RSS

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ


ΑΝΟΙΓΟΥΝ τα κλειστά και κλείνουν τα ανοιχτά επαγγέλματα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΑΠ

Δείτε εδώ

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/12/2010 9.00-21.00
ΣΑΒΒΑΤΟ 18/12/2010 9.00-18.00
ΚΥΡΙΑΚΗ 19/12/2010 10.00-18.00
ΔΕΥΤΕΡΑ 20/12/2010 9.00-21.00
ΤΡΙΤΗ 21/12/2010 9.00-21.00
ΤΕΤΑΡΤΗ 22/12/2010 9.00-21.00
ΠΕΜΠΤΗ 23/12/2010 9.00-21.00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Παραμονή Χριστουγέννων) 24/12/2010 9.00-18.00
ΣΑΒΒΑΤΟ 25/12/2010 ΚΛΕΙΣΤΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 26/12/2010 ΚΛΕΙΣΤΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 27/12/2010 9.00-21.00
ΤΡΙΤΗ 28/12/2010 9.00-21.00
ΤΕΤΑΡΤΗ 29/12/2010 9.00-21.00
ΠΕΜΠΤΗ 30/12/2010 9.00-21.00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Παραμονή Πρωτοχρονιάς) 31/12/2010 9.00-18.00
ΣΑΒΒΑΤΟ 1/1/2011 ΚΛΕΙΣΤΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 2/1/2011 ΚΛΕΙΣΤΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 3/1/2011 ΚΛΕΙΣΤΑ

Δημ. Παξινός:Οι δανειστές μπορούν να μεταβιβάσουν την Ελλάδα, όπου γουστάρουν-σαν οικόπεδό τους!

Ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
«ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ»

Με το άρθρο 14 παρ. 5 της σύμβασης η Ελλάδα παραιτείται ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ και ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ από τις ασυλίες προστασίας της εθνικής κυριαρχίας.
Τέτοιος πρωτόγνωρος όρος δεν συναντάται ούτε σε αποικιοκρατικές συμβάσεις.

Είναι όρος που παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του δικαίου σε όλα τα επίπεδα: του διεθνούς, του ευρωπαϊκού και του εθνικού δικαίου. Πρόκειται για όρο ο οποίος παραβιάζει τη θεμελιώδη αρχή σεβασμού της κυριαρχίας του κράτους• απειλεί, θέτει σε κίνδυνο και προσβάλλει στον πυρήνα τους τα κυριαρχικά δικαιώματα, την ίδια την κυριαρχία και την υπόσταση της χώρας.

Ο κίνδυνος καθίσταται άμεσος, αν
συνδυαστεί με τον όρο της Σύμβασης, ότι οι Δανειστές, όλοι μαζί ή με συμφωνία όλων, μπορούν να μεταβιβάσουν σε τρίτη χώρα τα δικαιώματά τους από τη Σύμβαση.
Επιπλέον στη σύμβαση ρητά ορίζεται ότι διέπεται από το ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ.
Αποκλειστικά Αρμόδιο Δικαστήριο συμφωνήθηκε να είναι το Δικαστήριο της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης, δηλαδή των δανειστών μας.
Η δανειακή σύμβαση είναι Ε Κ Ν Ο Μ Η .
ΚΑΛΟΥΜΕ την ελληνική Βουλή, να τοποθετηθεί επί της δανειακής σύμβασης η οποία από τις 4 Ιουνίου 2010 έχει κατατεθεί σε αυτήν.
Χωρίς κάποιο προηγούμενο παραδώσαμε με μόνη μια υπογραφή την εθνική μας κυριαρχία, ολόκληρη τη δημόσια περιουσία μας.
Από της συστάσεως του νεοελληνικού κράτους είμαστε συνηθισμένοι να δανειοδοτούμαστε.

Τέτοιους όρους, όμως, ο υ δ έ π ο τ ε αποδεχτήκαμε.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ Ν` ΑΠΑΛΕΙΦΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΚΑΙ ΤΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΟΙ ΟΡΟΙ ΠΟΥ ΘΙΓΟΥΝ
ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Χ. Παξινός

Το body browser είναι το νέο "καμάρι" της Google



Νέα εφαρμογή της Google προσφέρει δωρεάν μαθήματα ανατομίας μέσω τρισδιάστατης απεικόνισης

Το body browser είναι το νέο "καμάρι" της Google. Οι άνθρωποι της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης στο διαδίκτυο δημιούργησαν ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου μπορείτε να ανακαλύψετε το σώμα σας.
Μέσω της τρισδιάστατης απεικόνισης του εγκεφάλου, των βασικών οργάνων, των αρτηριών και όλων των σημείων του ανθρώπινου σώματος ο απλός κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να κάνει δωρεάν μαθήματα ανατομίας μέσω του διαδικτύου.
Οι πρώτες αναφορές για το καινοτόμο πρόγραμμα κάνουν λόγο για επίθεση της Google στο ανθρώπινο σώμα.
Αν ήδη σας έχει συνεπάρει η ιδέα να ανακαλύψετε το σώμα σας και να δείτε τον εαυτό σας από την 3D πλευρά του, δεν έχετε από το να επισκεφτείτε την εικονική ξενάγηση της Δείτε εδώ
news247
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ...

Εν όψει «Καλλικράτη» και άμεσης εφαρμογής του επικαιροποιημένου Μνημονίου, που ορίζει ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 θα ληφθούν αποφάσεις και για άλλες συγχωνεύσεις ή καταργήσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, ύστερα από την αριθμητική της...
τρόικας, που όρισε μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις από το Δημόσιο, και κατόπιν της «λογικής» των τροϊκανών ότι μετάταξη ίσον πρόσληψη, είναι σίγουρο ότι οι μετατάξεις θα γίνουν η μαγική λέξη για τη στέπα του ελληνικού Δημοσίου. Η «Ε» σήμερα δημοσιεύει έναν οδηγό μετατάξεων σε 22 ερωταποκρίσεις που περιλαμβάνουν όλο το φάσμα για τις μετατάξεις του «Καλλικράτη», που θα πραγματοποιηθούν άμεσα -από 1ης Ιανουαρίου- αλλά και τις γενικότερες διατάξεις που καθορίζουν την κινητικότητα στο Δημόσιο.

1 Πώς πραγματοποιείται μετάταξη από ένα υπουργείο σε άλλο ή σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ή το αντίστροφο;

Ο νόμος ορίζει ότι η μετάταξη αυτού του είδους επιτρέπεται, αρκεί οποιοσδήποτε από τους παραπάνω φορείς
να επιθυμεί να καλύψει κενές θέσεις. Οι θέσεις ανακοινώνονται και ορίζεται αποκλειστική προθεσμία υποβολής αιτήσεων.

Με την ανακοίνωση καθορίζονται τα τυπικά προσόντα, μπορεί όμως το υπηρεσιακό συμβούλιο αιτιολογημένα να καθορίσει και πρόσθετα. Η ανακοίνωση κοινοποιείται υποχρεωτικά στο υπουργείο Εσωτερικών και δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο του υπουργείου.

2 Μπορούν αν συμφωνήσουν δύο υπάλληλοι να ανταλλάξουν τις θέσεις τους με μετάταξη;

Πρόκειται για τη λεγόμενη αμοιβαία μετάταξη υπαλλήλων από υπουργείο σε υπουργείο ή άλλη δημόσια υπηρεσία ή σε ΝΠΔΔ και αντιστρόφως και πραγματοποιείται με την προϋπόθεση ότι ανήκουν στην ίδια κατηγορία και κατέχουν τα τυπικά προσόντα του κλάδου στον οποίο μετατάσσονται. Χρειάζεται απόφαση των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων.

3 Στις μετατάξεις στις παραμεθόριες περιοχές χρειάζεται απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου;

Οχι, αυτού του είδους η μετάταξη πραγματοποιείται οποτεδήποτε, αρκεί οι υπάλληλοι να κατέχουν τους αντίστοιχους τίτλους σπουδών για τη συγκεκριμένη θέση και να παραμείνουν στην υπηρεσία για μια δεκαετία τουλάχιστον ή για έξι χρόνια αν είναι ή στο μεταξύ γίνουν πολύτεκνοι.

4 Το τακτικό προσωπικό των ΚΕΠ, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των νομαρχιών, υπάγεται στις διατάξεις των εθελοντικών μετατάξεων;

Οχι, καθώς για το προσωπικό αυτό υπάρχει η πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία μετατάσσεται αυτοδικαίως στο δήμο ή στην περιφέρεια αντίστοιχα με την ίδια σχέση εργασίας.

