρες την εβδομάδα για εκμάθηση χορών .
8. Στην Α΄ τάξη : Η μία διδακτική ώρα της ΕΖ θα διατίθεται για δραστηριότητες που αφορούν σε θέματα Αγωγής Υγείας.

Στην Β΄ τάξη: Η μία διδακτική ώρα της ΕΖ θα διατίθεται για δραστηριότητες που αφορούν σε θέματα Διατροφικών Συνηθειών

Στην Γ΄ τάξη: Η μία διδακτική ώρα της ΕΖ θα διατίθεται για δραστηριότητες που αφορούν σε θέματα Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Στην Δ΄ τάξη: Η μία διδακτική ώρα της ΕΖ θα διατίθεται για δραστηριότητες που αφορούν σε θέματα Περιβαλλοντικής Εκπ/σης.

Τις ώρες αυτές της ΕΖ θα μπορούν να αναλαμβάνουν και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων.

Το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό πρόγραμμα του σχολείου τροποποιείται και αυξάνονται κατά (10) ώρες στις τάξεις Α΄ και Β΄ (από 25 γίνονται 35) , κατά πέντε (5) στις τάξεις Γ΄ και Δ΄ (από 30 γίνονται 35) και κατά τρεις (3) στις τάξεις Ε΄ και Στ΄ (από 32 γίνονται 35). Το σύνολο των διδακτικών ωρών από 174 διαμορφώνεται σε 210.
esos.gr

Εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για χορήγηση αδείας ανατροφής παιδιών


ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ

Το υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιο του προς τις Περιφέρειες και τους ΟΤΑ κάνει γνωστό ότι είναι υποχρέωση η χορήγηση άδειας για ανατροφή παιδιών έως τεσσάρων ετών, το χρονικό διάστημα στο οποίο αιτείται ο υπάλληλος. Ωστόσο, σημειώνεται στην εγκύκλιο ότι σε περίπτωση που δεν καλύπτονται οι υπηρεσιακές ανάγκες λόγω χορήγησης της εν λόγω άδειας, θα πρέπει να γίνεται εγκαίρως εκ μέρους της υπηρεσίας ο κατάλληλος προγραμματισμός, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αντιμετώπιση αυτών των αναγκών.
anopetra-eleos.blog

Εξεγέρσεις βλέπει στην Ελλάδα ο Στίγκλιτζ


Ούτε η Ελλάδα ούτε η Ισπανία δεν πρόκειται να βγουν από την κρίση αν η Ευρώπη δεν μπει ξανά σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Αυτή τη δήλωση – πρόβλεψη έκανε στην γαλλική εφημερίδα Le Monde ο Αμερικανός οικονομολόγος (βραβείο Νομπέλ 2001), Τζόζεφ Στίγκλιτζ.

Ο κ. Στίγκλιτζ δηλώνει αντίθετος στην γερμανική αντίληψη σύμφωνα με την οποία «οι χώρες που η οικονομία τους πάει άσχημα είναι υπεύθυνες οι ίδιες γι’ αυτό και οφείλουν να τα βγάλουν πέρα μόνες τους».

Για την Ελλάδα λόγου χάρη λέει ο ίδιος «το διαρθρωτικό της έλλειμμα είναι μικρότερο του 4%» Παραδέχεται βεβαίως ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση με την βοήθεια της Goldman Sachs, φέρει ένα μέρος της ευθύνης για την κρίση» αλλά, το τονίζει ο ίδιος, «πριν και πάνω απ’ όλα είναι η διεθνής κρίση και η συγκυρία που οδήγησαν σε αυτή την οικονομική κατάσταση την Ελλάδα».
ethnos.gr

Όσο για την Ισπανία , αυτή «ήταν πλεονασματική πριν από την κρίση και δε μπορεί να κατηγορηθεί ότι εγκατέλειψε τη δημοσιονομική πειθαρχία. Βέβαια, η Ισπανία όφειλε να ήταν πιο προσεκτική και να είχε εμποδίσει τη δημιουργία της φούσκας στα ακίνητα». «Αλλά, σε τελευταία ανάλυση, είναι το ευρώ που επέτρεψε να γίνουν όλα αυτά, προσφέροντας επιτόκια πιο χαμηλά από αυτά που θα έβρισκε η Μαδρίτη αν δεν είχε το ενιαίο νόμισμα».

«Σήμερα, τονίζει ο κ. Στίγκλιτζ, «αυτές οι δύο χώρες δεν θα τα καταφέρουν εάν δεν επανέλθει η ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να υποστηρίξουμε την οικονομία με επενδύσεις και όχι πνίγοντας την με προγράμματα λιτότητας».

Όσο για τη μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ ο ίδιος θεωρεί ότι είναι «το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην Ευρώπη.

Η Γαλλία κι ακόμη περισσότερο η Γερμανία θα επωφεληθούν πιο πολύ από αυτό. Αλλά η Ελλάδα και η Ισπανία, για τις οποίες ο τουρισμός είναι μια σημαντική πηγή εισοδήματος, θα έχουν κι αυτές όφελος». Ως προς τη «βιωσιμότητα του ευρώ» , ο ίδιος πιστεύει ότι αυτό «δεν απειλείται». «Είναι απόλυτα εφικτό να μην παρακμάσει». «Αλλά, αν συνεχίσουν έτσι (οι Ευρωπαίοι) τίποτε δε μπορεί ν αποκλεισθεί». «Ακόμη κι αν πιστεύω ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό της στάσης των πληρωμών (χρεοκοπία). Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα πλησιάζει στο 30% ,στην Ισπανία ξεπερνά το 44%.

Μπορείτε να φαντασθείτε τι εξεγέρσεις θα γίνουν (σ’ αυτές τις χώρες) αν η ανεργία των νέων αυξηθεί στο 50% η το 60%. Θα έλθει μια στιγμή που η Αθήνα, η Μαδρίτη η Λισαβόνα θα αναρωτηθούν σοβαρά αν πραγματικά τις συμφέρει να συνεχίσουν την εφαρμογή του σχεδίου (πρόγραμμα λιτότητας) που τους έχουν επιβάλει το ΔΝΤ και οι Βρυξέλλες ή εάν θα τους ήταν πιο συμφέρον να αναλάβουν ξανά οι ίδιες τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής τους».