RSS

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

ΟΖΟΝ ΚΑΙ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ


Όζον και αιωρούμενα σωματίδια χτύπησαν «κόκκινο» και το 2009 στο λεκανοπέδιο, με βάση την ετήσια έκθεση για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα που υπέβαλε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος στην Κομισιόν...

Από τη νέα χρονιά μάλιστα, λόγω των αυστηρότερων ορίων που ισχύουν στην Ε.Ε., η πρωτεύουσα θα έχει πρόβλημα και με δύο άλλους ρύπους, το βενζόλιο και κυρίως το διοξείδιο του αζώτου, το οποίο και την προηγούμενη χρονιά παρουσίαζε υπερβάσεις της μέσης ετήσιας τιμής.

122 ημέρες!
Τα αιωρούμενα σωματίδια, που πέρυσι είχαν εμφανίσει ελαφρά μείωση σε σχέση με το 2008, έπληξαν περισσότερο την περιοχή της οδού Αριστοτέλους, όπου κατά μέσο όρο καταγράφηκαν υπερβάσεις ορίων κάθε τρεις ημέρες! Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι επί 122 ημέρες οι τιμές στον συγκεκριμένο ρύπο είχαν ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο, όταν αυτό δεν γίνεται αποδεκτό για περισσότερες από 35 ημέρες τον χρόνο. Σημειώνεται ότι για 36 ημέρες οι υψηλές τιμές αποδίδονται σε φυσικά φαινόμενα, κυρίως λόγω μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα. Ακολουθούν η Λυκόβρυση, με 86 ημέρες, το Μαρούσι (68 ημέρες), ο Πειραιάς (30 ημέρες), οι Θρακομακεδόνες και το Κορωπί (από 22 ημέρες η κάθε περιοχή) και η Αγία Παρασκευή (17 ημέρες). Ο συγκεκριμένος ρύπος στις αστικές περιοχές προέρχεται κυρίως από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα και τα μηχανάκια.
Οι μετρήσεις που έχουν κάνει χωριστές επιστημονικές ομάδες με επικεφαλής τους δύο καθηγητές αποκάλυψαν:
* Αύξηση της θνησιμότητας κατά 0,6% τις ημέρες που οι τιμές στα αιωρούμενα σωματίδα ανεβαίνουν μόλις κατά 10 μικρογραμμάρια. Σε πάσχοντες από καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα η αύξηση φθάνει το 0,8%. Αν η άνοδος της τιμής διατηρηθεί για 40 ημέρες, τότε η θνησιμότητα αυξάνει κατά 1,6%.
* Επιδεινώνεται και η νοσηρότητα, ιδιαίτερα στα παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών. Στην Ελλάδα, το 60% περιστατικών άσθματος αποδίδεται στη ρύπανση των εσωτερικών χώρων.
* Μετρήσεις που εκπονήθηκαν σε ευρωπαϊκή κλίμακα έδειξαν ότι αν η αέρια ρύπανση διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, το προσδόκιμο ζωής θα μειωθεί κατά 6 μήνες έως το 2020.

Σχολικές αίθουσες
* Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στο 75% των σχολικών αιθουσών που ελέγχθηκαν, διαμορφώθηκαν έως και τα 3.000 ppm, με όριο τα 700, που σημαίνει ότι οι τιμές τους είναι έως και σε τετραπλάσιες σε σχέση με τα επιτρεπτά όρια. Πάνω από τα θεσμοθετημένα όρια βρέθηκαν και οι συγκεντρώσεις οργανικών πτητικών ενώσεων. Στη συγκεκριμένη επιβάρυνση συμβάλλουν ακόμη και οι μαρκαδόροι! Οι επιπτώσεις από αυτές τις διαπιστώσεις είναι η αδυναμία συγκέντρωσης των μαθητών και η μείωση της μαθησιακής τους ικανότητας.

Σε νυχτερινά κέντρα
* Οι έρευνες που έγιναν σε 10 νυχτερινά κέντρα έδειξαν ότι τα αιωρούμενα σωματίδια φθάνουν και τα 1.600 μικρογραμμάρια, με όρια τα 40! Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο που παραμένει σε ένα μπαρ για μερικές ώρες επιβαρύνει τον οργανισμό του σαν να έχει καπνίσει 100 τσιγάρα, ακόμη και αν δεν είναι καπνιστής!

Σε 17 χειρουργεία
* Οι μετρήσεις σε 17 χειρουργεία νοσοκομείων στην Αττική έδειξαν υψηλά επίπεδα οργανικών πτητικών ενώσεων, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια της τοξικής έκθεσης. Μάλιστα οι υψηλότερες τιμές εντοπίστηκαν σε αίθουσα του Νοσοκομείου Παίδων.
Μεγάλη συμβολή στην ποιότητα του εσωτερικού αέρα στα κτίρια έχουν τα χρώματα βαφής και τα υλικά καθαριότητας που πωλούνται από πολυκαταστήματα χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές. Σε πολλές χώρες της Ε.Ε. τα συγκεκριμένα προϊόντα συνοδεύονται από ειδικά σήματα ποιότητας, ενώ ειδικά στη Γαλλία από 1/1/2010 για να δοθεί άδεια κυκλοφορίας πρέπει να έχουν ελεγχθεί οι επιπτώσεις τους επί 28 ημέρες.

(από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου