RSS

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ


Οι αναρτήσεις για το ασφαλιστικό είναι καθημερινές πλέον σαν το χάπι της πίεσης. Διαβάστε παρακάτω από το Βήμα της Κυριακής τις ανατροπές που προβλέπει το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το απόγευμα το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να πάρει, αμέσως μετά, το δρόμο για ψήφισή του από τη Βουλή.
Με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων θα συνταξιοδοτηθούν οι νέοι ασφαλισμένοι, αυτοί που θα αρχίσουν να εισέρχονται στην αγορά εργασίας από 1ης Ιανουαρίου 2015 και έπειτα.
Ωστόσο το νέο σύστημα θα αφορά και τους ήδη ασφαλισμένους με τον εξής τρόπο: Θα ξεκινήσει σταδιακά να εφαρμόζεται από το 2015. Όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά την ημερομηνία αυτή, η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με «μεικτό σύστημα», κατά το ήμισυ με το παλαιό σύστημα και κατά το υπόλοιπο με το νέο. Δηλαδή, από τα δέκα έτη που λαμβάνονται ως βάση υπολογισμού, τα μισά θα αφορούν το παλαιό σύστημα και τα άλλα μισά τους νέους συντελεστές. Σταδιακά θα αυξάνονται τα χρόνια που θα υπολογίζονται με τον νέο τρόπο, έτσι ώστε ως το 2030 η εφαρμογή του νέου συστήματος να έχει ολοκληρωθεί.

Οι 8 μεγάλες αλλαγές

1. Αυξάνονται από 37 σε 40 τα έτη ασφάλισης για την παροχή πλήρους σύνταξης.
2. Από τον Αύγουστο επιβάλλεται εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.
3. Συγχωνεύονται σε τρία τα υφιστάμενα Ταμεία (ΙΚΑ,ΟΑΕΕ,ΟΓΑ).
4. Μειώνεται το ανώτατο όριο των συντάξεων.
5. Μετά το 2015 καμία πρόωρη σύνταξη δεν θα λαμβάνεται σε ηλικία κάτω των 60 ετών.
6. Μειώνεται κατά 6% ετησίως η σύνταξη όσων αποχωρούν μεταξύ 60 και 65 ετών.
7. Αναθεωρείται ο κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
8. Εισάγονται αυστηρότεροι όροι για τις συντάξεις αναπηρίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου