RSS

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Υπεκφεύγει το ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, απέφυγε σήμερα να σχολιάσει δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, βάσει του οποίου φαίνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο είχαν γίνει μυστικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα για το Αιγαίο.

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ, ο κ. Δρούτσας είπε ότι «κινούμαστε αυστηρά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, κατοχυρώνοντας πλήρως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εδαφική μας ακεραιότητα. Αυτή είναι και η απόλυτη κόκκινη γραμμή».

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» αποκάλυψε την ύπαρξη ενός απόρρητου εγγράφου, βάσει του οποίου η Άγκυρα επιχείρησε να ανοίξει μυστικό δίαυλο με την Αθήνα, φέρνοντας στο τραπέζι προτάσεις, όπως η μείωση της έντασης στον αέρα πάνω από το Αιγαίο, αλλά και τη μετατροπή του θαλάσσιου χώρου που χωρίζει τις δύο χώρες σε «ουδέτερη ζώνη» εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών ενέργειας.

Ερωτηθείς ο κ. Δρούτσας, εάν τίθεται ζήτημα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, απάντησε: «Θα μου επιτρέψετε, με όλο το σεβασμό να το πω αυτό και ν’ αποκαλέσω τέτοιου είδους φράσεις όπως «συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, μυστικές διαπραγματεύσεις… ότι είναι λίγο στερεότυπα αυτά. Οι θέσεις της Ελλάδας, το τονίζω για άλλη μια φορά, είναι διαχρονικές, είναι σαφείς. Εμείς κινούμαστε αυστηρά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».

Οργή και προβληματισμός στο υπουργείο Εξωτερικών

Ωστόσο, η δήλωση του κ. Δρούτσα δεν φαίνεται ότι συνάδει με το κλίμα που επικρατεί από νωρίς σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, χαρακτήρισε «απαράδεκτο γεγονός» τη διαρροή του εγγράφου, ανακοινώνοντας, παράλληλα, ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ για το ζήτημα.

«Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται, οι σχέσεις της είναι ισχυρές και στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο. Δεν είναι απαραίτητο τις θέσεις που παρουσιάζει η Τουρκία να τις υιοθετεί η Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Δελαβέκουρας.

Επιπλέον, έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί «μυστικών διαπραγματεύσεων» με τη γείτονα. «Είμαι ξεκάθαρος: Αυτά τα πράγματα δεν υπάρχουν, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», τόνισε.

«Από την άλλη πλευρά», είπε ο εκπρόσωπος, «η Ελλάδα δεν εχει κανένα λόγο να φοβηθεί να κουβεντιάσει ο,τιδήποτε, εφόσον υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».

«Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται την κυριαρχία της, αλλά λέει με ξεκάθαρο τρόπο ποιές είναι οι θέσεις της. Οι θέσεις της είναι ισχυρές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο», επισήμανε – μεταξύ άλλων – ο κ. Δελαβέκουρας.
zougla

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου