Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010
ΓΣΕΕ: 'ΩΜΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ' ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ
«Αντισυνταγματικό» χαρακτήρισε σήμερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, κάνοντας λόγο για «μεγίστη εκτροπή»...
Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο Γιάννης Παναγόπουλος διεμήνυσε ότι θα επιχειρηθεί ανατροπή της ρύθμισης «με κάθε τρόπο».
«Το προεδρικό διάταγμα του κ. Λοβέρδου, πέραν του ότι συνιστά ωμή συνταγματική παραβίαση και κατάργηση κάθε κανόνα εργατικού δικαίου, ανατρέπει οποιαδήποτε προστασία για τους ανθρώπους του μόχθου», τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ πρόσθεσε ότι «σε μια χώρα που δεν υπάρχει κανένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους εργαζόμενους, η απελευθέρωση των απολύσεων, η μείωση των αποζημιώσεων στο μισό, η κατάργηση ρυθμίσεων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της διαιτησίας, αποτελούν τη μεγίστη εκτροπή για τις εργασιακές σχέσεις, την ασφάλεια στην εργασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Προανήγγειλε δε κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι «με κάθε τρόπο, συνδικαλιστικό και νομικό, θα αντιπαλέψουμε αυτό το νομοθέτημα».
Σε προγενέστερη ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για «εξόφθαλμα αντισυνταγματικές και παράνομες ρυθμίσεις», προειδοποιώντας με προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.
«Ότι δεν κατάφεραν επί 10ετίας οι βιομήχανοι το παίρνουν σήμερα με την αρωγή της τρόικας και τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο την κρίση. Το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος ωχριά μπροστά στο μνημόνιο που έχει προηγηθεί», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της ΓΣΕΕ.
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Θύελλα» αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε το επίμαχο σχέδιο προεδρικού διατάγματος.
Η γενική γραμματεία του Κ.Κ.Ε., Αλέκα Παπαρήγα, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης. «Το Προεδρικό Διάταγμα δείχνει ότι και αυτή (η κυβέρνηση) και οι σύμμαχοί της είναι κυριολεκτικά αδίστακτοι. Οδεύουμε σε ένα εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα στον 21ο αιώνα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Κ.Κ.Ε. γίνεται λόγος για «κλιμάκωση του πολέμου σε βάρος της εργατικής τάξης και ειδικά των νέων εργαζομένων».
Έκκληση στον Κάρολο Παπούλια να «αναπέμψει το Προεδρικό Διάταγμα» απηύθυνε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «ωμή θεσμική εκτροπή».
«Η σπουδή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του Μνημονίου με Προεδρικά Διατάγματα και να προχωρήσει σε μια πολιτική κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων με Προεδρικά Διατάγματα, αποτελεί ωμή θεσμική εκτροπή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αρμοδιότητα, αλλά και ευθύνη να ελέγξει και να αναπέμψει αυτό το Προεδρικό Διάταγμα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «η Βουλή πρέπει να συζητήσει και να αποφασίσει δημοκρατικά σε σχέση με τα εργασιακά. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί εκτροπή, αντίστοιχη της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί από τη μεταπολίτευση και μετά», κατέληξε ο πρόεδρος του Συνασπισμού.
ΤΑ ΝΕΑ Οnline
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου