RSS

Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2011

Μετατροπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα-Μεσσήνη σε «πράσινη γραμμή»


Πρόταση για «πράσινη» σιδηροδρομική γραμμή στην Πελοπόννησο

Πρόταση για μετατροπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα-Μεσσήνη σε «πράσινη γραμμή» κατέθεσε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Η νέες γραμμές θα αποτελέσουν τουριστικό προϊόν και υποστηρίζεται ότι θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των περιοχών τις οποίες διασχίζουν.

Ο Γιώργος Καραμπάτος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, πρότεινε με επιστολή του στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη τη δημιουργία «πράσινης σιδηροδρομικής γραμμής» στην Πελοπόννησο.

Ο κ. Καραμπάτσος κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για τη μετατροπή του τμήματος Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα-Μεσσήνη σε “πράσινη γραμμή”. Επεσήμανε ότι η σύνδεση πρέπει να γίνει με τα παλιά παραδοσιακά βαγόνια, αφού εκσυγχρονιστούν εσωτερικά για να εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες.

Στην πρόταση περιλαμβάνεται η συντήρηση των παλιών σταθμών και η
μετατροπή τους σε αναψυκτήρια, χώρους έκθεσης και πώλησης τοπικών προϊόντων ή χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων για να λειτουργούν ως σημεία τουριστικής και πολιτιστικής πληροφόρησης.

Προτείνει επίσης την παραχώρηση των σταθμών στα τοπικά Επιμελητήρια, τα οποία θα αναλάβουν τη σύνταξη πρότασης στο ΕΣΠΑ σχετικά με τη διαμόρφωση των χώρων και τη διατήρηση της παραδοσιακής μορφής και των απαραίτητων υποδομών του κάθε σταθμού. Στόχος είναι η προώθηση των τοπικών προϊόντων και του τουρισμού, όπως και η εξασφάλιση εσόδων για τη βιωσιμότητα της προσπάθειας.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμπάτσο: «Η “πράσινη γραμμή” από μόνη της θα αποτελεί ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο τουριστικό προϊόν. Η γραμμή αυτή είναι κατάλληλη για μια τέτοια θεματική ανάπτυξη, δεδομένου ότι διέρχεται από περιοχές με πλούσιο και αξιόλογο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και από πολλά χωριά». Μάλιστα κάνει προτάσεις για την οργάνωση του μάρκετινγκ της “πράσινης” γραμμής με εκστρατεία, στοχευμένη σε εναλλακτική τουριστική πελατεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σχετικά με τη σιδηροδρομική σύνδεση Πάτρα-Κυπαρισσία-Καλαμάτα ο κ. Καραμπάτσος αναφέρει ότι θα παρουσιαστεί μελέτη με θέμα «Σύνδεση της Καλαμάτας με τη Λιβύη και την Αλεξάνδρεια» τον ερχόμενο Φεβρουάριο, μία προοπτική «στρατηγικής σημασίας για το μέλλον των συνδυασμένων μεταφορών και την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας».
tvxs.gr

«1821 - Η γέννηση ενός Έθνους»

Έρχεται το... "1821" στον ΣΚΑΪ
Με φόντο το Ναύπλιο θα προχωρήσει ο ΣΚΑΪ στην παρουσίαση της νέας του πολυσυζητημένης σειράς «1821 - Η γέννηση ενός Έθνους», που θα κάνει πρεμιέρα στις 25 Ιανουαρίου.Η ιστορία της ελληνικής επανάστασης και της δημιουργίας του ελληνικού κράτους, «ζωντανεύει» για πρώτη φορά μέσα από την ελληνική τηλεόραση και οκτώ επεισόδια που «κοιτάνε» πίσω από το μύθο για να εστιάσουν στα πραγματικά γεγονότα. Σε ρόλο παρουσιαστή, ο Πέτρος Τατσόπουλος, ενώ στην άρτια απόδοση των γεγονότων συνέβαλαν με τις γνώσεις της επιστημοσύνη τους, οι ιστορικοί Θάνος Βερέμης και Ιάκωβος Μιχαηλίδης. Επίσης, στα 8 αυτά επεισόδια ο τηλεθεατής θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει συνεντεύξεις διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ιστορικών, που επιχειρούν να αναλύσουν με τρόπο απλό, το κορυφαίο γεγονός της σύγχρονης ιστορίας μας. H διαφορετική αυτή σειρά ντοκιμαντέρ, αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη παραγωγή, στην οποία έχει εμπλακεί ο σταθμός, μέχρι σήμερα, και σε εκτέλεση της "Anemon Productions". Σημειώνεται, ότι αντίστοιχα ενδιαφέροντα ήταν τα στοιχεία που προέκυψαν από τις πωλήσεις του ομώνυμου βιβλίου που προηγήθηκαν της σειράς.
golema.gr

Πίσω απ’ αυτά προωθούνται επικίνδυνες συμφωνίες σε βάρος των λαών, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ειδικότερα στο Αιγαίο

TO KKE ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ο λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού περί νέας ειρηνικής εποχής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ούτε από τις δήθεν τολμηρές αναφορές του στις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Πίσω απ’ αυτά προωθούνται επικίνδυνες συμφωνίες σε βάρος των λαών, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ειδικότερα στο Αιγαίο. Πρόκειται για την «εταιρική συμμαχία», στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης μέσω και της μυστικής διπλωματίας, υπό την επίβλεψη των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Ο στόχος είναι η ικανοποίηση συμφερόντων της ελληνικής και τουρκικής πλουτοκρατίας.
Σε αυτό συνηγορούν οι εξελίξεις που αφορούν στον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, οι διευθετήσεις που περιλαμβάνει η νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ και η εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας. Ακόμα: Οι μυστικές ελληνοτουρκικές συζητήσεις για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας. Η επιδίωξη συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στο Αιγαίο από μονοπώλια της Ελλάδας, της Τουρκίας, των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ. Το μοίρασμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), που γίνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα, χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να έχει προσδιορίσει την ελληνική ΑΟΖ.

Ο λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες, ούτε να αιφνιδιαστεί από την προπαγάνδα και τα εκβιαστικά διλήμματα που θα του θέσουν η κυβέρνηση και τα Μέσα που υπηρετούν τη πλουτοκρατία. Οι κοινές μπίζνες των αστικών τάξεων Ελλάδας – Τουρκίας σε καμία περίπτωση δεν οδηγούν στην ανάπτυξη της φιλίας μεταξύ των δυο λαών. Αντίθετα, την υπονομεύουν και τη ναρκοθετούν, γιατί εντάσσουν ακόμα πιο βαθιά τις σχέσεις των δύο χωρών στους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που διαπλέκονται στην περιοχή μας. Η αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου προς όφελος των μονοπωλίων θα σημαίνει για τους λαούς κλιμάκωση των βάρβαρων μέτρων κατά των δικαιωμάτων τους.

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα έχουν και χρέος και τη δύναμη να αντιταχθούν και να εμποδίσουν την υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδιασμών για την παραχώρηση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου στα μονοπώλια και την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η λαϊκή συμμαχία για λαϊκή εξουσία και οικονομία αποδεικνύεται μονόδρομος για να υπάρχει αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας προς όφελος του λαού, αλλά και για τη διασφάλιση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων και της ειρήνης.

Η ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας κατά της εξουσίας των μονοπωλίων, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, είναι ο μόνος δρόμος για να δυναμώσει η φιλία των λαών, για σταθερά σύνορα, για ειρήνη και ισότιμη συνεργασία, για να καθορίσουν προς όφελός τους τις εξελίξεις.

ΑΘΗΝΑ 7/1/2011 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ...

Στο τραπέζι πέφτει σχέδιο για μεταφορά δημοσίων υπηρεσιών και υπουργείων εκτός του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας στα όρια του νομού. Προκειμένου να απεμπλακεί η Αθήνα από το θέμα των διαδηλώσεων, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν την ιδέα να μεταφέρουν όλα τα υπουργεία στα όρια του νομού Αττικής.
Η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να έχει και οικονομικά οφέλη, καθώς οι τιμές της γης στο κέντρο και την περιφέρεια δεν μπορούν να συγκριθούν. Ο Γ. Παπανδρέου είναι απολύτως θετικός σε αυτό το ενδεχόμενο, καθώς στο παρελθόν και ο ίδιος έχει επισημάνει την ανάγκη συγκέντρωσης όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών.
Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις στο συγκεκριμένο θέμα θα ληφθούν στο πλαίσιο της συζήτησης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η συγκεκριμένη παρέμβαση θα συνδυαστεί και με αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας, καθώς στις δημόσιες υπηρεσίες θα επεκταθεί και το απόγευμα, ενώ όλα τα σχολεία θα γίνουν ολοήμερα.
Το μισθολόγιο
Καθοριστικής σημασίας για την έκβαση της αναμέτρησης με την κρίση θα είναι η παρέμβαση της κυβέρνησης στο μισθολόγιο του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Γιατί, όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικά στελέχη, «δεν είναι δυνατόν ο πιλότος των F-16 και ο γιατρός να λαμβάνουν 2.500 ευρώ αμοιβή, μετά από αρκετά χρόνια υπηρεσίας, και ο κλητήρας στο υπουργείο Οικονομικών ή η τηλεφωνήτρια στον ΟΠΑΠ να ''καθαρίζουν'' 80.000 ευρώ τον χρόνο»!
Εξ ου και η επιστολή του υπουργού Οικονομικών στις διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ να προσαρμόσουν τις αμοιβές του προσωπικού τους με «πιλότο» την παρέμβαση της κυβέρνησης σε όσες ελέγχει η ίδια.
Θέμα χρόνου είναι να ανακοινωθεί και ο διάλογος του Γ. Ραγκούση με την ΑΔΕΔΥ για το πολυαναμενόμενο νέο και ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που θα συνδυαστεί με τον λεγόμενο «Καλλικράτη» στο κράτος, δηλαδή τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις υπηρεσιών.
fimotro

Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011

Δεν πρόλαβε να αναλάβει τη θέση του Δημάρχου και άρχισαν τα δύσκολα.Άρχισαν τα προβλήματα για τον Γκλέτσο..
Δεν πρόλαβε να αναλάβει τη θέση του Δημάρχου και άρχισαν τα δύσκολα. «Σκούρα» τα βρήκε με το "καλημέρα" της θητείας του και του νέου έτους ο νέος δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος.
Ο πρώην ηθοποιός έλαβε όχι και τόσο καλό πρωτοχρονιάτικο δώρο καθώς παρατηρήθηκε μεγάλη διαρροή στον συνδυασμό του και δε συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία για την ανάδειξη προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.
Ο Απόστολος Γκλέτσος είδε και στις 3 ψηφοφορίες τον προτεινόμενο του, κ. Βέττα, να μην κατορθώνει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία και πλέον περιμένει την επόμενη Κυριακή για τη νέα συνεδρίαση.trelokouneli

Άρχισε η μετακόμιση στη Συγγρού


Η ΝΔ δεν... μένει πια Ρηγίλλης
Η ΝΔ αποχαιρετά τη Ρηγίλλης. Ήδη στο νέο κτήριο στην Συγγρού έχουν μεταφερθεί κάποιες γραμματείες και μέχρι 15 Ιανουαρίου θα έχει μεταφερθεί και ο κεντρικός μηχανισμός. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται οι εργασίες στον τρίτο όροφο όπου θα βρίσκεται το γραφείο του προέδρου, των αντιπροέδρων και το γραφείο τύπου...
newsbeast

ΚΟΜΜΕΝΑ ΠΙΑ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ...

Τέρμα τα αγγλικά στη Γερμανία
Η Γερμανία αγρίεψε για τα καλά. Πάνε οριστικά οι εποχές που εξαιτίας των ενοχικών της συνδρόμων, το έπαιζε καλή με όλους. Και πιο ειδικά με τους Αγγλο-αμερικανούς. Σήμερα, εκτός από τη κυριαρχία της στην ΕΕ, και το ότι το παίζει (επειδή μάλλον είναι) αφεντικό στην ευρωζώνη, βλέπουμε να αναδύεται και μια, δειλή αρχικά, επιστροφή στον περίφημο γερμανικό σωβινισμό που επί δεκαετίες αποτελούσε ταμπού. Η Γερμανία πάνω απ’ όλα, κλπ.

Έτσι, ο υπουργός συγκοινωνιών της χώρας Thomas Ramsauer, σε αντίθεση με τον Έλληνα ομόλογό του κο Ρέππα, που ασχολείται με πολύ σοβαρότερα ζητήματα(!), αποφάσισε πως στο εξής θα πρέπει να σταματήσει η εισβολή των αγγλικών λέξεων και όρων στη γερμανική κουλτούρα. Για αυτό και ήδη άρχισε την αντικατάσταση των αγγλικών λέξεων και φράσεων, που χρησιμοποιούνταν από τις υπηρεσίες των οποίων προϊσταται, με γνήσια γερμανικά.

Για παράδειγμα, αντί για τη λέξη Ticket, θα χρησιμοποιείται πλέον η λέξη Fahrscheinen, κ.ο.κ. Μάλιστα θα σταματήσει και η χρήση της λέξης stop στις οδικές πινακίδες.

Όπως ισχυρίζεται ο Ramsauer, έχει δεχτεί πολλά αιτήματα από ψηφοφόρους, οι οποίοι θέλουν την οριστική απομάκρυνση της αγγλικής από τη Γερμανία.
antinews

ΜΗΠΩΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ;

Πέντε εχθρικά battleships πλησιάζουν τη Γη, γράφει η Pravda!
Πέντε αστρικά battleships εκ των οποίων το ένα έχει μήκος 242 χλμ και άλλα δύο πάνω από 200 χλμ., σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της ρωσικής εφημερίδας «Pravda» έχουν εντοπιστεί από τη ΝΑSA και θα αφιχθούν στη Γη το 2012 με καθόλου φιλικές διαθέσεις. Ήδη υπολογίζεται ότι βρίσκονται πίσω από την τροχιά του Πλούτωνα και υπάρχει στο παρασκήνιο διεθνής καυγάς γιατί δεν έχει ενημερωθεί ο κόσμος στη Γη! Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το εξωγήινο σμήνος έχει ήδη εντοπιστεί από τη NASA μέσω του προγράμματος HAARP που μελετά το Βόρειο Σέλας στην Αλάσκα!

Οι μόνοι που αντιδρούν, σύμφωνα με την «Pravda», είναι οι Κινέζοι, που ευθέως κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι αποκρύπτουν όσα στοιχεία διαθέτουν για την ύπαρξη εξωγήινων και τις επισκέψεις τους στη Γη.

Η «Pravda» σημειώνει ότι «καλά πληροφορημένες πηγές από το ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό και διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό πρόγραμμα για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) επιβεβαιώνουν την ύπαρξη τους» προσθέτοντας επιπλέον ότι τα τρία από αυτά θα γίνουν θεατά και από οπτικά τηλεσκόπια όταν θα πλησιάζουν τον πλανήτη Άρη!

Όσο για το «πότε» θα συμβεί το κακό, η άφιξη των «ξένων» εικάζεται ότι θα συμπέσει απόλυτα με την ημερομηνία που οι Μάγια είχαν προφητεύσει ως τη μέρα συντέλειας του κόσμου, και πιο συγκεκριμένα στις 21 Δεκεμβρίου του 2012!

Ας ελπίσουμε ότι αυτό το ρεπορτάζ είναι απόλυτα ανακριβές...
defencenet

1,50 ευρώ και 1,30 ευρώ τα εισιτήρια από 1 Φεβρουαρίου

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Από την 1η Φεβρουαρίου έρχονται αυξήσεις πάνω από 40% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, ενώ η επιβάρυνση στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών θα είναι τουλάχιστον 30%. Από την Πρωτοχρονιά ισχύουν ήδη αυξήσεις έως και 80% στα εισιτήρια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, προβλέπει κατάργηση του ενιαίου εισιτηρίου και καθιέρωση τουλάχιστον δύο νέων τύπων εισιτηρίων, ένα για τα μέσα σταθερής τροχιάς (ηλεκτρικός, μετρό, τραμ) και ένα για λεωφορεία και τρόλεϊ.

Στην πρώτη περίπτωση η τιμή αναμένεται να φτάσει έως και το

Κυριακή, 2 Ιανουαρίου 2011

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΜΑΘΗΜΑ

Η στρατηγική της χειραγώγησης και ο βαθύς ύπνος των χειραγωγημένων
Ο Αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκυ συνέταξε μία λίστα με τις 10 στρατηγικές χειραγώγησης από τα ΜΜΕ.

1. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ Το θεμελιώδες στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου είναι η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής που έγκειται στην εκτροπή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και τις αποφασισμένες από τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ αλλαγές μέσω της τεχνικής του κατακλυσμού συνεχόμενων αντιπερισπασμών και ασήμαντων πληροφοριών. Η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής ....
είναι επίσης απαραίτητη για να μην επιτρέψει στο κοινό να ενδιαφερθεί για απαραίτητες γνώσεις στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της ψυχολογίας, της νευροβιολογίας και της κυβερνητικής. «Διατηρήστε την προσοχή του κοινού αποσπασμένη, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμάλωτη θεμάτων που δεν έχουν καμία σημασία. Διατηρήστε το κοινό απασχολημένο, τόσο πολύ ώστε να μην έχει καθόλου χρόνο για να σκεφτεί – πίσω στο αγρόκτημα, όπως τα υπόλοιπα ζώα» (απόσπασμα από το κείμενο: Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).

2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΛΥΣΕΩΝ

Αυτή η μέθοδος καλείται επίσης «πρόβλημα-αντίδραση-λύση». Δημιουργείται ένα πρόβλημα, μια προβλεφθείσα «κατάσταση» για να υπάρξει μια κάποια αντίδραση από τον κόσμο, με σκοπό αυτός ο ίδιος να ορίσει τα μέτρα που η εξουσία θέλει να τον κάνει να δεχτεί. Για παράδειγμα: Αφήνεται να ξεδιπλωθεί και να ενταθεί η αστική βία ή οργανώνονται αιματηρές επιθέσεις που αποσκοπούν στο να απαιτήσει ο κόσμος νόμους ασφαλείας και πολιτικές εις βάρος της ελευθερίας. Ή ακόμα: Δημιουργούν μία οικονομική κρίση ώστε να γίνει αποδεκτή ως αναγκαίο κακό η υποχώρηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών.

3. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Για να γίνουν αποδεκτά τα διάφορα απαράδεκτα μέτρα, αρκεί η σταδιακή εφαρμογή τους, λίγο λίγο, επί συναπτά έτη. Κατά αυτόν τον τρόπο επιβλήθηκαν τις δεκαετίες του ΄80 και ΄90 οι δραστικά νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες (νεοφιλελευθερισμός): ανύπαρκτο κράτος, ιδιωτικοποιήσεις, ανασφάλεια, ελαστικότητα, μαζική ανεργία, μισθοί που δεν εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, τόσες αλλαγές που θα είχαν προκαλέσει επανάσταση αν είχαν εφαρμοστεί μονομιάς.

4. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ

Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αποδεκτή μια αντιλαϊκή απόφαση είναι να την παρουσιάσουν ως «επώδυνη και αναγκαία», εξασφαλίζοντας τη συγκατάβαση του λαού τη δεδομένη χρονική στιγμή και εφαρμόζοντάς τη στο μέλλον. Είναι πιο εύκολο να γίνει αποδεκτή μια μελλοντική θυσία απ’ ό,τι μία άμεση. Κατά πρώτον επειδή η προσπάθεια δεν καταβάλλεται άμεσα και κατά δεύτερον επειδή το κοινό, η μάζα, πάντα έχει την τάση να ελπίζει αφελώς ότι «τα πράγματα θα φτιάξουν στο μέλλον» και ότι οι απαιτούμενες θυσίες θα αποφευχθούν. Αυτό δίνει περισσότερο χρόνο στο κοινό να συνηθίσει στην ιδέα των αλλαγών και να τις αποδεχτεί με παραίτηση όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου.

5. ΑΠΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η πλειονότητα των διαφημίσεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό χρησιμοποιούν λόγο, επιχειρήματα, προσωπικότητες και τόνο της φωνής, όλα ιδιαίτερα παιδικά, πολλές φορές στα όρια της αδυναμίας, σαν ο θεατής να ήταν μικρό παιδάκι ή διανοητικά υστερημένος.Όσο περισσότερο θέλουν να εξαπατήσουν το θεατή τόσο πιο πολύ υιοθετούν έναν παιδικό τόνο. Γιατί; «Αν κάποιος απευθύνεται σε ένα άτομο σαν αυτό να ήταν 12 χρονών ή και μικρότερο, αυτό λόγω της υποβολής είναι πολύ πιθανό να τείνει σε μια απάντηση ή αντίδραση απογυμνωμένη από κάθε κριτική σκέψη, όπως αυτή ενός μικρού παιδιού» (βλ. Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).

6. ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ

Η χρήση του συναισθήματος είναι μια κλασική τεχνική προκειμένου να επιτευχθεί βραχυκύκλωμα στη λογική ανάλυση και στην κριτική σκέψη των ατόμων. Από την άλλη, η χρήση των συναισθημάτων ανοίγει την πόρτα για την πρόσβαση στο ασυνείδητο και την εμφύτευση ιδεών, επιθυμιών, φόβων, καταναγκασμών ή την προτροπή για ορισμένες συμπεριφορές.

7. Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ

Κάντε το κοινό να είναι ανήμπορο να κατανοήσει τις μεθόδους και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και τη σκλαβιά του… «Η ποιότητα της εκπαίδευσης που δίνεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις πρέπει να είναι η φτωχότερη και μετριότερη δυνατή, έτσι ώστε το χάσμα της άγνοιας μεταξύ των κατώτερων και των ανώτερων κοινωνικών τάξεων να είναι και να παραμένει αδύνατον να γεφυρωθεί» (βλ. Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).

8. ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ

Προωθήστε στο κοινό την ιδέα ότι είναι της μόδας να είσαι ηλίθιος, χυδαίος και αμόρφωτος…

9. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΝΟΧΗΣ

Κάντε τα άτομα να πιστέψουν ότι αυτά και μόνον αυτά είναι ένοχα για την κακοτυχία τους, εξαιτίας της ανεπάρκειας της νοημοσύνης τους, των ικανοτήτων ή των προσπαθειών τους.Έτσι, τα άτομα αντί να εξεγείρονται ενάντια στο οικονομικό σύστημα, υποτιμούν τους εαυτούς τους και νιώθουν ενοχές, κάτι που δημιουργεί μια γενικευμένη κατάσταση κατάθλιψης, της οποίας απόρροια είναι η αναστολή της δράσης… Και χωρίς δράση, δεν υπάρχει επανάσταση.

10. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠ’ Ο,ΤΙ ΑΥΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ

Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, η ταχεία πρόοδος της επιστήμης έχει δημιουργήσει ένα αυξανόμενο κενό μεταξύ των γνώσεων του κοινού και εκείνων που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι κυρίαρχες ελίτ. Χάρη στη βιολογία, στη νευροβιολογία και στην εφαρμοσμένη ψυχολογία, το σύστημα έχει επιτύχει μια εξελιγμένη κατανόηση των ανθρώπων, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Το σύστημα έχει καταφέρει να γνωρίζει καλύτερα τον «μέσο άνθρωπο» απ’ ό,τι αυτός γνωρίζει τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το σύστημα ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο και μεγάλη εξουσία πάνω στα άτομα, μεγαλύτερη από αυτήν που τα ίδια ασκούν στους εαυτούς τους.
από indymedia
πηγές http://www.institutojoaogoulart.org.br
http://www.kaosenlared.net

ΦΥΓΑΜΕ ΓΙΑ ΒΟΛΙΒΙΑ...


Αυξήσεις μισθών κατά 20% στη σοσιαλιστική Βολιβία

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων, περιλαμβανομένης της αύξησης των μισθών κατά 20% για τους αστυνομικούς, το στρατό, τους εργαζόμενους στους τομείς της υγείας και της παιδείας το 2011, για να αντισταθμιστεί η μεγάλη αύξηση της τιμής των καυσίμων, που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες στη χώρα των Άνδεων.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, μετά τις διαδηλώσεις και τις απεργίες στον τομέα των συγκοινωνιών στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, ο Μοράλες αναφέρθηκε στα μέτρα

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης την δημιουργία ενός ταμείου στήριξης των αγροτών, ειδικά των φτωχότερων, μια επένδυση 300.000 δολαρίων σε νέες υποδομές υδροδότησης ως τον Ιούλιο, και κρατικές παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της επάρκειας βασικών διατροφικών ειδών όπως το καλαμπόκι.
newsbeast

Οδηγός για τους ασφαλισμένους σε ότι αφορά τα πλασματικά χρόνια. Δυνατότητα που υπάρχει να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα βάσει του νέου Ασφαλιστικού νόμου

ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Οδηγός για τους ασφαλισμένους σε ότι αφορά τα πλασματικά χρόνια, δηλαδή τη δυνατότητα που υπάρχει να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα βάσει του νέου Ασφαλιστικού Νόμου

Οδηγό για τους ασφαλισμένους σε ότι αφορά τα πλασματικά χρόνια, δηλαδή τη δυνατότητα που υπάρχει να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα βάσει του νέου Ασφαλιστικού Νόμου εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, μαζί με σχετική εγκύκλιο η οποία στάλθηκε στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι η ισχύς των διατάξεων της παρ.18 του άρθρου 10 του ν. 3863/2010 αρχίζει την 1.1.2011 και αφορά τους ασφαλισμένους που συγκεντρώνουν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις : α) θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατ' αποκλειστικότητα από 1.1.2011 και εφεξής και β) έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη ασφάλισης.

Επομένως οι διατάξεις του άρθρου 40 και της παρ.12 του άρθρου 47 του ν. 2084/92 εφαρμόζονται μέχρι 31.12.2010 και αφορούν όλους όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31.12.2010, ανεξάρτητα αν ασκήσουν το δικαίωμα αυτό μέχρι 31.12.2010 ή από 1.1.2011 και εφεξής .

Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις επαναπροσδιορίζονται οι χρόνοι που μπορούν να προσμετρηθούν ή να αναγνωρισθούν με εξαγορά τόσο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή για προσαύξηση του ποσού αυτής.

Επιπλέον καθορίζεται η κλιμάκωση του χρόνου τον οποίο μπορεί να προσμετρήσει ή να αναγνωρίσει κάθε ασφαλισμένος ανάλογα με το χρόνο συνταξιοδότησής του ως εξής:

α) μέχρι 4 χρόνια, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2011,

β) μέχρι 5 χρόνια, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2012

γ) μέχρι 6 χρόνια, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2013 και

δ) μέχρι 7 χρόνια, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2014 και εφεξής.
1. Συγκεκριμένα, με τις κοινοποιούμενες διατάξεις είναι πλέον δυνατή:

α) Η προσμέτρηση χρόνου επιδότησης λόγω ασθένειας και ανεργίας.

Θα μπορούν να συνυπολογισθούν 600 ημέρες επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας - 300 για κάθε αιτία - (αντί των 400 ημερών κατά την τελευταία πριν τη συνταξιοδότηση δεκαετία, όπως προβλέπεται σήμερα με το ν. 2084/92), ανεξάρτητα από το χρόνο που έλαβε χώρα η ανεργία ή επήλθε η ασθένεια.

β) Η αναγνώριση του χρόνου σπουδών:

βα) σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου και

ββ) σε μέσες επαγγελματικές σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές που έχουν αναγνωρισθεί από το κράτος, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας. Οι σχολές αυτές θα σας γνωστοποιηθούν εγκαίρως μετά από σχετική αλληλογραφία του Υπουργείου μας με τα συναρμόδια Υπουργεία.

Ο χρόνος που θα αναγνωρίζεται θα είναι ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατά το χρόνο της αποφοίτησης.

Είναι ευνόητο ότι, αν κατά το χρόνο φοίτησης στις αναφερόμενες σχολές έχει χωριστή ασφάλιση σε οποιονδήποτε ομοειδή φορέα ασφάλισης, δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος.

Δεδομένου, εξάλλου, ότι η ρύθμιση αναφέρεται σε αποφοίτηση, δηλαδή σε περάτωση των σπουδών, δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του χρόνου σπουδών αν δεν έχει αποκτηθεί το σχετικό πτυχίο ή δίπλωμα.

γ) Η αναγνώριση του χρόνου ανεργίας, μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου.

Ως χρόνος ανεργίας - πέραν του χρόνου εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ - θεωρείται κάθε κενό χρονικό διάστημα, μετά την έναρξη του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου και την υπαγωγή του στα μητρώα οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού, για το οποίο δεν υπάρχει ασφάλιση.

δ) Η προσμέτρηση του χρόνου απουσίας των απασχολούμενων μητέρων από την εργασία τους, λόγω κύησης και λοχείας.

Ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να υπερβαίνει τον χρόνο που προβλέπεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ.

ε) Η αναγνώριση του χρόνου απεργίας.

στ) Η προσμέτρηση του πλασματικού χρόνου του άρθρου 141 του ν.3655/2008, ανεξάρτητα από το χρόνο γέννησης των παιδιών ( πριν ή μετά την 1-1-2000).

Σημειώνεται ότι ο χρόνος αυτός λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση του χρόνου ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος, σύμφωνα με το άρθρο 10 ( όπως για τη συμπλήρωση του συντάξιμου χρόνου των μητέρων ανηλίκων τέκνων) καθώς και για τη συμπλήρωση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης των 15 ετών. Κατά τα λοιπά έχουν εφαρμογή οι ειδικότερες προϋποθέσεις και περιορισμοί που τίθενται από τον ν.3655/2008.

ζ) Η αναγνώριση του χρόνου μαθητείας, όπως ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις και μέχρι 1 έτος.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ως χρόνος μαθητείας θεωρείται ο χρόνος απασχόλησης σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage).

η) Ειδικά για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, η αναγνώριση του χρόνου αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, πριν την εγγραφή στα μητρώα του οικείου οργανισμού, και μέχρι πέντε (5) χρόνια, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές.

2. Ως προς τον τρόπο αναγνώρισης και εξαγοράς των αναφερόμενων χρόνων, σημειώνεται ότι:

α) ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας αναγνωρίζεται και εξαγοράζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν.1358/1983.

Ειδικά όμως για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2011 μέχρι 31-12-2014, με βάση τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, το ποσό εξαγοράς του αναγνωριζόμενου χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας, καταβάλλεται μειωμένο κατά 30%, ενώ για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και εφεξής το σχετικό ποσό καταβάλλεται μειωμένο κατά 50%, ανεξάρτητα από τον τρόπο καταβολής του ( εφάπαξ ή σε δόσεις ή με παρακράτηση του 1/3 της σύνταξης). Σε καμιά όμως περίπτωση, το τελικά καταβαλλόμενο ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο αυτού που προκύπτει, με βάση υπολογισμού το 25πλάσιο του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη όπως ισχύει κάθε φορά.

Είναι ευνόητο ότι στο κατά περίπτωση προκύπτον ποσό εξαγοράς, μπορεί να γίνει στη συνέχεια και η κατά 15% μείωση που προβλέπεται, από τη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν.1358/83, σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής.

β) Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών, αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.1483/84.

γ) Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας, αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν.2084/92, όπως ισχύει, μετά τη τροποποίησή του με το άρθρο 5 του ν.2335/1995.

δ) Ο χρόνος σπουδών, ο χρόνος μαθητείας, καθώς και ο χρόνος ανεργίας αναγνωρίζονται τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης, μετά από αίτηση του ασφαλισμένου.

Για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα καταβάλλεται ποσό εξαγοράς, το οποίο προκύπτει από τον υπολογισμό ποσοστού 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και ποσοστού 6% για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης, υπολογιζόμενων στο 25πλάσιο του ΗΑΕ που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Περαιτέρω, καθορίζεται ο τρόπος καταβολής του ποσού εξαγοράς που προκύπτει από τις παραπάνω αναγνωρίσεις (είτε εφάπαξ με έκπτωση 15%, είτε σε μηνιαίες δόσεις ίσες με τους αναγνωριζόμενους μήνες, είτε με παρακράτηση του ? του ποσού της σύνταξης) και επιπλέον προβλέπεται η επιβολή των αναλογούντων προσθέτων τελών, σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής μηνιαίας δόσης.

ε) Ως προς την προσμέτρηση του χρόνου απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας και των ημερών επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας, επισημαίνεται ότι αυτές λαμβάνονται υπόψη, μόνο για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και όχι για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης.

Αν δηλαδή ένας ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης, αλλά έχει πραγματοποιήσει 24 χρόνια και 2 μήνες ασφάλισης και έχει επιδοτηθεί λόγω ανεργίας, καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου για 20 μήνες, μπορεί να συνυπολογίσει τους 10 από αυτούς προκειμένου να συμπληρώσει τα 25 έτη ασφάλισης που απαιτούνται, όμως το ποσό της σύνταξής του θα υπολογισθεί βάσει των 24 ετών.

Σημειώνεται ότι, εκτός του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας, για όλους τους υπόλοιπους χρόνους της παρ. 18 του άρθρου 10 ,το κάθε πλήρες έτος αναγνωριζόμενου χρόνου αντιστοιχεί σε 300 ημέρες ή 12 μήνες ασφάλισης (κάθε μήνας = 25 ημέρες ασφάλισης)

3. Εφιστάται επίσης η προσοχή, στη ρύθμιση του τελευταίου εδαφίου της εντός εισαγωγικών διάταξης της παρ. 2, σύμφωνα με την οποία, όσοι ασφαλισμένοι/νες συμπληρώνουν το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για συνταξιοδότηση λόγω γήρατος μέχρι 31-12-2010, με αναγνώριση των χρόνων που προβλέπονται στο άρθρο 40 του ν.2084/1992, όπως ισχύει σήμερα, εφόσον η σχετική αίτηση αναγνώρισης υποβληθεί μέχρι 31-12-2013, ακολουθούν τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ισχύουν το τρέχον έτος.


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ

(ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ)

1. Ερώτηση: Ποιοι είναι οι νέοι χρόνοι που αναγνωρίζονται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και προσαύξηση της σύνταξης

Απάντηση: Με το νέο ασφαλιστικό νόμο παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης χρόνων ασφάλισης με τους οποίους ο εργαζόμενος διευκολύνεται για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά και σε περιπτώσεις για να προσαυξήσει τη σύνταξή του. Μέχρι σήμερα οι χρόνοι που μπορούσαν να αναγνωρίσουν ήταν περιορισμένοι (στρατός, γονική άδεια, χρόνος ανατροφής παιδιών κλπ) και δεν αφορούσαν το σύνολο των περιπτώσεων αλλά ειδικές κατηγορίες.

Με τις νέες ρυθμίσεις ο ασφαλισμένος μπορεί να αναγνωρίσει επιπλέον

1. Το χρόνο επιδοτούμενης ανεργίας μέχρι 300 ημέρες (1 έτος) ανεξάρτητα από την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η επιδότηση ανεργίας.

2. Το χρόνο επιδοτούμενης ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες (1 έτος) ανεξάρτητα από την περίοδο που έλαβε χώρα η ασθένεια.

3. Το χρόνο σπουδών σε μέσες, ανώτερες και ανώτατες σχολές.

4. Το χρόνο ανεργίας για τον οποίο δεν έχει επιδοτηθεί ο εργαζόμενος ή παρουσιάζεται γενικώς κενό ασφάλισης, μετά όμως την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε ταμείου.

5. Το χρόνο απουσίας από την εργασία για τις μητέρες λόγω κύησης και λοχείας και μέχρι 119 ημέρες.

6. Το χρόνο απεργίας για τον οποίο υπάρχει κενό ασφάλισης.

7. Τον πλασματικό χρόνο για τα παιδιά ανεξάρτητα από την ημερομηνία γέννησής τους ο οποίος ανέρχεται σε 1 χρόνο για ένα παιδί, 3 χρόνια για 2 παιδιά και 5 χρόνια για 3 παιδιά.

8. Το χρόνο άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας και μέχρι 8 χρόνια πριν από την εγγραφή του επαγγελματία στον ΟΑΕΕ, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί εισφορές.

2. Ερώτηση: Ποιοι έχουν δικαίωμα να αναγνωρίσουν τους νέους "πλασματικούς" χρόνους;

Απάντηση: Οι νέοι "πλασματικοί" χρόνοι αναγνωρίζονται μόνο από εκείνους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά. Αντίθετα όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 αναγνωρίζουν τους χρόνους που ίσχυαν με τους προηγούμενους νόμους (π.χ. στρατιωτική θητεία, χρόνος ανατροφής παιδιών κ.λ.π.)

3. Ερώτηση: Πόσα χρόνια μπορεί να αναγνωρίσει ο εργαζόμενος από τους νέους χρόνους που προβλέπονται στο νέο ασφαλιστικό νόμο;

Απάντηση: Ένας εργαζόμενος που θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 μπορεί να αναγνωρίσει μέχρι 4 χρόνια. Όποιος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012 μπορεί να αναγνωρίσει μέχρι 5 χρόνια, το 2013 μέχρι 6 χρόνια και από το 2014 και μετά μέχρι 7 χρόνια.

4. Ερώτηση: Τα "πλασματικά" χρόνια αναγνωρίζονται μόνο σε ταμεία κύριας ασφάλισης ή και στα επικουρικά;

Απάντηση: Τα "πλασματικά" χρόνια αναγνωρίζονται και στα επικουρικά ταμεία με τις ίδιες προϋποθέσεις που αναγνωρίζονται στα ταμεία κύριας ασφάλισης. Οι εισφορές βέβαια για την αναγνώριση χρόνου στα επικουρικά ταμεία είναι πολύ μικρότερες (στις περισσότερες περιπτώσεις 6% επί των συντάξιμων αποδοχών).

5. Ερώτηση: Για ποιούς χρόνους που αναγνωρίζονται δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές;

Απάντηση: Χωρίς την καταβολή εισφορών αναγνωρίζεται, ο χρόνος της επιδοτούμενης ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες, ο χρόνος επιδοτούμενης ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες, ο χρόνος κύησης και λοχείας για τις μητέρες και μέχρι 119 ημέρες και ο χρόνος συνταξιοδότησης με αναπηρική σύνταξη.

Αντίθετα για όλους τους άλλους χρόνους που αναγνωρίζονται καταβάλλονται εισφορές.

6. Ερώτηση: Τι θα πληρώσω για να αναγνωρίσω το χρόνο στρατιωτικής θητείας;

Απάντηση: Σε όλα τα ταμεία ο χρόνος στρατιωτικής θητείας αναγνωρίζεται με την καταβολή εισφοράς που αντιστοιχεί στο άθροισμα των εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη, επί των συντάξιμων αποδοχών που έχει ο εργαζόμενος κατά το μήνα υποβολής της αίτησης. Για τους μισθωτούς η εισφορά στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι το 20% επί των συντάξιμων αποδοχών. Για τους δημόσιους υπαλλήλους είναι 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες η εισφορά για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται είναι ίση με την εισφορά που καταβάλλει ο ασφαλισμένος στον κλάδο σύνταξης.

7. Ερώτηση: Σε ποιες περιπτώσεις έχω έκπτωση για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας;

Απάντηση: Έκπτωση 30% παρέχεται σε όσους ασφαλισμένους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 μέχρι 31/12/2014.

Έκπτωση 50% παρέχεται σε όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και μετά.

8. Ερώτηση: Τι θα πληρώσω για να αναγνωρίσω τα χρόνια σπουδών;

Απάντηση: Ο χρόνος σπουδών, σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές, ο χρόνος μαθητείας και ο χρόνος φοίτησης σε μέσες επαγγελματικές σχολές αναγνωρίζονται με την καταβολή εισφορών που αντιστοιχεί στο 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.

9. Ερώτηση: Τι θα πληρώσω για να αναγνωρίσω το χρόνο ανατροφής παιδιών;

Απάντηση: Ο χρόνος ανατροφής παιδιών αναγνωρίζεται με την καταβολή εισφορών που αντιστοιχεί στο 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.

10. Ερώτηση: Τι θα πληρώσω για να αναγνωρίσω εκπαιδευτική άδεια ή χρόνο απεργίας;

Απάντηση: Για τους χρόνους εκπαιδευτικής άδειας ή απεργίας ο εργαζόμενος καταβάλλει για κάθε μήνα που θα αναγνωρίσει ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του συντάξιμου μισθού που έχει κατά το μήνα υποβολής της αίτησης.

11. Ερώτηση: Τι θα πληρώσω για να αναγνωρίσω το χρόνο ανεργίας;

Απάντηση: Για το χρόνο της επιδοτούμενης ανεργίας δεν καταβάλλονται εισφορές. Ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Για οποιοδήποτε άλλο χρόνο ανεργίας ή κενού ασφάλισης που υπάρχει μετά την πρώτη ασφάλιση σε οποιοδήποτε φορέα, ο εργαζόμενος πληρώνει εισφορά για κάθε μήνα που θα αναγνωρίσει, ίση με το 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη όπως αυτό ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

12. Ερώτηση: Πως μπορώ να πληρώσω στο ταμείο μου για την αναγνώριση των "πλασματικών" χρόνων;

Απάντηση: Η πληρωμή στα ταμεία γίνεται εφάπαξ εντός τριμήνου από την ειδοποίηση του ταμείου, οπότε υπάρχει έκπτωση 15% στο ποσό. Παρέχεται όμως η δυνατότητα το συνολικό ποσό να εξοφληθεί σε τόσες μηνιαίες δόσεις όσοι είναι οι μήνες που αναγνωρίζονται.

Στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος συνταξιοδοτείται η δόση παρακρατείται από τη σύνταξη με ποσό ίσο με το 1/4 αυτής.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Στα επικουρικά ταμεία το ποσοστό εισφοράς για τις αναγνωρίσεις είναι κατά κανόνα 6%

13. Ερώτηση: Μπορώ με την αναγνώριση των "πλασματικών" χρόνων να πάρω σύνταξη σε μικρότερη ηλικία;
Απάντηση: Στην πραγματικότητα και σε πολλές περιπτώσεις με την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων παρέχεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα νωρίτερα, οπότε αποφεύγει την μεγάλη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή των επιπλέον ετών εργασίας.

Παράδειγμα 1ο

Εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα έχει συμπληρώσει μέχρι το 2010 στο ΙΚΑ 4.500 ημέρες ασφάλισης και είναι μητέρα ανήλικου παιδιού που ενηλικιώνεται το 2015. Η μητέρα του παραδείγματος μας θα μπορούσε να συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης το 2013 οπότε για να πάρει σύνταξη θα έπρεπε να συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας της για μειωμένη σύνταξη και το 65ο για πλήρη.

Με την αναγνώριση το 2011 (μέχρι 4 έτη) συμπληρώνει τα 5.500 ένσημα το έτος αυτό και θεμελιώνει δικαίωμα με το όριο ηλικίας που ισχύει για το χρόνο αυτό, δηλαδή το 52ο έτος της ηλικίας για μειωμένη σύνταξη και το 57ο για πλήρη σύνταξη.

Παράδειγμα 2ο

Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα έχει συμπληρώσει μέχρι το τέλος του 2010 9.000 ημέρες ασφάλισης. Το 2010 επίσης συμπληρώνει το 55ο έτος της ηλικίας του. Με το καθεστώς που ίσχυε πριν το νέο ασφαλιστικό νόμο ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα μπορούσε να πάρει σύνταξη εφόσον θα συμπλήρωνε το 58ο έτος της ηλικίας του και 10.500 ημέρες.

Με το νέο καθεστώς το 2011 μπορεί να αναγνωρίσει "πλασματικά" χρόνια και να συμπληρώσει 10.500 ημέρες ασφάλισης οπότε διατηρεί το όριο ηλικίας των 58 ετών.

14. Ερώτηση: Σε ποιες περιπτώσεις τα "πλασματικά" χρόνια συνυπολογίζονται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και σε ποιες για την προσαύξηση της σύνταξης;

Απάντηση: Σε όλες τις περιπτώσεις τα χρόνια που αναγνωρίζονται, συνυπολογίζονται για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ειδικά όμως για προσαύξηση της σύνταξης συνυπολογίζονται τα χρόνια για τα οποία προβλέπεται η πληρωμή εισφοράς ( αναγνώριση με εξαγορά).

15. Ερώτηση: Πότε συμφέρει να αναγνωριστούν οι «πλασματικοί» χρόνοι;

Απάντηση: Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 η αναγνώριση γίνεται οποτεδήποτε από τον ενδιαφερόμενο, πάντοτε βέβαια, με αίτηση που υποβάλλεται στο ταμείο του.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Ερώτηση: Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και συμπληρώνω μέχρι το τέλος του 2010, 10.000 ημέρες ασφάλισης.

Έχω υπηρετήσει 2 έτη στρατιωτική θητεία. Πότε θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα και πότε μπορώ να αναγνωρίσω το χρόνο στρατιωτικής θητείας; Εάν πληρώσω το στρατό το 2011 θα έχω έκπτωση;

Απάντηση: Θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010, εφόσον αναγνωρίσετε 500 τουλάχιστον ημέρες από τη στρατιωτική σας θητεία. Για να πάρετε σύνταξη θα πρέπει να συμπληρώσετε το 58ο έτος της ηλικίας σας. Η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας μπορεί να γίνει και σήμερα αλλά και μέχρι την 31/12/2013.

Δεν θα έχετε έκπτωση για την αναγνώριση του στρατού, γιατί ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010.

Ερώτηση: Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και έχω συμπληρώσει 9.000 ημέρες ασφάλισης το 2010. Είμαι 56 ετών. Πότε θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα; Τι πρέπει να κάνω για να πάρω το συντομότερο δυνατόν σύνταξη;

Απάντηση: Το 2011 εφόσον συνεχίσετε την εργασία σας, θα έχετε 9.300 ημέρες ασφάλισης. Μπορείτε να αναγνωρίσετε 1.200 ημέρες ασφάλισης (από ανεργία, από στρατό, από σπουδές κ.ο.κ.), έτσι ώστε να συμπληρώσετε 10.500 ημέρες ασφάλισης και να θεμελιώσετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα για χορήγηση σύνταξης στο 58ο έτος της ηλικίας σας. Για να καταβληθεί η σύνταξη απαιτούνται βέβαια 10.800 ημέρες ασφάλισης τις οποίες θα συμπληρώσετε το 2012 οπότε και μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε.

Ερώτηση: Είμαι ασφαλισμένος του ΙΚΑ και συμπλήρωσα 8.500 ημέρες ασφάλισης. Είμαι 55 ετών. Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη και ποιες αναγνωρίσεις μπορώ να κάνω;

Απάντηση: Για να θεμελιώσετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να πάρετε πλήρη σύνταξη πριν το 65ο της ηλικίας σας πρέπει να συμπληρώσετε 10.500 ημέρες ασφάλισης. Εάν συνεχίσετε την εργασία σας το 2012 θα έχετε συμπληρώσει 9.100 ημέρες ασφάλισης. Με τα 5 επιπλέον χρόνια που μπορείτε να αναγνωρίσετε το 2012 συμπληρώνετε 10.500 ημέρες ασφάλισης και θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Για να καταβληθεί στη συνέχεια η σύνταξη σας απαιτείται να συμπληρώσετε το 59ο έτος της ηλικίας σας και συνολικά 11.100 ημέρες ασφάλισης.

Ερώτηση: Είμαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ και έχω συμπληρώσει 4.800 ημέρες ασφάλισης και το 48ο έτος της ηλικίας μου. Πότε μπορώ να θεμελιώσω συνταξιοδοτικό δικαίωμα;

Απάντηση: Το 2011 εφόσον αναγνωρίσετε όσο χρόνο χρειάζεται για να συμπληρώσετε 5.500 ημέρες ασφάλισης, θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Για να καταβληθεί όμως η σύνταξη μειωμένη θα πρέπει να συμπληρώσετε το 52ο έτος της ηλικίας σας, ενώ για πλήρη σύνταξη θα πρέπει να συμπληρώσετε το 57ο έτος της ηλικίας σας.

Ερώτηση: Εργάζομαι στο Δημόσιο και έχω προσληφθεί πριν το 1983. Συμπληρώνω το 2010, 31 χρόνια ασφάλισης. Μπορώ το 2011 να αναγνωρίσω 4 χρόνια και να συνταξιοδοτηθώ ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με 35 συνολικά χρόνια ασφάλισης;

Απάντηση: Δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε 4 χρόνια. Αυτό ισχύει για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά. Δεν ισχύουν για σας οι νέοι χρόνοι που αναγνωρίζονται αλλά μόνο όσοι ίσχυαν πριν την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου. Για παράδειγμα μπορείτε να αναγνωρίσετε το χρόνο στρατιωτικής θητείας και εφόσον συμπληρώσετε 35 χρόνια ασφάλισης, μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε χωρίς όριο ηλικίας.

Ερώτηση: Εργάζομαι στο Δημόσιο και έχω συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης το 2010 μαζί με τα χρόνια που είχα στον ιδιωτικό τομέα. Είμαι μητέρα ανηλίκου παιδιού και η ηλικία μου είναι 47 ετών. Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ;

Απάντηση: Έχετε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά για να συνταξιοδοτηθείτε θα πρέπει να συμπληρώσετε το 50ο έτος της ηλικίας σας. Δεν αλλάζουν για εσάς οι προϋποθέσεις ακόμα και αν έχει ενηλικιωθεί το παιδί σας μετά τη συμπλήρωση της 25ετίας.

Ερώτηση: Εργάζομαι στο Δημόσιο και έχω συμπληρώσει 23 χρόνια. Είμαι μητέρα ανηλίκου παιδιού που ενηλικιώνεται το 2013. Πως μπορώ να θεμελιώσω συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να πάρω σύνταξη; Έχω δύο παιδιά.

Απάντηση: Το 2012 μπορείτε να αναγνωρίσετε 2 χρόνια και να συμπληρώσετε 25 χρόνια ασφάλισης (τα δύο χρόνια μπορεί να είναι από τα παιδιά ή έτη σπουδών κ.λ.π.). Έτσι θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορείτε να πάρετε σύνταξη με τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας σας.

Ερώτηση: Είμαι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ και συμπληρώνω το 2010, 33 χρόνια ασφάλισης. Η ηλικία μου είναι 56 ετών. Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη;

Απάντηση: Για να πάρετε σύνταξη θα πρέπει απαραίτητα να συμπληρώσετε το 60ο έτος της ηλικίας σας. Μετά λοιπόν από 4 χρόνια εάν έχετε συμπληρώσει 37 χρόνια ασφάλισης μπορείτε να αναγνωρίσετε άλλα 2 χρόνια (π.χ. του στρατού) και να συμπληρώσετε 39 χρόνια που απαιτούνται και να συνταξιοδοτηθείτε.
alfavita.gr

ΤΕΛΟΣ ΤΟ " ...ε, παληκάρι"

Παραγγείλτε μέσω iPhone και "ξεχάστε" τον σερβιτόρο...
Μετά τους σερβιτόρους ρομπότ, σειρά παίρνει η παραγγελία μέσω smartphones όχι όμως για delivery στο σπίτι, αλλά την ώρα που βρισκόμαστε στο εστιατόριο!

H νέα εφαρμογή για iPhone σχεδόν αντικαθιστά τους σερβιτόρους, αφού δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε την παραγγελία σας σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες χρησιμοποιώντας μόνο το iPhone σας!

Παρόλο που ήδη υπάρχουν εφαρμογές οι οποίες κάνουν τις παραγγελίες μας μέσω delivery ευκολότερες, όπως η GrubHub, η CityMint και η SnapFinger, οι παραγγελίες οι οποίες γίνονται σε εστιατόρια στα οποία έχουμε καθίσει ακόμη βασίζονται στη φυσική παρουσία του σερβιτόρου. Με τη δημιουργία όμως της εφαρμογής Storific, οι σερβιτόροι θα έχουν μια επιπλέον ευκολία και η δουλειά τους θα γίνει σαφέστατα ευκολότερη χωρίς να μπλέκουν με τις παραξενιές του κάθε πελάτη και με την κούραση αυτής καθ’ αυτής της παραγγελίας.

Η εφαρμογή Storific επιτρέπει στους πελάτες ενός εστιατορίου, μπαρ ή καφετέριας να παραγγέλνουν αυτό που επιθυμούν εύκολα και γρήγορα μέσα από κατάλογο που θα διαθέτει προφανώς το εστιατόριο σε αντίστοιχη σελίδα. Ο χρήστης-πελάτης έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί check-in βάζοντας συγκεκριμένο κωδικό, ανάλογα με το τραπέζι που κάθεται και να τοποθετεί την παραγγελία σε συγκεκριμένο πίνακα τον οποίο βλέπει ο μάγειρας. Επίσης, ο πελάτης μπορεί να στέλνει μηνύματα τα οποία θα εμφανίζονται στον συγκεκριμένο πίνακα.

Για την ώρα υπάρχουν ορισμένα εστιατόρια σε Γαλλία, Ιταλία, Καναδά και Ηνωμένες Πολιτείες τα οποία υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή σε δοκιμαστική έκδοση ακόμη.
secnews.gr.

Ο Γιώργος Παξινός εξέδωσε τον Άτλαντα του ανθρώπινου εγκεφάλου και τιμήθηκε γι αυτό με Αριστείο επιστημονικής έρευνας


Γ. Παξινός: Ο χαρτογράφος του ανθρώπινου εγκεφάλου

Τελειώνοντας το σχολείο δοκίμασε την τύχη του κάνοντας αίτηση στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και γίνεται δεκτός... Από τότε ένας νέος δρόμος άνοιξε μπροστά όχι μόνο για εκείνον αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα!

Ο Γιώργος Παξινός εξέδωσε τον Άτλαντα του ανθρώπινου εγκεφάλου και τιμήθηκε γι αυτό με Αριστείο επιστημονικής έρευνας από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Αμερικής. Ο Άτλας αυτός αποτελεί τη Βίβλο της Βιοιατρικής Επιστήμης!
Ο χαρισματικός αυτός Έλληνας, ο οποίος θεωρείται πια από την Παγκόσμια Επιστημονική Κοινότητα ως ο χαρτογράφος του ανθρώπινου εγκεφάλου, μίλησε αποκλειστικά στο newsbomb.gr.
Το αντικείμενο των σπουδών του υπήρξε εξ αρχής η ψυχολογία «Αυτό που τον συγκίνησε από την πρώτη στιγμή ήταν ο εγκέφαλος των ποντικιών. Φαίνεται παράξενο», λέει ο ίδιος, «αλλά και τα ποντίκια έχουν ... ψυχή! Και όχι μόνο αυτό αλλά είναι έξυπνα όπως όλα τα θηλαστικά».
Ο ποντικός μοιάζει πολύ με τον άνθρωπο αν και απέχει απ’ αυτόν κατά 40 000 000 χρόνια. Στο στέλεχος του εγκεφάλου και στον νωτιαίο μυελό η ομοιότητα αγγίζει το 95% , ενώ με τον χιμπατζή ο άνθρωπος μοιάζει σε μερικά σημεία του φλοιού του εγκεφάλου ως και κατά 100%.

Το ντοκτορά του Γιώργου Παξινού αφορούσε τις ερωτικές σχέσεις του αρουραίου, την τροφή και την επιθετικότητά του. Όταν οι ποντικοί έχουν σεξουαλικές ορμές εκκρίνουν ακριβώς τις ίδιες ορμόνες με τους ανθρώπους, συμπέρανε. Η μόνη τους διαφορά είναι ο κύκλος τους. Το θηλυκό ποντίκι είναι διαθέσιμο κάθε 4 μέρες ενώ το αρσενικό – κάτι που θυμίζει απόλυτα την ανθρώπινη συμπεριφορά- είναι διαθέσιμο πάντα!

Ο άνθρωπος που ασχολείται αποκλειστικά με τον εγκέφαλο εδώ και χρόνια, είναι κατηγορηματικός. Το μυαλό είναι το άπαν! Απο κει ξεκινούν όλα. «Ο Αριστοτέλης σε αντίθεση με τον Ιπποκράτη έκανε το μεγάλο λάθος να πει ότι όλα πηγάζουν από την καρδιά. Η καρδιά εξαρτάται από τον εγκέφαλο. Οταν συγκινηθείς και η καρδιά χτυπάει πιο γρήγορα σημαίνει ότι ο εγκέφαλος έχει στείλει ένα σήμα. Του Αγίου Βαλεντίνου σας συνιστώ να στέλνετε κάρτες με φωτογραφία του εγκεφάλου και όχι της καρδιάς».

Ομοιότητες και διαφορές από τα πιο κοντινά μας θηλαστικά είναι μια παράξενη ιστορία. Μπορεί εμείς να έχουμε την ικανότητα της ομιλίας, κατά τα άλλα ωστόσο χιμπατζήδες και μαϊμούδες δεν διαφέρουν και πολύ από μας. Ο χιμπατζής έχει συνείδηση όπως οι άνθρωποι και είναι εύκολο να το καταλάβεις αν τον βάλεις μπροστά σε έναν καθρέφτη. Οτιδήποτε πρόσθετο έχεις τοποθετήσει πάνω του θα το βγάλει. Αυτό όσο αναμενόμενο κι αν φαίνεται στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου αν αναλογιστεί κανείς ότι η μαϊμού -που γενετικά βρίσκεται κοντά στο ανθρώπινο είδος- δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνει.

Τον ρωτήσαμε αν ο άνθρωπος έχει το σωστό μέγεθος εγκεφάλου;
«Ίσως και όχι. Αν το μυαλό του είχε τον σωστό όγκο και διάπλαση θα είχε αντιληφθεί το πρόβλημα στο περιβάλλον και πιθανώς θα το είχε λύσει».

Μαρία Πανάγου
www.newsbomb.gr

ΑΞΙΖΕΙ


Αντιγράφω από το ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ και τη στήλη "πολλά εν ολίγοις" του Μ. Γαβαθιώτη: Η φράση της χρονιάς ανήκει αναμφισβήτητα στο νομπελίστα γιατρό, ογκολόγο, από τη Βραζιλία, Ντραούζιο Βαρέλα. "Στο σημερινό κόσμο επενδύονται πέντε φορές περισσότερα χρήματα σε φάρμακα για την αντρική ανικανότητα και σε σιλικόνη για γυναίκες από ό,τι για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ. Έτσι σε μερικά χρόνια θα έχουμε ηλικιωμένες με μεγάλα στήθη και ηληκιωμένους με σκληρό πέος. Κανένας όμως από αυτούς δε θα θυμάται... σε τι του χρησιμεύουν".

Είκοσι αντικείμενα και συνήθειες που απεβίωσαν την δεκαετία που έκλεισε


20 αντικείμενα και συνήθειες που σιγά σιγά θα τα ξεχάσουμε
Γιατί όπως φάνηκε τα ξεπέρασε η τεχνολογία
Η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα έφυγε και μαζί της φεύγουν και πράγματα που είχαμε συνηθίσει να υπάρχουν στην ζωή μας αλλά θα πρέπει να τα ξεχάσουμε.
Είκοσι αντικείμενα και συνήθειες που απεβίωσαν την δεκαετία που έκλεισε ή στην καλύτερη περίπτωση ψυχορραγούν με ελάχιστες ελπίδες επιβίωσης, συγκέντρωσε σε έναν, για πολλούς μάλλον νοσταλγικό κατάλογο, ο ιστότοπος Huffington Post...
Γιατί ποιο άλλο συναίσθημα άραγε σου γεννιέται όταν π.χ συνειδητοποιείς ότι έχεις ξεχάσει να γράφει με το μολύβι ή την πένα ακόμα και τα ψώνια της ημέρας, πόσο μάλλον επιστολές;

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα 20 αντικείμενα και συνήθειες που αποχαιρετίσαμε, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

1. Βίντεο και Βιντεοκασέτες
2. Ταξιδιωτικά πρακτορεία
3. Διαχωρισμός προσωπικής και επαγγελματικής ζωής
4. Η λησμονιά
5. Βιβλιοπωλεία
6. Ρολόγια χειρός
7. Τηλεφωνικό σεξ
8. Χάρτες
9. Τηλεφωνικές συνδιαλέξεις
10. Αγγελίες σε εφημερίδες
11. Dial-up ίντερνετ
12. Εγκυκλοπαίδειες
13. CD
14. Σταθερά τηλέφωνα
15. Φιλμ
16. Τηλεφωνικός Κατάλογος
17. Φυλλάδια
18. Φαξ
19. Καλώδια
20. Χειρόγραφες επιστολές

Πάντως με αρκετά από αυτά δεν συμφωνούμε ότι τα αφήσαμε πίσω όμως μην ξεχνάτε ότι το δημοσίευμα είναι αμερικάνικο και εκεί μόνο διαδικτυακό βρακί δεν φοράνε πλέον!Βίντεο και Βιντεοκασέτες
2. Ταξιδιωτικά πρακτορεία
3. Διαχωρισμός προσωπικής και επαγγελματικής ζωής
4. Η λησμονιά
5. Βιβλιοπωλεία
6. Ρολόγια χειρός
7. Τηλεφωνικό σεξ
8. Χάρτες
9. Τηλεφωνικές συνδιαλέξεις
10. Αγγελίες σε εφημερίδες
11. Dial-up ίντερνετ
12. Εγκυκλοπαίδειες
13. CD
14. Σταθερά τηλέφωνα
15. Φιλμ
16. Τηλεφωνικός Κατάλογος
17. Φυλλάδια
18. Φαξ
19. Καλώδια
20. Χειρόγραφες επιστολές

Πάντως με αρκετά από αυτά δεν συμφωνούμε ότι τα αφήσαμε πίσω όμως μην ξεχνάτε ότι το δημοσίευμα είναι αμερικάνικο και εκεί μόνο διαδικτυακό βρακί δεν φοράνε πλέον!
paratiritisblog

H λίστα με τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στα παράνομα downloads.

Ποια παιχνίδια κατέβασαν περισσότερο οι Gamers;;;
Το Call of Duty: Black Ops βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας
Δημοσιεύτηκε η λίστα με τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στα παράνομα downloads.
Σύμφωνα με την ετήσια λίστα που κάνει κάθε χρόνο το TorrentFreak, για τα περισσότερο παράνομα κατεβασμένα παιχνίδια του 2010 το Call of Duty: Black Ops βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας αυτής, όπως ήταν αναμενόμενο από πολλούς gamers, με πάνω από 4,27 εκατομμύρια downloads για την έκδοση του και 930.000 downloads στην έκδοση για το Xbox 360.
Το αποτέλεσμα αυτό κάνει τη σειρά Call of Duty, να κατακτάει για δεύτερη την πρώτη θέση στην προτίμηση των πειρατών gamer.

Στις υπόλοιπες θέσεις στη λίστα με τα περισσότερα downloads βρίσκεται Super Mario Galaxy 2 για το Wii που έφτασε τα 1,47 εκατομμύρια downloads, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το Dante’s Inferno που με 1,28 εκατομμύρια downloads.trelokouneli

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Πώς μπορώ να ξέρω αν ένα blog που επισκέπτομαι, μολύνει τον υπολογιστή μου;

Επισκεφτείτε αυτή την ιστοσελίδα δαγνωστικών της google
http://safebrowsing.clients.google.com/safebrowsing/diagnostic?client=Firefox&hl=el&site=kdouroukas.blogspot.com/
Για να δείτε αποτελέσματα για οποιοδήποτε άλλο μπλογκ ή σάιτ, επισκέπτεστε και να ξέρετε αν μολύνει τον υπολογιστή σας, εγκαθιστώντας επικίνδυνο λογισμικό, αλλάξτε το link, με τα μεγάλα γράμματα, μετά το site=
π.χ. για να τσεκάρετε το in.gr, δείτε:
http://safebrowsing.clients.google.com/safebrowsing/diagnostic?client=Firefox&hl=el&site=in.gr
ιδιαίτερη σημασία έχει ο αριθμός των σελίδων που ελέγχει το πρόγραμμα. Όσο πιό πολλές είναι, τόσο πιό επικίνδυνο είναι το site ή blog. Αν είναι πάνω από 100, ο αριθμός, σημαίνει ότι είναι γεμάτο με ξένο κώδικα, που πρέπει η google να ελέγχει συνεχώς.
taxalia.blog