RSS

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Πώς θα "συμμαζέψουν" το μισθολόγιο του Δημοσίου

Καθώς κορυφώνεται η εκλογική μάχη, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι δεν θα επιβαρύνει άλλο μισθωτούς και συνταξιούχους, προαναγγέλλοντας και έκτακτο επίδομα για τους τελευταίους. ¨Όμως, εξηγούν με νόημα αρμόδια στελέχη, αυτό δεν σημαίνει ανακοπή των παρεμβάσεων περιλαμβανομένων των μισθολογικών για όσους επιχειρείται να φανούν ως «έχοντες».

Εδώ και ημέρες η κυβέρνηση «φωτογραφίζει» ως βασικούς εκπροσώπους αυτής της κατηγορίας τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, δημοσιοποιώντας λίστα με τις υψηλές (μέσες) αμοιβές ανά εταιρεία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι αθόρυβα μεν αλλά σταθερά προχωρά ο σχεδιασμός για το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο.

Η πρόταση που «ακούγεται» εδώ και εβδομάδες είναι η ενσωμάτωση της ειδικής παροχής των 145 ευρώ στο μισθό (και άρα στις συντάξιμες αποδοχές) των 768.009 υπαλλήλων του δημοσίου, ως ένδειξη κοινωνικής δικαιοσύνης. Το «αντάλλαγμα» είναι η επανεξέταση των δεκάδων επιδομάτων, ειδικά όσων λαμβάνουν υπάλληλοι με υψηλές αποδοχές με τελικό στόχο την κατάργηση πολλών από αυτών.

Προτείνεται παράλληλα οι νεοεισερχόμενοι στο δημόσιο να έχουν τα δικαιώματα των υπαλλήλων που εργάζονται στο ιδιωτικό τομέα.

Όσο για τις ΔΕΚΟ, οι αλλαγές έπονται. Έως το τέλος του χρόνου η Ενιαία Αρχή Πληρωμών θα έχει στη διάθεσή της όλους τους μισθούς, τις θέσεις και τις απολαβές όλων των εργαζόμενων σε φορείς και εταιρείες του ευρύτερου δημοσίου. Οι αποφάσεις σε αυτό το πεδίο δεν έχουν ακόμη ληφθεί αν και εκφράζονται διάφορα σενάρια που περιλαμβάνουν από μετατάξεις έως απολύσεις. Ερευνάται η συνταγματικότητα των πιθανών σεναρίων, αλλά και οι προθέσεις της Τρόικας που αναμένεται να έχει λόγο στις αποφάσεις.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση αφήνει το θέμα στο περιθώριο, καθώς το κλίμα πρέπει να μείνει ήρεμο έως τις εκλογές. Έτσι προωθούνται τα... διαδικαστικά.

Σε εξέλιξη είναι πάντως η ενεργοποίηση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής. Όπως ανακοινώθηκε, ένα μεγάλο μέρος των υπαλλήλων θα πληρωθεί από την αρχή μέσω τραπεζικού λογαριασμού από τον επόμενο μήνα. Η επεξεργασία των μισθοδοσιών των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ξεκινά από το νέο έτος, με στόχο να πληρώνονται και αυτά με τον ίδιο τρόπο από τον Φεβρουάριο.


Capital.gr

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΓΙΑ 770.000 ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ * ΣΤΟΧΟΣ, ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Πλαφόν αποδοχών στα 5.856 ευρώ φέρνει η Ενιαία Αρχή Πληρωμών


Το κόψιμο επιδομάτων που χορηγούνται παράτυπα και κάθε είδους παράνομων αποδοχών, που δεν μπορεί να ξεπερνούν τα 5.856,08 ευρώ, φέρνει από τον Νοέμβριο η Ενιαία Αρχή Πληρωμών για περίπου 770.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Στη μισθοδοσία που θα καταβληθεί τον Νοέμβριο προκαταβολικά για τον Δεκέμβριο θα φανούν οι πρώτες περικοπές στις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων Οι δημόσιοι υπάλληλοι της κεντρικής κυβέρνησης που απογράφηκαν το περασμένο καλοκαίρι, θα πληρώνονται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών από τα τέλη Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, καθώς έχουν ήδη ενταχθεί 3.900 εκκαθαριστές -υπηρεσίες που αφορούν σε 323.000 αμειβόμενους- και απομένουν άλλοι 1.100 διαχειριστές.

Τον επόμενο μήνα ξεκινά και η απογραφή των περίπου 250.000 υπαλλήλων σε ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ.

Οι υπάλληλοι των υπουργείων και των περίπου 13.500 φορέων που υπάγονται σ' αυτά, από τον επόμενο μήνα θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται, καθώς δεν πρέπει να:

1Ξεπερνούν το πλαφόν των 5.856,08 ευρώ (μεικτά) για δημοσίους υπαλλήλους και εργαζόμενους σε ΝΠΔΔ (σ.σ. το ίδιο πλαφόν θα ισχύσει και στους ΟΤΑ), στο οποίο συμπεριλαμβάνονται μικτές αποδοχές, αποζημιώσεις και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές.

8.436 για δικαστικούς, 6.069 για γιατρούς

Το ανώτατο όριο αποδοχών φτάνει στα 8.436 ευρώ για δικαστικούς λειτουργούς και κύριο προσωπικό Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και στα 6.069,21 ευρώ για γιατρούς ΕΣΥ.

2Από τον μισθό τους θα κοπούν παράνομες αποδοχές, όπως τυχόν οικογενειακά επιδόματα που ορισμένοι συνεχίζουν να λαμβάνουν παρά το γεγονός ότι έχει ενηλικιωθεί το παιδί τους ή έχει τελειώσει τις σπουδές του. Η Ενιαία Αρχή οδηγεί σε κόψιμο παράνομων επιδομάτων ή άλλου τύπου αμοιβών.

Η κεντρική αρχή μισθοδοσίας που εγκαθίσταται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα προχωρήσει άμεσα στον έλεγχο των αποδοχών, ώστε να τηρηθούν οι δύο αυτές βασικές αρχές. Ο έλεγχος και οι περικοπές σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και ΝΠΙΔ θα γίνουν τον Μάρτιο, καθώς στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να έχουν ενταχθεί στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, η οποία θα αποφέρει περίπου 100 εκατ. ― το 2011.

Πριν από το Ενιαίο Μισθολόγιο

Η απόπειρα αυτή είναι το πρώτο βήμα πριν από το Ενιαίο Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, για το οποίο ήδη άνοιξε ο διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και εργαζομένων.

Ενδεικτικά των κυβερνητικών προθέσεων ήταν τα στοιχεία που δόθηκαν τον προηγούμενο μήνα σε ειδική εκδήλωση των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, που μιλούσαν για αμοιβές δημοσίων υπαλλήλων 40% υψηλότερες από εκείνες των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, με το στοιχείο ότι τα επιδόματα καλύπτουν το 38% του μισθολογικού κόστους.

Το Ενιαίο Μισθολόγιο θα βασίζεται σε 6 κριτήρια: προσόντα υπαλλήλου, σταδιοδρομία, σπουδαιότητα καθηκόντων, παραγωγικότητα, σύγκλιση με ευρωπαϊκές αμοιβές και συνθήκες εργασίας.

Θα είναι ενιαίο για όλα τα υπουργεία και όλες τις κατηγορίες προσωπικού, θα βασίζεται σε ενιαία επιδοματική πολιτική με αντικειμενικά κριτήρια από έναν κεντρικό φορέα, καθώς και στη μισθολογική διαφοροποίηση ανάλογα με τη γνώση και την ικανότητα κάθε υπαλλήλου. *
Αρα: Ψαλίδι σε υπερωρίες, επιτροπές και εκτός έδρας

Το πλαφόν των 5.856,08 ευρώ ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών θα προκαλέσει νέες περικοπές σε υπερωρίες, αμοιβές από επιτροπές και εκτός έδρας που τα απολαμβάνει σήμερα σημαντικός αριθμός δημόσιων υπαλλήλων με ιδιαίτερα υψηλούς μισθούς.
enet

1 έως 30 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για μετάθεση - Τι πρέπει να γνωρίζετε - Ποιος έχει δικαίωμα μετάθεσης, ποια είναι τα κριτήρια

Πληροφορίες για τη διαδικασία μεταθέσεων των εκπαιδευτικών (2010-2011)
Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,

Σας υπενθυμίζω ότι τον επόμενο μήνα (μέχρι 30 Νοεμβρίου 2010) υποβάλλονται οι αιτήσεις για μετάθεση εντός και εκτός Π.Υ.Σ.Π.Ε. από τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους και οι δηλώσεις τοποθέτησης εντός νομού όσων παρέμειναν στη διάθεση των Π.Υ.Σ.Π.Ε. Για το λόγο αυτό σας στέλνω μερικές χρήσιμες πληροφορίες, που θα σας βοηθήσουν στην προετοιμασία και την υποβολή της αίτησής σας.

1. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης (1 - 30.11.2010) είναι αποκλειστική και ισχύει για όλες τις κατηγορίες μεταθέσεων, εκτός από τις αμοιβαίες για τις οποίες ισχύει η προθεσμία των δεκαπέντε ημερών (15) από την ανακοίνωση των μεταθέσεων (άρθρο10 Π.Δ 50/1996). Μέσα στην ίδια προθεσμία υποβάλλεται δήλωση για οριστική τοποθέτηση, χωρίς να αναγράφονται προτιμήσεις συγκεκριμένων σχολείων, από όσους συναδέλφους βρίσκονται στη διάθεση του Π.Υ.Σ.Π.Ε. (υπεράριθμοι, νεοδιόριστοι, λήξη απόσπασης σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο).

2. Για τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να έχει συμπληρώσει πραγματική υπηρεσία δύο ετών στην κατεχόμενη οργανική θέση μέχρι την 31η Αυγούστου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις. Η υποχρέωση της διετούς πραγματικής υπηρεσίας που προβλέπεται αφορά την οργανική θέση στην οποία θα μετατεθούν εκπαιδευτικοί, ύστερα από αίτησή τους, από το σχολικό έτος 2010-2011 και μετά.

Για φέτος προϋπόθεση δικαιώματος υποβολής αίτησης για μετάθεση των εκπαιδευτικών είναι η συμπλήρωση πραγματικής υπηρεσίας ενός έτους στην κατεχόμενη οργανική θέση μέχρι την 31η Αυγούστου 2011. Για τη συμπλήρωση του ενός έτους πραγματικής υπηρεσίας λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος προσωρινής τοποθέτησης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και ο χρόνος παραμονής των εκπαιδευτικών στη διάθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων, αφού δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα. Από τον κανόνα αυτό υπάρχουν μερικές αποκλίσεις, που μπορείτε να διαβάσετε στην εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.

Για τους φετινούς νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη σχολική μονάδα της πρώτης τοποθέτησης μετά το διορισμό δεν μπορεί να είναι μικρότερος των τριών ετών. Αυτό σημαίνει ότι τη σχολική χρονιά που διανύουμε και την επόμενη δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης. Σας υπενθυμίζω ότι τον τρίτο χρόνο της υπηρεσίας τους μοριοδοτούνται με το διπλάσιο του αριθμού μονάδων μετάθεσης της σχολικής μονάδας όπου υπηρετεί ο νεοδιοριζόμενος.

Με το Ν. 3848/2010 καταργήθηκε η παρ. 8στ του άρθρου 16 του π.δ. 50/1996, και έτσι ο χρόνος απόσπασης δεν θεωρείται ότι διανύθηκε στην οργανική τους θέση για τις παρακάτω περιπτώσεις αποσπάσεων:

· Για τα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων,

· Για τους αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια,

· Για τους εκπαιδευτικούς που αποσπώνται και υπηρετούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής, στην Κ.Υ. του Υπ.Π.Δ.Β.Μ.Θ στις διευθύνσεις και τα γραφεία εκπαίδευσης, καθώς και στα γραφεία Φυσικής Αγωγής,

· Για τους εκπαιδευτικούς που καλούνται σε επιμόρφωση ή μετεκπαίδευση,

· Για τους εκπαιδευτικούς που αποσπώνται βάσει ειδικών διατάξεων από τις οποίες προβλεπόταν ότι ο χρόνος απόσπασης τους θεωρείται ότι διανύθηκε στην οργανική τους θέση.

3. Οι αιτήσεις συγκεντρώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και θα καταχωρηθούν ηλεκτρονικά από τις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Π.Ε. Από τα δικαιολογητικά μόνο η ληξιαρχική πράξη γέννησης για νεογέννητο τέκνο μπορεί να υποβληθεί με αίτηση μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

4. Κριτήρια μεταθέσεων

Ø Κριτήρια για τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών αρμοδιότητας Π.Υ.Σ.Π.Ε (εντός νομού) και Κ.Υ.Σ.Π.Ε (εκτός νομού), σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 50/1996 είναι:

Ø Η συνολική υπηρεσία (Οι μονάδες μετάθεσης από τη συνολική υπηρεσία προσδιορίζονται με συντελεστή δυόμιση (2,5) για κάθε χρόνο υπηρεσίας. Σας επισημαίνω ότι η αύξηση των μορίων από 2 σε 2,5 έγινε πρόσφατα με το Ν. 3848/2010 και ισχύει φέτος για πρώτη φορά).

Ø Η συνυπηρέτηση (Μονάδες μετάθεσης για συνυπηρέτηση λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί που ζητούν μετάθεση από μία περιοχή σε άλλη, εφόσον ο/η σύζυγος υπηρετεί ή εργάζεται στην περιοχή αυτή. Για την απόδειξη του τόπου και της εργασίας του ή της συζύγου υποβάλλονται κατά περίπτωση δικαιολογητικά, που μπορείτε να διαβάσετε στην εγκύκλιο του ΥΠ.Ε.Π.Θ ή στο Π.Δ 50/1996. Οι εκπαιδευτικοί της περίπτωσης αυτής λαμβάνουν τέσσερις (4) μονάδες μετάθεσης για συνυπηρέτηση).

Ø Οι οικογενειακοί λόγοι (α) Οι έγγαμοι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν τέσσερις (4) μονάδες μετάθεσης. β) Οι εκπαιδευτικοί που έχουν άγαμα ανήλικα ή σπουδάζοντα παιδιά λαμβάνουν τέσσερις (4) μονάδες μετάθεσης για το πρώτο παιδί, τέσσερις (4) για το δεύτερο, έξι (6) για το τρίτο και επτά (7) μονάδες για κάθε ένα από τα υπόλοιπα παιδιά. Για την απόδειξη αυτών απαιτείται πιστοποιητικό Δήμου ή Κοινότητας ή του οικείου εκπαιδευτικού ιδρύματος κατά περίπτωση. Για τη μοριοδότηση των οικογενειακών λόγων πρέπει να προσκομίζουμε πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Ø Οι συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων όπου υπηρέτησαν σε όλα τα χρόνια υπηρεσίας τους ή υπηρετούν σήμερα οι εκπαιδευτικοί ( Οι μονάδες μετάθεσης για το κριτήριο αυτό υπολογίζονται με βάση την κατηγορία των Σχολείων Α, Β, Γ, Δ, Ε, Η, και Ι, για το Ν. Κέρκυρας, δηλαδή 1,2,3,4,5,8 και 10 μόρια). Σε κάθε περίπτωση απόσπασης ως μονάδες μετάθεσης υπολογίζονται οι προβλεπόμενες για τη σχολική μονάδα στην οποία αποσπάται ο εκπαιδευτικός. Προκειμένου για απόσπαση σε άλλη υπηρεσία, φορέα ή νομικό πρόσωπο υπολογίζονται οι προβλεπόμενες για την πλησιέστερη σχολική μονάδα. Κατ’ εξαίρεση ως μονάδες μετάθεσης των εκπαιδευτικών, που αποσπώνται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπ.Π.Δ.Β.Μ.Θ, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης υπολογίζονται οι προβλεπόμενες για την πλησιέστερη σχολική μονάδα και επιπλέον δύο μονάδες μετάθεσης για κάθε έτος.

Ø Η εντοπιότητα (Οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν τέσσερις (4) μονάδες μετάθεσης για εντοπιότητα (η αύξηση των μορίων από 2 σε 4 έγινε πρόσφατα με το Ν. 3848/2010 και ισχύει φέτος για πρώτη φορά). Η εντοπιότητα αποδεικνύεται από βεβαίωση του οικείου προέδρου κοινότητας ή δημάρχου από την οποία να προκύπτει ότι ο εκπαιδευτικός είναι δημότης του Δήμου ή της Κοινότητας από διετίας (πρέπει να προσκομίζουμε υποχρεωτικά πρόσφατη βεβαίωση Δημάρχου ή Προέδρου κοινότητας).

Ø Η πρώτη προτίμηση (Οι εκπαιδευτικοί που ζητούν μετάθεση από περιοχή σε περιοχή λαμβάνουν για την περιοχή της πρώτης προτίμησής τους δύο (2) μονάδες μετάθεσης. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η μοριοδότηση αυτή δεν ισχύει για μεταθέσεις εντός Π.Υ.Σ.Π.Ε).

5. Οι συνάδελφοι που έχουν υπηρετήσει την οργανική τους θέση ή τοποθετήθηκαν σε οργανική θέση, αφού παρέμειναν ως νεοδιόριστοι στη διάθεση του Π.Υ.Σ.Π.Ε. έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα μετάθεσης εντός κι εκτός Π.Υ.Σ.Π.Ε και θα πρέπει να προσέξουν να επιλέγουν σχολείο μετάθεσης αποκλειστικά αυτό που τους ενδιαφέρει, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούν να υπηρετήσουν πάλι σε οργανική θέση και μάλιστα για δύο χρόνια, ενώ μπορούν να ικανοποιήσουν σχετική επιθυμία τους με απόσπαση. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις συναδέλφων που ταλαιπωρήθηκαν, επειδή δε γνώριζαν ότι η μετάθεση σε νέα οργανική θέση δημιουργεί πάλι την υποχρέωση υπηρεσίας στη νέα αυτή θέση (από φέτος για δύο χρόνια).

6. Η προτεραιότητα για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών που έχουν τέσσερα ή περισσότερα άγαμα παιδιά, τα οποία, δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους ισχύει μόνο για τις μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή μετάθεσης (ενώ μέχρι την ψήφιση του Ν. 3848/2010 ίσχυε και για τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις της ίδιας περιοχής). Οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί δεν εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις του άρθρου 14 του Π.Δ 50/1996, που αφορούν στην κρίση και την τοποθέτηση των υπεράριθμων εκπαιδευτικών και συμμετέχουν σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

7. Διευκρινίζεται, ότι οι εκπαιδευτικοί που ζητούν να μετατεθούν σε άλλα σχολεία της ίδιας περιοχής μετάθεσης, αν δε μετατεθούν παραμένουν στο σχολείο της οργανικής τους θέσης. Δεν υπάρχει περίπτωση να μετατεθούν σε σχολείο που δε ζήτησαν ή να "χάσουν" το σχολείο της οργανικής τους θέσης. Γι’ αυτό δε χάνουμε τίποτε αν υποβάλλουμε αίτηση για μετάθεση το Νοέμβρη και δεν υποβάλλουμε δήλωση το Μάη ή υποβάλλουμε μόνο για μετάθεση σε ένα σχολείο.

8. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε όλοι ότι με τις μεταθέσεις εντός Π.Υ.Σ.Π.Ε καλύπτονται και οργανικά κενά που δημιουργούνται κατά τη διεκπεραίωση της διαδικασίας. Ενώ, δηλαδή σε κάποια σχολεία δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, αν μετατεθεί κάποιος συνάδελφος αυτόματα δημιουργείται κενή θέση, που καλύπτεται αμέσως. Δεν ανακοινώνονται δηλαδή νέα κενά και έτσι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη δήλωση που θα γίνει την Άνοιξη. Γι’ αυτό θα πρέπει να γίνονται αιτήσεις και δηλώσεις ακόμη και για σχολεία που μας ενδιαφέρουν και γνωρίζουμε ότι δεν έχουν σήμερα κενές οργανικές θέσεις.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Προσπάθησα σε λίγες γραμμές να συμπυκνώσω χρήσιμες πληροφορίες, που είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας. Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία και πρόσθετες πληροφορίες, μέχρι να κυκλοφορήσει και η σχετική εγκύκλιος του ΥΠ.Ε.Π.Θ.



Συναδελφικά

Ο αιρετός στο Π.Υ.Σ.Π.Ε Ν. Κέρκυρας

Παναγιώτης Ποζίδης

Ενημέρωση εκπαιδευτικών και μαθητών για τους φορείς του ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

Στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών - Μέλους του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, υπό την αιγίδα και την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προγράμματος πλαισίου Safer Internet,σας ενημερώνουμε για τους φορείς που θα μπορούν να απευθύνονται τα παιδιά, οι έφηβοι ,οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τόσο για εκπαιδευτικούς λόγους όσο και για θέματα που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης από τυχόν δύσκολες καταστάσεις που συναντούν οι μαθητές στο διαδίκτυο.

Τρεις άξονες δράσης:

Saferinternet.gr: Αφύπνιση – ενημέρωση γονέων, εκπαιδευτικών, και του κοινωνικού συνόλου για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο.

Γραμμή βοηθείας ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ 800 11 800 15(χωρίς χρέωση): απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, παιδιά, εφήβους και στις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές από ειδικούς παιδοψυχολόγους για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, τζόγος, πορνογραφία, παιδοφιλία, κ.α.).Η γραμμή βοηθείας ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ βρίσκεται στο νοσοκομείο Π&Α Κυριακού. Στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπάρχει ολοκληρωμένη δομή αντιμετώπισης προβλημάτων που σχετίζονται με θέματα κατάχρησης του διαδικτύου.
Safeline.gr: Ανοιχτή γραμμή καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο ή παράνομη
συμπεριφορά στο διαδίκτυο.


Μέλη για την επιτροπή για ένα ασφαλές διαδίκτυο από την Μ.Ε.Υ.

1.Άρτεμις Τσίτσικα. Λέκτορας Παιδιατρικής - Εφηβικής Παιδιατρικής, Επιστημονική Υπεύθυνη Μονάδας Εφηβικής Υγείας Β΄Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

2.Βερόνικα Σαμαρά. Διδάκτωρ Μηχανικός Πληροφορικής, Συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και Επικεφαλής της Δράσης

Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Saferinternet.gr, υπό την αιγίδα της Ε.Ε. και του προγράμματος πλαισίου Safer Internet

3.Ορέστης Γιωτάκος. Διδάκτωρ Ψυχίατρος Πρόεδρος της ΜΚΟ ombrella, Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο eNASCO (Ευρωπαϊκή Συμμαχία MKO για την ασφάλεια των παιδιών στα online περιβάλλοντα) υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προγράμματος πλαισίου

Safer Internet

4. Γιώργος Κορμάς. Ιατρός, Επιστημονικός Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας Β΄Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνος Γραμμής

Βοηθείας ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ 80011 80015 του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

Σκοποί της επιτροπής

Σκοπός της επιτροπής είναι η υλοποίηση των δράσεων του μνημονίου και ο σχεδιασμός παράλληλων δράσεων που σκοπό έχουν την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών των μαθητών και των γονέων σε θέματα ασφαλούς διαδικτύου.

Συγκεκριμένα:

1.Διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων προς εκπαιδευτικούς σε θέματα ασφαλούς διαδικτύου καθώς και τρόπων αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων στο διαδίκτυο (κατάχρηση διαδικτύου, παρενόχληση, αποπλάνηση, τζόγος, απάτες, παιδοφιλία, κ.α.)

2.Ενημέρωση καθηγητών ,μαθητών, και γονέων,για τις δράσεις του μνημονίου καθώς και τους φορείς που μπορούν να απευθυνθούν για την ενημέρωση σε θέματα ασφαλούς διαδικτύου και την έγκαιρη αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων στο διαδίκτυο

3.Συνεχώμενη δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευση εκπαιδευτών-πολλαπλασιαστών σε θέματα ασφαλούς διαδικτύου και των τρόπων αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων στο διαδίκτυο

4.Διοργανωση επισκέψεων σε σχολεία της χώρας με σκοπό ενημέρωση των μαθητών σε θέματα ασφαλούς διαδικτύου και τρόπων αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων στο διαδίκτυο.

5.Διοργάνωση εκδηλώσεων ,εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαγωνισμών με θέμα το ασφαλές διαδίκτυο
6.Δημιουργια ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού με σκοπό την διαρκή ενημέρωση των εκπαιδευτικών σε θέματα ασφαλούς διαδικτύου.


Δράσεις για το Ασφαλές Διαδίκτυο


1.Αποστολη εγκυκλίου (νο1)για τους φορείς του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου όπου θα μπορούν οι μαθητές οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς να ενημερώνονται για θέματα ασφαλούς διαδικτύου (saferinternet.gr) να τηλεφωνούν στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας (80011 80015) για θέματα κατάχρησης του διαδικτύου, παρενόχλησης παιδοφιλίας κ.τ.λ και να αποστέλλουν μηνύματα στο safeline.gr σε περίπτωση που συναντήσουν παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο

2.Δημιουργια Επιτροπής Ασφαλούς Διαδικτύου από την Μ.Ε.Υ. και στελέχη του Υπουργείου με σκοπό τον συντονισμό όλων των δράσεων σε θέματα ασφαλούς διαδικτύου(εκπαιδευτικά προγράμματα ,επισκέψεις σε σχολεία, δράσεις για την προώθηση του δημιουργικού και με ασφάλεια διαδίκτυο στο σχολείο κτλ)

3.Ανάρτηση στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο δυο εκπαιδευτικών εγχειρίδιων με τίτλο «Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια – τα πρώτα βήματα» & «Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια – για προχωρημένους»

http://www.sch.gr/index.php?option=com_docman&Itemid=631).

4.Ανάρτηση στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Δυο συνοπτικών οδηγών για την ασφάλεια του διαδικτύου «συνοπτικός οδηγός για παιδιά» και «συνοπτικός οδηγός για εκπαιδευτικούς και γονείς» με πρόλογο της Υπουργού Παιδία Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ..Διαμαντοπούλου.

5.1Ος Ευρωπαϊκός διαγωνισμός με θέμα : «Ευρωπαϊκό Βραβείο για Ποιοτικό Online Περιεχόμενο για Παιδιά» που διοργανώνεται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE (www.saferinternet.org) και το Πρόγραμμα Πλαίσιο Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (http://ec.europa.eu/saferinternet). Η επιτροπή ασφαλούς διαδικτύου θα αναλάβει την διοργάνωση του διαγωνισμού και η Υπουργός Παιδείας θα βραβεύσει τους νικητές στην ημέρα ασφαλούς διαδικτύου.

6.Στελέχωση της ομάδας διαρκούς εκπαίδευσης στο ασφαλές και με μέτρο χρήσης διαδικτύου από 200 περίπου αρχικά εκπαιδευτικούς (γραφεία αγωγής υγείας και συμβουλευτικοί σταθμοί.) με σκοπό την πολλαπλασιαστική και από κοινού δράση των εκπαιδευτικών και της επιτροπής ασφαλούς διαδικτύου.

7.Διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε εκπαιδευτικούς με θέμα το ασφαλές διάδικο. Οι εκπαιδεύσεις ξεκινούν από την Κεντρική Μακεδονία.24 Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη και 25 Νοεμβρίου στην Κατερίνη)

8.Εκτελση πιλοτικού προγράμματος εκπαίδευση μαθητών-μελών 15μελών σχολικών συμβουλίων σε θέματα ασφαλούς διαδικτύου με σκοπό να μεταφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στο ασφαλές διαδίκτυο στα σχολεία τους (peer to peer)

9.Στο ημερολογιακό έτος 2010 οι επιστημονικοί συνεργάτες της Μ.Ε.Υ έχουν επισκεφτεί 65 σχολεία σε όλη την Ελλάδα και έχουν ενημερώσει 8017 παιδιά σε θέματα ασφαλούς διαδικτύου. Οι επισκέψεις θα συνεχιστούν σε ακόμα περισσότερα σχολεία.

10.Η ημέρα ασφαλούς διαδικτύου θα συνδιοργανωθεί από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου –saferinternet- και το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Εκπαίδευση και Θρησκευμάτων
alfavita

Εγγραφή μαθητή σε σχολείο εκτός της σχολικής του περιφέρειας

Διαβάζω στο esos.gr " Πότε οι μαθητές μπορούν να εγγραφούν σε σχολεία εκτός Περιφέρειας. Το υπ. Παιδείας προειδοποιεί του Διευθυντές Σχολείων για τις εγγραφές των Μαθητών , ύστερα από καταγγελίες.
Έχοντας υπόψη το άρθρο 1 των Π._. 200/98 και 201/98 (ΦΕΚ 161Α) ,που αφορά στη σχολική περιφέρεια, παρακαλείσθε όπως μεριμνήσετε για την πιστή τήρηση των διατάξεων που ισχύουν, στα σχολεία περιοχής ευθύνης σας, αναφορικά με τον προσεκτικό έλεγχο των αιτήσεων εγγραφής των μαθητών και την απόδοση ευθυνών στους υπευθύνους, σε διαφορετική περίπτωση, καθώς στο ΥΠ_ΒΜΘ φτάνουν συνεχώς καταγγελίες για τη μη τήρηση των ανωτέρω , από τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων της χώρας.

Την προειδοποίηση αυτή απευθύνει με εγκύκλιό του προς τα Δημοτικά Σχολεία η Διεύθυνση Σπουδών Π.Ε. του υπουργείου Παιδείας η οποία ορίζει ρητά: «Βάσει του εν λόγω άρθρου, εγγραφή μαθητή σε σχολείο εκτός της σχολικής του περιφέρειας, μπορείνα γίνει μόνο σε (θέματα υγείας, σοβαροί οικογενειακοί λόγοι, περιπτώσεις αλλαγής περιβάλλοντος του μαθητή), με απόφαση του αρμόδιου Διευθυντή της οικείας Διεύθυνσης ή των Προϊστάμενων των Γραφείων Π.Ε"."

Σημείωση δική μου: η Διεύθυνση Σπουδών Π.Ε. αγνοεί απόφαση δικαστηρίου που ορίζει ότι οι γονείς μπορούν να εγγράψουν το παιδί τους σε οποιοδήποτε σχολείο της επικράτειας επιθυμούν;



ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποσπάσεις – Μεταθέσεις – Παραιτήσεις Εκπαιδευτικών Π.Ε.

ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ
ΤΗΛ. 6974 750409

Α. Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Δυστυχώς και στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ δε συζητήθηκαν οι αιτήσεις αποσπάσεων εκπαιδευτικών Π.Ε. που εκκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Θεωρώ πως είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο να μην έρχονται στο Συμβούλιο προς συζήτηση οι αιτήσεις συναδέλφων με σοβαρότατα προβλήματα, σοβαρούς λόγους υγείας και ειδικές κατηγορίες.
Φτάσαμε δε στο σημείο, η Υπηρεσία, καταστρατηγώντας την κείμενη νομοθεσία (αρθρ. 17 του Π.Δ. 1/3-1-2003) να
ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι δεν θα ικανοποιηθούν οι αιτήσεις αποσπάσεων και ότι θα ενημερωθούν εγγράφως για τα παραπάνω. Ενέργεια που υποβαθμίζει το ρόλο, το κύρος και την αξιοπιστία του Συμβουλίου. Ταυτόχρονα, η Υπηρεσία αμφισβητεί το δικαίωμα απόσπασης των νεοδιοριζόμενων με το σκεπτικό ότι η εισαγωγή του θεσμού του μέντορα επιβάλλει ο εκπαιδευτικός να υπηρετεί στην ίδια σχολική μονάδα για να αξιολογηθεί στο τέλος του δεύτερου έτους και να κριθεί αν είναι κατάλληλος για να μονιμοποιηθεί.
Η προσπάθεια της διοίκησης να αφαιρέσει αρμοδιότητες του ΚΥΣΠΕ, υποβαθμίζοντάς το, σε συνδυασμό με το γεγονός πως σκόπιμα δεν εισάγεται ως θέμα Η.Δ. οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών αν και άπαντες γνωρίζουν ότι οι συνάδελφοί μας βρίσκονται σε μακροχρόνια ομηρία και αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, με οδήγησαν στο να αποχωρήσω από το Συμβούλιο καταγγέλλοντας την όλη διαδικασία.
Πιστεύω, δε, πως η ΔΟΕ οφείλει να αναδείξει το όλο θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις και με τις παρεμβάσεις της επιτέλους να δοθεί λύση στο πρόβλημα των συναδέλφων.

Β. Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Με βάση το άρθρο 6 του Π.Δ. 50/1996, οι αιτήσεις μετάθεσης υποβάλλονται από τους εκπαιδευτικούς μέσα στο μήνα Νοέμβριο κάθε έτους. Έως σήμερα, δεν εκδόθηκε από το αρμόδιο τμήμα η εγκύκλιος των μεταθέσεων. Ελπίζω να μην είναι αληθές αυτό που ακούγεται ότι η μη έκδοση της εγκυκλίου συνδέεται με την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο των μεταθέσεων. Αλήθεια, οι όποιες αλλαγές θα γίνουν ερήμην του κλάδου και πότε; Η νυν πολιτική ηγεσία δεν ήταν αυτή που με το άρθρο 30 του Ν.3848/2010 προχώρησε το Μάιο μήνα σε αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου μεταθέσεων; Όλα αυτά καταδεικνύουν προχειρότητα και έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας στην αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών θεμάτων.
Ελπίζω η ΔΟΕ να καλέσει την Υπουργό Παιδείας σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την αναμόρφωση του πλαισίου μεταθέσεων και αποσπάσεων, ώστε οι όποιες αλλαγές να γίνουν προς όφελος της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών και να είναι αποδεκτές από το σύνολο του κλάδου. Εξυπακούεται ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν οι φετινές μεταθέσεις με διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο. Οι αιφνιδιασμοί και οι προχειρότητες ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή δεν τιμούν κανένα.

Γ. Παραιτήσεις εκπαιδευτικών Π.Ε.
Στη σημερινή συνεδρίαση το ΚΥΣΠΕ εξέτασε τις αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών Π.Ε. και έκανε δεκτές όλες αιτήσεις που πληρούσαν της προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλης

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Τσίχλες, τσιγάρα γιοκ...

Τριήμερη απεργία περιπτερούχων από την Παρασκευή


Σαράντα περιπτερούχοι θα ξεκινήσουν, το πρωί της Παρασκευής, απεργία πείνας διαρκείας, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ η Ομοσπονδία Περιπτερούχων αποφάσισε τριήμερη απεργία.

Τη συμμετοχή τους στην τριήμερη απεργία αποφάσισαν 80 δευτεροβάθμια σωματεία από 45 νομούς της χώρας και η απεργία θα είναι και για περίπτερα και για ψιλικατζίδικα.

Οι περιπτερούχοι σημειώνουν, σε δηλώσεις τους, ότι
υπάρχει θέμα επιβίωσης για αρκετούς επαγγελματίες του κλάδου και ζητούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι αιτήματα του κλάδου είναι να καθοριστεί ένα ποσοστό κέρδους του 8,2%, είτε με απελευθέρωση της τιμής μη αναγραφόμενη, είτε με ενδεικτική προτεινόμενη τιμή πώλησης, είτε με επαναφορά των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο 60%, όπως είναι και ο μέσος όρος της Ευρώπης.

Οι περιπτερούχοι αναφέρουν ότι αδυνατούν να πουλήσουν καπνοβιομηχανικά προϊόντα και κάρτες κινητής τηλεφωνίας, με ποσοστό κέρδους με μέσο όρο 3%.

Σήμερα σε όλη την επικράτεια είναι περισσότερα από 1.200 τα σημεία πώλησης που έχουν κλείσει, εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και η αγωνία του κλάδου είναι να γίνει νομοθετική επαναφορά του ποσοστού κέρδους.

Έγινε για πέμπτη φορά μπαμπάς


Σήμερα το πρωί έφερε στο κόσμο το πέμπτο τους παιδί η γυναίκα του Πλούταρχου Μαρία, και η ημερομηνία συμπίπτει με την έναρξη των χειμερινών εμφανίσεων του τραγουδιστή.

Το μωρό είναι ένα υγιέστατο αγοράκι βάρους 3 κιλών και 370 γραμμαρίων.

Ο Πλούταρχος έχει άλλα 4 παιδιά των Γιώργο που είναι 10 χρονών τη Κατερίνα που είναι 12 την Ελεονώρα που είναι 4 και την Παναγιώτα που είναι 2.
newsbeast

Εργαστήρι αυτοδιαχείρισης προβλημάτων σχολικής τάξης

Δείτε εδώ

20 εβδομάδες με πλήρεις αποδοχές η άδεια μητρότητας




Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε χθες, την επέκταση της άδειας μητρότητας στην ΕΕ από δεκατέσσερις σε είκοσι εβδομάδες με πλήρεις αποδοχές.

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ψήφισε υπέρ της επέκτασης του ελάχιστου ορίου άδειας μητρότητας από δεκατέσσερις σε είκοσι εβδομάδες, προχωρώντας ακόμη περισσότερο σε σχέση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία αναφερόταν σε επέκταση στις δεκαοκτώ εβδομάδες. Το ψήφισμα με εισηγήτρια την Edite Estrela (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) υιοθετήθηκε με 390 ψήφους υπέρ, 192 κατά και 59 αποχές.

Η ισχύουσα μέχρι τώρα κατώτερη άδεια λοχείας είναι 14 εβδομάδες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αρκετές χώρες η άδεια είναι μεγαλύτερη, αλλά οι τρόποι αποζημίωσης διαφέρουν σημαντικά από κράτος σε κράτος.

Τα μέλη του ΕΚ υιοθέτησαν τροπολογίες προσθέτοντας ότι όταν προβλέπεται σε κάποια χώρα ήδη άδεια για οικογενειακούς λόγους, οι τελευταίες τέσσερις εβδομάδες μπορούν να θεωρηθούν ως άδεια μητρότητας, με αποδοχές τουλάχιστον 75%.

Τον Οκτώβριο 2008 η Επιτροπή πρότεινε την αναθεώρηση της τρέχουσας νομοθεσίας (οδηγία 92/85) ως μέρος του "πακέτου" για την επίτευξη "ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής", βάση του Συνεδρίου ILO για την προστασία της μητρότητας (2000).

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν με την πρόταση της Επιτροπής να χορηγούνται μετά τον τοκετό οι έξι εβδομάδες από την άδεια μητρότητας.

Το σχέδιο νομοθετικής πρότασης θέτει κανόνες για τα ελάχιστα όρια σε επίπεδο ΕΕ. Τα κράτη μέλη μπορούν να εισάγουν ή να διατηρήσουν τους κανόνες που ισχύουν ήδη στην επικράτεια τους και οι οποίοι είναι πιο ευνοϊκοί σε σχέση με αυτούς που προβλέπονται από την οδηγία.

"Η μητρότητα δε μπορεί να αντιμετωπίζεται ως επιβάρυνση για τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, η μητρότητα αποτελεί επένδυση για το μέλλον μας", δήλωσε η εισηγήτρια Edite Estrela κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια τη Δευτέρα.

Επιπλέον, στο εγκριθέν ψήφισμα συμπεριλαμβάνεται και η άδεια πατρότητας. Συγκεκριμένα, τα κράτη - μέλη ζητούν να χορηγείται άδεια πατρότητας δύο εβδομάδων, με πλήρεις αποδοχές, κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας. Οι ευρωβουλευτές που αντιτάχθηκαν σε αυτήν την πρόταση υποστήριξαν ότι η άδεια πατρότητας δε συνάδει με το στόχο αυτής της νομοθεσίας που είναι "η υγεία και η ασφάλεια των εγκύων γυναικών".

Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τροπολογίες για την απαγόρευση της δυνατότητας απόλυσης των εγκύων εργαζομένων γυναικών από την αρχή της εγκυμοσύνης τους και έως έξι μήνες μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας. Υποστήριξε, ακόμη, ότι πρέπει να δίνεται το δικαίωμα στις γυναίκες να επιστρέφουν μετά το πέρας της άδειας μητρότητας στις θέσεις εργασίας τους ή σε "ισότιμες θέσεις", δηλαδή σε θέσεις με ίδιες αποδοχές, στην ίδια επαγγελματική κατηγορία και με τα ίδια καθήκοντα.

Το ΕΚ προσθέτει ότι δε θα πρέπει οι εργαζόμενες να υποχρεώνονται να δουλεύουν σε νυκτερινές βάρδιες ή να πραγματοποιούν υπερωρίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα εβδομάδων πριν τον τοκετό, κατά τη διάρκεια του υπολοίπου της εγκυμοσύνης σε περιπτώσεις ασθένειας της εγκύου ή του αγέννητου παιδιού, καθώς και κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου θηλασμού.
mediasoup

Η Τουρκία έχει προμηθευτεί 32 από τα 48 γεφυροποιητικά μηχανήματα που υπάρχουν στην Ευρώπη!

Η θα γίνει στην Ελλάδα μια οργανωμένη και συγκροτημένη αλλαγή ή την αλλαγή θα φέρει το πεζοδρόμιο, υπογράμμισε ο καθηγητής και συγγραφέας Βασίλης Μαρκεζίνης μιλώντας στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία με αφορμή το βιβλίο του “Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα”.

Ο κ. Μαρκεζίνης δεν αναφέρθηκε μόνο στην εξωτερική πολιτική αλλά έθιξε και τα φλέγοντα ζητήματα της εσωτερικής ελληνικής κατάστασης της οικονομίας. Ετάχθη εναντίον βιαστικών λύσεων στο Αιγαίο ενώ επέκρινε τον παραπλανητικό ρόλο που παίζουν τα μέσα μαζικής

ενημέρωσης. Επίσης άσκησε κριτική στον τρόπο που χρηματοδοτούνται από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στον τρόπο που χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια. Πρόσθεσε ότι η πολιτική απέναντι στην Τουρκία που εγκαινιάστηκε το 1999 δεν μπορεί να συνεχίζεται το 2010, υπογράμμισε τη σημασία της ανακήρυξης ΑΟΖ και των μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή Καστελόριζου, Κύπρου, Κρήτης, Αιγύπτου. Αναφέρθηκε επίσης στις
τεράστιες πιέσεις που ασκούνται στον κ. Χριστόφια για να κλείσει το Κυπριακό θέμα ενώ υπογράμμισε ότι σχέδια οικονομικής συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου συνιστούν παραχωρήσεις και άσκησε κριτική στην ελληνική αμυντική διάταξη στον Έβρο.
Ανέφερε πιο συγκεκριμένα ότι η Τουρκία έχει προμηθευτεί 32 από τα 48 γεφυροποιητικά μηχανήματα που υπάρχουν στην Ευρώπη και τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο στον Έβρο.
Ο κ. Μαρκεζίνης υποστήριξε την άσκηση ενεργούς πολιτικής συνεργασίας με τη Ρωσία και του ελληνικού ρόλου στην Ευρωρωσική συνεργασία. Υποστήριξε ότι θέματα όπως η δομή του γραφείου του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών πρέπει να αποφασίζονται από Έλληνες και όχι από ξένους.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει πλέον τη νατοϊκή και αμερικανική εξωτερική πολιτική που ασκεί παρά τις παραλλαγές μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο γιατί μια τέτοια πολιτική δεν ανταποκρίνεται στις αλλαγές που συντελέστηκαν στον κόσμο μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου.

Ο κ. Μαρκεζίνης αφού ανέφερε τη μεγάλη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ υπογράμμισε την ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, τονίζοντας την ανάγκη μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και επικρίνοντας όσους θεωρούν ότι η Ελλάδα από τη στιγμή που συμμετέχει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν μπορεί ουσιαστικά να ασκεί εθνική εξωτερική πολιτική.
Αφού είπε ότι ο ίδιος δεν έχει σχέση και δεν θέλει να έχει σχέση με την πολιτική μετέφερε στο ακροατήριό του εκτιμήσεις ξένων κύκλων σύμφωνα με τους οποίους η κατάσταση στην Ελλάδα δεν εξελίσσεται καλά. Οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά μας ανέφερε ο συγγραφέας στα αλληλένδετα οικονομικά, εθνικά και ηθικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

ρεπορτάζ e-typos.com

ΑΣΦΑΛΕΙΑ Η/Υ


Κάντε κλικ στην εικόνα
apolitistosteki

Τέλη Νοεμβρίου η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών

Η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ) θα ξεκινήσει στα τέλη Νοεμβρίου, καθώς ολοκληρώθηκε η υλοποίηση των κυριότερων μηχανογραφικών συστημάτων υποστήριξής της. Με την έναρξη της μισθοδοσίας από την ΕΑΠ, θα σταματήσουν οι πληρωμές των υπαλλήλων από διαφορετικούς φορείς και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα έχει πλήρη εικόνα για τις δαπάνες που καλύπτουν τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Εξάλλου, βάσει των δεδομένων που συλλέχθηκαν, θα πραγματοποιηθεί η κατάρτιση του νέου μισθολογίου και η περικοπή ή και κατάργηση επιδομάτων και αμοιβών που θεωρούνται υπερβολικά. Πιο συγκεκριμένα, στην παρούσα φάση έχουν πιστοποιηθεί περισσότεροι από 3.900 εκκαθαριστές μισθοδοσίας, ενώ αναμένεται η πιστοποίηση ακόμη περίπου 1.100. Παράλληλα, έχουν ήδη παραληφθεί στοιχεία από 760 εκκαθαριστές (19,5% των πιστοποιημένων). Τα στοιχεία μισθοδοσίας αφορούν σε περισσότερους από 323.000 διαφορετικούς αμειβόμενους (το 42% του συνολικού αριθμού των απογεγραμμένων). Ειδικές δικλείδες ασφαλείας έχουν ήδη ενεργοποιηθεί, ώστε να μην υπάρξει δυνατότητα πληρωμής μισθών και από τις ΔΟΥ. Όταν η ΕΑΠ εντάξει το 85% των φορέων υπό την αιγίδα της, θα σταματήσει κάθε καταβολή από τις ΔΟΥ. Σημειώνεται ότι τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ευρύτερος δημόσιος τομέας), υποχρεούνται να έχουν αποστείλει σωστά στοιχεία έως το τέλος του έτους και η ΕΑΠ είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει τις αποδοχές των υπαλλήλων από τα τέλη Φεβρουαρίου.
newsblog

Οι βουλγαρικές αρχές εντόπισαν ρωγμές σε έναν από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι

Ρωγμές εμφανίστηκαν στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι

Σύμφωνα με είδηση του σερβικού ραδιοσταθμού B92, οι βουλγαρικές αρχές εντόπισαν ρωγμές σε κρίσιμα σημεία ενός από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι. Άλλες πληροφορίες για τη φύση των ρωγμών αυτών , την έκτασή τους ή το βαθμό επικινδυνότητας δεν έγιναν γνωστές αλλά σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της χώρας Traicho Traikov «οι ενδείξεις αυτές για τις ρωγμές δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Ο ισχύος 1000 MW αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού είχε σταματήσει τη λειτουργία του στις 18 Σεπτεμβρίου για προκαθορισμένο ανεφοδιασμό με πυρηνικό καύσιμο και επαναλειτουργία του στις 18 Οκτωβρίου. Ύστερα από ελέγχους όμως στις 28 Σεπτεμβρίου διαπιστώθηκαν σφάλματα στις ράβδους ελέγχου του αντιδραστήρα και αποφασίστηκε η αλλαγή και των 31 ράβδων από τον προμηθευτή την εταιρεία Gidropress, Ο Βούλγαρος υπουργός είπε ακόμη πως το εργοστάσιο δεν πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του νωρίτερα από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.
defencenet

Υπεκφεύγει το ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, απέφυγε σήμερα να σχολιάσει δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, βάσει του οποίου φαίνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο είχαν γίνει μυστικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα για το Αιγαίο.

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ, ο κ. Δρούτσας είπε ότι «κινούμαστε αυστηρά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, κατοχυρώνοντας πλήρως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εδαφική μας ακεραιότητα. Αυτή είναι και η απόλυτη κόκκινη γραμμή».

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» αποκάλυψε την ύπαρξη ενός απόρρητου εγγράφου, βάσει του οποίου η Άγκυρα επιχείρησε να ανοίξει μυστικό δίαυλο με την Αθήνα, φέρνοντας στο τραπέζι προτάσεις, όπως η μείωση της έντασης στον αέρα πάνω από το Αιγαίο, αλλά και τη μετατροπή του θαλάσσιου χώρου που χωρίζει τις δύο χώρες σε «ουδέτερη ζώνη» εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών ενέργειας.

Ερωτηθείς ο κ. Δρούτσας, εάν τίθεται ζήτημα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, απάντησε: «Θα μου επιτρέψετε, με όλο το σεβασμό να το πω αυτό και ν’ αποκαλέσω τέτοιου είδους φράσεις όπως «συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, μυστικές διαπραγματεύσεις… ότι είναι λίγο στερεότυπα αυτά. Οι θέσεις της Ελλάδας, το τονίζω για άλλη μια φορά, είναι διαχρονικές, είναι σαφείς. Εμείς κινούμαστε αυστηρά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».

Οργή και προβληματισμός στο υπουργείο Εξωτερικών

Ωστόσο, η δήλωση του κ. Δρούτσα δεν φαίνεται ότι συνάδει με το κλίμα που επικρατεί από νωρίς σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, χαρακτήρισε «απαράδεκτο γεγονός» τη διαρροή του εγγράφου, ανακοινώνοντας, παράλληλα, ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ για το ζήτημα.

«Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται, οι σχέσεις της είναι ισχυρές και στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο. Δεν είναι απαραίτητο τις θέσεις που παρουσιάζει η Τουρκία να τις υιοθετεί η Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Δελαβέκουρας.

Επιπλέον, έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί «μυστικών διαπραγματεύσεων» με τη γείτονα. «Είμαι ξεκάθαρος: Αυτά τα πράγματα δεν υπάρχουν, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», τόνισε.

«Από την άλλη πλευρά», είπε ο εκπρόσωπος, «η Ελλάδα δεν εχει κανένα λόγο να φοβηθεί να κουβεντιάσει ο,τιδήποτε, εφόσον υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».

«Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται την κυριαρχία της, αλλά λέει με ξεκάθαρο τρόπο ποιές είναι οι θέσεις της. Οι θέσεις της είναι ισχυρές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο», επισήμανε – μεταξύ άλλων – ο κ. Δελαβέκουρας.
zougla

ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ...

ΔΟΕ ΟΛΜΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 12:00, θα συναντηθούν το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ , στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15α, 3ος όροφος) για να καθορίσουν την παραπέρα πορεία των δυο κλάδων.

Από τα Δ.Σ.

ΟΛΜΕ ΔΟΕ

Εισαγωγική Επιμόρφωση εκπαιδευτικών

Ως γνωστόν, κάθε σχολικό έτος πραγματοποιούνται προγράμματα Εισαγωγικής Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, βάσει του Π.Δ. 45/1999, με στόχο να δοθεί στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους προσλαμβανόμενους ως αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, η ευκαιρία να ανανεώσουν τα επαγγελματικά τους εφόδια, ούτως ώστε να συμβάλουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Για την καλύτερη δυνατή οργάνωση και υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία σας και η συνδρομή σας γενικότερα, στην επιμορφωτική διαδικασία.

Για το σκοπό αυτό, οι Περιφερειακοί Διευθυντές παρακαλούνται:

1. Να προτείνουν εν ενεργεία Σχολικούς Συμβούλους, όσο το δυνατόν περισσότερους κατά ειδικότητα, από τους οποίους τα Συντονιστικά Συμβούλια των ΠΕΚ θα επιλέξουν τους συντονιστές των εξακτινωμένων τμημάτων, με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα.
2. Να ενημερώσουν τους Σχολικούς Συμβούλους της Περιφέρειάς τους για την υποχρέωση συμμετοχής τους στην επιμορφωτική διαδικασία.
3. Να δώσουν σχετικές οδηγίες στους Διευθυντές Σχολείων, για την πραγματοποίηση του Προγράμματος και ιδιαιτέρως των δειγματικών διδασκαλιών στη σχολική μονάδα ευθύνης τους.

Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρακαλούνται:

1. Να ενημερώσουν όλους τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ότι οφείλουν να παρακολουθήσουν όλοι ανεξαιρέτως το Πρόγραμμα της Εισαγωγικής Επιμόρφωσης, ακόμα και οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης, πτυχίου ΠΑΤΕΣ και ΑΣΕΤΕΜ ΣΕΛΕΤΕ, διότι, βάσει των άρθρων 40 & 47 του Ν.3258/2007 (Α΄ 26), η παρακολούθησή του είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή τους. Μέρος του Προγράμματος οφείλουν επίσης να το παρακολουθήσουν και οι προσλαμβανόμενοι ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.
2. Να δώσουν στους υπόχρεους παρακολούθησης του Προγράμματος εκπαιδευτικούς στοιχεία για το Επιμορφωτικό Κέντρο (Π.Ε.Κ.), στο οποίο υπάγονται και στο οποίο θα παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα.
3. Να διευκολύνουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα των προσοντούχων εκπαιδευτικών που επελέγησαν από τα Π.Ε.Κ. ως επιμορφωτές.
4. Να συνεργαστούν με τις Διοικήσεις των Π.Ε.Κ. για κάθε ζήτημα που θα τους αναφερθεί και το οποίο σχετίζεται με τον προγραμματισμό και την υλοποίηση του Προγράμματος.
5. Στους επιμορφούμενους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε μονοθέσια Δ.Σ. ή όπου η παρακολούθηση του Προγράμματος από επιμορφούμενους μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης καλούνται να δώσουν την προσφορότερη λύση ώστε, χωρίς να παρακωλύεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, να συμμετάσχουν οι εκπαιδευτικοί στην επιμόρφωση, η οποία θεωρείται υποχρεωτική.

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Εκλογές αιρετών εκπροσώπων

Δείτε εδώ

Εγκαινιάστηκε το ηλεκτρονικό σύστημα διανομής συγγραμμάτων

Εγκαινιάστηκε το ηλεκτρονικό σύστημα διανομής συγγραμμάτων, με το όνομα “Εύδοξος” με αφορμή την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, από το Υπουργείο Παιδείας, που έκρινε θετικό τον πρώτο απολογισμό της λειτουργίας του.

Το πρόγραμμα αφενός στοχεύει στην απλούστευση και επίσπευση των διαδικασιών αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οι φοιτητές τα παίρνουν την παραμονή ή ακόμη και κατόπιν της διενέργειας των εξετάσεων.

Η διαδικασία

Κάθε εκδότης προμηθεύεται έναν Κωδικό Πρόσβασης, που θα του χρησιμεύσει στο Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα, όπου και θα υποβάλει τα απαραίτητα στοιχεία από τα βιβλία που κρίνει ότι ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πανεπιστημίων, ενώ γνωστοποιεί τα σημεία διανομής και τα διαθέσιμα αποθέματα. Συγχρόνως, τα τμήματα επιλέγουν από τα διαθέσιμα συγγράμματα όσα αποφασίζουν ότι απαιτούνται και τα δηλώνουν στη Γραμματεία κάθε τμήματος.

Οι φοιτητές μέσω της ιστοσελίδαs http://www.eudoxus.gr, όπου πιστοποιείται η ταυτότητά τους, ελέγχουν τα συγγράμματα που αντιστοιχούν στα συγκεκριμένα μαθήματα και γνωρίζουν αμέσως ποια είναι η διαθεσιμότητα και πού μπορούν να τα παραλάβουν

Σε κάθε φοιτητή δίνεται ένας προσωπικός κωδικός, για να μπορεί να παραλαμβάνει τα συγγράμματα χωρίς καθυστέρηση, αλλά και δίνει στο υπουργείο τη δυνατότητα να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για την πορεία της διανομής και να φροντίζει για την ταχεία αποτίμηση και πληρωμή των εκδοτών βάσει του εκτελεσθέντος έργου

Σύμφωνα με τους όρους της συμμετοχής στο πρόγραμμα “Εύδοξος”, ο φοιτητής δηλώνει ότι τα Συγγράμματα που επιλέγει και παραλαμβάνει μέσω του προγράμματος αντιστοιχούν στα μαθήματα τα οποία έχει δηλώσει κατά την εγγραφή του και νομίμως παρακολουθεί στο ακαδημαϊκό του Τμήμα κατά το τρέχον εξάμηνο και για τα οποία διατηρεί το δικαίωμα της παραλαβής των αντίστοιχων Συγγραμμάτων.

Ο αριθμός των συγγραμμάτων που δικαιούνται οι φοιτητές

Ολοι οι προπτυχιακοί φοιτητές και σπουδαστές των πανεπιστημίων και ΤΕΙ δικαιούνται να επιλέξουν και να προμηθευτούν δωρεάν αριθμό διδακτικών συγγραμμάτων, ίσο με τον συνολικό αριθμό των υποχρεωτικών και επιλεγόμενων μαθημάτων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου.

Εάν προπτυχιακοί φοιτητές ή σπουδαστές επιλέξουν περισσότερα επιλεγόμενα μαθήματα από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, το δικαίωμα επιλογής και δωρεάν προμήθειας διδακτικών συγγραμμάτων, δεν επεκτείνεται και στα επιπλέον μαθήματα που αυτοί επέλεξαν και εξετάστηκαν, ακόμη και αν αυτά υπολογίζονται για τη λήψη του πτυχίου.

Παράδοση και με υπηρεσίες ταχυμεταφοράς

Στην περίπτωση που ένας εκδότης δεν έχει σημείο παράδοσης Συγγραμμάτων στην πόλη όπου σπουδάζει κάποιος φοιτητής, το Σύγγραμμα θα παραδίδεται υποχρεωτικά μέσω υπηρεσίας ταχυμεταφοράς, στην πόλη του φοιτητή και σε σημείο παρουσίας της εταιρείας ταχυμεταφοράς, που θα επιλέγεται από τον ίδιο.

Σε περίπτωση όμως που ο φοιτητής αμελήσει να παραλάβει το Σύγγραμμα αυτό, χάνει το δικαίωμα για το συγκεκριμένο Σύγγραμμα.

Κάθε καθηγητής, τέλος, έχει το δικό του χώρο στο ηλεκτρονικό σύστημα για να “ανεβάζει″ τις δικές του σημειώσεις για τους φοιτητές του.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, η πορεία που έχει ακολουθήσει το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα επιτυχής:

Εκδότες που δήλωσαν βιβλία : 1.022

Βιβλία

* Συγγράμματα : 31.699
* Δωρεάν Ηλεκτρονικά Βιβλία : 11.005
* Δωρεάν Ηλεκτρονικές Σημειώσεις : 3

Γραμματείες που δήλωσαν Μαθήματα : 488

Συνολικά Μαθήματα : 42.595

Επιλογές Συγγραμμάτων για τα Μαθήματα : 58.525

Βιβλία στις Επιλογές Συγγραμμάτων 74.431

Πιστοποιημένα Σημεία Διανομής : 890

Φοιτητές : 89.308

Συνολικά συγγράμματα (τεμάχια) από τις δηλώσεις : 508.736

Συνολικά συγγράμματα που παραδόθηκαν :89.787

Συνολικά συγγράμματα προς παράδοση : 418.949

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ορισμένοι φοιτητές πάντως αντέδρασαν στο νέο αυτό σύστημα και κυρίως για την καταχώριση των στοιχείων τους σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, θεωρώντας ότι έτσι υπάρχει ενδεχόμενο παραβίασης της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του ατόμου.

Μάλιστα, και ορισμένοι εκδότες θεωρούν ότι η διαδικασία αυτή, τελικά, θα εξοντώσει τους “μικρούς” επιχειρηματίες του χώρου, ενώ δεν αποκλείουν ότι φαινόμενα συναλλαγής που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, δεν αποκλείεται να αναβιώσουν μέσα από την ηλεκτρονική αυτή συνδιαλλαγή. Όλοι όσοι αντιδρούν, πάντως, αντιπροτείνουν την έκδοση των συγγραμμάτων σε πανεπιστημιακά τυπογραφεία με ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους όρους και της προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, “η συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του συμμετέχοντα φοιτητή υπόκειται στους όρους του προγράμματος καθώς και στις σχετικές διατάξεις του ν. 2472/97 για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως ισχύει.

Τα δεδομένα συλλέγονται για τους σκοπούς της παροχής της υπηρεσίας, για την επικοινωνία με τους συμμετέχοντες φοιτητές και την ενημέρωσή τους για ζητήματα που σχετίζονται με την υπηρεσία αυτή, και στο πλαίσιο αυτού του σκοπού ανακοινώνονται στα οικεία Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης”.

http://www.cosmo.gr

Πυροσβεστική παρέμβαση

Την ένταση που ξέσπασε στο υπουργείο Παιδείας, μετά την αντιπαράθεση των Πανάρετου - Χριστοφιλοπούλου με τη Θ.Δραγώνα, προσπάθησε να εκτονώσει η Α.Διαμαντοπούλου δηλώνοντας ότι οι αλλαγές θα τεθούν σε διαβούλευση. Οι αντιδράσεις είχαν προκληθεί για τα θρησκευτικά και την ιστορία


Ένα βήμα πίσω κάνει η υπουργός Παιδείας σε ό, τι αφορά τις αλλαγές στο Νέο Λύκειο και κυρίως στο αν θα πάψουν να είναι υποχρεωτικά τα Θρησκευτικά και η Ιστορία, γεγονός που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων πολλών εκπροσώπων θεολογικών σχολών, κληρικών και ιεραρχών, ενώ από το "εμείς αποφασίζουμε", η αρμόδια υπουργός υποχώρησε στο "θα θέσουμε όλα τα θέματα σε δημόσια διαβούλευση και ευρύ διάλογο".

Η Άννα Διαμαντοπούλου με αυτόν τον τρόπο έβαλε τέλος στην πρόωρη συζήτηση και στις φημολογίες για όλες τις επικείμενες αλλαγές, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, στον πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση των συμπερασμάτων της από την επίσκεψή της στην Καλιφόρνια και τη Silicon Valley, η ίδια είπε χαρακτηριστικά:

"Καµία συζήτηση δεν έχει νόηµα, επί διαρροών επιτροπών, ανωνύµων και φηµών. Η συζήτηση για τα µαθήµατα του λυκείου θα ξεκινήσει όταν το υπουργείο καταθέσει επίσηµα το κείµενο διαβούλευσης. Μέχρι τότε οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση είναι και άγονη και δηµιουργεί προβλήµατα χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος".

Ουσιαστικά συμπεραίνεται ότι παγώνουν οι ανακοινώσεις των αλλαγών μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι εκλογές, ενώ μέχρι την Τετάρτη αναμένεται η ανακοίνωση του πλαισίου διαβούλευσης για τη μετάλλαξη των πανεπιστημίων.

Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εκτιμήθηκε ότι η κυβέρνηση δεν αντέχει δύο μέτωπα στην παιδεία. Ο δεύτερος λόγος για την αναβολή των ανακοινώσεων έχει να κάνει με τις έντονες αντιδράσεις για την αποβολή της Ιστορίας από το υποχρεωτικό πρόγραμμα του Λυκείου και τον διχασμό που έχει επιφέρει ο αποκλεισμός στα μέλη της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Η δήλωση μάλιστα της υπουργού περί διακοπής φημολογιών και συζητήσεων επιχειρεί να κλείσει την κόντρα των Ιωάννη Πανάρετου και Εύης Χριστοφιλοπούλου, με τη Θοδώρα Δραγώνα, καθώς οι δύο πρώτοι φέρονταν να έχουν διαφωνήσει με το θέμα της κατάργησης της υποχρεωτικής διδασκαλίας μαθημάτων και τη δεύτερη να υπεραμύνεται των αλλαγών στην ύλη του Λυκείου.

Να σημειωθεί ότι οι αλλαγές στα μαθήματα του νέου λυκείου προκάλεσαν διαμαρτυρίες από κόμματα και ενώσεις εκπαιδευτικών που δεν επιθυμούν τη μετατροπή μαθημάτων από υποχρεωτικά σε επιλογής.

Ειδικότερα, μετά τις εντάσεις για την Ιστορία και τις διαβεβαιώσεις ότι τελικώς θα περιληφθεί στον κορμό των υποχρεωτικών μαθημάτων, εντείνονται οι αντιδράσεις για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και εκπρόσωποι της εκκλησίας εξέφρασαν σε επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας, την απόλυτη αντίθεσή της στην κατάργηση της υποχρεωτικότητας του μαθήματος των Θρησκευτικών, τονίζοντας ότι το σχολείο οφείλει να παρέχει σε όλα τα παιδιά "τη διδασκαλία της πίστης των πατέρων τους".

Την ανησυχία τους εξέφρασαν και εκπρόσωποι θεολογικών σχολών, κληρικοί και ιεράρχες κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποχριστιανοποίησης της Παιδείας.
news247

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ καλεί τους πολίτες να καταψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ

Ο Σπύρος Παπασπύρος, γέννημα – θρέμμα ΠΑΣΟΚ και μέχρι πρόσφατα θερμός υποστηρικτής του Γιώργου Παπανδρέοευ συναντήθηκε χτες με τον εργατολόγο Αλέξη Μητρόπουλο, πρώην μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και νυν υποψήφιο περιφεριάρχη Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν με γνώμονα την επίθεση που δέχονται τα εισοδήματά τους από το μνημόνιο! Με άλλα λόγια ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κάλεσε σε ψήφο καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής. Στο ΠΑΣΟΚ εξεπλάγησαν και ψάχνουν να βρουν πώς θα τον… ηρεμήσουν, ώστε να τον κάνουν να πάρει πίσω τη δήλωσή του.
antinews

Τ. Ερντογάν :"λαμβάνω σαφείς αποστάσεις από τις επιλογές που ακολουθούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μου"

Επικίνδυνη ομολογία του Ρ.Τ.Ερντογάν: "Δεν ελέγχω τους στρατιωτικούς - Απλά κάνω συστάσεις"! Επικίνδυνες θέσεις εκφράζει σήμερα σε συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ουσιαστικά «νίπτει τα χείρας του» και ομολογεί ότι δεν μπορεί να ελέγξει τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας προχωρόντας απλώς σε … «συστάσεις» (!) προς το στρατιωτικό κατεστημένο "να μην πετάνε επάνω από ελληνικά νησιά" και (άκουσον-άκουσον!) ότι "λαμβάνει σαφείς αποστάσεις από τις επιλογές που ακολουθούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του". Που σημαίνει ότι δεν έχει καμία δύναμη να ελέγξει τους στρατιωτικούς. Άρα τι ακριβώς μπορεί να εγγυηθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός πέρα από τις επικοινωνιακές αερολογίες του;

Μάλιστα τα λεχθέντα στην συνέντευξη από τον Ρ.Τ. Ερντογάν αγγίζουν τα όρια του γελοίου που μόνο ραγιάδες οσφυοκάμπτες θα μπορούσαν να τα εκλάβουν στα σοβαρά. Υποστήριξε ανερυθρίαστα ότι οι πτήσεις πάνω από τα νησιά «δε γίνονται τόσο συχνά όσο παλιά» και μας το παίζει και ολίγον … "Ονούρ" με το δραματικά γελοίο επιχείρημα: «Εμείς θέλουμε να μη γίνονται καθόλου πτήσεις αλλά το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει μία «ευαισθησία» και εγώ στεναχωριέμαι». Α, τον κακομοίρη τι τραβάει! Και γιατί δεν παραιτείται αφού το Γενικό Επιτελείο «τον γράφει» κανονικά;

Η συνέντευξη δίνεται στον καλό δημοσιογράφο, αλλά και μέλος του περιβόητου ΕΛΙΑΜΕΠ, Αλέξη Παπαχελά για την εκπομπή του ΣΚΑΪ «Νέοι Φάκελοι». Εδώ πλέον επιβεβαιώνονται όλοι εκείνοι και κυρίως οι Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι θεωρούν ότι σήμερα, λόγω της σφοδρής σύγκρουσης κεμαλικών και νεο-οθωμανών στην Τουρκία, η κατάσταση στο Αιγαίο ενέχει περισσότερους κινδύνους από οποιαδήποτε άλλη φορά στο παρελθόν. Χαρακτηριστική απόδειξη είναι η επιχείρηση «Βαριοπούλα» με το σενάριο της κατοχής του Βορείου Έβρου, αλλά και η αναβάθμιση και προσαρμογή των τουρκικών σχεδίων της «Βαριοπούλας», όπως αποκαλύπτει η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί.

Αλλά στην συνέντευξή του ο Ρ.Τ.Ερντογάν λέει και άλλα πολλά ενδιαφέροντα, όπως ότι «Δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις στο Αιγαίο» (δηλαδή ζητεί να δηλώσουμε ότι παραιτούμεθα του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια για να άρει το casus belli, αποδεικνύοντας), ρίχνει την καραμέλα της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, δηλώνει ότι αρνείται να έρθει στην Αθήνα αν παρευρεθεό ι Μ.Νετανιάχου (ελπίζουμε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να μην φοβηθεί τον Τούρκο ομόλογό του) κατηγορώντας την ισραηλινή κυβέρνηση για «Πολιτική θρασύτητα».

Από εκεί και πέρα λέει ότι « Δεν βλέπω γιατί να μην υπάρξει συμφωνία στο Αιγαίο και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για συνεργασία... Με το φίλο μου τον κ. Παπανδρέου προσπαθούμε να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων.»

Ο Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε ακόμα για τις πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο.

Πάνω σε αυτό, όμως, επέρριψε ευθύνες στην ελληνική πλευρά, λέγοντας ότι η Ελλάδα κάνει πτήσεις μέχρι τη δική μας υφαλοκρηπίδα και εδώ χρειάζεται μία αλληλοκατανόηση μόλις χθες το defencenet.gr αποκάλυψε ότι θεωρούν τουρκικό εναέριο χώρο την περιοχή του Αγαθονησίου. «Αν ένα σκάφος απογειώνεται από τη μία χώρα, ένα άλλο αεροσκάφος θα πρέπει να απογειωθεί και από την άλλη» Και βάζει στην μέση την ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου: «Οι πτήσεις θα πρέπει να ελέγχονται από το ΝΑΤΟ»

Από εκεί και πέρα μιλάει και για «αλλαγή της ψυχολογίας της κοινής γνώμης» (που προφανώς δεν πρέπει να αντιδρά όταν τα τουρκικά μαχητικά παραβιάζουν τα σύνορά μας) Αλλά θα πρέπει να αλλάξουμε και την ψυχολογία της κοινής γνώμης , αν μην βλέπει δηλαδή τα πράγματα από την στρατιωτική πλευρά. Νομίζω ότι υπάρχει μία κόπωση απ΄αυτή τη συζήτηση».

Καμία κόπωση αγαπητέ Ταγίπ! Εδώ είναι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και σας περιμένουν απόλυτα ξεκούραστες…

defencenet

Ο αριθμός των αιτήσεων για φωτοβολταϊκά υπολογίζεται σε 20.000

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η καταγραφή των αιτήσεων για φωτοβολταϊκά.
Η ΔΕΗ θα ολοκληρώσε την καταγραφή των αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ως το τέλος του Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα διαπιστωθεί πόσες από τις αιτήσεις μπορούν να ικανοποιηθούν, δεδομένης της χωρητικότητας των δικτύων. Ο αριθμός των αιτήσεων υπολογίζεται σε 20.000. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα δοθεί προετραίοτητα σε όσες έχουν υποβληθεί από αγρότες.

Αναφορικά με την επιδότηση της "καθαρής" ενέργειας, η υπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι να μην αυξηθεί το τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ή αν υπάρκει επιβάρυνση αυτή να είναι οριακή. Γνωστοποίησε ότι θα βρεθούν επιπλέον πόροι από τη δημοπράτηση μέσα στο 2011 των αδιαθέτων δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα της περιόδου 2010 - 2013. Εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν 120-150 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διοχετευθούν στο λογαριασμό των ΑΠΕ.

Ο υφυπουργός, Γ. Μανιάτης, αναφέρθηκε στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και δεσμεύτηκε ότι θα έχουν τακτοποιηθεί εγκαίρως όλες οι εκκρεμμότητες, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του από την πρωτοχρονιά του 2011. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων, οι οποίοι υπολογίζονται σε αυτή τη φάση σε 1,2 εκατομμύρια.
enet.gr

Τα βραβεία Νόμπελ είναι μια κωδικοποίηση της ιστορίας του 20ου αιώνα

Η ιστορία ενός αιώνα μέσα από τα βραβεία Νόμπελ...
Ποια η καλύτερη διασφάλιση υστεροφημίας για τον εφευρέτη της δυναμίτιδας, που πλούτισε από την βιομηχανική παραγωγή εκρηκτικών υλών, από την θεσμοθέτηση ενός βραβείου Ειρήνης;

Ο Σουηδός χημικός μηχανικός και βιομήχανος Αλφρεντ Μπέρναρντ Νόμπελ, του οποίου το εργοστάσιο ανάπτυξης νιτρογλυκερίνης εξερράγη, με αποτέλεσμα να χάσει τον μικρό του αδελφό, λέγεται ότι αγάπησε την ειρήνη και τη λογοτεχνία και ονειρεύτηκε το...
τέλος των πολέμων.

Πεθαίνοντας άφησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, για την απονομή πέντε βραβείων, που «θα δίνονταν κάθε χρόνο σ’ αυτούς που θα είχαν προσφέρει, τον προηγούμενο χρόνο, τη μέγιστη ωφέλεια στην ανθρωπότητα στους τομείς της φυσικής, της χημείας, της ιατρικής, της λογοτεχνίας και της ειρήνης», ενώ πολύ αργότερα προστέθηκε και το βραβείο της οικονομίας.

Η απονομή των ομώνυμων βραβείων άρχισε το 1901, πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του Νόμπελ.

Το βραβείο Ειρήνης ήταν το λιγότερο «χειροπιαστό» και το περισσότερο πολιτικό απ’ όλα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να ξεσηκώνει θύελλες αντιδράσεων, αλλά και να αποτυπώνει αφ’ ενός τους συσχετισμούς δυνάμεων και αφ’ ετέρου τις ανησυχίες και τις τάσεις που διαμορφώθηκαν στην πορεία ενός ολόκληρου αιώνα.

Τα βραβεία Νόμπελ είναι μια κωδικοποίηση της ιστορίας του 20ου αιώνα και ειδικά τα Νόμπελ Ειρήνης, η πολιτική ιστορία του.

Το βραβείο αυτό έμεινε «ορφανό» στη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.

Δόθηκε σε προσωπικότητες, όπως οι Αμερικανοί Πρόεδροι Θ. Ρούζβελτ, το 1906 και Γ. Γουίλσον το 1919 για τις προσπάθειές τους να χτίσουν την ειρήνη, ο πρώτος μετά τον Ρωσοϊαπωνικό πόλεμο και ο δεύτερος προκειμένου να συσταθεί η Κοινωνία των Εθνών.

Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το βραβείο δόθηκε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τ. Μάρσαλ, του οποίου το οικονομικό Σχέδιο που φέρει το όνομά του βοήθησε την ερειπωμένη Ευρώπη να ξανασταθεί στα πόδια της.

Στον ακτιβιστή, υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, που είχε «ένα όνειρο», να τερματιστούν οι φυλετικές διακρίσεις, το βραβείο δόθηκε το 1964. Μια νέα εποχή άρχιζε για την πολυπολιτισμική Αμερική.

Στο Βίλλυ Μπράντ, δόθηκε το 1971, για την περίφημη «οστπολιτίκ», το άνοιγμα, δηλαδή, προς την (τότε) Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, την Πολωνία και το σύνολο του ανατολικού μπλοκ, που βοήθησε να μειωθεί η ένταση στην Ευρώπη, εν μέσω Ψυχρού Πολέμου .

Στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ. Κίσινγκερ δόθηκε το 1973.

Ήταν μια βράβευση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Ο Χ. Κίσινγκερ βραβεύτηκε για τη συμβολή του στις διαπραγματεύσεις με τις οποίες τέλειωσε ο πόλεμος του Βιετνάμ, για την αναθέρμανση των σχέσεων με τη Ρωσία και για το άνοιγμα στην Κίνα.

Ο πυρηνικός φυσικός και μαχητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Α. Ζαχάρωφ βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης το 1975, στα «πέτρινα» χρόνια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σοβιετική Ένωση.

Η προσωπικότητα του Ζαχάρωφ έχει τέτοια επιρροή, ώστε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θεσπίζει ειδικό βραβείο με το όνομά του, που απονέμεται στους αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το 1978 το βραβείο ειρήνης μοιράστηκαν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μεναχέμ Μπέγκιν και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ, για την πρώτη προσπάθεια αραβοϊσραηλινής συμφιλίωσης, στο Κάμπ Ντέιβιντ.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Σαντάτ πληρώνει με τη ζωή του αυτή την προσέγγιση.

Το 1979, το Όσλο απονέμει το βραβείο στη Μητέρα Τερέζα, βραβεύοντας στο πρόσωπο της Καθολικής μοναχής από την Αλβανία, τη φιλανθρωπία και την αυταπάρνηση.

Το 1983 τιμάται ο Λέχ Βαλέσα, συνιδρυτής του συνδικάτου «Αλληλεγγύη», το οποίο γίνεται το «όχημα» που θα οδηγήσει την Πολωνία στη δημοκρατία λίγα χρόνια αργότερα.

Ο αιδεσιμότατος Ντέσμοντ Τούτου τιμήθηκε για τη δράση του στη Νότια Αφρική το 1984, ενώ εννιά χρόνια αργότερα έρχεται το τέλος του «απαρτχάιντ» με τη συμφωνία Ντε Κλερκ – Μαντέλα.

Ο Ντε Κλερκ ήταν ο τελευταίος λευκός πρόεδρος που «άλλαξε τον κόσμο σε μια μέρα». Οι δύο τους μοιράζονται το Νόμπελ και ένα χρόνο μετά, το 1994, ο Μαντέλα είναι ο πρώτος μαύρος ηγέτης που αναλαμβάνει πρόεδρος στη Ν. Αφρική.

Η απονομή Νόμπελ Ειρήνης στον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1990, αποτελεί την πιο επίσημη αναγνώριση της «περεστρόικα» και του ρόλου του στο γκρέμισμα των τειχών της Ευρώπης , που ο ίδιος έβλεπε να πηγαίνει «από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια».

Το 1994, λίγο μετά την υπογραφή της Διακήρυξης των Αρχών του Όσλο και την ιστορική χειραψία του ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν με τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, οι δύο άντρες – καθώς και ο τότε ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες – καλούνται στη νορβηγική πρωτεύουσα για να μοιραστούν το Νόμπελ Ειρήνης.

Είναι η δεύτερη φορά που βραβεύεται η αραβοϊσραηλινή προσέγγιση και είναι η δεύτερη φορά που ένας από τους βραβευθέντες θα πληρώσει με τη ζωή του.

Αυτή τη φορά θα είναι ο Γιτζάκ Ράμπιν.

Ο Καθολικός Τζον Χιούμ και ο προτεστάντης Ντέιβιντ Τρίμπλ βραβεύονται το 1998 για τον ρόλο τους στη συμφωνία ειρήνευσης και τις προσπάθειές τους να γεφυρώσουν το χάσμα Καθολικών και Προτεσταντών και να σταματήσουν το αιματοκύλισμα στη Β. Ιρλανδία.

Εξήντα χρόνια μετά τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, βραβεύεται η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και ο επικεφαλής της Μοχάμεντ Αλ Μπαραντέι, σηματοδοτώντας την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τη διασπορά των πυρηνικών.

Μια νέα «ασύμμετρη» απειλή, που προβάλλει ιδιαίτερα με την έναρξη του 21ου αιώνα είναι η κλιματική αλλαγή.

Η βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης του αμερικανού αντιπροέδρου, επί διακυβέρνησης Κλίντον, Αλ Γκόρ και της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, το 2007, υποδηλώνει την αναγκαιότητα να στραφεί η διεθνής δραστηριότητα στην προστασία του κλίματος και στην προσαρμογή του σύγχρονου ανθρώπου στις αλλαγές που διαφαίνονται.

Είναι η πολλοστή φορά που βραβεύονται οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών και εκπρόσωποί της, στέλνοντας το μήνυμα ότι «ο δρόμος για την ειρήνη και τη συνεργασία περνάει μέσα από τον ΟΗΕ».

Το 2008 είναι η χρονιά βράβευσης του Φινλανδού Μάρτι Αχτισάαρι, ο οποίος υπήρξε «μια ζωή διαπραγματευτής». Προσέφερε τις μεσολαβητικές του υπηρεσίες στη Ναμίμπια, την Ινδονησία αλλά και στο Κόσσοβο. Στην Ελλάδα έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τη «συμβολή» του στην «ανεξαρτησία» του Κοσσόβου στα Δ. Βαλκάνια, περιοχή στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα.

Το 2009 ανατέλλει ένα νέο άστρο στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναλαμβάνει την ηγεσία της αμερικανικής υπερδύναμης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τιμάται με το Νόμπελ Ειρήνης του 2009, ενσαρκώνοντας την παγκόσμια «ελπίδα», εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης και με ανοιχτά τα μέτωπα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Και πριν λίγες ημέρες, το Όσλο έδωσε το Νόμπελ 2010 στον κινέζο αντιφρονούντα και φυλακισμένο Λιου Σιαομπό, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.

Μία κοινώς αποδεκτή αδυναμία του βραβείου αυτού είναι η αμεσότητα της βράβευσης.

Τα επιστημονικά και λογοτεχνικά Νόμπελ απονέμονται συχνά μετά την παρέλευση δύο ή και τριών δεκαετιών, από το αναγνωρισμένο έργο.

Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται την ίδια χρονιά ή την αμέσως επόμενη.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτή η αμεσότητα είναι εις βάρος της αμεροληψίας.

Σύμφωνα με την αντίθετη άποψη, η άμεση απονομή ρίχνει τα φώτα της δημοσιότητας σε ένα σημαντικό διεθνές πρόβλημα, ενθαρρύνοντας τις προσπάθειες για την ειρήνη.

Μια αξιοπρόσεκτη πτυχή είναι η μη βράβευση διεθνώς αναγνωρισμένων προσωπικοτήτων.

Ειδικά για το Νόμπελ Ειρήνης, επικεφαλής της λίστας των «αδικημένων» είναι ο Μαχάτμα Γκάντι, ενώ από τον κατάλογο των επιστημονικών Νόμπελ απουσιάζει και ο δικός μας Γ. Παπανικολάου.
www.greeknewsonline.com

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Πρόγραμμα μισθοδοσίας εκπαιδευτικών 2010

Δείτε εδώ

Αλέφαντος για 'Φέτφα': «Κλώνος του Μέσι». «Μην τον 'ευνουχίσουν' με ομαδικότητες»


Για μία ακόμα φορά ο Νίκος Αλέφαντος είναι απολαυστικός στη στήλη του στην ιστοσελίδα 'katimagiko.gr', σε σχόλιό του για τον Γιάννη Φετφατζίδη αλλά και κάποιους άλλους παίκτες τού Ολυμπιακού.

Ο Έλληνας τεχνικός χαρακτηρίζει κλώνο τού Μέσι τον νεαρό άσο, ενώ καλεί άπαντες (προπονητές, δημοσιογράφους κ.λπ.) να μην τον ευνουχίσουν ποδοσφαιρικά, ζητώντας να παίζει περισσότερο ομαδικά και να μην κάνει ατομικές ενέργειες.

Αναλυτικά το σχόλιο του Ν. Αλέφαντου:

«Θα επιμείνω στον μικρό διότι δεν βγαίνουν κάθε μέρα τέτοια Ελληνόπουλα… Θα επιμείνω και θα πω τούτο: Κανένας να μην πάει να τον «ευνουχίσει», ούτε προπονητής, ούτε δημοσιογράφοι, μην πέσουν πάνω του και αρχίσουν να τον λένε «ατομιστή» και άλλα τέτοια… Αφήστε το παιδί να ξεδιπλώσει το ταλέντο του! Είναι κλώνος Μέσι! Έχει το ίδιο ύψος, τα ίδια κυβικά σε σώμα, είναι αριστεροπόδαρος κι αυτός, παίζει κι εκείνος απ’ τα δεξιά, έχει σούπερ τεχνική, λες και είναι πρώτος ξάδερφός του! Γιατί, μήπως βλέπουμε κανέναν άλλο Έλληνα να έχει αυτά τα στοιχεία; Πρέπει να δουλέψει πολύ να μην χαραμίσει το ταλέντο του.

• Μην τον πρήξουν με τα «παίξε πιο ομαδικά» και με το «πήραν τα μυαλά του αέρα», αυτά είναι… του κ..ου τα εννιάμερα! Και ο Νίνης παίζει για την ομάδα, τι έγινε; Τρίχες. Η μεγαλύτερη τύχη του Σάντος στο παιχνίδι με τους Εβραίους ήταν που δεν μπόρεσε να συνεχίσει ο Νίνης και πήρε τη θέση του νωρίς ο Φετφατζίδης.

• Το ποδόσφαιρο χρειάζεται τους παίκτες που κάνουν τη διαφορά, όχι μόνο την ομαδικότητα. Πάντα έτσι ήταν και πάντα έτσι είναι. Ακόμα και στην Μπαρτσελόνα που είναι Η ΟΜΑΔΑ, βλέπεις τι σημαντικό ρόλο παίζει ο Μέσι με τις επελάσεις του, τις ντρίμπλες του και τα γκολ του. Αν δεν παίξει ο Μέσι, φοβάσαι να την παίξεις την Μπαρτσελόνα στο στοίχημα! Με Μπόγιαν δεξιά, Πέδρο αριστερά και φορ Βίγια, φοβάσαι να την παίξεις… Ενώ αν παίζει ο Μέσι λες «δεν γ…ται, θα κερδίσει»!

• Αν έπεφτε ο Μέσι στο ξεκίνημά του στην Μπαρτσελόνα σε κανέναν κομπλεξικό προπονητή και του απαγόρευε να κάνει τα δικά του και του έλεγε να παίζει με τη μία, μπορεί και να μην είχε την εξέλιξη που πήρε. Αν γυρίσει ο Φετφατζίδης να γίνει σούπερ ομαδικός, «πέθανε». Έχει θρηνήσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο χιλιάδες ομαδικούς παίκτες που χάθηκαν!

• Εσύ αγοράκι μου έχεις ένα χάρισμα από το Θεό. Σε αυτό πάνω θα πατήσεις. Θυμήσου τον Μέσι στις αρχές που δεν σκοράριζε… Τον πάταγο τον έκανε όταν άρχιζε να πηγαίνει σε προσωπικές ενέργειες και να τελειώνει μόνος του τις φάσεις. Θα τους «τρυπάς» και θα κοιτάς να τελειώνεις τις φάσεις. Είδες τι ωραία που το έκανες το γκολ στην Ξάνθη. Για χόρτα έστειλες τον αμυντικό, και όπως σου είχα πει, να σκέφτεσαι για τον τερματοφύλακα «πάρ’ τα»! Πρέπει να τινάζεις τα δίχτυα, να σπαρταράνε. Πρέπει να δουλέψεις σε αυτό πάρα πολύ, στην προηγούμενη στήλη έδωσα ένα σωρό συμβουλές. Καλό είναι όποιοι δεν έτυχε να τη διαβάσουν, να την αναζητήσουν, υπάρχει στο αρχείο της στήλης. Ήταν μία πραγματικά μεγάλη στήλη με το Α και το Ω που πρέπει να κάνει ο μικρός εξωγηπεδικά και αγωνιστικά για να εξελιχτεί. Άμα τα κάνει αυτά, θα κλάψουν μανούλες με αυτόν!

• Έχεις δίκαιο Θέμη, είναι για γέλια που δεν τον καλούσαν ποτέ στην Εθνική Παίδων και στην Εθνική Νέων! Είναι για πίσσα και πούπουλα οι ομοσπονδιακοί που φέρουν την ευθύνη! Μεταφορικά το λέω, την υγειά τους να έχουν. Όμως πώς εξηγείται που καλούσαν όλα τα άλλα παιδιά τόσα χρόνια, αλλά δεν καλούσαν ποτέ το μεγαλύτερο ταλέντο; Το μεγαλύτερο ταλέντο ρε μέχρι στιγμής! Αυτόν που διακρίνεται σε κορυφαίο επίπεδο, στον Ολυμπιακό και στην Εθνική Ανδρών, δεν το καλούσαν ποτέ στις μικρές Εθνικές! Να πέσεις κάτω. 20 χρονών έφτασε ο Φετφατζίδης και αν δεν έπαιζε στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού, δεν θα τον είχαν πάρει χαμπάρι οι… κυνηγοί ταλέντων! Τόσα χρόνια ήταν το παιδί στις μικρές ομάδες του Ολυμπιακού, από 12 χρονών είναι στο Ρέντη, αλλά δεν τον πήραν χαμπάρι ποτέ! Αλλά πού να τη μάθουν την προπονητική, σάμπως ταξίδεψαν σε κανέναν ξένο προπονητή ποτέ; Καλές δημόσιες σχέσεις είχαν στην ΕΠΟ και προσλαμβάνονταν οι περισσότεροι…

• Για τον Τοροσίδη τα είχα πει σε προηγούμενη στήλη με τίτλο «ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής». Είναι ο καλύτερος Ελληνας ποδοσφαιριστής αυτή τη στιγμή, τα προσόντα του τα είχα αναλύσει. 3 γκολ σε 3 ματς έχει βάλει, ενώ είναι δεξί μπακ, ποιος άλλος τα κάνει αυτά; Όταν για την περίπτωσή του είχα μνημονεύσει ονόματα όπως ο Μαϊκόν, ο Λαμ, κάποιοι μπορεί να γελάγανε… Να ακούτε τον Αλέφαντο να μαθαίνετε μπαλίτσα.

• Για τον Μιραλάς έχω αναφερθεί από το πρώτο 20λεπτο που τον είδα από κοντά, είχα πάθει πλάκα με το 20λεπτο που μπήκε αλλαγή με τον Αστέρα. Γρήγορος, ντριμπλέρ, τέτοιοι κυνηγοί μου αρέσουν, να μην περιμένουν μόνο τη μπάλα, αλλά να αναστατώνουν τις άμυνες με προσωπικές ενέργειες.

• Θα επιμείνω όμως ότι θα ήθελα να δω Πάντελιτς φορ με Μιραλάς δεύτερο κυνηγό από πίσω του. Έρχονται δύσκολα παιχνίδια τώρα και εκεί θα κριθεί ο Ολυμπιακός. Η ομάδα είναι μια κλάση πάνω από τις άλλες μέχρι στιγμής, όμως θέλω να τον δω τον Ολυμπιακό και στα δύσκολα...

• Ο Φουστέρ στην Ξάνθη έκανε το καλύτερο παιχνίδι του στον Ολυμπιακό. Παιχνίδι ουσίας και τακτικής. Πάρα πολύ καλή η πάσα του στον Ριέρα στο πρώτο γκολ. Και έκανε δουλειά για την ομάδα, πίεζε τα σέντερ μπακ και τον αμυντικό χαφ. Δεν είναι γκολτζής όμως. Έχει πάθος πάντως, βάζει και τα πόδια στη φωτιά. Γενικώς ο Βαλβέρδε την πάει καλά ως τώρα την ομάδα και του αξίζουν συγχαρητήρια».
sportdog

«Ο Χίτλερ και οι Γερμανοί: Λαϊκή Κοινότητα και Έγκλημα»

Η πρώτη γερμανική έκθεση για τον Χίτλερ
Τις πόρτες του για την πρώτη έκθεση για τον Φύρερ στη Γερμανία άνοιξε την Παρασκευή το Γερμανικό Ιστορικό Μουσείο στο Βερολίνο, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην εξέταση του πώς στάθηκε δυνατή η άνοδος του Αδόλφου Χίτλερ και στον κίνδυνο να προσελκύσει πλήθη νεοναζί ή και εξαγριωμένων διαδηλωτών.

Η έκθεση έχει τον τίτλο «Ο Χίτλερ και οι Γερμανοί: Λαϊκή Κοινότητα και Έγκλημα» και επιχειρεί, 65 χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, να δώσει απάντηση στο ερώτημα πώς ο Αδόλφος Χίτλερ, υπεύθυνος όχι μόνο για το Ολοκαύτωμα αλλά και για το αιματοκύλισμα ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου, κατάφερε να οικοδομήσει και να διατηρήσει μέχρι τέλους ευρεία λαϊκή αποδοχή στη Γερμανία.

Η Γερμανία μετρά ατελείωτες εκθέσεις για το Τρίτο Ράιχ, τη ναζιστική προπαγάνδα, το διωγμό Εβραίων και άλλων «ανεπιθύμητων», αλλά η εικόνα του ίδιου του Φύρερ παραμένει το δυσκολότερο ταμπού ακόμη και σήμερα -για αυτό και η έκθεση της Παρασκευής θεωρείται ιστορική.

Η αρχική ιδέα μάλιστα να ονομαστεί απλώς «Χίτλερ» η έκθεση απορρίφθηκε ως επικίνδυνη χωρίς δεύτερη σκέψη. Τα εκθέματα που παρουσιάζονται διαλέχτηκαν προσεκτικά ώστε να δείχνουν μεν την λατρεία του «Ηγέτη» που καλλιέργησε το καθεστώς, αλλά με το φόβο να μην «τυφλώσουν» με τη μεγαλοπρέπειά τους τους επισκέπτες.

Τα μικρότερα πορτρέτα που επιλέχθηκαν «αφαιρούν τον αντίκτυπο της εικόνας του Χίτλερ» εξηγεί στο Spiegel ο Χανς-Ούρλιχ Τάμερ, ένας από τους υπεύθυνους της έκθεσης, που υπογραμμίζει ότι το μουσείο έψαξε επίτηδες μικρές εικόνες του Χίτλερ (αντί για τεράστιους πίνακες που, τελικά, ήταν ευκολότερο να βρεθούν) φοβούμενο μην στήσει για δεύτερη φορά μνημεία του Φύρερ μπροστά σε Γερμανούς.

Άλλη κόκκινη γραμμή που οι διοργανωτές δεν τόλμησαν να περάσουν ήταν προσωπικά αντικείμενα του Αδόλφου Χίτλερ, όπως στολές του που βρίσκονται στη Μόσχα, φοβούμενοι μήπως η έκθεση καταλήξει να παρεξηγηθεί ως φόρος τιμής στο Φύρερ.

Τα εκθέματα εκτείνονται από τις «κιτς» απεικονίσεις της εποχής του πολέμου μέχρι τις μετέπειτα αναγνώσεις του φαινομένου Χίτλερ στη γερμανική κοινωνία -φτάνοντας μέχρι πρόσφατα εξώφυλλα γερμανικών εντύπων, για να δείξουν την πορεία που πέρασε η εικόνα του Φύρερ στη γερμανική συνείδηση σε φάσμα επτά δεκαετιών. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου.
apolitistosteki

Εκλογές Αιρετών ΚΥΣΠΕ

ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ
π. Πρόεδρος Δ.Ο.Ε.
Υποψήφιος Αιρετός ΚΥΣΠΕ
με το ψηφοδέλτιο της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.

Συναδέλφισσα - συνάδελφε,
Πιστεύοντας ότι ανταποκρίθηκα στο ρόλο και τα καθήκοντα μου ως αιρετού στο ΚΥΣΠΕ, διεκδικώ και πάλι στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου την ψήφο σου και την ανανέωση της εμπιστοσύνης σου για να συνεχίσω:
• Να είμαι
κοντά σου για την προάσπιση των δικαιωμάτων σου και τη στήριξη κάθε δίκαιου και νόμιμου αιτήματός σου.
• Να αγωνίζομαι με αποφασιστικότητα, συνέπεια και ευαισθησία για την ισονομία και την ίση μεταχείριση όλων των εκπαιδευτικών χωρίς διακρίσεις, περιφρουρώντας την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα του κάθε εκπαιδευτικού.
• Να αγωνίζομαι μαζί σου για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, την αναγνώριση και δικαίωση του έργου των εκπαιδευτικών.
• Να αγωνίζομαι ώστε το Συνδικαλιστικό Κίνημα των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της βάρβαρης λιτότητας και του περιορισμού των ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας, να εγκαταλείψει το ρόλο του απλού παρατηρητή, να αλλάξει πορεία, και να αποκτήσει κύρος, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως ο ρόλος μου ως αιρετός εκπρόσωπος στο ΚΥΣΠΕ αποτελεί για μένα δοκιμασία και ύψιστη αποστολή μέσα από την οποία φιλοδοξώ να φανώ χρήσιμος στον καθένα χωριστά, στην εκπαίδευση και στην πορεία του Συνδικαλιστικού Κινήματος.
Σας ευχαριστώ.
Πάντα στη διάθεσή σας

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Προσφυγή για τα δίδακτρα των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών των Πανεπιστημίων

ΣΤΟ ΣΤΕ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας παρέπεμψε το Γ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου την προσφυγή για τα δίδακτρα των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών των Πανεπιστημίων. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει
αν είναι συνταγματικές ή όχι οι διατάξεις του Ν. 3685/2010 που αφορούν την κάλυψη από το Δημόσιο των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών των Πανεπιστημίων. Με την υπ αρθμ. 24528/Β7/11.5.2009 απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Παιδείας ορίστηκε ότι καλύπτεται από τα δίδακτρα το κόστος λειτουργίας του εγκεκριμένου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με τίτλο "κοινωνική πολιτική και κοινωνική εργασία" για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010. Τότε, ο αναπληρωτής καθηγητής του εν λόγω Πανεπιστημίου Γ. Κατρούγκαλος προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υφυπουργού Παιδείας. Η πλειοψηφία του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ έκρινε ότι δεν είναι αντίθετες προς το Σύνταγμα οι διατάξεις των άρθρων 3 και 8 του Ν. 3685/2008 με βάση τις οποίες η προσβαλλόμενη απόφαση του υφυπουργού που όρισε ότι το κόστος λειτουργίας του επίδικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών θα καλυφθεί μεταξύ άλλων από τα δίδακτρα. Κατά συνέπεια η πλειοψηφία των χαρακτήρισε αβάσιμα τα όσα υποστηρίζει ο Γ. Κατρούγκαλος. Αντίθετα η μειοψηφία του Γ΄ Τμήματος έκρινε ότι "τα δίδακτρα περιλαμβάνονται μεταξύ των πόρων των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, σημαντικό τμήμα των οποίων μάλιστα διατίθεται για αμοιβές-αποζημιώσεις του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού, έρχονται σε αντίθεση προς το Σύνταγμα και δεν εφαρμόζονται, με συνέπεια να είναι παράνομο το τμήμα της υπουργικής απόφασης που έχει ως έρεισμα τις αναφερθείσες νομοθετικές διατάξεις (Ν. 3685/2008)". Το ζήτημα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια λόγω της σπουδαιότητάς του.
fimotro

Τοπική αυτοδιοίκηση


Ο φίλος και άξιος συνάδελφος Θανάσης Μπούρας, διευθυντής του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Αττικής θέτει υποψηφιότητα στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Αξίζει να στηρίξουμε για την τοπική αυτοδιοίκηση ανθρώπους άφθαρτους, με θέληση και με άμεση γνώση των θεμάτων των τοπικών κοινωνιών.

Τα βιβλία σε ψηφιακή μορφή

Εκτός από τη σελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου τα βιβλία σε ψηφιακή μορφή υπάρχουν και εδώ

Oι πανελλαδικές θα γίνονται μέσα στα ΑΕΙ –Οι υποψήφιοι θα φοιτούν στο πρώτο έτος , αλλά δεν θα μπορούν να αλλάξουν αντικείμενο σπουδών

Με το νέο σύστημα εισαγωγής των υ μεταφέρουμε τις πανελλήνιες εξετάσεις από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ο υφ. Παιδείας Γιάννης Πανάρετος , μιλώντας στη ΝΕΤ και διευκρίνισε ότο όταν ο υποψήφιος « έχει διαλέξει, επιστήμες υγείας, για παράδειγμα, μπορεί να θέλει να σπουδάσει Ιατρική, μπορεί να θέλει να σπουδάσει Βιολογία, μπορεί να θέλει να σπουδάσει κάτι άλλο που να έχει να κάνει με τις επιστήμες υγείας, εάν όμως διαπιστώσει ότι θέλει τελείως να αλλάξει, αυτό είναι κάτι πιο δύσκολο».


ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: O φοιτητής θα εισάγεται σε Σχολή και όχι σε Τμήμα. Ποιος είναι ο λόγος; Ο λόγος είναι ότι με την δημιουργία των Τμημάτων είχαμε φτάσει σε ένα σημείο που είχαμε μία άκρα εξειδίκευση πολύ νωρίς. Και υποχρεώναμε νέους ανθρώπους στην ηλικία των 18 χρόνων να επιλέξουν ένα άκρως εξειδικευμένο πρόγραμμα σπουδών, με την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, χωρίς στη συνέχεια να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν κατεύθυνση εάν κάτι δεν τους άρεσε, εάν κάτι δεν πήγαινε καλά, εάν ένιωθαν ότι δεν είναι ικανοί για αυτό που ξεκίνησαν. Λέμε λοιπόν ότι θα εισάγονται στις Σχολές. Δεν λέμε ότι στο πρώτο έτος θα γίνεται κάποιας μορφής εξέταση, άραγε μεταφέρουμε τις πανελλήνιες εξετάσεις από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο.

Χ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Άρα πως θα εισάγονται στο Τμήμα συγκεκριμένα λοιπόν;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχήν είναι ενδεχόμενο να μην υπάρχουν καν Τμήματα. Θα υπάρχουν προγράμματα σπουδών. Και αναφέρομαι σε προγράμματα σπουδών γιατί χρειάζεται το εκπαιδευτικό σύστημα να έχει μία ευελιξία. Φτιάχνεις κάποια στιγμή ένα Τμήμα και μετά από κάποια χρόνια διαπιστώνεις ότι αυτό πια δεν απηχεί ανάγκες για τους νέους ανθρώπους, αλλά και γενικότερα για την κοινωνία. Χρειάζεται λοιπόν να το προσαρμόσεις. To να κλείσεις ένα Τμήμα είναι πολύ δύσκολο. Το να αναπροσαρμόσεις ένα πρόγραμμα σπουδών είναι ευκολότερο. Έρχομαι τώρα στο ερώτημά σας. Ο πρώτος χρόνος σπουδών τί χαρακτηριστικό έχει σε όλον τον κόσμο; Ότι σε μία μεγάλη γκάμα γνωστικών αντικειμένων τα μαθήματα είναι περίπου τα ίδια. Για αυτό λέμε ότι ο φοιτητής θα εισάγεται σε Σχολή. Στη συνέχεια θα υπάρχουν προγράμματα σπουδών…

Χ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Τα οποία θα λαμβάνει ως μαθήματα επιλογής, για παράδειγμα; Θα είναι προγράμματα επιλογής; Επιλέγω αυτό το πρόγραμμα να ακολουθήσω για τα επόμενα τρία χρόνια που θα διαρκούν οι σπουδές μου;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς. Θα επιλέγει ένα από τα προγράμματα σπουδών της σχολής. Θα γνωρίζει, στο πρόγραμμα σπουδών αυτό, ποια είναι τα μαθήματα που πρέπει να επιλέξει για να οδηγηθεί στο τέλος αυτού του προγράμματος, και ανάλογα θα προχωρά σε αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αν διαπιστώσει, ο ίδιος ή το Πανεπιστήμιο, ότι δεν μπορεί ή δεν του αρέσει, θα έχει την ευχέρεια να μετακινηθεί σε ένα άλλο πρόγραμμα που θα είναι πλησιέστερα προς τις ικανότητές του και τις επιθυμίες του …

Χ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Εντός της ίδιας Σχολής όμως, στην οποία έχει μπει

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εντός της ίδιας Σχολής. Το ενδεχόμενο να μπορεί να μετακινηθεί από Σχολή σε Σχολή, χωρίς να αποκλείεται και αυτό, είναι δύσκολο διότι χρειάζεται μια μεγαλύτερη διοικητική αλλαγή. Δεν το αποκλείω, αλλά εγώ σας μιλάω τώρα για την προσέγγιση που έχουμε αυτή τη στιγμή.

Χ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Βέβαια θα είναι πολύ δύσκολο Υπουργέ. Φανταστείτε κάποιος να μπαίνει στην Ιατρική, για παράδειγμα, μετά να λέει ότι θα πάω στο Πολυτεχνείο το επόμενο έτος, μετά να αλλάζει γνώμη, θα πάω στη Νομική.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς. Όταν έχει διαλέξει, επιστήμες υγείας, για παράδειγμα, μπορεί να θέλει να σπουδάσει Ιατρική, μπορεί να θέλει να σπουδάσει Βιολογία, μπορεί να θέλει να σπουδάσει κάτι άλλο που να έχει να κάνει με τις επιστήμες υγείας, εάν όμως διαπιστώσει ότι θέλει τελείως να αλλάξει, αυτό είναι κάτι πιο δύσκολο.

Χ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Κύριε βέβαια πολλή συζήτηση γίνεται και για τον Καλλικράτη στην Εκπαίδευση, δηλαδή κάποια Τμήματα που θα καταργηθούν, άλλα που θα συγχωνευθούν, όλα αυτά είναι στο πλαίσιο που μόλις μας περιγράψατε. Να υπάρχουν Σχολές, και συγκεκριμένα προγράμματα πλέον και όχι Τμήματα.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς.

Χ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Οι υποψήφιες Σχολές προς κατάργηση ποιες είναι;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξέρετε, είναι λάθος να τοποθετείται το θέμα ότι θα έρθει κάποιος, ο Υπουργός, ο Υφυπουργός, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, και θα αρχίσει να καταργεί μονάδες ή Τμήματα. Αυτό που χρειάζεται όμως να δούμε, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διοίκησης του Πανεπιστημίου, είναι ποιος είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αποκτούν οι φοιτητές ένα πτυχίο με αντίκρισμα. Ο στόχος του Πανεπιστημίου είναι να δίνει στα νέα παιδιά δυνατότητες και δεξιότητες για να ανταποκριθούν και στις επιθυμίες τους και στην αγορά εργασίας. Αυτό λοιπόν που δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι θα γίνει είναι ότι θα έρθουμε ξαφνικά και θα πούμε ότι κλείνει το Α Τμήμα, κλείνει το Β Τμήμα. Η πρόθεσή μας είναι αυτό να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου προβληματισμού, κυρίως στο εσωτερικό των ίδιων των Ιδρυμάτων.

Χ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Την άλλη εβδομάδα θα μάθουμε περισσότερα δηλαδή για το σύστημα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Την άλλη εβδομάδα θα μάθουμε περισσότερα διότι θα ανακοινωθεί, όπως σας είπα, το πλαίσιο διαβούλευσης πάνω στο οποίο θα γίνει η συζήτηση για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα οδηγήσει στην αρχή της επόμενης χρονιάς σε κάποιο νέο νόμο για τα ΑΕΙ.
esos.gr