RSS

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Ορθογράφος , κλίση λέξεων, συνώνυμα αντίθετα κ.ά.

Χρήσιμα εργαλεία της γλώσσας:



http://www.neurolingo.gr/el/online_tools/lexiscope.htm

http://www.neurolingo.gr/el/online_tools/speller

Μισθολόγιο τριών ταχυτήτων στο Δημόσιο

Μισθολόγιο τριών ταχυτήτων στο Δημόσιο, με μικρότερες αποδοχές για τους νεοπροσλαμβανόμενους, τους ήδη υπηρετούντες, αλλά και για τους συνταξιούχους, προβλέπει η πρόταση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του Δεκεμβρίου, ώστε να εφαρμοστεί ανυπερθέτως από το 2011.

Οι άξονες του κυβερνητικού σχεδίου, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «ΑΤ», περιλαμβάνουν: Αποδέσμευση των νεοεισερχόμενων στο Δημόσιο από τη γενικότερη μισθολογική πολιτική που θα εφαρμοστεί για τους ήδη υπηρετούντες.

Οι συμβάσεις εργασίας και οι μισθοί για τους νέους υπαλλήλους που θα αρχίσουν να προσλαμβάνονται από 1/1/2011 με αναλογία 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις, θα είναι στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα. Δημιουργείται ειδικά για αυτή την κατηγορία, ο νέος βασικός μισθός του Δημοσίου, που θα ξεκινά πιθανότατα από τα επίπεδα της Εθνικής Σύμβασης (740 ευρώ σήμερα, και 760 από τον Ιούλιο του 2011) ενώ υπό αξιολόγηση είναι το αν θα ενσωματωθεί ένα πάγιο επίδομα της τάξης των 145 ευρώ. Οι μισθοί των νεοεισερχομένων δεν θα έχουν κανένα από τα σημερινά επιδόματα, πλην του οικογενειακού (συζύγου - τέκνων για έγγαμους). Η ασφάλισή τους, όπως προβλέπεται στο νόμο 3863/10, θα είναι στο ΙΚΑ για κύρια σύνταξη και στο ΕΤΕΑΜ για την επικουρική. Η σχέση εργασίας θα είναι αορίστου χρόνου, χωρίς τη δυνατότητα μετατροπής της σε μόνιμη. Την ίδια αντιμετώπιση θα έχουν και οι περίπου 80.000 νεοεισερχόμενοι (τα τελευταία δυο με τρία χρόνια) οι οποίοι υπηρετούν μεν στο Δημόσιο, αλλά έχουν ασφάλιση ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, χωρίς να πληρώνουν εισφορές στα επικουρικά (ΤΕΑΔΥ-ΜΤΠΥ) και το ταμείο πρόνοιας (ΤΠΔΥ).


Κατάργηση επιδομάτων για τους ήδη υπηρετούντες 760.000 υπαλλήλους (με σχέση μονιμότητας), με την ενσωμάτωσή τους στις τακτικές αποδοχές. Η ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων θα επιφέρει μειώσεις επί των τελικών αποδοχών που σήμερα λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίες θα ξεκινούν από 5% έως 25%. Η μείωση εξετάζεται να γίνει σε τρεις τουλάχιστον κλίμακες αποδοχών: Για όσους παίρνουν μέχρι 1.300 ευρώ, μείωση 5%, όσοι έχουν από 1.300 μέχρι 1.600 ευρώ, μείωση 15% και όσοι έχουν σήμερα αποδοχές από 1.700 ευρώ και άνω, μείωση 25%. Με τον τρόπο αυτό θα επιδιωχθεί να ψαλιδιστούν οι αποδοχές υπαλλήλων υπουργείων που έχουν τα πιο υψηλά επιδόματα, ώστε να επέλθει εξομοίωσή τους προς τα κάτω με άλλους συναδέλφους τους, οι οποίοι παρότι έχουν ίδια χρόνια υπηρεσίας και ανάλογα προσόντα, εν τούτοις, δεν έχουν τα ίδια επιδόματα. Τέτοιες διαφορές συναντώνται λόγου χάριν στους μισθούς των εφοριακών, τελωνειακών και υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι σε σύγκριση με υπαλλήλους άλλων υπουργείων έχουν πολύ μεγαλύτερες αποδοχές, ακριβώς λόγω των ειδικών επιδομάτων που λαμβάνουν.

Εξαίρεση των συνταξιούχων από τις μισθολογικές διαφορές που θα επέλθουν μετά τη μείωση και ενσωμάτωση των επιδομάτων στους βασικούς μισθούς. Για παράδειγμα αν σήμερα ο βασικός μισθός ενός υπαλλήλου ΠΕ με 30 χρόνια υπηρεσίας είναι 1.450 ευρώ και μαζί με τα επιδόματα φτάνει στα 1.900 ευρώ, με το νέο μισθολόγιο και με μια μείωση της τάξης του 20% ο νέος βασικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 1.520 ευρώ. Αυτή η μισθολογική διαφορά δεν θα μεταφερθεί στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Που σημαίνει ότι ο μισθός των 1.520 ευρώ δεν θα επαναϋπολογιστεί για εκείνον τον συνταξιούχο που αποχώρησε με τον «παλιό» βασικό μισθό (των 1.450 ευρώ).

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης έχουν να κάνουν με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει από το μνημόνιο και τη σύμβαση δανείου με την τρόικα. Εκεί αναφέρεται ότι στο διάστημα 2011 - 2014 η δαπάνη για μισθούς στο Δημόσιο θα πρέπει να μειωθεί κατά 2,7 δισ. ευρώ πέραν των περικοπών που επιβλήθηκαν φέτος. Όπως φαίνεται, ιδίως μετά τις αλλαγές που αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες, αλλά και εν όψει του ελλείμματος που θα ανακοινωθεί στις 15-16 Νοεμβρίου και θα είναι πάνω από 15,5% για το 2009, οι περικοπές μισθών στο Δημόσιο θα είναι πολύ μεγαλύτερες.
adesmeytostypos

ΑΠΛΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Μπαλάκι του τένις

Αντιμετωπίζει: πονεμένα πόδια

Για ένα ευχάριστο και εντελώς δωρεάν μίνι μασάζ στα ταλαιπωρημένα σου πόδια, βγάλε τα παπούτσια και τις κάλτσες σου και κύλισε κάθε πατούσα σου πάνω σε ένα μπαλάκι του τένις, του γκολφ ή μια κονσέρβα τομάτας. Για έξτρα ανακούφιση χρησιμοποίησε ένα μπουκάλι παγωμένο νερό.

Λεμόνια ή ελιές

Αντιμετωπίζει: την ταξιδιωτική ναυτία

Η ταξιδιωτική ναυτία (ναυτία κίνησης) αυξάνει την έκκριση σάλιου, που εντείνει την αίσθηση αδιαθεσίας. Οι ελιές περιέχουν τανίνες, συστατικά, τα οποία στεγνώνουν το στόμα και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα. Μόλις νιώσεις ότι κάτι δεν πάει καλά, ρίξε 2 ελιές στο στόμα σου ή ρούφηξε το χυμό από ένα κομμάτι λεμόνι – βοηθάει το ίδιο.

Μολύβι

Αντιμετωπίζει: τον πονοκέφαλο

Όταν αγχώνεσαι ή έχεις νεύρα, το πιθανότερο είναι ότι σφίγγεις ασυναίσθητα τα σαγόνια και τα δόντια σου, σωστά; Δυστυχώς, η κίνηση αυτή «τεντώνει» τους μυς που συνδέουν τα σαγόνια με τους κροτάφους και είναι αρκετή για να προκαλέσει πονοκέφαλο. Την επόμενη, λοιπόν, φορά που θα βρεθείς στα πρόθυρα της κρίσης, τοποθέτησε ένα μολύβι ανάμεσα στα δόντια σου, αλλά χωρίς να το δαγκώνεις. Μ’ αυτό τον τρόπο ξεκουράζεις τους μυς από την ένταση και γλιτώνεις τον πονοκέφαλο.

Γιαούρτι

Αντιμετωπίζει: τη δυσάρεστη αναπνοή

Πολυάριθμες εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει το εξής παράδοξο: τα ζωντανά βακτήρια που περιέχει το γιαούρτι μπορούν να καταπολεμήσουν τη δυσάρεστη αναπνοή – η οποία προκαλείται από βακτήρια! Φαίνεται πως οι «καλοί» οργανισμοί που ζουν στο γιαούρτι εξουδετερώνουν τους «κακούς» που κατοικούν στο στόμα μας και είναι υπεύθυνοι για την κακοσμία του στόματος.

Listerine

Αντιμετωπίζει: τις φουσκάλες

Το κλασικό συστατικό για δροσερή αναπνοή -και ένα πολύ δυνατό αντισηπτικό- κάνει και για τις φουσκάλες. Πότισε με το στοματικό διάλυμα ένα κομμάτι βαμβάκι και πίεσέ το ελαφρά πάνω στο σημείο τρεις φορές τη μέρα μέχρι η φουσκάλα να ξεραθεί και να μη σε πονάει πια.

Μελισσόχορτο

Αντιμετωπίζει: τον έρπη ζωστήρα

Το μελισσόχορτο ή lemon balm είναι το πιο αποτελεσματικό βότανο για την αντιμετώπιση του έρπη ζωστήρα (έναν τύπο ιού του έρπητα, που όμως δεν έχει σχέση με το συνώνυμο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα), αφού διαθέτει αντιβιοτικές ιδιότητες που δρουν κατά του ιού. Βράσε 2 με 4 κουταλιές μελισσόχορτο, άσε το να κρυώσει και μετά χρησιμοποίησε ένα κομμάτι βαμβάκι για να ταμπονάρεις με το βότανο το οίδημα αρκετές φορές τη μέρα.

Γλυκόριζα

Αντιμετωπίζει: τους κάλους και τα κότσια

Όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται, η γλυκόριζα περιέχει συστατικά που μοιάζουν με οιστρογόνα και έχουν την ιδιότητα να μαλακώνουν τα σκληρά μέρη στους κάλους και τα κότσια, που σε ταλαιπωρούν. Θα σου δώσουμε τη συνταγή για να φτιάξεις στο σπίτι σου τη θεραπευτική κρέμα εύκολα και απλά: Θα αλέσεις μερικά κομμάτια γλυκόριζας, θα τα ανακατέψεις με 1/2 κ. γλ. βαζελίνη και, τέλος, θα τρίψεις το μίγμα στα προβληματικά σημεία.

Μήλο

Αντιμετωπίζει: το κιτρίνισμα των δοντιών

Ποια ήταν η πρώτη παροιμία που έμαθες όταν ήσουν μαθήτρια και αφορούσε τα φρούτα; «Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα». Σωστά. Επιπλέον, τα τραγανά φρούτα, όπως τα μήλα, και τα λαχανικά δρουν σαν… μικρές οδοντόβουρτσες όταν τα μασάς. Ο λόγος; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, διαθέτουν μια φυσική καθαριστική δράση που απομακρύνει τους λεκέδες από το σμάλτο των δοντιών.

Μονωτική ταινία

Αντιμετωπίζει: τις μυρμηγκιές

Κι όμως πιάνει! Αν καλύψεις τη μυρμηγκιά σου με ένα κομμάτι μονωτικής ταινίας θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα απ’ ό,τι αν την πάγωνες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine. Μάλιστα, στη μελέτη εξουδετερώθηκε το 85% του ιού. Για να το κάνεις σωστά, καθάρισε πρώτα την περιοχή. Μετά κόψε ένα κομμάτι μονωτικής ταινίας λίγο μεγαλύτερο απ΄ τη μυρμηγκιά. Ανά 3 μέρες βγάζε την ταινία και απομάκρυνε τα νεκρά κύτταρα τρίβοντας με ελαφρόπετρα ή λίμα. Συνέχισε μέχρι να εξαφανιστεί. Τα χημικά της ταινίας σκοτώνουν τη μυρμηγκιά.

Μαγειρική σόδα

Αντιμετωπίζει: την ουρολοίμωξη

Με τα πρώτα συμπτώματα, διάλυσε ½ κ.γ. μαγειρική σόδα σε 1 ποτήρι νερό και πιες το. Συνέχισε να το πίνεις μία φορά τη μέρα μέχρι να καταφέρεις να πας στο γιατρό για να σου γράψει αντιβίωση. Η μαγειρική σόδα αυξάνει την αλκαλικότητα στο περιβάλλον της ουροδόχου κύστης, εμποδίζοντας έτσι τα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν.

Γαρύφαλλο

Αντιμετωπίζει: τα κοψίματα

Ρίξε λίγο γαρίφαλο σε σκόνη πάνω στο κόψιμό σου για να αποφύγεις τον κίνδυνο μόλυνσης. Εκτός από υπέροχο μπαχαρικό, το γαρίφαλο είναι και πλούσιο σε ευγενόλη, ένα χημικό με παράλληλη αντισηπτική και παυσίπονη δράση.

Ελαιόλαδο

Αντιμετωπίζει: τα εκζέματα

Για να καταπραΰνεις ένα έκζεμα, χρησιμοποίησε λίγο ελαιόλαδο απευθείας στο σημείο όπου εντοπίζεται το πρόβλημα. «Φουλ» σε αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές που σχετίζονται με το έκζεμα, το ελαιόλαδο είναι η βάση για πολλά ενυδατικά καλλυντικά, όμως όταν χρησιμοποιείται αυτούσιο δεν περιέχει χημικά που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, όπως οι κρέμες που βρίσκεις στο εμπόριο. Και όχι μόνο. Το ελαιόλαδο βοηθά και στην επανόρθωση της επιδερμίδας, εμποδίζοντας τη δημιουργία ρυτίδων ή καφέ «λεκέδων». Με ένα κομμάτι βαμβάκι τρίψε ελαφρά 1 κ.γ. ελαιόλαδο στο επίμαχο σημείο. Σε σοβαρά περιστατικά, μετά την επάλειψη με λάδι τύλιξε το σημείο με πλαστική μεμβράνη και άσε την σε όλη τη διάρκεια της νύχτας για καλύτερη ενυδάτωση.

Ζάχαρη

Αντιμετωπίζει: το λόξιγκα

Την επόμενη φορά που θα σε ενοχλήσει, πάρε την γλυκιά σου εκδίκηση καταπίνοντας 1 κ. γ. ζάχαρη. Οι ειδικοί πιστεύουν πως η ζάχαρη επιδρά στο νευρομυϊκό σύστημα, που κανονικά θα έδινε εντολή στους μύες του διαφράγματος να συνεχίσουν τις σπασμωδικές συσπάσεις, ήτοι τον λόξιγκα.

Βότκα

Αντιμετωπίζει: την κακοσμία των ποδιών

Αν τα πόδια σου μυρίζουν κάτι λιγότερο από ευχάριστα, μπορείς να έχεις θεαματικά και… μυρωδικά αποτελέσματα, αν τα τρίψεις με ένα πανάκι βουτηγμένο σε βότκα. Γρήγορα θα απαλλαγείς από τη δυσάρεστη οσμή. Κάνει την ίδια δουλειά με το οινόπνευμα για εντριβές (που μπορείς να χρησιμοποιήσεις αν προτιμάς να απολαύσεις το ποτάκι σου). Η βότκα περιέχει αλκοόλ που είναι αντισηπτικό και δημιουργεί ξηρότητα, οπότε καταστρέφει τους μύκητες και τα βακτήρια που ευθύνονται γι′ αυτές τις απαίσιες μυρωδιές, καταπολεμώντας παράλληλα την υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξή τους.

iPod

Αντιμετωπίζει: την υψηλή αρτηριακή πίεση

Τριάντα λεπτά κατάλληλης μουσικής κάθε μέρα μπορούν να κατεβάσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παν/μίου της Φλωρεντίας στην Ιταλία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα άτομα που ακολουθούσαν φαρμακευτική αγωγή για την πίεση, την έριξαν ακόμα περισσότερο ακούγοντας απαλή μουσική και αναπνέοντας αργά. Η συστολική πίεση (το πρώτο νούμερο που εμφανίζεται στη μέτρηση) έπεσε κατά 3,2 μονάδες σε μία εβδομάδα, ενώ ένα μήνα μετά είχε μειωθεί κατά 4,4.

Κυδώνι

Αντιμετωπίζει: την αιμορραγία των ούλων

Κόψε ένα κυδώνι και ρίξ’ το σε λευκό κρασί. Aφησέ το για 1 βδομάδα. Χρησιμοποίησέ το για να κάνεις πλύσεις. Έχει αιμοστατικές ιδιότητες.

Φυτικό λάδι

Αντιμετωπίζει: το συχνό σπάσιμο των νυχιών

Μήπως τα εύθραυστα νύχια σου σε ταλαιπωρούν και σε κάνουν να ντρέπεσαι για την εμφάνισή τους; Υπάρχει λύση! Για να αποκτήσεις μακριά και γερά νύχια, πρέπει να λύσεις το πρόβλημα της αφυδάτωσης. Εκτός από μια καλή ενυδατική κρέμα για τα χέρια που επιβάλλεται να χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση, δοκίμασε και μια θεραπεία νυκτός με σίγουρα αποτελέσματα: Πριν πέσεις για ύπνο, άλειψε τα χέρια σου με φυτικό λάδι και μετά φόρεσε πλαστικά γάντια μίας χρήσης. Ενώ εσύ κοιμάσαι, τα γάντια θα βοηθήσουν το λάδι να εισχωρήσει στο δέρμα σου, προσφέροντας στις ταλαιπωρημένες παλάμες και τα νύχια σου έξτρα ενυδάτωση.

