RSS

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΠΟΣΟ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ Η ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ;


Σε ποιο ύψος θα φτάσει η αναμενόμενη ύφεση στη χώρα μας και πόσο διάστημα θα κυριαρχεί στην ελληνική οικονομική σκηνή; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα, το οποίο απασχολεί σχεδόν από την επόμενη στιγμή της ανακοίνωσης των σκληρών μέτρων της προσαρμογής στη νέα εποχή, τους οικονομολόγους, εντός κι εκτός Ελλάδας. Και η απάντηση που δίνεται είναι μάλλον απογοητευτική...
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη του μεικτού κλιμακίου του ΔΝΤ, της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ, που βρέθηκε στη χώρα μας τον περασμένο μήνα, εκτιμούν ότι:
α) η ύφεση στη χώρα μας θα διαρκέσει περί τα 3 χρόνια (σσ. το λιγότερο), ενώ
β) πριν ξεκινήσει η καμπή ανόδου, θα έχει καταγράψει ένα αρνητικό πρόσημο της τάξης του -4%, που θεωρείται και είναι πολύ υψηλό.
Εφόσον επαληθευτεί αυτό το δυσάρεστο σενάριο, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η προσαρμογή που θα πρέπει να γίνει στο έλλειμμα δεν θα αντιστοιχεί σε 13 ή 14 μονάδες, αλλά σε ...16! Η εξέλιξη αυτή, η οποία και θα επαληθευτεί στην πράξη, αναμένεται ότι θα απαιτήσει τη λήψη και νέων μέτρων, άμεσα, καθώς, κοινή είναι η εκτίμηση ότι το κύριο βάρος των θυσιών θα πρέπει να γίνει στην πρώτη 2ετία της νέας εποχής και κατόπιν να υπάρχει μια κάποια αποκλιμάκωση.
Σε κάθε περίπτωση, το κύριο βάρος της προσαρμογής, θα κληθούν να σηκώσουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα. Ειδικά, οι νεοπροσληφθέντες υπολογίζεται ότι θα χάσουν το περίπου 15% με 20% των αποδοχών τους. Με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για την αγοραστική τους δυνατότητα.

Από Voria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου