RSS

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Δικαιώθηκαν για τα STAGE!!!

Δικαιώθηκαν δύο εργαζόμενοι της τοπικής αυτοδιοίκησης που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη καθώς εργάζονταν επί τέσσερα χρόνια με πρόγραμμα stage και απολύθηκαν. Η απόφαση έκρινε την απόλυση παράνομη
Ανακούφιση προκαλεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που ελήφθη το πρωί της Παρασκευής, βάσει της οποίας ανοίγει ο δρόμος για μονιμοποίηση χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνταν χρόνια σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς με stage.
Με την απόφαση υποχρεώνεται το υπουργείο Εργασίας να διατηρήσει στις υπηρεσίες του εργαζόμενους, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα απασχολούνταν υπό το καθεστώς της λεγόμενης μαθητείας, ωστόσο κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για πολλά χρόνια,. Πρόκειται για ένα αίτημα που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους συμβασιούχους, ενώ δεν ήταν λίγες οι πορείες διαμαρτυρίας που έλαβαν χώρα το χειμώνα.

Σε επίσημη ανακοίνωση του, το Πρωτοδικείο αναφέρει ότι η πρακτική αυτή του Ελληνικού Δημοσίου να στελεχώνει τις υπηρεσίες του και να καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του, προσλαμβάνοντας τους εργαζομένους αυτούς μέσω του ΟΑΕΔ δεν σημαίνει ότι το ίδιο δεν είναι ο εργοδότης τους, αφού ο ΟΑΕΔ σε τελική ανάλυση απλώς μεσολαβεί στη σύναψη των συμβάσεων μαθητείας.

Το δικαστήριο προτού καταλήξει στην κρίση του έλαβε υπόψη του τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) της 23ης Απριλίου 2009 που εκδόθηκε ύστερα από ερωτήματα τα οποία του τέθηκαν από τα ελληνικά δικαστήρια.

Με τον τρόπο αυτό δύο εργαζόμενοι κατάφεραν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, καθώς πριν τέσσερα χρόνια προσλήφθηκαν σε ΟΤΑ με το καθεστώς μαθητείας και το υπουργείο Εργασίας οφείλει πλέον να συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή.

Το Πρωτοδικείο, με την απόφαση του (αριθμ 6920/2010) έκανε δεκτή την αίτηση λήψης Ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι δύο εργαζόμενοι εναντίον του υπουργείου Εργασίας, καθώς προσέφεραν υπηρεσία για 4 χρόνια με το καθεστώς της μαθητείας. Η απόφαση του δικαστηρίου θα ισχύει μέχρι την τελεσίδικη έκδοση απόφασης επί της προσφυγής, ενώ η κύρια αγωγή των δύο εργαζομένων έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί το 2012.

Στην 56 σελίδων απόφαση του, ο πρόεδρος πρωτοδικών κρίνει ότι η μακροχρόνια απασχόληση των αιτούντων δεν είχε σκοπό την επαγγελματική τους κατάρτιση και θεωρεί ότι η πραγματική φύση της απασχόλησης τους ήταν η εξαρτημένη εργασία με όσα προβλέπονται για αυτήν από την ασφαλιστική, μισθολογική και συνταξιοδοτική νομοθεσία.

Θεωρεί επίσης ότι, σε αυτές τις περιπτώσεις, εργοδότης ουσιαστικά είναι το Δημόσιο και όχι ο μεσολαβών για την εύρεση της εργασίας ΟΑΕΔ, ενώ κάνει εκτενή αναφορά σε πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που κάνει λόγο για καταχρηστική συμπεριφορά του Δημοσίου σε βάρος εργαζομένων αυτής της κατηγορίας.

Ο συνήγορος των δύο εργαζομένων κ. Χρ. Νικολουτσόπουλος με δήλωση του αναφέρει: "Είναι σημαντικό ότι σε συνθήκες τρομερών πιέσεων υπάρχουν δικαστές οι οποίοι αντιστέκονται και κρίνουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και την συνείδηση τους".
news247

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου