RSS

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Βρετανός υπουργός Οικονομικών: "Να μην γίνουμε σαν την Ελλάδα"


Παράδειγμα προς αποφυγή κατάντησαν την Ελλάδα διεθνώς: Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν, δήλωσε σήμερα ότι ο έκτακτος προϋπολογισμός της νέας κυβέρνησης που θα παρουσιαστεί την Τρίτη «θα αποτρέψει τη χώρα από το να έχει την ίδια μοίρα με τη χρεωμένη Ελλάδα».
Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό είναι


το πάγωμα των μισθών για τα έξι εκατομμύρια εργαζόμενους στον βρετανικό δημόσιο τομέα, η μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας και η φορολόγηση των τραπεζών.

Επίσης, τα μέτρα προβλέπουν φοροελαφρύνσεις για τις νέες επιχειρήσεις και μείωση των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.

«Στο πρόσωπο της Ελλάδας μπορείτε να δείτε το παράδειγμα μίας χώρας που δεν αντιμετώπισε τα προβλήματά της και αυτή την εξέλιξη θέλω να αποφύγω», είπε ο Όζμπορν σε συνέντευξή του στο BBC.

«Είμαι απολύτως ξεκάθαρος - δεν θέλω ούτε να μου υποβληθεί η ερώτηση: “Μπορεί η Βρετανία να καλύψει τις ανάγκες της;". Την Τρίτη θα αποδείξω ότι μπορούμε», είπε ο υπουργός.

Το βρετανικό έλλειμμα ανέρχεται στο 11% του ΑΕΠ και ο περιορισμός του αποτελεί κυρίαρχο μέλημα της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, στην οποία συμμετέχουν οι κεντροδεξιοί Συντηρητικοί και οι κεντροαριστεροί Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

Ο έκτακτος προϋπολογισμός που θα ανακοινωθεί την Τρίτη, αναμένεται να είναι ο σκληρότερος των τελευταίων 30 χρόνων και με τις προβλεπόμενες απολύσεις στον δημόσιο τομέα και τις περικοπές στα επιδόματα πρόνοιας και στους μισθούς, θα προκαλέσει έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια και «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση.

defencenet

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου