RSS

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Μάθε μπαλίτσα, αγόρι μου...

Δείτε ένα καταπληκτικό γκολ!

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων σχεδιάζει η κυβέρνηση

Το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ για να αντισταθμίσει την έλλειψη ενδιαφέροντος στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και να βάλει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Σε μία ύστατη προσπάθεια να μπουν έσοδα στα δημόσια ταμεία, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει το τελευταίο διάστημα να δώσει στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων τη δυνατότητα να τα νομιμοποιήσουν, πληρώνοντας ένα πρόστιμο, ευελπιστώντας να αντισταθμίσει την έλλειψη ενδιαφέροντος που παρατηρείται σχετικά με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων.

Βλέποντας πως η διαδικασία νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων δεν «προχωράει» με τους ρυθμούς που είχε προβλεφθεί, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, φαίνεται να εξετάζει σοβαρά την παραπάνω λύση, προκειμένου να εισπραχθούν μέχρι το τέλος του έτους τα 680 εκατ. ευρώ που αναζητούνται από τη διαδικασία τακτοποίησης κλειστών ημιυπαίθριων και που θα αποτελέσουν «ανάσα» για τα δημόσια έσοδα.

Βέβαια από την εν λόγω ρύθμιση θα εξαιρεθούν όσα αυθαίρετα κτίσματα βρίσκονται σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και σε άλλες προστατευόμενες και ευαίσθητες περιοχές, προκειμένου να μην προκληθούν εντάσεις και αναταραχές και να μη χρεωθεί η κα Μπιρμπίλη αντιπεριβαλλοντική πολιτική. Οι όποιες εξελίξεις αναμένονται μέσα στο επόμενο διάστημα και στους κύκλους του ΥΠΕΚΑ υπάρχει έντονη πεποίθηση πως μία τέτοια πρωτοβουλία θα βρει ανταπόκριση στους πολίτες, ενώ παράλληλα θα δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα της αυθαίρετης οικοδόμησης.
voria

Η Κούβα «φλερτάρει» με την ελεύθερη αγορά


Δύο εντυπωσιακές κινήσεις της κυβέρνησης της Κούβας ανοίγουν το δρόμο προς την ελεύθερη αγορά. Η πρώτη αφορά τις μακροχρόνιες εκμισθώσεις δημόσιας γης από ξένους επενδυτές και η δεύτερη, την ιδιωτική καλλιέργεια και πώληση φρούτων και λαχανικών από τους Κουβανούς πολίτες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της επίσημης κυβερνητικής εφημερίδας της Κούβας, τα δύο αυτά μέτρα πρόκειται να εφαρμοσθούν άμεσα, με απόφαση την οποία έχει ήδη υπογράψει ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο.
Η μακροχρόνια εκμίσθωση δημόσιων εκτάσεων μπορεί να φτάνει και τα 99 χρόνια και σε πρώτη φάση θα αφορά τη δημιουργία γηπέδων γκολφ, πράγμα το οποίο έχουν ζητήσει πολλοί διεθνείς επενδυτικοί όμιλοι.
Και οι δύο αυτές αλλαγές έχουν να κάνουν με τη δεινή κατάσταση της κουβανέζικης οικονομίας και την ανάγκη άμεσης εξασφάλισης εσόδων, παράλληλα όμως δείχνει μια σαφή στροφή της πολιτικής της χώρας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου από τον Ραούλ Κάστρο.
enet

Εκοιμήθη ο πρώην Μητροπολίτης Φλώρινας Αυγουστίνος Καντιώτης

Εκοιμήθη σε ηλικία 104 ετών ο πρώην Μητροπολίτης Φλώρινας Αυγουστίνος Καντιώτης. Ο εκλιπών έχασε τη μάχη με το θάνατο τα ξημερώματα σήμερα στο Νοσοκομείο της Φλώρινας, όπου νοσηλευόταν ύστερα από εγκεφαλικό που είχε υποστεί. Η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μονή Αυγουστίνου στη Φλώρινα, ενώ η εξόδιος ακολουθία έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι.
newsblog

Περαίωση εξπρές με δέλεαρ το κάψιμο των βιβλίων !

Το νέο εύρημα του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να πείσει πάνω από 300.000 επαγγελματίες να μπουν σε μία νέα περαίωση παλαιών χρήσεων, παραπέμπει σε όρους φορολογικής αμνηστίας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, το βασικό κίνητρο, που δίνει η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει τη μαζική συμμετοχή των υπόχρεων, είναι ότι όσοι θα πληρώσουν τους πρόσθετους φόρους θα μπορούν να καταστρέψουν τα βιβλία για τις χρήσεις που περαιώνουν. Κάτι ανάλογο εφαρμόζει για όσους φέρουν στην Ελλάδα καταθέσεις που διατηρούν στο εξωτερικό. Νομιμοποιήθηκε ο επαναπατρισμός κεφαλαίων με προμήθεια 5% υπέρ του Δημοσίου.
Είναι σαφές όμως ότι με τέτοιου είδους ρυθμίσεις αντί να εμπεδώνεται ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ Δημοσίου και πολιτών κυριαρχεί η λογική της προκρούστειας κλίνης που πάντα λειτουργεί υπέρ των ασυνεπών φορολογουμένων και σε βάρος όσων πληρώνουν χωρίς δεύτερη κουβέντα τα εκκαθαριστικά σημειώματα, όπως είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Μόλις την Πέμπτη, το υπουργείο Οικονομικών κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν σε εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής στέλνοντας βίντεο με το ανάλογο μήνυμα. Πώς θα αισθάνονταν άραγε οι συνεπείς φορολογούμενοι εάν θα έβλεπαν ένα βίντεο με λογιστικά βιβλία στην πυρά και βασικό σύνθημα «Μπες στην περαίωση και κάψτα»;
Η φορολογική συνείδηση δεν είναι μόνο δείγμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι βασικό συστατικό κάθε προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης. Εάν υπονομεύεται διαρκώς το αίσθημα του φορολογικού δικαίου, τότε πολύ δύσκολα θα πεισθούν οι πολίτες ότι καλώς πληρώνουν τους φόρους τους, γιατί όλοι το πράττουν ανάλογα με τα εισοδήματά τους…
Antinews

Τα πτυχία που εντάχθηκαν τα τελευταία χρόνια στους κλάδους εκπαιδευτικών Β/θμιας Εκπαίδευσης

1. Για τον κλάδο ΠΕ02-Φιλολόγων γίνονται επίσης δεκτά και τα πτυχία των
Τμημάτων Φιλοσοφίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών (άρθρο 26 παρ.3 του ν. 3577/2007) και Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου [π.δ. 9/2010 (ΦΕΚ 13 Α)].

2. Για τον κλάδο ΠΕ03-Μαθηματικών γίνεται επίσης δεκτό και το Δίπλωμα της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πιστοποιητικό παρακολούθησης του Προγράμματος Σπουδών της κατεύθυνσης Μαθηματικού Εφαρμογών ή το πτυχίο του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης (παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3687/2008).

3. Για τον κλάδο ΠΕ04 γίνεται επίσης δεκτό και το Δίπλωμα της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με πιστοποιητικό παρακολούθησης του Προγράμματος Σπουδών της κατεύθυνσης Φυσικού Εφαρμογών (ΠΕ04.01) ή το πτυχίο του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Παν/μίου Ιωαννίνων ή πτυχίο του τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης(ΠΕ04.04) ή το πτυχίο των Τμημάτων Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου αντίστοιχα (ΠΕ04.05). Οι υποψήφιοι του κλάδου ΠΕ04 θα δηλώνουν και την ειδικότητα στην οποία ανήκουν: ΠΕ04.01 Φυσικών, ΠΕ04.02 Χημικών, ΠΕ04.04 Βιολόγων και ΠΕ04.05 Γεωλόγων [παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 3687/2008 (ΦΕΚ 159/τ.Α΄) και άρθρο 39 του ν. 3794 /2009].

4. Για τον κλάδο ΠΕ09 Οικονομολόγων γίνονται δεκτοί και πτυχιούχοι τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (πρώην Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές και του τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

5. Για τον κλάδο ΠΕ10 Κοινωνιολόγων γίνονται δεκτοί και πτυχιούχοι του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας με κατεύθυνση Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

6. α. Για τον κλάδο ΠΕ12 Ραδιοηλεκτρολόγων γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι φυσικού τμήματος πανεπιστημίων με ενδεικτικό μεταπτυχιακών σπουδών ηλεκτρονικής και ραδιοηλεκτρολογίας ή ηλεκτρονικού αυτοματισμού ή μεταπτυχιακού διπλώματος ισότιμου με τα παραπάνω μόνο ενδεικτικά.
β. Οι ειδικότητες ΠΕ12.05 Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και ΠΕ12.06 Ηλεκτρονικών Μηχανικών – ΠΕ12.10 Φυσικών-Ραδιοηλεκτρολόγων του κλάδου ΠΕ12 διορίζονται σε χωριστές θέσεις. Ως εκ τούτου, δεν υφίσταται η ενοποιημένη ειδικότητα ΠΕ12.05 και οι πίνακες θα καταρτιστούν ξεχωριστά ως εξής:
- ΠΕ12.05 Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και
- ΠΕ12.06 Ηλεκτρονικών Μηχανικών – ΠΕ12.10 Φυσικών- Ραδιοηλεκτρολόγων (ενοποιημένος).

7. Για τον κλάδο ΠΕ12.04 Μηχανολόγων Μηχανικών γίνονται δεκτοί και πτυχιούχοι του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών (πρώην Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επίσης, εφεξής γίνονται δεκτοί και πτυχιούχοι του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών (πρώην Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

8. Από τις διατάξεις της αριθμ. 23987/Δ2/25-02-2008 (ΦΕΚ 328/τ.Β΄/28-02-08) κ.υ.α. ορίζεται ότι η παράγραφος γ΄ του άρθρου 2 της υπ΄ αρίθμ. 13934/Δ2/12-02-2001 (ΦΕΚ 204/τ.Β΄/02-03-01) κ.υ.α. αντικαθίσταται ως εξής: «για την ειδικότητα ΠΕ12.13 Περιβαλλοντολόγων: πτυχίο τμήματος Περιβάλλοντος, Μηχανικού Περιβάλλοντος, Σχεδιασμού Νησιωτικού Περιβάλλοντος και Χαρτογραφίας (Περιβαλλοντικής Χαρτογραφίας) (Π.Σ.Ε.), Επιστημών και Πολιτισμού-Κατεύθυνση Επιστημών Περιβάλλοντος (Π.Σ.Ε.) ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής και πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας».

9. Για τον κλάδο ΠΕ13 Νομικών και Πολιτικών Επιστημών γίνονται δεκτοί και πτυχιούχοι του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (πρώην Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση Πολιτικές Σπουδές και Διπλωματία. Διευκρινίζεται ότι οι υποψήφιοι του κλάδου ΠΕ13, που απέκτησαν πτυχίο του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου μετά τις 30/6/1984, δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση.

10. Για τον κλάδο ΠΕ14.04 Γεωπόνων- Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος γίνονται δεκτοί και πτυχιούχοι του τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος (πρώην Γεωπονίας, Ζωικής Παραγωγής και Υδάτινου Περιβάλλοντος) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επίσης, γίνονται δεκτοί και πτυχιούχοι του τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (πρώην Τμήμα Φυτικής Παραγωγής), καθώς και του τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών (πρώην Τμήμα Ζωικής Παραγωγής) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

11. Για τους υποψηφίους του κλάδου ΠΕ15-Οικιακής Οικονομίας γίνεται δεκτό μόνον Πτυχίο Οικιακής Οικονομίας ή Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής (άρθρο 21 παρ.1 του ν. 3475/2006).

12. α. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 38834/Δ2/11-4-2007 Υ. Α. (ΦΕΚ 619 Β΄) οι πτυχιούχοι του Τμήματος Ενεργειακής Τεχνικής κατά την κατεύθυνση σπουδών τους (κατεύθυνση Ενεργειακού Ηλεκτρολόγου και κατεύθυνση Ενεργειακού Μηχανολόγου) εντάσσονται αντίστοιχα στις ειδικότητες Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων του κλάδου ΠΕ17 Τεχνολόγων. Η προσφερθείσα προϋπηρεσία αναπληρωτών-ωρομισθίων μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους 2006-2007 στην ειδικότητα Τεχνολόγων Ενεργειακής Τεχνικής υπολογίζεται εφεξής στην ειδικότητα στην οποία εντάσσονται κατά την κατεύθυνση σπουδών που έχουν παρακολουθήσει.
β. Σύμφωνα με την αριθμ. 62978/Δ2/01-06-2009 (ΦΕΚ 1068, τ. Β΄) Κ.Υ.Α. συστήνεται η ειδικότητα ΠΕ17.12- Τεχνολόγων Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου και τυπικά προσόντα διορισμού ορίζονται πτυχίο τμήματος Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμων Σχολών της αλλοδαπής αντίστοιχης ειδικότητας και πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας ή κάποιο ισοδύναμο προς αυτά της παρ. 4 του άρθρου 6 του ν. 2525/1997, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

13. α. Σύμφωνα με την αριθμ. 140340/Δ2/6-12-2007 Υ.Α. (ΦΕΚ 2400/20-12-2007 τ.Β΄) στον κλάδοΠΕ18 καταργείται η ειδικότητα ΠΕ18.06 Κοπτικής-Ραπτικής και ιδρύεται η ειδικότητα «Σχεδιασμός και Παραγωγή Ενδυμάτων» με τυπικά προσόντα διορισμού το πτυχίο ΤΕΙ του Τμήματος Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων και Πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας. Η νέα ειδικότητα συγχωνεύεται με την ειδικότητα ΠΕ18.20-Κλωστοϋφαντουργίας με την ονομασία «Κλωστοϋφαντουργία-Σχεδιασμός και Παραγωγή Ενδυμάτων ».
Με την ίδια υπουργική απόφαση ορίζεται ότι στον κλάδο ΤΕ01-Πτυχιούχων ΠΑΤΕΣ της ΣΕΛΕΤΕ οι ειδικότητες ΤΕ01.22-Κοπτικής Ραπτικής και ΤΕ01.27-Κλωστοϋφαντουργίας ενοποιούνται και η νέα ενοποιημένη ειδικότητα φέρει την ονομασία «Κοπτικής-Ραπτικής-Κλωστοϋφαντουργίας»(ΤΕ01.37).
β. Για τον κλάδο ΠΕ18.41-Δραματικής Τέχνης απαιτείται πτυχίο Τεχνολογικού Εκπ/κού Ιδρύματος αντίστοιχης ειδικότητας ή πτυχίο σχολών Δραματικής Τέχνης της ημεδαπής αναγνωρισμένου από το ΙΤΕ ως ισοτίμου με ανώτερη ή ανώτατη βαθμίδα εκπαίδευσης (αριθμ. Δ2/13934/12-02-2001 Κ.Υ.Α. ΦΕΚ 204 τ. Β΄ σε συνδυασμό με την αριθμ. 2578/12-9-2008 γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ, που έγινε δεκτή από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).

γ. Για τον κλάδο ΠΕ18.44 απαιτείται πτυχίο του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής αντίστοιχης ειδικότητας και πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας ή κάποιο ισοδύναμο προς αυτά της παρ. 4 του άρθρου 6 του Ν. 2525/1997 (ΦΕΚ 188 Α΄), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει [αριθμ. 20778/Δ2/3-5-2010 (ΦΕΚ 696 Β΄) κ.υ.α.]

14. α. Για τους υποψηφίους του κλάδου ΠΕ19-Πληροφορικής Πανεπιστημίου απαιτείται πτυχίο ή δίπλωμα Πληροφορικής ή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ή Επιστήμης Υπολογιστών ή Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ή Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής ή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ή Ηλεκτρονικής και Μηχανικών Υπολογιστών ή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών ή Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων (ή Ψηφιακών Συστημάτων, όπως μετονομάστηκε με το π. δ. 151/2009/ΦΕΚ 194 Α΄). ή Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων ή Μηχανικών Η/Υ Τηλ/νιών και Δικτύων ή του Προγράμματος Σπουδών Επιλογής «Επιστήμες και Πολιτισμός» με κατεύθυνση «Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Εφαρμογές τους», ή Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, ή Επιστήμης και Τεχνολογίας Επικοινωνιών ή Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών ή Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένος ισότιμος ή αντίστοιχος τίτλος σπουδών αντίστοιχων Τμημάτων Πανεπιστημίων της αλλοδαπής.
β. Για τους υποψηφίους του κλάδου ΠΕ20-Πληροφορικής Τ.Ε.Ι. απαιτείται πτυχίο ή δίπλωμα Πληροφορικής ή Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων ή Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων ή Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών ή Πληροφορικής και Επικοινωνιών ή Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων ή Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία ή Διαχείρισης Πληροφοριών ή Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης ή Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας ή Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ή Βιομηχανικής Πληροφορικής ή Αυτοματισμού ΤΕΙ της ημεδαπής ή αναγνωρισμένος ισότιμος ή αντίστοιχος τίτλος σπουδών αντίστοιχων Τμημάτων Τ.Ε.Ι. της αλλοδαπής.

15. Για τον κλάδο ΠΕ40-Ισπανικής Γλώσσας της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απαιτείται ως τυπικό προσόν πρόσληψης Πτυχίο Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας ή πτυχίο Τμήματος Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας με κατεύθυνση Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμο αντιστοίχου ειδικότητας ομοταγούς ιδρύματος της αλλοδαπής ή πτυχίο προγράμματος σπουδών «Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (αριθμ. 43140α /Δ2/17-08-2009 (ΦΕΚ 1802/31-08-2009, τ. Β΄) κ.υ.α.).

16. Για τους υποψηφίους του κλάδου ΤΕ01 απαιτείται αναγνωρισμένο από το ΥΠΕΠΘ πτυχίο Μέσης Τεχνικής Σχολής ή ΤΕΛ ή ΕΠΛ ειδίκευσης ή Β΄ κύκλου Τ.Ε.Ε. ή πτυχίο και βεβαίωση ισοτιμίας του συγκεκριμένου πτυχίου με πτυχίο Μέσης Σχολής, από τον Ο.Ε.Ε.Κ, εάν δεν είναι σαφής η βαθμίδα εκπαίδευσης.

17. Για τους υποψηφίους του κλάδου ΔΕ01 απαιτείται αναγνωρισμένο από το ΥΠΕΠΘ πτυχίο Α΄ Κύκλου Τ.Ε.Ε. ή Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής ή Κατώτερης Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής ή πτυχίο και βεβαίωση από τον Ο.Ε.Ε.Κ., από την οποία να προκύπτει ότι είναι ισότιμο και αντίστοιχο με πτυχίο Κατώτερης Επαγγελματικής Σχολής, και τριετής (3ετής) επαγγελματική πείρα στην ειδικότητα μετά την κτήση του πτυχίου. Για τα πτυχία εξωτερικού απαιτείται ισοτιμία από τον Ο.Ε.Ε.Κ. από την οποία να προκύπτει η αντίστοιχη ειδικότητα.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Η επαγγελματική πείρα αποδεικνύεται: α. Για τους ασφαλισμένους στον Ο.Α.Ε.Ε. (πρώην ΤΕΒΕ), από βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, στην οποία θα αναφέρονται η ιδιότητα και τα χρονικά διαστήματα απασχόλησής τους και β. Για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, από βεβαίωση του εργοδότη και επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του βιβλιαρίου ενσήμων. Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι στερούνται επαγγελματικής εμπειρίας, συμψηφίζεται ίσης χρονικής διάρκειας διδακτική προϋπηρεσία, η οποία δε μοριοδοτείται (παρ. γ άρθρο 2 του ν. 3687/2008).

18. Για τον κλάδο ΠΕ16.01 Μουσικής απαιτείται: Πτυχίο τμήματος Μουσικών Σπουδών ή Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο ομοταγούς ιδρύματος της αλλοδαπής, εφόσον συντρέχουν και οι προϋποθέσεις της διάταξης της παρ. 10 του άρθρου 14 του ν. 1566/1985 (ελληνομάθεια).
Οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ16.01 Μουσικής δύνανται να διορίζονται σε κενές οργανικές θέσεις ή να προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Προκειμένου όμως να διοριστούν ή να προσληφθούν ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι στα μουσικά σχολεία, για τη διδασκαλία μαθημάτων μουσικής ειδίκευσης και την άσκηση στα εργαστήρια, απαιτείται να προκύπτει από το πτυχίο ή από έγγραφο που έχει προσαρτηθεί σε αυτό η μουσική ειδίκευση.

19. Για τον κλάδο ΠΕ16.02 Μουσικής απαιτείται: Πτυχίο του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ηπείρου ή ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο ομοταγούς ιδρύματος της αλλοδαπής, εφόσον συντρέχουν και οι προϋποθέσεις της διάταξης της παρ. 10 του άρθρου 14 του ν. 1566/1985 (ελληνομάθεια).
Οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ16.02 Μουσικής δύνανται να διορίζονται σε κενές οργανικές θέσεις ή να προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι μόνο στα μουσικά σχολεία για τη διδασκαλία μαθημάτων μουσικής ειδίκευσης και την άσκηση στα εργαστήρια, τα οποία είναι αντίστοιχα με τη μουσική ειδίκευση που προκύπτει από το βασικό πτυχίο ή από έγγραφο που έχει προσαρτηθεί σε αυτό.

20. Για τον κλάδο ΤΕ.16 Μουσικής απαιτείται: πτυχίο μουσικής ειδίκευσης αναγνωρισμένου μη Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή πτυχίο μουσικής ειδικότητας του άρθρου 8 παρ. 5 του Ν. 2158/1993 (ΦΕΚ 109 τ. Α’) ή πτυχίο ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής και απολυτήριο εξαταξίου Γυμνασίου ή Λυκείου της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής, καθώς και βεβαίωση τρίμηνης παιδαγωγικής επιμόρφωσης της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.. Αν οι υποψήφιοι δεν έχουν απολυτήριο ελληνικού εξαταξίου γυμνασίου ή λυκείου εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 14 του ν. 1566/1985 (ελληνομάθεια).

21. α. Για τον κλάδο ΠΕ 17.13 Τεχνολόγων Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής απαιτείται: πτυχίο τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής της Σχολής Μουσικής Τεχνολογίας Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής αντίστοιχης ειδικότητας.
β. Για τον κλάδο ΠΕ 17.14 Τεχνολόγων Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων απαιτείται: πτυχίο τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων της Σχολής Μουσικής Τεχνολογίας Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής αντίστοιχης ειδικότητας.
alfavita

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

"Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις": Από τον Αλέξη Μπρίντακ στη χθεσινή σύγκρουση "άνευ αερομαχίας"!

Αρκετές ομοιότητες, αλλά και διαφορές με την χθεσινή τραγωδία στη νότια Κρήτη, έχει ένα άλλο τραγικό ατύχημα που στοίχισε την ζωή σε έναν από τους καλύτερους πιλότους F-16, όχι μόνο της Π.Α., αλλά και γενικότερα - όπως λένε όσοι ήξεραν από κοντά τον σμηναγό Αλέξη Μπρίντακ. Στις 26 Νοεμβρίου 1992 κατά τη διάρκεια συνδυασμένης άσκησης εικονικής αερομαχίας DACT-4 (Dissimilar Air Combat Tactics) «Ιέραξ 3», στο Βόρειο Αιγαίο (μεταξύ των νήσων Σκύρου, Σκατζούρας και Πιπέρι), στην οποία έπαιρναν μέρος συνολικά 8 μαχητικά αεροσκάφη της Π.Α. (4 F-16C, 4 Mirage 2000EGM), δύο από τα αεροσκάφη (ένα F-16 και ένα Μirage 2000) συγκρούστηκαν στον αέρα κατά τη διάρκεια ελιγμών, με αποτέλεσμα το θάνατο του εκ Κωνσταντινούπολης σμηναγού Αλέξη Μπρίντακ και την συντριβή και των δύο αεροσκαφών.
Aξίζει να δούμε πως έγινε εκείνο το ατύχημα για να
εξάγουμε κάποια συμπεράσματα και για το σήμερα: Στις 10.20 το πρωί εκείνης της ημέρας και ενώ άρχιζε το τρίτο και τελευταίο στάδιο της εικονικής αερομαχίας, σε ύψος 12.000 -15.000 ποδών, το Νο 2 των F-16C Block 30 ο σμηναγός Αλέξης Μπρίντακ, βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με το Νο3 των Mirage 2000EGM, υποσμηναγό Δημήτρη Μπράτσιο. O διαχωρισμός ήταν μικρός και υπαγόρευε τη χρήση πυροβόλων των 20 χλστ. Μ61 Vulcan (FOX 3).
Το Mirage 2000 επιχείρησε κλειστό ελιγμό (break) για να βγει από τις παραμέτρους βολής του F-16, ενώ το F-16 προσπάθησε να παραμείνει στη στροφή και να κάνει snap up shooting. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το Mirage 2000 έχει μεγαλύτερες δυνατότητες στιγμιαίου ρυθμού στροφής που υποβοηθείται και από την πτέρυγα δέλτα, που στην περίπτωση αυτή λειτουργεί σαν τεράστιο αερόφρενο που επιβραδύνει απότομα το αεροσκάφος, αναγκάζοντας τον αντίπαλο να αστοχήσει και να περάσει μπροστά από το αμυνόμενο αεροσκάφος (oveshooting).
Ο Μπρίντακ κατάφερε με μεγάλη δυσκολία να μείνει στη στροφή, αλλά ήταν άτυχος: Η απόσταση ήταν μικρή, το δικό του αεροσκάφος στην προσπάθεια να κρατηθεί στην στροφή είχε πλησιάσει κάτι παραπάνω από κοντά και το αποτέλεσμα ήταν η καλύπτρα του αεροσκάφους του να κτυπήσει το κάθετο ουραίο σταθερό του Mirage 2000. O θάνατος του υπήρξε ακαριαίος.
Το Μιράζ υπέστη σοβαρές βλάβες στα πηδάλια από τη σύγκρουση και κατέστη ακυβέρνητο, με αποτέλεσμα ο υποσμηναγός Δ. Μπράτσιος να αναγκασθεί να το εγκαταλείψει με επιτυχία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η άσκηση «Ιέραξ 3» ήταν ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας (τότε έχει διαφορετική μορφή), αλλά τότε ήταν η μοναδική που αποτύπωνε με την μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα μια πραγματική αερομαχία. Καθιερώθηκε το 1990, όταν είχε διαπιστωθεί ότι τα πράγματα στο Αιγαίο με την είσοδο δεκάδων F-16 σε υπηρεσία στην τουρκική Αεροπορία είχαν αλλάξει σε βάρος της Π.Α. και χρειαζόταν η απόκτηση της μεγαλύτερης δυνατής ποιοτικής υπεροχής από πλευράς ικανοτήτων έμψυχου υλικού.
Μετά το ατύχημα, σε συνέντευξη Τύπου, ο τότε Αρχηγός ATA αντιπτέραρχος K. Χίου δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να εκτελούμε αυτήν την άσκηση γιατί δεν έχουμε άλλη εκλογή». Βέβαια στο χθεσινό ατύχημα είχαμε αεροσκάφη του ίδιου τύπου, αλλά και της ίδιας Μοίρας (για πρώτη φορά γίνεται τέτοια ατύχημα με αεροσκάφη της ίδιας Μοίρας), αλλά ισχύει πάντα το «Εκπαιδευόμαστε όπως θα πολεμήσουμε».
Αυτό βέβαια που πρέπει να τονιστεί είναι ότι, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, τα δύο αεροσκάφη δεν συγκρούστηκαν κατά την διάρκεια αερομαχίας, όπως αρχικά είχε αφεθεί να διαρρεύσει. Ανήκαν στον ίδιο σχηματισμό (το διθέσιο ήταν ο νο1 και το μονοθέσιο ο νο2) και προφανώς σε κάποιο απότομο ελιγμό, πιθανόν αποφυγής ραντάρ ή επερχόμενου βλήματος, συγκρούστηκαν μεταξύ τους...
Αυτό είναι πλέον βέβαιο, όπως βέβαιο είναι πλέον αυτό που έγραψε πρώτο χθες το defencenet.gr, ότι κτυπήθηκε το κάτω μέρος του διθέσιου με το επάνω μέρος του μονοθέσιου αεροσκάφους.
defencenet

Για θερμό χειμώνα προετοιμάζεται η ΑΔΕΔΥ

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα που χωρίζει την κυβέρνηση από τους συνδικαλιστές του Δημοσίου, ύστερα και από τη σημερινή συνάντηση αντιπροσωπείας της ΑΔΕΔΥ με τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών. Όπως γνωστοποιήθηκε, δεν κατάφεραν να αποσπάσουν κυβερνητική δέσμευση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Μετά τη συνάντηση, ο Ηλίας Δόλγιρας, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της ΑΔΕΔΥ προέβλεψε θερμό χειμώνα. Προανήγγειλε κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από το συλλαλητήριο στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στις 11 Σεπτεμβρίου. Στις 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Η ΑΔΕΔΥ ζητά την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα, ενώ απορρίπτει το ενδεχόμενο νέων μισθολογικών περικοπών, όπως και την αντικατάσταση του ενιαίου μισθολογίου από κλαδικά. Παράλληλα, εκτιμούν ότι ο υπερδιπλασιασμός των συνταξιοδοτήσεων δημιουργεί προβλήματα στην εφαρμογή των διατάξεων του Καλλικράτη και ενέχει τον κίνδυνο διοικητικού χάους.
Βγαίνοντας από τη συνάντηση, η Δέσποινα Σπανού, επίσης μέλος της εκτελεστικής γραμματείας, κατηγόρησε τους υπουργούς ότι έκαναν τη συνάντηση για το θεαθήναι.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, δήλωσε ότι δεν υπήρξε κυβερνητική δέσμευση, επειδή η συνάντηση είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, εν όψει των επαφών του πρωθυπουργού με τους συνδικαλιστικούς φορείς, πριν από τη ΔΕΘ.
Enet

Ο τελευταίος Πατριάρχης της Πόλης


Στο αφιέρωμα στο Πατριαρχείο και την ελληνική κοινότητα της Πόλης, με τίτλο "Ο τελευταίος Πατριάρχης στην Τουρκία;" το CNN κάνει μία εκτενή αναφορά στο πρόσωπο του Βαρθολομαίου, στην πιθανότητα να είναι ο τελευταίος που κατέχει το θρόνο και ζει στην Κωνσταντινούπολη και μιλά με μέλη της παροικίας, για τις σχέσεις με το τουρκικό κράτος.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφέρει, είναι η ζωντανή ενσάρκωση μιας αρχαίας παράδοσης. Από την ιστορική βάση του στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, ο 270ος Πατριάρχης δεν διστάζει να μοιραστεί την άποψή του ότι είναι ο άμεσος διάδοχος του Αποστόλου Ανδρέα.
Για το CNN, σήμερα ο Πατριάρχης είναι ο "πρώτος μεταξύ ίσων" στην ηγεσία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ταυτόχρονα, ο πνευματικός ηγέτης 250 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Αλλά λίγοι από αυτούς ζουν στην πατρίδα του. "Είμαστε μια μικρή χριστιανική μειονότητα," τονίζει ο Βαρθολομαίος.
"Έχουμε υποστεί πολλά, εξαιτίας της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης και της έλλειψης αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Και αυτός είναι ο λόγος, στον οποίο οφείλεται η φυγή του μεγαλύτερου μέρους των πιστών μας" αναφέρει.
Και συνεχίζει: "Η κάποτε ακμάζουσα ελληνική κοινότητα της Τουρκίας χάνεται. Η χώρα είναι κυρίως μουσουλμανική και καθοδηγείται από μια κοσμική κυβέρνηση που είχε μια πολύπλοκη σχέση με το Πατριαρχείο".
Ο τελευταίος Πατριάρχης στην Πόλη
Αν λοιπόν η τουρκική νομοθεσία και οι συμπεριφορές δεν αλλάζουν, ο Βαρθολομαίος ίσως αποτελέσει τον τελευταίο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, αναφέρει το δίκτυο.
"Δεν είμαστε όλοι σε απόγνωση για το μέλλον της εκκλησίας μας", είπε ο Βαρθολομαίος. "Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι ταυτόχρονα και αδύνατο."
Η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει βέτο σε κάθε υποψήφιο για τη θέση του Πατριάρχη, αναφέρει το CNN. Και σχολιάζει το γεγονός ότι η Τουρκία απαιτεί να είναι Τούρκος πολίτης. Ο Βαρθολομαίος είναι, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς που επιθυμούν να τον διαδεχτούν όχι, επισημαίνει.
Η κυβέρνηση έχει προτείνει την προσφορά τουρκικής υπηκοότητας σε Ορθόδοξους αρχιεπίσκοπους στο εξωτερικό, αναφέρει το CNN και επισημαίνει πως αρκετοί έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα, αλλά μέχρι στιγμής καμία υποψηφιότητα δεν έχει εγκριθεί, ενώ η τουρκική κυβέρνηση αρνείται επίσης, να αναγνωρίσει τον τίτλο του Οικουμενικού Πατριάρχη ως διεθνούς θρησκευτικού ηγέτη.
Το CNN μίλησε και με τον Γιώργο Στεφανόπουλο ένα από τα μέλη της ελληνικής παροικίας.
"Είμαι αξιοπερίεργο τώρα στην Τουρκία", είπε. "Συνηθίσαμε να είμαστε μια μειονότητα. Τώρα είμαστε απλώς αξιοπερίεργο"
Ο Στεφανόπουλος -αναφέρει το δίκτυο- αποτελεί τον ηγέτη της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης. Περίπου 50 χρόνια πριν, η κοινότητα αριθμούσε περισσότερα από 100.000 μέλη. Σήμερα, είναι πιθανώς λιγότερο από 3.000.
Επιμένει δε ότι η μείωση δεν ήταν τυχαία και κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση. Ο Γ.Στεφανόπουλος αναφέρεται στο πογκρόμ του 1955, τις εξεγέρσεις κατά των Ελλήνων και της ελληνικής ιδιοκτησίας και στο γεγονός ότι η βία στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι έχει ενορχηστρωθεί από τις τουρκικές αρχές.
Ως αποτέλεσμα, λέει, οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης εγκατέλειψαν τη χώρα κατά κύματα. Η σημερινή τουρκική κυβέρνηση αναφέρει ότι τα γεγονότα αυτά είναι από το μακρινό παρελθόν και τώρα υπάρχει προοπτική συμφιλίωσης.
"Η Τουρκία διανύει μια μεταβατική περίοδο", δήλωσε στο CNN ο Εγκεμέν Μπαγκίς, υπουργός για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.
" Η Τουρκία μπορεί να γίνει πολύ πιο δημοκρατική, πιο ευημερούσα, πιο διαφανής κοινωνία" αναφέρει.
Το CNN αναφέρεται και στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, γράφοντας ότι για περισσότερο από έναν αιώνα λειτουργούσε εύρυθμα και παρήγαγε μορφωμένους Έλληνες ορθόδοξους επίσκοπους, θεολόγους και πατριάρχες, μέχρι το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας να διατάξει το κλείσιμό της το 1971.
"Θέλουμε να ανοίξει εκ νέου αυτό το σχολείο, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε νέες ιερείς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο", είπε στο δίκτυο ελληνικής καταγωγής θεολόγος.
"Ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει η κοινότητα είναι να επιτευχθεί ένας βαθμός προοπτικής. Έχουμε παίξει ένα σημαντικό ιστορικό ρόλο σε αυτή την πόλη στο πέρασμα των αιώνων και νομίζω ότι πρέπει να το κάνουμε τώρα" λέει στο CNN ο Χάρης Ρήγας που μετανάστευσε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη.
Το CNN κλείνει το αφιέρωμα με την πρόσφατη λειτουργία του Πατριάρχη στη Μονή Σουμελά, στην οποία διαβλέπει την προοπτική βελτίωσης των σχέσεων Πατριαρχείου και Άγκυρας, ωστόσο επισημαίνει ότι η καχυποψία θα υπάρχει πάντα.

News247

Στο internet η εικονική «ανέλκυση» του Τιτανικού...

Η αποστολή που θα μεταβεί στην περιοχή του ναυαγίου του Τιτανικού και θα προσπαθήσει να κάνει μια «εικονική ανέλκυση» με την βοήθεια καμερών και σόναρ, αναχώρησε τελικά την Δευτέρα το βράδυ, ανακοίνωσαν στην ιστοσελίδα τους οι οργανωτές της αποστολής.
"Στις 20:38 μ.μ. της Δευτέρας (0:38 GMT Τρίτη), ένα όμορφο βράδυ λουσμένο στο φως του φεγγαριού, το πλοίο "Jean Charcot" αναχώρησε από τον Αγιο Ιωάννη της Νέας Γης για την περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού.
Η αποστολή Τιτανικός άρχισε", δηλώνει
θριαμβευτικά η ομάδα κάτω από μια σειρά φωτογραφιών του επιστημονικού σκάφους που απομακρύνεται από την αποβάθρα.
Η αναχώρηση καθυστέρησε 24 ώρες λόγω της ανάγκης να γίνει τελικός έλεγχος ορισμένων εξοπλισμών, είχε ανακοινώσει νωρίτερα στην σελίδα της στο Twitter η αμερικανική εταιρεία RMS Titanic, η οποία κατέχει τα δικαιώματα εξερεύνησης του ναυαγίου.
Η επιστημονική ομάδα θα κάνει μιαν αποστολή 20 ημερών κατά την οποία ένα υποβρύχιο ρομπότ εξοπλισμένο με βιντεοκάμερες θα επιθεωρήσει και θα κινηματογραφήσει από πολύ κοντά το ναυάγιο του διάσημου υπερωκεανίου.
Ένα άλλο υποβρύχιο εξοπλισμένο με ένα ισχυρό και εξελιγμένο σόναρ θα πρέπει να επιτρέψει στο πλήρωμα να χαρτογραφήσει την περιοχή του ναυαγίου του υπερωκανίου, που βυθίστηκε το 1912 στα ανοιχτά των καναδικών ακτών, και να κάνει μια τρισδιάστατη εικονική αναπαράσταση.
Η εταιρεία της Ατλάντα, αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι η αποστολή αυτή θα είναι "ίσως η πιο τεχνολογικά προηγμένη που οργανώθηκε ποτέ". Ο πρόεδρος της RMS Titanic Κρίστοφερ Νταβίνο, είπε ότι ο στόχος είναι "να δημιουργήσουμε την πιο λεπτομερή τωρινή εικόνα της τοποθεσίας του ναυαγίου".
Χαρακτήρισε την επιχείρηση αυτή "εικονική ανέλκυση" του Τιτανικού που "θα προσδιορίσει για πάντα την τωρινή του κατάσταση στα μυαλά και τις καρδιές της ανθρωπότητας".
Αρχαιολόγοι και ωκεανογράφοι επί του "Jean Charcot" θα αξιολογήσουν την κατάσταση του ναυαγίου και θα καταγράψουν τα στοιχεία του.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν όλη την αποστολή στο Διαδίκτυο (www.expeditiontitanic.com), καθώς και στα δίκτυα Facebook και Twitter.
Ο Τιτανικός βυθίστηκε μετά από πρόσκρουση σε παγόβουνο στο παρθενικό του ταξίδι στον Ατλαντικό, προκαλώντας το θάνατο 1.500 ατόμων.
Το ναυάγιο εντοπίστηκε το 1985 σε βάθος περίπου 4.000 μέτρων.
enet

Τι χρειάζεται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων

Στην έγκριση των ειδικών όρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων σε κτήρια και περιοχές εντός και εκτός σχεδίου πόλεως προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αναφορικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτήρια εντός σχεδίου, προβλέπεται ότι: • Επιτρέπεται σε δώματα, στέγες, σκίαστρα, προσόψεις, αλλά και σε ακάλυπτους χώρους εντός σχεδίου.

• Αν έχουν ισχύ μικρότερη ή ίση των 10 κιλοβατωρών θα πραγματοποιείται σύμφωνα με το Ειδικό Πρόγραμμα για τα κτήρια.

• Αν έχουν ισχύ μεταξύ 10 και 100 κιλοβατωρών θα πρέπει να γνωστοποιείται στις αρμόδιες υπηρεσίες

• Αν έχουν ισχύ ίση ή μεγαλύτερη των 100 κιλοβατωρών θα απαιτείται έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.

Η εγκατάσταση συστημάτων σε παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά κέντρα πόλεων και διατηρητέα κτήρια, απαιτείται επιπρόσθετα η γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ).

Για την την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτήρια εκτός σχεδίου, προβλέπεται ότι:

• Αν έχουν ισχύ μεταξύ 10 και 100 κιλοβατωρών θα πρέπει να γνωστοποιείται στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και συνυποβολή τοπογραφικού διαγράμματος και αντίγραφου της οικοδομικής άδειας.

• Αν έχουν ισχύ ίση ή μεγαλύτερη των 100 κιλοβατωρών θα απαιτείται έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας και η συνυποβολή τοπογραφικού διαγράμματος και αντιγράφου της οικοδομικής άδειας.

Για την την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γήπεδα και οικόπεδα εντός σχεδίου, προβλέπεται:

• Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας ανεξαρτήτως της ισχύος του συστήματος.

Για την την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γήπεδα και οικόπεδα εκτός σχεδίου, προβλέπεται:

• Η κάλυψη του γηπέδου μέχρι 60%, χωρίς να απαιτείται η αρτιότητα ή η οικοδομησιμότητα. Δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, ούτε έγκριση της αρμόδιας επιτροπής Πολεοδομικού & Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ)

• Ακολουθούνται απλούστερες διαδικασίες για την έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, με μόνα δικαιολογητικά μία σύντομη περιγραφή των εργασιών, καθώς και ένα τοπογραφικό σχέδιο με τη θέση εγκατάστασης του εξοπλισμού.

• Σε ειδικές περιπτώσεις, όπως σημαντική διαμόρφωση εδάφους και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους απαιτείται έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ).
enet

Λίπασμα τα υπολείμματα φαγητών του φοιτητικού εστιατορίου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Δεν θα καταλήγουν στη χωματερή Δουρούτης ή στον ΧΥΤΑ τα αποφάγια και τα υπολείμματα τροφίμων από το φοιτητικό εστιατόριο στην πανεπιστημιούπολη, αφού το Ίδρυμα εγκατέστησε σύστημα λιπασματοποίησης χωρητικότητας ενός τόνου, το οποίο θέτει σε δοκιμαστική λειτουργία σήμερα.
Τα τροφικά υπολείμματα, σημειώνεται σε ανακοίνωση της πρυτανείας αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στη διαχείριση των αστικών- στέρεων αποβλήτων λόγω των διασταλαγμάτων και των οσμών που προκύπτουν από τις βιολογικές διαδικασίες. Με τη διαδικασία της λιπασματοποίησης τα τροφικά υπολείμματα θα οδηγούνται σε έναν κλειστού τύπου βιοαντιδραστήρα όπου θα μετατρέπονται σε οργανικό λίπασμα. Έχει προβλεφθεί εγκατάσταση βιοφίλτρων, έτσι ώστε ο χώρος να μην απειλείται από δυσάρεστες οσμές. Το οργανικό λίπασμα που προκύπτει από την παραπάνω διαδικασία θα αποθηκεύεται και θα χρησιμοποιείται σε αναπλάσεις χώρων, είτε εντός είτε, εφόσον αυτό ζητηθεί, εκτός Πανεπιστημιούπολης. Για την επιτυχία του προγράμματος ανακύκλωσης και για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενεργοποίηση και συμμετοχή φοιτητών, μελών ΔΕΠ και λοιπού προσωπικού της Πανεπιστημιούπολης, εκτός από τη σχετική ενημέρωση, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, προβλέπεται η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών ημερίδων καθώς και η ένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ως ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό ίδρυμα, θέλοντας να εφαρμόσει τις αρχές της ορθής διαχείρισης του περιβάλλοντος έχει προβεί στη συγκεκριμένη εγκατάσταση του συστήματος στο πλαίσιο του γενικότερου προγράμματος ανακύκλωσης που εφαρμόζεται στο Πανεπιστήμιο. «Ευελπιστούμε, καταλήγει η ανακοίνωση, ότι το πρόγραμμα αυτό, οργανωμένο μεθοδικά, θα λειτουργήσει υποδειγματικά και θα αποτελέσει παράδειγμα- πρόταση και πρόκληση για άλλους αντίστοιχους χώρους, Πανεπιστημίων, σχολείων και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα».
epirus-ellas.blog

Επικίνδυνες διακοπές στα Βαλκάνια

Οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας προσπαθούν με διάφορους τρόπους να ενθαρρύνουν τον τουρισμό, όμως οι ξένοι επισκέπτες στη περιοχή, συχνά βρίσκονται μπροστά σε παράξενες εκπλήξεις.
Για παράδειγμα, οι πεζοπόροι που σκαρφαλώνουν στα βουνά γύρω από το Σεράγεβο, θα πρέπει συνεχώς να έχουν το νου τους στις θαμμένες παντού νάρκες. Στη Κροατία, οι δημοφιλείς λίμνες Plitvice, αποτελούν τους υγρούς τάφους όχι μόνο νεκρών των πρόσφατων πολέμων, αλλά και πολλών από την εποχή του Β`ΠΠ.
Η Σερβία εκτιμά πως υπάρχουν 183 εκατομμύρια τετραγωνικά εδάφους της, που είναι γεμάτο από βόμβες του ΝΑΤΟ. Βόμβες που
τα Νατοϊκά αεροσκάφη έριξαν στη χώρα το 1999. Μερικές μάλιστα περιοχές που βρίθουν από θαμμένες βόμβες, είναι και δίπλα σε πολυσύχναστες πίστες σκι στη νότια ορεινή Σερβία.
Όσο και αν είναι μακάβριες, αυτές οι εκπλήξεις δεν φαίνεται να πτοούν τις διακοπές εκατομμυρίων τουριστών, αφού η περιοχή προσφέρει πολύ περισσότερη ομορφιά παρά κίνδυνο. Η Κροατία, με την πανέμορφή της ακτογραμμή, δέχθηκε περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες το 2009. Ακόμη και η Σερβία, χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα, δέχθηκε 645.000 επισκέπτες. Η Ljubica Neskovic, που είναι η επικεφαλής του σερβικού τουριστικού πρακτορείου Vekol, λέει πως δεν συναντά κανένα πρόβλημα στο να προβάλλει τη χώρα της ως έναν φυσιολογικό τουριστικό προορισμό. Όπως λέει, οι πελάτες της που είναι κυρίως Ευρωπαίοι, δεν δείχνουν καμία ανησυχία στη προοπτική διακοπών στη Σερβία.
Πολλά από τα δεινά του παρελθόντος, αποτελούν τουριστικές ατραξιόν από μόνα τους. Πολλοί είναι αυτοί που έμαθαν για την παμπάλαια γέφυρα του βοσνιακού Μόσταρ, επειδή την κατέστρεψαν οι Κροάτες στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου. Σήμερα έχει ξανακτισθεί και δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες. Κάποιοι μάλιστα εναλλακτικοί ταξιδιωτικοί οδηγοί, απευθύνονται σε τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφτούν πρώην περιοχές πολέμου. Το Βελιγράδι έχει διαθέσει για ηλεκτρονικό «κατέβασμα», το NATO Trail, στο οποίο περιγράφονται όλες οι βομβαρδισμένες περιοχές του 1999, μαζί με λεπτομερή χάρτη. Στο Σεράγεβο, πολλά βιβλιοπωλεία διαθέτουν το αγγλόφωνο Sarajevo survival guide, ένα βιβλίο γεμάτο με μαύρο χιούμορ που γράφτηκε στη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης. Κάτω από την επικεφαλίδα Παιδικά Παιχνίδια, περιγράφει: «κόψιμο δένδρων, περισυλλογή σφαιρών και οβίδων, κλπ.».
Οι δύσκολες μέρες έχουν προ πολλού περάσει. Το ταξίδι στα δυτικά Βαλκάνια αποτελεί μια απόλυτα ευχάριστη εμπειρία για παιδιά και ενήλικες. Λίγο όμως μαύρο χιούμορ συνεχίζει να παραμονεύει, και οι επισκέπτες το θεωρούν ως ένα επιπλέον μπόνους.
antinews

Τρέμουν στην κυβέρνηση για ένα νέο φιάσκο με τα «κλειστά»

Γιατί οι υπουργοί κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και τι ζητεί η τρόικα για τα κλειστά επαγγέλματα;
Όπως ο διάολος το λιβάνι φοβούνται στην κυβέρνηση ένα νέο φιάσκο στην προσπάθεια για το ουσιαστικό άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων μετά το πρόσφατο παράδειγμα των οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων. Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια καμία κυβέρνηση δεν επιθυμούσε να βρεθεί με την καυτή πατάτα στο χέρι και μετέθετε την λύση στο πρόβλημα των κλειστών επαγγελμάτων στους επόμενους...

Τα επαγγέλματα που έχουν μπει στο στόχαστρο, μετά την «θορυβώδη» απελευθέρωση της αγοράς φορτηγών και βυτίων, είναι αυτά του δικηγόρου, του φαρμακοποιού, του συμβολαιογράφου, του αρχιτέκτονα, του μηχανικού και του ορκωτού λογιστή.

Η κυβέρνηση γνωρίζει φυσικά ότι το επόμενο διάστημα προμηνύεται εκρηκτικό και ότι η προσπάθειά της μόνο «αναίμακτη» δεν θα είναι, αφού περιμένει έντονες αντιδράσεις από όλους τους κλάδους, οι οποίοι πρόκειται να ανοίξουν. Οι εκάστοτε ομοσπονδίες έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα πέσουν αμαχητί, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται..

Οι αρμόδιοι υπουργοί κάθονται αυτές τις ημέρες σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς κανείς δεν θέλει να κατηγορηθεί για άγνοια και προχειρότητα, ούτε να χρεωθεί μια παταγώδη αποτυχία. Για αυτό και ετοιμάζουν πυρετωδώς τις αναφορές τους για το ποια εμπόδια υπάρχουν, τι λέει η διεθνής πρακτική και τι αναφέρει η νομολογία για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις οποίες θα καταθέσουν στον κ. Παπακωνσταντίνου μέχρι την Τρίτη.

Το φλέγον ζήτημα για τα περισσότερα επαγγέλματα είναι η κατάργηση της κατώτατης εγγυημένης από το κράτος τιμής στην παροχή υπηρεσιών, ενώ άλλο ζητούμενο είναι οι γεωγραφικοί περιορισμοί των επαγγελμάτων αυτών.

Όπως και να έχει το οικονομικό επιτελείο έχοντας από την επόμενη εβδομάδα στην κατοχή του όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τα εμπόδια σε κάθε κλάδο, αναμένεται να τρέξει τις εξελίξεις, ώστε να ικανοποιήσει τους δανειστές τους και να προλάβει τις όποιες εξελίξεις και διαμαρτυρίες.

Άλλωστε, την άρση όλων των περιορισμών στα κλειστά επαγγέλματα ζητεί από την κυβέρνηση και η τρόικα με το Μνημόνιο Νο 2, δίνοντας προθεσμία έως το τέλος του έτους να παρουσιάσει το σχετικό νομοσχέδιο, αν και δεν αποκλείεται να εξειδικευτούν οι απαιτήσεις μετά και τη φθινοπωρινή αναθεώρηση.

Όπως σημείωναν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων πηγαίνει «πακέτο» με την οδηγία 123 της ΕΕ για την απελευθέρωση των υπηρεσιών και υπ΄ αυτή την έννοια για κάποια απ΄ αυτά, όπως οι μηχανικοί και αρχιτέκτονες, απαιτούνται απλώς κάποιες υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες ορίζονται οι όροι του ανοίγματός τους.

Ωστόσο, για τα άλλα επαγγέλματα απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα εξειδικεύει το άνοιγμα κατ΄ επάγγελμα, αλλά θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, με την έννοια ότι θα ρυθμίζεται συνολικά το άνοιγμά τους. Θα ακολουθήσει διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχει κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
VORIA

Ίμβρος-Βαρθολομαίος: Η φυγή των Ιμβρίων οφείλεται σε ενέργειες αντίθετες με το διεθνές δίκαιο

Με μια αγανακτισμένη απάντηση του Πατριάρχου Βαρθολομαίου έληξε η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορικό Υπόμνημα για την Ίμβρο» του Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού που εκδόθηκε το 1845 και το οποίο ανατυπώθηκε φέτος σε τρεις γλώσσες. Αφορμή στάθηκε η τοποθέτηση ενός εκ των ομιλητών, του κ.Ερόλ Σαϊγκί, Τούρκου συνταξιούχου εκπαιδευτικού ο οποίος υπηρέτησε σε σχολεία της Ίμβρου. Ο κ.Σαϊγκί, στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα σχολεία που έκλεισαν αναγκαστικά από τις τουρκικές αρχές το 1964 και τα οποία σήμερα, τα περισσότερα είναι ερειπωμένα και ορισμένα έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία.
Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός απευθυνόμενος στον Πατριάρχη είπε ότι
τα σχολεία αυτά θα πρέπει «να τα αποκτήσετε και να τα χρησιμοποιήσετε όπως και οι άλλοι, διότι γνωρίζω τον πλούτο που διαθέτετε από το αξίωμά σας και λόγω του ότι είστε τόσο φημισμένος». Μιλώντας για τη ζωή των ομογενών κατέληξε λέγοντας, «ο Θεός να μην...........
αξιώνει κανέναν να γίνεται πρόσφυγας», φράση που δανείστηκε από Ρωμιό του πολύπαθου νησιού. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Τούρκος ομιλητής πρωτοήρθε στην Ίμβρο τη δεκαετία του ‘70 ως δάσκαλος σε τουρκικά σχολεία, γνώρισε πολλούς Ρωμιούς και το 1985 εξέδωσε το πρώτο τουρκικό βιβλίο που αναφερόταν στην ιστορία, στη ζωή και στους Ρωμιούς της Ίμβρου.

«Θέλω να τελειώσω με μία απάντηση οφειλομένη στον τελευταίο ομιλητή, ο οποίος μας είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι έπρεπε να αγοράσουμε εμείς, τα δικά μας τα κτίρια, τα σχολεία, να μην αφήσουμε να γίνουν εστιατόρια και ξενοδοχεία, αλλά να τα αγοράζαμε εμείς που τα κτίσαμε με τον ιδρώτα μας και από το υστέρημά μας και με κόπο και με ελπίδες και προοπτικές» είπε εμφανώς ενοχλημένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε: «Εάν σήμερα γίνονται ξενοδοχεία και εστιατόρια αυτά τα κτίρια αυτό να το ρωτήσει σε άλλους και όχι σε εμάς, γιατί γίνονται. Εάν δεν γίνονταν αυτά που έγιναν όλως αδίκως εναντίον του διεθνούς δικαίου την δεκαετία του ’60, δεν θα έφευγαν οι Ίμβριοι από εδώ, δεν θα άδειαζαν τα σχολεία μας, δεν θα χάναμε τα κτήματά μας, δεν θα σκοτώνονταν εννέα - δέκα Ίμβριοι, δεν θα εδολοφονούντο δηλαδή, και ούτω καθεξής».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια παλαιότερη δήλωση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την φυγή των μειονοτήτων.

«Εάν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας πρόσφατα διερωτήθη γιατί επιτρέψαμε να φύγουν οι μειονοτικοί, οι Ρωμιοί και κυρίως οι Ρωμιοί, αλλά και άλλοι μειονοτικοί και ότι ομολόγησε δημοσία ο πρωθυπουργός της χώρας ότι έχασε η Τουρκία με αυτό που έγινε και τους εξηνάγκασε να φύγουν, αυτό ήταν μια γενναία ομολογία του κυβερνήτου της Τουρκίας, την οποία θα πρέπει να ενστερνιστούν, να εγκολπωθούν και όλοι οι άλλοι οι οποίοι διερωτώνται τώρα γιατί γίνονται τα σχολεία μας εστιατόρια και ξενοδοχεία. Λυπούμαι πολύ που κατακλύεται αυτή η ωραία βραδιά με αυτή την αγανακτισμένη απάντησή μου».

Στην παρουσίαση του βιβλίου παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, οι Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος και Μύρων Χρυσόστομος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Βασίλης Μπορνόβας, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη, Χαρά Σκολαρίκου, ο Νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής, ο Άρχων Νικόλαος Μάνος, χορηγός της έκδοσης του βιβλίου "Ίμβρος". Η παρουσίαση διοργανώθηκε από τον μεικτό Σύλλογο “Προστασίας του Περιβάλλοντος και του Πολιτισμού της Ίμβρου” και τον Σύλλογο “Προστασίας, Αλληλεγγύης και Βιωσίμου Αναπτύξεως Ίμβρος”.


amen.gr

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Τηλέφωνα από το Gmail

Δυνατότητα κλήσης προς σταθερά και κινητά τηλέφωνα θα δίνει από την επόμενη εβδομάδα η Google μέσω του Gmail. Επαναστατικό βήμα στις τηλεπικοινωνίες, καθώς μέσα από τον λογαριασμό εκατομμύρια χρήστες θα μπορούν να δεχθούν και κλήσεις με την εγκατάσταση ενός ελαφρού πρόσθετου προγράμματος (Vid)
Τη δυνατότητα σε εκατομμύρια χρήστες να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις προς σταθερά και κινητά τηλέφωνα από το λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Gmail, πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή την τρέχουσα εβδομάδα η Google, σύμφωνα με σημερινές επίσημες ανακοινώσεις στελεχών της.
Μέχρι σήμερα, οι χρήστες του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου μπορούσαν να πραγματοποιούν κλήσεις και βιντεοκλήσεις από έναν υπολογιστή σε άλλο.
Ωστόσο, η Google φέρνει την επανάσταση στο χώρο των επικοινωνιών και πλέον οι χρήστες του διαδικτύου θα έχουν τη δυνατότητα να καλούν σταθερά και κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα, η εταιρεία υποσχέθηκε δωρεάν κλήσεις σε τηλέφωνα προς ΗΠΑ και Καναδά, αλλά και χαμηλές χρεώσεις προς όλες τις υπόλοιπες χώρες για το υπόλοιπο του έτους.

Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο υπηρεσιών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η τιμή της κλήσης προς Ελλάδα θα ανέρχεται στα 0.02 δολάρια το λεπτό, δηλαδή περίπου 0.016 ευρώ. Στελέχη του κολοσσού ανέφεραν επίσης, πως οι κλήσεις προς Βρετανία, Γαλλία και Κίνα θα κοστίζουν μόλις δύο σεντς το λεπτό.

Ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιείται η κλήση είναι απλός. Κάθε επαφή που διαθέτει τηλεφωνικό αριθμό θα εμφανίζει την επιλογή κλήσης, η οποία θα ενεργοποιείται με ένα απλό κλικ. Ήδη ο συντάκτης του Lifehacker, Adam Pash, είδε την υπηρεσία να ενεργοποιείται στο λογαριασμό του και τη δοκίμασε με επιτυχία.
Ας σημειωθεί πως πέρα από την πραγματοποίηση κλήσεων, ο χρήστης μπορεί να δεχτεί και ο ίδιος κλήση από τηλέφωνο στο Gmail του, εφόσον διαθέτει αριθμό στο Google Voice. Προκειμένου μάλιστα να λειτουργήσει με επιτυχία η υπηρεσία, απαιτείται εγκατάσταση του Voice and Video plug-in.

Η λειτουργία αυτή σκοπεύει να ανταγωνιστεί υπηρεσίες, όπως το Skype, ενώ με την ανακοίνωση αυτή, επιβεβαιώθηκαν πλέον οι χτεσινές φήμες που ήθελαν τη Google να έχει στα σκαριά υπηρεσία τηλεφωνικών κλήσεων απευθείας από το Gmail.
news247

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
Δημοτικές εδώ
Περιφερειακές εδώ

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΜΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΜΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011. Από τον αιρετό ΑΠΥΣΠΕ Δ. Μπαρούτα. Πηγή alfavita

Δείτε τα ονόματα εδώ

ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΟΙ, ΑΣΘΕΝΙΚΟΙ, ΛΟΥΦΑΔΟΡΟΙ!!!

"...Δεν μπορώ βεβαίως να αγνοήσω τη συνδρομή, σε αυτό το παιχνίδι, των κακομαθημένων εκπαιδευτικών: που χρησιμοποιώντας αναρρωτικές- εκπαιδευτικές άδειες και παρόμοιες μεθόδους προκειμένου να λουφάρουν αναγκάζουν τους υπουργούς να καταφεύγουν σε... άλλα κόλπα."

-Ποιος τα γράφει αυτά;
-Η Πανδώρα.
-Πού τα γράφει;
-Στο Βήμα.
-Ποιο Βήμα;
-Αυτή, μωρέ, την έγκριτη εφημερίδα που στην κυριακάτικη έκδοσή της μάς ενημέρωνε ότι την προηγούμενη μέρα είχε φθάσει στην Αθήνα ο Τ. Ερντογάν, είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου σε πολύ καλό κλίμα και κατά την έξοδο ανταπέδωσαν φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και χαμόγελα.
-Μα ο Τούρκος πρωθυπουργός ακύρωσε την επίσκεψή του στην Αθήνα, πώς συνέβησαν όλα αυτά;
-Έλα κι εσύ καημένε, κολλάς σε κάτι λεπτομέρειες...Ιθαγενείς είναι οι αναγνώστες, ό,τι τους πλασάρουν το τρώνε...
ΥΓ: Ο παραπάνω διάλογος είναι τόσος πραγματικός όσο πραγματική ήταν κι η επίσκεψη του Ερντογάν που διαβάσαμε στο Βήμα.

Μετανιώσατε για ένα email που στείλατε; Έχετε 30 δευτερόλεπτα για να το πάρετε πίσω…


Οι περισσότεροι χρήστες του Gmail ξέρουν ότι μπορούν να ακυρώσουν την αποστολή ενός email μέσα σε 5 δευτερόλεπτα από την αποστολή του. Επειδή όμως 5 δευτερόλεπτα είναι πολύ λίγα για να μετανιώσετε, η Google σας δίνει την δυνατότητα να το σκεφτείτε περισσότερο...
Έτσι μπορείτε τώρα πια να
μεγαλώσετε τον χρόνο που έχετε την δυνατότητα να ακυρώσετε την αποστολή του email.
Ο μέγιστος χρόνος που μπορείτε να το σκεφτείτε είναι τώρα πια... 30 δευτερόλεπτα. Έτσι λοιπόν την επόμενη φορά που θα μετανιώσετε για ένα email που στείλατε… μην πανικοβληθείτε!
Έχετε 30 ολόκληρα δευτερόλεπτα για να το ξανασκεφτείτε και να ακυρώσετε την αποστολή!
Paratiritis

Γραμμή για φοιτητές


Τηλεφωνική γραμμή και ιστοσελίδα που δηλώνονται τα διαθέσιμα διαμερίσματα λειτουργεί στο Αριστοτέλειο, για να βοηθήσει τους φοιτητές στην ανεύρεση στέγης
Οι Πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου φρόντισαν να λειτουργήσει και φέτος η Ανοιχτή Γραμμή Εξυπηρέτησης για πρωτοετείς φοιτητές. Η λειτουργία της ξεκινά από σήμερα και θα παραμείνει ενεργή ως τις 31 Οκτωβρίου, ώστε οι πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες του Ιδρύματος να βοηθηθούν στην αναζήτηση και εύρεση στέγης.
Για το σκοπό αυτό είναι στη διάθεση των φοιτητών η ιστοσελίδα του Τμήματος Σπουδών του Α.Π.Θ. http://dps.web.auth.gr, οι τηλεφωνικές γραμμές 2310 991372, 991373, 994168, 996743 και 996771 καθώς και το φαξ 2310 995112, όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνουν τα διαθέσιμα διαμερίσματα.
Επίσης στο Τμήμα Σπουδών του Α.Π.Θ. υπάρχει στη διάθεση των ενδιαφερομένων κατάλογος με τους μεσίτες της Θεσσαλονίκης
News247
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Ψηφιακή Δικαιοσύνη από το 2012


Το 2012 οι δικηγόροι θα μπορούν να υποβάλλουν τα δικόγραφά τους ηλεκτρονικά, μέσω Διαδικτύου, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν on line την πορεία των υποθέσεών τους σε όλα τα στάδια της Δικαιοσύνης, ενώ οι πολίτες θα μπορούν με μια ηλεκτρονική κατάθεση αίτησης να λαμβάνουν αντίγραφα των πρακτικών της δίκης που
τους αφορά.
Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακών υπηρεσιών, αντίδοτο στην τεράστια γραφειοκρατία που ταλανίζει τον πολύπαθο χώρο της Δικαιοσύνης, επιχειρεί να υλοποιήσει τα επόμενα δύο χρόνια το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Όπως ανακοίνωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Χ. Καστανίδης, έχουν εξασφαλιστεί, μέσω ΕΣΠΑ, πόροι συνολικού ύψους 37 εκατ. ευρώ προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή τα έργα για την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η δημιουργία πληροφοριακού συστήματος Εθνικού Ποινικού Μητρώου στο οποίο θα καταχωρίζονται όλα τα δεδομένα ποινικού μητρώου από τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας. Η κεντρική βάση με την οποία θα έχουν σύνδεση δικαστικές αρχές, δημόσιες υπηρεσίες, ξένες πρεσβείες κ.λπ., θα διατηρείται στο υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ όταν ολοκληρωθεί το έργο οι πολίτες θα μπορούν ηλεκτρονικά να λαμβάνουν αντίγραφο ποινικού μητρώου.
Δικόγραφο
Μια άλλη σημαντική καινοτομία στο πλαίσιο της e-justice που θα ανακουφίσει χιλιάδες δικηγόρους και πολίτες οι οποίοι συνωστίζονται καθημερινά στα δικαστήρια, είτε για να καταθέσουν δικόγραφα είτε για να ενημερωθούν για την πορεία της υπόθεσής τους, είναι η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης και παρακολούθησης του δικογράφου.
Το έργο θα εκτελεστεί σε συνεργασία με την Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας σε συνέχεια του μνημονίου που έχει ήδη υπογράψει το υπουργείο με τον πρόεδρο της Ολομέλειας Δ. Παξινό και αναμένεται να δώσει λύση στα προβλήματα κακής εξυπηρέτησης, απώλειας χρόνου και υψηλής γραφειοκρατίας.
Αρχειοθέτηση
Παράλληλα, προβλέπεται η ψηφιακή καταγραφή, αρχειοθέτηση και διάθεση των πρακτικών των συνεδριάσεων όλων των δικαστηρίων της χώρας, μέτρο που θα συντελέσει στην αύξηση της διαφάνειας και της αποδοτικότητας της Δικαιοσύνης, αφού οι υποθέσεις θα διεκπεραιώνονται ταχύτερα, με μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα γίνεται απομαγνητοφώνηση των πρακτικών μόνο των συνεδριάσεων των Πολυμελών Πρωτοδικείων.
Portal
Όσον αφορά το Ελεγκτικό Συνέδριο, δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης των ένδικων βοηθημάτων και παρακολούθησης της πορείας μιας υπόθεσης μέσω portal, mail, τηλεφώνου, ενώ θα δημιουργηθεί ψηφιακή υπηρεσία για τον έλεγχο της πολυθεσίας και του ύψους των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.
Και για τις φυλακές
Τέλος, ηλεκτρονικές υπηρεσίες προβλέπονται και για τις φυλακές της χώρας αλλά και για τους αποφυλακισθέντες με τη δημιουργία διαδικτυακής πύλης για την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. *
Enet

ΕΙΚΟΣΙ ΝΕΟYΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Παρά την προχθεσινή αυστηρή εντολή του πρωθυπουργού να σταματήσει η ανασχηματολογία, δεν ήταν και χθες λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δέχθηκαν προθύμως να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις εντείνοντας έτσι την αίσθηση ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν θα περιορισθεί μόνο σε μεμονωμένες αντικαταστάσεις όσων τυχόν μεταπηδήσουν στην Αυτοδιοίκηση, αλλά θα επισπεύσει και τις δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα για τις οποίες έκανε λόγο τη Δευτέρα ο κ. Γ. Πεταλωτής. Τη σχετική φημολογία, άλλωστε, ενίσχυσε η διαρροή και μιας απόφασης του ίδιου του πρωθυπουργού που είχε περάσει ως χθες απαρατήρητη, καθώς δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εν μέσω των «κυβερνητικών διακοπών» στις 6 Αυγούστου. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτήν, ο κ. Παπανδρέου θεωρεί «άμεση την ανάγκη ενίσχυσης του πολιτικού του γραφείου» και αποφάσισε να προχωρήσει σε
20 έκτακτες προσλήψεις συμβούλων και συνεργατών του, οι οποίοι και προφανώς θα συνεπικουρήσουν τον νέο τρόπο λειτουργίας και συντονισμού της κυβέρνησης τον οποίο προανήγγειλε προχθές ο πρωθυπουργός. Σημειωτέον δε ότι στη σχετική απόφαση προσδιορίζονται επακριβώς όχι μόνον οι ιδιότητες των νέων αυτών συνεργατών (σύμβουλοι σχεδιασμού στρατηγικής, επικοινωνίας, οργάνωσης, διοίκησης κ.λπ.), αλλά και η αμοιβή τους, η οποία θα είναι συνολικώς για φέτος 212.000 ευρώ και για καθένα από τα επόμενα χρόνια 642.000 ευρώ.
Ρεπορτάζ : Κων/νος Ζούλας
(από την Καθημερινή)

Ομαδικός τάφος εντοπίστηκε στη βόρεια Ισπανία με σορούς έως 80 ρεπουμπλικάνων μαχητών, εκτελεσμένων από τους Φαλαγγίτες του Φράνκο

Ένας σημαντικός ομαδικός τάφος που χρονολογείται από την εποχή του ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου (1936-39), στον οποίο ενδέχεται να περιέχονται οι σοροί 60 με 80 ρεπουμπλικάνων μαχητών, οι οποίοι εκτελέστηκαν από τα στρατεύματα του Φράνκο, ξεκίνησε να αποκαλύπτεται στο Μπούργος, στα βόρεια της χώρας, τονίζουν σήμερα δημοσιογραφικές πηγές.
Πάνω από 20 σκελετοί έχουν ανασυρθεί ήδη από τη μήκους 30 μ. τάφρο, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την κοινότητα Βιλιαφράνκα Μόντες ντε Όκα, κοντά στο φαράγγι της Λα Πεδράχα, σε απόσταση 50 χλμ από το Μπούργος. Η εκταφή, την οποία πραγματοποιεί ομάδα εθελοντών, υπό τον ιατροδικαστή Φρανθίσκο Ετσεβερία, ξεκίνησε έπειτα από αίτημα των απογόνων των θυμάτων.
Ομαδικοί τάφοι ρεπουμπλικάνων μαχητών, θυμάτων της θηριωδίας των στρατευμάτων του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο εντοπίζονται συχνά από άκρου εις άκρον στην Ισπανία, χάρις στις άοκνες προσπάθειες οργανώσεων των οικογενειών των «αγνοουμένων» του φρανκισμού.

Στην Ισπανία εκτιμάται πως υπάρχουν 114.000 «αγνοούμενοι του φρανκισμού» θαμμένοι σε ανώνυμους ομαδικούς τάφους σε χωράφια σε διάφορες τοποθεσίες, οι οποίες παρέμειναν άγνωστες καθ’ όλην την 40ετία που διήρκεσε το δεσποτικό καθεστώς της δικτατορίας και σήμερα είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Οι ενώσεις των θυμάτων καυτηριάζουν τη βραδύτητα της ισπανικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την εντοπισμό των ομαδικών τάφων και την εκταφή των σορών των θυμάτων.

Παρά το νόμο για την «ιστορική μνήμη» του 2007, για την αποκατάσταση των θυμάτων, το ισπανικό κράτος έχει επιδείξει έκτοτε μαλθακότητα στην επιδίωξη των ερευνών, ενώ σχετική πρωτοβουλία του γνωστού δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν σκόνταψε στην αντίδραση συντηρητικού εισαγγελέα, που με πρόσχημα τον νόμο περί αμνηστίας των καθεστωτικών του 1977 σταμάτησε την όλη διαδικασία.
VORIA

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

ΕΠΙΣΗΣ

Φέτος όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. θα εισαχθούν στο Α΄ εξάμηνο.

Αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης: Συμφωνία Ρωσίας και ΗΠΑ αλλάζει την αρνητική στάση της Σόφιας

Ραγδαίες "υπόγειες" εξελίξεις στην υπόθεση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες με υψηλή κινητικότητα τόσο σε τριμερές επίπεδο (Ρωσία, Ελλάδα, Βουλγαρία), όσο και σε επίπεδο αλλαγής στάσης των ΗΠΑ έναντι του έργου. Η σκληρή τακτική που από την αρχή κατέστησε σαφές ότι θα ακολουθήσει η Ρωσία έναντι της Βουλγαρίας, μετά την προφορική διατύπωση της πρόθεσης του φιλοδυτικού Βούλγαρου πρωθυπουργού Μ.Μπορίσοφ να ματαιώσει την κατασκευή του αγωγού για ... περιβαλλοντικούς λόγους, φαίνεται ότι φέρνει αποτελέσματα, αλλά μια συμφωνία μεταξύ Rosneft και αμερικανικής Chevron, αλλάζει α δεδομένα.
Βουλγαρική αντιπροσωπεία σπεύδει στην Μόσχα στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου προκειμένου να
έχει διαβουλεύσεις για την ... κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, όπως ανακοίνωσε Ίγκορ Ντέμιν, εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας Τρανσνιέφτ, που είναι από ρωσικής πλευράς ο κεντρικός μέτοχος του σχεδίου.
Οι εξέλιξη ατή είναι αποτέλεσμα μιας υπόγειας διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες περίπου, μετά τις δηλώσεις Μπορίσοφ, ότι ματαιώνει την κατασκευή του αγωγού και την προειδοποίηση από ρωσικής πλευράς για τις συνέπειες που θα έχει για την Βουλγαρία μια τέτοια κίνηση. Μια Βουλγαρία που ενεργειακά εξαρτάται και θα εξαρτάται για πολλά χρόνια ακόμα από την Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Ι.Ντέμιν, επικεφαλής της βουλγαρικής αντιπροσωπείας στην οποία θα γίνει επίσημη παρουσίαση του σχεδίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, θα είναι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ.
Τι έχει μεσολαβήσει και δείχνει να αλλάζει η στάση της Βουλγαρίας για το θέμα: Πέρα από το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπορίσοφ αντιμετωπίζει τον υπαρκτό κίνδυνο αποδόμησής της από μια εξέλιξη "a la Ουκρανία", είναι γεγονός ότι από ελληνικής πλευράς έχουν ασκηθεί σημαντικές πιέσεις προς την Σόφια. Αλλά κυρίως φαίνεται ότι έχει αλλάξει και η στάση των ΗΠΑ.
Μια πολύ σημαντική συμφωνία που υπέγραψε η ρωσική Rosneft με την αμερικανική Chevron η οποία ενδιαφέρεται να αναμιχθεί στο έργο. Η συμφωνία αφορά στην από κοινού διενέργεια ερευνών και ανάπτυξης υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι δυο εταιρίες θα αναπτύξουν αρχικά το κοίτασμα «Βαλ Σάτσκι» κοντά στο Νοβοροσίσκ. Συνολικά, η συνεργασία φαίνεται πως αφορά στην άντληση περισσοτέρων από έξι δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, που θα μπορούσε να ξεκινήσει περί τα τέλη του 2011.
Χαρακτηριστικό της σημασίας της συμφωνίας είναι ότι αυτή υπεγράφη κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, με στελέχη της διοίκησης της Chevron! Ξαφνικά μετά την υπογραφή της συμφωνίας στις 17 Ιουλίου, δέκα ημέρες μετά, στα τέλη Ιουλίου, η βουλγαρική κυβέρνηση που προφορικά ακύρωνε το έργο, δέχθηκε να καταβάλει 6,5 εκατ. ευρώ ως συμμετοχή της και κάλυψη λειτουργικών εξόδων της εταιρείας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Trans-Balkan Pipeline B.V., της οποίας η Ρωσία κατέχει το 51% και η Ελλάδα με τη Βουλγαρία μοιράζονται το 49%!
Οι εξελίξεις φαίνεται ότι θα είναι ραγδαίες και κατά τα φαινόμενα μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε την οριστική κατάληξη του porject.
defencnet

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Για μια ακόμη χρονιά τα πρωτεία της υψηλότερης βάσης εισαγωγής ανήκουν στη Ιατρική Αθηνών με βάση 19453 μόρια από 19476. Στα 19241 μόρια από 19356 διαμορφώνεται η βάση του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σταθερή η Νομική Αθηνών με 18893 μόρια, ενώ η πιο υψηλόβαθμη Σχολή στα Οικονομικά είναι φέτος το Τμήμα Λογιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με 18635 μόρια.
Το τμήμα Επιστημών Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποτελεί την πανεπιστημιακή Σχολή με τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με 8819 μόρια. Αντιθέτως το τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας φέτος άγγιξε τα 17209 μόρια αφήνοντας πίσω δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό των φετινών βάσεων είναι η παρατηρούμενη πτώση στις βάσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων, όπου η μείωση αγγίζει ακόμα και τα 632 μόρια. Το Παιδαγωγικό Αθηνών έχει βάση 18550 μόρια ενώ το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης 18711.
Το δεινό οικονομικό κλίμα φαίνεται ότι ωθεί χιλιάδες υποψηφίους σε ακόμα πιο σίγουρες λύσεις επαγγελματικής αποκατάστασης, όπως είναι οι Στρατιωτικές Σχολές. Αυτός είναι και ο λόγος που παρατηρείται μεγάλη άνοδος των βάσεων σε Σχολές όπως η Ευελπίδων με 18455 μόρια.
O συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 106.189 (82.096 με το 90%, 8.308 με το 10%, 722 με την κατηγορία των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄), 13.723 από τα ημερήσια ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄), 358 από τα εσπερινά ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄), 855 από τα Ημερήσια ΤΕΕ Β΄ κύκλου και 127 από τα Εσπερινά ΤΕΕ Β΄ Κύκλου), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 92.426.
Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 84.368, ενώ το 2009 εισήχθησαν 68.794.
Κενές έμειναν φέτος μόλις 4.108 θέσεις, ενώ το 2009 είχαν μείνει 20.390.
Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. θα γίνουν από 13 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2010. Επισημαίνεται ότι φέτος όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. θα εισαχθούν στο Α΄ εξάμηνο.
Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.
news247

Πτερυγόπλοια θα αποκτήσει η Ρωσία μέχρι το 2012!


Μια μεγάλη είδηση για την αεροναυπηγική βιομηχανία έρχεται από την Ρωσία: Ο αναπληρωτής-επικεφαλής του σχεδιαστικού γραφείου CDB Alekseev Evgeny Meleshko, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η ανάπτυξη πτερυγόπλοιων ("εκρανοπλάνων") για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια όταν η τότε σοβιετική κυβέρνηση είχε
αποφασίσει να εντάξει τα πτερυγόπλοια στο οπλοστάσιο της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Alekseev Evgeny Meleshko δήλωσε ότι «..η Ρωσική Κυβέρνηση επιθυμεί στο άμεσο μέλλον την εξέλιξη των πτερυγόπλοιων και φυσικά την απόκτηση τους για λογαριασμό της...» αναλυτές εκτιμούν πως σύντομα αναμένεται η επιλογή του γραφείου που θα αναλάβει την σχεδίαση και παραγωγή του πρώτου πτερυγόπλοιου για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Έτσι και σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα κατά τη διάρκεια του 2010-2011 θα πραγματοποιηθεί ερευνητική ανάπτυξη τους και η παραγωγή του πρωτότυπου ενώ από το 2012 αναμένεται να εξέλθουν από τη γραμμή παραγωγής τα πρώτα αεροσκάφη.
Ήδη έχουν αναπτυχθεί πολλά σχεδία πτερυγόπλοιων όπως το σχέδιο της Sukhoi με το S-90, ικανό να μεταφέρει μέχρι 4,5 τόνους φορτιού σε ύψους πλεύσης από 0,8 έως 4.000 μέτρα και σε μια απόσταση 3.000 km, ενώ Beriev αναπτύσσει το σχέδιο του υδροπλάνου-πτερυγόπλοιου Be-2500 (φωτο) με μέγιστο βάρος αποθαλάσσωσης 2.500 t. Τα αεροσκάφη αυτά εκμεταλλεύονται τον αέρα που "παγιδεύουν" στο κάτω μέρος της ατράκτου και επί της ουσίας "σερφάρουν" πάνω στον αέρα σε ύψος λιγότερο του νός μέτρου λειτουργώντας ως πλοία επιφανείας με ταχύτητες υψηλές υποηχητικές.
Μπορούν να μεταφέρουν μία ποικιλία αεροεκτοξευόμενων όπλων. Η τεχνολογία των αεροσκαφών αυτών, αποτελεί ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά της ρωσικής αεροναυπηγικής σχολής, αν και η ανάλογη τεχνολογία δεν αναπτύχθηκε από δυτικές χώρες περισσότερο γιατί δεν είχαν τις επιχειρησιακές ανάγκες της αχανούς Ρωσίας.
defencenet

ΕΠΙΤΥΧΩΝ ΜΕ Μ.Ο. ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ!!!

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τη βάση του 10, έφερε περίεργες ανακατατάξεις στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα σπουδαστή που είναι ο μόνος που εισήχθη σε ΤΕΙ της περιφέρειας με μέσο όρο το απόλυτο μηδέν.
Άλλο ευτράπελο των φετινών πανελληνίων αποτελεί το αρνητικό ρεκόρ που σημείωσε το Τμήμα Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη, όπου ο τελευταίος εισαχθείς κατόρθωσε να μπει με μόλις 868 μόρια και βαθμό πρόσβασης 0,91, δηλαδή μικρότερο και από τη μονάδα.
news247

Έλεγχοι καταχρηστικότητας στις μονομερείς αναλήψεις μισθών και συντάξεων από τις τράπεζες

Στο επίκεντρο του ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή βρίσκεται, μετά από πρόσφατες καταγγελίες καταναλωτών, η πρακτική πιστωτικών ιδρυμάτων να προβαίνουν μονομερώς σε μερική ή πλήρη ανάληψη του μισθού ή της σύνταξης που κατατίθεται στους τηρούμενους σε αυτά λογαριασμούς μισθοδοσίας και συντάξεων, για την εξόφληση οφειλών από δάνεια ή πιστωτικές κάρτες. Η ανάληψη γίνεται χωρίς να υπάρχει ειδική εντολή του
κατόχου του λογαριασμού, συνήθως αμέσως μόλις κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο καταναλωτής να εισπράξει και να διαχειριστεί (όλο) το ποσόν του μισθού του ή της σύνταξής του για την κάλυψη των βασικών του βιοτικών αναγκών.

Τα πιστωτικά ιδρύματα δικαιολογούν την εν λόγω πρακτική τους με την επίκληση όρων που εμπεριέχονται στα «ψιλά γράμματα» συμβάσεων ανοίγματος λογαριασμού κατάθεσης ή πιστωτικών συμβάσεων, που τους επιτρέπουν να προβαίνουν σε αναλήψεις «γενικώς και αορίστως» από λογαριασμούς των καταναλωτών για την εξόφληση των οφειλών τους προς αυτά. Πρόκειται, ωστόσο, για προδιατυπωμένους όρους που χαρακτηρίζονται συχνά από αδιαφάνεια και αιφνιδιάζουν τους καταναλωτές, οι οποίοι, άλλωστε, δεν έχουν τη δυνατότητα να τους διαπραγματευτούν.

Επισημαίνεται ότι η νομοθεσία απαγορεύει την κατάσχεση απαιτήσεων μισθών ή συντάξεων. Απαγορεύει, όμως, και την κατάσχεση από λογαριασμούς μισθοδοσίας ποσού ίσου με έναν τουλάχιστο μισθό ή μία σύνταξη (άρθρο 982 παρ. 3 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας). Η προστασία αυτή υπαγορεύθηκε από το γεγονός ότι πλέον οι καταβολές μισθών και συντάξεων γίνονται συνήθως μέσω των τραπεζών.

Η θέσπιση όρων που επιτρέπουν την ανάληψη του μισθού ή της σύνταξης από το λογαριασμό, πριν ουσιαστικά το ποσόν αυτό περιέλθει σε χρήση του καταναλωτή, υπονομεύει την κατοχυρωμένη προστασία του μισθού και της σύνταξης. Για το λόγο αυτό, συμφωνίες με τη μορφή προδιατυπωμένων και αδιαπραγμάτευτων όρων που επιτρέπουν χωρίς περιορισμούς τη μονομερή ανάληψη και του τελευταίου μισθού ή σύνταξης ελέγχονται στο πλαίσιο των διατάξεων του νόμου 2251/94 για τους καταχρηστικούς όρους.

Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Δημήτρης Σπυράκος, δήλωσε: «Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να αποστερεί ή να δυσχεραίνει, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, την πρόσβαση των εργαζομένων και συνταξιούχων στο μισθό και τη σύνταξή τους. Η Γενική Γραμματεία έχει κινήσει ήδη όλες τις σχετικές διαδικασίες για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση των παραπάνω πρακτικών».
ypoian.gr

ΧΑΟΣ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ

Χάος επικρατεί στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των δήμων, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν τη λειτουργία τους εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες βρέφη και νήπια να μη φιλοξενηθούν φέτος στους παιδικούς σταθμούς, καθώς αρκετά τμήματα ή κι ακόμα ολόκληροι σταθμοί θα μείνουν κλειστοί, αφού δεν θα υπάρχει προσωπικό να τους λειτουργήσει.Μόνο στον Δήμο Αθηναίων έχουν απορριφθεί μέχρι στιγμής 3.351 παιδιά, ενώ από τον Σεπτέμβριο ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς υπάρχουν αρκετά κενά, κυρίως εκπαιδευτικού προσωπικού. Στο Περιστέρι 1.380 νήπια και βρέφη βρήκαν «κλειστή» την πόρτα των σταθμών του δήμου, ενώ στην Αγία Παρασκευή έχουν μείνει ήδη εκτός 250 παιδιά και, αν δεν γίνουν εγκαίρως προσλήψεις, ο αριθμός θα διπλασιαστεί.

Χάος στους βρεφονηπιακούς

Η οικονομική κρίση αύξησε τις αιτήσεις στους δημοτικούς σταθμούς, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση. Έτσι το «μάρμαρο» θα πληρώσουν και πάλι εκατοντάδες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, που οδηγούνται πλέον σε απόγνωση. Αξίζει να σημειωθεί πως τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν απορριφθεί θα αυξηθεί, καθώς εκτός από τις συμβάσεις δημοτικών υπαλλήλων που λήγουν, εκατοντάδες εργαζόμενοι βγαίνουν μαζικά στη σύνταξη Μέχρι πρότινος, οι δήμοι δεν μπορούσαν να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό εξαιτίας της απαγόρευσης που ίσχυε λόγω προεκλογικής περιόδου.

Πρόσφατα, ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών τούς έδωσε με εγκύκλιο τη δυνατότητα να συνεχίζουν κανονικά τις προσλήψεις συμβασιούχων με διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου. Εγγραφές Ήδη από τα μέσα Ιουλίου, οπότε και ολοκληρώθηκαν οι εγγραφές, οι δήμοι είχαν απορρίψει αρκετές αιτήσεις παιδιών. Στα υπάρχοντα προβλήματα προστίθενται και οι ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Γέρακα, ο οποίος, αν και γνωρίζει μεγάλη αύξηση πληθυσμού, διαθέτει μόλις δύο παιδικούς σταθμούς. Αρκετοί δήμαρχοι «κρούουν των κώδωνα του κινδύνου» τονίζοντας ότι από την 1η Σεπτεμβρίου, που ξεκινά η νέα περίοδος λειτουργίας των σταθμών, θα απορριφθούν κι άλλα παιδιά, ακόμα και ορισμένα που έχουν γίνει ήδη δεκτά, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί. Αδιέξοδο σε Αθήνα και σε άλλους έξι δήμους της Αττικής Κλείνουν πόρτες στο λεκανοπέδιο Εκτός σταθμών 3.351 παιδιά στην πρωτεύουσα. Απορρίφθηκαν 1.380 αιτήσεις στο Περιστέρι και άλλες 930 στην Ηλιούπολη

Αναλυτικά η κατάσταση σε δήμους του λεκανοπεδίου είναι η εξής:

Δήμος Αθηναίων. Συνολικά 3.351 παιδιά δεν θα φιλοξενηθούν στους σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου. Ο αριθμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ίδρυμα έχει προκηρύξει διαγωνισμό για πρόσληψη 278 μόνιμων υπαλλήλων, χωρίς αυτό να είναι εφικτό λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων. Σοβαρά είναι τα προβλήματα και στις κτιριακές υποδομές, καθώς υπάρχουν παιδικοί σταθμοί που στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια. Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο, κυρία Ήρα Βαλσαμάκη, ο δήμος αντιμετωπίζει ένα πρόσθετο πρόβλημα που αφορά τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις. Συνολικά από το Βρεφοκομείο έχουν αποχωρήσει 100 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων τα 35 είναι εκπαιδευτικό προσωπικό. Από τον Σεπτέμβριο ο αριθμός εκτιμάται πως θα αυξηθεί, προκαλώντας περαιτέρω δυσλειτουργίες στο Ίδρυμα Ήδη ο δήμος έχει ζητήσει από το ΑΣΕΠ να του εγκρίνει 35 άτομα για να καλυφθούν προσωρινά τα κενά. Ωστόσο, όπως τονίζει η κυρία Βαλσαμάκη, το πρόβλημα παραμένει, αφού με την τακτική αυτή δημιουργείται «νέα γενιά συμβασιούχων».

Δήμος Ηλιούπολης. Με 35 άτομα λιγότερο προσωπικό θα λειτουργήσουν φέτος οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Ηλιούπολης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Ι. Αναγνώστου φέτος οι αιτήσεις ήταν 1.680 και εγκρίθηκαν μόλις οι 750. «Δυστυχώς από τον Σεπτέμβριο θα αναγκαστούμε να απορρίψουμε άλλα 150 παιδιά αν δεν δοθεί μια λύση και δεν κατορθώσουμε να καλύψουμε τα κενά», τονίζει ο δήμαρχος.

Δήμος Βύρωνα. Δύο τμήματα που ήταν έτοιμα να λειτουργήσουν φιλοξενώντας βρέφη θα παραμείνουν κλειστά εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Ν. Χαρδαλιά, έχει ζητηθεί από τον Ιούνιο του 2009 η πρόσληψη 6 ατόμων. Αν κι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου λειτουργούν στην πλειοψηφία τους με μόνιμο προσωπικό, απαιτούνται ακόμα 10 άτομα. Συνολικά έμειναν εκτός 202 παιδιά, ενώ, όπως τονίζει ο κ. Χαρδαλιάς, τα 40 από αυτά θα μπορούσαν να είχαν εξυπηρετηθεί αν είχαν γίνει οι απαιτούμενες προσλήψεις.

Δήμος Καλλιθέας. Η απότομη αύξηση των αιτήσεων εγγραφής, οι οποίες έφτασαν φέτος τις 1.100, ήταν το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπισε ο δήμος. Αν και δεν έχει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, ήταν αδύνατο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κ. Ασκούνη, να εξυπηρετηθούν όλες οι αιτήσεις και εκατοντάδες παιδιά δεν έγιναν δεκτά.

Δήμος Αγίας Παρασκευής. Ορατός είναι ο κίνδυνος να μείνουν συνολικά 500 παιδιά εκτός των παιδικών σταθμών του δήμου. Ήδη έχουν απορριφθεί 250 και υπάρχει το ενδεχόμενο, όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Β. Γιαννακόπουλος, να μη γίνουν δεκτά άλλα τόσα αν δεν πραγματοποιηθούν εγκαίρως προσλήψεις. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι ανάγκες θα καλυφθούν με εποχιακούς παιδαγωγούς, ενώ θα περικοπούν άλλες δαπάνες για να ενισχυθεί η λειτουργία των παιδικών σταθμών. Ο δήμος έχει ζητήσει την πρόσληψη 50 υπαλλήλων, έχουν ωστόσο εγκριθεί μόνο 30 άτομα.

Δήμος Γέρακα. Μόνο δύο παιδικούς σταθμούς διαθέτει ο δήμος, με αποτέλεσμα αρκετά παιδιά να μην εξυπηρετούνται. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 350 αιτήσεις ικανοποιήθηκαν μόλις οι 50. Δήμος Αμαρουσίου. Το έλλειμμα του προσωπικού των παιδικών σταθμών φτάνει το 10% και, όπως αναφέρει ο δήμαρχος κ. Πατούλης, θα καταβληθούν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διατηρηθεί ο αριθμός των 1.000 παιδιών που έχουν γίνει δεκτά στους δημοτικούς σταθμούς.
ΕΘΝΟΣ

ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Δείτε εδώ

Αναζήτηση Επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το Ακαδ. έτος 2010 – 11

Αναζήτηση Επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
για το Ακαδ. έτος 2010 – 11. Πατήστε εδώ

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Ιστοσελίδες για εύρεση εργασίας

Ιστοσελίδες για εύρεση εργασίαςwww.kariera.gr Το πρώτο ελληνικό site για εύρεση εργασίας που μετρά 13 χρόνια λειτουργίας. Πέρα απ’ το μεγάλο όγκο καταχωρήσεων, και τις δυνατότητες αναζήτησης μπορείτε να ανεβάσετε το βιογραφικό σας ενώ παρέχει και την δυνατότητα για εργασία στο εξωτερικό με links σε affiliated sites.
www.skywalker.gr Εύκολη και εξειδικευμένη αναζήτηση τόσο ανά επάγγελμα όσο και ανά γεωγραφική περιοχή. Η επισκεψιμότητά του είναι εντυπωσιακή και αποτελεί πρώτο σημείο αναφοράς για όσους ψάχνουν εργασία στους κλάδους πωλήσεων, leisure, αλλά και corporate.
www.jobseeker.gr Δημοφιλής σελίδα που σας δίνει την δυνατότητα και να δημοσιεύσετε την διαθεσιμότητα σας στο «Ζητούν εργασία»
www.hotel-jobs.gr Η μεγαλύτερη βιομηχανία της Ελλάδας σίγουρα δεν είναι στα καλύτερά της. Όποιος όμως ψάχνει δουλειά στον συγκεκριμένο κλάδο, θα βρει σίγουρα κάτι ενδιαφέρον.
www.dimosio.gr Το όνειρο (;) μιας θέσης στο δημόσιο το καθιστά απ’ τα sites με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.
www.justjobs.gr Μια σελίδα για όσους θέλουν να δουλέψουν σε μεγάλες Ελληνικές και Πολυεθνικές εταιρίες.
http://portal.oaed.gr Χρήσιμες πληροφορίες, πολύτιμες συμβουλές για τους ανέργους αλλά και όλες οι διαθέσιμες θέσεις που προσφέρει στο database του ο οργανισμός. Ενδιαφέρουσα η δυνατότητα εύρεσης εργασίας στην Ευρώπη μέσω της Ευρωπαϊκής Πύλης για την Επαγγελματική Κινητικότητα.
www.proslipsis.gr Θέσεις εργασίας αλλά και ειδήσεις που αφορούν την αγορά.
www.diorismos.gr Θέσεις εργασίας στο δημόσιο, στην εκπαίδευση, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέματα περασμένων εξετάσεων ΑΣΕΠ, νέα και ειδήσεις που αφορούν την εργασία στον δημόσιο τομέα.
www.jobresto.gr Εργοδότες που ψάχνουν προσωπικό όπως σερβιτόροι, μάγειρες, καμαριέρες, ρεσεψιονίστ, για μόνιμη ή εποχιακή εργασία σε Ελλάδα και Κύπρο θα δημοσιεύσουν εδώ τις αγγελίες τους.
www.εργασία.gr Ένα ενδιαφέρον site, με πολύτιμες πληροφορίες για την σύνταξη του Βιογραφικού σας, τα διαθέσιμα επιδοτούμενα και μη σεμινάρια που γίνονται σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, αλλά και ενδιαφέρον όγκο εταιριών που δημοσιεύουν εκεί τις αγγελίες τους.
www.jobingreece.com Αν το όνειρό σας είναι να φύγετε για τα ξένα, (αλλά εξετάζετε και όλες τις πιθανότητές σας) το συγκεκριμένο site παρέχει ένα καλό όγκο αγγελιών αλλά και την δυνατότητα να επιλέξετε τις χώρες που σας ενδιαφέρουν στην ενότητα «Εργασία στο Εξωτερικό»
www.euresi-ergasias.gr Ένα εύχρηστο site με καλές δυνατότητες αναζήτησης, και αποστολή βιογραφικού χωρίς να είστε μέλος.
www.odesk.com το oDesk είναι ένα διεθνές γραφείο εύρεσης εργασίας που σας δίνει την δυνατότητα να συμμετάσχετε σε διάφορα τεστ που δείχνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας, αλλά και σε άλλα ενδιαφέροντα εργαλεία. Κάνοντας αναζήτηση, βρίσκετε αγγελίες για τις οποίες κάνετε αίτηση άμεσα και μέσω του site. Στη συνέχεια, ο εργοδότης μπορεί να (εκ)δηλώσει το ενδιαφέρον του αλλά και να δηλώσει τον προσφερόμενο μισθό. Καλό site για άτομα που ασχολούνται με web design, συντάκτες, μεταφραστές ή virtual γραμματειακή υποστήριξη.
www.elance.com Ένα site πλήρους διαμεσολάβησης στα διάφορα στάδια εργασίας, από την αγγελία έως και τον έλεγχο της προόδου μέσω job reports και πληρωμής από τον εργοδότη.
http://www.mfa.gr/www.mfa.gr/el-GR/Services/Carreer+Opportunities/International+Organizations Η δυνατότητα που δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να αναζητήσετε εργασία σε μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, δημοσιεύοντας θέσεις διαθέσιμες αλλά και ενδιαφέροντα links. Ηνωμένα Έθνη, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ΟΑΣΕ κλπ
epikairo

CMA: Πάνω από το 52% οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας- Στην δεύτερη θέση παγκοσμίως

Συνεχίζουν την ανοδική πορεία οι πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας μας, η οποία κρατά τη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τις χώρες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας, χαμηλότερα από τη Βενεζουέλα και υψηλότερα της Αργεντινής. Στη γενική κατάταξη της η CMA, διαμορφώνει τις πιθανότητες της Ελλάδας να χρεοκοπήσει στο 52,34%, περισσότερες από την Αργεντινή (42,22%). Στις αρχές του Απριλίου η χώρα μας βρισκόταν στην έκτη θέση με 26% πιθανότητα χρεοκοπίας. Μέσα στη 10άδα βρίσκεται και η Ιρλανδία και η Ισλανδία. ..
Δείτε αναλυτικά τον πίνακα από το CMA:


Highest Default Probabilities

Entity Name Mid Spread CPD (%)
Venezuela 1177.01 55.26
Greece 880.88 52.34
Argentina 821.76 42.22
Pakistan 586.20 32.76
Ukraine 528.69 30.58
Iraq 470.90 27.97
Dubai/Emirate 456.12 26.89
Ireland 306.48 22.98
Illinois/State 298.43 22.70
Iceland 319.95 22.14


Oikonomia24

Aπίστευτες εισαγωγές από την Τουρκία!!!

Μήνες τώρα τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα τα Κανάλια μάς ζαλίζουν το κεφάλι με τα ίδια και τα ίδια. Με τα μνημόνια και τις τρόικες, με τα ΛΑΦΚΑ, τα ΕΚΑΣ, τα επικουρικά και άλλα συναφή και ακατάληπτα, με το χρέος που αυξάνεται και τα κρατικά έσοδα που λιγοστεύουν και μπλα, μπλα, μπλα, χωρίς τέλος!
…Αλλά κανένας δεν αναφέρεται στα πραγματικά αίτια της ελληνικής χρεοκοπίας. Στο απέραντο παρασιτικό και ανίκανο κράτος… Που τίποτε πια δεν παράγει!
Σ’ αυτή την αθλιότητα θα αναφερθούμε σήμερα, με απίστευτα και εξωφρενικά στοιχεία.
Όπως, λόγου χάρη, ενώ δεν εξάγουμε σχεδόν τίποτα, γνωρίζετε ότι εισάγουμε από την Τουρκία από φρούτα, χυμούς, ξηρούς καρπούς και ψάρια μέχρι… τρίχες (ναι, τρίχες!), μαλλιά, κομπινεζόν και σώβρακα;
Που αυτές οι εισαγωγές, μόνο από την Τουρκία, στοιχίζουν στην Ελλάδα (κρατηθείτε), 1 δισεκατομμύριο 297 χιλιάδες ευρώ!!!
Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας εισάγουμε κάθε χρόνο από την Τουρκία:
* Φρέσκα ψάρια και τα πληρώνουμε 21.454.372 ευρώ!
* Τομάτες, 2.502.781 ευρώ!..
* Κρεμμύδια, πατάτες και λάχανα και τα πληρώνουμε 450.000 ευρώ!
* Λοιπά λαχανικά, 5 εκατομμύρια ευρώ!
* Ξηρούς καρπούς, 9.130.189 ευρώ!
* Μάρμαρα και ασβεστόλιθους, 8 εκατομμύρια ευρώ!
* Καπνά ακατέργαστα, 7.250.534 ευρώ!
Είναι απίστευτο, αλλά εισάγουμε επίσης από την Τουρκία:
* Μαλλιά λαναρισμένα και τρίχες, 100.000 ευρώ!..
* Σλιπ, πιτζάμες, ζιπ-κιλότ, κομπινεζόν, σώβρακα κ.ά., και πληρώνουμε στην Τουρκία 11 εκατ. ευρώ!!!
Για όλες αυτές τις γελοιότητες φεύγει κάθε χρόνο για την Τουρκία το ποσό του ΕΝΟΣ δισεκατομμυρίου διακοσίων είκοσι εκατομμυρίων και 265 ευρώ!..
Δεν πρέπει, όμως, να βρεθούν οι υπεύθυνοι αυτής της απίστευτης αθλιότητας;
Δημήτρης Ρίζος -Αδέσμευτος Τύπος

Η (συνεχιζόμενη) επικοινωνιακή αυτοχειρία της Ρηγίλλης

To επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω: Οι …επικοινωνίες της Ρηγίλλης εξακολουθούν να ζουν στον κόσμο τους, σε μια φανταστική (ρουσοπουλοκαραμανλική) πραγματικότητα ασχετοσύνης και απαξίωσης. Επιμένουν να πιστεύουν ότι το μήνυμα του Σαμαρά θα περάσει μόνο από τα μέσα της διαπλοκής (πού ούτε τον πήγαν, ούτε θα τον πάνε ποτέ) και εξακολουθούν να κάνουν δημόσιες σχέσεις με τα ίδια συγκροτήματα που τους συκοφαντούσαν μέχρι πρότινος.
Για παράδειγμα, σήμερα ο κύριος Μιχαλολιάκος ανακοίνωσε τις θέσεις της ΝΔ για την υποψηφιότητα Μπακογιάννη σε συγκρότημα που ουκ ολίγες φορές τον έχει απαξιώσει προσωπικά με ανακρίβειες. Φυσικά δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο στέλεχος της ΝΔ, που μόλις ξυπνήσει το πρώτο που σκέφτεται είναι σε ποιο κανάλι και ραδιόφωνο θα εκλιπαρήσει να βγει Αλλά εν σκέπτεται ότι υπάρχουν και τα μπλογκς παρά μόνον όταν δεν του περάσουν τα ΜΜΕ αυτά που θέλει.
Σήμερα, επίσης, ο τομέας οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για την επιδείνωση της Οικονομίας, καλώντας μόνο τα ΜΜΕ, τα οποία εσκεμμένα απαξίωναν τις θέσεις του Σαμαρά για το Μηνημόνιο. Πρακτική η οποία βεβαίως επαναλαμβάνεται συστηματικά, από όλους τους Τομείς της ΝΔ.
Τα παραδείγματα είναι πολλά και καθημερινά και το συμπέρασμα ένα:
Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να κλείνει τα μάτια και να αγνοεί την πραγματικότητα της ενημέρωσης.
Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να θεωρεί ότι πρέπει να ενημερώσει τον λαό μέσα από τα φίλτρα των ΜΜΕ του συμφέροντος, της υστεροβουλίας, της διαπλοκής.
Η Νέα Δημοκρατία για άλλη μία φορά δεν καταλαβαίνει πως εάν θέλει να στραφεί στον λαό, μπορεί να το κάνει όχι μέσω των χρεοκοπημένων και απαξιωμένων καναλιών του παρελθόντος και των προσωπικών σχέσεων του καθενός που την είδε “στέλεχος”, αλλά μέσα από τις ελεύθερες φωνές του διαδικτύου. Ειδάλλως η ΝΔ θα παραμείνει έρμαιο της δικής της ανικανότητας.
Και θα πούμε και κάτι ακόμα:
Σε όλη την ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχθηκε και δέχεται ο Σαμαράς από την ημέρα της εκλογής του αλλά και το ΟΧΙ στο Μνημόνιο είχε μόνον έναν πιστό, μαχητικό και ανιδιοτελή παραστάτη: το διαδίκτυο.
Το διαδίκτυο που ενάντια στα δισεκατομμύρια του ΔΝΤ ενημέρωσε τους Έλληνες για τα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης και την καταστροφική λύση του ΔΝΤ.
Το συντριπτικό μέρος του διαδικτύου υποδέχτηκε με ενθουσιασμό το “Όχι” του Σαμαρά όταν τα ΜΜΕ το δαιμονοποιούσαν με έναν οχετό συκοφαντίας.
Το Διαδίκτυο έβγαλε τα στοιχεία της οικονομίας που δικαιώνουν τον Σαμαρά όταν τα ΜΜΕ εξακολουθούν να τα αποκρύπτουν.
Εν κατακλείδι, το διαδίκτυο στάθηκε δίπλα στον Σαμαρά από την υποψηφιότητα του μέχρι την ορθή του στάση στα θέματα της οικονομίας.
Όχι επειδή είναι ο Σαμαράς, αλλά επειδή οι θέσεις του υπηρετούν τους πολλούς και όχι τους λίγους.
Antinews

Το «αργό διάβασμα» γίνεται κίνημα...

The Guardian

Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο τυπωμένο στο χαρτί, το πιο πιθανό είναι να φτάσετε κάπου στη μέση όσων έχω γράψει. Αν το διαβάζετε στο Διαδίκτυο, το πιο πιθανό είναι να φτάσετε μόνο στο ένα πέμπτο. Αυτή, τουλάχιστον, είναι η ετυμηγορία δύο πρόσφατων μελετών -της έκθεσης Eyetrack του Ινστιτούτου Poynter και της ανάλυσης του Τζέικομπ Νίλσεν- που αμφότερες υποστηρίζουν ότι πολλοί από μας δεν διαθέτουμε πια την ικανότητα συγκέντρωσης για να διαβάσουμε άρθρα μέχρι το τέλος τους.
Το πρόβλημα δεν σταματάει εδώ: πανεπιστημιακοί αναφέρουν ότι έχουμε γίνει, επίσης, λιγότερο προσεκτικοί αναγνώστες βιβλίων. Ο λέκτορας του Πανεπιστημίου του Μπαθ, Γκρεγκ Γκάραρντ, αποκάλυψε πρόσφατα ότι αναγκάστηκε να μικρύνει τη λίστα βιβλίων που αναθέτει στους φοιτητές του να διαβάσουν, ενώ ο Κιθ Τόμας, ιστορικός στην Οξφόρδη, έγραψε ότι έχει...
απορήσει με νέους συναδέλφους του, οι οποίοι αναλύουν τις πηγές τους με μια ψηφιακή «μηχανή αναζήτησης» αντί να διαβάσουν τα έργα στο σύνολό τους.
Το Διαδίκτυο βλάπτει
Γινόμαστε λοιπόν λιγότερο έξυπνοι; Περί αυτού πρόκειται; Πιθανόν. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζονται στο «The Shallows» («Τα ρηχά»), το νέο βιβλίο του γκουρού της τεχνολογίας Νίκολας Καρ, η υπερδραστηριότητά μας στο Διαδίκτυο βλάπτει τις διανοητικές ικανότητες που χρειαζόμαστε για να επεξεργαστούμε και να κατανοήσουμε απαιτητικά κείμενα. Η ολοήμερη τροφοδότηση με ειδήσεις μάς κάνει να πηδάμε από το ένα άρθρο στο άλλο, χωρίς αναγκαστικά να εμβαθύνουμε σε οποιοδήποτε περιεχόμενο. Το διάβασμά μας διακόπτεται συχνά από το ηχητικό σήμα του τελευταίου email. Και απορροφούμε τώρα μικρές σειρές λέξεων στο Twitter και το Facebook πολύ πιο συχνά απ' ό, τι μεγαλύτερα κείμενα.
Ολα αυτά σημαίνουν ότι, αν και, εξαιτίας του Ιντερνετ, έχουμε γίνει πολύ καλοί στο να συλλέγουμε ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, ταυτόχρονα ξεχνάμε βαθμιαία πώς να σταθούμε, να συλλογιστούμε και να συσχετίσουμε όλα αυτά τα στοιχεία μεταξύ τους. Ετσι, όπως παρατηρεί ο Καρ, «χάνουμε την ικανότητά μας να εξισορροπούμε αυτές τις δύο διανοητικές λειτουργίες».
Μειονότητα
Διαβάζετε ακόμη; Πιθανόν να ανήκετε σε μια μικρή μειονότητα. Δεν έχει σημασία, όμως: έχει αρχίσει μια φιλολογική επανάσταση. Πρώτα είχαμε την επανάσταση του αργού φαγητού, μετά του αργού ταξιδιού. Τώρα, στις εκστρατείες αυτές προστέθηκε το κίνημα του αργού διαβάσματος - μια ετερογενής ομάδα πανεπιστημιακών και διανοουμένων που θέλουν να μας πείσουν να μη βιαζόμαστε όταν διαβάζουμε και να μην αποφεύγουμε να ξαναδιαβάζουμε. Μας ζητούν να σβήνουμε όσο συχνότερα γίνεται το κομπιούτερ και να ανακαλύψουμε και πάλι τόσο τη χαρά της προσωπικής επαφής με «υλικά» κείμενα, όσο και την ικανότητα να τα επεξεργαζόμαστε πλήρως.
Δεν αφορά μόνο τους διανοούμενους
«Αν θέλεις να έχεις τη βαθιά εμπειρία ενός βιβλίου, αν θέλεις να το εσωτερικεύσεις, να αναμείξεις τις ιδέες ενός συγγραφέα με τις δικές σου, πρέπει να το διαβάσεις αργά», λέει ο JohMiedema, ο Καναδός συγγραφέας του «Slow Reading» (2009). Ωστόσο, ο Λάνσελοτ Φλέτσερ, ο πρώτος συγγραφέας που διέδωσε τον όρο «αργό διάβασμα», διαφωνεί. Υποστηρίζει ότι το αργό διάβασμα δεν έχει τόσο να κάνει με το ξεδίπλωμα της δημιουργικότητας του αναγνώστη όσο με την ανακάλυψη της δημιουργικότητας του συγγραφέα. «Πρόθεσή μου ήταν να αντικρούσω τον μεταμοντερνισμό, να ενθαρρύνω την ανακάλυψη του συγγραφικού περιεχομένου», λέει ο Αμερικανός συγγραφέας που βρίσκεται τώρα σ' ένα ορεινό θέρετρο της ανατολικής Ευρώπης. «Λέω στους φοιτητές μου να σκεφτούν ότι το κείμενο το έγραψε ο Θεός. Αν δεν μπορούν να καταλάβουν κάτι, φταίνε αυτοί και όχι ο συγγραφέας».
Και ενώ ο Φλέτσερ χρησιμοποίησε αρχικά τον όρο σαν ακαδημαϊκό εργαλείο, το αργό διάβασμα έχει γίνει έκτοτε πολύ ευρύτερης εμβέλειας αντίληψη. Ο Miedema γράφει στην ιστοσελίδα του ότι το αργό διάβασμα, όπως και το αργό φαγητό, είναι κατά βάθος μια τοπικιστική ιδέα που μπορεί να βοηθήσει να συνδεθεί ο αναγνώστης με τη γειτονιά του. «Το αργό διάβασμα», γράφει, «είναι ένα κοινοτικό γεγονός που αποκαθιστά τις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους και στις ιδέες. Η διατήρηση των σχέσεων μέσα από το διάβασμα βιώνεται όταν δανειζόμαστε βιβλία από φίλους, όταν διαβάζουμε ιστορίες στα παιδιά μας μέχρι να κοιμηθούν».
Πρόκληση
Εν τω μεταξύ, παρότι το κίνημα ξεκίνησε στους πανεπιστημιακούς κύκλους, η Τρέισι Σίλεϊ, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο και συγγραφέας ενός μπλογκ για το αργό διάβασμα, είναι πεπεισμένη ότι το αργό διάβασμα «δεν αφορά μόνο τους διανοούμενους. Το προσεκτικό και αργό διάβασμα είναι μια πρόκληση για όλους μας». Το κίνημα, λοιπόν, δεν είναι ιδιαίτερα συνεκτικό -όπως έγραψε ο Μάλκολμ Τζόουνς σ' ένα άρθρο στο Newsweek, «δεν υπάρχει έμβλημα, ούτε κεντρικό συμβούλιο ούτε, δόξα τω Θεώ, κεντρική ιστοσελίδα» -, άλλωστε δεν είναι καν καινούργια ιδέα: ήδη από το 1623, η πρώτη έκδοση έργων του Σαίξπηρ παρακινούσε τους αναγνώστες να διαβάσουν τον συγγραφέα «ξανά και ξανά», ενώ το 1887, ο Φρειδερίκος Νίτσε περιέγραφε τον εαυτό του ως «δάσκαλο της αργής ανάγνωσης».
Εκείνο όμως που σαφώς συμβαίνει είναι ότι η εποχή μας της τεχνολογικής διάρροιας φέρνει όλο και περισσότερους αργούς αναγνώστες στο προσκήνιο. Οπως έγραψε ο Κιθ Τόμας στο LondoReview of Books, «η χρησιμοποίηση μηχανών αναζήτησης για να βρει κανείς λέξεις-κλειδιά μέσα σ' ένα κείμενο δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κανονικό διάβασμα. Δεν αποκτάς ουσιαστική αντίληψη του κειμένου ούτε καταλαβαίνεις το περιεχόμενό του. Και δεν υπάρχει αυτόματος τρόπος να ανακαλύπτεις θησαυρούς - τα μισά πράγματα που έχω βρει στην έρευνά μου τα συνάντησα τυχαία καθώς έψαχνα για κάτι άλλο».
Ο Πιερ Μπαγιάρ άναψε «φωτιές» με ένα βιβλίο
Ορισμένοι λόγιοι, πάντως, διαφωνούν. Ενας καθηγητής Λογοτεχνίας, ο Πιερ Μπαγιάρ, προκάλεσε αίσθηση όταν έγραψε ένα βιβλίο για το πώς οι αναγνώστες μπορούν να διαμορφώσουν αξιόπιστη γνώμη για έργα που απλώς έχουν ξεφυλλίσει ή δεν έχουν καν διαβάσει ποτέ. «Εχεις τη δυνατότητα να συζητήσεις παθιασμένα για ένα βιβλίο που δεν έχεις διαβάσει, ακόμα και (κατά προτίμηση) με κάποιον που επίσης δεν το έχει διαβάσει», λέει στο «Πώς να μιλάτε για βιβλία που δεν έχετε διαβάσει» (2007), προσθέτοντας ότι αυτού του είδους η μπλόφα βρίσκεται μάλιστα «στο κέντρο της δημιουργικής διαδικασίας».
Οι αργοί αναγνώστες είναι στα μαχαίρια με τον Μπαγιάρ. Η Τρέισι Σίλεϊ λέει ότι «πιθανόν να μπορείς να κάνεις μια στοιχειώδη συζήτηση για ένα βιβλίο αν έχεις διαβάσει μόνο μια περίληψή του, αλλά όσον αφορά το διάβασμα που θέλω να κάνουν οι φοιτητές μου, οι λέξεις έχουν σημασία. Το συγκεκριμένο σχήμα των προτάσεων έχει σημασία». (εκδ. Πατάκης)
Press-gr

Βρήκαν… τοιχογραφίες 2.000 ετών ελληνιστικού ύφους σε σπηλιά

«Εξαιρετικής» καλλιτεχνικής αξίας τοιχογραφίες ελληνιστικού ύφους, 2.000 ετών, που «θα αφήσουν τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό», ανακοίνωσαν πως ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές σε σπηλιά στην Πέτρα της Ιορδανίας.
Κάτω από καπνούς, λιπαρές ουσίες και γκράφιτι, μέσα σε έναν χώρο που πραγματοποιούνταν τα αρχαία τελετουργικά γεύματα, οι συντηρητές του Ινστιτούτου Courtauld του Λονδίνου έφεραν στο φως σχέδια τριών διαφορετικών ειδών
αμπέλου, κισσού και περικοκλάδας -φυτών που σχετίζονται με τη λατρεία του θεού Διόνυσου-, αλλά και σχέδια πουλιών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ομπσέρβερ», οι εικόνες στους τοίχους της σπηλιάς είναι γεμάτες από μικρές ανθρώπινες φιγούρες. Μία από αυτές παριστάνει ένα αγόρι με φτερά που παίζει αυλό, ενώ γύρω του άλλα αγόρια μαζεύουν φρούτα και προσπαθούν να διώξουν τα πουλιά που τσιμπούν τα σταφύλια. Όλες οι τοιχογραφίες φέρουν μεγάλη γκάμα χρωμάτων και πολυτελή υλικά, όπως φύλλα χρυσού.

«Μικρή Πέτρα»

Οι τοιχογραφίες που βρέθηκαν στο Σικ αλ- Μπαρίντ, γνωστό ως «Μικρή Πέτρα», είναι έργα των Ναβαταίων, ενός νομαδικού λαού από την Αραβία που διατηρούσε εμπορικές σχέσεις με Αιγύπτιους, Έλληνες και Ρωμαίους, και που κάποτε η κυριαρχία του εκτεινόταν από τη Δαμασκό μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα και από το όρος Σινά έως την έρημο της Αραβίας.

Η αξία των ευρημάτων είναι πολύ σημαντική για πολλούς λόγους. Ουσιαστικά σήμερα δεν σώζονται ελληνιστικά ζωγραφικά έργα, παρά μόνο ίχνη τους. Ταυτόχρονα, αποτελούν τα μοναδικά ζωγραφικά ίχνη του πολιτισμού των Ναβαταίων.

Όπως εξηγεί ο Στέφεν Ρίκερμπι, ένας από τους δύο Βρετανούς συντηρητές που τις αποκάλυψαν, «οι τοιχογραφίες δείχνουν πολλών ειδών εξωτερικές επιρροές από τον αρχαίο κόσμο και είναι τόσο καλές ή ακόμα και καλύτερες από ρωμαϊκές, όπως για παράδειγμα αυτές στο Ερκολάνο… Αυτό έχει τεράστια ιστορικο-καλλιτεχνική σημασία…».

Ο συνεργάτης του, καθηγητής Ντέιβιντ Παρκ χαρακτηρίζει «εκπληκτικό» το γεγονός ότι οι εύθραυστες αυτές τοιχογραφίες επιβίωσαν «σε μια τραπεζαρία γύρω από τάφους και βράχια στην Πέτρα, σε ένα τεράστιας σημασίας πολιτιστικό σταυροδρόμι της ανατολικής Μεσογείου». Προσθέτει δε ότι «τα έργα προσφέρουν μια απίστευτα σπάνια ματιά στον τρόπο ζωής αυτού του ελάχιστα γνωστού αρχαίου πολιτισμού».

history-of-macedonia

Φ.Κάστρο:"Έρχεται πόλεμος στη Μ.Ανατολή για τα πυρηνικά του Ιράν - Καταλαβαίνω το Ισραήλ"

Μεγάλες αλήθειες είπε σε συνέντευξή του ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, αναφορικά με την επικείμενη κρίση στη Ανατολή με αφορμή την προσπάθεια του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
«Για το Ισραήλ είναι φριχτό να βρίσκεται το Ιράν τόσο κοντά στην απόκτηση πυρηνικού όπλου, αδιάφορο το πότε θα γίνει αυτό. Ακόμη και αν χρειαστούν τρία χρόνια. Είναι ανυπόφορο για τους Ισραηλινούς και αποτελεί λόγο να επιτεθούν εάν δεν επιτεθούν οι Αμερικανοί», είπε, μεταξύ άλλων, ο 84χρονος Κάστρο, μιλώντας σε εννέα δημοσιογράφους.

Όπως υποστήριξε, «δεν τους βολεύει να προειδοποιήσουν τους Αμερικανούς ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη απογειώθηκαν γιατί αυτό που θέλουν είναι να δεσμεύσουν τους Αμερικανούς. Και αν τα πράγματα πάνε στραβά, θα είναι το τέλος των πάντων», ενώ επανέλαβε ότι η απόφαση για την κήρυξη -ή μη- ενός πυρηνικού πολέμου επαφίεται στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

«Ορισμένοι είναι έτοιμοι για όλα, όπως το Ισραήλ. Άλλοι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια διακυβέρνηση που θέλουν να τους επιβάλουν, τον πιο φριχτό κόσμο που μπορεί να φανταστεί κανείς, αυτόν που θέλει να επιβάλλει η ομάδα των εκατομμυριούχων», πρόσθεσε ο Κάστρο.

Ερωτώμενος μήπως υπερβάλλει για την επικείμενη «καταστροφή», ο πατέρας της κουβανικής επανάστασης απάντησε: «Αποτελεί σχεδόν ντροπή να το λέτε αυτό. Όμως είναι σεβαστό οι άνθρωποι να ντρέπονται για την άγνοιά τους. Εάν ντρέπονται για την άγνοιά τους, τότε θα μάθουν. Και εφόσον μαθαίνουν, τότε υπάρχει ελπίδα».
defencenet.gr

Αύξηση φωτιά στα εισιτήρια

Κατά 30% αναμένεται να αυξηθούν από τη νέα χρονιά τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες, προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα στις ΔΕΚΟ που αφορούν τις μεταφορές, ενώ στο σχέδιο συμπεριλαμβάνεται και αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης, που σήμερα ξεπερνάει το 25% σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Ενα από τα σενάρια που επεξεργάζονται αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Μεταφορών και του ΟΑΣΑ προβλέπει την αύξηση από τον ερχόμενο Ιανουάριο της τιμής του ενιαίου εισιτηρίου από 1 ευρώ σε 1,20 ευρώ.
Η κυβέρνηση αναμένεται να υλοποιήσει τη δέσμευση στην τρόικα για δραστική περιστολή των δαπανών και αύξηση των εσόδων των ΔΕΚΟ συγκοινωνιών, που ξεπερνά τα 500 εκ. ευρώ, ενώ ακόμη και το κερδοφόρο Μετρό, παρουσίασε για το 2009 ζημιές ύψους 19 εκ. ευρώ.
Έτσι το εισιτήριο αναμένεται να γίνει τσουχτερό για το επιβατικό κοινό, καθώς
σύμφωνα με τα ΝΕΑ κρίνεται αναγκαία η αύξηση των εσόδων σε ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ και ΑΜΕΛ, ενώ παράλληλα εξετάζεται η πρόσληψη ιδιωτών για να εφαρμόσουν συστήματα ελέγχου που θα περιορίσουν τους λαθρεπιβάτες, αλλά και την ανταλλαγή εισιτηρίων που προκαλεί αιμορραγία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, παρά το γεγονός, ότι συμφέρει τους επιβάτες.
News247