RSS

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

Για να μάθετε αν εκκαθαρίστηκε η φορολογική σας δήλωση και πότε θα λάβετε το εκκαθαριστικό σημείωμα πατήστε εδώ
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Με ένα... μοσχάρι επιβράβευσε η Κατερίνα Μπατζελή τελειόφοιτο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής...

Αιφνιδίασε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, όταν έδωσε στον 18χρονο τελειόφοιτο μαθητή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Αντώνη Θεοδωρίδη το «έπαθλο» για την αποφοίτησή του.
Ένα νεογέννητο μοσχαράκι, που θα αποτελέσει την αρχή για τη δική του παραγωγική μονάδα. Με αυτή τη συμβολική χειρονομία η Κατερίνα Μπατζελή επισήμανε ότι ακόμη και τα βραβεία θα πρέπει να είναι εφόδια.

Ο 18χρονος μαθητής που όλοι του ευχήθηκαν να...χιλιάσει τα μοσχαράκια του, κατάγεται από το Κιλκίς, είναι απόφοιτος του τμήματος σύγχρονης επιχειρηματικής γεωργίας και οι γονείς του λειτουργούν ήδη μια καθετοποιημένη κτηνοτροφική μονάδα.

Το πρώτο βραβείο, εν προκειμένω το μοσχαράκι, αποτελεί παράδοση για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και δίνεται για πάνω από 50 χρόνια. Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο της αποψινής τελετής αποφοίτησης του Δευτεροβάθμιου Προγράμματος της σχολής, στην οποία φοιτούν 240 μαθητές, εκ των οποίων οι 70 από σήμερα είναι έτοιμοι να εισέλθουν στην παραγωγική διαδικασία του «επιχειρείν».

Η Κατερίνα Μπατζελή, στο περιθώριο της βράβευσης, προανήγγειλε την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και την ενίσχυση της συνεργασίας τους, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη σχολή ως πρότυπο εκπαίδευσης.
enet.gr

Θα αναγράφεται το θρήσκευμα στα Απολυτήρια των μαθητών

Ισχύει η εγκύκλιος Γ2 7071/24-12-98 η οποία ορίζει ότι θα αναγράφεται το θρήσκευμα X.O. στα απολυτήρια των μαθητών. Την απάντηση αυτή έδωσε το υπ. Παιδείας σε
σχετική ερώτηση του esos.gr
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Οι όροι και η μοριοδότηση για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ του Χρήστου Κάτσικα
Αλλάζουν όλα στους όρους πρόσληψης των εκπαιδευτικών με το νέο νόμο 38/48/2010 «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις». ΤΑ ΝΕΑ παρουσιάζουν σήμερα αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δεκάδες χιλιάδες πτυχιούχοι οι οποίοι ενδιαφέρονται για μια θέση στη σχολική εκπαίδευση.
Ανάμεσα στο Φθινόπωρο του 2011 και πριν από την Άνοιξη του 2012 το ΑΣΕΠ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας θα διεξάγειτον
7ο Διαγωνισμό για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στην Α/βάθμια Εκπαίδευση. Θα είναι ο πρώτος διαγωνισμός εκπαιδευτικών που θα γίνει με όσα καθορίζει ο ν. 3848/2010, καθώς θα υπάρξει μεταβατικήπερίοδος (τα σχολικά έτη 2010/11 και 2011/12) στα οποία έχει οριστεί ο τρόπος πρόσληψης των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη νέα νομοθεσία, και μετά τη μεταβατική περίοδο των δυο ετών, οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών και οι λειτουργικές ανάγκες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα καλύπτονται από όσους συγκεντρώνουν βαθμολογία πάνω από τη βάση στο διαγωνισμό του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.).

Το Α.Σ.Ε.Π. θα προκηρύσσει και διενεργεί κάθε δύο έτη διαγωνισμό για την κατάρτιση πίνακα κατάταξης εκπαιδευτικών κατά κλάδο και ειδικότητα με σκοπό το διορισμό ή την πρόσληψή τους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ύστερα από αίτημα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτοί όσοι διαθέτουν τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς και πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια..

Η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια πιστοποιείται:

ή α) Με βεβαίωση περί επιτυχούς παρακολούθησης ειδικού προγράμματος σπουδών τουλάχιστον εξαμηνιαίας διάρκειας, το οποίο παρέχεται από τμήμα Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ή από ομάδες συνεργαζόμενων τμημάτων του ίδιου ή περισσότερων Α.Ε.Ι. σε αποφοίτους τμημάτων που έχουν τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Tο πρόγραμμα αυτό καταρτίζεται με απόφαση του οικείου Α.Ε.Ι., που εγκρίνεται από τον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, και αξιολογείται μετά το πρώτο έτος λειτουργίας του, εν συνεχεία δε κάθε τέσσερα έτη.

ή β) Με την κατοχή πτυχίου τμήματος Α.Ε.Ι., το πρόγραμμα σπουδών του οποίου εξασφαλίζει την προς του το αναγκαία θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εξάσκηση και οι απόφοιτοι του οποίου έχουν τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Το πρόγραμμα σπουδών αξιολογείται ως προς την εξασφάλιση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας μετά το πρώτο έτος λειτουργίας του, εν συνεχεία δε κάθε τέσσερα έτη. Ως προς την εξασφάλιση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

ή γ) Με την κατοχή πτυχίου παιδαγωγικών τμημάτων Α.Ε.Ι.

ή δ) Με την κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού διπλώματος στις επιστήμες της αγωγής,

ή ε) Με την κατοχή παιδαγωγικού πτυχίου της Παιδαγωγικής Τεχνικής Σχολής (ΠΑ.ΤΕ.Σ.) ή της Ανωτέρας Σχολής Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχανικών (Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ.) της πρώην Σχολής Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.) ή της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.).

Τα πτυχία που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον έχουν ανα-

γνωρισθεί ως ισότιμα και αντίστοιχα από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) / Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών της Αλλοδαπής (ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α.) σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και τα διδακτορικά διπλώματα που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον έχουν αναγνωρισθεί ως ισότιμα από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις και συνοδεύονται από βεβαίωσή του ότι το γνωστικό αντικείμενό τους εμπίπτει στις επιστήμες της αγωγής.

Οι μετέχοντες στο διαγωνισμό κατατάσσονται αρχικώς σε πίνακες κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας κατά κλάδο και ειδικότητα, οι οποίοι καταρτίζονται και ελέγχονται από το Α.Σ.Ε.Π., σύμφωνα με τις ισχύουσες δια-

τάξεις. Οι πίνακες δημοσιοποιούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί Α.Σ.Ε.Π. και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στις διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Ακολούθως καταρτίζονται, κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, οι πίνακες όσων συγκέντρωσαν τη βαθμολογική βάση, κατά κλάδο και ειδικότητα. Η συνολική βαθμολογία προκύπτει από το μέσο όρο βαθμολογίας σε όλες τις θεματικές ενότητες. Η βαθμολογική βάση επιτυγχάνεται εφόσον ο υποψήφιος συγκεντρώνει μέσο όρο βαθμολογίας τουλάχιστον πενήντα πέντε μονάδες με βαθμολογική κλίμακα από το ένα έως το εκατό και λαμβάνει τουλάχιστον πενήντα μονάδες σε κάθε θεματική ενότητα.

Μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού συντάσσονται από το Α.Σ.Ε.Π., κατά κλάδο και ειδικότητα, οι τελικοί πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Πίνακες Επιλογής Εκπαιδευτικών για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση – Π.Ε.Ε.Π.Δ.Ε.), στους οποίους εντάσσονται όσοι συγκέντρωσαν τη βαθμολογική βάση στο διαγωνισμό αυτόν ή σε έναν τουλάχιστον από τους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς.

Η σειρά κατάταξης των μετεχόντων στον τελικό πίνακα προσδιορίζεται από τις μονάδες που συγκέντρωσαν στο διαγωνισμό, από ακαδημαϊκά κριτήρια, από την προϋπηρεσία τους ως εκπαιδευτικών και από κοινωνικά κριτήρια (βλέπε πίνακα).Οι τελικοί πίνακες κατάταξης αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π. και του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καθώς και στις διευθύνσεις εκπαίδευσης, και ελέγχονται από τα αρμόδια τμήματα του Α.Σ.Ε.Π., αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από ένσταση, η οποία ασκείται σε αποκλειστική προθεσμία δέκα ημερών από την επομένη της ανάρτησης στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π.. Δεν αποτελεί λόγο ένστασης η αμφισβήτηση της ορθότητας της βαθμολογίας.


(α) Μονάδες από το διαγωνισμό


(β) Ακαδημαϊκά κριτήρια


(γ) Πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία

(Το ανώτατο συνολικό όριο μονάδων από προϋπηρεσία είναι 16,80 μονάδες.)


(δ) Κοινωνικά κριτήρια

Υπολογίζεται η συνολική βαθμολογία που συγκέντρωσε ο υποψήφιος στο διαγωνισμό ή σε έναν από τους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π.. Αν ο υποψήφιος συγκέντρωσε τη βαθμολογική βάση σε περισσότερους διαγωνισμούς, λαμβάνεται υπόψη εκείνος στον οποίο συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία.

Ο βαθμός του πτυχίου: για πτυχία με βαθμολογική κλίμακα από ένα (1) έως δέκα (10) υπολογίζεται μία (1) μονάδα για κάθε βαθμό του πτυχίου πάνω από το βαθμό πέντε (5), καθώς και κλάσματα αυτής με αναγωγή στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Σε περίπτωση που η κλίμακα είναι διαφορετική, ο βαθμός υπολογίζεται με αναγωγή στην κλίμακα αυτή.
- Η προϋπηρεσία από 0 έως και 8 μήνες: 0,10 μονάδες για κάθε μήνα
- Η μόνιμη αναπηρία 67% και άνω ή η πάθηση από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία ή η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία: επτά (7) μονάδες - Η μόνιμη αναπηρία 67% και άνω τέκνου: πέντε (5) μονάδες

Η γλωσσομάθεια: δύο (2) μονάδες για την άριστη, μιάμιση (1,50) για την πολύ καλή και μία (1) μονάδα για την καλή γνώση ξένης γλώσσας, η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για το προσοντολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν παρέχονται μονάδες για τη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας ή ξένης γλώσσας που αποτελεί ειδικό προσόν διορισμού.

- Η προϋπηρεσία από 8 έως και 16 μήνες: 0,15 μονάδες για κάθε μήνα

- Η ύπαρξη περισσότερων των τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν: δέκα (10) μονάδες

Η πιστοποιημένη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή, όπως αποδεικνύεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για το προσοντολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ή οι πιστοποιημένες δεξιότητες στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) επιπέδου 1: μία (1) μονάδα. Δεν παρέχονται μονάδες για τη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή που πιστοποιείται από τίτλο σπουδών που αποτελεί ειδικό προσόν διορισμού.


- Η προϋπηρεσία από 16 έως και 24 μήνες: 0,20 μονάδες για κάθε μήνα


- Η ύπαρξη περισσότερων των δύο τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν: πέντε (5) μονάδες.

Η κατοχή δεύτερου πτυχίου στις επιστήμες της αγωγής ή σε γνωστικό αντικείμενο σχετικό με τα μαθήματα που διδάσκονται στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης: δυόμιση (2,50) μονάδες.


- Η προϋπηρεσία από 24 έως και 32 μήνες: 0,30 μονάδες για κάθε μήνα



Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους στο γνωστικό αντικείμενο του κλάδου ή της ειδικότητας για την οποία διαγωνίσθηκε ο υποψήφιος: δύο (2) μονάδες.


- Η προϋπηρεσία από 32 έως και 40 μήνες: 0,35 μονάδες για κάθε μήνα



Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους στη διδακτική του γνωστικού αντικειμένου του κλάδου ή της ειδικότητας για την οποία διαγωνίσθηκε ο υποψήφιος ή στις επιστήμες της αγωγής: δυόμιση (2,50) μονάδες.


- Η προϋπηρεσία από 40 έως και 60 μήνες: 0,40 μονάδες για κάθε μήνα

Η κατοχή διδακτορικού διπλώματος στο γνωστικό αντικείμενο του κλάδου ή της ειδικότητας για την οποία διαγωνίσθηκε ο υποψήφιος: τρεις (3) μονάδες.

Η κατοχή διδακτορικού διπλώματος στη διδακτική του γνωστικού αντικειμένου του κλάδου ή της ειδικότητας για την οποία διαγωνίσθηκε ο υποψήφιος ή στις επιστήμες της αγωγής: πέντε (5) μονάδες.

Σε περίπτωση υποψηφίου που έχει διδακτορικό και μεταπτυχιακό τίτλο στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο, μοριοδοτείται μόνο το διδακτορικό δίπλωμα.

ΔΟΕ: Συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 29/6/2010

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τους συναδέλφους να λάβουν μαζικά μέρος στα συλλαλητήρια και τις συγκεντρώσεις που οργανώνει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ την Τρίτη 29 Ιουνίου 2010 σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Όταν η Ιστορία εκδικείται


Ανίκανη η κυβέρνηση, ανασφαλείς οι Έλληνες, υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ

(Αθήνα, Τρίτη 17 Μαρτίου 2009). Η χώρα κυβερνάται από δεξιούς, αδέξιους και ανίκανους, τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ασκώντας σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία, τόσο για τα ζητήματα της ακρίβειας όσο και για την αυξανόμενη εγκληματικότητα, την οποία μάλιστα συνέδεσε με την οικονομική κρίση. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάλεσε την κυβέρνηση να ασκήσει το έργο της σοβαρά για “όσες εβδομάδες ακόμη παραμείνει στην εξουσία”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Κατηγόρησε τη Ν. Δ ότι “κατέβασε” τη μεσαία τάξη στις πλέον αδύναμες εισοδηματικά ομάδες των χαμηλοσυνταξιούχων και των νέων της “γενιάς των 700 ευρώ”, ενώ σημείωσε πως η ετήσια δαπάνη μιας τετραμελούς οικογένειας επιβαρύνθηκε κατά 3.275 ευρώ μέσα στην τελευταία πενταετία.

Σχετικά με τα ζητήματα ασφάλειας, σημείωσε ότι “η αστυνομία έχει κατεβάσει τα χέρια και οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια”. Συνέδεσε μάλιστα τη συχνότητα των ληστειών -συνήθως μετά φόνου- και με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. “Η χώρα χρειάζεται ένα σχέδιο αντιεγκληματικής πολιτικής με πρώτο ζήτημα την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και δεύτερο την αποκατάσταση της τάξης” είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης.
antinews

Eπιστολή Β.Πούτιν προς Γ.Παπανδρέου: "Πληρώστε με αγροτικά προϊόντα τα BMP-3HEL"!


Mε επιστολή του στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, θέτει μεν θέμα άμεσης υλοποίησης της διακρατικής συμφωνίας προμήθειας των 420+30 ΤΟΜΑ BMP-3HEL, αλλά με έναν τέτοιο τρόπο που δείχνει αφ’ενός μεν την διάθεση της Ρωσίας να μην διαρρήξει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά ταυτοχρόνως και να βοηθήσει στην ελληνική οικονομία: Προτείνει την αποπληρωμή μέρους του προγράμματος, ύψους 1,3 δις. ευρώ με … ελληνικά προϊόντα κυρίως αγροτικά!

Οι παράμετροι της ρωσικής πρότασης είναι τέτοιες που πολύ δύσκολα θα αγνοηθούν από ελληνικής πλευράς: Μέχρι και 350 εκατ. ευρώ σε ελληνικά αγροτικά προϊόντα θα απορροφηθούν από την ρωσική εσωτερική αγορά σε μία εποχή που οι Έλληνες αγρότες δεινοπαθούν να πετύχουν εξαγωγές λόγω ευρώ, ειδικά σε χώρες εκτός της ευρωζώνης.

Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη αγορά ελληνικών αγροτικών προϊόντων, εκτός της ευρωζώνης, αλλά και εδώ οι εξαγωγές υπέστησαν μείωση λόγω της οικονομικής κρίσης. Η πρόταση που περιλαμβάνεται στην επιστολή του Β.Πούτιν έγινε ευμενώς δεκτή από ελληνικής πλευράς και φαίνεται ότι πλέον υπάρχουν δυνατότητες επιτάχυνσης του προγράμματος.

Είναι η πρώτη φορά που θα συνδεθεί ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας με ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής! Η μοναδική περίπτωση στο παρελθόν που είχε συμβεί κάτι ανάλογο, αλλά σε πολύ περιορισμένο βαθμό και υπό την μορφή αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ήταν η προμήθεια των 40 Mirage 2000EGM/BGM το 1986, αλλά χωρίς τα απ’ευθείας οφέλη για την ελληνική οικονομία που θα υπάρξουν τώρα.

Σήμερα υψηλόβαθμη ρωσική αντιπροσωπεία, υπό τον Ρώσο «αρχιτέκτονα» των εξαγωγών αμυντικού υλικού Μ.Δημήτριεφ επισκέφθηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και είχε συνάντηση με τον υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο, το οποίο και ενημέρωσαν για το περιεχόμενο της νέας ρωσικής πρότασης.

Σημειώνεται ότι η ρωσική πλευρά έχει αποδεχθεί να μην υπάρξουν εκταμιεύσεις για το πρόγραμμα (π.χ. προκαταβολή) εντός του 2010 που είναι η πιο δύσκολη χρονιά για την ελληνική οικονομία, αλλά οπωσδήποτε να «σφραγιστεί» το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά θα κάνει δεκτό.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σύμφωνα με πληροφορίες επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς για να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας, μίλησε με θετικά λόγια για το περιεχόμενο της πρότασης Πούτιν και συμφωνήθηκε η επανενεργοποίηση της επιτροπής διαπραγματεύσεων.

Σε ότι αφορά το βιομηχανικό έργο και την εγχώρια βιομηχανική συμπαραγωγή έχει επέλθει αρχική συμφωνία για περίπου 350 εκατ. ευρώ. Σημειώνουμε ότι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία αυτή την στιγμή κυριολεκτικά «κρέμεται» από αυτό το πρόγραμμα.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι τελευταία στιγμή πριν από δύο εβδομάδες ματαιώθηκε ταξίδι επιτροπής του ΓΕΣ στις ΗΠΑ, οι οποίοι επρόκειτο να επιθεωρήσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα ηλικίας 25 ετών μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ M2 Bradley
defencenet

«Βολικές» εκρήξεις και αθώα θύματα σε κρίσιμες στιγμές. ΤΥΧΑΙΟ? ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ.

H άποψη του NEWSBLOG
Σε αυτή τη χώρα θα πρέπει πλέον να έχουμε συνηθίσει στο πόσο «βολικά» είναι μερικά από τα επονομαζόμενα - εξαιρετικά αφαιρετικά βέβαια - «τρομοκρατικά χτυπήματα».
Το ποιους βολεύουν είναι μία εξαιρετικά μεγάλη συζήτηση, η οποία «αλώνεται» πάντα από διάφορους γνωστούς ή άγνωστους υπόπτους, οι οποίοι αναπτύσσουν αστεία σενάρια
συνωμοσίας, ακυρώνοντας στην ουσία οποιαδήποτε σοβαρή σκέψη.
Σε τελική ανάλυση τα αστεία σενάρια και οι αστείοι τύποι που τα εκφράζουν βολεύουν το ίδιο απρόσωπο σύστημα, καθώς στερούν κάθε ίχνος σοβαρότητας, σε ένα θέμα όμως που είναι εξαιρετικά σοβαρό.
Τις τελευταίες ημέρες εκδηλώνεται η ύστατη προσπάθεια για την ριζική αλλαγή θεμελιωδών εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
Αλλαγές που θα σημάνουν την έλευση ενός σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα, της αναπόφευκτης χειροτέρευσης της οικονομικής θέσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων, αλλά και την εγκαθίδρυση ενός ιδιότυπου κεφαλαιοκρατικού συστήματος, με την ανοχή και την αρωγή του ίδιου του Κράτους, που υποτίθεται ότι εδώ και δεκαετίες είχε υιοθετήσει ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο.
Εκεί λοιπόν που συζητούσαμε με επιχειρήματα για το εάν και κατά πόσο είναι νόμιμα, συνταγματικά, ανθρώπινα, σκοταδιστικά, αντιαναπτυξιακά όλα αυτά που σχεδιάζονται, έρχεται μία βόμβα και ο θάνατος ενός αθώου ανθρώπου για να ανατρέψει κάθε κουβέντα.
Ποιοι κερδίζουν άραγε από μία τέτοια ενέργεια και τι κερδίζουν; Σίγουρα όχι τα εύσημα για τον ξεπερασμένο από τη δεκαετία του '70 ακόμα δήθεν ένοπλο αστικό αγώνα. Γιατί ένοπλος αγώνας με αθώα θύματα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί στη συλλογική κοινωνική συνείδηση. Είναι εξαιρετικά «βολικός» όμως στο να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 4ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΥΚΗΣ

Προς: το Σύλλογο Διδασκόντων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης

Κοινοποιούμενο :ΔΟΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων σε διευρυμένη συνεδρίασή του με επιπλέον παρουσία 20 γονέων – μελών στις 15.6.2010 με θέμα την εξέταση των προβλημάτων που προκύπτουν για τη νέα σχολική χρονιά μετά την επιλογή ένταξης του σχολείου μας στο «νέο σχολείο» ,ομόφωνα αποφάσισε :
Α/ Να συνεργαστεί και με άλλα ΔΣ ,Συλλόγους γονέων και Γονείς προκειμένου να κατανοηθούν πλήρως τα ζητήματα που ανοίγει το «νέο σχολείο» και εκφραστούν οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες των γονέων ,οι οποίοι έμειναν εντελώς ακάλυπτοι από την ενημέρωση (και τις συνθήκες) που έγινε από την Αρμόδια Σχολική Σύμβουλο ,έτσι ώστε να ενημερωθούν και δραστηριοποιηθούν οι ΓΣ των σχολείων κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Β/ Αναγνωρίζει τους προβληματισμούς που εκφράζονται καθημερινά από την εκπαιδευτική κοινότητα και την ομοσπονδία διδασκάλων και καταδικάζει οποιοδήποτε διοικητικό μέτρο εναντίον όσων εξέφρασαν την ένστασή τους προς την εφαρμογή του προγράμματος αυτού, επειδή πιστεύει ότι της ευδοκίμησης κάθε πειραματικού μέτρου στον πολύπαθο χώρο της Παιδείας προηγείται η ενεργή και συνειδητή συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων. Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Έρευνες για πετρέλαιο προανήγγειλε το ΥΠΕΚΑ


Οι ενδείξεις που έχουμε στα εθνικά χωρικά ύδατα είναι αρκετά ισχυρές για ύπαρξη πετρελαίου, τόνισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ
Την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους, καθώς και τη δημιουργία φορέα έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στο άμεσο μέλλον, προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, σε συνέντευξή του σήμερα στο ραδιοσταθμό Real FM.

«Οι ενδείξεις που έχουμε στα εθνικά χωρικά ύδατα είναι αρκετάισχυρές, ώστε να μας πείθουν ότι πρέπει ταχύτατα να δημιουργήσουμε έναν Δημόσιο φορέα, ο οποίος με αξιοκρατία και με πλήρη διαφάνεια θα προκηρύξει διαγωνισμούς, προκειμένου να έρθουν σοβαροί επενδυτές να ψάξουν για πετρέλαιο στον τόπο μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Σε ερώτηση για το ποιες περιοχές είναι υποψήφιες για έρευνα, ο υφυπουργός δήλωσε ότι «υπάρχουν περιοχές που δεν έχουμε αποκλείσει ότι υπάρχει πετρέλαιο. Στην περιοχή των Ιωαννίνων, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου» και πρόσθεσε: «Μιλώ για έρευνες που ξεκίνησαν και για διαφόρους λόγους σταμάτησαν, χωρίς να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάτι. Αλλά, έχουμε εκεί σοβαρές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων. Και αλλού, που δεν θεωρώ ότι είναι σκόπιμο και χρήσιμο να αναφερθώ».

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ακόμη ότι οι σχέσεις στις έρευνες υδρογονανθράκων διέπονται από το Διεθνές Δίκαιο και ότι η χώρα μας δεν έχει διάθεση ούτε να καταπατήσει δικαιώματα της Τουρκίας, ούτε ασφαλώς και να εκχωρήσει σε οποιονδήποτε γείτονα δικαιώματα που είναι δικά μας.

Ανέφερε ακόμη ότι είναι θέμα λίγων εβδομάδων να παρθεί η νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας με μία μετοχή, που θα ανήκει στο Δημόσιο, η οποία θα προσδιορίσει τις περιοχές (τα λεγόμενα «οικόπεδα») και θα προκηρύξει τους διαγωνισμούς για την προσέλκυση επενδυτών που θα αναλάβουν την έρευνα «και μετά να προχωρήσουμε, σε διάστημα ενός έτους το αργότερο, σε ανάθεση ερευνών».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ιστορικό των ερευνών στη χώρα μας, δηλαδή στο κοίτασμα του Πρίνου, που απέδωσε τα τελευταία 20 χρόνια πάνω από 120 εκατομμύρια βαρέλια καθώς και στο παράδειγμα της Νορβηγίας, η οποία τα τελευταία 15 χρόνια δημιούργησε τον λεγόμενο «κουμπαρά πετρελαίου», κρατώντας τα έσοδα από τα δικαιώματα των εταιριών εξόρυξης, που είναι σήμερα πάνω από 300 δισ. ευρώ, για να ενισχύσει τα ταμεία των συνταξιούχων.

VORIA.GR

Σχόλιο: Πώς γίνεται όλα τα κοιτάσματα να βρίσκονται στο Ιόνιο; Στο Αιγαίο κάνει τζιζ;

Ένα ωραίο παραμύθι...


Ηλίας Μακρής στην Καθημερινή

ΣΒΗΝΕΙ Ο ΠΥΡΣΟΣ


Παρελθόν για τη ΝΔ θα αποτελέσει πολύ σύντομα το ιστορικό κτίριο της οδού Ρηγίλλης ενώ σβήνει και ο πυρσός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αντ. Σαμαράς, οριστικοποίησε πριν από λίγες εβδομάδες την απόφασή του να μεταφέρει την κεντρική διοίκηση του κόμματος του σε άλλη περιοχή αφήνοντας πίσω του το νεοκλασικό κτίριο, στις αίθουσες του οποίου «γράφτηκαν» πολλές σελίδες της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταλαντεύτηκε αρκετά μέχρι να πάρει αυτή την απόφαση -την οποία παρά τις πιεστικές εισηγήσεις είχε απορρίψει ο προκάτοχός του κ. Κ. Καραμανλής- αλλά τελικά πείστηκε από το επιχείρημα ότι και με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτεί τη νέα αρχή για τη ΝΔ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το
νέο κτίριο (πιο σύγχρονο και πιο λειτουργικό από το νεοκλασικό της Ρηγίλλης, λένε όσοι το έχουν ήδη δει) που έχει «κλειστεί» από τη ΝΔ βρίσκεται σχετικά μακριά από το κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα επί της λεωφόρου Συγγρού, στο ύψος της Καλλιθέας.
Η μετακόμιση είναι πολύ πιθανόν να γίνει και μέσα στο καλοκαίρι, καθώς ο κ. Σαμαράς έχει επισημάνει από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο γραφείο του στη Ρηγίλλης την έλλειψη λειτουργικότητας του κτιρίου αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν από τους περιορισμένους χώρους, γεγονός που είχε οδηγήσει τους πρώην προέδρους του κόμματος να νοικιάζουν γραφεία και σε άλλες περιοχές του κέντρου της Αθήνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ιστορικό κτίριο της οδού Ρηγίλλης θα παραμείνει μισθωμένο από τη ΝΔ και εκεί θα μεταφερθεί κατά πάσα πιθανότητα το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής» αλλά και το αρχείο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θα διατηρήσει το γραφείο του. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα διατηρήσει εκεί το γραφείο του προκειμένου να το χρησιμοποιεί -κυρίως- για συναντήσεις με ξένους ηγέτες που θα επισκέπτονται την Αθήνα και θα είναι σχετικά δύσκολο να μετακινηθούν εκτός κέντρου.
Ωστόσο, η έδρα της ΝΔ αλλάζει και το κτίριο που επελέγη την άνοιξη του 1975 (επί προεδρίας Κωνσταντίνου Καραμανλή) και νοικιάστηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου είναι ιδιοκτησία θα μείνει να συμβολίζει την ιστορία της ΝΔ.
Η μετακόμιση της κεντρικής διοίκησης δεν θα είναι η μοναδική συμβολική αλλαγή που θα ανακοινώσει στο συνέδριο ο πρόεδρος της ΝΔ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη θα δουν αλλαγές και στα σύμβολα - σήματα της ΝΔ.
Ο «πυρσός» καταργείται, όπως επίσης και το γαλάζιο δεν θα είναι πλέον το μοναδικό χρώμα στο φόντο του ονόματος της ΝΔ, το οποίο είναι τελικά το μόνο που δεν θα αλλάξει, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις που δέχθηκε ο κ. Σαμαράς ακόμη και από τον κ. Δημ. Αβραμόπουλο.
ΕΘΝΟΣ

Γαλλία: Απεργία και διαδηλώσεις για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.


Γενική απεργία πραγματοποιούν σήμερα τα συνδικάτα στη Γαλλία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άνοδο του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 έτη, με τους συνδικαλιστές να προβλέπουν ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές θα κατέβουν στους δρόμους.
Χιλιάδες εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς απείχαν από τα καθήκοντά τους σήμερα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις, ενώ οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες δημόσιας διοίκησης, καθώς και κάποιοι ιδιωτικοί υπάλληλοι αναμένεται να συμμετάσχουν κι αυτοί στην απεργία.

Μόνο το ένα τρίτο με ένα δεύτερο από τα προγραμματισμένα δρομολόγια της υπερταχείας TGV και ένα στα τέσσερα δρομολόγια των τρένων αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα, ανακοίνωσε η κρατική εταιρία σιδηροδρόμων SNCF.

Επιπλέον, θα επηρεαστούν σημαντικά τα δρομολόγια του μετρό και των λεωφορείων στο Παρίσι και σε άλλες 65 πόλεις.

Η απεργία θα επηρεάσει επίσης την δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, ενώ αναμένεται ότι θα μειωθεί και η εναέρια κυκλοφορία προς και από τα γαλλικά αεροδρόμια.

Περίπου 200 διαδηλώσεις έχουν διοργανωθεί ανά τη Γαλλία σε μία «αναμέτρηση» που φέρνει αντιμέτωπους τα ισχυρά συνδικάτα με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, λέγοντας ότι χωρίς ριζικές αλλαγές το σύστημα θα συσσωρεύει ετήσιο έλλειμμα 100 δις. ευρώ μέχρι το 2050.

Κομβικής σημασίας στο σχέδιο είναι η πρόταση για αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 από 60 το 2018 - παραμένει βέβαια χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο που ισχύει σε πολλές γειτονικές χώρες της Γαλλίας, αλλά ωστόσο σπάει ένα ταμπού σε μία χώρα που θεωρεί την συνταξιοδότηση στα 60 ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Τα συνδικάτα δηλώνουν ότι η σημερινή απεργία είναι απλά μία πρόγευση των διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, όταν το σχέδιο μεταρρύθμισης θα πάει στο κοινοβούλιο προς ψήφιση.

Ο Σαρκοζί έχει δεσμευτεί να συνεχίσει το διάλογο με τα συνδικάτα και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο πιθανών τροποποιήσεων, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υποχωρήσει στην αύξηση του ορίου ηλικίας.

Ο επικεφαλής του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, o Φρανσουά Σερέκ, δήλωσε σήμερα στο RTL ότι ελπίζει να βγουν στους δρόμους ένα εκατομμύριο διαδηλωτές και πλέον.

«Πολλοί άνθρωποι θα διαμαρτυρηθούν για πρώτη φορά εδώ και καιρό», σχολίασε.

Δημοσκόπηση της εταιρίας BVA έδειξε ότι δύο στους τρεις Γάλλους στηρίζουν τη διαμαρτυρία των συνδικάτων, αλλά σύμφωνα με άλλη έρευνα που διενεργήθηκε από την Ifop για λογαριασμό της Le Figaro και δημοσιεύεται στο σημερινό της φύλλο εμφανίζει το 58% να στηρίζει την ιδέα της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Naftemporiki.gr

11χρονος «λυκάνθρωπος» παρακαλεί για θεραπεία!


Ένας 11χρονος «λυκάνθρωπος» που απεγνωσμένα ψάχνει θεραπεία για την κατάστασή του, έχει φέρει σε αμηχανία και απόγνωση τους γιατρούς και τους εμπειρογνόμωνες.
Ο Pruthviraj Patil είναι ένας από τους 50 ανθρώπους στον κόσμο που πάσχει από υπερτρίχωση, μία σπάνια νόσο, γνωστή και ως σύνδρομο του λυκανθρώπου.
Το πρόσωπο και το σώμα του παιδιού είναι καλυμμένο από πυκνές και μπερδεμένες τρίχες, όμως δεν σταματάει να ελπίζει ότι κάποια μέρα οι γιατροί θα βρουν μία αποτελεσματική θεραπεία για την κατάστασή του.

Γεννημένος στην Ινδία, στην περιφέρεια του Sangli κοντά στην Βομβάη, δεν απομακρύνεται από το σπίτι του και γενικότερα από την περιοχή του, γιατί φοβάται την έκπληξη και τον χλευασμό των αγνώστων. Τα μόνα ακάλυπτα από πυκνές τρίχες σημεία στο σώμα του είναι οι παλάμες και οι πατούσες των ποδιών του.

Οι γονείς του έχουν δοκιμάσει τα πάντα για να μπορέσουν να τον βοηθήσουν, όπως ομοιοπαθητική, παραδοσιακές Αγιουβερδικές θεραπείες, ακόμα και επεμβάσεις με λέιζερ, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Πιστεύεται ότι η γενετική ανωμαλία προκλήθηκε από κάποια επιπλοκή στην διάρκεια της εγκυμοσύνης της μητέρας του.

Η 32χρονη μητέρα του Anita λέει με παράπονο: «το μόνο που απομένει είναι να ικετεύουμε το Θεό για βοήθεια. Είναι φοβερό αυτό που μας συμβαίνει… Η εμφάνισή του είναι αλλόκοτη κι όπου και να πάμε ο κόσμος συνωστίζεται για να τον δει και να τον περιεργαστεί! Όταν πρωτοπήγε στο σχολείο, κάποια παιδιά τρομοκρατήθηκαν, άλλα του επιτέθηκαν και κάποια άλλα τον κορόιδευαν. Τώρα πια όμως τον αντιμετωπίζουν σαν ένα κανονικό παιδί».

Ο Pruthviraj λέει πως ανυπομονεί όταν πλησιάζει η ώρα που θα κάνει λέιζερ, αλλά μετά από κάθε θεραπεία οι τρίχες επανέρχονται και συνεχίζουν να μεγαλώνουν!

Εκλιπαρεί τους γιατρούς να βρουν γι΄αυτόν μία σίγουρη και αποτελεσματική θεραπεία για να λυτρωθεί από αυτό το βασανιστήριο, αλλά δυστυχώς οι γιατροί προς το παρόν δεν έχουν απαντήσεις γι΄αυτήν την δύσκολη κατάσταση.
apolitistosteki

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

H βόμβα δεν μας κάνει να ξεχνάμε ότι αύριο συζητιέται το ασφαλιστικό

Όπως πλέον καταλάβατε όλοι, όποτε πρέπει να διαμαρτυρηθεί ο λαός, σκάει και μια βόμβα και η κουβέντα στρέφεται στη βόμβα και τους νεκρούς και όχι στο χαμό που γίνεται στους δρόμους και τις απεργίες.
Όχι μάγκες. Δεν το ξεχνάμε το ασφαλιστικό, ούτε τους νεκρούς της Μαρφίν και τους δολοφόνους τους, που πρέπει να συλληφθούν και θα συλληφθούν, ούτε θα ξεχάσουμε το σημερινό νεκρό.

taxalia
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Το ΚΚΕ για την έκρηξη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη


"Το ΚΚΕ καταδικάζει αυτή τη βομβιστική ενέργεια που στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο. Είναι μια άκρως ύποπτη ενέργεια που δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Αυτού του είδους οι ενέργειες προσφέρονται αντικειμενικά για αξιοποίηση από τις δυνάμεις εκείνες που πασχίζουν να συκοφαντήσουν, τρομοκρατήσουν και καταστείλουν εργατικό λαϊκό κίνημα που αντιπαλεύει το βάρβαρο μνημόνιο και συνολικά την πολιτική που οδηγεί το λαό στην πτώχευση. Το ΚΚΕ καλεί το εργατικό λαϊκό κίνημα και το λαό σε επαγρύπνηση και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος".

Σχόλιο: Θεωρώ ότι από τις ανακοινώσεις όλων των κομμάτων για το τραγικό γεγονός η ανακοίνωση του ΚΚΕ συλλαμβάνει ακριβώς τις διαστάσεις του.
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

..To Be Continued


Χτες το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της δίωρης διακοπής των εργασιών του συνεδρίου της ΔΟΕ έκανα μια βόλτα στο κέντρο. Καθώς περνούσα από ένα στενό έγινα μάρτυρας περιστατικού κατά το οποίο ένα ζευγάρι έψαχνε σε κάδο απορριμμάτων. Δεν ήταν οι συνήθεις παρίες και ρακοσυλλέκτες που όλοι έχουμε συναντήσει κατά καιρούς, αλλά ήταν αξιοπρεπή άτομα, ηλικίας 45 έως 50 ετών. Φωτογράφισα τη σκηνή και αυτοί διαμαρτυρήθηκαν και δικαιολογημένα για την ενέργειά μου. Αφού τους εξήγησα ότι δεν ήταν σκοπός μου να τους διασύρω, πιάσαμε τη συζήτηση και μου είπαν ότι είναι και οι δύο άνεργοι, δεν έχουν τα στοιχειώδη και ότι είτε καταφεύγουν σε κάδους όπου καταστήματα τροφίμων πετάνε ληγμένα προϊόντα είτε γυρίζουν τις λαϊκές αγορές και μαζεύουν ότι αφήνουν οι παραγωγοί. Όταν ξαναείδα το βράδυ το στιγμιότυπο μου φάνηκε ότι έβλεπα σκηνές από τα προσεχώς της Ελλάδας...Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ

Τη στιγμή που έγραφα για το συνέδριο της ΔΟΕ πληροφορήθηκα για τη δολοφονία του αστυνομικού. Καταρχήν θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Μου φαίνεται δυστυχώς ότι κάποιοι επιθυμούν την επιστροφή στις προνεωτερικές εποχές, όπου η ανθρώπινη ζωή είχε μικρή αξία. Βέβαια η ελληνική κοινωνία δε θα επιτρέψει τέτοιες επιστροφές.
Υ.Γ.Πολύ περίεργα γεγονότα...
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

ΩΔΥΝΕΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΕΤΕΚΕΝ ΜΥΝ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, η 79η Γ.Σ. της ΔΟΕ αποτελεί παρελθόν. Δυστυχώς στο κρισιμότερο μεταπολιτευτικά συνέδριο της Ομοσπονδίας δεν επετεύχθη συμφωνία ούτε στο διεκδικητικό πλαίσιο ούτε στο πλαίσιο δράσης. Και η ειρωνεία είναι ότι όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν σε γενικές γραμμές στα κυριότερα σημεία της διεκδίκησης αλλά δεν κατέληξαν σε απόφαση για τον τρόπο αγώνα. Όλες οι πτέρυγες του συνεδρίου συμφώνησαν στην απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και στα φλέγοντα σημεία του όπως είναι η αυτοαξιολόγηση, τα 800 ολοήμερα, οι μέντορες κτλ.
Αναλυτικά:
1) Η πρόταση της ΠΑΣΚ όσον αφορά το διεκδικητικό πλαίσιο ήταν:
α) Κατάργηση πολυνομοσχεδίου
β)Όχι στην αυτοαξιολόγηση
γ)Ολοήμερο σχολείο με βάση τους αγώνες του κλάδου

Όσον αφορά το πλαίσιο δράσης:
α) να μην κλειδώσει απεργία από τη Γ.Σ. για το Σεπτέμβριο
β) αποφάσεις το Σεπτέμβριο από τις Γ.Σ. των συλλόγων
γ) να μη δεσμευθούν οι άλλες ομοσπονδίες με μια προειλημμένη απόφαση της ΔΟΕ

2) Η πρόταση της ΔΑΚΕ όσον αφορά το διεκδικητικό πλαίσιο ήταν:
α) Κατάργηση πολυνομοσχεδίου
β) όχι στην αυτοαξιολόγηση
γ) όχι στα 800 ολοήμερα σχολεία
δ) όχι στο πιλοτικό ολοήμερο
ε) καταδίκη του μνημονίου, του ΔΝΤ, της τρόικας

Όσον αφορά το πλαίσιο δράσης:
α)5/μερη απεργία από την ημέρα του αγιασμού
β) συνέχιση με 5/μερες επαναλαμβανόμενες με απόφαση των Γ.Σ. των συλλόγων
γ) συλλαλητήρια
δ) ενημέρωση κοινωνίας, κομμάτων
ε) συμπόρευση με ΟΛΜΕ
στ) όσον αφορά την έναρξη των κινητοποιήσεων μπορεί να συμφωνήσει με τις άλλες παρατάξεις, αν υπάρχει άλλη πρόταση για την ημερομηνία

3) Η πρόταση της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ(ΠΑΜΕ) όσον αφορά το διεκδικητικό πλαίσιο και πλαίσιο δράσης ήταν:
-έναρξη προγράμματος δράσης από σήμερα, όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά σε όλους τους εργαζόμενους

4)Η πρόταση της Παρεμβάσεων, Κινήσεων, Συσπειρώσεων όσον αφορά το διεκδικητικό πλαίσιο ήταν:
α) Κατάργηση πολυνομοσχεδίου
β) όχι στην αυτοαξιολόγηση
γ) όχι στα 800 ολοήμερα σχολεία
δ) όχι στο πιλοτικό ολοήμερο
ε) καταδίκη του μνημονίου, του ΔΝΤ, της τρόικας
στ) όχι στον ΑΣΕΠ
ζ) διαγραφή μελών συλλόγων που εναντιώνονται στις αποφάσεις του κλάδου για το πολυνομοσχέδιο
η) όχι στις υπερωρίες και στο θεσμό του μέντορα

Όσον αφορά το πλαίσιο δράσης:
α)5/μερη ή 3/μερη(τέλος Σεπτέμβρη για συγχρονισμό με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα) και με απόφαση της Γ.Σ. της ΔΟΕ
β)5/μερες επαναλαμβανόμενες με αποφάσεις των συλλόγων
γ)διακλαδικός αγώνας με ΟΛΜΕ, ΟΤΑ και άλλα συνδικάτα

Στο δια ταύτα:
-Η ΔΑΚΕ με τις αριστερές παρατάξεις, εκτός του ΠΑΜΕ, έκαναν αλλεπάλληλες προσπάθειες ως τη λήξη του συνεδρίου προκειμένου να βγει απόφαση για το διεκδικητικό πλαίσιο και το πλαίσιο δράσης από τη Γ.Σ. Την προσπάθεια δυναμίτισε στο τέλος μεμονωμένο μέλος των παρεμβάσεων ανεξήγητα.
- Το ΠΑΜΕ έμεινε προσηλωμένο στην πρότασή του χωρίς να μπει στη διαδικασία συζήτησης.
-Η ΠΑΣΚ καθαρά δεν ήθελε να βγει απόφαση από τη Γενική Συνέλευση, σε αντίθεση με το 2006, και παρέπεμπε είτε στις Γ.Σ. των συλλόγων, όπου ξέρουμε ότι δεν υπάρχει απαρτία για να βγει απόφαση, είτε στο Δ.Σ. της ΔΟΕ όπου πάλι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ανάλογη πλειοψηφία για να ληφθεί παρόμοια απόφαση.
Στα αγωνιώδη λοιπόν ερωτήματα των συναδέλφων για το τι κάνουμε το Σεπτέμβρη και μετά, είτε αυτό είναι απεργία είτε άλλη μορφή αγώνα, δεν υπάρχει απάντηση και η αιτία βρίσκεται στα παραπάνω. Το πιο πιθανό είναι να επαναληφθούν οι συμμετοχές στις απεργίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με τη γνωστή συμμετοχή και τα γνωστά αποτελέσματα.
Υ.Γ. Μάλλον υπάρχει απάντηση στο τσουνάμι των λαϊκών αντιδράσεων που θα συμπαρασύρουν σκοπιμότητες, εφησυχασμούς, αδράνειες, τακτικισμούς και κωλυσιεργίες





Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

ΛΗΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΟΕ


Επειδή επικοίνωνησαν συνάδελφοι μαζί μου, τους ενημερώνω ότι δεν ελήφθη απόφαση από τη Γ.Σ. της ΔΟΕ για το διεκδικητικό πλαίσιο και το πλαίσιο δράσης ενόψει του Σεπτέμβρη. Περισσότερες λεπτομέρειες σε λίγο.Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Μήπως η Κίνα οδεύει προς πτώση;


Η ικανότητα της Κίνας να διατηρεί διψήφιους αριθμούς στο ρυθμό ανάπτυξης της εδώ και τρεις δεκαετίες, την έχει καταστήσει αναμφισβήτητο μέλος του κλαμπ των ισχυρότερων οικονομιών στο πλανήτη.
Η πρώτη θέση ανήκει δικαιωματικά στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1880, οπότε και ξεπέρασε τη Μεγάλη Βρετανία. Αν η Κίνα συνεχίσει τη παρούσα ανοδική της πορεία, είναι πολύ πιθανό να προσπεράσει την Αμερική το αργότερο έως τα μέσα του τρέχοντος αιώνα. Οι συνέπειες κάτι τέτοιου θα είναι απρόβλεπτες. Ακόμη και αν

Λιγότερα υποχρεωτικά μαθήματα, περισσότερα επιλεγόμενα


Ερευνητικές εργασίες, λιγότερα υποχρεωτικά και περισσότερα επιλεγόμενα μαθήματα στη Β΄ και στη Γ΄ Λυκείου θα έχουν οι μαθητές τα ερχόμενα χρόνια. Όπως είπε χθες η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου στη διάρκεια της παρουσίασης βιβλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) για την αναβάθμιση του Λυκείου και τα συστήματα εισαγωγής στα ΑΕΙ, κομβικό σημείο στην πολιτική της κυβέρνησης είναι να δοθεί στα σχολεία «ελευθερία επιλογής γνωστικών αντικειμένων από ομάδες μαθημάτων».
Η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι οι προτάσεις της θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, και πρόσθεσε ότι η φιλοσοφία του «νέου σχολείου» πρέπει να στηριχθεί στα παρακάτω μέτρα:
Αύξηση των ωρών διδασκαλίας των ξένων γλωσσών (υποχρεωτικά θα είναι τα Αγγλικά και θα δοθεί η δυνατότητα επιλογής μιας δεύτερης γλώσσας). Τέχνες και πολιτισμός στο Λύκειο.
Δραστηριότητες εκτός σχολικού προγράμματος. Οι μαθητές πρέπει να αναλαμβάνουν δραστηριότητες κοινωνικού ή περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Ερευνητικές εργασίες πρέπει να ενταχθούν στο μάθημα. Οι εργασίες είναι δυνατό να εντάσσονται σε κάποιο από τα μαθήματα και να επιλέγονται από τον μαθητή.
To Βήμα online
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Έληξε η δεύτερη μέρα των εργασιών της 79ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ. Το μεγαλύτερο μέρος διατέθηκε στην κριτική των πεπραγμένων της περασμένης χρονιάς. Αύριο Πέμπτη, που πέφτει και η αυλαία των εργασιών,το βάρος θα πέσει στη συζήτηση επί της ημερησίας διατάξεως και θα καταλήξει με το σημαντικότερο σημείο, την ψήφιση του διεκδικητικού πλαισίου και πλαισίου δράσης, με τις προτάσεις των παρατάξεων και μεμονωμένων συνέδρων. Από τις αποφάσεις που θα παρθούν θα εξαρτηθεί ο τρόπος δράσης το ερχόμενο θερμό φθινόπωρο. Περισσότερα αύριο το βράδυ. Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Οργανωμένα Ταξίδια


Πολλοί Καταναλωτές επιλέγουν τα "πακέτα διακοπών", που προσφέρουν τα γραφεία τουρισμού, για να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους. Θα πρέπει, συνεπώς, να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και ποιες δυνατότητες προστασίας τους παρέχει η νομοθεσία.
Οργανωμένο ταξίδι είναι κάθε ταξίδι, που προσφέρεται από τουριστικά γραφεία, που λειτουργούν, νόμιμα (δηλαδή με σήμα του Ε.Ο.Τ.), υπερβαίνει τις 24 ώρες ή περιλαμβάνει διανυκτέρευση και περιλαμβάνει δύο, τουλάχιστον, από τις ακόλουθες υπηρεσίες: μεταφορά, διαμονή ή/και κάποια άλλη υπηρεσία, η οποία δεν είναι συμπληρωματική της μεταφοράς και της διαμονής (π.χ. συμμετοχή σε επαγγελματική, πολιτιστική ή καλλιτεχνική συνάντηση ή εκδήλωση κ.λπ.). Το οργανωμένο ταξίδι μπορεί να πωλείται, με συνολική τιμολόγηση ή με χωριστή τιμολόγηση των επί μέρους υπηρεσιών, που το απαρτίζουν.
Το Προεδρικό Διάταγμα 339/96, που αφορά τις υποχρεώσεις των διοργανωτών και των πωλητών οργανωμένων ταξιδιών και περιηγήσεων και τα αντίστοιχα δικαιώματα των Καταναλωτών, εκδόθηκε σε εφαρμογή της Οδηγίας 90/314/ΕΟΚ "για τα οργανωμένα ταξίδια και τις οργανωμένες διακοπές και περιηγήσεις". Το Διάταγμα προβλέπει:
1.
Το οργανωμένο ταξίδι μπορεί να πωλείται, με συνολική τιμολόγηση ή με χωριστή τιμολόγηση των επί μέρους υπηρεσιών, που το απαρτίζουν.
2.
Η Σύμβαση είναι η συμφωνία, που συνδέει τον Καταναλωτή με το διοργανωτή ή και με τον πωλητή του οργανωμένου ταξιδιού. Η σύμβαση είναι γραπτή και ο διοργανωτής ή ο πωλητής είναι υποχρεωμένοι να υπογράψουν τη σύμβαση, με τον Καταναλωτή και να του παραδίδουν αντίγραφο.
3.
Ο Καταναλωτής είναι το πρόσωπο, που αγοράζει ή αναλαμβάνει να αγοράσει το οργανωμένο ταξίδι.
4.
Ο Διοργανωτής είναι το πρόσωπο, Φυσικό ή Νομικό, το οποίο κατ’ επάγγελμα διοργανώνει οργανωμένα ταξίδια και τα πωλεί ή τα προσφέρει, προς πώληση, απ’ ευθείας ή μέσω πωλητή.
5.
Ο Πωλητής είναι το πρόσωπο Φυσικό ή Νομικό που πωλεί ή προσφέρει προς πώληση το οργανωμένο ταξίδι που έχει προγραμματίσει ο διοργανωτής.

Η νομοθεσία, για τα οργανωμένα ταξίδια, προβλέπει την υποχρέωση του διοργανωτή ή πωλητή του ταξιδιού να κοινοποιεί στον Καταναλωτή την περιγραφή του καθώς και την τιμή του, πριν από τη σύναψη της σύμβασης, χωρίς να περιλαμβάνει απατηλές ενδείξεις. Ο διοργανωτής δεν υποχρεώνεται να διαθέτει διαφημιστικά φυλλάδια, για την ενημέρωση των Καταναλωτών, όταν, όμως, το κάνει θα πρέπει να αναφέρει, με σαφή τρόπο, την τιμή και πληροφορίες για τον προορισμό, τα μέσα μεταφοράς (χαρακτηριστικά και κατηγορίες), τον τύπο του καταλύματος (ανέσεις και χαρακτηριστικά), τα παρεχόμενα γεύματα, το δρομολόγιο, πληροφορίες, σχετικά με τα διαβατήρια κ.λπ., την προκαταβολή και, στην περίπτωση, που η πραγματοποίηση του οργανωμένου ταξιδιού απαιτεί ένα ελάχιστο αριθμό ατόμων, την προθεσμία, για την ειδοποίηση του Καταναλωτή, αν ματαιωθεί το ταξίδι.

Στον Καταναλωτή, πρέπει να παρέχονται, πριν από τη σύναψη της σύμβασης, γραπτώς ή με άλλη μορφή, γενικές πληροφορίες, σχετικά με τους όρους, που ισχύουν, όσον αφορά τα διαβατήρια, τις θεωρήσεις, τον απαιτούμενο για την έκδοσή τους χρόνο καθώς και τυχόν υγειονομικές διατυπώσεις. Επίσης, πρέπει να παρέχονται στον Καταναλωτή, εγκαίρως, πληροφορίες σχετικά με τα ωράρια, τις ενδιάμεσες στάσεις, τις ανταποκρίσεις, τη θέση του ταξιδιώτη καθώς και το όνομα, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του τοπικού αντιπροσώπου του διοργανωτή, ελλείψει δε αυτού, τα στοιχεία των τοπικών φορέων, που μπορούν να βοηθήσουν, σε περίπτωση δυσχερειών. Πριν από τη σύναψη της σύμβασης, ο Καταναλωτής πρέπει να ενημερώνεται, σχετικά με τους όρους ασφάλισης του ταξιδιού.

Η σύμβαση, που συνάπτεται, μεταξύ Καταναλωτή και διοργανωτή/πωλητή, πρέπει να συνάπτεται, εγγράφως και να αναφέρει: α) τον προορισμό του ταξιδιού, β) τα μέσα μεταφοράς, γ) πληροφορίες για τα καταλύματα, όταν το ταξίδι περιλαμβάνει διανυκτερεύσεις, δ) αν απαιτείται ένας ελάχιστος αριθμός ατόμων, για την πραγματοποίηση του ταξιδιού και σ' αυτήν την περίπτωση την προθεσμία για την ειδοποίηση του Καταναλωτή, αν υπάρχει ματαίωση του ταξιδιού, ε) το δρομολόγιο, στ) τις επισκέψεις, εκδρομές ή άλλες υπηρεσίες, που περιλαμβάνονται στη συνολική τιμή, ζ) τα στοιχεία του διοργανωτή/πωλητή και της ασφάλισης, η) την τιμή του οργανωμένου ταξιδιού, κάθε ενδεχόμενη αναθεώρησή της και τα τέλη και φόρους, εφόσον δεν περιλαμβάνονται στη συνολική τιμή, θ) το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες πληρωμής, ι) τις ιδιαίτερες επιθυμίες, που ο Καταναλωτής γνωστοποιεί στο διοργανωτή, κατά την κράτηση και ια) τις προθεσμίες, εντός των οποίων ο Καταναλωτής θα πρέπει να διαμαρτυρηθεί, για μη εκτέλεση ή πλημμελή εκτέλεση της σύμβασης.

Οι καθοριζόμενες στη σύμβαση τιμές δεν μπορούν να μεταβληθούν, σε βάρος του Καταναλωτή, εκτός εάν επέλθουν μεταβολές σχετικές με το κόστος της μεταφοράς, τα τέλη και τους φόρους, που οφείλονται, για ορισμένες υπηρεσίες καθώς και τις τιμές συναλλάγματος. Ακόμα, όμως, και αν συντρέχουν αυτές οι εξαιρετικές περιπτώσεις, η συμβατική τιμή δεν μπορεί να μεταβληθεί στο χρονικό διάστημα των 20 ημερών, πριν από την αναχώρηση.

Εάν, πριν από την αναχώρηση, ο διοργανωτής υποχρεωθεί να τροποποιήσει, σε σημαντικό βαθμό, ένα από τα ουσιαστικά στοιχεία της σύμβασης, όπως είναι π.χ. η τιμή, πρέπει να το γνωστοποιήσει το ταχύτερο δυνατόν στον Καταναλωτή, ο οποίος έχει τις εξής δύο δυνατότητες: α) είτε να καταγγείλει τη σύμβαση, χωρίς να υποστεί κυρώσεις, β) είτε να αποδεχθεί μία τροποποιητική πράξη της σύμβασης, που θα καθορίζει τις τροποποιήσεις και τις επιπτώσεις τους στις τιμές. Σε περίπτωση, που ο Καταναλωτής καταγγείλει τη σύμβαση, αλλά και εάν, για οποιονδήποτε λόγο, που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του Καταναλωτή, ο διοργανωτής ματαιώσει το ταξίδι, ο Καταναλωτής δικαιούται: α) είτε να απαιτήσει ένα άλλο οργανωμένο ταξίδι ίδιας ή ανώτερης ποιότητας, β) είτε να ζητήσει την επιστροφή των καταβληθέντων, από αυτόν, ποσών.

Ουσιώδης όρος της σύμβασης, ο οποίος επιβάλλεται από τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος, είναι η παροχή εγγύησης στον Καταναλωτή, για την καλή εκτέλεση της σύμβασης και για την άμεση επιστροφή των καταβληθέντων, σε περίπτωση αφερεγγυότητας ή πτώχευσης. Η εγγύηση αυτή εξασφαλίζεται, με τη μορφή της υποχρεωτικής ασφάλισης των αντίστοιχων κινδύνων (πλημμελής εκτέλεση της παροχής, αφερεγγυότητα ή πτώχευση του διοργανωτή ή πωλητή). Δυστυχώς, όμως, η ασφάλιση αυτή δε μας καλύπτει, σε περιπτώσεις ατυχημάτων ή κλοπής των προσωπικών μας ειδών.

Ο Καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ότι:

Πολλές πιστωτικές κάρτες παρέχουν καλύψεις, στους κατόχους τους, οι οποίες μπορούν να φανούν χρήσιμες, σε περίπτωση ατυχημάτων, κλοπής, καθυστέρησης κ.λπ., με την προϋπόθεση ότι τα έξοδα μετάβασης ή διαμονής, έχουν πληρωθεί με πιστωτική κάρτα.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα μας αποζημιώνει, για προσωπικό μας ατύχημα, κατά τη διάρκεια των διακοπών, αντικαθιστά τα αντικείμενα, που αγοράσαμε με την πιστωτική κάρτα, αν αυτά απολεσθούν, καλύπτει τα έξοδα, στα οποία, τυχόν, θα υποβληθούμε, εξαιτίας μιας καθυστερημένης πτήσης, ενώ σε περίπτωση καθυστέρησης παραλαβής των αποσκευών μας, μας καλύπτει τα έξοδα, για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης.

Μία άλλη δυνατότητα που παρέχουν ορισμένες ασφαλιστικές εταιρίες είναι η τουριστική βοήθεια. Με την κάλυψη αυτή, σε περίπτωση ατυχήματος, μας παρέχεται μεταφορά, από τον τόπο του ατυχήματος στην οικία μας, με ταυτόχρονη παραλαβή, των αποσκευών και προσωπικών μας ειδών, γίνεται επιτόπου επισκευή του οχήματός μας, αν αυτό είναι δυνατό, μας παρέχεται φύλαξη του αυτοκινήτου και χρήσιμες πληροφορίες, για τον προγραμματισμό των διακοπών μας.

Εάν, μετά την αναχώρηση, υπάρξει αδυναμία παροχής σημαντικού τμήματος των προβλεπόμενων στη σύμβαση υπηρεσιών, ο διοργανωτής προβαίνει σε άλλους διακανονισμούς, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση του Καταναλωτή, για τη συνέχιση του ταξιδιού και, ενδεχομένως, αποζημιώνει τον Καταναλωτή. Όταν δεν είναι δυνατό να επέλθει τέτοιος διακανονισμός ή ο Καταναλωτής δεν τον αποδέχεται, ο διοργανωτής παρέχει στον Καταναλωτή μεταφορικό μέσο, για να επιστρέψει στον τόπο αναχώρησης ή σε άλλο συμφωνημένο σημείο επιστροφής και, ενδεχομένως, του παρέχει αποζημίωση.

Ο διοργανωτής και ο πωλητής, που φέρονται ως συμβαλλόμενα μέρη σε μία σύμβαση οργανωμένου ταξιδιού, φέρουν ευθύνη έναντι του Καταναλωτή για την καλή εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σύμβαση. Επίσης, φέρουν ευθύνη για τις ζημίες που υφίσταται ο Καταναλωτής, λόγω μη εκτέλεσης ή πλημμελούς εκτέλεσης της σύμβασης, εκτός αν για τις παραλείψεις κατά την εκτέλεση της σύμβασης ευθύνεται, αποκλειστικά, ο Καταναλωτής ή τρίτο πρόσωπο, άσχετο, όμως, με τη διοργάνωση του ταξιδιού.

Αποδεικτικό στοιχείο, για τον έλεγχο εφαρμογής της νομοθεσίας και της εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων του πράκτορα, είναι η γραπτή σύμβαση. Ο Καταναλωτής υπογράφει τη σύμβαση, αφού βεβαιωθεί, ότι έχουν περιληφθεί σ' αυτήν όλοι οι συμφωνημένοι όροι και αφού ενημερωθεί, για όλα τα βασικά ζητήματα, που προβλέπονται, στο διάταγμα και τον ενδιαφέρουν. Ο Καταναλωτής απαιτεί αντίγραφο της σύμβασης, που υπέγραψε. Σε περίπτωση, που προκαταβάλλει κάποιο χρηματικό ποσό, απαιτεί απόδειξη, για το ποσό της προκαταβολής.

Με το Προεδρικό Διάταγμα εξασφαλίζεται:

*
Η συνολική και, σε όλα τα στάδια του ταξιδιού, εξυπηρέτηση του Καταναλωτή.
*
Η αποτελεσματική διεκδίκηση των όσων συμφωνηθούν, μεταξύ του τουριστικού πράκτορα και του Καταναλωτή.
*
Η αποζημίωση του Καταναλωτή, σε περίπτωση αθέτησης παροχής των συμφωνηθεισών υπηρεσιών, ως προς το εύρος και ως προς την ποιότητά τους.
*
Η άμεση επιστροφή των καταβληθέντων ποσών, για το τμήμα των υπηρεσιών, που δεν προσφέρθηκαν, στις περιπτώσεις πτώχευσης ή παύσης πληρωμών (αφερεγγυότητας) του τουριστικού πράκτορα.

Συνολικά υπεύθυνος έναντι του Καταναλωτή είναι ο διοργανωτής ή/και ο πωλητής του οργανωμένου ταξιδιού (δηλαδή ο τουριστικός πράκτορας, από τον οποίο "αγοράστηκε" το οργανωμένο ταξίδι). Ο τουριστικός πράκτορας είναι υπεύθυνος ακόμη και για το τμήμα των υπηρεσιών που δεν παράγονται από τον ίδιο, αλλά από άλλες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις (π.χ. ξενοδοχεία, κέντρα εστίασης κ.λ.π.).

Σε περίπτωση, που ο Καταναλωτής δεν μπορεί να συμμετάσχει στο οργανωμένο ταξίδι, μπορεί να εκχωρεί την κράτησή του 5 εργάσιμες ημέρες, πριν την αναχώρηση, σε άλλο πρόσωπο.
ΚΕΚΠΑ

Ο Ρεχάγκελ αποχαιρέτισε τους παίκτες


Προ των πυλών της Εθνικής ο Φερνάντο Σάντος
Οριστικά τέλος εποχής στην Εθνική ομάδα. Αυτό που λίγο πολύ όλοι ανέμεναν, γνωστοποιήθηκε και επισήμως στην ομιλία του Ότο Ρεχάγκελ στους διεθνείς ποδοσφαιριστές. Ο 72χρονος Γερμανός ανακοίνωσε στο ξενοδοχείο της ομάδας στο Ντέρμπαν ότι αποχωρεί και ευχαρίστησε όλους τους παίκτες για τη συνεργασία που είχαν. «Ήταν μια ωραία εμπειρία αυτά που ζήσαμε όλοι μαζί» είπε χαρακτηριστικά ο Ρεχάγκελ.
Όλα αυτά σε κλίμα φορτισμένο, με τον αρχηγό Γιώργο Καραγκούνη να παίρνει τον λόγο και να ευχαριστεί τον Ρεχάγκελ εκ μέρους όλων των παικτών για όλα όσα πρόσφερε στην Εθνική αυτά τα 9 χρόνια. Ο Γερμανός είχε ενημερώσει προηγουμένως τον Σοφοκλή Πιλάβιο για την πρόθεση του να αποχαιρετίσει τους ποδοσφαιριστές. Πιθανώς και εντός της ημέρας να εκδοθεί ανακοίνωση από την ΕΠΟ.

Προάγγελος αυτής της εξέλιξης μπορεί να θεωρηθεί και η δήλωση Τοπαλίδη, ο οποίος είπε μετά τον αγώνα με την Αργεντινή ότι αποχωρεί, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο βοηθός του Γερμανού όσο και ο ίδιος ο Ρεχάγκελ είναι πλέον εκτός συμβολαίου. Μετά την αποχώρηση του Ότο Ρεχάγκελ, επικρατέστερος διάδοχός του είναι ο Φερνάντο Σάντος που αν συμφωνήσει (όπως αναμένεται) θα κοουτσάρει για πρώτη φορά την Εθνική στις 11 Αυγούστου στο φιλικό με τη Σερβία στο Βελιγράδι.

Η αποστολή της Εθνικής θα αναχωρήσει τα μεσάνυχτα με πτήση τσάρτερ από το Γιοχάνεσμπουργκ και αναμένεται στο “Ελ.Βενιζέλος” αύριο το πρωί στις 09:30. Ο Ρεχάγκελ δεν θα επιστρέψει με την αποστολή, καθώς στη Νότια Αφρική βρίσκονται η σύζυγός του, η Μπεάτε, και ο γιος του, για να κάνουν (από σήμερα) οικογενειακές διακοπές.
enet

Σχόλιο: Από τις αρχές Ιούνη είχαμε γράψει εδώ για το τέλος Ρεχάγκελ και την πιθανή πρόσληψη Σάντος.

Το iPad μπήκε και στην εκκλησία...!


Ένας 36χρονος Ιταλός ιερέας της Καθολικής Εκκλησίας ανέπτυξε μια εφαρμογή για το iPad που επιτρέπει στους συναδέλφους του ιερείς να εκτελούν την Θεία Λειτουργία έχοντας πάνω στην Αγία Τράπεζα όχι το κανονικό Συναξάρι, αλλά τη συσκευή της Apple.Πρόκειται για τον αιδεσιμότατο Πάολο Παντρίνι, σύμβουλο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Επικοινωνία με την Κοινωνία, που έχει δημιουργήσει το Βατικανό για να έλθει πιο κοντά στο λαό. Η εφαρμογή που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα θα είναι δωρεάν και θα μπορεί να τι βρει κανείς σε πέντε γλώσσες. Στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά και λατινικά.
Το 2008, ο αιδεσιμότατος Παντρίνι είχε "ξαναχτυπήσει", αναπτύσσοντας τότε το iBreviary μια εφαρμογή για τα κινητά iPhones, που περιείχε τις καθημερινές προσευχές που χρησιμοποιούν οι ιερείς. Ήταν τόσο μεγάλη η απήχησή του που μέχρι σήμερα, περίπου 200.000 άτομα, ιερείς και λαϊκοί, έχουν "κατεβάσει" την εφαρμογή.
Η νέα εφαρμογή για iPad είναι παρόμοια, αλλά επίσης περιλαμβάνει το πλήρες Συναξάρι, δηλαδή κάθε τι που λέγεται ή ψέλνεται στη διάρκεια της λειτουργίας των καθολικών. Η εφαρμογή θα προσφέρει μελλοντικές ανανεώσεις που θα περιέχουν διάφορα σχόλια και προτάσεις για κήρυγμα από τον άμβωνα.
apolitistosteki

Φροντιστήριο στο Βόλο μοίραζε πλαστά πτυχία.


Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για πλαστά πτυχία ασκήθηκε σε βάρος ιδιοκτήτριας φροντιστηρίου ξένων γλωσσών στο Βόλο.
Μαθητές του φροντιστηρίου είχαν βρεθεί με πτυχία αγγλικής γλώσσας που έφεραν κωδικούς της δεκαετίας του 1970! Η πλαστότητά τους χρειάστηκε αγώνα δρόμου από τέσσερις γονείς μαθητών του φροντιστηρίου για να αποδειχθεί.Με δικαστική έρευνα, το καλοκαίρι του 2009, άνοιξαν τρεις μηνυτήριες αναφορές που κατατέθηκαν στην Εισαγγελία Βόλου για την υπόθεση. Η προκαταρκτική εξέταση, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκε και φάκελος παραπέμπεται στον Ανακριτή για κύρια ανάκριση.
Σε βάρος της ιδιοκτήτριας του φροντιστηρίου ασκήθηκε δίωξη για πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια και απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια.
seleo.gr
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

40.000 τον χρόνο σκοτώνει το «junk food» στη Βρετανία


Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας απευθύνει έκκληση για δραστική μείωση των λιπαρών και του αλατιού στα γρήγορα φαγητά
ΛΟΝΔΙΝΟ Oι καρδιαγγειακές παθήσεις που συνδέονται με την κατανάλωση έτοιμων γευμάτων, επεξεργασμένων τροφίμων και γενικότερα «junk food» επιφέρουν τον θάνατο σε τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στη Βρετανία, προειδοποιεί ανεξάρτητος οργανισμός για την Υγεία. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας (ΝΙCΕ) μάλιστα απηύθυνε έκκληση για δραστική μείωση λιπαρών και αλατιού στα φαγητά των φαστ φουντ.
Ο οργανισμός, με οδηγία που εξέδωσε για λογαριασμό του βρετανικού υπουργείου Υγείας, υποστηρίζει ότι
τα «τοξικά» τρανς λιπαρά πρέπει να απαγορευτούν δια παντός από όλα τα τρόφιμα, τα επίπεδα των κορεσμένων λιπαρών να περιοριστούν και η πρόσληψη αλατιού να μειωθεί στο μισό ως το 2025. Αν αυτές οι αλλαγές εφαρμοστούν, μπορεί να προληφθούν δεκάδες χιλιάδες θάνατοι αλλά και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής περίπου 5 εκατομμυρίων ανθρώπων που υποφέρουν καθημερινά από τις επιπτώσεις των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Συνολικά οι καρδιαγγειακές παθήσεις στη Βρετανία ευθύνονται για 150.000

θανάτους ετησίως.

Σύμφωνα με τον ΝΙCΕ οι μη υγιεινές τροφές επιβαρύνουν στον μέγιστο βαθμό τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία καθώς μόνο οι καρδιακές παθήσεις κοστίζουν στο Δημόσιο περίπου 36 δισ. ευρώ τον χρόνο. Ο οργανισμός προτείνει τα τρόφιμα με χαμηλά επίπεδα αλατιού και λιπαρών να διατίθενται στην αγορά σε πιο φθηνές τιμές σε σχέση με τα μη υγιεινά τρόφιμα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες επιχορηγήσεις.

O μέσος άνθρωπος στη Βρετανία καταναλώνει περισσότερα από οκτώ γραμμάρια αλατιού καθημερινά, όταν ο οργανισμός χρειάζεται για τη λειτουργία του μόλις ένα γραμμάριο. Στόχος του ΝΙCΕ είναι να μειωθεί η κατανάλωση αλατιού στα 6 γραμμάρια ως το 2015 και στα 3 γραμμάρια ως το 2050. Τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν πολύ λιγότερο αλάτι σε σχέση με τους ενηλίκους, επειδή η δίαιτά τους περιλαμβάνει πολλά έτοιμα τρόφιμα, όπως ψωμί, δημητριακά, σούπες, αλλαντικά και τυριά. Οι παρασκευαστές τροφίμων πρέπει να λάβουν και οι ίδιοι μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι παρακινούμε τον κόσμο να προτιμήσει τις σαλάτες από τα πατατάκια.Σημαίνει ότι θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα πατατάκιαπου όλοι απολαμβάνουμε κατά καιρούς είναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινά» υπογράμμισε ο διευθυντής δημόσιας υγείας του ΝΙCΕ, καθηγητής κ. Μάικ Κέλι. Ο οργανισμός υποστηρίζει επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσφέρει κίνητρα στους αγρότες προκειμένου να παράγουν υψηλής ποιότητας τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, και να απαγορεύσει τη λειτουργία εστιατορίων φαστ φουντ κοντά στα σχολεία.

ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τα τρανς λιπαρά να απαγορευτούν από όλα τα τρόφιμα και τα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και αλατιού να μειωθούν.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική να εστιάσει περισσότερο στη δημόσια υγεία, διασφαλίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι αγρότες πληρώνονται για την παραγωγή υγιεινών τροφών.

Τα τρόφιμα με χαμηλά επίπεδα αλατιού και λιπαρών να διατίθενται στην αγορά σε πιο φθηνές τιμές σε σχέση με τα μη υγιεινά τρόφιμα

tovima

Την πρώτη εβδομάδα του Ιούλη οι βαθμολογίες στα Λύκεια


Περί τα τέλη της πρώτης εβδομάδας του Ιούλη θα αναρτηθούν στα Λύκεια της χώρας οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων για τα ΑΕΙ, που διαγωνίστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Tην εκτίμηση αυτή έκανε ανώτατο στέλεχος του υπ. Παιδείας .
Από αύριο οι βαθμολογητές πιάνουν δουλειά για την ολοκλήρωσης της διαδικασίας της βαθμολόγησης. Για την επίσπευση των διαδικασιών το υπ. Παιδείας απέστειλε στους Περιφεριακούς Διευθυντές έγγραφο με το οποίο ζητά την απαλλαγή του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικό που εμπλέκεται στις πανελλαδικές εξετάσεις , από κάθε είδους ενδοσχολικές υποχρεώσεις, ζήτησε με έγγραφό του σήμερα Τρίτη, το υπ. Παιδείας από τους Περιφερειακούς Δ/ντες Εκπαίδευσης, προκειμένου να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν όλες οι διαδικασίες που αφορούν τις πανελλαδικές εξετάσεις (βαθμολόγηση, καταχώρηση βαθμολογίας, οπτικός έλεγχος κ.λ.π.)
esos
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Ακατάλληλη η χρήση υπολογιστή πριν από τα 14 χρόνια


Πέφτουν οι σχολικές επιδόσεις όσων παιδιών αποκτούν κομπιούτερ σε πολύ μικρή ηλικία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Γονείς, προσοχή: μην αγοράζετε κομπιούτερ στα παιδιά πριν από την ηλικία των 14 ετών. Μεγάλη έρευνα σε παιδιά ηλικίας 10-14 ετών έδειξε ότι οι επιδόσεις τους στο σχολείο έπεσαν όταν απέκτησαν τον πρώτο υπολογιστή. Οι Αμερικανοί ερευνητές συνέκριναν τους βαθμούς που έπαιρναν τα παιδιά στο σχολείο πριν και μετά την απόκτηση κομπιούτερ, και συμβουλεύουν τους γονείς να μην παίρνουν υπολογιστή σε παιδιά κάτω των 14 ετών.
Οι πολλές ώρες περιήγησης στο Ιnternet επηρεάζουν αρνητικά τις σχολικές επιδόσεις, και ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα μάθησης και αντίληψης, αποφαίνονται οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ.
Ο καθηγητής Τζέικομπ Βίγκντορ συνέκρινε τις σχολικές επιδόσεις 150.000 μαθητών ηλικίας 10-14 ετών πριν και μετά την απόκτηση και τη χρήση υπολογιστή. «Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας είναι σημαντικά γιατί συνδέουν τη χρήση υπολογιστών με τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο. Μπορεί ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής να αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την εργασία ενός ενηλίκου, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και για ένα παιδί 10-14 ετών. Το παιδί προτιμάει να παίξει παιχνίδια ή να «σερφάρει» απλώς στις διάφορες σελίδες του Διαδικτύου» λέει ο δρ Βίγκντορ, ο οποίος συμβουλεύει τους γονείς να μην παίρνουν ελαφρά τη καρδία την απόφαση να αγοράσουν προσωπικό υπολογιστή σε μικρά παιδιά. «Θα τους κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό. Ας περιμένουν μερικά χρόνια» καταλήγει ο Αμερικανός επιστήμονας.

Την άποψή του συμμερίζεται και ένας Βρετανός συνάδελφός του, ο βιολόγος Αρικ Σίγκμαν, ο οποίος προειδοποιεί ότι οι πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή μπορούν να προκαλέσουν στα παιδιά μαθησιακές δυσκολίες, αδυναμία συγκέντρωσης της προσοχής (SDΑS), διαταραχές στον ύπνο και μυωπία.

Ο κ. Σίγκμαν ήταν εκείνος που, πριν από λίγο καιρό, πρότεινε στο αρμόδιο βρετανικό υπουργείο να απαγορεύσει με σχετικό νόμο τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή σε παιδιά κάτω των 9 ετών.

Στον δυτικό κόσμο, περισσότερα από 25 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 8-14 ετών περιηγούνται με άνεση το Διαδίκτυο, παίζουν παιχνίδια, «κατεβάζουν» ταινίες και μουσική και συνομιλούν με άλλους χρήστες στα λεγόμενα chat rooms.

Αλλά, σύμφωνα με τους γιατρούς, αυτή η στενή επαφή με τη νέα τεχνολογία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία τους, καθώς ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος του παιδιού περικλείεται από λεπτά οστά που επιτρέπουν στην ακτινοβολία να διεισδύει ευκολότερα.

Πιο βλαβερές επιπτώσεις για την υγεία έχει η χρήση των ασύρματων υπολογιστών, που εκπέμπουν ακτινοβολία στη ζώνη των 2GΗz. Στις ευαίσθητες ηλικίες των 8-14 ετών, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όρασης, πόνους στον λαιμό και στον αυχένα, πονοκεφάλους και αδυναμία συγκέντρωσης της προσοχής.

Ανήλικοι «κολλημένοι» στην οθόνη
60% παιδιών από 8 έως 14 ετών παγκοσμίως πλοηγούνται με άνεση στο Διαδίκτυο Περνούν κατά μέσον όρο τουλάχιστον 7 ώρες ημερησίως μπροστά σε οθόνες συσκευών 50% προτιμά τον υπολογιστή από την τηλεόραση ή το κινητό 35% χρησιμοποιεί παραλλαγές της ΤweenSpeak, της «διεθνούς» γλώσσας των SΜS μηνυμάτων

Βήμα online

ΑΔΕΔΥ – ΟΛΜΕ – ΔΟΕ: Κάλεσμα για το Συλλαλητήριο της Τετάρτης 23.6.2010 και ώρα 7 μμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος


ΚΑΛΕΣΜΑ

Οι αγώνες και οι αντιδράσεις των εργαζομένων μετά τη δημοσιοποίηση των βασικών σημείων του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου, που αφορά το δημόσιο, συνεχίζονται, εντείνονται, κορυφώνονται

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

συνεχίζουμε ανυποχώρητοι για την ακύρωση και την ανατροπή όλων των μεθοδεύσεων της χρεοκοπημένης πολιτικής που ξεθεμελιώνει και τις τελευταίες προστατευτικές ρυθμίσεις του κοινωνικού κράτους.
Οι Ενωτικοί και δυναμικοί αγώνες του εργαζόμενου κόσμου, των συνταξιούχων, των ανέργων και των νέων με κάθε αγωνιστική μορφή θα αποτρέψει την κατεδάφιση.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΩΡΑ 7 μ.μ.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

KTEO και για μηχανάκια άνω των 50cc


Πάνω από 250 εκατ. ευρώ θα κληθούν σύντομα να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες 2,7 εκατ. αυτοκινήτων που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, ως όφειλαν, αλλά και οι ιδιοκτήτες περίπου 2,2 εκατ. μηχανών που θα υποχρεωθούν για πρώτη φορά να περάσουν τις μοτοσικλέτες πάνω των 50 κυβικών από τεχνικό έλεγχο προκειμένου να αποφύγουν το πρόστιμο των 400 ευρώ. Για να το επιτύχει αυτό, το υπουργείο Υποδομών προωθεί νομοσχέδιο που προβλέπει ότι όποιος ιδιοκτήτης δεν έχει περάσει από ΚΤΕΟ και δεν έχει στα χέρια του την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων δεν θα μπορεί να ασφαλίσει το αυτοκίνητό του.
Στο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Υποδομών προβλέπεται ότι
οι παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς από το 2011 θα πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων τους. Ειδικότερα, το Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς των Οδηγών (ΣΕΣΟ, πρώην πόιντ σύστεμ) θα συνδέεται με το bonus malus των ασφαλιστικών εταιρειών, το οποίο καθορίζει το ύψος των ασφαλίστρων.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση μέσα στο καλοκαίρι όλοι πλέον οι κάτοχοι των Ι.Χ. θα πρέπει να πάνε τα οχήματά τους για έλεγχο και έκδοση πιστοποιητικών τεχνικής επάρκειας, αφού στο εξής θα επιβάλλεται στους κατόχους Ι.Χ. η επίδειξη του ειδικού δελτίου προκειμένου να εκδώσουν ή να ανανεώσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους. Με το ίδιο νομοσχέδιο θα ενεργοποιηθεί και παλαιότερος νόμος του κράτους που προβλέπει τον υποχρεωτικό έλεγχο των δικύκλων άνω των 50 κυβικών από ΚΤΕΟ και ταυτόχρονα την έκδοση Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων.

Παραβάτες

Περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια οχήματα από τα περίπου 7,5 εκατομμύρια του συνόλου του στόλου της Ελλάδας κυκλοφορούν χωρίς να έχουν περάσει από ΚΤΕΟ. Σήμερα εκτιμάται ότι η... ΚΤΕΟ-διαφυγή φτάνει περίπου το 40%, καθώς υπολογίζεται ότι στους προγραμματισμένους ελέγχους προσέρχεται μόνο το 60% των υπόχρεων οχημάτων. Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος απόρριψης στα 57 δημόσια και τα 125 ιδιωτικά ΚΤΕΟ που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα δεν ξεπερνά το 7%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τους ελέγχους περνά επιτυχώς το 93% των οχημάτων που φτάνουν στα ΚΤΕΟ, ποσοστό το οποίο δεν φαίνεται να πείθει καθόλου το υπουργείο για την αξιοπιστία του. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της ίδρυσης μιας εποπτικής αρχής, η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο και την επιτήρηση της λειτουργίας όλων των ΚΤΕΟ, εφαρμόζοντας ακριβώς τα ίδια κριτήρια για δημόσια και ιδιωτικά κέντρα.

Μοτοσικλέτες

Απίστευτη ταλαιπωρία αναμένεται να περάσουν οι ιδιοκτήτες μοτοσικλετών με κινητήρες άνω των 50 κ.εκ., οι οποίοι θα πρέπει να τις περνούν από Τεχνικό Έλεγχο (ΚΤΕΟ) κάθε χρόνο, όχι, όμως, στις γνωστές μονάδες που πιθανόν να βρίσκονται κοντά στο σπίτι τους, αλλά σε απομακρυσμένες περιοχές που βρίσκονται σε κάποια βιομηχανική ζώνη στο Λεκανοπέδιο. Παράλληλα, ακόμη πιο συχνός προβλέπεται ο έλεγχος των επαγγελματικών μοτοσικλετών που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις, κυρίως courier και delivery, οι οποίες θα πρέπει να περνούν από τεχνικό έλεγχο κάθε έξι μήνες!

Όσον αφορά στο κόστος του ελέγχου, υπολογίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 25 ευρώ για τις μοτοσικλέτες ιδιωτικής χρήσης και στα 18 ευρώ για τις επαγγελματικές (κάθε έξι μήνες).

Το θέμα του τεχνικού ελέγχου των μοτοσικλετών ξεκίνησε πέρσι την άνοιξη και αποτελεί νόμο του κράτους από τις 15 Μαΐου του 2009 που δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. φύλλου 915), βάσει της οποίας ορίζονται οι ακριβείς προϋποθέσεις για ίδρυση ή επέκταση μονάδας ιδιωτικού ΚΤΕΟ για μοτοσικλέτες.

Παράλληλα, στον ίδιο αριθμό φύλλου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε και η απόφαση για πιστοποίηση του προσωπικού, βάσει της οποίας πρέπει οι υποψήφιοι ελεγκτές να συμμετέχουν σε σεμινάρια που θα διοργανώνουν τα ΤΕΙ ώστε να λάβουν την πιστοποίηση ελεγκτή ιδιωτικού ΚΤΕΟ για μοτοσικλέτες. Στις 18 Μαΐου δημοσιεύεται και η απόφαση μέτρησης των καυσαερίων στις μοτοσικλέτες από τα ΚΤΕΟ.Στις 20 Μαΐου του 2009 δημοσιεύθηκε και η διαδικασία ελέγχου στην οποία περιγράφονται αναλυτικά τα σημεία που πρέπει να ελεγχθούν, καθώς και η διαβάθμιση των ελλείψεων.

Σημειωτέον πως τα σημεία ελέγχου στις μοτοσικλέτες είναι περίπου 200 και σίγουρα είναι περισσότερα από εκείνα στα Ι.Χ. Ο λόγος που δεν εφαρμόσθηκε ποτέ ο νόμος οφείλεται στην ασυνεννοησία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων του Δημοσίου και οι αρμόδιοι αιτιολογούσαν τις όποιες καθυστερήσεις σε «τεχνικά κολλήματα» τα οποία υπάρχουν μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών και των νομαρχιών.

Πάντως, τον Μάιο που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νόμος για τα ΚΤΕΟ των μοτοσικλετών όλες σχεδόν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου ξόδεψαν πολλές χιλιάδες ευρώ για διαφημίσεις, οι οποίες, βέβαια, δεν τους απέφεραν ούτε ένα ευρώ! Παράλληλα, οι επενδύσεις που έκαναν για να δημιουργήσουν τις γραμμές ελέγχου των μοτοσικλετών, οι οποίες κόστισαν από 50.000 ευρώ και άνω, μάλλον θα τους είναι άχρηστες, καθώς δεν θα τους επιτραπεί να τις λειτουργήσουν?

Οι προδιαγραφές εξοπλισμού σε κάθε ΙΚΤΕΟ-ΜΟΤΟ προβλέπει την εγκατάσταση αυτόματης γραμμής ελέγχου δικύκλων που περιλαμβάνει φρενόμετρο, αναλυτή καυσαερίων, φωτόμετρο, συσκευή μέτρησης της ταχύτητας του δικύκλου.

Τεχνικός έλεγχος μοτοσικλετών

Η λειτουργία των ΚΤΕΟ για μοτοσικλέτες αναμένεται να εφαρμοστεί σε περιοχές του Λεκανοπεδίου που βρίσκονται εντός βιομηχανικής ζώνης εξαιτίας του υπερβολικού θορύβου και της ρύπανσης που παράγουν.

Ωστόσο σύμφωνα με όλους τους ιδιοκτήτες Ι-ΚΤΕΟ στις μονάδες τους δίπλα μπορεί να λειτουργούν νόμιμα συνεργεία μοτοσικλετών, τα οποία όχι μόνο παράγουν υπερβολικό θόρυβο, αλλά ρυπαίνουν και αλόγιστα. Άλλωστε ο έλεγχος της ηχομέτρησης στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ πραγματοποιείται μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με ηχομόνωση, ώστε να μη δημιουργείται ηχορύπανση εντός των κατοικημένων περιοχών, κάτι που δεν συμβαίνει σε κανένα συνεργείο μοτοσικλετών!

Σύμφωνα με τον Τεχνικό Διευθυντή του Ι-ΚΤΕΟ Κόμβος Κηφισίας κ. Νίκο Παραφέστα: «Ο έλεγχος των μοτοσικλετών θα πρέπει να είναι ουσιαστικός με έμφαση στην οδική ασφάλεια και στην καταλληλότητα της μηχανής και θα πρέπει να αποφευχθεί η σύνδεση του ΚΤΕΟ των δικύκλων με ταλαιπωρία και εισπρακτικούς μηχανισμούς».

Το κόστος

Το κόστος του τεχνικού ελέγχου των μοτοσικλετών θα είναι διαφορετικό για τα επαγγελματικά με τα ιδιωτικής χρήσης. Σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος στα ιδιωτικής χρήσης δεν θα ξεπερνά τα 25 ευρώ και θα είναι ετήσιος.

Αντίθετα στις επαγγελματικές μοτοσικλέτες ο έλεγχος θα είναι κάθε έξι μήνες και το κόστος του κάθε ελέγχου δεν θα ξεπερνά τα 18 ευρώ.

Έξωση το 2030!
Σύμφωνα με το νόμο έως το 2030 κανένα ΚΤΕΟ δεν θα επιτρέπεται να λειτουργεί εντός κατοικημένης περιοχής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και όσα ήδη δραστηριοποιούνται σε κατοικημένες περιοχές θα πρέπει να μετακινηθούν στα ευρύτερα προάστια των μεγαλουπόλεων που υπάρχουν βιομηχανικές ζώνες.

Τα ΚΤΕΟ

* Σήμερα λειτουργούν 57 δημόσια και 125 ιδιωτικά ΚΤΕΟ.
* Το σύνολο του στόλου των αυτοκίνητων στην Ελλάδα υπολογίζεται σε περίπου 7,5 εκατομμύρια.
* Οι μοτοσικλέτες φτάνουν περίπου τα 2,2 εκατομμύρια.
* Συστήνονται ΚΤΕΟ για Μοτοσικλέτες εκτός κατοικημένων περιοχών!
* Ετήσιος έλεγχος για τις μηχανές ΙΧ και 6μηνος στα επαγγελματικά.
* Το κόστος υπολογίζεται έως 25 ευρώ στα δίκυκλα ιδιωτικής χρήσης και 18 ευρώ στα επαγγελματικά.
* Οι κάτοχοι δικύκλων ακόμη και 50 κ.εκ. θα πρέπει να διανύουν 25 χλμ. για να περάσουν ΚΤΕΟ.

taxalia.blog

AYΞΗΣΗ ΔΙΟΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΙΟΥΛΙΟΥ ΛΟΓΩ ΦΠΑ


Η αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 23% από την 1η Ιουλίου 2010 οδηγεί σε αυξήσεις στις τιμές των διοδίων της Αττικής Οδού, για πρώτη φορά από το 2006.
Οι νέες τιμές που θα ισχύουν από την 1η Ιουλίου για τους οδηγούς που πληρώνουν με μετρητά, είναι οι εξής:

* Μοτοσικλέτες: Από 1,30 ευρώ σε 1,40 ευρώ
* ΙΧ: Από 2,70 ευρώ σε 2,80 ευρώ
* Μικρά και μεσαία φορτηγά και λεωφορεία: Από 6,70 ευρώ σε 7,00 ευρώ
* Μεγάλα φορτηγά: Από 10,80 ευρώ σε 11,20 ευρώ.


Παράλληλα αναπροσαρμόζονται και οι τιμές που ισχύουν για τα συνδρομητικά προγράμματα. Οι νέες τιμές των συνδρομητικών προγραμμάτων του e-PASS που θα ισχύσουν από 1ης Ιουλίου για τα ΙΧ διαμορφώνονται για το βασικό πρόγραμμα Express σε 2,52 ευρώ ανά διέλευση.

Περαιτέρω, οι κλιμακωτές τιμές των προγραμμάτων Friendly και Business θα διαμορφωθούν σε 2,52 ευρώ, 2,24 ευρώ και 1,96 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των διελεύσεων.

Στο πρόγραμμα Bonus διατηρείται η δυνατότητα των 15 δωρεάν διελεύσεων εντός εκάστου ημερολογιακού μήνα.

Εξάλλου, από την 1η Ιουλίου αυξάνεται και η τιμή διέλευσης των φορτηγών από τα διόδια που διαχειρίζεται η κοινοπραξία Ολυμπία Οδός ΑΕ, λόγω της αύξησης του συντελεστή του ΦΠΑ, ενώ η τιμή για τα δίκυκλα και για τα ΙΧ θα παραμείνει σταθερή.

Συγκεκριμένα, για τα οχήματα με 2-3 άξονες, με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος πάνω από 2,20 μέτρα, η τιμή διαμορφώνεται σε 7,40 ευρώ από 7,30, ενώ για τα οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες, με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος πάνω από 2,20 μέτρα θα ανέλθει σε 10,40 από 10,30 ευρώ.

Για τα δίκυκλα και για τα οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος έως 2,20 μέτρα, η τιμή θα παραμείνει στα 2,00 και 2,90 ευρώ αντίστοιχα.

Οι μεγάλοι χαμένοι του Ασφαλιστικού


Και 5 έτη έξτρα για γυναίκες δημ. υπαλλήλους με 3 παιδιά
Μητέρες με ανήλικα παιδιά και δημόσιοι υπάλληλοι που δεν θεμελιώνουν μέχρι και το 2010 δικαίωμα συνταξιοδότησης είναι οι μεγάλοι χαμένοι του Ασφαλιστικού.
Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε στη Βουλή χθες για διαβούλευση από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, επιφέρουν σωρεία δυσμενών αλλαγών για όσους εργάζονται στο Δημόσιο, καθώς ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα των δανειστών της.
Επιβαρύνσεις μέχρι 5 ετών για γυναίκες-άνδρες με τρία παιδιά και άνω που προσλήφθηκαν προ του 1983, αλλά και μέχρι 15 ετών για άνδρες-γυναίκες με ανήλικα που προσελήφθησαν την επίμαχη δεκαετία 1983-1992.

Ολική κατεδάφιση

Για «ολική κατεδάφιση δικαιωμάτων και αυθαίρετη πολιτική της κυβέρνησης» μιλούν από την ΑΔΕΔΥ ο πρόεδρος Σπύρος Παπασπύρος και ο γενικός γραμματέας Κώστας Παπαντωνίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως πρόκειται για «προκλητική ανατροπή και των ώριμων δικαιωμάτων».

Τα 15 καίρια σημεία του Ασφαλιστικού που ανατρέπουν τα δεδομένα και στο Δημόσιο αφορούν:


1. Εξίσωση των ορίων ηλικίας γίνεται με τριετή προσαρμογή, μέχρι το 2013.

2. Εξομοιώνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών. Δηλαδή, οι γυναίκες που είχαν προσληφθεί μέχρι 31.12.1982 θα συνταξιοδοτούνται με 25 έτη υπηρεσίας από το 2013.

3. Πέντε χρόνια επιβάρυνσης για έχοντες τρία παιδιά και άνω, καθώς αυξάνει στην 25ετία η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για γυναίκες και άνδρες που προσλήφθηκαν μέχρι και το 1982. Καταργείται η πρόσθετη προϋπόθεση της επιμέλειας των παιδιών με δικαστική απόφαση που είχαν οι άνδρες ή να είναι χήροι.

4. Εξομοιώνονται στην 25ετία τα όρια ηλικίας ανδρών-γυναικών και για στρατιωτικούς που προσλήφθηκαν μέχρι και το 1982.

Όλοι οι μετά το '82 στα 65 τους

5. Όσοι έχουν προσληφθεί από 1.1.1983 μέχρι 31.12.1992 θα παίρνουν σύνταξη στα 65, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Προβλέπεται σταδιακή προσαρμογή και από τα 60 φέτος επιβαρύνονται 1 χρόνο το 2011, 3 χρόνια το 2013 και 5 χρόνια το 2013.

6. Το 65ο έτος ισχύει από το 2013 και για άνδρες -γυναίκες με ανήλικο παιδί κατά τη συμπλήρωση 25ετίας. Από τη συμπλήρωση 25ετίας στο 60ό έτος φέτος, επιβαρύνονται με 5 χρόνια όσοι τη συμπληρώσουν του χρόνου, 10 χρόνια όσοι συμπληρώσουν το 2012 και 15 χρόνια όσοι συμπληρώσουν 25ετία το 2013.

7. Επιβάρυνση και για έχοντες ανίκανο παιδί ή σύζυγο στην 25ετία. Ενώ μέχρι σήμερα ήταν ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας, αν συμπληρώσουν 25ετία το 2011 πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 53ο έτος ηλικίας, το 2012 το 56ο και το 2013 το 60ό έτος.

8. Σύνταξη στα 60, αλλά μειωμένη, μπορούν να πάρουν άνδρες και γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι, που το 2011 θα αποχωρήσουν έχοντας συμπληρώσει το 56ο έτος ηλικίας, το 2012 το 58ο και το 2013 το 60ό έτος.

Βασική αναλογική σύνταξη

9. Βασική αρχή του Ασφαλιστικού είναι ενιαίο ασφαλιστικό καθεστώς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από 1.1.2015 και καθιέρωση βασικής και αναλογικής σύνταξης, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που χορηγούνται από τους άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

10. Επιβάλλεται εισφορά ΛΑΦΚΑ 3-9% και για δημοσίους υπαλλήλους με μηνιαία σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ.

11. Καθιερώνεται η διαδοχική ασφάλιση και για τους δημοσίους υπαλλήλους.

12. Γίνεται αυστηρότερο το σύστημα χορήγησης των αναπηρικών συντάξεων, που από 1.1.2011 θα χορηγούνται μέσω του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας. Εν τούτοις διατηρούνται οι Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας και Αστυνομίας.

Χηρεία μόνο με 5ετή γάμο

13. Ο επιζών σύζυγος θα λάβει τη σύνταξη του αποβιώσαντος μόνο αν έχουν συμπληρωθεί 5 αντί 2 χρόνια έγγαμου βίου.

14. Δεν θα παίρνουν σύνταξη άγαμες ενήλικες θυγατέρες παρά μόνο αν αποδεδειγμένα είναι ανίκανες ή σπουδάζουν, με εισοδηματικά κριτήρια που περιορίζουν το ποσό της σύνταξης. Ενώ καταργείται το δικαίωμα συνταξιοδότησης διαζευγμένων θυγατέρων.

15. Περικόπτεται κατά 70% η σύνταξη άνω των 700 ευρώ για όσους συνεχίζουν να εργάζονται ή συζύγους που λαμβάνουν σύνταξη και παραμένουν στην εργασία.

* ΚΚΕ
Αντικοινωνική συμπεριφορά προς τη μητρότητα

«Με το προσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση αποκαλύπτει ότι μία βασική πλευρά της αντιασφαλιστικής λαίλαπας που φέρνει είναι η αντιδραστική κατάργηση της πενταετίας υπέρ των γυναικών στα όρια συνταξιοδότησης», σχολίασε το ΚΚΕ και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για βάρβαρη και βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά απέναντι στην εργαζόμενη γυναίκα, στη μητρότητα.

Σηματοδοτεί την οριστική αφαίρεση μιας σημαντικής κατάκτησης του εργατικού και γυναικείου κινήματος. Οδηγεί σε δραστική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των εργαζομένων γυναικών και ειδικά μητέρων».
enet

Δεν θέλω τέτοιους φίλους


Με επιστολή του προς την εξεταστική επιτροπή της Βουλής που κουκουλώνει το σκάνδαλο της Siemens, ο Παύλος Τσίμας παραδέχεται πως διατηρούσε με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο μια φιλική και οικογενειακή σχέση, η οποία δεν βασιζόταν στην ιδιοτέλεια αλλά στα κοινά οράματα και ιδεώδη.
Ο κ. Τσίμας αναφέρει ότι η σύζυγός του ήταν συμμαθήτρια με τον Χριστοφοράκο και του έχει μεγάλη υποχρέωση, επειδή της έδινε την κόλλα του στα διαγωνίσματα και την άφηνε να αντιγράφει, με αποτέλεσμα η σύζυγος του κ. Τσίμα -που ήταν εντελώς τούβλο- να καταφέρει να τελειώσει το Λύκειο.
Στην επιστολή του, ο Παύλος Τσίμας αναφέρει ακόμα πως γνώρισε τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, όταν ήταν και οι δυο οργανωμένοι στην ΚΝΕ, και -με εντολή του Χαρίλαου Φλωράκη- πέρασαν στις γραμμές των καπιταλιστών, για να χτυπήσουν το σύστημα από μέσα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίμα, οι μίζες και τα δώρα που μοίραζε αβέρτα ο Μιχάλης Χριστοφοράκος είχαν σαν αποκλειστικό σκοπό να οδηγήσουν τη Siemens στην πτώχευση.
Στην επιστολή του, ο Παύλος Τσίμας δεν παραλείπει να εκφράσει την απογοήτευσή του, επειδή -όλα αυτά τα χρόνια που προσέφερε τις υπηρεσίες του στους νταβατζήδες της διαπλοκής, με σκοπό να ανατρέψει το καπιταλιστικό σύστημα- διαπίστωσε πως αυτοί που εξαγοράζονται πιο εύκολα είναι οι "αριστεροί". Οι "αριστεροί" είναι οι πιο φτηνοί απ' όλους.
Pitsirikos
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".