RSS

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

ΕΝΤΟΝΗ ΠΙΚΡΙΑ


'Οπως και να το εξετάσουμε έχει απόλυτο δίκιο ο πρύτανης του ΕΜΠ για την αντίδρασή του ύστερα από την απόφαση του ΣτΕ. Πέντε χρόνια σπουδών και αποδεδειγμένα αξιόλογων να θεωρούνται ισάξια των κολεγίων;
Διαβάστε τη δήλωσή του:
Χιλιάδες έλληνες μηχανικοί αισθάνονται έντονη πικρία, διότι το δίκαιο αίτημά τους για αναγνώριση των διπλωμάτων τους που χορηγούνται έπειτα από 5ετείς σπουδές ως ισότιμων με τα ευρωπαϊκά Μάστερ, δεν έγινε δεκτό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (όπως άλλωστε και από προηγούμενες) την ίδια στιγμή που με δικαστικές αποφάσεις εξομοιώνονται τα διπλώματά τους με εκείνα των αποφοίτων σχολών μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Η εξέλιξη αυτή θα πλήξει τα δημόσια πανεπιστήμια και είναι πιθανότατο να αποτελέσει μια πρόσθετη αιτία αναταραχής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ


Πολύ καλή προσπάθεια αποτελεί το έντυπο "Παιδικός σταθμός για γονείς" μια περιοδική έκδοση επικοινωνίας για γονείς παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Το περιοδικό περιέχει χρήσιμα άρθρα για ότι αφορά τις πρώτες τρυφερές ηλικίες από εκπαιδευτικούς, παιδιάτρους, διατροφολόγους, ψυχολόγους και άλλους ειδικούς.







'

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ


Μου το έστειλε μια καλή συναδέλφισσα και το παραθέτω:


Tάδε έφη

Ιωάννης Καποδίστριας

«.Ελπίζω ότι όσοι εξ' υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ' εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ΄ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της.»
«...εφ'όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».

Ιωάννης Καποδίστριας
πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος , προς την Δ' Εθνοσυνέλευση .

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΚΟΛΕΓΙΩΝ


Μπερδεμένη είναι η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Και πώς να μην είναι άλλωστε; Πάντως από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας πιο σημαντική είναι η παράγραφος που αναφέρει ότι:
"Μετά το 2013 η ευθύνη αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων μετακυλίεται στα επιμελητήρια, επαγγελματικές Ενώσεις κ.λπ. (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Δικηγορικούς και Ιατρικούς Συλλόγους κ.ά.) τα οποία λειτουργούν με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου."
Το ΣτΕ έκρινε ότι τα Επιμελητήρια, Δικηγορικοί και Ιατρικοί Σύλλογοι θα καθορίζουν (και όχι ο υπουργός Παιδείας όπως προβλέπει το σχέδιο Π.Δ.) κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος το βαθμό γνώσης της ελληνικής γλώσσας που θα πρέπει να έχουν όσοι επιθυμούν την αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμά τους στη χώρα μας.
Δυο παράμετροι της απόφασης: α)το υπουργείο αποφεύγει την καυτή πατάτα της αναγνώρισης, αφού αναλαμβάνουν την αρμοδιότητα αυτή τα επιμελητήρια και οι σύλλογοι,
β)η ευθύνη ίσως πηγαίνει στον κατάλληλο και άμεσα εμπλεκόμενο που δεν είναι άλλος από τον επαγγελματία μέσω των συλλόγων του.

Ο ΧΡ. ΚΑΤΣΙΚΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΤΥΧΗ ΤΟΥ ΘΟΡΥΒΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ

Διαβάστε εδώ μια άλλη πτυχή που δίνει ο Χ. Κάτσικας για το θόρυβο ύστερα από το άρθρο του Γ. Μπαμπινιώτη.

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κ. Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ

Διαβάστε εδώ την απάντησή μου στο άρθρο του κ. Γ. Μπαμπινιώτη στο Βήμα.

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων.

Διαβάστε εδώ το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων.

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Παρόλο που το ζήτημα των εκπαιδευτικών αδειών δεν έχει τεθεί ως τώρα, όλο και πληθαίνουν οι πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι μεγάλο ποσοστό θα περικοπεί, θυσία στο βωμό της κάλυψης των κενών λόγω των μηδενικών διορισμών. Επειδή τείνει να επιβληθεί μια ψυχρή λογιστική τακτική στο θέμα της πλήρωσης των κενών ενόψει της προσεχούς σχολικής χρονιάς δεν είναι δυνατό να ισοπεδωθούν όλα. Οι μεταπτυχιακές σπουδές έχουν αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο και έχουν δώσει τη δυνατότητα στους συναδέλφους να αντεπεξέλθουν στις όλο και πιο αυξημένες απαιτήσεις της διδακτικής διαδικασίας. Επίσης στο υπουργείο δεν πρέπει να λησμονούν ότι:
α)οι μεταπτυχιακές σπουδές στηρίζονται στο μεράκι του Έλληνα εκπαιδευτικού να επιμορφώνεται και να βελτιώνεται συνεχώς
β)η συμμετοχή σε μεταπτυχιακά προγράμματα και η εκπόνηση διδακτορικών διατριβών είναι μια εξαιρετικά επίπονη και χρονοβόρα ενασχόληση
γ)οι συνάδελφοι πληρώνουν από το υστέρημά τους ειδικά τη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία το κόστος των προγραμμάτων που φτάνει σε ορισμένα τμήματα και στο ποσό των 8000 ευρώ.
δ)οι μεταπτυχιακές σπουδές των εκπαιδευτικών έχουν άμεσο αποδέκτη τα παιδιά του ελληνικού λαού
ε)καινοτόμες τάξεις, αριστεία προόδου,νέα και ψηφιακά σχολεία δε συμβαδίζουν με περικοπές στην επιμόρφωση

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ


Χρόνια πολλά σε όλους. Επιστρέφουμε σιγά σιγά στην καθημερινότητα ύστερα από τις ημέρες του Πάσχα. Μια καθημερινότητα που επαναλαμβάνεται μονότονα όσον αφορά τα θέματα που απασχολούν τον πολίτη. Το περιστατικό με το πρόβλημα υγείας του κ. Α. Λοβέρδου, στον οποίο ευχόμαστε ολόψυχα περαστικά, αναδεικνύει για άλλη μια φορά τις πολλαπλές, μελαγχολικές όψεις του συστήματος υγείας στη χώρα:
α) καθημερινά προβλήματα ελλείψεων σε νοσοκομεία λαμβάνουν μεγάλη δημοσιότητα μόνο όταν κάποιος επώνυμος νοσηλευτεί.
β)απλά προβλήματα (έλλειψη λάμπας στον αξονικό τομογράφο, αν το περιγράφω σωστά) κι όχι π.χ. εντατικές αναμένουν να υποδεχτούν και να ταλαιπωρήσουν τον πρώτο άτυχο
γ)μόνο με αφορμή την εισαγωγή ενός γνωστού ονόματος βελτιώνονται κάποιες ατέλειες στο χώρο της υγείας.
δ)εξακολουθούμε να είμαστε οπαδοί του Επιμηθέα κι όχι του Προμηθέα, καθώς περιμένουμε τον πρώτο ασθενή για να επισημάνουμε τις ελλείψεις.
Διευκρινίζουμε για την αποφυγή παρεξηγήσεων η υγεία είναι εξίσου πολύτιμη είτε πρόκειται για τον πρώτο είτε για τον τελευταίο πολίτη της χώρας.