Στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών - Μέλους του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, υπό την αιγίδα και την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προγράμματος πλαισίου Safer Internet,σας ενημερώνουμε για τους φορείς που θα μπορούν να απευθύνονται τα παιδιά, οι έφηβοι ,οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τόσο για εκπαιδευτικούς λόγους όσο και για θέματα που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης από τυχόν δύσκολες καταστάσεις που συναντούν οι μαθητές στο διαδίκτυο.
Τρεις άξονες δράσης:
Saferinternet.gr: Αφύπνιση – ενημέρωση γονέων, εκπαιδευτικών, και του κοινωνικού συνόλου για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο.
Γραμμή βοηθείας ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ 800 11 800 15(χωρίς χρέωση): απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, παιδιά, εφήβους και στις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές από ειδικούς παιδοψυχολόγους για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, τζόγος, πορνογραφία, παιδοφιλία, κ.α.).Η γραμμή βοηθείας ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ βρίσκεται στο νοσοκομείο Π&Α Κυριακού. Στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπάρχει ολοκληρωμένη δομή αντιμετώπισης προβλημάτων που σχετίζονται με θέματα κατάχρησης του διαδικτύου.
Safeline.gr: Ανοιχτή γραμμή καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο ή παράνομη
συμπεριφορά στο διαδίκτυο.
Μέλη για την επιτροπή για ένα ασφαλές διαδίκτυο από την Μ.Ε.Υ.
1.Άρτεμις Τσίτσικα. Λέκτορας Παιδιατρικής - Εφηβικής Παιδιατρικής, Επιστημονική Υπεύθυνη Μονάδας Εφηβικής Υγείας Β΄Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών.
2.Βερόνικα Σαμαρά. Διδάκτωρ Μηχανικός Πληροφορικής, Συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και Επικεφαλής της Δράσης
Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Saferinternet.gr, υπό την αιγίδα της Ε.Ε. και του προγράμματος πλαισίου Safer Internet
3.Ορέστης Γιωτάκος. Διδάκτωρ Ψυχίατρος Πρόεδρος της ΜΚΟ ombrella, Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο eNASCO (Ευρωπαϊκή Συμμαχία MKO για την ασφάλεια των παιδιών στα online περιβάλλοντα) υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προγράμματος πλαισίου
Safer Internet
4. Γιώργος Κορμάς. Ιατρός, Επιστημονικός Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας Β΄Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνος Γραμμής
Βοηθείας ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ 80011 80015 του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου
Σκοποί της επιτροπής
Σκοπός της επιτροπής είναι η υλοποίηση των δράσεων του μνημονίου και ο σχεδιασμός παράλληλων δράσεων που σκοπό έχουν την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών των μαθητών και των γονέων σε θέματα ασφαλούς διαδικτύου.
Συγκεκριμένα:
1.Διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων προς εκπαιδευτικούς σε θέματα ασφαλούς διαδικτύου καθώς και τρόπων αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων στο διαδίκτυο (κατάχρηση διαδικτύου, παρενόχληση, αποπλάνηση, τζόγος, απάτες, παιδοφιλία, κ.α.)
2.Ενημέρωση καθηγητών ,μαθητών, και γονέων,για τις δράσεις του μνημονίου καθώς και τους φορείς που μπορούν να απευθυνθούν για την ενημέρωση σε θέματα ασφαλούς διαδικτύου και την έγκαιρη αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων στο διαδίκτυο
3.Συνεχώμενη δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευση εκπαιδευτών-πολλαπλασιαστών σε θέματα ασφαλούς διαδικτύου και των τρόπων αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων στο διαδίκτυο
4.Διοργανωση επισκέψεων σε σχολεία της χώρας με σκοπό ενημέρωση των μαθητών σε θέματα ασφαλούς διαδικτύου και τρόπων αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων στο διαδίκτυο.
5.Διοργάνωση εκδηλώσεων ,εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαγωνισμών με θέμα το ασφαλές διαδίκτυο
6.Δημιουργια ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού με σκοπό την διαρκή ενημέρωση των εκπαιδευτικών σε θέματα ασφαλούς διαδικτύου.
Δράσεις για το Ασφαλές Διαδίκτυο
1.Αποστολη εγκυκλίου (νο1)για τους φορείς του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου όπου θα μπορούν οι μαθητές οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς να ενημερώνονται για θέματα ασφαλούς διαδικτύου (saferinternet.gr) να τηλεφωνούν στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας (80011 80015) για θέματα κατάχρησης του διαδικτύου, παρενόχλησης παιδοφιλίας κ.τ.λ και να αποστέλλουν μηνύματα στο safeline.gr σε περίπτωση που συναντήσουν παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο
2.Δημιουργια Επιτροπής Ασφαλούς Διαδικτύου από την Μ.Ε.Υ. και στελέχη του Υπουργείου με σκοπό τον συντονισμό όλων των δράσεων σε θέματα ασφαλούς διαδικτύου(εκπαιδευτικά προγράμματα ,επισκέψεις σε σχολεία, δράσεις για την προώθηση του δημιουργικού και με ασφάλεια διαδίκτυο στο σχολείο κτλ)
3.Ανάρτηση στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο δυο εκπαιδευτικών εγχειρίδιων με τίτλο «Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια – τα πρώτα βήματα» & «Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια – για προχωρημένους»
http://www.sch.gr/index.php?option=com_docman&Itemid=631).
4.Ανάρτηση στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Δυο συνοπτικών οδηγών για την ασφάλεια του διαδικτύου «συνοπτικός οδηγός για παιδιά» και «συνοπτικός οδηγός για εκπαιδευτικούς και γονείς» με πρόλογο της Υπουργού Παιδία Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ..Διαμαντοπούλου.
5.1Ος Ευρωπαϊκός διαγωνισμός με θέμα : «Ευρωπαϊκό Βραβείο για Ποιοτικό Online Περιεχόμενο για Παιδιά» που διοργανώνεται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE (www.saferinternet.org) και το Πρόγραμμα Πλαίσιο Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (http://ec.europa.eu/saferinternet). Η επιτροπή ασφαλούς διαδικτύου θα αναλάβει την διοργάνωση του διαγωνισμού και η Υπουργός Παιδείας θα βραβεύσει τους νικητές στην ημέρα ασφαλούς διαδικτύου.
6.Στελέχωση της ομάδας διαρκούς εκπαίδευσης στο ασφαλές και με μέτρο χρήσης διαδικτύου από 200 περίπου αρχικά εκπαιδευτικούς (γραφεία αγωγής υγείας και συμβουλευτικοί σταθμοί.) με σκοπό την πολλαπλασιαστική και από κοινού δράση των εκπαιδευτικών και της επιτροπής ασφαλούς διαδικτύου.
7.Διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε εκπαιδευτικούς με θέμα το ασφαλές διάδικο. Οι εκπαιδεύσεις ξεκινούν από την Κεντρική Μακεδονία.24 Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη και 25 Νοεμβρίου στην Κατερίνη)
8.Εκτελση πιλοτικού προγράμματος εκπαίδευση μαθητών-μελών 15μελών σχολικών συμβουλίων σε θέματα ασφαλούς διαδικτύου με σκοπό να μεταφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στο ασφαλές διαδίκτυο στα σχολεία τους (peer to peer)
9.Στο ημερολογιακό έτος 2010 οι επιστημονικοί συνεργάτες της Μ.Ε.Υ έχουν επισκεφτεί 65 σχολεία σε όλη την Ελλάδα και έχουν ενημερώσει 8017 παιδιά σε θέματα ασφαλούς διαδικτύου. Οι επισκέψεις θα συνεχιστούν σε ακόμα περισσότερα σχολεία.
10.Η ημέρα ασφαλούς διαδικτύου θα συνδιοργανωθεί από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου –saferinternet- και το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Εκπαίδευση και Θρησκευμάτων
alfavita
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου