RSS

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Στην οθόνη του κινητού τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ

Στη Θεσσαλονίκη, το κινητό λέει πότε θα περάσει το επόμενο αστικό λεωφορείο! Μόνιμα υιοθετεί ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, την πρωτοποριακή αυτή υπηρεσία, ύστερα από την ανταπόκριση που είχε στο επιβατικό κοινό, μετά 3,5 μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας.
Όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός, η υπηρεσία έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία, για τα κινητά τηλέφωνα με πρόσβαση στο διαδίκτυο (μέσω WIFI, GPRS ή 3G). Ο χρήστης λαμβάνει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για:* Δρομολόγια γραμμών, όπου μπορεί να δει τον προγραμματισμό οποιασδήποτε λεωφορειακής γραμμής, για όλες τις ημέρες, με τους χρόνους μετάβασης και επιστροφής.
* Καλύτερη διαδρομή, όπου μπορεί να συμβουλευτεί “πώς πάμε πού», με την επιλογή αφετηρίας και προορισμού.
* Αφίξεις λεωφορείων στη στάση, όπου μπορεί να δει το χρόνο άφιξης των επόμενων λεωφορείων μιας γραμμής.
* Διάρκεια δρομολογίου.
* Θέσεις λεωφορείων, όπου μπορεί να επιλέξει γραμμή και κατεύθυνση και να δει στο χάρτη όλες τις στάσεις και τις θέσεις των λεωφορείων σε πραγματικό χρόνο με ανανέωση θέσης ανά 20″ δευτερόλεπτα.
* Γραμμές και στάσεις, του δήμου που βρίσκεται σε λίστα.
* Χάρτες γραμμών, όπου μπορεί να επιλέξει λεωφορειακή γραμμή και κατεύθυνση.
* Σημεία ενδιαφέροντος, ανά κατηγορία (νοσοκομεία, αξιοθέατα, εκκλησίες, αθλητικά κέντρα κλπ).

enet.gr

Το ΠΑΜΕ στο Λευκό Πύργο


Την είσοδο του μνημείου του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη απέκλεισαν λίγο μετά τις 09.00 σήμερα, τουλάχιστον 100 μέλη του ΠΑΜΕ που κατάφεραν να μπουν μόλις άνοιξε ο Λευκός Πύργος. Τα μέλη του ΠΑΜΕ ανέβηκαν στην ταράτσα και κρέμασαν ένα τεράστιο πανό που καλύπτει σχεδόν τη μία πλευρά του Λευκού Πύργου.
Οι διαδηλωτές δήλωσαν πως θα αποχωρήσουν από το Λευκό Πύργο σε λίγη ώρα.

mediasoup

Δικαιώθηκαν για τα STAGE!!!

Δικαιώθηκαν δύο εργαζόμενοι της τοπικής αυτοδιοίκησης που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη καθώς εργάζονταν επί τέσσερα χρόνια με πρόγραμμα stage και απολύθηκαν. Η απόφαση έκρινε την απόλυση παράνομη
Ανακούφιση προκαλεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που ελήφθη το πρωί της Παρασκευής, βάσει της οποίας ανοίγει ο δρόμος για μονιμοποίηση χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνταν χρόνια σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς με stage.
Με την απόφαση υποχρεώνεται το υπουργείο Εργασίας να διατηρήσει στις υπηρεσίες του εργαζόμενους, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα απασχολούνταν υπό το καθεστώς της λεγόμενης μαθητείας, ωστόσο κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για πολλά χρόνια,. Πρόκειται για ένα αίτημα που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους συμβασιούχους, ενώ δεν ήταν λίγες οι πορείες διαμαρτυρίας που έλαβαν χώρα το χειμώνα.

Σε επίσημη ανακοίνωση του, το Πρωτοδικείο αναφέρει ότι η πρακτική αυτή του Ελληνικού Δημοσίου να στελεχώνει τις υπηρεσίες του και να καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του, προσλαμβάνοντας τους εργαζομένους αυτούς μέσω του ΟΑΕΔ δεν σημαίνει ότι το ίδιο δεν είναι ο εργοδότης τους, αφού ο ΟΑΕΔ σε τελική ανάλυση απλώς μεσολαβεί στη σύναψη των συμβάσεων μαθητείας.

Το δικαστήριο προτού καταλήξει στην κρίση του έλαβε υπόψη του τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) της 23ης Απριλίου 2009 που εκδόθηκε ύστερα από ερωτήματα τα οποία του τέθηκαν από τα ελληνικά δικαστήρια.

Με τον τρόπο αυτό δύο εργαζόμενοι κατάφεραν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, καθώς πριν τέσσερα χρόνια προσλήφθηκαν σε ΟΤΑ με το καθεστώς μαθητείας και το υπουργείο Εργασίας οφείλει πλέον να συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή.

Το Πρωτοδικείο, με την απόφαση του (αριθμ 6920/2010) έκανε δεκτή την αίτηση λήψης Ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι δύο εργαζόμενοι εναντίον του υπουργείου Εργασίας, καθώς προσέφεραν υπηρεσία για 4 χρόνια με το καθεστώς της μαθητείας. Η απόφαση του δικαστηρίου θα ισχύει μέχρι την τελεσίδικη έκδοση απόφασης επί της προσφυγής, ενώ η κύρια αγωγή των δύο εργαζομένων έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί το 2012.

Στην 56 σελίδων απόφαση του, ο πρόεδρος πρωτοδικών κρίνει ότι η μακροχρόνια απασχόληση των αιτούντων δεν είχε σκοπό την επαγγελματική τους κατάρτιση και θεωρεί ότι η πραγματική φύση της απασχόλησης τους ήταν η εξαρτημένη εργασία με όσα προβλέπονται για αυτήν από την ασφαλιστική, μισθολογική και συνταξιοδοτική νομοθεσία.

Θεωρεί επίσης ότι, σε αυτές τις περιπτώσεις, εργοδότης ουσιαστικά είναι το Δημόσιο και όχι ο μεσολαβών για την εύρεση της εργασίας ΟΑΕΔ, ενώ κάνει εκτενή αναφορά σε πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που κάνει λόγο για καταχρηστική συμπεριφορά του Δημοσίου σε βάρος εργαζομένων αυτής της κατηγορίας.

Ο συνήγορος των δύο εργαζομένων κ. Χρ. Νικολουτσόπουλος με δήλωση του αναφέρει: "Είναι σημαντικό ότι σε συνθήκες τρομερών πιέσεων υπάρχουν δικαστές οι οποίοι αντιστέκονται και κρίνουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και την συνείδηση τους".
news247

801 11 97367 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ειδική τηλεφωνική γραμμή για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στη Γ.Γ. Καταναλωτή
801 11 97367. Είναι το τηλεφωνικό νούμερο στο οποίο οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν για να πάρουν πληροφορίες για τη ρύθμιση που αφορά στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Η χρέωση είναι αστικού τηλεφωνήματος, και η γραμμή λειτουργεί καθημερινές από τις 9 το πρωΐ έως και τις 10 το βράδυ, ενώ το Σάββατο από τις 9 το πρωΐ έως και τις 5 το απόγευμα.
newsblog

Ποιος έριξε τους πύργους;

Αύριο συμπληρώνονται 9 χρόνια από την 11/9/2001 και τη κατάρρευση των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη. Ένα γεγονός που οδήγησε σε βομβαρδισμούς, εισβολές, πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, και θανάτους χιλιάδων αθώων και μη. Μέχρι σήμερα, συνεχίζει ακάθεκτη η αμφισβήτηση της επίσημης εκδοχής όσον αφορά στο ποιος σχεδίασε και ποιος εκτέλεσε την «τρομοκρατική» αυτή επιχείρηση. Τα στοιχεία που απορρίπτουν την επίσημη εκδοχή, είναι πλέον αρκετά. Ας δούμε μερικά μόνο από αυτά, όπως παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα Scholars for 9/11 Truth, και είναι άκρως ενδιαφέροντα:

1-Η πρόσκρουση των αεροσκαφών δεν μπορεί να προκάλεσε την ένταση που χρειάζεται για να πέσουν οι πύργοι, οι οποίοι ήταν ειδικά σχεδιασμένοι να αντιμετωπίσουν παρόμοιο ενδεχόμενο.

2-Το περισσότερο από το αεροπορικό καύσιμο, κυρίως κηροζίνη, κάηκε στα πρώτα 15 περίπου δευτερόλεπτα. Κάτω από τον 96ο όροφο του βόρειου πύργου, και τον 80ο του νότιου, η ατσάλινη δομή των κτιρίων παρέμεινε ψυχρή και άθικτη, χωρίς να επηρεαστεί καθόλου από τη πυρκαγιά, εκτός από τις συνηθισμένες ζημιές στα γραφεία που αυτή προκάλεσε, με μια θερμοκρασία περίπου 500ο F.

3-Το σημείο τήξης του χάλυβα είναι 2.800ο F, και η θερμοκρασία αυτή είναι 1.000 βαθμοί παραπάνω από τη θερμοκρασία στην οποία καίγονται τα αεροπορικά καύσιμα. Από τα 236 δείγματα χάλυβα που εξετάστηκαν από το NIST, τα 233 βρέθηκαν να μην έχουν εκτεθεί σε θερμοκρασίες πάνω από 500ο F, ενώ τα υπόλοιπα δεν εκτέθηκαν σε μεγαλύτερες από 1.200ο F.

4-Αν το ατσάλι είχε λιώσει ή αποδυναμωθεί, τότε οι όροφοι που επηρεάστηκαν θα είχαν επιδείξει εντελώς διαφορετική συμπεριφορά, με ασύμμετρο «μάζεμα» και κλίσεις, που θα σημειώνονταν σταδιακά και αργά, και όχι με τον απότομο και απόλυτο τρόπο που τελικά είδαμε.

5-Οι ψηλότεροι 30 όροφοι του νότιου πύργου έγειραν και έπεσαν πλαγίως, μετατρεπόμενοι σε σκόνη πριν οριζοντιωθούν. Άρα το βάρος τους δεν υπήρχε ώστε να ασκήσει πίεση στους υπόλοιπους 80 ορόφους.

6-Ο επικεφαλής επιστάτης του βόρειου πύργου William Rodriguez, που ήταν και ο τελευταίος άνθρωπος που εγκατέλειψε το κτίριο, ανέφερε ισχυρές εκρήξεις στα υπόγεια που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές. Παρατήρησε επίσης πως οι εκρήξεις έγιναν πριν αρχίσουν να καταρρέουν οι πάνω όροφοι, κάτι που έχει πλέον αποδειχτεί με τη δημοσιευμένη μελέτη Seismic Proof: 9/11 Was an Inside Job των Craig Furlong και Gordon Ross. Στη μελέτη αυτή, οι δυο επιστήμονες αποδεικνύουν πως οι εκρήξεις έγιναν 14-17 δευτερόλεπτα πριν πέσουν τα αεροπλάνα στα κτίρια.

7-Βαριές ατσάλινες κατασκευές όπως ήταν οι δίδυμοι πύργοι, δεν καταρρέουν σαν τηγανίτες. Αυτό το παθαίνουν άλλου είδους κατασκευές, από μπετόν, τύπου lift slab. Ο μόνος τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο στους πύργους, είναι αν αφαιρεθούν όλες οι κολώνες στήριξης, μία μία και ταυτόχρονα.

8-Η κατάρρευση των δυο πύργων σε περίπου 10 δευτερόλεπτα, προσεγγίζει τη ταχύτητα ελεύθερης πτώσης με μόνη αντίσταση αυτήν του αέρα. Αυτό το απέδειξε η καθηγήτρια μηχανολόγος Judy Wood, Ph.D, η οποία τόνισε πως τέτοιου είδους κατάρρευση είναι αδύνατη χωρίς κάποια ισχυρότατη εξωτερική πηγή ενέργειας. Αν έπεφταν, θα έπρεπε να πέσουν μέσα από τα σημεία μεγαλύτερης αντίστασης. Πράγματι, οι πύργοι εκρήγνυνται από επάνω, δεν καταρρέουν προς το έδαφος, όπου οι όροφοι παραμένουν ακίνητοι, ένα φαινόμενο που η Wood παρομοιάζει με δυο δένδρα να γίνονται πριονίδι από πάνω προς τα κάτω.

9-Το κτίριο WTC-7 κατέρρευσε με κλασικό τρόπο ελεγχόμενης έκρηξης την 17:20, παρουσιάζοντας όλα τα χαρακτηριστικά παρόμοιων ελεγχόμενων κατεδαφίσεων: απόλυτη, απότομη, ξαφνική κατάρρευση μέσα στο ίχνος του, όπου όλοι οι όροφοι πέφτουν την ίδια ακριβώς στιγμή, δημιουργώντας έναν σωρό «τηγανίτων» (stack of pancakes) ύψους πέντε περίπου ορόφων.

10-Αν οι δίδυμοι πύργοι κατέρρεαν όπως κατέρρευσε το κτίριο Νο7, τότε θα υπήρχαν δυο σωροί τηγανίτων, ίσοι με το 12% του ύψους των κτιρίων, ή περίπου 15 όροφοι. Αυτό όμως που έγινε είναι ότι εξαφανίστηκαν κάτω από το έδαφος. Αφού λοιπόν δεν υπήρξαν «τηγανίτες», τα κτίρια έπεσαν λόγω διαφορετικής μεθόδου κατεδάφισης.

11-Το σημείο πρόσκρουσης του πενταγώνου είναι πολύ μικρό για να δικαιολογήσει σύγκρουση αεροσκάφους βάρους 100 τόνων, με εκπέτασμα 40 μέτρων και με μια ουρά ύψους 15 περίπου μέτρα επάνω από το έδαφος. Τα συντρίμμια δεν ταιριάζουν με ένα Β757. Δεν βρέθηκαν τα φτερά, η άτρακτος, τα καθίσματα, πτώματα, αποσκευές, ουρά… τίποτα. Δεν βρέθηκαν καν οι κινητήρες!

12-Οι ταινίες του πενταγώνου δεν δείχνουν κάποιο Β757 να προσκρούει στο κτίριο. Σε ύψος 155 ποδιών, το αεροσκάφος ήταν διπλάσιο σε μήκος από το ύψους 77 ποδιών πεντάγωνο, και θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρα εμφανές. Όμως δεν ήταν.

13-Η αεροδυναμική της πτήσης θα καθιστούσε την επίσημα αποδεκτή πτητική πορεία του α/φους (πλήρη ταχύτητα ελάχιστα πάνω από το έδαφος) φυσικά αδύνατη. Ένα Β757 που πετάει με 800 χλμ/ώ. δεν μπορεί να κατέβει χαμηλότερα από 60 πόδια πάνω από το έδαφος, δεν γίνεται.

14-Τα στοιχεία του μαύρου κουτιού, που εξέτασε η οργάνωση Pilots for 9/11 Truth, και που της δόθηκαν επίσημα από την υπηρεσία National Transportation Safety Board, ανταποκρίνονται σε αεροσκάφος με άλλο ίχνος προσέγγισης, και διαφορετικού ύψους πτήσης, που όμως δεν θα έπεφτε επάνω στο πεντάγωνο, αλλά μάλλον θα το υπερκέραζε.

15-Αν η πτήση 93 προσέκρουε σε ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, τότε οι αρχές θα έπρεπε να κάνουν τα αδύνατα δυνατά σκάβοντας και ψάχνοντας για κάποιο θαύμα, δηλαδή κάποιον επιζώντα. Τίποτα τέτοιο δεν έγινε. Ακόμη και τα γδαρμένα δένδρα και οι θάμνοι κόπηκαν, μάλλον για να αποφευχθεί κάποια χημική τους ανάλυση.

Υπάρχουν πολλά ακόμη. Ειδικά για τους δήθεν αεροπειρατές, που μερικοί δεν είχαν τη γνώση να κουμαντάρουν αεροπλάνο, και που τα ονόματα τους δεν βρίσκονται σε καμία μα καμία λίστα επιβατών ή δηλωτικό πτήσης. Μερικοί εξ αυτών μάλιστα, προέκυψαν ζωντανοί στη Μέση Ανατολή. Οι αρχές δεν μπόρεσαν καν να παρουσιάσουν έστω τα εισιτήρια τους, ως μια κάποια απόδειξη ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν όντως επιβιβαστεί στα αεροσκάφη που δήθεν κατέλαβαν. Μήπως τηλεφώνησε στα εκδοτήρια εισιτηρίων ο Μπιν Λάντεν από τη σπηλιά του, και τα χρέωσε όλα στη πιστωτική του κάρτα;

Ο πρώην πρόεδρος Μπους, παραδέχτηκε σε κάποια φάση ότι ο Σαντάμ Χουσείν δεν είχε σχέση με την 9/11. Η επιτροπή κατασκοπείας της αμερικανικής γερουσίας έχει αναφέρει επίσημα πως ο Σαντάμ δεν είχε σχέση με την Αλ Κάϊντα. Τέλος, το FBI έχει παραδεχτεί πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν με την επίθεση εναντίον των δίδυμων πύργων.

Αν όμως δεν φταίει ο Σαντάμ ή ο Μπιν Λάντεν, τότε ποιος σκότωσε 3.000 ανθρώπους εκείνη την ημέρα;
antinews

Ανασύρθηκε το "μαύρο κουτί" του διθέσιου F-16

Εντοπίστηκε και ανασύρθηκε το «μαύρο κουτί» του διθέσιου μαχητικού F-16D Block 52+ το οποίο συγκρούστηκε στον αέρα στις 26 Αυγούστου με το μονοθέσιο ιδίου τύπου και έκδοσης κοντά στη νήσο Χρυσή νότια της Κρήτης. Το «μαύρο κουτί» του μονοθέσιου εντοπίστηκε σε χαράδρα στα 1800 μέτρα και είναι αδύνατη η ανέλκυσή του. Η ανέλκυση έγινε από το σκάφος ΑΙΓΑΙΟ του ΕΛΚΕΘΕ, από τα 920 μέτρα, οριακά από το βάθος των 1000 μέτρων που έχει την δυνατότητα να προχωρα σε ανελκύσεις ο ειδικός εξοπλισμός του σκάφους.
Το «μαύρο κουτί» θα σταλεί σε εργαστήριο των ΗΠΑ και ελπίζεται ότι το αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να έχουμε μία πρώτη εικόνα του τι συνέβη.
defencenet.gr

Οι New York Times θα σταματήσουν μελλοντικά να τυπώνονται με τον παραδοσιακό τρόπο.

N.Y. Times: Τέλος το χαρτί - Ζήτω το Διαδίκτυο
Η νέα ηλεκτρονική εποχή έχει ανατείλει για τα καλά και ο ούριος άνεμος που πνέει απομακρύνει τα λιγοστά σύννεφα που καλύπτουν τη λάμψη της.
Ναυαρχίδα της νέας εποχής επιχειρεί να γίνει η ιστορικότερη εφημερίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, οι New York Times, οι οποίοι, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκδότη τους, Άρθουρ Οκς Σουλτσμπέργκερ, θα σταματήσουν μελλοντικά να τυπώνονται με τον παραδοσιακό τρόπο, θέτοντας επί της ουσίας το τέλος μιας εποχής και την απαρχή μια νέας, ηλεκτρονικής, πιο άμεσης και πιο γρήγορης.

Χαρακτηριστικά πρέπει να αναφερθεί ότι η ιστοσελίδα της εφημερίδας που ουσιαστικά αποτελεί ένα μοντέλο-πρότυπο για ανάλογες περιπτώσεις έχει σημαντικότατη επισκεψιμότητα, καθώς ξεπερνά μηνιαίως τους 20.000.000 επισκέπτες.

Είναι σαφές εξ αυτού με προπομπό τους New York Times ότι οι περισσότεροι μεγάλοι εκδότες του εξωτερικού έχουν ήδη συνειδητοποιήσει ότι το μέλλον της ενημέρωσης ανήκει στο Διαδίκτυο και, παρά τις έως τώρα αποτυχίες, δεν πτοούνται, καθώς βλέπουν ξεκάθαρα εμπρός τους το μέλλον.

Οι New York Times επιχείρησαν πρώτοι να χρεώσουν τους αναγνώστες τους που έμπαιναν στην ιστοσελίδα τους, αλλά το εγχείρημα εκείνο στα μέσα της δεκαετίας του 1990 απέτυχε, καθώς η επισκεψιμότητα στην επί πληρωμή είδηση του Διαδικτύου ήταν μικρή για τα αμερικανικά δεδομένα.

Το εγχείρημα τότε απέτυχε, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα πετύχει τώρα, λαμβανομένου υπ' όψιν του γεγονότος ότι η τεχνολογική εξέλιξη έκανε κολοσσιαία άλματα και το Διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια έχει καλύψει «πολλά χιλιόμετρα».

Ψηφιακές ανισότητες στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, η εξέλιξη της νέας τεχνολογίας είναι τόσο διαδεδομένη, που πλέον πολλές οικονομικές δραστηριότητες συνδέονται άμεσα με τον ηλεκτρονικό τρόπο ζωής και σκέψης.

Ο ευρωπαϊκός Βορράς είναι η βάση των νέων τεχνολογιών και υποδομών και σχετίζει την οικονομική του ανάπτυξη με την επέκταση των υποδομών του ευρωπαϊκού Διαδικτύου.

Ο πλούσιος Βορράς γίνεται ακόμη πιο πλούσιος, καθώς έχει εξελίξει τις νέες τεχνολογίες και δεν βασίζει την αναπτυξιακή του προοπτική σε παρωχημένες οικονομικές μορφές, αλλά δίνει βάρος και βάθος στον ψηφιακό κόσμο.

Γραφική απεικόνιση της εξάπλωσης του διαδικτύου στην Ευρώπη. Διακρίνεται εμφανώς η πρόοδος που υπάρχει στον Βορρά και η έλλειψη υποδομών στον ψηφιακά φτωχό Νότο

Η ηλεκτρονική αγορά, η ανάπτυξη της κοινωνίας, της πληροφορίας και της οικονομίας της γνώσης είναι τομείς που ωθούν την εξέλιξη του Βορρά έναντι του Νότου. Αρκεί μόνο μια ματιά στον σχετικό χάρτη που αποτυπώνει τις διαδικτυακές υποδομές στα δύο ευρωπαϊκά άκρα, για να αποδοθεί με τον καλύτερο τρόπο η αβυσσαλέα διαφορά Βορρά- Νότου.

Το μέλλον
Το μέλλον
Αυτή η διαφορά απεικονίζει αφενός τον τρόπο σκέψης, και αφετέρου τις προοπτικές που ανοίγονται στην ανάπτυξη για τους Βόρειους σε σχέση με τους ψηφιακά υποανάπτυκτους Νότιους.

Κυριολεκτικά, ο Νότος υπολείπεται στις υποδομές και αποκλίνει από τις σύγχρονες μορφές ανάπτυξης, καθώς επί τους παρόντος αδυνατεί να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι οι παραδοσιακές μορφές οικονομικής δραστηριότητας, όπως ο τουρισμός, είναι ημιθανείς, αν δεν συνοδεύονται από τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών.
zougla.gr

ΟΙ ΔΕΚΑ ΝΕΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ...

Η ΤΡΟΪΚΑ ΞΑΝΑΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ...

Στον «σκληρό πυρήνα» των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα αποτελέσουν τη βάση ανασυγκρότησης και μόνιμης δημοσιονομικής σταθεροποίησης της οικονομίας, εισέρχεται πλέον η οικονομική πολιτική. Η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σύσσωμη στη Θεσσαλονίκη, έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην οικονομία προβάλλοντας την επιτυχία μείωσης του ελλείμματος τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μνημονίου, αλλά ταυτόχρονα προετοιμάζει το έδαφος για τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν στις δομές του κράτους ώστε να περιοριστεί σε μόνιμη βάση το κόστος λειτουργίας του και να συγκρατηθεί το έλλειμμα το επόμενο έτος στο 7,6% του ΑΕΠ (17-18 δισ. ευρώ) από 8%-8,5% του ΑΕΠ που προβλέπεται ότι θα κλείσει εφέτος. Μετά την πρώτη φάση των μέτρων λιτότητας (περικοπές μισθών και συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων) που επέβαλε η κρίση του χρέους και η αδυναμία δανεισμού, η τρόικα υπό τον κ. Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ φθάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα με έτοιμο τον νέο προϋπολογισμό και με 10 εντολές τις οποίες καλείται να προετοιμάσει το οικονομικό επιτελείο ως το τέλος Δεκεμβρίου. Οι παρεμβάσεις αυτές, οι οποίες θα εφαρμοστούν το 2011, στοχεύουν κυρίως στον περιορισμό της σπατάλης στον χώρο της Υγείας (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία), στον δραστικό περιορισμό των ζημιών στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, με πρώτες τον ΟΣΕ και τους συγκοινωνιακούς φορείς, και στον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών. Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει στο ερώτημα «πού πάνε οι κοινωνικές δαπάνες;» και επίσης να μετρήσει την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης (του κράτους), για τη λειτουργία του οποίου δαπανώνται ετησίως άνω των 65 δισ. ευρώ. Η τρόικα επανέρχεται στο θέμα του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο ζητώντας να ολοκληρωθεί άμεσα η μελέτη για την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου από το 2011, με στόχο να κοπούν τα επιδόματα και να εξομοιωθούν οι αποδοχές από υπουργείο σε υπουργείο. Επίσης, για πρώτη φορά απαιτεί να τεθούν υπό έλεγχο οι αμοιβές του προσωπικού της Τράπεζας της Ελλάδος. Ψηλά στην ατζέντα των διαρθρωτικών αλλαγών που ήδη προετοιμάζει η κυβέρνηση βρίσκεται το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Ετσι, μετά τις οδικές μεταφορές (φορτηγά) σειρά παίρνουν τα επιστημονικά επαγγέλματα, δηλαδή οι φαρμακοποιοί, οι μηχανικοί, οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι υποθηκοφύλακες και άλλες κατηγορίες, που σήμερα προστατεύονται από τη νομοθεσία με περιορισμούς στην είσοδο νέων επαγγελματιών ή τον διοικητικό καθορισμό των αμοιβών τους. Οι αλλαγές αυτές και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θεωρούνται από την τρόικα «κλειδιά» για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Για το 2011, παρ΄ ότι ο στόχος μείωσης του ελλείμματος είναι μόλις μισή μονάδα του ΑΕΠ και εκ πρώτης όψεως ο στόχος φαίνεται εφικτός, τα πράγματα είναι δύσκολα. Και αυτό γιατί η ύφεση όπου βρίσκεται η οικονομία για έκτο συνεχές τρίμηνο προβλέπεται ότι θα επιμείνει και η ανεργία θα αυξηθεί, στοιχεία που αποτυπώνονται στην πορεία των φορολογικών εσόδων. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου και ο αρμόδιος επί του προϋπολογισμού υφυπουργός κ. Φ. Σαχινίδης εκτιμούν ότι η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επάνοδο της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, κατεύθυνση στην οποία δίνει πλέον βάρος ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου, ο οποίος και θα παρουσιάσει όλα τα αναπτυξιακά «εργαλεία» και τις πρωτοβουλίες σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Στον «αέρα» θα είναι φέτος χιλιάδες νήπια

Εγγραφές μόνο σε Νηπιαγωγεία με άδεια απ το υπ. Παιδείας-Διαφορετικά υπάρχει πρόβλημα εγγραφής τους στην Α' Δημοτικού.
Στον «αέρα» φαίνεται πως θα είναι φέτος χιλιάδες νήπια που έχουν εγγραφεί και φοιτούν ήδη σε νηπιαγωγεία παιδικών σταθμών που έχουν άδεια λειτουργίας νηπιαγωγείου μόνο από το Υπουργείο Υγείας. Σε ερώτηση του esos.gr προς την υφ. Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου « τι θα ισχύσει την επόμενη σχολική χρονιά για τα συγκεκριμένα νήπια; Θα υπάρξει πρόβλημα εγγραφής τους στην Α' Δημοτικού; Υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση/υπουργική απόφαση ανακλητική της υπ' αρ. 35085/ΣΤ1 (ΦΕΚ 683/14-4-2000τΒ') σχετικής υπουργικής απόφασης;» μας απάντησε:
Από φέτος η σχολική χρονιά που ξεκινάει λέμε ότι η βεβαίωση παρακολούθησης είναι αναγκαιότητα και πρέπει όλα τα παιδιά να παρακολουθήσουν είτε δημόσιο νηπιαγωγείο, είτε ιδιωτικό. Βεβαίως, αν έχουν άδεια από το Υπουργείο Παιδείας μπορούν να δώσουν βεβαίωση νηπιαγωγείου»

esos.gr

Διχάζουν τα Αγγλικά στην Α' και Β' Δημοτικού

Με δύο βιβλία περισσότερα στην ήδη βαριά τσάντα τους καλούνται να ξεκινήσουν την καινούρια χρονιά οι μαθητές 800 σχολείων της Α' και Β' Δημοτικού.
Τα Αγγλικά προστέθηκαν ως υποχρεωτικό μάθημα σε πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, διχάζοντας την εκπαιδευτική κοινότητα για τη χρησιμότητα ή μη της απόφασης.
Για ημιμάθεια και μπέρδεμα των μικρών παιδιών κάνουν λόγο οι πολέμιοι του μέτρου, ενώ όσοι συμφωνούν με τη διδασκαλία των Αγγλικών στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, υποστηρίζουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος, και δη των παιδιών, μπορεί να απομνημονεύσει μέχρι 7 ασύνδετα μεταξύ τους στοιχεία. Με άλλα λόγια, λένε ότι τα παιδιά είναι «σφουγγάρια» και ό,τι τους δώσεις σε γνώση θα το ρουφήξουν.

Αρκετοί είναι δε οι εκπαιδευτικοί που θεωρούν ότι θα δημιουργηθεί χάσμα ανάμεσα στους μαθητές που «μπορούν» και σε αυτούς που «δεν μπορούν», λέγοντας ότι πρόκειται για κάτι παντελώς αντιπαιδαγωγικό. Στον αντίποδα βέβαια βρίσκεται το παράδειγμα των δίγλωσσων ιδιωτικών σχολείων (Ελληνογαλλική, Ελληνογερμανική κ.λπ.), από τα οποία τα παιδιά αποφοιτούν με δυνατότητα να διδάξουν την ξένη γλώσσα, έχοντας ξεκινήσει την εκμάθησή της από το Νηπιαγωγείο.

ΟΧΙ: Γιατί γίνονται πειραματόζωα
Επιστημονικό ατόπημα χαρακτηρίζει τη διδασκαλία Αγγλικών, στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, η δρ Κοινωνιολογίας Κυριακή Καμαρινού, διευθύντρια στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αλίμου.

Οπως επισημαίνει, πρόκειται για κάτι που δεν έχει δοκιμαστεί, μετατρέποντας τα παιδιά σε πειραματόζωα, αφού δεν υπάρχει συγκεκριμένος στόχος.

«Η πολύχρονη εμπειρία μου με κάνει να αναρωτιέμαι πώς πριν μάθουν τα ελληνικά θα μάθουν μιαν άλλη γλώσσα. Εισάγουν μια διαδικασία να μάθουν τα παιδιά λίγα αγγλικούλια "τσάτρα-πάτρα", ενώ το ζητούμενο για μένα είναι να μάθουν καλά αγγλικά στη σωστή ηλικία.

Οταν τα παιδιά δεν έχουν ούτε στοιχειωδώς ακόμη έρθει σε επαφή με το γραπτό λόγο της μητρικής γλώσσας τους, η διδασκαλία των Αγγλικών στην Α' και Β' Δημοτικού δεν είναι παιδαγωγική αυθαιρεσία αλλά επιστημονικό ατόπημα. Η εισαγωγή της συστηματικής διδασκαλίας της ξένης γλώσσας σ' αυτή την ηλικία δεν στηρίζεται σε καμία έρευνα.

Αντίθετα, υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες για την ανάγκη ύπαρξης στέρεου γλωσσικού υπόβαθρου της μητρικής γλώσσας, προκειμένου να στηριχθεί και να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα η διδασκαλία μιας ξένης γλώσσας. Γλώσσα και σκέψη είναι αλληλένδετες αναπτυξιακές λειτουργίες κατά τη διαμόρφωση της ανθρώπινης προσωπικότητας, που έχουν να κάνουν με το πολιτισμικό υπόβαθρο και την ιστορία του κάθε λαού. Στην αυγή της εδραίωσης του γραπτού λόγου του παιδιού, στην Α' τάξη, ο κίνδυνος της "σαλαμοποίησης" αυτής της διαδικασίας είναι κάτι παραπάνω από ορατός».

ΝΑΙ: Για εξοικείωση με τη γλώσσα
Η διδασκαλία των Αγγλικών δεν θα αποβεί εις βάρος της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, λέει η εκπαιδευτικός με ειδίκευση στη Διδακτική της Γλώσσας, Γεωργία Τσιαντούλα.

Οπως εξηγεί μάλιστα σε άρθρο της στην εκπαιδευτική πύλη alfavita.gr, είναι λάθος η άποψη ότι οι μικροί μαθητές θα εγκλωβιστούν στην ημιμάθεια μεταξύ δύο γλωσσών.

«Σκοπός της διδασκαλίας των Αγγλικών από μικρές ηλικίες είναι η εξοικείωση των μαθητών με το φωνολογικό κυρίως σύστημα της γλώσσας και τη σύνδεση εικόνας-ήχου-λέξης-φράσης, ως ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο που πάντα εντάσσεται σ' ένα επικοινωνιακό πλαίσιο το οποίο για τους μικρούς μαθητές μπορεί να είναι ένα παιχνίδι ρόλων, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ή η δραματοποίηση μιας ιστοριούλας.

Δεν έχουμε δηλαδή διδασκαλία γραφής και γραμμάτων της αλφαβήτου ένα προς ένα, αλλά ακουστική και οπτική επαφή με ολόκληρες λέξεις-φράσεις, που σκοπό έχουν την ανάπτυξη της φωνολογικής ενημερότητας των μαθητών, της ικανότητάς τους να αντιλαμβάνονται τους ήχους που αποτελούν μια αγγλική λέξη, τους οποίους να μπορούν να συσχετίζουν με την αντίστοιχη γραπτή τους αναπαράσταση, ώστε να καταστούν αργότερα ικανοί αναγνώστες. Με άλλα λόγια, η διδασκαλία της Αγγλικής δεν μπορεί να παρέμβει στην εκμάθηση και κατάκτηση της ελληνικής γλώσσας καθώς η διδασκαλία της έχει τον χαρακτήρα εξοικείωσης με φωνολογικά, ακουστικά, οπτικά και παραγλωσσικά χαρακτηριστικά της γλώσσας μέσα από το παιχνίδι, που ανοίγουν τον δρόμο για μια πιο αβίαστη μετάβαση του μαθητή στον ξενόγλωσσο γραμματισμό».
Ελευεροτυπία

Αποσπάσεις - Τροποποιήσεις - Ανακλήσεις αποσπάσεων Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης από ΠΥΣΠΕ ΣΕ ΠΥΣΠΕ

Δείτε εδώ

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Υπεράριθμοι,Τοποθετήσεις Δασκάλων από Διάθεση ή άλλο ΠΥΣΠΕ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ

*Υπεράριθμοι.Δείτε εδώ


*Τοποθετήσεις Δασκάλων από Διάθεση ή άλλο ΠΥΣΠΕ. Εδώ

πηγή: Δ/νση α/θμιας εκπ/σης Β Αθήνας

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

«Από επίτροπος… σύμβουλος στη Τουρκία ο Φερχόιγκεν»

«Το αξίωμα ότι κανείς Επίτροπος δεν χάνεται, επιβεβαίωσε ο πρώην κομισάριος και γνωστός για τις φιλοτουρκικές του θέσεις, Γκίντερ Φερχόϊγκεν, που, μετά τη λήξη της θητείας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έσπευσε να εξασφαλίσει παχυλό μεροκάματο, ως σύμβουλος στην Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων της Τουρκίας (ΤΟΒΒ).
Το γεγονός, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αντιβαίνει προς τον Κώδικα δεοντολογίας των πρώην και νυν Επιτρόπων, αν δεν παρενέβαινε, ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, με απάντησή του, στην Κύπρια ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου, για να δώσει άφεση αμαρτιών στον
Φερχόιγκεν για την πράξη του και να ανοίξει το δρόμο και σ’ άλλους Επιτρόπους να κάνουν κάτι ανάλογο στο μέλλον.
Ο Μπαρόζο, στην απάντηση του, αφού διευκρινίζει ότι δεν βλέπει τίποτα μεμπτό, στον πρόσφατο διορισμό του Φερχόϊγκεν, ως σύμβουλου στην ΤΟΒΒ, επικαλείται τις ισχύουσες κοινοτικές διατάξεις, με βάση τις οποίες νομιμοποιείται η άσκηση …λόμπινγκ και από πρώην Επιτρόπους.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει ότι, ο κ. Φερχόιγκεν γνωστοποίησε, στις 29 Απριλίου 2010, στην Επιτροπή, την πρόθεσή του να αναλάβει καθήκοντα Συμβούλου της TOBΒ, με σκοπό να παρέχει συμβουλές σχετικά με διεθνείς και διμερείς πτυχές των τουρκο-γερμανικών επιχειρηματικών σχέσεων.
Η ειδική επιτροπή δεοντολογίας, λέει ο Μπαρόζο, συμπέρανε, στις 28 Ιουνίου 2010, ότι η σκοπούμενη επαγγελματική σχέση του κ. Φερχόιγκεν με την TOBB δεν προσκρούει στον κώδικα δεοντολογίας των Επιτρόπων.
Εκείνο όμως που εξόργισε την Κύπρια ευρωβουλευτή και αρκετούς συναδέλφους της στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν η δήλωση του Μπαρόζο ότι: «Ο ίδιος ο πρώην Επίτροπος, τον διαβεβαίωσε ρητά, πως τα νέα του καθήκοντα δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να περιλαμβάνουν κανενός είδους προώθηση συμφερόντων ή άμεση ανάμειξη σε επιχειρηματικές δραστηριότητες.»
Δηλαδή, υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές, τι άλλο θα μπορούσε να διαβεβαιώσει; Ότι θα χρησιμοποιήσει το κύρος, τις γνώσεις και τις επαφές του, από τη θητεία του στην Κομισιόν, για να προωθήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;»
(Από το «Ποντίκι«)
newsblog

Διανομή 140.000 δελτίων αγοράς βιβλίων από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Τα 2.240.000 ευρώ φτάνει η δαπάνη για την παροχή δελτίων αγοράς βιβλίων από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Συνολικά θα διατεθούν 140.000 δελτία και η διανομή τους θα αρχίσει την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου.
Τα δελτία θα δοθούν σε δικαιούχους των παροχών του Οργανισμού που φέτος κάνουν χρήση του μικτού προγράμματος παροχών (δηλαδή δεν συμμετείχαν στις κρουαζιέρες και το θερινό εκδρομικό πρόγραμμα έτους 2010, δεν απεγράφησαν, ή απεγράφησαν αλλά εξαιρέθηκαν από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2010 λόγω εισοδηματικών κριτηρίων).
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά διαφέρουν κατά περίπτωση και περιλαμβάνουν
απόσπασμα ατομικού λογαριασμού με 100 ημέρες εργασίας το έτος 2009, αστυνομική ταυτότητα, θεωρημένα βιβλιάρια ασθενείας, ΑΦΜ και αρχική απόφαση συνταξιοδότησης.


Οι δικαιούχοι θα μπορούν να προμηθεύονται βιβλία.........
αξίας 16 ευρώ από συμβεβλημένα με τον Οργανισμό βιβλιοπωλεία έως τις 30 Οκτωβρίου.


Τα δελτία θα διατίθενται καθημερινά, τις εργάσιμες ημέρες και μέχρις ότου εξαντληθούν από τα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού.


Στην Αττική οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα παραλαμβάνουν από τις 8:00 έως τις 14:00 από τα γραφεία διανομής του ΟΕΕ:


ΑΘΗΝΑΣ: Πατησίων 125, Αγ. Μάρκου 11


ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Θίσβης 7


ΠΕΙΡΑΙΑ Ομηρίδου Σκυλίτση 19


ΤΑΥΡΟΥ Τιμοθέου Ευγενικού 5


ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Χαριλάου 30


Ν. ΙΩΝΙΑΣ 28ης Οκτωβρίου 42 και Αγ. Κωνσταντίνου


ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Αργυρουπόλεως 94-96


ΧΟΛΑΡΓΟΥ Αγαμέμνονος 22


ΑΙΓΑΛΕΩ Πλαστήρα 105 και Κολοκοτρώνη 10


ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ Ήρας 2
Kafeneioblog

Ανταγωνιστικότερη η Μποτσουάνα από την Ελλάδα


Την 83η θέση στη φετινή λίστα του World Economist Forum, το οποίο κατατάσσει όλες τις χώρες του κόσμου βάσει της ανταγωνιστικότητάς τους, καταλαμβάνει η Ελλάδα, επίδοση που χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
Η χώρα μας φιγουράρει ήδη κάτω από αφρικανικά κράτη όπως η Μποτσουάνα, η Ναμίμπια και η Ρουάντα, καθώς τα απογοητευτικά στατιστικά στοιχεία που αφορούν στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής αλλά και τον κύκλο εργασιών στον κλάδο των αυτοκινήτων, δείχνουν καταδεικνύουν τα φαινόμενα παθογένειας που χαρακτηρίζουν την ελληνική οικονομία.

Επισημαίνεται ότι το 2009 η Ελλάδα κατείχε την 71η θέση στον πίνακα του παγκόσμιου αυτού φόρουμ, γεγονός που αποδεικνύει ότι η δημοσιονομική κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο οικονομικό σύστημα.
Zougla

Κατάργηση πλήθους επιδομάτων

Η μείωση της συνολικής δημόσιας δαπάνης για μισθούς θα προέλθει από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου που θα επιφέρει κατάργηση πλήθους επιδομάτων, που λαμβάνουν σήμερα δημόσιοι υπάλληλοι σε διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες.
Η λογική του ενιαίου μισθολογίου έχει την έννοια της ενσωμάτωσης σε ένα μισθό των διάσπαρτων επιδομάτων, ώστε να ελέγχονται αμεσότερα οι συνολικές αμοιβές και να υπάρχει καθεστώς διαφάνειας.

Τα επιδόματα

Από τα επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα στους υπαλλήλους του Δημοσίου, το υψηλότερο δημοσιονομικό κόστος έχουν:- Η οικογενειακή παροχή που κοστίζει 240 εκατ. ευρώ

- Το κίνητρο απόδοσης που κοστίζει 389 εκατ. ευρώ.

- Τα «ειδικά επιδόματα» (ΔΕΤΕ ΔΙΒΕΤ κ.λπ.), που κοστίζουν 534 εκατ. ευρώ.

- Το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης (εκπαιδευτικών), που κοστίζει 722 εκατ. ευρώ.

- Το επίδομα νοσοκομειακό και τροφής (νοσοκομειακοί), που κοστίζει 337 εκατ. ευρώ.

- Οι αποδοχές των δικαστικών ανέρχονται συνολικά (το 2010) σε 457 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι βασικοί μισθοί είναι μόλις 189 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα ποσά προέρχονται από επιδόματα.

- Οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ κοστίζουν το 2010, 819 εκατ. ευρώ, εκ τω οποίων τα 484 εκατ. ευρώ αφορούν βασικούς μισθούς και το υπόλοιπο ποσό αφορά σε επιδόματα.

- Οι αποδοχές των στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, φτάνουν σε 4,40 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 2,24 δισ. ευρώ, είναι οι βασικοί μισθοί και τα υπόλοιπα ποσά προέρχονται από επιδόματα.

axiaplus

ΝΑ, ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ

Πέφτουν τα επαγγελματικά ενοίκια σε όλη την Ελλάδα
Μεγάλες μειώσεις στα ενοίκια εμπορικών ακινήτων, γραφείων, καταστημάτων κ.λπ., που φτάνουν έως και 50%, παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα σε ολόκληρη την επικράτεια, καθώς μισθωτές και ιδιοκτήτες ακινήτων προχωρούν σε επαναδιαπραγματεύσεις μισθωμάτων. Η μείωση του τζίρου που παρατηρείται στα καταστήματα από την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα, τα πολλά ξενοίκιαστα διαμερίσματα και η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομίας, που δίνει τη δυνατότητα στους ενοικιαστές να «σπάσουν» έως το 2012 κλειστά μισθωτήρια συμβόλαια έναν χρόνο μετά την πρώτη μίσθωση, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα στην αγορά, η οποία τους τελευταίους μήνες αναζητά σημείο ισορροπίας. Οι ενοικιαστές υποστηρίζουν ότι
τα προηγούμενα χρόνια οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούσαν υψηλά ενοίκια και τώρα ένα κατάστημα με τους τζίρους που πραγματοποιεί είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των μισθωμάτων που είχαν αρχικά συμφωνηθεί. Μάλιστα το φαινόμενο αυτό παρατηρείται με μεγαλύτερη ένταση στις περιφερειακές αγορές και λιγότερο στα οργανωμένα εμπορικά κέντρα. Ωστόσο και εκεί οι μισθωτές έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να μειωθούν τα ενοίκια που πληρώνουν χρησιμοποιώντας ως «όπλο» τις διατάξεις του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου, δηλαδή ότι θα ξενοικιάσουν το ακίνητο καταβάλλοντας ως ποινή μισθώματα τριών μηνών. Με το προηγούμενο καθεστώς για να «σπάσει» κάποιος το συμβόλαιό του θα έπρεπε να είχε μείνει τουλάχιστον δύο χρόνια στην επαγγελματική στέγη την οποία είχε μισθώσει, και μάλιστα να είχε προειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου έξι μήνες μετά το πέρας των δύο ετών. Σε αυτή την περίπτωση θα πλήρωνε πέναλτι μισθώματα τεσσάρων μηνών. Τώρα η προειδοποίηση μειώνεται σε έναν μήνα και αυτή μπορεί να γίνει ύστερα από έναν χρόνο μίσθωσης του ακινήτου καταβάλλοντας ως ποινή αποχώρησης τρία ενοίκια.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι πράγματι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα κύμα επαναδιαπραγματεύσεων μισθωμάτων αλλά και «εξόδου» από υφιστάμενες εμπορικές θέσεις με σκοπό οι μισθωτές να μειώσουν τη μηνιαία δαπάνη που έχουν συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη τα προηγούμενα χρόνια. Οι επαναδιαπραγματεύσεις αφορούν ενοικιάσεις χώρων ανεξαρτήτως επιφάνειας και τοποθεσίας (καταστήματα ή γραφεία που βρίσκονται σε ακριβούς δρόμους, σε εμπορικά κέντρα, σε περιφερειακές αγορές κτλ.).
Αντίστοιχες τάσεις επικρατούν και σε ακίνητα τα οποία μισθώνει από ιδιώτες το Δημόσιο, αφού με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ζητείται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων κατά 20% χαμηλότερα σε σύγκριση με αυτά που καταβάλλονται σήμερα.
Ηδη σε αρκετά δικηγορικά γραφεία παρατηρείται κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες, όπου μισθωτές ζητούν να μάθουν πώς μπορούν να «σπάσουν» συμφωνημένες μισθώσεις ή να τις μειώσουν.
Από την άλλη, αν υπάρξουν μαζικές αποχωρήσεις από οργανωμένα εμπορικά κέντρα, είναι πολύ πιθανόν οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων να αντιμετωπίσουν πρόβλημα, καθώς με βάση τα συμφωνημένα συμβόλαια είχαν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις τράπεζες για να ολοκληρώσουν το έργο. Αν δεν εισπράττουν ενοίκια, δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, δηλαδή στην εξόφληση των δόσεων των δανείων.
Μείωση ως 30% για τα γραφεία
Μείωση των ενοικίων από 5% ως 30% παρατηρείται στην αγορά των γραφείων. Ωστόσο τα καλύτερης ποιότητας γραφεία κρατούν σε έναν βαθμό τις τιμές λόγω της έλλειψης που υπάρχει στην αγορά για τέτοιου είδους ακίνητα. Πάντως, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των ενοικίων σε αρκετά χαμηλά επίπεδα έπαιξε η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στην επαναδιαπραγμάτευση όλων των ενοικίων στέγασης δημόσιων υπηρεσιών σε ποσοστό 20% χαμηλότερα σε σύγκριση με αυτά που προβλέπονται στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Ακόμη μεγαλύτερη πτώση (ως και 50%) παρατηρείται στα μισθώματα των καταστημάτων, αφού η κρίση έχει πλήξει σχεδόν το σύνολο των επαγγελματιών.

tovima.gr

Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σχολεία


Τροποποιήσεις στο πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά
Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως
σχολεία, νηπιαγωγεία και νοσοκομεία δίνει Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών.
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα μπορούν πλέον να εγκαθίστανται, όχι μόνο στις στέγες, αλλά και στα στέγαστρα βεραντών, προσόψεων, σε σκίαστρα, καθώς και σε βοηθητικούς χώρους κτηρίων, αποθήκες και χώρους στάθμευσης.
Το πρόγραμμα προβλέπει μέγιστη ισχύ για την ηπειρωτική χώρα, τα δασυνδεδεμένα με το σύστημα νησιά και την Κρήτη τα 10kWp και για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά τα 5kWp.
enet

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Εκβίαζε φοιτητές

Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παύθηκε από τα καθήκοντά του μετά από μαζικές καταγγελίες φοιτητών της Σχολής στα συλλογικά τους όργανα, ότι ο εν λόγω καθηγητής προέβη σε εκφοβισμούς και απείλησε φοιτητές με τη βαθμολογία των μαθημάτων που θα έδιναν κατά την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου του 2007, σε περίπτωση που δεν τον ψήφιζαν στις προεδρικές εκλογές της Ιατρικής Σχολής (27/6/2007).

Έτσι, από την 1η Σεπτεμβρίου ο καθηγητής τέθηκε σε τρίμηνη παύση από τα διδακτικά, ερευνητικά και διοικητικά του καθήκοντα, με τις ανάλογες οικονομικές επιπτώσεις, σε εφαρμογή απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου Μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ειδικότερα, το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι ο εγκαλούμενος "τέλεσε το πειθαρχικό παράπτωμα της επίδειξης διαγωγής βαρέως απάδουσας στην αξιοπρέπεια πανεπιστημιακού λειτουργού".

Σύμφωνα με τις καταθέσεις φοιτητών, οι ίδιοι δέχθηκαν απειλές ότι δεν θα περνούσαν τα μαθήματα της εξεταστικής περιόδου, εάν στήριζαν άλλο υποψήφιο σχήμα. Μάλιστα, γινόταν χρήση απειλής ενός τόξου καθηγητών, που θα δυσαρεστούνταν εάν δεν εκλεγόταν ο συγκεκριμένος υποψήφιος συνδυασμός.

Άλλοι φοιτητές σε καταθέσεις τους ανέφεραν ότι οι καθηγητές που τους εμφάνισαν ως τόξο, ήταν καθηγητές μαθημάτων "αποφασιστικών" για τη λήψη του πτυχίου τους, ενώ άλλοι ότι χρωστούσαν μαθήματα των καθηγητών που εμφανίζονταν στην ομάδα αυτή.

Οι καταγγελίες κατατέθηκαν στην Ιατρική Σχολή και στη συνέχεια στις απερχόμενες πρυτανικές αρχές, οι οποίες διενήργησαν ΕΔΕ, τα πορίσματα της οποίας (επιβεβαίωναν πλήρως τις καταγγελίες) υποβλήθηκαν στο Πανελλήνιο Πειθαρχικό Όργανο.

"Για πρώτη φορά πατάσσεται τέτοιου είδους παράπτωμα και δίνεται η δυνατότητα κάθαρσης στο δημόσιο πανεπιστήμιο για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο απερχόμενος πρύτανης, Αναστάσιος Μάνθος.

Τέλος, σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ισχύον τότε εκλογικό σύστημα στα πανεπιστήμια, οι φοιτητές που συμμετείχαν στις εκλογές των οργάνων του, μπορούσαν να είναι ρυθμιστές των πανεπιστημιακών εκλογών, αφού συμμετείχαν σε αυτές με ποσοστό 80% των εκλεκτόρων - μελών ΔΕΠ και φοιτητών
news247.

Χαράματα 8 Σεπτέμβρη 1944, η εκτέλεση της Λέλας Καραγιάνη...

H μεγάλη ηρωίδα πολύτεκνη μητέρα της Eθνικής Aντίσταση παράδειγμα στις μέρες μας, αλλά και μέτρο σύγκρισης...
Γεννήθηκε στην Λίμνη Ευβοίας το 1898. Ήταν η ψυχή τής της αντιστάσεως, την περίοδο της Γερμανικής κατοχής. Με κέντρο ένα σπίτι στην οδό Φυλής και το φαρμακείο τού άνδρα της, στην Πατησίων, αρχικά οργάνωσε ένα δίκτυο για την απόκρυψη, περίθαλψη και φυγάδευση Άγγλων στρατιωτικών. Αργότερα, με κέντρο τη
Μονή τού Αγίου Ιεροθέου στα Μέγαρα, συγκρότησε την παράνομη οργάνωση «Μπουμπουλίνα», με πρώτα μέλη τον σύζυγό της και τα 7 παιδιά της.
Η οργάνωση σε συνεργασία με το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής, τον Αρχηγό της Αστυνομίας Άγγελο Έβερτ, καθώς και διάφορους αντιφασίστες και αντιναζιστές που υπηρετούσαν μέσα στις υπηρεσίες των στρατευμάτων των κατακτητών είχε χαρακτήρα κατασκοπευτικό και αποστολής πληροφοριών. Με τη δράση της βυθίστηκαν πολλά πλοία, ανατινάχτηκε το αεροδρόμιο του Τατοϊου και κάηκαν αποθέματα βενζίνης και πυρομαχικών.
Στις 11 Ιουλίου 1944, οι Γερμανοί πληροφορούνται, από τον 'Εφιάλτη¨ , - Ριζόπουλος λέγονταν, για την δράση της και την συλλαμβάνουν. Την οδηγούν στα κολαστήρια των S.S., στην οδό Μέρλιν, και την βασανίζουν για να ομολογήσει την δράση της. Η Λέλα υποβάλλεται σε φοβερά βασανιστήρια ως και απειλές εκτέλεσης των τέκνων της μπροστά στα μάτια της…. Ακλόνητη και ατάραχη με αυταπάρνηση και περιφρόνηση προς τους δημίους της αποκρίνεται: «Ζητάτε από μια Ελληνίδα μάνα να προδώσει τους συνεργάτες της για την Πατρίδα της με την απειλή του τουφεκισμού των παιδιών της. Έ, λοιπόν, όχι. Μάθετε ότι τα παιδιά μου ανήκουν στην Ελλάδα και το αίμα τους θα πνίξει τους Ούνους και όλη τη Γερμανία σας !....»
Τα χαράματα της 8ης Σεπτεμβρίου 1944, οδηγήθηκε μαζί με άλλους πατριώτες στο Δαφνί, όπου εκτελέσθηκε ψάλλοντας με γενναιότητα τον Εθνικό Ύμνο .
Αποσπάσματα από το χρονικό :
“ Ένας Γερμανός, ονόματι Λίντερ, συνεργαζόταν με την Καραγιάννη και είχαν καταφέρει να σώσουν πολλούς πατριώτες. Τον Λίντερ τόν τουφέκισαν τά ΕΣ-ΕΣ, τό Γενάρη του '44. Άλλος Γερμανός, ο Μάρκοβιτς τής έδωσε τα σχέδια του αεροδρομίου στο Τατόι Η Λέλα έστειλε τα σχέδια στο Κάιρο, και η RAF κατέστρεψε το αεροδρόμιο. Η Λέλα, συνεχίζοντας τη δράση της, στρατολόγησε μία δακτυλογράφο του Γερμανικού Ναυαρχείου και από πληροφορίες της, έστελνε τα ακριβή δρομολόγια των νηοπομπών στους Συμμάχους, οι οποίοι τις περίμεναν και τις κατεβύθιζαν “
“ Η Λέλα τουφεκίστηκε ένα μήνα πριν την απελευθέρωση. Είχε συλληφθεί, αυτή μέ τέσσερα από τά παιδιά της, από τήν κατάθεση του συνεργάτη της Ριζόπουλου. Την ανάκριση τήν ανέλαβε ο αιμοβόρος Γερμανός ανακριτής Μπαίκε. Όταν ο Ριζόπουλος επανέλαβε τις κατηγορίες μπροστά της αυτή τόν έφτυσε. Όταν ο Μπέκε τήν κτύπησε του ανταπέδωσε το κτύπημα, όταν τήν απείλησε ότι θα σκοτώσει τα παιδιά της, του απάντησε ότι δέν είναι δικά της τα παιδιά, αλλά παιδιά της Ελλάδος
Aπό τον Δρ. Νίκο Κρεμμύδα
press-gr

Tα ονόματα των εκπ/κών Δ/θμιας Εκπ/σης κλάδων ΠΕ02, 03, 04.01, 04.02, 04.04 και ΠΕ04.05 που προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές πλήρους ωραρίου

Δείτε τα ονόματα εδώ
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Πρόσθετα μέτρα το 2011 και 2012


Μήνυμα για πρόσθετα μέτρα το 2011 και 2012 έστειλαν στην Αθήνα οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin), ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου προωθεί τρία εναλλακτικά σενάρια για την αύξηση του ΦΠΑ ή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Με το γνωστό «ναι μεν αλλά», στα συμπεράσματα του συμβουλίου των υπουργών υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα πέτυχε καλή πρόοδο κατά την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων, και σε αρκετούς τομείς τα έλαβε νωρίτερα, όπως στις μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και στη δημοσίευση μηνιαίων στοιχείων για τα κρατικά έσοδα και δαπάνες. Παρ' όλα αυτά, παραμένει ένας αριθμός αναγκαίων προσαρμογών σε καθέναν από αυτούς τους τομείς...

Η κυβέρνηση δηλώνει τώρα ότι εξετάζει εναλλακτικές επιλογές ως προς τη μετάταξη του
30% των αγαθών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2011, για να περιορίσει τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην αγορά.

Εμείς θέλουμε, θα μας αφήσουν;

Με το γνωστό «εμείς θέλουμε, αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα μας αφήσουν», όπως είπε χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου μετά το πέρας των εργασιών του Ecofin, οι εναλλακτικές επιλογές που εξετάζονται για εξασφάλιση των αναγκαίων εσόδων, ενόψει της επίσκεψης της τρόικας την ερχόμενη Δευτέρα, είναι οι εξής:

* Αύξηση κατά 1 ή 2 μονάδες των αγαθών με σημερινό συντελεστή 11%. Κατ' ουσίαν, το 30% των προϊόντων και υπηρεσιών θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 12% ή 13%, προφανώς για να αποφευχθεί η μετάταξη και τροφίμων.

* Καθορισμός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ -κατά πληροφορίες, γύρω στο 19%- για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες που επιβαρύνονται με τον φόρο αυτόν, αν και ο υπουργός Οικονομικών δεν ξεκαθάρισε τι ακριβώς εννοεί.

* Εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, που θα πλήξει καίρια τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, καθώς το σύνολο των νοικοκυριών θα κληθούν να πληρώνουν διπλάσια χρήματα (από 700 ευρώ πέρυσι ανά 1.000 λίτρα, 1.400 ευρώ φέτος), δηλαδή θα επιβαρυνθούν με τουλάχιστον 150 ευρώ κάθε μήνα περίπου ή 900 ευρώ στη χειμερινή σεζόν.

«Δεν υπάρχουν ακόμα αποφάσεις», διευκρίνισε ο υπουργός. Αλλωστε, αυτές πρέπει να συζητηθούν με την τρόικα. Φρόντισε, όμως, να επισημάνει ότι το κράτος επιδοτεί με 1,4 δισ. ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης, ανεξαρτήτως εισοδήματος, με αποτέλεσμα ορισμένοι να «θερμαίνουν τις πισίνες τους»... Εξισώνοντας δε τους φόρους, είπε πως «χτυπάμε το λαθρεμπόριο και αποζημιώνουμε τις κοινωνικές ομάδες που θίγονται...».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε πως το 2011 πρέπει να υπάρξουν μέτρα που θα αποφέρουν 3,2 μονάδες του ΑΕΠ, συν τα μέτρα του 2010, ότι ο στόχος είναι σαφής και επιτεύξιμος, ότι «η τρόικα είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε μέτρα είναι κοστολογημένα και έχουν αποτέλεσμα τη μείωση δαπανών ή την αύξηση των εσόδων».

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις του ανασχηματισμού στις δημόσιες δαπάνες, λόγω της αύξησης κατά 12 των μελών του υπουργικού συμβουλίου, απάντησε πως «δεν πρέπει να δούμε τον ανασχηματισμό ως αύξηση των δημόσιων δαπανών». Και εξέφρασε την πεποίθησή ότι «θα πάμε ακόμα καλύτερα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», χαρακτηρίζοντας «πολύ καλή» τη συνεργασία του με την κ. Κατσέλη και καλωσορίζοντας τον νέο υφυπουργό κ. Κουσελά.

Ο υπουργός τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του δημόσιου πυλώνα στον τραπεζικό τομέα και αναφερόμενος στο πρόβλημα της ύφεσης είπε πως «κάθε οικονομία που επιχειρεί το μεγάλο συμμάζεμα, περνάει από περίοδο ύφεσης. Το ζητούμενο είναι να βγούμε το ταχύτερο δυνατόν από αυτήν», και πρόσθεσε ότι στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός «θα δώσει το στίγμα για πρωτοβουλίες της κυβέρνησης».
enet

'Ερευνα για τα σχολικά είδη

Με τις διαφορές που παρατηρούνται στις τιμές των σχολικών ειδών, οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν τις συμφερότερες επιλογές για τις αγορές τους, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Από την έρευνα σχετικά με τον πίνακα με τις μεταβολές τιμών 2009-2010 στα σχολικά είδη και από τι λίστα που αφορά τις κατώτατες τιμές απλών προϊόντων φαίνεται ότι
ένα μολύβι που πέρυσι έκανε 0,20 φέτος τιμολογείται ακόμα και 0,09 ευρώ (-55%) τα στυλό πωλούνται στην ίδια κατώτατη τιμή δηλαδή από 0,10 ευρώ και είναι από τα ελάχιστα προϊόντα - μαζί με το διαβήτη και τα ντοσιέ (0,99 ευρώ) - που δεν εμφανίζει διαφορά. Το σετ διορθωτικών από 0,90 ευρώ πέρυσι η χαμηλότερη τιμή φέτος ξεκινάει από 0,99 ευρώ (10%), ενώ τα σετ γεωμετρικών οργάνων από 0,70 ευρώ πέρυσι η χαμηλότερη τιμή φέτος ανέβηκε στο 0,85 ευρώ (21%).

Τα στελέχη του ΚΕΠΚΑ σημειώνουν ότι η τσάντα δημοτικού, γυμνασίου ή λυκείου από 3 ευρώ που ξεκινούσε πέρυσι η χαμηλότερη τιμή φέτος οι γονείς θα πρέπει να πληρώσουν 4,99 ευρώ για τη χαμηλότερη τιμή (66%) και για το τετράδιο σπιράλ (5 θέματα) από 1,50 ευρώ πέρυσι η χαμηλότερη τιμή φέτος έγινε 2 ευρώ (33%). Τα φύλλα έκθεσης (80) από 0,40 ευρώ κοστίζουν φέτος στη χαμηλότερη τιμή τους 0,50 ευρώ (25%) και οι μαρκαδόροι (12 τεμ.) από 0,49 ευρώ πωλούνται φέτος στη χαμηλότερη επιλογή που εντόπισε το ΚΕΠΚΑ προς 0,55 ευρώ (12%) ενώ το παγουρίνο από 1,50 ευρώ πέρυσι η χαμηλότερη τιμή φέτος διαμορφώνεται στο 1,79 ευρώ (19%).

Υπάρχουν όμως και σημαντικές μειώσεις, όπως αναφέρουν στελέχη του ΚΕΠΚΑ και είναι στις ξυλομπογιές (24 τεμ.)που από 1 ευρώ πέρυσι η χαμηλότερη τιμή φέτος διαμορφώνεται στο 0,55 ευρώ (-45%) η κασετίνα σκληρή διπλή γεμάτη από 9,99 ευρώ πέρυσι η χαμηλότερη τιμή φέτος η τιμή ξεκινάει από 6,99 ευρώ (-30%) το μπλε τετράδιο (50 φύλλα) από 0,30 ευρώ πέρυσι φέτος ξεκινάει η τιμή του από 0,23 ευρώ (-23%) , το τετράδιο σπιράλ (2 θέματα) από 0,50 πέρυσι φέτος ξεκινάει η τιμή από 0,39 ευρώ (-22%), οι γόμες από 0,15 ευρώ πωλούνται φέτος στη χαμηλότερη τιμή τους από 0,13(-13%) ενώ τα μπλοκ ζωγραφικής από 0,40 ευρώ πέρυσι στη χαμηλότερη τιμή τους φέτος οι τιμές ξεκινούν από 0,36 ευρώ (-10%)

Όπως αναφέρει το ΚΕΠΚΑ, για το Δημοτικό το κόστος κυμαίνεται, φέτος από 21,98 ευρώ έως 206,85 ευρώ, ενώ πέρσι για τα όμοια προϊόντα το κόστος κυμαίνονταν από 23,85 ευρώ έως 211,50 ευρώ (μεταβολές -7,84% και -2,20% αντίστοιχα) ενώ για το Γυμνάσιο - Λύκειο, το κόστος κυμαίνεται, από 25,36 ευρώ έως 234,62 ευρώ, ενώ, πέρσι, για τα όμοια προϊόντα το κόστος κυμαίνονταν από 27,52 ευρώ έως 221,49 ευρώ (μεταβολές -7,85% και +5,93% αντίστοιχα).

Σημειώνεται από το ΚΕΠΚΑ ότι στα παραπάνω κόστη, δεν συνυπολογίζονται τα σχολικά βοηθήματα και τα ξενόγλωσσα βιβλία καθώς και ότι απόλυτη σύγκριση δεν είναι δυνατό να γίνει, γιατί τα είδη μεταβάλλονται. Γίνεται όμως από το ΚΕΠΚΑ και μια άλλη μορφή σύγκρισης που αφορά στις ακραίες τιμές 2010 μεταξύ απλών και προϊόντων μόδας. Από αυτή τη σύγκριση προκύπτει ότι ένα στυλό μπορεί να κοστίζει μόνο 0,10 ευρώ που είναι η χαμηλότερη τιμή αλλά μπορεί να φτάνει και τα 19,95 ευρώ αν είναι προϊόν της μόδας, ξυλομπογιές (24 τεμάχια) κοστίζουν 0,55 ευρώ αλλά υπάρχουν και ξυλομπογιές που κοστίζουν 31,60 ευρώ, τσάντα Δημοτικού αγοράζει κάποιος με 2,99 ευρώ αλλά και με 124,67, μαρκαδόρους (12 τεμάχια) μπορεί να αγοράσει κάποιος με 0,55 ευρώ αλλά οι τιμε΄ς φτάνουν μέχρι και 19,68 ευρώ και τα ντοσιέ πωλούνται από 0,99 ευρώ μέχρι και 21,10 ευρώ, το τετράδιο σπιράλ 2 θέματα μπορεί να αγοράσει κάποιος με μόλις 0,39 ευρώ αλλά υπάρχει και τιμή προς 7,60 ευρώ και τσάντες που ξεκινούν από 2,99 ευρώ αλλά φτάνουν και τα 74,07 ευρώ. Τέλος η μεγαλύτερη διαφορά του 190% εμφανίζεται στην ανώτατη τιμή πώλησης μπλε τετραδίου (50 φύλλα) που πέρυσι η ανώτατη τιμή ήταν 1 ευρώ και φέτος 2,90 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΚΕΚΠΑ, οι καταναλωτές να προσέχουν τα εξής:

" Πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί μας, ότι τα σχολικά είδη είναι εργαλείο μάθησης και όχι μέσο επίδειξης.

" Τηρούμε αυστηρά, τον κατάλογο, που μας συστήνει το σχολείο.

" Η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών, για το ίδιο είδος είναι απαραίτητη. Όπως προκύπτει, από την έρευνα του ΚΕ.Π.ΚΑ., οι αποκλίσεις τιμών, από κατάστημα σε κατάστημα, είναι σημαντικές.

" Οι διαφημίσεις, έμμεσες και άμεσες, συχνά, δημιουργούν στρεβλά καταναλωτικά πρότυπα. Όπως φαίνεται, στο δεύτερο πίνακα, οι αποκλίσεις τιμών, ανάμεσα στα απλά σχολικά είδη και σε αυτά, που θεωρούνται "της μόδας", κυμαίνονται μέχρι και 19.850%.

" Σε κάποια προϊόντα, όπως μολύβια, στυλό, γόμες, κ.α. είναι, πολλές φορές, πιο οικονομικό να αγοράζουμε συσκευασίες, που περιέχουν παραπάνω από ένα τεμάχιο, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε.

" Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη, που μοιάζουν με τρόφιμα. Κανονικά, τέτοια προϊόντα δεν πρέπει να κυκλοφορούν, στην αγορά. Επειδή, όμως, συχνά, "ξεφεύγουν", από τους ελέγχους της Πολιτείας, ας "έχουμε και εμείς το νου μας".

" Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη, που μυρίζουν, σαν τρόφιμα (σβύστρες κ.λπ.) Οι μυρωδιές προέρχονται, από χημικές αρωματικές ουσίες, που ίσως, αποδειχθούν αργότερα ακατάλληλες. Η μυρωδιά, όμως, παρασύρει τα παιδιά, να τα βάλουν στο στόμα.

" Η ασφάλεια των σχολικών ειδών πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο, για την αγορά τους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα σχολικά, που μοιάζουν με παιχνίδια δεν πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας, με τα παιχνίδια. Έτσι, στυλό που ανάβουν, μολύβια με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, σβύστρες που μυρίζουν, σαν φρούτα, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα είδη, για την υγεία ακόμα και τη ζωή των παιδιών μας. Αγοράζουμε απλά σχολικά είδη και όχι είδη με "φτερά και πούπουλα", τα οποία απλά ενδυναμώνουν τα "εγώ" και την ανάγκη επίδειξης των παιδιών, αλλά δεν προσφέρουν τίποτα στη γνώση και στη μάθηση.
ta kala nea

Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ..δωρεάν(;)

Κύμα ομαδικών προσφυγών φοιτητών πυροδότησε η αγωγή που κατέθεσε κατά του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου ο πρώην φοιτητής του Τάσος Λιάλιος και κυρίως η θετική εισήγηση του Διοικητικού Εφετείου Πάτρας σχετικά με την «αντισυνταγματική» καταβολή των διδάκτρων. Στις 15 Ιουλίου, ο εισηγητής του Εφετείου Πάτρας δικαίωσε τον φοιτητή, κρίνοντας θετικά την προσφυγή του, σύμφωνα με την οποία αρνείται να καταβάλει τα δίδακτρα που απαιτούνται, βάσει του άρθρου 16 του Συντάγματος, που προβλέπει δωρεάν παροχή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πάτρας.
Ο εισηγητής του Διοικητικού Εφετείου Πάτρας εισηγήθηκε να γίνει δεκτή η αγωγή του Τ. Λιάλιου για τη μη καταβολή των διδάκτρων, καθώς το άρθρο 16 του συντάγματος ισχύει και για το ΕΑΠ, παρά τις αιτιάσεις των αντίδικων ότι το ΕΑΠ δεν προϋπήρχε της διαδικασίας εφαρμογής του Συντάγματος του ’75.
Από την πλευρά της, η διοίκηση του Πανεπιστημίου υποστηρίζει ότι
δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα, κάνοντας λόγο για «ιδιαίτερη μορφή εκπαίδευσης και τονίζει «τον ορατό πλέον κίνδυνο», μετά τη θετική εισήγηση, «να δυναμιτισθεί ο ίδιος ο θεσμός της παροχής σπουδών με την μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και να ακυρωθεί η λειτουργία ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος». Εν αναμονή της τελικής απόφασης, αμηχανία επικρατεί και στην κυβέρνηση και στους κύκλους του υπουργείου Παιδείας, με την Άννα Διαμαντοπούλου να δηλώνει πως «θα στηρίξουμε το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο».
Ο Τάσος Λιάλιος, μιλά στο tvxs.gr και εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην προσφυγή, αλλά και πώς φτάσαμε στο σήμερα. Όπως λέει, μπήκε στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο το 2000 και «από την πρώτη ημέρα, μαζί με άλλους συμφοιτητές καταθέσαμε ένα ζήτημα και στους φοιτητές, αλλά και στη διοίκηση. Εμείς τότε δεν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε προσφυγή γιατί είχαμε ήδη πληρώσει. Ρωτήσαμε όμως πώς καθορίστηκε το ποσό της εισαγωγής μας για να λάβουμε την απάντηση από τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής ότι μαζευτήκαμε τα μέλη, εκφράσαμε ο καθένας την άποψή του και καταλήξαμε στο μεγαλύτερο μέσο όρο των προτάσεων που κατατέθηκαν. Δεν υπήρξε δηλαδή καμία αναλογιστική μελέτη και υπήρξε μια αυθαιρεσία στον καθορισμό των διδάκτρων. Μέχρι και την αποφοίτησή μου το 2006, θέταμε το ίδιο ζήτημα. Κάποια στιγμή το ποσό των διδάκτρων ήταν να πάρει μια αύξηση της τάξης του 45%, από 440 ευρώ πήγε στα 700. Πάντα ζητούσαμε μια αναλογιστική μελέτη, την οποία δεν μας κατέθεσαν ποτέ. Όταν αποφοίτησα, στη γενική συνέλευση του συλλόγου φοιτητών λήφθηκε η απόφαση όσοι θέλουν να καταθέσουν αιτήσεις για εισαγωγή σε άλλο προπτυχιακό πρόγραμμα και θέλουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία της μη καταβολής διδάκτρων να το δηλώσουν. Δήλωσαν συνολικά ενδιαφέρον 15 άτομα, μεταξύ αυτών και εγώ. Από τους 15 μπήκαμε οι 2 στην κλήρωση. Κατέθεσα κανονικά τα χαρτιά μου και δεν πλήρωσα. Μου απάντησαν με επιστολή ότι δεν γίνεται αποδεκτή η αίτησή μου, με αποτέλεσμα να προσφύγω κατά της διοικητικής αυτής πράξης του πανεπιστημίου, ότι δεν με δέχονται για μη καταβολή χρημάτων».
Όπως σημειώνει ο κ. Λιάλιος, το Ανοιχτό πανεπιστήμιο δεν έχει καμία διαφορά από τα υπόλοιπα της χώρας, μιας και είναι και το 19ο της Ελλάδας. Επιχορηγείται από το κράτος, έχει ένα μερίδιο της τάξης των 6 εκατ. ευρώ ετησίως από τα δίδακτρα και χορηγείται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παράθεσε ο προηγούμενος πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής, κ. Σιαφαρίκας, το αποθεματικό του πανεπιστημίου είναι 45 εκατομμύρια ευρώ. Έχετε ξανακούσει πουθενά σε ανώτατο ίδρυμα να υπάρχει τέτοιο αποθεματικό;» διερωτάται. «Οι διοικούσα επιτροπή επιμένει ότι ο ιδρυτικός νόμο 2552 αναφέρει ότι οι φοιτητές συμμετέχουν στις δαπάνες επικοινωνίας, ωστόσο αυτές οι δαπάνες δεν καθορίζονται πουθενά, δεν υπάρχει καμία μελέτη» προσθέτει.
Στο Διοικητικό Εφετείο Πάτρας, όπου εδρεύει το ΕΑΠ, εκκρεμούν, επίσης, συνολικά 350 αγωγές που έχουν κατατεθεί από άλλους φοιτητές. «Πρόκειται για προσφυγές πρωπτυχιακών και ορισμένων μεταπτυχιακών φοιτητών που είχαν κάνει προπτυχιακά. Το ποσό που διεκδικούν ανέρχεται γύρω στο 1,2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους φοιτητές. Από την πλευρά του, το Πανεπιστήμιο κάνει λόγο για 16 εκατομμύρια, κάτι που είναι ψευδέστατο».
Μετά την ανακοίνωση της θετικής εισήγησης υπέρ του κ. Λιάλιου, η διοίκηση του Πανεπιστημίου με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τονίζει πως «Το κοινωνικό δικαίωμα της δωρεάν παιδείας δεν καταλαμβάνει, κατά την άποψή μας, αλλά και κατά την πάγια θέση της Πολιτείας, τις ιδιαίτερες μορφές εκπαίδευσης, όπως αυτή παρέχεται από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, που στηρίζεται στη μεθοδολογία της παροχής εκπαίδευσης από απόσταση. Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ως μοναδικός φορέας στη χώρα μας παροχής ανοικτής, εξ αποστάσεως και δια βίου εκπαίδευσης, δε δύναται να εξομοιωθεί, ούτε να ενταχθεί στην καθιερωμένη και συνταγματικά κατοχυρωμένη Παιδεία των τριών τυπικών βαθμίδων εκπαίδευσης» και επισείει τον κίνδυνο «να δυναμιτισθεί ο ίδιος ο θεσμός της παροχής σπουδών με την μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και να ακυρωθεί η λειτουργία ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος».
Σχετικά με τα επιχειρήματα της διοίκησης ότι απειλείται η λειτουργία του ίδιου του Πανεπιστημίου από τις ομαδικές διεκδικήσεις, ο κ. Λιάλιας απαντά πως τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. «Ξέρετε τι μου θυμίζει αυτό; Μου θυμίζει ένα σύλλογο ή μια εταιρεία που όταν έχει προβλήματα, λέει ξέρετε δεν πάω καλά και θα κλείσω. Αντιθέτως, εδώ μιλάμε για ένα πανεπιστήμιο που έχει μεγάλη ζήτηση. Το πανεπιστήμιο δεν πρόκειται να θιχτεί. Αυτά είναι κάποια τερτίπια της διοίκησης και κάποιων συντεχνιών καθηγητών».
Για τη στάση του υπουργείου Παιδείας απέναντι στις εξελίξεις, τέλος, ο κ. Λιάλιας σχολιάζει πως «η κ. Διαμαντοπούλου δεν ασχολήθηκε ποτέ με το ΕΑΠ και πιστεύω ότι δεν την ενδιαφέρει κιόλας. Γιατί έβλεπε ότι ήταν ένα «διδασκαλείο» που φέρνει χρήματα, δεν υπάρχει πρόβλημα, οπότε ασ’ το να προχωράει».

tvxs.gr

Φωτοβολταϊκά: Εγγυημένα κέρδη για 25 χρόνια

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες νοικοκυριά προκειμένου να εγκαταστήσουν στα σπίτια τους μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα, κάτι που αποτυπώνεται και από τη ζήτηση δανείων στις τράπεζες.
Και πώς να μη συμβαίνει αυτό, όταν η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος εγγυάται στους μικρούς «παραγωγούς» ηλιακής ενέργειας ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό από τη ΔΕΗ για τα επόμενα 25 χρόνια.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, οι ιδιώτες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα με ισχύ έως 10ΚW στη στέγη του σπιτιού τους έχουν τη δυνατότητα να
πωλούν την παραγόμενη ενέργεια στη ΔΕΗ προς 0,55 ευρώ ανά κιλοβατώρα (Kwh) για τις συμβάσεις που θα υπογραφούν με τη ΔΕΗ μέχρι και το 2011. Τα οφέλη είναι προφανή με δεδομένο ότι για καταναλώσεις τετραμήνου κάτω των 2.000 kwh η ΔΕΗ χρεώνει την κιλοβατώρα από 0,08761 μέχρι 0,13705 ευρώ, για καταναλώσεις από 2.001 μέχρι 3.000kwh χρεώνει με 0,08925 μέχρι 0,18674 ευρώ και με 0,08981 μέχρι 0,18971 για καταναλώσεις πάνω από 3.000 kwh.

Εάν αναλογιστεί κανείς πως ένα φωτοβολταϊκό σύστημα με ισχύ 10KW παράγει κατά μέσο όρο ενέργεια ίση με 13.600 Κwh ετησίως, τότε το ετήσιο έσοδο από την πώληση της ενέργειας στη ΔΕΗ είναι 0,55 ευρώ x 13.600Kwh = 7.480 ευρώ.

Οποιοσδήποτε ιδιώτης (ή μικρή επιχείρηση) μπορεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα σπίτι του, αρκεί να έχει στην κυριότητά του το ακίνητο που θα εγκατασταθεί το σύστημα και να διαθέτει μετρητή της ΔΕΗ στο όνομα του. Κατά μέσο όρο, για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα έως 10ΚW το συνολικό κόστος κυμαίνεται από 40.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ. Το σύστημα αποφέρει στην 25ετία έως και 187.500 ευρώ (7.500 ευρώ ενδεικτικό εγγυημένο ετήσιο έσοδο x 25 έτη).

Απόσβεση
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η απόσβεση της επένδυσης θα γίνει μέσα σε 6-7 χρόνια, ωστόσο οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να υπολογίζουν απόσβεση - σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- γύρω στα 12-15 χρόνια.Θα πρέπει δηλαδή να συνυπολογίσουμε ότι μέσα στα επόμενα 25 χρόνια η «ψαλίδα» της τιμής που πουλάει η ΔΕΗ στα νοικοκυριά θα μικραίνει διαρκώς σε σχέση με την εγγυημένη τιμή αγοράς των 55 λεπτών/kWh (και των ακόμη χαμηλότερων τιμών -κατά 5% ετησίως- που προβλέπονται για εκείνους που θα ξεκινήσουν την επένδυση από το 2012 μέχρι το 2019).

Παράλληλα, η εμπειρία από τους ηλιακούς θερμοσίφωνες στις πολυκατοικίες δείχνει ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα απαιτούνται χρήματα για τις επισκευές στις ταράτσες λόγω των διαρροών, ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο σοβαρότερων ζημιών στα πάνελ, σε κάποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο εξοπλισμός καλύπτεται με εγγύηση 10 ετών περίπου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δύσκολα κάποιος επενδυτής μπορεί να βγει χαμένος από την εγκατάσταση ενός μικρού φωτοβολταϊκού συστήματος, αντίθετα προβλέπονται σημαντικά κέρδη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

7 βήματα
Από τη μελέτη στις... εισπράξεις

1. Εκπονείται μονογραμμικό ηλεκτρολογικό σχέδιο, συμπληρώνονται τα τεχνικά φυλλάδια και εκπονείται η τεχνική μελέτη, με κόστος 500 μέχρι 1.000 ευρώ ανάλογα την εταιρεία.

2. Κατατίθεται η αίτηση για προσφορά σύνδεσης στη ΔΕΗ -η απάντηση πρέπει να δωθεί εντός 20 ημερών.

3. Σειρά παίρνει η έγκριση -θα πρέπει να γίνεται σε 5 μέρες- εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία.

4. Εξασφαλιζεται η χρηματοδότηση της επένδυσης.

5. Ακολουθεί η συμπλήρωση της αίτησης σύμβασης σύνδεσης στο δίκτυο της ΔΕΗ και η υλοποίηση των έργων σύνδεσης εντός 20 ημερών. Το κόστος για τα έργα (την εγκατάσταση νέου ρολογιού με διπλό μετρητή ουσιαστικά) κυμαίνεται από 300 μέχρι 500 ευρώ.

6. Ολοκληρώνεται η εγκατάσταση εξοπλισμού από την τεχνική εταιρεία. Το κόστος ανά KW φτάνει στις 5.000 ευρώ το πολύ.

7. Υπογράφεται η σύμβαση πώλησης με την ΔΕΗ εμπορία και ενεργοποιείται η σύνδεση από την υπηρεσία δικτύου της ΔΕΗ, το πολύ σε 10 ημέρες.

ethnos.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

ΜΑΖΙΚΕΣ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΖΩΗΣ...
Χιλιάδες ασφαλισμένοι στον κλάδο ζωής των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών «σπάζουν» τα συμβόλαιά τους αναζητώντας «ζεστό χρήμα» για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους. Το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου ζωής επέστρεψαν στους κατόχους συμβολαίων περισσότερα από 360 εκατ. ευρώ, με συνέπεια σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά περίοδο να αποκτήσουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας- δεδομένου ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες σε διάστημα περίπου ενός μηνός να καταβάλουν τα χρήματα στον ασφαλισμένο που έχει ζητήσει να εξαγοράσει το συμβόλαιό του. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) που αφορούν την εξέλιξη της ασφαλιστικής αγοράς, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2010 οι αποζημιώσεις που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες στους κατόχους συμβολαίων ζωής λόγω αιτήσεων εξαγοράς των συμβολαίων τους ανήλθαν σε 363.310.759 έναντι 329.279.630,07 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009, σημειώνοντας αύξηση κατά 10,33%. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ουσιαστικά «βραδυφλεγή βόμβα» στις ασφαλιστικές εταιρείες: κατ΄ αρχάς, επιδεινώνει τα προβλήματα ρευστότητας που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουν· δεύτερον, τους αποστερεί μια πηγή σίγουρης κερδοφορίας, δεδομένου ότι επί της ουσίας ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο ζωής γίνεται κερδοφόρο στην εταιρεία που το έχει πουλήσει έπειτα από τρία χρόνια- στο διάστημα των τριών πρώτων χρόνων έχει διάφορες κοστολογικές επιβαρύνσεις· και τρίτον, για την αντικατάστασή τους, αφού τα εξαγοραζόμενα είναι παλαιότερα των τριών χρόνων, απαιτείται υπερβάλλουσα προσπάθεια από τα δίκτυα των εταιρειών και είναι αμφίβολο αν θα αποδώσει. Πηγές της αγοράς τόνιζαν μιλώντας στο «Βήμα» ότι η τάση των εξαγορών των συμβολαίων ζωής μάλλον θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα, γεγονός που σίγουρα θα επιτείνει τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής ύφεσης οι ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΠΕΙΑ, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων το πρώτο εξάμηνο του 2010 ανήλθε σε 2,813 δισ. ευρώ έναντι 2,809 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Παρατηρήθηκε οριακή άνοδος, που οφείλεται κυρίως στην παραγωγή ασφαλίστρων του κλάδου αυτοκινήτου, η παραγωγή του οποίου αυξήθηκε κατά 7,82% και από 750 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου 2009 ανήλθε σε 808,8 εκατ. ευρώ εφέτος. Συνολικά στους κλάδους των γενικών ασφαλίσεων το πρώτο εξάμηνο του έτους η παραγωγή ανήλθε σε 1,618 δισ. ευρώ έναντι 1,581 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009, σημειώνοντας αύξηση 2,31%. Αντιθέτως η παραγωγή του κλάδου ζωής σημείωσε μείωση 2,67% το ίδιο διάστημα και ανήλθε σε 1,196 δισ. ευρώ έναντι 1,229 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Επίσης, το ίδιο διάστημα οι ασφαλιστικές εταιρείες έδωσαν αποζημιώσεις ύψους 1,476 δισ. ευρώ έναντι 1,471 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Οι ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου ζωής κατέχουν τη «μερίδα του λέοντος» με 862 εκατ. ευρώ, ενώ στις εταιρείες γενικών ασφαλειών αντιστοιχούν 614 εκατ. ευρώ.

(από ΤΟ ΒΗΜΑ)

Σχόλιο: το πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα δεν αναφέρει ότι ένας επιπλέον λόγος για αυτή την κίνηση είναι ο φόβος των ασφαλισμένων από πιθανό κραχ των ασφαλιστικών εταιρειών (βλέπε ASPIS)

Σχέδιο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) για την προώθηση και υλοποίηση της Φιλαναγνωσίας στις Α΄ και Β΄ τάξεις των Ολοημέρων Δημοτικών Σχολείων με

Για τις αναλυτικές οδηγίες πατήστε εδώ.
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Τα δικαιολογητικά πρόσληψης-τοποθέτησης προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Σύμφωνα με την υπ αριθμ . 35557/Δ2/ (ΦΕΚ 465/2003) Υπουργική Απόφαση τα δικαιολογητικά πρόσληψης-τοποθέτησης προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, είναι τα εξής:

Αίτηση – Δήλωση με περιοχές προτίμησης (χορηγείται από την Υπηρεσία μας).Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο τίτλου σπουδών στο οποίο να αναγράφεται η χρονολογία κτήσης και ο βαθμός πτυχίου.Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 (ότι δεν είναι συνταξιούχοι του δημοσίου ή άλλου ασφαλιστικού φορέα, ότι δεν ασκούν εμπορία κατ' επάγγελμα και ότι δεν διώκονται ποινικά).Φωτοτυπία δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου.Οποιοδήποτε έγγραφο στο οποίο να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ.Αντίγραφο ποινικού μητρώουΠρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τους έγγαμους και τους έχοντες τέκνα. Για τους πολύτεκνους απαιτείται σχετική βεβαίωση από την ομοσπονδία πολυτέκνων. Για την καταβολή του σχετικού επιδόματος υποβάλλεται χωριστή αίτηση (στο Γραφείο Εκπ/σης που ανήκει το σχολείο που θα τοποθετηθούν).Βεβαίωση εντοπιότητας για τους Δήμους της Ανατ. Αττικής, εφόσον υπάρχει, και στην οποία θα αναγράφεται η ημερομηνία εγγραφής τους στα δημοτολόγιά τους. Ο αναπληρωτής μπορεί να διεκδικήσει τα μόρια της εντοπιότητας μόνο αν έχει ημερομηνία εγγραφής στα δημοτολόγια του Δήμου που επιθυμεί να τοποθετηθεί πέραν της διετίας.Βεβαίωση συνυπηρέτησης του/της συζύγου στο Δημόσιο ή Ιδιωτικό τομέα, εφόσον υπάρχει στην περιοχή της Ανατ. Αττικής. Για το Δημόσιο απαιτείται σχετική βεβαίωση της δημόσιας υπηρεσίας ενώ για τον ιδιωτικό τομέα βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα ότι ο/η σύζυγος εργάζεται για δύο χρόνια στην επιχείρηση που είναι ασφαλισμένος. Πιστοποιητικό Στρατολογίας Τύπου Α' (για τους άνδρες) Πιστοποιητικό Υγείας από Α/θμια Υγειονομική Επιτροπή.

Προαπαιτούνται:

-Δύο (2) φωτογραφίες

-Ακτινογραφία θώρακα

-Γνωμάτευση από Παθολόγο

-Γνωμάτευση από Ψυχίατρο

12. Όσοι ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες (ομόζυγη μεσογειακή αναιμία, σκλήρυνση κατά πλάκας, δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία) πρόσφατο Πιστοποιητικό Α/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής ή Κρατικού Νοσοκομείου.

Σημειώσεις:

-Εάν δεν υπάρχει το δικαιολογητικό 11, κατατίθεται υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 ότι θα προσκομιστεί εντός ενός μηνός.

-Τα ανωτέρω αριθμ. 6,10 ζητούνται αυτεπάγγελτα από την Υπηρεσία μας.

Στο Γραφείο που θα τοποθετηθούν οι αναπληρωτες θα προσκομίσουν:

Επικυρωμένο αντίγραφο μεταπτυχιακού-διδακτορικού, εφόσον υπάρχει. Για την καταβολή του σχετικού επιδόματος υποβάλλεται χωριστή αίτηση. Όσοι έχουν ασφάλιση πριν τις 31-12-1992 σε οποιοδήποτε φορέα ασφάλισης μία φωτοτυπία της καρτέλας των ενσήμων τους.Βεβαίωση προϋπηρεσίας, εφόσον υπάρχει. Για την αναγνώριση προϋπηρεσίας υποβάλλεται χωριστή αίτηση.
esos.gr

Α΄ φάση πρόσληψης αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών

Τα ονόματα των δασκάλων εδώ

Τα ονόματα των νηπιαγωγών εδώ

Εκλογές αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης

Δείτε την εγκύκλιο εδώ

Άριστοι μαθητές με έξυπνη μελέτη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Κάθε Σεπτέμβριο εκατομμύρια γονείς πασχίζουν να βρουν τον καλύτερο τρόπο για να ξαναβάλουν τα παιδιά σε πρόγραμμα και ρυθμούς σχολείου μετά την ανεμελιά των διακοπών. Οι συμβουλές είναι γνωστές: Δημιουργήστε έναν ήσυχο χώρο όπου θα μπορούν να μελετούν. Βάλτε πρόγραμμα για το διάβασμα στο σπίτι. Βάλτε τους στόχους. Βάλτε τους όρια.

Αλλά, αντίθετα από ό,τι πιστεύαμε ως σήμερα, για να εντυπωθεί καλύτερα η γνώση απαιτείται ένας βαθμός «επιθυμητής δυσκολίας» στη διάρκεια της μελέτης. Οπως λένε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLΑ), «όσο μεγαλύτερη είναι η πρόκληση για να αποθηκευτεί μια πληροφορίατόσο πιο δύσκολα σβήνεται από τη μνήμη αυτή η πληροφορία αργότερα».

Οι αμερικανοί ψυχολόγοι κατέληξαν σε ορισμένες «καλές συνήθειες» που αν καλλιεργήσουμε μικροί και μεγάλοι θα εξασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Με δυο λόγια, θα πετύχουμε την έξυπνη μελέτη.

Η πρώτη είναι να εναλλάσσουμε συχνά τον χώρο στον οποίο διαβάζουμε. Η ιδέα μπορεί να ακούγεται ανορθόδοξη, έχει όμως αποδειχθεί ότι η αλλαγή του χώρου όχι μόνο δεν αποσυντονίζει τον εγκέφαλο αλλά αυξάνει τις πληροφορίες που συγκρατούμε μελετώντας.

Φαίνεται λοιπόν ότι η συμβουλή που δίνουμε στους μαθητές να βρουν έναν συγκεκριμένο χώρο στο σπίτι ή μια ήσυχη γωνιά σε κάποια βιβλιοθήκη δεν βοηθάει το διάβασμά τους. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος συνδέει, συχνά υποσυνείδητα, αυτό που μελετάμε με τα ερεθίσματα που δεχόμαστε από το περιβάλλον και το αποθηκεύει καλύτερα στη μνήμη. «Πιστεύουμε ότι όσο περισσότερο ποικίλλει το εξωτερικό περιβάλλοντόσο εμπλουτίζεται η πληροφορίααναγκάζοντας τον εγκέφαλο να κάνει περισσότερους συσχετισμούς... Ξεχνάμε πιο δύσκολα όσα έχουμε μάθει με αυτόν τον τρόπο» λέει ο Ρόμπερτ Μπιορκ, καθηγητής Ψυχολογίας στο UCLΑ. Κάτι ανάλογο ισχύει όταν εναλλάσσουμε τον τύπο του γνωστικού αντικειμένου που μελετάμε σε μια ημέρα. Αν, π.χ., ασχοληθεί κανείς με το λεξιλόγιο, την ανάγνωση κειμένου και ορισμένους γραμματικούς κανόνες μιας ξένης γλώσσας το ίδιο απόγευμα, οι γνώσεις αυτές θα εντυπωθούν καλύτερα στον εγκέφαλο από ό,τι αν μελετούσε μόνο λεξιλόγιο στη διάρκεια του απογεύματος.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου είναι εντυπωσιακά. O εγκέφαλος εκπαιδεύεται στο να αναγνωρίζει τη στρατηγική που απαιτείται κάθε φορά για την επίλυση ενός προβλήματος ή τη χρήση μιας πληροφορίας» λέει ο δρ Μπιορκ. Α ν και οι ερευνητές δεν αρνούνται ότι η εντατική και εξαντλητική μελέτη ενός και μόνο γνωστικού αντικειμένου σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερη βαθμολογία σε κάποιο διαγώνισμα, παρομοιάζουν τη διαδικασία της μάθησης με το πακετάρισμα μιας βαλίτσας.

Οταν γίνεται χωρίς βιασύνη, τακτικά και σταδιακά, η βαλίτσα θα κρατήσει για περισσότερο καιρό το περιεχόμενό της χωρίς να διαλυθεί.

Οταν ο εγκέφαλος επανέρχεται σε γνώσεις που απέκτησε στο παρελθόν, αναγκάζεται να μάθει από την αρχή κάποια από τα στοιχεία που είχε απορροφήσει προτού προσθέσει νέες πληροφορίες σε μια πρακτική που εμπεδώνει τη γνώση.

Οσο για τα διαγωνίσματα, παρά τα αρνητικά συναισθήματα που συχνά τα συνοδεύουν, φαίνεται ότι κάνουν θαύματα: όταν αναγκάζεται κανείς να ανασύρει μια πληροφορία από τη μνήμη του, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύεται και κάνει την πρόσβαση σε αυτήν πιο εύκολη στο μέλλον.
tovima.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ: Πρωτοφανή, ανεπίτρεπτα και απαράδεκτα τα όσα διαδραματίζονται στο Υπουργείο Παιδείας

ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ
ΤΗΛ. 6974750409

Όπως σας έχω ενημερώσει, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ στις 27/08/2010, με εισήγηση της Υπηρεσίας, η οποία έγινε δεκτή από την πλειοψηφία του Συμβουλίου, δεν αποσπάστηκαν εκπαιδευτικοί με βάση τα υπάρχοντα κενά με αποτέλεσμα να μην αποσπαστούν συνάδελφοι με παιδιά, με πολλά χρόνια υπηρεσίας, σύζυγοι στρατιωτικών, μέλη ΟΤΑ, με σοβαρά προβλήματα υγείας κλπ.
Κι ενώ όλοι μας πιστεύαμε πως στη συνεδρίαση της Τετάρτης 8-9-10 το Συμβούλιο θα προχωρούσε σε επανεξέταση των αιτήσεων που δεν ικανοποιήθηκαν στη Β΄ φάση, το Υπουργείο προχώρησε στην
πρόσληψη αναπληρωτών ακόμα και στις περιοχές που δεν ικανοποιήθηκαν αιτήσεις απόσπασης. Ενδεικτικά αναφέρω:
α) στη Φλώρινα όπου δεν αποσπάστηκαν συνάδελφοι με 18 χρόνια υπηρεσίας και δύο παιδιά, σύζυγοι στρατιωτικών, μέλη ΟΤΑ, με προβλήματα υγείας κτλ., προσελήφθηκαν 17 αναπληρωτές δάσκαλοι.
β) στην Καρδίτσα, όπου δεν αποσπάστηκαν συνάδελφοι με 10 χρόνια υπηρεσίας και δύο παιδιά ή με 17 χρόνια και ένα παιδί, προσελήφθηκαν ως αναπληρωτές 6 δάσκαλοι και 20 νηπιαγωγοί.
γ) Στην Α΄ Θεσσαλονίκης όπου δεν αποσπάστηκαν συνάδελφοι με 10 χρόνια υπηρεσίας και δύο παιδιά προσελήφθηκαν 30 αναπληρωτές δάσκαλοι.
Το ίδιο παρατηρείται και σε πολλές άλλες περιοχές. Όταν το ΚΥΣΠΕ, με εισήγηση της Υπηρεσίας, δεν αποσπά εκπαιδευτικούς με σοβαρά προβλήματα σε συγκεκριμένες περιοχές, και η ίδια η Υπηρεσία έρχεται και διορίζει αναπληρωτές στις αντίστοιχες περιοχές, επί της ουσίας τιμωρεί τους εκπαιδευτικούς και ταυτόχρονα υποβαθμίζει το κύρος και την αξιοπιστία του Συμβουλίου.
Τα παραπάνω είναι πρωτόγνωρα, πρωτοφανή, ανεπίτρεπτα και απαράδεκτα. Αποδεικνύουν την έλλειψη προγραμματισμού και υπευθυνότητας στην αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών θεμάτων. Είναι να απορεί κανείς με τους ερασιτεχνισμούς του Υπουργείου Παιδείας. Αφού δε γνωρίζουν, γιατί δε ρωτούν;
Ως αιρετός, κατέθεσα πρόταση στο ΚΥΣΠΕ για να συζητηθούν σήμερα οι αιτήσεις απόσπασης (επανεξετάσεις και νέες αιτήσεις).
Δυστυχώς το ΚΥΣΠΕ δεν εξέτασε τις αιτήσεις αυτές ώστε να συζητηθούν και να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών για τις περιοχές στις οποίες διορίστηκαν αναπληρωτές και ανέβαλλε τη συζήτηση για την επόμενη Τετάρτη.

08/09/2010
Πάντα στη διάθεσή σας Παληγιάννης Βασίλης

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΥΡΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ιστοσελίδα για εύρεση εργασίας εδώ
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ- ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΔΕΙΩΝ- ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΑΔΕΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ

Το Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αττικής συνεδρίασε, όπως είχε προγραμματιστεί, σήμερα Τρίτη 7/9/2010 με θέματα συζήτησης μεταξύ άλλων και για τις ανανεώσεις εκπαιδευτικών αδειών. Το συμβούλιο εξέτασε τις αιτήσεις και προχώρησε στην ανανέωση 4 εκπαιδευτικών αδειών,ομόφωνα, ως εξής:
1. Γεράνη Χρυσάνθη (ΠΕ 11,Διδ/κό) 2. Καταγής Βασίλειος (ΠΕ 70,Μετ/κό) 3. Στέφου Αθανασία (ΠΕ 70,Διδ/κό) και 4. Τζανακάκη Παγώνα (ΠΕ 60,Διδ/κό).
Δε χορηγήθηκαν νέες εκπαιδευτικές άδειες, κατά πλειοψηφία (4-1), ενώ υπήρχαν πιστώσεις. Καταλήγοντας σας ενημερώνω ότι η άποψή μου(η οποία έχει κατατεθεί και καταγραφεί στο πρακτικό της συνεδρίασης του σημερινού συμβουλίου) είναι ότι όλοι οι συνάδελφοι που έχουν γίνει δεκτοί από τα Πανεπιστήμια, του εσωτερικού ή του εξωτερικού, πρέπει να διευκολύνονται από την υπηρεσία με τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αυτό είναι προς όφελος αφενός των εκπαιδευτικών αφετέρου κυρίως για την αναβάθμιση της δωρεάν παρεχόμενης εκπ/σης στα Δημόσια Σχολεία.
Έγινε αναφορά, από μέρους μου, στο συμβούλιο της ανακοίνωσης της Δ.Ο.Ε. (1.6.2010) με αφορμή την περικοπή των νέων εκπαιδευτικών αδειών.
Μετά από αίτηση των συναδέλφων: Κίργινα Σωτήρη και Μπενετάτου Γαλήνης - Μαρίας έγινε η διακοπή της άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης που τους είχε χορηγηθεί σε προηγούμενο συμβούλιο.
Χορηγήθηκε άδεια χωρίς αποδοχές σε 5 συναδέλφους (αρχικά ονοματεπώνυμου): Ι.Ζ. (ΠΕ 11),Β.Κ.(ΠΕ 16),Μ.Μ.(ΠΕ 70), Π.Σ. (ΠΕ 60) και Ε.Χ. (ΠΕ 70).

Βασίλειος Ματθαίος
Αιρετός Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αττικής
τηλ. 6938174020
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Με 500 ευρώ αγοράζουν πτυχιακή και με 2000 ευρώ το διδακτορικό τους.

Κύκλωμα που λυμαίνεται τα πανεπιστήμια θησαυρίζει εν μέσω κρίσης. Με 500 ευρώ αγοράζουν πτυχιακή και με 2000 ευρώ το διδακτορικό τους.

Επιχείρηση εύκολου κέρδους με αντάλλαγμα έναν καλό βαθμό στην πτυχιακή εργασία και στο διδακτορικό έχουν στήσει πολλά γραφεία στην χώρα μας. Κάποια παρουσιάζονται ως κέντρα υποστήριξης σπουδών ενώ άλλα ως συμβουλευτικά, όμως το ρεπορτάζ του Newsit αποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για άτομα που θησαυρίζουν στην πλάτη των φοιτητών.
Στα ΤΕΙ αλλά και στα ΑΕΙ, το σύστημα της πληρωμένης εργασίας είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Όλοι οι σπουδαστές το γνωρίζουν ,όπως επίσης και αρκετοί καθηγητές. Εκείνο όμως που δεν μπορούν να αποδείξουν είναι το αν μια εργασία είναι γραμμένη από τον φοιτητή ή όχι.

''Αυτά τα γραφεία εδώ και χρόνια έχουν καταλάβει την ανάγκη των φοιτητών και απλώνονται παντού'' λέει στο Newsit ο Πέτρος Γ., τελειόφοιτος του τμήματος ιατρικών εργαστηρίων στα ΤΕΙ Αθηνών.'' Εγώ συγκεκριμένα το βλέπω καθημερινά ενώ οι καθηγητές κάνουν τα στραβά μάτια'' συμπληρώνει.

Συστήνουν και οι καθηγητές γραφεία εργασιών

Όταν η ταρίφα μιας πτυχιακής εργασίας αρχίζει από 500 ευρώ, τότε τα χρήματα είναι πολλά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το κάθε γραφείο μπορεί να αναλάβει παράλληλα από 10 έως και 50 εργασίες, ανάλογα με το προσωπικό που διαθέτει. Οι υπάλληλοι που βρίσκονται από πίσω είναι συνήθως άτομα τα οποία έχουν τελειώσει ανάλογες σχολές θετικών και θεωρητικών επιστημών, που το κάνουν για έξτρα εισόδημα.

''Ψάχνοντας κανείς στο διαδίκτυο είναι πολύ εύκολο να εντοπίσει τέτοια γραφεία, διότι στην αρχική τους σελίδα διαφημίζουν ότι εκπονούν εργασίες και διδακτορικά'' προσθέτει ο Πέτρος Γ. '' Είδα καθηγήτρια στα ΤΕΙ Αθηνών να προτείνει σε φοιτητή συγκεκριμένο γραφείο για να του κάνει την εργασία'' τονίζει χαρακτηριστικά.

''Το ξέρουμε αλλά δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε'' λέει ο πρύτανης του ΕΜΠ στο Newsit

O κ. Μουντζούρης Κωσταντίνος, πρύτανης του ΕΜΠ αναφέρει ότι πριν από 5 μήνες έγινε έρευνα στο Πολυτεχνείο και βρέθηκε ότι πραγματικά υπήρχαν γραφεία τα οποία θησαύριζαν από αυτή την δουλειά. Παρά τις προσπάθειες όμως, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να ελεγχθεί το κύκλωμα.

''Δεν μπορούμε ούτε νομικά να επέμβουμε διότι δεν μπορούμε να αποδείξουμε κάτι'' αναφέρει.''Γνωρίζουμε τα γραφεία τα οποία δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν διότι πολύ απλά κρύβονται πίσω από τον τίτλο των φροντιστηρίων για φοιτητές'' προσθέτει.
Πως παίζεται το παιχνίδι

Το Newsit επικοινώνησε με κάποιο από αυτά τα γραφεία. Προσποιηθήκαμε ότι είμαστε φοιτητές και πως θέλουμε να μας φτιάξουν την πτυχιακή μας εργασία. Μας ζήτησαν αδίστακτα 500 ευρώ για πτυχιακή και 2000 ευρώ για διδακτορικό .

Η συγκεκριμένη κυρία επίσης εξηγεί πως παράλληλα εκπονεί κι άλλες εργασίες σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας και πως ποτέ δεν την συναντάς. Βάζεις απλά τα χρήματα στην τράπεζα και σου στέλνει την εργασία. Και φυσικά μαύρα, προς επίγνωση του ΣΔΟΕ.

Έρχονται τέσσερις νέοι φόροι για να «σώσουν» το 2011

Τέσσερα μέτρα, άμεσης απόδοσης, έχει στα σκαριά το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να σώσει την παρτίδα των εσόδων, ενόψει του πολύ δύσκολου 2011. Όπως πληροφορείται η Voria.gr από πολύ καλά ενημερωμένες πηγές, ήδη τα αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχουν πάρει σαφείς εντολές, για να επεξεργασθούν τα ακόλουθα:

α) επιβολή αυστηρών προστίμων για όλα τα αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία, ενώ θα μπορούσαν να έχουν ενταχθεί σε ευνοϊκές ρυθμίσεις (με το απαραίτητο πέναλτι), οι ιδιοκτήτες τους απέφυγαν να το πράξουν.

β) αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οπωσδήποτε μέσα στο επόμενο έτος. Υπάρχει, μάλιστα, ένα ακραίο σενάριο το οποίο κάνει λόγο για εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, γεγονός το οποίο, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες υλοποίησης.

γ) τακτοποίηση όλων των ημιυπαίθριων χώρων. Το μέτρο είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2010, οπότε η απόδοσή του θα φανεί με την έναρξη του επόμενου έτους.

δ) επιβολή των πρασίνων τελών, κάτι που σχεδιάζεται εδώ κι αρκετό καιρό, αλλά τώρα κρίνεται ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για να προχωρήσει ως μέτρο.
VORIA

Εκτός παροχών βασικές εξετάσεις

Από την τσέπη τους καλούνται πλέον να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου πολλές βασικές ιατρικές εξετάσεις, λόγω των περικοπών που επιφέρει διάταξη του πρόσφατου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης. Η διάταξη ορίζει ότι εφ’ εξής δεν εκκαθαρίζονται δαπάνες του ΟΠΑΔ «που αφορούν σε ιατρικές πράξεις και παρακλινικές εξετάσεις εάν δεν έχουν κοστολογηθεί με Προεδρικό Διάταγμα», αφήνοντας εκτός παροχών πληθώρα εξετάσεων, όπως π. χ. θυρεοειδούς, λιπιδίων στο αίμα, καρκινικών δεικτών, απεικονιστικών εξετάσεων όπως σπινθηρογραφήματα, καθώς και ενδοσκοπικών εξετάσεων.

Το τελευταίο χρονικά Προεδρικό Διάταγμα για την κοστολόγηση ιατρικών εξετάσεων δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το 1991, ενώ οι εξετάσεις που «κόβονται» εκκαθαρίζονταν έως πρόσφατα με βάση τις κοστολογήσεις που διενεργήθηκαν με αποφάσεις του υπουργού Υγείας ύστερα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Οι επιπτώσεις της εφαρμογής του νόμου είναι άμεσες για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, που πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι για τις εξετάσεις αυτές και μάλιστα σε μία περίοδο μεγάλων περικοπών στο εισόδημά τους. Η διοίκηση του ΟΠΑΔ έχει ζητήσει από το υπουργείο Υγείας την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με συμπληρωματικό κατάλογο των εξετάσεων που «κόβονται» από το νόμο –μάλιστα, έχει υποβάλει και σχετική εισήγηση– προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει το συντομότερο δυνατόν.

Αντιδράσεις

Εντονη είναι η αντίδραση των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά για τις περικοπές δαπανών στους ασφαλισμένους. Ο ΙΣΑ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για περικοπές χωρίς επιστημονική βάση και τεκμηρίωση, με στόχο τη μείωση των εξόδων των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του έτους» και αναφέρει ότι η περικοπή δαπανών υγείας που αφορά σημαντικές προληπτικές ιατρικές εξετάσεις «παραβιάζει κατάφωρα το θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα για προστασία της υγείας».

«Σε κίνδυνο η υγεία»

«Περίθαλψη υπό όρους και περιορισμούς δεν μπορεί να παρέχεται από την Ιατρική Κοινότητα το 2010», αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, που τονίζει ότι «δεν μπορεί να περικόπτονται εξετάσεις και να τίθενται σε κίνδυνο τόσο η υγεία των ασφαλισμένων πολιτών, όσο και το έργο του γιατρού για κανένα γραφειοκρατικό αίτιο».
kathimerini

Λάμπει και πάλι ο ναός της Απτέρου Νίκης


Κατά ένα μέτρο ψηλότερος, απαλλαγμένος από την παρουσία ικριωμάτων και εργατών, στέκεται πλέον ο ναός της Αθηνάς Νίκης στην Ακρόπολη, όπως και άλλα μνημεία στον ιερό βράχο, πριν αρχίσει, τον Οκτώβριο, ο νέος κύκλος εργασιών στη δυτική πλευρά του Παρθενώνα και στα Προπύλαια.
Από το 1979, που ξεκίνησαν οι εργασίες στην Ακρόπολη, τα προβλήματα ήταν πολλά, καθώς πάντα προείχε η ασφάλεια των μνημείων και η αναστήλωση συχνά επεφύλασσε εκπλήξεις.
Το μνημείο της Απτέρου Νίκης, πολύπαθο από το 1687 ακόμη, όταν κατεδαφίστηκε από
την τουρκική φρουρά (για να αντιμετωπιστεί η φρουρά των Βενετών του Μοροζίνι), αλλά και συχνά αναστηλωμένο -έστω και λανθασμένα το 2001- υιοθετήθηκε από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων.

Πολλά μέλη του είχαν τοποθετηθεί σε λάθος θέσεις, ενώ η δυτική πλευρά έγερνε κατά 4,5 εκατοστά και οι οξειδώσεις είχαν φτάσει στον κατώτερο ναό, τον πώρινο της αρχαϊκής εποχής. Αυτή η τελευταία παρέμβαση, δηλαδή η τοποθέτηση μεταλλικής εσχάρας από ανοξείδωτο χάλυβα καθυστέρησε ακόμη περισσότερο τον χρόνο παράδοσης του μνημείου, επειδή δεν είχε προγραμματιστεί.

Τα έργα, ωστόσο, καθυστέρησαν και δύο ακόμη μελέτες. Ήταν αυτή της θέσης των λίθων της ζωφόρου και εκείνη της κατασκευής, από μάρμαρο, των λεοντοκεφαλών στις σίμες, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην Ακρόπολη.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες αναστήλωσης έγιναν από την Υπηρεσία Αναστήλωσης Μνημείων Ακρόπολης σε συνεργασία με την Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Συντήρησης μνημείων Ακροπόλεως.

Ο ναός της Απτέρου Νίκης βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του Ιερού Βράχου, στη θέση όπου στα μυκηναϊκά χρόνια υπήρχε ο πύργος του τείχους, που προστάτευε την είσοδο στην Ακρόπολη.

Ο ναός κτίστηκε μεταξύ των ετών 426-421 π.Χ., σε σχέδια του Καλλικράτη, και αποτελεί το διάδοχο πρωιμοτέρων ναών, αφιερωμένων στην Αθηνά Νίκη.

Ο περιηγητής Παυσανίας αναφέρει το οικοδόμημα ως ναό της Απτέρου Νίκης και παραθέτει την παράδοση, σύμφωνα με την οποία η Αθηνά απεικονιζόταν στο λατρευτικό της άγαλμα, χωρίς φτερά για να μένει πάντα στην Αθήνα.
zougla

Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά, Τι προβλέπεται από το Νόμο, Πώς θα ενταχθείτε

Tέθηκε σε ισχύ ο Νόμος περί Ρύθμισης των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.
Aπό την 1η Σεπτεμβρίου 2010 τέθηκε σε ισχύ ο Νόμος 3869 / ΦΕΚ Α 130 / 3-8-2010 περί Ρύθμισης των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Στο εξής οι δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ από τις αρχές του 2011 θα ενεργοποιηθεί και η δικαστική διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας τα Ειρηνοδικεία θα κρίνουν αν ο ενδιαφερόμενος δανειολήπτης βρίσκεται ή όχι σε αδυναμία πληρωμής με σκοπό να ρυθμιστούν τα χρέη του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς και των καταναλωτικών οργανώσεων 150.000 περίπου δανειολήπτες θα θελήσουν να
ενταχθούν στον εν λόγω νόμο.
Οι τράπεζες στο πρώτο στάδιο και μέχρι 31 Δεκεμβρίου έχουν την υποχρέωση να εκδίδουν βεβαιώσεις οφειλών μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτοί που θα προστρέξουν να αιτηθούν βεβαίωση είναι οι πραγματικά φτωχοί άνθρωποι που αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν και δεν διαθέτουν κανενός είδους περιουσία. Σε όλα τα στάδια εξέτασης της αίτησης, αλλά όχι τώρα, μετά τις 31 Δεκεμβρίου θα ληφθούν υπόψη όλα τα εισοδήματα και η περιουσία και των 2 συζύγων, όταν μιλάμε για ζεύγος και αυτή ακόμη η πρώτη κατοικία προστατεύεται για 20 έτη, αλλά δεν εξαιρείται της ρύθμισης. Εάν ένας ενδιαφερόμενος παραπλανηθεί και οδηγηθεί προς το Νόμο από επιτήδειους, ενώ θα μπορούσε να αποπληρώσει τις οφειλές του με ίδια μέσα χωρίς την υποστήριξη του Νόμου, πιστεύω ότι δεν θα είναι προς όφελός του.

Τι προβλέπεται από το Νόμο
Για διάστημα 6 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή περίπου ως τα τέλη Ιανουαρίου 2011, απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη προς τράπεζες ή προς άλλα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο προσαυξημένο κατά 50 %.
Ενδεικτικά, το αφορολόγητο για άγαμο φορολογούμενο είναι 200.000 ευρώ, οπότε η αντικειμενική αξία της κατοικίας για να μη βγει σε πλειστηριασμό δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
Ήδη με άλλη διάταξη νόμου είχαν απαγορευθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας για χρέη έως 200.000 ευρώ προς τράπεζες ενώ με τη νέα ρύθμιση η απαγόρευση επεκτείνεται και σε χρέη μεταξύ ιδιωτών.
Ο νόμος δεν απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν χρέη αλλά σε εκείνους που έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία να τα εξοφλήσουν και για την προστασία των καταναλωτών το υπουργείο προχωρά παράλληλα στη σύσταση πανελλαδικού δικτύου πρόληψης και αντιμετώπισης της υπερχρέωσης με συμμετοχή καταναλωτικών οργανώσεων και των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων που θα παράσχουν συμβουλές και βοήθεια προς τους δανειολήπτες είτε στο στάδιο του φιλικού διακανονισμού είτε, αργότερα, στα Ειρηνοδικεία.

Ένταξη δανειοληπτών στις Ρυθμίσεις του Νόμου
Τα βήματα που απαιτούνται για την ένταξη των δανειοληπτών στις ρυθμίσεις του νόμου και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται αναλυτικά είναι τα εξής:
Στη ρύθμιση υπάγονται φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες (με εξαίρεση τους εμπόρους), που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Υπάγονται επίσης όλα τα χρέη, με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία, διοικητικά πρόστιμα, φόροι και τέλη προς το Δημόσιο και προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών διακρίνεται σε 4 φάσεις που έχουν ως εξής:
Α’ φάση, Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Πριν την υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να κάνει προσπάθεια συμβιβασμού με τους πιστωτές η οποία αποδεικνύεται με βεβαίωση του φορέα που την έχει αναλάβει. Τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μπορούν να αναλάβουν ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού, οι Ενώσεις Καταναλωτών, ο Μεσολαβητής Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών, Δικηγόρος ή άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέας. Για το συμβιβασμό θα συντάσσεται πρακτικό που θα επικυρώνεται από τον Ειρηνοδίκη.
Β’ Φάση, Αίτηση στο Ειρηνοδικείο: Η αίτηση περιλαμβάνει κατάσταση της περιουσίας και των εισοδημάτων οφειλέτη και συζύγου, κατάσταση με τις απαιτήσεις των πιστωτών, σχέδιο διευθέτησης των οφειλών, βεβαίωση για τη διενέργεια του εξωδικαστικού συμβιβασμού και υπεύθυνη δήλωση ορθότητας των δηλωθέντων στοιχείων.

Ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί κλπ) με ασφαλιστικά μέτρα.

Για τη χορήγησή της αρκεί η πιθανολόγηση της αποδοχής της αίτησης.

Γ’ Φάση, Προσπάθεια συμβιβασμού ενώπιον του Ειρηνοδικείου: Ο συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί εφόσον συμφωνούν οι πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το 51% των οφειλών. Θα πρέπει όμως υποχρεωτικά να συμφωνήσουν οι πιστωτές με εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού έχει ως εξής:

- Στον πρώτο μήνα από την υποβολή της αίτησης επιδίδεται το σχέδιο διευθέτησης στους πιστωτές.
- Στο δεύτερο μήνα η απάντηση ή πρόταση τροποποιήσεων από πιστωτές.

- Στο πρώτο 15νθήμερο του τρίτου μήνα η υποβολή τροποποιημένου σχεδίου από οφειλέτη.
- Στις επόμενες είκοσι ημέρες η αποδοχή ή μη από πιστωτές. Αν παρέλθει το διάστημα χωρίς παρατηρήσεις θεωρείται ότι ο πιστωτής έχει αποδεχθεί το σχέδιο.
Δ’ Φάση, Δικαστική ρύθμιση των οφειλών σε περίπτωση που αποτύχει ο δικαστικός συμβιβασμός: Το Δικαστήριο μετά τον έλεγχο, εφόσον κρίνει ότι δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματά του για την αποπληρωμή των χρεών, προχωρά στη ρύθμιση των οφειλών.Ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα για τέσσερα χρόνια, μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Το ύψος των μηνιαίων καταβολών καθορίζεται από το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματά του, τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου, τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του. Αν υπάρχει ακίνητη περιουσία, το Ειρηνοδικείο διατάσσει τη ρευστοποίησή της για την ικανοποίηση των πιστωτών, εκτός από την κύρια ή μοναδική κατοικία του οφειλέτη για την οποία υπάρχει ειδική προστασία. Το υπόλοιπο του χρέους (μετά από την πληρωμή των δόσεων επί 4 χρόνια) διαγράφεται.
Αν ο οφειλέτης δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει κανένα ποσό για την εξόφληση μέρους των χρεών το δικαστήριο μπορεί να ορίσει πολύ μικρό ποσό ή και μηδενική καταβολή στους πιστωτές εφόσον πχ είναι άνεργος ή συντρέχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή δεν έχει επαρκές εισόδημα. Το δικαστήριο επανεξετάζει μετά από 5-6 μήνες την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οφειλέτης.

Πρώτη κατοικία
Τι ισχύει για την πρώτη κατοικία: Ο οφειλέτης μπορεί να εξαιρέσει και να σώσει από τον πλειστηριασμό την ιδιόκτητη κύρια ή μοναδική κατοικία του εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%. Το μοναδικό ακίνητο οικιακής χρήσης που διαθέτει προστατεύεται ακόμη και αν δεν κατοικεί σε αυτό ο οφειλέτης.

Προϋπόθεση είναι να αναλάβει ο οφειλέτης την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη, με το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου. Για παράδειγμα: Αν ένας οφειλέτης έχει κατοικία αξίας 100.000 ευρώ, και χρέη ύψους 300.000 ευρώ θα πρέπει να εξοφλήσει το 85 % της αξίας του σπιτιού, δηλαδή 85.000 ευρώ, και το ποσό που θα ορίσει το δικαστήριο ως μηνιαία δόση επί τέσσερα χρόνια. Το υπόλοιπο του χρέους μέχρι τις 300.000 ευρώ διαγράφεται.
Η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία δεν μπορεί να καταγγελθεί με καθυστέρηση μικρότερη των 4 δόσεων.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι:
- Οφειλέτης παραμένει στη “μαύρη λίστα” του Τειρεσία για τρία χρόνια μετά την πάροδο της τετραετίας της ρύθμισης.

- Εγγυητής του δανείου, αν υπάρχει, δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση πληρωμής του χρέους εκτός αν βρίσκεται και ο ίδιος σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής, οπότε εντάσσεται και αυτός στις διατάξεις του νόμου.
- Η αίτηση για εξωδικαστικό συμβιβασμό, δηλαδή η πρώτη φάση της διαδικασίας, πρέπει να έχει γίνει το πολύ έξι μήνες πριν την αίτηση στο Ειρηνοδικείο.

Γεώργιος Α. Αλάμπεης
Δικηγόρος Πρ/κείου Χαλκίδας
www.halkida.tv & taxalia

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα)–Η Μετάβαση : Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών νέων ειδικοτήτων και δασκάλων στα δημοτικά σχολεία»

ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Ο.ΕΠ.ΕΚ.)

Η ανωτέρω Πράξη περιλαμβάνει: την επιμόρφωση

(α) των εκπαιδευτικών που δεν έχουν εμπειρία διδασκαλίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και θα διδάξουν στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα

(β) των εκπαιδευτικών που θα διδάξουν στα προγράμματα υποδοχής και ένταξης μαθητών από Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ), οι οποίοι δεν διαθέτουν επαρκή σχετική γνώση και εμπειρία.

Στην παρούσα πρόσκληση καλούνται επιμορφωτές για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών των ακόλουθων ειδικοτήτων.

ΠΕ19-20 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΠΕ32 ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΠΕ16 ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΠΕ08 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΠΕ70 ΔΑΣΚΑΛΩΝ.

Η επιμορφωτική διαδικασία του Προγράμματος στα Π.Ε.Κ. θα ολοκληρωθεί σε 20 επιμορφωτικές ώρες και θα υλοποιηθεί σε 2 φάσεις. Η Α΄ φάση περιλαμβάνει συνολικά 14 ώρες και θα διεξαχθεί ημέρες Σάββατο και Κυριακή περιοδικά στα ΠΕΚ κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου 2010. Η Β΄ φάση περιλαμβάνει συνολικά 6 ώρες και θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2011.

Δύνανται να συμμετάσχουν στο παραπάνω πρόγραμμα ως Επιμορφωτές:

Μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. ή Ε.Π. των Τ.Ε.Ι., στελέχη του Π.Ι., ειδικοί επιστήμονες, καθώς και Σχολικοί Σύμβουλοι και εκπαιδευτικοί με αυξημένα προσόντα (μεταπτυχιακούς τίτλους ή γνώσεις στα θεματικά αντικείμενα – ειδικότητες του προγράμματος

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω του Διαδικτύου (Internet) από 2η Σεπτεμβρίου 2010 έως και 16 Σεπτεμβρίου 2010 στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.oepek.gr



Περισσότερες Πληροφορίες στη σελίδα:

http://www.oepek.gr/prosklisi_epimorfoton_800.htm
alfavita

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


Το υπόμνημα της ΟΛΜΕ στην υπουργό. Εδώ
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".