Παγωτό

Αντιμετωπίζει: το κάψιμο στη γλώσσα

Σίγουρα σου έχει συμβεί πολλές φορές: ήπιες την πρώτη γουλιά από τον ελληνικό καφέ σου ή δάγκωσες την καυτή πίτσα και κατακάηκες… Ο ιστός στο επάνω εσωτερικό του στόματος είναι εξαιρετικά λεπτός γι′ αυτό και πολύ ευαίσθητος στις καυτές τροφές. Αν δεν είχες υπομονή να κρυώσει λίγο το τυρί στην πίτσα σου, ανακουφίσου στη στιγμή με μια κουταλιά παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι. Ένα παγωμένο αναψυκτικό ή ένα παγάκι στο στόμα θα σε σώσουν επίσης, αρκεί να βγάλεις το παγάκι πριν αρχίσεις να πονάς για τον αντίθετο λόγο.

Μέντα ή κανέλα

Αντιμετωπίζει: το άγχος από το κυκλοφοριακό

Σε μια έρευνα που διεξήγαγε η NASA, οι επιστήμονες του Παν/μίου Wheeling κατέγραψαν τις αντιδράσεις 25 φοιτητών που υποβλήθηκαν σε έντονες συνθήκες οδήγησης. Εκείνοι που μασούσαν τσίχλα μέντας δήλωσαν πως η αίσθηση κόπωσης και το άγχος μειώθηκε κατά 20%. Η μέντα και η κανέλα ελάττωσαν τη νευρικότητα κατά 25%, αύξησαν τα αντανακλαστικά κατά 30% και έκαναν τη διαδρομή να φαίνεται συντομότερη κατά 30%. Αντιπαθείς τις τσίχλες; Τοποθέτησε αρωματικά κανέλας ή μέντας στο αυτοκίνητό σου.

Πατάτα

Αντιμετωπίζει: τα εξανθήματα

Οι ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν εξανθήματα είναι αρκετές – από τη χρήση ακατάλληλων προϊόντων μέχρι τα απορρυπαντικά ή τα φυτά. Είτε προκαλούν κοκκινίλες στο δέρμα και κνησμό είτε πυορροούν. Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι είναι εξαιρετικά ενοχλητικά. Για να ανακουφιστείς, φτιάξε χυμό πατάτας. Πώς; Αποχύμωσε 2 πατάτες και βούτηξε μια γάζα στο χυμό.

Πασατέμπο

Αντιμετωπίζει: τις εμβοές των αφτιών

Αν ακούς παράξενους ήχους όπως βούισμα ή συριγμό, ακόμα κι όταν είσαι σε πλήρως ηχομονωμένο περιβάλλον, μάλλον ανήκεις στο 15% των ενηλίκων στη χώρας μας που ταλαιπωρείται από βουητό στα αφτιά. Επειδή η διαταραχή μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη μαγνησίου, φρόντισε να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με μεγαλύτερες ποσότητες του συγκεκριμένου μετάλλου. Μία από τις καλύτερες πηγές μαγνησίου είναι το πασατέμπο, ενώ θα το βρεις και στο σουσάμι, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα ωμά φιστίκια.

Παπάγια

Αντιμετωπίζει: την ξηρή, θαμπή επιδερμίδα

Αυτό το εξωτικό φρούτο περιέχει ένα ένζυμο που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα σου, αφήνοντάς τη λεία, απαλή και πιο λαμπερή. Δύο φορές το μήνα: Χτυπάς στο μίξερ 2 κ.σ. πλυμένη και ξεφλουδισμένη παπάγια και προσθέτεις 1 κ.σ. νιφάδες βρώμης. Απλώνεις το μίγμα στο πρόσωπό σου και το αφήνεις για 10′. Το απομακρύνεις με ένα βρεγμένο πετσετάκι. Τα ένζυμα της παπάγιας είναι απαλά, γι′ αυτό και το φρούτο είναι ιδανικό και για ευαίσθητες επιδερμίδες. Παρ’ όλα αυτά κάνε μια δοκιμή πίσω απ’ το αυτί σου πριν προχωρήσεις σε ολόκληρο το πρόσωπο.

Από την Έρση Μηλιαράκη για το preventionmag.gr

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ «Ο «Καλλικράτης» μετατρέπει τους πολίτες σε υπόδουλους»

«Ο «Καλλικράτης» απομακρύνει τον πολίτη ακόμα περισσότερο από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Με την αναγκαστική συνένωση καταργεί την ελεύθερη βούληση των πολιτών και τους μετατρέπει σε υπόδουλους. Είναι αντισυνταγματικός και αντιδημοκρατικός».

Μανώλης Γλέζος: «Ιδού η Πάρος, ιδού και η πρόκληση κ. Ραγκούση» Μανώλης Γλέζος: «Ιδού η Πάρος, ιδού και η πρόκληση κ. Ραγκούση» Την αντίθεσή του στην επιχειρούμενη αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση εκφράζει ο Μανώλης Γλέζος, εμβληματική φυσιογνωμία και στο χώρο της αυτοδιοίκησης, ο οποίος αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος Πάρου του συνδυασμού της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Πάρου. Ο ίδιος, θιασώτης της συμμετοχικής δημοκρατίας, εξηγεί τι σημαίνει το προσκλητήριο στον Γιάννη Ραγκούση «Ιδού η Πάρος, ιδού και η πρόκληση» και τους λόγους για τους οποίους δεν έθεσε υποψηφιότητα στη Νάξο και στ' Απεράθου του. Ο Μανώλης Γλέζος θλίβεται με την εικόνα της πολυτεμαχισμένης Αριστεράς και καλεί όλους τους αριστερούς ανεξαιρέτως να παραμερίσουν την απογοήτευσή τους, για να μη χαθεί και τούτη η ευκαιρία.

Πώς αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα σ' αυτές τις εκλογές;

«Ως
ενεργός πολίτης, που δεν έχει σταματήσει ν' αγωνίζεται συνεχώς και αδιαλλείπτως, συμμετέχω και τώρα σ' αυτόν τον αγώνα, όταν μάλιστα σ' αυτές τις εκλογές κρίνεται ο κώδικας αυτοδιοίκησης ο επονομαζόμενος "Καλλικράτης" καθώς και η συνολική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».

Γιατί στην Πάρο και όχι στη Νάξο, την πατρίδα σας;

«Πατρίδα μου είναι όλη η Ελλάδα, όλη η ανθρωπότητα. Αυτό πιστεύω και έτσι νιώθω. Τ' Απεράθου της Νάξου είναι όντως η ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα μου και η δική μου γενέθλια γη. Αλλά η Πάρος είναι επίσης η ιδιαίτερη πατρίδα της μάνας μου, Ανδρομάχης Ναυπλιώτου, και η γενέθλια γη του αδελφού Νίκου Νικολάου Γλέζου, που εκτέλεσαν οι ναζί στις 10 Μαΐου 1944. Προσπάθησα πολλά για τ' Απεράθου της Νάξου, από τα οποία το σπουδαιότερο η άμεση δημοκρατία, η οποία λειτούργησε δώδεκα χρόνια και την κατάργησε ο "Καποδίστριας". Γιατί, λοιπόν, να μην προσφέρω και στην Πάρο;»

Απευθύνετε κάλεσμα στον Γιάννη Ραγκούση, για την πραγματοποίηση δημόσιου διαλόγου με αντικείμενο την αποσαφήνιση του «Καλλικράτη». Γιατί ισχυρίζεστε πως επαίρεται και κομπάζει ο υπουργός για τον «Καλλικράτη» του;

«Δεν είναι δύσκολο να το αντιληφθεί οποιοσδήποτε τον έχει παρακολουθήσει ώς τώρα. Είτε στην εισήγησή του στην ΚΕΔΚΕ είτε στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή είτε στην ειδική συνεδρίαση του Δήμου Πάρου είτε στις στημένες παρουσιάσεις τηλεοπτικών εκπομπών».

Κατά την άποψή σας, τι είναι ο «Καλλικράτης»;

«Είναι κώδικας, ο οποίος καταργεί την αυτοδιοίκηση και την κρατικοποιεί. Διότι: α) Καταργεί τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των οργανισμών της αυτοδιοίκησης, την κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα (άρθρο 109 παράγραφος 2). Είναι, συνεπώς, αντισυνταγματικός. β) Καταργεί την ισονομία των πολιτών. γ) Καταργεί την όποια δυνατότητα, όχι συμμετοχής του πολίτη στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, αλλά και συνάντησης με τον δήμαρχο. δ) Με την αναγκαστική συνένωση καταργεί την ελεύθερη βούληση των πολιτών και τους μετατρέπει σε υπόδουλους».

«Ιδού η Πάρος, ιδού και η πρόκληση». Η πρόκληση του «Καλλικράτη» ποια είναι;

«Ο Γ. Ραγκούσης δεν θεωρείται απλώς, αλλά είναι ο αρχιτέκτονας του "Καλλικράτη". Υπήρξα αντίπαλος των καταναγκαστικών συγχωνεύσεων των οργανισμών αυτοδιοίκησης από το 1986. Επεισα μάλιστα τότε τον Ανδρέα Παπανδρέου και απέσυρε από νομοσχέδιο για την αναγκαστική συνένωση.

Δικαιούμαι να προσκαλώ σε διάλογο οποιονδήποτε για την αυτοδιοίκηση, την οποία λειτούργησα και υπηρέτησα. Πολλώ δε μάλλον, όταν ο Γ. Ραγκούσης τυχαίνει να είναι και αυτός από την Πάρο. Αβίαστα, λοιπόν, προβάλλει το: "Ιδού η Πάρος, ιδού και η πρόκληση"».
enet

H Α/ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

ΠΟΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ;

Επειδή τα τελευταία χρόνια (καλώς ή κακώς) γίνεται συχνά αναφορά στο εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας , αξίζει να δούμε πόσες ώρες μαθημάτων παρακολουθούν οι μαθητές εκεί και να τις συγκρίνουμε με το δικό μας εκπ/κό σύστημα. Έχουν άραγε οι μαθητές της σκανδιναβικής αυτής χώρας περισσότερες ώρες από τους δικούς μας μαθητές,γεγονός που ενδεχομένως να δικαιολογεί και τα πρωτεία τους σε διάφορους διεθνείς διαγωνισμούς;

Τα στοιχεία που μας παρέχει το δίκτυο Eurydice, το οποίο ασχολείται με τα εκπ/κά συστήματα της Ευρώπης , είναι τα εξής:Οι δύο πρώτες τάξεις του Δημοτικού διδάσκονται τουλάχιστον 19 ώρες εβδομαδιαίως. Η Γ’ και η Δ’ τάξη παρακολουθούν τουλάχιστον 23 ώρες , ενώ οι δύο τελευταίες τάξεις έχουν τουλάχιστον 24 ώρες. Στο Γυμνάσιο οι μαθητές διδάσκονται για τουλάχιστον 30 ώρες ανα εβδομάδα.

Υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου , αλλά στις δύο πρώτες τάξεις αυτό δεν μπορεί να ξεπερνά τις 5 ώρες ανα ημέρα. Στις υπόλοιπες τάξεις μπορεί να φτάνει τις 7 ώρες ανά ημέρα , έπειτα από απόφαση των δήμων και των σχολείων.

Στην Ελλάδα οι μαθητές των 800 πιλοτικών Δημοτικών παρακολουθούν υποχρεωτικά 35 ώρες (όσες δηλαδή κι ένας μαθητής Λυκείου) ακόμα και τα πρωτάκια!

Αξίζει να σημειωθεί ,επίσης, ότι οι μαθητές στην Φινλανδία ξεκινούν το Δημοτικό στην ηλικία των 7 ετών , δηλαδή ένα έτος αργότερα από τους Έλληνες μαθητές
alfavita

Απεβίωσε ο πρωτοπόρος παιδαγωγός και εκδότης Χάρης Πάτσης.






Εφυγε από τη ζωή, το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου, σε ηλικία 97 ετών, ο παιδαγωγός - συγγραφέας - εκδότης Χάρης Σ. Πάτσης.
Ο Χάρης Σ. Πάτσης, γεννήθηκε στο Θεσπρωτικό Πρεβέζης, σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή - Έδρα Παιδαγωγικής ενώ στη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών του παρακολούθησε παράλληλα μαθήματα, στην Πάντειο και στη Γαλλική Ακαδημία.
Χρημάτισε Αριστίνδιν Εκπαιδευτικός Σύμβουλος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Διευθύνων Σύμβουλος του «Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών Ελλάδος», ενώ τιμήθηκε με το Α' Χρυσό Μετάλλιο Παιδείας, για τη συνεισφορά του στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου του ελληνικού λαού.
Οι εκδοτικές δραστηριότητες του ξεκίνησαν το 1945, με την ίδρυση του ομώνυμου εκδοτικού οργανισμού, ο οποίος εξέδωσε μεταξύ άλλων εκπαιδευτικών έργων και την 24τομη «Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια», την οποία αργότερα επέκτεινε σε 36τομη.
Το 1990 ήταν υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα, όπως και το 1967 με την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, πλήν όμως την σίγουρη τότε εκλογή του, καθόσον υπήρξε προσωπικός φίλος του Γέρου της Δημοκρατίας, διέκοψε η ανατροπή του Δημοκρατικού πολιτεύματος από τη χούντα των συνταγματαρχών.
Ο Χάρης Πάτσης χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως πρωτοπόρος παιδαγωγός, με πλούσιο συγγραφικό έργο και προσφορά στα Ελληνικά Γράμματα. Παράλληλα μπορεί να καταταχθεί και στο Πάνθεον των Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών για την μεγάλη προσφορά σε βιβλία και στο απόμακρο χωριό της χώρας μας.
Αιωνία του η μνήμη.
taxalia

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ...


Από το xeimwniatikhliakada.wordpress

Τα επίσημα εγκαίνια του θεάτρου Μπαλσόι το 2011


ΤΟ 2011 ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΠΟΛΣΟΙ
Το 2011 θα ξανανοίξει το περίφημο θέατρο Μπαλσόι, που παραμένει κλειστό από το 2005 προκειμένου να γίνουν εργασίες ανακαίνισης, σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Δίνω εντολή να οργανωθούν τα επίσημα εγκαίνια του θεάτρου Μπαλσόι το 2011» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μεντβέντεφ που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναμένεται να συσταθεί η επιτροπή που θα ετοιμάσει την τελετή. Στα τέλη Απριλίου το θέατρο παρουσίασε την ανακαινισμένη πρόσοψη του ιστορικού κτηρίου του. Το Μπαλσόι, που βρίσκεται στην καρδιά της Μόσχας, κοντά στο Κρεμλίνο, απέκτησε έτσι και πάλι την αρχική πρόσοψή του, όπως την είχε σχεδιάσει το 1856 ο Ρωσοϊταλός αρχιτέκτονας Αλμπερτ Κάβος. Αντί για το σφυροδρέπανο της σοβιετικής εποχής κοσμείται πλέον από ένα δικέφαλο αετό. Επίσης, βάφτηκε μπεζ, εκτός από τις κολόνες που είναι λευκές. Οι εργασίες ανακαίνισης αμαυρώθηκαν πάντως τα τελευταία χρόνια από σκάνδαλα και κατηγορίες για κατάχρηση. Το θέατρο προβλεπόταν να επαναλειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2008 όμως τα εγκαίνιά του αναβλήθηκαν πολλές φορές
fimotro

ΜΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ...


Διαβάζω στο Πρώτο Θέμα ότι ο Χριστοφοράκος κάνει καριέρα συμβούλου επιχειρήσεων στη Γερμανία και δηλώνει:" Μου λείπουν οι φίλοι μου και ο Ολυμπιακός..." Σημείωση δική μου:" Μας λείπουν μερικά δις ευρώ από τις μίζες..."
ΥΓ : Τελικά η ομάδα μου τραβάει σαν μαγνήτης κάτι τύπους σαν κι αυτόν...

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Τα χτυποκάρδια του Επίτιμου, έφεραν καλοτυχία στην Κατερίνα.



30 Σεπτεμβρίου 2005.
Δεξίωση στην πρεσβεία της Κίνας για την Μις Ελλάς 2005.
Ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα δεξιώθηκε την Μις Ελλάς 2005 Κατερίνα Στικούδη, που επρόκειτο να μετάσχει στον διαγωνισμό "Μις Κόσμος 2005" στο κινέζικο νησί Sanya στις 10 Δεκεμβρίου 2005.
Τη Κατερίνα συνόδευε ο κ. Γ. Πρεβελάκης.
Ήταν εκείνος που θα τη γνώριζε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που έδινε το παρόν στη δεξίωση. Ένα χαμόγελο άρχισε ν αχνοφέγγει στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού. Στην αρχή αμήχανο, δειλό, ώσπου να γίνει τελικά αποφασιστικό.

Ένα χαμόγελο που αντανακλούσε τα χτυποκάρδια μιας γερής, σχεδόν νεανικής κρητικής καρδιάς, χάρη στη πεζοπορία και τη μεσογειακή διατροφή.

Ο Μητσοτάκης μαγεμένος από τη
λάμψη της Κατερίνας, δεν μπορούσε να πάρει τα μάτια από πάνω της.

Θέλησε να μάθει τα πάντα για τον θεσμό των Καλλιστείων και παρακολουθούσε με ενδιαφέρον τον μαγευτικό κόσμο, που τόσο αναπάντεχα ξεδιπλώθηκε μπροστά του.

Ίσως ήταν η πρώτη φορά που ο Μητσοτάκης, κάθε άλλο παρά καντεμιά έφερε στη ζωή της Κατερίνας.

Η καριέρα της από κείνη τη μέρα πάει σφαίρα...
courdistoportocali

50+1 χρόνια ντέρμπι "αιωνίων"

Δείτε εδώ

Σε 302 σχολεία υπάρχουν τουλάχιστον 1.550 περιπτώσεις τάξεων με πάνω από 25 μαθητές, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ

Υπεράριθμα είναι 1500 σχολικά τμήματα σε 302 σχολεία της χώρας...


Σε 302 σχολεία υπάρχουν τουλάχιστον 1.550 περιπτώσεις τάξεων με πάνω από 25 μαθητές, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ.
Μάλιστα, η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι σε 383 περιπτώσεις υπάρχουν τμήματα με 28 έως 30 μαθητές και 25 περιπτώσεις με πάνω από 30 μαθητές.
«Δεν πιστεύουμε ότι με αυτές τις συνθήκες μπορεί να προχωρήσει αποτελεσματικά το εκπαιδευτικό έργο και να ενισχυθούν οι διαδικασίες της μάθησης και της ευαισθητοποίησης των μαθητών μας», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.

Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει επίσης πως σύμφωνα με το πρόσφατο έγγραφο του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Αττικής, που επιχειρεί να ελέγξει εάν τηρήθηκε ο νόμος όταν σχηματίστηκαν τα τμήματα στα σχολεία, κάνει λόγο για 30 μαθητές σε κάθε τμήμα.
skai.gr

ΤΟ +20% ΕΓΙΝΕ -2%!!!

ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Φαίνεται απίστευτο αλλά είναι αληθινό. Ο Τατούλης που προηγείτο με 20 μονάδες διαφορά του Δράκου, στην τελευταία τηλεφωνική μέτρηση που παρέλαβε σήμερα το ΠΑΣΟΚ χάνει με 2 μονάδες... διαφορά από τον υποψήφιο της Ν.Δ.! Ο Τατούλης προηγείται μόνο στην Αρκαδία και την Κορινθία, στη δεύτερη περίπτωση με πολύ μικρή διαφορά και ο Δράκος σε όλους τους άλλους νομούς. Όπως είναι φυσικό η μάχη θα πάει σε δεύτερο γύρο και εκεί όλα θα εξαρτηθούν από τις συμμαχίες και τις ισορροπίες. Όμως στον δεύτερο γύρο το αποτέλεσμα θα κρίνουν οι υποψήφιοι της αριστεράς. Αυτοί δεν φαίνεται να πολυσυμπαθούν το ΠΑΣΟΚ λόγω Μνημονίου. Τον Τατούλη φαίνεται πως τον πήρε η κάτω βόλτα από την ημέρα και μετά που ανακοινώθηκε πως το ΠΑΣΟΚ τον στηρίζει επισήμως. Μεγάλη ανατροπή...
fimotro
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Συγκρότηση τριμελών εφορευτικών επιτροπών που θα διεξαγάγουν τις εκλογές την 3η- 11-2010, για την ανάδειξη αιρετών μελών των ΠΥΣΠΕ B΄ Αθήνας, ΑΠΥΣΠΕ

Συγκρότηση τριμελών εφορευτικών επιτροπών στην έδρα της Δ/νσης Π.Ε B΄ Αθήνας και των Γραφείων Π.Ε της Δ/νσης B΄ Αθήνας που θα διεξαγάγουν τις εκλογές την 3η -11- 2010 για την ανάδειξη αιρετών μελών των ΠΥΣΠΕ- ΑΠΥΣΠΕ – ΚΥΣΠΕ με τις περιοχές και τα σχολεία αρμοδιότητάς μας ως εξής:

1) Δ/ΝΣΗ ΠΕ Β΄ ΑΘΗΝΑΣ

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής, Αγ. Ιωάννου 27, τηλ 210-6392290 fax: 210-6395529 από τις παρακάτω εφορευτικές επιτροπές:
1η Εφορευτική Επιτροπή

1. Μανωλαράκης Αθανάσιος, κλ ΠΕ70 Διευθυντής του 1ου ΔΣ Αγίας Παρασκευής, ως Πρόεδρος, με αναπληρωτή το Σακκά Κωνσταντίνο, κλ ΠΕ70, Υποδιευθυντή του 1ου ΔΣ Αγίας Παρασκευής.

2. Πυλάλης Γεράσιμος, κλ ΠΕ70, Εκπαιδευτικός του 1ου ΔΣ Αγίας Παρασκευής, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Πετρόπουλο Νικόλαο, κλ ΠΕ70, Εκπαιδευτικό του 1ου ΔΣ Αγίας Παρασκευής.

3. Παπάζογλου Ευστάθιος, κλ ΠΕ70, Διευθυντής του 2ου ΔΣ Αγίας Παρασκευής, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Μπληζιώτη Κωνσταντίνο, κλ ΠΕ70, Εκπαιδευτικό του 8ου ΔΣ Αγίας Παρασκευής.
2η Εφορευτική Επιτροπή

1. Σερετέλλη Ραλλού, κλ ΠΕ70, Διευθύντρια του 11ου ΔΣ Αγίας Παρασκευής, ως Πρόεδρος, με αναπληρωτή το Φάτση Νικόλαο, κλ ΠΕ70, Εκπαιδευτικό του 11ου ΔΣ Αγίας Παρασκευής.

2. Κουρμπάνη Ελένη, κλ ΠΕ70, Διευθύντρια του 3ου ΔΣ Αγίας Παρασκευής, ως μέλος, με αναπληρώτρια την Εκίζανα Δέσποινα, κλ ΠΕ70, Εκπαιδευτικό του 3ου ΔΣ Αγίας Παρασκευής.

3. Χρανιώτης Σταύρος, κλ ΠΕ70, Διευθυντής του 5ου ΔΣ Χολαργού, ως μέλος, με αναπληρωτή το Μίτση Παναγιώτη, κλ ΠΕ70, Εκπαιδευτικού του 5ου ΔΣ Χολαργού.

Στις εφορευτικές επιτροπές της Δ/νσης ΠΕ Β΄ Αθήνας ψηφίζουν:
α) οι εκπαιδευτικοί των σχολείων των Δήμων: Αγίας Παρασκευής, Χολαργού
β) Σχολικοί Σύμβουλοι και στελέχη εκπ/σης
γ) οι αποσπασμένοι εκπ/κοι στη Δ/νση ΠΕ Β΄ Αθήνας

2) 1ο Γραφείο Δ/νσης ΠΕ Β΄ Αθήνας

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στο 12ο ΔΣ Χαλανδρίου Ιωαννίνων και Ταϋγέτου τηλ. 210-6847273 fax: 210-6844187 από τις παρακάτω εφορευτικές επιτροπές:

1η Εφορευτική Επιτροπή

1. Μαρίνης Νικόλαος, κλ ΠΕ70, Διευθυντής του 1ου ΔΣ Ν. Ψυχικού, ως Πρόεδρος, με αναπληρωτή το Χρήστου Παύλο, κλ ΠΕ70, Διευθυντή του 3ου ΔΣ Παπάγου.

2. Κανέλλος Θεόδωρος, κλ ΠΕ70, Διευθυντής του 4ου ΔΣ Νέου Ψυχικού, ως μέλος, με αναπληρώτρια την Καυκά Δήμητρα, κλ ΠΕ70, Διευθύντρια του 1ου ΔΣ Παπάγου.

3. Χαβιάρης Πέτρος, κλ ΠΕ70, Διευθυντής του 3ου ΔΣ Ν. Ψυχικού, ως μέλος, με αναπληρώτρια την Παπαδοπούλου Σταμάτα, κλ ΠΕ70, Διευθύντρια του 1ου ΔΣ Παπάγου.

2η Εφορευτική Επιτροπή

1. Γκάτσου Αναστασία, κλ ΠΕ70, Διευθύντρια του 8ου ΔΣ Χαλανδρίου , ως Πρόεδρος, με αναπληρωτή το Δημητρίου Δημήτριο, κλ ΠΕ70, Διευθυντή του 11ου ΔΣ Χαλανδρίου.

2. Σταμούλη Βασιλική , κλ ΠΕ70, Διευθύντρια του 4ου ΔΣ Χαλανδρίου, ως μέλος, με αναπληρώτρια τη Θεοδωρή Μαρία, κλ ΠΕ70, Διευθύντρια του ΔΣ Ν. Πεντέλης.

3. Κατσάρας Βασίλειος, κλ ΠΕ70, Διευθυντής του 6ου ΔΣ Χαλανδρίου, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Κωνσταντόπουλο Δημήτριο, κλ ΠΕ70, Διευθυντή του ΔΣ Πεντέλης (Κρυστάλλειο).

3η Εφορευτική Επιτροπή

1. Τζώρτζης Θεόφιλος, κλ ΠΕ70, Διευθυντής του 2ου ΔΣ Βριλησσίων, ως Πρόεδρος, με αναπληρώτρια την Εμμανουήλ Σοφία, κλ ΠΕ70, Διευθύντρια του 1ου ΔΣ Βριλησσίων.

2. Σταυρόπουλος Κωνσταντίνος, κλ ΠΕ70, Διευθυντής του 12ου ΔΣ Χαλανδρίου, ως μέλος, με αναπληρωτή το Σικαλιά Νικόλαο, κλ ΠΕ70, Διευθυντή του 10ου ΔΣ Χαλανδρίου.

3. Ζαχαράτου Αικατερίνη, κλ ΠΕ70, Διευθύντρια του 1ου ΔΣ Χαλανδρίου, ως μέλος, με αναπληρώτρια τη Μούρκου Γιαννούλα, κλ ΠΕ70, Διευθύντρια του 7ου ΔΣ Χαλανδρίου.

Στις εφορευτικές επιτροπές του 1ου Γραφείου της Δ/νσης ΠΕ Β΄ Αθήνας ψηφίζουν:
A) οι εκπαιδευτικοί των Σχολείων των Δήμων:

α) Χαλανδρίου
β) Βριλησσίων
γ) Ν. Ψυχικού
δ) Ψυχικού
ε) Ν. Πεντέλης
στ)Πεντέλης
ζ) Φιλοθέης
η) Παπάγου

B) οι αποσπασμένοι εκπ/κοι στo 1o Γραφείο ΠΕ Β΄ Αθήνας

3) 2ο Γραφείο Δ/νσης ΠΕ Β΄ Αθήνας

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στο 1ο ΔΣ Αμαρουσίου, Λεωφόρος Κηφισίας 211, τηλ. 210-8020697 fax: 210-8028620 από τις παρακάτω εφορευτικές επιτροπές:

1η Εφορευτική Επιτροπή

1. Kαραστάθης Αθανάσιος, κλ ΠΕ70, Διευθυντής του 1ου ΔΣ Πεύκης, ως Πρόεδρος, με αναπληρωτή το Βιτωράτο Ευστάθιο, κλ ΠΕ70, Διευθυντή του 8ου ΔΣ Κηφισιάς.

2. Σαράφογλου Δημητρία, κλ ΠΕ70, Διευθύντρια του 5ου ΔΣ Μελισσίων, ως μέλος, με αναπληρώτρια την Κοκορέτση Αργυρώ, κλ ΠΕ70, Διευθύντρια του 3ου ΔΣ Μελισσίων.

3. Κορδονούρης Παναγιώτης, κλ ΠΕ70, Διευθυντής του 7ου ΔΣ Κηφισιάς, ως μέλος, με αναπληρωτή το Σώρρα Αναστάσιο, κλ ΠΕ70, Εκπαιδευτικό του 4ου ΔΣ Μελισσίων.

2η Εφορευτική Επιτροπή

1. Πουρνάρα Ελένη, κλ ΠΕ70, Διευθύντρια του 10ου ΔΣ Αμαρουσίου, ως Πρόεδρος, με αναπληρωτή το Λαγάρα Χρήστο , κλ ΠΕ70, Διευθυντή του 3ου ΔΣ Αμαρουσίου .

2. Τζιαμήτα Έλλη, κλ ΠΕ70, Διευθύντρια του 1ου ΔΣ Κηφισιάς, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Εύμορφο Παναγιώτη , κλ ΠΕ70, Διευθυντή του 9ου ΔΣ Αμαρουσίου.

3. Χαριτίδης Θεόδωρος, κλ ΠΕ70, Εκπαιδευτικός του 6ου ΔΣ Μελισσίων, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Πλούμη Πέτρο, κλ ΠΕ16, Εκπαιδευτικό του 11ου ΔΣ Αμαρουσίου.

3η Εφορευτική Επιτροπή

1. Κανάρη Κυριακή, κλ ΠΕ70, Διευθύντρια του 8ου ΔΣ Αμαρουσίου, ως Πρόεδρος, με αναπληρώτρια την Καχρίλα Θεοδώρα, κλ ΠΕ70, Διευθύντρια του 6ου ΔΣ Μελισσίων.

2. Πατέλη Μαρία, κλ ΠΕ70, Διευθύντρια του 6ου ΔΣ Κηφισιάς, ως μέλος, με αναπληρώτρια τη Θεοδώρου Αγγελική, κλ ΠΕ70, Διευθύντρια του 5ου ΔΣ Πεύκης.

3. Παπαδόπουλος Ιωάννης, κλ ΠΕ70, Εκπαιδευτικός του 3ου ΔΣ Αμαρουσίου, ως μέλος, με αναπληρωτή το Γαλάνη Κωνσταντίνο, κλ ΠΕ70, Εκπαιδευτικό του 4ου ΔΣ Αμαρουσίου.

Στις εφορευτικές επιτροπές του 2ου Γραφείου της Δ/νσης ΠΕ Β΄ Αθήνας ψηφίζουν:
Α) οι εκπαιδευτικοί των Σχολείων των Δήμων:

α) Αμαρουσίου
β) Πεύκης
γ) Μελισσίων
δ) Κηφισιάς
ε) Ν. Ερυθραίας
στ) Εκάλης

B) οι αποσπασμένοι εκπ/κοι στo 2o Γραφείο ΠΕ Β΄ Αθήνας

4) 3ο Γραφείο Δ/νσης ΠΕ Β΄ Αθήνας

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στο 1ο και 8ο ΔΣ Ηρακλείου, Σοφίας και Νεότητας τηλ. 210-2827074 και 2827189 fax: 210-28277074 από τις παρακάτω εφορευτικές επιτροπές:

1η Εφορευτική Επιτροπή

1. Λάμπρου Χρισταπόστολος, κλ ΠΕ70, Διευθυντής του 7ου ΔΣ Μεταμόρφωσης, ως Πρόεδρος, με αναπληρώτρια την Μπλέκα Βασιλική, κλ ΠΕ70, Διευθύντρια του 5ου ΔΣ Ηρακλείου.

2. Σαλιάρης Παναγιώτης, κλ ΠΕ70, Διευθυντής του 4ου ΔΣ Ηρακλείου, ως μέλος, με αναπληρωτή τη Σκορδίλη Ελένη, κλ ΠΕ70, Διευθύντρια του 1ου ΔΣ Ηρακλείου.


3. Πρέντζας Κωνσταντίνος, κλ ΠΕ70, Διευθυντής του 11ου ΔΣ Νέας Ιωνίας, ως μέλος, με αναπληρώτρια τη Βιτσικουνάκη Μαρία, κλ ΠΕ70, Διευθύντρια του 20ου ΔΣ Νέας Ιωνίας.

2η Εφορευτική Επιτροπή

1. Ρέτσος Γεώργιος, κλ ΠΕ70, Διευθυντής του 13ου ΔΣ Ηρακλείου, ως Πρόεδρος, με αναπληρώτρια την Καυκά Γεωργία, κλ ΠΕ70, Υποδιευθύντρια του 3ου ΔΣ Μεταμόρφωσης.

2. Μονέος Στυλιανός, κλ ΠΕ70, Υποδιευθυντής του 2ου ΔΣ Ηρακλείου, ως μέλος, με αναπληρώτρια τη Σαλιάρη Αργυρώ κλ ΠΕ70, Υποδιευθύντρια του 9ου ΔΣ Ηρακλείου.

3. Λιακόπουλος Βασίλειος, κλ ΠΕ70, Διευθυντής του 7ου ΔΣ Νέας Ιωνίας, ως μέλος, με αναπληρωτή το Γκριτζάπη Μιχαήλ, κλ ΠΕ70, Υποδιευθυντή του 20ου ΔΣ Ν. Ιωνίας.

3η Εφορευτική Επιτροπή

1. Ταρναράς Αθανάσιος, κλ ΠΕ70, Διευθυντής του 19ου ΔΣ Ν. Ιωνίας, ως Πρόεδρος, με αναπληρωτή το Γιαννακάρη Παναγιώτη, κλ ΠΕ70, Εκπαιδευτικό του 4ου ΔΣ Ηρακλείου.

2. Κοντάκης Εμμανουήλ, κλ ΠΕ70, Υποδιευθυντής του 7ου ΔΣ Ηρακλείου , ως μέλος, με αναπληρωτή το Λύτο Κωνσταντίνο, κλ ΠΕ70, Υποδιευθυντή του 10ου ΔΣ Ηρακλείου.

3. Λάμπρου Βασίλειος, κλ ΠΕ70, Υποδιευθυντής του 3ου ΔΣ Νέας Ιωνίας, ως μέλος, με αναπληρωτή το Μητσάκο Παναγιώτη, κλ ΠΕ70, Εκπαιδευτικό του 1ου ΔΣ Λυκόβρυσης.

Στις εφορευτικές επιτροπές του 3ου Γραφείου της Δ/νσης ΠΕ Β΄ Αθήνας ψηφίζουν:
Α) οι εκπαιδευτικοί των Σχολείων των Δήμων:

α) Ηρακλείου
β) Ν. Ιωνίας
γ) Λυκόβρυσης
δ) Μεταμόρφωσης

B) οι αποσπασμένοι εκπ/κοι στo 3o Γραφείο ΠΕ Β΄ Αθήνας

Ο Περιφερειακός Διευθυντής
Εκπ/σης Αττικής ΙΩΑΝΝΗΣ Ν. ΚΟΥΜΕΝΤΟΣ

Δωρεάν διανομή στους μαθητές των ξενόγλωσσων βιβλίων στα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Ο.Λ.Μ.Ε.

Δωρεάν διανομή στους μαθητές των ξενόγλωσσων βιβλίων στα Γυμνάσια και τα Λύκεια
Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός, τη στιγμή που η ελληνική οικογένεια πλήττεται από τις
περικοπές στο εισόδημά της και την αδυναμία της να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις
ανάγκες της, να υποχρεώνεται σε περαιτέρω αφαίμαξη του εισοδήματός της για την αγορά
των ξενόγλωσσων βιβλίων που διδάσκονται τα παιδιά της στα πλαίσια του υποχρεωτικού
προγράμματος στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.
Θεωρούμε ότι η παροχή δωρεάν εκπαίδευσης είναι συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας
και η κυβέρνηση οφείλει να τη σεβαστεί.
Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας να εκδώσει εγκύκλιο όπου η αγορά των ξενόγλωσσων
βιβλίων να γίνεται από τις Σχολικές Επιτροπές, όσο διαρκεί αυτό το σύστημα επιλογής των
ξενόγλωσσων βιβλίων από εγκεκριμένες σειρές εκδοτικών οίκων . Το Παιδαγωγικό
Ινστιτούτο οφείλει να φροντίσει ώστε οι εγκεκριμένες σειρές να διανέμονται από το ΟΕΔΒ
μαζί με τα υπόλοιπα σχολικά εγχειρίδια.

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Κυρίως γυναικεία υπόθεση το ελαστικό ωράριο

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο περισσότερο η ευελιξία στην αγορά εργασίας θεωρείται «γυναικείος» τρόπος οργάνωσης του χρόνου εργασίας, τόσο πιθανότερο είναι τα ελαστικά ωράρια να διαιωνίζουν -αντί να αντιμετωπίζουν- τις διαφορές μεταξύ των φύλων.

Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι η ευέλικτη διαμόρφωση του χρόνου εργασίας έχει τεθεί στην ημερήσια διάταξη σε αρκετές χώρες, με σημαντικές διαφορές να παρατηρούνται όμως μεταξύ των κρατών-μελών. Για παράδειγμα, ορισμένες χώρες (όπως η Τσεχία και η Λιθουανία) χρησιμοποιούν την ευελιξία κυρίως ως μέσο για την αύξηση των ποσοστών απασχόλησης (τόσο σε εργαζομένους όσο και σε ώρες).

Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι η μερική απασχόληση εφαρμόζεται όλο και περισσότερο για την προώθηση της παράτασης του επαγγελματικού βίου.

Ιδίως στις βόρειες χώρες, η μερική απασχόληση αποτελεί σημαντικό ζήτημα, το οποίο αντιμετωπίζεται με μέτρα πολιτικής που αποσκοπούν στην εξεύρεση μιας νέας ισορροπίας μεταξύ ευελιξίας και ασφάλειας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι συνέπειες της παρούσας οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης είναι προφανείς και η ευελιξία θεωρείται πλέον σημαντικό εργαλείο πολιτικής, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τους εργαζομένους να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες. Ωστόσο, στη συζήτηση που διεξάγεται σήμερα, δεν δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διάσταση του φύλου.
kathimerini

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Πολύ καλό αφιέρωμα για το ΄40 από το e-selides.gr.

ΔΕΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Για να πληροφορηθείς πού ψηφίζεις δες εδώ

Ωράριο Εκπαιδευτικών της Π.Ε.

Ένας κατατοπιστικός οδηγός για το ωράριο των εκπαιδευτικών από το φίλο,Γιώργο
Δ ημητρακόπουλο –Υποψήφιο Αιρετό ΚΥΣΠΕ
Εργασιακό ωράριο
Ο υπάλληλος παρέχει την εργασία του μέσα στον οριζόμενο από τις κείμενες γενικές ή
ειδικές διατάξεις χρόνο (άρθρο 29, παρ. 1 του Ν. 3528/07).
Όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης παραμένουν
υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας,
για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, τήρηση βιβλίων του σχολείου και εκτέλεση διοικητικών εργασιών.
Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις
εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα
Όργανα Διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα
(30) ώρες την εβδομάδα, με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 της περίπτωσης ΣΤ΄ του
άρθρου 11 (σ.σ. συνεδριάσεις Συλλόγου Διδασκόντων). Από τις πρόσθετες αυτές υπηρεσίες
απαλλάσσονται οι μητέρες παιδιών μέχρι δύο ετών (άρθρο 13, παρ. 8 του Ν. 1566/85).
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και στους αναπληρωτές (άρθρο
13, παρ. 45γ του Ν. 2149/03).
διδακτικό ωράριο
Α. ωράριο διευθυντών δημοτικών σχολείων
Το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας των Διευθυντών Δημοτικών
σχολείων ορίζεται ως εξής:
Διευθυντές 4/θέσιων και 5/θέσιων δημοτικών σχολείων, ώρες είκοσι (20).
Διευθυντές 6/θέσιων μέχρι και 9/θέσιων δημοτικών σχολείων, ώρες δώδεκα (12).
Διευθυντές 10/θέσιων και 11/θέσιων δημοτικών σχολείων, ώρες δέκα (10).
Διευθυντές 12/θέσιων και πάνω δημοτικών σχολείων, ώρες οχτώ (8).
Οργανικότητα ή λειτουργικότητα;
«Σύμφωνα με το πνεύμα του νομοθέτη, οι Διευθυντές σχολείων με μεγαλύτερη
οργανικότητα, δηλαδή με μεγαλύτερο αριθμό μαθητών, έχουν λιγότερο ωράριο διδασκαλίας,
ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στα καθήκοντα της θέσης ευθύνης τους. Επομένως, αν
μια σχολική χρονιά το σχολείο λειτουργεί με αριθμό τμημάτων που αντιστοιχεί στον αριθμό
των μαθητών του σύμφωνα με την αναλογία μαθητών προς δάσκαλο, όπως αυτή καθορίζεται
στην Φ. 3/897/97652/Γ1/25-9-2006 Κοινή Υπουργική Απόφαση, τότε, για τον καθορισμό του
ωραρίου, θα ληφθεί υπόψη ο αριθμός των λειτουργούντων τμημάτων
(Φ.361.22/4/7467/Δ1/22-1-07, έγγραφο του Υπ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.).
ημητρακόπουλος Γιώργος –Υποψήφιος Αιρετός ΚΥΣΠΕ – http://users.sch.gr/dimitrako 4
Β. 0ράριο λοιπών εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα δημοτικά σχολεία
Το εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα Δημοτικά
Σχολεία ορίζεται ως εξής (άρθρο 9, παρ. 3 του Ν. 2517/97):
Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε ολιγοθέσια (1/θέσια, 2/θέσια, 3/θέσια) δημοτικά
σχολεία, ανεξάρτητα από το βαθμό και το χρόνο υπηρεσίας τους, ώρες είκοσι πέντε (25).
Εκπαιδευτικοί τετραθέσιων (4/θ) και πάνω δημοτικών σχολείων, αν έχουν μέχρι 10
χρόνια υπηρεσίας, ώρες είκοσι τέσσερις (24), αν έχουν από 10 μέχρι και 15 έτη
υπηρεσίας, ώρες είκοσι τρεις (23), αν έχουν από 15 μέχρι 20 έτη υπηρεσίας, ώρες είκοσι
δύο (22), και αν έχουν πάνω από 20 έτη υπηρεσίας, ώρες είκοσι μία (21).
0ωράριο του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και ΕΒΠ
Το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο υποστηρικτικού έργου, των παρακάτω κλάδων,
οι οποίοι εργάζονται σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής, έχει ως εξής (28915/Γ6/12-3-
2007, Υπουργική Απόφαση):
1) των κλάδων του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού:
25 ώρες αν έχουν μέχρι 5 έτη υπηρεσίας,
24 ώρες αν έχουν μέχρι 10 έτη υπηρεσίας,
23 ώρες αν έχουν μέχρι 15 έτη υπηρεσίας,
22 ώρες αν έχουν μέχρι 20 έτη υπηρεσίας,
21 ώρες αν έχουν πάνω από 20 έτη υπηρεσίας.
Η παραμονή τους στο σχολείο δύναται να παραταθεί μέχρι 30 ώρες εβδομαδιαίως, όταν
οι ανάγκες των φοιτούντων μαθητών το επιβάλλουν. Η παράταση γίνεται με απόφαση του
συλλόγου προσωπικού της σχολικής μονάδας και τη σύμφωνη γνώμη του Σχολικού
Συμβούλου Ειδικής Αγωγής.
2) Του Κλάδου Ε1 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού
Του κλάδου ΔΕ1 (ΕΒΠ) το υποχρεωτικό ωράριο εργασίας είναι όσες οι ώρες
λειτουργίας της σχολικής μονάδας και όχι περισσότερες από 30 εβδομαδιαίως.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:
Με βάση το υποχρεωτικό ωράριο του εισαγωγικού βαθμού τις 25 ώρες για τους
κλάδους ΕΕΠ και τις 30 ώρες για το ΕΒΠ υπολογίζεται αναλογικά το επίδομα ειδικής αγωγής
και η προϋπηρεσία των ωρομισθίων των παραπάνω κλάδων.
Το ωράριο εργασίας του προσωπικού – κλάδοι εκπαιδευτικών και του Ειδικού
Εκπαιδευτικού Προσωπικού - που υπηρετεί στα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και
Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) ορίζεται στις 6 ώρες ημερησίως και 30 ώρες εβδομαδιαίως
(28911/Γ6/12-3-2006, Υπουργική Απόφαση).
0ράριο Νηπιαγωγών
εν υπάρχει - δυστυχώς - μέχρι σήμερα θεσμοθετημένο διδακτικό ωράριο των
Νηπιαγωγών.
ημητρακόπουλος Γιώργος –Υποψήφιος Αιρετός ΚΥΣΠΕ – http://users.sch.gr/dimitrako 5
0ράριο Ιδιωτικών εκπαιδευτικών
Το ωράριο των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι το ισχύον ωράριο
διδασκαλίας των εκπαιδευτικών της Δημόσιας εκπαίδευσης (άρθρο 27, παρ. 1 του Ν.
682/1977).
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να εργαστούν λιγότερες ώρες από
αυτές του ωραρίου τους, υποβάλλουν αυτοπροσώπως σχετική αίτηση προς το
Διευθυντή Εκπαίδευσης για τροποποίηση του διοριστηρίου τους (άρθρο 47, παρ. 14
του Ν. 3848/10).
Σε περίπτωση κατάργησης τάξεων ή τμημάτων, ο Διευθυντής του - ιδιωτικού -
σχολείου, με σύμφωνη γνώμη του εκπαιδευτικού, μπορεί να προτείνει στο
Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
αντί της απόλυσης αυτών που έχουν τη μικρότερη προϋπηρεσία στην εκπαίδευση, την
τροποποίηση του διοριστηρίου τους, ώστε να εργάζονται λιγότερες ώρες (άρθρο 47,
παρ. 14 του Ν. 3848/10).
Υπολογισμός μείωσης διδακτικού ωραρίου
Στους εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν τον οριζόμενο χρόνο υπηρεσίας μέχρι 31
Δεκεμβρίου, ανατίθεται μειωμένο ωράριο διδασκαλίας από την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου
έτους και στους υπόλοιπους από την 1η Σεπτεμβρίου του επόμενου διδακτικού έτους.
Για τη μείωση του διδακτικού ωραρίου λαμβάνεται υπόψη οποιαδήποτε
αναγνωρισμένη υπηρεσία (όχι μόνο εκπαιδευτική). Το ερμηνευτικό (;) έγγραφο που
εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας (Φ.12/642/103923/Γ1/4-10-2005) βρίσκεται σε ευθεία
αντίθεση με το Ν. 2517/97 και δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής από τη Διοίκηση. Είναι φανερό
ότι ο νομοθέτης με τη γραμματική διατύπωση του άρθρου 9, παρ. 3 του Ν. 2517/97 επιθυμεί
την προσμέτρηση οποιασδήποτε αναγνωρισμένης υπηρεσίας, καθότι σε διαφορετική
περίπτωση θα ανέφερε «εκπαιδευτική υπηρεσία».
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση που Διευθυντής Εκπαίδευσης ή Προϊστάμενος Γραφείου
ακολουθήσει το ανωτέρω έγγραφο και δεν λάβει υπόψη του την αναγνωρισμένη υπηρεσία,
τότε ο ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός μπορεί - με αίτησή του προς το ΠΥΣΠΕ - να ζητήσει
την ακύρωση της - διοικητικής - πράξης του Προϊσταμένου.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:
Η μείωση του διδακτικού ωραρίου ισχύει και για τους αναπληρωτές
εκπαιδευτικούς (άρθρο 13, παρ. 45γ του Ν. 3149/03).
Ο γονέας υπάλληλος, ο οποίος δεν κάνει χρήση της άδειας ανατροφής (σ.σ. του
εννιαμήνου) δικαιούται τις διευκολύνσεις: α) μείωση του διδακτικού ωραρίου κατά
δύο (2) ώρες εβδομαδιαίως για δύο έτη (Ν. 2083/92) και β) απαλλαγή από τις
πρόσθετες εξωδιδακτικές εργασίες για δύο έτη (άρθρο 13 του Ν. 1566/85).
Τις ανωτέρω διευκολύνσεις δικαιούνται και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί (άρθρο 13,
παρ. 45γ του Ν. 3149/03).
Στους εκπαιδευτικούς που έχουν τέκνα με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία
άνω του 67% ή σύζυγο με αναπηρία 100% τον οποίο συντηρούν ή έχουν με δικαστική
απόφαση την επιμέλεια ατόμου με ειδικές ανάγκες, καθώς και στους ανάδοχους γονείς
ατόμου με ειδικές ανάγκες, για όσο χρόνο διαρκεί η αναδοχή εξασφαλίζεται
συνεχές ωράριο διδασκαλίας και, όπου αυτό είναι δυνατό, απαλλαγή από την

υποχρέωση για προσφορά εξωδιδακτικής εργασίας, εφόσον το μέτρο αυτό δεν
παρακωλύει την ομαλή λειτουργία του σχολείου. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί για
να τύχουν των ως άνω διευκολύνσεων θα πρέπει να προσκομίσουν γνωμάτευση της
υγειονομικής επιτροπής του Ν. 1648/1996 από την οποία να προκύπτει ότι εμπίπτουν
στις κατηγορίες που προβλέπονται από τις ανωτέρω διατάξεις
(Φ.351.5/52/62727/Δ1/14-05-08, έγγραφο του Υπ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.).
0ωράριο Αναπληρωτών Μειωμένου 0ωραρίου
Αν οι προβλεπόμενες από το πρόγραμμα ώρες διδασκαλίας και ασκήσεων στο ίδιο
σχολείο της ίδιας πόλης ή Περιοχής Μετάθεσης είναι περισσότερες από τέσσερις και
λιγότερες από δεκαέξι (δηλ. 5 – 15 ώρες) και δεν δικαιολογούν το διορισμό μόνιμου
εκπαιδευτικού, προσλαμβάνονται προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με μειωμένο
ωράριο διδασκαλίας (άρθρο 5, παρ. 2 του Ν. 3848/10).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι αποδοχές που καταβάλλονται στους προσωρινούς αναπληρωτές, οι
οποίοι προσλαμβάνονται με μειωμένο ωράριο διδασκαλίας, καθώς και ο χρόνος
υπηρεσίας τους υπολογίζονται με κλάσμα που έχει αριθμητή τον αριθμό των εβδομαδιαίων
ωρών, για τις οποίες έχουν προσληφθεί και παρονομαστή το υποχρεωτικό ωράριο του
πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού (άρθρο 17, παρ. 4 του Ν. 1566/85).
0ράριο αιρετών εκπροσώπων
(άρθρο 31 του Π.Δτος 1/2003)
♦ Οι διοριζόμενοι ως τακτικά αιρετά μέλη των Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων
(ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ) αποσπώνται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.
στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου.
♦ Οι διοριζόμενοι ως τακτικά αιρετά μέλη των Ανώτερων Περιφερειακών Υπηρεσιακών
Συμβουλίων (ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ) α) διδάσκουν στα σχολεία που υπηρετούν το ένα τρίτο
(1/3) των ωρών του υποχρεωτικού τους ωραρίου εβδομαδιαίας διδασκαλίας ή β)
διατίθενται, εφόσον το επιθυμούν, με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή
Εκπαίδευσης στα γραφεία του Συμβουλίου για την προετοιμασία των θεμάτων της
ημερήσιας διάταξης.
♦ Οι διοριζόμενοι ως τακτικά αιρετά μέλη του ΠΥΣΕΕΠ διδάσκουν στα σχολεία που
υπηρετούν τα δύο τρίτα (2/3) του υποχρεωτικού τους ωραρίου εβδομαδιαίας
διδασκαλίας.
♦ Οι διοριζόμενοι ως τακτικά αιρετά μέλη των Περιφερειακών Συμβουλίων (ΠΥΣΠΕ,
ΠΥΣΔΕ), καθώς και του ΥΣΕΕΠ διδάσκουν στα σχολεία που υπηρετούν το ένα δεύτερο
(1/2) του υποχρεωτικού τους ωραρίου εβδομαδιαίας διδασκαλίας.
Απαλλαγή πολυτέκνων από εξωδιδακτικές εργασίες
Στους πολυτέκνους εκπαιδευτικούς (4 και πάνω παιδιά) που υπηρετούν σε 6/θέσια
και άνω σχολεία παρέχεται συνεχές ωράριο διδασκαλίας και απαλλαγή από την
οργάνωση εορταστικών, αθλητικών, πολιτιστικών εκδηλώσεων και περιπάτων.
Επιπλέον, απαλλάσσονται και από τις ακόλουθες εξωδιδακτικές εργασίες: τήρηση
βιβλίων του σχολείου, εκτέλεση διοικητικών εργασιών, εφημερίες, καθήκοντα
υπεύθυνου βιβλιοθήκης.
ημητρακόπουλος Γιώργος –Υποψήφιος Αιρετός ΚΥΣΠΕ – http://users.sch.gr/dimitrako 7
Στους πολυτέκνους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε 6/θέσια και κάτω σχολεία
παρέχεται συνεχές ωράριο διδασκαλίας και απαλλαγή από τις ανωτέρω εξωδιδακτικές
εργασίες, όπου αυτό είναι δυνατό, χωρίς να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία
των σχολείων.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Οι παραπάνω διευκολύνσεις παρέχονται στους πολυτέκνους εκπαιδευτικούς μέχρι τα
παιδιά τους να αποφοιτήσουν από τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Φ.350/12/69201/Δ1/7-05-
08, εγκύκλιο του Υπ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.). Με νεότερο έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας (αρ. πρωτ.
139629/Δ1/10-11-09) διευκρινίζεται ότι τις διευκολύνσεις αυτές δικαιούνται οι πολύτεκνοι
εκπαιδευτικοί των οποίων και τα τέσσερα παιδιά φοιτούν στις δύο πρώτες βαθμίδες της
εκπαίδευσης (Α/θμιας και Β/θμιας).
Ανάθεση υπερωριών
(προαιρετικών και υποχρεωτικών)
Σε περίπτωση που οι προβλεπόμενες ώρες διδασκαλίας για κάθε μάθημα δεν
καλύπτονται με το υποχρεωτικό ωράριο των διδασκόντων και οι απομένουσες δε
δικαιολογούν θέση εκπαιδευτικού η αν δικαιολογούν, μέχρι να προσληφθεί προσωρινός
αναπληρωτής και εφόσον δεν υπάρχει προσφορά προαιρετικής υπερωριακής
διδασκαλίας, ο Σύλλογος των Διδασκόντων αναθέτει την κάλυψη των ωρών αυτών σε
εκπαιδευτικούς του ίδιου σχολείου (άρθρο 14, παρ. 16 του Ν. 1566/85).
Αν ο Σύλλογος ιδασκόντων παραλείπει να αναθέσει την κάλυψη των ωρών
αυτών, η ανάθεση γίνεται με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση
του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (άρθρο 6, παρ. 17 του Ν. 3027/2002).
Για την κάλυψη των ωρών του προγράμματος μπορεί να ανατεθεί προαιρετική
υπερωριακή διδασκαλία μέχρι πέντε (5) ώρες την εβδομάδα σε εκπαιδευτικούς του ίδιου
σχολείου με απόφαση του Συλλόγου των Διδασκόντων και σε εκπαιδευτικούς άλλου
σχολείου με απόφαση του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Η ανάθεση γίνεται με
απόφαση του Συλλόγου των Διδασκόντων, αν πρόκειται για το ίδιο σχολείο, ή με απόφαση
του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, αν πρόκειται για άλλο σχολείο και εφόσον και
στις δύο περιπτώσεις δεν υπάρχει προσφορά για προαιρετική υπερωριακή διδασκαλία.
Με πρόταση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου είναι δυνατό να αυξηθούν σε δέκα (10) οι
ώρες της προαιρετικής υπερωριακής διδασκαλίας (άρθρο 14, παρ. 18, εδ. γ’ του Ν.
1566/85).
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:
Δεν επιτρέπεται η ανάθεση υπερωριακής διδασκαλίας σε εκπαιδευτικούς με μειωμένο
ωράριο (Δ2/26818/16-12-1996).
Υπερωριακή διδασκαλία ανατίθεται, όπου είναι δυνατό, κατά προτεραιότητα στους
πολύτεκνους εκπαιδευτικούς (Δ2/22685/21-10-1996).

Η θέση του Κλάδου για τις υποχρεωτικές υπερωρίες
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας (1429/25-10-2004, 1574/7-12-2004):
Ο Κλάδος μας αντιτίθεται στην ανάθεση υποχρεωτικών υπερωριών. Η Δ.Ο.Ε. με
απόφασή της κηρύσσει συνεχείς στάσεις εργασίας για την κάλυψη των συναδέλφων στους
οποίους ανατίθεται - γραπτώς - υποχρεωτική υπερωρία.
«Οι εγκύκλιοι της Διεύθυνσης Σπουδών που αναφέρονται σε «απασχόληση» των
μαθητών είναι προδήλως παράνομες, αφού είναι αντίθετες με το Ν. 1566/85. Οι συνάδελφοι
καλούνται, εφόσον συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο, να αρνούνται την
προφορική ανάθεση υποχρεωτικής υπερωρίας. Ιδιαίτερα αρνητικοί πρέπει να είναι,
όταν τους ζητείται να καλύπτουν ώρες εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που δεν έχουν καν
τοποθετηθεί στα σχολεία (π.χ. Αγγλικών, Φυσικής Αγωγής) τη στιγμή που χιλιάδες
εκπαιδευτικοί παραμένουν αδιόριστοι. Το Δ.Σ. της ΔΟΕ τους παρέχει πλήρη συνδικαλιστική
και νομική κάλυψη».
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤ0Ν
Νομικό πλαίσιο
"Διδασκαλία με μειωμένο ωράριο δεν επιτρέπεται, εκτός αν η συμπλήρωσή του δεν
είναι αντικειμενικά δυνατή" (άρθρο 14, παρ. 14 του Ν. 1566/85).
"Oι εκπαιδευτικοί που εξακολουθούν να είναι υπεράριθμοι μετά τις παραπάνω
ρυθμίσεις παραμένουν στο σχολείο όπου κρίθηκαν ως υπεράριθμοι και διατίθενται σε
άλλες σχολικές μονάδες για τη συμπλήρωση του ωραρίου τους σύμφωνα με τις διατάξεις
του άρθρου 14 παρ. 14 του N. 1566/1985. Για το σκοπό αυτό ανακοινώνονται από τις
αρμόδιες Διευθύνσεις τα σχολεία στα οποία υπάρχουν ανάγκες και καλούνται οι εκπαιδευτικοί
με αίτησή τους να δηλώσουν κατά σειρά προτίμησης όλα τα παραπάνω σχολεία. Η διάθεση
αυτών γίνεται με τη σειρά προτίμησης και το σύνολο των μονάδων μετάθεσής τους" (άρθρο
14, παρ. 7 του Π.Δτος 50/96):
"Oι διατάξεις της παραγράφου 3, βii και της παραγράφου 7 εδάφ. B και 8 του άρθρου
αυτού εφαρμόζονται αναλόγως και στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι εκπαιδευτικοί δεν
καλύπτουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας στην οργανική τους θέση (λειτουργικές
υπεραριθμίες) κατά την έναρξη του σχολικού έτους και μέχρι της ρυθμίσεως της
υπεραριθμίας σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου" (άρθρο 14, παρ. 9 του Π.Δτος
50/96 (όπως συμπληρώθηκε με το Π.Δ. 100/97):
"Εκπαιδευτικοί των κλάδων Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής Γλώσσας, Καλλιτεχνικών
Μαθημάτων, Μουσικής, Φυσικής Αγωγής και Πληροφορικής, οι οποίοι υπηρετούν στην
Πρωτοβάθμια ή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό
ωράριο διδασκαλίας διατίθενται από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια και αντιστρόφως
για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου. Η διάθεση γίνεται με απόφαση του
Διευθυντή Εκπαίδευσης στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει ο εκπαιδευτικός, ύστερα από
πρόταση του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Ο χρόνος διάθεσης θεωρείται ότι έχει
διανυθεί στην οργανική τους θέση για τη θεμελίωση του δικαιώματος μετάθεσης" (άρθρο 21,
παρ. 5α του Ν. 3475/06):
"Τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια (Π.Υ.Σ.Π.Ε.) προτείνουν τη διάθεση
εκπαιδευτικών για συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου διδασκαλίας σε σχολεία της ίδιας
Διεύθυνσης Εκπαίδευσης" (Π.Δ. 1/2003, παρ. 14).
ημητρακόπουλος Γιώργος –Υποψήφιος Αιρετός ΚΥΣΠΕ – http://users.sch.gr/dimitrako 9
ΣΗΜΕΙ0ΣΗ: Όπως προκύπτει από τις παραπάνω διατάξεις, οι εκπαιδευτικοί που δεν
συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους ωράριο στην οργανική τους θέση θεωρούνται
λειτουργικά υπεράριθμοι και διατίθενται με απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου σε
άλλα σχολεία για συμπλήρωση ωραρίου. Η διάθεση των εκπαιδευτικών γίνεται με τη σειρά
προτίμησης και το σύνολο των μονάδων μετάθεσής τους.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
“Εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που πλεονάζει
στη σχολική μονάδα όπου ανήκει οργανικά, αποσπάται (άρθρο 31, παρ. 3 του Ν.
3848/10) σε άλλη Σχολική Μονάδα Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της
ίδιας ή άλλης περιοχής μετάθεσης της αρμοδιότητας του ίδιου Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε., με
απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου
Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Η διαδικασία αυτή ακολουθείται και για τη διάθεση
των εκπαιδευτικών που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους ωράριο διδασκαλίας.
Οδοιπορικά έξοδα και αποζημίωση για συμπλήρωση ωραρίου
Το Ελεγκτικό Συνέδριο με την αριθ. 234/93 πράξη του, δέχεται ότι τα οδοιπορικά
έξοδα αφορούν αποκλειστικά τα έξοδα στα οποία υποβάλλεται ο υπάλληλος κατά την
μετακίνησή του και που είναι ανάλογα με το μέσο που χρησιμοποιεί για το σκοπό αυτό.
Συνεπώς, στην περίπτωση που εκπαιδευτικοί ενδεχομένως θα έχουν την ίδια μέρα κάποιες
ώρες διδασκαλίας στο σχολείο της έδρας τους και στη συνέχεια θα μετακινηθούν για
συμπλήρωση του ωραρίου τους σε σχολείο άλλης πόλης ή κωμόπολης, δικαιούνται
αποζημίωση για εκτέλεση υπηρεσίας και σαν αφετηρία λαμβάνεται η έδρα της οργανικής τους
θέσης και όχι ο τόπος διαμονής τους.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Στους εκπαιδευτικούς που καταβάλλονται οδοιπορικά έξοδα
(χιλιομετρική αποζημίωση) δεν καταβάλλεται ταυτόχρονα και το 1/3 της ημερήσιας
αποζημίωσης, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 9 παρ. 21 του Ν. 2685/99 και
τούτο διότι, οι προαναφερόμενοι εκπαιδευτικοί δεν μετακινούνται με τις διατάξεις του Ν.
2685/99, αλλά με τις διατάξεις του άρθρου 14 του Ν. 1566/1985 (αρ. πρωτ.
2/55768/0022/20-2-2009, έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους).
Νομικό πλαίσιο
Αν οι διδάσκοντες δε συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας στο σχολείο
που υπηρετούν, διατίθενται, μερικά ή ολικά, σε άλλα σχολεία της δευτεροβάθμιας
εκπαίδευσης ή σε τμήματα πρόσθετης διδακτικής βοήθειας, καθώς και σε σχολεία της
πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τη διδασκαλία των μαθημάτων που προβλέπονται στην
παράγραφο 12 του άρθρου 4, τα οποία λειτουργούν στον ίδιο ή γειτονικό δήμο ή κοινότητα,
με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου Υπηρεσιακού
Συμβουλίου (άρθρο 14, παρ. 14 του ν. 1566/85).
Όσοι διατίθενται για συμπλήρωση μέρους του ωραρίου τους σε σχολείο άλλης πόλης ή
κωμόπολης παίρνουν οδοιπορικά έξοδα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και αποζημίωση
για κάθε ώρα διδασκαλίας εκτός έδρας που ορίζεται στο μισό από την προβλεπόμενη στην
παράγραφο 19 (σ.σ. βλέπε παρακάτω). εν παίρνουν τα παραπάνω οδοιπορικά έξοδα και
αποζημίωση όσοι συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο σε σχολεία πόλης ή κωμόπολης

ΕΝΝΕΑ ΟΓΔΟΑ


Πολύ καλό επετειακό ένθετο από την αθλητική εφημερίδα "Εξέδρα" για την ποδοσφαιρική δραστηριότητα από την έναρξη του πολέμου του ΄40 μέχρι την απελευθέρωση με τίτλο "1940-44, το ελληνικό ποδόσφαιρο στα χρόνια της φωτιάς". Μια ενδιαφέρουσα έρευνα του Η. Αλεξόπουλου που περιλαμβάνει αθλητές, φαντάρους του αλβανικού μετώπου, άγνωστα ντοκουμέντα για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες την περίοδο της κατοχής, άσσους των γηπέδων που συμμετείχαν στην αντίσταση, ματς με διοργανωτές τους Γερμανούς και Ιταλούς. Δείτε και εδώ

Η ιστορία της ιαχής «Αέρα»


Λίγες λέξεις της Νεοελληνικής γλώσσας κρύβουν τη μαγεία της ιαχής αέρα! Μεγάλωσαν και μεγαλώνουν ελληνόπουλα που συγκινήθηκαν, δάκρυσαν, θαύμαζαν τον ηρωισμό των παλικαριών στα ελληνοαλβανικά σύνορα, το 1940. Ο παλμός αυτής της συγκίνησης δονούσε στην ιαχή αέρα και σε ό,τι αυτή αντιπροσώπευε στη μεταπολεμική Ελλάδα. Καμία λέξη δε συγκέντρωσε την ορμή και το δυναμισμό της νιότης, όσο η ιαχή αέρας.
Ελάχιστοι, όμως, γνωρίζουν ότι πρωτοακούστηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης 30 χρόνια πρίν από το έπος του ΄40. Συγκεκριμένα, πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1908 από το 2ο τάγμα της Κρητικής πολιτοφυλακής του πρώτου τακτικού στρατού της Κρήτης, που τελούσε υπό την προστασία του ευρωπαϊκού στρατού. Χρησιμοποιήθηκε σε εκπαιδευτική πορεία, από κάποιον στρατιώτη, κατά τη διάρκεια ανεμοστρόβιλου και το επανέλαβαν, χάριν ευθυμίας, οι υπόλοιποι. Από τότε, το επαναλάμβαναν συχνά, κάθε φορά που διαλυόταν ή συντασσόταν το Τάγμα (αρχικά, ήταν, δηλαδή, μία ζητωκραυγή, ένα “πείραγμα”, και όχι πολεμική ιαχή). Στη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων (1912, 1913, Ήπειρο και Μακεδονία) η ιαχή διαδόθηκε από τους Κρήτες σε ολόκληρο το ελληνικό στράτευμα.
Στην αρχή, όμως, η καινοτομία αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία, γιατί ο τακτικός στρατός χρησιμοποιούσε τις αρχαίες ιαχές: αλαλά ή αλαλαί ή ελελεύ ή το εξευρωπαϊσμένο : χιπ, χιπ, ουρρά (hip, hip, hurrah), άλλωστε οι περισσότεροι αξιωματικοί του στρατού μας είχαν εκπαιδευτεί στα στρατόπεδα της Γερμανίας, Γαλλίας, Αγγλίας.
Η αρχαία ιαχή αλαλά προήλθε από τη μυθική κόρη του Πολέμου, την Αλαλά (Πίνδαρος, απ. 225: Κλυθ΄ Αλαλά Πολέμου θυγατέρα). Απ εδώ προήλθαν οι λέξεις αλαλαγή, αλάλαγμα (Κ.Παλαμάς, Ασαλ. Ζωή: της νίκης σου το αλάλαγμα…) και το ρ. αλαλάζω (Ψαλμ.99, αλαλάξατε τω Κυρίω…, ή Κ.Δ. Κορινθ. 1,13,1 : …γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον).
Η πολεμική ιαχή «αέρα» επισημοποιήθηκε κατά τον ελληνοιταλικό πόλεμο και γι΄ αυτό συνέβαλαν, άθελα τους, οι Ιταλοί. Ο Ιταλικός φασιστικός στρατός χρησιμοποιούσε την ιαχή : «eja (προφ. : εγιά), eja, eja, alala». Ήταν μία ιαχή που είχε καθιερώσει ο ποιητής Gabriele d Annunzio (1863 – 1938) στη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου (Αύγουστος του 1917). Ο ίδιος, ο ποιητής, αναφέρει ότι την επέβαλε στους αεροπόρους του (ήταν διοικητής αεροπορικού σμήνους) λέγοντας: «είναι καιρός να καταργήσουμε αυτό τον βαρβαρικό ήχο (εννοούσε το: Hip! Hip! Hip! hurrah) και στη θέση του θα βάλουμε το alala με το οποίο ο Αχιλλέας παρακινούσε τα άλογα του και το Λατινικό επιφώνημα eja».
Εικοσιτρία χρόνια αργότερα οι Ιταλοί εισβολείς θα χρησιμοποιήσουν στα βουνά της Πίνδου την ιαχή eja! eja! alala (ειρωνεία: να ήξεραν, άραγε, οι αγράμματοι Ιταλοί στρατιώτες ότι χρησιμοποιούσαν μία αρχαία ελληνική ιαχή για να σκοτώσουν τους σύγχρονους Ελληνες). Πάντως, η ηχητική ομοιότητα με την επανάληψη των φωνηέντων -α- και –ε- (στη λ.eja: προφ. εγιά) έφερε στο μυαλό των Ελλήνων την Κρητική ζητωκραυγή αέρα και ανταπέδωσαν καθιερώνοντας την λ. αέρα, ως την πιο ηρωική ολόκληρης της ελληνικής ιστορίας. Η ιαχή αέρα έχει τον ίδιο αριθμό συλλαβών με το αλαλά (δεν αλλάζει ο ρυθμός) και περιλάμβανει το –α- και το –ε-, που προφέρονται εύκολα, όταν τρέχουν οι στρατιώτες (περιλαμβάνονται, αλλωστε, και στο αλαλά και στο ελελευ, αλλά και στο eja)
Ας δούμε, όμως, και τη μη ηρωική πλευρά της ιαχής
- Φαντάζομαι το δρόμο του γυρισμού: τα ηρωικά παλληκάρια να επιστρέφουν έχοντας παραδώσει τα όπλα σε αυτούς που μέχρι χθες νικούσαν, να περπατούν με το κεφάλι κατεβασμένο στην άκρη του δρόμου και να τους κοροϊδεύουν οι θρασύδειλοι Ιταλοί επαναλαμβάνοντας ειρωνικά την ιαχή αέρα (πραγματικό περιστατικό).
- Οι Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών (τα αλεξίποινα Τάγματα Ασφαλείας) χρησιμοποιούσαν την ιαχή αέρα, όταν έκαναν έφοδο για να συλλάβουν Έλληνες πατριώτες και να τους παραδώσουν στους Γερμανούς κατακτητές.
- Στο Γράμμο και ο τακτικός και ο δημοκρατικός στρατός φωναζαν αέρα, όταν εξαπέλυαν επίθεση κατά των αδελφών. Αέρα σε ποιόν, βρε παλληκάρια; Ποιος είναι ο εχθρός; Γιατί να φύγει; Που να πάει;
Μέσα σε λίγα χρόνια φτήνυναν οι άνθρωποι και οι λέξεις
Πάντως, προτιμώ να κρατήσω τη συγκίνηση που μου έδινε στα πρώτα μαθητικά χρόνια η ιαχή αέρα και να μη σκέφτομαι την ξεδιάντροπη χρήση της στην Κατοχή και τον Εμφύλιο. Είναι πληγή από φρικτό μαχαίρι (Καβάφης) να θυμάμαι τη χαρά και τη ντροπή συνάμα.
24grammata

Το θέατρο στη διάρκεια του πολέμου του ΄40 και της κατοχής

Το ιταλικό τελεσίγραφο και η κήρυξη του πολέμου αιφνιδίασαν σύσσωμο τον ελληνικό θεατρικό κόσμο. Αρκετοί ηθοποιοί επιστρατεύτηκαν, οδηγώντας τους θιασάρχες σε ανακατατάξεις και βέβαια σε αναθεωρήσεις των ρεπερτορίων. Το ενδιαφέρον στράφηκε στα πολεμικά τεκταινόμενα και ο καλλιτεχνικό κόσμος επικεντρώθηκε στην εμψύχωση του στρατευμένου πληθυσμού, στην ενθάρρυνση των συγγενών αλλά και γενικότερα στην τόνωση του ελληνικού φρονήματος.
Οι επιθεωρήσεις
Το μόνο θεατρικό είδος που θα μπορούσε να είναι διαρκώς επίκαιρο -να παρακολουθεί τις πολεμικές εξελίξεις- αλλά και ταυτόχρονα να έχει εύθυμο χαρακτήρα ήταν η
επιθεώρηση. Όλοι οι συγγραφείς του είδους έσπευσαν να διακωμωδήσουν τις ιταλικές στρατιωτικές αποτυχίες με τα πολεμικά έργα: Πολεμικά Παναθήναια, Νοκ-άουτ, Κορόιδο Μουσολίνι, Πολεμικές καντρίλιες, Πρωτοβρόχια, Φινίτο λα μούζικα, Μπράβο κολονέλο, Μπέλλα Γκρέτσια, Πολεμική Αθήνα, Μπόμπα, Αθήνα-Ρώμη και φεύγουμε.
Στην επιθεώρηση Μπέλλα Γκρέτσια του Μίμη Τραϊφόρου στο θέατρο «Μοντιάλ» η Σοφία Βέμπο πρωτοτραγούδησε «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά» προκαλώντας συγκίνηση, με αποτέλεσμα να ανακηρυχθεί η εθνική ερμηνεύτρια, η φωνή της εμπόλεμης Ελλάδας. Τα σατιρικά τραγούδια της όπως «Στον πόλεμο βγαίν’ ο Ιταλός» και «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του» ηχογραφούνται, ακούγονται σε όλα τα ελληνικά ραδιόφωνα και τραγουδιούνται ακόμα και στα πεδία των μαχών.
Γερμανική κατοχή
Λίγες ημέρες μετά τη γερμανική εισβολή, στις 12 Μαΐου 1941, επιβλήθηκαν οι πρώτες απαγορεύσεις της «Διευθύνσεως Λαϊκής Διαφωτίσεως» -η οποία λειτουργούσε ήδη από τη μεταξική δικτατορία- προς τους θιασάρχες. Την ώρα που η λογοκρισία επισκίαζε κάθε θεατρική δραστηριότητα, οι συγγραφείς κατάφερναν να ελίσσονται με υπαινικτικές αναφορές. Οι θιασάρχες ήταν υποχρεωμένοι απ’ τη μια να υποστηρίξουν τη γερμανική δραματουργία και απ’ την άλλη απαγορευόταν αυστηρά να παραστήσουν από σκηνής έργα συγγραφέων των συμμαχικών χωρών! Οι θίασοι (της Κατερίνας, των Βεάκη – Μανωλίδου – Παπά – Δενδραμή, του Θεάτρου Τέχνης κ.ά.) κατέφευγαν σε τεχνάσματα «γαλλοποιώντας» ή μετονομάζοντας τους τίτλους έργων -κυρίως αμερικανικών και σοβιετικών- και τα ονόματα των συγγραφέων. Σε περίπτωση αποκάλυψης των επινοημάτων των καλλιτεχνών οι κυρώσεις που επιβάλλονταν ήταν χρηματικά πρόστιμα, κλείσιμο θεάτρων και συλλήψεις.
Σε σημαντική προσωπικότητα του θεάτρου κατά την περίοδο της Κατοχής αναδείχθηκε ο Βασίλης Ρώτας. Το 1942 ίδρυσε το «Θεατρικό Σπουδαστήριο», όπου δίδαξαν σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής (Αυγέρης, Σιδέρης, Τσαρούχης, Φωκάς κ.ά.), ενώ παράλληλα με πρωτοβουλία του δίνονται παραστάσεις σε σχολεία και σε θέατρα, είτε δωρεάν είτε συγκεντρώνοντας τις εισπράξεις υπέρ του αγώνα της Αντίστασης. Πολλοί συγγραφείς αλλά και ηθοποιοί εντάχθηκαν στους κόλπους της Εθνικής Αντίστασης και καταδιώχθηκαν από τον κατακτητή, όπως η Ρένα Ντορ, ο Σπύρος Πατρίκιος, η Φρόσω Κοκόλα, ο Γιάννης Βεάκης, ο Πέλος Κατσέλης, η Δανάη Στρατηγοπούλου, η μούσα του Αττίκ, ο οποίος λίγο πριν την απελευθέρωση αυτοκτόνησε μη μπορώντας να ανεχθεί τον εξευτελισμό της Κατοχής. Απαξιωτικό τέλος βρήκε τον τενόρο Λεάνδρο Καβαφάκη και τις ηθοποιούς Μανταλένα Χατζοπούλου και Λέλα Καραγιάννη, οι οποίοι εκτελέστηκαν τον Αύγουστο του 1944 στο Δαφνί.
Το 1942 ιδρύθηκε και το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης αναφέρεται στην παράτολμη πρωτοβουλία: «…Η εποχή της κατοχής ήταν μια συναισθηματικά πλούσια εποχή. Έπαιρνες και έδινες πολλά. Μας ζώνανε κίνδυνοι, στερήσεις, βία και τρομοκρατία. Γι’ αυτό σαν άνθρωποι αισθανόμασταν την ανάγκη πίστης, εμπιστοσύνης, συναδέλφωσης, έξαρσης και θυσίας». Η εναρκτήρια παράσταση του νεοσύστατου θεάτρου ήταν στις 7 Οκτωβρίου 1942 με την Αγριόπαπια του Ίψεν. Ακολούθησαν έργα των Ξενόπουλου, Πιραντέλο, Στρίντμπεργκ, Λόρκα, Μαξίμ Γκόρκι, Γ. Σεβαστίκογλου κ.ά. Το 1943 ιδρύθηκε ο «Όμιλος Φίλων του Θεάτρου Τέχνης», με σκοπό την ανάπτυξη δεσμών ανάμεσα στους θεατές και το θέατρο.
Το «θέατρο του βουνού»
Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής γεννιέται στην ελληνική επαρχία, στους ορεινούς όγκους, το «θέατρο του βουνού», το θεατρικό είδος που υπηρέτησε πιστά τον αντιστασιακό αγώνα. Το 1944 ο Βασίλης Ρώτας ίδρυσε το «Θεατρικό όμιλο της ΕΠΟΝ Θεσσαλίας», στον οποίο συμμετείχαν αντάρτες ερασιτέχνες ηθοποιοί, αλλά και επαγγελματίες. Παράλληλα, στα βουνά της Ηπείρου δραστηριοποιείται ο θίασος «Λαϊκή Σκηνή» με πρωτεργάτη τον φιλόλογο και ποιητή Γ. Κοτζιούλα και τη σύμπραξη της VIII Μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Το δραματολόγιο του «θεάτρου του βουνού» αποτελείτο κυρίως από πρωτότυπα αυτοσχέδια έργα, τα οποία θεματολογικά σχετίζονταν με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τις δυσκολίες επιβίωσης των ανταρτών στα αφιλόξενα ελληνικά βουνά κ.ά. Τα έργα, κάποιες φορές άτεχνα αλλά πάντα εκφραστικά, παριστάνονταν σε σχολεία και πλατείες της ελληνικής επαρχίας, αντανακλώντας τις αγωνίες και προσδοκίες του μαχόμενου έθνους.

Γράφει η Κ. Διακουμοπούλου, θεατρολόγος (εφημερίδα Αυγή)

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Οι Έλληνες της Ιταλίας στην περίοδο του Ελληνοϊταλικού πολέμου

Είναι “πληγή από φρικτό μαχαίρι” να ζεις μακριά από την πατρίδα. Αλλά είναι “αλάτι στην πληγή σου” να ζεις σε χώρα που κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον της πατρίδας της καρδιάς σου. Να κοιτάς στα μάτια τους μέχρι χθες φίλους σου και να βλέπεις το κενό. Να νιώθεις απόβλητος στον τόπο που ζεις από δεκαετίες και να μην ξέρεις αν θα πρέπει να κλάψεις ή να χαρείς στην νίκη ή την ήττα. Ποιον να κλάψεις, άλλωστε, πρώτον;
Με αυτούς τους βουβούς ήρωες του Ελληνισμού, τους Έλληνες που ζούσαν στην Ιταλία τα τελευταία 500 χρόνια, ασχολείται εδώ και χρόνια ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλαβρίας Γιάννης Κορίνθιος (Jannis Korinthios). Στο υπό δημοσίευση βιβλίο του κάνει ιδιαίτερη μνεία για την τύχη του Ελληνισμού της Νάπολης στην περίοδο του Ελληνοϊταλικού πολέμου (1940-1947, τότε έληξε η πολεμική επιστράτευση για τους Έλληνες της Ιταλίας).
Σκύβει με αγάπη και στοργή στις καταβολάδες της φυλής μας που επί αιώνες κατοικούν στη γειτονική Ιταλία και που η κοντόφθαλμη ακαδημαϊκή μας ιστορία έχει ξεχάσει συστηματικά.
Αναφέρει για την κατάσχεση των περιουσιών των Ελλήνων της Ιταλίας, όχι μόνο επί Ιταλικού εδάφους, αλλά και των Ελλήνων στις κατακτημένες από τους Ιταλούς περιοχές της Αφρικής καθώς και στα Δωδεκάνησα. Την προστασία των Ελλήνων της Ιταλίας είχε αναλάβει η Ελβετική πρεσβεία.
Αναφέρει, ακόμα, και τις πολεμικές αποζημιώσεις: Το 1947 η Ιταλική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποζημιώσει με 29 εκατ. Ιταλικές λίρες τα ελληνικά φυσικά και νομικά πρόσωπα που ζούσαν στην Ιταλία.
Το έργο του υπό έκδοση βιβλίου του Γιάννη Κορίνθιου φέρει τον τίτλο :
La confraternita dei nazionali greci.
Storia della diaspora ellenica a Napoli
negli ultimi cinquecento anni.
Και στα Ελληνικά:
Το Αδερφάτο των Ελλήνων.
Ιστορία της ελληνικής διασποράς στη Νάπολη
τα τελευταία πεντακόσια χρόνια.
24grammata

Ανταγωνιστικότητα:ο θάνατος του εμποράκου, του υπαλληλάκου, του εργατάκου και του αγροτάκου

Κι έτσι λοιπόν, συμφώνησες να μειώσεις τα έξοδα λειτουργίας σου, τους μισθούς που δίνεις στο προσωπικό, να περικόψεις δώρα, να μην αγοράζεις πράγματα. Να εργάζεσαι περισσότερο, παίρνοντας λιγότερα χρήματα. Να πληρώνεις σε φόρους και επιτόκια όσα σου έμειναν. Less is more που είπε και ο Robert Browning.

Με αυτόν τον τρόπο, όλα θα διατηρηθούν υπό έλεγχο. Θα σώσεις τις Τράπεζες, και θα γλιτώσεις τη χρεοκοπία. Θα γίνεις ανταγωνιστικότερος. Μπορεί να λιώσουν εκατοντάδες ανθρωπάκια σαν κι εσένα, χιλιάδες να ζήσουν μια ζωή σκυφτή και μαύρη, αλλά θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα. Θα σωθεί η οικονομία και οι Τράπεζες. Οι ξένοι θα συνεχίσουν να δανείζουν στη χώρα σου λεφτά. Δεν ξέρεις για ποιο λόγο, αλλά είσαι σίγουρος ότι αυτό είναι καλό. Είσαι βέβαιος γι αυτό.

Βαθιά μέσα σου, το ξέρεις ότι εξαπατήθηκες. Ομως ενώ όταν εξαπατηθείς ατομικά από κάποιον ιδιώτη υποβάλλεις αμέσως μήνυση, όταν εξαπατάται το Έθνος σου, μια σειρά προβλημάτων σε εμποδίζουν να καταγγείλεις ότι εξαπατήθηκες. Με πρώτο τη χρήση της λέξης Εθνος, που παραπέμπει σε Εθνικισμό άρα κακό, άρα απορριπτέο. Αμέσως μετά έρχεται η δυσκολία συντονισμού με τους άλλους. Όχι λιγότερο σοβαρό είναι το μέγεθος και το γόητρο του εχθρού. Φοβάσαι. Ωσπου στο τέλος το όλο εγχείρημα φαντάζει αδιανόητο.

Και συνεχίζεις να λειτουργείς ατομικά, και διαφυλάσσεις τα συμφέροντά σου υπεράνω όλων, και να ελπίζεις ότι ατομικά θα σωθείς. Οτι δε θα σε ακουμπήσει εσένα η κρίση. Οτι θα επιβιώσεις. Είσαι δυνατός εσύ. Θα γίνεις και ανταγωνιστικότερος. Θα επιβληθείς επί του γείτονά σου, θα τον εξαφανίσεις και θα επιβιώσεις. Ο δικός σου μικρόκοσμος θα διαφυλαχθεί. Δε σε ενδιαφέρει η συμφορά του γείτονα σου. Οταν όμως έρθει η δική σου σειρά είσαι μόνος. Και έτσι εξαφανίζεται η μεσαία τάξη. Η οικονομική εξάρτηση συνεπάγεται φυσική υποδούλωση. Και δεν βλέπεις καν τις αλυσίδες, αλλά τις φοράς μόνος σου στον εαυτό σου.

Σου διέλυσαν το κράτος. Σε έκαναν να ντρέπεσαι να πεις τη λέξη Πατρίδα. Διαίρει και βασίλευε ο καναπές στον υπερθετικό βαθμό. Σε έκαναν να γελάς όταν ακούς τη λέξη αδερφός. Σκύψε. Σου πετούν ντομάτες. Και γιαούρτια. Αργά και με μέθοδο, όσο προχωρεί η οικονομική υποδούλωση θα σου πάρουν τον έρωτα, τον ήλιο, τους ξέγνοιαστους καφέδες, τις έντονες διακοπές, και όλα αυτά τα ανώφελα που αποσπούν την προσοχή σου από το μεγάλο σκοπό. Θα σου μάθουν να μην ξοδεύεις σαν τρελός. Θα μάθεις να αγοράζεις καρπούζι φέτα. Όπως ο Γερμανός. Θα αρχίσεις να φέρεσαι πια σαν Ευρωπαίος. Θα καρφώνεις επιτέλους το γείτονα επειδή ξυπνάει τα πρόβατα. Γερμανός ίδιος. Θα αρκείσαι στα λίγα. Σε ότι σου δίνουν. Δε χρειαζόμαστε και πολλά άλλωστε, ένα πιάτο φαΐ, έναν καναπέ και μια τηλεόραση. Και λίγο νερό. Για τα απαραίτητα. Θα μάθεις να μην είσαι αχάριστος. Θα μάθεις να κάνεις ότι σου λένε χωρίς αμφισβήτηση. Θα μάθεις να εργάζεσαι πολλές ώρες ως τα εβδομήντα σου, και όταν σταματήσεις, θα μάθεις να αρκείσαι στα ελάχιστα για να μην επιβαρύνεις τους υπόλοιπους, αφού πια δε θα παράγεις και θα είσαι άχρηστος. Μη στεναχωριέσαι, μπορεί τώρα να σου φαίνονται κάποια πράγματα παράλογα, αλλά θα μάθεις. Θα σου τα μάθουν. Μην αγχώνεσαι...

Μη μου μιλάς για δυσβάσταχτες θυσίες ανθρωπάκο. Όλα τα μεγάλα επιτεύγματα, απαιτούν θυσίες. Δεν σώζονται έτσι εύκολα οι Τράπεζες. Ούτε οι επιχειρήσεις. Αλλά εσύ δεν γνωρίζεις από αυτά. γι αυτό θα σου πω εγώ μερικά πράγματα. Μπορεί να χρειαστεί να κλείσεις την επιχείρησή σου. Μπορεί να χρειαστεί να χάσεις το σπίτι σου. Μπορεί να χρειαστεί να μην έχεις να θρέψεις τα παιδιά σου. Μπορεί να χρειαστεί να μπεις φυλακή. Μην παραπονιέσαι. Και μην αγχώνεσαι. Η ανταμοιβή για όλα αυτά θα είναι βασιλική.

Μόνο με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα γίνει ανταγωνιστικότερη. Οι μεγάλες Ελληνικές επιχειρήσεις θα παράγουν φθηνότερα προϊόντα, που θα είναι περιζήτητα στις παγκόσμιες αγορές. Και θα φέρνουν στην Ελλάδα συνάλλαγμα. Δεν είσαι σίγουρος ότι έτσι θα γίνει, γιατί δεν ξέρεις αν οι επιχειρήσεις είναι Ελληνικών συμφερόντων πια. Ούτε βέβαια πρόκειται να συμμετέχεις στα κέρδη. Ομως θα έχεις βάλει το λιθαράκι σου στην επίτευξη του ιερού σκοπού της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Δεν ξέρεις ακριβώς γιατί, αλλά έτσι πρέπει να κάνεις. Είσαι βέβαιος ότι είναι βέβαιο αυτό.
e-kalesma

Επιμορφωτικό σεμινάριο χρήσης του Moodle σε πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για την Ηλιοπροστασία

Δείτε εδώ

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε εδώ έναν ενδιαφέροντα χάρτη διαφθοράς σε όλον τον πλανήτη.

ΔΗΜΑΡΑΣ: Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ..

Ο Δημαράς δεν κρύβει ότι η ψυχή του ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, παρά τη διαγραφή του! Ακόμη και τώρα που βρίσκεται πολύ κοντά στην ανάδειξή του σε περιφερειάρχη Αττική, επιμένει να λέει ότι δεν έχει πάρει διαζύγιο από το κυβερνών κόμμα. Είναι φανερό ότι προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορέσει να τους προσελκύσει την 7η Νοεμβρίου. Διαβάστε τί είπε στον Άρη Πορτοσάλτε και τον Μπάμπη Παπαδημητρίου (στον ΣΚΑΪ): "ΠΑΣΟΚ ήμουνα, η κοινωνική πολιτική μου καταγωγή είναι με το ΠΑΣΟΚ, είμαι από τα ιδρυτικά μέλη, και αυτή την πορεία και την καταγωγή την πολιτική, την κοινωνική και πολιτιστική δεν την έχω αποποιηθεί ούτε έχω πάρει διαζύγιο με αυτή. Δεν έχω δικαίωμα και εγώ να διαμαρτυρηθώ και να μιλήσω και να πω για αυτά";

vetoblog

Αύξηση της τιμής του ενιαίου εισιτηρίου για τις αστικές συγκοινωνίες στο 1,20 από 1 ευρώ

ENIAIO EIΣΙΤΗΡΙΟ 1,20 ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Αύξηση της τιμής του ενιαίου εισιτηρίου για τις αστικές συγκοινωνίες στο 1,20 από 1 ευρώ που κοστίζει σήμερα, συγχωνεύσεις των πέντε υφιστάμενων συγκοινωνιακών εταιρειών σε δύο (μία για τα επίγεια μέσα και μία για τα μέσα σταθερής τροχιάς), νέες περικοπές επιδομάτων των εργαζομένων αλλά και νέο εργασιακό καθεστώς για τους νεοπροσλαμβανομένους περιλαμβάνουν οι προτάσεις που εξετάζονται για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου του ΟΑΣΑ.«Ενιαίο εισιτήριο 1,20 ευρώ στις αστικές συγκοινωνίες» . ΕΘΝΟΣ

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ανακοίνωση για τη διάθεση των Βεβαιώσεων Πιστοποίησης

Έχουν εκδοθεί οι Βεβαιώσεις Πιστοποίησης των εκπαιδευτικών, οι οποίοι συμμετείχαν με επιτυχία στις εξετάσεις πιστοποίησης στο πλαίσιο της Πράξης «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Α/Θμιας & Β/Θμιας Εκπαίδευσης σε βασικές δεξιότητες των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στην εκπαίδευση» (Ά επίπεδο - ΕΡΓΟ ΙΙ). Οι ανωτέρω εξετάσεις πιστοποίησης είχαν πραγματοποιηθεί κατά τις εξής περιόδους:

§ 1η Περίοδος Πιστοποίησης από 27-1-2007 μέχρι 31-3-2007

§ 2η Περίοδος Πιστοποίησης από 15-6-2007 μέχρι 15-7-2007

§ 3η Περίοδος Πιστοποίησης από 15-2-2008 μέχρι 18-4-2008

§ 4η Περίοδος Πιστοποίησης από 12-5-2008 μέχρι 20-7-2008

§ 5η Περίοδος Πιστοποίησης από 18-8-2008 μέχρι 31-10-2008



Οι Βεβαιώσεις Πιστοποίησης θα αποσταλούν, μέσω των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, στις οικείες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Προς διευκόλυνση των δικαιούχων εκπαιδευτικών έχει αναρτηθεί κατάλογος στη θέση «Νέα-Ανακοινώσεις» στην ιστοσελίδα:

www.eye-ypepth.gr/epimorfosi



Στον εν λόγω κατάλογο ο κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να αναζητήσει, με βάση τον Αριθμό Μητρώου του, την περιοχή στην οποία θα αποσταλεί η Βεβαίωση Πιστοποίησής του.



Οι Βεβαιώσεις είναι μοναδικές και δεν επανεκδίδονται. Η κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης θα αποφασίσει για τον τρόπο διάθεσης των Βεβαιώσεων. Θα πρέπει, πάντως, να παραληφθούν ενυπόγραφα από τους δικαιούχους ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους και για αποφυγή συνωνυμίας θα σημειώνεται ο Αριθμός Ταυτότητας.

Τα πιθανά προβλήματα θα συλλέγονται από την αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

"Θερμό Επεισόδιο" Ανθίμου με Μπουτάρη...

Ήταν αμέως μετά την πρωινή Δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο, όταν, ως είθιστε, οι επίσημοι λίγο πριν αποχωρήσουν, κατευθύνονται προς τον Μητροπολίτη Άνθιμο για τα καθιερωμένα "Χρόνια Πολλά".
Το δρόμο των πολλών ακολούθησε (κατά παράδοξο τρόπο) και ο Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος όμως έκπληκτος είδε τον Μητροπολίτη Άνθιμο να τον αποστρέφεται και
με ύφος μάλλον οργισμένο να του λέει: "Πρώτα να μου ζητήσεις συγνώμη για τις αήθεις επιθέσεις εναντίον μου και μετά να μου δίνεις το χέρι. Είναι δυνατόν να με αποκαλείς Ταλιμπάν και μετά να έρχεσαι εδώ για ευχές;", του είπε φανερά εκνευρισμενος...
Σύμφωνα με αυτόπτεις και αυτήκοους μάρτυρες, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ιδιαίτερα εκνευρισμένος είπε στο Γιάννη Μπουτάρη ότι εάν επαναλάβει τα όσα πρόσφατα είπε εναντίον του τότε θα του απαντήσει με πολύ σκληρό ύφος...
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Άνθιμος έκανε τα παράπονα του και τον πρωθυπουργό για τον κ. Μπουτάρη, λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερα αγενές και απρεπές πολιτικοί για τους δικούς τους λόγους να επιτίθενται εναντίον ιεραρχών, χρησιμοποιώντας μάλιστα και ιδιαίτερα ανοίκειες εκφράσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου αρκέστηκε να χαμογελάσει συγκαταβατικά...
Φαίνεται ότι η πρώτη μετά από πολλά-πολλά χρόνια επίσκεψη του Γιάννη Μπουτάρη σε εκκλησία δεν είχε και το ευτυχέστερο τέλος που θα ανέμενε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης...
taxalia

Το χταπόδι Πάουλ δεν είναι πια στη ζωή

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΑΟΥΛ ΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ
Το χταπόδι Πάουλ, που κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ συγκέντρωσε τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη για τις σωστές προβλέψεις του στα ματς της Εθνικής Γερμανίας, αλλά και στον τελικό Ισπανία-Ολλανδία 1-0, δεν είναι πια στη ζωή. Σήμερα το πρωί βρέθηκε νεκρό στο ενυδρείο του Όμπερχαουζεν. Ο θάνατος του Πάουλ προήλθε από φυσικά αίτια και ήταν αναμενόμενος, καθώς από τον Ιούνιο είχε ειπωθεί ότι μέσα σε έξι μήνες θα πέθαινε...
Ο μέσος όρος ζωής των χταποδιών είναι τρία χρόνια, ενώ ο Πάουλ είχε συμπληρώσει τα έξι. Ο υπεύθυνος του ενυδρείου στο Όμπερχαουζεν δήλωσε ότι τις τελευταίες ημέρες ο Πάουλ είχε μικρή κινητικότητα, δεν έτρωγε κανονική ποσότητα φαγητού και περίμενε το θάνατό του.
fimotro
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών Πληροφορικής στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι, για το σχολικό έτος 2010-2011, προσλαμβάνονται 645 εκπαιδευτικοί μειωμένου ωραρίου Πληροφορικής, προκειμένου να υποστηρίξουν τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τα μαθήματα Τ.Π.Ε. και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση.

Οι προσλήψεις των ανωτέρω εκπαιδευτικών, που θα τοποθετηθούν στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία για τη διδασκαλία στα μαθήματα Τ.Π.Ε. και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της υλοποίησης της Πράξης «Ανάπτυξη Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας, Καταγραφή και Συγκέντρωση ήδη παραχθέντος Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού και Συντονισμός των Πράξεων της Κατηγορίας Πράξης» των αξόνων Προτεραιότητας 1, 2 και 3 του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το ελληνικό δημόσιο.

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για ανάληψη υπηρεσίας από την από την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου έως και τη Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2010.
minedu

Οι προτεινόμενες από το υπουργείο αλλαγές στα ΑΕΙ

Δεκοκτώ κύριες αλλαγές στη λειτουργία των πανεπιστημίων και ΤΕΙ (ΑΕΙ) προτείνει το υπ. Παιδείας. Ειδικότερα:

1. Συστήνεται Συμβούλιο Διοίκησης ΑΕΙ. Οι αρμοδιότητές του θα είναι, μεταξύ άλλων, η στρατηγική ανάπτυξης του ιδρύματος, η έγκριση του προϋπολογισμού, της προγραμματικής συμφωνίας με την πολιτεία και του απολογισμού, η αξιοποίηση της περιουσίας του ΑΕΙ, η τήρηση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας. Το Συμβούλιο αποτελείται από άμεσα εκλεγμένα μέλη της κοινότητας του ΑΕΙ, εκπροσώπους των φοιτητών και του μη ακαδημαϊκού προσωπικού του ΑΕΙ και από εξωτερικά μέλη. Τα εξωτερικά μέλη είναι σημαντικές προσωπικότητες που έχουν διακριθεί σε τομείς της επιστήμης, των Γραμμάτων, των Τεχνών και της ευρύτερης κοινωνίας. Η σύνθεση του Συμβουλίου, τα χαρακτηριστικά των μελών του και ο τρόπος συγκρότησής του θα αποφασισθούν στο πλαίσιο του διαλόγου.

2. Ο πρύτανης (και αντίστοιχα ο πρόεδρος του ΤΕΙ) επιλέγεται από το Συμβούλιο Διοίκησης έπειτα από διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τη γνώμη του ακαδημαϊκού προσωπικού του ΑΕΙ. Μπορεί να είναι καθηγητής πανεπιστημίου της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

3. Για την τήρηση της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και των κανόνων νομιμότητας, προτείνεται είτε η θεσμοθέτηση του Ακαδημαϊκού Συνηγόρου είτε η συγκρότηση ανεξάρτητου Εθνικού Συμβουλίου Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Δεοντολογίας.

4. Καταργείται η βαθμίδα του λέκτορα στα πανεπιστήμια. Καταργείται ο θεσμός του διδάσκοντος με βάση το Π.Δ .407 (συμβασιούχοι) και αντικαθίσταται από τη θέση του λέκτορα, που δεν αποτελεί εξελίξιμη βαθμίδα. Στα ΤΕΙ, οι βαθμίδες παραμένουν ως έχουν. Η μονιμότητα στα ΑΕΙ διασφαλίζεται στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή.

5. Στα εκλεκτορικά σώματα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί από ξένα ΑΕΙ.

6. Οι μόνιμοι καθηγητές υπόκεινται σε περιοδική διαδικασία αξιολόγησης ως προς το ερευνητικό τους έργο από επιτροπές διεθνούς σύνθεσης. Θεσμοθετείται η δυνατότητα στα ΑΕΙ να εκλεγούν καθηγητές, οι οποίοι ήδη υπηρετούν σε ΑΕΙ του εξωτερικού.

7. Η πλήρης διαχείριση των οικονομικών, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας, περιέρχεται στα ΑΕΙ. Το κατώτατο ύψος των μισθών θα ορίζεται από την πολιτεία, ενώ τα ΑΕΙ μπορούν να διαμορφώνουν συμπληρωματική πολιτική, για προσέλκυση επιστημόνων υψηλού κύρους ή για την παροχή κινήτρων στο προσωπικό τους. Για την ενθάρρυνση δωρεών προς τα ΑΕΙ προτείνεται η φοροαπαλλαγή.

8. Τα ΑΕΙ χρηματοδοτούνται από την πολιτεία, επί τη βάσει –αμοιβαία δεσμευτικών– προγραμματικών συμφωνιών. Ενα μέρος της δημόσιας χρηματοδότησης κατανέμεται στα ΑΕΙ βάσει των δεικτών ποιότητας (αριθμός αποφοίτων/εισερχόμενοι φοιτητές, αριθμός αλλοδαπών φοιτητών, αριθμός ξένων φοιτητών που προσελκύονται στο ΑΕΙ, υποτροφίες και βραβεία).

9. Συστήνεται ειδική υπηρεσία για τη διαχείριση της δημόσιας χρηματοδότησης, την κοστολόγηση των υπηρεσιών κ.λπ.

10. Εκδίδεται ηλεκτρονική κάρτα φοιτητή που θα εξασφαλίζει την πρόσβαση σε όλες τις παρεχόμενες από τα ΑΕΙ υπηρεσίες. Καθιερώνεται νέο σύστημα φοιτητικών υποτροφιών και δανείων, σε συνεννόηση με τον τραπεζικό τομέα.

11. Συστήνονται Περιφερειακά Συμβούλια με συντονιστικό ρόλο στη στρατηγική ανάπτυξης των ΑΕΙ σε περιφερειακό επίπεδο.

12. Προτείνονται συνενώσεις εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων.

13. Οι νέοι φοιτητές εισάγονται σε Σχολή ή στο ΑΕΙ (πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ). Οι φοιτητές εντάσσονται στα επιμέρους προγράμματα σπουδών της Σχολής, μετά το τέλος του πρώτου έτους, ανάλογα με τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις τους. Το ΑΕΙ θα ορίσει τις διαδικασίες για την ένταξη των φοιτητών σε προγράμματα σπουδών και την αλλαγή προγράμματος σπουδών μετά το πρώτο ακαδημαϊκό έτος.

14. Σε κάθε πανεπιστήμιο θεσμοθετούνται Σχολές Μεταπτυχιακών Σπουδών.

15. Εφαρμόζεται πλήρως το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πιστωτικών Μονάδων.

16. Θεσμοθετούνται και ενισχύονται Κέντρα Αριστείας.

17.Τα ΑΕΙ προσφέρουν προγράμματα Διά Βίου Μάθησης.

18. Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στα ΑΕΙ να ιδρύσουν παραρτήματα σε άλλες χώρες. Θεσμοθετείται η δυνατότητα χορηγίας Εδρών.
kathimerini

Η Θάλεια Δραγώνα έβαλε τέλος στην «ιστορία»

Πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες του γραφείου της κ. Δραγώνα στο υπουργείο Παιδείας, χθες, δεν ήταν εύκολο κάποιος να διαγνώσει ποιος έβαλε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της παιδαγωγού-πανεπιστημιακού, και την οδήγησε στην υποβολή παραίτησης από τη θέση της γραμματέως Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού. Ολο το τελευταίο διάστημα, μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου του υπ. Παιδείας για τη δομή του Νέου Λυκείου, η κ. Δραγώνα βρέθηκε (για μια ακόμη φορά) στο στόχαστρο επιθέσεων, διότι θεωρήθηκε ότι κρύβεται πίσω από το σχέδιο το οποίο μετέτρεπε τη διδασκαλία της Ιστορίας στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου από υποχρεωτικό σήμερα μάθημα σε μάθημα επιλογής. Η δημοσιοποίηση των πρώτων σχεδίων του υπ. Παιδείας για τη δομή της Β΄ και Γ΄ τάξης του Νέου Λυκείου έγινε από την «Κ» στο φύλλο του Σαββάτου 2 Οκτωβρίου. Βέβαια, οι γνωστές φωνές, που έφτασαν τις εθνικιστικές κορόνες από εκπροσώπους της ελληνικής πολιτικής σκηνής, εστίασαν όχι στην ολοκληρωμένη πρόταση του υπουργείου για το Νέο Λύκειο, αλλά μεμονωμένα στην τύχη της Ιστορίας.

Οι αντιδράσεις

Μπροστά στο κύμα των αντιδράσεων το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας έδειξε να σαστίζει και να υπαναχωρεί.

«Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες θέσεις», ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου, την ίδια ημέρα -στις 11 Οκτωβρίου- που η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε στη Βουλή ότι στόχος του υπουργείου είναι η αναβάθμιση της διδασκαλίας της Ιστορίας, και τόνιζε στην «Κ» ότι τα Αρχαία και τα Νέα Ελληνικά, τα Μαθηματικά, η Φυσικοχημεία, η Γυμναστική, η Ξένη Γλώσσα και η Ιστορία θα αποτελέσουν τον κορμό των υποχρεωτικών μαθημάτων του Νέου Λυκείου. «Οι έως τώρα αντιδράσεις δεν ασχολούνται με την ουσία, η οποία αφορά το τι μαθαίνουν τα παιδιά στο μάθημα της Ιστορίας και τον τρόπο διδασκαλίας του. Ολοι ασχολούνται με το περιτύλιγμα», είχε πει τότε στην «Κ» στέλεχος του υπ. Παιδείας που προέρχεται από τον χώρο της εκπαίδευσης, υιοθετώντας τη θέση της κ. Χριστοφιλοπούλου περί αναβάθμισης της διδασκαλίας της Ιστορίας. Τη δική του νότα στην υπόθεση έβαλε και ο έτερος υφυπουργός, κ. Ιωάννης Πανάρετος, ο οποίος έχει μακρά σχέση με τον πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου. «Είμαστε υπερήφανοι για την Ιστορία μας», είπε στις 14 Οκτωβρίου, και «γι’ αυτό θα παραμείνει κεντρικό αντικείμενο στην εκπαίδευση των Ελλήνων μαθητών».

Οσο κι αν οι δηλώσεις των υφυπουργών δεν αποτελούσαν ευθεία αμφισβήτηση του σχεδίου για το Νέο Λύκειο, την επιμέλεια του οποίου εφέρετο να έχει η κ. Δραγώνα, από την άλλη δεν αποτελούσαν και ευθεία στήριξή του. «Σαφώς και υπάρχει θέμα», δήλωσε χθες εις εκ των υφυπουργών Παιδείας, μιλώντας στην «Κ» για τον θόρυβο που δημιουργήθηκε.

Η κ. Δραγώνα -καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών- εδώ και χρόνια έχει εργασθεί πάνω στα ζητήματα ένταξης μειονοτήτων στην εκπαίδευση, και κυρίως με προγράμματα για τους μειονοτικούς μαθητές της Θράκης. Ηδη αμέσως ύστερα από την ανάληψη της θέσης της στο υπουργείο Παιδείας είχε δεχθεί επιθέσεις για το συλλογικό βιβλίο «Τι είν’ η πατρίδα μας; Εθνοκεντρισμός στην Εκπαίδευση» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 1997), που έχει επιμεληθεί μαζί με την καθηγήτρια κ. Αννα Φραγκουδάκη. Το βιβλίο διαπραγματευόταν ζητήματα όπως η εθνική μας ταυτότητα και 12 χρόνια μετά την έκδοσή του ορισμένοι (π.χ. πολιτικά κόμματα όπως ο ΛΑΟΣ) το επανέφεραν στην επικαιρότητα κατηγορώντας τους συγγραφείς (με «κόκκινο πανί» τη Θ. Δραγώνα) ότι είχαν «ανθελληνικές θέσεις». Ευκαιρία για μια δεύτερη επίθεση στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με πρώτο στόχο πάλι την κ. Δραγώνα, έδωσε το σχέδιο για το Λύκειο και η τύχη της Ιστορίας.

Σήμερα η απόφαση

Ολο αυτό το κλίμα βίωσε η πανεπιστημιακός, η οποία μάλιστα είδε και την υγεία της να επηρεάζεται από την κατάσταση αυτή, και υπέβαλε την παραίτησή της -ορισμένες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το είχε κάνει από την περασμένη εβδομάδα- στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η απόφαση της υπουργού κ. Αννας Διαμαντοπούλου θα ανακοινωθεί μετά τη σημερινή συνάντηση που θα έχει με την υπό παραίτηση ειδική γραμματέα Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού.

«Με την παραποίηση αντί της κριτικής εντέλει οι αυτοαποκαλούμενοι υπερπατριώτες εμποδίζουν τον διάλογο για την εθνική ταυτότητα στη σημερινή εποχή που θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να γίνει με τη συμμετοχή όλων», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» τον περασμένο Ιανουάριο η κ. Δραγώνα. Η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη και στον διάλογο για το Νέο Λύκειο.
kathimerini

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Άδεια εισόδου σε Σχολεία

Δείτε εδώ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ με αφορμή τη συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 25-10-10 συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας (Υπουργό κ. Άννα Διαμαντοπούλου, Υφυπουργό κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, Γενικό Γραμματέα κ. Βασίλη Κουλαϊδή), ύστερα από αίτημα της ΔΟΕ για το θέμα του «νέου μισθολογίου».

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ έθεσε, επίσης, και τα ζητήματα της επιχορήγησης των Σχολ.Επιτροπών, της πληρωμής των αναπληρωτών συναδέλφων μας μέσω ΕΣΠΑ, της εισαγωγικής επιμόρφωσης και των αποσπάσεων.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν:

1. Για το «νέο μισθολόγιο»: Η Υπουργός Παιδείας κ.Διαμαντοπούλου δήλωσε πως οι εκπαιδευτικοί είναι σαφώς αδικημένοι με το υπάρχον μισθολόγιο, δεν υπάρχει, όμως, δυνατότητα να δοθούν επιπλέον χρήματα, και γι αυτό θα γίνει σωστή αναδιάρθωση των υπαρχόντων χρημάτων, προκειμένου να αρθούν οι αδικίες. Δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει συνάντηση της ΔΟΕ με τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη, για το θέμα, εντός των ημερών.

2. Για την πληρωμή των αναπληρωτών που προσελήφθησαν μέσω ΕΣΠΑ: Η Υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι, σύμφωνα με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε στο Νόμο για τη Διά Βίου μάθηση, οι αναπληρωτές, που προσελήφθησαν μέσω ΕΣΠΑ έχουν τα ίδια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, και ίδια μοριοδότηση και προϋπηρεσία με τους υπόλοιπους αναπληρωτές.

Ο Γεν. Γραμματέας δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να πληρωθούν όλοι μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη. Η πληρωμή θα γίνεται κάθε μήνα και η αμοιβή θα είναι ίδια με τους υπόλοιπους αναπληρωτές.

3. Επιχορηγήσεις στις Σχολικές Επιτροπές: Η Υφυπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι έχει δοθεί στους Δήμους το ποσό των 30.000.000 € (Β' Δόση 2010) και είναι προς εκκαθάριση το ποσό των 40.000.000 €, ως Γ' δόση.

4. Εισαγωγική επιμόρφωση: Δεν δόθηκε καμιά ουσιαστική απάντηση στα ζητήματα της εισαγωγικής επιμόρφωσης, που τέθηκαν από το Δ.Σ. της ΔΟΕ.

(αρ.πρωτ.1377/21-10-2010 έγγραφο ΔΟΕ)

5. Αποσπάσεις: Το Δ.Σ. της ΔΟΕ ζήτησε να εισαχθούν για συζήτηση στο ΚΥΣΠΕ όλες οι αιτήσεις εκ/κών Π.Ε. που ζητούν απόσπαση. Ο Γ.Γ. του Υπ. Παιδείας επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

6. Αποσπάσεις στα Παιδαγωγικά Τμήματα: Δεν ξεκκαθάρισε τις προθέσεις του Υπουργείου για το θέμα.

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ εκτιμά ότι δεν δόθηκαν ουσιαστικές απαντήσεις στα θέματα που τέθηκαν. Για το λόγο αυτό θα συνεδριάσει την προσεχή Τετάρτη 27/10/2010 για να αποφασίσει το πρόγραμμα δράσης του κλάδου.

Την ίδια μέρα στις 12.00 θα γίνει κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ στα γραφεία της ΔΟΕ.

Από τη ΔΟΕ

Ποιες ημέρες θα κλείσουν τα σχολεία για τις εκλογές

Σας γνωρίζουμε ότι, λόγω της διενέργειας των Περιφερειακών και Δ ημοτικών Εκλογών στις
7 Νοεμβρίου 2010, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δ ευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δε θα
λειτουργήσουν την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010 και τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010.
Επίσης, σε όσες περιφέρειες ή δήμους θα επαναληφθεί η ψηφοφορία για την εκλογή των
αιρετών περιφερειακών αρχών στις 14 Νοεμβρίου 2010, δε θα λειτουργήσουν τα σχολεία της
Πρωτοβάθμιας και Δ ευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010 και τη
Δ ευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010 αντίστοιχα.

Συγκροτείται σε κάθε εξεταστική περίοδο ομάδα παρατηρητών της προφορικής εξέτασης των εξεταζομένων γλωσσών

Σε πέντε αλλαγές ως προς τα ερωτηματολόγια−στοιχεία υποψηφίων, βιντεοσκόπηση , παρατηρητρές και τις Επιτροπές Εξεταστικών Κέντρων , προχώρησε το υπουργείο Παιδείας , με απόφαση που υπέγραψε ηυπουργός Αννα Διαμαντοπούλου

Για τους παρατηρητές, βιντεοσκόπηση, ερωτηματολόγια−στοιχεία υποψηφίων η απόφαση της κ. Διαμαντοπούλου ορίζει τα εξής:
1. Με απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πιστοποίησης της Γνώσης Ξένων Γλωσσών δύναται να συγκροτείται σε κάθε εξεταστική περίοδο ομάδα παρατηρητών της προφορικής εξέτασης των εξεταζομένων γλωσσών, αποτελούμενη από ειδικά καταρτισμένους εξεταστές, ύστερα από πρόταση του μέλους της ΚΕΕ που έχει την επιστημονική ευθύνη της γλώσσας για την οποία θα πραγματοποιηθεί η παρατήρηση.
Η παρατήρηση θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικά σε εξεταστικά κέντρα που θα επιλέγονται με βασικό κριτήριο την αξιολόγηση της προφορικής εξέτασης από διαφορετικούς κάθε φορά εξεταστές.
Οι Παρατηρητές, οι οποίοι θα παρίστανται στην εξέταση με τη σύμφωνη γνώμη των εξεταζομένων, δεν έχουν δικαίωμα παρέμβασης στην εξέταση και δεν επιτρέπεται να συζητούν με τους υποψήφιους ή τους εξεταστές πριν ή μετά την εξέταση.
Με τη σύμφωνη γνώμη των μελών της ΚΕΕ, οι παρατηρητές επιτρέπεται να αντικαταστήσουν τους εξεταστές που δεν προσήλθαν στα εξεταστικά κέντρα την ημέρα της εξέτασης ή αποχωρούν από αυτά για οποιοδήποτε λόγο.
Τα στοιχεία που συλλέγονται θα παραδίδονται στο μέλος της ΚΕΕ που έχει την επιστημονική ευθύνη της γλώσσας για την οποία θα πραγματοποιηθεί η παρατήρηση.
2. Με όμοια απόφαση, τις ίδιες προϋποθέσεις και τη σύμφωνη γνώμη των εξεταστών της προφορικής εξέτασης και των εξεταζομένων επιτρέπεται η βιντεοσκόπηση αυτής με κριτήριο τη συλλογή δεδομένων για την αξιολόγηση της προφορικής εξέτασης.
Η βιντεοσκόπηση θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικά σε διαφορετικά εξεταστικά κέντρα που θα επιλέγονται κάθε φορά.
Μετά το πέρας της διαδικασίας, το βιντεοσκοπημένο υλικό παραδίδεται στο μέλος της ΚΕΕ που έχει την επιστημονική ευθύνη της γλώσσας για την οποία πραγματοποιείται η βιντεοσκόπηση, την ευθύνη της ανάλυσης των δεδομένων και την σύνταξη σχετικής έκθεσης.
Η έκθεση υποβάλλεται στην Διεύθυνση Πιστοποίησης της Γνώσης των Ξένων Γλωσσών, ενώ τα πορίσματα της έρευνας, τίθενται προς συζήτηση ενώπιον των μελών της ΚΕΕ, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο από τον Πρόεδρο της ΚΕΕ.
3. Με την έγκριση της Διεύθυνσης Πιστοποίησης της Γνώσης Ξένων Γλωσσών επιτρέπεται να αποστέλλονται στα Εξεταστικά Κέντρα μέσω VBI, ή με άλλο τρόπο, ερωτημα−τολόγια τα οποία συντάσσονται από τα μέλη της ΚΕΕ που έχουν την επιστημονική ευθύνη της γλώσσας για την οποία κατασκευάζονται τα ερωτηματολόγια. Το περιεχόμενο των ερωτηματολογίων εγκρίνεται
από την ΚΕΕ.
Τα ερωτηματολόγια που αφορούν τα θέματα των εξετάσεων, συμπληρώνονται από εξεταστές και κάποια από αυτά από υποψήφιους, εφόσον οι τελευταίοι συμφωνούν.
Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια επιστρέφονται μέσω του εξεταστικού Κέντρου στη Διεύθυνση Πιστοποίησης της Γνώσης Ξένων Γλωσσών, από όπου παραλαμβάνονται για περαιτέρω επεξεργασία από τα μέλη της ΚΕΕ που έχουν την επιστημονική ευθύνη της γλώσσας για την οποία έχουν κατασκευαστεί.
Τα ερωτηματολόγια μπορούν να αναρτώνται και στην ιστοσελίδα του ΚΠγ. για να συμπληρώνονται και ηλεκτροκτρονικά.
4. Με τη μέριμνα της Διεύθυνσης Πιστοποίησης της Γνώσης Ξένων Γλωσσών αποστέλλονται σε κάθε μέλος της ΚΕΕ που έχει την επιστημονική ευθύνη της κάθε εξεταζόμενης γλώσσας, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων κάθε εξεταστικής περιόδου τα εξής:
(α) τα αναλυτικά στοιχεία των αποτελεσμάτων, προκειμένου να γίνει ανάλυση της ποιότητας των θεμάτων των εξετάσεων,
(β) όλα τα στοιχεία των υποψηφίων −πλην του ονόματός τους− προκειμένου να γίνει διασταύρωση μεταξύ των αποτελεσμάτων και των απόψεων των υποψηφίων ως προς την ευκολία−δυσκολία των θεμάτων των εξετάσεων της συγκεκριμένης περιόδου και να εξαχθούν ποσοτικά και ποιοτικά συμπεράσματα σχετικά με την επίδοση των υποψηφίων κατά ηλικία, γεωγραφική περιοχή, επίπεδο μόρφωσης, φύλο και επίπεδο γλωσσομάθειας».

5.Σε κάθε ένα από τα ειδικά εξεταστικά κέντρα συγκροτείται τριμελής επιτροπή, από πρόσωπα που έχουν τα προσόντα συμμετοχής στην Κεντρική Εξεταστική Επιτροπή, κατά προτίμηση με ειδίκευση στην ειδική αγωγή. Εξ αυτών το ένα ορίζεται ως πρόεδρος αυτής και τα άλλα δύο ως μέλη.
esos.gr.