RSS

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Δύο χρόνια απλήρωτοι χιλιάδες εκπαιδευτικοί

Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και δύο χρόνια χιλιάδες εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και ωρομίσθιοι), που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ).Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα των ετών 2008-2009 και 2009-2010 στους μόνιμους καθηγητές, καθώς και οι μισθοί της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι παρά τα
διαβήματά τους προς το υπουργείο Παιδείας, το Γραφείο ΠΔΣ και τον Συνήγορο του Πολίτη, εκκρεμεί η έκδοση πράξεως νομοθετικού περιεχομένου για την οικονομική διευθέτηση των δεδουλευμένων για τους Σχεδιαστές - Αξιολογητές και τους μόνιμους Εκπαιδευτικούς - Καταχωρητές των Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το πρόγραμμα του ΠΔΣ.

Ο θεσμός αυτός είχε στόχο τη στήριξη των μαθητών, οι οποίοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθήσουν φροντιστήρια και μπορούσαν μέσα στα σχολεία τους να διδάσκονται μαθήματα στα οποία ήταν «αδύνατοι».

Τα πρώτα χρόνια ο θεσμός έγινε δεκτός με μεγάλη ανακούφιση από τους γονείς χαμηλών οικονομικών στρωμάτων, αλλά με τα χρόνια ατόνησε, καθώς η Πολιτεία δεν τον στήριξε, με αποτέλεσμα τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές να λιγοστεύουν μέσα στις τάξεις. Όσο για τη φετινή χρονιά, οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι ο θεσμός θα παραγκωνισθεί εντελώς, μια και το υπουργείο δεν φαίνεται διατεθειμένο να διαθέσει κονδύλια.

Για το θέμα αυτό κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή και ο βουλευτής του ΣΥΝ κ. Κουράκης, ο οποίος τονίζει ότι «προκειμένου να γίνει κατανοητή η δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι εκπαιδευτικοί της ΠΔΣ, θα πρέπει να σημειωθεί πως ο θεσμός έχει ήδη υποστεί σοβαρότατο πλήγμα, όταν η διδασκαλία της ΠΔΣ πληρώνεται με εξευτελιστικούς όρους, ως ωριαία αντιμισθία, δηλαδή ως υπερωριακή απασχόληση, ενώ οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που την αναλαμβάνουν υποχρεώνονται να μην εργάζονται σε ιδιωτικά φροντιστήρια για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους» και υπογραμμίζει: H επίκληση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και της οικονομικής στενότητας του υπουργείου δεν είναι δυνατόν να κρατάει απλήρωτους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς, αφήνοντας οικονομικά εκτεθειμένους τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Οι ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών που εργάστηκαν στα προγράμματα ΠΔΣ υπονομεύουν την καλή λειτουργία ενός θεσμού, που στόχο έχει να συμβάλει στην καταπολέμηση της παραπαιδείας και στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων στη δημόσια εκπαίδευση.

Ν. Τρίγκα
ΕΘΝΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου