RSS

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Στην Αρχαία Ελλάδα οι ρίζες της Γιορτής της Μητέρας


Στην Αρχαία Ελλάδα «χάνονται» οι ρίζες της Γιορτής της Μητέρας, που από τις αρχές του περασμένου αιώνα καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Η πρώτη μορφή εορτασμού της Μητέρας, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν μία γιορτή ανοιξιάτικη, αφιερωμένη στη Θεά Γαία (Μητέρα Γη), μητέρα των θεών και των ανθρώπων, την οποία διαδέχθηκε μία άλλη γιορτή, αφιερωμένη στην κόρη της Γαίας, τη Ρέα, θεά της γονιμότητας, σύζυγο του Κρόνου και μητέρα του Δία, αλλά και όλων των θεών της αρχαίας Ελλάδας. Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία συναντάμε τη γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στη θεά Κυβέλη, που γινόταν κάθε Μάρτη. Στην Αγγλία του 15ου-16ου αιώνα κάνει την εμφάνισή της μία νέα εκδοχή της γιορτής, "Mothering Sunday", που γιορταζόταν την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής, προς τιμή όλων των μητέρων της χώρας. Την ημέρα αυτή, ακόμα και οι υπηρέτες έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ώστε να είναι κοντά στις μητέρες τους. Με την εξάπλωση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη, η γιορτή μεταβλήθηκε σε γιορτή προς τιμήν της "Μητέρας Εκκλησίας", αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες συγχωνεύτηκαν, όπως ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα τη μητέρα και την εκκλησία. Ο παγκόσμιος εορτασμός της Γιορτής της Μητέρας στις μέρες μας οφείλεται στην Αμερικανίδα Ana Jarvis, από τη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, που από το 1907 ανέλαβε εκστρατεία για την καθιέρωση μιας επίσημης γιορτής της μητέρας, θέλοντας η ίδια να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της, που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση Νοτίων και Βορείων Αμερικανών, μετά τη λήξη του Εμφυλίου. Οι αγώνες της δικαιώθηκαν το 1914, όταν το Κογκρέσο καθιέρωσε τη Γιορτή της Μητέρας, ως επίσημη εθνική εορτή των ΗΠΑ, κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Αργότερα, ο εορτασμός επικράτησε διεθνώς. Στην Ελλάδα, γιορτάστηκε για πρώτη φορά, στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, ανήμερα της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας, της Υπαπαντής. Τη δεκαετία του ‘60, η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου, τη 2η Κυριακή του Μαΐου. Μπορεί στις μέρες μας η γιορτή να έχει εμπορευματοποιηθεί, σίγουρα όμως αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία να εκδηλώσουμε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας στο πιο αγαπημένο μας πρόσωπο, με μία στοργική αγκαλιά, ένα φιλί και ένα λουλούδι.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΑΥΡΙΟ


Δεν ξεχνάμε τη γιορτή της μητέρας αύριο, μικρά και ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ!

ΝΕΑ 48ωρη ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ


Τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη, καθώς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξήγγειλε νέα 48ωρη απεργία αντιδρώντας στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο φαρμακευτικό επάγγελμα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π. Ε. 2ΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Ψήφισμα συμπαράστασης για τους συλληφθέντες

στην πορεία της Πρωτομαγιάς

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. 2ου Γρ. Αμαρουσίου καταδικάζει τη συμπεριφορά της αστυνομίας κατά τη διεξαγωγή των Πρωτομαγιάτικων κινητοποιήσεων.
Η προκλητική συμπεριφορά της αστυνομίας εις βάρος των διαδηλωτών που συμμετείχαν στις μαζικές εργατικές διαδηλώσεις, είχε ως αποκορύφωμά της την άγρια επίθεση που δέχτηκαν διαδηλωτές της πορείας.
Κατά το τέλος της πορείας κοντά στην Ομόνοια, δέχτηκαν απρόκλητα την επίθεση των ΜΑΤ και των μηχανών της αστυνομίας.Η επίθεση αυτή εις βάρος της πορείας των πρωτοβάθμιων σωματείων και των εργατικών συλλογικοτήτων προκάλεσε δεκάδες τραυματισμούς διαδηλωτών και δεκάδες αναίτιες προσαγωγές εργαζομένων και ανέργων. Για να δικαιολογηθεί αυτή η επίδειξη βαρβαρότητας, που στόχευε μόνο, στην τρομοκράτηση του κομματιού των εργαζομένων που αντιστέκεται έξω από τις κομματικές και γραφειοκρατικές λογικές του καθεστωτικού συνδικαλισμού, η αστυνομία μετέτρεψε προσχηματικά κάποιες από τις προσαγωγές σε συλλήψεις. Δεν είναι τυχαίο ότι οι προσαχθέντες που τραυματίστηκαν σοβαρότερα κατά τη σύλληψή τους από εφορμώντα μηχανάκια της ΕΛΑΣ μετονομάστηκαν σε συλληφθέντες, ώστε να δικαιολογηθεί ο τραυματισμός τους.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ, ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΑΖΑ ΦΤΩΧΩΝ, ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΦΑΛΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε.


Παρέμβαση στη Βουλή έκανε σήμερα ο πρώην Πρόεδρος του κοινοβουλίου, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιέρωσε στα Μ.Μ.Ε.
Είπε:
” Βλέπω σε διάφορα κανάλια να φωνάζουν οι δημοσιογράφοι το σύνθημα”
( Φέρτε πίσω τα κλεμένα)…
Ποιοι το λένε;
Αυτοί που πήραν την συχνότητα -που αποτελεί περιουσία του δημοσίου-, τζάμπα και την εκμεταλλεύονται ακόμη τζάμπα;
Αυτοί που χρωστάνε στην εφορία, στο ΙΚΑ, στα ασφαλιστικά ταμεία..
Αυτοί να φέρουν πρώτοι τα λεφτά και μετά να φωνάζουν….

Από το politikosafari.blog

Το στρες στη δουλειά είναι ολέθριο για τις γυναίκες


Για τη μελέτη επιστρατεύτηκαν 12.000 γυναίκες

Το στρες στη δουλειά είναι ολέθριο για τις νεαρές γυναίκες.
Μία νέα μελέτη, σε χιλιάδες εθελόντριες, αποκαλύπτει πως στις ηλικίες κάτω των 50 ετών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας – κάτι που δεν ισχύει για τις 50άρες και τις 60άρες, στις οποίες ως φαίνεται άλλοι είναι οι παράγοντες που παίζουν τον πιο καθοριστικό ρόλο.
Το ότι το εργασιακό στρες πληγώνει την καρδιά είναι καλά τεκμηριωμένο για τους άντρες, αλλά οι έως τώρα μελέτες για τις επιπτώσεις του στις εργαζόμενες ήταν περιορισμένες...
Στην παρούσα μελέτη, Δανοί επιστήμονες επιστράτευσαν περισσότερες από 12.000 γυναίκες, ηλικίας 45 ετών καιάνω, τις οποίες ρωτούσαν συστηματικά για τις συνθήκες εργασίας και το στρες τους.
Οι ερευνητές, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Glostrup, παρακολούθησαν την πορεία της υγείας και την ποιότητα ζωής των εθελοντριών επί 15 χρόνια (έως το 2008).
Στο μεσοδιάστημα, 580 εθελόντριες παρουσίασαν ισχαιμική καρδιοπάθεια, με 369 από αυτές να αναπτύσσουν στηθάγχη και 138 να παθαίνουν έμφραγμα.
Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να ευθύνονται για την καρδιοπάθεια των εθελοντριών (μεταξύ αυτών το κάπνισμα και τον διαβήτη), κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσες βίωναν «ιδιαίτερα έντονο» εργασιακό στρες είχαν κατά 35% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιοπάθεια σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους εργαζόμενες οι οποίες ήταν πολύ πιο χαλαρές στη δουλειά.
Όταν, όμως, ανέλυσαν τα στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα, διαπίστωσαν ότι οι 40άρες εργαζόμενες ήταν αυτές που ουσιαστικά πλήττονταν από το εργασιακό στρες, ενώ οι 50άρες και οι 60άρες έμεναν πρακτικά αλώβητες.
Το εύρημα αυτό συμφωνεί με προγενέστερα, που είχαν παρατηρηθεί κυρίως σε άντρες εργαζόμενους.
Οι ειδικοί συνιστούν στις εργαζόμενες που νιώθουν να πνίγονται από το εργασιακό στρες αφ’ ενός να μιλούν γι’ αυτό με τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους τους, αφ’ ετέρου να προσπαθούν να το διαχειρίζονται όσο πιο ψύχραιμα και με θετικό τρόπο μπορούν.
Καλό θα ήταν επίσης να είναι κατά το δυνατόν πιο δραστήριες, διότι απλές δραστηριότητες (όπως λίγο περπάτημα πριν από τη δουλειά), έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμούν το στρες – και βεβαίως ωφελούν την καρδιά.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Occupational and Environmental Medicine».

Από ΤΑ ΝΕΑ

Πού και πώς θα γίνει η απελευθέρωση των επαγγελμάτων;

Πέντε κλειστά επαγγέλματα ανοίγουν μέσα στο 2010, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση έναντι της τρόικας (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ), μέσω του Μνημονίου Οικονομικής πολιτικής, που υπέγραψε η κυβέρνηση.
1. Δικηγόροι
Θα αρθουν οι περιοσριμοί που προβλέπουν την περίφημη "ελάχιστη αμοιβή". Θα αρθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί της έδρας του δικηγόρου (ωχ...θα πλακώσουν οι φιρμάτοι Αθηναίοι στην επαρχία) και θα επιτρέπεται στο εξής η διαφήμιση των δικηγόρων.
2. Φαρμακοποιοί
Θα καταργηθεί το ελάχιστο περιθώριο κέρδους και οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να πουλάνε με χαμηλότερο ποσοστό κέρδους, ενώ θα αρθούν και τα κριτήρια απόστασης και αριθμού φαρμακείων σε μια περιοχή, που ισχύουν σήμερα.
3. Συμβολαιογράφοι
Το επάγγελμα απελευθερώνεται πλήρως, με κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, άρση των γεωγραφικών περιορισμών και θα επιτρέπεται η διαφήμιση.
4. Μηχανικοί - Αρχιτέκτονες
Αίρονται οι ελάχιστες αμοιβές, οι αμοιβές θα καθορίζονται με ελεύθερη συμφωνία των συμβαλλόμενων (μηχανικών με πελάτες τους)
5. Ορκωτοί ελεγκτές
Αίρονται οι ελάχιστες αμοιβές, οι αμοιβές θα καθορίζονται με ελεύθερη συμφωνία των συμβαλλόμενων (μηχανικών με πελάτες τους).

Από taxalia.blog

2015: η ψηφιακή επανάσταση στην Ευρώπη


Μέχρι το 2015, κάθε οικογένεια στην Ευρώπη πρέπει να έχει ευρυζωνική σύνδεση και δη σε ανταγωνιστική τιμή, σύμφωνα με ψήφισμα που εγκρίθηκε την Τετάρτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον ζητείται πλήρης κατάρτιση όλων ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο το ίντερνετ αλλά και πρόσβαση σε δίκτυα τρίτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας για το 75% των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας.

Το τρένο για την ψηφιακή κοινωνία είναι γρήγορο και δεν σταματά πουθενά και κανείς δεν πρέπει να μείνει εκτός" μας τόνισε η εισηγήτρια, Vera Pilar del Castillo (ΕΛΚ, Ισπανία), παρουσιάζοντας την σημερινή εικόνα της "ψηφιακής" νομοθεσίας στην Ευρώπη. "Η εύρυθμη λειτουργία της ψηφιακής οικονομίας είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία της οικονομίας γενικότερα, όμως σήμερα την ελεύθερη κυκλοφορία των ψηφιακών αγαθών εμποδίζει η πανσπερμία εθνικών νόμων" σημειώνει, δηλώνοντας η ίδια μανιώδης χρήστης του ίντερνετ.
Ο πολίτης στο επίκεντρο

Το ΕΚ ζητά έτσι ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας (και την κατάρτιση που θα επιτρέψει την αξιοποίησή της) για όλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα εμπόδια όπως οι ηλικιωμένοι, τα χαμηλότερα εισοδήματα, οι κάτοικοι απομονωμένων περιοχών και τα άτομα με αναπηρία.

Το 50% των νοικοκυριών θα πρέπει να διαθέτει ευρυζωνική σύνδεση μέχρι το 2015 και το 100% μέχρι το 2020, ενώ τέτοιες συνδέσεις πρέπει να υπάρχουν σε όλα τα σχολεία, επίσης, μέχρι το 2015 ενώ ήδη από το 2013 όλα πρέπει να έχουν τουλάχιστον στοιχειώδη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Επιπλέον, η κατάρτιση στην πληροφορική πρέπει να ενταχθεί πλήρως στα προγράμματα δια βίου μάθησης, επισημαίνει το ψήφισμα.

Η έκθεση del Castillo θέτει ως στόχο τη μείωση του "ψηφιακού αναλφαβητισμού" ενώ προτείνει τη σύνταξη Ευρωπαϊκού Χάρτη Δικαιωμάτων των καταναλωτών σε ψηφιακό περιβάλλον, με πρόνοιες για την προστασία των ατομικών δεδομένων, την προστασία από το ψηφιακό έγκλημα και ειδική προστασία για τους ανήλικους και τους νέους.
Πλήρης ψηφιακή αγορά μέχρι το 2015

Εξηγώντας το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης που υπογράφει, η κ. del Castillo μας δήλωσε ότι "χρειαζόμαστε επειγόντως μία πλήρως ανεπτυγμένη και ανταγωνιστική ψηφιακή αγορά. Για να το επιτύχουμε πρέπει πρώτον να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, δεύτερον να ενισχύσουμε την αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και τρίτον να διασφαλίσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία γνώσης και περιεχομένου".

Από το opensciences.gr

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η Ένωση Γονέων Δ. Αμαρουσίου και ο Σύλλογος Γονέων 4ου Λυκείου Δ. Αμαρουσίου διοργανώνουν εκδήλωση-ενημέρωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου Λυκείου, Σωρού & Ζεκάκου 3. Θέμα της εκδήλωσης είναι η πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών όσο και άλλων συμπεριφορών βλαπτικών για τη ψυχική και σωματική υγεία των νέων.
Εισηγήτρια:Κυρίτση Ιωάννα,υπεύθυνη τομέα πρόληψης ΚΕΘΕΑ

ΠΑΙΔΙΑ, ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝΕ...


Οι σούπερ σταρ της Μπάρτσα, Ζ. ΙμπραΪμοβιτς και Ζ. Πικέ, σε μια περίεργη φωτογραφία, όπως τους απαθανάτισε οπαδός των Μπλαουγκράνα και κάνει το γύρο του κόσμου...

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Μελάνωμα: Πότε να τρέξουμε στο γιατρό


Αποτελεί περισσότερο από το 75% των θανάτων που οφείλονται σε καρκίνο του δέρματος

«Το μελάνωμα αποτελεί τον κακοηθέστερο όγκο που εντοπίζεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους» λέει η πλαστική χειρουργός κ. Ουρανία Καστανά από το Ιατρείο Σπίλων και Παρακολούθησης Μελανώματος του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός...Προέρχεται από τα μελανοκύτταρα του δέρματος και γι΄ αυτό τα μελανώματα είναι συνήθως σκουρόχρωμα, αν και υπάρχουν και τα αχρωστικά. Ως όγκος, το μελάνωμα έχει παράδοξη συμπεριφορά: μπορεί να υποτροπιάσει και να δώσει μεταστάσεις ακόμη και ύστερα από πολλά χρόνια». Το μελάνωμα αποτελεί το 3-4% του συνόλου των καρκίνων του δέρματος, αλλά προκαλεί περισσότερο από το 75% των θανάτων που οφείλονται σε καρκίνο του δέρματος...

Διπλάσια συχνότητα ανά δεκαετία
Η πιθανότητα ανάπτυξης μελανώματος στις ΗΠΑ σήμερα είναι 1 ανά 60 κατοίκους, ποσοστό 2000% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 1930. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι 9 ανά 100.000 κατοίκους και η θνητότητα 2,3 ανά 100.000 κατοίκους.
Το 2005 δημοσιεύθηκε γαλλική πολυκεντρική μελέτη στην οποία αναφέρεται τριπλασιασμός της επίπτωσης του μελανώματος από το 1980 έως το 2000. Μέσα σε τρία μόνο χρόνια (1994 -1997) καταγράφηκε αύξηση της επίπτωσης της νόσου διεθνώς κατά 6,4%.
«Ολες οι ελληνικές μελέτες συγκλίνουν στην αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του μελανώματος, με αυξημένα ποσοστά σε Κρήτη, Αθήνα και Λάρισα, ίσως λόγω της μεγάλης έκθεσης στον ήλιο ή λόγω διαφορετικού γενετικού υπόβαθρου» λέει η κ. Καστανά. «Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας 3-4 ανά 100.000 κατοίκους εμφανίζουν κάθε χρόνο μελάνωμα».
Η πρόγνωση της νόσου έχει βελτιωθεί λόγω της έγκαιρης διάγνωσής της, της μελέτης της βιολογικής συμπεριφοράς της και της καλύτερης θεραπείας. Είναι όμως ακόμη νόσος με ιδιαίτερα υψηλή θνητότητα.

Συμβουλές πρόληψης

Να χαιρόμαστε τον ήλιο λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας (ιδίως αν έχουμε παράγοντες κινδύνου), δηλαδή γυαλιά ηλίου με κατάλληλα φίλτρα, καπέλο, αντηλιακή κρέμα (ανά δίωρο επάλειψη, άσχετα από τον δείκτη προστασίας), ομπρέλα, ανοιχτόχρωμα ρούχα.

Να αποφεύγουμε να κολυμπάμε το μεσημέρι, να κάνουμε θαλάσσια σπορ φορώντας φανέλα.

Να αυτοεξετάζουμε τις ελιές μας ανά 6-8 εβδομάδες.

Να εξετάζουμε κάθε βλάβη ή αλλαγή των ελιών μας στα ειδικά ιατρεία σπίλων.

Η σωστή προστασία από τον ήλιο κατά τα πρώτα 18 χρόνια της ζωής μας μειώνει την πιθανότητα να παρουσιάσουμε καρκίνο του δέρματος κατά 78%.

Να μην κάνουμε τεχνητό μαύρισμα (Solarium).

Δωρεάν Εξετάσεις

Δωρεάν εξέταση από δερματολόγους κατά την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος (3-7 Μαΐου) - τηλ. 80011 11 222
Οι παράγοντες κινδύνου

Α. Ενδογενείς
1. Οικογενής χαρακτήρας. Αυτός μεταβιβάζεται σε οικογένειες είτε με τη μορφή μελανώματος είτε με τη μορφή άλλων βλαβών που αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες. Πρόσωπα από οικογένειες με ιστορικό οικογενούς μελανώματος πρέπει να εξετάζονται κλινικά από την ηλικία των 10 ετών.

2. Μεγάλος αριθμός μελαχρωματικών σπίλων, άτυπων ή μη (περισσότερες από 100 ελιές σε έναν άνθρωπο). Οι σκουρόχρωμες μεγάλες ελιές που έχουμε από τη γέννησή μας έχουν πιθανότητα εξαλλαγής σε μελάνωμα κατά 15%.

3. Ανοιχτό χρώμα του δέρματος.
4. Φύλο. Στις νέες ηλικίες το μελάνωμα είναι συχνότερο στις γυναίκες (στα άκρα), ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες στους άνδρες (σε κεφάλι και κορμό).

5. Φυλή. Είναι κυρίως νόσος της λευκής φυλής.

6. Ανοσοκαταστολή (από άλλη νόσο ή λήψη φαρμάκων).

7. Ορμονικοί παράγοντες (σήμερα αμφισβητείται ο συσχετισμός). Σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά ή ορμόνες, εγκυμονούν, συνιστάται τακτική επανεξέταση.

Β. Εξωγενείς

1. Ηλιακή ακτινοβολία. Αποτελεί τον σημαντικότερο επιβαρυντικό παράγοντα. Η διακοπτόμενη έκθεση στον ήλιο είναι πιο επιβαρυντική σε σχέση με τη συνεχόμενη ή την επαναλαμβανόμενη κατά μικρά χρονικά διαστήματα. Η ανάπτυξη ηλιακών εγκαυμάτων κατά την παιδική ηλικία πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης μελανώματος.

2. Χρόνιος ερεθισμός των ελιών.
Οι νέες θεραπείες

Το μελάνωμα είναι ιάσιμο εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί σωστά εγκαίρως. «Απαγορεύεται η απόξεση και η τμηματική εξαίρεση βλαβών που μπορεί να θεωρηθούν ύποπτες για μελάνωμα», τονίζει η κ. Καστανά.

«Δεν επιτρέπεται η καταστροφή μελαχρωστικών αλλοιώσεων με λέιζερ. Υποπτες βλάβες για μελάνωμα πρέπει να εξαιρούνται με εμφανώς υγιή όρια 2-5 χιλ. και σε βάθος που να περιλαμβάνει και τμήμα του υποδόριου λίπους».

Τα βήματα της αντιμετώπισης είναι:

1. Βιοψία εκτομής της βλάβης με υγιή όρια.

2. Ευρεία εκτομή, παράλληλα με κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο.

3. Το δημιουργούμενο έλλειμμα συρράπτεται ή κλείνει με μεθόδους πλαστικής αποκατάστασης.

4. Αφαίρεση ή όχι του φρουρού λεμφαδένα (ανάλογα με το στάδιο).

5. Λεμφαδενικός καθαρισμός των περιοχικών λεμφαδένων, σε περίπτωση θετικού φρουρού λεμφαδένα ή σε κλινικά διηθημένους λεμφαδένες.

6. Αφαίρεση των τοπικών υποτροπών και των μεμονωμένων συστηματικών μεταστάσεων.

7. Για τα μελανώματα άνω και κάτω άκρων έχει καλά αποτελέσματα η υπερθερμική εξωσωματική θεραπεία με ΤΝF, σε συνδυασμό ή όχι με χημειοθεραπευτικά φάρμακα.

Η ακτινοθεραπεία προσφέρει μόνο ανακούφιση. Η ανοσοθεραπεία είναι η μόνη αποτελεσματική θεραπεία, ενώ η χημειοθεραπεία δεν αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης. Εχουν ήδη βρεθεί πολυάριθμα αντιγόνα που έχουν σχέση με τη νόσο, καθώς και ο συσχετισμός του γενετικού μας κώδικα στην ανταπόκριση του οργανισμού σε σύγχρονες βιολογικές θεραπείες.

«Η ενίσχυση του αμυντικού οργανισμού με ουσίες που παράγει ο ίδιος, όπως η Ιντερλευκίνη-2, αποτελεί μια νέα θεραπευτική άποψη. Το εμβόλιο για το μελάνωμα έχει δώσει ελπίδες. Σε πειραματική φάση βρίσκονται και οι θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα», καταλήγει.
Από ΤΑ ΝΕΑ

"ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΟ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ"


Η Κριστίνια Φερνάντες ντε Κίρχνερ, πρόεδρος της Αργεντινής, προειδοποίησε την Ελλάδα για τα σκληρά μέτρα λιτότητας, αφού όπως υπογράμμισε, οι συνταγές που επιβάλλονται στην Ελλάδα είναι ταυτόσημε με αυτές που εφαρμόστηκαν στην Αργεντινή το 2001, τονίζοντας...
...τις ομοιότητες μεταξύ της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα και την κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση που συγκλόνισε την Αργεντινή προτού η χώρα κηρύξει στάση πληρωμών.
Τα άγρια μέτρα λιτότητας θα συναντήσουν αντίσταση. Θα τελειώσουν άσχημα, υποστήριξε η Κριστίνια Φερνάντες ντε Κίρχνερ, πρόεδρος της Αργεντινής.
Από το troktiko.blog

ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ

Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, στην ολομέλεια της Βουλής, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ– ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ».

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στο Κοινοβούλιο έγιναν οι εξής αλλαγές και προσθήκες:

* Βελτιώνεται η μοριοδότηση των κοινωνικών κριτήριων, που προστίθενται στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ για διορισμούς – προσλήψεις. Για τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς η μοριοδότηση θα ανέρχεται, πλέον, σε 10 μονάδες, για τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία σε 7 μονάδες και για τους εκπαιδευτικούς - γονείς παιδιών με μόνιμη αναπηρία σε 5 μονάδες.
* Βελτιώνεται η αξιολογική βάση του βαθμού του πτυχίου και υπολογίζεται σε μία μονάδα, για κάθε βαθμό πάνω από τη βάση του 5.
* Ο 3ος χρόνος υπηρεσίας του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού μοριοδοτείται με διπλάσιες μονάδες, προκειμένου να πετύχει συντομότερα την μετάθεσή του - μετά τα τρία χρόνια - σε σχολείο επιλογής του.
* Η πρόσληψη αναπληρωτών στη Σιβιτανίδειο Σχολή και στα εκκλησιαστικά σχολεία θα γίνεται με αντικειμενικό και διάφανο τρόπο και θα συνδέεται με τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών και ωρομισθίων του Υπουργείου Παιδείας.
* Για πρώτη φορά, στις κατηγορίες διορισμού, κατά τη μεταβατική περιοδο, εντάσσονται οι εκπαιδευτικοί γονείς τέκνων με ποσοστό αναπηρίας 67% και 12μηνη προϋπηρεσία.
* Προγραμματίζεται η άμεση διεξαγωγή διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την ειδική αγωγή, προκειμένου να μπει τέλος στην ομηρία των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71, που επί 10 χρόνια δούλευαν ως αναπληρωτές. Η κατάργηση των σεμιναρίων των 400 ωρών ως ειδικό τυπικό προσόν τίθεται σε άμεση εφαρμογή για τους κλάδους ΠΕ61, ΠΕ71.
* Υλοποιείται το δίκαιο αίτημα των Σχολικών Συμβούλων για τη μοριοδότηση του 2ου διδακτορικού και του 2ου μεταπτυχιακού.
* Τα πτυχία ΑΤΕΙ μοριοδοτούνται απολύτως ισότιμα με τα πτυχία πανεπιστημίου.
* Οι διατάξεις για τις μεταθέσεις, όπως π.χ. υποχρέωση 2ετούς παραμονής, αφορούν τους εκπαιδευτικούς που θα υποβάλουν αιτήσεις το σχολικό έτος 2010-11. Η Υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε ότι, στο πλαίσιο αναθεώρησης του ΠΔ 50 για τις μεταθέσεις, θα λάβει υπόψη τα αιτήματα σχετικά με τη συνυπηρέτηση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων .
* Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που απολύονται, λόγω κλεισίματος ιδιωτικών σχολείων και έχουν 6ετή προϋπηρεσία με τη δημοσίευση του νομοσχεδίου, θα προσλαμβάνονται στο δημόσιο.
* Πρέπει να γίνει σαφές ότι κατά τη μεταβατική περίοδο το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις διάφορες κοινωνικές κατηγορίες που αναφέρονται παραπάνω, ισχύει κανονικά.
Από το esos.gr

ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ...


Ακούμε συχνά τελευταία το επιχείρημα:" τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια σύσσωμα θα υπερψηφίσουν το σχέδιο "σωτηρίας" της Ελλάδας και εμείς το καταψηφίζουμε;" Μήπως μας διαφεύγει ότι η υπερψήφιση από τους Ευρωπαίους δε θα γίνει για τη φουκαριάρα τη μάνα τους, αλλά για κείνο το ρημάδι το 5% επιτόκιο που δεν είναι ευκαταφρόνητο...

"Αν είχαμε τηλεόραση στο 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, ΔΕ θα πολεμούσαμε"


Σερβετάς:"Αν είχαμε τηλεόραση στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, δε θα πολεμούσαμε. Τα κανάλια και τα δελτία ειδήσεων θα μας φλομώνανε ότι ο εχθρός έχει τόσες χιλιάδες κανόνια, τόσες χιλιάδες στρατιώτες κλπ, κλπ και 'μεις φοβισμένοι θα καθόμασταν σπίτια μας"
Από το hypethros.blog

O ΘΡΗΝΟΣ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟ ΠΑΙΔΙ...

Οι κραυγές θρήνου της χαροκαμένης μάνας του Νώντα Τσακάλη ακούγονται σε όλη τη γειτονιά της οδού Αλέκου Παναγούλη στην Ηλιούπολη, όπου έμενε με τον γιο της. Δεν μπορεί να πιστέψει πως το μοναχοπαίδι της, το σπλάχνο της, που έφυγε το πρωί από το σπίτι για να πάει στη δουλειά του, έχασε τη ζωή του τόσο...
άδικα.

«Οταν είδαμε στη τηλεόραση το χάος που επικρατούσε προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον Νώντα. Δεν απαντούσε όμως στο τηλέφωνό του. Από νωρίς φοβηθήκαμε πως κάτι κακό του είχε συμβεί. Αρχισα να αναζητώ σημεία ζωής του, αλλά μάταια. Δυστυχώς, οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν λίγες ώρες αργότερα» λέει στην «Εspresso» συντετριμμένος ο θείος και νονός του άτυχου υπαλλήλου της Marfin, Κώστας Πολίτης, στον οποίο έπεσε και ο κλήρος της αναγνώρισης του πτώματος του ανιψιού του. «Ο Νώντας ήταν σαν παιδί μου» λέει και κλαίει με λυγμούς.
Η οικογένεια του άτυχου νεαρού έμαθε το τραγικό νέο από το τηλέφωνο λίγη ώρα μετά τη μεταφορά της σορού του στο νεκροτομείο Αθηνών. Μέχρι εκείνη τη στιγμή η μητέρα του, μαζί με την οποία ζούσε στο σπίτι τους στην Ηλιούπολη, παρακαλούσε τον Θεό να έχει καλά το μονάκριβο παιδί της. Ο άτυχος 36χρονος τραπεζικός υπάλληλος δεν φανταζόταν πως χθες το πρωί θα ήταν η τελευταία φορά που θα αποχαιρετούσε τη μάνα του ενώ έφευγε για τη δουλειά. Δυστυχώς, το ψηλόλιγνο παλικάρι από την Ηλιούπολη έμελλε να είναι ένα από τα τρία θύματα της χθεσινής τραγωδίας.
«Δεν ήταν παντρεμένος. Είχε σχέση όμως με μια πολύ καλή κοπέλα. Ο Νώντας έμεινε ορφανός από πατέρα όταν ήταν πολύ μικρός, σε ηλικία δέκα ετών. Τον είχα σαν δικό μου παιδί. Σχεδόν τον μεγάλωσα» λέει με λυγμούς ο θείος του. Οσοι τον γνώριζαν κάνουν λόγο για ένα διαμάντι: «Ηταν λαμπρό παιδί, πάλεψε πολύ και κατάφερε να σπουδάσει οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ. Πέρασε με πολύ καλό βαθμό. Ηταν ππάντα χαμογελαστός και ατένιζε το μέλλον του με αισιοδοξία. Δεν μπορώ να το πιστέψω ακόμη» λέει με δάκρυα στα μάτια ένας από τους φίλους του.
Συγγενείς και φίλοι του 36χρονου Νώντα Τσακάλη έσπευσαν να συλλυπηθούν την οικογένειά του. Η μάνα του μετά βίας στέκεται στα πόδια της. Ο πόνος είναι αβάσταχτος. Τραγική φιγούρα και η σύντροφός του, η Ελένη. Δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Δεν θέλει να δεχτεί πως ο άνθρωπός της έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή. Ο καλοσυνάτος Νώντας με τα εκφραστικά μάτια και το πλατύ χαμόγελο είχε τελειώσει το μεταπτυχιακό του στα Οικονομικά στη Σκωτία. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε εργαστεί σε αρκετές τράπεζες, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια δούλευε στον τομέα δανείων στη Marfin. Στόχος του ήταν να μπορέσει να εξελιχθεί στην καριέρα του και κάποια στιγμή να κάνει τη δική του οικογένεια. Δυστυχώς όμως, η μοίρα είχε άλλα σχέδια γι’ αυτόν...

Από την Espresso

ΝΕΑ 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ

Νέα 48ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ πιθανόν Τετάρτη-Πέμπτη 12-13 Μαΐου, ήμερες ψήφισης του νέου ασφαλιστικού νόμου.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ
ΤΗΛ. 6974750409
Α. Απίστευτα κι όμως αληθινά: Το πρωί ψηφίζουν νόμους, το βράδυ τους καταργούν...

α) Στις 15-3-2010 ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ο Ν.3833/2010 όπου στο άρθρο 11 παρ. 8 προβλέπεται: «Από τη δημοσίευση του παρόντος δεν επιτρέπεται η απόσπαση εκπαιδευτικού προσωπικού σε θέσεις χωρίς πλήρη εκπαιδευτικά και διδακτικά καθήκοντα. Με ευθύνη του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, οι υφιστάμενες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος αποσπάσεις εκπαιδευτικών μειώνονται υποχρεωτικά κατά πενήντα τοις εκατό (50%), το αργότερο μέχρι τις 30 Αυγούστου 2010.»

Με βάση το άρθρο 31 παρ. 6 του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε και συζητείται στη Βουλή, καταργείται η παραπάνω διάταξη. Γιατί άραγε; Τι μεσολάβησε και άλλαξε γνώμη η πολιτική ηγεσία; Εγκατέλειψε την επικοινωνιακή πολιτική και κατανόησε πως οι αποσπάσεις στους φορείς, στα γραφεία εκπαίδευσης και στο Υπουργείο πραγματοποιούνται για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των υπηρεσιών και όχι για την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών; Αλήθεια, γιατί η Υπουργός στο πολυνομοσχέδιο δεν συμπεριέλαβε διάταξη έτσι ώστε οι αποσπάσεις στους φορείς και στην Κεντρική Υπηρεσία να πραγματοποιούνται με εισήγηση του ΚΥΣΠΕ; Μήπως κάποιοι πίεσαν να πραγματοποιούνται αυτές οι αποσπάσεις υπό τον πλήρη έλεγχο της πολιτικής ηγεσίας;

β) Στις 29-3-2010 ψηφίστηκε ο Ν. 3839/2010 όπου στο άρθρο 6 αναφέρεται: «Το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε.) συγκροτείται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και αποτελείται από: α) Τον διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που αναπληρώνεται από προϊστάμενο γραφείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε περίπτωση έλλειψης από διευθυντή σχολικής μονάδας. β) Δύο εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με βαθμό Α΄, με τους αναπληρωματικούς τους, που υπηρετούν στην περιφέρεια του οικείου Π.Υ.Σ.Π.Ε., οι οποίοι επιλέγονται με κριτήριο τη μεγαλύτερη προηγούμενη διοικητική εμπειρία σε θέση στελεχών εκπαίδευσης. Σε περίπτωση ίσης διοικητικής εμπειρίας επιλέγεται ο εκπαιδευτικός με τη μεγαλύτερη πραγματική δημόσια υπηρεσία. Ως διοικητική εμπειρία, για την εφαρμογή του παρόντος, νοείται η υπηρεσία σε θέσεις διευθυντή σχολείου, προϊσταμένου γραφείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, προϊσταμένου διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σχολικού συμβούλου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. γ) Δύο τακτικούς αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που αναπληρώνονται από δύο αναπληρωματικούς αιρετούς εκπροσώπους αυτών.» Με βάση το άρθρο 47 του πολυνομοσχεδίου καταργείται η διάταξη του Ν.3839/2010 και αντικαθίσταται ως εξής: «Δύο εκπαιδευτικούς με βαθμό Α΄ πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν στην περιφέρεια του οικείου ΠΥΣΠΕ και οι οποίοι επιλέγονται με τους αναπληρωτές τους μεταξύ των δεκαπέντε που κατά την ημερομηνία συγκρότησης κατέχουν τη μεγαλύτερη πραγματική διοικητική υπηρεσία σε θέσεις διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, προϊσταμένου γραφείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ή διευθυντή σχολικής μονάδας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης»

Γιατί άραγε; Τι άλλαξε σε ένα μήνα και μάλιστα τη στιγμή που ολοκληρώνεται η ανασυγκρότηση αυτών των συμβουλίων με βάση το Ν.3839; Μήπως διαπίστωσε η πολιτική ηγεσία ότι δεν πέτυχε τον έλεγχο των συμβουλίων στο 100%; Μήπως δεν αρκέστηκε στο γεγονός ότι Περιφερειακός Διευθυντής όρισε εκπαιδευτικούς με 17 και 16 χρόνια αντίστοιχα διοικητικής εμπειρίας ως αναπληρωματικά μέλη και τακτικά με 2 χρόνια ισοπεδώνοντας το πνεύμα του νόμου αλλά και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών;

Φαίνεται πως οι αντιδράσεις κάποιων για πλήρη έλεγχο των συμβουλίων οδήγησαν την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει σε κατάργηση της προβλεπόμενης διαδικασίας με βάση το Ν.3839/2010, όπως άλλωστε έκανε και με την κατάργηση των αντίστοιχων διατάξεων του Π.Δ. 1/2003, και την αντικατάσταση με διάταξη που θα δίνει τη νομιμοφάνεια για πλήρη έλεγχο των συμβουλίων. Αλήθεια, ποιος θα περίμενε εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης της πατρίδας μας και της λήψης των πιο σκληρών και άδικων οικονομικών μέτρων εις βάρος, κυρίως, των Δημοσίων Υπαλλήλων, κάποιοι να ασχολούνται με τον κομματισμό και, ταυτόχρονα, για επικοινωνιακούς λόγους, να ευαγγελίζονται την αξιοκρατία; Μ' αυτή τη νοοτροπία και πρακτική θα πραγματοποιηθούν και οι επιλογές στελεχών εκπαίδευσης;
Β. Μεταθέσεις - Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών
Μεταθέσεις
Με βάση το πολυνομοσχέδιο, άρθρο 30, οι προτεινόμενες αλλαγές είναι πρόχειρες και αποσπασματικές και δεν απαντούν σε καμιά περίπτωση στο αίτημα του κλάδου για αλλαγή όλου του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών.
Αποσπάσεις

Με βάση το άρθρο 31 του πολυνομοσχεδίου, «ουδεμία απόσπαση πραγματοποιείται πριν καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες της σχολικής μονάδας από την οποία αποσπάται ο εκπαιδευτικός και, ταυτόχρονα, εκπαιδευτικός της Π.Ε. που πλεονάζει στη σχολική μονάδα που ανήκει οργανικά αποσπάται σε άλλη σχολική μονάδα του ιδίου ΠΥΣΠΕ ή σε άλλη μονάδα αρμοδιότητας άλλου ΠΥΣΠΕ της ιδίας Περιφερειακής Διεύθυνσης.» Είναι να απορεί κανείς με τη διατύπωση των παραπάνω διατάξεων. Όπως προκύπτει, ο εκπαιδευτικός που θα αποσπάται από ένα ΠΥΣΠΕ σε άλλο ΠΥΣΠΕ θα είναι εξαρτώμενος από τη βούληση της υπηρεσίας να καλύψει το λειτουργικό κενό. Ενώ θα έπρεπε η υπηρεσία να προχωρά στην άμεση αποδέσμευση του εκπαιδευτικού αναλαμβάνοντας και την κάλυψη του λειτουργικού κενού που δημιουργείται.

Επίσης φανταστήκατε τι πρόβλημα θα δημιουργηθεί αν ο Περιφερειακός Διευθυντής κρίνει ότι συνάδελφος που υπηρετεί στην Κεφαλονιά πλεονάζει και τον αποσπά στην Κέρκυρα; Ή από τα Τρίκαλα στη Σκιάθο;

Αναμφισβήτητα το πολυνομοσχέδιο και με βάση τα παραπάνω είναι πρόχειρο και άδικο. Οι ατάκτως ερριμμένες και αποσπασματικές ρυθμίσεις του στοχοποιούν όλους τους εκπαιδευτικούς.

Γ. Επιλογή Προϊσταμένων Επιστημονικής Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε.

Μετά παρέλευση 4 μηνών, επιτέλους, συγκροτήθηκε το συμβούλιο επιλογής Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συνεδρίασε για πρώτη φορά με τη νέα σύνθεσή του στις 29-4-2010. Βασικό θέμα ήταν η επιλογή των προϊσταμένων των τμημάτων Επιστημονικής Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Το συμβούλιο επέλεξε τους 13 Σχολικούς Συμβούλους για τις αντίστοιχες θέσεις με κατά περίπτωση κριτήρια. Άλλοι επιλέγηκαν με βάση επιστημονικά και άλλοι με βάση διοικητικά κριτήρια. Από τη στιγμή που οι επιλογές δε στηρίζονται σε αντικειμενικά, μετρήσιμα κριτήρια είναι εύλογο να αμφισβητούνται.

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Κλειστά τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα στις 6 και τις 7 Μαΐου


Κλειστά, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, θα παραμείνουν τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, στις 6 και τις 7 Μαΐου, με αφορμή τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο επάγγελμα των φαρμακοποιών.

Σε ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφέρει πως «ο επιχειρούμενος περιορισμός του αριθμού των φαρμακείων και το ελάχιστο περιθώριο κέρδους θα επιφέρουν δραματικές επιπτώσεις στον κλάδο και θα υποβαθμίσουν την παρεχόμενη ασφαλιστική περίθαλψη».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα συνεδριάσει την Παρασκευή 7 Μαΐου για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του «απέναντι στην επίθεση που δέχονται οι φαρμακοποιοί από την πολιτεία» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αδιάβαστοι κι αγύμναστοι μαθητές...


Γ. Πανάρετος:« Εγώ πιστεύω ότι αν όλοι οι γυμναστές που είναι διορισμένοι γύμναζαν, θα ήμασταν ο καλύτερα γυμνασμένος λαός. Δεν είναι αυτή η εικόνα που υπάρχει γενικότερα νομίζω».
Σχόλιο: Μέχρι τώρα ακούγαμε για αδιάβαστους μαθητές. Τώρα μάθαμε ότι είναι κι αγύμναστοι. Ώρα είναι να μας πουν και τίποτα για πλύσιμο...

ΤΡΑΓΩΔΙΑ


Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Στην Αθήνα, τρεις αθώοι συνάνθρωποί μας, τρεις εργαζόμενοι είναι νεκροί. Τραγωδία.
Είμαστε όλοι θυμωμένοι με αυτή την αδιανόητη προβοκάτσια, που στιγμάτισε τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων, σε ολόκληρη τη χώρα, κατά της άγριας λιτότητας.
Όποιοι κι αν είναι οι δολοφόνοι, απ΄ όπου κι αν προέρχονται, με τη αποτρόπαια πράξη τους έριξαν νερό στο μύλο όλων αυτών, που θέλουν το λαό δειλό, μοιραίο και άβουλο. Πρόκειται για αδίστακτους μπράβους, που ουσιαστικά εξυπηρετούν τα συμφέροντα της τρόικας των δυναστών.

Από το kafeneio.blog

ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΑ ΨΙΛΑ...


Η Α. Παπαρήγα δήλωσε σήμερα ότι ξεκινά αγώνα το ΚΚΕ για να μην υπογραφεί συμφωνία Παπανδρέου-Ερντογάν...Ο Τούρκος πρωθυπουργός έρχεται μέσα στο μήνα στην Αθήνα. Το ΚΚΕ διαχρονικά δεν ανεβάζει τους τόνους στα ελληνοτουρκικά. Τι πρόκειται να υπογράψουν οι δυο πρωθυπουργοί και προκαλεί τόσο ντόρο το ΚΚΕ αυτήν τη στιγμή;

ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ Ν. Κ. ΜΠΕΝΤΙΤ


Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στην Ελλάδα «είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθούν» δηλώνει ο ηγέτης των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ζητώντας να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση Παπανδρέου για την επίτευξη συναίνεσης.
«Είστε τελείως τρελοί» τόνισε απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους εκπροσώπους των κρατών-μελών της ΕΕ κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι σχεδόν αδύνατο» είπε ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ αναφερόμενος στις μισθολογικές και κοινωνικές θυσίες που ζητούνται από τους Έλληνες.
«Δεν δίνουμε χρόνο στον Παναδρέου για να επιτύχει συναίνεση» σημείωσε. «Πρέπει να δημιουργήσουμε μια συνοχή. Αυτό δεν διατάσσεται. Θα δείτε στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, αν υπάρχουν προβλήματα» τόνισε.
Ο Κον Μπεντίτ επέκρινε τους όρους των δανείων που εγκρίθηκαν από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία θα δοθούν με κατά μέσο όρο επιτόκιο 5%, ενώ τα περισσότερα από τα ενδιαφερόμενα κράτη μπορούν να δανείζονται κεφάλαια με επιτόκια χαμηλότερα από τις αγορές.
«Κερδίσαμε χρήματα σε βάρος της Ελλάδας. Είναι απαράδεκτο» δήλωσε.

«Έχω την εντύπωση ότι τώρα στις κυβερνήσεις, λένε: 'θέλω να βγάλω χρήματα σε βάρος της Ελλάδας'» ανέφερε ο Κοντ Μπεντίτ, κάνοντας αναφορά στην αξίωση της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, το 1984, που έλεγε «θέλω τα λεφτά μου πίσω» προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κοινή Γεωργική Πολιτική.
Από το in.gr

ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΤΟΣ ΜΑϊΟΥ


Υπογράφηκε από την κ. Χριστοφιλοπούλου σήμερα η εγκύκλιος για την αυτοαξιολόγηση. Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα του esos.gr

ΜΗ ΜΙΛΑΣ, ΜΗ ΓΕΛΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΕΛΛΑΣ...


-Μην αντιδράτε, γιατί διασυρόμαστε παγκοσμίως.
-Μη διαδηλώνετε, γιατί δε θα ΄ρθουν τουρίστες.
-Μην απεργείτε, γιατί θα θυμώσει το ΔΝΤ.

ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ


Βρέθηκα σήμερα στο συλλαλητήριο κατά των οικονομικών μέτρων. Ήταν μια τεράστια συγκέντρωση που κάλυπτε την Πατησίων από την ΑΣΟΕΕ ως τη Ομόνοια και την 3ης Σεπτεμβρίου από την Πλατεία Βικτωρίας ως την Ομόνοια. Είχαν κατέβει άτομα κάθε ηλικίας και παράταξης. Στην οδό Πατησίων από τη ΓΣΕΕ και προς Ομόνοια υπήρχε πολύ μεγάλη πυκνότητα. Εκπροσωπούνταν εκατοντάδες σωματεία και ενώσεις. Στο βήμα του Πεδίου του Άρεως ανέβηκαν και μίλησαν εκπρόσωποι εργαζομένων από όλη την Ευρώπη. Η ατμόσφαιρα που επικρατούσε ήταν ήρεμη. Όλος αυτός ο κόσμος που κατέβηκε και συμμετείχε στη μεγαλειώδη πορεία δεν είχε στόχο, όπως πολλά ΜΜΕ παρουσιάζουν, να αιματοκυλήσει το συλλαλητήριο. Πολλοί τηλεεισαγγελείς από το απόγευμα δείχνουν με το δάκτυλο και αφήνουν υπονοούμενα. Και πολλοί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το σημερινό, δραματικό γεγονός, για να κρατήσουν τον αγανακτισμένο, συνθλιβόμενο Έλληνα πολίτη, κλεισμένο στο σπίτι του, φοβισμένο και παραιτημένο.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ


Η δήλωση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, Σπύρου Παπασπύρου, στο enet.gr:

Είμαστε συγκλονισμένοι από το γεγονός ότι χάθηκαν αθώοι άνθρωποι. Με θλίψη είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε σχόλια πολιτικά την ώρα που υπάρχουν νεκροί. Προσδιορίσουμε ως φασιστικές τις συγκεκριμένες πρακτικές. Σε κάθε περίπτωση στοχεύουν στην εγκατάσταση του φόβου και της τρομοκρατίας στην κοινωνία την ώρα που οι μαζικοί και δυναμικοί αγώνες και η αλληλεγγύη είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπει φραγμός σε πολιτικές και μέτρα που βυθίζουν σε δυστυχία τη ζωή μας και που πρέπει να προστατευθούν δικαιώματα για τις νέες γενιές, να ανοίξουν και πάλι δρόμους για ένα μέλλον με εγγυήσεις και βεβαιότητα για τη ζωή.

5η ΜΑϊΟΥ


Αν είναι πραγματική η φωτογραφία που παρουσιάζεται σε διάφορα σάιτ με την άτυχη γυναίκα νεκρή, στο μπαλκόνι της τράπεζας Marfin, αποτελεί μία από τις πιο φρικτές εικόνες της μεταπολεμικής Ελλάδας. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η μια γυναίκα ήταν έγκυος τότε μιλάμε για πρωτόγνωρη τραγωδία για την ελληνική κοινωνία η οποία καταδικάζει απερίφραστα το αποτρόπαιο γεγονός. Αν παρακολουθήσει κανείς και το ανάλογο βίντεο με τους καπνούς που βγαίνουν από τα παράθυρα, αντιλαμβάνεται το μέγεθος του δράματος. Οι μολότοφ όπως εύστοχα επεσήμανε κάποιος δεν είναι play station ούτε γαρδένιες, αλλά ΒΟΜΒΕΣ και όταν εκτοξευθούν μπορεί να σκοτώσουν. Με την επίθεση σε ένα κτήριο και τους εργαζόμενους που βρίσκονται μέσα δεν πλήττονται εταιρείες, αλλά ανθρώπινες ζωές. Πολλοί σήμερα και τις επόμενες μέρες θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το τραγικό γεγονός για προφανείς λόγους. Οι παπαγάλοι θα οργιάσουν. Συλλυπητήρια και κουράγιο στους συγγενείς των θυμάτων.

ΕΙΣΒΟΛΗ ΕΞΩΓΗΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ


Πολύ καλό άρθρο της Μ. Τζιάντζη από το kathimerini.gr

Στο μυθιστόρημα του Τομ Γουλφ «Η απατηλή λάμψη της ματαιδοξίας» (1987), ένα golden boy, ένας πλούσιος λευκός χρηματιστής, χάνεται ενώ οδηγεί στη Νέα Υόρκη, δηλαδή δεν χρησιμοποιεί τη σωστή έξοδο στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο, και έτσι «ναυαγεί» στην κακόφημη, τη σκοτεινή πλευρά της πόλης. Μαζί του είναι η ερωμένη του που αναστατώνεται καθώς νιώθει ότι βρέθηκε σε έναν άλλο πλανήτη που τον κατοικούν εξωγήινα όντα.
Ισως κάπως έτσι να ένιωσε η διοίκηση της ΕΡΤ με την προχθεσινή «βίαιη εισβολή», όπως χαρακτηρίστηκε, μιας ομάδας αδιόριστων ωρομίσθιων καθηγητών στο κτίριο της ΕΡΤ ή ακούγοντας έναν εξωγήινο, δηλαδή ένα νέο καθηγητή, να εξηγεί στην κάμερα τους λόγους που τους ώθησαν σε αυτήν την ενέργεια. Ακόμα και αν διαφωνεί κανείς με τη συγκεκριμένη μορφή διαμαρτυρίας ή και με το ύφος και το περιεχόμενο των όσων ειπώθηκαν, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι εργαζόμενοι, οι ημιαπασχολούμενοι ή οι άνεργοι, που πληρώνουν εισφορά στην ΕΡΤ, έχουν δικαίωμα να ακούγονται και να μιλούν σε πρώτο πρόσωπο και όχι απλώς να εκπροσωπούνται από τα πολιτικά κόμματα και τις γνωστές συνδικαλιστικές παρατάξεις.
Γενικά, στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ προτιμούνται οι κραυγές και οι σύντομες «δηλώσεις», όχι όμως ο λόγος, ιδίως ο πολιτικός (μερικές φορές, μόνον ο εξομολογητικός, ο προσωπικός). Οι εργαζόμενοι επιτρέπεται να δείχνουν τις πληγές τους, να οδύρονται επειδή χάνουν τη δουλειά ή το σπίτι τους, όχι όμως να σκέφτονται με όρους κοινωνικούς.
«Ετσι όπως είναι τα πράγματα ή θα βγω στους δρόμους ή θ’ αυτοκτονήσω», έλεγε πρόσφατα ένας έμπορος σ’ ένα ρεπορτάζ για τα καταστήματα που κλείνουν. Φαίνεται ότι στις συνειδήσεις αρκετών πολιτών η διαμαρτυρία είναι συνώνυμη με τον κοινωνικό ξεπεσμό. Δείτε πώς με κατάντησαν!
Πολλά γράφτηκαν αυτές τις μέρες για την οικειοθελή αποχώρηση από το αμερικανικό κρατικό κανάλι, το PBS, του 75χρονου Μπιλ Μόγιερς, μιας ιστορικής μορφής της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας. Ανάμεσα στους ύμνους που του πλέκουν στον Τύπο αρκετοί συνάδελφοί του για το εύρος της θεματολογίας της εβδομαδιαίας εκπομπής του («Τhe Bill Moyers Journal») και για τα επιτυχημένα ρεπορτάζ του, ξεχώρισα την επισήμανση ότι ο Μόγιερς ήταν ικανός να δίνει τον λόγο και να ακούει επί ώρες, χωρίς διακοπές αλλά και χωρίς συγκατάβαση, τους συνομιλητές και καλεσμένους του «είτε αυτοί ήταν νομπελίστες είτε απολυμένοι εργάτες μετάλλου».
Εύκολα μπορούμε να φανταστούμε πολλούς γνωστούς Ελληνες δημοσιογράφους να συνομιλούν στην τηλεόραση με κάποιον νομπελίστα (παρά την περιορισμένη προσφορά), δύσκολα όμως μπορούμε να φανταστούμε τα ίδια πρόσωπα να ακούνε με πραγματικό σεβασμό και χωρίς συγκατάβαση κάποιον από τον άγνωστο υπόγειο κόσμο της εργασίας, σαν να φοβούνται ότι η σκόνη της πραγματικής ζωής θα θολώσει την ατσαλάκωτη πρόσοψη, την πληκτική και άλλο τόσο προβλέψιμη ομαλή ροή του προγράμματος.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΒΕΝΖΙΝΗΣ


Με προσφορές, δώρα, ακόμη και πακέτα που συνδυάζουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος με εκπτωτικές κάρτες για την αγορά βενζίνης, επιχειρούν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών να ανακόψουν τη μείωση της κατανάλωσης στα καύσιμα. Σε μια περίοδο που η πτώση πωλήσεων στις βενζίνες έχει...
φτάσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, κοντά στο 20% σε σχέση με πέρυσι, με τάσεις μάλιστα συνεχούς υποχώρησης λόγω της αύξησης των φόρων, τα τμήματα μάρκετινγκ των εταιρειών επιστρατεύουν συνεχώς νέες μεθόδους προσέλκυσης πελατών.
Η Shell, για παράδειγμα, διαφημίζει ότι για μία ημέρα κάθε εβδομάδα, από τις 12 Απριλίου μέχρι και τις 21 Μαΐου, οι πελάτες της μπορούν να αγοράζουν την ενισχυμένη βενζίνη Shell V-Ρower στην τιμή της απλής αμόλυβδης, κάνοντας χρήση της κάρτας Smart Club, κερδίζοντας παράλληλα διπλούς πόντους. Η ΒΡ διαφημίζει ότι με κάθε αγορά βενζίνης επιστρέφει όλο τον ΦΠΑ (21%) που αναλογεί σε αυτήν, με τη μέθοδο της εξαργύρωσης πόντων μέσω των καρτών της Αlpha Βank (Βonus). Για καύσιμα αξίας έως 30 ευρώ αναλογούν 1.000 πόντοι, από 30-60 ευρώ 2.000 πόντοι και από 60 έως 100 ευρώ 3.000 πόντοι. Αν δηλαδή βάλει κάποιος βενζίνη 50 ευρώ, ο ΦΠΑ αντιστοιχεί σε 8,68 ευρώ και, επομένως, εξαργυρώνοντας 2.000 πόντους που έχει συγκεντρώσει στην κάρτα του από αγορές σε συνεργαζόμενα με την τράπεζα καταστήματα έχει κέρδος όλη την αξία του φόρου. Εδώ και καιρό η Ελίν δίνει τη δυνατότητα σε όσους πελάτες της έχουν κάρτες Εurobank (πρόγραμμα «Επιστροφή») είτε να έχουν έκπτωση για κάθε αγορά καυσίμων που γίνεται σε επιλεγμένα πρατήριά της (άνω των 100, επί συνόλου 580) είτε να εξαργυρώνουν τους πόντους που έχουν συγκεντρώσει από αγορές που έκαναν σε άλ λα καταστήματα, παίρνοντας επιπλέον βενζίνη. Ηλεκτρικό ρεύμα μαζί με φθηνότερη βενζίνη
Τέλος, το νέο μέλος του ομίλου Μελισσανίδη, η Αegean Ρower, που δραστηριοποιείται στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος, λανσάρει εδώ και λίγο καιρό μια πιο σύνθετη προσφορά: συνδυάζει την παροχή από την Αegean προς τους καταναλωτές πακέτων ηλεκτρικού ρεύματος, με εκπτωτικές κάρτες ώστε να προμηθεύονται καύσιμα από τα πρατήρια της Αegean Οil. Για την ώρα τα «πακέτα» αυτά απευθύνονται μόνο σε εμπορικούς πελάτες (στελέχη επιχειρήσεων, τραπεζών, σούπερ-μάρκετ, πολυκαταστημάτων, κ.ά.), αλλά σε ένα 6μηνο από σήμερα θα αφορούν και τους οικιακούς καταναλωτές, την πόρτα των οποίων σκοπεύει να χτυπήσει η εταιρεία, εκτιμώντας ότι μέχρι τότε πιθανόν να έχουν απελευθερωθεί τα τιμολόγια στο ρεύμα, κάνοντας ακόμη πιο ευνοϊκές τις συνθήκες στην αγορά ηλεκτρισμού.
Αν και προς το παρόν οι λοιποί «παίκτες» της αγοράς πετρελαιοειδών δεν έχουν αντιδράσει, το βέβαιο είναι ότι όσο θα μειώνονται οι πωλήσεις βενζίνης όλο και περισσότερες εταιρείες θα εισέρχονται στη «λογική» των προσφορών, ενώ παράλληλα αυτές οι τελευταίες θα γίνονται όλο και πιο πλουσιοπάροχες. «Η εικόνα που έχουμε από στοιχεία των ίδιων των εταιρειών είναι μείωση 20% στις πωλήσεις βενζίνης, και 40% στο ντίζελ κίνησης, ποσοστά που μεταφράζονται σε έναν μέσο πανελλαδικό όρο της τάξης του 25%», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης. Και βέβαια θεωρεί πιθανή την περαιτέρω υποχώρηση των πωλήσεων, αφού με τιμές αμόλυβδης πλέον στα 1,55-1,60 ευρώ έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός όσων χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο το αυτοκίνητό τους

Από ΤΑ ΝΕΑ

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

"Κατάληψη στα Συντονιστικά Γραφεία Εκπαίδευσης στο Ελληνικό Προξενείο στο Ντίσελντορφ"

"Σε συμβολική κατάληψη-παράσταση διαμαρτυρίας στα Συντονιστικά Γραφεία Εκπαίδευσης στο Ελληνικό Προξενείο στο Ντίσελντορφ, αλλα και σε άλλες πόλεις σε ολόκληρη την Γερμανία,προέβησαν οι Ομοσπονδίες Γονέων και Κηδεμόνων που λειτουργούν κάτω απο την Συνομοσπονδία Γονέων Γερμανίας.Οι Γονείς κατέθεσαν διάβημα,με το οποίο ζητούν απο το Υπουργείο Παιδείας, να διευκρινίσει δια της εκτελεστικής του εξουσίας, τις προθέσεις του για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Γερμανία.
Η κατάληψη στο Ντίσελντορφ διήρκησε περίπου 2 ώρες χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.
Κατα την διάρκειά της επιτροπή αποτελούμενη απο τα μέλη του Δ.Σ της Ομοσπονδιας κ.Πότση, Κακπατσόγλου, Ρούγα και Νικολάου είχε συνάντηση και με τον Γεν.Πρόξενο κ.Μαρκουλάκη στον οποίο ανέπτυξαν τους προβληματισμούς των Γονέων.
Ολόκληρο το Διάβημα των Γονέων παρακάτω
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΡΗΝΑΝΙΑΣ – ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ."

Από το troktiko.blog

ΝΕΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ


Δείτε τη νέα πτέρυγα του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με “αποκλειστικές” πληροφορίες.

Η Νέα πτέρυγα που θα δεσπόζει στο χώρο, θα κατασκευασθεί μπροστά από το Μέγαρο!

Μάλιστα θα χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν από τους ημιυπαίθριους.

Το Νέο μέγαρο θα είναι έτοιμο μέχρι τέλος του 2010.

Από το exomatiakaivlepo.blog

ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ


Με νομοτεχνικές βελτιώσεις και αλλαγές εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Βασικότερη αλλαγή είναι ότι θα μοριοδοτείται με διπλάσιο αριθμό μορίων ο τρίτος χρόνος προϋπηρεσίας των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις, προβλέπεται επίσης:

- Αύξηση των μορίων για το βαθμό του πτυχίου, για τους πολύτεκνους και για τους εκπαιδευτικούς με παιδιά με αναπηρία. Δηλαδή διπλασιάζεται η μοριοδότηση για κάθε βαθμό πάνω από τη βάση (από 0,50 σε ένα μόριο). Οι πολύτεκνοι αντί για πέντε παίρνουν έξι μόρια και οι εκπαιδευτικοί με παιδιά με αναπηρία παίρνουν από τρία, πέντε μόρια.

- Η πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων γίνεται από τον ενιαίο πίνακα για τα εκκλησιαστικά γυμνάσια και τα γενικά εκκλησιαστικά λύκεια

- Στην μεταβατική περίοδο εντάσσονται για πρώτη φορά στην κατηγορία διορισμού οι εκπαιδευτικοί γονείς τέκνων με ποσοστό αναπηρίας 67%

- Σε θέσεις προϊσταμένων ΚΕΔΔΥ-ΚΔΑΥ μπορούν να επιλέγονται και μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού

- Μοριοδοτείται το δεύτερο διδακτορικό και μεταπτυχιακό στην επιλογή των σχολικών συμβούλων

- Οι διατάξεις για τις μεταθέσεις αφορούν το σχολικό έτος 2010 - 2011.

Από το in.gr

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ


Με έκπληξη διάβασα τα πρακτικά της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής που αφορούσαν την τοποθέτηση του προέδρου της ΔΟΕ, Δ. Μπράτη. Ο πρόεδρος δέχθηκε μία χωρίς προηγούμενο επίθεση από τους περισσότερους βουλευτές. Αν δεν ήξερε κανείς, θα συμπέραινε ότι ήταν κατηγορούμενος και δεχόταν τον καταιγισμό του εισαγγελέα. Απίστευτο μένος κατά των εκπαιδευτικών.

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ ΣΠΕΡΜΑ


Μήλον της Εριδος ανάμεσα σε δύο γυναίκες έχει γίνει το κατεψυγμένο σπέρμα -και η περιουσία που το συνοδεύει- ενός νεκρού εκατομμυριούχου επιχειρηματία στη Βρετανία.
Ο Mπράιαν Γουόκερ απεβίωσε σε ηλικία 64 ετών πέρυσι τον Αύγουστο, ωστόσο ένα κομμάτι του εαυτού του παραμένει ζωντανό σε κλινική τεχνητής γονιμοποίησης. Το γεγονός αυτό πληροφορήθηκε τυχαία η χήρα του Αντρεα, η οποία τον καιρό που ήταν παντρεμένη μαζί του του ζητούσε διακαώς ένα παιδί, έστω και με τη μέθοδο της εξωσωματικής...

Εκείνος όμως ήταν αντίθετος, καθώς, όπως της έλεγε, ήταν ήδη και οι δυο τους αρκετά μεγάλοι για κάτι τέτοιο. Φαίνεται όμως ότι δεν θεωρούσε το ίδιο και για την ερωμένη και υπάλληλό του Τζούλι.

Οπως ανακάλυψε η σύζυγός του, ο Μπράιαν ετοιμαζόταν να αποκτήσει παιδί με την Τζούλι λίγο πριν πεθάνει και μάλιστα με τη μέθοδο της εξωσωματικής. Τώρα η Αντρεα Γουόκερ ζητάει δικαστικά να απαγορευτεί στην ερωμένη του συζύγου της να προχωρήσει τη διαδικασία της εξωσωματικής με το κατεψυγμένο σπέρμα του, καθώς της ανήκει.

Από την Espressonews.gr

Η Ζωή σε πέντε μπουκάλια...


Εσύ... σε ποιο μπουκάλι είσαι;

Από taxalia

ΔΑΝΕΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ...

Διαβάζω στη σημερινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:

Με άλλες διατάξεις του νόμου θα παρέχεται η ευχέρεια δανεισμού εργαζομένων και στις επιχειρήσεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με αυτόν τον τρόπο θα παρακαμφθούν οι συμβάσεις, οι αμοιβές και τα ισχυρά συνδικάτα αυτών των κλάδων.

Πάρε τον υπάλληλο για λίγες μέρες, αλλά να μου υποσχεθείς ότι τον επιστρέψεις άθικτο!

ΑΓΡΙΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...

Περιστατικό σήμερα στο μετρό που δείχνει καζάνι που βράζει. Στην σταθμό της Ομόνοιας επικράτησε μεγάλη ένταση. Υπάλληλοι του μετρό έκαναν έλεγχο εισιτηρίων. Επιβάτες κινήθηκαν εναντίον τους με απειλητικές διαθέσεις. Ο επιβάτες αυτοί δεν ήταν τζαμπατζήδες, αλλά επιδείκνυαν τα εισιτήριά τους. Οι υπάλληλοι υποχώρησαν και σταμάτησαν τον έλεγχο.

Δ. ΜΠΡΑΤΗΣ


Ο πρόεδρος της ΔΟΕ στην ομιλία του σήμερα στα Προπύλαια ανάμεσα σε άλλα ζήτησε την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου προειδοποιώντας ότι, αν ψηφιστεί, θα αποσυρθεί στην πράξη.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ Η Α/ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ


Το μεγαλύτερο και δυναμικότερο τμήμα της σημερινής συγκέντρωσης και πορείας της ΑΔΕΔΥ ήταν αναμφισβήτητα αυτό της ΔΟΕ. Δεν είναι πρωτοφανές αλλά τείνει να γίνει κανόνας. Αυτό είναι τίτλος τιμής για την Α/θμια Εκπ/ση, αλλά ταυτόχρονα καταδεικνύει και ένα έλλειμμα των άλλων κλάδων.

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΦΩΝΕΣ

Και άλλη ισχυρή ΠΑΣΚ του λεκανοπεδίου κατά του πολυνομοσχεδίου και της αυτοαξιολόγησης.
Διαβάστε εδώ

ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΔΑΝ ΦΩΣ ΚΑΙ ΜΠΗΚΑΝ...


Ε, όχι, κ. Χούκλη, και κάποιοι...Είστε κοντά τριάντα χρόνια δημοσιογράφος και δεν μπορείτε να λέτε ότι κάποιοι άγνωστοι που περνούσαν έξω από την ΕΡΤ, είδαν φως και μπήκαν. Εδώ και καιρό βράζει η εκπαίδευση με το θέμα των αναπληρωτών και ωρομισθίων και εσείς δηλώνετε άγνοια; Είναι πολίτες της χώρας που ταλαιπωρούνταν εδώ και χρόνια να μαζέψουν μόρια βασισμένοι σε νόμο του ελληνικού κράτους.

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

AΔΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΛΕΝΕ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Οι Έλληνες μισθωτοί «δεν θα πρέπει να πληρώσουν ένα άδικο τίμημα για τη διάσωση της Ελλάδας», υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (CES) σήμερα, την επομένη της ανακοίνωσης του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ με αντίτιμο μια «θεραπεία» λιτότητας...
Τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση «θα πλήξουν βαριά τους Έλληνες εργαζόμενους και πολίτες», σημειώνει η CES, η οποία συσπειρώνει 82 συνδικαλιστικές οργανώσεις σε 36 ευρωπαϊκές χώρες.
«Οι περικοπές μισθών και συντάξεων αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μέρος των βαριών περικοπών των δημοσίων δαπανών και θα επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία έχει ήδη καταστεί πολύ εύθραυστη», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της CES Τζον Μονκς, σύμφωνα με τον οποίο «δεν θα πρέπει οι εργαζόμενοι να πληρώσουν ένα άδικο τίμημα για τη διάσωση της Ελλάδας».
Αντιπροσωπεία της CES και έλληνες, βέλγοι και ισπανοί συνδικαλιστές θα συναντήσουν αύριο στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ για να του γνωστοποιήσουν τις «ανησυχίες τους σε σχέση με την ελληνική κατάσταση και (με την κατάσταση) ευρύτερα στην Ευρώπη». Η συνάντηση αυτή θα γίνει την παραμονή της γενικής απεργίας στην Ελλάδα.

Aπό το kathimerini.gr

Η 24ωρη ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ 48ωρη


Στο παραπέντε περίμενε η ΑΔΕΔΥ για να μετατρέψει την 24ωρη σε 48ωρη; Τόσες ημέρες δεν είχε λάβει τα μηνύματα; Ο κόσμος χάνεται και τώρα πήρε είδηση ότι δεν έφτανε η 24ωρη; Τέτοιες αποφάσεις της τελευταίας στιγμής μειώνουν το κύρος της.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ 2ου ΓΡΑΦΕΙΟΥ Π. Ε. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

ΘΕΜΑ 1ο:
«Σύγκλιση Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, Πέμπτη 27–5– 2010».

Το Δ. Σ. του συλλόγου στην τακτική συνεδρίασή του στις 19-4-2010 αποφάσισε, σύμφωνα με το καταστατικό, τη σύγκληση Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του στις 27 – 5 – 2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 08:30 στα 3ο–11ο Δημ. Σχ. Αμαρουσίου (Φλοίας 33).
Θέματα Ημερήσιας Διάταξης
1.Εκλογή Προεδρείου.
2.Συζήτηση επί των θεμάτων της Η. Δ. της 79ης Γ. Σ. του κλάδου(την ημερήσια διάταξη της 79ης Γ.Σ. του κλάδου θα τη βρείτε στο site της ΔΟΕ) και συζήτηση επί των πεπραγμένων του Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε
3. Συζήτηση επί της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση (πολυνομοσχέδιο).
4. Διεκδικητικό πλαίσιο - Πρόγραμμα Δράσης 2010-2011.
5.Ενημέρωση από τους αιρετούς του Π. Υ. Σ. Π. Ε.
5.Ψηφίσματα
ΘΕΜΑ 2ο:
«Πρόταση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών 2ου Γραφείου Αμαρουσίου για τη μη συμμετοχή των Σχολείων στην πιλοτική εφαρμογή της διαδικασίας της αυτοαξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου».

(Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο πρακτικού από τους συλλόγους διδασκόντων)
Παίρνοντας υπόψη την εγκύκλιο υπ’ αριθμ. ………………………του Υπουργείου Παιδείας καθώς και το έγγραφο (37 σελίδων) για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας κατέληξε στα παρακάτω:
1. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας γίνεται προσπάθεια να θεσμοθετηθεί η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου «σε πρώτη φάση ως εσωτερική διαδικασία». Η διατύπωση αυτή αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει η θεσμοθέτηση της εξωτερικής αξιολόγησης, διαδικασία η οποία έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του εκπαιδευτικού κόσμου ως προσπάθεια ελέγχου, χειραγώγησης, επιβολής ποινών και τρομοκράτησης για τους εκπαιδευτικούς καθώς και κατηγοριοποίησης και ανταγωνισμού για τις σχολικές μονάδες.
2. Θεωρούμε ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας γνωρίζουν, καλύτερα από τον καθένα, ποια είναι η υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων, ποιοι είναι οι οικονομικοί πόροι, ποιο είναι το ανθρώπινο δυναμικό, ποιες είναι οι επιδόσεις των μαθητών. Κάθε σχολικό έτος, η κάθε σχολική μονάδα συμπληρώνει περίπου μια ντουζίνα στατιστικούς πίνακες για διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου με όλα τα παραπάνω στοιχεία. Άρα δε χρειάζεται η διαδικασία της αυτοαξιολόγησης για να μάθει το Υπουργείο αυτά που ήδη γνωρίζει σχετικά με τα «ποσοτικά» στοιχεία των σχολικών μονάδων της χώρας.
3. Η διαδικασία της αυτοαξιολόγησης εισάγει μια νέα φιλοσοφία, πέραν της μέτρησης των ποσοτικών στοιχείων, αυτής της μέτρησης της επίδοσης των μαθητών, η οποία θα αποτελέσει κριτήριο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων. Θεωρούμε πως δεν είναι τυχαίο ότι από την επίσημη αξιολόγηση ουσιαστικά «αγνοούνται» ή καταγράφονται τυπικά οι αμέτρητοι κοινωνικοί και εκπαιδευτικοί παράγοντες που επηρεάζουν και συνδιαμορφώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία και το εκπαιδευτικό έργο. Κοινωνική προέλευση, οικογενειακή κατάσταση, συνθήκες διαβίωσης και κατοικίας, υλικοτεχνική υποδομή σχολείου, τύπος εξετάσεων, σχολικά βιβλία, εκπαιδευτικό κλίμα, παιδαγωγικές μέθοδοι. «Αγνοούνται» οι κοινωνικές και γεωγραφικές ανισότητες που διαμορφώνουν αντίξοες συνθήκες για την εκπαίδευση των μαθητών από τα ασθενέστερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα. Παραλείπονται όλοι εκείνοι οι παράγοντες που οδηγούν στον Καιάδα της εγκατάλειψης του σχολείου και του αναλφαβητισμού.
4. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει την απόλυτη ευθύνη για την εκπαιδευτική πολιτική καθορίζοντας τη χρηματοδότηση των σχολείων, τα αναλυτικά προγράμματα και τα βιβλία, τη σχολική στέγη και την υλικοτεχνική υποδομή των σχολικών μονάδων, τους διορισμούς των εκπαιδευτικών, τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα (25 έως 28 μαθητές ανά τμήμα σήμερα), τα προγράμματα αντισταθμιστικής αγωγής, όπου υπάρχουν, την εκπαιδευτική νομοθεσία κ.τ.λ.
Θεωρούμε ότι η διαδικασία της αυτοαξιολόγησης όπως προτείνεται από το Υπουργείο Παιδείας, που «έχει ως στόχο να αναδείξει τη σχολική μονάδα ως βασικό φορέα προγραμματισμού και υλοποίησης του εκπαιδευτικού έργου και να βελτιώσει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης», μεταθέτει τις δικές του ευθύνες για την κατάσταση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα στις σχολικές μονάδες δηλ. στους ώμους των εκπαιδευτικών.
5. Θεωρούμε ότι οι εφαρμοζόμενες εκπαιδευτικές πολιτικές είναι εκείνες που τροφοδοτούν την ύπαρξη των κοινωνικών και μορφωτικών ανισοτήτων ανάμεσα στους μαθητές και αυτές θα έπρεπε να είναι το κεντρικό θέμα σε μια διαδικασία αξιολόγησης της εκπαίδευσης και όχι η ανάδειξη του εκπαιδευτικού σε κεντρικό ρυθμιστή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της επιτυχίας ή αποτυχίας της.
6. Κομβικό ζήτημα για εμάς είναι η αύξηση των μορφωτικών ευκαιριών των μαθητών μας, διαδικασία η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την αναβάθμιση της Δημόσιας δωρεάν Παιδείας με την αύξηση της χρηματοδότησης της και τη δημιουργία ενός πλαισίου σύγχρονων μορφωτικών – κοινωνικών δικαιωμάτων, κατοχυρωμένων και εγγυημένων για όλους από την Πολιτεία, σε ένα σχολείο ίσων ευκαιριών για όλους.

Συνάδελφοι, η συμμετοχή όλων μας στην Τακτική Γ. Σ. του συλλόγου μας είναι επιβεβλημένη για την ενημέρωση μας πάνω στα προβλήματα του κλάδου που βιώνουμε καθημερινά, για να εκφράσουμε τη γνώμη και τις θέσεις μας, για την προώθηση των λύσεών τους.
Υπενθυμίζουμε ότι όσοι συνάδελφοι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εργασίες της Γ. Σ. είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στο χώρο της εργασίας τους και να ασκούν τα καθήκοντά τους.
Μέλη του συλλόγου μας με πλήρη δικαιώματα είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα σχολεία και νηπιαγωγεία της περιοχής ευθύνης του συλλόγου (μόνιμοι, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι), οι οποίοι είναι ταμειακώς εντάξει.

ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΜΑΊ΄ΟΥ


Από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα θα κυκλοφορούν την Τετάρτη τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΥΣΠΕ Β΄ ΑΘΗΝΑΣ

Καλούνται οι Εκπ/κοί Π.Ε. (Δάσκαλοι – Νηπιαγωγοί και εκπ/κοί ειδικοτήτων) :

- Που έχουν υποβάλει αίτηση μετάθεσης εντός νομού
- Που βρίσκονται στη Διάθεση του ΠΥΣΠΕ Β΄ Αθήνας
- Οι μετατεθέντες εκπ/κοί από άλλους νομούς στο ΠΥΣΠΕ Β΄ Αθήνας .
- Οι αποσπασθέντες εκπ/κοί που επιστρέφουν από σχολεία του εξωτερικού

να υποβάλλουν από Τρίτη 4 Μαΐου 2010 μέχρι και τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2010 ώρα 14:30 δήλωση μετάθεσης ή οριστικής τοποθέτησης, στην οποία να αναγράφουν τις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες, που επιθυμούν να μετατεθούν ή να τοποθετηθούν. Στις δηλώσεις αυτές μπορούν να αναγράφουν, κατά σειρά προτίμησης, μέχρι είκοσι (20) σχολικές μονάδες.

Η συμπλήρωση προτιμήσεων στις δηλώσεις μετάθεσης ή οριστικής τοποθέτησης θα γίνει στα Γραφεία Π.Ε. Β΄ Αθήνας στα οποία ανήκουν οργανικά ή με διάθεση οι ενδιαφερόμενοι εκπ/κοί.

ΜΟΝΟ οι εκπ/κοί που μετατέθηκαν στη Δ/νση Π.Ε. Β΄ Αθήνας , θα υποβάλουν τη δήλωση τοποθέτησης απευθείας στο ΠΥΣΠΕ Β΄ Αθήνας (Μεσογείων 448 Αγία Παρασκευή Τ.Κ 15342, τηλ. 210 6007488, Fax 2106009644) με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά, συνυπηρέτησης ή εντοπιότητας.

Στην περίπτωση που η υποβολή δήλωσης γίνει μέσω FAX πρέπει οπωσδήποτε να έρθουν έγκαιρα (ταχυδρομικά) οι πρωτότυπες δηλώσεις με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά, συνυπηρέτησης ή εντοπιότητας (πρωτότυπα ή θεωρημένα αντίγραφα).

Από τη Β΄Δ/νση Π.Ε Αθήνας

Έντυπα υποβολής δηλώσεων

ΔΟΣΕΙΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ


Ανάσα για όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Σύμφωνο με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να φέρει πολύ σύντομα ρύθμιση με βάση την οποία θα μειωθεί 20% -25% η δόση... σε όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
Μάλιστα υπάρχουν σκέψεις να γενικευθεί και να αφορά και άλλες κατηγορίες δανείων,
ωστόσο θα υπάρξει διαβούλευση με τις τράπεζες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αυτή θεωρείται μείζονος σημασίας για τους δανειολήπτες που έχουν συνάψει στεγαστικά δάνεια ειδικά μέσω ΟΕΚ.

Σχόλιο: Αναμένουμε...
Από το paratiritis.blog

IMF ( International Monetary Fund ) = ΔΝΤ


Ο Ντομινίκ Στρος του Δ.Ν.Τ., ο Γιόζεφ Άκερμαν της Deutsche Bank, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ του Eurogroup και Όλι Ρεν της Commission (Ε.Ε.) διακηρύσσουν επανειλημμένως και σε όλους τους τόνους ότι αν χρειαστεί θα λάβουν πρόσθετα μέτρα.

Υ.Γ. Όταν διαβάσετε την ανάρτηση για καλό και για κακό αποστηθίστε τα ονόματα και τις ιδιότητες, δεν ξέρεις καμιά φορά μπορεί να χρειαστεί...

ΟΝΕΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2011

Δείτε εδώ το νέο πίνακα για την ονομαστική μείωση των αποδοχών των συναδέλφων από το Γ. Μπαλάγκα.

ΦΩΝΑΞΤΕ, ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ...


Οι πάσχοντες από καρδιοπάθεια καλό είναι να εξετάσουν προσεκτικά πώς ακριβώς διαχειρίζονται τον θυμό τους. Μία νέα μελέτη υποδηλώνει ότι όσοι τον καταπνίγουν, διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή να πεθάνουν από καρδιολογικά αίτια μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια.

Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι τους κάνουν καλό και οι «εκρήξεις» θυμού, σπεύδει να διευκρινίσει ο ερευνητής δρ Γιόζαν Ντενολέτ, από το Πανεπιστήμιο Τίλμπουργκ στην Ολλανδία. Και αυτό, διότι άλλες μελέτες έχουν δείξει πως και αυτές είναι επιζήμιες για την καρδιά.

«Πιστεύω πως είναι σημαντικό να βρουν μια μέση λύση για να διαχειριστούν τον θυμό τους με πιο εποικοδομητικό τρόπο», τονίζει.

Ο θυμός μπορεί να περιορίσει τη ροή αίματος στην καρδιά και να οδηγήσει σε καρδιακή αρρυθμία, ενώ έχει σχετιστεί με... αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου στους οξύθυμους ανθρώπους. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις πως όταν καταπνίγεται, επίσης πλήττει την υγεία της καρδιάς.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 644 πάσχοντες από στεφανιαία νόσο, τους οποίους παρακολουθούσαν επί έξι χρόνια. Στο διάστημα αυτό, το 20% των ασθενών υπέστησαν σοβαρό καρδιακό επεισόδιο _ δηλαδή υπέστησαν έμφραγμα, χρειάστηκαν επέμβαση για να διανοιχτεί κάποια αποφραγμένη αρτηρία ή έχασαν τη ζωή τους από καρδιολογικά αίτια.

Οπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, όσοι εθελοντές είχαν την τάση να καταπνίγουν τον θυμό τους και να μην τον εκφράζουν, διέτρεχαν τετραπλάσιο κίνδυνο από τους υπόλοιπους να υποστούν σοβαρό καρδιακό επεισόδιο.

Το εύρημα αυτό δεν σημαίνει πως όσοι καταπνίγουν τον θυμό τους είναι καταδικασμένοι να είναι άρρωστοι, επισημαίνει ο δρ Ντενολέτ. Επειδή, ωστόσο, ο θυμός είναι ένα από τα συναισθήματα που μας λένε ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα θέλαμε, θα πρέπει να μάθουμε να του δίνουμε σημασία, να τον ελέγχουμε και να τον εκφράζουμε με ελεγχόμενο τρόπο.
Από ΤΑ ΝΕΑ & αναδημοσίευση από trelokouneli

ΔΩΡΕΑΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ


Από τη συνέντευξη τύπου της κ. Διαμαντοπούλου

Ανδρέας Μαγκούτης:
Τα μαθήματα για το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης θα είναι δωρεάν; Πώς θα τα παρακολουθήσουν όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα;

Α. Διαμαντοπούλου:
Το πιστοποιητικό θα εξασφαλίζεται από (1) ειδικό πρόγραμμα σπουδών εξαμηνιαίας τουλάχιστον διάρκειας που θα παρέχεται από τμήμα ΑΕΙ, (2) μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στις επιστήμες αγωγής, (3) πτυχίο παιδαγωγικών τμημάτων ΑΕΙ, (4) παιδαγωγικό πτυχίο ΠΑΤΕΣ ή ΑΣΠΑΙΤΕ. Στόχος είναι να διευκολυνθούν και να έχουν ίσες ευκαιρίες όλοι όσοι προσβλέπουν να υπηρετήσουν στην Εκπαίδευση.

Σχόλιο: Το δωρεάν δε διευκρινίζεται. Το εξαμηνιαίο πρόγραμμα θα είναι δωρεάν; Τα περισσότερα μεταπτυχιακά καθώς και η ΑΣΠΑΙΤΕ έχουν δίδακτρα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΟΕ


ΟΛΟΙ στους ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ 4/5/2010 ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 4 & 5 ΜΑΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, ανακοίνωσε χθες ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ, πρωτοφανούς σκληρότητας και αγριότητας που ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ το εισόδημά μας και ΔΙΑΛΥΟΥΝ τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΜΑΣ ΕΞΟΝΤΩΝΟΥΝ, αφού περικόπτονται τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας, τα επιδόματά μας περικόπτονται επιπλέον 8%, ο ΦΠΑ αυξάνει κατά 10%, τα καύσιμα αυξάνονται κατά 10% και δεν έχει ΤΕΛΟΣ.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ, η πλουτοκρατία, παραμένουν στο απυρόβλητο. Την κρίση καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Μπροστά στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση της 4ης και 5ης του Μάη (Ήδη η ΑΔΕΔΥ μετέτρεψε την 24ωρη της 5ης Μάη σε 48ωρη) παίρνει ευρύτερα χαρακτηριστικά πανεργατικού και πανυπαλληλικού αγώνα για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ αυτής της πολιτικής.

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ σας καλεί να πάρετε μέρος μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου και στα συλλαλητήρια που γίνονται σ’ όλη την Ελλάδα.

Σ’ αυτή την κρίσιμη ιστορική στιγμή, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΥΣΙΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

ΤΗ ΝΙΚΗ ΘΑ ΦΕΡΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ

ΤΕΛΟΣ Η ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ 700 ΕΥΡΩ


Ο κατώτατος μισθός για νέους ως 26 ετών ορίζεται πλέον στα 640 ευρώ μικτά. Συνεπώς μιλάμε για 550 ευρώ περίπου καθαρά. Ποια γενιά των 700; Γενιά των 550 και βλέπουμε...

ΠΟΣΟ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ Η ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ;


Σε ποιο ύψος θα φτάσει η αναμενόμενη ύφεση στη χώρα μας και πόσο διάστημα θα κυριαρχεί στην ελληνική οικονομική σκηνή; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα, το οποίο απασχολεί σχεδόν από την επόμενη στιγμή της ανακοίνωσης των σκληρών μέτρων της προσαρμογής στη νέα εποχή, τους οικονομολόγους, εντός κι εκτός Ελλάδας. Και η απάντηση που δίνεται είναι μάλλον απογοητευτική...
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη του μεικτού κλιμακίου του ΔΝΤ, της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ, που βρέθηκε στη χώρα μας τον περασμένο μήνα, εκτιμούν ότι:
α) η ύφεση στη χώρα μας θα διαρκέσει περί τα 3 χρόνια (σσ. το λιγότερο), ενώ
β) πριν ξεκινήσει η καμπή ανόδου, θα έχει καταγράψει ένα αρνητικό πρόσημο της τάξης του -4%, που θεωρείται και είναι πολύ υψηλό.
Εφόσον επαληθευτεί αυτό το δυσάρεστο σενάριο, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η προσαρμογή που θα πρέπει να γίνει στο έλλειμμα δεν θα αντιστοιχεί σε 13 ή 14 μονάδες, αλλά σε ...16! Η εξέλιξη αυτή, η οποία και θα επαληθευτεί στην πράξη, αναμένεται ότι θα απαιτήσει τη λήψη και νέων μέτρων, άμεσα, καθώς, κοινή είναι η εκτίμηση ότι το κύριο βάρος των θυσιών θα πρέπει να γίνει στην πρώτη 2ετία της νέας εποχής και κατόπιν να υπάρχει μια κάποια αποκλιμάκωση.
Σε κάθε περίπτωση, το κύριο βάρος της προσαρμογής, θα κληθούν να σηκώσουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα. Ειδικά, οι νεοπροσληφθέντες υπολογίζεται ότι θα χάσουν το περίπου 15% με 20% των αποδοχών τους. Με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για την αγοραστική τους δυνατότητα.

Από Voria.gr

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΜΥΚΟΝΟ, ΑΡΑΧΩΒΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ


Διαβάζω στο taxalia.blog:

"Σήκωσαν" τα λεφτά από τις τράπεζες εδώ και πήραν σπίτια στο Λονδίνο.
Οι Έλληνες λεφτάδες, είναι οι καλύτεροι αγοραστές των ακριβών σπιτιών του Λονδίνου. Αγοράζουν σπίτια 1.500.000 ευρώ και πληρώνουν cash ! Μετρητά ! λένε οι Βρετανικές εφημερίδες.

15 ΔΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;

Κυκλοφορεί μια φήμη απόψε για ένεση 15 δις στις τράπεζες προκειμένουν να αντέξουν τις απλήρωτες δόσεις δανείων και οφειλών. Μακάρι να είναι ράδιο αρβύλα. Διαβάστε εδώ

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Σκληρή αντίδραση για τα μέτρα από τον πρώην συγκεντρωσιάρχη του Γιώργου Παπανδρέου και επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» Γιώργο Παναγιωτακόπουλο. Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου διαρρηγνύει πλέον τις σχέσεις του με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και περνά στο αντάρτικο.

«Ο νέος στόχος είναι ξανά η Εθνική Ανεξαρτησία και η Λαϊκή Κυριαρχία. Απαιτούνται πλέον ικανά και άξια πρόσωπα για να εξέλθει η χώρα απ’ την κρίση».
Τους τελευταίους επτά μήνες όλοι οι Έλληνες παρακολουθήσαμε έκπληκτοι την εξέλιξη ενός δράματος.
Στο ρόλο του θύτη η συνωμοσία της σιωπής όσων κυβέρνησαν και οι διεθνείς τραπεζίτες που θέλουν εδώ και τώρα τη παγκόσμια εξουσία.
Στο ρόλο του θύματος οι πολίτες που το μόνο που θέλησαν, το μόνο που θέλουν, είναι μια δίκαιη ζωή με αξιοπρέπεια.
Σήμερα οι Έλληνες, αύριο οι άλλοι Ευρωπαίοι, μεθαύριο όλοι οι λαοί του κόσμου, βρισκόμαστε μπροστά στο μόνο δίλλημα που απέμεινε αναπάντητο τώρα που έγιναν όλα φανερά.
Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα.
Φτώχεια, ανισότητα, ανυποληψία και περιορισμένη κυριαρχία εγκαινιάζει η χώρα μας με τη σύμβαση που υπογράφει με το Δ.Ν.Τ.
Οι περικοπές μισθών και συντάξεων κινούνται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας με αποτέλεσμα να αμφισβητείται το δημοκρατικό μας καθεστώς.
Πράγματι η πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ σοβαρή και ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος δεν ήταν η ενδεδειγμένη λύση.
Απαιτείται πλέον σοβαρή συζήτηση ικανά και άξια πρόσωπα για να εξέλθει η χώρα απ’ την κρίση.
Παλινωδίες και υποκρισίες δεν οδηγούν στην έξοδο από την δεκαπενταετή τουλάχιστον κατοχή που θα περάσει η χώρα.
Ο νέος στίβος είναι οι δρόμοι.
Ο νέος στόχος είναι ξανά η Εθνική Ανεξαρτησία και η Λαϊκή Κυριαρχία.
Τέρμα οι πειραματισμοί.

Από το antinews

ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΑΛΑΜΙΟΥ


Γιατί μου φαίνεται ότι οι περικοπές στους μισθούς γίνεται με τη μέθοδο του σαλαμιού; Προηγήθηκε η περικοπή των επιδομάτων και των δώρων. Ακολούθησε το πετσόκομμα των δώρων και άλλα 8% μείωση των επιδομάτων. Και αυτό που πλανάται στην ατμόσφαιρα είναι ότι τα εναπομείναντα 1000 ευρώ του 13ου και 14ου δε θα κάνουν την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

ΜΗΝ ΠΑΕΙ Ο ΝΟΥΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΟΝΗΡΟ!


Τι είναι πάλι αυτό με τη φορολόγηση των αποδοχών σε είδος;
Ήμαρτον που θα έλεγε και ο Γεωργίου...