RSS

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ : Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά

Διάβασα το άρθρο του Α. Έλλις στην Καθημερινή και αφενός εξεπλάγην για το γράφοντα αφετέρου δε μου έμεινε καμιά αμφιβολία για την απόφαση του Α. Σαμαρά στην ψηφοφορία για το μνημόνιο. Θεωρώ σοβαρό και αξιόπιστο τον Ελληνοαμερικανό δημοσιογράφο, αν και διαφωνώ με μερικές απόψεις που διατυπώνει, αλλά το άρθρο αυτό αποτελεί επιβεβαίωση των πιέσεων προς τον Α. Σαμαρά για το όχι. Ο Α. Έλλις επιπλήττει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση του. Παραθέτω μερικά σημεία του άρθρου:
...΄Εντονο προβληματισμό προκάλεσε σε σημαντικούς παράγοντες, εντός και εκτός Ελλάδας, που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο εγχείρημα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να καταψηφίσει επί της αρχής τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ηγέτες σημαντικών ευρωπαϊκών χωρών έμειναν άναυδοι από τη στάση του κ. Σαμαρά, η οποία έπληξε την εικόνα του στο εξωτερικό.
...δέχομαι ως ειλικρινή και σέβομαι την αντίθεσή του στην προσφυγή στο ΔΝΤ. Όμως, στην κρίσιμη ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης υπέπεσε σε πολιτικό σφάλμα με πιθανές συνέπειες για τη χώρα. Θα μπορούσε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ήταν αντίθετος σε επιμέρους μέτρα που θεωρεί άδικα, αλλά ταυτόχρονα να δηλώσει ότι λόγω της κρισιμότητας των περιστάσεων, και κινούμενος με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, ψηφίζει υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής.
...Θα ενίσχυε την εικόνα ενότητας και συνεννόησης στο εσωτερικό, αλλά και σοβαρότητας στο εξωτερικό, ενώ ίσως να άνοιγε τον δρόμο για την εδραίωση μιας νέας σχέσης με την Ντόρα Μπακογιάννη. Άλλωστε, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές το ζήτημα δεν μπορεί να είναι οι εσωτερικοί πολιτικοί υπολογισμοί, αν και ακόμη και εδώ η απόφαση του κ. Σαμαρά που οδήγησε στη διαφοροποίηση και διαγραφή της πρώην υπουργού Εξωτερικών και τη διαφαινόμενη δημιουργία κεντρώου κόμματος από την τελευταία, θα δυσχεράνει την αναρρίχησή του στην πρωθυπουργία. Αλλά αυτό είναι δευτερεύον. Τώρα προέχει η διάσωση της χώρας.
...Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ ουσιαστικά επέκρινε τη στάση του κ. Σαμαρά, και μάλιστα εν τη παρουσία του.
...Ο κ. Σαμαράς θα είχε υπηρετήσει το συμφέρον του ιδίου, της παράταξής του, και, κυρίως, της χώρας, εάν είχε ακολουθήσει τη συμβουλή όσων τον προέτρεψαν να υπερψηφίσει τα όντως επώδυνα και επαχθή μέτρα, τα οποία όμως υπό τις παρούσες συνθήκες ήταν και αναγκαία, καθώς αποτελούσαν προϋπόθεση για την παροχή του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Προσέξτε λογική και επιχειρήματα: η απόφασή σου, κ. Σαμαρά, έπληξε την εικόνα στο εξωτερικό και οι ξένοι ηγέτες θα σε έχουν στο στόχαστρο από εδώ και πέρα. Μπορούσες να εξηγήσεις τις διαφωνίες σου αλλά να υπερψηφίσεις. Όπως λέγαμε στο στρατό εκτελείς και βγαίνεις παραπονούμενος. Μη ψηφίζοντας τα μέτρα, έφυγε η Ν. Μπακογιάννη, θα κάνει κόμμα και θα δυσκολευτείς να γίνεις πρωθυπουργός. Άσε που θύμωσε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, που το βάζεις αυτό; Α. Σαμαρά, θα υπηρετούσες τη χώρα και την παράταξή σου μόνο αν ψήφιζες υπέρ.
-κ. Έλλις ανέφερες ξένους ηγέτες, Ν. Μπακογιάννη, πρόεδρο ΣΕΒ κ.ά. Μόνο έναν ξέχασες ή δε σε ενδιέφερε η γνώμη του:το λαό.

Το Κολοσσαίο κινδυνεύει


Μόλις την περασμένη εβδομάδα αποκολλήθηκε και έπεσε ένα τεράστιο κομμάτι από το (αρχικό) ασβεστοκονίαμα του Κολοσσαίου σε έναν από τους εσωτερικούς διαδρόμους της αρένας. Μπορεί αυτό να αποτελεί προειδοποιητικό σήμα για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το διάσημο αρχαίο μνημείο της Αιώνιας Πόλης, η μεγαλύτερη αρένα της αρχαιότητας. Οι ειδικοί όμως κρούουν από καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη κατάρρευση. Και επισημαίνουν ότι οι ήδη καθυστερημένες εργασίες αναστήλωσης πρέπει να αρχίσουν αμέσως.
Αρκεί κανείς να παρατηρήσει το Κολοσσαίο, την πάλαι ποτέ απόδειξη του αυτοκρατορικού μεγαλείου της Ρώμης, για να διαπιστώσει όχι μόνο τις επιπτώσεις των 1.930 χρόνων που έχουν περάσει από τότε που άνοιξε πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό αλλά και τη.. φθορά που έχει προκληθεί από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την ελλιπή συντήρηση και τις επισκέψεις 3,2 εκατομμυρίων ατόμων ετησίως. Οι εξωτερικοί τοίχοι έχουν μαυρίσει, ενώ σχεδόν παντού συναντάς σκουριασμένα υποστυλώματα και σκαλωσιές.

Το Αμφιθέατρο των Φλαβίων, όπως αρχικά ονομάστηκε το Κολοσσαίο, υφίσταται τη φθορά από την κυκλοφορία των χιλιάδων αυτοκινήτων που κινούνται γύρω του σαν σε γιγάντια στρογγυλή νησίδα. Οι κραδασμοί τους λειτουργούν σαν μικροσεισμοί που «καταπονούν» τα θεμέλια και τους αρμούς του μεγαλειώδους κτίσματος. Επιπλέον, οι εκπομπές καυσαερίων και η αιθαλομίχλη που υπάρχει στον αέρα προκαλούν «μετάλλαξη» στα υλικά του, κατά την οποία το ανθρακικό ασβέστιο μετατρέπεται σε θειικό ασβέστιο και διαβρώνει μάρμαρα, ασβεστοκονιάματα και το ορυκτό τραβερτίνη από το οποίο έχει κατασκευαστεί μέρος της αρένας.

Υπεύθυνοι για τη διαχείριση και τη συντήρηση αυτού και άλλων μνημείων της Ρώμης είναι το ιταλικό κράτος και οι δήμοι στους οποίους υπάγονται, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αλληλομετάθεση ευθυνών, τόσο για την εύρεση των απαραίτητων κονδυλίων όσο και για την τελική ευθύνη των εργασιών.

Το κόστος μιας ολοκληρωμένης επιχείρησης «διάσωσης» του Κολοσσαίου εκτιμάται στα 23 εκατ. ευρώ, αν και μόνο από τα εισιτήρια των τουριστών τα έσοδα του αμφιθεάτρου ανέρχονται σε 32 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Το Κολοσσαίο χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση. Πολλές φορές έχουν συμβεί σοβαρά επεισόδια που μας έχουν αναγκάσει να απαγορεύσουμε την είσοδο του κοινού και μας κάνουν να φοβόμαστε για τα χειρότερα. Μια από τις πλέον επείγουσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνει αφορά στον καθαρισμό του, έργο που άρχισε τη δεκαετία του 1990 αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Τα υποστυλώματα πρέπει να αντικατασταθούν, αυτό όμως που θα συνέβαλε περισσότερο από όλα στην προστασία του μνημείου θα ήταν να περιβληθεί από πεζόδρομο» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της αρχαιολογικής υπηρεσίας Αντριάνο Λαρετζίνα.

newsit.gr

Κατάθλιψη: Η πανδημία που δεν της δίνει κανείς σημασία!


Δεν ξεχωρίζει φύλο, ηλικία, μόρφωση, οικονομική κατάσταση, δεν υπολογίζει τίποτα απλά θερίζει! Είναι μια πανδημία πραγματική και όχι ψεύτικη σαν αυτή της γρίπης και υπολογίζεται πως κάθε χρόνο σκοτώνει περίπου 850.000 ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πως τους σκοτώνει ακριβώς; Τους κάνει να αυτοκτονήσουν..

Κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο αφόρητος ψυχικός πόνος, τόσος που δεν αντέχεται και που οι υγιείς δεν μπορούν να διανοηθούν ούτε στο χειρότερο τους εφιάλτη. Μπορεί κάποιοι εσφαλμένα να χαρακτηρίζουν αυτά τα άτομα ως αδύναμα ή δειλά, μα πρέπει να έχεις πολύ κουράγιο να έχεις μάθει να επιβιώνεις με τον πόνο και μάλιστα με τόσο δυνατό και καθημερινό, ασταμάτητο πόνο, για πολλά χρόνια, για δεκαετίες ή ακόμη και για μια ζωή! Πρόκειται για μια κατάσταση που οι "κανονικοί" όσο και να προσπαθούν δεν θα καταφέρουν ποτέ να αντιληφθούν.

Οι γιατροί λένε πως πάνω κάτω τα συμπτώματα είναι τα ακόλουθα: πεσμένη διάθεση, έλλειψη ενδιαφερόντων και όρεξη το άτομο να κάνει πράγματα που στο παρελθόν το ευχαριστούσαν, αίσθηση ενοχής, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ταραγμένος ύπνος, απώλεια όρεξης, και δυσκολία στη.. συγκέντρωση. Οι γιατροί τα λένε αυτά... Εγώ όπως πάντα κάνοντας το συνήγορο του διαβόλου θα σας πω πως μπορεί ένας άνθρωπος να είναι τρομερά ευάλωτος και ευαίσθητος και να μην μπορεί να αντέχει να βλέπει όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω του, και για πολλούς-διάφορους λόγους όλα αυτά τα εξωτερικά ερεθίσματα να του προκαλούν πολύ αφόρητο πόνο που κάποια στιγμή να φτάσει στο σημείο να μην αντέχει και...

Απλά το πτηνό σας παρακαλεί πολύ, αν έχετε ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη στο περιβάλλον σας μην τους κατηγορείτε! Όπως δεν θα κατηγορούσατε τον καρδιοπαθή, έτσι δείξτε λίγο σεβασμό και σε αυτούς τους ανθρώπους, γιατί με το να τους λέτε δειλούς δεν τους βοηθάτε. Όσο τους λέτε δειλούς τους ωθείτε περισσότερο στο να ανήκουν πολύ σύντομα στους 850.000 ανθρώπους που σκοτώνει κάθε χρόνο η νόσος. Ξέρετε όμως; Κανείς δεν μιλάει για αυτούς! Όλοι έχουν κλείσει τα αφτιά και τα μάτια και μόλις χαθούν τους ξεχνάνε!

Λέτε η κατάθλιψη να είναι πιο μολυσματική από τη γρίπη;
Γιατί ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μιλάει για αυτήν;

trupokarudos

ΟΖΟΝ ΚΑΙ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ


Όζον και αιωρούμενα σωματίδια χτύπησαν «κόκκινο» και το 2009 στο λεκανοπέδιο, με βάση την ετήσια έκθεση για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα που υπέβαλε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος στην Κομισιόν...

Από τη νέα χρονιά μάλιστα, λόγω των αυστηρότερων ορίων που ισχύουν στην Ε.Ε., η πρωτεύουσα θα έχει πρόβλημα και με δύο άλλους ρύπους, το βενζόλιο και κυρίως το διοξείδιο του αζώτου, το οποίο και την προηγούμενη χρονιά παρουσίαζε υπερβάσεις της μέσης ετήσιας τιμής.

122 ημέρες!
Τα αιωρούμενα σωματίδια, που πέρυσι είχαν εμφανίσει ελαφρά μείωση σε σχέση με το 2008, έπληξαν περισσότερο την περιοχή της οδού Αριστοτέλους, όπου κατά μέσο όρο καταγράφηκαν υπερβάσεις ορίων κάθε τρεις ημέρες! Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι επί 122 ημέρες οι τιμές στον συγκεκριμένο ρύπο είχαν ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο, όταν αυτό δεν γίνεται αποδεκτό για περισσότερες από 35 ημέρες τον χρόνο. Σημειώνεται ότι για 36 ημέρες οι υψηλές τιμές αποδίδονται σε φυσικά φαινόμενα, κυρίως λόγω μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα. Ακολουθούν η Λυκόβρυση, με 86 ημέρες, το Μαρούσι (68 ημέρες), ο Πειραιάς (30 ημέρες), οι Θρακομακεδόνες και το Κορωπί (από 22 ημέρες η κάθε περιοχή) και η Αγία Παρασκευή (17 ημέρες). Ο συγκεκριμένος ρύπος στις αστικές περιοχές προέρχεται κυρίως από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα και τα μηχανάκια.
Οι μετρήσεις που έχουν κάνει χωριστές επιστημονικές ομάδες με επικεφαλής τους δύο καθηγητές αποκάλυψαν:
* Αύξηση της θνησιμότητας κατά 0,6% τις ημέρες που οι τιμές στα αιωρούμενα σωματίδα ανεβαίνουν μόλις κατά 10 μικρογραμμάρια. Σε πάσχοντες από καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα η αύξηση φθάνει το 0,8%. Αν η άνοδος της τιμής διατηρηθεί για 40 ημέρες, τότε η θνησιμότητα αυξάνει κατά 1,6%.
* Επιδεινώνεται και η νοσηρότητα, ιδιαίτερα στα παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών. Στην Ελλάδα, το 60% περιστατικών άσθματος αποδίδεται στη ρύπανση των εσωτερικών χώρων.
* Μετρήσεις που εκπονήθηκαν σε ευρωπαϊκή κλίμακα έδειξαν ότι αν η αέρια ρύπανση διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, το προσδόκιμο ζωής θα μειωθεί κατά 6 μήνες έως το 2020.

Σχολικές αίθουσες
* Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στο 75% των σχολικών αιθουσών που ελέγχθηκαν, διαμορφώθηκαν έως και τα 3.000 ppm, με όριο τα 700, που σημαίνει ότι οι τιμές τους είναι έως και σε τετραπλάσιες σε σχέση με τα επιτρεπτά όρια. Πάνω από τα θεσμοθετημένα όρια βρέθηκαν και οι συγκεντρώσεις οργανικών πτητικών ενώσεων. Στη συγκεκριμένη επιβάρυνση συμβάλλουν ακόμη και οι μαρκαδόροι! Οι επιπτώσεις από αυτές τις διαπιστώσεις είναι η αδυναμία συγκέντρωσης των μαθητών και η μείωση της μαθησιακής τους ικανότητας.

Σε νυχτερινά κέντρα
* Οι έρευνες που έγιναν σε 10 νυχτερινά κέντρα έδειξαν ότι τα αιωρούμενα σωματίδια φθάνουν και τα 1.600 μικρογραμμάρια, με όρια τα 40! Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο που παραμένει σε ένα μπαρ για μερικές ώρες επιβαρύνει τον οργανισμό του σαν να έχει καπνίσει 100 τσιγάρα, ακόμη και αν δεν είναι καπνιστής!

Σε 17 χειρουργεία
* Οι μετρήσεις σε 17 χειρουργεία νοσοκομείων στην Αττική έδειξαν υψηλά επίπεδα οργανικών πτητικών ενώσεων, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια της τοξικής έκθεσης. Μάλιστα οι υψηλότερες τιμές εντοπίστηκαν σε αίθουσα του Νοσοκομείου Παίδων.
Μεγάλη συμβολή στην ποιότητα του εσωτερικού αέρα στα κτίρια έχουν τα χρώματα βαφής και τα υλικά καθαριότητας που πωλούνται από πολυκαταστήματα χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές. Σε πολλές χώρες της Ε.Ε. τα συγκεκριμένα προϊόντα συνοδεύονται από ειδικά σήματα ποιότητας, ενώ ειδικά στη Γαλλία από 1/1/2010 για να δοθεί άδεια κυκλοφορίας πρέπει να έχουν ελεγχθεί οι επιπτώσεις τους επί 28 ημέρες.

(από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Σεμινάριο Επιμόρφωσης στην Παιδαγωγική Κατάρτιση εκπαιδευτικών


ΟΛΜΕ


Κυρία Υπουργέ,
Με το νόμο για την εκπαίδευση που μόλις νομοθετήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων προβλέπεται η υποχρεωτική κατοχή Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Επάρκειας για την συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ των υποψήφιων για κατάληψη μονίμων θέσεων στη δημόσια εκπαίδευση.
Πριν ακόμη πάει ο νόμος στο Εθνικό Τυπογραφείο για να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, συγκεκριμένη Επιστημονική Ένωση σε συνεργασία με συγκεκριμένο τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών οργανώνουν Σεμινάριο Επιμόρφωσης στην Παιδαγωγική Κατάρτιση Εκπαιδευτικών! Το συγκεκριμένο σεμινάριο είναι διάρκειας 200 ωρών και θα πραγματοποιηθεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, κ.α.).
Με αφορμή το γεγονός αυτό το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ εκφράζει την αντίθεσή του στην εμπλοκή Επιστημονικών Ενώσεων και Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Κέντρων (Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, κ.ά.) σε προγράμματα που θα χορηγούν το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας επ’ αμοιβή. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να μεριμνήσει ώστε η παιδαγωγική επιμόρφωση των υποψήφιων εκπαιδευτικών του δημόσιου σχολείου να γίνει αποκλειστικά από τα ΑΕΙ και χωρίς δίδακτρα. Σε διαφορετική περίπτωση η ΟΛΜΕ θα αντιταχθεί και θα καταγγείλει κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης που ευτελίζει το εγχείρημα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ


Τι κάνει ένα παιδί 14 με 16 χρονών σήμερα; Περνάει 6 ώρες την ημέρα στο σχολείο, 2 με 4 ώρες στα φροντιστήρια και αν υποθέσουμε ότι κοιμάται τις άλλες 9, του απομένουν 6 ώρες ως «ελεύθερος χρόνος». Το καλύτερο σενάριο είναι...
να έχει φίλους, να ζει σε μια γειτονιά με πολλούς συνομήλικους, να παίζει μπάσκετ, να κάνει skateboard, να παίρνει το ποδήλατο και να χάνεται μαζί τους… Οι αριθμοί όμως δείχνουν κάτι εντελώς διαφορετικό. Τα παιδιά περνάνε 10 με 12 ώρες τη βδομάδα στο ίντερνετ παίζοντας κυρίως παιγνίδια. Το 2,7% είναι ήδη εθισμένα και το 26% βρίσκονται μόλις ένα βήμα πριν τον εθισμό. Άρα η ακριβή μπασκέτα, το skateboard και το γυαλιστερό ποδήλατο μάλλον αναπαύονται άθικτα στο γκαράζ του μπαμπά… Αν αυτό το συνδυάσει κανείς με προηγούμενη έρευνα που έλεγε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι στην Κύπρο βλέπουν πάνω από δύο ώρες την ημέρα τηλεόραση τότε μάλλον εξηγείται και η τρίτη έρευνα που μας βγάζει πρώτους στην παιδική παχυσαρκία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Το προφίλ του Κύπριου έφηβου λοιπόν, είναι ενός μοναχικού παιδιού, που βρίσκεται κλεισμένο στο δωμάτιο του τις περισσότερες ώρες της ημέρας (83% δηλώνουν ότι κάνουν χρήση του ίντερνετ από το σπίτι) παίζοντας παιγνίδια, κατεβάζοντας τραγούδια και ταινίες, «επικοινωνώντας» μέσα από chat rooms, τρώγοντας γαριδάκια και πίνοντας αναψυκτικά. Σίγουρα αυτή δεν είναι η εικόνα που ονειρεύεται οποιοσδήποτε για το παιδί που γεννάει, διαλέγοντας το καλύτερο νηπιαγωγείο και εξασφαλίζοντας του θέση στο καλύτερο δημοτικό και γυμνάσιο. Όμως κάτι γίνεται στην πορεία, κάτι χάνεται και αυτό που μένει είναι το θλιβερό θέαμα ενός έφηβου που καταναλώνει σκουπίδια είτε με το στόμα είτε με το μυαλό του, μέρα με τη μέρα…

Από το troktiko.blog

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ


Στο νομισματοκοπείο κόβουν το νέο νόμισμα της Ελλάδας. Η φωτογραφία δικαιώνει τις φήμες...
Για αυτούς που δεν το έχουν παρατηρήσει, δείτε πως φαίνεται η Σουηδία και η Νορβηγία!!! Αυτά θα πάρουμε απο εδώ και πέρα!!!

Από το capital.gr

Διανομή δελτίων κοινωνικού τουρισμού


Από τις 19 Μαΐου για όλη την Ελλάδα – εκτός της Θεσσαλονίκης όπου εναρκτήρια ημερομηνία είναι η 25η Μαΐου – ξεκινά η διανομή των δελτίων κοινωνικού τουρισμού για όλους τους δικαιούχους.

Από το newsblog

«Έφυγε» η Σαν Παπιέ, ο διάσημος σκύλος των διαδηλώσεων της Αθήνας...


Μαζί με τον Κανέλλο...
Η Σαν Παπιέ, ο πιο γνωστός σκύλος των διαδηλώσεων στην Αθήνα μετά το θρυλικό Κανέλλο, έφυγε από τη ζωή στα έξι της χρόνια μετά από μία δύσκολη γέννα με καισαρική, αφήνοντας πίσω της τρία κουταβάκια.
Η Σαν Παπιέ έδινε σταθερά τα τελευταία χρόνια το παρών σε πορείες και συγκεντρώσεις στην Αθήνα.
Η μαύρη σκυλίτσα βρίσκεται πλέον μαζί με τον Κανέλλο, τον θρυλικό σκύλο των διαδηλώσεων για τον οποίο έχει συνθέσει ο Στάθης Δρογώσης τραγούδι, ενώ στο διαδίκτυο υπάρχει και blog αφιερωμένο στους αγώνες του...
Από τα nea.gr

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ


Νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γεράσιμου Γιακουμάτου, και σημειώνοντας ότι η πλειονότητα αυτών που θα ωφεληθούν από τη ρύθμιση, είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιακουμάτος μίλησε «για χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά λόγω της οικονομικής κρίσης», και τόνισε την ανάγκη η κυβέρνηση να πάρει άμεσα νομοθετικής πρωτοβουλίες «για να απεγκλωβιστούν από το βραχνά των τραπεζών».

Ο κ. Σαχινίδης, ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών οι ελληνικές τράπεζες, συνυπολογίζοντας τις μηνιαίες εισοδηματικές απώλειες των πελατών τους, λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν εφαρμοστεί, θα επιμηκύνουν τις δόσεις των δανείων έτσι ώστε, για ένα χρονικό διάστημα, να πληρώνουν μόνο τους τόκους.

Όπως είπε, η ρύθμιση αυτή δεν θα είναι ομοιόμορφη, αλλά η κάθε τράπεζα θα εφαρμόσει τη δική της πολιτική ως προς το χρόνο επιμήκυνσης.

Ακόμα, ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, θα αναλάβει σειρά και άλλων νομοθετικών πρωτοβουλιών ώστε να προστατευτούν οι καταναλωτές που πήραν δάνεια είτε στεγαστικά είτε καταναλωτικά και με τα νέα μέτρα έχει συρρικνωθεί ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός.

«Είναι δύσκολες οι συνθήκες και θα πρέπει και οι τράπεζες να συναισθανθούν την κοινωνική τους ευθύνη απέναντι στους πελάτες τους», πρόσθεσε ο κ. Σαχινίδης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ήδη το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει προχωρήσει σε ένα νέο πρόγραμμα προστασίας ανέργων που δίνεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής έως 12 μήνες, των καταναλωτικών δανείων και μέχρι 24 μήνες των στεγαστικών δανείων.

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Τα “μεγάλα ΝΑΙ” χρυσοπληρώνονται.



Κάντε κλικ στο κείμενο-εικόνα για να το διαβάσετε καλύτερα.

Πόσες φορές το έχουμε γράψει; Εσείς εδώ το ξέρατε πρώτοι ότι επιστρατεύτηκε μέχρι και pr εταιρεία για να προσεγγίσει τα ΜΜΕ ώστε να προωθηθεί το “ΝΑΙ” στο ΔΝΤ. Τα αποτελέσματα βέβαια τους συγκλόνισαν αφού σε αντίθεση με το χρυσοπληρωμένο “ΝΑΙ” του σχεδίου Ανάν, τώρα υπήρχαν και τα blogs.

Έτσι οι εμπνευστές του μεγαλεπήβολου σχεδίου των μισθωμένων κονδυλοφόρων και των χρυσοπληρωμένων δημοσκοπήσεων εξοργίστηκαν βλέποντας τη λαίλαπα που ξεκίνησε από κάποιους τυχάρπαστους μπλόγκερς. Δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν συνάρθροιζαν τα δημοσιεύματα του διαδικτύου και έβλεπαν …95% εναντίωση στη συμφωνία.

Δεν πειράζει παιδιά, θα δείτε και χειρότερα. Εδώ μέχρι και το “πατατάκιας” δημοσκόπος σας είπε το αμίμητο όταν ζητήσατε “Θετική δημοσκόπηση”… Αυτά που ζητάτε μόνο ο Χριστός τα έκανε!

…και ο “γιγαντάκιας” θα προσθέταμε εμείς.

Από το olympia.gr και το antinews

Η σκοτεινή πλευρά της Ντίσνεϊλαντ


H Ντίσνεϊλαντ είναι τα μέρος που "τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα". Το Πάρκο στο Παρίσι δέχεται και τους περισσότερους τουρίστες στην Ευρώπη. Μόνο πέρσι το επισκέφθηκαν περισσότεροι από 15,4 εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ.

Για πολλούς, όμως, από τους 14.500 εργαζόμενους του πάρκου υπάρχει μια άλλη, λιγότερο μαγική πλευρά στο «Μαγικό Βασίλειο».

«Αυτό που πουλάμε είναι υπέροχο. Πουλάμε χαμόγελα. Πουλάμε ευτυχία. Αγαπάμε όλοι τη δουλειά μας ή αυτό που αντιπροσωπεύει η δουλειά μας», δηλώνει στην εφημερίδα "Independent" ο 37χρονος υπάλληλος Ερβέ Σομάντ.

Αλλά όπως προσθέτει «τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση από τη διεύθυνση. Κι αυτό κάνει την εργασιακή μας ζωή αφόρητη».

Από την αρχή του χρόνου, έχουν θέσει τέλος στη ζωή τους δύο εργαζόμενοι του πάρκου. Ο ένας από αυτούς, ο Φρανκ, εργαζόταν επί δέκα χρόνια στην Ντίσνεϊλαντ ως μάγειρας. Αυτοκτόνησε την ημέρα που έπρεπε να γυρίσει στη δουλειά του έπειτα από μια μακρά περίοδο ασθένειας. Σύμφωνα με τον πεθερό του, στο σπίτι του είχε αφήσει ένα σημείωμα με τη φράση "δεν θέλω να δουλέψω άλλο για τον Μίκι".

Η Ντίσνεϊ - αλλά και τα περισσότερα συνδικάτα των εργαζομένων - ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να συνδέουν την αυτοκτονία του Φρανκ με τις συνθήκες εργασίες του. Το οικογενειακό του περιβάλλον, ωστόσο, υποστηρίζει ότι ο άνθρωπός τους ένιωθε πολύ πιεσμένος από τις περικοπές στο προσωπικό και από το γεγονός ότι υποχρεώθηκε να μην χρησιμοποιεί πλέον φρέσκα υλικά στην κουζίνα του αλλά κατεψυγμένα.

Ο άλλος εργαζόμενος ήταν επίσης μάγειρας και αυτοκτόνησε τον περασμένο Φεβρουάριο επειδή είχε υποστεί "ταπεινωτική μεταχείριση" στη δουλειά του, όπως λέει εκπρόσωπος του συνδικάτου Εργατική Δύναμη".

Τα τελευταία χρόνια οι θέσεις εργασίας στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία μειώνονται, ενώ περικοπές έχουν επιβληθεί στο εποχικό προσωπικό. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται χάρη στα πακέτα προσφορών. Έπειτα, πολλά μεσαία στελέχη της διοίκησης "έχουν υποβαθμιστεί σε ρόλο γραμματέα" με αποτέλεσμα να αισθάνονται ότι δεν αναγνωρίζεται η εργασία τους.

Η διοίκηση απαιτεί, επίσης, από το προσωπικό να εργάζεται περισσότερες ώρες και επί έξι ημέρες την εβδομάδα. Από τον κανόνα αυτόν δεν εξαιρούνται ούτε καν οι υπάλληλοι που πληρώνονται κάτι παραπάνω από τον βασικό μισθό για να υποδύονται τον Γκούφι ή τον Ντόναλντ Ντακ.

Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο της σκοτεινής πλευράς της Ντίσνεϊλαντ είναι ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων. Τον περασμένο χρόνο σημειώθηκαν 1.500 τέτοια ατυχήματα - δηλαδή ένα ανά δέκα υπαλλήλους. Υπό το βάρος αυτής της κατάστασης, το CFTC, το συνδικάτο με τη μεγαλύτερη υποστήριξη ανάμεσα στους εργαζόμενους του πάρκου, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Eurodisney με την οποία τον καλούσε να "ξυπνήσει". Η Ντίσνεϊλαντ στο Παρίσι άνοιξε τις πύλες της το 1992.

Κάποιοι στη Γαλλία υποδέχθηκαν πολύ αρνητικά το γεγονός κάνοντας λόγο τότε για "πολιτιστικό Τσέρνομπιλ".

Σήμερα θεωρείται ένα έμβλημα του Παρισιού σχεδόν όσο και ο πύργος του Αϊφελ. Μόνο που κάτι έχει αλλάξει. Όπως λέει στη βρετανική εφημερίδα μια υπάλληλος "οι επισκέπτες μπορεί να μην το αντιλαμβάνονται, αλλά τίποτε δεν είναι πια το ίδιο".

Από το trypokarydos.blog

1000 ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΓΙΑΤΡΟΙ


Δε βλέπουν ότι αυτό το σίριαλ με του μεγαλογιατρούς του Κολωνακίου και τις πισίνες δε οδηγεί πουθενά; Πάλι ανεβαίνει σήμερα το μπεστ σέλερ με τα χίλια ονόματα γιατρών που φοροδιαφεύγουν (ούτε το σεσουάρ για δολοφόνους δεν έχει παιχτεί τόσο). Αναρτήθηκε και μια λίστα με ονόματα στο διαδίκτυο. Όπως πολύ σωστά επισήμανε κάποιος πιο πολύ ως διαφήμιση και ως χρυσός οδηγός για εξεύρεσή τους λειτουργεί η λίστα παρά ως δυσφήμηση. Εμείς δε θέλουμε να τους μάθουμε, τους ξέρουμε, γιατί τους πληρώνουμε καθημερινά χωρίς απόδειξη.Θέλουμε να πληρώσουν. Έτσι όπως το πάνε θα εκφυλίσουν και τις λίγες καλές προσπάθειες που γίνονται. Δεν έχουν καταλάβει ότι τέτοια επικοινωνιακά τρικ ανήκουν στο παρελθόν και μόνο θυμηδία προκαλούν; Αποδεικνύουν καθημερινά ότι δεν μπορούν να αφουγκραστούν το λαϊκό αίσθημα.

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΟΤΕ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ


Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι θα φύγει από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο ΟΤΕ προβαίνει σε αυτή την ενέργεια αποσκοπώντας στη μείωση του λειτουργικού κόστους, τη μείωση της πολυπλοκότητας των οικονομικών αναφορών και την συγκέντρωση της διαπραγμάτευσης των μετοχών του, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αγορά που παρουσιάζει την μεγαλύτερη ρευστότητα για τις μετοχές του.
Ο ΟΤΕ εκτιμά ότι οι διαδικασίες εξόδου από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα έχουν ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010 και βεβαιώνει ότι θα συνεχίζει να καλύπτει τις ανάγκες των επενδυτών του στις ΗΠΑ.

Τώρα μη μας ρωτάτε ποιου είδους μείωση λειτουργικού κόστους οδηγεί μια μεγάλη εταιρεία σαν τον ΟΤΕ να φεύγει από την Wall Street και να γυρίζει στην Αθήνα!!! Τι μπορεί να κρύβεται άραγε πίσω από την αποχώρηση αυτή; Είναι κίνηση που δεν φαντάζει ως λογική στα μάτια των απλών πολιτών-μετόχων.

Από το kafeneio.blog

Φρέσκο χρήμα από το Λιχτενστάιν με νταλίκα


Υλικά για την παραγωγή τραπεζογραμματίων, που φορτώθηκαν στο Λιχτενστάιν σε τριαξονικό φορτηγό με φινλανδικές πινακίδες, εντόπισε στην εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών ο φακός της zougla.gr. Το φορτηγό εντοπίστηκε, αρχικά, στην Ελβετία από συνεργάτη της ηλεκτρονικής εφημερίδας, ο οποίος και το ακολούθησε έως την Ανκόνα. Από εκεί το φορτηγό ταξίδεψε έως την Πάτρα και με τη συνοδεία συμβατικών αυτοκινήτων Ασφαλείας της Τράπεζας της Ελλάδος και ενός περιπολικού της ΕΛ.ΑΣ. έφθασε στο Νομισματοκοπείο επί της λεωφόρου Μεσογείων.
Η Ελληνική Αστυνομία επιβεβαίωσε τη μεταφορά των υλικών, καθώς και τη χώρα φόρτωσής τους. Από την Τράπεζα της Ελλάδος, που εποπτεύει την όλη διαδικασία, η zougla.gr πληροφορείται πως, όντως, πρόκειται για υλικό παραγωγής τραπεζογραμματίων και μάλιστα χαρτονομισμάτων των δέκα ευρώ, σύμφωνα με τη συμβατική υποχρέωση της χώρας, όπως δηλώνουν, χαρακτηριστικά, οι αρμόδιοι.

Τα σενάρια

Η κίνηση αυτή προκάλεσε το εύλογο ενδιαφέρον οικονομικών κύκλων για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά στην πιστοποιημένη έλλειψη τραπεζογραμματίων στην αγορά λόγω της ενισχυόμενης τάσης υπεραποταμίευσης -κυρίως των νοικοκυριών- σε θυρίδες και σεντούκια. Το γεγονός αυτό παραδέχονται και κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο δεύτερος λόγος αφορά στη φημολογούμενη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα και τη λογική των αρμοδίων της FED, τυπώνοντας πληθωριστικό νόμισμα, για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες ρευστότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Το τελευταίο σενάριο, αν και λογικότατο, κρίνοντας κανείς από την αμερικανική εμπειρία των δύο τελευταίων ετών, εντούτοις χαρακτηρίζεται ως «πολύ πρόωρο» από οικονομικούς παράγοντες που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, μετά και τη θεαματική μεταστροφή των Ευρωπαίων ηγετών, που συντελέστηκε την προηγούμενη Κυριακή. Το σενάριο αυτό, αν ενεργοποιηθεί, θα αρχίσει να υλοποιείται μετά το καλοκαίρι, σημειώνουν οι παραπάνω κύκλοι.
Από το zougla.gr

Ακυρώνεται ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη με απόφαση της Ρωσίας


Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας Sergei Shmatko, ο οποίος συμμετέχει στην αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Ρώσο πρόεδρο κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία, "εξετάζεται η συγχώνευση των δύο ανταγωνιστικών αγωγών Μπακού-Τσεϊχάν και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη καθώς ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ουσιαστικά έχει σταματήσει να εξελίσσεται ως πρόγραμμα με υπαιτιότητα της Βουλγαρίας". Πρακτικά δηλαδή ματαιώνεται ο δεύτερος!

Ανέφερε πως, αφού η τελευταία ξεκαθαρίσει την στάση της όσον αφορά τις απαιτήσεις της για καλύτερα οικονομικά ωφέλη και περιβαλλοντική προστασία, θα εξεταστεί η συγχώνευση του προγράμματος κατασκευής του αγωγού με αυτό του Μπακού-Τσεϊχάν, ο οποίος ήδη κατασκευάζεται.

Αν και δεν είναι σαφές από τα λεγόμενα του S.Shmatko τι εννοεί λέγοντας "συγχώνευση", είναι πιθανό να έβαλε την ταφόπλακα στο πρόγραμμα που θα συνεισέφερε τα μέγιστα στην αναβάθμιση της χώρας μας.

Πρόκειται για μία "προαναγγελθείσα" από την Ρωσία απόφαση. Η Μόσχα θεωρεί Βουλγαρία και Ελλάδα "αδύναμους κρίκους" οι οποίοι εξαρτώνται πλέον ολοκληρωτικά από το "ατλαντικό μπλοκ".

Το χειρότερο είναι ότι η Τουρκία αποκτά το ρόλο που ήθελε να διαδραματίσει η Ελλάδα ως στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας ως διακομιστικός κόμβος μεταφοράς πετρελαίου προς τι αγορές τις δύσης. Παράλληλα, ο Μπακού-Τσεϊχάν που ως πρόγραμμα δεν κρίνονταν βιώσιμος, με την μεταφορά και Ρωσικού πετρελαίου αναβαθμίζεται.

defencenet.gr

Γιάννης Μαυρής : ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚEΣ οι δημοσκοπήσεις


Ο Γιάννης Μαυρής της PUBLIC ISSUE, δηλώνει στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ:

“Βλέπω δημοσκοπήσεις που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ δημοσκοπήσεις. Είναι πολύ επηρεασμένες προς μια κατεύθυνση εξυπηρέτησης κάποιων απόψεων. Νομίζω πως είναι μεγάλος κίνδυνος για τις εταιρίες δημοσκοπήσεων να ΞΑΝΑμπούνε σ΄ αυτή τη διαδικασία της ανοιχτής προπαγάνδας... Η αποδοχή των μέτρων δεν ξεπερνά αυτή τη στιγμή το 20% με 25% του εκλογικού σώματος, ενώ το 59% του κόσμου λέει πως τα μέτρα δεν είναι μονόδρομος παρά την πλήρη ομοφωνία των ΜΜΕ περί μονοδρόμου”

Συνεχίζει παρακάτω λέγοντας πως οι 7 στους 10 είναι υπέρ των απεργιών, αλλά από αυτούς οι 6 στους 10 λένε πως δε θα πάρουν μέρος σε αυτές. Επίσης κάνει και έναν προσδιορισμό αυτών που θα λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις, και λέει πως το 80 % των δημοσίων και το 80 % των ιδιωτικών υπαλλήλων θα έπαιρναν μέρος, ενώ αυτοί που δεν θα λάβουν μέρος είναι επί τω πλείστον οι νοικοκυρές και οι συνταξιούχοι !!!!
Από το antinews.blog

ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ...


Πολλές παραστάσεις παρακολουθούμε τελευταία και κατά σύμπτωση όλες στοχεύουν στην ικανοποίηση του λαϊκού αισθήματος και την εκτόνωση της οργής του κόσμου. Πρόσφατο επεισόδιο η ομοβροντία πολιτικών κατά του προέδρου του ΣΕΒ με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου. Μακάρι η σύγκρουση να είναι πραγματική και να σπάσουν οι ομφάλιοι λώροι, γιατί τότε θα είναι η μοναδική φορά που από σύγκρουση βουβαλιών στο βάλτο θα βγουν κερδισμένα τα βατράχια.

ΠΡΟΕΔΡΕ, ΠΟΥ ΠΑΜΕ;


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΟΚ 0-1

Στις 18 Ιουνίου το ψηφιακό σήμα στην Αττική


Στις 18 Ιουνίου η DIGEA ξεκινάει τη μετάδοση με ψηφιακό σήμα των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR στην περιοχή της Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, η DIGEA, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη εμπειρία της Κεντρικής Μακεδονίας και εφαρμόζοντας πάντα την Κοινή Υπουργική Απόφαση 21161/08, θα ξεκινήσει την εκπομπή ψηφιακού σήματος από τα κέντρα εκπομπής της Αίγινας και του Υμηττού. Το αναλογικό σήμα θα συνεχίσει να εκπέμπεται από το κέντρο εκπομπής Υμηττού ενώ θα διακοπεί από το κέντρο εκπομπής της Αίγινας σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη απόφαση. Σημειώνεται ότι το κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας δεν συμμετέχει στη μετάβαση και θα συνεχίσει να εκπέμπει αναλογικά.
Με την ευκαιρία της ψηφιακής μετάβασης στην Αττική, ο C.E.O. της DIGEA, κ. Γιώργος Μαθιός επεσήμανε: «Στη Θεσσαλονίκη η μετάβαση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και oι τηλεθεατές αγκάλιασαν άμεσα την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Στην Αθήνα το ψηφιακό σήμα του Υμηττού θα δώσει άψογη εικόνα και κρυστάλλινο ήχο στο λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και σε μια ευρύτατη περιοχή συμπεριλαμβανομένων των δυτικών παραλίων των Κυκλάδων και της ΝΔ Εύβοιας. Το ψηφιακό σήμα που θα αντικαταστήσει το αναλογικό σήμα της Αίγινας, θα δώσει μια για πάντα λύση σε όσους αντιμετώπιζαν προβλήματα λήψης κυρίως στα Νότια Προάστια και ειδικότερα στην περιοχή από τη Γλυφάδα μέχρι το Σούνιο. »

Η DIGEA από την αρχή της μετάβασης και αντιμετωπίζοντάς την με αίσθημα ευθύνης, έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην ενημέρωση του κοινού. Εκτός από την ενημερωτική καμπάνια η οποία προβάλλεται από τα τέλη του 2009 και τις στοχευμένες ενέργειες, έχει θέσει σε λειτουργία την ιστοσελίδα www.digea.gr η οποία ανανεώνεται διαρκώς και δίνει εξειδικευμένες πληροφορίες για τους τηλεθεατές αλλά και τους τεχνικούς, καθώς και τηλεφωνικό κέντρο με αριθμό κλήσης 14510 όπου οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν για περισσότερες πληροφορίες. Παράλληλα, θα συνεχίσει την εκστρατεία ενημέρωσης των τοπικών αρχών των περιοχών που θα χρειαστούν άμεση προσαρμογή.

Σημειώνεται ότι προκειμένου να απολαύσουν τα οφέλη της ψηφιακής τεχνολογίας, οι τηλεθεατές θα χρειαστεί να έχουν τηλεοράσεις με ψηφιακό δέκτη ή αποκωδικοποιητές που να υποστηρίζουν την τεχνολογία MPEG4 ώστε να είναι συμβατοί με τις προδιαγραφές εκπομπής της DIGEA.

Η DIGEA, είναι η εταιρία που έχει συσταθεί από τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR και έχει αναλάβει την ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων τους καθώς και όποιων άλλων σταθμών επιλέξουν τις υπηρεσίες της.
Από το tvnea.blog

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΟΥ...


Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δασκαλόπουλος απευθυνόμενος στην πρόσφατη Γ.Σ. στον Α. Σαμαρά είπε:«Χρέος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που μέχρι χθες ήταν κυβέρνηση, είναι να γίνει μέρος της εθνικής προσπάθειας να μην πτωχεύσει ο τόπος. Η αντιπαράταξη ενός μετώπου ευθύνης και ρεαλισμού εκ μέρους των δύο μεγάλων κομμάτων, αν γίνει με όρους ουσιαστικού πολιτικού λόγου και αντίλογου, με ειλικρινή αγωνία για την τύχη του τόπου, πιστεύω ότι και στην ωρίμανση της κοινής γνώμης θα συμβάλει και την αξιοπιστία του συστήματος θα αποκαταστήσει σε ικανό βαθμό. Χρέος των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων είναι να κάνουν το λαό μας να συνειδητοποιήσει πως η υλοποίηση του μνημονίου συνιστά μια αναγκαία θεραπεία, όχι μια άδικη τιμωρία».

Προσέξτε:
α) Ξεκινά με τη φράση, χρέος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης... Δεν επιτρέπει ο κ. Δασκαλόπουλος άλλες επιλογές, είναι απόλυτος. Ή αυτό ή τίποτα.
β)...στην ωρίμανση της κοινής γνώμης θα συμβάλει. Θεωρεί ανώριμη την κοινή γνώμη!!! Υποστηρίζει ότι έχει ξεστρατίσει και χρειάζεται κηδεμόνες που θα την οδηγήσουν στο σωστό δρόμο.
γ)...Χρέος των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων είναι να κάνουν το λαό μας να συνειδητοποιήσει πως η υλοποίηση του μνημονίου συνιστά μια αναγκαία θεραπεία...
-Πρέπει να πάρεις την αντιβίωση οπωσδήποτε.
-Μα δε θέλω.
-Πρέπει, είναι για το καλό σου, στο λέμε εμείς που ξέρεις πόσο σε αγαπάμε.

Υ.Γ. Τελευταία βγαίνουν πολλοί παπαγάλοι και προσπαθούν "να προειδοποιήσουν" τον Α. Σαμαρά λέγοντας πόσο δυσαρεστημένοι είναι μαζί του οι επιχειρηματίες για την καταψήφιση του μνημονίου και άλλα παρόμοια, ώστε να του προκαλέσουν ένα αίσθημα φόβου. Ο Α. Σαμαράς πρέπει να γνωρίζει ότι στο πρόσφατο παρελθόν και από εδώ και στο εξής όσοι βασίστηκαν και βασίζονται σε επιχειρηματικά μπλοκ και όχι στον πολίτη τους έφαγε το μαύρο σκοτάδι.

Ανοιχτές πόρτες στα οινοποιεία της Πελοποννήσου το Σαββατοκύριακο για το οινόφιλο κοινό


Το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Μαΐου, από τις 10 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα, οι πόρτες των οινοποιείων της Πελοποννήσου θα είναι ανοιχτές στο οινόφιλο κοινό. Οι οινοποιοί "αυτοπροσώπως", θα σας περιμένουν στα οινοποιεία για ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, εκδηλώσεις και πολλές εκπλήξεις...
Τα κρασιά της Πελοποννήσου, οι σοδειές της, τα αποστάγματά της, όλα στην διάθεση του κοινού.
Οι Ανοιχτές Πόρτες αποτελούν μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του κρασιού, που έχει καθιερωθεί τελευταία στον χώρο μας, με στόχο το κάθε οινοποιείο που συμμετέχει να δημιουργήσει ένα γεγονός γύρω από το κρασί, που θα φέρει τον καταναλωτή κοντά στο χώρο παραγωγής του.

Από το paratiritis-news.blog

ΠΟΥ ΠΑΣ ΡΕ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟ;


Ο Μήτσος είχε από τον πατέρα του 35 στρέμματα, 80 ρίζες ελιές, 5 στρέμματα αμπέλι και 110 τμ, χώρια οι βεράντες. Σχολειό το λύκειο. Τον φάγανε οι βόλτες με το παπί που είχε και sebric. Τον Αύγουστο παραλία. Μπάρμαν στο camping και κάθε εβδομάδα άλλαζε Samantha. Φθινόπωρο έβγαζε τις πατάτες του. Από ζωντανά, είχε 25 πρόβατα, κότες και κουνέλια, άλλο τίποτα. Χειμώνα, όταν δεν πήγαινε κυνήγι, έκανε και δέκα μεροκάματα το μήνα. Επιλεγμένα, όχι βαριές δουλειές, μεταφορές με τη ρεμούλκα . Να μην κάθεται ούτε ο τράκτορας ούτε ο πακιστανός. Μόνιμους τους είχε και τους δυο. Την άνοιξη έβαζε περιβόλι με ντομάτες, μελιτζάνες και λοιπά ζαρζαβατικά. Μανάβης και χασάπης δεν τον ξέρανε. Δούλευε ελάχιστα και περνούσε όμορφα. Τον είχε και καψούρα το Μαράκι καθότι και το πρώτο αρχοντόπουλο. Δεν τον σκότιζε ......
κανένας. Έβλεπε όμως στην ΤV life style news και γυαλιστερά γκομενάκια. Αθήνα ο κόσμος που ξέρει να ζει, εκεί ζει!

Εικοσιοκτώ χρονών ήταν, όταν τα πούλησε όλα σε ένα φραγκάτο Αθηναίο που τα ήθελε για εξοχικό. Πήγε Αθήνα για να ζήσει αυτά που έβλεπε. Πήρε αμάξι 2000 cc turbo και δυο χρόνια πέρασε ζάχαρη. Ξέχασε και το Μαράκι. Παντρεύτηκε και την Άντη που χόρευε μπάρα παραλία και παλιά τη λέγανε Αντριάνα.

Μετά έπιασε δουλειά courier 12ωρο 680 EURO. Νοίκιασε στο Παγκράτι 45 τ.μ. με άλλους δυο που δεν ξέρουν το σαπούνι. Να μοιράζεται το νοίκι. Δέκα χρόνια τώρα είναι που δε βγαίνει και το μόνο που προσέχει στην ΤV είναι spot για μεταφορά δανείων. Η courier έκλεισε ,το turbo πάλιωσε και το έσπρωξε να βουλώσει καμιά τρύπα, και το κινητό το έκοψε, γιατί μόνο από τις τράπεζες τον πέρνανε. Πληρώνει και διατροφή με αυτήν που έμπλεξε. Αχ ρε Μαράκι, δουλειά δε βρίσκει. Έχει και τη μέση του από το χαμάλικι. Του 'παν πως θέλουν μόνιμο κηπουρό στα βόρεια προάστια, αλλά τη δουλειά τη χτύπησε τελικά ένα Πακιστανός. Τα πάνε βλέπεις καλά αυτοί με το φυτικό βασίλειο.
Χτες τον ξαναείδα και πήγε να με δαγκώσει πάλι 100 EURO. Και πεινάει λέει τώρα. Λες και εγώ έχω. Την προηγουμένη εβδομάδα πούλησα το κτήμα και το πατρικό στο χωριό για να μη μου φάει η τράπεζα 83 τ..μ τεσσάρι στο Ρέντη. 800 EURO το μήνα στεγαστικό έτσι βρίσκονται;

Γράφει ο Επαρχιώτης στο kafeneio.blog

24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 20 Μαΐου


Νέα γενική απεργία για τις 20 Μαΐου εξήγγειλαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στις «αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ανατροπές» που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

«Απορρίπτουμε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και η αντίδρασή μας θα είναι άμεση, με τη γενική απεργία της επόμενης Τετάρτης» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σπύρος Παπασπύρος, μετά την κοινή συνεδρίαση των προεδρείων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σήμερα το πρωί.

«Την ίδια ώρα που λόγω των οικονομικών μέτρων γίνονται σημαντικές περικοπές συντάξεων και επιδομάτων ( εορτών και αδείας ), έρχεται επιπρόσθετα το ασφαλιστικό να επιβάλλει ακόμα περισσότερες περικοπές κάνοντας την κατάσταση ιδίως των χαμηλο-συνταξιούχων εξαιρετικά δύσκολη» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ και επισημαίνεται:

«Δυστυχώς για μια ακόμα φορά οι περίφημες αλλαγές στο Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας εξαντλούνται στις παλιές χρεοκοπημένες συνταγές μείωσης των συντάξεων και μη αναζήτησης νέων υγειών πόρων μεταθέτοντας τα περισσότερα βάρη στις νεότερες γενιές, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη τραγική κατάσταση».

Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για «αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ανατροπές, που μειώνουν την κοινωνική αποτελεσματικότητα χωρίς ταυτόχρονα να εξασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος», υπογραμμίζοντας ότι «ένας κοινωνικός, οικονομικός και αναπτυξιακός θεσμός, αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως οικονομικό πρόβλημα ελλειμμάτων, με μοναδική λύση τις δραστικές περικοπές παροχών».

Από το in.gr

Πρωτοφανής υποβάθμιση των τίτλων της Μετεκπαίδευσης από το Υπ. Παιδείας


Με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής στο Πολυνομοσχέδιο - η οποία ούτε καν ανακοινώθηκε - η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας προέβη σε πρωτοφανή υποβάθμιση των τίτλων των αποφοίτων των Διδασκαλείων Μετεκπαίδευσης, τιμωρώντας έτσι 15.000, περίπου, εκπαιδευτικούς Π.Ε. οι οποίοι εισήχθησαν σ' αυτά ύστερα από αδιάβλητες Πανελλήνιες εξετάσεις και φοίτησαν υποχρεωτικά για δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 13, που αναφέρεται στην επιλογή στελεχών, εκπαίδευσης, παρ.2 εδάφιο γ, ο τίτλος του Διδασκαλείου Μετεκπαίδευσης μοριοδοτείται με δύο μόρια, ενώ σε όλα τα προηγούμενα αντίστοιχα νομοθετήματα μοριοδοτούνταν με τέσσερα μόρια, όσο και τα διετή μεταπτυχιακά.

Στο ίδιο άρθρο τα μεταπτυχιακά του ενός έτους (και μάλιστα χωρίς εξετάσεις) μοριοδοτούνται με τέσσερα μόρια και η πιστοποιημένη επιμόρφωση 40 ωρών στις Τ.Π.Ε. με δυο μόρια (όσο και το διετές Διδασκαλείο)!!!

* Το Δ.Σ. της ΔΟΕ καταγγέλλει σ' όλους τους εκπαιδευτικούς Π.Ε. την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας για την παραπάνω απόφαση, η οποία υποβαθμίζει το θεσμό των Διδασκαλείων και εντείνει τη φημολογία των τελευταίων μηνών περί κατάργησής τους. Υπενθυμίζουμε στην πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας ότι τα Διδασκαλεία λειτουργούν στην Π.Ε. από το 1920 και αναβαθμίστηκαν από το σημερινό πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου με το Ν. 2327/95, με τον οποίο εντάχθηκαν στα πανεπιστήμια όλης της χώρας. Όποιος σκέφτεται να τα καταργήσει θα βρει απέναντί του και τους 80.000 εκπαιδευτικούς της Π.Ε.
* Δηλώνουμε, επίσης, πως σε καμιά περίπτωση δε θα δεχθούμε τα τετελεσμένα του Πολυνομοσχεδίου τα οποία πολύ σύντομα θα ανατραπούν, όπως συνέβη και στο παρελθόν με άλλα νομοθετήματα, γιατί δεν έχουν καμιά στήριξη από τον εκπαιδευτικό κόσμο.

Από τη Δ.Ο.Ε.

Σχόλιο: Αντιλαμβάνεστε ασφαλώς τι σημαίνει αυτό. Σκοπεύουν να καταργήσουν τη μετεκπαίδευση και, για να μη διαμαρτύρονται οι συνάδελφοι που δεν πρόλαβαν να δώσουν εξετάσεις και να φοιτήσουν και υστερούν σε μόρια σε σχέση με αυτούς που μετεκπαιδεύτηκαν, υποβαθμίζουν τον τίτλο.
Νέο σχολείο με μέντορες, παιδαγωγικές επάρκειες και ΑΣΕΠ και παράλληλα κατάργηση του θεσμού του διδασκαλείου, που για δεκαετίες προσέφερε στον κλάδο, δε συμβαδίζουν.

ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ ΟΛΑ ΚΙ ΟΛΑ...


Την παραίτηση του Ντενίζ Μπαϊκάλ, ηγέτη του κεμαλιστικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος προκάλεσε το σκάνδαλο που προέκυψε, όταν είδε το φως της δημοσιότητας βίντεο που δείχνει προσωπικές στιγμές του ίδιου με γυναίκα βουλευτή. Το επίμαχο βίντεο γυρίστηκε πριν από οκτώ χρόνια, ωστόσο, είδε τώρα το φως της δημοσιότητας. Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση από τις ολιγόλεπτες σκηνές είναι η σπουδή της κυρίας να αφήσει το δωμάτιο στην εντέλεια, στρώνοντας το κρεβάτι, φτιάχνοντας τα μαξιλάρια, τακτοποιώντας τα έπιπλα. Δεν ξέρουμε στα υπόλοιπα, αλλά στη νοικοκυροσύνη το κορίτσι παίρνει άριστα...

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Το πρώτο ελληνικό ηλεκτρονικό πολυκατάστημα με την επωνυμία getitnow.gr ανοίγει τις ψηφιακές του πόρτες την Κυριακή. Το κατάστημα, το οποίο φιλοδοξεί να κατακτήσει ηγετική θέση στον χώρο των ηλεκτρονικών καταστημάτων στην ελληνική αγορά, θα διαθέτει πάνω από 300.000 προϊόντα από πολλές...
κατηγορίες και μάρκες.

Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, «οι τιμές θα είναι οι χαμηλότερες της ελληνικής αγοράς». «Πρόκειται για ένα κατάστημα εξοικονόμησης χρημάτων» δήλωσε ο Αμερικανός κ. Τζιμ Χάμιλτον, γενικός διευθυντής του getitnow. gr παρουσιάζοντας χθες το νέο ηλεκτρονικό κατάστημα. Με πάνω από 30 χρόνια εμπειρία στον χώρο του λιανεμπορίου και του ηλεκρονικού εμπορίου στις ΗΠΑ, ο κ. Χάμιλτον ήρθε στην Ελλάδα με στόχο την οργάνωση του getitnow.gr, το οποίο πρωτολειτούργησε σε αρχικό στάδιο τον περασμένο Δεκέμβριο. Ηδη μέχρι σήμερα έχει αποκτήσει μια μεγάλη βάση επισκεπτών, που ανέρχονται σε 2 εκατ. με 1,5 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες.
Σύμφωνα με την άποψή του, η διάθεση των προϊόντων σε χαμηλές τιμές σε σύγκριση με την υπόλοιπη ελληνική αγορά αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για το νέο πολυκατάστημα, δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει σήμερα ο έλληνας καταναλωτής. Με ένα κλικ στον υπολογιστή του, από το σπίτι του, ο καταναλωτής θα μπορεί να αγοράζει όλα τα προϊόντα τεχνολογίας, όπως τηλεοράσεις, λάπτοπ, ψηφιακά προϊόντα, περιφερειακά υπολογιστών κ.λπ. Επιπλέον, στην κατηγορία προϊόντα πολιτισμού, στην οποία περιλαμβάνονται βιβλία, μουσική, ταινίες και ηλεκτρονικά παιχνίδια, υπάρχουν περίπου 150.000 τίτλοι. Μάλιστα το κατάστημα θα διαθέτει και είδη για τη γυναίκα (αξεσουάρ, τσάντες, κοσμήματα κ.λπ.), τον άνδρα, το παιδί, το σπίτι, είδη άθλησης και ταξιδίου.
Βασικό χαρακτηριστικό του ηλεκτρονικού πολυκαταστήματος αποτελεί η προσθήκη, σε τακτά χρονικά διαστήματα, νέων προϊόντων, ενώ σταδιακά θα προστίθενται και νέες κατηγορίες προϊόντων. «Προσφέρουμε το μεγαλύτερο online megastore σε κάθε ελληνικό σπίτι και στοχεύουμε μέσα από την καινοτομία και τη μοναδική εξυπηρέτηση να αποκτήσουμε ηγετικό μερίδιο στην αγορά», δήλωσε ο κ. Χάμιλτον.
Νέα φιλοσοφία στο online shopping
Εκτός από το ευρύ πεδίο προϊόντων, το getitnow. gr παρέχει μια σειρά από επιπλέον υπηρεσίες. Ο κ. Αντώνης Μωυσόγλου, εμπορικός διευθυντής του ηλεκτρονικού καταστήματος, επισήμανε πως το getitnow.gr εισάγει μια νέα φιλοσοφία στο online shopping και επιδιώκει να δώσει λύσεις στις αρνητικές εντυπώσεις που έχει ο καταναλωτής για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Οπως εξήγησε, οι καταναλωτές θεωρούν ότι στα ηλεκτρονικά καταστήματα δεν υπάρχει μεγάλη γκάμα προϊόντων, δεν μπορούν να αποκτήσουν εικόνα του προϊόντος, δεν έχουν βοήθεια, φοβούνται τον τρόπο πληρωμής και δεν έχουν εικόνα της παραλαβής. Ομως στο getitinow.gr οι επισκέπτες, πέρα από τη μεγάλη γκάμα προϊόντων, μπορούν να επιλέγουν τα προϊόντα τους αξιοποιώντας πρωτοποριακές δυνατότητες οπτικής απεικόνισης μέσω φωτογραφίας και βίντεο. Παράλληλα, υπάρχει συνεχής ροή πληροφοριών και φιλικότητα προς τους χρήστες, μεταξύ άλλων μέσα από ειδικό help desk και υπηρεσίες άμεσης συνομιλίας, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω μηνυμάτων στον υπολογιστή, 24 ώρες την ημέρα χωρίς χρέωση.
Στο κομμάτι της ασφάλειας των συναλλαγών, οι πληρωμές είναι δυνατόν να γίνονται με αντικαταβολή σε όλη την Ελλάδα χωρίς καμιά επιπλέον χρέωση, ενώ ο επισκέπτης ενημερώνεται πού βρίσκεται η παραγγελία του ανά πάσα στιγμή μέσω μηνύματος SΜS (SΜS alert) και συστήματος ανίχνευσης της παραγγελίας (order trace). Μάλιστα, όπως δήλωσε ο κ. Μωυσόγλου, το ελάχιστο διάστημα παράδοσης των προϊόντων έχει οριστεί σε 48 ώρες.

Ρεπορτάζ : Μαρία Βασιλείου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ Β. ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗ ΑΙΡΕΤΟΥ ΚΥΣΠΕ

Συνεδρίασε σήμερα, Τρίτη 11-5-2010, το ΚΥΣΠΕ με τα παρακάτω θέματα:
Α. Αμοιβαίες μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή.
Το ΚΥΣΠΕ εξέτασε 9 αιτήσεις αμοιβαίας μετάθεσης. Εισηγήθηκε θετικά για 4 που πληρούσαν τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με το άρθρο 10 του ΠΔ50/1996 και το άρθρο 9 του Π.Δ. 100/97. Εισηγήθηκε την απόρριψη των υπολοίπων αιτήσεων.

Β. Μετατάξεις
α) Υποβλήθηκαν 393 αιτήσεις μετάταξης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Απ’ αυτές, οι 375 πληρούσαν τις προϋποθέσεις για αποδέσμευση από την Π.Ε., με βάση τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν.3260/04, του άρθρου 73 του Ν.3528/07, του άρθρου 17 του Ν.1586/86 και του Ν. 2986/02. Η πλειοψηφία του ΚΥΣΠΕ, βασιζόμενη στην εισήγηση της υπηρεσίας, εισηγήθηκε τη μη αποδέσμευση των παραπάνω εκπαιδευτικών λόγω των αυξημένων αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα πλαίσια λειτουργίας του Ολοήμερου Σχολείου.
Ως αιρετός, κατέθεσα την πρόταση μου για αποδέσμευση όλων των συναδέλφων που πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Πιστεύω πως είναι απαράδεκτο να στερείς το δικαίωμα του συναδέλφου για μετάταξη όταν, μάλιστα, εκ των προτέρων άπαντες γνωρίζουν πως, τελικά, ελάχιστες αιτήσεις κάθε χρόνο ικανοποιούνται. Κι ως εκ τούτου κανένα πρόβλημα δεν θα δημιουργούνταν στη λειτουργία των σχολείων.
Από τις υπόλοιπες αιτήσεις, 8 απορρίφθηκαν γιατί δεν είχαν υπηρετήσει τουλάχιστον 5 έτη στην εκπαιδευτική τους βαθμίδα μετά τη λήξη της εκπαιδευτικής τους άδειας (Ν.2986/02), 6 απορρίφθηκαν γιατί δεν είχαν συμπληρώσει 5 έτη εκπαιδευτικής υπηρεσίας στην Π.Ε. (Ν3260/04), 1 γιατί δεν είχαν περάσει δύο χρόνια από το διορισμό (Ν. 3528/07) και 3 αιτήσεις θα εξεταστούν στο επόμενο συμβούλιο.

β) Υποβλήθηκαν 28 αιτήσεις εκπαιδευτικών για μετάταξη από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το ΚΥΣΠΕ εισηγήθηκε την ικανοποίηση 9 αιτήσεων που ζητούσαν περιοχές που υπήρχαν κενές οργανικές θέσεις.
Με αφορμή, το μεγάλο αριθμό αιτήσεων μετάταξης εκπαιδευτικών από την Π.Ε. στη Δ.Ε., τονίζω την αναγκαιότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων Π.Ε. (συνθήκες εργασίας, μετακινήσεις, ωράριο, έλλειψη ίσων ευκαιριών επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης κλπ.), ώστε να μην οδηγούνται σε τέτοιες επιλογές.

2. Μετεκπαίδευση
Στα εύλογα ερωτήματα πολλών συναδέλφων σχετικά με την καθυστέρηση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των εξετάσεων για εισαγωγή στα Διδασκαλεία, ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία βαθμολόγησης και καταχώρησης των στοιχείων, η μόνη εξήγηση είναι η προσπάθεια για τη μείωση του αριθμού εισακτέων σε σχέση με τον προβλεπόμενο, από την προκήρυξη, αριθμό των 740 εισακτέων, κάτι για το οποίο ελπίζουμε να διαψευστούμε, αφού η Μετεκπαίδευση συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης.

Άκυρη η απόλυση εργαζομένου που ζήτησε πρόσθετο μισθό

Καταχρηστική και άκυρη έκρινε το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ’ αριθμ. 771/2010 απόφασή του, την απόλυση εργαζομένου, επειδή ζήτησε πρόσθετο μισθό για την πρόσθετη εργασία που προσέφερε.
Ειδικότερα, ο Άρειος Πάγος έκρινε καταχρηστική την απόλυση, κατά το άρθρο 289 του Αστικού Κώδικα, αφού υπαγορεύθηκε από τα ταπεινά ελατήρια της εργοδότριας εταιρείας και επικύρωσε εφετειακή απόφαση που δέχτηκε ότι η απόλυση έγινε λόγω της μη αρεστής στην εργοδότρια εταιρεία διεκδίκησης από τον εργαζόμενο δικαιωμάτων του.
Να σημειωθεί ότι στον εργαζόμενο η εργοδότρια εταιρεία του είχε χορηγήσει τιμητική διάκριση λόγω της ευσυνειδησίας και εργατικότητάς του.

Από το antinews

Σχόλιο: Καλά τα λέει ο Άρειος Πάγος και το Εφετείο, αλλά πέστε μου πόσοι εργαζόμενοι θα επιλέξουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους σε μακροχρόνιες δίκες ή θα σκύψουν το κεφάλι και θα βουλώσουν το στόμα υπομένοντας τις αυθαιρεσίες του εργοδότη. Δε θα ήταν αποτελεσματικότερο ένα εργατικό τμήμα που θα εξέδιδε αποφάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα;

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ Γ. ΜΠΑΛΑΓΚΑ

Διαβάζω την ανάλυση του Γ. Μπαλάγκα για το ασφαλιστικό που περιέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για όλες τις ηλικίες, τις προϋποθέσεις και τις προϋπηρεσίες. Όλα αυτά βέβαια τελούν υπό αίρεση λόγω της εισαγωγής και ψήφισης του νέου ασφαλιστικού τις επόμενες ημέρες. Στη συνέχεια παραθέτω μερικά σημαντικά σημεία, ενώ όποιος θέλει να διαβάσει ολόκληρη την ανάλυση πατά εδώ

α)Τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται τουλάχιστον μέχρι 31-12-2010, δε θίγονται από την παραμονή των υπαλλήλων στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους.

β)Παρέχεται η δυνατότητα σε όσους από τους υπαλλήλους του Δημοσίου, έχουν υποβάλει αίτηση παραίτησης από 01-01-2010,να την ανακαλέσουν μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου. Η αίτηση ανακαλείται ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, ακόμα και αν έχει εκδοθεί διαπιστωτική πράξη λύσης της υπαλληλικής σχέσης

γ)Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος είναι ο ελάχιστος χρόνος που πρέπει να συμπληρώσει ο υπάλληλος, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί. Η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος δε σημαίνει αυτόματα και έναρξη καταβολής της σύνταξης. Τις περισσότερες φορές συνδέεται με όριο ηλικίας που πρέπει να συμπληρώσει ο υπάλληλος. Μπορεί κάποιος να αποχωρήσει με τη θεμελίωση και να πάρει τη σύνταξη, όταν συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας.

δ) Οι διορισμένοι μέχρι 31-12-82, άνδρες και γυναίκες, έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δεν θίγονται από τις συνταξιοδοτικές μεταβολές που θα επέλθουν. Η αποχώρησή τους θα γίνει με βάση τις ισχύουσες σήμερα συνταξιοδοτικές διατάξεις για την κατηγορία αυτή. Για μεν τις γυναίκες που είναι παντρεμένες είτε έχουν παιδιά ,ενήλικα ή ανήλικα είτε δεν έχουν, θα μπορέσουν να αποχωρήσουν, όποτε θελήσουν και μετά το 2011 χωρίς όριο ηλικίας. ( 24,5 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας) Όλες οι γυναίκες της κατηγορίας αυτής έχουν αυτό το χρόνο, και κατά συνέπεια δεν θίγονται από τις συνταξιοδοτικές μεταβολές, που θα επέλθουν, όποτε και αν αποχωρήσουν από την υπηρεσία. Για τους άνδρες και τις ανύπαντρες γυναίκες, αν μεν ισχύσει η ειδική διάταξη του Ν.3075/2002 για τους εκπαιδευτικούς, θα μπορούν να αποχωρούν με 30 έτη υπηρεσίας και ηλικία 55 ετών (αυτό θα του δούμε τις προσεχείς ημέρες όταν το Υπουργείο Οικονομικών καταθέσει το δικό του νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών)
Αν δεν ισχύσει, θα μπορούν να αποχωρήσουν με τις γενικές διατάξεις που ισχύουν, τα γνωστά εξάμηνα που προστίθενται από 1-1-98 Χωρίς Όριο Ηλικίας ( Χ.Ο.Η.)
Η μεγαλύτερη επιβάρυνση είναι, αν η 25ετία συμπληρώθηκε από το 2003 και μετά, οπότε απαιτούνται 35 έτη Χ.Ο.Η. Δεν θίγεται η 35ετία χωρίς όριο ηλικίας για την κατηγορία αυτή.

ε)Η 25ετία περιλαμβάνει υπηρεσία που προσφέρθηκε στο Δημόσιο , στους ΟΤΑ και σε Ν.Π.Δ.Δ. με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Οι άνδρες μπορούν να εντάξουν και τη στρατιωτική τους θητεία ( με εξαγορά ή χωρίς εξαγορά) για τη συμπλήρωσή της. Τα έτη Χ.Ο.Η. μετά την 25ετία μπορούν να συμπεριλάβουν και χρόνο ασφάλισης σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ , Ο.Α.Ε.Ε. Τράπεζες κλπ)

στ) Οι διορισμένοι από 1-1-83 έως 31-12-92 για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα πρέπει να συμπληρώσουν 25ετία. Στην 25ετία γι αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται και ο χρόνος της διαδοχικής ασφάλισης που μπορεί να έχει κάποιος και ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας για τους άνδρες. Ελάχιστος χρόνος δημόσιας υπηρεσίας που απαιτείται είναι 5 έτη.

ζ)Γι αυτούς που δεν θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31-12-2010, τα δεδομένα θα αλλάξουν. Τα 35 έτη υπηρεσίας και ηλικία 58 ετών που ισχύει γι αυτή την κατηγορία αλλάζει από 1-1-2013 και γίνεται 35 καιν 60 αυξάνοντας κατά ένα εξάμηνο για κάθε έτος μέχρι την ηλικία των 60 ετών.

η)Διατηρείται επίσης με το νέο νομοσχέδιο η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας.

θ) Η εξίσωση των ορίων ηλικίας για όσες δεν θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31-12-2010 θα γίνει έως το 2013.

ι)Αλλάζουν οι προϋποθέσεις για την αυτοδίκαιη απόλυση των υπαλλήλων (35 έτη δημόσια υπηρεσίας και ηλικία 60 ετών) .Ο υπάλληλος με αίτησή του, που υποβάλλεται έξι (6) μήνες πριν τη συμπλήρωση τριάντα πέντε (35) ετών πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας, καθώς και του ορίου ηλικίας υποχρεωτικής αποχώρησης, μπορεί να ζητήσει να παραμείνει στην υπηρεσία έως τρία (3) επιπλέον έτη και έως τη συμπλήρωση κατ΄ ανώτατο όριο του 65ου έτους της ηλικίας ή του 67ου έτους στην περίπτωση όπου ο υπάλληλος έχει συμπληρώσει λιγότερα από τριάντα πέντε (35) έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.

ια) Από 1-1-2011 καταργείται η δυνατότητα στις άγαμες θυγατέρες θανόντων δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλισμένων μέχρι 31-12-82, να λαμβάνουν τη σύνταξη των θανόντων γονέων τους. Συντάξεις που ήδη καταβάλλονται εξακολουθούν να καταβάλλονται

ιβ)Από 1-1-2013 οι προσλαμβανόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ

ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΟΝΟΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, σε ελέγχους βρήκε ακατάλληλους δεκάδες τόνους προϊόντων, που θα κατέκλυζαν την ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα δεν επετράπη η εισαγωγή των ακόλουθων φορτίων:

- 11 τόνοι κρέατος βοοειδών σε ψύξη, προέλευσης Ουρουγουάης, εξαιτίας...
...απουσίας πρωτότυπου κτηνιατρικού πιστοποιητικού.
- 25 τόνοι φιστίκια με κέλυφος, προέλευσης Ιράν, εξαιτίας ανίχνευσης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
- 19,5 τόνοι αμύγδαλα χωρίς κέλυφος, προέλευσης ΗΠΑ, εξαιτίας προσβολής από έντομα.
- 111 κιλά καρποί Ogbono, προέλευσης Νιγηρίας, εξαιτίας ανίχνευσης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
- 18 τόνοι κονσερβών ανανά σε σιρόπι, προέλευσης Ταϊλάνδης, εξαιτίας εμφανών αλλοιώσεων της εσωτερικής επιφάνειας των δοχείων.
- 2,5 τόνοι κουκουνάρι, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας παρουσίας σαλμονέλας.
- 2,5 τόνοι πιπεριές, προέλευσης Ιορδανίας, εξαιτίας ανίχνευσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
- 4,4 τόνοι φασολάκια, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
- 1,1 τόνοι φασολάκια, προέλευσης Ιορδανίας, εξαιτίας ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
- 6,3 τόνοι αμπελόφυλλα σε άλμη, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
- 271 τόνοι σκληρού σίτου βιολογικής παραγωγής, εξαιτίας ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια και φυτοπροστατευτικών προϊόντων που έχει ανακληθεί η έγκριση κυκλοφορίας τους.
- 250 κιλά πιπεριές, προέλευσης Συρίας, εξαιτίας ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
- 38 τόνοι σουσάμι, προέλευσης Αιθιοπίας, εξαιτίας παρουσίας σαλμονέλας.
- 80 τόνοι σταφίδα, προέλευσης Κίνας, εξαιτίας αλλοιώσεων από έντομα και μη αναγραφής της χώρας προέλευσης.
- 32 τόνους ελιές μαύρες, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας προσβολής από δάκο και αλλοίωσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών.
- 35 τόνοι αραχίδες, προέλευσης Κίνας, εξαιτίας ανίχνευσης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
- 7 τόνοι βερύκοκα αποξηραμένα, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας ανίχνευσης θειωδών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
- 36 τόνοι σταφίδες, προέλευσης Κίνας, εξαιτίας αδυναμίας ταυτοποίησης των φορτίων.

Από το troktiko.blog

Σχόλιο: Είναι πολύ ελκυστικές οι τιμές πολλές φορές προϊόντων από όλα τα μέρη του πλανήτη στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά πρέπει να αναρωτιόμαστε για την ποιότητά τους. Όχι ότι ελληνικά προϊόντα δεν κρύβουν κινδύνους, αλλά σίγουρα εδώ τα περίεργα αποκαλύπτονται πιο εύκολα. Επίσης καλό είναι να κυκλοφορούμε μεταξύ μας τις ειδήσεις αυτές, γιατί σίγουρα υπάρχουν σε ψυγεία και ντουλάπια αυτά τα προϊόντα έτοιμα για κατανάλωση.

Σταματά η πληρωμή των αποσπασμένων δασκάλων σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού...

Το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε αναστολή της λειτουργίας του ΣΑΕ στις ΗΠΑ.
Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Απόφαση για διακοπή της πληρωμής των χρημάτων που η ελληνική πολιτεία καταβάλλει (στο εξωτερικό) για τις πληρωμές των περίπου 2.000 Ελλήνων εκπαιδευτικών που είναι αποσπασμένοι σε ελληνικά στην πλειοψηφία της σχολεία, έλαβε η ελληνική κυβέρνηση. Η απόφαση αναμένεται να εφαρμοστεί από το Σεπτέμβριο αφήνοντας στους εκπαιδευτικούς και...
στα σχολεία που υπηρετούν δύο επιλογές: Είτε να επιστρέψουν στην Ελλάδα, είτε την πληρωμή των μισθών τους στο εξωτερικό να καταβάλλουν τα σχολεία τους.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Α) στην Συνόδο των υπουργών οικονομικών της Ε.Ε. (ECOFIN) στις Βρυξέλλες, την Κυριακή 9 Μαΐου 2010.
Η απόφαση αυτή ελήφθη στα πλαίσια των σκληρών μέτρων λιτότητας που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση και αναμένεται να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στα ελληνικά σχολεία της διασποράς, αλλά και σε σχολεία (όπως τα τσάρτερ στην Αμερική) τα οποία θα παρουσιάσουν τεράστια κενά στη διδασκαλία. Μάλιστα, καθώς δεν δίδονται και μεγάλα χρονικά περιθώρια για τις αναγκαίες προσαρμογές και εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη των κενών και την ανεύρεση πόρων, πολλά σχολεία, ιδίως σε ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζονται αποκλειστικά σε αποσπασμένους, ίσως υποχρεωθούν να μην λειτουργήσουν το Σεπτέμβριο.
Η Greek News είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, που πληροφορήθηκε την δραματική αυτή εξέλιξη όταν ήταν στην Κωνσταντινούπολη, άλλαξε αμέσως τα σχέδιά του και μετέβη στην Αθήνα, όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στις συνομιλίες του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ζήτησε από τον πρωθυπουργό να εξαιρεθούν από το μέτρο για φέτος, τουλάχιστον οι εκπαιδευτικοί που καλύπτουν την Αρχιεπισκοπική περιφέρεια Νέας Υόρκης. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν.
Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των Ελλήνων εκπαιδευτικών που είναι αποσπασμένοι στην Αμερική αγγίζει τους 200, με τους 70 περίπου να βρίσκονται στην Αρχιεπισκοπική περιφέρεια Νέας Υόρκης. Η ελληνική κυβέρνηση στη διάρκεια της απόσπασής τους καταβάλλει τους μισθούς τους στην Ελλάδα και επιπρόσθετο επίπεδο (ουσιαστικά δεύτερο μισθό) στην Αμερική. Πρόσφατα, χάρη σε προσπάθειες της βουλευτή Κάρολιν Μαλόνι, αυξήθηκε η διάρκεια της βίζας για την παραμονή τους στην Αμερική, από τα 3 στα 5 χρόνια.
Η εξέλιξη αυτή, ανεξαρτήτως του αν δοθεί παράταση ενός έτους για την εφαρμογή του μέτρου, στην περιφέρεια Νέας Υόρκης, ή και σε άλλες περιοχές, δημιουργεί νέα δεδομένα για το μέλλον των ελληνικών σχολείων στις ΗΠΑ. Πέραν του ότι η παρουσία έμπειρου και χωρίς κόστος για την Αρχιεπισκοπή και τις κοινότητες προσωπικού, οι αποσπασμένοι κάλυπταν τεράστια κενά σε ελληνόγλωσσους δασκάλους, που δεν θα υπήρχαν, αφού για πολλά χρόνια δεν λειτουργεί η Ακαδημία Αγίου Βασιλείου και το Ελληνικό Κολέγιο δεν έχει βγάλει ούτε ένα δάσκαλο στα χρόνια της λειτουργίας του.
Η Greek News με κύριο άρθρο της προ ημερών, με την ευκαιρία της πρόσκλησης εράνου για την κάλυψη του χρέους, που απηύθυνε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, εισηγήθηκε αντ’ αυτού η Ομογένεια να ανακουφίσει την Ελλάδα αναλαμβάνοντας να καλύπτει η ίδια τις πληρωμές των δασκάλων. Στην ίδια κατεύθυνση εισηγηθήκαμε και την ανάληψη από τις περιφέρειες των δαπανών λειτουργίας του ΣΑΕ (βλέπε ρεπορτάζ στη σελίδα 13).
Καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις μας έπιασαν για μια ακόμη φορά απροετοίμαστους, μία εναλλακτική λύση θα ήταν η δημιουργία ενός ταμείου παιδείας στην Ομογένεια, για τις πληρωμές των μισθών των δασκάλων στην Αμερική και στη συνέχεια συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση για τις αναγκαίες εγγυήσεις. Μία άλλη λύση θα ήταν την πληρωμή των μισθών των δασκάλων να αναλάβουν οι ίδιες οι κοινότητες, κάτι που ωστόσο θα επιφέρει πρόσθετα βάρη στα σχολεία και τα οικονομικά τους.
Ωστόσο, όπως μας είπε αποσπασμένος εκπαιδευτικός και γνώστης του θέματος, το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί, καθιστά αμφίβολο αν πλέον θα βρίσκονται εκπαιδευτικοί που θα είναι διατεθειμένοι να αφήσουν την Ελλάδα, χωρίς ισχυρές εγγυήσεις.

Από www.greeknewsonline.com και no-news.blog

ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΕΣ...


Λέτε να μας το ρίξουν, όταν θα είμαστε στην εξαθλίωση; Τι προτιμάτε; πείνα, ΔΝΤ και ολόκληρο Αιγαίο ή συγκυριαρχία π.χ. 70%-30% με την Τουρκία και να τρώτε με χρυσά κουτάλια από τη συνεκμετάλλευση; Εδώ σας θέλω, μάγκες;

ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;

Ανοίγει η υπόθεση της διαρροής θεμάτων του Ι.Β.

Για αδράνεια του υπουργείου Παιδείας κάνει λόγο η ΟΙΕΛΕ

Ανοίγει εκ νέου το θέμα της διαρροής θεμάτων στις περυσινές εξετάσεις του προγράμματος International Baccalaureate (I.B.). Είχε αποκαλυφθεί όταν συνελήφθη υποψήφιος να κατέχει θέματα που επρόκειτο να εξετασθούν. Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη, και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να ασκηθούν ποινικές διώξεις. Για το θέμα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) θα επιδώσει υπόμνημα σήμερα στην ηγεσία του υπ. Παιδείας. Ηδη, πάντως, οι φετινές εξετάσεις έχουν αρχίσει προ δεκαημέρου με την παρουσία στελεχών του International Baccalaureate Organisation (IBO).
«Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που τεκμηριώνουν εκτεταμένες παραβιάσεις της νομιμότητας αλλά και την αδράνεια του υπουργείου για τον πειθαρχικό έλεγχο των ενεχομένων», ανέφερε χθες, μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κ. Μιχάλης Κουρουτός. Το περυσινό σκάνδαλο στις εξετάσεις του I.B. ξέσπασε όταν μαθητής πιάστηκε με τα θέματα εξετάσεων στην τσάντα του μέσα στη Σχολή Ζηρίδη. Πληροφορίες έκαναν λόγο ότι παιδιά οικογενειών με ισχυρή οικονομική επιφάνεια, είχαν καταφέρει να πάρουν τα θέματα των εξετάσεων του I.B., δίνοντας 300.000 ευρώ για όλο το «πακέτο». Eπίσης, υπήρξαν πληροφορίες ότι οι πρώτοι που εξαγόρασαν τα θέματα τα μεταπώλησαν και σε άλλους μαθητές. Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη δικαστική έρευνα έχει προκύψει εμπλοκή μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών από περισσότερα του ενός σχολεία.
Το περυσινό σκάνδαλο οδήγησε τον IBO να στείλει τον περασμένο Φεβρουάριο στελέχη του στην Αθήνα τα οποία είχαν επαφές με τους διευθυντές των προγραμμάτων I.B. για να εφαρμοστούν νέοι κανόνες ασφαλείας. Οι εξετάσεις άρχισαν προ δεκαημέρου με τη συμμετοχή περίπου 600 παιδιών. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα I.B. απευθύνεται σε μαθητές 16 έως 19 ετών είναι ένα πλήρες, εντατικό διετές πρόγραμμα σπουδών. Οι κάτοχοί του στοχεύουν σε μια θέση σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Προγράμματα I.B. οργανώνονται σε 13 ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα.

Από την Καθημερινή

Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ...


Η Αλ. Παπαρήγα μιλώντας για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες επισήμανε τον κίνδυνο «να υπογραφεί συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας, που θα αναγνωρίζει γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και θα εκχωρεί κυριαρχικά και αμυντικά δικαιώματα της Ελλάδας».

ΒΟΥΛΗ ΜΕ 200 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ


Πως θα ήταν με 200 βουλευτές...
"Θα πρέπει να ακούσουμε τον κόσμο. Και στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών να μιλήσουμε για τη "Νέα Μεταπολίτευση". Να πούμε "ναι" σε μια Βουλή 200 βουλευτών"! Οσοι παρακολουθήσαμε την αιφνίδια πρόταση του κ. Αντ. Σαμαρά από τα θεωρεία του Κοινοβουλίου δεν θα ξεχάσουμε το ταυτόσημο ύφος έκπληξης στα πρόσωπα των... βουλευτών. Δεδομένου, μάλιστα, ότι αναμένεται να την επαναλάβει ως επίσημη θέση της Ν.Δ. στον κ. Γ. Παπανδρέου, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση του πρωθυπουργού, καθώς σε ανύποπτο χρόνο την είχε υιοθετήσει και εκείνος, στο πλαίσιο των «μεγάλων θεσμικών του αλλαγών».

από το TreloKouneli

ΣΚΑΝΔΑΛΟ-ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Πρόεδρος στοιχημάτισε 1 εκ. ευρώ στην ήττα της ομάδας του και κέρδισε 10 εκ. ευρώ!
Μια σημαντική αποκάλυψη έκανε στη "ΔΙΚΗ στο BLUE SKY" ο δημοσιογράφος Φέρρυ Μπατζόγλου.
Ανέδειξε έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία αναφέρεται σε 968 φυσικά πρόσωπα (σημαντικός αριθμός περιλαμβάνει αθλητικούς παράγοντες) που παρατύπως έστειλαν από τουλάχιστον 100.000 ευρώ ο καθένας σε Τράπεζα της Μαλαισίας.
Ένας από αυτούς, πρόεδρος ομάδας Β΄Εθνικής, έπαιξε 1 εκ. ευρώ στο στοίχημα εις βάρος της ομάδας του και κέρδισε 10 εκ.ευρώ!
Άλλος, γιος παράγοντα ομάδας της Superleague, στοιχημάτισε 1,6 εκ. ευρώ στην ήττα της ομάδας του και αποκόμισε 7 εκ. ευρώ!
Η έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος αφορά -πάντως- ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και όχι παράνομο στοιχηματισμό ή στήσιμο αγώνα.
Υπάρχει κανείς εισαγγελέας για αυτά τα δύο;

Από το diki.blog

H NEOΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ


Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, που αποτελεί το «κλειδί» για την πρόσβαση στις υψηλόβαθμες σχολές όλων των επιστημονικών πεδίων, αρχίζει την Παρασκευή 14/5 ο κύριος γύρος των πανελλαδικών εξετάσεων στις οποίες αναμένεται να πάρουν μέρος φέτος ελαφρά μικρότερος αριθμός υποψηφίων σε σχέση με πέρσι...
ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΘΕΝΤΩΝ
Κάτω από 90.000
Ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων, η κλιμάκωση και η ρύθμιση της βαθμολογικής βάσης εξακολουθούν να αποτελούν βασικά σημεία αναφοράς των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων και να απασχολούν όχι μόνο τους χιλιάδες υποψήφιους αλλά και την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων η οποία είναι αναγκασμένη να ισορροπήσει σ΄ ένα τεντωμένο σχοινί.

ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στο οποίο εξετάζονται 90.000 περίπου υποψήφιοι αποτελεί μάθημα – κλειδί για την πρόσβαση στις υψηλόβαθμες σχολές όλων των Επιστημονικών Πεδίων. Κι αυτό καθώς έχει δυο χαρακτηριστικά: πρώτον συγκεντρώνει πολύ μικρό αριθμό υποψηφίων στις υψηλές βαθμολογίες (περίπου 1% στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 και συνολικά περίπου ένας στους πέντε γράφει πάνω από 15). Δεύτερο γιατί είναι ένα μάθημα στο οποίο αφενός έχει τις περισσότερες αναβαθμολογήσεις (ένα στα τέσσερα γραπτά αναβαθμολογούνται) και αφετέρου ο υποψήφιος συνήθως πέφτει έξω στις βαθμολογικές του προσδοκίες.
Για την εξέταση στη Νεοελληνική Γλώσσα δίνεται στους μαθητές σε φωτοαντίγραφο απόσπασμα κειμένου (δοκιμιακού, λογοτεχνικού, άρθρου κτλ.) μιας έως δύο σελίδων από βιβλίο, εφημερίδα ή περιοδικό (ή κατασκευασμένο για το σκοπό της αξιολόγησης) που αναφέρεται σε κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά, επιστημονικά ή άλλα θέματα της καθημερινής ζωής και έχει νοηματική πληρότητα. Το κείμενο αυτό ανταποκρίνεται στην αντιληπτική ικανότητα των μαθητών και σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με θεματικούς κύκλους οικείους στους μαθητές από τη σχολική διδασκαλία
0ι μαθητές καλούνται :
α) Να δώσουν μια σύντομη περίληψη του κειμένου αυτού, της οποίας η έκταση καθορίζεται ανάλογα με την έκταση και το νόημα του κειμένου.
β) Να απαντήσουν σε ερωτήσεις, με τις οποίες ελέγχονται:
i. η κατανόηση του κειμένου (ιδεολογικά σημεία του κειμένου, επιχειρήματα συγγραφέα, προβλήματα που θέτει, κτλ)
ii. η οργάνωση του λόγου (διάρθρωση, δομή διαίρεση και τιτλοφόρηση ενοτήτων, συνοχή, ενότητα, συλλογιστική, κτλ)
iii. τα σημασιολογικά στοιχεία (σημασία λέξεων, συνώνυμα-αντώνυμα, κατασκευή φράσεων ή παραγράφων με ορισμένες λέξεις, αντικατάσταση λέξεων ή φράσεων κτλ.).
iv. η ικανότητά τους να αναγνωρίζουν τη λειτουργία των μορφοσυντακτικών δομών, καθώς και να χειρίζονται αυτές τις δομές, ανάλογα με τους επικοινωνιακούς στόχους του κειμένου.
γ) Να συντάξουν ένα κείμενο, ενταγμένο σε επικοινωνιακό πλαίσιο, με το οποίο κρίνουν ή σχολιάζουν κάποια σημεία του κειμένου ή αναπτύσσουν προσωπικές απόψεις, παίρνοντας αφορμή από το κείμενο. Η έκταση της ανάπτυξης αυτής καθορίζεται κατά προσέγγιση, χωρίς να υπερβαίνει τις 600 λέξεις.
Το πρώτο θέμα βαθμο­λογείται με 25 μονάδες, το δεύτερο θέμα βαθμολογείται με 35 μονάδες, οι οποίες κατανέμονται σε επιμέρους ερωτήσεις, ενώ το τρίτο θέμα βαθμολογείται με 40 μονάδες.
Τα μυστικά της Περίληψης
Σύμφωνα με τον Κώστα Αγγελάκο,Λέκτοραστο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η γραφή της περίληψηςκαθιστά απαραίτητη την άσκηση των μαθητών στην ανάγνωση του κειμένου. Με την πρώτη ανάγνωση οι μαθητές εντοπίζουν και καταγράφουν το νοηματικό κέντρο του κειμένου. Είναι σημαντικό να αφιερωθεί χρόνος στην προσέγγιση των «νοηματικών κέντρων» που εντόπισαν οι μαθητές. H δεύτερη ανάγνωση έχει στόχο την παρακολούθηση της σειράς εξέλιξης των γεγονότων-ιδεών στο κείμενο, παράγραφο προς παράγραφο. Στη συνέχεια, η επεξεργασία του κειμένου είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί με την τεχνική των πλαγιότιτλων.
Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι περίληψη είναι η συνοπτική απόδοση του περιεχομένου ενός κειμένου με ένα σύντομο κείμενο που αποδίδει τις βασικές ιδέες του αρχικού κειμένου χωρίς να αλλοιώνει το πνεύμα του συγγραφέα.
Το κυριότερο χαρακτηριστικό γνώρισμα της περίληψης είναι ότι περικλείει το κύριο στοιχείο και τις ιδέες του κειμένου μόνο και δεν είναι σχολιασμός. Δεν επιδιώκεται δηλαδή η εξήγηση, η ανάλυση ή η κριτική των σκέψεων και των ιδεών του συγγραφέα.
Η περίληψη είναι ένα νέο κείμενο, προσωπικό δημιούργημα του κάθε μαθητή. Αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι δεν πρέπει να μιμούνται το ύφος του συγγραφέα και να αποφεύγουν, όσο είναι δυνατόν, τη χρήση λέξεων ή φράσεων του κειμένου. Αν χρειαστεί να κάνουν κάτι τέτοιο με λέξεις κα φράσεις «κλειδιά» τότε πρέπει να χρησιμοποιούν εισαγωγικά. Το ύφος να έχει καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα.
Η ισόρροπη ανάπτυξη των βασικών ιδεών του κειμένου. Οι υποψήφιοι οφείλουν να διακρίνουν το ουσιώδες από το επουσιώδες και μέσα από την περίληψή τους να αναδεικνύουν τις βασικές ιδέες. Να μην περιλαμβάνουν πληροφορίες που δεν σχετίζονται άμεσα με το κύριο θέμα ούτε λεπτομέρειες, παραδείγματα και διευκρινήσεις που δεν είναι απαραίτητες.
Είναι προτιμότερο η περίληψη να γράφεται ως μία ενιαία παράγραφος. Ωστόσο, υπάρχει και η δυνατότητα να χωριστεί σε παραγράφους με βάση τη δομή και το νόημα του δοθέντος κειμένου, ιδιαίτερα αν η έκτασή της το επιτρέπει.
Έκθεση: οδηγίες για να... μη βγείτε εκτός θέματος
Τι αξιολογείται στην ανάπτυξη της Έκθεσης:
1. Ο μαθητής απαντά γραπτά σε ερωτήσεις που αφορούν ένα κείμενο και με τις οποίες:
α) επιδιώκεται να κατανοεί το περιεχόμενο ενός κειμένου, δηλαδή:
* να διακρίνει τους τρόπους πειθούς (επίκληση στη λογική, επίκληση στο συναίσθημα του δέκτη, επίκληση στην αυθεντία, επίκληση στο ήθος του πομπού)
* να διακρίνει τα μέσα πειθούς (επιχειρήματα, τεκμήρια)
* να διακρίνει το είδος της συλλογιστικής πορείας (παραγωγική - επαγωγική) που ακολουθείται σε ένα κείμενο
* να αξιολογεί τα μέσα πειθούς. Πιο συγκεκριμένα:
- να ελέγχει την αλήθεια, την εγκυρότητα και την ορθότητα ενός επιχειρήματος
- να ελέγχει την αξιοπιστία των τεκμηρίων
* να διακρίνει τους τρόπους και τα μέσα πειθούς
- στη διαφήμιση
- στον πολιτικό λόγο
- στον επιστημονικό λόγο
* να διακρίνει την πειθώ από την προπαγάνδα
* να διακρίνει τα είδη του δοκιμίου, προσέχοντας την οργάνωση/δομή (συνειρμική - λογική), τον σκοπό (απόδειξη μιας θέσης - ελεύθερος στοχασμός), τη σκοπιά (υποκειμενική - αντικειμενική), τη γλώσσα (ποιητική, αναφορική λειτουργία) κ.τλ.
* να διακρίνει ορισμένα χαρακτηριστικά του δοκιμίου, όπως ο υποκειμενισμός, ο αντιδιδακτισμός, ο κοινωνικός χαρακτήρας, ο εξομολογητικός τόνος κ.τλ.
* να εντοπίζει σε ένα δοκίμιο/άρθρο το θέμα, την άποψη του συγγραφέα, τα μέσα πειθούς που χρησιμοποιεί για να τεκμηριώσει την άποψή του, τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του προβλήματος κ.τλ.
* να διακρίνει το δοκίμιο από άλλα συγγενή είδη του λόγου, όπως το άρθρο, η επιφυλλίδα
β) επιδιώκεται να κατανοεί την οργάνωση ενός κειμένου, δηλαδή:
* να εντοπίζει τα βασικά μέρη (πρόλογο, κύριο μέρος, επίλογο) και τις νοηματικές ενότητες του κειμένου
* να επισημαίνει τους διάφορους τρόπους με τους οποίους οργανώνεται ο λόγος, π.χ. με αιτιολόγηση, με σύγκριση και αντίθεση, με ορισμό, με διαίρεση, με παράδειγμα κ.τλ.
* να σχολιάζει τη συνοχή του κειμένου (διαρθρωτικές λέξεις κ.τλ.)
* να χωρίζει το κείμενο σε παραγράφους, να δίνει πλαγιότιτλους σε παραγράφους/νοηματικές ενότητες, να διευθετεί τη συνοχή του κειμένου
γ) επιδιώκεται να διερευνά τη γλώσσα του κειμένου (λεξιλόγιο, στίξη, μορφοσυντακτικά φαινόμενα, γλωσσικές ποικιλίες, λειτουργίες της γλώσσας, ύφος κ.τλ.), δηλαδή:
* να εντοπίζει και να αιτιολογεί την επιλογή του πομπού
- στην ενεργητική ή παθητική φωνή
- στο ρηματικό πρόσωπο / τον χρόνο / την έγκλιση
- στον μακροπερίοδο ή όχι λόγο
- στην παράταξη ή στην υπόταξη
- στα ρηματικά ή ονοματικά σύνολα
- στην αναφορική ή στην ποιητική λειτουργία της γλώσσας
- στα σημεία της στίξης
- σε λόγιες ή λαϊκές λέξεις, σε ειδικό λεξιλόγιο, όρους κ.τλ.
* να διευθετεί τη στίξη, να διορθώνει την ορθογραφία του κειμένου
* να ερμηνεύει λέξεις, να αξιολογεί την ακρίβεια και τη σαφήνεια του λεξιλογίου
* να αντικαθιστά λέξεις του κειμένου με συνώνυμα, να βρίσκει αντώνυμα, να σχηματίζει φράσεις με ορισμένες λέξεις του κειμένου κ.τλ.
* να χωρίζει το κείμενο σε παραγράφους και να διευθετεί τη συνοχή του
* να χαρακτηρίζει το ύφος του κειμένου λαμβάνοντας υπόψη την επικοινωνιακή περίσταση (δέκτη, σκοπό, είδος λόγου κ.τλ.).
2. Ο μαθητής προχωρεί σε διάφορες γραπτές εργασίες με αφόρμηση το συγκεκριμένο κείμενο.
Επιδιώκεται ο μαθητής:
* να πυκνώνει ένα κείμενο, να κάνει την περίληψη του κειμένου, να δίνει έναν τίτλο στο κείμενο ή πλαγιότιτλους σε παραγράφους / νοηματικές ενότητες του κειμένου
* να οργανώνει το διάγραμμα του κειμένου
* να αναπτύσσει μια φράση, μια παράγραφο, ένα επιχείρημα του κειμένου
* να ανασκευάζει τα επιχειρήματα του κειμένου και να αναπτύσσει την αντίθετη άποψη
* να μετασχηματίζει ένα κείμενο π.χ. από ένα είδος λόγου σε ένα άλλο.

Ρεπορτάζ: Χρήστος Κάτσικας (από ΤΑ ΝΕΑ Οnline)

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ


Σε συλλαλητήριο την Τετάρτη 12 Μαΐου στις 18:00, στην πλατεία Κλαυθμώνος κατέληξαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Την ίδια μέρα τα προεδρεία των δυο συνομοσπονδιών θα εξετάσουν από κοινού τις παραπέρα κινητοποιήσεις.

ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ


Κάντε κλικ στην εικόνα.

Διαβάστε το, αξίζει.

Αλ. Κορωναίου: Τα ΜΜΕ νομιμοποιούν την αντίληψη για την κρίση
Τα πρώτα αποτελέσματα πανεπιστημιακής έρευνας, που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας, όμως με επαρκές υλικό, παρουσίασε η Αλεξάνδρα Κορωναίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο. Ασχολείται με την αποκωδικοποίηση των οπτικοακουστικών μηνυμάτων αναλύοντας τα κεντρικά δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης και τις εφημερίδες. Τα πρώτα συμπεράσματα:

1. Δραματοποίηση: Η οικονομική κρίση παρουσιάζεται ως φυσική καταστροφή, χωρίς όμως να αναλύονται οι βαθύτεροι λόγοι ούτε να ακούγονται τρόποι διεξόδου. Κυριαρχούν λεκτικές εκφράσεις, όπως: εφιαλτικό σενάριο, απελπιστική κατάσταση, δεν υπάρχει άλλος δρόμος, σκληρά μέτρα αλλά υπάρχουν και χειρότερα, είμαστε στο χείλος του γκρεμού.

2. Το κοινό ενοχοποιείται: Όλοι σχεδόν είναι υπεύθυνοι, είτε με την υιοθέτηση καταναλωτικών τρόπων ζωής, επειδή δανείστηκαν, επειδή φοροδιαφεύγουν, λαδώνουν, κ.λπ. Όσο μεταφέρεται η εικόνα μιας διεφθαρμένης κοινωνίας στο σύνολό της, χάνονται ή υποβαθμίζονται τα πραγματικά μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα.

3. Όλοι φταίμε το ίδιο: Ο μικρός φοροφυγάς, ο μικροπωλητής που δεν δίνει αποδείξεις και ο μεγάλος γιατρός του Κολωνακίου. Η συλλογική ενοχοποίηση «απαγορεύει» στον θυμό και την οργή να εκφραστούν με στόχο τους πραγματικούς υπεύθυνους, δημιουργώντας συναισθήματα αυτοαπόρριψης και αυτομομφής. Έτσι καθηλώνει τους πολίτες και οδηγεί αθόρυβα στην αποδοχή των μέτρων. Μόνο τα ΜΜΕ και οι άνθρωποί τους δεν εμφανίζονται ποτέ να εμπλέκονται σε σκάνδαλα, ύποπτες δραστηριότητες, φοροδιαφυγή κ.ά.

4. Έμφαση στο ατομικό, υποβάθμιση του συλλογικού: Οι συλλογικές αντιδράσεις (διαδηλώσεις, απεργίες) προβάλλονται συνήθως τελευταίες και εν συντομία. Αυτό σημαίνει ότι είναι ασήμαντες, δηλαδή μάταιες. Ακόμη και όταν προβάλλονται άνθρωποι που πλήττονται άσχημα από την κρίση, ένας έμπορος, ένας συνταξιούχος, μια άνεργη μητέρα, εμφανίζονται ως «ατομικές» περιπτώσεις, αποκομμένες από οποιαδήποτε αναφορά σε κοινωνικές ομάδες, τάξεις, συλλογικότητες. Οι «συλλογικότητες» εμφανίζονται με τη μορφή απρόσωπων αριθμών και στατιστικών: 1 εκατ. άνεργοι, 20% κάτω από το όριο της φτώχειας.

5. Το μοτίβο: Είμαστε όλοι υπαίτιοι, η αντιμετώπιση όμως είναι: α) υπόθεση των πολιτικών που χειρίζονται τα πράγματα και β) ατομική υπόθεση του καθενός να τα βγάλει πέρα όπως μπορεί. Οι συλλογικές μορφές αγώνα (διαδηλώσεις, απεργίες κ.λπ.) υποβαθμίζονται ως «άκαιρες», «υπερβολικές» ή/και «καταστροφικές» για τη χώρα.

6. Διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής: Οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται στο στόχαστρο και η λογική του «διαίρει και βασίλευε» εδραιώνει την κυριαρχία όχι των πολιτικών προσώπων (άλλωστε εύκολα γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι) αλλά των ίδιων των δημοσιογράφων και των μέσων. Μόνο αυτοί μένουν στο απυρόβλητο.

Προγράμματα αναδιάρθρωσης δανείων που έχουν χορηγήσει Τράπεζες, σε δημοσίους υπαλλήλους


ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Να στηρίξουν τους δημόσιους υπαλλήλους, τα εισοδήματα των οποίων πλήττονται από τα μέτρα Ευρώπης, ΔΝΤ και κυβέρνησης, αποαφάσισαν οι τράπεζες στην Ελλάδα, μέσω της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ)...
...Οι τράπεζες-μέλη της ΕΕΤ αποφάσισαν να διαμορφώσουν προγράμματα αναδιάρθρωσης δανείων που έχουν χορηγήσει σε δημοσίους υπαλλήλους, με στόχο την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και τη μείωση της μηνιαίας δόσης.
Η κάθε τράπεζα ξεχωριστά θα διαμορφώσει αμέσως τη δική της πολιτική και θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις.
Σκοπός της ενέργειας αυτής είναι να συνδράμουν οι Τράπεζες τους δημόσιους υπαλλήλους-πελάτες τους, για να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των δανείων τους.

Από το troktiko.blog