RSS

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Γυναίκα ανέλαβε τη διεύθυνση Τροχαίας Κορίνθου

Για πρώτη φορά στην ιστορία του τμήματος

Σε γυναικεία χέρια και η διοίκηση του τμήματος τροχαίας Κορίνθου. Για πρώτη φορά στη Κόρινθο την διεύθυνση του τμήματος τροχαίας αναλαμβάνει μια γυναίκα και συγκεκριμένα η κ. Μαρία Καρβουνίδου που διαδέχθηκε στη θέση τον Λεωνίδα Κολαίτη που ανέλαβε διοικητής του αστυνομικού τμήματος Κορίνθου.

Σχόλιο: Να ελπίζουμε εμείς οι διερχόμενοι το νομό Κορίνθου στην αυξημένη γυναικεία ευαισθησία και ως εκ τούτου το σβήσιμο καμιάς κλήσης;
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

Ισχυρές ενδείξεις ότι η τήρηση της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, υποστηρίζει νέα μελέτη η οποία δημοσιεύεται στο έγκριτο αμερικανικό περιοδικό διατροφής "American Journal of Clinical Nutrition".

Η έρευνα είναι η πρώτη μελέτη που αξιολογεί τη σχέση της παραδοσιακής μεσογειακής δίαιτας με τον καρκίνο του μαστού σε χώρες της Μεσογείου. Έγινε σε δείγμα 14.807 γυναικών, οι διατροφικές συνήθειες των οποίων καταγράφηκαν για δέκα χρόνια.

Από αυτές, οι 240 εμφάνισαν καρκίνο του μαστού μετά την εμμηνόπαυση. Από τη μελέτη της οποίας επικεφαλής είναι ο καθηγητής Δημήτρης Τριχόπουλος, φάνηκε ότι
όσες ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή, βάση της οποίας είναι το αγνό παρθένο ελαιόλαδο ήταν ως ένα βαθμό προστατευμένες από αυτή τη μορφή καρκίνου του μαστού, η οποία σε γενικές γραμμές είναι συχνότερη από τον προεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού, ο οποίος έχει συνήθως γενετική βάση.

Η μελέτη που έγινε από το εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Χάρβαρντ και την Ακαδημία Αθηνών και στηρίχθηκε στο πρόγραμμα ΕΠΙΚ, εξηγεί γιατί τα περιστατικά μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού στις μεσογειακές χώρες, είναι χαμηλότερα, σε σχέση με άλλες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, αλλά και της Αμερικής.
apolitistosteki

Σχόλιο:Η παρουσία και μόνο του καθηγητή, Δημήτρη Τριχόπουλου, ως επικεφαλής της έρευνας εγγυάται ότι τα πορίσματα της μελέτης είναι άξια προσοχής.

Ο Ριβάλντο ζητάει συγνώμη

Με δική του πρωτοβουλία, την οποία αποδέχθηκε η νέα διοίκηση, Ο Ριβάλντο επισκέφθηκε το βράδυ της Πέμπτης το Καραϊσκάκη μετά από αρκετά χρόνια και σε όποιον τον ρωτούσε έλεγε ότι είναι οπαδός της ομάδας και πως έχει μετανιώσει για τις χειρονομίες που έκανε ως παίκτης.
champions.day.gr

Σχόλιο: Δεκτή η συγνώμη.

Διαδικτυακή ενημερότητα

Μέσω ίντερνετ θα μπορούν να λαμβάνουν από τον Σεπτέμβρη την ασφαλιστική τους ενημερότητα οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, οπότε και θα μπει τέλος στην ταλαιπωρία, την αναμονή και τις ουρές.
News247

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΥΤΗ -ΕΥΤΥΧΩΣ- Η ΕΛΛΑΔΑ


Δύο Ελληνόπουλα, χάλκινοι ολυμπιονίκες Βιολογίας.
Μία νίκη για την Ελλάδα και την ταλαιπωρημένη ελληνική κοινωνία χάρισαν δύο Έλληνες μαθητές -από τους τέσσερις που συγκροτούσαν την αποστολή- στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας, που έγινε στην περιοχή Changwon της Ν. Κορέας.
Οι δύο χάλκινοι νικητές είναι οι:
Παρασκευάς Δεληγιάννης από το Πειραματικό Λύκειο Πάτρας και ο Νίκος Ιγνατιάδης από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας, οι οποίοι διαγωνίστηκαν μαζί με περίπου διακόσιους «συμμαθητές» από 60 χώρες του πλανήτη (ΗΠΑ, Καναδάς, Ευρώπη, Ασία), στην 21η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας.

Την αποστολή συγκροτούσαν ακόμα οι μαθητές Δημήτρης Γιαννέλος και Ευαγγελία Κουκάκη και οι συνοδοί, Ανδρ. Ρούσσης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Δ. Αρβανίτης, τεχνικός επιστήμονας στο ΙΒΕΑΑ. Ο διαγωνισμός διεξάγεται από την ΙΒΟ (International Biology Olympiad) και πραγματοποιείται εδώ και 21 χρόνια κάθε Ιούλιο σε διάφορες χώρες του πλανήτη.

Η Ελλάδα στη συγκεκριμένη Παγκόσμια Οργάνωση συμμετέχει τα τελευταία 6 χρόνια μέσω της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων. Όμως φέτος είναι η πρώτη φορά που πετυχαίνει τόσο μεγάλη διάκριση. Η επιλογή των μαθητών γίνεται σε τρεις φάσεις. Διεξάγεται από την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης.

Οι επιτυχόντες -σύμφωνα με πρόσφατη ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης- μπορούν να εισαχθούν σε όποια σχετική με τη Βιολογία πανεπιστημιακή σχολή επιθυμούν.

Σχόλιο:Μέσα σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα των τοπ μόντελ, των τάλεντ σόου, της παραλίας του Ορνού και του Καλού Λιβαδιού( είδατε, τα ξέρω καλά), του δήθεν και της ατέλειωτης μπαρούφας υπάρχει και αυτή η Ελλάδα. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η Ελλάδα θα επικρατήσει, όταν ο απομακρυνθεί η χρυσόσκονη.

ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟ TROKTIKO.BLOG

Διέκοψε τη λειτουργία του το troktiko.blog.
Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010,η τελευταία ανάρτηση.
Γράφει στο κλείσιμο:
"Καληνύχτα Ελλάδα, ο τόπος που γέννησε την Δημοκρατία κατάντησε να σκοτώνει την ελευθερία της έκφρασης. Καλό ταξίδι Σωκράτη και να μας προσέχεις απο εκεί πάνω."

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ:Από "κόσκινο" όλες οι αποσπάσεις δασκάλων και καθηγητών-ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Όπως αναφέρει το esos.gr "πανικός" επικρατεί από χθες το βράδυ στο γραφείο της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, όταν ύστερα από καταγγελίες φέρεται να εντοπίστηκαν στους καταλόγους των αποσπασμένων εκπαιδευτικών εκπαιδευτικοί χωρίς
να έχουν περάσει από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
Το γεγονός προκάλεσε την οργή και αγανάκτηση της υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου , η οποία ενώ χθες βράδυ θα υπέγραφε της αποσπάσεις τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας, έδωσε εντολή στους συνεργάτες της να περάσουν από ¨κόσκινο¨ ένα ένα τα ονόματα των εκπαιδευτικών που είναι στους καταλόγους των απαοσπασμένων.
Παράλληλα η κ. Διαμαντοπούλου θα ζητήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση και στη συνέχεια θα στείλει στον εισαγγελέα όλους όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο.
Αυτός είναι ο λόγος καθυστέρησης ανακοίνωσης των αποσπάσεων.

esos.gr

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ

'Οπως είχε διαφανεί τις προηγούμενες ημέρες κι όπως επιμέναμε και εδώ λόγω του ότι πολύς κόσμος δεν είχε καταφέρει να απογραφεί, δόθηκε παράταση στην απογραφή μέχρι την Πέμπτη 29 Ιουλίου στις 24.00

Ανάρτηση πινάκων αναπληρωτών όλων των κλάδων

Αναρτήθηκαν σήμερα στην ιστοσελίδα http://e-aitisi.sch.gr, οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών όλων των κλάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Διευκρινίζεται ότι τυχόν ενστάσεις πρέπει να υποβληθούν από τη Δευτέρα 26/07/2010 έως και την Τετάρτη 28/07/2010.

Για να δείτε τους πίνακες πατήστε εδώ.


ΥΠΔΒΜΘ

Συνεδρίαση ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας της 23/7/2010

Συνεδρίαση ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας της 23/7/2010
Συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή,23 Ιουλίου 2010 το ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας με θέμα την τοποθέτηση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων

Το συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη του τον αξιολογικό πίνακα επιλογής υποψηφίων Διευθυντών ο οποίος καταρτίστηκε και κυρώθηκε στις τελευταίες επιλογές στελεχών εκπαίδευσης, τον Νοέμβριο του 2007 , εισηγήθηκε για τις κενούμενες θέσεις Διευθυντών Δημοτικών Σχολείων τις τοποθετήσεις των παρακάτω συναδέλφων ως εξής:

Σταματοπούλου Ελένη –2 Δ.Σ Αγίας Παρασκευής
Πουρνάρα Ελένη- 10 Δ.Σ Αμαρουσίου
Πατέλη Μαρία- 6 Δ.Σ Κηφισίας
Λέτσιου Ελένη- 3 Δ.Σ Νέας Ιωνίας
Κολίτσα Φανή- 15 Δ.Σ Νέας Ιωνίας

Και στις πέντε συναδέλφους μας εύχομαι δημιουργική διάθεση και καλή επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα.

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Δύο χρόνια απλήρωτοι χιλιάδες εκπαιδευτικοί

Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και δύο χρόνια χιλιάδες εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και ωρομίσθιοι), που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ).Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα των ετών 2008-2009 και 2009-2010 στους μόνιμους καθηγητές, καθώς και οι μισθοί της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι παρά τα
διαβήματά τους προς το υπουργείο Παιδείας, το Γραφείο ΠΔΣ και τον Συνήγορο του Πολίτη, εκκρεμεί η έκδοση πράξεως νομοθετικού περιεχομένου για την οικονομική διευθέτηση των δεδουλευμένων για τους Σχεδιαστές - Αξιολογητές και τους μόνιμους Εκπαιδευτικούς - Καταχωρητές των Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το πρόγραμμα του ΠΔΣ.

Ο θεσμός αυτός είχε στόχο τη στήριξη των μαθητών, οι οποίοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθήσουν φροντιστήρια και μπορούσαν μέσα στα σχολεία τους να διδάσκονται μαθήματα στα οποία ήταν «αδύνατοι».

Τα πρώτα χρόνια ο θεσμός έγινε δεκτός με μεγάλη ανακούφιση από τους γονείς χαμηλών οικονομικών στρωμάτων, αλλά με τα χρόνια ατόνησε, καθώς η Πολιτεία δεν τον στήριξε, με αποτέλεσμα τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές να λιγοστεύουν μέσα στις τάξεις. Όσο για τη φετινή χρονιά, οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι ο θεσμός θα παραγκωνισθεί εντελώς, μια και το υπουργείο δεν φαίνεται διατεθειμένο να διαθέσει κονδύλια.

Για το θέμα αυτό κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή και ο βουλευτής του ΣΥΝ κ. Κουράκης, ο οποίος τονίζει ότι «προκειμένου να γίνει κατανοητή η δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι εκπαιδευτικοί της ΠΔΣ, θα πρέπει να σημειωθεί πως ο θεσμός έχει ήδη υποστεί σοβαρότατο πλήγμα, όταν η διδασκαλία της ΠΔΣ πληρώνεται με εξευτελιστικούς όρους, ως ωριαία αντιμισθία, δηλαδή ως υπερωριακή απασχόληση, ενώ οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που την αναλαμβάνουν υποχρεώνονται να μην εργάζονται σε ιδιωτικά φροντιστήρια για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους» και υπογραμμίζει: H επίκληση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και της οικονομικής στενότητας του υπουργείου δεν είναι δυνατόν να κρατάει απλήρωτους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς, αφήνοντας οικονομικά εκτεθειμένους τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Οι ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών που εργάστηκαν στα προγράμματα ΠΔΣ υπονομεύουν την καλή λειτουργία ενός θεσμού, που στόχο έχει να συμβάλει στην καταπολέμηση της παραπαιδείας και στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων στη δημόσια εκπαίδευση.

Ν. Τρίγκα
ΕΘΝΟΣ

ΗΣΑΠ: Διακοπή δρομολογίων Μοναστηράκι- Αττική έως το τέλος του έτους


Από τη Δευτέρα 26/7/2010 και μέχρι τέλος του έτους διακόπτεται η κυκλοφορία των συρμών του ΗΣΑΠ στο τμήμα ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ-ΑΤΤΙΚΗ και η συγκοινωνία θα διεξάγεται στα τμήματα από Πειραιά μέχρι Μοναστηράκι και από Αττική μέχρι Κηφισιά.
Όπως διευκρινίζεται, οι κάτοχοι των ετησίων καρτών απεριορίστων διαδρομών αποκλειστικής χρήσης ΗΣΑΠ και μόνο για το τμήμα ΑΤΤΙΚΗ – ΣΤ. ΛΑΡΙΣΣΗΣ – ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το μετρό στις μετακινήσεις τους, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

Εξάλλου, το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Ιουλίου, δεν θα εκτελούνται δρομολόγια του Ηλεκτρικού στο τμήμα Άνω Πατήσια - Ν. Φάληρο εξαιτίας των έργων που εκτελούνται στις γραμμές.

Για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα λειτουργήσει εκτάκτως Σάββατο και Κυριακή η λεωφορειακή γραμμή «Χ20», με τις ενδιάμεσες στάσεις της κοντά στους σταθμούς του ηλεκτρικού. Η αφετηρία της γραμμής θα είναι επί της Αγ. Λαύρας 92 μεταξύ των οδών Παρορίτη και Χαλκίδος στα Α. Πατήσια και το τέρμα της μπροστά από το σταθμό του Ν. Φαλήρου.

Η συχνότητα δρομολογίων θα είναι αντίστοιχη των συρμών του ΗΣΑΠ, ενώ οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιούν και τις άλλες υπάρχουσες γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ
NAFTEMPORIKI

ΝΕΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ...


Φωτογραφία (troktiko) από το χθεσινό ματς στο Καραΐσκάκη. Ρόμενταλ, Γκαλέτι, Ριέρα, Ιμπαγάσα.
Πιθανός διάλογος:
Ρόμενταλ: Ποιος είναι αυτός πίσω σου, ρε Ριέρα; Νέα μεταγραφή του Μαρινάκη;
Ριέρα: Μπα, μου φαίνεται παλαίμαχος...
Γκαλέτι: Ο Ν. Χατζηνικολάου του Αlter είναι ρε...

Κάντε κλικ στην εικόνα.

Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης - Απίστευτα και όμως αληθινά, του αιρετού Βασίλη Παληγιάννη

ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Συμβούλιο Επιλογής Δ/ντών Εκπ/σης. Απίστευτα και όμως αληθινά.
Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,


Απίστευτα και όμως αληθινά τα όσα συμβαίνουν στη διαδικασία «εξπρές» επιλογής Δ/ντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το Συμβούλιο Επιλογής με αμφισβητούμενη, ως προς τη νομιμότητα, σύνθεση - με δήλωσή μου έχω εκφράσει ήδη τις επιφυλάξεις μου, αφού καταστρατηγείται η βασική αρχή που ο νόμος ρητά αναφέρει ότι: «ο αριθμός των μελών του Συμβουλίου που ορίζονται από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 1/3 του συνόλου των μελών»- συνεδρίασε για πρώτη φορά την Παρασκευή, 9-7-2010 και την ίδια μέρα ανακοίνωσε τους αλφαβητικούς πίνακες των υποψηφίων που πληρούσαν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής.

Στις 16-7-2010 ημέρα Παρασκευή συνεδρίασε και ανακοίνωσε τους πίνακες με τις αξιολογικές μονάδες των υποψηφίων.

Ως αιρετός ζήτησα χρόνο μιας ημέρας, για την ενεργό συμμετοχή μου στη διαδικασία μοριοδοτήσεων, αφού ως γνωστό, τις προηγούμενες μέρες συμμετείχα στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΠΕ για τις αποσπάσεις.

Η πλειοψηφία απέρριψε το αίτημά μου με τη δικαιολογία ότι …. δεν υπάρχει χρόνος.

Πρωτάκουστο και πρωτοφανές μέλος Συμβουλίου να ζητά χρόνο μιας ημέρας για ενεργό συμμετοχή και να το αρνούνται.

Ο λόγος προφανής. Ήθελαν με εντολή «άνωθεν» να θεωρηθεί ως ημερομηνία κοινοποίησης των αξιολογικών μονάδων η Παρασκευή, έτσι ώστε να αρχίσει την ίδια μέρα η πενθήμερη προθεσμία υποβολής ενστάσεων με απώτερο στόχο οι συνεντεύξεις να ξεκινήσουν Παρασκευή 23-7-2010.

Δε θα σχολιάσω τον υπέρμετρο ζήλο που επέδειξαν Περιφερειακοί Διευθυντές και γενικότερα οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας ακόμα και το Σαββατοκύριακο για την επίτευξη του στόχου.

Δεν έλειψαν βέβαια και οι ακρότητες…

Χαρακτηριστικά αναφέρω τις πιέσεις που ασκήθηκαν προκειμένου να δεχθούν οι υποψήφιοι την αποστολή αποδεικτικών παραλαβής της μοριοδότησής τους την ίδια μέρα και την κατάθεση ενστάσεων έως τη … Δευτέρα!

Μπράβο στις υπηρεσίες και ιδιαίτερα σε κάποιους Περιφερειακούς Διευθυντές. Ελπίζω να επιδεικνύουν πάντα τον ίδιο ζήλο και την ίδια ευαισθησία σε όλα τα θέματα που διαχειρίζονται.

Την Τρίτη, 20-7-2010 το Συμβούλιο αποφασίζει να ορίσει ως ημερομηνία εξέτασης των ενστάσεων την Πέμπτη και ημερομηνία έναρξης των συνεντεύξεων την Παρασκευή, 23-7-2010 χωρίς να έχει εξαντληθεί το προβλεπόμενο πενθήμερο των ενστάσεων και χωρίς καν να γνωρίζει τον αριθμό τους.

Σήμερα Πέμπτη, 22-7-2010, το Συμβούλιο εξέτασε τις 120 ενστάσεις που είχαν έως τώρα υποβληθεί και προχώρησε σε αλλαγή της μοριοδότησης σαράντα υποψηφίων. Όσες ενστάσεις υποβληθούν τις επόμενες ημέρες θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων.

Ο αριθμός των υποψηφίων που καλούνται καθημερινά για συνέντευξη φτάνει έως τους 28!

Ως όφειλα εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου για όλα τα παραπάνω και ιδιαίτερα για το μεγάλο αριθμό υποψηφίων που καλούνται για συνέντευξη καθημερινά αφού με βάση τα όσα ο Ν.3848 προβλέπει η διαδικασία της συνέντευξης κατά την εκτίμησή μου δε μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 30΄ για κάθε υποψήφιο.

Η επίσπευση αυτή των διαδικασιών δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και ενδεχομένως να προδικάζει και το τελικό αποτέλεσμα.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που μια διαδικασία επιλογής θα ολοκληρωθεί σε χρόνο ρεκόρ και συγκρίνεται χρονικά μόνο με αυγουστιάτικες επιλογές προσωρινών Δ/ντών και Προισταμένων.



Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Σίγουρα η πλειοψηφία του Συμβουλίου Επιλογής Δ/ντών Εκπαίδευσης λειτούργησε και λειτουργεί με «άνωθεν» ασφυκτικές πιέσεις και εντολές.

Η σκοπιμότητα της πολιτικής ηγεσίας προφανής.

Γνωρίζοντας πως ο Σεπτέμβρης είναι ένας μήνας κρίσιμος για τη νέα σχολική χρονιά πιστεύει πως αποκτώντας τον πλήρη έλεγχο της διοίκησης θα καταφέρει να καλύψει τις αδυναμίες, τα προβλήματα της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα την έλλειψη χιλιάδων εκπαιδευτικών.

Ελπίζω πως τα μέλη του Συμβουλίου θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και το αποτέλεσμα των επιλογών θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Μετά το πέρας της διαδικασίας της επιλογής Δ/ντών Εκπαίδευσης θα σας ενημερώσω με στοιχεία για τα αποτελέσματα.

Καλή επιτυχία στους υποψηφίους.

Πόσο επηρεάζει την Αλβανία η κρίση στην Ελλάδα;


Τους κινδύνους από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα που ενδέχεται να επηρεάσουν την Αλβανία, επισημαίνει σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός οικονομικών της χώρας, κ. Αναστάς Αγκέλι, ενημερώνει το γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα.

«Πιστεύω πως μια σημαντική «κατεύθυνση» της επίδρασης αυτής της κρίσης θα αφορά τις εμπορικές συναλλαγές και τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αφού η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους δύο σημαντικούς εταίρους της Αλβανίας», επεσήμανε, μεταξύ άλλων ο κ. Αγκέλι.

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση των ελληνικών επενδύσεων στην Αλβανία και αν προβλέπεται υποχώρησή τους, ο κ. Αγκέλι απάντησε: «Και από την άποψη των ξένων επενδύσεων η Ελλάδα είναι ο δεύτερος εταίρος, ιδιαίτερα στον οικονομικό - τραπεζικό τομέα, όπου το ελληνικό κεφάλαιο θεωρείται σημαντικό. Το γεγονός ότι στο σύνολο των ξένων άμεσων επενδύσεων το ελληνικό κεφάλαιο κατέχει τη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία και αυτή τη στιγμή λόγω της κρίσης οι δυνατότητες των κεφαλαίων των ελληνικών επενδυτών και της ίδιας της ελληνικής οικονομίας έχουν συρρικνωθεί αισθητά, συνιστά μία ακόμα πτυχή της αρνητικής επίδρασης αυτής της κρίσης στην οικονομία μας. Τρίτον, μια αισθητή επίδραση της ελληνικής κρίσης στην οικονομία και την κοινωνική κατάσταση της χώρας θα υπάρξει και με τη μείωση των εσόδων από τα εμβάσματα. Τέταρτον, ένας άλλος κίνδυνος παραμένει η επιστροφή των μεταναστών από την Ελλάδα στην Αλβανία, λόγω της αύξησης της ανεργίας στην Ελλάδα. Πέμπτον, αρνητική αναμένεται η επίδραση στην αύξηση των τιμών ορισμένων εισαγόμενων προϊόντων από την Ελλάδα. Έκτον, το τοπικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί γύρω στα 25% έναντι του ευρώ σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Έβδομο, αν και σχεδόν το 25 με 30% της αλβανικής τραπεζικής αγοράς ελέγχεται από τράπεζες ελληνικών συμφερόντων, με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν αναμένεται να υπάρξει μεγάλη επίδραση σε αυτόν τον τομέα λόγω της προέλευσης των κεφαλαίων αυτών και του βαθμού εξάρτησής τους από τις μητρικές τράπεζες … Όγδοο, η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αναμφίβολα έχει επιπτώσεις στην αγορά των ομολόγων για τη λήψη του δανείου των 400 εκατ. ευρώ που έχει αποφασίσει η αλβανική κυβέρνηση».

ΠΗΓΗ:naftemporiki

Το 30% των μεγάλο-οφειλετών προσήλθε στις Εφορίες

Διαβάζω στο voria.gr: "Μόλις το 30% των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου με ακίνητη περιουσία σε περιοχές μεγάλης αντικειμενικής και αγοραίας αξίας προσήλθαν τελικά και εξόφλησαν τις οφειλές τους εντός της προθεσμίας που τους είχε δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών."
Τι λέγαμε εδώ την προηγούμενη εβδομάδα, όταν γράφονταν πρωτοσέλιδα για κατασχέσεις, προσωποκρατήσεις και βραστά αβγά στις μασχάλες; Σιγά τα αίματα παιδιά...Το 70% των μεγαλοοφειλετών δεν προσήλθε, το οποίο σημαίνει ή ότι δε φοβάται ή ότι αναμένει ευνοϊκές ρυθμίσεις. Το τελικό συμπέρασμα είναι ένα κράτος που δεν εμπνέει ούτε σεβασμό ούτε φόβο. Και πώς να γίνει αυτό άλλωστε, όταν το κυνήγι των μεγαλοφοροφυγάδων σκάει κάθε φορά σαν πυροτέχνημα όταν πρέπει να κατευνάσουν τα πολυπληθή κοινωνικά στρώματα που πλήττονται επανειλημμένως. Οι εισπρακτικοί μηχανισμοί το έχουμε πει δεκάδες φορές πρέπει να δουλεύουν χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς να διαφημίζουν κάθε φορά τα επιτεύγματά τους.




ΣΕ ΚΕΦΙΑ ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ



Σε κέφια το ενωσίτικο blog zizanio σχολιάζει την αθλητική επικαιρότητα:

-Αδαμίδης(πρόεδρος ΑΕΚ): «Να δώσουμε χαρά στους Έλληνες της Αυστραλίας»

Πάντως στους Έλληνες της Ελλάδας έχετε να δώσετε χαρά εδώ και 17 χρόνια

Τουλάχιστον ας χαίρονται οι μετανάστες ..κάτι είναι κι αυτό!

-Παροξυσμό έχουν πάθει οι γαύροι με τον Ριέρα

Στα γραφεία, στους δρόμους, στα μαγαζιά και στις παραλίες σήμερα βλέπουμε τους Ολυμπιακούς με μια
εφημερίδα στο χέρι να διαβάζουν για την μεγάλη μεταγραφή στο λιμάνι.

Οι γαύροι αισθάνονται μια ηθική ικανοποίηση, νιώθουν ανώτεροι άνθρωποι, νιώθουν κορεσμένοι από το χρήμα, σκέφτονται ακόμα και να πληρώσουν το χρέος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και να μας ξεμπερδέψουν από τα προβλήματα μας, είναι βέβαιο ότι οι γαύροι είναι το πιο ευτυχισμένο είδος του πλανήτη. Κάνουν σχέδια μεταξύ τους για το εισιτήριο διαρκείας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται να ευχαριστήσουν για αυτή την μεταγραφή τη διοίκηση του ΟΣΦΠ με ένα πολύ ακριβό εισιτήριο διαρκείας.

Στην κοσμάρα τους οι γαύροι..

Ευτυχώς εμείς οι ΑΕΚτζήδες είμαστε παιδιά του ΔΝΤ και έχουμε νιώσει εδώ και δεκαετίες στο πετσί μας τι σημαίνει λιτότητα, οπότε ζούμε στον κόσμο τον κανονικό και δεν τρελαινόμαστε με μεταγραφές και άλλα τέτοια χαζά

Αλλάζουν (ξανά!) τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων


Μέσα στη γενική αναμπουμπούλα και τη σύγχυση που κυριαρχεί από ΔΝΤ, αποδείξεις, αυξήσεις ΦΠΑ, συνταξιοδοτικό, εργασιακό και άλλα καυτά θέματα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η Τίνα Μπιρμπίλη θυμήθηκαν να επανεξετάσουν το θέμα των τελών κυκλοφορίας. Οι ειδικοί των δύο υπουργείων έβαλαν κάτω ημερομηνίες ταξινόμησης, κυβικά, εκπομπές ρύπων και αποφάνθηκαν πως τα νέα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να υπολογίζονται με κύριο γνώμονα την ημερομηνία που έχει ταξινομηθεί το αυτοκίνητο. Έτσι, για τα αυτοκίνητα που θα ταξινομηθούν από το 2011 και μετά, τα τέλη θα αυξάνονται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων που αυτά θα παράγουν. Με αυτό το καθεστώς θα φορολογούνται με ευνοϊκότερους όρους ή ακόμη και θα απαλλάσσονται όσα οχήματα εκπέμπουν κάτω από 100 μικρογραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, ασχέτως αν το όχημα είναι υβριδικής τεχνολογίας, αφού οι ρύποι εξαρτώνται από πολλούς άλλους παράγοντες. Για όσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν ήδη, θα ισχύσει το σύστημα του 2008 (προ Σουφλιά) προσαυξημένο κατά 7% ως 20%.
Συνεπώς, τα ποσά των νέων τελών κυκλοφορίας διαμορφώνονται ως εξής:
Κυβισμός Τέλη 2008 Τέλη 2011
έως 300 κ.εκ 15 ευρώ 18 ευρώ
301-785 κ.εκ 38 ευρώ 40 ευρώ
786-1.357 κ.εκ 93 ευρώ 100 ευρώ
1.358-1.928 κ.εκ 168 ευρώ 180 ευρώ
1.929-2.357 κ.εκ 372 ευρώ 400 ευρώ
2.358 και άνω 483 ευρώ 550 ευρώ
newsblog

Διακοπή των διπλωματικών σχέσεων Βενεζουέλας - Κολομβίας

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες διέκοψε σήμερα τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με την Κολομβία, μετά τις κατηγορίες που διατύπωσε εναντίον της κυβέρνησης του η γειτονική χώρα για ανοχή της παρουσίας των Κολομβιανών ανταρτών.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή, παρά από αξιοπρέπεια, να διακόψουμε τελείως τις διπλωματικές μας σχέσεις με το αδελφό έθνος της Κολομβίας», δήλωσε ο Τσάβες σε ζωντανή συνέντευξη του στην τηλεόραση.
Η κυβέρνηση της Μπογκοτά έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τα ονόματα πέντε κορυφαίων στελεχών των ανταρτών FARC και του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (ELN) της Κολομβίας που βρίσκονται στη Βενεζουέλα.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μπογκοτά, ο εκπρόσωπος της Κολομβίας Λουίς Χόγιος επανέλαβε τις κατηγορίες τονίζοντας ότι τουλάχιστον 1.500 αντάρτες και οι ηγέτες τους βρίσκονται εγκατεστημένοι στη Βενεζουέλα. Επίσης ο ίδιος ζήτησε τη «σύσταση διεθνούς επιτροπής» για να ερευνήσει τα σημεία που κρύβονται οι αντάρτες.
defencenet.gr

Αν ζούσε ο Τσε, ή Hasta la vitória siempre…


«Τα θυμάμαι όλα σαν να έγιναν χθες…Ο Willy ανέβηκε πρώτος, ήταν αρχηγός της δεύτερης ομάδας. Είχαμε σχεδόν φτάσει στη κορυφή της χαράδρας όταν τους ακούσαμε…». Ο ηλικιωμένος άνδρας που κάθεται απέναντί μου μιλάει με απαλή τρεμάμενη φωνή, τα μάτια του λάμπουν. Ξαφνικά συνειδητοποιώ τους λόγους για τους οποίους έγινε παγκόσμιο σύμβολο. «Άρχισαν να πυροβολούν. Πολλές φορές αναρωτιέμαι τι θα γίνονταν αν
με είχε πετύχει κάποια σφαίρα, ευτυχώς απλώς με γρατσούνισαν» λέει δείχνοντάς μου το πόδι του. «Έχω ακόμη την ουλή, το ξέρεις;». Χαμογελά, «Η τύχη ήταν με το μέρος μου. Λίγα λεπτά αργότερα βγήκαμε από τη χαράδρα ασφαλείς, ποτέ δεν κοιτάξαμε πίσω».
Ντυμένος με ένα ακριβό κοστούμι, λεπτός και μαυρισμένος, παρά τα 82 του χρόνια, ο πρόεδρος του ιδρύματος Guevara δεν μοιάζει καθόλου με τον μαρξιστή επαναστάτη, το πορτρέτο του οποίου στόλιζε κάποτε όλα σχεδόν τα φοιτητικά δωμάτια του πλανήτη. Και φυσικά, η εκστρατεία στη Βολιβία το 1967, δεν ήταν η μόνη φορά που ο Τσε συνάντησε το θάνατο. Τρία χρόνια αργότερα, αφού είχε εξαφανισθεί χωρίς να αφήσει ίχνος, παραλίγο να σκοτωθεί από μια αμερικανική βόμβα στο Βόρειο Βιετνάμ. Το 1975 τραυματίστηκε στο χέρι στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με μια βρετανική περίπολο στο νότιο Armagh. Δυο χρόνια μετά, πυροβολήθηκε στον ώμο στην Αγκόλα. «Ο Τσε είναι απέθαντος» μου λέει, γελώντας δυνατά. Και δεν αστειεύεται.
Στις αρχές της δεκαετίας του `80, ο Τσε κουράστηκε να κρύβεται. Ήδη πενήντα και κάτι, είχε από καιρό αποφασίσει να βρει άλλο τρόπο για να αλλάξει τον κόσμο. «Κατάλαβα πως δεν μπορείς να νικήσεις τον καπιταλισμό με τα όπλα» χαμογελάει, «μπορείς όμως να τον γονατίσεις από μέσα…».
Ίσως αυτό να εξηγεί και την αγωγή που έκανε με σκοπό να κερδίσει τα δικαιώματα χρήσης της εικόνας του. Σήμερα όλα τα κέρδη από τις πωλήσεις T-shirts και αφισών, καταλήγουν στο ίδρυμά του στην Αβάνα. «Διαθέτουμε παραρτήματα στη Κούβα, στη πόλη Ho Chi Minh, στη Σαγκάη, στο Καράκας, και στο Παρίσι» λέει περήφανος. «Μπορεί μια μέρα να ανοίξουμε παράρτημα και στο Λονδίνο. Γιατί όχι;».
Η ζωή του όμως δεν είναι μόνο ακριβά κοστούμια και ιδιωτικά αεροπλάνα. Ο πρώην αντάρτης και νυν φιλάνθρωπος αποτελεί ακόμη και σήμερα στόχο των Κουβανών εξόριστων, ενώ ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για τη προστασία του. Στα αμερικανικά δικαστήρια συνεχίζει να χρονίζει μια αγωγή εναντίον του, από συγγενείς θυμάτων της κουβανικής επανάστασης. Τα προβλήματα που έχει σε σχέση με την έκδοση βίζας, σημαίνουν πως δεν μπορεί ποτέ να εισέλθει στις ΗΠΑ, αν και κάποτε είχε χειραψία με τον πρόεδρο Κλίντον σε μια δεξίωση στο Μπέλφαστ. Και περιέργως, δεν έχει ποτέ επιστρέψει στη Βολιβία από τότε που κόντεψε να πεθάνει εκεί το 1967.
Όμως δεν μετανιώνει για τίποτα. Η κερδοφόρα επιχείρηση που στήθηκε μέσω του ιδρύματος Guevara, συνεχώς επεκτείνεται. Ειδικά στη Λατινική Αμερική, στη Κίνα και στην υποσαχάρια Αφρική.
Και καθώς ξεκινάω να φύγω από το πολυτελές γραφείο του στην Αβάνα, παίρνοντας μαζί μου τις φωτογραφίες που τον απεικονίζουν παρέα με τον Μπόνο, τον Μπόμπ Γκέλντοφ, και τη Πριγκίπισσα Ντι, με καλεί πίσω. «Πιάσε…» μου φωνάζει, πετάγοντας μου κάτι. «Είναι το τελευταίο μας προϊόν». Το πιάνω στα χέρια μου και το κοιτάω. Είναι ένα μικρό πλαστικό βραχιολάκι με μικρά γράμματα: Hasta la vitória siempre…
The New Statesman
Απόδοση:Strange Attractor
Antinews

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση στην απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων

Λήγει αύριο, Παρασκευή, η προθεσμία για την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά υπάρχει πιθανότητα η κυβέρνηση να δώσει, στο παρά πέντε, παράταση στη διαδικασία.
Στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών υποστηρίζουν, σύμφωνα με το Βήμα, πως αυτό θα εξαρτηθεί από την προσέλευση και, κυρίως, από το πώς θα λειτουργήσει το ηλεκτρονικό σύστημα.
Η συμμετοχή των υπαλλήλων πάντως κατά την τελευταία ημέρα της απογραφής εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη, καθώς ο αριθμός των υπαλλήλων των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 0 και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να απογραφούν την Παρασκευή, είναι σχεδόν διπλάσιος από εκείνους των οποίων οι ΑΦΜ λήγουν σε κάποιο άλλο νούμερο.

Το πλήθος των αιτήσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν ενδέχεται να «υπερφορτίσει» το σύστημα, αν και οι χειριστές του εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα δοθεί ολιγοήμερη παράταση.
tovima.gr/

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΓΕΡΜΑΝΟΙ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ ΑΠΟ ΔΥΤΙΚΕΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Δυτικοί φαρμακευτικοί όμιλοι χρησιμοποίησαν Ανατολικογερμανούς ως πειραματόζωα προσφέροντας ως αντάλλαγμα σημαντικά ποσά στο κομμουνιστικό καθεστώς της πρώην ανατολικής Γερμανίας, αποκαλύπτει σήμερα γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Οι δοκιμές φαρμάκων, οι οποίες διήρκεσαν από το 1985 έως την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, το 1989, αφορούν περισσότερους από 2.000 ασθενείς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στέφαν Χούγκε, παραγωγός εκπομπής στο δημόσιο περιφερειακό τηλεοπτικό δίκτυο MDR.

Πολλές δυτικές εταιρείες δοκίμασαν τα σκευάσματά τους στην πρώην ανατολική Γερμανία, μεταξύ των οποίων η ελβετική Ciba Geigy, η οποία προχώρησε σε κλινικές δοκιμές ενός αντικαταθλιπτικού, του Brofaromin, στην περιοχή του Πλάουεν, στην Σαξονία, σύμφωνα με το MDR. Ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Κάριν Φόρνερ, δήλωσε στο MDR ότι η μητέρα του που έπασχε από χρόνια κατάθλιψη δεν
γινόταν δεκτή σε νοσοκομείο του Πλάουεν έως ότου δεχόταν ως αντάλλαγμα να μετάσχει σε μια «μελέτη» το 1989.

Μετά τη χορήγηση του αντικαταθλιπτικού Brofaromin, η μητέρα του έχασε βάρος και έδειχνε να έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Μόνον όταν σταμάτησε τη θεραπεία με Brofaromin άρχισε να επανέρχεται. Σύμφωνα με το MDR, ποτέ δεν ζητήθηκε άδεια στις χώρες της δύσης για την κυκλοφορία στην αγορά του φαρμάκου αυτού. Το MDR παρουσίασε επίσης πανομοιότυπα έγγραφα που κατηγορούν την Ciba-Geigy. Η εταιρεία αυτή, η οποία ανήκει σήμερα στη μεγάλη φαρμακοβιομηχανία Novartis, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Σε αντάλλαγμα οι εμπλεκόμενες εταιρείες κατέβαλαν σημαντικά ποσά στην KoKo (Kommerziellen Koordinierung), θυγατρική του υπουργείου Εμπορίου της ανατολικής Γερμανίας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο στηρίζει το ρεπορτάζ του σε μαρτυρίες και τα αρχεία της Στάζι, της ανατολικογερμανικής μυστικής αστυνομίας.

Ορισμένοι ασθενείς, στους οποίους δοκιμάστηκαν τα φάρμακα αυτά τα οποία δεν κυκλοφόρησαν ποτέ στη Δύση, υπέφεραν από σοβαρές παρενέργειες και ορισμένοι έχουν πεθάνει, σύμφωνα με το MDR.

kathimerini.gr

ΓΣΕΕ, ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ, ΛΟΒΕΡΔΟΣ, ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ


Πολύ καλό σκίτσο του Πετρουλάκη για την διατήρηση ή όχι της διαιτησίας στις διαφορές εργοδοτών εργαζομένων. Κάντε κλικ στην εικόνα.

Τέλος ίντερνετ με κάρτα


Αν έως τις 30 Ιουλίου οι χρήστες δεν ταυτοποιήσουν στο πρόσωπό τους την κάρτα SIM για πρόσβαση στο ίντερνετ, η υπηρεσία θα διακοπεί.
Εκπνέει η προθεσμία και για τις κάρτες SIM που χρησιμοποιούνται για σύνδεση στο ίντερνετ. Έτσι, όσοι κάτοχοι καρτών Mobile Broadband δεν έχουν προσέλθει στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας δε θα μπορούν να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του διαδικτύου μετά τις 30 Ιουλίου οπότε και εκπνέει η προθεσμία. Η σύνδεσή τους θα διακοπεί.
Έτσι, αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στους χρήστες καθώς οι εν λόγω κάρτες γίνονται ανάρπαστες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
news247

Αυλωνίτης: Ωρέ, πού πάμε, ρε;


Άναυδοι παρακολουθούν οι πολίτες τους χαρακτηρισμούς που ανταλλάσσουν οι δύο τέως εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Διαβάζω από την Ελευθεροτυπία:
Ευθείες βολές Ζορμπά κατά Σανιδά για τα ομόλογα
Ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της αρχής για το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» Γ. Ζορμπάς εκτόξευσε πυρά κατά του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χρ. Σανιδά, αλλά και κατά του εισαγγελέα Εφετών Γ. Κολιοκώστα ότι καθυστέρησαν να επιληφθούν της υπόθεσης, αλλά και πως επέστρεψαν ως «μη σύννομα» τα δύο πορίσματα για τα ισάριθμα ταμεία (ΤΕΑΔΥ και ΤΣΠΕΑΘ) που τους είχε αποστείλει.

Ψεύτη χαρακτηρίζει ο Γ. Σανιδάς το Γ. Ζορμπά

Αρνείται ο τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς όσα ανέφερε ο Γιώργος Ζορμπάς για το ρόλο του στην υπόθεση των ομολόγων. «Τα ψεύδη του κ. Ζορμπά δεν έχουν τέλος», ανέφερε για τη χθεσινή κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή του πρώην επικεφαλής της αρχής κατά του βρώμικου χρήματος.

Σχόλιο: Εδώ ταιριάζει η κορυφαία ατάκα του αξέχαστου Αυλωνίτη: Ωρέ, πού πάμε, ρε;
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Scripta manent

Διαβάζω σε ρεπορτάζ του esos.gr :"...Η πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας είναι δύσκολο να επιλέξει Διευθυντές Εκπαίδευσης της αρεσκείας της, καθώς τα μόρια της συνέντευξης που θα έδιναν αυτή τη δυνατότητα, δεν επηρεάζουν σημαντικά το γενικό σύνολο των μορίων του κάθε υποψηφίου.
Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα επιλογής είναι πιο αξιοκρατικό από κάθε άλλη φορά και η υπ. Παιδείας θα έχει στα "πόδια" της στελέχη που θα έχουν επιλεγεί πιο αξιοκρατικά από ότι είχαμε συνηθίσει μέχρι χθες."
Σχόλιο : Επειδή σε τούτο το χωριό γνωριζόμαστε όλοι λίγο ως πολύ, κρατάμε αυτήν την επισήμανση-σήμερα είναι 22 Ιουλίου;- και τα ξαναλέμε σε δυο τρεις εβδομάδες που θα έχουν ανακοινωθεί οι διευθυντές.
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Οι αιτήσεις συνταξιοδοτήσεων ανάβουν φωτιές στο υπουργείο Παιδείας

Η κυβέρνηση ελπίζει να κλείσουν πριν από τον Σεπτέμβριο τα μέτωπα σε σχολεία και πανεπιστήμια

Αγώνα δρόμου κάνει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα η νέα σχολική χρονιά. Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου έχει συμμετάσχει ήδη σε μια σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο και τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη, ενώ προετοιμάζεται ακόμη μία με ευρύτερη ατζέντα. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι μια ενδεχόμενη έκρηξη στον χώρο της Παιδείας μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, θα έχει επίδραση στις οικογένειες, ενώ και από πολιτική άποψη ο χρόνος πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές θεωρείται κρίσιμος. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το σχέδιο το οποίο έχει επεξεργαστεί η υπουργός Παιδείας θα αποδώσει και επιθυμούν να λάβει κάθε δυνατή στήριξη ώστε να κλείσουν εγκαίρως όλα τα μέτωπα στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ο απροσδιόριστος αυτή τη στιγμή αριθμός των εκπαιδευτικών που θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου, ο αριθμός αυτός θα υπερβεί τις 11.000- ενδεικτικά να αναφερθεί ότι πέρυσι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης 4.000 άτομα. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 20 Αυγούστου, οπότε θα υπάρχουν ακριβή στοιχεία. Ωστόσο το υπουργείο Παιδείας έχει προειδοποιήσει ότι αν ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων φθάσει στις 15.000, τότε πρέπει να χτυπήσει συναγερμός. Εκτός από αυτό, έχει υποβάλει και τρεις διαφορετικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που στο χειρότερο σενάριο καταλήγουν στην αναζήτηση περισσότερων χρημάτων από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να προσληφθεί επαρκής αριθμός αναπληρωτών. Η προσπάθεια να πείσουν τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να ανοίξει τα κρατικά ταμεία ίσως αποδειχτεί δυσκολότερο εγχείρημα από το πείσουν τους εκπαιδευτικούς να μείνουν λίγα χρόνια παραπάνω στη δουλειά.

Πάντως, εδώ και μήνες, συνεδριάζει κάθε Τρίτη μια ομάδα με αντικείμενο την αποφυγή της κρίσης τον Σεπτέμβριο, όπου το τοπίο είναι ναρκοθετημένο για την κυρία Διαμαντοπούλου, με τους συνδικαλιστές και τους αδιόριστους να ετοιμάζονται για δυναμική αντιπαράθεση, τους πρυτάνεις υπ΄ ατμόν και τους φοιτητές σε αναβρασμό. Αν σε αυτά προστεθούν και δυσκολίες στη λειτουργία των σχολείων τότε το πρόβλημα θα μεταφερθεί στην καρδιά της κάθε οικογένειας η οποία ήδη υποφέρει από τα σκληρά μέτρα του μνημονίου. Αυτό το μείγμα προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση.
tovima.gr

Την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010 θα ξεκινήσει η διαδικασία των συνεντεύξεων για τους υποψήφιους Διευθυντές Εκπαίδευσης Π.Ε.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ Π.Ε
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010 Ηπείρου
Σάββατο 24 Ιουλίου 2010 Πελοποννήσου
Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010 Θεσσαλίας
Τρίτη 27 Ιουλίου 2010 Δυτικής Μακεδονίας-Ιονίων Νήσων
Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010 Στερεάς Ελλάδας - Νοτίου Αιγαίου
Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010 Δυτικής Ελλάδας- Κρήτης
Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010 Ανατ. Μακεδονίας Θράκης-Β. Αιγαίου
Σάββατο 31 Ιουλίου 2010 Κεντρικής Μακεδονίας
Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010 : Κεντρικής Μακεδονίας- Αττικής
Τρίτη 3 και Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010 Αττικής

ΠΡΟΣΟΧΗ : Τα μόρια αυτά δεν είναι τα οριστικά γιατί έχουν υποβληθεί ενστάσεις οι οποίες θα εκδικαστούν από το Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης την Πέμπτη 22 Ιουλίου, οπότε και θα οριστικοποιηθούν οι αξιολογικές μονάδες.

ΔΟΕ

ΧΡΙΣΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ



Μάχη Μανώλη - Δράκου για το χρίσμα στην Πελοπόννησο. Τέλος του μήνα το όνομα του υποψήφιου Περιφερειάρχη. Όπως αναφέρει ο Παρατηρητής ο Νομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Δράκος, και ο πρώην βουλευτής Γ. Μανώλης είναι τα φαβορί για το χρίσμα του υποψηφίου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

Βίντεο και άλλα σε ψυχαγωγική ιστοσελίδα εδώ
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Το «μυστικό των Θιβετιανών»


Αναζητώντας το «μυστικό» των Θιβετιανών..!
Μπορεί άραγε το «μυστικό των Θιβετιανών» να βοηθήσει στην προώθηση των ερευνών που θα δώσουν απάντηση σε νόσους, οι οποίες προκαλούνται από την περιγεννητική ασφυξία (απώλεια οξυγόνου στο έμβρυο), όπως η σχιζοφρένεια ή η επιληψία;
Είναι νωρίς να πει κανείς, όμως τα ευρήματα έρευνας του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ δείχνουν γονιδιακό παράγοντα, ικανό να καθορίσει την προσαρμοστικότητα του ανθρώπου σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου.

Οι Θιβετιανοί ζουν σε υψόμετρο άνω των 4.000 μέτρων, όπου ο αέρας έχει 40% λιγότερο οξυγόνο από εκείνον στο επίπεδο της θάλασσας. Όμως σπανίως έως ποτέ πλήττονται από τη λεγόμενη «νόσο του βουνού». Δεν αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικά ή πνευμονικά οιδήματα, ενώ κατά κανόνα ζουν περισσότερο. Κατά την έρευνά του, το Μπέρκλεϊ ανέλυσε το 3% του ανθρώπινου γονιδιώματος 50 Θιβετιανών από δύο χωριά που βρίσκονταν σε ύψος άνω των 4.700 μέτρων και 40 Κινέζων Χαν του Πεκίνου (μόλις 50 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας). Βρήκαν ότι περίπου 30 γονίδια ανιχνεύτηκαν στους Θιβετιανούς όχι όμως και στους Κινέζους ή τουλάχιστον όχι στο ίδιο ποσοστό. Το πιο εντυπωσιακό εύρημα ήταν μια εκδοχή γονιδίου που διέθετε το 87% των Θιβετιανών, αλλά μόλις το 9% των Χαν.

Η παρουσία του γονιδίου HIF2a ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα φυσικής επιλογής στη λογική της θεωρίας της ανθρώπινης εξέλιξης. Καθώς οι Θιβετιανοί που ανέβηκαν στα οροπέδια πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια πάλευαν για να ζήσουν στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες του βουνού με το χαμηλό οξυγόνο, το ανθρώπινο γονιδίωμά τους προσαρμοζόταν για να τους εξασφαλίσει την επιβίωση.

Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί ότι η βιολογική αυτή μετάλλαξη άρχισε να λαμβάνει χώρα πριν από 3.000 χρόνια -όταν σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς οι Χαν χωρίστηκαν από τους Θιβετιανούς, οι οποίοι ανέβηκαν στα βουνά- θα πρόκειται για την πιο πρόσφατη στον χρόνο και ταχύτερη περίπτωση ανθρώπινης εξέλιξης. Τα «προστατευτικά» γονίδια που ανιχνεύονται στους Θιβετιανούς μπορούν να ανοίξουν δρόμους στην έρευνα για την πρόληψη ασθενειών που οφείλονται σε έλλειψη οξυγόνου, εκτιμούν ειδικοί.
apolitistosteki

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΚΟΥΤΙΟΥ



Ο Ντέιβιντ Γουόρεν, ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία στις ασφάλειες των πτήσεων με την εφεύρεση του "μαύρου κουτιού (πορτοκαλί στην πραγματικότητα) το οποίο καταγράφει τα δεδομένα πτήσεων και δίνει απαντήσεις σε δυστυχήματα, άφησε την τελευταία του πνοή
όπως ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι του αμυντικού τομέα.
Αν και αρχικά το μαύρο κουτί θεωρήθηκε άχρηστη εφεύρεση από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Αυστραλίας, ένας Βρετανός αξιωματικός της αεροπορίας εκτίμησε την
αξία του, το 1958, και ο Γουόρεν έλαβε τη χρηματοδότηση που ήθελε για να ξεκινήσει την κατασκευή του.
Ο 85χρονος Αυστραλός ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στην ιδέα της καταγραφής της φωνής των χειριστών και της "ανάγνωσης" της λειτουργίας των οργάνων του πιλοτηρίου μετά τις έρευνες για τα αίτια συντριβής ενός Comet --του πρώτου εμπορικού αεροσκάφους-- το 1953.
Μάλιστα, η Αυστραλία έγινε το 1960 η πρώτη χώρα που έκρινε ότι όλες οι εταιρίες πρέπει να εξοπλίζουν τα αεροσκάφη τους με καταγραφείς δεδομένων πτήσεως.
Το "μαύρο κουτί", που ονομάζεται έτσι, όχι λόγω του χρώματός του, αλλά επειδή επρόκειτο για μία "μαγική ιδέα" όπως είχε πει ο εφευρέτης του, αποτελεί σήμερα απαραίτητο όργανο σχεδόν σε όλα τα αεροσκάφη.
Ο Γουόρεν ήταν απόφοιτος του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και πατέρας τεσσάρων παιδιών.
News247.gr

Τα χρέη και η μεγάλη πτώση του τουρισμού βουλιάζουν την πανέμορφη Ρόδο


100 παροχές ρεύματος κόβει ημερησίως η ΔΕΗ !
Η οικονομική κρίση «μαστίζει» την αγορά της Ρόδου και οι επιχειρήσεις η μία μετά την άλλη κατεβάζουν ρολά. Τα στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους επιχειρηματικούς και οικονομικούς κύκλους του νησιού, καθώς μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2010 έβαλαν λουκέτο 670 καταστήματα.
Σύμφωνα με τα Επιμελητήρια (Εμπορικό και Οικονομικό) η πρωτοφανής έλλειψη
ρευστότητας σε συνδυασμό με τον μειωμένο τζίρο στην αγορά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδα, που κυοφορούν στάσεις πληρωμών σε ασφαλιστικά ταμεία, σε ΔΟΥ και σε τράπεζες.
Η ασφυκτική αυτή κατάσταση, κατά τους αρμοδίους, οφείλεται σε πολλούς παράγοντες με κυριότερους: την αύξηση του ΦΠΑ, τη μείωση της τουριστικής κίνησης, τις συνεχείς αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης και στα καύσιμα.

Ακόμη και παραδοσιακοί ισχυροί επιχειρηματίες του νησιού, που έχουν κάνει το προγραμματισμό τους, βλέπουν να έρχονται αντιμέτωποι με αδιέξοδες καταστάσεις την ίδια ώρα που οι τράπεζες όχι μόνον δεν δίνουν χρήματα, αλλά πιέζουν προς πάσα κατεύθυνση χωρίς αντίκρισμα.

Η Ρόδος «πνίγεται» στα χρέη και αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι την επόμενη σεζόν αναμένεται να μη λειτουργεί το 1/3 των εμπορικών καταστημάτων της πόλης. Συγχρόνως η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, έφθασε στο 50%.

Ακόμη και μέσα στην Παλιά Πόλη που η λειτουργία των καταστημάτων είναι εποχιακή, οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο.

«Αυτό που συμβαίνει στην αγορά της Ρόδου είναι πρωτοφανές για τα τοπικά δεδομένα. Είναι η μοναδική φορά στα τελευταία 10 χρόνια που ο αριθμός των επιχειρήσεων που βάζουν λουκέτο είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό που υποβάλλουν αιτήσεις για έναρξη επιτηδεύματος.

Μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου προβλέπεται ο αριθμός των λουκέτων να αυξηθεί. Τα μικρά έσοδα, οι συνεχείς εκπτώσεις και προσφορές, οι ακάλυπτες επιταγές συνθέτουν ένα αρνητικό πρόσημο για τη λειτουργία της τοπικής αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, ο χειμώνας προβλέπεται πολύ δύσκολος» δήλωσε ο οικονομικός επόπτης του ΕΒΕΔ κ. Ευθύμιος Μπόνης.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά του νησιού, ο γενικός γραμματέας του ΕΒΕΔ κ. Νίκος Παπασταματίου τόνισε: «Η αγορά πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Οι 7 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την έλλειψη ρευστότητας. Το φαινόμενο έχει εξαπλωθεί και στις μεγάλες, ιστορικές επιχειρήσεις».

ΔΕΗ ΡΟΔΟΥ - 100 παροχές ρεύματος κόβονται ημερησίως !!!

Σε δεινή κατάσταση έχουν οδηγηθεί πολλά νοικοκυριά της Ρόδου, με αποτέλεσμα αρκετοί κάτοικοι του νησιού να αδυνατούν να εξοφλήσουν ακόμα και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της Δημοτικής Επιχείρησης Αποχέτευσης Ρόδου (ΔΕΥΑΡ).

Καθημερινά η ΔΕΗ διακόπτει την παροχή ρεύματος σε 100 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ στη ΔΕΥΑΡ παρατηρείται συνωστισμός από οφειλέτες που σπεύδουν να προβούν σε διακανονισμό προκειμένου να μη μείνουν χωρίς νερό.

Οπως λένε οι περισσότεροι κάτοικοι, αν τον Ιούλιο αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΥΑΡ, τότε η κατάσταση τους επόμενους μήνες και κυρίως τους χειμερινούς προμηνύεται ιδιαιτέρως δύσκολη, καθώς δεν θα υπάρχει και ο 13ος μισθός.

Βοήθεια

Αρκετοί είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και καθημερινά επισκέπτονται τα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου ζητώντας την οικονομική συνδρομή της για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους σε ΔΕΗ και ΔΕΥΑΡ ώστε να μη στερηθούν το νερό και το ρεύμα.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Μιχάλης Παναγιώτου, οι οφειλέτες προς την επιχείρηση φτάνουν τις 10.000-12.000 και τα χρέη τους ξεπερνούν συνολικά τα 3.000.000 ευρώ.

«Οι καταναλωτές δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε λογαριασμούς που είναι κάτω από 100 ευρώ. Προκειμένου να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, κάνουμε διακανονισμό ακόμη και για ποσά που κυμαίνονται από 50-100 ευρώ. Σε περίπτωση διακοπής της υδροδότησης, ο οφειλέτης πληρώνει μόνο το αρχικό κεφάλαιο χωρίς το πρόστιμο της επανασύνδεσης» τόνισε ο κ. Παναγιώτου.
tiresias.blog

Έβγαλε μαχαίρι μπροστά στο δήμαρχο


Θερμό τετ- α- τετ Παπαεωργόπουλου με απολυμένο από πρόγραμμα stage.

Αναστάτωση το μεσημέρι στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Απολυμένος από πρόγραμμα stage, περίπου 30 ετών, ανάπηρος στο ένα χέρι, επισκέφθηκε νωρίς το μεσημέρι το δημαρχείο και ζήτησε να δει τον δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο.
Όταν μπήκε στο γραφείο του δημάρχου, ο νεαρός έβγαλε ένα μαχαίρι, το τοποθέτησε στο γραφείο και του ζητούσε απεγνωσμένα δουλειά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός του έλεγε χαρακτηριστικά: «Δώσε μου δουλειά, αλλιώς θα πεθάνω».
Πριν από λίγες μέρες, ο 30χρονος έμεινε άνεργος, καθώς έληξε η σύμβαση του όπου εργαζόταν στο επαγγελματικό επιμελητήριο.
Κλήθηκε η αστυνομία, ωστόσο δεν χρειάστηκε να επέμβει. Ο κ. Β. Παπαγεωργόπουλος, σύμφωνα με συνεργάτες του, δε θα υποβάλει μήνυση σε βάρος του νεαρού.

VORIA.GR

ΔΗΛΩΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ

Ως το τέλος του μήνα δηλώνονται τα καρτοκινητά. Μετά τη λήξη της προθεσμίας, αν δεν έχει δηλωθεί το κινητό, διακόπτεται η σύνδεση.
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

ΠΟΥ ΝΑ ΣΦΙΞΕΙ ΚΙ Η ΖΕΣΤΗ Νο 2...

Έρχεται το ιππικό

Όπου κι αν είστε, όποια ώρα της ημέρας ή της νύχτας προκύψει έκτακτη ανάγκη προφυλακτικού ακούραστοι ποδηλάτες - διανομείς έρχονται και σας βρίσκουν, λύνοντας το πρόβλημα. Όλα αυτά βέβαια μόνον στην
Ελβετία.
Είστε με τη κοπέλα των ονείρων σας, σε μια ερημική παραλία και πίνετε κρασί υπό το φως της πανσελήνου όταν τα πράγματα γίνονται πιο ακατάλληλα και εκείνη παραδίνεται εν τέλει στην γοητεία σας. Αρχίζετε να ερωτοτροπείτε και εκείνη κοιτώντας σας όλο νόημα σας ρωτάει "μήπως κάτι πρέπει να φέρεις;", εννοώντας φυσικά προφύλαξη.
Σας λούζει κρύος ιδρώτας όταν συνειδητοποιείτε ότι θα σας αφήσει στα κρύα του λουτρού μιας και μόλις θυμηθήκατε πως χθες ξεμείνατε και δεν προλάβατε να πάρετε προφυλακτικά.
Μην ανησυχείτε όμως η λύση βρίσκεται σε ένα τηλεφώνημα. Αυτό κάνουν πλέον οι Ελβετοί καθώς μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας κατά του AIDS που χρηματοδοτείται από τις τοπικές υγειονομικές αρχές, ορκίζεται να σώσει τους ξεχασιάρηδες εραστές.
Ειδικότερα με πρωτοβουλία της AIDS Federation και των τοπικών αρχών έχουν μισθωθεί ποδηλάτες μεταφορείς οι οποίοι φέρνουν τρία προφυλακτικά στη τιμή των 7.50 δολαρίων σε όποιον τα έχει ανάγκη όπου και εάν βρίσκεται. Το μόνο που έχουν να κάνουν οι ξεχασιάρηδες είναι να τηλεφωνήσουν στην ανάλογη τοπική εταιρεία μεταφορών και να εκπέμψουν SOS.

"Ο κύριος σκοπός της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να θυμούνται πάντα να παίρνουν προφυλάξεις και να έχουν πάντοτε μαζί τους προφυλακτικά", αναφέρει εκπρόσωπος της AIDS Federation στη Ζυρίχη.
Τα πρώτα αποτελέσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πρωτοβουλίας θα ανακοινωθούν τέλος του μήνα αλλά μέχρι τώρα έχει γίνει το απαραίτητο buzz και η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου.
"Θέλαμε να κάνουμε κάτι το διαφορετικό ώστε ο κόσμος να το εντυπώσει καλά στη μνήμη του", τονίζουν οι υπεύθυνοι.
News247

Σχόλιο 1ο: Μήπως κρατάνε και το φανάρι;
Σχόλιο 2ο: Πέρα από τα αστεία και όσο κι αν ο τρόπος αντίληψης των πραγμάτων στην Ελβετία φαντάζει πολύ ξένος για μας τους Έλληνες, οφείλουμε να προσέξουμε πώς προσεγγίζουν σοβαρότατα ζητήματα όπως αυτό.

ΕΓΡΑΨΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ...


Στο σκαμνί οι περικοπές μισθών.
Θα κριθεί η νομιμότητα και η συνταγματικότητά τους. Την αρχή κάνουν οι δικαστές με την πρώτη προσφυγή διοικητικού δικαστή από τη Θεσσαλονίκη κατά των κυβερνητικών μέτρων, η οποία θα εκδικαστεί στο Μισθοδικείο. Με την προσφυγή αμφισβητείται ότι οι δραστικές περικοπές εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Ακολουθούν σύντομα ανάλογες προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων στα διοικητικά δικαστήρια και το ΣτΕ.

Σχολιάζει ο καιρός της Ελευθεροτυπίας:Να περικοπούν και τα σκαμνιά

ΠΟΥ ΝΑ ΣΦΙΞΕΙ ΚΙ Η ΖΕΣΤΗ...


Rent A Friend.com - Γραφείο ενοικίασης φίλων

"Ναι, γεια σας. Θα ήθελα μια πίτσα, 2 μπύρες και ένα φίλο". Μπορεί να ακούγεται λίγο εξωπραγματικό αλλά Αμερικανοί, Καναδοί και Βρετανοί μπορούν πλέον να παραγγέλνουν και φίλους μέσω Ίντερνετ.
Μόνο που αυτοί οι «φίλοι» έχουν μια ιδιαιτερότητα-πρέπει να τους πληρώσεις.
Όπως λένε οι εκπρόσωποι της εταιρίας, οι σχέσεις μεταξύ των δύο μερών θα παραμένουν «αυστηρά πλατωνικές» καθώς δεν πρόκειται για υπηρεσία παροχής συνοδών.
«Μπορείς να νοικιάσεις ένα φίλο για να βγεις έξω, να πας στον κινηματογράφο ή σε ένα εστιατόριο, κάποιον για να΄ρθει μαζί σου στο πάρτι, να σου μάθει κάτι καινούργιο ή κάποιον για να σου δείξει την πόλη που δε γνωρίζεις», επισημαίνει το αμερικανικό σάιτ.
Όσοι αποφασίσουν να γίνουν μέλη, θα πρέπει να πληρώσουν 20 ευρώ το μήνα για να αποκτήσουν πρόσβαση στην βάση δεδομένων των περίπου 200.000 διαδικτυακών «φίλων» που διαθέτουν προφίλ και φωτογραφίες.
Μόλις οι χρήστες επιλέξουν κάποιον, μπορούν να διαπραγματευτούν για την τιμή ενοικίασής του. Και οι τιμές ξεκινούν από 7 ευρώ/ώρα.
newsit

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΙΔΗΣΗ

Δίδακτρα στους "αιωνόβιους" φοιτητές- Απογραφή του πραγματικού και όχι του πλασματικού αριθμού φοιτητών-Επηρεάζονται οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων.
Τα μέτρα που θα λάβει το υπουργείο Παιδείας για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι:

- Η επιβολή διδάκτρων στους αιωνόβιους φοιτητές και ειδικότερα δωρεάν φοίτηση ενός ή δύο ετών πέραν των προβλεπόμενων χρόνων σπουδών και όσοι επιθυμούν να συνεχίζουν τη φοίτησή τους θα καταβάλουν δίδακτρα, με το σκεπτικό ότι το ελληνικό κράτος, αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, δεν μπορεί να πληρώνει σπουδές 8-10 και 15 χρόνια για κάθε φοιτητή .

- Τα δίδακτρα θα καθορίζονται από τις ίδιες τις Συγκλήτους ή τα Συμβούλια των ΤΕΙ.

- Τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα αναγκαστούν να καθορίζουν δίδακτρα της «αγοράς», καθώς το υπουργείο Παιδείας θα δίνει χρήματα στα Ιδρύματα για την κάλυψη μόνον των φοιτητών που θα δικαιούνται δωρεάν φοίτηση.

- Στη συνέχεια το υπ. Παιδείας θα προχωρήσει σε απογραφή του αριθμού των φοιτητών κατά τμήμα και Ίδρυμα, καθώς και του διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού. Στόχος θα είναι να διαπιστωθεί πόσοι περισσότεροι εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι υπηρετούν στα Ιδρύματα σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό φοιτητών. Σημειώνεται ότι υπάρχουν Ιδρύματα που δηλώσουν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές , αλλά στην πραγματικότητα οι ενεργοί φοιτητές είναι μερικές χιλιάδες και όχι δεκάδες χιλιάδες.

- Αφού γίνει η απογραφή θα ακολουθήσουν αναγκαστικές μετατάξεις ή μετακινήσεις προσωπικού.

πηγή: esos.gr

Πίνακας μορίων υποψηφίων διευθυντών Α/θμιας Εκπ/σης

Πίνακας μορίων υποψηφίων διευθυντών Α/θμιας Εκπ/σης. Πατήστε εδώ
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Ο ΡΙΕΡΑ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ !!!


Αέρα, αέρα περνάει ο Ριέρα...για να παραφράσουμε το σύνθημα που φωνάζαμε τη δεκαετία του ΄70 και αφορούσε το Μίλτον Βιέρα. Ο Β. Μαρινάκης τίναξε την μπάνκα στον αέρα κι έφερε στο λιμάνι τον Ισπανό αριστερό χαφ της Λίβερπουλ. Και έπεται συνέχεια όπως λένε τα ρεπορτάζ. Αλήθεια πού διεξάγεται φέτος ο τελικός του europa league μήπως κάνουμε κανένα ταξιδάκι; Στο Λάντσοουν Ρόουντ του Δουβλίνου; χμ...
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Amazon: Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων ξεπέρασαν τις πωλήσεις βιβλίων με σκληρό εξώφυλλο


Το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο του κόσμου Amazon ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων για τη συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης (e-reader) Kindle, που η ίδια παράγει, ξεπέρασαν τις πωλήσεις συμβατικών χαρτονόδετων βιβλίων με σκληρό εξώφυλλο (hardback ή hardcover).
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Τζεφ Μπέζος, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, δήλωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων των συσκευών Kindle τριπλασιάστηκε από τότε που η Amazon μείωσε τις τιμές τους από 259 σε 189 δολάρια πριν από ένα μήνα περίπου.
«Οι πελάτες του Amazon.com αγοράζουν πια περισσότερα (ηλεκτρονικά) βιβλία για το Kindle από ό,τι χαρτονόδετα βιβλία, πράγμα εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι
πουλάμε χαρτονόδετα βιβλία εδώ και 15 χρόνια, ενώ βιβλία για το Kindle μόνο εδώ και 33 μήνες», πρόσθεσε.

Το τελευταίο τρίμηνο, η Amazon ανακοίνωσε ότι κατά μέσο όρο πούλησε 143 βιβλία για το Kindle για κάθε 100 χαρτονόδετα βιβλία, ενώ τον τελευταίο μήνα πούλησε 180 ηλεκτρονικά βιβλία για κάθε 100 πωλήσεις χαρτονόδετων, δηλαδή η τάση βαίνει συνεχώς υπέρ των ηλεκτρονικών βιβλίων με το πέρασμα του χρόνου. Στο πρώτο εξάμηνο του 2010 η Amazon πούλησε τριπλάσια ηλεκτρονικά βιβλία σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2009. Στα στατιστικά στοιχεία δεν περιλαμβάνονται τα χαρτόδετα βιβλία με μαλακό εξώφυλλο (paperback).

Η Amazon παραδοσιακά δεν δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για τον αριθμό των πωλήσεων των Kindle e-readers, όμως ανακοίνωσε ότι εδώ και δύο χρόνια αποτελούν το πρώτο σε πωλήσεις προϊόν της. Η εταιρία αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από παρεμφερείς συσκευές, όπως το Nook του άλλου μεγάλου αμερικανικού ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου Barnes & Noble, αλλά και από το νέο iPad της Apple.

Την 1η Ιουλίου η Amazon αποκάλυψε ένα νέο μοντέλο Kindle με μεγάλη οθόνη και μείωσε την τιμή του από 489 σε 379 δολάρια. Το iPad κοστίζει 499 δολάρια, αλλά προσφέρει περισσότερες δυνατότητες, όπως έγχρωμη οθόνη (η ασπρόμαυρη οθόνη του Kindle προορίζεται αποκλειστικά για την ανάγνωση βιβλίων).
Enet

Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου οι νέοι Διευθυντές Εκπαίδευσης

"Aγώνα δρόμου" κάνει η πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας, ώστε το αργότερο μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου να ανακοινωθούν οι νέοι Διευθυντές Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα επιλεγούν μέσω της διαδικασίας της δημόσιας πρόσκλησης.
Ήδη οι υποψήφιοι Διευθυντές γνωρίζουν τα μόρια και απομένει η προσωπική συνέντευξη που θα γίνει στην Κεντρική Υπηρεσία του υπ. Παιδείας.
Ρεπορτάζ:esos.gr
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Ένα απίστευτο περιστατικό θα αποκάλυπτε ο Σωκράτης Γκιόλιας

Ένα απίστευτο περιστατικό θα αποκάλυπτε ο Σωκράτης Γκιόλιας το οποίο είχε προαναγγείλει στο Troktiko αλλά δεν πρόλαβε να το δημοσιοποιήσει επειδή χθες τα ξημερώματα σε παγίδα θανάτου δολοφονήθηκε από τους τρομοκράτες της ΣΕΧΤΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ. Το Crimes on air είναι σε θέση να γνωρίζει πως όταν ο Σωκράτης έγραφε για "διαπλοκή επιχειρηματία με Σώματα Ασφαλείας" αυτήν την αποκάλυψη εννοούσε. Πριν από λίγες ημέρες γνωστός έμπορος όπλων επιχείρησε να
μπει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να κάνει "δειγματισμό" όπλων. Δυο αστυνομικοί που υπηρετούν στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ ... βαρέθηκαν να μεταβούν μέχρι το κατάστημα του εμπόρου όπλων και του παρείγγειλαν -αν είναι δυνατόν- να φέρει όπλα για να διαλέξουν μέσα στην έδρα τους στην Κατεχάκη. Στο Αρχηγείο σήμανε συναγερμός όταν διαπιστώθηκαν χύμα τα όπλα στο αυτοκίνητο του ιδιώτη επιχειρηματία. Το θέμα έφθασε πολύ ψηλά γιατί στον έμπορο όπλων δεν είχε χορηγηθεί προκαταβολικά η προβλεπόμενη άδεια για τη μεταφορά των όπλων. Πόσο μάλιστα όταν τα όπλα αυτά βρέθηκαν μέσα στο αρμόδιο υπουργείο όπου είχε βρει πρόσφατα φρικτό θάνατο ο Υπασπιστής του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη Γιώργος Βασιλάκης. Ο έμπορος όπλων μάλιστα με έδρα το Κορωπί παραπέμφηκε στο αυτόφωρο για παράβαση του νόμου 2168/93 [άρθρο 11 παρ. 2]. Ο Σωκράτης στην προαναγγελία του έκανε λόγο και για φωτογραφικό ντοκουμέντο που είχε καταφέρει να εξασφαλίσει. Αυτό φυσικά και δεν θα μπορούσε να σχετίζεται με τη δολοφονία του και τους δράστες που όπως κατήγγειλε ο δικηγόρος του Σωκράτη είχαν τη "Βιτρίνα" του τρομοκράτη.

Γράφει ο Βασίλης Xήτος

Crimes on air.blog

Στον Αμβρακικό κόλπο επιβιώνει ένας από τους τελευταίους υγιείς πληθυσμούς ρινοδέλφινων της Μεσογείου.

Τα δελφίνια «αντέχουν» ακόμη στον Αμβρακικό
Στον Αμβρακικό κόλπο επιβιώνει ένας από τους τελευταίους υγιείς πληθυσμούς ρινοδέλφινων της Μεσογείου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», ο αριθμός τους παραμένει σταθερός, περίπου 150δελφίνια, τη στιγμή που σε άλλες περιοχές της Μεσογείου ο πληθυσμός τους έχει καταρρεύσει εξαιτίας της υπεραλίευσης και της ρύπανσης.
Οι επιστήμονες ανησυχούν, καθώς
μπορεί η πυκνότητά τους στην περιοχή να είναι υψηλή, ο πληθυσμός όμως αν και σταθερός, θεωρείται μικρός και το οικοσύστημα υποβαθμισμένο.
Οι επιστήμονες του ιταλικού ερευνητικού ινστιτούτου Τethys που μελέτησαν τον Αμβρακικό, εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ο κόλπος αντιμετωπίζει την οικολογική μοίρα της Μεσογείου- κινδυνεύει να πνιγεί από τη ρύπανση, η οποία θα οδηγήσει στην εξαφάνιση των ρινοδέλφινων.
Στον Αμβρακικό κόλπο απαγορεύεται η βιομηχανική αλιεία, δεδομένου ότι πρόκειται για εθνικό πάρκο.
Όμως υπάρχουν άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως ανεπεξέργαστα αστικά και βιομηχανικά λύματα καθώς και υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων από τις καλλιέργειες καταλήγουν εκεί.
Επίσης, λειτουργούν 24 μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών με συνέπεια να παρατηρείται συχνά ευτροφισμός των υδάτων και πτώση των επιπέδων οξυγόνου, γεγονός που έχει οδηγήσει στο παρελθόν σε μαζικούς θανάτους ψαριών.
Τα ρινοδέλφινα του Αμβρακικού, σήμερα επιβιώνουν εξαιτίας του πληθυσμού της σαρδέλας. Αλλά εάν τα επίπεδα του οξυγόνου εξορίσουν κάποια στιγμή τη σαρδέλα από τον κόλπο αυτό θα σημάνει και το τέλος των δελφινιών.
Προτεραιότητα για τη σωτηρία τους τόσο στον Αμβρακικό όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, αποτελεί ο περιορισμός της ρύπανσης.
econews.gr

Νέα συσκευή ανιχνεύει τον αυτισμό στα μικρά παιδιά αναλύοντας τη φωνή τους!


Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης του αυτισμού στα μικρά παιδιά. Η συσκευή με την ονομασία LENA (Language Environment Analysis) αποτελεί ένα αυτόματο σύστημα φωνητικής ανάλυσης, που μπορεί να διαγνώσει όλο το φάσμα των αναπτυξιακών διαταραχών του αυτισμού.Η συσκευή καταγράφει το λόγο του παιδιού καθ' όλη την μέρα και μετά επεξεργάζεται τα στοιχεία με τη βοήθεια ενός ειδικού λογισμικού, το οποίο συγκρίνει τα δεδομένα της φωνής με άλλες φωνές παιδιών που έχουν διαγνωσμένο αυτισμό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νήπια με αυτισμό έχουν ένα δικό τους τρόπο να
προφέρουν τις συλλαβές, ξεχωριστό από τα παιδιά που αναπτύσσονται κανονικά.Το σύστημα, που κοστίζει περίπου 150 ευρώ, έχει μέχρι στιγμής ακρίβεια 86% στις διαγνώσεις του, όπως ανακοίνωσε η ερευνητική ομάδα, υπό την Κιμ Όλερ του πανεπιστημίου του Μέμφις-Τενεσί, που παρουσίασε τη σχετική έρευνα στην επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το "Nature" και τη βρετανική "Τέλεγκραφ". Η μελέτη αφορούσε 232 παιδιά ηλικίας δέκα μηνών έως τεσσάρων ετών. Η συσκευή είναι σε θέση να ξεχωρίζει αυτόματα τα φυσιολογικά παιδιά και αυτά με αυτισμό από εκείνα που έχουν απλώς καθυστέρηση στη γλωσσική ανάπτυξη. Η έγκαιρη διάγνωση του φάσματος του αυτισμού θεωρείται σημαντική, καθώς οι σχετικές διαταραχές δύσκολα ανιχνεύονται έγκαιρα και, όταν αυτό συμβαίνει, είναι αργά πια για αναστροφή της κατάστασης. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γουόρεν του πανεπιστημίου του Κάνσας, η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει στους παιδίατρους να ανιχνεύουν νωρίς την ασθένεια και να παραπέμπουν το παιδί σε ειδικό γιατρό. Εδώ και πολλά χρόνια οι επιστήμονες αναζητούν πιο αντικειμενικά κριτήρια και συμπεριφορές για τη διάγνωση του αυτισμού. Ο Γκόρντον Ράμσεϊ του πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ δήλωσε ότι η νέα μέθοδος για πρώτη φορά παρέχει μια τέτοια δυνατότητα με βάση τον λόγο των παιδιών. Προς το παρόν πάντως, η συσκευή είναι πιο χρήσιμη για θεωρητική έρευνα στον αυτισμό παρά για κλινικές εφαρμογές, καθώς πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω, ώστε να μπορεί να διακρίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια τα μικρά παιδιά που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού από τα υπόλοιπα. Οι εφευρέτες της νέας τεχνικής διευκρίνισαν ότι δεν θεωρούν πως η μέθοδός τους μπορεί να αντικαταστήσει τις μέχρι σήμερα επικρατούσες διαγνωστικές τεχνικές για τον αυτισμό, αλλά αποτελεί ένα πρόσθετο "εργαλείο" που βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση. Το υλικό (hardware) και το λογισμικό (software) για τη συσκευή έχουν αναπτυχθεί από το ομώνυμο Ίδρυμα (LENA Foundation), που έχει αναλάβει και την εμπορική αξιοποίηση της μεθόδου.
Epirusgate

Ασελγούσε σε ανήλικα καλογερόπαιδα

«Όταν το έμαθα, έχασα τον κόσμο όλο.
Ήταν ο πνευματικός μου πατέρας και του είχα τυφλή εμπιστοσύνη!» Με αυτά τα λόγια η μητέρα ενός από τα φερόμενα ως θύματα του παλαιοημερολογίτη ηγουμένου Ελευθερίου Νήφωνα Αναστασόπουλου (ο οποίος κατηγορείται ότι για μεγάλο διάστημα ασελγούσε σε ανήλικα καλογεροπαίδια στη Μονή Αγίας Σκέπης στην Κερατέα) περιέγραψε στο δικαστήριο πώς ένιωσε όταν ο 27χρονος σήμερα γιος της της αποκάλυψε ότι και ο ίδιος υπέστη σεξουαλική παρενόχληση στο κελί του γέροντα!...
Εμφανώς ταραγμένη, η μητέρα ενός από τους πρώην δόκιμους μοναχούς που εγκαταβιούσαν στη Μονή Αγίας Σκέπης και καταγγέλλουν τον ηγούμενο Νήφωνα, κατά κόσμον Ελευθέριο Αναστασόπουλο, για ασέλγεια κατέθεσε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
«Όταν ο Γ. μπήκε στο μοναστήρι πήγαινε στην Α’ Γυμνασίου. Μετά
μου τα είπε αυτά τα πράγματα, αφού εγκατέλειψε τη μονή. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ο γέροντας ήταν ο πνευματικός μου πατέρας, γι’ αυτό του εμπιστεύτηκα και τον γιο μου. Όταν το έμαθα, είπα στον Γ. να μην το αφήσει έτσι και να το καταγγείλει, ώστε να μην υποφέρουν κι άλλα παιδιά. Δεν με άκουσε γιατί φοβόταν. Το πιστεύω το παιδί μου. Δεν λέει ψέματα. Και τα άλλα παιδιά είναι αγνά, πιστεύω ότι λένε την αλήθεια», υποστήριξε η μάρτυρας!
Την προηγούμενη Πέμπτη, στην κατάθεσή του, ο γιος της είχε ισχυριστεί ενώπιον του δικαστηρίου ότι είχε πέσει θύμα του 69χρονου ρασοφόρου σε ηλικία 13 ετών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως η κατάθεση ενός ακόμη μάρτυρα, ο οποίος είχε χειροτονηθεί από τον 69χρονο ρασοφόρο. Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου, ο μάρτυρας είπε ότι από την ηλικία των 16 ετών και για δύο χρόνια δεχόταν παρενοχλήσεις από τον ηλικιωμένο ηγούμενο της μονής, ο οποίος για να τον πείσει του έλεγε διάφορες θεωρίες περί «θείου έρωτος».
Στη συνέχεια ο 30χρονος μοναχός δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Αλέξη Κούγια, ο οποίος επέμεινε να του εξηγήσει γιατί δέχτηκε να τον χειροτονήσει ο ηγούμενος της μονής ενώ πιο πριν είχαν γίνει οι συγκεκριμένες πράξεις.

Τελείως διαφορετική εκδοχή για τη συμπεριφορά του 69χρονου ηγουμένου παρουσίασαν, τέλος, στο δικαστήριο ο οδηγός του και ο οικοδόμος που τον είχε συνοδεύσει στην Ικαρία προκειμένου να λάβει μέρος σε εργασίες αγιογράφησης. Όπως υποστήριξαν ενώπιον του δικαστηρίου οι μάρτυρες, στην Ικαρία (όπου, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ένας από τους παθόντες, έλαβε χώρα η τελευταία πράξη ασέλγειας σε βάρος του) ο κατηγορούμενος δεν έμεινε ούτε για ένα λεπτό μόνος του με τον δόκιμο.

«Σε όλη τη διάρκεια παραμονής μας στο νησί ήμουν κοντά στον γέροντα και δεν είδα κάτι επιλήψιμο», είπε χαρακτηριστικά ο οδηγός του κατηγορουμένου, ο οποίος είναι μοναχός στη μονή. Η δίκη συνεχίζεται...
Espressonews.gr

Μαύροι γονείς, λευκό μωρό

Στο πρωτοσέλιδο της βρετανικής Sun ποζάρουν πανευτυχείς οι δύο γονείς που ανήκουν στη μαύρη φυλή με το πανέμορφο, κατάξανθο, με γαλανά μάτια κοριτσάκι τους. Οι γονείς με καταγωγή από τη Νιγηρία της έδωσαν το όνομα Nmachi, που στη γλώσσα τους σημαίνει «θεϊκή ομορφιά». Οι γιατροί δήλωσαν πως η Nmachi δεν είναι
αλμπίνα, ενώ κανείς από τους γονείς δεν έχει κάποιον λευκό πρόγονο. «Όταν γεννήθηκε, την κοιτούσαμε αποσβολωμένοι, χωρίς να μπορούμε να πούμε τίποτα», δήλωσε ο 44χρονος πατέρας, ο οποίος δεν έχει καμία αμφιβολία για την πατρότητα της μικρής. «Φυσικά και είναι δικό μου παιδί. Η γυναίκα μου είναι ειλικρινής απέναντί μου. Αλλά ακόμα κι αν δεν ήταν, το μωρό πάλι δεν θα έδειχνε έτσι», είπε σε όσους «καλοθελητές» κοιτούσαν περίεργα. Όπως συμφώνησαν καθηγητές της γενετικής, ενδέχεται να πρόκειται για περίπτωση πολλών γενετικών αναμείξεων, κάτι σύνηθες στους πληθυσμούς με ρίζες από την Αφρική και την Καραϊβική. Ωστόσο, το χρώμα των μαλλιών του μωρού προκάλεσε τη μεγαλύτερη εντύπωση στους επιστήμονες. «Ακόμα και τα ξανθά παιδιά δεν έχουν τόσο ξανθά μαλλιά στη γέννησή τους», όπως παρατήρησε ο καθηγητής γενετικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδη
newsblog

Το ΠΑΣΟΚ «θα…παραιτήσει» τον Γκιουλέκα!


Θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις στη στελέχωση του… υπερκομματικού ψηφοδελτίου του Κ. Γκιουλέκα
«Εγκαταλείπω το κοινοβούλιο…» είπε ο ΝΔκρατης βουλευτής και…ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Κώστας Γκιουλέκας, σε σχετική εκδήλωση κι οι περισσότεροι κατάλαβαν ότι παραιτείται άμεσα, προκειμένου απερίσπαστος και χωρίς την κομματική ταμπέλα (κι άλλα βαρίδια, όπως πχ τους αντιδημάρχους του Παπαγεωργόπουλου ) να ασχοληθεί με τα προβλήματα του Μητροπολιτικού Δήμου της Θεσσαλονίκης!

Αμ δε, λάθος κατάλαβαν και να προσέχουν αυτά τα… δισήμαντα που διαβάζουν και ακούν οι ψηφοφόροι. Η αναφορά περί εγκατάλειψης του βουλευτικού εδράνου είναι γενική και αόριστη κι απορώ γιατί δεν έγινε ευκόλως εννοούμενο. «Φεύγει αλλά μέχρι τότε θα μείνει ή μένει για να φύγει όταν πρέπει να φύγει…» όπως σχολίασε στη voria.gr παλιός σύντροφος του Aντώνη Σαμαρά «κι όχι στο παραπέντε συναγωνιστής του προέδρου πριν την καθολική νίκη του…όπως ο κ Γκιουλέκας»

Βεβαίως δεν θα είναι ο πρώτος που θα έχει «δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη». Έτσι έκαναν κι άλλοι υποψήφιοι των κομμάτων εξουσίας και κανείς δεν παραπονέθηκε, «διότι έτσι το έχουν οι βουλευτές «μία σου και μία μου» Όμως, γιατί να πει με τόσο στόμφο ότι εγκαταλείπει τη Βουλή αφού τελικά θα το κάνει μόνο αν εκλεγεί; Γιατί δεν παραιτείται τώρα, για να (τους)… δείξει σε όλους, ότι εννοεί αυτά που λέει περί προσφοράς στην πόλη κι ότι αυτός δεν είναι ανεπάγγελτος όπως… άλλοι του κόμματος κι ότι δεν μπήκε στην πολιτική για να βρει δουλειά και μάλιστα τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις τον βγάζουν πρώτο και αξεπέραστο;

Οι απαντήσεις αναμένονται, κυρίως μέσω των ΜΜΕ της Αθήνας, όπου ο ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος δημιούργησε άριστες σχέσεις με τους συναδέλφους, κατά τη σύντομη θητεία του ως υφυπουργός ΜΜΕ στην τελευταία κυβέρνηση Καραμανλή. Όσο για το θέμα της παραίτησης ή μη από τη Βουλή, ο κ Γκιουλεκας ξεκαθάρισε ότι θα παραιτηθεί άμεσα αν τεθεί από το... ΠΑΣΟΚ θέμα ηθικού ασυμβίβαστου για τη διπλή ιδιότητα του! Πιθανότατα αναφέρθηκε στην κυβερνώσα παράταξη, γιατί παρόμοια περίπτωση, δεν φαίνεται να υπάρχει, ούτε να υπήρξε μέχρι τώρα, από πλευράς της νέας ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
voria

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ

Για να δείτε τα αποτελέσματα του ΚΠγ πατήστε εδώ. Μετά πληκτρολογήστε τον επταψήφιο κωδικό σας και το επώνυμό σας.
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Γιατί μας "πονά" η ερωτική απογοήτευση


Οι επιστήμονες εξηγούν τις ακραίες συμπεριφορές μας
Ο χωρισμός από έναν άνθρωπο με τον οποίο είναι κάποιος ερωτευμένος, διεγείρει τμήματα του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο στην επιβράβευση, στον εθισμό και στην παρακίνηση – γεγονός που εξηγεί γιατί ο πόνος από αυτόν είναι τόσο δύσκολο να ελεγχθεί, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εύρημα αυτό εξηγεί τις ακραίες συμπεριφορές που μερικές φορές γεννά η ερωτική απογοήτευση - μεταξύ αυτών την παρακολούθηση του ατόμου που έφυγε, τις αυτοκτονικές τάσεις ή ακόμα και τους φόνους λόγω ερωτικού πάθους.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ράτγκερς στο Νιου Τζέρσι και τρία πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης (το Stony Brook, το Yeshiva και το NY State), υπέβαλλαν σε μια εξελιγμένη μορφή μαγνητικής τομογραφίας 15 ετεροφυλόφιλους φοιτητές και φοιτήτριες, τους οποίους είχαν χωρίσει πρόσφατα οι σύντροφοί τους αλλά αυτοί εξακολουθούσαν να είναι τρελά ερωτευμένοι μαζί τους.
Η εξέταση λέγεται λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) και αποκαλύπτει πως ενεργοποιούνται τα διάφορα τμήματα του εγκεφάλου κάθε φορά που σκεφτόμαστε ή κάνουμε κάτι.
Η μέση διάρκεια του χρόνου που είχε περάσει από τον χωρισμό έως την δήλωση συμμετοχής στη μελέτη ήταν 63 ημέρες, όλοι οι εθελοντές είχαν υψηλές βαθμολογίες σε ειδικά τεστ αξιολόγησης του πόσο ερωτευμένοι ήταν, ενώ όλοι είπαν πως περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας (πάνω από το 85%) σκεπτόμενοι την/τον πρώην σύντροφό τους και λαχταρώντας να γυρίσει.
Τρικυμία εν κρανίω…
Όταν οι ερευνητές έδειξαν στους εθελοντές τους μία φωτογραφία του/της πρώην συντρόφου τους, υπήρξε πολύ μεγαλύτερη δραστηριότητα σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου απ’ ό,τι όταν τους έδειξαν την «ουδέτερη» φωτογραφία ενός απλού φίλου τους.
Η αυξημένη δραστηριότητα παρατηρήθηκε:
* Στην κοιλιακή καλυπτήρια περιοχή του μέσου εγκεφάλου, η οποία περιέχει το κέντρο ευχαρίστησης, ελέγχει τα κίνητρα και την ανταμοιβή, και είναι γνωστό πως παίζει ρόλο στην ερωτική αγάπη.
* Στον επικλινή πυρήνα και στον κογχιομετωπιαίο/προμετωπιαίο φλοιό, που εμπλέκονται στην λαχτάρα και στον εθισμό.
* Στον νησιδιακό φλοιό και στο πρόσθιο τμήμα της έλικας του προσαγωγείου, που παίζουν ρόλο στον σωματικό πόνο και στην συντριβή.
Υπάρχει όμως ελπίδα για τους ερωτοχτυπημένους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όσο περισσότερος καιρός είχε περάσει από τον χωρισμό, τόσο μικρότερη ήταν η δραστηριότητα σε μία άλλη περιοχή του εγκεφάλου (το δεξιό κοιλιακό κέλυφος/ωχρά σφαίρα) η οποία σχετίζεται με την προσκόλληση.
Επιπλέον, υπήρχε ενεργοποίηση στις περιοχές του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο στην διαχείριση των δύσκολων συναισθηματικών καταστάσεων και στην αξιολόγηση του τι χάνουμε και τι κερδίζουμε. Αυτό υποδηλώνει πως όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν χωρισμό, προσπαθούμε να καταλάβουμε και να μάθουμε από αυτήν την δύσκολη κατάσταση – και αυτό είναι μια πολύ υγιής αντίδραση, λένε οι ερευνητές.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Νευροφυσιολογίας» (JN) την οποία εκδίδει η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APS). Σύμφωνα με την APS, συνοπτικά τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι «το πάθος της ερωτικής αγάπης δεν είναι ένα συγκεκριμένο συναίσθημα» αλλά μια ολόκληρη κατάσταση.
Επιπλέον, όσα αποκαλύπτει η νέα μελέτη ενισχύουν την θεωρία ότι «η ερωτική απογοήτευση είναι μια ειδική μορφή εθισμού» - και μάλλον γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο να τον/την αφήσουμε να φύγει…

TA NEA

Σχόλιο: Εμείς, οι Έλληνες μελετητές της παραλιακής και των απανταχού νυχτερινών κέντρων, απαντάμε δια στόματος Σπυράκου: " ο έρωτας με έρωτα περνάει, για να ξεχάσει μια καρδιά, να μην πονάει άλλο πια, πρέπει αλλού να πάει..."

Προώθηση της ελεύθερης πρόσβασης στο Internet, μέσω κινητού τηλεφώνου

Πρωτοποριακή ιδέα του κινήματος LETSFREE για την απελευθέρωση του Internet στα κινητά μας τηλέφωνα

Ένα ριζοσπαστικό εγχείρημα παρουσίασε η ηγετική ομάδα του κινήματος LETFREE που αφορά την προώθηση της ελεύθερης πρόσβασης στο Internet, μέσω κινητού τηλεφώνου, με τη χρήση της τεχνολογίας Bluetooth. Μετά από δύο χρόνια συστηματικής προσπάθειας μιας ομάδας 15 ατόμων, που ξεκίνησε στη Βραζιλία, έσπασαν δύο φραγμοί. Η ομάδα δημιούργησε μια απλή τεχνολογία, φιλική προς το χρήστη, αλλά ταυτόχρονα ξεπέρασε και το θέμα του κόστους, προσφέροντας δωρεάν πρόσβαση στο Internet, αξιοποιώντας την τεχνολογία Bluetooth. Στόχος του προγράμματος είναι η ψηφιακή ένταξη αυτών που βιώνουν τον «ψηφιακό αποκλεισμό», ιδιαίτερα λόγω του απαγορευτικού κόστους, προσφέροντας το σύστημα σε όσους διαθέτουν μια απλή συσκευή τηλεφώνου. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας Ανδρέας Μπλαζουδάκης «η δυναμική του κινήματος αυτού βασίζεται στον απλό, καθημερινό πολίτη και αυτό το καθιστά ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης του μέλλοντος. Η ιδέα αυτή, εάν διαδοθεί παγκοσμίως, μπορεί να αποτελέσει επανάσταση στον τρόπο επικοινωνίας». Σήμερα περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι συνδεδεμένοι στο Internet, ενώ τέσσερα δισεκατομμύρια έχουν στην κατοχή τους κινητό τηλέφωνο. «Πολύ λιγότεροι, όμως, χρησιμοποιούν αυτή τη συσκευή για να συνδεθούν στο διαδίκτυο, όχι μόνο για τη δυσκολία, που αντιμετωπίζουν στο να κατανοήσουν τη διαδικασία, αλλά κυρίως εξαιτίας του αυξημένου κόστους της συγκεκριμένης υπηρεσίας», πρόσθεσε ο ίδιος. Τα πρώτα βήματα της «πρωτοποριακής επανάστασης» έγιναν στις φαβέλες της Βραζιλίας και η τεχνολογία θα κάνει τον γύρο του κόσμου με αφετηρία την Ελλάδα, καθώς οι εμπνευστές της θέλουν να δώσουν ένα συμβολικό χαρακτήρα στο ξεκίνημα του ταξιδιού, θεωρώντας την Ελλάδα λίκνο πολιτισμών και επιστημών.
Ένα ιστιοφόρο σκάφος με το όνομα «Messenger» (Αγγελιοφόρος), υπό ελληνική σημαία, εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μέσα πλοήγησης και επικοινωνίας, θα διαδώσει το μήνυμα του LETSFREE, αναχωρώντας αύριο για το Αιγαίο και υπολογίζεται να έχει κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Με την εγκατάσταση μιας κεραίας Bluetooth στο Messenger μπορεί να σχηματιστεί περιμετρικά δίκτυο ενός χιλιομέτρου και να εντοπίζονται τα κινητά, που βρίσκονται μέσα σε αυτή την ακτίνα. Σε ακτίνα 300 μέτρων είναι εφικτό να δημιουργηθεί δίκτυο 500 έως 1.000 ατόμων. Αυτοί οι χρήστες θα μπορούν να ανταλλάσσουν δεδομένα (video, μουσική, ενημερωτικό υλικό) από το Internet μέσω του Bluetooth των κινητών τους τηλεφώνων. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Messenger μπορούν να εγκατασταθούν κεραίες Bluetooth σε Η/Υ, που έχουν ήδη πρόσβαση στο διαδίκτυο, επεκτείνοντας τη δυνατότητα αυτή από ένα σημείο σε χιλιάδες άλλα.
Το πρόγραμμα βασίζεται σε τεχνολογίες που εξελίσσονται εδώ και χρόνια στη Βραζιλία, δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και βρίσκεται στο Ιnternet. Βασικός παράγοντας για την επιτυχία του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση όσων είναι ήδη εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ώστε να προωθήσουν την ιδέα.
newsblog

Επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις των Ελλήνων την εποχή του Ομήρου


Φαρμακολογία και Αστρονομία στην Οδύσσεια
Πέρα από λογοτεχνικό έργο μεγάλης αξίας, το έπος είναι και ένας θησαυρός πληροφοριών για τις επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις των Ελλήνων την εποχή του Ομήρου
ΤΟΥ Χ. ΒΑΡΒΟΓΛΗ

Για πολλούς αιώνες τα ομηρικά έπη θεωρούνταν απλή καταγραφή μύθων των Ελλήνων της προϊστορικής εποχής, έως ότου ο Σλίμαν, στηριζόμενος σε πληροφορίες από την Ιλιάδα, κατόρθωσε να εντοπίσει τα ερείπια της αρχαίας Τροίας. Από την εποχή εκείνη τα ομηρικά έπη αντιμετωπίζονται με περισσότερη προσοχή από τον επιστημονικό κόσμο και αποτελούν πολλές φορές έναυσμα για ερευνητικές προσπάθειες. Ειδικότερα η Οδύσσεια
έχει προσελκύσει για περισσότερα από 100 χρόνια το ενδιαφέρον επιστημόνων από πολλούς κλάδους των φυσικών επιστημών, όπως για παράδειγμα η Γεωλογία, η Παλαιοντολογία, η Φαρμακολογία και η Αστρονομία. Ο λόγος είναι ότι
η Οδύσσεια περιέχει πληροφορίες για την Εποχή του Σιδήρου, που είναι μεταγενέστερη από την Εποχή του Χαλκού στην οποία αναφέρεται η Ιλιάδα. Έτσι κατά τεκμήριον μεταφέρει μεταγενέστερες και άρα πιο προηγμένες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις.

Ο πρώτος που προσπάθησε να «διαβάσει» τα ομηρικά έπη με το μάτι ενός επιστήμονα των φυσικών επιστημών φαίνεται ότι ήταν ο Κωνσταντίνος Ζέγγελης, καθηγητής της Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Ζέγγελης δημοσίευσε στα τέλη του προπερασμένου αιώνα ένα βιβλίο με τίτλο «Η επιστήμη της φύσεως παρ΄ Ομήρω», το οποίο επανεκδόθηκε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Δεν είναι τυχαία η εμπλοκή ενός χημικού σε αυτό το θέμα, αφού στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια αναφέρονται πάμπολλα θέματα που άπτονται της Χημείας. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αναφέρεται στο αντίδοτο που έδωσε ο Ερμής στον Οδυσσέα για να εξουδετερώσει το μαγικό φίλτρο της Κίρκης, με το οποίο αυτή είχε μεταμορφώσει τους άνδρες του Οδυσσέα σε χοίρους. Ο Όμηρος αναφέρει ότι, καθώς ο Οδυσσέας πήγαινε προς το παλάτι της Κίρκης για να σώσει τους συντρόφους του, τον συνάντησε ο Ερμής, ο οποίος του έδωσε το φυτό «μώλυ», που ήταν το αντίδοτο για το φίλτρο της Κίρκης. Ο Όμηρος δεν δίνει καμία άλλη πληροφορία για αυτό το φυτό, εκτός από το ότι έχει άσπρα άνθη, μαύρη ρίζα και ξεριζώνεται δύσκολα. Η άποψη που έχει επικρατήσει σήμερα είναι ότι το «φίλτρο» της Κίρκης ήταν ένα μείγμα αντιχολινεργικών ουσιών, όπως η ατροπίνη και η σκοπολαμίνη, που προκαλούν παραισθήσεις. Επομένως το μώλυ θα έπρεπε να περιέχει ένα αντιχολινεργικό αντίδοτο. Στη βιβλιογραφία αναφέρονται δύο φυτά που έχουν μαύρη ρίζα, λευκά άνθη και περιέχουν αντιχολινεργικά αντίδοτα: ογάλανθος ο χιονώδηςκαι οελλέβορος. Τα φαρμακολογικά χαρακτηριστικά του γάλανθου ταιριάζουν περισσότερο στη δράση του μώλυ, αλλά ο ελλέβορος έχει μεγαλύτερο ριζικό σύστημα και άρα είναι δυσκολότερο να ξεριζωθεί.

Το σημαντικότερο φυσικά σημείο της Οδύσσειας είναι η επιστροφή του ήρωα στην «Ιθάκη». Το όνομα του νησιού είναι σε εισαγωγικά, επειδή κατ΄ αρχήν δεν είμαστε σίγουροι αν η ομηρική Ιθάκη είναι το νησί που γνωρίζουμε σήμερα με αυτό το όνομα. Αν και η επικρατούσα γενικά άποψη είναι ότι η σημερινή Ιθάκη είναι όντως το νησί του Οδυσσέα, υπάρχουν και «αιρετικές» απόψεις που τοποθετούν την ομηρική Ιθάκη σε άλλα νησιά του Ιονίου Πελάγους. Πιο πρόσφατη είναι αυτή μιας βρετανικής ομάδας, που διαπίστωσε ότι η χερσόνησος της Παλλικής στην Κεφαλλονιά ήταν παλαιότερα ανεξάρτητο νησί και θα μπορούσε, έτσι, να είναι η ομηρική Ιθάκη. Πέρα από την ταυτοποίηση όμως της πατρίδας του Οδυσσέα, πολύ σημαντικό στοιχείο είναι και η χρονολόγηση της ημέρας της επιστροφής του, αφού έτσι μπορεί να διασταυρωθεί με ανεξάρτητο τρόπο η χρονολόγηση της καταστροφής της Τροίας.

Στην Οδύσσεια περιγράφεται με ασυνήθιστα πολλές λεπτομέρειες η τελική φάση της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη, με βασικότερο στοιχείο το γεγονός ότι την ημέρα που σκοτώνει τους μνηστήρες της Πηνελόπης καταγράφεται και ένα ασυνήθιστο γεγονός, που θεωρείται η αρχαιότερη καταγραφή ολικής ηλιακής έκλειψης. Σε μετάφραση των Καζαντζάκη- Κακριδή ο μάντης Θεοκλύμενος λέει στους μνηστήρες:«Η αυλή πλημμύρισε ίσκιους, που ξεκινούν στα μαύρα Τρίσκοτα να κατεβούν,κι ο γήλιος από τα ουράνια εχάθη, κι άπλωσε βαριά καταχνιά ολούθε!» . Οι ολικές ηλιακές εκλείψεις είναι σχετικά σπάνιο γεγονός σε έναν συγκεκριμένο τόπο, αφού συμβαίνουν κατά μέσον όρο μία φορά κάθε 360 χρόνια. Επομένως, αν περιορίσει κανείς την περιοχή από την οποία η έκλειψη αυτή φαινόταν ως ολική, θα μπορούσε ίσως να εντοπίσει μια «λογική» ημερομηνία για την ημέρα που συνέβη. Στη διαδικασία αυτή υπεισέρχονται και οι υπόλοιπες πληροφορίες που δίνει ο Ομηρος. Κατ΄ αρχήν ο Ερμής ταξιδεύει δυτικά ως την Ωγυγία και, αφού υποδεικνύει στην Καλυψώ να αφήσει τον Οδυσσέα να επιστρέψει στην πατρίδα του, επιστρέφει ανατολικά. Μετά την αναχώρηση του Ερμή ο Οδυσσέας σαλπάρει με το πλοίο του και ακολουθεί τις οδηγίες της Καλυψούς, πλέοντας έτσι ώστε να παρατηρεί τις Πλειάδες και τον αστερισμό του Βοώτη και έχοντας τη Μεγάλη Άρκτο στα αριστερά του. Στη συνέχεια, περνώντας από το νησί των Φαιάκων, φθάνει στην Ιθάκη όταν ο πλανήτης Αφροδίτη είναι ορατός ως Αυγερινός. Αν ταυτοποιήσουμε τον Ερμή με τον ομώνυμο πλανήτη, τότε όλα τα παραπάνω στοιχεία, δηλαδή η απομάκρυνση του Ερμή δυτικά του Ηλίου και η στροφή του προς ανατολάς, η ταυτόχρονη θέση Πλειάδων και Βοώτη πάνω από τον ορίζοντα και η εμφάνιση της Αφροδίτης ως Αυγερινού συμπίπτουν ταυτόχρονα μία φορά κάθε 2.000 χρόνια! Επειδή είναι ήδη γνωστό από τις αρχαιολογικές ανασκαφές της Τροίας πως η καταστροφή της πόλης συντελέστηκε γύρω στο 1190 π.Χ., είναι φανερό ότι αν κοντά σε αυτή τη χρονιά υπήρξε μια τέτοια «σύμπτωση», το γεγονός αυτό δεν μπορεί να σημαίνει τίποτε περισσότερο από μια ανεξάρτητη επιβεβαίωση της χρονολογίας της καταστροφής της Τροίας. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι όντως μία από τις φορές που όλα τα γεγονότα που περιγράφονται στην Οδύσσεια συνέβησαν ταυτόχρονα ήταν την άνοιξη του 1178 π.Χ., οπότε καταλήγουμε σε ένα πολύ ακριβές συμπέρασμα: ο Οδυσσέας σκότωσε τους μνηστήρες της Πηνελόπης στις 16 Απριλίου 1178 π.Χ., οπότε η καταστροφή της Τροίας είχε συμβεί δέκα χρόνια πριν, όσο διήρκεσαν οι περιπέτειες του Οδυσσέα, δηλαδή το 1188 π.Χ. Το συμπέρασμα δεν αλλάζει αν η ομηρική Ιθάκη μετακινηθεί στη χερσόνησο της Παλλικής, επειδή οι δύο τοποθεσίες απέχουν πολύ λίγο μεταξύ τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι οκτώ αρχαίοι συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο Πλάτωνας, ο Ερατοσθένης και ο Ηρόδοτος, έχουν δώσει τις δικές τους εκτιμήσεις για τη χρονολογία της καταστροφής της Τροίας, από τις οποίες εντυπωσιακά κοντά στον παραπάνω υπολογισμό πέφτει η εκτίμηση του Ερατοσθένη, που ήταν 1184 π.Χ.!

Ο κ. Χάρης Βάρβογλης είναι καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΤΟ ΒΗΜΑ και ζητούμενο

Oι ακατάλληλες ακτές σε Αθήνα - Πειραιά...

Ακατάλληλες για κολύμβηση έκρινε το υπουργείο Υγείας ορισμένες ακτές στην Αττική. Η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπέγραψε σχετική απόφαση σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η κολύμβηση, μεταξύ άλλων, σε όλα τα λιμάνια και μαρίνες, σε όλη τη περιοχή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι και το Πέραμα, από τον Σκαραμαγκά μέχρι και την παραλία Ασπροπύργου, στην παραλία Μεγάρων από προβλήτα έναντι ελικοδρομίου μέχρι την πλαζ Μεγάρων, καθώς και στο μικρό όρμο της προβλήτας έναντι του ελικοδρομίου και της παραλίας της Πάχης Μεγάρων.

Επίσης, στην περιοχή Ασωπού ποταμού 200 μ. εκατέρωθεν της εκβολής του.

Ειδικότερα:
1. Σε όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια και ναυπηγεία, διαλυτήρια πλοίων κ.λπ.
2. Σε όλη τη περιοχή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι και το Πέραμα.
3. Σε όλη την περιοχή Σκαραμαγκά μέχρι και την παραλία Ασπροπύργου.
4. Στην παραλία Μεγάρων από προβλήτα έναντι ελικοδρομίου μέχρι την πλαζ Μεγάρων, καθώς και στο μικρό όρμο της προβλήτας έναντι του ελικοδρομίου και της παραλίας της Πάχης Μεγάρων
5. Στα Λιμάνια Σκαφάκι, Σταυρού της Ακτής Θεμιστοκλέους, στο λιμανάκι της Σχολής Δοκίμων και 100 μ. εκατέρωθεν του Κέντρου MIRAMARE
6. Στην περιοχή από Β. άκρο Μικρολίμανου μέχρι και τη ακτή Ξηροτάγαρου (όριο μαρίνας).
7. Σε ζώνη 50 μέτρων από κάθε πλευρά του στομίων εκβολής όλων των αγωγών ομβρίων.
8. Σε ζώνη 200 μέτρων από κάθε πλευρά των στομίων εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, και κάθε άλλης παρόμοιας εκβολής σύμφωνα με τις νομαρχιακές αποφάσεις καθορισμού αποδέκτη, όπου τοποθετούνται τοπικές απαγορευτικές πινακίδες ή προτείνονται σχετικές σημάνσεις από τις τοπικές υγειονομικές αρχές.
9. Στην περιοχή των Ναυπηγείων και λιμένος όρμου Λαυρίου μέχρι τη ΔΕΗ με εξαίρεση την περιοχή που αρχίζει από την ακτή Χέλμη και συνεχίζεται μέχρι την περιοχή Θωρικού( Ακτή Θεάτρου) .
10. Στην Ραφήνα σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του προσήνεμου μώλου του λιμανιού.
11. Σε ζώνη 200 μέτρων από τα σημεία εκβολής των αγωγών των εγκαταστάσεων που βρίσκονται στις περιοχές Ν. Μάκρης και Μαραθώνα και ειδικότερα των κατασκηνώσεων ΘΑΛΑ, και των κατασκηνώσεων Αεροπορίας- ΘΑΑ .
12 . Στην περιοχή Ασωπού ποταμού 200 μ. εκατέρωθεν της εκβολής του.