RSS

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Συσκευή προειδοποιεί για επιληπτική κρίση


Μία συσκευή που εμφυτεύεται στο στέρνο , καταγράφει τους εγκεφαλικούς παλμούς και δίνει το "σήμα κινδύνου για επιληπτική κρίση , όπως ανακοίνωσαν γιατροί στη Μελβούρνη. Η συσκευή αυτή, που συνδέεται με τον εγκέφαλό τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στο στέρνο του Τζέισον Ντεντ, στο νοσοκομείο St Vincent's.
Η συσκευή καταγράφει τους εγκεφαλικούς παλμούς και τους μεταδίδει γραπτώς σε έναν ασύρματο βομβητή.
Όταν ο κίνδυνος για επιληπτική κρίση είναι μεγάλος ανάβει ένα κόκκινο λαμπάκι, το λευκό λαμπάκι υποδηλώνει μέτριο κίνδυνο και το μπλε μικρό κίνδυνο. Ο βομβητής έχει την ικανότητα να δονείται ή να εκπέμπει προειδοποιητικό ήχο όταν αλλάζει το επίπεδο κινδύνου. Ο 26χρονος Ντεντ πάσχει από επιληψία από τα τέσσερα χρόνια του. "Υπάρχουν κάποιες περίοδοι στη ζωή μου που δεν πάθαινα κρίσεις για δύο ή και τρεις μήνες και μετά μπορεί να πάθαινα δύο ή τρεις την εβδομάδα", δήλωσε στο αυστραλιανό πρακτορείο ειδήσεων AAP. "Πρόσφατα παραλίγο να με χτυπήσει αυτοκίνητο".
Ο Ντεντ είναι ένας από τους δέκα Αυστραλούς που συμμετέχουν σε μία διετή δοκιμαστική χρήση της συσκευής, που θα είναι διαθέσιμη στο εμπόριο μέσα σε τέσσερα χρόνια.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ΩΡΑ Η ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ.



Διαβάζω στο πρωτοσέλιδο του αυριανού veto ότι ο υπουργός προστασίας του πολίτη, Μ. Χρυσοχοίδης, πρόκειται να παντρευτεί (για τέταρτη φορά) την εκλεκτή της καρδιάς του Μ. Ματσούκα, πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, όπως αναφέρει η κυριακάτικη εφημερίδα, το γάμο θα ακολουθήσει και η γέννηση του παιδιού τους. Ευχόμαστε η ώρα η καλή και με το καλό η διάδοχος. Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

ΑΥΤΗ ΜΕΧΡΙ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΑ ΘΑ ΣΕ ΒΑΛΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ...


Δε λειτουργεί τίποτα σ΄αυτή τη χώρα πλέον. Έχουν καταλυθεί τα πάντα. Η κρίση είναι οριζόντια και έχει διαβρώσει κάθε πτυχή της κοινωνίας. Θεσμοί και καθιερωμένες αξίες καταρρέουν. Η απόλυτη παρακμή...Ύστερα από τα γεγονότα του Αβέρωφ ήρθε κι η χαριστική βολή: ο Γ. Γεωργίου αποκαθιστά την οδοντοστοιχία του!!! Διαβάστε την εμετική δήλωσή του:"Όταν παντρεύτηκα το 1997 έφτιαξα τα δόντια και μετά το γάμο τα πέταξα, δεν άντεξα. Τώρα αποφάσισα να τα διορθώσω οριστικά με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Θα είναι σαν να βάλει ο Αλέφαντος κουστούμι. Ξέρω ότι ήταν το σήμα κατατεθέν μου,αλλά τώρα ήρθε η ώρα να φτιάξω τα δόντια για χάρη της γυναίκας μου!!!"

Σχόλιο: Ήμαρτον... Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί νικούν την κρίση


Νέα δεδομένα δημιουργεί η τρέχουσα οικονομική συγκυρία στην προοπτική διαφόρων επαγγελμάτων. Σύμφωνα με τη νέα ετήσια έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Θεόδωρου Κατσανέβα, θετικές προοπτικές απασχόλησης προσφέρουν για τα επόμενα 5 - 10 χρόνια η πληροφορική, τα παραϊατρικά επαγγέλματα ακόμη και η ενασχόληση με τις πωλήσεις. Αντίθετα τα πατροπαράδοτα επαγγέλματα κύρους, όπως η δικηγορία και η ιατρική, βαδίζουν πλέον σε δύσβατα μονοπάτια.

Την ώρα που οι υποψήφιοι των πανελλήνιων εξετάσεων διεκδικούν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έρευνα του καθηγητή Θ. Κατσανέβα και της επιστημονικής του ομάδας με τίτλο «Οι προοπτικές για επαγγέλματα σε σχέση με σπουδές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ το 2010 για τα επόμενα 5 - 10 χρόνια» αποτυπώνει τις τάσεις στον τομέα της απασχόλησης, όπως αυτές διαμορφώνονται με βάση την παρούσα ύφεση της οικονομίας.

Ιδιαίτερα αρνητική για τα επόμενα 5 - 10 χρόνια με περαιτέρω κάμψη τα επόμενα 2 - 4 χρόνια καταγράφεται η εικόνα για τους γιατρούς, τους οδοντιάτρους, τους φαρμακοποιούς και τους χημικούς. Ωστόσο τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης θα αντιμετωπίσουν σε μεγαλύτερη έκταση οι θεατρολόγοι όπως και τα άλλα επαγγέλματα της Τέχνης, ενώ υψηλά ποσοστά κορεσμού καταγράφονται στους δικηγόρους και στους δημοσιογράφους, με αποτέλεσμα να θεωρείται δύσκολη η πρόσβαση στους συγκεκριμένους κλάδους για νέους χωρίς να έχουν οικογενειακά ή φιλικά ερείσματα.

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε ένα τσουνάμι στην οικονομία και είναι ευνόητο ότι για τα επόμενα 2 - 4 χρόνια θα έχουμε σαφώς μια αύξηση της γενικής ανεργίας αλλά και ορισμένων κλάδων που πλήττονται περισσότερο, όπως οι κατασκευές, ενώ θα φύγουν στο εξωτερικό πολλά παιδιά που έχουν τελειώσει πανεπιστήμια εδώ, λόγω της τρέχουσας συγκυρίας», σχολίασε ο κ. Κατσανέβας.

Θετικές προοπτικές

Στον αντίποδα πάντως το επάγγελμα του δασκάλου όπως και του νηπιαγωγού εξακολουθεί να έχει πολύ θετικές επαγγελματικές προοπτικές, υψηλή απορροφητικότητα εξακολουθούν να διατηρούν τα επαγγέλματα της πληροφορικής, ενώ πολύ καλές προοπτικές συνεχίζουν να έχουν οι πλοίαρχοι και οι μηχανικοί εμπορικού ναυτικού, αν και οι νέοι δεν επιθυμούν, όπως φαίνεται, να ακολουθήσουν τη ναυτοσύνη όπως παλιότερα.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, ικανοποιητικές προοπτικές εξακολουθούν να έχουν τα επαγγέλματα της γης και της θάλασσας, οι γεωπόνοι και οι ιχθυολόγοι, ενώ καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές εμφανίζουν οι κλάδοι των ηλεκτρονικών δικτύων, των μηχανολόγων, των ηλεκτρολόγων και των ηλεκτρονικών, των τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων, των ακτινολόγων - ραδιολόγων, των νοσηλευτών και των στελεχών τουριστικών επιχειρήσεων. Επίσης από τις ειδικότητες που έχουν καλύτερες προοπτικές είναι αυτή του φοροτεχνικού - λογιστή και του κοστολόγου, ενώ μια μικρή βελτίωση της απορροφοτικότητάς τους παρουσιάζουν και οι περιβαλλοντολόγοι.Αγγελιαφόρος

Πιο... light δόσεις για δανειολήπτες...


Ρυθμίσεις- σωσίβιο από τις τράπεζες για δάνεια και κάρτες...
Ψαλίδι στο επιτόκιο, επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, συγκέντρωση των οφειλών σε νέο δάνειο, ακόμα και αξιοποίηση υπάρχοντος στεγαστικού δανείου για αποπληρωμή οφειλών σε πιστωτικές κάρτες, είναι κάποια από τα αντίδοτα που προσφέρουν πλέον οι τράπεζες για να χτυπήσουν τον ιό της υπερχρέωσης. Ταυτόχρονα, επιτρέπουν στους πελάτες τους να
παραλείψουν την πληρωμή κάποιων δόσεων, τους δίνουν τη δυνατότητα να παγώσουν τις οφειλές τους έως και για 24 μήνες, ή τους ασφαλίζουν στην περίπτωση ατυχήματος, ασθένειας ακόμα και απώλειας εργασίας.

Ωστόσο, τα νέα δάνεια που έχουν διαθέσει το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες κρύβουν μία σειρά από παγίδες, δηλαδή είτε περισσότερους τόκους είτε αυξημένο κίνδυνο να χάσουν οι δανειολήπτες περιουσιακά τους στοιχεία, αν δεν είναι συνεπείς στις πληρωμές τους.

Μείωση δόσης
Το ψαλίδι στο επιτόκιο είναι κλασικός και ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να μειώσει κάποιος τη δόση του, είτε πρόκειται για καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες είτε για στεγαστικά δάνεια. Στην καταναλωτική πίστη, η κίνηση αυτή συνδυάζεται κατά κανόνα με συγκέντρωση πολλών οφειλών από δάνεια και κάρτες σε ενιαίο χρέος. Ανάλογα με το ποσό της οφειλής και την ύπαρξη ή όχι κάποιου περιουσιακού στοιχείου, στην καταναλωτική πίστη το τελικό επιτόκιο μπορεί να πέσει ακόμα και στο 6%-7%, έναντι περίπου 12% για τα «απλά» καταναλωτικά δάνεια και 16%-18% για τις πιστωτικές κάρτες. Αντίστοιχα, στα στεγαστικά το σταθερό επιτόκιο πενταετίας μπορεί να πέσει ακόμα και κάτω από 4,5%, δηλαδή τουλάχιστον 1-1,5 μονάδες σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν πριν από μια διετία.

Η κίνηση αυτή μειώνει τη δόση κατά 10%20%, ανάλογα με το δάνειο, αλλά στην περίπτωση που οι οφειλές είναι υπέρογκες συνδυάζεται κατά κανόνα και με αύξηση της διάρκειας. Στα στεγαστικά δάνεια, ανάλογα με την ηλικία του δανειολήπτη, η επιμήκυνση της διάρκειας φτάνει τα 10 χρόνια, με μέγιστη διάρκεια δανείου τα 40 έτη, κάτι που σημαίνει μείωση της δόσης έως και κατά 30%. Στα καταναλωτικά δάνεια, μια ανάλογη αύξηση της διάρκειας μπορεί να αποφέρει μείωση στη δόση ακόμα και άνω του 50%.

Παράλληλα, η ύπαρξη στεγαστικού δανείου μπορεί να ευνοήσει δανειολήπτες με χρέη σε κάρτες ή καταναλωτικά δάνεια. Και αυτό γιατί οι τράπεζες μεταφέρουν οφειλές καταναλωτικής πίστης (από δάνεια και κάρτες) στο στεγαστικό, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο και χαμηλότερα επιτόκια αλλά και μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής.

Περίοδοι χάριτος και πάγωμα οφειλών
Εκτός από τα μειωμένα επιτόκια και την αυξημένη διάρκεια στα δάνεια, οι τράπεζες επιτρέπουν μία σειρά από επιπλέον διευκολύνσεις στους πελάτες που φλερτάρουν με την υπερχρέωση. Η παράλειψη μίας ή δύο δόσεων τον χρόνο είναι αντίδοτο στην περίπτωση που οι δανειολήπτες βρεθούν αντιμέτωποι με κάποιο έκτακτο έξοδο, καθώς αν το δάνειο δεν εξυπηρετηθεί για τρεις συνεχόμενους μήνες θεωρείται επισφαλές και η τράπεζα μπορεί να κινηθεί εις βάρος του δανειολήπτη.

Στην περίπτωση που το πρόβλημα είναι σοβαρότερο και έχει μεγαλύτερη διάρκεια, η τράπεζα μπορεί να παγώσει έως και για 24 μήνες την καταβολή των δόσεων, μεταφέροντας το διάστημα αυτό στη λήξη του δανείου. Ανάλογα με το δάνειο και την τράπεζα, το πάγωμα μπορεί να είναι είτε έντοκο είτε άτοκο, σε άλλες περιπτώσεις ο δανειολήπτης πληρώνει μόνο τόκους και το κεφάλαιο του δανείου μεταφέρεται αυτούσιο στην περίοδο που απομένει για την αποπληρωμή.

Παράλληλα με τις δανειακές διευκολύνσεις, ειδικά στα στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες πλέον δίνουν ολοκληρωμένα πακέτα, τα οποία συνδυάζονται με μία σειρά από ασφαλιστικές καλύψεις. Ετσι, εκτός από τις κλασικές ασφάλειες ζωής και πυρός, περιλαμβάνουν ασφάλεια σε περίπτωση απώλειας εργασίας, ασθένειας, ακόμα και ασφάλεια για κλοπή.

Η τράπεζα μπορεί να παγώσει την καταβολή των δόσεων έως και για 24 μήνες, ακόμη και άτοκα


Προσοχή στις παγίδες!

Τα νέα δάνεια αλλά και τα προγράμματα αναχρηματοδότησης των τραπεζών μπορεί να αποτελούν σωσίβιο για μεγάλη μερίδα υπερχρεωμένων πελατών, κρύβουν όμως δύο βασικές παγίδες. Η πρώτη αφορά τους επιπλέον τόκους και η δεύτερη, τον κίνδυνο να χάσει ο δανειολήπτης τα περιουσιακά του στοιχεία.

Το χαράτσι μέσω των τόκων του δανείου προκύπτει με την επιμήκυνση της διάρκειας της οφειλής. Αν ο δανειολήπτης προσθέσει 5 ή και 10 χρόνια στον χρόνο αποπληρωμής ενός στεγαστικού δανείου, βλέπει τη δόση του να μειώνεται κάθετα.

Συχνά όμως δεν συνειδητοποιεί ότι μέχρι να αποπληρώσει τα χρέη του θα έχει καταβάλει συνολικά περισσότερους τόκους στην τράπεζα.

Αντίδοτο στην περίπτωση αυτή είναι είτε να ψαλιδίσει ξανά τη διάρκεια του δανείου του, όταν αποκτήσει την οικονομική άνεση, είτε να προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους ή και όλων των οφειλών ώστε να γλιτώσει χρήματα από τους τόκους.

Αντίστοιχα, η συγκέντρωση των οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες σε ένα δάνειο με προσημείωση περιουσιακού στοιχείου μειώνει κάθετα το επιτόκιο και τη δόση, αυξάνει όμως τον κίνδυνο ο δανειολήπτης να χάσει την περιουσία του. Και αυτό γιατί, αν καθυστερήσει έστω και μία δόση, κινδυνεύει άμεσα να βρεθεί αντιμέτωπος με τον εφιάλτη του πλειστηριασμού, χάνοντας ακόμα και το σπίτι του για αγορές καταναλωτικών ειδών.
ΤΑ ΝΕΑ

24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ


Επειδή εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες χρησιμοποιούν καθημερινά το πιο δημοφιλές μέσο Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, καλό είναι να γνωρίζουν ότι θα αναγκαστούν να αναζητήσουν και πάλι εναλλακτικές λύσεις για τις μετακινήσεις τους. Συγκεκριμένα τα ΔΣ των Σωματείων των εργαζομένων στο μετρό, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με νέα 24ωρη απεργία την προσεχή Δευτέρα.Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

ΠΟΛΥ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ

Για να πάρετε απάντηση σε οτιδήποτε σας απασχολεί σε σχέση με το συνταξιοδοτικό πατήστε εδώ

Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΚΡΙΝΙΑ...


Μου το έστειλε φίλος και αξίζει.

Μια παρέα αντρών είναι στο καφενείο και συζητάνε. Στην παρέα τους είναι και ο Ψαραντώνης ...
Θέμα συζήτησης το πως κρατάς τη σύζυγο να μην γκρινιάζει.
Λέει ο πρώτος:
Εγώ την πήγα πέρυσι ένα ταξίδι στην Γαλλία και φέτος σκέφτομαι να την πάω στην Αυστρία !!!
Λέει ο επόμενος:
Εγώ την πήγα στη Νέα Υόρκη και φέτος θα την πάω στο Λος Άντζελες !!!
Εσύ μωρέ Αντώνη;
Ψαραντώνης:

Οπέρισυ την επήγα στο μιτάτο απάνω στη Νίδα ... (οροπέδιο στην κορυφή του Ψηλορείτη)
-Κι εφέτος, ρε συ Αντώνη;
-Εφέτος θα πάω να τηνε πάρω ...

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΠΑΔΩΝ!!!


Η Βόρεια Κορέα νοίκιασε οπαδούς, για να υποστηρίζουν την ομάδα της χώρας στο Μουντιάλ!!! Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Υποχρεωτική ανάρτηση αποφάσεων και νόμων στο Διαδίκτυο


Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, το σχέδιο νόμου για την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο.
Το νομοσχέδιο στοχεύει στη διαφάνεια και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη διασφάλιση της ευρύτατης δημοσιότητας των αποφάσεων που αφορούν όλους τους πολίτες.
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, “η υποχρέωση ανάρτησης των πράξεων και αποφάσεων στο Διαδίκτυο δεν υποκαθιστά το ισχύον σύστημα της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ή άλλες μορφές δημοσιότητας που ήδη προβλέπεται από τη νομοθεσία”.
Επίσης, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, καθιερώνεται πλέον η δωρεάν πρόσβαση στο περιεχόμενο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, προκειμένου οι πολίτες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις αποφάσεις.
apolitistosteki
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Eπιστολή ενός ηλικιωμένου μετανάστη.


«50 χρόνια πριν, στη βαλίτσα με τα όνειρα για καλύτερη ζωή είχαμε και ένα αλφαβητάρι...
Στα 25 χρόνια διεκδικήσαμε και φτιάξαμε σχολεία. Αγωνιστήκαμε να τα κάνουμε καλύτερα. Να φέρουμε δασκάλους από την Πατρίδα, να φέρουμε βιβλία.
Να έχουμε σχολικά κτίρια, να μορφώνονται τα παιδιά και τα εγγόνια μας και να μην αναγκαστούν ποτέ να γίνουν μετανάστες σαν εμάς. Καμαρώναμε στους πρώτους επιστήμονες.
Σήμερα δεν
πιστεύω τι ακούνε τα αυτιά μου.
Γκρίνια ,φαγωμάρα. Άχρηστα λέει τα σχολεία, τραγικές φιγούρες τα παιδιά.Μας παίρνουν λέει και τους δασκάλους γιατί είναι πολλοί...
Λες και θέλουν να καταστρέψουνε σε μια νύχτα αυτό που πασχίζαμε χρόνια.Δεν έχουν λεφτά λέει, δεν περίσσεψαν από το φαγοπότι...
Λυπάμαι,που έχω μόνο το δάκρυ μου να καταθέσω, μα θα ΄μαι εκεί στο πρώτο κάλεσμα σας.»
ΚΑΛΕΣΜΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Κάτω τα χέρια από την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση του Εξωτερικού.
- Άμεση ανάκληση της απόφασης για διακοπή της απόσπασης
δασκάλων που βρίσκονται στη τριετία.
-Οι ανάγκες για προσωπικό να λύνονται έγκαιρα.
-Σύγχρονα σχολεία με κατάλληλο εξοπλισμό.
-Να ξεκαθαρίσουν οι υποθέσεις που χρειάζονται διερεύνηση.
-Αναβάθμιση της εκπαίδευσης με βάση τις ιδιαιτερότητες
της Ομογένειας.
-Καμιά φειδώ στις ανάγκες της εκπαίδευσης.
Ένα αεροπλάνο κοστίζει όσο 4 σχολεία. 18 λιγότεροι δάσκαλοι στη ΒΡΒ καταργούν 1 σχολείο.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 του ΙΟΥΝΗ και ωρα 12.00 μμ στο ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΟΝΕΙΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ - ΟΕΚ - ΣΑΕ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
ΝΑ ΔΙΑΤΡΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΖΩΝΤΑΝΑ.
ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΒΟΡΕΙΑΣ ΡΗΝΑΝΙΑΣ-ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ
alithiapress.net

«Ελεύθερες» οι απολύσεις στις Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις…

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αποτελούν σήμερα την ραχοκοκαλιά του παραγωγικού ιστού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής Οικονομίας. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ο κυρίαρχος τύπος επιχείρησης στη γηραιά ήπειρο είναι οι Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν μέχρι 9 άτομα, κάτι που ισχύει τόσο στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Αγοράς όσο και στην Ελλάδα.
Η ΜμΕ έχει περιορισμένα κεφάλαια και δυνατότητες χρηματοδότησης από πιστωτικούς οργανισμούς. Δεν διαθέτει συνήθως
συγκεκριμένη οργανωσιακή δομή και τα χαρακτηριζόμενα ως δημιουργικά τμήματα έρευνας και ανάπτυξης. Στοχεύει σε συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς εφαρμόζοντας το αποκαλούμενο «focus strategy». Χαρακτηρίζεται, όμως, από δημιουργικότητα, καινοτομία, και ικανότητα να ελίσσεται και να αναπροσαρμόζεται στις απαιτήσεις του ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας η πολύ μικρή επιχείρηση (ΠΜΕ) σήμερα «αγωνίζεται για να επιβιώσει», σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες ΜΜΕ οι οποίες δίδουν περισσότερη έμφαση σε επιχειρηματικές πολιτικές όπως, «υψηλότερα κέρδη» και «καλύτερη ποιότητα των προσφερομένων αγαθών και υπηρεσιών». Αναγνωρίζεται ευρέως στους επιχειρηματικούς και επιστημονικούς κύκλους ότι οι ΜμΕ και ακόμη περισσότερο οι καινοτόμες ΜμΕ αποτελούν μια από τις σημαντικότερες πηγές δημιουργίας θέσεων εργασίας!
Ο τομέας των ΜμΕ στην Ελλάδα έχει μικρής κλίμακας δομή όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. Το ποσοστό των πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Οι ελληνικές πολύ μικρές επιχειρήσεις απασχολούν περισσότερο προσωπικό (58%) από τη μέση ευρωπαϊκή πολύ μικρή επιχείρηση (29,7%). Κατά συνέπεια, η συμβολή όλων των ΜμΕ στην απασχόληση είναι υψηλότερη στην Ελλάδα (87 %) σε σχέση με την ΕΕ (67 %). Επιπλέον, η συμβολή των ΜμΕ στην προστιθέμενη αξία επίσης ξεπερνά τον μέσο όρο της ΕΕ (73 % έναντι 58 % αντίστοιχα) σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις ΜμΕ το 2009.
Εδώ και 2 μέρες η πλειοψηφία των δημοσιογράφων στην χώρα μας αναλύει, σχολιάζει και επικρίνει τελικά το ‘περίφημο’ Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά όπως θα διαμορφωθούν μετά τις εντολές της Τρόικας. Δεν άκουσα από κανέναν δημοσιογράφο (και αναρωτιέμαι αν έγινε επίτηδες ή αν απλά δεν το πρόσεξαν) για τις ελεύθερες απολύσεις σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 20 εργαζομένους. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στον πίνακα οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν περισσότερο από το 97% των εργαζομένων στην χώρα μας! Γιατί λοιπόν οι δημοσιογράφοι και ο υπουργός εργασίας κ. Λοβέρδος ασχολούνται και σχολιάζουν αποκλειστικά σχεδόν την αύξηση του ποσοστού των απολύσεων από 2% σε 5% για τις επιχειρήσεις άνω των 150 εργαζομένων όταν αυτές δεν αποτελούν παρά μόνο το 1% της Ελληνικής Οικονομίας;

Τυχαίο; Δεν νομίζω!!!

Είναι άλλη μια σκόπιμη ενέργεια να αποπροσανατολιστούν οι εργαζόμενοι; Θα απευθύνω μέσα από τις γραμμές των blogs την έκκληση στους δημοσιογράφους των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ να μην «διαβάζουν» βιαστικά τα νομοσχέδια και τα προεδρικά διατάγματα που έρχονται και θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας.

Για μένα ως Λέκτορα του Μάνατζμεντ, στην Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία οι ελεύθερες απολύσεις στις Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις αποτελούν την είδηση-βόμβα μεγατόνων για την Ελληνική Οικονομία και τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο που κατά την ταπεινή μου άποψη έχει ήδη πτωχεύσει ΑΤΥΠΑ (ή ανεπίσημα) και θα πτωχεύσει ΤΥΠΙΚΑ (και επίσημα) στο προσεχές μέλλον!!!
του Πάνου Γ. Πιπερόπουλου, Λέκτορα Πανεπιστημίου Μακεδονίας
olympia.gr

Κινητοποιήσεις από τη νέα σχολική περίοδο προαναγγέλλει η ΟΛΜΕ


Κινητοποιήσεις από τη νέα σχολική περίοδο προαναγγέλλει η ΟΛΜΕ, η οποία στοχεύει στη συγκρότηση κοινού μετώπου με την Ομοσπονδία των δασκάλων και νηπιαγωγών, σχετικά με την επίθεση στην κυβερνητική πολιτική.
«Ενόψει της νέας χρονιάς θα πρέπει να προβληματιστούμε για το πώς θα μπορέσουμε να συμβάλουμε ως συνδικαλιστικό κίνημα στην ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων. Να ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος στην με κάθε μέσο ενημέρωση των γονέων και των μαθητών μας για τις επιπτώσεις αυτών των μέτρων στην εκπαίδευση των παιδιών του λαού μας», σημειώνουν οι καθηγητές.

Στόχος τους, όπως επισημαίνουν, θα είναι ο συντονισμός της δράσης τους με όλες τις Ομοσπονδίες του δημοσίου τομέα: «Να δημιουργήσουμε συμμαχίες που θα λειτουργήσουν ως ασπίδα για την προστασία των κοινωνικών αγαθών στον τόπο μας (παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση-εργασία) σε όφελος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και όλου του λαού».

Στα αιτήματα που προβάλλει η ΟΛΜΕ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, καμία περικοπή μισθού επιδομάτων κ.λπ.

Οι καθηγητές προαναγγέλλουν ακόμη ότι θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Καταλήγοντας υπογραμμίζουν πως «στόχος είναι η οργάνωση παρατεταμένου απεργιακού αγώνα».

Ιστορική ημέρα για τον Θρύλο.


Οι Σωκράτης Κόκκαλης και Βαγγέλης Μαρινάκης συμφώνησαν οριστικά και προχωρούν μαζί για το καλό του Ολυμπιακού. Παραμένει πρόεδρος ο νυν διοικητικός ηγέτης ΠΑΕ, αποκτάει το 67% των μετοχών ο Μαρινάκης.
O Σωκράτης Κόκκαλης δήλωσε αμέσως μετά: "Όπως σας είχαμε προαναγγείλει και την Τρίτη επετεύχθη συμφωνία με τον κ. Μαρινάκη. Από εδώ και πέρα η ΠΑΕ Ολυμπιακός ενισχύεται σημαντικά και θα διεκδικήσει όλα αυτά που διεκδικούσε και τα προηγούμενα χρόνια. Είναι μία συνεργασία που έχει ως βασικό γνώμονα την πρόοδο και την ενίσχυση της ΠΑΕ Ολυμπιακός".
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πρόσθεσε:: "Θα παραμείνει πρόεδρος ο κ. Κόκκαλης. Ό,τι συζητούσαμε αφορούσε αποκλειστικά την προοπτική και την ελπίδα για κάτι καλό στον Ολυμπιακό τα επόμενα χρόνια".
redplanet
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

ΕΦΙΑΛΤΗΣ Η ΑΝΕΡΓΙΑ...


Κύμα απολύσεων «φέρνουν» οι σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, που εκτιμάται πως θα οδηγήσουν σε 1,5 εκατομμύριο ανέργους στο τέλος του έτους. Την πρόβλεψη-σοκ για εκτίναξη του πραγματικού ποσοστού ανεργίας κοντά στο 30% κάνει ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ Γιώργος Ρωμανιάς, επισημαίνοντας πως μέσα στη φετινή χρονιά θα έχουμε περίπου 500.000 νέους ανέργους.
Η αύξηση των ποσοστών της πραγματικής ανεργίας οφείλεται στις επιπτώσεις που έχουν στην αγορά εργασίας τόσο η οικονομική κρίση όσο και οι παρεμβάσεις στο ποσοστό των απολύσεων και στο ύψος της αποζημίωσης. Ενδεικτικό των δραματικών αλλαγών στην ελληνική αγορά εργασίας είναι πως οι αποζημιώσεις με προειδοποίηση μειώνονται έως και 50%.
Όπως επισημαίνει στο «Έθνος» ο Γιώργος Ρωμανιάς, το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας θα αυξηθεί μέσα στη φετινή χρονιά κατά 50% με 60%, δημιουργώντας ένα νέο εφιαλτικό τοπίο στην ελληνική αγορά εργασίας. Πρόκειται για την πραγματική ανεργία στην οποία -εκτός από τους εγγεγραμμένους ανέργους- υπολογίζονται μεταξύ άλλων όσοι εργάζονται μία με δύο ώρες την εβδομάδα και όσοι εγκατέλειψαν την προσπάθεια αναζήτησης μίας θέσης εργασίας, επειδή απογοητεύτηκαν (δηλαδή οι οικονομικώς μη ενεργοί) και άλλες ομάδες του πληθυσμού.
«Οι προωθούμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις θα οδηγήσουν σε ένα κύμα απολύσεων» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Ρωμανιάς και προσθέτει πως «από τις ρυθμίσεις θα θιγούν κατά κύριο λόγο άτομα μεγάλης ηλικίας (κυρίως άνω των 45 ετών), τα οποία δεν θα μπορούν στη συνέχεια να επανενταχθούν εύκολα στην αγορά εργασίας».
Συνεχίζει επισημαίνοντας πως «η αύξηση του ποσοστού των απολύσεων και η μείωση του ποσού των αποζημιώσεων ουσιαστικά δίνει «κίνητρο» στις επιχειρήσεις να... αντικαταστήσουν τους μεγάλους σε ηλικία εργαζόμενους με νέους, που είναι και φτηνότεροι».
Όσον αφορά στους κλάδους που κατά κύριο λόγο θα θιγούν από τις επερχόμενες αλλαγές εκτιμάται πως θα είναι ο τουρισμός, οι κατασκευές και το λιανικό εμπόριο. Βέβαια στη συνέχεια τα προβλήματα με τη μέθοδο του «ντόμινο» αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό Λεωνίδας Καραθανάσης, που επισημαίνει πως «οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε διόγκωση του ποσοστού της ανεργίας». Μάλιστα εκτιμά πως από τους 96.000 εργαζόμενους στον τουρισμό:
Περίπου 10% με 15% θα δουλέψει φέτος για μικρότερο χρονικό διάστημα, καθώς καθυστέρησε η επαναπρόσληψη.
Περίπου 5% δεν θα επαναπροσληφθεί τους καλοκαιρινούς μήνες.
Έθνος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σύσκεψης συντονισμού συλλόγων ΠΕ για τα 800 σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα


Στις 15 Ιουνίου 2010, πραγματοποιήθηκε συνάντηση συλλόγων Π.Ε. λεκανοπεδίου , ύστερα από κάλεσμα του συλλόγου Αριστοτέλης, με θέμα τα 800 σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Στη συνάντηση συμμετείχαν με αποφάσεις τους οι σύλλογοι Αριστοτέλης, Κερατσινίου – Περάματος, Παρθενώνας, Α΄ Αθήνας, Άνω Λιοσίων και Αιγάλεω και ως παρατηρητές οι σύλλογοι της Προόδου, Αθηνά, και Κ. Σωτηρίου.
Στη συζήτηση διαπιστώθηκε η αντίθεση στο μοντέλο που εισάγουν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, διαπιστώνοντας ότι αυτές στρέφονται ενάντια στο δημόσιο σχολείο και στους μαθητές.
Αναλυτικά:

1. Τα σχολεία ενιαίου αναμορφωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος υιοθετούν εξοντωτικούς ρυθμούς για τη μάθηση. Η έβδομη ώρα δεν έχει θετικό εκπαιδευτικό αποτέλεσμα και υπονομεύει και τις υπόλοιπες. Έχει ήδη αποτύχει στις μεγάλες τάξεις. Στις μικρές δημιουργεί μόνο κινδύνους.



2. Η διαμόρφωση του προγράμματος στη βάση 11 ξεχωριστών διδακτικών αντικειμένων για τις δύο πρώτες τάξεις, 13 για τις δύο μεσαίες και 15 για τις δύο τελευταίες δε βοηθά τα παιδιά να ελέγξουν, να συνειδητοποιήσουν και να αφομοιώσουν τη γνώση που τους προσφέρεται.



3. Οι μεγάλες αδυναμίες στην υλικοτεχνική υποδομή θα μετατρέψουν την επέκταση του υποχρεωτικού ωραρίου σε ανυπέρβλητη δοκιμασία για τα περισσότερα παιδιά.



4. Η διδασκαλία των αγγλικών από την πρώτη τάξη, πριν ακόμη τα παιδιά συνειδητοποιήσουν τα Ελληνικά και τους μηχανισμούς της γραφής, μπορεί να δημιουργήσει σε κάποια παιδιά, ιδιαίτερα σε εκείνα που αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες, προβλήματα ακόμη και στη διδασκαλία της Ελληνικής.



5. Η ξεχωριστή διδασκαλία του μαθήματος των ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν βοηθά στην κατάκτηση από τους μαθητές των δυνατοτήτων του εργαλείου. Κανένα εργαλείο δεν είναι αυτοσκοπός. Αν το σχολείο δεν το εντάξει σε κάποιο χρήσιμο για τη δράση τους σκοπό (πχ μέσα από τη διδασκαλία μαθημάτων), τότε αυτό θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους μαθητές ως παιχνιδομηχανή.



6. Η εναλλαγή 5 και 6 εκπαιδευτικών σε μία τάξη θα υπονομεύσει την αναγκαία οικειότητα και εμπιστοσύνη μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή. Ιδιαίτερα στις μικρές τάξεις.



7. Στα Σχολεία ενιαίου αναμορφωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος η τσάντα δε θα μένει στο σχολείο. Η ανάγκη για κατ’ οίκον εργασία παραμένει, αφού τα αναλυτικά προγράμματα, τα βιβλία και οι δυσκολίες της ύλης παραμένουν ίδια. Η δουλειά στο σπίτι θα αρχίζει πολύ πιο αργά και θα επιτελείται από πολύ πιο κουρασμένα παιδιά. Όσο για τα τρία μαθήματα της ε’ και της στ’ των οποίων η ύλη ανακοινώθηκε ότι μειώνεται, θα περιμένουμε τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις, αν και πιστεύουμε ότι ούτε αυτό θα έπρεπε να γίνει από κλειστές επιτροπές, αλλά με ανοιχτή δημόσια συζήτηση.



8. Η δραστική μείωση του χρόνου της μελέτης στην προαιρετική ζώνη (2-4 μ.μ.), θα της στερήσει τη (μέχρι σήμερα) σημαντικότερη χρησιμότητα της, οδηγώντας την προαιρετική ζώνη σε μαρασμό.



9. Όσο το δημόσιο σχολείο παραμένει φτηνό, με πολυπληθή τμήματα και μειωμένη χρηματοδότηση δε θα καταφέρνει να ανταγωνιστεί τα φροντιστήρια, γι’ αυτό και οι υποσχέσεις για καταπολέμηση της παραπαιδείας δε θα έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα.



10. Είναι αδιανόητο τέτοιες μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του σχολείου να προωθούνται ενάντια στη θέληση των συλλόγων διδασκόντων και των γονέων.



11. Ο αιφνιδιασμός όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας από τις υπουργικές ανακοινώσεις, λίγες μέρες πριν τη λήξη του σχολικού έτους, βαθαίνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ αυτής και του υπουργείου.



12. Η ένταξη των αποφάσεων αυτών στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας και του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης - Ε.Ε. –ΔΝΤ, προδιαγράφει ένα εφιαλτικό μέλλον για τα σχολεία, όπου η φτήνια του σχολείου και οι περικοπές θα συνοδεύεται από την πίεση για όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα και ποσότητα στη μάθηση, ανεξάρτητα από τα «θύματα» - μαθητές που θα αφήνει πίσω της, η πίεση αυτή. Ήδη στις υπουργικές αποφάσεις αναφέρεται ότι η εφαρμογή τους «δε θα επιφέρει καμία πρόσθετη δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό», γεγονός που θα εντείνει την ανάγκη του κάθε σχολείου να βρει χορηγούς και να εξασφαλίσει ιδιωτική χρηματοδότηση επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους γονείς



Μέσα σε λίγες μόλις μέρες, κύμα εναντίωσης στις αποφάσεις του υπουργείου έχει αγκαλιάσει δεκάδες συλλόγους εκπαιδευτικών, εκατοντάδες συλλόγους διδασκόντων και πολλούς συλλόγους, ενώσεις και ομοσπονδίες γονέων, πανελλαδικά. Θεωρούμε αναγκαίο η εναντίωση αυτή να οργανωθεί και να οδηγήσει στην απόσυρση των υπουργικών αποφάσεων.



Στην κατεύθυνση αυτή η σύσκεψη των συλλόγων καλεί:



Α. όλους τους συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε. που εναντιώνονται στο πρόγραμμα των 800 σχολείων να συμμετέχουν στο συντονισμό των συλλόγων, να ενισχύσουν την τοποθέτηση των συλλόγων διδασκόντων και να συγκεντρώσουν στοιχεία από όλους τους συλλόγους διδασκόντων που εκφράζουν την εναντίωση τους στο ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.



Β. τις συλλογικότητες των γονέων (σύλλογοι, ενώσεις, ομοσπονδίες και ΑΣΓΜΕ) να συντονίσουμε τη δράση μας και



Γ. τη ΔΟΕ να εκφράσει την αντίθεση των συναδέλφων στις υπουργικές αποφάσεις, και να αναλάβει πρωτοβουλίες οργάνωσης του αγώνα χωρίς άλλη καθυστέρηση.



Καλούμε όλους τους συλλόγους να αναδείξουμε το θέμα στη Γ.Σ. της ΔΟΕ, να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία από όλη την Ελλάδα και να επιδιώξουμε να πάρουμε απόφαση στη Συνέλευση.

Αμέσως μετά τη Γ.Σ., καλούμε το σύνολο των παραπάνω φορέων σε ανοιχτή – κοινή συνέντευξη τύπου, την Παρασκευή 25 Ιουνίου, (θα υπάρξει σχετική πρόσκληση για τον τόπο και την ώρα) για να προβάλλουμε τις θέσεις της μαχόμενης εκπαιδευτικής κοινότητας και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες απέναντι στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια του υπουργείου.





Για επικοινωνία με το σύλλογο Αριστοτέλης (Αθήνας):

διεύθυνση email: sylaristo@gmail.com

τηλέφωνο και fax: 2105151072

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ :Οδηγίες προς τους δημοσίους υπαλλήλους για τη συμπλήρωση στοιχείων απογραφής

Πάρα πολλοί συνάδελφοι έχουν δυσκολευτεί και δικαιολογημένα στη συμπλήρωση των στοιχείων της απογραφής. Το υπουργείο Εσωτερικών παραθέτει στη συνέχεια επεξηγήσεις για τον τρόπο συμπλήρωσης. Επειδή οι οδηγίες δεν αρκούν, αν οι συνάδελφοι δεν έχουν τα στοιχεία, πρέπει να απευθυνθούν στα γραφεία της εκπαίδευσης και να τα αναζητήσουν στο φάκελό τους.

Ι. πριν την απογραφή σας:

α. Για να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής φόρμας απογρα-

φής, θα πρέπει να έχετε μαζί σας μια σειρά εγγράφων.

Από αυτά τα έγγραφα δεν θα χρειαστείτε όλα τα στοιχεία τους, παρά μόνο

κάποιους αριθμούς και κωδικούς. Οι απαιτούμενοι αυτοί αριθμοί και κωδικοί

είναι σημειωμένοι στην αναλυτική παρουσίαση των απαιτούμενων εγγρά-

φων (βλ. παρακάτω: III. «Τα έγγραφα για την Απογραφή σας»)

Καλό θα ήταν, λοιπόν, για την αποτελεσματικότερη διαδικασία, να τα έχετε

συγκεντρώσει, πριν ξεκινήσετε τη Απογραφή σας.

Τα έγγραφα που πρέπει να συλλέξετε για την ορθή συμπλήρωση των στοι-

χείων της απογραφής σας είναι:

• Ένα εκκαθαριστικό φορολογίας - οποιουδήποτε έτους - από το 2002 και

έπειτα

• Η κάρτα κοινωνικής ασφάλισής σας ή το βιβλιάριο υγείας σας ή η επι-

στολή γνωστοποίησης ΑΜΚΑ

• Η αστυνομική σας ταυτότητα

• Ένας λογαριασμός ΔΕΗ της κατοικίας σας

• Ένα, σχετικά πρόσφατο, εκκαθαριστικό μισθοδοσίας σας

• Οι τίτλοι σπουδών σας

β. Για τη διευκόλυνσή σας, σας προτείνουμε να εκτυπώσετε τη φόρμα

συμπλήρωσης των στοιχείων απογραφής («Εντυπο Προετοιμασίας») και να

συμπληρώσετε σε αυτή όλα τα απαιτούμενα στοιχεία.

2

Το Εντυπο Προετοιμασίας – το οποίο μπορείτε να τυπώσετε - βρίσκεται

στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://apografi.gov.gr

γ. Σας υπενθυμίζουμε, πως έχετε το δικαίωμα να μπείτε στην εφαρμογή από

την 1η Ιουλίου 2010 και να απογραφείτε, με καταληκτικές ημερομηνίες που

διαφέρουν ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦ Μ σας.

Δεν θα μπορείτε να απογραφείτε έπειτα από αυτές τις ημερομηνίες.

Ο λόγος που ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία, είναι για να μην δημιουργη-

θεί φόρτος στο σύστημα. Παρακαλούμε να είστε έτοιμοι εγκαίρως για να

μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα με την διαδικασία της απογρα-

φής σας.

δ. Επισημαίνουμε ότι η απογραφή είναι ατομική υποχρέωσή σας. Μπορείτε

να απογραφείτε από οποιονδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή με απαραίτητη

προϋπόθεση τη σύνδεση του στο διαδίκτυο.

Πιο συγκεκριμένα οι ημερομηνίες απογραφής* είναι οι εξής:

Αν ο ΑΦΜ σας λήγει σε: Συμπληρώσετε τα στοιχεία σας μέχρι:

1 Δευτέρα, 12 Ιουλίου

2 Τρίτη, 13 Ιουλίου

3 Τετάρτη, 14 Ιουλίου

4 Πέμπτη, 15 Ιουλίου

5 Παρασκευή, 16 Ιουλίου

6 Δευτέρα, 19 Ιουλίου

7 Τρίτη, 20 Ιουλίου

8 Τετάρτη, 21 Ιουλίου

9 Πέμπτη, 22 Ιουλίου

0 Παρασκευή, 23 Ιουλίου

*Έχετε δικαίωμα να απογραφείτε νωρίτερα, αλλά όχι μετά από αυτές τις ημερομηνίες

Ο λόγος που ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία, είναι για να μην δημιουργηθεί

φόρτος στο σύστημα. Παρακαλούμε να είστε έτοιμοι εγκαίρως για να μην δη-

μιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα με την διαδικασία της απογραφής σας.

Η φόρμα προ-συμπλήρωσης – την οποία μπορείτε να τυπώσετε - βρίσκεται

στην ίδια σελίδα (http://apografi.gov.gr).

ΙΙ. για να απογραφει τε

Όταν θα έχετε την έντυπη φόρμα συμπληρωμένη, μπορείτε να μπείτε στην

εφαρμογή, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://apografi.gov.gr

Μπαίνοντας στο πεδίο της εφαρμογής: «Ξεκινήστε να εισάγετε τα στοιχεία

σας» μπορείτε βήμα βήμα να αντιγράψετε τα στοιχεία που απαιτούνται από

το έντυπο προετοιμασίας (φόρμα προσυμπλήρωσης) που έχετε ήδη συμπλη-

ρώσει.

Προσέξτε κατά την αντιγραφή των στοιχείων, να διπλοελέγξετε τους κω-

δικούς, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν κάποιο ψηφίο ελέγχου όπως ο ΑΦΜ, ο

ΑΜΚΑ ή ο κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής της ΔΕΗ.

Σε περίπτωση λάθους, τα στοιχεία που θα καταχωρίσετε θα είναι ελλιπή ή/

και το σύστημα δεν θα σας αφήσει να προχωρήσετε.

3

ΙΙΙ. Τα έγγραφα για την απογραφή σας

Ας δούμε αναλυτικά τι χρειάζεστε από κάθε έντυπο

1. Εκκαθαριστικό Φορολογίας από το 2002 και μετά

Από αυτά τα έγγραφα θα χρειαστείτε τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου

(ΑΦ Μ) καθώς και το Επίθετό σας όπως ακριβώς το βλέπετε γραμμένο.

Προσοχή! Δεν θα μπορέσετε να προχωρήσετε αν δεν καταχωρίσετε το επί-

θετο σας όπως ακριβώς είναι γραμμένο στο εκκαθαριστικό σας.

Ακόμη, να προσέξετε, πως αν έχετε παλαιό εκκαθαριστικό και εν τω μεταξύ

έχετε αλλάξει το Επίθετό σας (π.χ. επειδή τότε ήταν ανορθόγραφα σημει-

ωμένο) στην εφορία, πρέπει να καταχωρίσετε την μορφή του Επιθέτου σας

που έχει σήμερα η Εφορία και το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω του TAXIS.

Τέλος, πρέπει να δώσετε τον αριθμό φορολογικής δήλωσης που είναι

τυπωμένος πάνω στο εκκαθαριστικό σας μαζί με το έτος του εκκαθαρι-

στικού.

Προσοχή! Δεν είναι υποχρεωτικό πεδίο αλλά είναι πολύ σημαντικό να κατα-

χωρίσετε αυτόν τον κωδικό.

Ο λόγος είναι πως αυτός μας επιτρέπει να γνωρίζουμε πως ο ίδιος/α έχετε

συμπληρώσει αυτά τα στοιχεία (καθώς το εκκαθαριστικό κατά τεκμήριο το

έχετε μόνο εσείς). Έτσι, ακόμη κι αν κάποιος συμπληρώσει κακόβουλα άλλα

στοιχεία για λογαριασμό σας, εμείς θα μπορέσουμε να απαλείψουμε τις

διπλές εγγραφές.

Για να γλυτώσετε λοιπόν από άσκοπο κόπο, παρακαλούμε να συμπληρώσετε

αυτά τα δύο πεδία.

Εκκαθαριστικό Φόρου Εισοδήματος από Taxis Net

Εκκαθαριστικό Φόρου Εισοδήματος που αποστέλλεται στη

διεύθυνση του φορολογουμένου

4

2. Κάρτα κοινωνικής ασφάλισής σας ή Βιβλιάριο υγείας σας ή

Επιστολή γνωστοποίησης ΑΜΚΑ

Από αυτά τα έγγραφα θα χρειαστείτε μόνο τον κωδικό του ΑΜΚΑ.

Αυτός βρίσκεται στην κάρτα κοινωνικής ασφάλισης που σας έχει δοθεί.

Επίσης, αν έχετε κρατήσει την επιστολή γνωστοποίησης του ΑΜΚΑ ίσως να

έχετε κάποιο αυτοκόλλητο. Τέλος, πρέπει να τον έχετε κολλήσει με αυτο-

κόλλητο στο βιβλιάριο αν ακολουθήσατε τις οδηγίες που ήρθαν μαζί με το

γράμμα γνωστοποίησης του ΑΜΚΑ σας.

Αν όμως ξέρετε το ΑΜΚΑ σας ή το έχετε αποθηκεύσει κάπου αλλού, αυτό

είναι αρκετό. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεστε αυτά τα έγγραφα. Βιβλιάριο Υγείας

Επιστολή γνωστοποίησης ΑΜΚΑ

Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης

5

3. Ταυτότητα

Από αυτό το έγγραφο χρειάζεται να συμπληρώσετε μόνο τον αριθμό της

ταυτότητάς σας. Τα υπόλοιπα πεδία (πατρώνυμο, όνομα μητρός κτλ.) σας

είναι γνωστά!

Νέος Λογαριασμός ΔΕΗ Παλαιός Λογαριασμός ΔΕΗ

4. Λογαριασμός ΔΕΗ

Από το λογαριασμό της ΔΕΗ της διεύθυνσης κατοικίας σας, χρειάζεται να

συμπληρώσετε μόνο τον Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής.

Αυτός είναι ένας σχετικά πολυψήφιος αριθμός και βρίσκεται κοντά στο

ποσό πληρωμής.

Προσοχή! Παρακαλούμε να χρησιμοποιήσετε έναν λογαριασμό της κατοικί-

ας σας ασχέτως με το εάν αυτός είναι στο όνομά σας ή όχι.

Ο λόγος που ζητείται αυτός ο κωδικός, είναι γιατί με αυτόν τον τρόπο κα-

ταχωρίζεται αυτόματα η διεύθυνση κατοικίας σας και δεν χρειάζεται να την

γράψετε εσείς.

Ταυτότητα

6

5. Εκκαθαριστικό Μισθοδοσίας

Από αυτό το έγγραφο θα χρειαστείτε τον Αριθμό Μητρώου της Μισθο-

δοσίας σας (μπορεί να το ξέρετε ως Αριθμό Μητρώου Υπαλλήλου ή απλώς

Αριθμό Μητρώου).

6. Τίτλοι Σπουδών

Θα χρειαστείτε τους τίτλους σπουδών του ιδρύματος ή/και των ιδρυμάτων

από όπου αποφοιτήσατε.

Εκκαθαριστικό Μισθοδοσίας

7

IV. Τα Στοιχεί α που θα συμπληρώσετε

Τα στοιχεία που πρέπει να συμπληρώσετε είναι κατανεμημένα σε πέντε (5)

ομάδες και σε σύνολο οκτώ (8) πεδίων.

Μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία αυτά σχετικά γρήγορα και εύκολα.

α. Οι 5 ομάδες με τα 8 πεδία στοιχείων είναι:

Α. ΟΜΑΔΑ – ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

1. Ταυτοποίηση στοιχείων

Β. ΟΜΑΔΑ – ΠΡΟΣΩΠΟ

2. Προσωπικά Στοιχεία

3. Στοιχεία Επικοινωνίας

Γ. ΟΜΑΔΑ - ΕΡΓΑΣ ΙΑΚΗ ΣΧ ΕΣΗ ΜΕ ΔΔ

4. Στοιχεία υπηρεσιακής κατάστασης

5. Λοιπά στοιχεία

Δ. ΟΜΑΔΑ - ΕΚΠΑ ΙΔΕΥΣΗ / ΓΝΩΣ ΕΙΣ / ΔΕΞΙΟΤΗΤ ΕΣ

6. Τυπικά Προσόντα

7. Γνώσεις και Δεξιότητες

Ε. ΟΜΑΔΑ - ΠΡΟΤ ΙΜΗΣ ΕΙΣ

8. Κατάθεση Προτιμήσεων και Προτάσεων

Η απογραφή είναι ισοδύναμη με υπεύθυνη δήλωση και έχετε υποχρέωση να

δηλώσετε αληθή στοιχεία.

Επισημαίνουμε πως πρέπει να σεβαστείτε τη διαδικασία.

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας με προσοχή και υπευθυνότητα.

β. Αναλυτικά τα στοιχεία ανά ομάδα

Α. ΟΜΑΔΑ – ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

1. Στοιχεία Ταυτοποίησης

Για την συμπλήρωση των στοιχείων θα χρειαστείτε το εκκαθαριστικό σας

και το βιβλιάριο υγείας σας (για το ΑΜΚΑ).

Αν δεν έχετε ΑΜΚΑ υπενθυμίζουμε πως μπορείτε εύκολα να βγάλετε σε ένα

ΚΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να αφήσετε το συγκεκριμένο πεδίο κενό

και να συμπληρώσετε τον Αριθμό Μητρώου του κύριου ασφαλιστικού σας

φορέα.

Συγκεκριμένα συμπληρώστε:

• ΑΦΜ, προσέχοντας γιατί έχει ψηφίο ελέγχου και δεν επιτρέπονται

τυχαίοι αριθμοί

• Επώνυμο (όπως εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό φορολογίας)

• Αριθμό Φορολογικής Δήλωσης

• Έτος Φορολογικής Δήλωσης

• ΑΜΚΑ, προσέχοντας γιατί έχει ψηφίο ελέγχου και δεν επιτρέπονται

τυχαίοι αριθμοι

• Σε περίπτωση που δεν είναι γνωστό το ΑΜΚΑ πρέπει να δώσετε τον

Αριθμό Μητρώου του κύριου ασφαλιστικού φορέα καθώς και τον Κύριο

Ασφαλιστικό σας Φορέα, επιλέγοντας από λίστα

Όπως ήδη αναφέραμε, αν δεν συμφωνούν τα δύο πρώτα στοιχεία με το

TAXIS δεν θα μπορέσετε προχωρήσετε στην απογραφή.

Καταχωρίστε τους δύο αριθμούς που βλέπετε στο εκκαθαριστικό σας, δηλα-

δή τον Αριθμό Φορολογικής Δήλωσης και το Έτος Φορολογικής Δήλωσης,

για να ισχυροποιήσετε την ισχύ των στοιχείων που συμπληρώνετε. Αυτά τα

στοιχεία είναι προαιρετικά. Αν δεν έχετε μπροστά σας το εκκαθαριστικό

σας, επιλέξτε την αντίστοιχη επιλογή.

8

Β. ΟΜΑΔΑ - ΠΡΟΣΩΠΟ

2. Προσωπικά Στοιχεία

Εδώ καταχωρίζονται κάποια στοιχεία για εσάς.

Για τη συμπλήρωση των στοιχείων αυτών θα χρειαστείτε την ταυτότητα

σας.

Συγκεκριμένα συμπληρώστε:

• Ονοματεπώνυμο (όπως αναγράφεται στο εκκαθαριστικό ή/και μητρώο

της υπηρεσίας σας)

• Όνομα & Επώνυμο Πατέρα

• Όνομα & Επώνυμο Μητέρας

• Φύλο, επιλέγοντας από την λίστα (άνδρας, γυναίκα)

• Ημερομηνία Γέννησης επιλέγοντας από τις λίστες

• Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας

• Οικογενειακή Κατάσταση, επιλέγοντας από την λίστα

• Αριθμό Τέκνων, ασχέτως αν μετράνε για την μισθοδοσία σας

3. Στοιχεία Επικοινωνίας

Εδώ χρειάζονται κάποια στοιχεία για να μπορούμε να έρθουμε σε επικοινω-

νία μαζί σας, αν χρειαστεί.

Για τη συμπλήρωση των στοιχείων θα χρειαστείτε τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

• Συγκεκριμένα συμπληρώστε:

• Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής της ΔΕΗ, προσέχοντας γιατί έχει ψη-

φίο ελέγχου και δεν επιτρέπονται τυχαίοι αριθμοί

• Στοιχεία διεύθυνσης στην περίπτωση που δεν έχετε κωδικό της ΔΕΗ ή

μένετε στο εξωτερικό

• Αριθμός τηλεφώνου κατοικίας, παρακαλούμε συμπληρώστε χωρίς κενά

ή άλλα διακριτικά (παύλες κτλ.)

• Χώρα – Αριθμός κινητού τηλεφώνου, παρακαλούμε συμπληρώστε χω-

ρίς κενά ή άλλα διακριτικά (παύλες κτλ.)

• Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail)

Προσοχή! Ένα εκ των στοιχείων - κινητό ή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυ-

δρομείου - είναι υποχρεωτικό. Αν δεν έχετε διεύθυνση ηλεκτρονικού τα-

χυδρομείου (e-mail) συμπληρώστε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου.

Αν δεν έχετε προσωπικό αριθμό τηλεφώνου, μπορείτε να καταχωρίσετε τον

αντίστοιχο αριθμό οικείου σας προσώπου.

Ο αριθμός τηλεφώνου της κατοικίας σας είναι προαιρετικό πεδίο.

Ο λόγος είναι πως έτσι θα μπορέσουμε να σας στείλουμε - με ασφάλεια -

τον Προσωπικό Κωδικό Απογραφής σε επόμενο διάστημα. Πρόκειται για ένα

προσωπικό κωδικό εισόδου σας στην εφαρμογή. Με αυτόν τον κωδικό θα

μπορείτε να έχετε ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στο φάκελο των στοιχείων

της απογραφής σας.

Γ. ΟΜΑΔΑ – ΕΡΓΑΣ ΙΑΚΗ ΣΧ ΕΣΗ ΜΕ Δ.Δ.

4. Στοιχεία υπηρεσιακής κατάστασης

Εδώ ζητώνται κάποια απλά στοιχεία όπως το πού εργάζεστε, ποια είναι η

θέση και τα καθηκοντά σας.

Συγκεκριμένα συμπληρώστε:

• Εργασιακή σχέση, επιλέγοντας από λίστα

• Φορέα που εργάζεστε, επιλέγοντας από λίστα αλλά με δυνατότητα δη-

μιουργίας του φορέα σας. Εδώ αναφερόμαστε στο φορέα στον οποίο

υπηρετείτε.

• Ταχυδρομική Διεύθυνση Εργασίας

• Φορέα διορισμού ή πρόσληψης, αν υπάρχει και είναι διαφορετικός

από τον φορέα εργασίας. Αν είστε π.χ. αποσπασμένος εδώ δηλώνετε

τον φορέα στον οποίο έχετε διοριστεί ή προσληφθεί, επιλέγοντας από

λίστα

• Αριθμό Μητρώου (Μισθοδοσίας ή Υπαλλήλου – υποχρεωτικός μόνο για

κάποιες σχέσεις εργασίας)

• Σύντομη περιγραφή καθηκόντων, γράφοντας ελεύθερο κείμενο

• Κατηγορία Εκπαίδευσης, επιλέγοντας από λίστα

• Κλάδο, επιλέγοντας από λίστα

• Ειδικότητα, (για το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου), επιλέγοντας από

λίστα

9

• Βαθμό, επιλέγοντας από λίστα

• Θέση Ευθύνης, επιλέγοντας από λίστα

• Δεύτερη σχέση ή απασχόληση (φορέας – εργασιακή σχέση). Μπορείτε

να προσθέσετε όσες θέλετε. Εδώ συμπληρώνετε αν είσαστε και μέλος

του ΔΣ σε κάποιον άλλο φορέα ή γενικά έχετε και κάποια άλλη σχέση

εργασίας με άλλον φορέα του Δημοσίου

• Αν είστε συνταξιούχος και παράλληλα κατέχετε θέση στο δημόσιο

Αν δεν έχετε φορέα διορισμού/πρόσληψης, επιλέξτε την κατάλληλη επι-

λογή. Αντίστοιχα και στην περίπτωση που είναι ο ίδιος με τον φορέα που

εργάζεστε.

5. Λοιπά στοιχεία

Συγκεκριμένα συμπληρώστε:

• Αν έχετε υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης

• Αν ασκείτε ιδιωτικό έργο με αμοιβή

Δ. ΟΜΑΔΑ - ΕΚΠΑ ΙΔΕΥΣΗ /ΓΝΩΣ ΕΙΣ/ΔΕΞΙΟΤΗΤ ΕΣ

6. Τυπικά Προσόντα

Εδώ θα καταχωρίσετε όσα στοιχεία έχετε σχετικά με τους τίτλους των

σπουδών σας.

Για κάθε τίτλο σπουδών που έχετε αποκτήσει συμπληρώστε:

• Χώρα, επιλέγοντας από την λίστα

• Εκπαιδευτικό Ίδρυμα-Σχολή-Τμήμα, επιλέγοντας από την λίστα αν

πρόκειται για Εκπαιδευτικό Ιδρυμα, Σχολή ή Τμήμα που βρίσκεται στην

Ελλάδα. Σε διαφορετική περίπτωση το συμπληρώνετε εσείς

• Τίτλο πτυχίου

• Τύπο πτυχίου, επιλέγοντας από την λίστα

• Συναφές/Μη Συναφές, εφόσον έχει κριθεί αναλόγως από το υπηρεσια-

κό συμβούλιο (η επιλογή υπάρχει μόνο για μεταπτυχιακό-διδακτορικό)

• Αναγνωρισμένο/Μη Αναγνωρισμένο (από ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ/ΙΤΕ)

7. Γνώσεις και Δεξιότητες

Εδώ μπορείτε να καταχωρίσετε άλλα στοιχεία που έχουν σχέση με την εκ-

παίδευση και τις δεξιότητές σας.

Συγκεκριμένα συμπληρώστε:

• Αν αποφοιτήσατε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ή Εθνική

Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης

• Ξένη Γλώσσα, επιλέγοντας κυρίως από την λίστα

• Επίπεδο γνώσης ξένης γλώσσας, επιλέγοντας από την κλίμακα (Καλή –

Πολύ Καλή – Άριστη)

• Γνώση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή και Διαδικτύου επιλέγοντας από 6

αντικείμενα (1. Επεξεργασία Κειμένου – Word, 2. Διαδίκτυο – Internet,

3. Ηλεκτρονική Αλληλογραφία – E-mail, 4. Λογιστικά Φύλλα – Excel,

5. Εφαρμογές Παρυσιάσεων – PowerPoint – 6. Βάσεις Δεδομένων –

Access)

• Άλλες δεξιότητες, γράφοντας ελεύθερο κείμενο

Ε. ΟΜΑΔΑ - ΠΡΟΤ ΙΜΗΣ ΕΙΣ

8. Προτιμήσεις και Προτάσεις

Εδώ μπορείτε να δώσετε χρήσιμα στοιχεία για τις εργασιακές σας προτι-

μήσεις, όπως εκδήλωση ενδιαφέροντος για μετακίνηση σε άλλο τόπο ή

τομέα, καθώς και προτάσεις σας για τη βελτίωση της δραστηριότητάς σας.

Διευκρινίζουμε ότι η συμπλήρωση αυτών των πεδίων είναι προαιρετική. Τα

πεδία αυτά δεν συμπληρώνονται ούτε διασταυρώνονται από τη Διεύθυνση

Προσωπικού.

Συγκεκριμένα συμπληρώστε:

• Σύντομη περιγραφή, όπου θα περιγράφετε με τι θα θέλατε να ασχολη-

θείτε

• Σε ποιο νομό ή δήμο θα θέλατε να εργαστείτε, επιλέγοντας από την

λίστα

• Προτάσεις για καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας σας (ελεύθερο

κείμενο)

10

V. Ολ οκλή ρωση της απογραφής σας

α. Μετά την εισαγωγή όλων των παραπάνω, σας δίνεται η δυνατότητα να

επανέλθετε σε όλες τις ενότητες και να ξαναδείτε τα στοιχεία που συμπλη-

ρώσατε, ώστε να επιβεβαιώσετε ότι δεν κάνατε κάποιο λάθος.

Αν υπάρχει κάποιο λάθος στις καταχωρίσεις σας, τότε θα πρέπει να πατήσε-

τε το κουμπί της επιστροφής και να κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις.

β. Όταν σιγουρευτείτε για την ορθότητα και πληρότητα όλων των στοιχείων

που συμπληρώσατε, πατήστε το κουμπί της επιβεβαίωσης.

Η απογραφή σας έχει ολοκληρωθεί.

γ. Αμέσως μετά θα λάβετε έναν Αποδεικτικό Κωδικό Απογραφής.

Παρακαλούμε να σημειώσετε ή να εκτυπώσετε αυτόν τον κωδικό. Αποτελεί

την απόδειξη της απογραφής σας.

δ. Σε επόμενο χρόνο θα λάβετε τον Προσωπικό Κωδικό Απογραφής σας στη

διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου, καθώς και στο κινητό σας.

Με αυτόν τον ατομικό και μοναδικό κωδικό θα μπορείτε σε επόμενο διά-

στημα να μπείτε στην εφαρμογή και να δείτε το φάκελο με τα στοιχεία σας

καθώς και τα στοιχεία της μισθοδοσίας σας από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

VI. Μετά την απογραφή σας

α. Σε περίπτωση που υπάρχουν διπλές ή παραπάνω εγγραφές για το ίδιο

ΑΦΜ, θα σας στείλουμε ειδοποίηση στην διεύθυνση που έχετε δηλώσει στο

TAXIS, ώστε να μπείτε και να επιλέξετε την σωστή εγγραφή.

Έτσι, αν κάποιος κακόβουλα εισάγει στοιχεία στο όνομά σας, θα επικοινω-

νήσουμε μαζί σας στην διεύθυνση που λαμβάνετε το εκκαθαριστικό της

εφορίας σας.

β. Αν συμβεί να υπάρξουν κάποιες άλλες εγγραφές με δικά σας στοιχεία, οι

οποίες όμως δεν θα έχουν τους κωδικούς από το εκκαθαριστικό σας, ενώ η

δική σας θα τους έχει, τότε θα κρατήσουμε την εγγραφή που έχει αυτούς

τους κωδικούς αγνοώντας τις υπόλοιπες εγγραφές.

Σας υπενθυμίζουμε ότι οι κωδικοί του εκκαθαριστικού σας (βλ. παραπάνω:

ΟΜΑΔΑ Α – Στοιχεία Ταυτοποίησης) είναι απαραίτητοι για αυτόν ακριβώς το

λόγο.

γ. Σε περίπτωση που περάσατε δύο εγγραφές με αντικρουόμενα στοιχεία

μέσω της παραπάνω διαδικασίας θα πρέπει να επιλέξετε την σωστή εγγρα-

φή, σβήνοντας τις όποιες εναλλακτικές καταθέσατε.

δ. Η Ενιαία Αρχή Πληρωμών, θα λάβει στοιχεία από τον εκκαθαριστή μισθο-

δοσίας σας και θα τα συγκρίνει με αυτά που δηλώσατε κατά την απογραφή,

ώστε να γίνει η διασταύρωση. Αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα ο εκκαθαριστής

θα επικοινωνήσει μαζί σας για να διορθώσει τα στοιχεία που έχει καταγε-

γραμμένα (π.χ. τον ΑΦΜ σας).

Για να μην υπάρξει πρόβλημα με την μισθοδοσία σας παρακαλούμε να αντα-

ποκριθείτε στην υποχρέωσή σας να απογραφείτε.

Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια εύχρηστη και απλή εφαρμογή για

να ολοκληρώσετε χωρίς μεγάλο κόπο την απογραφή σας.

Η συμμετοχή όλων σας θα αποτελέσει και το κλειδί για την επιτυχία αυτού

του έργου.

Ολόκληρη η διδακτέα ύλη που περικόπτεται από το Σεπτέμβριο στο Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.


Αναλυτικά το σχέδιο περικοπής διδακτέας ύλης που προωθεί το υπουργείο Παιδείας και θα ισχύσει από το Σεπτέμβριο (σ.σ. είναι προς υπογραφή από την υπουργό Α. Διαμαντοπούλου -βρίσκεται στα χέρια του γ.γ. Β. Κουλαίδη) στα μαθήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας Βιολογίας,Γεωγραφίας, Πληροφορικής στο Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.
Ειδικότερα :
Για την Ύλη της Βιολογίας στο Δημοτικό και Γυμνάσιο

Ε΄ & Στ΄ Δημοτικού
Στις προτάσεις μας για την ύλη του δημοτικού, γενικά ακολουθήθηκε η αρχή να μην διδάσκονται κείμενα που περιλαμβάνουν προαπαιτούμενες έννοιες Χημείας, τις οποίες οι μαθητές δε διαθέτουν καθώς επίσης, κείμενα που αντιστοιχούν σε υψηλότερο νοητικό επίπεδο, από αυτό της ηλικίας τους. Επιπλέον, προτείναμε να αποφεύγονται λεπτομέρειες δομής των οργανικών συστημάτων του ανθρώπου που περιλαμβάνονται στην ύλη, να δίνεται έμφαση στη λειτουργία και να γίνεται σύνδεση των παραγόντων που επηρεάζουν τη λειτουργία με την Υγεία.

Τέλος, προτείνεται να γίνεται η διδασκαλία όλων των θεμάτων Βιολογίας στο τέλος, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της διδασκαλίας των θεμάτων της Φυσικής και της Χημείας, κάτι που μπορεί και να εξασφαλίζει τη γνώση προαπαιτούμενων εννοιών.


Α΄ Γυμνασίου



Στο διδακτικό εγχειρίδιο που ισχύει, παρουσιάζονται οι λειτουργίες των οργανισμών από τους μονοκύτταρους οργανισμούς έως τον άνθρωπο με στόχο την προσέγγιση της εξελικτικής υπόστασης των οργανισμών. Δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για τη δομή συστημάτων που εξετάζονται στους διάφορους οργανισμούς οι οποίες ταλαιπωρούν τους μαθητές χωρίς να προσφέρουν στην ανάδειξη της εξελικτικής πορείας των οργανισμών.

Έτσι, προτείναμε να διατηρηθεί αυτή η δομή και να δοθεί έμφαση σε ομοιότητες και διαφορές των διαφόρων ομάδων οργανισμών με εξελικτική διάσταση σε δυο μόνο από τα επτά κεφάλαια του βιβλίου: (α) Της λειτουργίας της «Αναπαραγωγής» (κεφ. 6) και (β) Της λειτουργίας της «Στήριξης – Κίνησης» (κεφ. 5). Στα υπόλοιπα όμως κεφάλαια προτείνεται να διδάσκονται μόνο οι ενότητες που αφορούν τις διάφορες λειτουργίες της ζωής στον άνθρωπο, δεδομένου ότι οι μαθητές δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία (μέσα από μάθημα που να διδάσκεται υποχρεωτικά) να μελετήσουν τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τη ζωή τους.

Επιπλέον, προτείνεται η αναδιάταξη των κεφαλαίων, η πρόταξη αυτών που θα διδαχτούν με την υπάρχουσα δομή (μελέτη της συγκεκριμένης λειτουργίας από τους μονοκύτταρους οργανισμούς έως τον άνθρωπο) και η διάταξη των υπολοίπων με τρόπο που να μη θίγεται η ανάδειξη της λειτουργικής σχέσης των επιμέρους οργανικών συστημάτων.


Γ΄ Γυμνασίου


Προτείνεται να αφαιρεθεί ένα (1) κεφάλαιο από τα επτά (7). Συγκεκριμένα προτείνεται η απάλειψη από τη διδακτέα ύλη του κεφαλαίου 3 με τίτλο «Μεταβολισμός». Ο λόγος είναι ότι παρουσιάζει δυσκολίες στην προσέγγιση των εννοιών που περιλαμβάνει από τους μαθητές και εντάσσεται εμβόλιμα στη ροή των υπολοίπων κεφαλαίων. Ακόμη, προτείνεται αναδιάταξη των κεφαλαίων, ώστε να βοηθηθούν οι μαθητές να οικοδομήσουν τις απαραίτητες συνδέσεις μεταξύ των διδασκόμενων εννοιών κάποιες από τις οποίες αφορούν επιτεύγματα της σύγχρονης Βιολογίας και σχετίζονται με την καθημερινή πραγματικότητα του σύγχρονου ανθρώπου.




Γεωγραφία

Ε’ Δημοτικού

Κεφάλαιο 4

Αφαιρείται ο υπολογισμός των αποστάσεων σε χάρτη με βάση την κλίμακα. Είναι δύσκολος ο υπολογισμός αποστάσεων από τους μαθητές αυτής της ηλικίας επειδή δεν έχουν ακόμα διδαχθεί στα μαθηματικά τους την απλή μέθοδο ώστε να μπορούν να κάνουν τους υπολογισμούς που ζητούνται και αφετέρου το θέμα αυτό θα το διδαχθούν στην Α΄ Γυμνασίου.

Κεφάλαιο 6

Η μορφή και το σχήμα της Ελλάδας

Αφαιρείται ολόκληρο γιατί δεν προσθέτει κάτι για την περαιτέρω επεξεργασία. Ουσιαστικά επικαλύπτεται από τα υπόλοιπα κεφάλαια.

Τα κεφάλαια:

Κεφ. 25. Αλλαγές στην επιφάνεια της Γης

Κεφ. 26. Ο ρόλος των ηφαιστείων και των σεισμών στις αλλαγές της φύσης. Ο ρόλος των ηφαιστείων και των σεισμών στις αλλαγές της φύσης.

Κεφ. 27.Οι φυσικές καταστροφές στο χώρο της Ελλάδας

δεν θα διδαχθούν:

Α. γιατί η ίδια ύλη επαναλαμβάνεται τόσο στη ΣΤ΄ Δημοτικού όσο και στην Α΄ και Β΄ Γυμνασίου και

Β. γιατί είναι δύσκολες έννοιες για την ηλικία αυτή.

Κεφ. 31

Τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας

Δεν θα διδαχθεί επειδή έχει πολλές διαφορετικές έννοιες που πρέπει να διδαχθούν σε μόλις 1 διδακτική ώρα και αρκετές από αυτές είναι δύσκολες για τους μαθητές αυτής της ηλικίας (όπως αστυφιλία, αστικοποίηση, αστικός πληθυσμός, αστικό κέντρο, ποιότητα ζωής, ερήμωση περιφέρειας, πολεοδομικά προβλήματα, κοινωνική ανάπτυξη, ανάπτυξη αγροτουρισμού, κ.ά) και επιπλέον τα μεγάλα αστικά κέντρα αναφέρονται και στο επόμενο κεφάλαιο που είναι «Οι πόλεις της Ελλάδας».

Τα κεφάλαια:

Κεφ. 42. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και

Κεφ. 43. Η σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δε θα διδαχθούν γιατί αποτελούν ύλη τόσο στην ΣΤ΄ τάξη στο μάθημα Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή όσο και στη Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου, επιπλέον είναι δύσκολα για παιδιά αυτής της ηλικίας, γιατί συνήθως τους ζητείται να αποστηθίσουν πολλά ονόματα και πολλές έννοιες (π.χ ΕΟΚ, όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ- πολιτικό, εκτελεστικό, νομοθετικό, δικαστικό και την λειτουργία τους, π.χ. Κομισιόν, κ.α) που δεν τους είναι οικείες. Και μόνο οι έννοιες Ευρωπαϊκό ταμείο, Ταμείο Συνοχής, Περιφερειακό ταμείο, Ευρωζώνη αρκεί για να κάνει αυτό το μάθημα πολύ δυσνόητο για τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Είναι μάθημα που πρέπει ασφαλώς να γίνεται σε μεγαλύτερη τάξη και γίνεται, άρα δεν είναι απαραίτητο να διδαχθεί σε αυτή την τάξη.


Κεφ. 47

Το ελληνικό στοιχείο στις αρχαίες ελληνικές εστίες

Δεν θα διδαχθεί γιατί καλύπτεται και από την Ιστορία της Δ’ τάξης.


Στ’ Δημοτικού

Κεφ. 3

Οι γεωγραφικές συντεταγμένες της Γης

Δε θα διδαχθεί γιατί αποτελεί και ύλη της Α΄ Γυμνασίου.

Τα κεφ. 25-33

Δεν θα διδαχθούν επειδή η Ευρώπη και η Ε.Ε αποτελεί ύλη της Γεωγραφίας Β΄ Γυμνασίου και της ΣΤ΄ Δημοτικού στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής.


Α’ Γυμνασίου

ΜΑΘ. Β1.1: Ο πλανήτης Γη

Δεν θα διδαχθεί γιατί παρόμοια ύλη έχει διδαχθεί στη ΣΤ΄ Δημοτικού.

ΜΑΘ. Β3.3. Άνθρωποι και θάλασσα- Τα νησιωτικά κράτη

Δεν θα διδαχθεί γιατί το πρώτο μέρος του μαθήματος που αφορά στην κατανομή των ανθρώπων έχει διδαχθεί στην ΣΤ΄ τάξη και στο δεύτερο μέρος δεν τονίζονται τα χαρακτηριστικά της Ιαπωνίας ως νησιωτικό κράτος, που είναι ο κύριος στόχος του μαθήματος.

Τα Μαθήματα Β3.5., Β3.6., Β3.7. δεν θα διδαχθούν. Πρόκειται για απλή περιγραφική γεωγραφία που περιορίζεται στην ονοματολογία των ποταμών, απαιτεί μεγάλη απομνημόνευση ονομάτων, δεν γενικεύει τη σημασία των ποταμών για την ανθρώπινη ζωή, δεν συνδυάζεται με τη γενικότερη μορφολογία του εδάφους ώστε να εξηγηθεί το μέγεθος ή το είδος της ροής τους.

Β3.5. Τα ποτάμια της Ασίας

Β3.4. Τα ποτάμια της Αμερικής

Β3.5. Τα ποτάμια της Αφρικής-Τα ποτάμια της Αυστραλίας

ΜΑΘ. Β4.1. ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΑ Μιλώντας για την ηλικία της Γης

Δεν θα διδαχθεί γιατί έχει δύσκολες έννοιες. Επιπλέον είναι ένα μάθημα που δεν συνδέεται με τα επόμενα μαθήματα.


Β’ Γυμνασίου

Δεν θα διδαχθούν τα μαθήματα :

ΜΑΘ.6. Η Γεωλογική ιστορία της Ευρώπης και η ορογένεση

ΜΑΘ.7. Η διαμόρφωση του ανάγλυφου στην Ευρώπη

ΜΑΘ.8. Η γεωλογική ιστορία της Ελλάδας,

επειδή έχουν πολλούς και δύσκολους όρους

ΜΑΘ.11. Οι φυσιογραφικές περιοχές της Ευρώπης

Δε θα διδαχθεί γιατί επικαλύπτεται από άλλα κεφάλαια. Συγκεκριμένα καλύπτεται από τα επόμενα μαθήματα που αναφέρονται αναλυτικά στα όρη, τις πεδιάδες και τις συνθήκες ζωής των Ευρωπαίων σε αυτά τα περιβάλλοντα.

ΜΑΘ.13. Βαλτική και Βόρεια θάλασσα: Δύο θάλασσες του Ευρωπαϊκού Βορρά

Δεν θα διδαχθεί ώστε να διατεθεί η ώρα στη διδασκαλία της Θάλασσας της Μεσογείου, που είναι μεγαλύτερης σημασίας για μια μεσογειακή χώρα σαν την Ελλάδα.

Τα μαθήματα

ΜΑΘ.18. Τα βουνά και οι πεδιάδες της Ελλάδας

ΜΑΘ.20. Το κλίμα της Ελλάδας

ΜΑΘ.23. Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ελλάδας

ΜΑΘ.28. Η διοικητική διαίρεση της Ελλάδας

ΜΑΘ.31. Ο πληθυσμός της Ελλάδας

ΜΑΘ. 34. Οι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας

ΜΑΘ.40. Ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα

ΜΑΘ.44. Ο δευτερογενής τομέας στην Ελλάδα

ΜΑΘ.48. Ο τριτογενής τομέας στην Ελλάδα

Δεν θα διδαχθούν επειδή έχουν διδαχθεί στην Ε΄ Δημοτικού.

Μείωση και αναδιάταξη της ύλης στα Μαθηματικά του Ενιαίου Λυκείου, του Γυμνασίου και της Ε΄και ΣΤ΄τάξης του Δημοτικού Σχολείου

Οι αλλαγές αφορούν στην παράληψη ολόκληρων ενοτήτων, τμημάτων ενοτήτων, εργασιών, και σε κάποιες περιπτώσεις στην παράλειψη εφαρμογών και ασκήσεων. Παρουσιάζουμε ανά τάξη κάποιες από τις βασικότερες αλλαγές που προτείνονται και την τεκμηρίωση τους.

Από την ύλη της Ε΄ τάξης του ΔΣ αφαιρέθηκαν, κυρίως, σημεία όπου η στόχευση θεωρήθηκε ότι είναι ασαφής ή διαπιστώθηκε προβληματική αντιστοιχία στόχων και μαθηματικού περιεχομένου (π.χ. μετατροπή κλάσματος σε δεκαδικό αριθμό, διαχείριση αριθμών).

Αναφορικά με την Στ΄ τάξη, εξαιρέθηκαν κυρίαρχα μέρη του σχολικού εγχειριδίου, στα οποία εντοπίστηκαν προτάσεις διδακτικής διαχείρισης που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην προσέγγιση της μαθηματικής γνώσης (για παράδειγμα η διαδικαστική αντιμετώπιση της επίλυσης εξίσωσης).

Στην Α΄ Γυμνασίου υπάρχουν μειώσεις σε παραγράφους από τα πρώτα τρία κεφάλαια της Άλγεβρας όπου ήδη έχουν αντιμετωπιστεί στο Δημοτικό σχολείο. Επίσης αφαιρούνται τα προβλήματα εξισώσεων καθώς μελετούνται διεξοδικά στην Β΄ Γυμνασίου και στην παρούσα τους μορφή δεν αναδεικνύουν τη σημασία των εξισώσεων στην επίλυση τους. Τέλος μεταφέρεται μέρος του 7ου κεφαλαίου στην Β΄ Γυμνασίου, για μια πιο ισορροπημένη κατανομή της ύλης.

Στη Β΄ Γυμνασίου αφαιρείται η επίλυση τύπων λόγω της ιδιαίτερης γνωστικής δυσκολίας που έχουν για μαθητές αυτής της ηλικίας. Στη Γεωμετρία εξαιρούνται οι παράγραφοι που αναφέρονται στα διανύσματα, λόγω του ότι οι μαθηματικές πτυχές της έννοιας είναι αρκετά δυσνόητες για αυτή την ηλικία των μαθητών και οδηγούν σε συμπεριφορές χειρισμού συμβόλων και όχι κατανόησης.

Στη Γ΄ Γυμνασίου εξαιρούνται παράγραφοι και υποπαράγραφοι του 1ου κεφαλαίου της Άλγεβρας, που θα διδαχθούν στην Α΄ Λυκείου, με ταυτόχρονη εξαίρεση εφαρμογών και ασκήσεων. Τα εξαιρούμενα είναι τεχνικά και δύσκολα τμήματα της ύλης που δεν συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων στο πλαίσιο της Γ΄ Γυμνασίου, που είναι η εισαγωγή στον αλγεβρικό λογισμό. Στη Γεωμετρία εξαιρούνται από την διδασκαλία παράγραφοι του 1ου κεφαλαίου, επειδή οι σχετικές έννοιες αναπτύσσονται διεξοδικά στην Α΄ Λυκείου.

H μείωση και η αναδιάρθρωση της ύλης της Άλγεβρας Α΄ και Β΄ Λυκείου προβλέπει να αφαιρεθούν θέματα που έχουν διδαχθεί στο γυμνάσιο, όπως ανισώσεις πρώτου βαθμού, απλά γραμμικά συστήματα 2x2 κ.α., και να αφιερωθεί περισσότερος χρόνος στην κατανόηση και εμπέδωση των εννοιών μέσα από την ανάπτυξη πολλαπλών αναπαραστάσεων τους, καθώς και τη χρήση τους στην επίλυση προβλημάτων. Επίσης, για την καλύτερη διαχείριση της ύλης, και με δεδομένο ότι η διδακτέα ύλη της Α΄ Λυκείου θεωρείται «φορτωμένη», μεταφέρεται η τριγωνομετρία της Α΄ Λυκείου στην Β΄ Λυκείου. Παράλληλα, για να μην επιβαρυνθεί η διδακτέα ύλη της Β΄Λυκείου, αφαιρούνται ορισμένοι παράγραφοι της διδακτέας ύλης της τριγωνομετρίας Β΄ Λυκείου.

Από τη διδακτέα ύλη της Γεωμετρίας Α΄ και Β΄ Λυκείου αφαιρούνται τα Βασικά Γεωμετρικά σχήματα (κεφάλαιο 2 της Α΄ Λυκείου) το οποίο περιέχει ύλη γνωστή από το Γυμνάσιο και τα Στερεά σχήματα (κεφάλαιο 13 της Β΄ Λυκείου). Αφαιρούνται επίσης τμήματα της ύλης που η παρουσίαση τους είναι αποσπασματική (όπως τα εγγράψιμα τετράπλευρα από την ύλη της Α΄ Λυκείου). Τέλος το κεφάλαιο της ομοιότητας μεταφέρεται από την Α΄ Λυκείου στη Β΄ Λυκείου ώστε να γίνει δυνατή η ολοκλήρωση της ύλης της Α΄ Λυκείου, χωρίς να επιβαρύνει την αντίστοιχη ύλη της Β΄ Λυκείου, λόγω της αφαίρεσης του κεφαλαίου 13.

Αναφορικά με τα μαθηματικά της Β΄Λυκείου Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, αφαιρούνται από τη διδακτέα ύλη τμήματα που περιέχουν έννοιες γνωστές στους μαθητές (προβολή διανύσματος σε διάνυσμα), ή η διαπραγμάτευσή τους δεν συνεισφέρει επιπλέον στην εννοιολογική κατανόηση αλλά μόνο στον αλγεβρικό χειρισμό εξισώσεων, όπως η γενική εξίσωση κωνικών τομών. Επίσης αφαιρούνται η Ευκλείδεια Διαίρεση και η Διαιρετότητα γιατί μετά την αφαίρεση από την ύλη τα προηγούμενα χρόνια του Μέγιστου Κοινού Διαιρέτη και των Πρώτων Αριθμών, αποτελούν δύο ξεκομμένες ενότητες που δεν προσφέρουν ουσιαστική γνώση στον μαθητή.

Από τη διδακτέα ύλη των Μαθηματικών Γ΄Λυκείου Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης αφαιρούνται τμήματα που αφορούν αποκλειστικά σε μηχανιστικούς υπολογισμούς που γίνονται χωρίς να απαιτείται μαθηματική κατανόηση (κανόνες De L’ Hospital) ή η κατανόηση τους δεν είναι εύκολη από τους μαθητές (αόριστο ολοκλήρωμα). Ειδικότερα, όσον αφορά στο αόριστο ολοκλήρωμα, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τους μαθητές να κατανοήσουν πράξεις μεταξύ συνόλων συναρτήσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη χρήση κανόνων και τεχνικών ολοκλήρωσης χωρίς ουσιαστική κατανόηση. Επιπλέον η διδασκαλία του αορίστου ολοκληρώματος δεν έχει ουσιαστικό νόημα, από τη στιγμή που έχει ήδη αφαιρεθεί από τη διδακτέα ύλη το κεφάλαιο των διαφορικών εξισώσεων.


Πληροφορική-Τεχνολογία

Σύμφωνα με τις σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις, η διδασκαλία της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο δεν πρέπει έχει ως στόχο την κατάρτιση των μαθητών σε ζητήματα τεχνολογικού χαρακτήρα. Περιλαμβάνει πολύ περισσότερα πράγματα από το να μπορούν οι μαθητές να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές. Ενδεικτικά αναφέρονται δεξιότητες αναζήτησης και αξιολόγησης πληροφοριών, νέες μεθοδολογίες επίλυσης προβλημάτων, ζητήματα ασφάλειας και δεοντολογίας, πληροφορική κουλτούρα κ.α.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στα Π.Σ. της Πληροφορικής διδακτέα ύλη έχουν διπλό στόχο:

Τον εξορθολογισμό της ύλης, ώστε να μην επικεντρώνεται σε τεχνικές λεπτομέρειες (οι οποίες μεταβάλλονται και αλλάζουν ταχύτατα) αλλά στην κατανόηση βασικών εννοιών και στην οικοδόμηση γνώσεων διαχρονικής αξίας για έννοιες, μέσα και διαδικασίες της Πληροφορικής.

Την εμπέδωση ότι το μάθημα της Πληροφορικής δεν πρέπει να έχει γνωσιοκεντρικό ή βιβλιοκεντρικό χαρακτήρα αλλά σαφή εργαστηριακό προσανατολισμό. Οι διδακτικοί στόχοι των Π.Σ. προτείνεται να επιτευχθούν μέσα από την εμπλοκή των μαθητών σε αυθεντικές δραστηριότητες, οι οποίες θα πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να προωθούν.

Γυμνάσιο

Έτσι για το μεν Γυμνάσιο δεν προτείνονται παρεμβάσεις στη διδακτέα ύλη. Οι προτάσεις αφορούν στις ακολουθούμενες διδακτικές προσεγγίσεις στη σχολική πρακτική και δίνουν έμφαση στην εμπλοκή των μαθητών σε μαθησιακές δραστηριότητες και συνθετικές εργασίες που υλοποιούνται στο εργαστήριο Πληροφορικής.

Α’ Λυκείου

Στο αντίστοιχο μάθημα πληροφορικής της Α’ Λυκείου με ανάλογη λογική περικόπτονται τα κεφάλαια 1 (Γενική επισκόπηση των εφαρμογών της πληροφορικής), 5 (Κατηγορίες υπολογιστών), 7 (Προγραμματιστικά περιβάλλοντα), 8 (Πληροφοριακά Συστήματα).

Επίσης στο μάθημα της Τεχνολογίας της Α’ Λυκείου προτείνεται να μη διδάσκεται το Δεύτερο Μέρος του σχολικού βιβλίου.


Β’ & Γ’ Λυκείου

Στο μάθημα Εφαρμογές Υπολογιστών της Β’ ή Γ’ Λυκείου περικόπτεται το κεφάλαιο 11 (Πολυμέσα)

Στο μάθημα επιλογής Πολυμέσα-Δίκτυα της Γ’ Λυκείου περικόπτονται τα κεφάλαια 8-13 (Δίκτυα) αφού έχουν σημαντικό βαθμό αλληλοεπικάλυψης με την αντίστοιχη ύλη του μαθήματος «Εφαρμογές Υπολογιστών» της Β’ Λυκείου.

Για το μάθημα «Εφαρμογές Λογισμικού» (επιλογής Γ’ Λυκείου) δεν προτείνονται παρεμβάσεις στη διδακτέα ύλη.

Για το μάθημα «Τεχνολογία Υπολογιστικών Συστημάτων και Λειτουργικά Συστήματα» (επιλογής Γ’ Λυκείου) δεν προτείνονται παρεμβάσεις στη διδακτέα ύλη.


ΧΗΜΕΙΑ


Β΄ Γυμνασίου

Δίνεται έμφαση στην ποιοτική κατανόηση των φαινομένων και όχι στις αριθμητικές εφαρμογές (πχ στη διδασκαλία της περιεκτικότητας διαλυμάτων).

Αφαιρούνται ενότητες που διδάσκονται στη Χημεία της Γ΄ Γυμνασίου ή στη Βιολογία (πχ., Οξυγόνο, Διοξείδιο του άνθρακα, κλπ), ενώ προτείνεται η διδασκαλία 2 ενοτήτων για το έδαφος (πετρώματα, ορυκτά, μεταλλεύματα, ρύπανση του εδάφους) γιατί οι σχετικές έννοιες δε διδάσκονται πουθενά αλλού στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.



Γ΄ Γυμνασίου

Προτείνεται η αναδιάταξη της σειράς διδασκαλίας των κεφαλαίων, ώστε να επιτευχθεί μια πιο σφαιρική και ολοκληρωμένη κάλυψη της διδακτέας ύλης και να επέλθει, εν μέρει, κάποιος συγχρονισμός με το μάθημα της Βιολογίας, μέσω της πρόταξης ενοτήτων που αφορούν στη Χημεία του άνθρακα.

Αφαιρούνται ενότητες που είναι δυσνόητες για μαθητές/ριες αυτής της ηλικίας (πχ, οι αντιδράσεις απλής αντικατάστασης), ενότητες που δεν κρίνεται απαραίτητη η διδασκαλία τους στην τάξη αυτή (πχ, αλκάλια, αλογόνα), καθώς και ενότητες που προσεγγίζονται στη Βιολογία, ή σε επόμενες τάξεις στη Χημεία (πχ, υδατάνθρακες-πρωτεΐνες-λίπη).


Α΄Λυκείου

Αφαιρούνται ενότητες που έχουν ήδη διδαχθεί στη Χημεία ή τη Φυσική του Γυμνασίου (π.χ. γνωρίσματα της ύλης, μάζα-όγκος-πυκνότητα, δομικά σωματίδια της ύλης και ταξινόμηση της ύλης, το pH/πε-χα), ενότητες που διδάσκονται διεξοδικά στη Φυσική Γενικής Παιδείας της Γ΄ τάξης Λυκείου (Πυρηνική χημεία), καθώς και έννοιες δυσνόητες που δεν ταιριάζουν σε ένα μάθημα Γενικής Παιδείας (πχ οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις).

Προτείνεται αρχικά να μην δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ονοματολογία των ενώσεων, αλλά να επισημανθούν οι βασικές αρχές της, καθώς η σχετική μάθηση αναμένεται να επέλθει μέσα από εφαρμογές στη διάρκεια της χρονιάς.


Β΄Λυκείου Γενικής Παιδείας

Αφαιρούνται υποενότητες που αναφέρονται στην ανάλυση των οργανικών ενώσεων, στις παρασκευές διαφόρων ουσιών (αλκανίων, αλκενίων, ακετυλενίου, αλκοολών, φαινολών) και στην κατάταξη και τις αναγωγικές ιδιότητες μονοσακχαριτών, γιατί περιέχουν πολύ εξειδικευμένη γνώση που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ένα μάθημα γενικής παιδείας.

Επίσης αφαιρούνται ενότητες που έχουν επαρκώς διδαχθεί στο μάθημα της χημείας Γ’ τάξης Γυμνασίου (πετρέλαιο-προϊόντα πετρελαίου, βενζίνη, καύση-καύσιμα).


Β΄Λυκείου θετικής κατεύθυνσης

Αφαιρούνται έννοιες δυσνόητες και όχι ουσιώδεις για ένα μάθημα κατεύθυνσης, των οποίων η ουσιαστική κατανόηση απαιτεί περισσότερες ώρες διδασκαλίας, καθώς και μια ενότητα που περιγράφει τη διεξαγωγή μιας εργαστηριακής άσκησης η οποία δε κρίνεται αποτελεσματική και αναγκαία για τη μάθηση των σχετικών εννοιών. Τέλος, παραμένουν έννοιες που χρειάζονται για τη διδασκαλία της Βιολογίας (πχ, δεσμός υδρογόνου, ώσμωση και ωσμωτική πίεση).


Αλλαγές στην διδακτέα ύλη της Φυσικής Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου



Ε’ & Στ Δημοτικού


Η πλειονότητα των κειμένων που αφορούν των μικρόκοσμο προτείνεται να αφαιρεθούν. Η αλλαγή αυτή είναι σύμφωνη με τα ισχύοντα στα Αναλυτικά Προγράμματα για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση της Αγγλίας, Γαλλίας, Βαυαρίας (Γερμανία) [τριών παραδοσιακά διαφορετικών «σχολών» της Ευρώπης], Φιλανδίας, Σουηδίας (δυο σύγχρονων Προγραμμάτων Σπουδών που θεωρούνται πολύ πετυχημένα), Ιταλίας (μελετήθηκε η αναθεώρησή του η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την πρώτη αποτυχία στο PISA), Αυστραλίας και Καναδά.



Β Γυμνασίου

Περιορίζεται η πολυπλοκότητα της περιγραφής της κίνησης.

Η μελέτη και εφαρμογή των νόμων του Νεύτωνα περιορίζεται σε μία διάσταση.

Περιορίζεται η πολυπλοκότητα της διδασκαλίας του έργου δύναμης και της ενέργειας (Δύναμη και μετατόπιση ομόρροπες).

Περιορίζεται η έκταση της διδασκαλίας της ισχύος.

Περικόπτεται ύλη που έχει διδαχθεί στο Δημοτικό (Πηγές ενέργειας, Διάδοση θερμότητας).

Περικόπτεται ύλη που προβλέπεται να διδαχθεί στο Λύκειο (Απόδοση μιας μηχανής, Μέτρηση θερμότητας, Θερμική ενέργεια, Δυνάμεις μεταξύ μορίων και εσωτερική ενέργεια).

Περιορίζεται η έκταση της διδασκαλίας των αλλαγών κατάστασης της ύλης, με αφαίρεση της λανθάνουσας θερμότητας τήξης και βρασμού.

Περιορίζεται η χρήση των μοντέλων του μικρόκοσμου.


Γ Γυμνασίου

Δεν διδάσκεται η ηλέκτριση με επαγωγή.

Περιορίζεται η πολυπλοκότητα της διδασκαλίας της διαφοράς δυναμικού στο ηλεκτρικό κύκλωμα.

Η μελέτη των ηλεκτρικών διπόλων περιορίζεται στους αντιστάτες.

Η μελέτη των ηλεκτρικών κυκλωμάτων περιορίζεται σε εκείνα με δύο αντιστάτες και μία πηγή.

Διδάσκονται μόνο οι εφαρμογές του φαινομένου Joule.

Περιορίζεται η διδασκαλία των κατόπτρων μόνο στα επίπεδα κάτοπτρα.

Δεν διδάσκεται η ανάλυση του φωτός και το χρώμα.

Δεν διδάσκονται τα σχετικά με τα είδωλα φακών, τα οπτικά όργανα και το μάτι.

Περιορίζεται η χρήση των μοντέλων του μικρόκοσμου.


Α Λυκείου

Στη δυναμική στο επίπεδο, περιορίζεται η έκταση της διδασκαλίας της οριζόντιας βολής και των εφαρμογών της κεντρομόλου δύναμης.

Η διδασκαλία της βαρύτητας περιορίζεται μόνο στην παρουσίαση του νόμου της παγκόσμιας έλξης.

Δεν μελετάται η διατήρηση της κινητικής ενέργειας στην κρούση.

Δεν διδάσκεται η συσχέτιση της δυναμικής ενέργειας με το έργο συντηρητικής δύναμης.


B Λυκείου Γενικής Παιδείας

1) Υποβαθμίζεται η διδασκαλία της ηλεκτρικής δυναμικής ενέργειας στη Φυσική Γενικής Παιδείας και αναβαθμίζεται στη Φυσική Κατεύθυνσης.

2) Περιορίζεται ο φορμαλισμός στη διδασκαλία της διαφοράς δυναμικού.

3) Κατά την επίλυση προβλημάτων, η μελέτη των ηλεκτρικών αλληλεπιδράσεων περιορίζεται σε δύο μόνο φορτία. Επιπλέον αφαιρούνται προβλήματα που διδάσκονται στη Φυσική Κατεύθυνσης.

4) Υποβαθμίζεται η διδασκαλία της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής στη Φυσική Γενικής Παιδείας και αναβαθμίζεται στη Φυσική Κατεύθυνσης.

5) Δεν διδάσκονται οι μηχανικές ταλαντώσεις. (Η διδασκαλία περιορίζεται σε όσα χρειάζονται για την πραγματοποίηση της προβλεπόμενης εργαστηριακής άσκησης: Προσδιορισμός της έντασης της βαρύτητας με τη βοήθεια του απλού εκκρεμούς).


Β Λυκείου Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης

Περιορίζεται ο φορμαλισμός σε προβλήματα υπολογισμού της απόδοσης θερμικής μηχανής

Κατά την επίλυση προβλημάτων, η μελέτη των ηλεκτρικών αλληλεπιδράσεων περιορίζεται σε δύο μόνο φορτία.

Περιορίζεται η έκταση της διδασκαλίας της κίνησης φορτισμένων σωματιδίων μέσα σε ομογενές ηλεκτροστατικό πεδίο (Δεν διδάσκεται η κίνηση με αρχική ταχύτητα κάθετη στις δυναμικές γραμμές).

Περιορίζεται η έκταση της διδασκαλίας της κίνησης φορτισμένων σωματιδίων μέσα σε μαγνητικό πεδίο (Δεν διδάσκεται η κίνηση με τυχαία γωνία ως προς τις δυναμικές γραμμές και η κίνηση σε ανομοιογενές μαγνητικό πεδίο).

Η αρχή διατήρησης της ενέργειας στο φαινόμενο της επαγωγής διδάσκεται ποιοτικά στο πλαίσιο παρουσίασης της θεωρίας και ποσοτικά στο πλαίσιο επίλυσης προβλημάτων.

Δεν διδάσκονται ως θεωρία, και προτείνονται ως προβλήματα, τμήματα της ύλης στην ηλεκτρομαγνητική επαγωγή.

Αφαιρούνται κατηγορίες προβλημάτων ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής που χαρακτηρίζονται από αυξημένη πολυπλοκότητα και αυξημένο μαθηματικό φορμαλισμό.
esos

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα κατατεθεί την Τετάρτη 23 Ιουνίου.


Το νομοσχέδιο θα δοθεί τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα και θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη 23 Ιουνίου.Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

GOOGLE ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

GOOGLE για εκπαιδευτικούς. Πατήστε εδώ
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΟΕ


Σχετικά με τη Συλλογή «στατιστικών στοιχείων» για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου από Σχολικό Σύμβουλο.

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ, αφού έλαβε υπόψη του την απόφαση του Α’ Συλλόγου Π.Ε.Αθηνών σχετικά με τη Συλλογή «στατιστικών στοιχείων» για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου από το Σχολικό Σύμβουλο κ.Πατσάλη Χρίστο αποφάσισε τα εξής:
Το ερωτηματολόγιο με τίτλο «Στατιστικά Στοιχεία» που στάλθηκε από το συγκεκριμένο Σχολικό Σύμβουλο στα δημοτικά σχολεία του 3ου Γραφείου Π.Ε. Αθηνών, περιέχει ερωτήματα με τα οποία ο διευθυντής καλείται ν’ αναλάβει ρόλο αξιολογητή – ελεγκτή του παιδαγωγικού έργου των εκπαιδευτικών και δε διασφαλίζεται ότι τα συμπεράσματα που θα προκύψουν δε θα χρησιμοποιηθούν εναντίον τους.
Για το λόγο αυτό, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

-Καλεί το Σχολικό Σύμβουλο να αποσύρει το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο

-Καλεί τους συναδέλφους διευθυντές και εκπαιδευτικούς να μη το συμπληρώσουν και τους παρέχει πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη για την πράξη τους αυτή.Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΝΟΥΤΣΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΑΓΩΝΑ


H Εθνική μας ενισχύθηκε από τους μαρτυρικούς Έλληνες τηλεθεατές, οι οποίοι για 90+ λεπτά έστελναν κύματα θετικής ενέργειας στη Νότια Αφρική παρά τα μαρτύρια που τραβούσαν από τη μετάδοση του ματς.
Από τη μία ο Παύλος Παπαδημητρίου να κάνει την μετάδοση – φουστανέλα της ζωής του, ουρλιάζοντας παραινέσεις στους παίκτες, κάνοντας μακούμπες στους αντιπάλους και σπάζοντας τα νεύρα κάθε ανθρώπου που θέλει να ακούσει κανονική μετάδοση και όχι την κατάθεση μιας πουρουπουπιασμένης ψυχής.
Από την άλλη ο Νίκος Καρούλιας, που, ναι μεν δεν ούρλιαζε, αλλά εκείνα τα «έτσι, έτσι», τα «εκεί, εκεί» και τα «αυτό, αυτό» που έλεγε παρέπεμπαν σε μεταφρασμένο γερμανικό πορνό. Η διοίκηση της ΕΡΤ μήπως θα μπορούσε να μεταδώσει το επόμενο ματς με την Αργεντινή σε δύο κανάλια, με δύο σπορτκάστερ; Το ένα να είναι το hot και το άλλο τo medium όπως στο κάρι.Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Aναγκαία η αναγραφή των διατροφικών πληροφοριών στα είδη που πωλούν οι κινηματογράφοι Multiplex...


Στην πολύ σημαντική οδηγία την οποία ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πληροφόρηση των καταναλωτών σε θέματα τροφίμων, αναδεικνύεται για πρώτη φορά το μεγάλο θέμα των θερμιδικών βομβών που καταναλώνουν χωρίς να το γνωρίζουν πολλοί θεατές των κινηματογράφων (κυρίως στις αλυσίδες multiplex). Οι θερμιδικές αυτές βόμβες (ποπ κορν, νάτσος, αναψυκτικά κ.λπ.) που σερβίρονται μέχρι σήμερα χύμα -σε προτυπωμένες όμως συσκευασίες- δεν αναγράφουν καμία διατροφική πληροφορία. Έτσι
ένα παιδί ή ένας νέος που καταναλώνει ένα μεγάλο ποπ κορν (200 gr), και ένα μεγάλο αναψυκτικό τύπου κανονικής cola, καταναλώνει 1300 με 1500 θερμίδες, χωρίς ούτε το ίδιο ούτε οι γονείς του να συνειδητοποιούν. Λαμβάνει δηλαδή ενάμιση κανονικό γεύμα με αρνητική διατροφική αξία (γεμάτο κορεσμένα λίπη, αλάτι και ζάχαρη). Αντίστοιχα μεγάλο αριθμό θερμίδων λαμβάνει και αν καταναλώσει άλλα δημοφιλή κινηματογραφικά σνακ (ένα νάτσιος με τυρί 716 θερμίδες, ένα χοτ ντογκ 653 θερμίδες). Οι καταναλωτές που προσέρχονται στους κινηματογράφους δεν έχουν ως βασικό μέλημα το φαγητό και συνεπώς είναι πολύ περισσότερο ευάλωτοι στην κατανάλωση μεγάλου αριθμού θερμίδων που δεν είχαν προγραμματίσει.
Το φαινόμενο αυτό που συνεισφέρει σημαντικά στις επιδημίες παχυσαρκίας και νεανικού διαβήτη που μαστίζουν σήμερα ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναδεικνύεται για πρώτη φορά, στην οδηγία που ψηφίστηκε σήμερα και προβλέπει ότι:
"Υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από κινηματογράφους - εξαιρουμένων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων - εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού όταν το τρόφιμο συσκευάζεται στο σημείο πώλησης σε τυποποιημένες συσκευασίες η περιεκτικότητα των οποίων είναι προκαθορισμένη και, κατά συνέπεια, η τελική ποσότητα και το περιεχόμενο σε τρόφιμο ή ποτό είναι στοιχεία προσδιορισμένα και μετρήσιμα".
Το αν θα είναι υποχρεωτική ή όχι η αναγραφή των σχετικών διατροφικών πληροφοριών θα αποφασιστεί σε επόμενη φάση, όμως η κατεύθυνση την οποία θέτει το Ευρωκοινοβούλιο είναι σαφής και θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψη από όλους τους φορείς που προσφέρουν τα σχετικά προϊόντα.
Tης Όλγας Σαράφη
press-gr

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΡΟΣΙΑ


Οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν από αύριο και το Σαββατοκύριακο θα είναι σε κανονικά για την εποχή επίπεδα . Για την Παρασκευή οι αραιές νεφώσεις τις μεσημεριανές ώρες θα αυξηθούν στα κεντρικά και στα βόρεια ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και λίγες σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Νότιο Αιγαίο από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις και θα φτάσουν και τα 6 Beaufort, στο Κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις και θα φτάσουν τα 5 Beaufort, στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και θα φτάσουν τα 4 Beaufort, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις και τοπικά θα φτάσουν τα 4 Beaufort. H θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντκή πτώση και θα κυμανθεί στα Βόρεια από 19- 33 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά από 20-35 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά από 21-35 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 21-36 βαθμούς Κελσίου.
meteo-news

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ


Διαβάστε τον κατάλογο και θα διαπιστώσετε ότι ο χαραχτηρισμός εργασιακός μεσαίωνας δεν είναι υπερβολικός. Δείτε εδώ

Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Έφτιαξαν "κόμμα" οι 9 ανεξάρτητοι βουλευτές


Για να έχουν ευννοϊκότερη κοινοβουλευτική μεταχείριση σαν ομάδα, αλλά και κάποιον να βγαίνει μπροστά και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα τους ως ανεξάρτητων, οι 9 ανεξάρτητοι βουλευτές, από τρία διαφορετικά κόμματα, ενώθηκαν.
Έτσι σήμερα πριν λίγο εξέλεξαν εκπρόσωπο τους τον Κουβέλη, που πήρε 6 ψήφους, έναντι 3ων της Σακοράφα! Τον Κουβέλη ψήφισαν οι τέσσερις ανεξάρτητοι από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο Κιλτίδης με την Μπακογιάννη, ενώ οι τρεις ψήφοι της Σακοράφα ήταν των "ανεξαρτήτων του ΠΑΣΟΚ".
antiitroktiko.blog
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Πολύ καλό πρόγραμμα μισθοδοσίας

Πρόγραμμα μισθοδοσίας, βεβαίωσης αποδοχών και υπολογισμού φόρου, μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών» από 1-6-2010 με όλες τις τελευταίες αλλαγές, του Χρήστου Θωμά. Δείτε εδώ
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Ανακοίνωση για τα 800 σχολεία αναμορφωμένου προγράμματος


Το Δ.Σ. της ΔΟΕ, σε συνέχεια της απόφασής του της 15ης /6/2010, σχετικά με τη λειτουργία των 800 σχολείων αναμορφωμένου προγράμματος, καλεί:

* Την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επανεξετάσει το θέμα με βάση τις θέσεις που εκφράστηκαν από τη ΔΟΕ στη συνάντηση της 14ης/6/2010.
* Τους Συλλόγους Διδασκόντων των 800 σχολείων να συνεδριάσουν και να τοποθετηθούν στο θέμα, με βάση τις ψηφισμένες θέσεις του κλάδου για το Ολοήμερο Σχολείο, αποστέλλοντας τις σχετικές αποφάσεις στη ΔΟΕ.Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".