RSS

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ανακήρυξη υποψήφιων αιρετών μελών ΠΥΣΠΕ Β΄ Αθήνας

Δείτε εδώ

«Ανάψτε και κανένα φως. Τα σβηστά χρεώνονται!»

«Μήνες τώρα, και πριν από το μνημόνιο ακόμη, εξασκούμαστε οικογενειακώς στην ταπεινή οικία μας στο άθλημα της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και του λογαριασμού της ΔΕΗ. Εννοείται ότι δεν αφήνουμε ποτέ συσκευές σταντ μπάι για μη και διαφύγει ενέργεια τσάμπα και βερεσέ, είναι κακό για την τσέπη μας, αλλά και για το κλίμα. Διαρροή από δω διαρροή από κει, από κάτι τέτοια μαζεύται το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και από το μεθάνιο που εκτοξεύουν οι αγελάδες, τι νομίζατε ότι φταίει η βιομηχανική παραγωγή και οι πάσης φύσεως υψηλές καταναλώσεις;

Κουτορνίθια κι εσείς αλλά κι εμείς που κάναμε κανονικά τις

ασκήσεις μας μπας και ξημερώσει ο Θεός τη μέρα που θα πέφταμε στις 800 κιλοβατώρες και θα σώζαμε το πορτοφόλι μας και το κλίμα! Που έτσι κι έβγαινε κανείς από το δωμάτιο δίχως να κλείσει το φώτο τον κοιτούσαμε οι υπόλοιποι επιτιμητικά για να συναισθανθεί το σφάλμα του και να μην το επαναλάβει. Για μισή ώρα δε μετά το οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα, δια της μη απεύθυνσης του λόγου προς το πρόσωπό του, τον απομονώναμε στο περιθώριο του καθιστικού όπου μαζευόμαστε για να ζεσταθούμε λίγο κι απ’ το χνώτο μας, γιατί το καλοριφέρ δεν μας το ανάβανε για πολλές ώρες.

Που ανάβαμε το θερμοσίφωνο κρατώντας χρόνο σαν να ήταν θερμόμετρο; Που χτυπάγαμε μεταμεσονύκτιες βάρδιες στο πλυντήριο για να αξιοποιήσουμε το νυχτερινό τιμολόγιο; Που έπρεπε να συννενοηθούμε για τα προγράμματά μας έτσι ώστε να μη συμπίπτει το μαγείρεμα με θερμοσίφωνο, πλυντήριο, σιδέρωμα, στέγνωμα μαλλιών, σερφάρισμα στον υπολογιστή, σκούπισμα με ηλεκτρική, κ.λπ.

Που προσπαθούσαμε όσο το δυνατό να περάσουμε την ώρα μας έξω από το σπίτι για να μην καταναλώσουμε παραπανίσιο ρεύμα; Που κόψαμε και την αγαπημένη μας συνήθεια να αφήνουμε την τηλεόραση ανοιχτή να παίζει, βλέπαμε δε βλέπαμε, για να μας κρατάει συντροφιά η γλυκιά βαβούρα της όσο κάναμε κάτι άλλο; Τώρα πού αυτά, ανοίγουμε την ώρα που έχει το πρόγραμμα της αρεσκείας μας και πολύ πειθαρχημένα τη σβήνουμε μόλις τελειώσει. Πόρκα μιζέρια. Λες και φέτος των Φώτων «ευλόγησε» το σπίτι μας ο Σημίτης και όχι ο παππάς της ενορίας.

Ένα σωρό θυσίες, για να έρθει τώρα η κυρά μπιρμπίλω να μας πει ότι η χαμηλή κατανάλωση επιβαρύνεται και η υψηλή ξαλαφρώνεται. Να δεις αυτοί που το κάνουνε για σοσιαλιστικούς λόγους: κάτι που θ’ ανέβουν οι μη έχοντες, κάτι που θα κατέβουν οι έχοντες, θα’ ρθουμε και θα συναντηθούμε στη μέση. Στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα είμαστε τουλάχιστον όλοι ίσοι: οι πολλοί μη έχοντες με τους λίγους έχοντες, να γευτούν κι αυτοί τα καλά του σοσιαλισμού μπας και αρχίσει να τους αρέσει. Βέβαια, για να γίνει αυτή η προσέγγιση, δεν μας είπε η κυρία υπουργός πόσες φορές θα μας την κάνουνε αυτή την αγαθοεργία μέσα στο ’11;

Τι να κάνουμε, λοιπόν, θα ζήσουμε ωσάν οι μ@%$*#ς της υπόθεσης που προσπαθούν να κάνουν οικονομία στο ρεύμα έστω κι αν έτσι επιβαρυνόμεθα με τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τους υπόλοιπους. Προτιμότερο είναι στο κάτω κάτω να πληρώνουμε 112 ευρώ (στα περσινά όρια περίπου) παρά τα 150 που κοντεύει να μας φτάσει σήμερα ο εκκαθαριστικός και με την μικρότερη αύξηση θα ανέβει και λίγο παραπάνω. Έχουμε λιτότητα όπως και να ‘χει, σε όλα τα πεδία, και δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε από τις ασκήσεις μας γιατί θα ξεχαστούμε και θα υποτροπιάσουμε. Και τότε που θα τον στείλουμε το λογαριασμό, στη Γκόλντμαν Σακς; Καλά θα ‘ τανε, αλλά η αφαίμαξη είναι one way…

Το μόνο ερώτημα που με βασανίζει είναι το εξής: πώς θα σταθεί ο πρωθυπουργός μας στην προσεχή Διεθνή Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή της Μεσογείου στην Αθήνα; Αν, για παράδειγμα την ώρα που από του βήματος χύνει ποτάμια δάκρυα για την κλιματική αλλαγή που είναι και ένας στόχος για τη χιλιετία (the millennium goals, θα θυμάστε, από την πρόσφατη ομιλία του στη Νέα Υόρκη), αν λέγω λοιπόν βρεθεί κανένας πληροφορημένος δημοσιογράφος εκ του εξωτερικού ή κανένας αλήτης αριστερός που θα θέλει να εκθέσει την κυβέρνηση, και ρωτήσει «πώς γίνεται πρωθυπουργέ μου να είστε υπέρ των δράσεων κατά της κλιματικής αλλαγής, κατά της εξάπλωσης της φτώχειας, κατά των διακρίσεων, αλλά να βάζετε αυξήσεις στους φτωχούς που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, κάτι που είναι πιο συμφέρον για το κλίμα και ταυτόχρονα να επιβραβεύετε την υπερκατανάλωση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα»;

Ελπίζω μόνο να μη μας κάνει ρεζίλι και να έχει καταλάβει πώς λειτουργεί το θέμα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ότι δηλαδή περισσότερη κατανάλωση σημαίνει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα άρα μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση του κλίματος….»

(Από το «Ποντίκι«)

ΜΕ ΤΡΙΑ (και άνω) χρόνια καθυστέρηση θα πάρουν την εφάπαξ αποζημίωσή τους όσοι δημόσιοι υπάλληλοι συνταξιοδοτηθούν φέτος

ΜΕ ΤΡΙΑ (και άνω) χρόνια καθυστέρηση θα πάρουν την εφάπαξ αποζημίωσή τους όσοι δημόσιοι υπάλληλοι συνταξιοδοτηθούν φέτος, χρονιά της μεγάλης φυγής στη σύνταξη λόγω του νέου Ασφαλιστικού.

Οπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) κ. Νίκος Καλάκος, η κατάσταση είναι τραγική αφού τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο θα λάβουν το εφάπαξ το πρώτο τρίμηνο του 2013!

Μάλιστα, ο κίνδυνος το ΤΠΔΥ να
κηρύξει στάση πληρωμών το 2011 είναι ορατός μετά και τη μαζική έξοδο στη συνταξιοδότηση τουλάχιστον 35.000 δημοσίων υπαλλήλων (+250% σε σύγκριση με το 2009) και την έλλειψη ρευστού για την καταβολή του εφάπαξ.

Η νέα μαύρη τρύπα που ανοίγουν οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ και έτσι είναι αδύνατον να καταβληθούν τα εφάπαξ αυτά αν δεν υπάρξει κρατική χρηματοδότηση. Οι εκτιμήσεις είναι ότι αν δεν υπάρξει άμεση κυβερνητική παρέμβαση και λύση, το έλλειμμα του Ταμείου θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ το 2014.

Ασφυξία στο Ταμείο
Ενδεικτικό της ταμειακής ασφυξίας που αντιμετωπίζει το ΤΠΔΥ είναι το γεγονός ότι μπορεί να εξυπηρετεί κάθε μήνα μόνο 500 από τις παλαιές αιτήσεις για εφάπαξ (ξεπερνούν τις 10.000), ενώ τα έσοδά του από τις κρατήσεις εισφορών έχουν μειωθεί κατά 20% (15% λόγω της περικοπής των δώρων και επιπλέον 5% λόγω της μη αντικατάστασης των υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται).

Πάντως στο πρόβλημα με την εφάπαξ αποζημίωση στο Δημόσιο από το ΤΠΔΥ, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη λάβει αποφάσεις παρ΄ όλο που έχουν συζητηθεί σενάρια για δανειοδότηση από το ΤΕΑΔΥ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων), αύξηση εισφορών, παρακράτηση εισφοράς από τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με συμβάσεις κ.ά.

Τελευταία, υπό εξέταση βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών το σενάριο να ενισχυθεί το Ταμείο με ομόλογα που θα εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει την πληρωμή του εφάπαξ περίπου στο 70% των υπαλλήλων που αναμένουν. Εξετάζεται να εκδοθούν ομόλογα ύψους 750 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψουν την τριετία 2016, 2017 και 2018, δηλαδή τη μετά Μνημονίου εποχή, οπότε η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα έχει ξεπεραστεί και η οικονομική κρίση .
TA NEA

Οι απόψεις του Ευγένιου Τριβιζά (καθηγητή εγκληματολογίας στην Μ. Βρεττανία και συγγραφέα παιδικών βιβλίων) για τον όρο PIGS

O χαρακτηρισμός των Ελλήνων ως απατεώνων, προδοτών και άλλων τινών δεν είναι παρά μία ακόμα περίπτωση του κοινωνιολογικού φαινομένου της επικλήσεως αρνητικών εθνικών στερεοτύπων σε περιπτώσεις κρίσεων. Αντί να κρίνονται και να κατακρίνονται αποφάσεις ή ενέργειες συγκεκριμένων ατόμων, στιγματίζεται συλλήβδην έναs ολόκληρoς λαός. Το πιο επικίνδυνο στερεότυπο είναι η αμφισβήτηση της ανθρώπινης φύσης φυλών και εθνών....

Το αρκτικόλεξο «ΡΙGS» (ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ), το οποίο χρησιμοποιούν Δυτικοευρωπαίοι και Αγγλοσάξονες επενδυτές και σχολιαστές, ως συνοπτικό τρόπο αναφοράς στους λαούς της Νότιας Ευρώπης και τις οικονομίες τους, δεν είναι μόνο μια κακόγουστη προσβολή. Είναι μια σύγχρονη εκδοχή του ιστορικού φαινομένου της αμφισβήτησης της ανθρώπινης φύσης του συνανθρώπου, της διαδικασίας κατά την οποία μέλη μιας εθνικής ομάδας υποβιβάζουν τα μέλη μιας άλλης στο επίπεδο των ζώων, μεταδίδοντας έμμεσα το μήνυμα ότι είναι άξια να τύχουν παρόμοια με αυτά μεταχείρισης.

Αν και ορισμένα έντυπα, όπως οι «Financial Τimes», και τράπεζες, όπως η Βarclays, κατόπιν καταγγελιών, όπως εκείνη του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών, απαγόρευσαν τη χρήση του, ο όρος κινδυνεύει να καθιερωθεί. Όσοι εξακολουθούν να τον χρησιμοποιούν δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα μιας τέτοιας πρακτικής. Λησμονούν ότι παρόμοιες μειωτικές εκφράσεις είχαν χρησιμοποιηθεί συστηματικά κατά το παρελθόν για να απευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, να αναστείλουν τυχόν ενδοιασμούς, να απενεργοποιήσουν τη συναισθηματική ταύτιση και να διευκολύνουν διωγμούς, σφαγές, ακόμα και γενοκτονίες.

Της γενοκτονίας της Ρουάντας για παράδειγμα είχε προηγηθεί μια κυβερνητικά συντονισμένη εκστρατεία λεκτικής «αποκτήνωσης» των θυμάτων και κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πόλεμου η ιαπωνική προπαγάνδα είχε χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο εναντίον των Αμερικανών. Η πιο ακραία, βέβαια περίπτωση, ήταν εκείνη του Τρίτου Ράιχ. Ένα από τα σκευάσματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη γενοκτονία των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, ήταν το παρασιτοκτόνο Ζyclon Β. Πολύ πριν, όμως, οι κρατούμενοι εξοντωθούν με παρασιτοκτόνα, είχε προηγηθεί η απομείωση της ανθρώπινης φύσης τους από τον ναζιστικό μηχανισμό προπαγάνδας.

Εκφράσεις όπως «αρουραίοι», «μολυσματικά ζωύφια» είχαν χρησιμοποιηθεί συστηματικά για τον χαρακτηρισμό τους. Και φυσικά όταν εκλαμβάνεις τους αντιπάλους σου όχι ως ανθρώπους αλλά ως κτήνη ή παράσιτα, δεν έχεις και πολλούς ενδοιασμούς για να τους εξοντώσεις προκειμένου να ανακυκλώσεις τις τρίχες ή το λίπος τους. Η λεκτική «αποκτηνωτική» βία αποτελεί συχνά τον προθάλαμο πραγματικής και όχι μόνο στη διεθνή σκηνή.

Σε έρευνά μου για τα εγκλήματα του όχλου είχα κάνει διάκριση μεταξύ δύο κατηγοριών υβριστικών εκφράσεων, εκείνων οι οποίοι αρνούνται τον ανδρισμό του αντιπάλου και εκείνων οι οποίοι αρνούνται την ανθρώπινη φύση του και είχα διαπιστώσει ότι η πρώτη ανοίγει τον δρόμο σε ριτουαλιστική και η δεύτερη σε πραγματική βία. Οι τραγικές συνέπειες της λεκτικής «αποκτήνωσης» είναι ο λόγος για τον οποίο οι ανθρωπολόγοι Μontagu και Μatson θεωρούν ότι οι διαδικασίες άρνησης της ανθρώπινης υπόστασης συνανθρώπων είναι «ο πέμπτος καβαλάρης της Αποκαλύψεως» . Θα ήταν υπερβολικό, βέβαια, να ισχυριστεί κανείς ότι οι χρήστες του όρου «ΡΙGS» προετοιμάζουν το έδαφος για την οικονομική κατακρεούργηση των άσωτων «γουρουνιών» του Νότου.

Είναι όμως απορίας άξιο το ότι πολιτισμένοι άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να διαδίδουν μειωτικές εκφράσεις που τόσα δεινά έχουν προκαλέσει κατά το παρελθόν. Όταν δεν αντιμετωπίζουμε τους άλλους ως άτομα, αλλά ως εκπροσώπους στερεοτύπων, όταν μία εθνότητα θεωρείται ότι ενσαρκώνει το έντιμο και το ηθικό και ο αντίπαλος το δόλιο και το ανήθικο, τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για κάθε λογής βαρβαρότητα. Ούτε οι Νότιοι είναι «γουρούνια», ούτε οι Έλληνες είναι εκ γενετής απατεώνες, ούτε οι Γερμανοί επιρρεπείς σε γενοκτονίες.

Το καλό και το κακό ενυπάρχει στον καθένα και το δεύτερο μπορεί εύκολα να πυροδοτηθεί από λεκτικές κοινωνικές διαδράσεις. Ας ελπίσουμε ότι ο «πέμπτος καβαλάρης της Αποκαλύψεως», προτού συνεχίσει τη νέα του επέλαση, θα σκοντάψει στους βράχους της λογικής και της κοινής μας ανθρωπιάς.

Ευγένιος Τριβιζάς
taxalia

Οσοι τη συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2010 δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετα χρόνια για συνταξιοδότηση.

Κλειδί, για ηπιότερη εφαρμογή του Ασφαλιστικού των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελούν τα ψιλά γράμματα του νέου νόμου Παπακωνσταντίνου (3865/2010). Κι αυτό γιατί διαπιστώνεται ότι το σχετικό άρθρο 6 του νέου νόμου δίνει τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους ασφαλισμένους από 1.1.1983 έως 31.12.1992 να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετα (έως 15) έτη ...
ασφάλισης ή να έχουν μείωση της σύνταξής τους.
Η ηγεσία της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής)- όπως τονίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρός της κ. Θανάσης Τσακανίκας (ερμηνεύοντας τον νέο νόμο)- θεωρεί ότι άνδρες και γυναίκες που μέχρι τις 31.12.2010 έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35 έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας τα 58 χρόνια ή με 37 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας (ΧΟΗ). Μάλιστα στην 25ετία υπολογίζεται (όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη) και η προϋπηρεσία σε άλλα Ταμεία, εκτός Δημοσίου. Επιπρόσθετα η μεγάλη αυτή κατηγορία των ασφαλισμένων δημοσίων υπαλλήλων (25ετία στις 31.12.2010) εκτός από τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα γλιτώσουν και από τη μείωση της σύνταξης λόγω του νέου υπολογισμού της. Την ίδια εκτίμηση με τον κ. Τσακανίκα έχουν και στελέχη της ΑΔΕΔΥ αλλά και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων στον χώρο του Δημοσίου που περιμένουν τις σχετικές ερμηνείες από το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, την ίδια άποψη εκφράζουν και στελέχη της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρόλο που δεν έχουν άμεση σχέση με τον νόμο 3865/2010, εκτιμώντας ότι μια τέτοια ερμηνεία θα «σώσει» τους 8 στους 10 δημοσίους υπαλλήλους από τη «θηλειά» των ανατροπών στο Ασφαλιστικό από το 2011.

Περιμένουν εγκύκλιο
Πάντως το μεγάλο αυτό ζήτημα αναμένεται να «ξεκαθαρίσει» οριστικά η ερμηνευτική εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Παρόλο που στον χώρο του ιδιωτικού τομέα, των ΔΕΚΟ-τραπεζών και των Ταμείων των αυτοαπασχολουμένων και επιστημόνων έχουν εκδοθεί οι σχετικές εγκύκλιοι του νέου Ασφαλιστικού, δεν συμβαίνει το ίδιο με το Δημόσιο. Κι αυτό γιατί το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο) καθυστερεί την έκδοση της σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου του νόμου 3865/2010 ( Μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις). Σε αυτή την εγκύκλιο θα δοθούν εξηγήσεις και για ένα άλλο θέμα ερμηνείας του νέου Ασφαλιστικού στο Δημόσιο που αφορά την εξίσωση των δικαιωμάτων ανδρών- γυναικών (π.χ. οφέλη για τρίτεκνους).

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ

Τους ασφαλισμένους μετά την 1.1.1983, που θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη με 35 χρόνια υπηρεσίας στα 58 τους ή 37 χωρίς όριο ηλικίας


Με τρία χρόνια καθυστέρηση η καταβολή του εφάπαξ

ΜΕ ΤΡΙΑ (και άνω) χρόνια καθυστέρηση θα πάρουν την εφάπαξ αποζημίωσή τους όσοι δημόσιοι υπάλληλοι συνταξιοδοτηθούν φέτος, χρονιά της μεγάλης φυγής στη σύνταξη λόγω του νέου Ασφαλιστικού.

Οπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) κ. Νίκος Καλάκος, η κατάσταση είναι τραγική αφού τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο θα λάβουν το εφάπαξ το πρώτο τρίμηνο του 2013!

Μάλιστα, ο κίνδυνος το ΤΠΔΥ να κηρύξει στάση πληρωμών το 2011 είναι ορατός μετά και τη μαζική έξοδο στη συνταξιοδότηση τουλάχιστον 35.000 δημοσίων υπαλλήλων (+250% σε σύγκριση με το 2009) και την έλλειψη ρευστού για την καταβολή του εφάπαξ.

Η νέα μαύρη τρύπα που ανοίγουν οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ και έτσι είναι αδύνατον να καταβληθούν τα εφάπαξ αυτά αν δεν υπάρξει κρατική χρηματοδότηση. Οι εκτιμήσεις είναι ότι αν δεν υπάρξει άμεση κυβερνητική παρέμβαση και λύση, το έλλειμμα του Ταμείου θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ το 2014. Ασφυξία στο Ταμείο
Ενδεικτικό της ταμειακής ασφυξίας που αντιμετωπίζει το ΤΠΔΥ είναι το γεγονός ότι μπορεί να εξυπηρετεί κάθε μήνα μόνο 500 από τις παλαιές αιτήσεις για εφάπαξ (ξεπερνούν τις 10.000), ενώ τα έσοδά του από τις κρατήσεις εισφορών έχουν μειωθεί κατά 20% (15% λόγω της περικοπής των δώρων και επιπλέον 5% λόγω της μη αντικατάστασης των υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται).

Πάντως στο πρόβλημα με την εφάπαξ αποζημίωση στο Δημόσιο από το ΤΠΔΥ, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη λάβει αποφάσεις παρ΄ όλο που έχουν συζητηθεί σενάρια για δανειοδότηση από το ΤΕΑΔΥ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων), αύξηση εισφορών, παρακράτηση εισφοράς από τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με συμβάσεις κ.ά.

Τελευταία, υπό εξέταση βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών το σενάριο να ενισχυθεί το Ταμείο με ομόλογα που θα εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει την πληρωμή του εφάπαξ περίπου στο 70% των υπαλλήλων που αναμένουν. Εξετάζεται να εκδοθούν ομόλογα ύψους 750 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψουν την τριετία 2016, 2017 και 2018, δηλαδή τη μετά Μνημονίου εποχή, οπότε η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα έχει ξεπεραστεί και η οικονομική κρίση.
ΤΑ ΝΕΑ

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΩΝ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
Το χρονικό διάστημα από 21 Οκτωβρίου μέχρι 28 Νοεμβρίου ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας θα υλοποιήσει φθινοπωρινό πρόγραμμα τετραήμερων εκδρομών σε επιλεγμένους χερσαίους προορισμούς, για δικαιούχους του νομού Αττικής. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα απευθύνεται σε 2.112 άτομα και η συνολική του δαπάνη ανέρχεται σε 271.215 ευρώ.
Για την παραλαβή των εισιτηρίων οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι μπορούν να προσέρχονται από την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, καθημερινά, τις εργάσιμες ημέρες και μέχρις ότου αυτά εξαντληθούν, τις ώρες 8.00π.μ.-14.00μ.μ. στα γραφεία διανομής του Οργανισμού. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά (αστυνομική ταυτότητα, θεωρημένα βιβλιάρια ασθενείας, ατομικό και οικογενειακό, εφόσον προστατεύονται μέλη, ΑΦΜ, 100 ένσημα έτους 2009 ή βεβαίωση εργοδότη, θεωρημένη από το Ι.Κ.Α., αρχική απόφαση συνταξιοδότησης). Στους εκδρομείς προσφέρεται δωρεάν μεταφορά, διανυκτέρευση και πρωινό.
fimotro

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Αλλεργική στο σπέρμα του συζύγου της..!

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε ένα νιόπαντρο ζευγάρι την πρώτη κιόλας νύχτα του γάμου του, όταν η σύζυγος ανακάλυψε ότι ήταν αλλεργική στο σπέρμα του αγαπημένου της...

Και μη νομίσετε ότι ο Μάικ και η Τζούλι Μπόιντ από το Εϊμπροτζ της Πενσιλβάνια περίμεναν την πρώτη νύχτα του γάμου τους για να κάνουν σεξ, αφού ήταν μαζί δύο χρόνια.

Ομως εκείνο το πρώτο βράδυ της νέας ζωής που ξεκινούσαν μαζί αποφάσισαν να κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις, μιας που επιθυμούσαν και οι δύο να αποκτήσουν σύντομα παιδί. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, αφού η Τζούλι σχεδόν ταυτόχρονα με την επαφή ένιωσε αφόρητους πόνους, σαν να είχε βελόνες μέσα στο σώμα της.

Το ίδιο οδυνηρό αποτέλεσμα είχαν και οι επόμενες επαφές τους, οπότε ξεκίνησαν μαραθώνιο επισκέψεων σε γιατρούς και εξετάσεων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι πόνοι της Τζούλι προέρχονταν από το σπέρμα του Μάικ. Η Τζούλι πάσχει από υπεραισθησία στο σπερματικό πλάσμα. Το σώμα της αναγνωρίζει το σπέρμα σαν μια άγνωστη πρωτεΐνη, όπως για παράδειγμα ένας αλλεργικός τη γύρη.

Το χειρότερο όμως ήταν ότι οι γιατροί εξήγησαν στο ζευγάρι ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει το όνειρο της απόκτησης παιδιού, όχι μόνο επειδή εκείνη είναι αλλεργική στο σπέρμα του άντρα της, αλλά κι επειδή ο οργανισμός της το καταστρέφει.
apolitistosteki

Μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες στους Δήμους σε θέματα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Στο άρθρο 75 παρ. Ι του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, υπό τον τομέα στ΄ («Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού»), προστίθενται οι ακόλουθες αρμοδιότητες:
«13. Η εκτέλεση προγραμμάτων δια βίου μάθησης στο πλαίσιο του
αντίστοιχου εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
14. Η συγκρότηση επιτροπής καταλληλότητας, επιλογής και εκτίμησης της αξίας οικοπέδου για την ανέγερση διδακτηρίου, καθώς και επιλογής οικοπέδου μετά κτιρίου κατάλληλου να χαρακτηρισθεί ως διδακτήριο.
15. Η απαλλοτρίωση οικοπέδων για τις ανάγκες της σχολικής στέγης, καθώς και η ανέγερση σχολικών κτιρίων.
16. Η μίσθωση ακινήτων για τη στέγαση δημόσιων σχολικών μονάδων, η στέγαση και συστέγαση αυτών και σε περίπτωση συστέγασης ο καθορισμός της αποκλειστικής χρήσης ορισμένων χώρων του διδακτηρίου, από κάθε σχολική μονάδα, καθώς και της κοινής χρήσης των υπολοίπων χώρων και των ωρών λειτουργίας της κάθε συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας.
17. Η διάθεση διδακτηρίου για άλλες χρήσεις κοινής ωφέλειας ή για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, κοινού ενδιαφέροντος, σε συνεργασία με τη Σχολική Επιτροπή.
18. Η μεταφορά μαθητών από τον τόπο διαμονής στο σχολείο φοίτησης, περιλαμβανομένης της μεταφοράς των μαθητών σχολείων ειδικής αγωγής, καθώς και της μεταφοράς και σίτισης μαθητών μουσικών και καλλιτεχνικών και λυκείων.
19. Η εποπτεία και ο έλεγχος των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.
20. Η έγκριση της εγκατάστασης, μεταφοράς ή επισκευής τηλεφωνικών συνδέσεων (κυρίων, δευτερευουσών, πρόσθετων και παράλληλων) στα σχολεία.
21. Η οργάνωση συναυλιών ή άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων για τους μαθητές, κατόπιν έγκρισης της Σχολικής Επιτροπής.
22. Ο διορισμός και η αντικατάσταση διοικητών των ιδρυμάτων, που χορηγούν υποτροφίες, εφόσον έχουν τοπική σημασία.
23. Η έγκριση οποιασδήποτε μίσθωσης ιδιωτικού αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης για μεταφορά προσώπων και υλικών προς κάλυψη σχολικών αναγκών.
24. Ο καθορισμός κοινωφελούς χρήσης των σχολείων σε περίπτωση παύσης της λειτουργίας τους.
25. Η κατανομή πιστώσεων στις Σχολικές Επιτροπές για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων.
26. H επιβολή κυρώσεων, κατά τις ισχύουσες διατάξεις, στους γονείς και κηδεμόνες που δεν εγγράφουν τα παιδιά τους στο σχολείο και αμελούν για την τακτική φοίτησή τους.
27. Η διακοπή μαθημάτων, λόγων έκτακτων συνθηκών ή επιδημικής νόσου, εντός των διοικητικών ορίων του οικείου δήμου.
28. Η χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών μουσικών ιδρυμάτων (ωδείων, μουσικών σχολών, χορωδιών, συμφωνικών ορχηστρών και συγκροτημάτων μουσικής δωματίου), σύμφωνα με τις διατάξεις του β.δ. 16/1966 (ΦΕΚ 7 Α΄).
29. Η συμμετοχή εκπροσώπου του οικείου δήμου στην οργανωτική επιτροπή φεστιβάλ τοπικής εμβέλειας.
30. Η επιχορήγηση φορέων που αναπτύσσουν πολιτιστικού χαρακτήρα δραστηριότητες στη χωρική αρμοδιότητα του δήμου, καθώς και όσων συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή του, ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που λαμβάνεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των μελών του.
31. Η άσκηση εποπτείας επί των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων, που καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Πολιτισμού και Τουρισμού. Με την απόφαση αυτή, η οποία εκδίδεται κατόπιν γνώμης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, εντός έτους από τη δημοσίευση του παρόντος, προσδιορίζονται ειδικότερα τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα, κατ’ αντιστοιχία προς τους οικείους δήμους, εξειδικεύονται τα θέματα που αναφέρονται
στην εποπτεία, καθώς και κάθε σχετικό τεχνικό, λεπτομερειακό και διαδικαστικό ζήτημα.»

Κλίμακα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών Μειώσεις φόρου

Δείτε εδώ.

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Σχολική χρονιά μετά –πολλών- εμποδίων

Λιγότερο από ένα μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι ελλείψεις και τα προβλήματα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αντί να περιορίζονται πληθαίνουν. Οι καθηγητές καταγγέλλουν καταστρατήγηση του ωραρίου τους καθώς και την ύπαρξη τμημάτων με υπεράριθμους μαθητές, οι μαθητές προχωρούν σε καταλήψεις και αποχές διεκδικώντας λύση στα δικά τους προβλήματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται μάθημα ακόμα και σε... ενοικιαζόμενα μαγαζιά.

Τμήματα με υπεράριθμους μαθητές

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, κατά τη συνάντησή τους με την υφυπουργό Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου, προέβησαν σε καταγγελίες για τμήματα με υπεράριθμους μαθητές και για καταστρατήγηση του ωραρίου των καθηγητών. Συγκεκριμένα, παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 368 τμήματα σε 270 γυμνάσια και λύκεια λειτουργούν με 28-30 μαθητές, ενώ υπάρχουν και περίπου 30 τμήματα με περισσότερους από τριάντα μαθητές. Ακόμα, τόνισαν ότι φέτος πολλοί καθηγητές, προκειμένου να συμπληρώσουν το διδακτικό τους ωράριο απασχολούνται και σε δημοτικά σχολεία.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί άμεσα λύση αφού ληφθούν υπόψη οι κτιριακές υποδομές, τονίζοντας ότι θα προηγηθούν τα τέσσερα σχολεία με πάνω από 30 μαθητές στα τμήματά τους. Σε ό,τι αφορά στη μετακίνηση εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η κα Χριστοφιλοπούλου είπε ότι δε θίγονται οι εργασιακές σχέσεις και το πλεονάζον προσωπικό μετακινείται με βάση τη νομοθεσία.

Καταλήψεις και αποχές

Την ίδια στιγμή, σε 17 σχολεία της Θεσσαλονίκης οι μαθητές προχώρησαν τη Δευτέρα σε καταλήψεις και αποχές, αντιδρώντας σε ενδεχόμενη μείωση του ορίου απουσιών, καθυστέρηση στη δρομολόγηση λεωφορείων για τις απομακρυσμένες περιοχές, υπεράριθμα τμήματα και ελλείψεις σε καθηγητές ειδικοτήτων.

Σχετικά με τις απουσίες, η υφυπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι ο αριθμός τους δεν αλλάζει, απλώς δεν ισχύει η προσαύξηση που δόθηκε πέρυσι λόγω της γρίπης. Για τις καθυστερήσεις στη δρομολόγηση λεωφορείων για τη μεταφορά μαθητών, η νομαρχία Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι τα δρομολόγια θ' αρχίσουν από την Τετάρτη.

Σήμερα, τα υπό κατάληψη σχολεία στη Θεσσαλονίκη έφτασαν στα 33, ενώ στα αιτήματα των μαθητών προστίθενται και οι ελλείψεις βιβλίων, η χρήση κινητών τηλεφώνων από τους καθηγητές την ώρα του μαθήματος, ο τρόπος λειτουργίας των σχολικών κυλικείων, έως και το κάπνισμα στην αυλή.

Στην Πάτρα τη Δευτέρα βρίσκονταν υπό κατάληψη 29 γυμνάσια και λύκεια της πόλης, με τους μαθητές να διεκδικούν, μεταξύ άλλων, να μην πληρώσουν ούτε ευρώ για τα ξενόγλωσσα βιβλία, να δοθεί το 15% του εθνικού δημοσιονομικού προϋπολογισμού για την Παιδεία, καθώς και να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιμέρους τα σχολεία τους.

Την Τρίτη, οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Χανίων, το οποίο συστεγάζεται με το 3ο Γυμνάσιο, προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους, διαμαρτυρόμενοι για το πρόβλημα της διπλοβάρδιας. Στη Μυτιλήνη, ο Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων έβαλε λουκέτο στις λυόμενες αίθουσες του 5ου Δημοτικού, διαμαρτυρόμενος για την κτιριακή κατάσταση του σχολείου. Στην Καλαμάτα, οι μαθητές του 5ου Δημοτικού πραγματοποίησαν χθες αποχή από τα μαθήματά τους τις 2 πρώτες ώρες για τα κτιριακά προβλήματα. Στην Ηλεία, πραγματοποιούνται καταλήψεις 4 σχολείων για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και βιβλία. Στην Κέρκυρα, καθηγητές, μαθητές και σύλλογοι γονέων πραγματοποιούν σήμερα το μεσημέρι διαμαρτυρία έξω από τη Νομαρχία ζητώντας περισσότερα δρομολόγια για τους μαθητές.

Σε καταλήψεις προχώρησαν χθες και μαθητές σε πέντε σχολεία του Νομού Πέλλας. Συγκεκριμένα κλειστά παρέμειναν το 1ο και 3ο Γυμνάσιο Έδεσσας το 2ο Γυμνάσιο Κρύας Βρύσης, όπως και το Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο Κρύας Βρύσης.

Πάντως, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 έκανε λόγο για «στημένα κέντρα που υποκινούν τις καταλήψεις», ενώ σε ότι αφορά στις χαμένες σχολικές ώρες επεσήμανε ότι «οι ώρες που χάνονται θα αναπληρωθούν ακόμα και αν χρειαστεί να γίνουν μαθήματα το Σάββατο τις αργίες ή να κοπούν οι πενθήμερες εκδρομές».

Μαθήματα σε μαγαζιά και διάλειμμα σε αυλή πολυκατοικίας...

Σχολεία παμπάλαια, χωρίς αυλές, και ακατάλληλες αίθουσες. Για δεκάδες μαθητές η εικόνα αυτή είναι η καθημερινότητά τους. Όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα του «Έθνους», στο 2ο Λύκειο Μαρκόπουλου 25 μαθητές περιμένουν να βγουν οι συμμαθητές τους για γυμναστική προκειμένου να υπάρξει άδεια αίθουσα για να κάνουν μάθημα.

Επίσης, το 24ο Δημοτικό Σχολείο στον Εύοσμο συστεγάζεται με γυμναστήριο και τα παιδιά του νηπιαγωγείου Ανατολής στη Νέα Μάκρη παίζουν σε αυλή πολυκατοικίας. Σε περιοχές όπως το Πικέρμι ή ο Γέρακας τα μαθήματα γίνονται σε λυόμενες αίθουσες. Στην Παλλήνη το 2ο και το 5ο Νηπιαγωγείο στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα μαγαζιά, ενώ στο 8ο Νηπιαγωγείο ο αύλειος χώρος είναι κοινόχρηστος χώρος πολυκατοικίας και μαγαζιού με χώρο στάθμευσης.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι μόλις πριν λίγες ημέρες, στο 3ο Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου, σοβάδες έπεσαν στα κεφάλια των μαθητών στη διάρκεια του μαθήματος.

Ακόμα, στα νηπιαγωγεία του Γέρακα, σε κάθε παιδί αντιστοιχεί μισό τετραγωνικό, ενώ πολλά νηπιαγωγεία διώχνουν τα παιδιά κάτω των 5 ετών λόγω έλλειψης χώρου. Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΟΕ, περισσότερα από 2.000 νήπια, μόνο στην Αθήνα, έμειναν έξω από τα σχολεία λόγω έλλειψης αιθουσών.

Στο Κορωπί εκδιώχθηκαν 80 προνήπια, στο Πόρτο Ράφτη 25, στο Μαρκόπουλο 25, στο Λαύριο 15, στην Παιανία 50, ενώ άλλα 40 βρίσκονται σε αναμονή, περιμένοντας να λειτουργήσει το 4ο Νηπιαγωγείο Κερατέας, που ακόμη δεν έχει αρχίσει μαθήματα.

Τέλος, σημειώνεται ότι από τα πρώτα 60 σχολεία που θα κατασκευάζονταν με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ούτε ένα δεν έχει παραδοθεί στην Αττική, ενώ και στη Θεσσαλονίκη καμιά από τις 16 σχολικές μονάδες των ΣΔΙΤ δεν έχει προχωρήσει.

Κλειστά σχολεία ελλείψει εκπαιδευτικών

Παρά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το Νηπιαγωγείο της Θηρασιάς παραμένει κλειστό ενώ στο ίδιο νησί αν και το Δημοτικό Σχολείο είναι διθέσιο, υπηρετεί μόνο μία δασκάλα. Το γεγονός επισημαίνει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, με επερώτηση που κατέθεσε στην υπουργό Παιδείας.

«Στην Ελλάδα της «Δια Βίου Μάθησης» και του «Νέου Σχολείου», τα παιδάκια της Θηρασιάς περιμένουν ακόμα να ανοίξει για τη φετινή σχολική χρονιά το Νηπιαγωγείο, γιατί όπως απάντησε στους γονείς ο Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του αρμόδιου Γραφείου, «υπήρχαν νησιά με περισσότερα παιδιά να καλυφθούν», επισημαίνει.

Συλλαλητήριο

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 7ης Οκτωβρίου καλεί τους μαθητές το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας και το αντίστοιχο της Πάτρας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα αιτήματα των μαθητών είναι:

«Δεν πληρώνουμε ούτε ευρώ για όλα όσα πρέπει να μας παρέχει το κράτος δωρεάν. Δεν δίνουμε ούτε δεκάρα για τα βιβλία των Αγγλικών.

Να δοθούν σε όλους τους μαθητές δωρεάν με ευθύνη του κράτους. Δεν πληρώνουμε τα αναλώσιμα των εργαστηρίων στα ΕΠΑΛ.

Δεν πληρώνουμε τίποτα για πετρέλαιο θέρμανσης. Να εφοδιαστούν τα σχολεία με πετρέλαιο με δαπάνες του κράτους.

Δεν δεχόμαστε να κάνουμε μάθημα σε τάξεις με 30 παιδιά. Καμία τάξη με πάνω από 20 μαθητές.

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα αν έχουν ένσημα οι γονείς μας, με την κάρτα του μαθητή».

Ακόμα, το Συντονιστικό Αγώνα καλεί σε πραγματοποίηση εκλογών για τα μαθητικά συμβούλια και ανάδειξη αγωνιστών μαθητών σε αυτά.

Αλλαγές στο Λύκειο

Έμφαση στα νέα ελληνικά αλλά και στις ξένες γλώσσες, περισσότερα μαθήματα επιλογής ανάμεσα σε έξι μεγάλες γνωστικές ενότητες και προγράμματα κοινωνικής δράσης μελετά το υπουργείο Παιδείας για τη Β΄ και Γ΄ Λυκείου, σύμφωνα με την «Καθημερινή». Το σχέδιο έχει χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν στη δομή του προγράμματος International Baccalaureate (IB), και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στη Β΄ Λυκείου του σχολικού έτος 2012-2013 και στην Γ΄ Λυκείου του 2013-2014.

Συγκεκριμένα, προβλέπει 12 ώρες υποχρεωτικών μαθημάτων, 21 ώρες μαθημάτων επιλογής και 2 ώρες για δραστηριότητες σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα. Στα υποχρεωτικά μαθήματα θα δίνεται βάρος στα Aγγλικά και στη Γυμναστική.

Για τα μαθήματα επιλογής υπάρχουν έξι μεγάλες γνωστικές ενότητες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται μαθήματα τρίωρα «βασικού επιπέδου» και μαθήματα εξάωρα «υψηλού επιπέδου» - εμβάθυνσης. Κάθε μαθητής πρέπει να επιλέξει ένα εξάωρο μάθημα από όποια ενότητα επιθυμεί, εφόσον διαθέτει μάθημα υψηλού επιπέδου και ένα τρίωρο μάθημα από τις υπόλοιπες ομάδες. Μεταξύ των μαθημάτων είναι όσα σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές και πολιτικές επιστήμες, τις ξένες γλώσσες, τις τέχνες, την ψυχολογία.

Σχετικά με το πρόγραμμα της Ά Λυκείου, αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, περιλαμβάνει 24 ώρες υποχρεωτικών μαθημάτων, 10 ώρες μαθημάτων επιλογής από τέσσερις θεματικές ενότητες και δύο κοινωνικών δραστηριοτήτων. Το πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί από το σχολικό έτος 2011 – 2012.

Όπως και στις άλλες δύο τάξεις, και στην Ά Λυκείου θα δίνεται βάρος στα Aγγλικά και στη Γυμναστική. Ταυτόχρονα, διατηρείται η διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, της Ιστορίας, των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Χημείας. Οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν μαθήματα από τέσσερις θεματικές ομάδες: Αρχαιογνωσία, Ανθρωπιστικές και Kοινωνικές Eπιστήμες, Τέχνη και Πολιτισμό, Ξένες Γλώσσες, ενώ υπάρχουν και δύο ώρες για δραστηριότητες των μαθητών σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα.

Αντιδράσεις για τις αλλαγές

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει ήδη το σχέδιο. «Το σχέδιο υποβαθμίζει τα μαθήματα των Θετικών Eπιστημών. Είμαστε σε συνεννόηση με την Ενωση Φυσικών. Ηδη επεξεργαζόμαστε τρεις προτάσεις για τη νέα δομή του λυκείου», ανέφερε στην Καθημερινή το μέλος της Ενωσης Ελλήνων Φιλένια Σιδέρη. «Το νέο σχολείο υποβαθμίζει τις βιοεπιστήμες, σε μία εποχή που καθορίζεται από τις εξελίξεις των βιοεπιστημών (π. χ. εφαρμογές περιβάλλοντος, μεταλλαγμένα, DNA κ. ά.)», συμπλήρωσε ο υπεύθυνος Παιδείας της Πανελλήνιας Ενωσης Βιοεπιστημόνων Ανδρέας Ζοάνος.

«Η Πανελλήνια Eνωση Καθηγητών Πληροφορικής θεωρεί ότι το σχέδιο αυτό βρίσκεται έξω και πέρα από κάθε λογική και σε πλήρη δυσαρμονία με τη φιλοσοφία που επαγγέλλονται κινήσεις όπως η «ανοιχτή» ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή οι δημόσιες διαβουλεύσεις στο Διαδίκτυο (opengov). Στην εποχή που όλοι ευαγγελίζονται τη μετάβαση από την Kοινωνία της Πληροφορίας - Γνώσης, κι ενώ επί μία δεκαετία και πλέον διδάσκεται η Πληροφορική στο Λύκειο, το υπουργείο επιλέγει την ολοκληρωτική κατάργηση της διδασκαλίας της», σχολίασε η Ένωση Kαθηγητών Πληροφορικής.

«Η σχέση που τα παιδιά διαμορφώνουν με την ιστορία εντάσσεται στην ευρύτερη στάση που η σχολική εκπαίδευση επιφυλάσσει στην ιστορική γνώση. Στα πλαίσια αυτά αν δεχτούμε ότι η άγνοια του παρελθόντος δεν προκαλεί μόνο συγχύσεις στη γνώση του παρόντος αλλά και υπονομεύει κάθε δυνατότητα δράσης στο παρόν, τότε ίσως κατανοήσουμε την απαράδεκτη ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας να εξαφανίσει ουσιαστικά το μάθημα της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας από το Λύκειο αντικαθιστώντας το με ένα μάθημα επιλογής με τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Ιστορία» που πιθανόν να έχει και μερικές σελίδες για την Ελλάδα. Αυτό προβλέπει το Σχέδιο για το νέο αναλυτικό πρόγραμμα της Β΄ και Γ΄ Λυκείου που άφησε να διαρρεύσει το Υπουργείο Παιδείας στον τύπο», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Χρήστος Κάτσικας, Φιλόλογος Ιστορικός, Ειδικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ).
tvxs

Το πρόγραμμα Fibonacci στα ελληνικά σχολεία

Η Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύη Χριστοφιλοπούλου, συναντήθηκε σήμερα, με τον Ειδικό Σύμβουλο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθηγητή Dusan Sidjanski, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΔΒΜΘ, Βασίλη Κουλαϊδή, προκειμένου να συζητήσουν για τη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Fibonacci στα ελληνικά σχολεία.

Το πρόγραμμα Fibonacci έχει ως στόχο τη διάχυση της πειραματικής φυσικής και των μαθηματικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μέσω της χρήσης βιωματικών μεθόδων και πειραμάτων οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν ενεργά και να παρακολουθούν τα πραγματική αποτελέσματα της έρευνας.

Η κα Χριστοφιλοπούλου μετά το πέρας αυτής της πρώτης συνάντησης, διαβεβαίωσε για το ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Mediasoup

Οφείλετε στις τράπεζες και σας «ενοχλούν» οι εισπρακτικές εταιρίες; Τι πρέπει να γνωρίζετε

Με τη νέα Υπουργική Απόφαση της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας της 10ης Φεβρουαρίου 2010 καθορίζονται οι ειδικότερες λεπτομέρειες για την οργάνωση και τη λειτουργία των Εταιριών Ενημέρωσης Οφειλετών, γνωστές κι ως Εισπρακτικές Εταιρίες, οι οποίες συστήθηκαν με τον Ν. 3758/2009, θέτοντας το νομικό πλαίσιο και παρέχοντας εγγυήσεις σύννομης δράσης μιας πρακτικής των τελευταίων ετών που στηρίχθηκε στη «δυνατότητα» των πιστωτικών ιδρυμάτων να προβαίνουν σε «ανάθεση δραστηριοτήτων σε τρίτους» (outsoursing) (βλ. Σπυρίδωνα Δ. Ψυχομάνη, «Δίκαιο Τραπεζικού Συστήματος», έκδοση 2009, σελ. 359)....


Τι ίσχυε πριν τον Ν. 3758/2009 – Προβλήματα που οδήγησαν στην θέσπιση των εν λόγω διατάξεων.

Οι ως άνω Εταιρίες είχαν εμφανιστεί στην Ελλάδα ατύπως πριν ακόμα την ψήφιση του εν λόγω νόμου ως Εταιρίες Είσπραξης, στις οποίες παρανόμως και καταχρηστικώς από τα πιστωτικά ιδρύματα είχε ανατεθεί η εισπρακτική διαδικασία απαιτήσεων οφειλετών τους, σε αντίθεση με τον Κώδικα περί Δικηγόρων (άρθρο 40 ν.δ. 3026/1954), ασκώντας στην ουσία αυτοδύναμα καθήκοντα δικηγόρου ή δικαστικού επιμελητού, χωρίς φυσικά να έχουν αυτές τις ιδιότητες (βλ. Σπυρίδωνα Ψυχομάνη, όπου ανωτέρω παραπομπή).
Επιπλέον, με την ανάθεση αυτής της δραστηριότητας στις εν λόγω Εταιρίες παραβιάζετο το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων των οφειλετών καθώς επίσης και το δικαίωμα επεξεργασίας και περαιτέρω χρήσης αυτών. Έτσι οι εν λόγω πρακτικές θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να στοιχειοθετήσουν για μεν τα τραπεζικά στελέχη το έγκλημα παραβίασης της προστασίας προσωπικών δεδομένων ( άρθρο 10 του Ν. 2472/1997) και του υπηρεσιακού απορρήτου (ΠΚ 252) για δε τους υπαλλήλους των εταιριών αυτών το αδίκημα της αντιποίησης αρχής (άρθρο 175 ΠΚ).


Βασικές αρχές λειτουργίας Εταιριών με τον Ν. 3758/2009.

α) Απλή Ενημέρωση Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις κι όχι είσπραξη απαιτήσεων

Η παρέμβαση των Εταιριών αφορά αποκλειστικά την ενημέρωση των οφειλετών, η οποία συνίσταται σε σύνολο εξώδικων ενεργειών πριν την διενέργεια δικαστικών πράξεων και το στάδιο έναρξης αναγκαστικής εκτέλεσης, για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων και απαιτητών οφειλών τους έναντι των δανειστών και την διαπραγμάτευση του χρόνου, του τρόπου και των λοιπών όρων αποπληρωμής αυτών, κατ’ εντολή και για λογαριασμό των δανειστών. Οι οφειλές μπορεί να προέρχονται από συμβάσεις πίστωσης και εγγύησης και νόμιμες εμπορικές συναλλαγές, όπως αγορές αγαθών, παροχή υπηρεσιών, χορήγησης δανείων, εγγυήσεων και πιστώσεων, χρήση πιστωτικών καρτών.
Πριν από κάθε ενέργεια ενημέρωσης, βέβαια, απαιτείται ο δανειστής να επιβεβαιώνει προς τον οφειλέτη τις οφειλές με κάθε διαθέσιμο τρόπο καθώς επίσης και να τον ενημερώνει σχετικά με την διαβίβαση των δεδομένων του στην Εταιρία.
Ο νόμος προβλέπει ρητή απαγόρευση της με οποιοδήποτε τρόπο είσπραξης από τις Εταιρίες των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς επίσης και την ανάθεση μέρους ή όλης της δραστηριότητας σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
Όσον αφορά τις οφειλές δεν επιτρέπεται στο δανειστή η ανάθεση εντολής για ενημέρωση σχετικά με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν εμπίπτουν στην έννοια του νόμου ή έχουν υποβληθεί σε ρύθμιση ή διακανονισμό που τηρείται ή έχει παρέλθει ο χρόνος της παραγραφής. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται ενημέρωση για απαιτήσεις που απορρέουν από καταχρηστικούς γενικούς όρους συναλλαγών που έχουν κριθεί καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.



β) Υποχρέωση αποφυγής συγκεκριμένων πρακτικών


Ο νόμος προβαίνει σε ενδεικτική απαρίθμηση κάποιων «αθέμιτων» και «παραπλανητικών» πρακτικών, τις οποίες απαγορεύει στις Εταιρίες να εφαρμόζουν. Ανάμεσα σε αυτές είναι η εμφάνιση των υπαλλήλων των ως άνω εταιριών με ιδιότητες, τις οποίες δεν διαθέτουν (όπως αυτές των δικηγόρων, των δανειστών, δικαστικών επιμελητών), η επίδειξη προσβλητικής συμπεριφοράς, η άσκηση ψυχολογικής πίεσης περί διακινδύνευσης επαγγέλματος και περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή των οικείων του, η δυσφήμιση ή η απειλή δυσφήμισης του οφειλέτη στο οικογενειακό ή εργασιακό περιβάλλον ή ακόμα και η όχληση των οικείων προσώπων. Απαγορεύεται επιπλέον, η «παραπλανητική» πληροφόρηση του οφειλέτη, οι κατ’ οίκον ή στο χώρο εργασίας του επισκέψεις καθώς επίσης και η «εκμετάλλευση περιστάσεων αντικειμενικής αδυναμίας» του οφειλέτη.


γ) Υποχρέωση προστασίας απορρήτου και Προστασία Προσωπικών Δεδομένων: ζητήματα που εγείρονται σχετικά

Οι Εταιρίες υποχρεούνται να μεριμνούν για την προστασία του επιχειρηματικού και προσωπικού απορρήτου και συγκεκριμένα, οφείλουν να απέχουν από κάθε προσβολή προσωπικών δεδομένων του οφειλέτη και ιδιαίτερα των προσωπικών δεδομένων του σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία, όπως αριθμοί λογαριασμών, πιστωτικών καρτών, καταναλωτικά δάνεια και ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ ρητώς επιβάλλεται η προσέγγιση του εκάστοτε οφειλέτη υπό το πρίσμα του Ν. 2472/1997 σχετικά με τα δικαιώματα του υποκειμένου προσωπικών δεδομένων.
Καθιερώνεται ως συνέπεια των ανωτέρω η απαγόρευση της πρόσβασης σε αρχεία οικονομικής συμπεριφοράς και πιστοληπτικής ικανότητας του οφειλέτη όπως είναι η «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.». Παράλληλα οι Εταιρίες υποχρεούνται να διαθέτουν επαρκή διοικητική και τεχνολογική υποδομή που να περιλαμβάνει ολοκληρωμένο δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεφωνικό κέντρο, ενώ υποχρεούνται και στην εμφάνιση του αριθμού κλήσης σε περίπτωση τηλεφωνικής όχλησης, η οποία όσον αφορά το χώρο εργασίας του οφειλέτη, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που έχει δοθεί από τον τελευταίο ως μοναδικός αριθμός τηλεφώνου εκείνος της εργασίας. Το προσωπικό εξάλλου οφείλει να εκπαιδεύεται διαρκώς επί θεμάτων προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Επιτρέπεται, παρ’ όλα αυτά η καταγραφή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με τον οφειλέτη κατόπιν βέβαια σχετικής ειδοποίησής του κι όχι στο πλαίσιο της απλής ενημέρωσης αλλά μόνο στα πλαίσια ανάθεσης από το δανειστή ρύθμισης ή διακανονισμού οφειλής για το σκοπό παροχής αποδεικτικών στοιχείων της πραγματοποιηθείσας εμπορικής συναλλαγής. Σε κάθε περίπτωση, υπεύθυνος επεξεργασίας του αρχείου καθίσταται ο δανειστής, ο οποίος δύναται να αναθέτει την τήρησή του στις Εταιρίες ενημερώνοντας παράλληλα τον οφειλέτη σχετικά με αυτό. Επιπλέον, καθιερώνεται η εις ολόκληρον ευθύνη της Εταιρίας και του δανειστή ως προς την τήρηση του νόμου σχετικά με τον σεβασμό των προσωπικών δεδομένων και προβλέπονται επίσης διοικητικές κυρώσεις σε βάρος των εταιριών , ανεξάρτητα από εκείνες του Ν. 2472/1997 περί προσωπικών δεδομένων.
Οι ως άνω ρυθμίσεις εγείρουν ζητήματα τήρησης και εφαρμογής τους στην πράξη από την πλευρά των Εταιριών, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι τα πιστωτικά ιδρύματα ακολουθούν την πρακτική της προτεινόμενης στους πελάτες τους προδιατυπωμένης υπεύθυνης δήλωσης επεξεργασίας των προσωπικών τους δεδομένων, όρος ο οποίος είναι απαραίτητος για την συνέχιση της όποιας συνεργασίας ή ακόμα και της εύρεσης κατόπιν σχετικής έρευνας από τις εν λόγω Εταιρίες του αριθμού των κινητών τηλεφώνων και αποστολής σχετικών μηνυμάτων (βλ. Γνωμοδότηση – Μελέτη Β. Α. Δούβλη, «Ζητήματα είσπραξης τραπεζικών απαιτήσεων και προώθησης προϊόντων καταναλωτικής πίστης υπό το πρίσμα προστασίας των ηλεκτρονικών προσωπικών δεδομένων», ΔΕΕ 7/2009, σελ. 764 επ.).

δ) Σχέση Εταιριών με δανειστές- Υποχρέωση εγγραφής σε Μητρώο

Ο δανειστής φέρει την ευθύνη να καθορίζει με πληρότητα τις εντολές, οι οποίες δίδονται στα πλαίσια της σύμβασης με τις προαναφερόμενες εταιρίες, ειδικότερα μέσα στα πλαίσια των νόμων περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και απορρήτου. Οι δανειστές απαγορεύεται να συνάπτουν συμβάσεις με εταιρίες που δεν είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο, που προβλέπει ο παρών νόμος , ενώ οι εταιρίες με τη σειρά τους δεν επιτρέπεται να παρεκκλίνουν από τις προαναφερόμενες εντολές του δανειστή ούτε και η αμοιβή τους να συνδέεται με την επιλογή εκ μέρους του οφειλέτη συγκεκριμένου τρόπου αποπληρωμής.
Σημαντικό, επίσης, στοιχείο είναι το ότι απαγορεύεται η εκχώρηση από το δανειστή ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων προς είσπραξη είτε προς τις Εταιρίες είτε προς οποιονδήποτε τρίτο, ενώ τυχόν ύπαρξη διακανονισμού μεταξύ οφειλέτη και δανειστή αναστέλλει κάθε ενέργεια της Εταιρίας προς όχληση του οφειλέτη για όσο χρονικό διάστημα τηρείται ο διακανονισμός.
Όπως προαναφέρθηκε οι Εταιρίες εγγράφονται υποχρεωτικά στο Μητρώο Εταιριών Ενημέρωσης Οφειλετών για Ληξιπρόθεσμες Απαιτήσεις, στο οποίο καταχωρούνται και τα πλήρη στοιχεία των νομίμων εκπροσώπων τους και το οποίο τηρείται στο Υπουργείο Ανάπτυξης σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ παράλληλα στη σφραγίδα, στα έντυπα, στα έγγραφα και στις συμβάσεις που συνάπτουν οι Εταιρίες αναγράφεται υποχρεωτικά ο αριθμός εγγραφής τους στο Μητρώο.


Προβλεπόμενες Κυρώσεις


Ο νόμος προβλέπει σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεών του την επιβολή σε βάρος των Εταιριών, με την επιφύλαξη του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και άλλων ειδικότερων διατάξεων, κυρίως διοικητικών κυρώσεων, ήτοι πρόστιμο, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000€) έως πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (500.000€). Το ανώτατο αυτό χρηματικό ποσό μπορεί να διπλασιαστεί εάν η Εταιρία παραβιάσει τις κείμενες διατάξεις περισσότερες φορές, ενώ ο Υπουργός Ανάπτυξης μπορεί να διατάξει την προσωρινή ή ακόμα και την οριστική διαγραφή της από το μητρώο.
Ρητά ο νόμος διευκρινίζει πως η επιβολή των κυρώσεων αυτών είναι ανεξάρτητη από κάθε άλλη αστική, ποινική ή πειθαρχική κύρωση σε βάρος των εταιριών από τον νόμο αυτό και την κείμενη νομοθεσία, τίθεται όμως εύλογα το ερώτημα σχετικά με την επάρκεια αυτών των κυρώσεων σε σχέση με την προστασία του οφειλέτη ή αν τελικά πρόκειται για ακόμα μία μέθοδο είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Συμπέρασμα

Αναμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι με τον συγκεκριμένο νόμο περί Εταιριών Ενημέρωσης τίθεται το νομικό πλαίσιο δράσης και λειτουργίας αυτών, παρέχοντας παράλληλα στον οφειλέτη τα απαραίτητα εχέγγυα της προστασίας αυτού, όπως συμβαίνει στα πλαίσια κάθε νόμου.
Εντούτοις αρκετά σημεία του νομοθετήματος είναι ασαφή γεγονός που επιτρέπει να χαρακτηριστούν κάποιες από τις ρυθμίσεις ως ανεπαρκείς ή ακόμα θέτει υπό αμφισβήτηση ως ένα βαθμό την σκοπιμότητα της ίδρυσης των Εταιριών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα άρθρα 3 και 4 του νόμου οι Εταιρίες αυτές έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση των οφειλετών για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων και απαιτητών χρηματικών οφειλών τους έναντι δανειστών καθώς επίσης και την διαπραγμάτευση του χρόνου, του τρόπου και των λοιπών όρων αποπληρωμής των οφειλών, κατ’ εντολή και για λογαριασμό των δανειστών. Άραγε τι εξυπηρετεί η ύπαρξη ενός «ενδιάμεσου» για την επίτευξη του συμβιβασμού από τη στιγμή που εκ των πραγμάτων οι ίδιοι οι δανειστές έχουν σε κάθε περίπτωση μία τέτοια δυνατότητα και σε τι συνίσταται αυτός ο «συμβιβασμός»; Πρόκειται για παροχή δυνατότητας ανάληψης πρωτοβουλιών των Εταιριών, εντός βέβαια κάποιων τιθέμενων από τους δανειστές πλαισίων, ή απλά και μόνο για εφαρμογή εντολών προερχόμενων από τους δανειστές; Αν τελικά πρόκειται για την δεύτερη περίπτωση δεν τίθεται εντονότερα το ζήτημα περί σκοπιμότητας υπάρξεως των εταιριών αυτών ;
Ένα ακόμα σημείο που πρέπει να θιγεί είναι το ότι ο νόμος προβλέπει πως η επικοινωνία με τον οφειλέτη πρέπει να γίνεται εντός ευλόγου χρόνου και με συχνότητα οχλήσεων όχι πέραν της μίας ανά δεύτερη ημέρα. Τί σημαίνει εύλογος χρόνος και όταν ο νόμος κάνει λόγο για απαγόρευση όχλησης όχι πέραν της μίας ανά δεύτερη ημέρα εννοεί πως επιτρέπει κάθε τρίτη ημέρα την «ενημέρωση»; Άραγε αυτό δεν συνιστά καλυπτόμενο μέσο άσκησης πιέσεως και τελικά προστατεύεται επαρκώς ο οφειλέτης με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις;
Η δικαστική κρίση θα αποφανθεί για τα ανωτέρω εν καιρώ.


Δικηγορικό Γραφείο
Κώστας Λέων και Συνεργάτες
leon@infocontrol.gr
oikonomia 24

Ανεμογεννήτρια χαμηλής περιβαλλοντικής όχλησης, η οποία παράγει ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και με ένταση ανέμου 2 μποφόρ


Ελληνική πατέντα για “αιολικό δέντρο”
Φανταστείτε ένα δέντρο που παράγει ενέργεια όταν περνά ο άνεμος μέσα από τα κλαδιά του.
Ο ηλεκτρολόγος μηχανολόγος Λεωνίδας Κόντος όχι μόνο το φαντάστηκε αλλά κατοχύρωσε και την παγκόσμια πατέντα για το πρώτο αιολικό δέντρο.

Στην ουσία πρόκειται για μια ανεμογεννήτρια χαμηλής περιβαλλοντικής όχλησης σε σχέση με τις συνήθεις, η οποία παράγει ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και με ένταση ανέμου 2 μποφόρ, όπως εξηγεί ο κ. Κόντος.

“Το πλεονέκτημα είναι ότι ένα τέτοιου είδους αιολικό πάρκο δεν δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα -ο θόρυβος που διώχνει την πανίδα της περιοχής είναι σχεδόν μηδενικός, ενώ λόγω του μικρού όγκου των πτερυγίων δεν υπάρχει κίνδυνος για τα πουλιά”. Το αιολικό δέντρο έχει περάσει ήδη από το στάδιο της εφεύρεσης σε αυτό της παραγωγής παρόλο που, όπως λέει ο ίδιος, “στην Ελλάδα είναι κατόρθωμα να κάνεις μια καινοτομική ιδέα πράξη, υπάρχουν πάρα πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια, ενώ το ελληνικό κράτος δεν υποστηρίζει τέτοιες προσπάθειες”.

Η αιολική ανεμογεννήτρια χαμηλής όχλησης έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλης γερμανικής εταιρείας που υπέβαλε πρόταση για εξαγορά της πατέντας, η γειτονική Βουλγαρία πρόκειται να φυτέψει ένα ολόκληρο αιολικό δάσος ισχύος 800ΜW.

Αιολικά δέντρα έχουν φυτευτεί σε σπίτια, ξενοδοχεία, βιομηχανικές μονάδες, οικόπεδα αλλά και στη σκήτη Αγίου Νικολάου στις Καρυές του Αγίου Όρους. Επίσης, εταιρεία γερμανικών συμφερόντων πρόκειται να εγκαταστήσει ένα αιολικό πάρκο ισχύος 100 MW στο Πολύχρονο Χαλκιδικής. Το δέντρο μπορεί να λειτουργήσει είτε ως αυτόνομη γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος είτε να διασυνδεθεί με το δίκτυο του ΔΕΣΜΗΕ ώστε η παραγόμενη ενέργεια να πωλείται στη ΔΕΗ. Για την εγκατάσταση σε οικόπεδα και χωράφια ισχύουν οι ίδιες προνομιακές χρηματοδοτήσεις που υπάρχουν για τα φωτοβολταϊκά. Η τιμή πώλησης του “αιολικού” ρεύματος είναι μεν μικρότερη σε σχέση με το “ηλιακό” (0,25 ευρώ για πάρκα ισχύος έως 50 kW, έναντι 0,55ευρώ) όμως, όπως εξηγεί ο κ. Κόντος, η παραγωγή ενέργειας μπορεί να είναι έως και πέντε φορές μεγαλύτερη, καθώς η τουρμπίνα δουλεύει και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ στην περίπτωση των “αιολικών δέντρων” απαιτείται το 25% της επιφάνειας που χρειάζεται ένα αιολικό πάρκο ίδιας ισχύος με κλασικές ανεμογεννήτριες.
Εφημερίδα Μακεδονία & ksipnistere.blog

Κάποιος για την ΑΕΚ ρε παιδιά


Κάποιος ΑΕΚτζής που να έχει χρήμα και να θέλει να το ξεπλύνει με μεταγραφές δεν υπάρχει ρε παιδιά;
Τι γίνεται σ' αυτή την ομάδα! Ως πότε παλικάρια θα ζούμε στα στενά, μονάχοι στις εξέδρες με Γιάχιτς δεξιά;
Σχόλιο: Αν και είμαστε γαύροι,διαβάζουμε φανατικά το zizanio και τις χαρισματικές-αεκτζήδικες και πολιτικές- τοποθετήσεις του.

Δεκτές μόνο οι ευδιάκριτες αποδείξεις ξεκαθαρίζει το υπουργείο Οικονομικών

Στο διαδίκτυο στοιχεία για εισόδημα φορολογούμενων που ενδέχεται να φοροδιαφεύγουν

Αντιμέτωποι με τα νέα και σκληρότερα τεκμήρια διαβίωσης θα έρθουν 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι από το νέο έτος. Επίσης, από τώρα θα πρέπει να φροντίσουν για την...επιμέλεια των αποδείξεων λιανικής οι οποίες θα πρέπει υποχρεωτικά να αποσταλούν στην εφορία. Το υπουργείο Οικονομικών, με σημερινές οδηγίες ξεκαθαρίζει ότι οι αποδείξεις στις οποίες δεν θα είναι ευδιάκριτα τα στοιχεία της συναλλαγής, δεν θα γίνονται δεκτά και θα πρέπει να συμπληρώνονται ακόμη και με το...χέρι. Όλες οι φορολογικές δηλώσεις του 2011, θα υποβληθούν υποχρεωτικά μέσω internet.

Η καινούρια κλίμακα εισοδήματος περιλαμβάνει φορολογικό συντελεστή 45% για τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Υπολογίστε εδώ πόσο φόρο θα πληρώσετε.

Σχετικά με τις αποδείξεις το ελάχιστο ύψος θα πρέπει να ανέρχεται στο δέκα τοις εκατό (10%) του ατομικού εισοδήματός, δηλαδή για 12.000 ευρώ θα είναι 1.200. Σε υπερβάλλον εισόδημα το ποσοστό διαμορφώνεται στο 30%. Για ατομικό εισόδημα μέχρι έξι χιλιάδες ευρώ (6.000) δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών. Υπολογίστε εδώ πόσες αποδείξεις θα χρειαστείτε. Εδώ οι λεπτομέρειες για ποιες αποδείξεις περνάνε καθώς και οι οριστικές αποφάσεις.

Οι αποδείξεις θα υποβάλλονται με δύο εναλλακτικούς τρόπους:

α) ειδική ηλεκτρονική φόρμα ή

β)σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματός του ΔΟΥ στον οποίο θα αναγράφονται:

* το ονοματεπώνυμο, και ο ΑΦΜ του υπόχρεου
* ο αριθμός των αποδείξεων και
* το συνολικό ποσό αυτών

Σύμφωνα με το υπουργείο θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος. Σε περίπτωση που δεν διακρίνονται τα στοιχεία, θα πρέπει ο φορολογούμενος να δώσει τα στοιχεία αυτά. (επωνυμία της επιχείρησης, ΑΦΜ, ημερομηνία και ποσά),

Ακόμη στον υπολογισμό του εισοδήματος, εισέρχονται με αναβαθμισμένο ρόλο τα τεκμήρια διαβίωσης.

Σε αυτά πλέον υπολογίζονται και τεκμήρια για χρήση Ι.Χ (υπολογισμός εδώ)., ιδιωτικά σχολεία και οικιακές βοηθούς ενώ με αλλαγές εισάγονται τα τεκμήρια της κατοικίας (υπολογισμός εδώ). Δείτε τις οριστικές αποφάσεις για τα τεκμήρια εδώ.

Στο διαδίκτυο τα εισοδήματα φορολογούμενων

Στο διαδίκτυο πλέον θα αναρτώνται τα εισοδήματα συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογουμένων, που- σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία- φοροδιαφεύγουν και κρύβουν τα εισοδήματα τους.

Ο κατάλογος θα περιλαμβάνει:

α) Το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία μιας επιχείρησης,

β) Τον τίτλο και τα στοιχεία των φορολογουμένων,

γ) Το καθαρό εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα,

δ) Το συνολικό καθαρό εισόδημα που υπόκειται σε φορολογία και

ε) Τον φόρο που αναλογεί σε αυτό.

Παρόλα αυτά, τονίζεται πως ενώ τα στοιχεία του καταλόγου είναι δημόσια, η πρόσβαση σε αυτόν "δεν θα είναι ανοικτή αλλά ελέγξιμη και θα γίνεται με βάση συγκεκριμένες διαδικασίες και ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια που θα καθοριστούν από υπουργική Απόφαση". Υποστηρίζεται πως θα τηρείται η αρχή της αναλογικότητας σε σχέση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις απόλυσης, διευκρινίζεται ότι το αφορολόγητο όριο των 60.000 ισχύει για τις αποζημιώσεις απόλυσης εφ' όρου ζωής και σε περίπτωση λήψης αποζημίωσης από εργοδότη για δεύτερη φορά, θα πρέπει ο λήπτης να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση με το ποσό που είχε εισπράξει στην προηγούμενη αποζημίωση (για αποζημιώσεις που λαμβάνονται από 23/4/2010 και μετά). Υπολογίστε εδώ την αποζημίωση απόλυσης. enet

Η αναθεώρηση του ελλείματος οδηγεί και στην αναθεώρηση του Μνημονίου;

Στην αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος και του χρέους της Ελλάδας θα προχωρήσει η Κομισιόν, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ

Ο εκπρόσωπος άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης ακόμη και του Μνημονίου, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναμείνει κανείς τα οριστικά δημοσιονομικά στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έλλειμμα θα πάει στο 15,1% για το 2009, δηλαδή περίπου 1,5% πάνω από αυτό με το οποίο μπήκε η Ελλάδα στο Μνημόνιο.

Ως προς το ύψος της ενδεχόμενης αναθεώρησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, κ. Αλταφάζ, εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός, λέγοντας ότι τα στοιχεία κατά πάσα πιθανότητα θα αναθεωρηθούν προς τα άνω, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια την αναθεώρηση. Τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στον Οκτώβριο, ωστόσο, θεωρείται παραπάνω από σίγουρο ότι θα οδηγήσουν σε νέα μέτρα τα οποία φυσικά θα πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγο η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι -3,7% κι όχι -3,5%, δηλαδή αναθεώρηση επί τα χείρω.

Ολα αυτά γεννούν σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν διότι πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Ερώτημα 1: Πώς έτσι ξαφνικά θυμήθηκαν να μας πουν ότι το έλλειμμα είναι πάνω από 15%; Εγινε κάτι που προσέθεσε επιπλέον βάρη; Γιατί κάποιες πληροφορίες μας λένε ότι η κυβέρνηση θυμήθηκε να καλύψει χρέη 4,5 δισ. ευρώ που αφορούσαν τον ΕΛΓΑ και χρέη του προς τις τράπεζες. Είχαμε γράψει σχετικό θέμα για την συγκεκριμένη κίνηση που έβγαζε την ΑΤΕ “λευκή” από χρέη. Αν συμβαίνει αυτό τότε η κυβέρνηση έχει πλέον το ελεύθερο να αυξάνει περισσότερο το έλλειμμα προσθέτοντας κι άλλα χρέη και ελλείμματα; Και πότε θα πουν την αλήθεια στον κόσμο ώστε να ξέρει αν το έλλειμμα είναι 8%, 95%, 13% ή 15%;

Ερώτημα 2: Είναι τυχαίο ότι η αναθεώρηση γίνεται όταν έχει φουντώσει η συζήτηση περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας, αδυναμίας της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους κι επομένως νέου Μνημονίου μέχρι το 20201 Διότι όσο μεγαλύτερο είναι το έλλειμμα, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να πέσει κάτω από το 3% που μας έχει επιβάλλει η Κομισιόν. Μήπως δηλαδή πρόκειται για μια συμφωνία της κυβέρνησης με τους “εταίρους” της στην τρόϊκα να εμφανιστεί μεγαλύτερο έλλειμμα ώστε να δεχθούμε τα μέτρα αγόγγυστα;

Ερώτημα 3: Πότε θα σταματήσει αυτό το παιχνίδι στην πλάτη του κόσμου; Του ζητούν θυσίες το 2010 τις δέχεται. Του ζητούν νέες θυσίες το 2011 τις δέχεται. Ως πότε θα πληρώνει τα λάθη των άλλων, όποιοι κι αν είναι αυτοί; Ως πότε δηλαδή θα τελειώσει το μαρτύριό του να μην ξέρει τι του ξημερώνει και τι μέτρα θα επιβληθούν;

Ερώτημα 4: Μεγάλο έλλειμμα σημαίνει νέα μέτρα για να εισπραχθούν περισσότερα έσοδα και περικοπές στις δαπάνες. Είναι μόνο αυτό που πρέπει να κάνει η ελληνική οικονομία και πότε θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε μέτρα για την ανάπτυξη; Διότι κάποτε στερεύουν τα χρήματα του κόσμου. Ως πότε η Ελλάδα θα είναι ουραγός στην ανάπτυξη, την ώρα δηλαδή που η Ευρώπη παίρνει μπροστά η χώρα μας θα είναι στα Τάρταρα;
antinews

ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ-ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ

Διαβάζω στα ΝΕΑ:"Τα γενικά χαρακτηριστικά του νέου τρόπου πρόσβασης στα πανεπιστήµια είναι τα ακόλουθα:

1. Στη διάρκεια της φοίτησης στη Β’ και τη Γ’ Λυκείου ο υποψήφιος θα παρακολουθεί υποχρεωτικά µαθήµατα, µαθήµατα επιλογής και δραστηριότητες συνολικά 35 ώρες την εβδοµάδα, µε βάση τα οποία θα οδηγείται στην οµάδα σχολών της επιλογής του.

2. Οι σχολές θα καθορίσουν συντελεστές βαρύτητας στα µαθήµατα.

3. Στο τέλος του Λυκείου οι υποψήφιοι θα δίνουν εξετάσεις σε τέσσερα µαθήµατα που έχουν προεπιλέξει και στην τελική επίδοση θα συνυπολογίζεται η συνολική αξιολόγησή τους στη Β’ και τη Γ’ Λυκείου.

4. Η ένταξη των υποψηφίων θα γίνεται σε σχολές (π.χ. Σχολή Θετικών Επιστηµών Αθήνας, Θεσσαλονίκης κ.λπ.) ή σε πανεπιστήµια (π.χ. Πάντειο Πανεπιστήµιο).

5. Η τελική κατάταξή τους σε τµήµατα πανεπιστηµιακά ή ΤΕΙ θα γίνεται ύστερα από αξιολογικές διαδικασίες (εξετάσεις) κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους σπουδών.

6. Προτείνεται η ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ χαµηλής ζήτησης.

Το σύστηµα αυτό θα εφαρµοστεί πρώτη φορά στο σχολικό έτος 2013-2014, δηλαδή θα αφορά τους µαθητές που θα φοιτήσουν στην Α’ Λυκείου το επόµενο σχολικό έτος 2011-2012.

Με βάση το σχέδιο που µελετά το υπουργείο Παιδείας, το πρόγραµµα σπουδών που θα εφαρµοστεί από το 2012 στη Β’ Λυκείου και το 2013 στη Γ’ Λυκείου τείνει να διαµορφωθεί ως εξής:

Υποχρεωτικά µαθήµατα: Τρία θα είναι τα υποχρεωτικά µαθήµατα: η Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (4 και 2 ώρες διδασκαλίας αντιστοίχως), τα Αγγλικά (3 ώρες) και η Φυσική Αγωγή (3 ώρες). Η συνολική διάρκεια της διδασκαλίας των υποχρεωτικών µαθηµάτων θα είναι 12 ώρες εβδοµαδιαίως.

Μαθήµατα επιλογής: Σύµφωνα µε τα προτεινόµενα, θα υπάρχουν έξι οµάδες γνωστικών αντικειµένων, οι οποίες θα περιέχουν µαθήµατα εξάωρα «υψηλού επιπέδου» και µαθήµατα τρίωρα «βασικού επιπέδου». Κάθε µαθητής θα υποχρεούται να διαλέξει: α) ένα εξάωρο µάθηµα από όποια οµάδα µαθηµάτων επιθυµεί, εφόσον βεβαίως αυτή διαθέτει µάθηµα υψηλού επιπέδου και β) ένα τρίωρο µάθηµα από καθεµία από τις λοιπές οµάδες. Οι έξι οµάδες µαθηµάτων είναι οι εξής:

1) Αρχαιογνωσία, που περιέχει τα µαθήµατα: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραµµατεία (6 ώρες), Αρχαία Ελληνική Γραµµατεία (3 ώρες), Αρχαία Ιστορία (3 ώρες), Ιστορία των Ιδεών (3 ώρες).

2) Μαθηµατικά, µε µαθήµατα: Μαθηµατικά υψηλού επιπέδου (6 ώρες), Μαθηµατικά βασικού επιπέδου (3 ώρες).

3) Πειραµατικές Επιστήµες, µε µαθήµατα: Φυσική (6 ώρες), Χηµεία (3 ώρες), Βιολογία (3 ώρες), Περιβαλλοντικές Επιστήµες (3 ώρες).

4) Κοινωνικές Επιστήµες, µε µαθήµατα: Οικονοµία υψηλού επιπέδου (6 ώρες), Οικονοµία βασικού επιπέδου (3 ώρες), Πολιτικές και κοινωνικές επιστήµες (3 ώρες), Ευρωπαϊκή Ιστορία (3 ώρες), Ψυχολογία (3 ώρες), Αρχές ηθικής και φιλοσοφίας (3 ώρες), Θρησκευτικά (3 ώρες).

5) Ξένη Γλώσσα, µε µαθήµατα: Λατινικά (6 ώρες), Γαλλικά (3 ή 6 ώρες), Γερµανικά (3 ή 6 ώρες), Ισπανικά (3 ή 6 ώρες), Ιταλικά (3 ή 6 ώρες).

6) Πολιτισµός, µε µαθή µατα: Εικαστικά (3 ώρες), Μουσική (3 ώρες), Θέατρο και Κινηµατογράφος (3 ώρες).

Η διάρκεια της διδασκαλίας των µαθηµάτων επιλογής θα είναι 21 ώρες εβδοµαδιαίως. Δραστηριότητες: Στο πρόγραµµα σπουδών της Β’ και της Γ’ Λυκείου εισάγεται ο θεσµός της δραστηριότητας (2 ώρες εβδοµαδιαίως).

Οι σχολές θα επιβάλλουν συντελεστές βαρύτητας στα µαθήµατα που τους ενδιαφέρουν να κατέχει καλά ο υποψήφιος. Ετσι ο υποψήφιος ανάλογα µε τη σχολή στην οποία επιθυµεί να εισαχθεί θα οδηγείται στην επιλογή του α’ ή του β’µαθήµατος."
Σχόλιο: Καταρχήν αναγνωρίζω ότι το νέο σύστημα έχει και θετικά στοιχεία. Σημειώνω όμως δύο επιφυλάξεις: α) αφού η τελική επιλογή θα γίνει από τα πανεπιστήμια κατά το 1ο έτος σπουδών αυτό δε συνεπάγεται έναν επιπλέον χρόνο φροντιστηρίων με οικονομική αφαίμαξη των γονέων και πρόσθετη καταπόνηση των παιδιών;
β) όλοι γνωρίζουμε ότι οι πρωτοετείς όλων των σχολών κατά το 1ο εξάμηνο ή και περισσότερο λόγω της υπερπροσπάθειας που προηγήθηκε έχουν μειωμένη απόδοση. Πώς θα αντεπεξέλθουν στην κορύφωση του αγώνα κατά το 1ο έτος όπου θα κριθεί τελικά και η επιλογή τους;

Η 3ετία στου Νεοδιόριστους: Σε μεγάλες ηλικίες, αναγκασμένοι οι περισσότεροι με μισθούς πείνας να συντηρούν δυο σπίτια – Το μέτρο δεν εξυπηρετεί καμιά

ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΗ Η ΤΡΙΕΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Σε μεγάλες ηλικίες, αναγκασμένοι οι περισσότεροι με μισθούς πείνας να συντηρούν δυο σπίτια – Το μέτρο δεν εξυπηρετεί καμιά εκπαιδευτική ανάγκη
Από φέτος, με βάση το νέο νόμο της εκπαίδευσης (3848/2010), οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν στον τόπο διορισμού τους για τρία ολόκληρα χρόνια χωρίς δικαίωμα μετάθεσης.

Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να σκεφτεί κανείς την Οδύσσεια όλων αυτών των ανθρώπων: εισαγωγή στο πανεπιστήμιο και αποφοίτηση, κάποια χρόνια ανεργίας ή ετεροαπασχόλησης, επιτυχία στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με μικρές πιθανότητες επιτυχίας και ακόμη μικρότερες διορισμού, δύο ή τρία χρόνια αναπλήρωσης ή ωρομισθίας – τις περισσότερες φορές μακριά από τον τόπο κατοικίας – και στο τέλος… η Ιθάκη είναι φτωχική. Διορισμός συνήθως σε ηλικία 35-40, με λίγο πάνω από 1.000 ευρώ μισθό, πάλι μακριά από τον τόπο κατοικίας και με την υποχρέωση να μείνει εκεί τρία χρόνια.

Τελικά, εκτός από την ταλαιπωρία των ανθρώπων, τι άλλο εξυπηρετεί το μέτρο της τριετούς παραμονής στην περιοχή του πρώτου διορισμού;

Να μείνει τρία χρόνια στο ίδιο σχολείο! Αυτό λένε οι συντάκτες του νόμου. Μα αυτό συμβαίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις αφού οι πρώτες τοποθετήσεις είναι προσωρινές και οι εκπαιδευτικοί κινούνται στο πλαίσιο του ΠΥΣΔΕ για την κάλυψη αναγκών των σχολείων. Πόσοι είναι αυτοί που μένουν, εκ των πραγμάτων, στο σχολείο που τοποθετήθηκαν αρχικά; Ελάχιστοι και αυτό φυσικά με ευθύνη της ίδιας της υπηρεσίας.

Να σταματήσουν οι πελατειακές σχέσεις! Λένε πάλι οι υποστηρικτές του νόμου, οι οποίοι με φαρισαϊκή υποκρισία ρίχνουν τις ευθύνες για τα ρουσφέτια όχι στους πολιτικούς που τα κάνουν αλλά στους εκπαιδευτικούς. Λες και ο νεοδιόριστος υπογράφει μόνος του τις όποιες αποφάσεις απόσπασης ή μετακίνησης του. Τα ρουσφέτια αν πραγματικά το ήθελε το πολιτικό μας σύστημα, που δεν τον θέλει καθότι δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτά, σταματούν αυθημερόν χωρίς να επιβληθεί η «ποινή» της τριετίας που στο τέλος θα ισχύσει και πάλι για όσους δεν έχουν «άκρες».

Να αρχίζουν χωρίς κενά τα απομακρυσμένα σχολεία και γενικά τα σχολεία της περιφέρειας συνεχίζουν οι συντάκτες του νόμου! Συμφωνούμε απόλυτα. Αλλά αλήθεια αν αυτός είναι ο πόνος τους γιατί δεν τοποθετούν την ώρα που πρέπει μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε όλα τα σχολεία; Γιατί προσλαμβάνουν πάντα με καθυστέρηση και όλο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ανακοινώνουν προσλήψεις; Γιατί δεν μπορεί επιτέλους οι προσλήψεις να γίνονται έγκαιρα;

Σύντομα, θα φανούν και οι στρεβλώσεις του μέτρου. Σε νομούς με μεγάλες πόλεις και μεγάλους μαθητικούς πληθυσμούς θα εμφανισθούν κενά σε μαζικές ειδικότητες (φιλόλογοι, μαθηματικοί, ΠΕ04) χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν αυτά με μεταθέσεις.

Πρόκειται για ένα άδικο, σκληρό και εντελώς παράλογο μέτρο, ένα μέτρο τιμωρητικού χαρακτήρα, το οποίο η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να τροποποιήσει άμεσα.

Διαφορετικά θα έρθει αντιμέτωπη και με την αγανάκτηση όσων υφίστανται το μέτρο και με τις στρεβλώσεις στην λειτουργία των σχολείων που το ίδιο το μέτρο προκαλεί.

Καλά, η μεταρρύθμιση Αρσένη που ξηλώνεται σε δόσεις, από το ίδιο το κόμμα που την υλοποίησε, δεν έχει αφήσει κανένα δίδαγμα;
alfavita

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠ/ΣΗΣ

Ένας χρήσιμος οδηγός από το φίλο Γ. Δημητρακόπουλο

1. Κωλύματα Επιλογής σε θέση Στελέχους Εκπαίδευσης

Α. Δεν επιλέγεται ως Στέλεχος της Εκπαίδευσης εκπαιδευτικός ο οποίος έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πειθαρχικό παράπτωμα από αυτά που ορίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 109 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/07), ήτοι:



α) πράξεις με τις οποίες εκδηλώνεται άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος ή έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία (άρθρο 107 παρ.1(α)),

β) της παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς νόμους,

γ) αποδοχή οποιασδήποτε υλικής εύνοιας ή ανταλλάγματος για το χειρισμό υπόθεσης από υπάλληλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του,

δ) χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπή ή ανάξια για υπάλληλο διαγωγή εντός ή εκτός υπηρεσίας,

ε) παραβίαση απορρήτων της υπηρεσίας κατά τις κείμενες διατάξεις,

στ) αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων πάνω από είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες συνεχώς ή πάνω από τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες σε διάστημα ενός (1) έτους,

ζ) εξαιρετικώς σοβαρή απείθεια,

η) άμεση ή μέσω τρίτου προσώπου συμμετοχή σε δημοπρασία την οποία διενεργεί η αρχή στην οποία αυτός ανήκει ή επιτροπή, μέλος της οποίας είναι αυτός,

θ) εμμονή σε άρνηση προσέλευσης για εξέταση από υγειονομική επιτροπή



ή για τον οποίον συντρέχουν τα κωλύματα διορισμού της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ίδιου Κώδικα (Ν. 3528/07), ήτοι:



α) Όσοι καταδικάσθηκαν για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή και στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, απιστία δικηγόρου, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, καθ΄ υποτροπή συκοφαντική δυσφήμηση, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

β) Οι υπόδικοι που έχουν παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα για κακούργημα ή για πλημμέλημα της περίπτωσης α΄, έστω και αν το αδίκημα έχει παραγραφεί.

γ) Όσοι, λόγω καταδίκης, έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα και για όσο χρόνο διαρκεί η στέρηση αυτή.

δ) Όσοι τελούν υπό στερητική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική), υπό επικουρική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική) και υπό τις δύο αυτές καταστάσεις.



Β. Στερούνται του δικαιώματος συμμετοχής στη διαδικασία Επιλογής Στελεχών εκπαιδευτικοί, οι οποίοι με δική τους υπαιτιότητα δεν συμμετείχαν στις διαδικασίες αξιολόγησης που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις (άρθρο 11, παρ. 11 του Ν.3848/10).



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παραπάνω προϋπόθεση δεν ισχύει, εφόσον δεν έχουν εφαρμοστεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες αξιολόγησης (άρθρο 29, παρ. 3β του Ν. 3848/10).



Γ. Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που κατέχουν θέση Αιρετού Εκπροσώπου Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β’ βαθμού - ασκώντας καθήκοντα Νομάρχη, Βοηθού Νομάρχη, Επάρχου, Προέδρου Νομαρχιακής Επιτροπής, Δημάρχου, Αντιδημάρχου ή Προέδρου Κοινότητας - δεν μπορούν ταυτόχρονα να επιλέγονται σε θέσεις Σχολικών Συμβούλων, Διευθυντών Εκπαίδευσης, Προϊσταμένων Γραφείων και Διευθυντών Σχολείων (άρθρο 2, παρ. 14 του Ν. 2621/1998, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 23, παρ. 2 του Ν. 2641/1998).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν είναι ήδη Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Εκπαίδευσης, Προϊστάμενοι Γραφείων και Διευθυντές Σχολείων και εκλεγούν εκπρόσωποι Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β’ βαθμού απαλλάσσονται από τις παραπάνω θέσεις μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους ως Αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι ανωτέρω υποχρεούνται εντός 10 ημερών από την ανάληψη των αξιωμάτων τους στους ΟΤΑ να καταθέσουν δήλωση για την προσωρινή απαλλαγή από τα διοικητικά καθήκοντά τους στην Εκπαίδευση. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, απαλλάσσονται από τα διοικητικά καθήκοντά τους στην Εκπαίδευση για το χρονικό διάστημα άσκησης των καθηκόντων τους στους Ο.Τ.Α..



Δ. Δημόσιοι Υπάλληλοι και Υπάλληλοι Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, εάν εκλεγούν Δήμαρχοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων, Δημοτικοί ή Κοινοτικοί Σύμβουλοι δεν μπορούν να ασκούν καθήκοντα Προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης σε υπηρεσία που εδρεύει στο Δήμο ή στην Κοινότητα, στην οποία εξελέγησαν (άρθρο 29, παρ. 8 του Ν. 3463/2006).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σύμφωνα με την αρ. 588/2006 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στα κωλύματα του άρθρου 29, παρ. 8 του Ν. 3463/2006 υπάγονται μόνοοι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κώλυμα για τους Προϊσταμένους Γραφείων και τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων.



ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Στους εκπαιδευτικούς που ως Αιρετά Μέλη Ο.Τ.Α. και Ν.Α. λαμβάνουν ειδική άδεια άσκησης καθηκόντων μόνο για κάποιες ημέρες και όχι όλο το διάστημα, εφαρμόζονται οι διατάξεις αναπλήρωσης του άρθρου 11, περ. Ε’ του Ν. 1566/1985.



Ε. Τα Στελέχη της Εκπαίδευσης δεν επιτρέπεται να λάβουν εκπαιδευτική άδεια για μεταπτυχιακές σπουδές ή για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος, αν προηγουμένως δεν απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους, ύστερα από την υποβολή σχετικής αίτησης (άρθρο 26, παρ. 3 του Ν. 3848/2010). Επομένως, οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια θα πρέπει να διακόψουν την άδειά τους αυτή, αν επιθυμούν την τοποθέτησή τους σε θέση Στελέχους Εκπαίδευσης. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούν να διατηρούν τη θέση και διαγράφονται από τους οικείους Πίνακες Επιλογής.



ΣΤ. Κατά τη διάρκεια φοίτησης στα Διδασκαλεία δεν είναι επιτρεπτή η υποβολή, από τους Μετεκπαιδευόμενους, αίτησης για συμμετοχή στη διαδικασία Επιλογής Στελεχών Εκπαίδευσης, εφόσον η τοποθέτηση σε θέση Στελέχους Εκπαίδευσης αναφέρεται σε χρόνο πριν από το πέρας της Μετεκπαίδευσής τους (αριθ. 24617/Γ3/Εσ. 191/11-3-2003, Υπουργική Απόφαση).



Ζ. Δεν μπορούν να κατέχουν θέση Στελέχους Εκπαίδευσης οι αποσπασμένοι σε:



v Αναγνωρισμένα ελληνικά σχολεία της αλλοδαπής και σε σχολεία της Κύπρου.

v Υπηρεσίες και Φορείς αρμοδιότητας του Υπ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.

v Πανεπιστήμια.

v Πρεσβείες.

v Υπουργεία.

v Πολιτικά Γραφεία Υπουργών, Υφυπουργών, Βουλευτών.



Οι αποσπασμένοι - στις ανωτέρω θέσεις – εκπαιδευτικοί, που επιλέγονται για Στελέχη Εκπαίδευσης οφείλουν να διακόψουν την απόσπασή τους, σε διαφορετική περίπτωση διαγράφονται από τους οικείους Πίνακες Επιλογής.





2. Κωλύματα συμμετοχής σε Συμβούλιο Επιλογής





Ο υπάλληλος δεν επιτρέπεται είτε ατομικώς είτε ως μέλος συλλογικού οργάνου να αναλαμβάνει την επίλυση ζητήματος ή να συμπράττει στην έκδοση πράξεων, εάν ο ίδιος ή σύζυγος του ή συγγενής του εξ αίματος ή εξ αγχιστείας έως και τον τρίτο βαθμό ή πρόσωπο με το οποίο τελεί σε σχέση ιδιαίτερης φιλίας ή έχθρας έχει πρόδηλο συμφέρον στην έκβαση της υπόθεσης (άρθρο 36, παρ. 1 του Ν. 3528/07).

Η παράβαση της διάταξης της προηγούμενης παραγράφου αποτελεί λόγο ακυρώσεως της σχετικής διοικητικής πράξης (άρθρο 36, παρ. 2 του Ν. 3528/07).

Υπάλληλοι που είναι σύζυγοι ή συγγενείς μεταξύ τους έως και τον τρίτο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας δεν επιτρέπεται να είναι μέλη του ίδιου συλλογικού οργάνου (άρθρο 36, παρ. 3 του Ν. 3528/07).



ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Μέλος Συμβουλίου που είναι ταυτόχρονα υποψήφιος για οποιαδήποτε από τις προς πλήρωση θέσεις δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις του σε καμιά φάση της διαδικασίας Κρίσης και Επιλογής. Στην περίπτωση των Αιρετών Μελών, αν και το Τακτικό και το Αναπληρωματικό Μέλος έχουν κώλυμα συμμετοχής, κατά τα ανωτέρω, αναπληρώνονται από τους επόμενους του ίδιου συνδυασμού στη σειρά εκλογής (άρθρο 16, παρ. 13 του Ν. 3848/10).



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο αριθμός των Μελών των Συμβουλίων που ορίζονται από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το ένα τρίτο του συνόλου των Μελών, εφόσον αυτό είναι δυνατόν (άρθρο 16, παρ. 4 του Ν. 3848/10).



3. Κριτήρια Επιλογής

(άρθρο 12 του Ν. 3848/10)



Κριτήρια Επιλογής των Στελεχών της Εκπαίδευσης αποτελούν:



α) Η γνώση του αντικειμένου του προς άσκηση έργου, η οποία συνάγεται από: αα) την επιστημονική – παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου του υποψηφίου και τα συνυποβαλλόμενα αποδεικτικά στοιχεία και ββ) την υπηρεσιακή κατάσταση, καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία, όπως προκύπτει από στοιχεία του φακέλου του υποψηφίου.

β) Η προσωπικότητα και η γενική συγκρότηση του υποψηφίου, όπως αξιολογείται κατά την προφορική συνέντευξη ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής.

γ) Η συμβολή του υποψηφίου στο εκπαιδευτικό έργο από τις θέσεις στις οποίες έχει υπηρετήσει, με βάση τις οικείες αξιολογικές εκθέσεις.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Οι υποψήφιοι κατατάσσονται στον οικείο Πίνακα με βάση το άθροισμα των αξιολογικών μονάδων που συγκεντρώνουν κατά την αποτίμηση των παραπάνω κριτηρίων σύμφωνα με τα επόμενα άρθρα. Το σύνολο των αξιολογικών μονάδων ανέρχεται σε εξήντα πέντε.

Πιστοποιητικά Καθοδηγητικής και Διοικητικής Επάρκειας



Για την επιλογή στις θέσεις Σχολικών Συμβούλων απαιτείται η κατοχή πιστοποιητικού καθοδηγητικής επάρκειας και για την επιλογή Διευθυντών Εκπαίδευσης, Προϊσταμένων Γραφείων, Προϊσταμένων ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και Διευθυντών Σχολικών Μονάδων απαιτείται η κατοχή πιστοποιητικού διοικητικής επάρκειας. Τα ανωτέρω πιστοποιητικά χορηγούνται ύστερα από παρακολούθηση αντίστοιχου ειδικού προγράμματος στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Για την επιλογή σε όλες τις θέσεις που αναφέρονται σε αυτήν την παράγραφο απαιτείται επίσης η κατοχή πιστοποιητικού γνώσεων και δεξιοτήτων στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) επιπέδου 1 (άρθρο 11, παρ. 9 του Ν. 3848/10).

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου τα πιστοποιητικά της προηγούμενης παραγράφου δεν αποτελούν προϋπόθεση για την επιλογή Στελέχους της Εκπαίδευσης. Τα Στελέχη που θα επιλεγούν ως Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Εκπαίδευσης και Προϊστάμενοι Γραφείων θα παρακολουθήσουν, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αντίστοιχο ειδικό πρόγραμμα και πρόγραμμα επιμόρφωσης στις Τ.Π.Ε. επιπέδου 1. Η επιτυχής συμμετοχή καταλήγει στη χορήγηση πιστοποιητικού διοικητικής ή καθοδηγητικής επάρκειας και γνώσεων και δεξιοτήτων στις Τ.Π.Ε. επιπέδου 1 αντίστοιχα. Σε διαφορετική περίπτωση το Στέλεχος αντικαθίσταται από τον επόμενο στον αντίστοιχο πίνακα, ο οποίος διαθέτει τα παραπάνω πιστοποιητικά και έχει δηλώσει προτίμηση για τη συγκεκριμένη θέση (άρθρο 29, παρ. 4 του Ν.3848/10).

Το πιστοποιητικό διοικητικής ή καθοδηγητικής επάρκειας δεν θεωρείται απαραίτητο προσόν για τους υποψήφιους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων κατά τις δύο πρώτες εφαρμογές του παρόντος νόμου (άρθρο 29, παρ. 5 του Ν.3848/10).





Εκπαιδευτική και διδακτική υπηρεσία



Όπου στις διατάξεις προβλέπεται εκπαιδευτική υπηρεσία, υπολογίζεται η προϋπηρεσία τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και η προϋπηρεσία των υποψηφίων ως προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων με αναγωγή στο υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας (άρθρο 11, παρ. 8 του Ν. 3848/10).



Στο χρόνο άσκησηςδιδακτικών καθηκόντων προσμετρώνταικαι τα διαστήματα βραχυχρόνιας απουσίας του εκπαιδευτικού από τα διδακτικά του καθήκοντα, ήτοι τα διαστήματα που έλαβαν:



· ειδικές άδειες του άρθρου 50 του Ν. 3528/07,

· γονικές άδειες της παρ. 6 του άρθρου 53 του Ν. 3528/07,

· βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες της παρ. 2 του άρθρου 55 του Ν. 3528/07,

· άδειες μικρής χρονικής διάρκειας του άρθρου 59 του Ν. 3528/07,

· άδειες εξετάσεων του άρθρου 60 του Ν. 3528/07,

· βραχυχρόνιες συνδικαλιστικές άδειες,

· άδειες αιρετών Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, εφόσον χορηγούνται τμηματικά,

· άδειες για συμμετοχή σε εθνικούς αγώνες, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 665/1977.



ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ο χρόνος τηςάδειας μητρότητας και ανατροφής τέκνου δενπροσμετράται (άρθρο 4, παρ. 4 Υπουργικής Απόφασης, αρ. Φ.353.1/7/63890 /Δ1/3-6-2010).

4. Αξιολογικοί Πίνακες





Για την πλήρωση των θέσεων των Στελεχών της Δημόσιας Εκπαίδευσης, οι οποίες μνημονεύονται στις επόμενες παραγράφους, επιλέγονται εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης με βάση αξιολογικούς πίνακες επιλογής και προτάσεις.

Για την επιλογή και τοποθέτηση στις παραπάνω θέσεις καταρτίζονται οι ακόλουθοι αξιολογικοί πίνακες επιλογής που ισχύουν για τέσσερα έτη:



α) Σχολικών Συμβούλων Προσχολικής Αγωγής,

β) Σχολικών Συμβούλων Δημοτικής Εκπαίδευσης,

γ) Σχολικών Συμβούλων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.),

δ) Διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

ε) Προϊσταμένων Γραφείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

στ) Διευθυντών Δημοτικών Σχολείων,

ζ) Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

η) Διευθυντών Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων,

θ) Διευθυντών Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.),

ι) Διευθυντών Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων των Πανεπιστημίων,

ια) Προϊσταμένων Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.).



