RSS

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΔΥΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

α)χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών. Υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που πήραν άδεια άνευ αποδοχών για μεταπτυχιακό ή διδακτορικό. Μπορούν να αναγνωρίσουν το διάστημα αυτό προβαίνοντας βέβαια σε εξαγορά.
β)πλασματικός χρόνος για μητέρες. Αναγνώριση πλασματικού χρόνου, ενός έτους για το πρώτο παιδί, δύο για το δεύτερο και δύο για το τρίτο παιδί και ως πέντε έτη συνολικά (1+2+2). Η αναγνώριση γίνεται χωρίς εξαγορά.
Σημείωση: Αν δεν κάνει χρήση του δικαιώματος η μητέρα, μπορεί να κάνει χρήση ο πατέρας με τις ίδιες προϋποθέσεις.

ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΣΑΚΙΑ...

Στη διανομή 25.000 σταχτοδοχείων, τα οποία θα… κοσμήσουν τις παραλίες του νομού Καβάλας προχωρά από σήμερα η Νομαρχία, ελπίζοντας πως με αυτό τον τρόπο οι μανιώδεις καπνιστές θα σταματήσουν να θάβουν τα αποτσίγαρα στις χρυσές αμμουδιές.
Εκτός από τις παραλίες, τα σταχτοδοχεία θα μοιραστούν και σε
αρχαιολογικούς χώρους, όπως είναι τα αρχαία θέατρα Φιλίππων και Θάσου, το αρχαιολογικό μουσείο της Καβάλας, αλλά και στο αεροδρόμιο.
Η δράση διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά. Φέτος άλλαξε ο σχεδιασμός της σταχτοθήκης, καθώς προστέθηκαν η λέξη Θάσος και η φράση «καθαρές ακτές», που είναι γραμμένες και στην αγγλική γλώσσα.
«Ο κόσμος δέχεται την κίνηση αυτή με χαρά και βλέπουμε πως η δράση για μία καλύτερη ποιότητα ζωής βρίσκει ανταπόκριση», δήλωσε η πρόεδρος του Πολιτιστικού και Τουριστικού Οργανισμού της Νομαρχίας Καβάλας, Σοφία Αθανασιάδου.
newsbeast.gr

Συνεχίζει τις μεταγραφές ο Κωνσταντόπουλος

Πιστός στις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς της Προόδου, ο πρόεδρος του ΠΑΟ συνεχίζει να φέρνει στην ομάδα παίκτες αριστερούς, που έχουν δουλέψει στη ζωή τους και έχουν διαβάσει Καρλ Μαρξ.
Έφτασε στην Αθήνα και ο Μπουμσόνγκ για λογαριασμό του Παναθηναϊκού και το απογευματάκι αναμένεται να παρουσιαστεί στην πολιτική γραμματεία του συλλόγου, θα γίνουν κάποιες δηλώσεις για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τα τελευταία γεγονότα με την απεργία στις μεταφορές.
Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος με αυτή τη μεταγραφή έδωσε ακόμα μία δυνατή γροθιά στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που εξακολουθεί να δίνει απευθείας αναθέσεις στον Σωκράτη Κόκκαλη.
zizanio.blog

Εκδίδεται από την Μολδαβία ο ύποπτος για την δολοφονία Χατζηκωστή

Την έκδοση και παράδοση στις κυπριακές αρχές του φερόμενου ως δράστη της δολοφονίας του διευθύνοντος συμβούλου του συγκροτήματος «ΔΙΑΣ» και της τηλεόρασης «Σίγμα», Άντη Χατζηκωστή, αποφάσισε το δικαστήριο της Μολδαβίας.
Για την απόφαση του δικαστηρίου, η κυπριακή αστυνομία ενημερώθηκε προφορικά από τις μολδαβικές αρχές.

«Η αστυνομία αναμένει
και επίσημα, μέσω της Ιντερπόλ, να ενημερωθεί από τις μολδαβικές αρχές για το πότε αστυνομικοί θα μπορούν να μεταβούν στη Μολδαβία για να παραλάβουν και να οδηγήσουν τον ύποπτο στην Κύπρο», αναφέρει το Γραφείο Τύπου της αστυνομίας.

Ανέφερε, επίσης, ότι «σύμφωνα με τη νομοθεσία της Μολδαβίας, ο φερόμενος ως δράστης έχει το δικαίωμα, εντός 10 ημερών από την ημέρα έκδοσης της απόφασης, να υποβάλει έφεση, οπόταν θα χρειαστεί να παρέλθει αυτό το χρονικό διάστημα προτού προχωρήσει η υλοποίηση της απόφασης του δικαστηρίου της Μολδαβίας».

Ο άνδρας έχει συλληφθεί από τις μολδαβικές αρχές, δυνάμει διεθνούς εντάλματος σύλληψης, που εκδόθηκε από την Κυπριακή Αστυνομία για την υπόθεση της δολοφονίας του Άντη Χατζηκωστή.
defencenet.gr

ΘΕΡΙΝΟΙ ΔΙΑΡΡΗΚΤΕΣ

Φεύγουμε για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά το μυαλό μας γυρνά, ανήσυχα, στο σπίτι μας. «Μήπως, επιστρέφοντας, ανακαλύψουμε ότι το διέρρηξαν;». Το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών ενημερώνει, για το τι πρέπει να κάνουμε, για να αποφύγουμε αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση:
1. Όταν
χτίζουμε το σπίτι μας, πρέπει να συνεννοηθούμε με το μηχανικό μας, ώστε να διασφαλίσουμε την προσωπική μας ασφάλεια. Οι ψηλοί τοίχοι, οι φράκτες, τα κιγκλιδώματα, στα παράθυρα του ισόγειου, τα στενά παράθυρα και ο επαρκής φωτισμός αποτρέπουν τους διαρρήκτες.
2. Τοποθετούμε κάποιο, από τα συστήματα συναγερμού, τα οποία διατίθενται στην αγορά.
3. Μόνο οι συμπαγούς κατασκευής πόρτες σπιτιών, που περιβάλλονται από ανθεκτικό πλαίσιο και έχουν κλειδαριές ασφαλείας, παρέχουν ασφάλεια, από τους διαρρήκτες.
4. Οι πύροι ασφαλείας, στα παράθυρα και στα πατζούρια, προσφέρουν ασφάλεια.
5. Για πρόσθετη ασφάλεια, ιδιαίτερα, όταν είμαστε σπίτι και κοιμόμαστε, με ανοικτά παράθυρα (λόγω ζέστης), ένας περιφερειακός αυτόματος, με ανιχνευτή κίνησης, μπορεί να μας προστατέψει από «απρόσκλητους επισκέπτες».
6. Δεν αφήνουμε, στο σπίτι μας, μεγάλα χρηματικά ποσά, πολύτιμες συλλογές ή κοσμήματα μεγάλης αξίας. Οι θυρίδες των τραπεζών είναι ένα σημαντικό μέσο προστασίας. "Ριφιφί" σε τράπεζες δε γίνονται, κάθε ημέρα.
7. Καταγράφουμε τα εργοστάσια κατασκευής και τους αριθμούς σειράς των τηλεοράσεων, βίντεο, στερεοφωνικών, ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.λπ., μόλις πραγματοποιήσουμε την αγορά τους, ώστε αν διαρρήξουν το σπίτι μας, να διευκολυνθεί η αστυνομία στην αναζήτησή τους.
8. Φωτογραφίζουμε πολύτιμα είδη (τιμαλφή, πίνακες, κ.λπ.). Η φωτογραφία, και μάλιστα η έγχρωμη, βοηθά στην αναζήτηση των κλοπιμαίων.
9. Πριν βγούμε από το σπίτι μας, βεβαιωνόμαστε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού μας, είναι ασφαλισμένα.
10. Δεν αφήνουμε μηνύματα ότι λείπουμε σε διακοπές, έξω από την εξώπορτα του σπιτιού μας.
11. Είναι λάθος, όταν λείπουμε, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, να αφήνουμε το ίδιο φως, μονίμως, αναμμένο. Είναι προτιμότερο να εγκαταστήσουμε αυτόματο διακόπτη, ώστε κάποια φώτα να ανάβουν, κατά άτακτα διαστήματα. Έτσι, η απουσία μας γίνεται λιγότερο αισθητή.
12. Παρακαλούμε ένα γείτονα ή ένα φίλο, ν' ανοίγει τα παντζούρια μας, κάπου – κάπου, να βάζει μουσική και να αδειάζει το γραμματοκιβώτιό μας, από την αλληλογραφία.
13. Σε περίπτωση που γίνουμε θύματα διάρρηξης, καταγγέλλουμε, στην αστυνομία την κλοπή, περιγράφοντας, με λεπτομέρειες, τον τρόπο εισόδου των διαρρηκτών, στο σπίτι μας και τα πράγματα, που μας αφαίρεσαν.
14. Δεν αγγίζουμε τα αντικείμενα στους χώρους, που κινήθηκαν οι δράστες, μέχρι να έλθει η Σήμανση, ούτε τα διαρρηκτικά εργαλεία και αντικείμενα που, πιθανόν, εγκατέλειψαν οι δράστες.
15. Ακολουθούμε, πιστά, τις οδηγίες, που θα μας δώσουν οι αξιωματικοί της Αστυνομίας, οι οποίοι θα αναλάβουν την υπόθεσή μας.
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. σας εύχεται καλές διακοπές!!!

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Μείωση θητείας

Στους 15 μήνες μειώνεται η θητεία των αντιρρησιών συνείδησης, με απόφαση του Ε.Βενιζέλου. Εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία
Δύο μήνες λιγότερο θα υπηρετούν εφεξής οι αντιρρησίες συνείδησης αφού η εναλλακτική θητεία διαμορφώνεται στους 15 μήνες, δηλαδή 3 μήνες περισσότερο από τη θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.
Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης ο κ.Βενιζέλος υπογράμμισε ότι "για λόγους αρχής της αναλογικότητας δεν πρέπει να υπάρχει αδικαιολόγητη διαφορά. Πρέπει η διαφορά να είναι λογική και αιτιολογημένη".
Επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση εναρμονίζει τη νομοθεσία της με βάση τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε ότι αφορά τους αντιρρησίες συνείδησης και επέρχονται αυτομάτως οι εξής αλλαγές:
*Αντιρρησίας συνείδησης μπορεί κάποιος να χαρακτηριστεί και στην εφεδρεία, εφόσον αλλάξει τις πεποιθήσεις του.
*Οι αντιρρησίες συνείδησης άνω των 35 ετών θα έχουν αντίστοιχη μεταχείριση με όσους υπηρετούν ένοπλη θητεία.
Επίσης, όπως σημείωσε ο Υπουργός, αντιμετωπίζονται και τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί σχετικά με τους κοινωνικούς φορείς στους οποίους οι αντιρρησίες συνείδησης υπηρετούν την εναλλακτική θητεία.
News247

Νέο ασφαλιστικό Δημοσίων Υπαλλήλων αλλαγές που ισχύουν πλέον για τις άγαμες θυγατέρες

Μέσα στο πλήθος και το μέγεθος των αλλαγών που επήλθαν με την ψήφιση του νέου συνταξιοδοτικού καθεστώτος για του δημοσίους υπαλλήλους , εντάσσονται και οι νέες προϋποθέσεις για την χορήγηση σύνταξης στις άγαμες θυγατέρες .

Τα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία θεσπίστηκαν δεν αφορούν μόνο τις νέες δικαιούχους , αλλά και εκείνες οι οποίες ήδη συνταξιοδοτούνται .

Αναλυτικά οι αλλαγές που ισχύουν για τις άγαμες θυγατέρες που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης :

- Χορηγείται πλήρης σύνταξη , εφόσον το μηνιαίο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το 30πλάσιο του ΗΑΕ ( δηλαδή τα 890 ευρώ )
- Χορηγείται μειωμένη κατά το 1 / 3 της πλήρους σύνταξης , εφόσον το μηνιαίο εισόδημά τους υπερβαίνει μεν το 30πλάσιο του ΗΑΕ , όχι όμως και το 40πλάσιο ( δηλαδή τα 1186,40 ευρώ )
- Χορηγείται μειωμένη κατά το 1 / 2 της πλήρους σύνταξης , εφόσον το μηνιαίο εισόδημά τους υπερβαίνει το 40πλάσιο του ΗΑΕ , όχι όμως και το 50πλάσιο ( δηλαδή τα 1483 ευρώ )
- Χορηγείται μειωμένη κατά τα 3 / 4 της πλήρους σύνταξης , εφόσον το μηνιαίο εισόδημά τους υπερβαίνει το 50πλάσιο του ΗΑΕ , όχι όμως και το 60πλάσιο ( δηλαδή τα 1779,60 ευρώ )
- Δεν χορηγείται σύνταξη εφόσον το μηνιαίο εισόδημά τους υπερβαίνει το 60πλάσιο του ΗΑΕ

Οι αλλαγές που ισχύουν για τις άγαμες θυγατέρες που θα θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης :

Χορηγείται σύνταξη εφόσον συντρέχουν σωρρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις :

- Δεν έχουν μηνιαίο εισόδημα μεγαλύτερο από το κατώτατο όριο σύνταξης του Δημοσίου
- Δεν έχουν φορολογητέο εισόδημα από άλλη πηγή , μεγαλύτερο από το κατώτατο όριο της σύνταξης του Δημοσίου
- Δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη
- Έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους

VORIA.GR

Βρέθηκε 157 χρόνια μετά

Καναδοί επιστήμονες εντόπισαν, μετά από 157 χρόνια, το φημισμένο βρετανικό διασωστικό πλοίο Ινβεστιγκέιτορ το οποίο είχε χαθεί στην Αρκτική ενώ επιχειρούσε να βρει τα ίχνη μιας προηγούμενης εξερευνητικής αποστολής.
Αρχαιολόγοι εντόπισαν το καλοδιατηρημένο κουφάρι του πλοίου σε βάθος μόλις 11 μέτρων στο Μέρσι Μπέι του Μπανκς Άιλαντ. Χρησιμοποιώντας ηχοβολιστικές συσκευές μέσα σε διάστημα 15 λεπτών βρήκαν το σκαρί αλλά και τις σορούς τριών ναυτικών.
Το Ινβεστιγκέιτορ αναζητούσε τα δυο θρυλικά πλοία του Βρετανού πλοιάρχου Τζον Φράνκλιν, τα "Τρόμος" και "Έρεβος", τα οποία είχαν αποπλεύσει το 1845 με σκοπό να εντοπίσουν το μυθικό Βορειοδυτικό Πέρασμα αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ στη βάση τους. Ο εντοπισμός του θαλάσσιου περάσματος που θα ένωνε τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό δια μέσου των πάγων της Αρκτικής είχε γίνει έμμονη ιδέα στον Φράνκλιν.
Έως και πρόσφατα, μέχρι να συμβούν οι κλιματολογικές αλλαγές, το πέρασμα δεν ήταν πλωτό όμως ακόμη και σήμερα ανοίγει σπανίως.
Τα πλοία Έρεβος και Τρόμος δεν βρέθηκαν ποτέ. Υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι ο Φράνκλιν προσπάθησε να οδηγήσει όσους από τους 130 άνδρες του επέζησαν και να περάσουν τους πάγους πεζοί. Ο θρύλος μάλιστα λέει ότι κάποιοι ναυτικοί για να επιβιώσουν κατέφυγαν στον καννιβαλισμό, τρώγοντας τους νεκρούς συντρόφους τους.
Ο καπετάνιος του Ινβεστιγκέιτορ, Ρόμπερτ Μακλιούρ, και οι περισσότεροι από τους 60 άνδρες του πληρώματος σώθηκαν όταν το πλοίο παγιδεύτηκε στους πάγους, το 1853. Χρειάστηκε όμως να περιμένουν επί τρία χρόνια μέχρι να τους εντοπίσουν και να τους σώσουν.

Ana-mpa

Ηλεκτρονική υπηρεσία απογραφής μισθοδοτούμενων από το ελληνικό δημόσιο

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ Απογραφής
Μπορείτε να ενημερωθείτε για τον κωδικό (ή τους κωδικούς) απογραφής που σάς δόθηκαν κατά την διαδικασία με την οποία απογραφήκατε.
Πληκτρολογείτε τον ΑΦΜ σας και αν είχατε απογραφεί κανονικά, τότε θα δείτε την ώρα απογραφής καθώς και τον κωδικό επιβεβαίωσης. Μπορείτε να εκτυπώσετε τα στοιχεία.
Αν ο εκκαθαριστής της μισθοδοσίας σας έχει στείλει στοιχεία στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής, είτε κατά την πιλοτική είτε κατά την παραγωγική φάση, θα εμφανιστεί σχετικό μήνυμα στο κάτω μέρος της οθόνης. Υπενθυμίζουμε πως η Ενιαία Αρχή Πληρωμής είναι η μόνη αρμόδια για την πληρωμή πάσης φύσεως αμοιβών των αμειβομένων της Κεντρικής Κυβέρνησης, καθώς και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Πατήστε εδώ

Η Επιτροπή γνωρίζει την αλήθεια, η οποία οδήγησε στην τραγωδία του '74, παρόλο που λείπουν κάποιες ψηφίδες

Τέλη του 2010 θα ολοκληρωθεί ο «Φάκελος της Κύπρου»
Στο τέλος του τρέχοντος έτους θα ολοκληρώσει τις εργασίες της η Επιτροπή της κυπριακής Βουλής για το "Φάκελο της Κύπρου", δήλωσε ο πρόεδρός της, βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος। Σύμφωνα με τους όρους εντολής της Επιτροπής δεν θα αποδοθούν πολιτικές ή ποινικές ευθύνες.
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι "η Επιτροπή γνωρίζει την αλήθεια, η οποία οδήγησε στην τραγωδία του '74, παρ' όλο που λείπουν κάποιες ψηφίδες". Από την έρευνα της Επιτροπής, πρόσθεσε, καταγράφονται, "μεγάλες ανατροπές σε γεγονότα και φωτίζονται άγνωστες πτυχές".

