RSS

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Τα πήρε πίσω όλα ο Π.Τατσόπουλος για τον "αρραβωνιασμένο gay" Θ.Κολοκοτρώνη

"Ήταν το πιο ηλίθιο αστείο της ζωής μου" απολογήθηκε ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος και αφηγητής της σειράς του Σκάϊ «1821» τα όσα υποστήριξε χθες διαδικτυακά στην σελίδα του στο facebook για τον … σεξουαλικό προσανατολισμό του ηγέτη της ελληνικής Επανάστασης του 1821 στο Μοριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (“αρραβωνιασμένος gay”!). Δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλουμε και για τους δύο χαρακτηρισμούς («ηλίθιο αστείο») σε διαφορετική περίπτωση θα
αμφιβάλαμε για την ψυχική υγεία του συγγραφέα που εν πάση περιπτώσει δεν έχει δώσει δείγματα παράνοιας.

Εν πάση περιπτώσει, το πρόβλημα φαίνεται ότι το έχει το γενικό πνεύμα από το οποίο εμφορείται η παραγωγή, παρά το γεγονός ότι έχουν επενδυθεί μεγάλα ποσά από το κανάλι που έχει και την χορηγία της Εθνικής Τράπεζας. Ας περιμένουμε και την συνέχειά της για να την κρίνουμε συνολικά αν και όπως λέει ο λαός "Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται…

defencenet

Δεκαεπτά μουσεία ...στο σπίτι σας!

Περισσότερα από 1000 από τα διασημότερα έργα τέχνης παγκοσμίως. Δεκαεπτά μουσεία. 385 αίθουσες έκθεσης. 486 καλλιτέχνες. Oλα, έρχονται στο σπίτι σας για να τα απολαύσετε με την άνεσή σας, αφιερώνοντας όσο χρόνο θέλετε κάθε φορά. Και αυτό είναι μόνο η αρχή...
Ο λόγος για το φιλόδοξο εγχείρημα της Google, το www.googleartproject.com που σας επιτρέπει να "μπείτε" κυριολεκτικά μέσα σε 1061 (για την ώρα) έργα, τα οποια σας προσφέρονται με εντυπωσιακή λεπτομέρεια εστίασης που φτάνουν σε κάθε ξεχωριστή πινελιά του ζωγράφου.

Περιηγηθείτε διαδικτυακά μέσα στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου με την βοήθεια της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί η google για την πλοήγηση στο εσωτερικό κλειστών χώρων. Με την τεχνολογία αυτή θα έχετε την αίσθηση ότι περπατάτε στο μουσείο και μελετάτε τα εκθέματα από απόσταση ...αναπνοής.

Προς το παρόν οι online ξεναγήσεις αφορούν συνεργαζόμενα μουσεία από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Τσεχία, την Ολλανδία και τη Ρωσία, αλλά φιλοδοξία του προγράμματος είναι η λίστα αυτή να αυξάνεται όσο περνάει ο καιρός.

Βέβαια, οι φωτογραφίες των έργων που θα μπορείτε να απολαύσετε παραμένουν πνευματική ιδιοκτησία του κάθε μουσείου και ενδέχεται μάλιστα να υπάρχουν σε αυτές -εσκεμμένα- κάποια θολά σημεία, προκειμένου να δυσαιραίνονται οι προσπάθειες αναπαραγωγής τους.

Το εξαιρετικό είναι πως κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει την προσωπική του αίθουσα εκθεμάτων, με τα αγαπημένα του από κάθε μουσείο και να μοιραστεί την "γκαλερί" του με φίλους, συγγενείς και γνωστούς. Φανταστείτε δηλαδή την καταδική σας αίθουσα με τα έργα που λατρεύετε, μια online όαση που θα μπορείτε να επισκέπτεστε όσο συχνά θέλετε και να ανανεώνετε τα εκθέματά της.

Στα συν του προγράμματος συγκαταλέγονται ακόμα η άρτια οργάνωση των εκθεμάτων κάθε μουσείου (μπορείτε να κάνετε αναζήτηση με βάση το έργο, τον καλλιτέχνη ή το μουσείο), ενώ ακόμα μπορείτε να ενημερωθείτε με audio υλικό για στοιχεία που αφορούν το κάθε έργο, αλλά και τον δημιουργό του. Επίσης έχετε την δυνατότητα, εκτός από την οπτικοακουστική ξενάγηση, να δείτε και βίντεο από το YouTube που φτιάχνουν τα ίδια τα μουσεία για τα έργα των συλλογών τους.

Για να δώσουμε ένα σημείο αναφοράς, τα έργα τέχνης που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εκτείνονται από τη "Γέννηση της Αφροδίτης" του Botticelli, φτάνουν μέχρι το No Woman, No Cry του Chris Ofili, περιλαμβάνουν μεταϊμπρεσιονιστικά έργα βυζαντινής εικονογραφίας του Cezanne, ενώ θα δείτε ακόμα τις οροφές των Βερσαλλιών, χαρακτηριστικούς ναούς της αρχαίας Αιγύπτου, έργα του Rembrandt, του Βαν Γκογκ, και πολλά πολλά ακόμα.

Για αρχή, κάθε ένα από τα συνεργαζόμενα μουσεία διάλεξαν ένα μόνο έργο που φωτογραφήθηκε και σας προσφέρεται σε εξαιρετική λεπτομέρεια. Με τεχνολογία φωτογραφίας super high resolution (ή αλλιώς «gigapixel»), μπορείτε κυριολεκτικά να "βυθιστείτε" μέσα σε κάθε έργο αφού απαρτίζεται από σχεδόν 7 δισεκατομμύρια pixel! Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως σας δίνεται η δυνατότητα να μελετήσετε λεπτομέρειες που ακόμα και αν επισκεπτόσασταν το μουσείο δεν θα μπορούσατε να δείτε από κοντά.

Ο κατάλογος με τα έργα που μπορείτε να μελετήσετε με λεπτομέρεια 7 δισεκατομμύρια pixel

► Alte Nationalgalerie In the Conservatory, Edouard Manet (1878-1879)

► Freer Gallery of Art, Smithsonian The Princess from the Land of Porcelain, James McNeill Whistler (1863-1865)

► The Frick Collection St Francis in the Desert, Giovanni Bellini (started around 1480)

► Gemäldegalerie The Merchant Georg Gisze, Hans Holbein the Younger (1497 - 1562)

► Museum Kampa The Cathedral, František Kupka (1912-1913)

► The Metropolitan Museum of Art The Harvesters, Pieter Bruegel the Elder (1565)

► MoMA, The Museum of Modern Art The Starry Night, Vincent van Gogh (1889)

► Museo Reina Sofia The Bottle of Anís del Mono, Juan Gris (1914)

► Museo Thyssen - Bornemisza Young Knight in a Landscape, Vittore Capaccio (1510)

► National Gallery The Ambassadors, Hans the Younger Holbein (1533)

► Palace of Versailles Marie-Antoinette de Lorraine-Habsbourg, Queen of France, and her children, Louise Elisabeth Vigée-Lebrun (1787)

► Rijksmuseum Night Watch, Rembrandt Harmensz. van Rijn (1642)

► The State Hermitage Museum Return of the Prodigal Son, Rembrandt Harmensz van Rijn (1663-1665)

► State Tretyakov Gallery The Apparition of Christ to the People (The Apparition of the Messiah), Aleksander Ivanov (1837-1857)

► Tate No Woman, No Cry, Chris Ofili (1998)

► Uffizi Gallery The Birth of Venus, Sandro Botticelli (1483-1485)

► Van Gogh Museum The Bedroom, Vincent van Gogh (1888)

Η λίστα με τα 17 Μουσεία που συμμετέχουν στο Google Art Project

► Alte Nationalgalerie, Βερολίνο, Γερμανία

► Freer Gallery of Art, Smithsonian, Ουάσινγκτον DC, Η.Π.Α

► The Frick Collection, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α

► Gemäldegalerie, Βερολίνο, Γερμανία

► The Metropolitan Museum of Art, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α

► MoMA, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α

► Μουσείο Reina Sofia, Μαδρίτη, Ισπανία

► Μουσείο Thyssen - Bornemisza, Μαδρίτη, Ισπανία

► Μουσείο Kampa, Πράγα, Τσεχία

► National Gallery, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

► Βερσαλλίες, Γαλλία

► Rijksmuseum, Άμστερνταμ, Ολλανδία

► Μουσείο Ερμιτάζ, Αγ. Πετρούπολη, Ρωσία

► State Tretyakov Gallery, Μόσχα, Ρωσία

► Tate, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

► Uffizi, Φλωρεντία, Ιταλία

► Μουσείο Van Gogh, Άμστερνταμ, Ολλανδία

enet

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Δωρεάν φροντιστήριο σε μαθητές

«Υπερασπίσου το παιδί γιατί, αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα». Με αυτό το «σύνθημα» εκατοντάδες καθηγητές εν ενεργεία αλλά και συνταξιούχοι αποφάσισαν να στηρίξουν τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις -αλλά δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν φροντιστήρια- με την προσφορά δωρεάν μαθημάτων.