Προτάσεις καταρτίζονται για την επιλογή και τοποθέτηση των ακόλουθων Στελεχών της Εκπαίδευσης:



α) Προϊσταμένων των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

β) Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

γ) Προϊσταμένων διθέσιων Νηπιαγωγείων,

δ) Προϊσταμένων διθέσιων Δημοτικών σχολείων,

ε) Προϊσταμένων τριθέσιων και άνω Νηπιαγωγείων

στ) Προϊσταμένων τριθέσιων και άνω Δημοτικών σχολείων.





Α. Επιλογή Σχολικών Συμβούλων





Συμβούλιο Επιλογής Σχολικών Συμβούλων

(άρθρο 16, παρ. 2 του Ν. 3949/10)





Το Συμβούλιο Επιλογής Σχολικών Συμβούλων είναι επταμελές και αποτελείται από:



v Έναν Πρόεδρο ή διατελέσαντα Πρόεδρο Παιδαγωγικού Τμήματος ή Καθηγητικής σχολής Α.Ε.Ι. με αναγνωρισμένη συμβολή στα θέματα παιδείας ή εκπαιδευτικό με αναγνωρισμένη εμπειρία στη διοίκηση και συμβολή στα θέματα παιδείας, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη της αρμόδιας κατά τον Κανονισμό της Βουλής Επιτροπής.

v Δύο μέλη Διδακτικού – Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) βαθμίδας Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή με εμπειρία στην άσκηση διοίκησης που ανήκουν σε Παιδαγωγικά Τμήματα ή Καθηγητικές Σχολές των A.E.I. Τα μέλη προτείνονται με τους αναπληρωτές τους από τα πρυτανικά συμβούλια των Πανεπιστημίων, στα οποία απευθύνεται εγγράφως ο Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Στο Συμβούλιο κατά προτεραιότητα επιλέγονται μέλη Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίων τα οποία συμμετέχουν στη διαδικασία της αξιολόγησης. Από τα προτεινόμενα μέλη, ο Υπουργός επιλέγει δύο ως τακτικά και δύο ως αναπληρωματικά.

v Δύο Συμβούλους ή μόνιμους Παρέδρους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που προτείνονται με τους αναπληρωτές τους από τα αρμόδια όργανα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

v Τους δύο Αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών στα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια της αντίστοιχης βαθμίδας, που αναπληρώνονται από τους νόμιμους αναπληρωτές τους.



Προϋποθέσεις επιλογής

(άρθρο 11, παρ. 1 του Ν. 3848/10)



Ως Σχολικοί Σύμβουλοι επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με βαθμό Α΄, δωδεκαετή, τουλάχιστον, εκπαιδευτική υπηρεσία στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα επί δέκα τουλάχιστον έτη, από τα οποία τουλάχιστον πέντεσε αντίστοιχους με την προς κάλυψη θέση τύπους σχολείων της οικείας βαθμίδας.



Ειδικότερα:



α) Υποψήφιοι για τις θέσεις Σχολικών Συμβούλων Προσχολικής Αγωγής και Δημοτικής Εκπαίδευσης μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί των κλάδων Νηπιαγωγών και Δασκάλων, αντίστοιχα.

β) Υποψήφιοι για τις θέσεις Σχολικών Συμβούλων Ε.Α.Ε. μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του κλάδου Δασκάλων, εκπαιδευτικοί του Π.Δτος 323/1993 και εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των αντίστοιχων προς τα διδασκόμενα γνωστικά αντικείμενα κλάδων, που έχουν τα τυπικά προσόντα τοποθέτησης σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή Τμήματα Ένταξης.



Αποτίμηση Κριτηρίων Επιλογής

(άρθρο 13 του Ν. 3848/10)



Τα κριτήρια επιλογής Σχολικών Συμβούλων αποτιμώνται ως εξής;



1. Το κριτήριο της επιστημονικής – παιδαγωγικής συγκρότησης και κατάρτισης αξιολογείται με είκοσι έξι (26) μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:



α) Διδακτορικό δίπλωμα:6 μονάδες. Δεύτερο διδακτορικό δίπλωμα μοριοδοτείται με 2 μονάδες.



β) Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών:4 μονάδες. Δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών μοριοδοτείται με 1 μονάδα. Τα διδακτορικά διπλώματα και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι μοριοδοτούνται, αν το περιεχόμενό τους εντάσσεται στον τομέα των Επιστημών της Αγωγής ή της Οργάνωσης και Διοίκησης της Εκπαίδευσης. Αν ο υποψήφιος έχει διδακτορικό και μεταπτυχιακό τίτλο στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο, μοριοδοτείται μόνο το διδακτορικό δίπλωμα. Διδακτορικό δίπλωμα ή μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών που ήταν αναγκαίο προσόν για το διορισμό δεν μοριοδοτείται.



γ) Τίτλος Διδασκαλείου Εκπαίδευσης: 3 μονάδες.



δ) Δεύτερο πτυχίο Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι.: 3 μονάδες.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το πτυχίο του Παιδαγωγικού Τμήματος που αποκτήθηκε με τη διαδικασία του Π.Δτος 130/1990 (σ.σ. διαδικασία εξομοίωσης) δεν μοριοδοτείται.



ε) Πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας ή Σχολής Νηπιαγωγών: 1 μονάδα, εφόσον δεν ήταν αναγκαίο προσόν για το διορισμό ή δεν αποτέλεσε προϋπόθεση για απόκτηση πτυχίου εξομοίωσης, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για διορισμό και εφόσον δεν υφίσταται η μοριοδότηση της προηγούμενης περίπτωσης δ΄.



Όλοι οι τίτλοι σπουδών, εφόσον προέρχονται από ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής, πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. / ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκαπίδευσης (Ι.Τ.Ε.).



στ) Βεβαίωση ή πιστοποιητικό επιμόρφωσης (Σ.Ε.Λ.Μ.Ε.,Σ.Ε.Λ.Δ.Ε., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. /Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.), εφόσον δεν χρησιμοποιήθηκε ως προσόν διορισμού: 1 μονάδα για κάθε κατηγορία επιμόρφωσης.



ζ) Πιστοποιημένη επιμόρφωση στις Τ.Π.Ε. επιπέδου 1: 2 μονάδες.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η μοριοδότηση της πιστοποιημένης επιμόρφωσης στις Τ.Π.Ε. επιπέδου 1 ισχύει μόνο κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου (άρθρο 29, παρ. 6 του Ν. 3848/10).



η) Πιστοποιημένη επιμόρφωση στις Τ.Π.Ε. επιπέδου 2: 3 μονάδες. Αν υπάρχουν πιστοποιήσεις επιμόρφωσης και των δύο επιπέδων μοριοδοτείται μόνον η ανώτερη.



ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:



Για την πιστοποίηση επιμόρφωσης στις Τ.Π.Ε. υποβάλλονται και μοριοδοτούνται βεβαιώσεις πιστοποίησης, οι οποίες ορίζονται από τα προβλεπόμενα στις διαδικασίες επιλογής του Α.Σ.Ε.Π.

Γίνονται επίσης δεκτά και μοριοδοτούνται πιστοποιητικά γνώσεων χειρισμού Η/Υ, τα οποία έχουν εκδοθεί από φορείς του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε βασικές δεξιότητες των Τ.Π.Ε. στην εκπαίδευση.



θ) Πιστοποιημένη γνώση μίας ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου Β2: 1,50 μονάδες.



ι) Πιστοποιημένη γνώση μίας ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου ανώτερου του Β2: 2,50 μονάδες. Αν ο υποψήφιος κατέχει διαφόρων επιπέδων αποδεικτικά γνώσης της ίδιας ξένης γλώσσας μοριοδοτείται μόνον η πιστοποιημένη γνώση στο ανώτερο επίπεδο. Η πιστοποιημένη γνώση και δεύτερης ξένης γλώσσας μοριοδοτείται κατά το ήμισυ της μοριοδότησης της πρώτης ξένης γλώσσας.

Η γνώση ξένης γλώσσας μοριοδοτείται με βάση τίτλους που ορίζονται από τα προβλεπόμενα στις διαδικασίες επιλογής του Α.Σ.Ε.Π. Δεν μοριοδοτείται η γνώση ξένης γλώσσας που αποτέλεσε ειδικό προσόν διορισμού.



ια) Συγγραφικό και ερευνητικό έργο: 4 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:



αα) Συγγραφή ή συμμετοχή στη συγγραφή βιβλίων που έχουν εκδοθεί και έχουν σχέση με την εκπαίδευση ή με τα καθήκοντα του σχολικού συμβούλου: 0,50 μονάδες για κάθε βιβλίο. Αν οι συγγραφείς είναι περισσότεροι του ενός, η μοριοδότηση επιμερίζεται αναλογικά. Βιβλία που δεν έχουν τεκμηρίωση με αναφορά σε ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία, όπως τα σχολικά βοηθήματα, δεν μοριοδοτούνται. Η μοριοδότηση με βάση την παρούσα υποπερίπτωση αα΄ της περίπτωσης ια΄ δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2 μονάδες συνολικά.

ββ) Συμμετοχή σε συγγραφική ομάδα, άσκηση έργου υπευθύνου συγγραφής επίσημων διδακτικών βιβλίων, συμμετοχή σε ομάδες σύνταξης ή αναθεώρησης προγραμμάτων σπουδών, συμμετοχή σε ομάδα δημιουργίας ή άσκηση έργου υπευθύνου στη δημιουργία εκπαιδευτικού υποστηρικτικού υλικού (εκπαιδευτικού λογισμικού, χαρτών κ.ά.), το οποίο αξιοποιείται στην εκπαιδευτική πράξη: 0,50 μονάδες για κάθε συμμετοχή.

γγ) Συμμετοχή σε δημοσιευμένες έρευνες, τις οποίες έχουν υλοποιήσει επίσημοι φορείς του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Α.Ε.Ι. και φορείς εκπαίδευσης: 0,25 μονάδες για κάθε έρευνα.

δδ) Δημοσίευση άρθρων σχετικών με την εκπαίδευση ή με το αντικείμενο της ανατιθέμενης άσκησης καθηκόντων, που έχουν τεκμηρίωση και αξιοποιούν την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία, εφόσον έχει πραγματοποιηθεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά με κριτές: 0,25 μονάδες για κάθε άρθρο. Η μοριοδότηση με βάση τις υποπεριπτώσεις ββ΄, γγ΄ και δδ΄ της περίπτωσης ια΄ δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2 μονάδες συνολικά.



ιβ) Διδασκαλία σε Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. ή στα Διδασκαλεία εκπαίδευσης, που ανατέθηκε με βάση το π.δ. 407/1980 (ΦΕΚ 112 Α΄) ή με απόφαση του οικείου τμήματος: 0,50 μονάδες για κάθε ακαδημαϊκό έτος και μέχρι 1,50 μονάδες. Διδακτικά έργα τα οποία συμπίπτουν χρονικά δεν μοριοδοτούνται αθροιστικά.



2. Το κριτήριο της υπηρεσιακής κατάστασης, καθοδηγητικής και διοικητικής εμπειρίας αποτιμάται με 12 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:



α) Υπηρεσιακή κατάσταση: 6 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Οι μονάδες αυτές υπολογίζονται με βάση την εκπαιδευτική υπηρεσία αποτιμώμενη με 0,50 μονάδες για κάθε έτος πέραν του χρόνου που αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής Σχολικού Συμβούλου. Χρόνος υπηρεσίας διάρκειας βραχύτερης του έτους μοριοδοτείται με 0,13 μονάδες για κάθε τρίμηνο.



β) Διοικητική και καθοδηγητική εμπειρία: 6 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Ειδικότερα:



αα) Άσκηση καθηκόντων

· Παρέδρου επί θητεία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου,

· Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης,

· Σχολικού Συμβούλου,

· Διευθυντή Εκπαίδευσης ή Προϊσταμένου Γραφείου Εκπαίδευσης,

· Προϊσταμένου ΚΕ.Δ.Δ.Υ.,

· Διευθυντή σχολικής μονάδας,

· Υπευθύνου Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης,

· Προϊσταμένου Διεύθυνσης ή Τμήματος του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων:

0,50 μονάδες για κάθε έτος.



ΠΡΟΣΟΧΗ: Η άσκηση καθηκόντων σε κάθε θέση του προηγούμενου εδαφίου αποτιμάται με 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, εκτός από την άσκηση καθηκόντων Σχολικού Συμβούλου, που αποτιμάται με 4 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.



Άσκηση καθηκόντων:

o Προϊσταμένου Σχολικής Μονάδας,

o Προϊσταμένου Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Διεύθυνσης Εκπαίδευσης,

o Υποδιευθυντή Σχολικής Μονάδας,

o Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης,

o Αγωγής Υγείας,

o Πολιτιστικών Θεμάτων,

o Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.),

o Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.),

o Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων:

0,25 μονάδες για κάθε έτος και μέχρι 1 μονάδα.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Aν ο υποψήφιος άσκησε καθήκοντα:



i. Διευθυντή και Υποδιευθυντή σχολικής μονάδας ή Σ.Ε.Κ. ή Προϊσταμένου Σχολικής Μονάδας ή Υπευθύνου Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης,

ii. Προϊσταμένου Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων, ΚΕ.ΣΥ.Π., Ε.Κ.Φ.Ε., Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων,

iii. Προϊσταμένου Διεύθυνσης και Προϊσταμένου Τμήματος του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

θεωρείται ότι τα καθήκοντα ασκήθηκαν στην ίδια θέση.



ββ) Συμμετοχή σε:

ü Κεντρικά,

ü Ανώτερα Περιφερειακά

ü Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια

ü ή σε Συμβούλια Επιλογής Στελεχών, και

ü άσκηση καθηκόντων μέντορα:

0,25 μονάδες για κάθε έτος και μέχρι 3 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.



ΠΡΟΣΟΧΗ:

1. Παράλληλη συμμετοχή σε περισσότερα Συμβούλια το ίδιο χρονικό διάστημα δεν μοριοδοτείται αθροιστικά.

2. Σε περίπτωση παράλληλης άσκησης καθηκόντων σε θέσεις της προηγούμενης περίπτωσης αα΄ δεν υπολογίζονται μονάδες από συμμετοχή σε Υπηρεσιακά Συμβούλια ή σε Συμβούλια Επιλογής Στελεχών.



ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Η συμμετοχή των Αναπληρωματικών Μελών σε Υπηρεσιακά Συμβούλια και Συμβούλια Επιλογής Στελεχών, η οποία αποδεικνύεται από τα Πρακτικά Συνεδριάσεων μοριοδοτείται με την προϋπόθεση συμμετοχής σε τέσσερις (4) τουλάχιστον συνεδριάσεις κατ’ έτος (άρθρο 4, παρ. 5 Υπουργικής Απόφασης, αρ. Φ.353.1/7/63890 /Δ1/3-6-2010).



γ) Ειδικώς για την επιλογή Σχολικών Συμβούλων Ε.Α.Ε., υπηρεσία σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή Τμήματα Ένταξης ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ.: 0,25 μονάδες για κάθε έτος και μέχρι 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο.



Για την εφαρμογή των παραπάνω περιπτώσεων, χρόνος εκπαιδευτικής υπηρεσίας ή καθοδηγητικής, διοικητικής ή διδακτικής εμπειρίας βραχύτερος του έτους μοριοδοτείται με 0,13 μονάδες για κάθε τρίμηνο. Χρόνος μικρότερος του τριμήνου δεν υπολογίζεται.



4. Προσωπικότητα – γενική συγκρότηση: 15 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Το κριτήριο αυτό αξιολογείται με προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων ενώπιον του Συμβουλίου Επιλογής, μέσω της οποίας εκτιμώνται η προσωπικότητα, η επαγγελματική ανάπτυξη και οι ικανότητες του υποψηφίου, όπως η αντιληπτική ικανότητα, η ικανότητα επικοινωνίας, η ικανότητα συνεργασίας, η ικανότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών και επίλυσης προβλημάτων ιδίως διδακτικών, διοικητικών, οργανωτικών και λειτουργικών, η ικανότητα να δημιουργεί κατάλληλο παιδαγωγικό περιβάλλον και να εμπνέει τους εκπαιδευτικούς στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Για την αξιολόγηση χρησιμοποιείται τύπος συνέντευξης με τη χρήση έντυπων υποδειγμάτων που περιλαμβάνουν τα αξιολογούμενα στοιχεία, όπως φυσική παρουσία, επιτεύγματα, ενδοπροσωπικές και διαπροσωπικές ικανότητες, στάσεις, προσαρμοστικότητα και τη στάθμισή τους και υποχρεώνουν κάθε Μέλος του Συμβουλίου να δώσει ξεχωριστή και αιτιολογημένη βαθμολογία.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τρεις φάσεις, την προετοιμασία του υποψηφίου πάνω σε μια μελέτη περίπτωσης, την εισήγηση από Μέλος του Συμβουλίου σχετικά με το φάκελο του υποψηφίου και την παρουσίαση από τον υποψήφιο του θέματος, το οποίο έχει επεξεργαστεί.

Η συνέντευξη ενώπιον του Συμβουλίου Επιλογής μαγνητοφωνείται για να διασφαλίζεται η διαφάνεια. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται ο τρόπος τήρησης των πρακτικών και κάθε θέμα σχετικό με τη διαδικασία της συνέντευξης.



5. Για τη μοριοδότηση της συνέντευξης το αρμόδιο Συμβούλιο Επιλογής συνεκτιμά και τα παρακάτω στοιχεία:



α) Τα στοιχεία που ο υποψήφιος αναφέρει στο βιογραφικό του σημείωμα, τα οποία αποδεικνύονται με παραστατικά (αντίγραφα, βεβαιώσεις) και τα οποία δεν έχουν μοριοδοτηθεί, όπως άλλες σπουδές, επιμόρφωση και μετεκπαίδευση, οργάνωση εκπαιδευτικών συνεδρίων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή συμμετοχή σε αυτά με την ιδιότητα του εισηγητή, του μέλους της επιστημονικής ομάδας ή του επιμορφωτή, συγγραφικό και ερευνητικό έργο, πρωτοβουλίες σε σχέση με το εκπαιδευτικό έργο, υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εφαρμογή καινοτομιών, σχετική με την εκπαίδευση διοικητική ή καθοδηγητική εμπειρία, συμμετοχή σε συμβούλια, επιτροπές ή ομάδες εργασίας, κοινωνική και συνδικαλιστική δράση, συμμετοχή σε όργανα διοίκησης επιστημονικών και εκπαιδευτικών οργανώσεων ή σε όργανα λαϊκής συμμετοχής και επίσημες διακρίσεις και αριστεία. Η εισαγωγική επιμόρφωση του υποψηφίου και οι δραστηριότητες (σεμινάρια, ημερίδες, επιμορφωτικές συναντήσεις κ.λπ.) που αποτελούν υπηρεσιακές υποχρεώσεις δεν μοριοδοτούνται.

β) Υπόμνημα του υποψηφίου, το οποίο περιλαμβάνει έκθεση αυτοαξιολόγησης και προγραμματισμό του έργου του σε περίπτωση επιλογής του. Για την αξιολόγηση των στοιχείων του υπομνήματος ο υποψήφιος δύναται να καταθέσει σχετικά στοιχεία σε παράρτημα. Το συμβούλιο επιλογής δύναται να ζητήσει περαιτέρω στοιχεία και ιδίως πρακτικά συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων.



6. Το Συμβούλιο Επιλογής δύναται με ομόφωνη και πλήρως αιτιολογημένη απόφαση να αποκλείσει από την περαιτέρω διαδικασία υποψήφιο που κατά τη διάρκεια της συνέντευξης διαπιστώνεται ότι δεν είναι κατάλληλος για την άσκηση των καθηκόντων του Σχολικού Συμβούλου.



7. Συμβολή στο εκπαιδευτικό έργο: 12 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Το κριτήριο αυτό αποτιμάται με βάση τις αξιολογικές εκθέσεις του υποψηφίου που προβλέπονται κατά νόμο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το κριτήριο αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη, εφόσον δεν έχουν εφαρμοστεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες αξιολόγησης (άρθρο 29, παρ. 3γ του Ν. 3848/10).





Υποβολή δήλωσης προτιμήσεων



Οι υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι μπορούν να επιλέξουν μέχρι δύο Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Η υποβολή δήλωσης προτιμήσεων Εκπαιδευτικών Περιφερειών γίνεται μετά την ανακοίνωση των αξιολογικών πινάκων (άρθρο 18, παρ. 9 του Ν. 3848/10).



Τοποθέτηση Σχολικών Συμβούλων



Οι εγγεγραμμένοι στους πίνακες Επιλογής Σχολικών Συμβούλων τοποθετούνται σε κενές και κενούμενες θέσεις με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του οικείου Συμβουλίου Επιλογής, κατά τη σειρά εγγραφής τους στον αξιολογικό πίνακα επιλογής και με βάση τις δηλωθείσες προτιμήσεις.

Αν δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση των υποψηφίων σε θέσεις της προτίμησής τους, τοποθετούνται στις θέσεις που απομένουν κενές αν εκ νέου το δηλώσουν. Για το σκοπό αυτόν καλούνται να υποβάλουν νέα δήλωση προτίμησης για τις θέσεις των ίδιων Περιφερειακών Διευθύνσεων. Η τοποθέτηση γίνεται κατά τη σειρά των συνολικών αξιολογικών μονάδων και με βάση τις δηλωθείσες προτιμήσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι τοποθετούμενοι σε θέσεις Σχολικών Συμβούλων, Διευθυντών Εκπαίδευσης και Προϊσταμένων Γραφείων διαγράφονται από όλους τους Πίνακες Στελεχών Εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι (άρθρο 24, παρ. 3 και 5 του Ν. 3848/10).





Β. Επιλογή Διευθυντών Εκπαίδευσης και Προϊσταμένων Γραφείων



Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης

(άρθρο 16, παρ. 2 του Ν. 3848/10)



Το Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης είναι επταμελές και αποτελείται από:



v Έναν Πρόεδρο ή διατελέσαντα Πρόεδρο Παιδαγωγικού Τμήματος ή Καθηγητικής σχολής Α.Ε.Ι. με αναγνωρισμένη συμβολή στα θέματα παιδείας ή εκπαιδευτικό με αναγνωρισμένη εμπειρία στη διοίκηση και συμβολή στα θέματα παιδείας, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη της αρμόδιας κατά τον Κανονισμό της Βουλής Επιτροπής.

v Δύο Μέλη Διδακτικού – Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) βαθμίδας Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή με εμπειρία στην άσκηση διοίκησης που ανήκουν σε Παιδαγωγικά Τμήματα ή Καθηγητικές Σχολές των A.E.I. ή σε Τμήματα Διοκητικής Επιστήμης των Α.Ε.Ι.. Τα Μέλη προτείνονται με τους αναπληρωτές τους από τα πρυτανικά συμβούλια των πανεπιστημίων, στα οποία απευθύνεται εγγράφως ο Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Στο Συμβούλιο κατά προτεραιότητα επιλέγονται μέλη Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίων τα οποία συμμετέχουν στη διαδικασία της αξιολόγησης. Από τα προτεινόμενα Μέλη, ο Υπουργός επιλέγει δύο ως τακτικά και δύο ως αναπληρωματικά.

v Ένα Σύμβουλο ή μόνιμο Πάρεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που προτείνεται με τον Αναπληρωτή του από τα ίδια πιο πάνω όργανα, καθώς και ένα Μέλος του επιστημονικού προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που προτείνεται με τον Αναπληρωτή του από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου.

v Τους δύο Αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών στα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια της αντίστοιχης βαθμίδας, που αναπληρώνονται από τους νόμιμους αναπληρωτές τους.





Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων Γραφείων

(άρθρο 16, παρ. 2 του Ν. 3848/10)





Οι Προϊστάμενοι Γραφείων Εκπαίδευσης επιλέγονται από τα Ανώτερα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε.), στα οποία συμμετέχουν επιπλέον:



Ø ένα μέλος Δ.Ε.Π. Παιδαγωγικών Τμημάτων ή Καθηγητικών σχολών ή Τμημάτων Διοικητικής Επιστήμης των Α.Ε.Ι. ή Σύμβουλος ή Πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ή Σχολικός Σύμβουλος της οικείας εκπαιδευτικής βαθμίδας, κατά προτίμηση με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη διοίκηση της εκπαίδευσης και

Ø ένας Διευθυντής Εκπαίδευσης ή Προϊστάμενος Γραφείου, ή Διευθυντής Σχολικής Μονάδας κατά προτίμηση με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη διοίκηση της εκπαίδευσης. Τα μέλη αυτά ορίζονται με τους αναπληρωτές τους με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.



Προϋποθέσεις επιλογής

(άρθρο 11, παρ. 2 του Ν. 3848/10)



Ως Διευθυντές Εκπαίδευσης και Προϊστάμενοι Γραφείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί της αυτής βαθμίδας, με βαθμό Α΄ και δωδεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα επί επτά τουλάχιστον έτη, από τα οποία τουλάχιστον πέντε σε σχολεία της Α/θμιας Εκπαίδευσης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ως Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προϊστάμενοι Γραφείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιλέγονται και εκπαιδευτικοί του κλάδου Νηπιαγωγών, οι οποίοι πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Προϊστάμενος Γραφείου Εκπαίδευσης, το οποίο καταργείται, τοποθετείται με αίτησή του για το υπόλοιπο της θητείας σε κενή θέση Προϊσταμένου Γραφείου ή, αν δεν υπάρχει, κατά προτεραιότητα σε κενή θέση Διευθυντή Σχολικής Μονάδας της ίδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (άρθρο 27, παρ. 3 του Ν. 3848/10).





Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης και Προϊσταμένων Γραφείων

(άρθρο 14, παρ. 2 και 3 του Ν. 3848/10)





Τα κριτήρια επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης και Προϊσταμένων γραφείων, αποτιμώνται ως εξής:



1. Το κριτήριο της επιστημονικής – παιδαγωγικής συγκρότησης αξιολογείται με 24 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 13 (βλέπε παραπάνω).



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δενμοριοδοτούνται: α) ο δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος, β) το δεύτερο διδακτορικό δίπλωμα, γ) το συγγραφικό έργο και δ) η Διδασκαλία σε Πανεπιστήμια κ.τ.λ..



2. Το κριτήριο της υπηρεσιακής κατάστασης, καθοδηγητικής και διοικητικής εμπειρίας αξιολογείται με 14 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:



α) Υπηρεσιακή κατάσταση: 8 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Οι μονάδες αυτές υπολογίζονται με βάση την εκπαιδευτική υπηρεσία αποτιμώμενη με 0,50 μονάδες για κάθε έτος πέραν του χρόνου που αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής Διευθυντή Εκπαίδευσης ή Προϊσταμένου Γραφείου. Χρόνος υπηρεσίας διάρκειας βραχύτερης του έτους μοριοδοτείται με 0,13 μονάδες για κάθε τρίμηνο.



β) Διοικητική και καθοδηγητική εμπειρία: 6 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Ειδικότερα:



αα) Άσκηση καθηκόντων:

Ø Παρέδρου επί θητεία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου,

Ø Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης,

Ø Σχολικού Συμβούλου,

Ø Διευθυντή Εκπαίδευσης ή Προϊσταμένου Γραφείου Εκπαίδευσης,

Ø Προϊσταμένου ΚΕ.Δ.Δ.Υ.,

Ø Διευθυντή ή Προϊσταμένου Σχολικής Μονάδας,

Ø Προϊσταμένου Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης,

Ø Υποδιευθυντή Σχολικής Μονάδας,

Ø Υπευθύνου Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης,

Ø Προϊσταμένου Διεύθυνσης ή Τμήματος του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων:

0,50 μονάδες για κάθε έτος.



Η άσκηση καθηκόντων σε κάθε θέση αποτιμάται με 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, εκτός από την άσκηση καθηκόντων Περιφερειακού Διευθυντή, Διευθυντή ή Προϊσταμένου Γραφείου Εκπαίδευσης ή Διευθυντή Σχολικής Μονάδας, που αξιολογείται με 4 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.

Αν ο υποψήφιος άσκησε καθήκοντα:



i. Διευθυντή και Υποδιευθυντή Σχολικής Μονάδας ή Προϊσταμένου Σχολικής Μονάδας ή Υπευθύνου Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης,

ii. Προϊσταμένου Διεύθυνσης και Προϊσταμένου Τμήματος του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

θεωρείται ότι τα καθήκοντα ασκήθηκαν στην ίδια θέση.



ββ) Συμμετοχή σε:

v Κεντρικά, Ανώτερα Περιφερειακά και Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια ή σε Συμβούλια Επιλογής Στελεχών

v και άσκηση καθηκόντων σε θέσεις διοίκησης φορέων του Δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα,

v Νομάρχη ή Αντινομάρχη,

v Δημάρχου ή Αντιδημάρχου:

0,25 μονάδες για κάθε έτος συμμετοχής και έως 3 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ:



1. Παράλληλη συμμετοχή σε Συμβούλια δεν μοριοδοτείται αθροιστικά.

2. Σε περίπτωση παράλληλης άσκησης καθηκόντων σε θέσεις της προηγούμενης περίπτωσης αα΄ δεν υπολογίζονται μονάδες από συμμετοχή σε Υπηρεσιακά Συμβούλια ή σε Συμβούλια Επιλογής Στελεχών.

3. Αν ο υποψήφιος άσκησε καθήκοντα σε περισσότερες θέσεις διοίκησης φορέων του Δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θεωρείται ότι τα καθήκοντα ασκήθηκαν στην ίδια θέση.

4. Στην περίπτωση των Αιρετών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αν ο υποψήφιος έχει ασκήσει έργο σε περισσότερες της μίας θέσεις μοριοδοτείται μόνο η μία.

5. Για την εφαρμογή των παραπάνω περιπτώσεων, χρόνος εκπαιδευτικής υπηρεσίας ή καθοδηγητικής, διοικητικής ή διδακτικής εμπειρίας βραχύτερος του έτους μοριοδοτείται με 0,13 μονάδες για κάθε τρίμηνο. Χρόνος μικρότερος του τριμήνου δεν υπολογίζεται.



γ) Προσωπικότητα – γενική συγκρότηση: 15 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο (βλέπε παραπάνω την αντίστοιχη ενότητα στην Επιλογή Σχολικών Συμβούλων).



δ) Συμβολή στο εκπαιδευτικό έργο: 12 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Το κριτήριο αυτό αποτιμάται με βάση τις αξιολογικές εκθέσεις του υποψηφίου που προβλέπονται κατά νόμο.



ΠΡΟΣΟΧΗ: Το κριτήριο αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη, εφόσον δεν έχουν εφαρμοστεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες αξιολόγησης (άρθρο 29, παρ. 3γ του Ν. 3848/10).





Υποβολή δήλωσης προτιμήσεων





Οι υποψήφιοι Διευθυντές Εκπαίδευσης μπορούν να επιλέξουν μέχρι δύο Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Η υποβολή δήλωσης προτιμήσεων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης γίνεται μετά την ανακοίνωση των αξιολογικών πινάκων (άρθρο 18, παρ. 9 του Ν. 3848/10).

Οι υποψήφιοι Προϊστάμενοι Γραφείων μπορούν να επιλέξουν μία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Η υποβολή δήλωσης προτιμήσεων Γραφείων Εκπαίδευσης γίνεται μετά την ανακοίνωση των αξιολογικών πινάκων (άρθρο 18, παρ. 9 του Ν. 3848/10).





Τοποθέτηση Διευθυντών Εκπαίδευσης



Οι εγγεγραμμένοι στους πίνακες Διευθυντών Εκπαίδευσης τοποθετούνται σε κενές και κενούμενες θέσεις με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του οικείου Συμβουλίου Επιλογής, κατά τη σειρά εγγραφής τους στον αξιολογικό πίνακα επιλογής και με βάση τις δηλωθείσες προτιμήσεις.

Αν δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση των υποψηφίων σε θέσεις της προτίμησής τους, τοποθετούνται στις θέσεις που απομένουν κενές αν εκ νέου το δηλώσουν. Για το σκοπό αυτόν καλούνται να υποβάλουν νέα δήλωση προτίμησης για τις θέσεις των ίδιων Περιφερειακών Διευθύνσεων. Η τοποθέτηση γίνεται κατά τη σειρά των συνολικών αξιολογικών μονάδων και με βάση τις δηλωθείσες προτιμήσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι τοποθετούμενοι σε θέσεις Σχολικών Συμβούλων, Διευθυντών Εκπαίδευσης και Προϊσταμένων Γραφείων διαγράφονται από όλους τους Πίνακες Στελεχών Εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι (άρθρο 24, παρ. 5 του Ν. 3848/10).





Γ. Επιλογή Προϊσταμένων ΚΕ.Δ.Δ.Υ.





Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων ΚΕ.Δ.Δ.Υ.

(άρθρο 16, παρ. 15 του Ν. 3848/10)



Οι Προϊστάμενοι των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. επιλέγονται από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Υ.Σ.Ε.Ε.Π.), το οποίο συνεδριάζει υπό την Προεδρία του Προέδρου του Τμήματος Ε.Α.Ε. του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ή του Αναπληρωτή του, με τη συμμετοχή Σχολικού Συμβούλου Ε.Α.Ε. και εκπαιδευτικού Ε.Α.Ε. με βαθμό Α΄, οι οποίοι ορίζονται με την απόφαση συγκρότησης. Όταν δεν καλύπτονται οι θέσεις με επιλογή από το Υ.Σ.Ε.Ε.Π., ορίζεται αναπληρωτής Προϊστάμενος με διετή θητεία από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης με πρόταση του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.), ύστερα από πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.



Προϋποθέσεις Επιλογής

(άρθρο 11, παρ. 7 του Ν. 3848/10)



Ως Προϊστάμενοι ΚΕ.Δ.Δ.Υ. επιλέγονται:



α) εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του κλάδου Δασκάλων, εκπαιδευτικοί του Π.Δτος 323/1993 και εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των αντίστοιχων προς τα διδασκόμενα γνωστικά αντικείμενα κλάδων με βαθμό Α΄, που έχουν τα τυπικά προσόντα τοποθέτησης σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή Τμήματα Ενταξης, δεκαετή συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έχουν ασκήσει τουλάχιστον επί μία πενταετία διδακτικά καθήκοντα, από τα οποία τουλάχιστον τρία έτη σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή

β) μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) όλων των κλάδων με βαθμό Α΄ τα οποία υπηρετούν σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ. της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και δεκαετή συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή σε ΚΕ.Δ.Δ.Υ



Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής Προϊσταμένων ΚΕ.Δ.Δ.Υ.

(άρθρο 14, παρ. 2 και 3 του Ν. 3848/10)



Για την αποτίμηση των κριτηρίων επιλογής ισχύει ό,τι και στους Διευθυντές Εκπαίδευσης και Προϊσταμένους Γραφείων (βλέπε παραπάνω).





Δ. Επιλογή Διευθυντών Σχολικών Μονάδων





Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων

(άρθρο 16, παρ. 2 του Ν. 3848/10)



Οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιλέγονται από τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια (Π.Υ.Σ.Π.Ε.), στα οποία συμμετέχουν επιπλέον:

ü ένας Σχολικός Σύμβουλος, κατά προτίμηση με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση της Εκπαίδευσης και

ü ένας Διευθυντής Σχολικής Μονάδας της ίδιας εκπαιδευτικής περιφέρειας, κατά προτίμηση με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση της Εκπαίδευσης ή στα Παιδαγωγικά και, εφόσον δεν υπάρχει, εκπαιδευτικός με βαθμό Α΄ με σημαντική εκπαιδευτική και διοικητική εμπειρία.

Τα Μέλη αυτά ορίζονται με τους αναπληρωτές τους με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.



Προϋποθέσεις επιλογής

(άρθρο 11, παρ. 4 του Ν. 3848/10)



Ως Διευθυντές Σχολικών Μονάδων επιλέγονται εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με βαθμό Α΄ και οκταετή, τουλάχιστον, εκπαιδευτική υπηρεσία στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα επί πέντε τουλάχιστον έτη, από τα οποία τουλάχιστον τρία σε αντίστοιχους με την προς κάλυψη θέση τύπους σχολείων της αυτής βαθμίδας. Ειδικότερα:



v Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών Δημοτικών Σχολείων μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων των κλάδων που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί που αναφέρονται στο Π.Δ. 323/1993.

v Για θέσεις Διευθυντών των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του κλάδου Δασκάλων, εκπαιδευτικοί του Π.Δτος 323/1993 και εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των αντίστοιχων προς τα διδασκόμενα γνωστικά αντικείμενα κλάδων, εφόσον έχουν τα προσόντα τοποθέτησης και διορισμού σε θέσεις προσωπικού των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή υπηρετούν με οργανική θέση στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.

v Για θέσεις Διευθυντών των Σ.Μ.Ε.Α.Ε εκπαιδευτικοί που έχουν τα προσόντα τοποθέτησης σε θέσεις εκπαιδευτικών σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή υπηρετούν με οργανική θέση σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και έχουν υπηρεσία τριών τουλάχιστον ετών σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ.

v Για θέσεις Διευθυντών στα σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί κάτοχοι τίτλου ξένης γλώσσας, κατά προτίμηση της χώρας προέλευσης της πλειονότητας των μαθητών, σε επίπεδο τουλάχιστον Β2.

v Για θέσεις Διευθυντών των Πειραματικών Σχολείων των Πανεπιστημίων εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν τα προσόντα άσκησης καθηκόντων Διευθυντή στα λοιπά σχολεία της αυτής βαθμίδας και τα προσόντα τοποθέτησης σε θέσεις εκπαιδευτικών στα ανωτέρω σχολεία.





Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων

(άρθρο 14, παρ. 2 και 3 του Ν. 3848/10)



Για την αποτίμηση των κριτηρίων επιλογής ισχύει ό,τι και στους Διευθυντές Εκπαίδευσης και Προϊσταμένους Γραφείων (βλέπε παραπάνω).



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ειδικώς για την επιλογή Διευθυντών Σ.Μ.Ε.Α.Ε., υπηρεσία σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή Τμήματα Ένταξης ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ.: 0,25 μονάδες για κάθε έτος και μέχρι 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο.



Κρίση και Επιλογή

(άρθρο 21 του ν. 3848/10)



Το Συμβούλιο Επιλογής (Π.Υ.Σ.Π.Ε.), σε συνεδρίασή του που πραγματοποιείται εντός δέκα ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων που προβλέπεται στην προκήρυξη επιλέγει τους υποψηφίους που έχουν τα τυπικά προσόντα για να γίνουν δεκτοί στη διαδικασία επιλογής και καταρτίζει τους σχετικούς αλφαβητικούς πίνακες. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν γραπτώς ένσταση κατά των ως άνω πινάκων εντός πέντε ημερών από την κοινοποίησή τους.

Εντός πέντε ημερών από την παραλαβή τους το Συμβούλιο κρίνει αιτιολογημένα τις ενστάσεις, αναπροσαρμόζει τους πίνακες και ενημερώνει σχετικά τους ενδιαφερομένους. Στη συνέχεια ορίζει τις ημερομηνίες πρόσκλησης των υποψηφίων σε συνέντευξη.

Μετά το πέρας της συνέντευξης κάθε Μέλος του Συμβουλίου καταγράφει αιτιολογημένα τις μονάδες με τις οποίες βαθμολόγησε τον υποψήφιο κατά τη διαδικασία της συνέντευξης. Τελικές αξιολογικές μονάδες κάθε υποψηφίου για την κατηγορία «Προσωπικότητα − Γενική Συγκρότηση» είναι ο μέσος όρος των μονάδων με τις οποίες τον βαθμολόγησαν τα παρόντα Μέλη του Συμβουλίου. Υποψήφιοι που δεν προσέρχονται στη συνέντευξη αποκλείονται από την επιλογή.

Μετά το πέρας της συνέντευξης όλων των υποψηφίων, το Συμβούλιο Επιλογής καταρτίζει με αξιολογική σειρά ενιαίους πίνακες επιλογής κατά κλάδους και ειδικότητες με βάση τις συνολικές μονάδες κάθε υποψηφίου. Το σύνολο των μονάδων κάθε υποψηφίου προκύπτει από το άθροισμα όλων των μονάδων στα επί μέρους κριτήρια.



ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Σε περίπτωση συγκέντρωσης συνολικά ίσου αριθμού μονάδων, προηγείται στον αξιολογικό πίνακα ο υποψήφιος που συγκεντρώνει περισσότερες μονάδες, κατά σειρά, στα κριτήρια: α) επιστημονική – παιδαγωγική συγκρότηση, β) υπηρεσιακή κατάσταση, καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία και γ) προσωπικότητα − γενική συγκρότηση.

Οι καταρτιζόμενοι πίνακες αναρτώνται στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν εγγράφως ένσταση κατά των ως άνω πινάκων εντός πέντε ημερών από την ανάρτησή τους. Ύστερα από την κρίση του Συμβουλίου επί των ενστάσεων και την αναπροσαρμογή των πινάκων, οι πίνακες αυτοί υποβάλλονται στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης από τον οποίο κυρώνονται και ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου του έτους κατάρτισης μέχρι την 31η Ιουλίου κάθε τέταρτου έτους. Αν ελλείπει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης και δεν έχει ορισθεί αναπληρωτής του, οι πίνακες κυρώνονται από τον Διευθυντή της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Ύστερα από την κύρωσή τους οι πίνακες αναρτώνται εκ νέου στις Περιφερειακές Διευθύνσεις και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι τοποθετούμενοι Διευθυντές από έναν πίνακα, με βάση τη σειρά προτίμησής τους, διαγράφονται από τους λοιπούς πίνακες.



Για την κρίση και επιλογή των Διευθυντών των Πειραματικών Σχολείων των Πανεπιστημίων εφαρμόζονται οι διατάξεις για την επιλογή και σύνταξη των πινάκων των Διευθυντών των λοιπών σχολείων.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Επί των αιτήσεων των υποψήφιων Διευθυντών γνωμοδοτεί το εποπτικό συμβούλιο κάθε Πειραματικού σχολείου, που αποτελείται από τον Επόπτη και δύο αναπληρωτές επόπτες, μέλη Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημιακού Τμήματος που εποπτεύει το Πειραματικό σχολείο. Τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από τη γενική συνέλευση του οικείου Πανεπιστημιακού Τμήματος. Το εποπτικό συμβούλιο καταρτίζει σχετικές εισηγητικές εκθέσεις, τις οποίες αποστέλλει στο οικείο Ανώτερο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε.).



Υποβολή δήλωσης προτιμήσεων



Οι υποψήφιοι Διευθυντές Σχολικών Μονάδων υποβάλουν δήλωση προτίμησης για τις θέσεις αρμοδιότητας ενός ΠΥΣΠΕ (όχι κατ’ ανάγκη αυτό που ανήκουν οργανικά). Η υποβολή δήλωσης προτιμήσεων γίνεται μετά την ανακοίνωση των αξιολογικών πινάκων (άρθρο 18, παρ. 9 του Ν. 3848/10).



Τοποθέτηση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων



Η τοποθέτηση σε κενές και κενούμενες θέσεις Διευθυντών Σχολικών Μονάδων γίνεται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου με βάση τη σειρά εγγραφής των υποψηφίων στον αξιολογικό πίνακα επιλογής και τις δηλωθείσες προτιμήσεις. Αν ελλείπει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης και δεν έχει ορισθεί ο αναπληρωτής του, η επικύρωση των πινάκων επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και η τοποθέτηση των Διευθυντών γίνεται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης.



Η τοποθέτηση σε κενές ή κενούμενες θέσεις Διευθυντών των Πειραματικών Σχολείων των Πανεπιστημίων γίνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του οικείου Ανώτερου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε.). Η τοποθέτηση γίνεται με βάση τη σειρά εγγραφής των υποψηφίων στον αξιολογικό πίνακα επιλογής και τις δηλωθείσες προτιμήσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

1. Αν δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση των υποψηφίων σε θέσεις σχολείων της προτίμησής τους, τοποθετούνται, εφόσον εκ νέου το δηλώσουν, στις θέσεις που απομένουν κενές κατά τη σειρά εγγραφής τους στον πίνακα. Για το σκοπό αυτόν καλούνται να υποβάλουν νέα δήλωση προτίμησης.

2. Το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας με την 1395/2004 Απόφασή του έκρινε ότι τα Υπηρεσιακά Συμβούλια οφείλουν να καλούν - για την κάλυψη κενωθεισών θέσεων σχολικών μονάδων - και τους εκπαιδευτικούς που δεν είχαν συμπεριλάβει στην αρχική τους δήλωση τις εν λόγω σχολικές μονάδες, με βάση τη σειρά κατάταξής τους στον αξιολογικό πίνακα, για να υποβάλουν νέα δήλωση περί αποδοχής ή μη των θέσεων αυτών.



ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Αν και με την παραπάνω διαδικασία δεν πληρωθούν οι κενές θέσεις Διευθυντών, τοποθετούνται υποχρεωτικά εκπαιδευτικοί που έχουν το βαθμό Α΄. Η τοποθέτηση γίνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, το οποίο, με βάση τα κριτήρια επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, αξιολογεί κατά σειρά τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν οργανικά:

α) στην ίδια Σχολική Μονάδα,

β) σε Σχολικές Μονάδες οποιουδήποτε τύπου του ίδιου Δήμου και

γ) σε Σχολικές Μονάδες οποιουδήποτε τύπου της περιοχής αρμοδιότητας του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Αν σε ορισμένες από τις Σχολικές Μονάδες της προηγούμενης παραγράφου δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί με βαθμό Α΄, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο μπορεί να ζητεί δήλωση προτίμησης για την τοποθέτηση ως Διευθυντών, εκπαιδευτικών με βαθμό Β΄ που υπηρετούν οργανικά σε Σχολικές Μονάδες κατά τη σειρά της προηγούμενης παραγράφου. Σε περίπτωση υποχρεωτικής τοποθέτησης, το υπηρεσιακό συμβούλιο μπορεί να ζητεί από τους υποψηφίους για κρίση δήλωση προτίμησης σχολείων.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ:



Οι Διευθυντές που τοποθετούνται με τη διαδικασία της «υποχρεωτικής τοποθέτησης» καλύπτουν προσωρινά τις αντίστοιχες θέσεις μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους (31 Αυγούστου).

Οι τοποθετούμενοι σε θέσεις Διευθυντών Σχολικών Μονάδων διαγράφονται από όλους τους πίνακες Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, διατηρούν όμως τη σειρά εγγραφής τους στους πίνακες Σχολικών Συμβούλων, Διευθυντών Εκπαίδευσης και Προϊσταμένων Γραφείων Εκπαίδευσης.



ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Διευθυντής Σχολικής Μονάδας, η οποία καταργείται, τοποθετείται με αίτησή του για το υπόλοιπο της θητείας, σε κενή θέση Διευθυντή Σχολικής Μονάδας της ίδιας Διεύθυνσης, με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (άρθρο 27, παρ. 4 του Ν. 3848/10).



ΠΡΟΣΟΧΗ:



Εκπαιδευτικοί που συμπεριλήφθηκαν στους πίνακες επιλογής υποψήφιων Διευθυντών και στη συνέχεια επιλέχθηκαν για φοίτηση στα Διδασκαλεία, διατηρούν τη θέση τους στον πίνακα και με τη λήξη της Μετεκπαίδευσής τους είναι δυνατό να τοποθετηθούν σε κενή ή κενούμενη θέση.

Εκπαιδευτικοί που ασκούν ήδη τα διευθυντικά τους καθήκοντα και επιλέγονται να φοιτήσουν στα Διδασκαλεία, απαλλάσσονται από τα διδακτικά και διοικητικά τους καθήκοντα. Με τη λήξη της φοίτησής τους και εφόσον δεν έχει λήξει η αντίστοιχη διευθυντική θητεία, οι εν λόγω Διευθυντές τοποθετούνται κατά προτεραιότητα σε κενές ή κενούμενες θέσεις για το υπόλοιπο της θητείας.



Ε. Επιλογή Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων, Προϊσταμένων Ολιγοθεσίων Δημοτικών Σχολείων, Προϊσταμένων Νηπιαγωγείων





Συμβούλιο Επιλογής

(άρθρο 16, παρ. 10 του Ν.3848/10)



Οι Υποδιευθυντές των Σχολικών Μονάδων, καθώς και οι Προϊστάμενοι ολιγοθέσιων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων επιλέγονται από τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΠΕ).


Κριτήρια Επιλογής

(άρθρο 15 του Ν. 3848/10)



Κριτήρια επιλογής των Στελεχών αυτών είναι ιδίως η προσωπικότητα και η γενική συγκρότηση του υποψηφίου και, κυρίως, η ικανότητα του υποψηφίου να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να επιλύει προβλήματα (διδακτικά, διοικητικά, οργανωτικά, λειτουργικά κ.λπ.), να δημιουργεί κατάλληλο παιδαγωγικό περιβάλλον και να εμπνέει τους εκπαιδευτικούς στην άσκηση των καθηκόντων τους. Βασικό κριτήριο είναι η γνώση του αντικειμένου του προς άσκηση έργου, η οποία συνάγεται από:

Ø την επιστημονική – παιδαγωγική συγκρότηση του υποψηφίου και κυρίως το επίπεδο των σπουδών και γενικότερα τις σπουδές του, την ύπαρξη σπουδών ή επιμορφώσεων στην Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης και την πιστοποιημένη γνώση Ξένων Γλωσσών και Τ.Π.Ε. και

Ø την υπηρεσιακή κατάσταση και τη διοικητική εμπειρία, όπως προκύπτει από τη συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία του υποψηφίου αλλά και την προϋπηρεσία σε άσκηση διοικητικού έργου ή την άσκηση καθηκόντων μέντορα.





Κρίση και επιλογή

(άρθρο 23 του Ν. 3848/10)



Ως Υποδιευθυντές Δημοτικών Σχολείων, Προϊστάμενοι ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων επιλέγονται εκπαιδευτικοί με οκταετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία, που υπηρετούν κατά το χρόνο επιλογής με οργανική θέση στη Σχολική Μονάδα. Αν οι εκπαιδευτικοί της Σχολικής Μονάδας δεν πληρούν την προϋπόθεση της οκταετούς εκπαιδευτικής υπηρεσίας, υποψήφιοι μπορεί να είναι και εκπαιδευτικοί με μικρότερο χρόνο υπηρεσίας (άρθρο 11, παρ. 5 του Ν. 3848/10).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

o Υποδιευθυντές τοποθετούνται σε δεκαθέσια και πάνω δημοτικά σχολεία.

o Υποδιευθυντές σε ΣΜΕΑΕ τοποθετούνται μόνο στις περιπτώσεις όπου τα τμήματα που λειτουργούν είναι τουλάχιστον έξι (6) και ο ελάχιστος αριθμός μαθητών είναι τριάντα (30).



Μετά την τοποθέτηση των Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων, ο οικείος Διευθυντής Εκπαίδευσης προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς που έχουν τα τυπικά προσόντα και επιθυμούν να ασκήσουν καθήκοντα Υποδιευθυντή, να υποβάλουν στον Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας όπου ανήκουν οργανικά σχετική αίτηση εντός δεκαημέρου. Αντιστοίχως προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς που έχουν τα τυπικά προσόντα και επιθυμούν να ασκήσουν τα καθήκοντα Προϊσταμένου ολιγοθέσιου Δημοτικού Σχολείου ή Νηπιαγωγείου να υποβάλουν στον Διευθυντή Εκπαίδευσης ή στον Προϊστάμενο του οικείου Γραφείου Εκπαίδευσης σχετική αίτηση εντός δεκαημέρου (άρθρο 18, παρ. 7 του Ν. 3848/10).

Ο Σύλλογος των Διδασκόντων κάθε Σχολικής Μονάδας σε συνεδρίασή του, που πραγματοποιείται μέσα σε πέντε ημέρες από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, από την οποία απέχουν οι υποψήφιοι, συντάσσει αιτιολογημένη πρόταση επιλογής Υποδιευθυντή της Σχολικής Μονάδας με βάση τα κριτήρια του άρθρου 15 (βλέπε παραπάνω).

Η πρόταση μαζί με το Πρακτικό του Συλλόγου των Διδασκόντων διαβιβάζονται από τον Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας Υπηρεσιακό Συμβούλιο (Π.Υ.Σ.Π.Ε.) το οποίο, μετά από έλεγχο της συνδρομής των προϋποθέσεων και της νομιμότητας της διαδικασίας διαμόρφωσης της πρότασης, προτείνει στο Διευθυντή Εκπαίδευσης την τοποθέτηση των Στελεχών της προηγούμενης παραγράφου.

Αν ο Σύλλογος των Διδασκόντων παραλείψει να υποβάλει πρόταση, η τοποθέτηση γίνεται με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, το οποίο λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια του άρθρου 15 (βλέπε παραπάνω).

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Υποδιευθυντές που επιλέγονται για φοίτηση στα Διδασκαλεία, απαλλάσσονται των διδακτικών και διοικητικών τους καθηκόντων κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους. Με τη λήξη της Μετεκπαίδευσης και εφόσον δεν έχει λήξει ακόμη η θητεία τους, επανέρχονται στα καθήκοντά τους.

Κατά τη διάρκεια της απαλλαγής των, τοποθετείται αναπληρωτής Υποδιευθυντής σύμφωνα με όσα προβλέπονταιστοάρθρο 11, περ. Ε’, παρ. 2 του Ν. 1566/85: «Αν δεν υπάρχει Υποδιευθυντής σχολικής μονάδας, τα καθήκοντα αυτά ασκεί ο ανώτερος σε βαθμό από τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην ίδια σχολική μονάδα. Αν υπάρχουν ομοιόβαθμοι καθήκοντα Υποδιευθυντή ασκεί εκείνος που ορίζεται με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης ύστερα από γνώμη του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου». Ο αναπληρωτής Υποδιευθυντής τοποθετείται μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους.



Στην περίπτωση ολιγοθέσιων Νηπιαγωγείων ή Δημοτικών σχολείων η τοποθέτηση Προϊσταμένων γίνεται ως εξής:



ü Στα διθέσια με απόφαση Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, η οποία βασίζεται στα κριτήρια του άρθρου 15 (βλέπε παραπάνω).

ü Στα τριθέσια και άνω σύμφωνα με τη διαδικασία των προηγούμενων παραγράφων.



Υποδιευθυντές - Υπεύθυνοι των Ολοήμερων (4/θ έως και 9/θ) Σχολείων



Η διαδικασία τοποθέτησης Υποδιευθυντή - Υπεύθυνου για το Ολοήμερο στα πολυθέσια δημοτικά σχολεία (4/θ έως 9/θ) ορίζεται ως εξής:

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στο σχολείο με την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας:

1. Οργανικά τοποθετημένοι ή μεδιάθεση ή με προσωρινή τοποθέτηση με σειρά κατέχοντες βαθμό Α`, ελλείψει αυτών με βαθμό Β` και ελλείψει αυτών με βαθμό Γ`

2. Με απόσπαση (με την ίδια πιο πάνω σειρά)

§ Η αίτηση συνοδεύεται από βιογραφικό σημείωμα και τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία και υποβάλλεται ιεραρχικά μέσω του Διευθυντή του σχολείου στο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος την παραπέμπει στο οικείο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΠΥΣΠΕ).

§ Το ΠΥΣΠΕ διαμορφώνει την πρόταση του για τους υποψηφίους, αξιολογώντας τις αιτήσεις τους και συντάσσει πίνακα στον οποίο κατατάσσονται με αξιολογική σειρά οι υποψήφιοι για κάθε σχολείο.

§ Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού λάβει υπόψη την πρόταση του ΠΥΣΠΕ, τοποθετεί με απόφασή του τους Υποδιευθυντές - Υπεύθυνους για το Ολοήμερο με θητεία ενός έτους.





ΣΤ. Επιλογή Προϊσταμένων Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων



Ως Προϊστάμενοι Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων των κλάδων που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με βαθμό Α΄ και οκταετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν υποψήφιοι που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις, μπορεί να είναι υποψήφιοι και εκπαιδευτικοί με βαθμό Β΄ και μικρότερο χρόνο υπηρεσίας.

Μετά την τοποθέτηση των Υποδιευθυντών, ο οικείος Διευθυντής Εκπαίδευσης με πρόσκλησή του που κοινοποιείται στις Σχολικές Μονάδες του νομού και δημοσιεύεται στο διαδίκτυο προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς που έχουν τα τυπικά προσόντα και επιθυμούν να ασκήσουν τα καθήκοντα Προϊσταμένων των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του νομού, να υποβάλουν εντός δεκαημέρου αίτηση επιλογής για τις θέσεις αυτές (άρθρο 18, παρ. 8 του Ν. 3848/10).

Οι Προϊστάμενοι Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων ορίζονται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, με βάση τα κριτήρια του άρθρου 15 (βλέπε παραπάνω).





Τοποθέτηση Προϊσταμένων Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων, Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων, Προϊσταμένων Ολιγοθεσίων Δημοτικών Σχολείων και Προϊσταμένων Νηπιαγωγείων



Η Τοποθέτηση Προϊσταμένων Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων, Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων, Προϊσταμένων Ολιγοθεσίων Δημοτικών Σχολείων και Προϊσταμένων Νηπιαγωγείων γίνεται με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης.



5. Τοποθετήσεις Στελεχών Εκπαίδευσης



Η τοποθέτηση των Στελεχών Εκπαίδευσης γίνεται με την ακόλουθη σειρά:



Προηγείται η τοποθέτηση των Σχολικών Συμβούλων, ακολουθεί η τοποθέτηση των Διευθυντών Εκπαίδευσης και έπεται η τοποθέτηση των Προϊσταμένων των Γραφείων Εκπαίδευσης και των Προϊσταμένων ΚΕ.Δ.Δ.Υ. (άρθρο 24, παρ. 4 του Ν. 3848/10).

Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου προηγούνται οι επιλογές και οι τοποθετήσεις Διευθυντών Εκπαίδευσης, ενώ όσοι τοποθετηθούν στις θέσεις αυτές δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στις διαδικασίες επιλογής Στελεχών που θα ακολουθήσουν (άρθρο 29, παρ. 2 του Ν. 3848/10).



6. Θητεία Στελεχών και ανάληψη υπηρεσίας

(άρθρο 25 του Ν. 3848/10)



Η Επιλογή και Τοποθέτηση των Στελεχών της Δημόσιας Εκπαίδευσης στις κενές θέσεις γίνεται για τετραετή θητεία, η οποία σε κάθε περίπτωση λήγει την 31η Ιουλίου του τέταρτου έτους που ακολουθεί την επιλογή τους. Η Επιλογή και Τοποθέτηση στις κενούμενες θέσεις γίνεται για το υπόλοιπο της θητείας αυτής. Οι τοποθετούμενοι σε κενές ή κενούμενες θέσεις εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την ανάληψη της υπηρεσίας των νέων στελεχών.

Η ανάληψη υπηρεσίας των τοποθετούμενων από τους αξιολογικούς πίνακες επιλογής είναι υποχρεωτική. Όσοι δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία στις θέσεις που τοποθετούνται διαγράφονται από τον οικείο πίνακα επιλογής.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η θητεία όλων των Στελεχών της Εκπαίδευσης που θα επιλεγούν κατά την πρώτη εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου λήγει ταυτόχρονα την 31.7.2015 (άρθρο 29, παρ. 7 του Ν. 3848/10).



7. Απαλλαγή των Στελεχών Εκπαίδευσης

(άρθρο 26 του Ν. 3848/10)



Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ή του αρμόδιου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από αιτιολογημένη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, οι κατέχοντες θέσεις Στελεχών της Εκπαίδευσης μπορεί να απαλλάσσονται από την άσκηση των καθηκόντων τους:

§ για σοβαρούς προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους ή λόγους υγείας, ύστερα από αίτησή τους ή

§ για σοβαρό λόγο αναγόμενο σε πλημμελή άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, όπως ιδίως για αδυναμία άσκησης ελέγχου επί των υπαλλήλων, αδικαιολόγητη επιείκεια ή μεροληψία κατά τη σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης, μη προσήκουσα συμπεριφορά προς τους πολίτες, ευθυνοφοβία, απροθυμία εφαρμογής νέων μεθόδων οργάνωσης, λειτουργίας και αποδοτικότητας, αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των υποθέσεων, κακή συνεργασία με τους προϊσταμένους, τους υφισταμένους και τα λοιπά Στελέχη της Διοίκησης και μειωμένη ποιοτική και ποσοτική απόδοση.



ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο γνωμοδοτεί για την απαλλαγή Στελέχους της Εκπαίδευσης για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του, ύστερα από ερώτημα του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ή του αρμόδιου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και αφού τηρηθεί η διαδικασία ακρόασης ενώπιον του Συμβουλίου.