Η Επιτροπή απεύθυνε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να δώσει στοιχεία από την έρευνα που διεξήγαγε η Βουλή των Ελλήνων τη δεκαετία του 1980 για το "Φάκελο της Κύπρου". Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι στον εναπομείναντα χρόνο η Επιτροπή θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να της δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε υλικό που την ενδιαφέρει και το οποίο φυλάσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αντίστοιχες υπηρεσίες και υπουργεία στην Ελλάδα.

''Όσον αφορά τα θέματα χειρισμού από πλευράς των δύο κυβερνήσεων (Ελλάδας και Κύπρου), αυτό που γνωρίζω'', πρόσθεσε ο κ. Σιζόπουλος, ''είναι ότι δεν υπάρχει χειρισμός του ζητήματος''. Όπως είπε, ''υπάρχει μέχρι στιγμής κρούση από πλευράς Κύπρου προς την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απάντηση''.

''Ουδείς παρεμποδίζει την Επιτροπή'', δήλωσε ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας ''να καλέσει οποιονδήποτε μάρτυρα και για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο, οι πραγματικοί δράστες, οι οποίοι έδιδαν εντολές -το επιτελείο στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο- και ήσαν τα εκτελεστικά όργανα πρέπει να ερωτηθούν από την Επιτροπή και ας μην ομιλήσουν, ακόμα και Τουρκοκύπριοι ή Τούρκοι, εάν θέλουν, να μπορούν να δώσουν μαρτυρία οικειοθελώς σε αυτή την Επιτροπή''.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μαρίνος Σιζόπουλος απαντώντας σε ερώτηση, εάν για τη β' φάση της τουρκικής εισβολής και για τη Διάσκεψη της Γενεύης η Επιτροπή έχει πλήρη εικόνα από τη στιγμή που δεν κατέστη δυνατό να έχει μαρτυρίες από βασικούς μάρτυρες-πρωταγωνιστές των γεγονότων εκείνης της εποχής, όπως οι Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ευάγγελος Αβέρωφ, Γεώργιος Μαύρος και εάν έχουν ζητήσει να λάβουν καταθέσεις από τους Ιωαννίδη, Ανδρουτσόπουλο και άλλους, είπε πως ''η Επιτροπή αυτή δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να προβεί σε λήψη καταθέσεων από Ελλαδίτες''.

Μοναδική εξαίρεση υπήρξε για ''τον τέως βασιλέα (Κωνσταντίνο) όπου κρίναμε σκόπιμο ότι θα έπρεπε να είχαμε μία συνάντηση μαζί του, διότι υπήρχαν δύο - τρία σημαντικά σημεία, τα οποία έπρεπε να διευκρινισθούν και που τα θεωρούμε σαν σημεία-κλειδιά'', είπε ο κ. Σιζόπουλος.

''Όσον αφορά τα θέματα της Γενεύης'', είπε ο κ. Σιζόπουλος, ''η αλήθεια είναι ότι εδώ είναι ένα από τα σημεία, όπου έχουμε μεγάλη δυσκολία πρόσβασης και ήδη έχουμε εντοπίσει κάποια άτομα, τα οποία θα μπορούσαν να μας δώσουν κάποιες πρόσθετες πληροφορίες για αυτή την περίοδο''. ''Ελπίζω'', είπε ο κ. Σιζόπουλος, ''ότι θα είμαστε σε θέση να φωτίσουμε, όσο είναι δυνατό, αυτό το κομμάτι της περιόδου 1974''.

Μέχρι αυτήν τη στιγμή, όπως αναφέρθηκε, η Επιτροπή έχει ολοκληρώσει πέραν του 90%των εργασιών που της έχουν ανατεθεί με βάση τους όρους εντολής. Πραγματοποίησε συνολικά 111 συνεδριάσεις και άκουσε 114 μάρτυρες και έχει 11.000 σελίδες απομαγνητοφωνημένα πρακτικά.

Εξάλλου, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα, που δόθηκε στον Τύπο:

-Ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση και η παράδοση του αρχείου του ΓΕΕΦ. Στις 23 Μαρτίου 2009 παραδόθηκε το πρώτο μέρος του υλικού που εντοπίσθηκε από την Ερευνητική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου ύστερα από πολύμηνη μελέτη και το οποίο αποτελείτο από 40.000 σελίδες. Το δεύτερο μέρος, το οποίο αποτελείτο περίπου από 10.000, σελίδες παραδόθηκε στην Επιτροπή στις 17 Ιουνίου 2010

-Ολοκληρώθηκε η έρευνα στο αρχείο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ((ΚΥΠ)- Κύπρου, και την 1η Ιουλίου 2010 παραδόθηκε στην Επιτροπή σε ψηφιοποιημένη μορφή το πρώτο μέρος, το οποίο αποτελείται από 5.298 έγγραφα. Αναμένεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση και η παράδοση και των υπολοίπων εγγράφων.

- Έχει ολοκληρωθεί η έρευνα του Κρατικού Αρχείου και έχει παραληφθεί αριθμός δικογραφιών για γεγονότα της υπό εξέταση περιόδου.

- Από τον Ιούνιο άρχισε η μελέτη του αρχείου της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, το οποίο φυλάσσεται στο Αρχηγείο της Δύναμης. Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010.

-Έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις με το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών και αναμένεται ότι η ομάδα των συνεργατών της Επιτροπής, θα αρχίσει την έρευνα του αρχείου στις αρχές Σεπτεμβρίου με στόχο την ολοκλήρωσή του σε διάστημα ενός με ενάμιση μηνός.

-Συνεχίσθηκε η συλλογή βιβλίων που αφορούν την επίμαχη περίοδο, με βάση σχετικό κατάλογο, ο οποίος έχει ετοιμασθεί σε συνεργασία με την Ερευνητική Ομάδα (Ε.Ο.) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

-Η Υπηρεσία Μηχανογράφησης της Βουλής σε συνεργασία με την Ε.Ο. του Πανεπιστημίου καθώς και άλλων τμημάτων του, άρχισε και προχωρεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς την ψηφιοποίηση του συγκεντρωθέντος υλικού και τη δημιουργία προγράμματος στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή. Για τους σκοπούς της ψηφιοποίησης έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Βουλής ειδική αίθουσα στην οποία έχουν εγκατασταθεί τα μηχανήματα για την εκτέλεση της συγκεκριμένης εργασίας.

-Η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει από διάφορες πηγές έγγραφα τα οποία πλησιάζουν τις 100.000 σελίδες, και αναμένεται με την ολοκλήρωση των εργασιών της να κυμανθούν μεταξύ 110 και 120.000.

-Η Επιτροπή έχει παραλάβει πρόσθετο αριθμό εγγράφων, τα οποία προέρχονται από τα βρετανικά αρχεία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής για τον "Φάκελο της Κύπρου", ανέφερε ότι το υλικό που συγκεντρώνεται κατατάσσεται σε τρία επίπεδα: στο επίπεδο γενικής πρόσβασης, στο επίπεδο ειδικού χειρισμού και στο επίπεδο του άκρως απόρρητου, ενώ διαμορφώνεται και η αίθουσα και το λογισμικό πρόγραμμα, για να υπάρχει η δυνατότητα εύκολης και άνετης πρόσβασης στους ερευνητές, με παράλληλη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας, προκειμένου να μην υπάρξει διαρροή απόρρητων πληροφοριών, ειδικά για θέματα που αφορούν τον στρατό και την ασφάλεια του κράτους.

Για τη διαβάθμιση του υλικού που έχει συγκεντρωθεί, ο κ। Σιζόπουλος ανέφερε ότι προσπάθειά τους είναι να διαβαθμίσουν αυτό το υλικό ''σε τρία επίπεδα: στο επίπεδο γενικής πρόσβασης, στο επίπεδο ειδικού χειρισμού και στο επίπεδο του άκρως απόρρητου, όπου για τα δύο τελευταία επίπεδα θα πρέπει να υπάρχει ειδική άδεια πρόσβασης''.

typos

Κλείνει την πόρτα στην «ανοιχτή διακυβέρνηση» ο Αν. Λοβέρδος

Με αφορμή τις καθυστερήσεις στο διορισμό νέας διοίκησης στο ΙΚΑ
Πυρά κατά μίας από τις κεντρικές καινοτομίες της κυβέρνησης Παπανδρέου, της στελέχωσης της κρατικής μηχανής μέσω της «ανοιχτής διακυβέρνησης», εξαπέλυσε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, με την αρωγή του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη. Αφορμή αποτέλεσε ο διορισμός του Ροβέρου Σπυρόπουλου στη θέση του διοικητή του ΙΚΑ, με καθυστέρηση εννέα μηνών.
Ο υπουργός ισχυρίστηκε από το βήμα της Βουλής ότι η διαδικασία για την πλήρωση της θέσης ήταν "εξευτελιστική", με αποτέλεσμα να μην κατατεθούν αρκετές υποψηφιότητες και η κυβέρνηση να αναγκαστεί να ζητήσει -χωρίς επιτυχία- από "σοβαρούς ανθρώπους, όπως δικηγόρους, ανώτερα στελέχη της διοίκησης και άλλους" να υποβάλλουν αίτηση.
«Μας είπαν θα μας εξευτελίσετε χωρίς λόγο, αφού ούτε χρήματα δίνετε, ούτε κάτι άλλο και το μόνο που προσφέρετε απλόχερα είναι ο εξευτελισμός» , σύμφωνα με τον Αν. Λοβέρδο.
Από τη μεριά του, ο Απόστολος Κακλαμάνης είπε ότι οι υπουργοί πρέπει να έχουν λόγο για τους συνεργάτες τους και πρόσθεσε ότι η ανοιχτή διακυβέρνηση προκαλεί "έλλειμμα λειτουργικότητας που πρέπει να αντιμετωπιστεί".
Σημειώνεται ότι ο νέος διοικητής του ΙΚΑ διευκρίνισε πως δεν υπέβαλλε αίτηση στο "opengov.gr"
enet

Σε δέκα χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο επονομαζόμενος «παιδεραστής της Κερατέας»

Σε δέκα χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο επονομαζόμενος «παιδεραστής της Κερατέας», ηγούμενος Νήφωνας Αναστασόπουλος, ο οποίος με το πρόσχημα της εξομολογήσεως -όπως αποφάνθηκε η Δικαιοσύνη- ασελγούσε σε ανήλικα καλογεροπαίδια στο κελί του στη μονή Αγίας Σκέπης.
Τον δρόμο για τις φυλακές Τριπόλεως πήρε χθες το μεσημέρι ο παλαιοημερολογίτης ηγούμενος Νήφωνας -κατά κόσμον Ελευθέριος Αναστασόπουλος- ο οποίος κρίθηκε
ένοχος για το αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης περί αναγνώρισης ελαφρυντικών, επιβάλλοντας στον κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης δέκα ετών, ενώ αποφάνθηκε η έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη. Τέλος, έπαυσε την ποινική δίωξη εναντίον του για όσες πράξεις ασέλγειας τελέστηκαν πριν από τις 21/2/2005, λόγω παραγραφής.


Στο άκουσμα της απόφασης το ακροατήριο, το οποίο αποτελούσαν ως επί το πλείστον άνθρωποι που δηλώνουν «τυφλή πίστη» στην αθωότητα του 69χρονου πρώην αρχιμανδρίτη, ξέσπασε σε αποδοκιμασίες. Ένταση επικράτησε και όταν η πρόεδρος της έδρας ανακοίνωσε την απόφαση του δικαστηρίου να μην αναγνωρίσει τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης του καταδικασθέντος, Αλέξη Κούγια, περί πρότερου εντίμου βίου και καλής συμπεριφοράς. Ο γνωστός ποινικολόγος έκανε λόγο για «ποινή εξοντώσεως» και «ποινή θανάτου», επικαλούμενος την ηλικία του 69χρονου πρώην ηγουμένου και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, πολλά από τα οποία ξεκίνησαν μέσα στη φυλακή.
«Η ποινή αυτή οδηγεί σε βέβαιο θάνατο τον κατηγορούμενο. Το καταλαβαίνω ότι πρέπει να υπάρχει ηθική αποδοκιμασία, αλλά δεν μιλάμε για έναν 35άρη που θα βγει στην κοινωνία και υπάρχει φόβος να πράξει τα ίδια» τόνισε συγκεκριμένα ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος αμέσως μετά άσκησε αίτηση αναστολής εκτελέσεως της ποινής, η οποία απορρίφθηκε.
Στη διάρκεια της δίκης, που κράτησε περίπου ένα μήνα, κατέθεσαν πολλοί μάρτυρες, οι οποίοι περιέγραψαν στο δικαστήριο τις εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης και ψυχικού εξαναγκασμού που έζησαν στο κελί του αντρικού ησυχαστηρίου όσο ήταν δόκιμοι στη μονή. Σύμφωνα με τις περιγραφές τους, οι οποίες είναι κοινές σε πολλά σημεία, ο πρώην αρχιμανδρίτης τούς καλούσε βραδινές ώρες στο κελί του στο μοναστήρι και με διάφορες δικαιολογίες περί «θείου έρωτος» εκτόνωνε πάνω τους τις αρρωστημένες του ορέξεις. Οι πράξεις αυτές συνεχίζονταν για μεγάλο διάστημα, σε πολλές περιπτώσεις και μετά την ενηλικίωση των πρώην μοναχών.
Τελείως διαφορετική εκδοχή παρουσίασε στο δικαστήριο η υπεράσπιση του παλαιοημερολογίτη ηγουμένου. Όπως είπε στη διάρκεια της εξέτασης των μαρτύρων και επανέλαβε στην αγόρευσή του ο Αλέξης Κούγιας, τα πρώην πνευματικά παιδιά του πρώην αρχιμανδρίτη μαζί με άλλους μοναχούς της μονής έκαναν συναντήσεις στη διάρκεια των οποίων μεθόδευσαν την εξόντωσή του. Από την πλευρά τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Μιχάλης Μαύρος και Πάνος Παναγιωτόπουλος δεν θέλησαν να σχολιάσουν την απόφαση, διατύπωσαν όμως την ευχή για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επούλωση των ψυχικών τραυμάτων των θυμάτων και την ομαλή ενσωμάτωσή τους στις οικογένειές τους και την κοινωνία.
Adiakritos

Ρυθμίσεις στα δίδακτρα του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου

To Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο αφού έλαβε υπόψη την πληθώρα των αιτημάτων των φοιτητών του Ιδρύματος, για τη μείωση ή τμηματική καταβολή της οικονομικής συμμετοχής στις δαπάνες σπουδών, αποφάσισε: α) τη δυνατότητα, σε όσους επιθυμούν, καταβολής της οικονομικής συμμετοχής για τη δήλωση Θ.Ε. ακαδημαϊκού έτους 2010-2011 σε δύο δόσεις ως εξής:
i) το ήμισυ της οικονομικής συμμετοχής με τη δήλωση της/των Θ.Ε. του επόμενου ακαδημαϊκού έτους σύμφωνα με τις ημερομηνίες που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΑΠ
ii) το υπόλοιπο μέχρι και την 15η Σεπτεμβρίου 2010
β) η δήλωση της/των Θ.Ε. θα θεωρείται, μέχρι και την εξόφληση της οικονομικής συμμετοχής, ως εκδήλωση ενδιαφέροντος,
γ) η εγγραφή θα πραγματοποιηθεί μετά την οριστικοποίηση της εξόφλησης της οικονομικής συμμετοχής,
δ) η συγκρότηση των τμημάτων θα γίνει από το αρμόδιο Τμήμα του Ιδρύματος, το αργότερο μέχρι 20/9/2010,
ε) σε περίπτωση μη καταβολής της 2ης δόσης, δεν θα πραγματοποιείται εγγραφή και θα επιστρέφεται το ποσό της 1ης δόσης, αφαιρούμενου του ποσού του διδακτικού υλικού που θα έχει αποσταλεί και
στ) η παραπάνω ρύθμιση θα αφορά μόνο στις επανεγγραφές του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011.

Διευκρινίζεται ότι, όσοι φοιτητές έχουν ήδη καταβάλει εξ ολοκλήρου την οικονομική τους συμμετοχή, για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, δεν εμπίπτουν στην παραπάνω ρύθμιση.
esos.gr

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

ΕΕ: "Πράσινο φως" για γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε την κυκλοφορία στο εμπόριο στην ΕΕ έξι γενετικά τροποποιημένων καλαμποκιών, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ανθρώπων και των ζώων, λόγω έλλειψης συμφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών για μια κοινή θέση.
"Η Επιτροπή κάνει μια πρόταση για να εγκριθεί η κυκλοφορία (τους) στο εμπόριο. Η πλειοψηφία των κρατών πρέπει (στη συνέχεια) να ταχθεί υπέρ ή κατά και αν δεν καταφέρει να ταχθεί, η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να τα εγκρίνει", εξήγησε ένας από τους εκπροσώπους της Επιτροπής, υπενθυμίζοντας τους κανόνες που ισχύουν.
Σε σύνοδο των υπουργών Γεωργίας στις 29 Ιουνίου δεν επετεύχθη η πλειοψηφία που ζητείται υπέρ ή κατά της έγκρισης τριών τροποποιημένων καλαμποκιών του αμερικανικού ομίλουPioneer, δύο καλαμποκιών της Monsanto και ενός της Syngenta. Τα καλαμπόκια αυτά προορίζονται κυρίως για προϊόντα ζωικής διατροφής και έχουν εξασφαλίσει θετική επιστημονική γνωμοδότηση, καταλήγει η Επιτροπή.

Παράλληλα επιστήμονες του Ανώτερου Συμβουλίου Βιοτεχνολογιών (HCB) της Γαλλίαςαναφέρουν σε γνωμοδότηση που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα στο Παρίσι ότι η καλλιέργεια της πατάτας Amflora, ο πρώτος γενετικά τροποποιημένος οργανισμός που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και 12 χρόνια, δεν αντιπροσωπεύει έναν αξιοσημείωτο κίνδυνο.

"Η (γαλλική) κυβέρνηση θα στηριχθεί σε λεπτομερείς αναλύσεις για να πάρει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την πατάτα Amflora", η οποία είναι προϊόν θυγατρικής του γερμανικού ομίλου BASF και προορίζεται για την παραγωγή αμύλου για τη βιομηχανία χάρτου, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

"Σε αυτό το στάδιο, ωστόσο, κανένας δεν θέλει να αναπτύξει αυτήν την καλλιέργεια στη Γαλλία", επισημαίνεται στο κείμενο των υπουργών Ζαν-Λουί Μπορλού (Οικολογίας), Βαλερί Πεκρές (Έρευνας), Μπρούνο Λε Μερ (Γεωργίας) και Σαντάλ Ζουανό (υφυπουργός Οικολογίας).

Στη γνωμοδότησή της, η επιστημονική επιτροπή του HCB επισημαίνει ότι "από τις τοξικολογικές έρευνες που έγιναν δεν διαπιστώθηκε σημαντικός κίνδυνος που να συνδέεται με την κατανάλωση της πατάτας" αυτής.

Η εκτίμηση του αντίκτυπου στην υγεία της πατάτας Amflora έγινε "λόγω της πιθανής χρήσης υποπροϊόντων της στη ζωική διατροφή, και συμπτωματικά, στην ανθρώπινη διατροφή", καταλήγει η επιστημονική επιτροπή του HCB.
nooz.gr

Θα ζητηθούν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων;

Διαβάζω στο esos.gr απόσπασμα από τη συνέντευξη του κ. Παπακωνσταντίνου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας ζήτησαν οι εκπρόσωποι του Δ.Ν.Τ., της Ε.Κ.Τ και της Ε.Ε. κάτι πιο συγκεκριμένο, πχ. γράφτηκε αυτές τις ημέρες ότι θα ζητηθούν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στο πλαίσιο των αυτών θεσμικών αλλαγών, εμείς υλοποιούμε το πρόγραμμά μας, υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας όπως αυτές είχαν τεθεί υπόψιν του ελληνικού λαού και προεκλογικά. Αυτές ακριβώς οι αλλαγές είναι που ήδη μέσα στα νομοθετήματα που έχει ψηφίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο ενσωματώνουν όλη μας την πολιτική και όλους τους στόχους. Προεξάρχουσα περίπτωση η περίπτωση του Καλλικράτη, όπου ενσωματώνονται όλες οι προτεραιότητες και οι επιλογές μας. Τίποτα πέραν από αυτά τα οποία ήδη δρομολογούμε και υλοποιούμε δεν τέθηκε και τα οποία φέρνουν τα αποτελέσματα που σας προανέφερα.

Σχόλιο: Καταλάβατε εσείς τίποτα για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων; Εγώ πάντως όχι...

Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ...

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο μέτωπο της e-απάτης στις τραπεζικές συναλλαγές, καθώς οι σπείρες επιτήδειων βρίσκουν ολοένα και πιο έξυπνους τρόπους προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα από ανυποψίαστους πελάτες των ΑΤΜ και του e-banking. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς πολλές συναλλαγές γίνονται σε τουριστικούς προορισμούς όπου τα ΑΤΜ των τραπεζών είναι ουσιαστικά αφύλακτα, τα κρούσματα απάτης πολλαπλασιάζονται και οι τραπεζίτες χτυπούν καμπανάκι στους ανυποψίαστους πελάτες τους. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σε ετήσια βάση η λεία της e-απάτης ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα
παραπλανητικά e-mail που δέχονται οι πελάτες του e-banking των τραπεζών βελτιώνονται συνεχώς, καθώς είναι πλέον γραμμένα σε σωστά ελληνικά και μπορούν να πείσουν ότι πρόκειται για επίσημη αλληλογραφία από την εκάστοτε τράπεζα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, πλέον στις σπείρες συμμετέχουν πλέον και εξειδικευμένοι γνώστες πληροφορικής, οι οποίοι απολύθηκαν από εταιρείες ηλεκτρονικής ασφάλειας και πλέον αξιοποιούν τις γνώσεις τους προκειμένου να υποκλέψουν πληροφορίες. Ειδικά στην Ελλάδα, λόγω της έντονης κίνησης σε καλοκαιρινούς προορισμούς, όπου πολλά ΑΤΜ βρίσκονται έξω από τα καταστήματα των τραπεζών, η δουλειά των επιτήδειων γίνεται πολύ πιο εύκολη. Ανάμεσα στα τρικ που χρησιμοποιούν είναι η λεγόμενη «μέθοδος του 20ευρου». Το τρικ με τα 20 ευρώ Το συγκεκριμένο τρικ λειτουργεί ως εξής: Οταν ο πελάτης της τράπεζας επιχειρεί να κάνει ανάληψη από το ΑΤΜ, τα μέλη της σπείρας περιμένουν στην ουρά και επιδιώκουν να δουν τον μυστικό αριθμό (pin) που χρησιμοποιεί. Αν το καταφέρουν, ρίχνουν ένα 20ευρο κάτω και λένε στον πελάτη «συγγνώμη, σας έπεσαν 20 ευρώ». Μόλις αυτός σκύψει για να πάρει τα χρήματα, ο απατεώνας αντικαθιστά την κάρτα του με μία άλλη, πλαστή. Ετσι, οι επιτήδειοι παίρνουν την κάρτα και παράλληλα γνωρίζουν το ΡΙΝ, κάνοντας έτσι αναλήψεις χωρίς πρόβλημα. Και αυτό, ενώ ο πελάτης της τράπεζας νομίζει ότι έχει τη σωστή κάρτα στην κατοχή του, με αποτέλεσμα να μην ενημερώνει την τράπεζα προκειμένου να ακυρωθεί. Βομβαρδισμός με e-mail Εκτός από τη «φυσική» απάτη στα ΑΤΜ, πολλαπλασιάζονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι απατεώνες στέλνουν παραραπλανητικά e-mail, ζητώντας από τους πελάτες των τραπεζών να πληκτρολογήσουν τον αριθμό του λογαριασμού τους και τον μυστικό κωδικό, προκειμένου να μην μπλοκαριστεί η κάρτα τους. Στη συνέχεια, το μήνυμα οδηγεί τον πελάτη σε ειδικές, ψεύτικες ιστοσελίδες, καρμπόν με τις πραγματικές των τραπεζών, μέσω των οποίων υποκλέπτουν τα στοιχεία των ανυποψίαστων θυμάτων. Μάλιστα, σε σχέση με το παρελθόν, έχουν βελτιώσει κατακόρυφα την ποιότητα των μηνυμάτων, τα οποία πλέον είναι γραμμένα σε σωστά και ορθογραφημένα ελληνικά, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αληθοφανή. Τα αντίμετρα των τραπεζών Από την πλευρά τους πάντως οι τράπεζες δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς ούτως ή άλλως πληρώνουν και το μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία των επιτηδείων. Πλέον οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες διαθέτουν σύστημα ηλεκτρονικού κλειδάριθμου, το οποίο είναι απαραίτητο για να ολοκληρωθούν οι συναλλαγές. Δηλαδή, προμηθεύουν τους πελάτες τους με ένα ειδικό μηχάνημα, το οποίο δημιουργεί ψηφιακούς κωδικούς, τους οποίους και πληκτρολογούν όταν θέλουν να κάνουν συναλλαγές μέσω του Ιnternet. Ετσι, ακόμα και αν τα στοιχεία του λογαριασμού πέσουν στα χέρια των απατεώνων, δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν συναλλαγές, μιας και δεν γνωρίζουν τον κωδικό ασφαλείας. Αντίστοιχα, έχουν στήσει ειδικούς μηχανισμούς παρακολούθησης ύποπτων συναλλαγών μέσω ΑΤΜ. Ετσι, αν για παράδειγμα ένας πελάτης φανεί ότι πραγματοποιεί ανάληψη χρημάτων στην Αθήνα και αμέσως μετά στη Θεσσαλονίκη, η τράπεζα αυτόματα μπλοκάρει την κάρτα και επικοινωνεί μαζί του, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ύψος της απάτης.
TA NEA

ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΒΑΦΤΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΟΡΔΑΝΗ ΠΟΤΑΜΟ

«Μολυσµένα ύδατα. Απαγορεύεται η είσοδος». Αυτήν την πινακίδα κινδυνεύουν εφεξής να αντικρύζουν οι εκατοντάδες προσκυνητές που συρρέουν καθηµερινά στο πιο ιερό τµήµα του Ιορδάνη ποταµού, εκεί όπου πιστεύεται ότι βαφτίστηκε ο Χριστός. Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας απαγόρευσε στους πιστούς την πρόσβαση σε αυτό το κοµµάτι του ποταµού προκειµένου να διενεργήσει ελέγχους. Προκαταρκτικά αποτελέσµατα από δείγµατα που ελήφθησαν πρόσφατα έδειξαν υψηλά επίπεδα µη επεξεργασµένων αποχετευτικών λυµάτων και γεωργικών απορροών. Ωστόσο, το αίτηµα του υπουργείου Υγείας για οριστικό κλείσιµο ή περιορισµό της πρόσβασης στην περιοχή είναι αµφιλεγόµενο, δεδοµένου ότι παραµένει ηµιτελές ένα έργο εξωραϊσµού αξί ας 1,5 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να προσελκυσθούν ακόµη περισσότεροι προσκυνητές στο τρίτο σπουδαιότερο για τη χριστιανοσύνη µέ ρος στους Αγίους Τόπους, µετά τον Πανάγιο Τάφο στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήµ και τη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέµ.

Περίπου 100.000 άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο την περιοχή Κασρ αλ Γιαχούντ, κοντά στην Ιεριχώ της Δυτικής Οχθης, για να βαφτιστούν στα ύδατα που θεωρούν ιερά ή για να πάρουν µαζί τους κάποιο δείγµα. Μόλυνση και νάρκες Η πρόσβαση στο κοµµάτι αυτό του ποταµού επιτρέπεται µό νο µε τη συναίνεση του ισραηλινού σώµατος που διοικεί το µεγαλύτερο µέρος τη Δυτικής Οχθης. Το µέρος όπου πραγµατοποιού νται οι βαφτίσεις είναι µοιρασµένο µεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας και η ισραηλινή πλευρά βρίσκε ται εντός κλειστής στρατιωτικής ζώνης.

Στην περιφραγµένη είσοδο υπάρχει ειδική σήµανση που προειδοποιεί τους πιστούς τόσο για τη µόλυνση όσο και για νάρκες. Οι πιστοί συνοδεύονται από ενόπλους, ενώ κόκκινες και λευκές ταινίες έχουν τοποθετηθεί απα γορεύοντας την είσοδο στο νερό. Το παράδοξο είναι ότι επισκέπτες από την πλευρά της Ιορδανίας, λίγα µέτρα πιο πέρα, είναι ελεύθεροι να µπουν στο ποτάµι. «Θα ανοίξει ξανά»

«Εχουµε επενδύσει πολλά χρήµατα σε αυτό το κοµµάτι του ποταµού. Θα ανοίξει ξανά, καθαρό και κατάλληλο για όλους τους προσκυ νητές», δήλωσε στην «Guardian» ο Ράφι Μπεν Χουρ από το ισραηλινό υπουργείο Τουρισµού. Σύµφωνα µε την Οργάνωση Φίλοι της Γης στη Μέση Ανατολή, ακατέργαστα λύµατα από το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και την Ιορδανία, καθώς και λιπάσµατα και µικροβιοκτόνα συνιστούν ένα πολύ «ανόσιο» µείγµα.

Εκτιµάται ότι αυτήν τη στιγµή έχει γίνει εκτροπή των υδάτων από το Ισραήλ, την Ιορδανία και τη Συρία σε ποσοστό 98%, για γεωργική χρήση, µε αποτέλεσµα την απώλεια της βιοποικιλότητας κατά 50%.
ΤΑ ΝΕΑ

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ F1

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ F1
1) Ο Έλληνας δεν μπορεί να οδηγεί σε κανονικό ΔΡΟΜΟ χωρίς λακκούβες, καμαράκια, σκαψίματα της ΔΕΗ. Συνέπεια αυτού, θα είναι να κοιμηθεί στο τιμόνι.

2) Η Formula 1 δεν διαθέτει κόρνα, πώς θα μπορέσει να σπάσει τα νεύρα του προπορευόμενου;

3) Η Formula 1 δεν διαθέτει τασάκι, ράδιο CD Player , υδραυλική φραπεδιέρα, θήκη για το κινητό και ειδική θήκη για τα γυαλιά ηλίου. Η οδήγηση γίνεται βαρετή..

4) Στη Formula 1 δεν έχει μέρος για να βάλει το μαξιλαράκι που γράφει «I LOVE YOU», το αρκουδάκι που του χάρισε το μωρό του, το μπρελόκ του Ολυμπιακού, το μαγνητάκι που γράφει «Μπαμπά μην τρέχεις», το σκόρδο, τη χάντρα και Kανά-δυο άλλα χαϊμαλιά.

5) Στη Formula 1, δεν μπορεί να βγάλει το χέρι του έξω για να μουντζώσει.

6) Στην πίστα της Formula 1, έχει μόνο ένα φανάρι το οποίο: δεν μπορεί να το παραβιάσει, ούτε να κορνάρει για να ξεκινήσει ο μπροστινός, ούτε μπορεί να ξεκινήσει όποτε του καπνίσει ή να κάνει πως δεν το είδε ή ακόμα και να σταματήσει μετά από αυτό.

7) Στη Formula 1, η ζώνη ασφαλείας είναι υποχρεωτική.

8) Από τα pit stop δεν μπορεί να βγει «κομμάτια» όπως θα έκανε ξεπαρκάροντας.

9) Στη Formula 1, δεν υπάρχουν διασταυρώσεις με προτεραιότητα για να τις παραβιάσει.

10) Όταν κάποιος τον προσπεράσει στην πίστα, δεν είναι καθόλου "άχρηστος"
taxalia

Τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου οι προσλήψεις της πρώτης «φουρνιάς» αναπληρωτών – Πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου η δεύτερη «φουρνιά»

11.000 ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΧΕΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου οι προσλήψεις της πρώτης «φουρνιάς» αναπληρωτών – Πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου η δεύτερη «φουρνιά»
Οι ενστάσεις για τους προσωρινούς πίνακες ολοκληρώθηκαν και ήδη έχει αρχίσει η επεξεργασία για τη συγκρότηση των οριστικών πινάκων.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσλήψεις της πρώτης «φουρνιάς» αναπληρωτών θα γίνουν το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου και εντός του πρώτου 10ημέρου του Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι προσλήψεις της δεύτερης «φουρνιάς». Ο αριθμός αλλά και οι ειδικότητες που θα προσληφθούν στην πρώτη «φουρνιά» δεν έχει οριστικοποιηθεί καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις αποχωρήσεις εκπαιδευτικών λόγω συνταξιοδότησης. Ήδη το Υπουργείο Παιδείας ενημερώνεται ηλεκτρονικά σε καθημερινή βάση για τις παραιτήσεις εκπαιδευτικών (πόσοι, που, ποιες ειδικότητες) και θεωρεί ότι στο διάστημα 10 – 20/8 θα έχει πλήρη εικόνα τόσο για τον αριθμό αναπληρωτών που θα προσλάβει σε πρώτη φάση όσο βεβαίως και για τις περιοχές και τις ειδικότητες.

Έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για 11.000 περίπου αναπληρωτές από το Υπουργείο Οικονομικών.


alfavita.gr

Πώς θα λάβουν τις τρίμηνες αποδοχές οι δημόσιοι υπάλληλοι

Οι μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου, πολιτικοί και στρατιωτικοί, εφόσον έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και αποχωρήσουν, δικαιούνται αποδοχές 3 μηνών μέχρι να συνταξιοδοτηθούν.
Οι αποδοχές καταβάλλονται από την επόμενη μέρα που θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η αποδοχή της παραίτησης , ή τυχόν θάνατος τους υπαλλήλου ενώ βρίσκεται εν ενεργεία.

voria

Στοιχεία τηλεπικοινωνιών έξι μηνών θα κρατούν οι πάροχοι για λόγους εθνικής ασφάλειας

Παρουσιάστηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο προβλέπει ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα υποχρεώνονται να διατηρούν για έξι μήνες αρχείο με τις κλήσεις των συνδρομητών τους.
Σκοπός του νομοσχεδίου, με το οποίο η εθνική νομοθεσία εναρμονίζεται με την κοινοτική, είναι η διακρίβωση, διερεύνηση και δίωξη σοβαρών εγκλημάτων και υποθέσεων εθνικής ασφάλειας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, διασκέδασε τις ανησυχίες περί παραβίασης των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, υποστηρίζοντας ότι τα δεδομένα που θα διατηρούνται δεν αφορούν στο περιεχόμενο της επικοινωνίας.

Πρόσθεσε ότι θα παραμένουν στα αρχεία του παρόχου και θα παραδίδονται στις αρχές για επεξεργασία μόνον εφόσον διαταχθεί η άρση του απορρήτου σε βάρος συγκεκριμένου προσώπου για την τέλεση συγκεκριμένου εγκλήματος. Όπως διευκρίνισε, το νομοσχέδιο δεν επιτρέπει την προληπτική επεξεργασία των διατηρούμενων δεδομένων.

Τα δεδομένα θα καταστρέφονται αυτομάτως, μόλις περάσει το διάστημα των έξι μηνών. Αρμόδια εποπτική αρχή ορίζεται η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει, τέλος, ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των υποχρεώσεων από τους παρόχους. Ο Χάρης Καστανίδης δεσμεύτηκε ότι θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

defencenet

Χωρίς ασφάλεια οι επικοινωνίες

Σοβαρά προβλήματα ασφάλειας των απόρρητων τηλεπικοινωνιακών δεδομένων των πολιτών, τα οποία τηρούν οι επτά μεγαλύτεροι πάροχοι υπηρεσιών τηλεφωνίας και Ιντερνετ στην Ελλάδα, διαπίστωσε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Οπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της Αρχής για το 2009, ύστερα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής έρευνας, τα δεδομένα κλήσεων, e-mail και εισόδου στο Ιντερνετ των χρηστών κρατούνται ακόμη και για πέντε χρόνια, χωρίς να τηρούνται οι πλέον ασφαλείς διαδικασίες φύλαξης των συγκεκριμένων αρχείων.

Την ενοποίηση με την Αρχή Απορρήτου προτείνει ο Χρ. Γεραρής
Απευθύνονται συστάσεις στις εταιρείες να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας που διαθέτουν (φυσικά και ηλεκτρονικά). Οι εταιρείες που ελέγχθηκαν είναι: Forthnet, Hellas On Line, Wind, Cosmote, ΟΤΕ, Vodafone και On Telecoms.

Οι διαπιστώσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις ανάλογες παρατηρήσεις της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), η οποία επίσης μιλά για προβληματικά δίκτυα, εγείρουν εκ νέου, τριάμισι χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, πρόβλημα ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών. Βασικό ζητούμενο είναι το κατά πόσο οι διωτικές αρχές τηρούν τη νομιμότητα ή προσπαθούν να την παρακάμψουν, μέσα από «παράθυρα» του νόμου και ασαφείς ερμηνείες. Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας δεν έχει ακόμη κυρώσει την οδηγία 2006/24, η οποία ρυθμίζει τα θέματα τήρησης των δεδομένων των πολιτών για λόγους καταπολέμησης του εγκλήματος, με αποτέλεσμα τα δεδομένα αυτά να είναι σήμερα «ξέφραγο αμπέλι».

Κάμερες

Την ίδια στιγμή πρωτοφανείς διαστάσεις παίρνει και η εγκατάσταση και λειτουργία κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης σε ιδιωτικούς χώρους. Μόνο το 2009 γνωστοποιήθηκε στην Αρχή η εγκατάσταση 459 νέων τέτοιων κυκλωμάτων (έναντι 477 το 2008 και 368 το 2007). Μόνον τα τρία τελευταία χρόνια εγκαταστάθηκαν 1.304 κλειστά κυκλώματα βιντεοεπιτήρησης, σε σύνολο 1.831 που εγκαταστάθηκαν την περίοδο 2001-2009.

Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε την Αρχή να συγκεντρώσει και να επεξεργαστεί όλες τις κατεθυντήριες οδηγίες που έχει εκδώσει από το 2000 για το θέμα αυτό, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να πληροφορούνται αμέσως τι επιτρέπεται να κάνουν και ποιους (μη ιδιωτικούς) χώρους μπορούν να επιτηρούν.

Οσον αφορά τις κάμερες της αστυνομίας σε δημόσιους χώρους, η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει στην αλλαγή του νομικού καθεστώτος που επέβαλε η Ν.Δ. (καταργώντας ουσιαστικά την αρμοδιότητα ελέγχου της Αρχής και επιτρέποντας στην αστυνομία την ελεύθερη χρήση των καμερών). Και αυτό παρά το γεγονός ότι έχει στα χέρια της εδώ και μήνες αναλυτική γνωμοδότηση της Αρχής για τις αυστηρές προϋποθέσεις εγκατάστασης αυτών των κυκλωμάτων.

Καμία ένδειξη δεν έχει επίσης η Αρχή και για ενδεχόμενη αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου συλλογής και επεξεργασίας γενετικού υλικού (DNA) από κατηγορουμένους και υπόπτους ακόμη και για πλημμελήματα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, αν και γνωρίζει τη θέση της Αρχής για αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης Δένδια, δεν έχει προχωρήσει σε κινήσεις αντικατάστασής της με άλλη ρύθμιση. Ισως γιατί εδώ υπάρχει συναρμοδιότητα και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη...

Κατά τα άλλα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Αρχής, Χρ. Γεραρής, ενόψει και των επερχόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, σύντομα θα εκδοθεί αναλυτική οδηγία για τον τρόπο της πολιτικής επικοινωνίας των υποψηφίων με τους πολίτες. Στην οδηγία της Αρχής θα περιλαμβάνονται σαφείς κατευθύνσεις για το ποιες επιστολές και mails μπορούν να στέλνουν οι υποψήφιοι στους ψηφοφόρους και με ποιο ηλεκτρονικό τρόπο επιτρέπεται να επικοινωνούν μαζί τους.

Επίσης ο κ. Γεραρής πρότεινε να ενοποιηθούν η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και γιατί αλληλοκαλύπτονται σε πολλές αρμοδιότητες και για δημοσιονομικούς λόγους. Το θέμα αυτό εκκρεμεί καθώς υπάρχουν αντιδράσεις. Πολλοί υπενθυμίζουν ότι η ΑΔΑΕ ήταν εκείνη που συνέβαλε αποφασιστικά στην αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και διαμαρτύρεται για την καταπάτηση της νομιμότητας στην έκδοση βουλευμάτων και εισαγγελικών διατάξεων για μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών.
enet

Η Ευρώπη αποκτά CIA

Σε τροχιά δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής CIA εισέρχεται η Ε.Ε.
Το τιμόνι της υπηρεσίας πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την EEAS, αναλαμβάνει Γάλλος διπλωμάτης, o Πατρίς Μπεργκαμινί.
Στενός συνεργάτης της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, ο 40χρονος Πατρίς Μπεργκαμινί είναι διπλωμάτης ειδικευμένος σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. Πριν ενταχθεί στην ομάδα των συνεργατών της Κάθριν Άστον, ο Πατρίς Μπεργκαμινί διετέλεσε διευθυντής του γραφείου του Χαβιέρ Σολάνα.
Η τοποθέτησή του ως επικεφαλής στο "Ενιαίο Κέντρο για την Κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση" αποφασίστηκε από την Κάθριν Άστον, καθώς η υπηρεσία ελέγχου των διαβαθμισμένων πληροφοριών υπάγεται στη νέα διπλωματική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η υπηρεσία
Ο οργανισμός είναι
υπεύθυνος για την ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών. Η ίδρυση της διπλωματικής υπηρεσίας προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβώνας και έχει ήδη γίνει αντικείμενο διαφωνιών σχετικά με τις αρμοδιότητες και δυνατότητές της.
Της EEAS ηγείται η ήδη αρμόδια για την ευρωπαϊκή διπλωματία, Catherine Ashton, ενώ η υπηρεσία θα απορροφήσει υπάρχουσες σχετικές υπηρεσίες της Ε.Ε. και θα στελεχωθεί από εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ε.Ε. και δημοσίους υπαλλήλους διαφορετικών χωρών. Απασχολεί 5.000 εργαζομένους. Η νέα υπηρεσία αναμένεται να λειτουργήσει τον Ιούλιο ή Αύγουστο, με σκοπό την άσκηση εξωτερικής πολιτικής - δράσης, αποτελούμενη από αντιπροσωπείες σε σχεδόν 125 χώρες.
Θα αποτελείται δηλαδή από υπαλλήλους που προέρχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου των Υπουργών και της Επιτροπής, καθώς και από προσωπικό αποσπασμένο από τις εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες. Η εν λόγω υπηρεσία θα ενεργεί σε συνεργασία με τις διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών.
Το προσωπικό των αντιπροσωπειών της Ε.Ε. που εδρεύουν σε τρίτες χώρες και στους διεθνείς οργανισμούς θα προέρχεται από αυτή την υπηρεσία.
Διαφωνίες ωστόσο, σχετικά με τη στελέχωση και τις αρμοδιότητές της νέας ένωσης έχουν ξεσπάσει πριν ακόμα αυτή ιδρυθεί επίσημα. Συγκεκριμένα, οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν τον τόπο καταγωγής, το status και των αριθμό των υπαλλήλων που θα στελεχώσουν την EEAS. Υπουργεία εξωτερικών ορισμένων χωρών, μάλιστα, αύξησαν τον αριθμό των υποψηφίων για απασχόληση στην υπηρεσία.
Ο τρόπος πρόσληψης των υπαλλήλων με διαγωνισμούς ή απευθείας ανάθεση, η αναλογία αριθμού υπαλλήλων από νεότερα και παλαιότερα κράτη-μέλη, ανταγωνισμός για τις σημαντικές θέσεις μεταξύ Επιτροπής και Συμβουλίου, θέματα ισότητας ευκαιριών και ο προσωρινός ή μη χαρακτήρας των νέων θέσεων είναι επίσης θέματα που αναμένεται να δημιουργήσουν διάσταση.
Επιπλέον, εφόσον οι διπλωματικές αποστολές της Επιτροπής θα απορροφηθούν από την EEAS και θα γίνουν οι πρεσβείες της Ε.Ε. στο εξωτερικό, εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο οι νέες αυτές πρεσβείες να υποκαταστήσουν τις εθνικές πρεσβείες κάθε χώρας.
Ακόμη, ορίζεται από τη συνθήκη ότι η EEAS θα απολαμβάνει ιδιαίτερης αυτονομίας, τόσο σε διοικητικά όσο και σε οικονομικά θέματα.
Ο προϋπολογισμός της θα εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συνεπώς, ό,τι κι αν αποφασίσουν τα κράτη-μέλη, όλες οι αποφάσεις για την EEAS θα πρέπει να περάσουν και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
NEWS247

Θα σιγήσουν τα “όλε” των θεατών στις αρένες της Καταλονίας από το 2012

Καταργούν τις ταυρομαχίες οι Καταλανοί

Θα σιγήσουν τα “όλε” των θεατών στις αρένες της Καταλονίας από το 2012, καθώς η τοπική κυβέρνηση ψήφισε υπέρ της κατάργησης των ταυρομαχιών, μιας παράδοσης που έχει τις ρίζες από τη Ρωμαϊκή εποχή και με τη σημερινή της μορφή εμφανίστηκε τον 18ο αιώνα.
Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από υπογραφές 180.000 Καταλανών που υποστήριξαν ότι οι ταυρομαχίες είναι έθιμο βάρβαρο και εκτός εποχής.

Ωστόσο, συνάντησε πολλές αντιδράσεις από τους σκληροπηρυνικούς οπαδούς, που ισχυρίζονται ότι επρόκειτο για μια παράδοση της Ισπανίας που αν μη τι άλλο τους ξεχωρίζει από όλους τους υπόλοιπους λαούς.

Διχασμένη ήταν και η Βουλή της Καταλονίας, αφού 68 ψήφισαν υπέρ της κατάργησης, 55 κατά και 9 απείχαν.

Η αρένα της Βαρκελώνης είναι μια από τις παλαιότερες της Ισπανίας και τα τελευταία χρόνια η μοναδική που φιλοξενεί ακόμα ταυρομαχίες.

Η υπόλοιπη Ισπανία όμως δεν βλέπει τόσο “αθώα” την απόφαση αυτή, καθώς υπάρχουν σκέψεις ότι είναι ακόμη μια προσπάθεια απόσχισης της Καταλονίας από την υπόλοιπη χώρα.

Πάντως, η πρώτη περιοχή που κατήργησε το παραδοσιακό αυτό έθιμο ήταν οι Κανάριοι Νήσοι το 1991.

cosmo

Η μοναδική, ενεργειακά σχεδιασμένη πολυκατοικία της Αθήνας

Μια ενεργειακή πολυκατοικία στην Αθήνα

Εξωτερικά δεν διαφέρει σε τίποτε από τις γειτονικές της. Πρόκειται όμως για μία από τις πρώτες -αν όχι η μοναδική- ενεργειακά σχεδιασμένη πολυκατοικία της Αθήνας, που υπόσχεται στους ενοίκους της μείωση της κατανάλωσης ρεύματος έως 40%.
H κατασκευή της πολυκατοικίας, στην περιοχή του προσφυγικού οικισμού της Νέας Φιλαδέλφειας, ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα, στα τέλη Μαΐου. Θα υπέθετε κανείς ότι θα περνούσαν μήνες μέχρι να βρεθούν αγοραστές, καθώς βρισκόμαστε εν μέσω οικονομικής κρίσης. Και όμως, από τα οκτώ διαμερίσματα συνολικού εμβαδού από 40 έως 75 τ.μ. έχουν ήδη πωληθεί τα πέντε!
Φαίνεται ότι
ο χαρακτηρισμός της κατασκευής ως ενεργειακής και η πληθώρα έξυπνων συστημάτων που διαθέτει για την εξοικονόμηση ενέργειας προκάλεσαν το ενδιαφέρον αρκετών αγοραστών: βιοκλιματικός σχεδιασμός, σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης, σύστημα θέρμανσης- δροσισμού με τη χρήση γεωθερμίας σε συνδυασμό με ενδοδαπέδια εγκατάσταση, εξωτερικά πορτοπαράθυρα με ενεργειακούς υαλοπίνακες και κουφώματα με θερμοδιακοπή, οικολογικά χρώματα, κοινόχρηστη ηλιακή εγκατάσταση για παροχή ζεστού νερού σε όλα τα διαμερίσματα, κεραμικά πλακάκια και κεντρικό σύστημα καθαρισμού με εγκατάσταση σωληνώσεων υπό κενό αέρος σε κάθε διαμέρισμα. Τεχνολογίες που εγγυώνται την πλήρη απεξάρτηση του κτιρίου από τα ορυκτά καύσιμα, είτε πρόκειται για πετρέλαιο είτε για φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον πολιτικό μηχανικό κ. Κωνσταντίνο Σπανό, της κατασκευάστριας εταιρείας «Κ. Σπανός – Η. Τοχταμής», με τις παρεμβάσεις αυτές μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας έως 40%.
Ηλιακά, και όχι μόνο, κέρδη
Ο Πέτρος Βουρλής, ένας από τους νέους ιδιοκτήτες, έχει αγοράσει ένα διαμέρισμα 75 τ.μ. στον δεύτερο όροφο. Μας υποδέχεται στο ολοκαίνουργιο σπίτι του με τη σκυλίτσα του, τη Ρόζα, καθώς η σύζυγός του εργάζεται εκτός Αθηνών. Αναζητούσε διαμέρισμα στη συγκεκριμένη περιοχή και κατά τη διάρκεια μιας βόλτας εντόπισε την εν λόγω κατοικία. «Περπατώντας το βρήκα», μου λέει γελώντας. «Είδα τη μόνωση εξωτερικά, γιατί το πέτυχα στη φάση που δεν είχε ακόμα σοβαντιστεί. Εφόσον βλέπεις ότι μια κατοικία έχει παντού μόνωση, σκέφτεσαι αμέσως ότι οι απώλειες ενέργειας θα είναι μικρότερες». Τον ρωτάω πώς βίωσε τον καύσωνα το διάστημα που μας πέρασε. «Η γεωθερμία δούλεψε, γιατί, όταν έξω είχε 38 – 39ο C, εσωτερικά η μέγιστη θερμοκρασία ήταν 29 βαθμοί». Aραγε, πόσο του κόστισε η συγκεκριμένη οικία, που είναι από τις μεγαλύτερες της πολυκατοικίας; Και πόσο αποφασισμένος ήταν να πληρώσει περισσότερα χρήματα απ’ όσα θα διέθετε για ένα συμβατικό διαμέρισμα; «Εάν δεν ήταν ενεργειακό, δεν θα το αγοράζαμε, καθώς ήταν λίγο ακριβό για την τσέπη μας.
Τα συστήματα που διαθέτει, όμως, μας έκαναν να ξεπεράσουμε το θέμα της τιμής (218.000 ευρώ), γιατί πιστεύουμε ότι θα τα αποσβέσουμε γρήγορα». Οπως μου εξηγεί ο πολιτικός μηχανικός Ηλίας Τοχταμής, «τα διαμερίσματα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της σύγχρονης δόμησης όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση των σύγχρονων κατασκευών που πηγάζουν από τη νέα νομοθεσία περί ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, τόσο στην κατασκευή του κελύφους όσο και των μηχανολογικών εγκαταστάσεων θέρμανσης-ψύξης». Οπου ήταν δυνατό, υιοθετήθηκαν κάποιες από τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Οι κύριοι χώροι χρήσης τοποθετήθηκαν στην πλευρά του νότου, ενώ οι βοηθητικοί χώροι, όπως τουαλέτες και αποθήκες, στη μεριά του βορρά. «Βέβαια, η πλευρά του βορρά έχει ενισχυθεί με επιπλέον θερμομόνωση, ώστε να μειώσουμε τις απώλειες, ενώ από την πλευρά του νότου κάναμε μεγαλύτερα ανοίγματα, ώστε το χειμώνα που ο ήλιος είναι χαμηλότερα να έχουμε περισσότερα «ηλιακά κέρδη» με την εισροή των ακτίνων του ήλιου στο χώρο».

Στην κατασκευή τοποθετήθηκε σύστημα γεωθερμίας που βασίζεται σε μια απλή αρχή: η θερμοκρασία του εδάφους κάτω από την επιφάνεια της γης είναι σταθερή στους 15 – 18ο C. Πέντε γεωτρήσεις των 100 μέτρων που βρίσκονται κάτω από το κτίριο λαμβάνουν με ένα σύστημα αγωγών τη θερμότητα από τη γη και τη μεταφέρουν στο μηχανοστάσιο της πολυκατοικίας, όπου βρίσκεται η γεωθερμική αντλία θερμότητας, η οποία αυξάνει ή μειώνει τη θερμοκρασία. Στη συνέχεια, το σύστημα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης τροφοδοτείται με θερμό νερό μέσω ενός κυκλοφορητή. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι η κατανομή της θερμότητας στο χώρο (θέρμανση/ψύξη) είναι ομοιόμορφη, και έτσι το διαμέρισμα απαλλάσσεται από οποιοδήποτε εξωτερικό σώμα, όπως, για παράδειγμα, το καλοριφέρ. Επιπλέον, τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των δαπέδων έχουν μεγάλη θερμοχωρητικότητα, με συνέπεια να λειτουργούν ως αντλία θερμότητας και να τροφοδοτούν με ζέστη το κτίριο ακόμη και μετά την παύση της λειτουργίας της θέρμανσης, εξοικονομώντας ενέργεια• σε αντίθεση με ένα συμβατικό σπίτι όπου τα καλοριφέρ παγώνουν αμέσως μετά την παύση λειτουργίας της θέρμανσης.
Εκτός όμως από τη γεωθερμία, η κατοικία διαθέτει και ένα σύστημα ηλιακών θερμοσιφώνων, οι οποίοι αποθηκεύουν την ηλιακή ενέργεια και παρέχουν στους ενοίκους κοινόχρηστη εγκατάσταση ζεστού νερού χειμώνα-καλοκαίρι. Με το σύστημα της εξωτερικής μόνωσης, η θερμότητα που παρέχεται από τη γεωθερμία παγιδεύεται και, ως εκ τούτου, αποφεύγονται οι απώλειες ενέργειας κατά 50%. Επιπλέον στοιχεία που συμβάλλουν στην ενεργειακή λειτουργία του κτιρίου αποτελούν τα εξωτερικά πορτοπαράθυρα με ενεργειακούς υαλοπίνακες και ανάκληση -απαραίτητα για τον νυχτερινό αερισμό της κατοικίας- αλλά και τα οικολογικά χρώματα AURO του εσωτερικού χώρου, τα οποία δεν περιέχουν βλαβερές πτητικές ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η κατανομή των δαπανών σε κάθε διαμέρισμα γίνεται με τους θερμιδομετρητές, οι οποίοι μετρούν ποσότητα ενέργειας, σε αντίθεση με τους ωρομετρητές, που μετρούν ώρες.
Απόσβεση σε έξι χρόνια
Ο επόμενος ιδιοκτήτης που μας μίλησε είναι η μεσίτρια κ. Ντέμη Γιαννακάκη, η οποία βρήκε το οικόπεδο όπου χτίστηκε η κατοικία και έχει αναλάβει ταυτόχρονα την προώθηση των διαμερισμάτων. Το διαμέρισμα που αγόρασε εκείνη το έχει μετατρέψει σε γραφείο, όπου και την επισκεφτήκαμε. «Παρουσίασα το οικόπεδο στον κ. Τοχταμή και στον κ. Σπανό και μου είπαν ότι ήθελαν να φτιάξουν μια ενεργειακή κατοικία. Για μένα αυτό ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Ηταν ένα θέμα για το οποίο δεν γνώριζα πολλά. Ομως, άρχισα να το ψάχνω, προκειμένου να μάθω περισσότερα πράγματα. Παρακολούθησα τη δημιουργία της κατοικίας από την ώρα της θεμελίωσης και είδα όλες τις λεπτομέρειες. Πίστεψα στο «προϊόν» αυτό, γι′ αυτό και αποφάσισα να μεταφέρω εδώ το γραφείο μου. Θεωρώ ότι, με όλα αυτά τα συστήματα που διαθέτει, μελλοντικά θα πάρω πίσω το κεφάλαιο που έχω επενδύσει μέσα από τη χρήση. Πετρέλαιο δεν θα πληρώνω καθόλου, ενώ οι λογαριασμοί ρεύματος θα είναι μειωμένοι σε σύγκριση με εκείνους ενός συμβατικού διαμερίσματος». Αραγε ήταν δύσκολο να βρει αγοραστές;
Ο κόσμος ανταποκρίνεται στο άκουσμα της λέξης «ενεργειακή»; «Ο κόσμος δεν γνωρίζει και εγώ προσπαθώ να τους περάσω όσα έχω μάθει μέχρι τώρα για ένα θέμα που ούτε εγώ ήξερα. Αν το σκεφτούμε σε σχέση με το πότε ολοκληρώθηκε, τότε χρονικά ανταποκρίθηκαν γρήγορα. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι οι τράπεζες δεν δίνουν εύκολα τα δάνεια και δεν έχουν κάποιο πρόγραμμα που να συμβάλλει στην προώθηση αυτών των κατασκευών». Και ο κ. Τοχταμής συμπληρώνει αναφορικά με το κόστος αγοράς τους: «Οι τιμές είναι κατά 15% πιο ακριβές σε σχέση με τα συμβατικά διαμερίσματα. Με τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει, πιστεύουμε ότι η διαφορά στην τιμή που έχουν τα διαμερίσματα σε σχέση με τα συμβατικά θα έχει αποσβεστεί σε πέντε με έξι χρόνια»
KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
qualitynet.gr

Ιστολόγιο για e-readers και τα e-books

Ένα ενδιαφέρον ιστολόγιο για e-readers και e-books εδώ

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Δελτία θεάματος θέρους 2010

Αρχίζει την Παρασκευή 30 Ιουλίου η δωρεάν διανομή δελτίων θεάματος προς τους δικαιούχους των παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας νομού Αττικής.
Η διανομή θα γίνεται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, τις ώρες 8.00-14.00 και μέχρις ότου εξαντληθούν τα δελτία θεάματος, με την προσκόμιση των κατά περίπτωση απαιτούμενων δικαιολογητικών – αστυνομική ταυτότητα, θεωρημένα βιβλιάρια ασθενείας, ΑΦΜ, 100 ημέρες ασφάλισης το έτος 2009, αρχική απόφαση συνταξιοδότησης – από τα γραφεία διανομής του Οργανισμού στην Αττική :
• Αθήνας :
Πατησίων 125
• » : Αγίου Μάρκου 11
• Πειραιά: Ομ. Σκυλίτση 19
• Ταύρου : Τιμοθέου Ευγενικού 5
• Περιστερίου : Θίσβης 7
• Αιγάλεω : Πλαστήρα 105
• Νέας Ιωνίας : 28ης Οκτωβρίου 42
• Χολαργού : Αγαμέμνονος 22
• Αργυρούπολης : Αργυρουπόλεως 94-96
• Ελευσίνας : Χαριλάου 30
Να σημειωθεί ότι η παροχή χορήγησης των δελτίων θεάματος έχει αποσυνδεθεί από κάθε άλλη και χορηγείται χειμώνα-καλοκαίρι στους δικαιούχους του ΟΕΕ ανεξάρτητα από τη χορήγηση οποιασδήποτε άλλης.
Αντίστοιχα προγράμματα χορήγησης δελτίων θεάματος ο Οργανισμός υλοποιεί και στην περιφέρεια, όπου λειτουργεί κατά τόπους Περιφερειακές Υπηρεσίες, στις οποίες αποστέλλει σχετικές χρηματικές πιστώσεις.
oee.gr

Έρευνα αποδεικνύει ότι οι άντρες που κοιτούν επίμονα γυναικεία στήθη παρουσιάζουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και άρα μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής!!!

Αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής των ανδρών όταν βλέπουν τα στήθη των γυναικών.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια μελέτη γιατρών στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας.
Σύμφωνα με το γυναικολόγο Δρ Κάρεν Γουέδερεμπι, συγγραφέας της μελέτης, το οφθαμόλουτρο του γυναικείου στήθους είναι μια υγιής πρακτική, που παρέτεινε τη διάρκεια ζωής ενός άνδρα κατά πέντε έτη!
Ο ίδιος πρόσθεσε, "Αν για μόλις 10 λεπτά κάποιος εστιάσει την προσοχή του σε ένα πλούσιο γυναικείο στήθος ισοδύναμη με 30 λεπτά αεροβικής γυμναστικής."
Η έρευνα ήταν πενταετής και έγινε σε 500 εθελοντές άντρες σε νοσοκομεία στη Φρανκφούρτης. Διακόσιοι τυχεροί έβλεπαν καθημερινά
στητά γυναικεία στήθη και οι υπόλοιποι απείχαν από κάτι τέτοιο.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνδρες που κοίταζαν τα στήθη των γυναικών ήταν παρουσίασαν μείωση της αρτηριακής πίεσης!
Όπως εξηγεί ο Γουέδερμπι η " Η σεξουαλική διέγερση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Δεν υπάρχει αμφιβολία… Ατενίζοντας γυναικεία στήθη οι άνδρες είναι πιο υγιείς".
News247

ΥΓ1:Να κοιτάζουμε μόνο ή και να πιάνουμε;
ΥΓ2:Πώς μπορεί να γίνει εθελοντής κανείς στν έρευνα;

Τσούξτε το, κάνει καλό στις αρθρώσεις...

Ευεργετικό για τις αρθρώσεις το αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ όχι μόνο ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά φαίνεται να μειώνει τη σοβαρότητα της ίδιας της πάθησης, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη είναι η πρώτη στα χρονικά που κατέληξε σε αυτή τη διαπίστωση. Όπως έδειξε, όσοι δεν πίνουν αλκοόλ, έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια σε σχέση με όσους πίνουν αλκοόλ τουλάχιστον δέκα φορές τον μήνα.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σέφιλντ, υπό τον καθηγητή ρευματολογίας, Τζέρι Γουίλσον και τον ρευματολόγο, Τζέημς Μάξγουελ, δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Rheumatology.

Συνέκριναν δύο ομάδες εθελοντών και συμπέραναν ότι όσοι έπιναν αλκοόλ, ένιωθαν λιγότερο πόνο και είχαν μικρότερο πρήξιμο στις αρθρώσεις τους σε σχέση με όσους έπιναν σπάνια αλκοόλ ή καθόλου.

Πάντως προειδοποίησαν ότι αυτή η διαπίστωση δεν αποτελεί αυτομάτως "πράσινο φως" για να αρχίσει κανείς να πίνει περισσότερο, καθώς το αλκοόλ μπορεί να επιφέρει άλλους κινδύνους.

Η ανάλυση με ακτίνες Χ έδειξε ότι όσοι έπιναν αλκοόλ, είχαν μικρότερη ζημιά στις αρθρώσεις, ενώ ο αιματολογικός έλεγχος έδειξε χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, πράγμα που σημαίνει ότι η ωφέλεια του αλκοόλ δεν περιορίζεται μόνο στα συμπτώματα, αλλά αφορά την ίδια την ασθένεια.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν καταλαβαίνουν ακόμα γιατί το αλκοόλ έχει ευεργετική επίδραση στα αρθριτικά. Εκτιμούν ότι ίσως καταστέλλει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς και με τον τρόπο αυτό επηρεάζει την εκδήλωση της πάθησης. Η αντι-φλεγμονώδης και αναλγητική επίπτωση του αλκοόλ φαίνεται πάντως να παίζει ρόλο τόσο στα συμπτώματα όσο και σε καθαυτό το υπόβαθρο της πάθησης, εξίσου στους άνδρες και στις γυναίκες.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι πρέπει πάντως να γίνουν και άλλες σχετικές μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματά τους και να κατανοηθεί ο μηχανισμός με τον οποίο το αλκοόλ επιδρά θετικά στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, από τη στιγμή που αυτή έχει εμφανιστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το αλκοόλ, σε πρώτη φάση, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης.
Enet

Προσφυγή κατά του μνημονίου

Έτοιμη είναι η προσφυγή, κατά του Μνημονίου, του Δικηγορικού Συλλόγου, της ΑΔΕΔΥ και άλλων φορέων. Όπως κοινοποιήθηκε από τον ΔΣΑ, το κείμενο της αιτήσεως ακυρώσεως κατά του Μνημονίου και όλων των εκτελεστικών του πράξεων, κατατίθεται μεθαύριο, Πέμπτη, 29 Ιουλίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας και την ίδια μέρα θα δοθεί σχετική συνέντευξη Τύπου.
"Για μία ακόμη φορά, τονίζουμε τη θέση του ΔΣΑ, ότι
τα κοινωνικά δικαιώματα σε μία ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να τίθενται εν αμφιβόλω εξαιτίας, ή εξ αφορμής οικονομικών συγκυριών, όσο δυσχερής κι αν είναι", επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου και προστίθεται:
"Τη στιγμή, που η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία έχει πλήρως εκχωρηθεί στον υπουργό Οικονομικών και στους διεθνείς δανειστές της τρόικας, ο μοναδικός πυλώνας της δημοκρατίας, που απομένει, είναι η Δικαιοσύνη στην οποία και απευθυνόμαστε".
Η προσφυγή έγινε με τη συνεργασία του συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη και του Δ. Παξινού, προέδρου του ΔΣΑ. Μιλώντας στην "Ελευθεροτυπία" ο συνταγματολόγος εξήγησε πως προσβάλλεται η βασική πράξη της διοίκησης να δώσει τη συγκατάθεσή της και να ξεκινήσουν οι περικοπές σε δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους.
Επίσης προσβάλλεται και η κατάργηση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με την απόφαση του 1998 της ολομέλειας του Αρείου Πάγου οι απολαβές των υπαλλήλων οι οποίες έχουν κατοχυρωθεί με νόμο προστατεύονται και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
News247

Εμβόλια κατά της γρίπης των χοίρων: Πριν από ένα περίπου χρόνο αγοράζονταν κατά εκατομμύρια, τώρα καταστρέφονται μαζικά…

Πριν από ένα περίπου χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έπειθε όλη την υφήλιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία επικίνδυνη και ραγδαίως εξαπλούμενη πανδημία: Αυτή της γρίπης των χοίρων. Μάλιστα στην πορεία, η πανδημία άλλαξε όνομα και λεγόταν «νέα γρίπη Α» ή «Η1Ν1″. Κατά δεκάδες έσπευδαν οι χώρες για να
παραγγείλουν εκατομμύρια δόσεων από τα «μαγικά» εμβόλια που είχαν παρασκευασθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η κριτική που ασκούνταν τότε στις Κυβερνήσεις για τις καθυστερήσεις ήταν τόσο φορτικές, που ανάγκαζαν τους αρμόδιους να προμηθευτούν ότι να’ναι από όπου να’ναι, ακόμα και εμβόλια που αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι είχαν παρενέργειες και αποσύρθηκαν. Σήμερα, οι δόσεις των εμβολίων καταστρέφονται, γιατί έφτασε η ημερομηνία λήξης τους, όπως στην περίπτωση της Ολλανδίας που θα καταστρέψει 18 εκατομμύρια δόσεις. Στην Ελλάδα, με τις δόσεις του εμβολίου που έχουμε, τι κάναμε; Τις έχουμε ακόμα αποθηκευμένες, μπορέσαμε να τις επιστρέψουμε, καταφέραμε να πουλήσουμε κάποιες; Τι από όλα;
newsblog

Γράφουν με την όσφρηση

Ισραηλινοί ερευνητές δημιούργησαν μια πρωτοποριακή συσκευή, η οποία ανιχνεύει τις αδιόρατες κινήσεις του αέρα που κατά την αναπνοή κινείται μέσα από την μύτη ή το στόμα ενός ανθρώπου, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό σε παράλυτα άτομα να κατευθύνουν ένα αναπηρικό καροτσάκι, να πληκτρολογήσουν στον υπολογιστή ένα κείμενο ή να πλοηγηθούν στο Ίντερνετ.

Οι ερευνητές του διάσημου επιστημονικού Ινστιτούτου Weizmann και της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, υπό τον καθηγητή νευροβιολογίας Νόαμ Σομπέλ, παρουσίασαν το επίτευγμά τους σε δημοσίευση στην επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.

Η συσκευή αξιοποιεί τα
νεύρα που υπάρχουν στον ουρανίσκο και τα οποία συνδέονται με τον εγκέφαλο, που σχεδόν πάντα διατηρούνται σε καλή κατάσταση, ακόμα και μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό. Οι ισραηλινοί ερευνητές βρήκαν ένα τρόπο να μετατρέπουν σε ηλεκτρικά σήματα τις κινήσεις του αέρα στη ρινική και στοματική κοιλότητα.

Η συσκευή, που μοιάζει με μικρό σωλήνα, σαν αυτόν που χρησιμοποιείται για την παροχή οξυγόνου σε ασθενείς, τοποθετείται στην άκρη των ρουθουνιών και συνδέεται με ένα μικρό αισθητήρα πίεσης. Τα υγιή άτομα, στα οποία δοκιμάστηκε η συσκευή, γρήγορα έμαθαν να παίζουν παιγνίδια και να γράφουν σε υπολογιστή απλώς με την όσφρηση.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες δοκίμασαν τη συσκευή σε τετραπληγικούς και άλλα άτομα που είναι παράλυτα, αλλά οι νοητικές ικανότητές τους δεν έχουν πειραχτεί. Σε μια περίπτωση, μια 51χρονη γυναίκα που είχε «κλειδωθεί» έξω από τον κόσμο μετά από ένα εγκεφαλικό, μπόρεσε, μετά από λίγες εβδομάδες χρήσης της συσκευής, να γράψει μέσω της μύτης της, να απαντήσει σε ερωτήσεις και να επικοινωνήσει γραπτώς με την οικογένειά της.

Ένας άνδρας που επί 18 χρόνια επικοινωνούσε με το περιβάλλον του ανοιγοκλείνοντας μόνο το ένα μάτι του, κατάφερε να γράψει το όνομα του σε υπολογιστή μέσω της μύτης του, μετά από χρήση μόλις 20 λεπτών της συσκευής. Μια 63χρονη τετραπληγική γυναίκα με σκλήρυνση κατά πλάκας μπόρεσε να γράψει για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια χάρη στη συσκευή, μαθαίνοντας να μετακινεί -μέσω της κίνησης του αέρα στην μύτη της- τον κέρσορα στην οθόνη του υπολογιστή, πράγμα που της επιτρέπει πια να «σερφάρει» στο διαδίκτυο και να στέλνει e-mail.

Οι ισραηλινοί επιστήμονες επίσης δημιούργησαν ειδικό λογισμικό που επέτρεψε σε ένα 30χρονο, ο οποίος είναι παράλυτος από το λαιμό και κάτω εδώ και έξι χρόνια, μόλις με τη δεύτερη προσπάθειά του, να κινεί το ηλεκτρικό αναπηρικό καροτσάκι του μέσω της μύτης του, που είναι συνδεμένη με τη συσκευή. Ανάλογα με τον τρόπο που ο ασθενής εισπνέει ή εκπνέει τον αέρα από την μύτη του, δίνεται εντολή στο καροτσάκι να κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση.

Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης και το Ινστιτούτο Weizmann έχει πάρει την πατέντα για την εμπορική αξιοποίηση της συσκευής μέσω της θυγατρικής του εταιρίας Yeda Research and Development Company Ltd.
Ana-mpa

«Turkish Airlines Euroleague Basketball» Θα ονομάζεται φέτος το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα φέρει το όνομα της χορηγού εταιρείας στο λογότυπο της.
Η Ευρωλίγκα ήρθε σε συμφωνία με τις Τουρκικές αερογραμμές («Turkish Airlines») και πλέον η διοργάνωση μετονομάζεται σε «Turkish Airlines Euroleague Basketball», ενώ και το φάιναλ φορ θα φέρει το όνομα της εταιρίας. Η συνεργασία προβλέπει
δέσμευση για πέντε χρόνια, με την οψιόν ανανέωσης γι΄ άλλα πέντε.

Οι Τουρκικές αερογραμμές, οι οποίες συνεργάζονται και με την ομάδα μπάσκετ του Αμαρουσίου, υπήρξαν μέγας χορηγός του περσινού φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας στο Παρίσι, ενώ με τη συμφωνία έγιναν παγκόσμιος χορηγός και του EuroCup, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη διοργάνωση μετά την Ευρωλίγκα.

Η ανακοίνωση της συνεργασίας των δυο πλευρών θα γίνει στο εναρκτήριο παιχνίδι της Ευρωλίγκας για τη νέα αγωνιστική περίοδο, που θα είναι μεταξύ Ολυμπιακού και Ρεάλ Μαδρίτης (18 Οκτωβρίου).
teiresias.blog

Κυβερνητικό σχέδιο για την εγκατάσταση 50.000 ηλεκτρονικών κουλοχέρηδων σε όλη την επικράτεια

«Καζινοποίηση» της Ελλάδας – Κυβερνητικό σχέδιο για την εγκατάσταση 50.000 ηλεκτρονικών κουλοχέρηδων σε όλη την επικράτεια
Ο πρώτος, ίσως και ο μόνος κλάδος που ανθεί όταν η οικονομία μιας χώρας πάει από το κακό στο χειρότερο είναι αποδεδειγμένα ο τζόγος. Άτομα από όλες τις κατηγορίες των πολιτών, ανεξαρτήτως ηλικίας, οικονομικού ή μορφωτικού υπόβαθρου παίρνουν μέρος σε τυχερά παιχνίδια, νόμιμα ή παράνομα. Άλλοι για την ευχαρίστησή τους, άλλοι με την ελπίδα να αλλάξουν τη ζωή τους ξοδεύουν από μικροποσά μέχρι αμύθητες περιουσίες στο βωμό του τζόγου. Η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων θεωρεί δεδομένη την
αύξηση των εξαρτημένων από τον τζόγο ατόμων, καθώς και τη μείωση του μηνιαίου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών, αν γίνει πράξη το σχέδιο της κυβέρνησης να εγκαταστήσει περίπου 50.000 ηλεκτρονικούς κουλοχέρηδες σε όλη τη χώρα. Μέλη της οργάνωσης καλούν την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της προς το κοινωνικό σύνολο και ζητά την επίσημη διάψευση των δημοσιευμάτων που αφορούν την εγκατάσταση 50.000 τερματικών VLTs στην Ελλάδα και την ακύρωση όποιας σχετικής απόφασης έχει πιθανόν ήδη ληφθεί. Επίσης, η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων θα αντιταχθεί με κάθε νόμιμο μέσο στην «καζινοποίηση» της χώρας και στην επίσημη επιβολή του τζόγου ως τρόπου ζωής και οικονομικής επιτυχίας του Έλληνα πολίτη. Τέλος, αξιολογώντας το γενικότερο πλαίσιο διεξαγωγής όλων των τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας, θα πρέπει σύντομα να ληφθούν μέτρα και περιοριστικές ρυθμίσεις για τα υπάρχοντα μέσα και παιχνίδια, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια και ευημερία της κοινωνίας.
Έρευνα της VPRC που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων, έδειξε την έντονη διαφωνία της ελληνικής κοινωνίας για την επέκταση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της μελέτης, περίπου 3.710.711 πολίτες ξοδεύουν μηνιαίως χρήματα σε τυχερά παιχνίδια. Ειδικότερα, ποσοστό 42% των Ελλήνων πολιτών δαπανά χρήματα σε τυχερά παιχνίδια με το μέσο ατομικό κόστος δαπανών να φτάνει τα 94 ευρώ μηνιαίως. Εκτιμάται ότι ο μηνιαίος τζίρος των τυχερών παιχνιδιών ανέρχεται σε 348.287.334 ευρώ. Ποσοστό 13% του δείγματος παρουσιάζει ενδείξεις εξάρτησης στα τυχερά παιχνίδια ενώ το 20% των ερωτηθέντων έχει αντιμετωπίσει προβλήματα στο άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον λόγω των τυχερών παιχνιδιών. Ποσοστό 77% του δείγματος διαφωνεί με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εγκαταστήσει ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια («κουλοχέρηδες» και «φρουτάκια») σε χιλιάδες σημεία της ελληνικής επικράτειας. Όσον αφορά στη λειτουργία των ηλεκτρονικών «κουλοχέρηδων», από την έρευνα προέκυψε ότι ποσοστό 86% των πολιτών πιστεύει ότι αποτελούν μια σοβαρή εξάρτηση, 74% ότι αυξάνουν την εγκληματικότητα και παραβατικότητα, 92% ότι μειώνουν το οικογενειακό εισόδημα και 58% ότι εξοικειώνουν όλους τους πολίτες με τα τυχερά παιχνίδια.
newsblog

Οι δημόσιες πισίνες μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες

Κίνδυνος για μετάλλαξη γονιδίων στις πισίνες από την ανάμιξη οργανικών ουσιών με χημικά
Οι δημόσιες πισίνες μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες από ό,τι νόμιζαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που έρχεται να επισημάνει έναν ακόμα κίνδυνο, ο οποίος προέρχεται από την ανάμιξη οργανικών ουσιών (ιδρώτα, ούρα κλπ.) με τις απολυμαντικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του νερού της πισίνας. Αυτή η ανάμιξη μπορεί να προκαλέσει γενετικές βλάβες στα κύτταρα των ανθρώπων, οι οποίες, μεταξύ άλλων, συνδέονται με κινδύνους όπως το άσθμα ή ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης. Η έρευνα, υπό τον καθηγητή γενετικής Μάικλ Πλέβα του πανεπιστημίου του Ιλινόις, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Environmental Science and Technology" (Περιβαλλοντική Επιστήμη και Τεχνολογία) της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, σύμφωνα με το Live Science, επισημαίνει ότι όλες οι πηγές νερού περιέχουν οργανική ύλη από σαπισμένα φύλλα, μικρόβια και άλλες νεκρές μορφές ζωής, όμως στις πισίνες το νερό επίσης περιέχει υπολείμματα από ιδρώτα, δέρμα, τρίχες, ούρα (ένας στους πέντε ανθρώπους έχει παραδεχτεί ότι ουρεί μέσα στην πισίνα…), καθώς και χημικά προϊόντα, όπως καλλυντικές και αντιηλιακές κρέμες.

Αυτά τα προϊόντα είναι συχνά πλούσια σε άζωτο και όταν αναμιγνύονται με τις απολυμαντικές ουσίες για τον καθαρισμό του νερού της πισίνας, υφίστανται χημική τροποποίηση και μετατρέπονται σε πιο τοξικές ουσίες. Η συχνή έκθεση ενός ανθρώπου σε τέτοια υποπροϊόντα των απολυμαντικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε γενετική μετάλλαξη γονιδίων, σε προβλήματα κατά τη γέννηση ενός παιδιού, σε επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης, σε αναπνευστικές δυσκολίες (άσθμα), ακόμα και σε πρόκληση καρκίνου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αν και η μελέτη δεν εξέτασε τις πραγματικές συνέπειες για τους ανθρώπους, οι ερευνητές συνιστούν να γίνει πλέον μια τέτοια έρευνα.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες σύγκριναν δείγματα νερού από δημόσιες πισίνες και από τη βρύση. Τα ανέλυσαν για να δουν κατά πόσο τα υποπροϊόντα των χημικών απολυμαντικών ουσιών μπορούσαν να προκαλέσουν γενετικές μεταλλάξεις.

Χρησιμοποιώντας μια ευαίσθητη γονιδιο-τοξική ανάλυση, που εφαρμόζεται στα κύτταρα, μπόρεσαν να ανιχνεύσουν τις βλάβες του DNA στο επίπεδο του πυρήνα κάθε κυττάρου. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όλα τα δείγματα νερού από πισίνες που περιείχαν απολυμαντικές-καθαριστικές ουσίες, περιείχαν περισσότερες βλάβες DNA σε σχέση με το απλό νερό βρύσης από το δίκτυο ύδρευσης.

Οι ερευνητές δεν συνιστούν οι άνθρωποι να μην πηγαίνουν στις πισίνες, αλλά συστήνουν σε κάθε διαχειριστή και καθαριστή πισίνας να κάνει καλύτερη επιλογή απολυμαντικών ουσιών και να περιορίσει τις χημικές ουσίες (ειδικά τις βρωμιωμένες) που χρησιμοποιεί για καθαρισμό. Όπως αναφέρουν, η καλύτερη μέθοδος για τον καθαρισμό της πισίνας φαίνεται να είναι η συνδυασμένη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας και χλωρίνης.

Παράλληλα, η οργανική ύλη πρέπει να απομακρύνεται με τη συχνή ανακύκλωση του νερού της πισίνας, ενώ οι κολυμβητές πρέπει απαραιτήτως να κάνουν ντους πριν μπουν στην πισίνα, ώστε να μειώσουν την ποσότητα οργανικής ύλης που θα μεταφέρουν στα νερά της. Και φυσικά, όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, απαγορεύεται αυστηρά η ούρηση μέσα στην πισίνα!
Nooz

Μυαλό-«ξυράφι» μετά τα σαράντα.

Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν ότι το μυαλό μας ζει μια δεύτερη αναγέννηση μετά τα σαράντα. Φαίνεται μάλιστα ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναδιοργανώνεται και βελτιώνεται σε πολλές λειτουργίες μεταξύ των 40 και των 60 ετών, και ότι η νόηση φθάνει στο απόγειό της σε αυτή τη μέση ηλικία. Ο εγκέφαλος του μεσηλίκου ζει τη χρυσή του εποχή όσον αφορά τη νοητική, τη συλλογιστική ικανότητα και την κοινωνικότητα.
tovima.gr

Ενημερωτικό σημείωμα για τις χορηγήσεις νέων εκπαιδευτικών αδειών στο ΑΠΥΣΠΕ Αττικής, του αιρετού Βασίλη Ματθαίου

Το Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αττικής συνεδρίασε, όπως είχε προγραμματιστεί, τη Δευτέρα 26/7/2010 και για τις χορηγήσεις νέων εκπαιδευτικών αδειών μόνο σε υποτρόφους (εγκύκλιος Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. αρ.πρ. 61004/Δ1 28.5.2010). Κατατέθηκε στο Συμβούλιο αρχικά η ανακοίνωση της Δ.Ο.Ε. με αφορμή την περικοπή των νέων εκπαιδευτικών αδειών(1.6.2010).
Το συμβούλιο εξέτασε λεπτομερώς τις 34 αιτήσεις των συναδέλφων και αφού αφαίρεσε τις 23 ελλιπείς αιτήσεις προχώρησε στη χορήγηση των 7 εκπαιδευτικών αδειών,υποτρόφων Ι.Κ.Υ.,ομόφωνα, ως εξής: 1. ΣΙΜΨΗ ΑΣΠΑΣΙΑ (ΠΕ 70,Διδ/κό) 2. ΤΣΩΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ( ΠΕ 70,Διδ/κό) 3. ΧΑΡΙΣΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΠΕ 16,Διδ/κό) 4.ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΠΕ 70,Μετ/κό) 5. ΣΗΦΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (ΠΕ 70,Διδ/κό) 6. ΠΟΤΑΜΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΠΕ 70,Διδ/κό) και 7.ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ (ΠΕ 60,Διδ/κό).
Δε χορηγήθηκαν νέες εκπαιδευτικές άδειες, κατά πλειοψηφία,παρά τη δήλωσή μας ότι δικαιούνται, σε 4 συναδέλφους, υποτρόφους άλλων φορέων και παρά την αναφορά στην ανωτέρω εγκύκλιο ότι δικαιούνται οι υπότροφοι και άλλων φορέων (γίνεται αναφορά σε δύο σημεία της εγκυκλίου του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.). Καταλήγοντας σας ενημερώνω ότι η άποψή μου(η οποία έχει κατατεθεί και έχει καταγραφεί στο συμβούλιο) είναι ότι όλοι οι συνάδελφοι που έχουν γίνει δεκτοί από τα Πανεπιστήμια, του εσωτερικού ή του εξωτερικού, πρέπει να διευκολύνονται από την υπηρεσία με τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας με την προϋπόθεση ότι έχουν καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.Αυτό είναι για όφελος των εκπ/κών αλλά κυρίως για την αναβάθμιση της δωρεάν παρεχόμενης εκπ/σης στα Δημόσια Σχολεία.
Για τις ανανεώσεις - χορηγήσεις το Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. θα συνεδριάσει, κατά πάσα πιθανότητα, την Πέμπτη 29/7/2010.

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ των αιρετών του ΚΥΣΠΕ

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς Π.Ε. ότι λόγω της καθημερινής μας συμμετοχής από τις 8:00 π.μ. έως τις 10:00 μ.μ., στο Συμβούλιο Επιλογής Δ/ντών Εκπαίδευσης, είναι αδύνατο να απαντούμε στα τηλεφωνήματά τους. Επιπλέον, ενημερώνουμε τους συναδέλφους που ενδιαφέρονται ότι ο δεύτερος κύκλος των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ θα πραγματοποιηθεί μετά τις 25 Αυγούστου 2010.

Οι αιρετοί του ΚΥΣΠΕ
1. Καραγιάννης Θωμάς
2. Παληγιάννης Βασίλης

ΔΟΕ

Υπουργείο Παιδείας: Διευκρινίσεις σχετικά με την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών και την αντιμετώπιση των υπεραριθμιών

Υπουργείο Παιδείας: Διευκρινίσεις σχετικά με την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών και την αντιμετώπιση των υπεραριθμιών

Μετά την ψήφιση και τη δημοσίευση του νέου Νόμου με αριθμ. 3848/2010 (ΦΕΚ 71/19-5-2010 τ. Α΄), «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις» και ύστερα από σειρά τηλεφωνημάτων ως προς την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών και την αντιμετώπιση των υπεραριθμιών σας γνωρίζουμε
1. Στις διατάξεις του
άρθρου 30 παρ. 1 εδάφιο πρώτο και δεύτερο του νέου νόμου ορίζεται ότι «Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 4 για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, προϋπόθεση για τη μετάθεση εκπαιδευτικών είναι η πραγματική υπηρεσία δύο ετών στην κατεχόμενη οργανική θέση μέχρι την 31η Αυγούστου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις. Κάθε διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά το θέμα αυτό καταργείται.»
Επομένως για να έχει κανείς δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης απαιτείται πλέον διετία πραγματικής υπηρεσίας στην νέα οργανική θέση, πλην της περιπτώσεως των νεοδιόριστων για τους οποίους ο «χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη σχολική μονάδα της πρώτης τοποθέτησης μετά το διορισμό δεν μπορεί να είναι μικρότερος των τριών ετών». Κάθε άλλη ρύθμιση στο θέμα αυτό δεν ισχύει.
Διευκρινίζεται ότι στη συμπλήρωση του χρόνου της διετίας ή τριετίας αντίστοιχα συμπεριλαμβάνονται οι περιπτώσεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου 8 του π.δ. 50/1996 καθώς σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις αυτές διατηρούνται σε ισχύ.
Οι περιπτώσεις προσμέτρησης χρόνου στη διετία ή τριετία για τους νεοδιοριζόμενους περιλαμβάνουν:
• Το χρόνο υπηρεσίας σε θέσεις προσωρινής τοποθέτησης των νεοδιοριζομένων και των μετατασσομένων εκπαιδευτικών, καθώς και το χρόνο παραμονής των εκπαιδευτικών στη διάθεση της οικείας Διεύθυνσης, για οποιονδήποτε λόγο, εφόσον δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα (παρ. 2 του άρθρου 8 του π.δ. 50/1996 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του Π.Δ. 100/97).
• Το χρόνο που προσμετράται από 1η Σεπτεμβρίου για όσους εκπαιδευτικούς διορίζονται και αναλαμβάνουν υπηρεσία το μήνα Σεπτέμβριο καθώς και το χρόνο που προκύπτει από συνυπολογισμό σωρευτικά υπηρεσίας που έχει διανυθεί τμηματικά κατά τη διάρκεια διδακτικού έτους. (παρ. 3 του άρθρου 8 του π.δ. 50/1996 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του Π.Δ. 100/97). Δεν προσμετράται ο χρόνος που προκύπτει από το άθροισμα των καλοκαιρινών διμήνων κατά τα οποία οι αποσπώμενοι εκπαιδευτικοί επανέρχονται στο σχολείο της οργανικής τους θέσης (Γνωμοδότηση 864/1989).
• Για τις περιπτώσεις μετάθεσης ειδικών κατηγοριών και σε ΣΜΕΑΕ δεν απαιτείται η παραμονή στην οργανική θέση (παρ. 4 του άρθρου 8 του π.δ. 50/1996 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του Π.Δ. 100/97).
2. Σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις του άρθρου 30 (παρ. 1 εδάφιο τρίτο) του νέου νόμου ορίζεται ότι «η υποχρέωση της διετούς πραγματικής υπηρεσίας που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο αφορά την οργανική θέση στην οποία θα μετατεθούν εκπαιδευτικοί, ύστερα από αίτησή τους, από το σχολικό έτος 2010-2011 και μετά.»
Η σαφής διατύπωση της διάταξης αυτής θέτει ως έναρξη εφαρμογής της υποχρέωσης διετούς πραγματικής υπηρεσίας στην οργανική θέση στην οποία θα μετατεθούν εκπαιδευτικοί, ύστερα από αίτησή τους, κατά το διαδικασία υποβολής των αιτήσεων το σχολικό έτος 2010-2011, δηλαδή αφορούν στις μεταθέσεις του σχολικού έτους 2011-2012.
Προκύπτει έτσι ότι για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο της ίδιας περιοχής μετάθεσης (βελτιώσεις) καθώς και για τις οριστικές τοποθετήσεις εντός των ΠΥΣΠΕ, για τις οποίες οι αιτήσεις έγιναν κατά το σχολικό έτος 2009-10 και οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, οι προϋποθέσεις που θα ισχύσουν είναι αυτές που προβλέπονται στο άρθρο 6 του Π.Δ. 50/96 και οι οποίες ίσχυαν κατά την υποβολή της αίτησης. Επομένως για τους τοποθετούμενους κατά την παρούσα διαδικασία θα εφαρμοστούν οι προαναφερθείσες διατάξεις και η παραμονή τους στη σχολική μονάδα μετάθεσης/τοποθέτησης θα είναι, εφόσον το επιθυμούν, για ένα (1) έτος.
Έτσι, οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης μέσα στην επόμενη σχολική χρονιά με την προϋπόθεση όμως ότι θα έχουν πλέον υπηρετήσει πραγματικά την οργανική τους θέση στο σχολείο στο οποίο θα έχουν μετατεθεί ή θα έχουν τοποθετηθεί.
Κατ’ αναλογία με τα προαναφερόμενα, οι τοποθετήσεις των πολύτεκνων εκπαιδευτικών θα γίνουν κατά το τρέχον σχολικό έτος με τις ισχύουσες διατάξεις πριν από την ψήφιση του νέου Νόμου. Οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 30 θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2010-2011.
Διευκρινίζεται ότι με την κατάργηση της περ. στ΄ της παραγράφου 8 του άρθρου 16 του π.δ. 50/1996 (παρ. 2 του άρθρο 31 του Ν. 3848/2010) και κάθε σχετικής διάταξης, οι εκπαιδευτικοί θεμελιώνουν δικαίωμα μετάθεσης μόνον όταν υπηρετούν την οργανική τους θέση με την επιφύλαξη της παρ. 1 της παρούσης.
3. Αποσπάσεις. Οι διατάξεις του άρθρου 31 περί αποσπάσεων του ίδιου ως άνω νόμου ισχύουν από τη δημοσίευσή του, και οι οποίες θα εφαρμοστούν για την πραγματοποίηση των αποσπάσεων. Σε περίπτωση απόσπασης δεν θεμελιώνουν δικαίωμα μετάθεσης, εάν δεν έχουν υπηρετήσει την οργανική τους θέση.
Οι αποσπώμενοι στην Κ.Υ. του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης λαμβάνουν τις προβλεπόμενες για την πλησιέστερη σχολική μονάδα και επιπλέον δύο μονάδες μετάθεσης για κάθε έτος, ενώ για όλες τις άλλες περιπτώσεις αποσπάσεων ως μόρια μετάθεσης λαμβάνονται αυτά της πλησιέστερης σχολικής μονάδας της υπηρεσίας απόσπασης.
4. Οργανικότητα σχολικών μονάδων- υπεραριθμίες.
Στο άρθρο 14 του Π.Δ. 50/96 όπως αντικαταστάθηκε ή προστέθηκε με το άρθρο 12 του Π.Δ. 100/97 ορίζεται με κάθε λεπτομέρεια ο τρόπος αντιμετώπισης των υπεραριθμιών. Σε ερωτήματα που τέθηκαν στην υπηρεσία μας σας πληροφορούμε τα εξής:
α) Στις περιπτώσεις υποβιβασμού ή συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων σε κάθε περίπτωση ορίζεται με την υπουργική απόφαση και η νέα οργανικότητα. Αυτονόητο είναι ότι με βάση τη νέα αυτή οργανικότητα των σχολικών μονάδων θα πρέπει να προσδιορισθούν οι κενές οργανικές θέσεις και παράλληλα, οι προκαλούμενες υπεραριθμίες να αντιμετωπισθούν σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις.
Τονίζεται ότι στα ολιγοθέσια (3/θέσια, 2/θέσια και 1/θέσια) σχολεία δεν θα υπολογίζεται θέση ειδικότητας. Για την κάλυψη των θέσεων αυτών θα ληφθούν υπόψη τα αναφερόμενα στην αριθμ. Φ.12/773/77094/Γ1/28-7-2006 (ΦΕΚ 1139/23-8-2006 τ.Β’) Υπουργική Απόφαση.
β) Ως οργανικότητα των σχολικών μονάδων, από 6/θέσια σχολεία και άνω, θα υπολογίζεται και μία θέση επιπλέον (για τη θέση του Διευθυντή), ενώ για τα 4/θέσια και 5/θέσια σύμφωνα με την οργανικότητά τους.


Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΛΑΪΔΗΣ

Ποιοι πήραν εκπαιδευτικές άδειες, ποιοι τοποθετήθηκαν σε γραφεία, τι θα γίνει με τις ανανεώσεις και τις συμπληρωματικές αποσπάσεις στο ΑΠΥΣΠΕ Αττικής,

Ποιοι πήραν εκπαιδευτικές άδειες, ποιοι τοποθετήθηκαν σε γραφεία, τι θα γίνει με τις ανανεώσεις και τις συμπληρωματικές αποσπάσεις στο ΑΠΥΣΠΕ Αττικής, του αιρετού Δημοσθένη Μπαρούτα

Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Αττικής


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΠΥΣΠΕ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

(Τοποθετήσεις Προϊσταμένων Γραφείων σε κενούμενες θέσεις –Χορηγήσεις εκπαιδευτικών αδειών σε υποτρόφους του ΙΚΥ-Ανανεώσεις εκπαιδευτικών αδειών-Συμπληρωματικές αποσπάσεις σε Διευθύνσεις και Γραφεία Π.Ε.)


Το ΑΠΥΣΠΕ Αττικής συνεδρίασε τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010 και ασχολήθηκε και με τα παρακάτω θέματα



ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ Π.Ε.
Τοποθετήθηκαν σε κενούμενες θέσεις Προϊσταμένων Γραφείων Π.Ε. οι παρακάτω:
1. Σπύρου Παναγιώτης, κλάδου Π.Ε. 70, στο 4ο Γραφείο Π.Ε. Α΄ Αθήνας
2. Τσεβρεμές Άγγελος, κλάδου Π.Ε. 70 στο 2ο Γραφείο Π.Ε. Β΄ Αθήνας
3. Κούβδου Μαρία, κλάδου Π.Ε. 70, στο 3ο Γραφείο Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
4. Γιωβανίτης Αριστείδης, κλάδου Π.Ε. 70, στο 2ο Γραφείο Π.Ε. Δυτικής Αττικής

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΣΕ ΥΠΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ Ι.Κ.Υ.
Χορηγήθηκαν εκπαιδευτικές άδειες στους παρακάτω υποτρόφους του Ι.Κ.Υ.:
1. Σίμψη Ασπασία Π.Ε. 70 ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ
2. Τσώλη Κων/να Π.Ε. 70 ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ
3. Χαρίση Βασιλική Π.Ε. 16 ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ
4. Φωτιάδης Γεώργιος Π.Ε.70 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ
5. Σηφάκη Αγγελική Π.Ε. 70 ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ
6. Ποταμιάς Γεώργιος Π.Ε.70 ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ
7. Λαμπρέλη Δήμητρα Π.Ε. 60 ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ
ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ
Το υπηρεσιακό συμβούλιο αποφάσισε η εξέταση των αιτήσεων για τις ανανεώσεις να γίνει στο επόμενο Συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 29/7

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΕ Δ/ΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΚΠ/ΣΗΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες οι συμπληρωματικές αποσπάσεις θα γίνουν το 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου από τον πίνακα των αιτήσεων που το ΑΠΥΣΠΕ έχει καταρτήσει ανεξάρτητα αν έχουν κάνει ή όχι αίτηση επανεξέτασης.

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ

Αποσπάσεις Α/θμιας και Β/θμιας. Δείτε εδώ

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ

Είναι ανάγκη να στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα. Ο τρόπος για να τα ξεχωρίζουμε εύκολα είναι να προσέχουμε τον κωδικός τους, ο οποίος πρέπει να ξεκινά από 520.

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ. ΑΞΙΖΕΙ.

Μου το έστειλε μια φίλη και το δημοσιεύω γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Με αφορμή περιστατικό που συνέβη αυτές τις μέρες, ενημερωθήκαμε από πολλούς σχετικούς με το ζήτημα φορείς (του Γενικού Χημείου του Κράτους συμπεριλαμβανομένου) για τα εξής:

Όλοι σπίτι έχουμε ένα κοινό θερμόμετρο υδραργύρου - η χρήση του
οποίου απαγορεύθηκε, ευτυχώς, από την 1/1/2011 με οδηγία της Ε.Ε. Όλοι
κάποια στιγμή έχουμε σπάσει ένα τέτοιο θερμόμετρο. Και τι κάναμε: Μαζέψαμε τις ασημένιες «μπιλίτσες» με τα χεράκια μας ή - ακόμα χειρότερα; - με την ηλεκτρική σκούπα και τις πετάξαμε στα σκουπίδια ή στη λεκάνη της τουαλέτας κ.λ.π. Μόνο που τότε
ίσως δεν ξέραμε ότι ο υδράργυρος, είναι το πιο επιβλαβές βαρύ μέταλλο, η κατάποση, ή
ακόμα χειρότερα, η εισπνοή του οποίου (ΝΑΙ ΟΙ ΜΠΙΛΙΤΣΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΞΑΤΜΙΖΟΝΤΑΙ
και είναι χειρότερο να τις εισπνεύσεις από το να τις καταπιείς !!!) δύναται
να επιφέρει από πρόσκαιρες παρενέργειες(πονοκέφαλο, απώλεια συνείδησης
κ.λ.π.) έως μόνιμες καρδιαγγειακές και νεφρικές βλάβες. Ακόμα ακόμα, μπορεί
να δημιουργήσει χρωμοσωματικές ανωμαλίες που οδηγούν σε μογγολισμό!!!
Συνεπώς, μόλις δούμε τις γλυκούλες ασημί μπαλίτσες:
1. Ανοίγουμε τα παράθυρα, για να αερίζεται καλά ο χώρος
2. Απομακρύνουμε παιδί ή ζώο.
3. Φοράμε τα γάντια μας (όχι τα μάλλινα του χιονιού, της κουζίνας εννοώ)
4. Με ένα κομμάτι χαρτί συγκεντρώνουμε τα σώματα του υδραργύρου, τα οποία
λόγω σχήματος και βάρους εκτοξεύονται μακριά. Προς θεού, δε χρησιμοποιούμε
ηλεκτρική σκούπα ή σκουπάκια!!!
5. Τα βάζουμε σε τρεις πλαστικές σακούλες που τις κλείνουμε όσο πιο
ερμητικά γίνεται και τα βγάζουμε στο μπαλκόνι.
6. Τα απορρίπτουμε, όχι φυσικά στα σκουπίδια, αλλά σε σταθμούς συγκέντρωσης
τοξικών αποβλήτων. Οι περισσότεροι δήμοι έχουν τέτοιους πια.
7. Προμηθευόμαστε από το φαρμακείο ένα ηλεκτρονικό θερμόμετρο. Μην ακούσω από
κανέναν ότι δεν το εμπιστεύεται γιατί δεν είναι ακριβείας. Δε θα πάθουμε
τίποτα εάν μας δείξει 0,1 βαθμό C απόκλιση. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τις
οικολογικές λάμπες φωτισμού με τις οποίες μας ενθαρρύνουν όλοι -και ορθώς
πράττουν - να αντικαταστήσουμε τις απλές λάμπες.
Έχουν υδράργυρο!!!! Σε μικρότερη ποσότητα ανά λαμπτήρα σε
σχέση με το θερμόμετρο, αλλά σκεφτείτε πόσες αριθμητικά
χρησιμοποιούμε το χρόνο...Έχετε ακούσει ποτέ ότι δεν πρέπει να τις πετάτε μόλις καούν, αλλά πρέπει να τις συγκεντρώνετε και να τις απορρίπτετε σε ειδικούς για το σκοπό αυτό συλλέκτες; Εγώ αυτό που κάνω είναι να τις συγκεντρώνω σε μια σακούλα, να
τις φυλάω κάπου που δεν κινδυνεύουν να σπάσουν και μια φορά στο τόσο να
τις πηγαίνω στο IKEA, που έχει σταθμό συγκέντρωσης για αυτές. Σας παρακαλώ
προωθήστε το μήνυμα όπου μπορείτε, να ενημερωθεί ο κόσμος, μιας και αυτοί που
πρέπει να τον ενημερώσουν κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου...

ΣΥΝΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΜΟΥ...

Όταν ανακινήθηκε το θέμα με την πώληση της ΑΤΕ και του ΤΤ, έγραφα εδώ στις 15 Ιουλίου: "Διαβάζω και ακούω από χτες για το μεγάλο deal της Πειραιώς με την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και πόσο μεγάλα θα είναι τα οφέλη της ελληνικής οικονομίας και την αγωνία μήπως χαλάσει η εξαγορά από νομικά κωλύματα και ότι μια νέα εποχή αρχίζει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και άλλα παρόμοια. Μου θυμίζουν παρόμοιο deal προ δεκαετίας που προσπαθούσαν να ωθήσουν τον κόσμο να επιλέξει ποιο δίδυμο τραπεζών προτιμά!"
Τι το ΄θελα και δεν έβαζα κόκκινο πιπέρι στη γλώσσα; Δημοσιεύτηκε λοιπόν χτες σε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα δημοσκόπηση γνωστής εταιρείας με τι ευρήματα νομίζετε: Ο Σάλλας και ο Κωστόπουλος είναι οι δημοφιλέστεροι Έλληνες τραπεζίτες και ότι το 60% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την πώληση της ΑΤΕ και του ΤΤ στον όμιλο Πειραιώς!!!
Και τι δε θα ΄δινα να χτυπούσε το τηλέφωνο και να συμμετείχα σε αυτή τη μοναδικής εμπειρίας έρευνα. Προσπαθώ να φανταστώ πώς εκτυλίσσονται οι ερωτοαποκρίσεις. Τηλεφωνεί δηλαδή ο υπάλληλος κι αντί να ρωτήσει αν υπάρχει οικονομική δυνατότητα για λίγες ημέρες διακοπών της οικογένειας, αν αισθάνεται ανασφάλεια ο εργαζόμενος ύστερα από την ψήφιση των ελεύθερων απολύσεων, αν θα είναι σε θέση το Σεπτέμβρη να αγοράσει τα σχολικά των παιδιών, ρωτά ποιος είναι ο αγαπημένος μας τραπεζίτης!!! Σαν να λέμε δηλαδή Ρέμος ή Χατζηγιάννης, Μενεγάκη ή Στεφανίδου, Ριέρα ή Σισέ, Σάλλας ή Κωστόπουλος; Και με ποια κριτήρια άραγε επιλέγει κανείς ιδιοκτήτη τράπεζας; Τον κέρασαν γλυκό του κουταλιού στο ταμείο οι δυο προκρινόμενοι, ενώ οι άλλοι τον περιφρόνησαν; Κι όσον αφορά το ερώτημα για το γάμο Πειραιώς και ΑΤΕ, ΤΤ είναι του στιλ με ποια θέλεις να τα φτιάξει ο Ρένος στο επόμενο επεισόδιο του σίριαλ, με τη Βίβιαν ή τη μικρότερη αδελφή της;
Στο ρεζουμέ: επειδή υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις για την πώληση της ΑΤΕ και του ΤΤ και επειδή υπάρχουν αμφιβολίες για την κατάσταση της Πειραιώς, πάρτε μια δημοσκόπηση που δείχνει ότι η πλειοψηφία των πολιτών θαυμάζει το Σάλλα και επιθυμεί το deal Πειραιώς, ΑΤΕ, ΤΤ και ηρεμήστε.
Θα πρέπει τελικά, συνιθαγενείς μου, να μας θεωρούν άτομα με IQ 60, δεν εξηγείται διαφορετικά.
ΥΓ:Επειδή υπάρχουν πονηρά μυαλά το ίδιο θα έγραφα, αν τα αποτελέσματα έρευνας έδειχναν άλλους δημοφιλείς τραπεζίτες και αν στο deal αντί για την Πειραιώς ήταν άλλη τράπεζα.
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Προβλήματα στον εφοδιασμό των καταναλωτών με καύσιμα

Άρχισαν τα προβλήματα
Προβλήματα στον εφοδιασμό των καταναλωτών με καύσιμα ξεκίνησαν ήδη από την Κυριακή καθώς οι οδηγοί σπεύδουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ φοβούμενοι ελλείψεις καυσίμων ενόψει της απεργίας των βυτιοφορέων που ξεκινά από σήμερα.
Από χθες το απόγευμα σχηματίζονται ουρές στα πρατήρια που διημέρευαν και ήταν ανοιχτά , με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να ξεμείνουν ήδη από καύσιμα, αλλά και να δημιουργούνται κυκλοφοριακά προβλήματα στους δρόμους όπου βρίσκονται ανοιχτά πρατήρια.
Παράγοντες της αγοράς καυσίμων ανέφεραν ότι αν
δεν επιτραπεί η τροφοδοσία της αγοράς ούτε με τα ΙΧ βυτιοφόρα, ιδιοκτησίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων, τότε τα πρατήρια θα "στεγνώσουν" από καύσιμα πριν από τα μέσα της εβδομάδας.

Οι βυτιοφορείς, όπως και το σύνολο του κλάδου των μεταφορέων αντιδρούν στο σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών που εγκρίθηκε την Παρασκευή από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ανάσχεση της κυκλοφορίας

Ανάσχεση της κυκλοφορίας παρατηρείται από το πρωί στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης, λόγω των φορτηγών -βυτιοφόρων , τα οποία απεργούν και είναι σταθμευμένα.

Συγκεκριμένα, τα βυτιοφόρα έχουν σταθμεύσει στο ύψος της οδού Τατοΐου περίπου 50 στον αριθμό, στη δεξιά πλευρά του δρόμου προς Λαμία, γι αυτό και τα υπόλοιπα αυτοκίνητα κινούνται με αργούς ρυθμούς μέχρι τον κόμβο της οδού Λιοσίων.
ΑΠΕ ΜΠΕ

Χωρίς πιστοποιητικό Επάρκειας ο νέος διαγωνισμός των εκπαιδευτικών

Έρευνα του Χρήστου Κάτσικα

Ανάμεσα στο φθινόπωρο του 2011 και πριν από την άνοιξη του 2012, το ΑΣΕΠ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας θα διεξάγει τον 7ο Διαγωνισμό για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Θα είναι ο πρώτος διαγωνισμός εκπαιδευτικών (μετά τον διαγωνισμό για τους εκπαιδευτικούς ειδικών σχολείων που αναμένεται να πραγματοποιηθεί ανάμεσα στο φθινόπωρο του 2010 και τους πρώτους μήνες του 2011) που θα γίνει με βάση όσα καθορίζει ο ν. 3848/2010, καθώς θα υπάρξει μεταβατική περίοδος (τα σχολικά έτη 2010/11 και 2011/12) στα οποία έχει οριστεί ο τρόπος πρόσληψης των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα νομοθεσία και μετά τη μεταβατική περίοδο των δύο ετών, οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών και οι λειτουργικές ανάγκες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα καλύπτονται από όσους
συγκεντρώνουν βαθμολογία πάνω από τη βάση στον διαγωνισμό του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Το ΑΣΕΠ θα προκηρύσσει και θα διενεργεί κάθε δύο έτη διαγωνισμό για την κατάρτιση πίνακα κατάταξης εκπαιδευτικών κατά κλάδο και ειδικότητα με σκοπό τον διορισμό ή την πρόσληψή τους στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ύστερα από αίτημα του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Στον διαγωνισμό γίνονται δεκτοί όσοι διαθέτουν τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς και πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια (σύμφωνα και πάλι με τη νέα νομοθεσία για τους δύο πρώτους διαγωνισμούς, 2012 και 2014, δεν θα είναι απαραίτητο το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας).

Η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια πιστοποιείται: ή α) Με βεβαίωση περί επιτυχούς παρακολούθησης ειδικού προγράμματος σπουδών τουλάχιστον εξαμηνιαίας διάρκειας, το οποίο παρέχεται από τμήμα Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) ή από ομάδες συνεργαζόμενων τμημάτων του ίδιου ή περισσότερων ΑΕΙ σε αποφοίτους τμημάτων που έχουν τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Το πρόγραμμα αυτό καταρτίζεται με απόφαση του οικείου ΑΕΙ, που εγκρίνεται από τον υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ύστερα από γνώμη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και αξιολογείται μετά το πρώτο έτος λειτουργίας του, εν συνεχεία δε κάθε τέσσερα έτη.

ή β) Με την κατοχή πτυχίου τμήματος ΑΕΙ, το πρόγραμμα σπουδών του οποίου εξασφαλίζει την προς τούτο αναγκαία θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εξάσκηση και οι απόφοιτοι του οποίου έχουν τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Το πρόγραμμα σπουδών αξιολογείται ως προς την εξασφάλιση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας μετά το πρώτο έτος λειτουργίας του, εν συνεχεία δε κάθε τέσσερα έτη. Ως προς την εξασφάλιση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση του υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ύστερα από γνώμη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

ή γ) Με την κατοχή πτυχίου παιδαγωγικών τμημάτων ΑΕΙ, ή δ) Με την κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού διπλώματος στις επιστήμες της αγωγής ή ε) Με την κατοχή παιδαγωγικού πτυχίου της Παιδαγωγικής Τεχνικής Σχολής (ΠΑΤΕΣ) ή της Ανωτέρας Σχολής Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχανικών (ΑΣΕΤΕΜ) της πρώην Σχολής Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΣΕΛΕΤΕ) ή της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ).

Τα πτυχία που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον έχουν αναγνωρισθεί ως ισότιμα και αντίστοιχα από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ)/Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών της Αλλοδαπής (ΔΙΚΑΤΣΑ) σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και τα διδακτορικά διπλώματα που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον έχουν αναγνωρισθεί ως ισότιμα από το ΔΟΑΤΑΠ, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις και συνοδεύονται από βεβαίωση ότι το γνωστικό αντικείμενό τους εμπίπτει στις επιστήμες της αγωγής.

Οι μετέχοντες στον διαγωνισμό κατατάσσονται αρχικώς σε πίνακες κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας κατά κλάδο και ειδικότητα, οι οποίοι καταρτίζονται και ελέγχονται από το ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι πίνακες δημοσιοποιούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί ΑΣΕΠ και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στις διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Ακολούθως καταρτίζονται κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας οι πίνακες όσων συγκέντρωσαν τη βαθμολογική βάση, κατά κλάδο και ειδικότητα. Η συνολική βαθμολογία προκύπτει από τον μέσο όρο βαθμολογίας σε όλες τις θεματικές ενότητες. Η βαθμολογική βάση επιτυγχάνεται εφόσον ο υποψήφιος συγκεντρώνει μέσο όρο βαθμολογίας τουλάχιστον πενήντα πέντε μονάδες με βαθμολογική κλίμακα από το ένα έως το εκατό και λαμβάνει τουλάχιστον πενήντα μονάδες σε κάθε θεματική ενότητα.

Μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού συντάσσονται από το ΑΣΕΠ, κατά κλάδο και ειδικότητα, οι τελικοί πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Πίνακες Επιλογής Εκπαιδευτικών για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση- ΠΕΕΠΔΕ), στους οποίους εντάσσονται όσοι συγκέντρωσαν τη βαθμολογική βάση στον διαγωνισμό αυτόν ή σε έναν τουλάχιστον από τους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς.

Η σειρά κατάταξης των μετεχόντων στον τελικό πίνακα προσδιορίζεται από τις μονάδες που συγκέντρωσαν στον διαγωνισμό από ακαδημαϊκά κριτήρια, από την προϋπηρεσία τους ως εκπαιδευτικών και από κοινωνικά κριτήρια (βλέπε πίνακα). Οι τελικοί πίνακες κατάταξης αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ και του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καθώς και στις διευθύνσεις εκπαίδευσης, και ελέγχονται από τα αρμόδια τμήματα του ΑΣΕΠ, αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από ένσταση, η οποία ασκείται σε αποκλειστική προθεσμία δέκα ημερών από την επομένη της ανάρτησης στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ. Δεν αποτελεί λόγο ένστασης η αμφισβήτηση της ορθότητας της βαθμολογίας.

Ta nea online

Γεννήτρια δονήσεων αντί για μπαταρίες

Η ιαπωνική εταιρία Brother Industries, πιο γνωστή για τους εκτυπωτές της, παρουσίασε μια νέα πρωτοποριακή συσκευή, που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τις μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα διάφορα μικρά ηλεκτρονικά “γκάτζετ”. Πρόκειται για μια γεννήτρια (δυναμό), με την ονομασία “Vibration Energy Cell” (Κυψέλη Ενέργειας Δόνησης), που “συλλέγει″ ενέργεια μέσω δονήσεων, με την οποία στη συνέχεια τροφοδοτεί τις μικρο-συσκευές.
Η Brother, σύμφωνα με το BBC, ισχυρίζεται πως η συσκευή της μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση στις κοινές μπαταρίες ΑΑ ή ΑΑΑ που χρησιμοποιούνται σε αρκετές συσκευές. Σε εκδήλωση στο Τόκιο, η εταιρία παρουσίασε ένα τηλεχειριστήριο τηλεόρασης, ένα φακό LED και ένα ασύρματο διακόπτη λαμπτήρα που τροφοδοτούνταν από τη νέα γεννήτρια δονήσεών της.
Ο μηχανισμός δουλεύει ουσιαστικά όπως το δυναμό που ανάβει το φως ενός ποδηλάτου, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ποδηλάτης (χρήστης) δεν χρειάζεται να κινείται συνεχώς, αλλά αρκούν μερικές κινήσεις (τινάγματα) του χεριού του, όπως στην περίπτωση που κάποιος κουνάει το θερμόμετρο, για να τροφοδοτηθεί με ενέργεια η συσκευή. Μέσα στην “μπαταρία” βρίσκονται ενσωματωμένα ένα πηνίο, ένας μαγνήτης και ένας πυκνωτής.
Η “μπαταρία”, σύμφωνα με την Brother, είναι κατάλληλη για συσκευές που καταναλώνουν χαμηλή ενέργεια και όχι σε συνεχή βάση. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να μειωθεί η χρήση τοξικών επαναφορτιζόμενων μπαταριών που βλάπτουν το περιβάλλον.
Μέχρι στιγμής, δύο από τις πρωτότυπες μπαταρίες-δυναμό μεγέθους ΑΑ έχουν παράγει τάση 3,2 βολτ ή χαμηλότερη, αρκετή π.χ. για ένα τηλεχειριστήριο τηλεόρασης. Παρά την χαμηλή παραγόμενη ενέργεια, οι αναλυτές βλέπουν εν δυνάμει σημαντικές δυνατότητες στην αγορά για το νέο προϊόν. Αν κανείς περπατά έχοντας πάνω του μια συσκευή με μια τέτοια μπαταρία-δυναμό, αυτή θα φορτιζόταν μόνη της.
Εκτός από την Brother, και άλλες εταιρίες, όπως η αμερικανική TenXsys με την τεχνολογία Kinetic Energy Saving Scavenging και η βρετανική Orange με τo Power Wellies, προσπαθούν να δημιουργήσουν βιώσιμες στην αγορά τεχνολογίες που θα τροφοδοτούν μπαταρίες κινητών τηλεφώνων ή άλλων συσκευών μέσω της κίνησης του ανθρωπίνου σώματος.
Προς το παρόν πάντως η Brother, όπως ανακοίνωσε, δεν σχεδιάζει να βγάλει στην αγορά τις νέες μπαταρίες-δυναμό, καθώς βρίσκονται στη δοκιμαστική φάση τους.
athina984.gr