Τους υποψήφιους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που δεν έχουν χρήματα για να πάνε σε φροντιστήρια αποφάσισαν να στηρίξουν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί (φωτογραφία αρχείου)

Ηδη από την πλευρά των εκπαιδευτικών η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη, ενώ ενδιαφέρον δείχνουν και οι γονείς παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στη μέση της σχολικής χρονιάς.

Τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν ήδη αναπτύξει η ΕΛΜΕ Ανω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής και η ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, που περιλαμβάνει τις περιοχές του Αγίου Δημητρίου, Βάρης, Βούλας, Ελληνικού, Αργυρούπολης, κ.ά.

«Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο, αλλά μέσα στην εποχή της κρίσης που ζούμε και στη γενικότερη απαξίωση του επαγγέλματός μας ο δάσκαλος έχει βαθιά υποχρέωση να στηρίξει τους μαθητές του», τονίζει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, κ. Βασίλης Κωσταράκος, και συμπληρώνει:«Φέτος το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να καταργήσει τόσο την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη όσο και την Ενισχυτική Διδασκαλία. Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν μαθητές της Γ’ Λυκείου που ετοιμάζονται για τις εξετάσεις και σταματούν τα φροντιστήρια γιατί οι γονείς ξαφνικά έμειναν άνεργοι και δεν μπορούν να πληρώσουν τα φροντιστήρια. Αυτό το κενό ερχόμαστε εμείς να το συμπληρώσουμε».

Αλληλεγγύη
«Βρισκόμαστε, εδώ κι έναν χρόνο, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τον τόπο και τον κόσμο της εργασίας. Παρακολουθούμε να εφαρμόζονται συνεχώς νέα επαχθή μέτρα, που κυριολεκτικά συνθλίβουν όλους τους εργαζομένους, Ελληνες και μετανάστες. Επιπλέον, πετσοκόβουν κι άλλο τις όποιες παροχές του Δημοσίου σε Παιδεία, Υγεία και Μέσα Μεταφοράς.

Μπροστά σε αυτό το ζοφερό κι αποκρουστικό περιβάλλον, οφείλουμε να ενισχύουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό μας», υπογραμμίζουν οι καθηγητές της ΕΛΜΕ Ανω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, ενώ ο πρόεδρός της, κ. Κώστας Λουμιώτης, συμπληρώνει: «Δεν επιδιώκουμε σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουμε τους θεσμούς που κατάργησε το υπουργείο και οι οποίοι πρέπει άμεσα να επαναλειτουργήσουν αναβαθμισμένοι. Απευθυνόμαστε σε μαθητές με μαθησιακά κενά και οικονομικές δυσκολίες, που φοιτούν στη Γ’ Λυκείου, ΓΕΛ & ΕΠΑΛ. Η βοήθεια αφορά τα περισσότερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Η αύξηση των παρεχόμενων μαθημάτων θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση των μαθητών και των συναδέλφων. Αν είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα θα είχε μεγαλύτερη απήχηση στα παιδιά. Αργήσαμε, αλλά ήδη αρκετοί μαθητές συμμετέχουν».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Μαθήματα σε όσους έχουν ανάγκη

Στην επιστολή που στέλνουν οι εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ Ν. Αθήνας αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Αγαπητοί μαθητές και γονείς. Οι μέρες που περνάμε όλοι οι εργαζόμενοι είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Ταυτόχρονα περικόπτονται και οι δημόσιες δαπάνες, με αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία των σχολείων. Ενας από τους θεσμούς που καταργήθηκαν από φέτος είναι και η Πρόσθετη Ενισχυτική Διδασκαλία. Σε αυτές τις συνθήκες η Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Νότιας Αθήνας αποφάσισε να αντιδράσει παίρνοντας την πρωτοβουλία να δημιουργήσει δίκτυο εθελοντών καθηγητών που θα προσφέρει δωρεάν μαθήματα σε όσους μαθητές μας το έχουν ανάγκη. Η ΕΛΜΕ, ενημερώνοντας τους μαθητές και τους γονείς γι′ αυτήν την πρωτοβουλία, δηλώνει ότι για όλα όσα αλλάζουν δραματικά τη ζωή μας και το σχολείο πρέπει να βρούμε από κοινού τρόπους για να αντισταθούμε. Καλούμε τους γονείς που ενδιαφέρονται να δηλώσουν τα στοιχεία τους και τα μαθήματα που θέλουν να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους». Τα μαθήματα θα γίνονται στο ΕΠΑΛ Ανω Λιοσίων στο διάστημα μεταξύ 2 – 4 μ.μ. και στη Νότια Αθήνα στο 2ο Γυμνάσιο Ελληνικού και στο ΕΠΑΛ Αγ. Δημητρίου.
ΕΘΝΟΣ

Ασφάλιση ακόμα και με την ώρα!!!!!

Διψασμένοι για περισσότερο εργατικό "αίμα", παρουσιάζονται στη νέα επισκεψή τους οι αξιωματούχοι της τρόικας, ζητώντας νέες επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά.

Η τρόικα εμφανίζεται απογοητευμένη από τη μέχρι στιγμής μείωση του κόστους εργασίας στην Ελλάδα και απαιτεί ενίσχυση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων εργασίας μέσω:

*Άρσης των εμποδίων για τις καταγγελίες συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου. Η τρόικα τάσσεται υπέρ της καταγγελίας των
συμβολαίων πριν τη λήξη του χρόνου, χωρίς η επιχείρηση να υποχρεώνεται να καταβάλει το σύνολο των μισθών, βάσει της συμφωνίας.

*Αλλαγής στον χρόνο εργασίας, αλλά και στην κατανομή του χρόνου.

*Ασφάλισης με την ώρα για part time και όχι για 4ωρο(το ελάχιστο).

*Περαιτέρω υποβάθμισης των κλαδικών συμβάσεων, των οποίων η ισχύς δεν θα επεκτείνεται σε κλάδους που δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή" οι αξιωματούχοι της τρόικας, φέρονται δυσαρεστημένοι για τον μικρό αριθμό ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων που έχουν συναφθεί μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Μάλιστα, επικοινώνησαν και με τη ΝΕΟΓΑΛ, για να διερευνήσουν αν η κυβέρνηση απέτρεψε τις μειώσεις μισθών, που είχαν συμφωνηθεί.

Η ΝΕΟΓΑΛ αν και κερδοφόρος είχε προτείνει ειδική επιχειρησιακή σύμβαση, ωστόσο την πήρε πίσω μετά τις σφοδρές αντιδράσεις.

Αύξηση της ελαστικής εργασίας

Μειωμένες κατά 211.804, εμφανίζονται το 2010 οι νέες συμβάσεις απασχόλησης οι οποίες κατατέθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία δράσης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για το 2010.

Οι επιχειρήσεις οι οποίες κατέθεσαν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης παρουσιάζονται μειωμένες κατά 52.888 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται αύξηση της μερικής απασχόλησης κατά 57.330 (67,50%) και 16.959 της εκ περιτροπής απασχόλησης, σε σχέση με το 2009.

Ακόμη, οι υπάρχουσες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που έχουν μετατραπεί σε μερικής απασχόλησης, είναι κατά 5.573 αυξημένες σε σύγκριση με το 2009 επίσης αυξημένες κατά 2.302 (27,88%), είναι όσες μετατράπηκαν σε συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης με συμφωνία εργαζομένου - εργοδότη και κατά 381 (4,61%), όσες μετατράπηκαν με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
news247

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΒΑΖΕΛΟΣ, ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ!!!!!

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΖΕΠ

Δείτε εδώ

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Δείτε εδώ

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΦΩΤΗ ΤΣΙΟΓΓΑ

Ο καλός συνάδελφος Φώτης Τσιόγγας, πρώην Διευθυντής του 7ου Δ.Σ Νέου Ηρακλείου, ξεκουράστηκε, ύστερα από την πολύμηνη μάχη που έδωσε για να κρατηθεί στη ζωή.


Κρατάμε στη μνήμη μας το χαμόγελο και την καλοσύνη του συναδέλφου μας, το πλούσιο διδακτικό και διοικητικό του έργο.

Εκφράζουμε στην οικογένειά του τα θερμά μας συλλυπητήρια.



Δ/ντης Δ/νσης Β΄ Αθήνας

Πάρις Βεντήρης

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Μετά από μακρά σιωπή ο τέως πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μίλησε

Καραμανλής εμπιστευτικό

Στα πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησής αναφέρθηκε ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο περιοδικό Crash. Δηλώνει έτοιμος να αποχωρήσει από την πολιτική ζωή. Τι λέει για τον εκβιασμό των "νταβατζήδων" για το βασικό μέτοχο. Για τι δηλώνει περήφανος. Το Βατοπέδι, η οικονομία και ο μάγκας Τάσσος Παπαδόπουλος

Μετά από μακρά σιωπή ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μίλησε στον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα και στο περιοδικό Crash για όσα έγιναν στη χώρα, τα πεντέμισι χρόνια που κρατούσε ο ίδιος τα ηνία.

Ο Κώστας Καραμανλής δηλώνει απογοητευμένος και έτοιμος να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή.

"Θα γράψω ένα βιβλίο, μια ιστορική αφήγηση, όχι ένα πολιτικό μανιφέστο" εξομολογείται στον Γιώργο Τράγκα και προσθέτει: "Εγώ τελείωσα, θα ασχοληθώ με την οικογένειά μου, τον Αλέξανδρο και την Αλίκη".

Στην προτροπή του δημοσιογράφου να μιλήσει απαντά ότι θα το κάνει "όταν έρθει η ώρα", ενώ δηλώνει ότι το σκέφτεται για το αν θα είναι ξανά υποψήφιος για βουλευτής.

Οι νταβατζήδες...

Για πρώτη φορά ο Κώστας Καραμανλής, μιλάει και για την περίφημη φράση του περί "νταβατζήδων", που είχε πει σε γνωστό σουβλατζίδικο της Αθήνας, ενόψει του νομοσχεδίου για τον βασικό μέτοχο.

"Οι ενδιαφερόμενοι κινητοποίησαν τους μεγάλους κατασκευαστικούς οίκους στην Ευρώπη, την Μπούικ, τη Χόχτιφ και άλλες, που με τη δύναμή τους μπλόκαραν στις Βρυξέλλες το νομοσχέδιο. Μας απείλησαν ότι θα μας κόψουν τις επιδοτήσεις. Τι να έκανα" αποκαλύπτει στο περιοδικό ο τέως πρωθυπουργός.

Το βέτο στο Βουκουρέστι

Ο τέως πρωθυπουργός αναφέρεται με περηφάνια στην στάση της κυβέρνησης του στο Βουκουρέστι, όταν έθεσε βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα αποκαλύπτει πως είχε έντονη αντιπαράθεση με την Καγκελάριο της Γερμανίας για αυτό το θέμα..

"Τα επιχειρήματα που μου λέτε για τη μη είσοδο των Σκοπίων είναι ακριβώς τα ίδια που μας λέγατε για να εισέλθει η Κύπρος στην ΕΕ" φέρεται να του είπε εκνευρισμένη η Άγκελα Μέρκελ.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος

Ο Κώστας Καραμανλής, χαρακτηρίζει φίλο του τον Νικολά Σαρκοζί και αναφέρεται με συγκίνηση σε μια συνάντησή του με τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο την εποχή του Σχεδίου Ανάν.

"Βρεθήκαμε οι δυο μας και του είπα πως θα τον στηρίξω σε ό,τι αποφασίσει"

Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, ο τέως πρόεδρος της Κύπρου απάντησε: "Ξέρεις είμαι γέρος και άρρωστος. Δεν μπορώ να δεχθώ τέτοιο πράγμα για τον τόπο μου".

"Είσαι γέρος και άρρωστος, αλλά και πολύ μάγκας" ήταν η απάντηση του Κώστα Καραμανλή.

Για το Βατοπέδι

Αναφερόμενος στην πολύκροτη υπόθεση της μονής Βατοπεδίου, επιμένει ότι δεν πρόκειται για σκάνδαλο, αλλά για λάθος χειρισμούς, ενώ διαψεύδει τα σενάρια, που τον ήθελαν να βοηθά τους Βατοπεδινούς μετά από παράκληση του Τάσσου Παπαδόπουλου.

"Ποτέ ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν μου ζήτησε τίποτα" λέει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις προσωπικές του ευθύνες τονίζει ότι πίστευε πως η υπόθεση δεν τον άγγιζε.

"Πίστευα ότι δεν με αγγίζει ηθικά. Πήγαινε να δεις που μένει ο Αγγέλου και θα καταλάβεις. Σίγουρα έγιναν λάθη" δηλώνει.

Επίθεση για την οικονομία

Ερωτηθείς για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραδέχθηκε ότι επί των ημερών του υπήρχε κρίση ελλείμματος, αλλά όχι δανεισμού και σημειώνει ότι αυτό έγινε μετά.

"Για ποια μέτρα μιλούν αυτοί που έφευγαν από τα τραπέζια του διαλόγου;" διερωτάται, αναφερόμενος στη σημερινή κυβέρνηση και τότε αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ.
news247

Ποιες παροχές μπαίνουν στον βασικό μισθό

Στον βασικό μισθό αναμένεται να ενσωματωθούν:

η οικογενειακή παροχή, το επίδομα θέσης ευθύνης, το επίδομα εξομάλυνσης και το επίδομα επικίνδυνης εργασίας.

Το κίνητρο απόδοσης θα μετονομαστεί σε πριμ παραγωγικότητας. Η σκέψη που επικρατεί, μετά και τις προτροπές της τρόικας, είναι το πριμ παραγωγικότητας να χορηγείται μόνον στους υπαλλήλους οι οποίοι επιτυγχάνουν τους στόχους που θα τίθενται εκ των προτέρων σε κάθε υπηρεσία. Οι στόχοι αυτοί θα έχουν σχέση είτε με την εξυπηρέτηση των πολιτών είτε με την αύξηση των εσόδων, όταν πρόκειται, για παράδειγμα, για τους υπαλλήλους των εφοριών.
tovima.gr

Το 1981 η απογραφή καταμέτρησε μόλις 177.000 αλλοδαπούς. Η απογραφή του 2001, όμως, κατέγραψε... 762.000

ΤΑ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ...

Μέσα σε 20 χρόνια, η σύνθεση του πληθυσμού στην Ελλάδα άλλαξε. Το 1981 η απογραφή καταμέτρησε μόλις 177.000 αλλοδαπούς που προέρχονταν από δυτικές χώρες (30% ΕΟΚ, 11% Κύπρος, 13% ΗΠΑ, 4% Αυστραλία). Η απογραφή του 2001, όμως, κατέγραψε...
762.000, εκ των οποίων το 75% από πρώην ανατολικές χώρες (κυρίως Αλβανία), 15% από άλλες, τρίτες και μόλις 9% από τις δυτικές χώρες. Σε 20 χρόνια, λοιπόν, οι αλλοδαποί αυξήθηκαν από το 2% του πληθυσμού (1981) στο 7% (2001) και το 2011 εκτιμάται ότι συνιστούν τουλάχιστον το 10% -11%, ποσοστό που αναμένεται να αποτυπωθεί στη φετινή απογραφή.
Το συμπέρασμα; Τα μεταναστευτικά ρεύματα ακολουθούν τη ροή της Ιστορίας. Οχι τυχαία το πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα προς τη χώρα μας ακολούθησε τις ραγδαίες εξελίξεις στη γειτονική Αλβανία. Το πρώτο κύμα Αλβανών εμφανίζεται το 1991. Σε μικρότερους αριθμούς ακολουθούν Βούλγαροι, Ρουμάνοι και άλλοι από πρώην ανατολικά κράτη. Το 1997 έρχεται το δεύτερο μεγάλο ρεύμα Αλβανών - με μικρότερους αριθμούς και πάλι από πρώην ανατολικά κράτη. Το 2005 ξεκινά η «κάθοδος» της ινδικής υπο-ηπείρου με Πακιστανούς, Μπανγκλαντεσιανούς και λιγότερους Ινδούς. Η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε. το 2007 επέτρεψε σε Βούλγαρους και Ρουμάνους να κατέλθουν άφοβα στην Ελλάδα για εργασία. Μαζί τους, ήρθαν και τα δίκτυα επαιτείας με Ρουμάνες χωριατοπούλες, Ρομά από Ρουμανία και Βουλγαρία να περιφέρονται στους δρόμους της πόλης.
Το ελληνικό κράτος θέσπισε τον πρώτο μεταναστευτικό νόμο το 1998. Αρμόδιος φορέας ορίζεται ο ΟΑΕΔ που εξέδωσε τη λεγόμενη «πράσινη κάρτα». Τότε νομιμοποιήθηκαν 371.000 μετανάστες. Ο δεύτερος μεταναστευτικός νόμος θεσπίζεται το 2001 από την τότε υπουργό Εσωτερικών κ. Β. Παπανδρέου, που μετέφερε την αρμοδιότητα των μεταναστών από το υπ. Εργασίας στο υπ. Εσωτερικών. Καθώς το πρόβλημα των μεταναστευτικών νόμων είναι η ασυνέχεια, κάποιοι από τους νομίμους του 1998 απώλεσαν τα δικαιώματά τους. Τελικά κατάφεραν να νομιμοποιηθούν μόλις 351.000 αλλοδαποί («παλαιοί» και «νέοι» μαζί). Ο τρίτος μεταναστευτικός νόμος έρχεται το 2005 από τον πρώην υπ. Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο. Επέτρεψε τη νομιμοποίηση 180.000 επιπλέον όσων είχαν ήδη άδεια διαμονής. Το 90% των 180.000 ήταν άνθρωποι που είχαν χάσει την άδεια νομιμότητας με παλαιότερους νόμους. Ομως, ο νόμος Παυλόπουλου αποδείχθηκε ο πληρέστερος των τριών. Είναι ενδεικτικό ότι στα τέλη του 2007 ο αριθμός των νομίμων ανερχόταν σε 630.000.
Κύριο πρόβλημα στον νόμο αυτόν είναι η πλήρης εξάρτηση της νομιμότητας από τον αριθμό των ενσήμων. Αυτά ανάλογα με την ειδικότητα ανέρχονται σε 200 περίπου ετησίως και 2.600 ευρώ που συνήθως καλείται να καταβάλει ο αλλοδαπός από την τσέπη του, αφού οι εργοδότες αρνούνται. Ομως η οικονομική κρίση που άρχισε το 2008 είχε σαρωτικές επιπτώσεις. Στα τέλη του 2010, οι άδειες διαμονής μετριούνται σε 455.000. Εκκρεμεί η εξέταση 93.000 αιτήσεων, ενώ 60.000 - 80.000 άνθρωποι έχουν απολέσει τη νομιμότητα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπ. Εσωτερικών.
Οι πρόσφυγες
Ταυτόχρονα με τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα, αναπτύχθηκαν και προσφυγικά ρεύματα. Το πρώτο ήταν το 1997-98 από ανέστιους κυρίως Ιρακινούς. Τότε άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα φαινόμενα τριτοκοσμικών συνθηκών διαβίωσης στην πρωτεύουσα. Τότε η απελπισία άρχισε να γίνεται φανερή στην πόλη. Πολλοί κοιμούνταν στην πλατεία Κουμουνδούρου ή σε παραπλήσια άθλια οικήματα.
Το δεύτερο μεγάλο προσφυγικό ρεύμα ήρθε το 2007-2010 με τους Ιρακινούς και τους Αφγανούς να αποτελούν την πλειονότητα, τους Σομαλούς, τους Σουδανούς (Νταρφούρ) και τους Ιρανούς να ακολουθούν σε μικρότερους αριθμούς.
Δυστυχώς, αν και ο αριθμός των υπαγομένων σε προσφυγικό ή ανθρωπιστικό καθεστώς συνεχώς μεγαλώνει, οι απαραίτητες δομές στη δημόσια διοίκηση απουσιάζουν και όλα δείχνουν ότι θα αργήσουν να συγκροτηθούν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο νόμος για το πολιτικό άσυλο, που διαμορφώνει για πρώτη φορά πλαίσιο στη χώρα, θα χρειασθεί τουλάχιστον ένα χρόνο για να «τεθεί σε λειτουργία». Οσο για τις περιβόητες επιτροπές που έρχονται να επιλύσουν το πρόβλημα των 46.000 εκκρεμών εδώ και χρόνια αιτήσεων, η λειτουργία τους αναμένεται μήνα με τον μήνα από τον περασμένο Οκτώβριο. Επιπλέον, εκκρεμούν 7.000 νέες αιτήσεις για εξέταση αιτημάτων.
Οι παράνομοι
Καμία επίσημη καταμέτρηση των παρανόμων αλλοδαπών που κυκλοφορούν στη χώρα δεν έχει γίνει ακόμη. Το ΙΜΕΠΟ το 2009 μιλούσε για 250.000. Την ίδια χρονιά η Κομισιόν μιλούσε για 280.000 - 300.000. Εμπειροι αξιωματικοί της Αστυνομίας εκτιμούν το σημερινό τους αριθμό σε 300.000 - 350.000 ανθρώπους. Το ΕΛΙΑΜΕΠ εκτιμά ότι υπάρχουν στη χώρα 470.000 παράνομοι εκ των οποίων οι 280.000 από την Αλβανία και οι υπόλοιποι από Ασία και Αφρική...
( Καθημερινή της Κυριακής)

Η Ελλάδα και η Τουρκία δεσμεύθηκαν να απομακρύνουν στρατιώτες, πλοία και σημαίες από τα Ιμια και πέριξ αυτών

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΜΙΑ...

Η Ελλάδα και η Τουρκία δεσμεύθηκαν να απομακρύνουν στρατιώτες, πλοία και σημαίες από τα Ιμια και πέριξ αυτών, αλλά και να μην επιστρέψουν στην περιοχή, σε μια συμφωνία που αποτυπώθηκε γραπτώς σε επίσημη επιστολή του Αμερικανού υπ. Εξωτερικών...
Γουόρεν Κρίστοφερ, προς τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Τουρκίας, με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 1996. Με τον τρόπο αυτό, οι ΗΠΑ ανέλαβαν, πέραν του ρόλου μεσολαβητή, και αυτόν του εγγυητή των συμφωνηθέντων, καθώς ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που διαχειρίσθηκε την κρίση, ανησυχούσε για τον κίνδυνο νέου επεισοδίου και πιθανής σύρραξης εάν η μία ή η άλλη πλευρά δεν τηρούσε τις προφορικές δεσμεύσεις της.

Στις 25 Ιανουαρίου 1996 δύο δημοσιογράφοι της «Χουριέτ» μετέβησαν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ιμια, υπέστειλαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική.
Στην επιστολή που φέρνει σήμερα στο φως η «Κ», ο κ. Κρίστοφερ επισημαίνει: «Οι διαβεβαιώσεις που μας προσέφεραν η Ελλάδα και η Τουρκία ότι θα απομάκρυναν τα πλοία, το προσωπικό και τις σημαίες –με ένα αλληλοδιαδοχικό και συντονισμένο τρόπο– επέτρεψε σε κάθε πλευρά να υποχωρήσει από το χείλος (του πολέμου) με αξιοπρέπεια. Η κυβέρνηση της (μιας χώρας) μας έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα τοποθετήσει τη σημαία της ή οπλισμένο προσωπικό της στις νησίδες ούτε θα τοποθετήσει πλοία κοντά στις νησίδες. Προσδίδουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτή τη διαβεβαίωση από ένα σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Προσδίδουμε εξίσου μεγάλη βαρύτητα στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησής σας ως προς τα ίδια, και το έχουμε διαβιβάσει προφορικά και γραπτώς στην κυβέρνηση της (άλλης χώρας)».
Την επιστολή επέδωσαν στους κ. Πάγκαλο και Μπαϊκάλ ο πρέσβης στην Αθήνα, Τόμας Νάιλς, και ο επιτετραμμένος στην Αγκυρα, Φράνσις Ριτσαρντόουν, στις 6 Φεβρουαρίου. Η βαρύτητα και το νόημα μιας τέτοιας επιστολής από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ήταν προφανής και δικαιολογεί την αρχική ενόχληση που φέρεται να εξέφρασε ο Θ. Πάγκαλος όταν την παρέλαβε.
Καλόλιμνος
Επιπροσθέτως, η σχετική δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, που για πολλούς καθιστά την περιοχή των Ιμίων «γκρίζα ζώνη», επιβεβαιώθηκε την επομένη, όταν στην προσπάθεια αποτροπής νέας πρόκλησης της Τουρκίας, που επιχειρούσε να αμφισβητήσει την ελληνικότητα της Καλολίμνου, η Αθήνα διεμήνυσε στην Ουάσιγκτον ότι η συμφωνία που εξασφάλισε ο Χόλμπρουκ αφορούσε μόνον τα Ιμια.
Τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα προς τον κ. Κρίστοφερ, στις 7 Φεβρουαρίου, ανέφερε: «Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πληροφορίες περί παρουσίας ελληνικών στρατευμάτων στη νησίδα της Καλολίμνου κοντά στα Ιμια / Καρντάκ, το υπουργείο Εξωτερικών και το ελληνικό ΓΕΕΘΑ είπαν ότι μόνον η νησίδα των Ιμίων καλύπτεται από τη συμφωνία απεμπλοκής που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ στις 30 - 31 Ιανουαρίου. Ετσι, κατά την άποψή τους, η παρακείμενη νησίδα της Καλολίμνου δεν υπάγεται στη συμφωνία, και δεν επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν την παρουσία ελληνικών στρατευμάτων (ή άλλων προσώπων) στην Καλόλιμνο (ή σε άλλα νησιά / νησίδες του Αιγαίου)». Το τηλεγράφημα επισημαίνει πως «η πρεσβεία ενεργεί θεωρώντας ότι η συμφωνία περί επανόδου στο προηγούμενο καθεστώς καλύπτει μόνον τα Ιμια / Καρντάκ και όχι άλλα γειτονικά νησιά / νησίδες» και ζητεί σχετική επιβεβαίωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οντως, στις 8 Φεβρουαρίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ότι η Καλόλιμνος είναι ελληνική και πως η συμφωνία αφορούσε μόνο τα Ιμια: «Οι Τούρκοι παραπονέθηκαν στην πρεσβεία μας ότι η Ελλάδα τοποθέτησε κάποιες στρατιωτικές δυνάμεις στη νήσο Καλόλιμνο (ένα ελληνικό νησί κοντά στα Ιμια / Καρντάκ), παραβιάζοντας τη συμφωνία που επέτρεψε στις δύο πλευρές να υποχωρήσουν από το χείλος της σύγκρουσης. Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν παραβιάζει τη συμφωνία για την ταυτόχρονη απομάκρυνση στρατιωτικών δυνάμεων και σημαιών από τα Ιμια, την αποχώρηση των πολεμικών σκαφών και τη μη επιστροφή τους...
Καταστήσαμε σαφές ότι δεν αμφισβητούμε το δικαίωμά τους να αναπτύξουν αυτά τα στρατεύματα, αλλά ανησυχούμε για το γεγονός ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι δυνατόν να παρερμηνευθούν και να προκαλέσουν αντιδράσεις στην Αγκυρα. Ο πρέσβης Τσίλας μεταβίβασε το μήνυμα αυτό στους υπουργούς Εξωτερικών Πάγκαλο και Αμυνας Αρσένη. Παραπονέθηκαν ότι επρόκειτο για ανάπτυξη ελληνικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος και ότι δεν ήταν θέμα προς συζήτηση».
Α. Έλλις
(Καθημερινή της Κυριακής)