5 Οι μόνιμοι υπάλληλοι που διανύουν τη δοκιμαστική υπηρεσία των δύο ετών και βρίσκονται σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν να μεταταχθούν ή έχουν πρόβλημα;

Μπορούν, καθώς θεωρείται ότι το προσωπικό, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» από 1-1-2011, μετατάσσεται αυτοδικαίως από νομαρχίες και κρατικές περιφέρειες, στις αιρετές περιφέρειες, χωρίς με αυτόν τον τρόπο να θεωρείται ότι αίρεται η υποχρέωση τήρησης της γενικής διάταξης για τις μετατάξεις βάσει της οποίας δεν επιτρέπεται μετάταξη υπαλλήλου πριν από τη συμπλήρωση δύο ετών από το διορισμό του.

6 Τι ισχύει για τους υπαλλήλους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες;

Οπως ορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο, η μετάταξη αφορά και προσωπικό των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που είναι αποσπασμένο σε άλλες υπηρεσίες βάσει κοινών ή ειδικών διατάξεων, αρκεί να υπάγεται οργανικά στην κρίσιμη υπηρεσία. Κατά τα λοιπά, η μετάταξη του προσωπικού είτε στο δήμο είτε στην περιφέρεια δεν συνεπάγεται διακοπή της απόσπασης, αλλά με τη λήξη της απόσπασης ο υπάλληλος επιστρέφει στην υπηρεσία στην οποία έχει εν τω μεταξύ μεταταγεί.

7 Τι ισχύει για τους υπαλλήλους των νομαρχιών που ενώ κατά την 1-1-2010 υπηρετούσαν σε υπηρεσιακές μονάδες των οποίων αρμοδιότητες απονέμονται (εν όλω ή εν μέρει) στους δήμους, εν τω μεταξύ έχουν μεταταγεί σε άλλες υπηρεσίες. Τι γίνεται αν κατά την 1-1-2011 η μετάταξη δεν έχει μεν ολοκληρωθεί, αλλά εκκρεμεί μόνο η δημοσίευση της πράξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Επειδή η μετάταξη, σύμφωνα με τη σχετική νομολογία, αναλύεται σε απόλυση και οιονεί διορισμό, το προσωπικό που έχει μεταταχθεί εν τω μεταξύ σε άλλες υπηρεσίες δεν υπάγεται στις διατάξεις για τις μετατάξεις του «Καλλικράτη». Επιπλέον, αν η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά εκκρεμεί η δημοσίευση της μετάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αυτή θα πρέπει να δημοσιευτεί, στο πλαίσιο των αρχών της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη και στη συνέχεια θα ισχύσει κανονικά η μετάταξη.

8 Τι γίνεται με τη μετάταξη υπαλλήλων που υπηρετούν σε υπηρεσίες Διαχείρισης Υδάτων;

Οι εθελούσιες μετατάξεις του προσωπικού των υφιστάμενων κρατικών περιφερειών σε αιρετές περιφέρειες αφορούν μόνο το προσωπικό που έχει ασκήσει αρμοδιότητες συναφείς με εκείνες που παρατίθενται στον υποτομέα διαχείρισης υδάτων και όχι για το σύνολο των λοιπών αρμοδιοτήτων που έχουν μεταβιβαστεί στις κρατικές περιφέρειες και οι οποίες εξακολουθούν να ασκούνται από αυτές.

9 Οι υπάλληλοι της κρατικής περιφέρειας που έχουν μετακινηθεί στην οικεία Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή ή έχουν αποσπαστεί σε κάποιο άλλο φορέα μπορούν να υποβάλουν αίτηση εθελουσίας μετάταξης;

Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό των οργανικών μονάδων των κρατικών περιφερειών, αρμοδιότητες των οποίων απονέμονται στις αιρετές περιφέρειες της αντίστοιχης χωρικής αρμοδιότητας βάσει των ρυθμίσεων του προγράμματος «Καλλικράτη», μπορεί με αίτησή του εντός της τιθέμενης από το νόμο προθεσμίας να ζητήσει τη μετάταξή του στην αιρετή περιφέρεια της αντίστοιχης κατά τόπον αρμοδιότητας βάσει της παρ.1 του άρθρου 256 του ν.3852/2010, ακόμη και στην περίπτωση που το προσωπικό αυτό ασκεί τα υπαλληλικά του καθήκοντα στις Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών ή ακόμη και στην περίπτωση που το προσωπικό αυτό είναι αποσπασμένο σε κάποιον άλλο φορέα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι προ της έκδοσης της απόφασης μετακίνησης ή της απόσπασης σε οποιονδήποτε φορέα υπηρετούσε σε οργανική μονάδα της κρατικής περιφέρειας οι αρμοδιότητες της οποίας απονέμονται στην αιρετή περιφέρεια.

10 Τι γίνεται στην περίπτωση που υπάλληλος νομαρχίας έχει διοριστεί με δέσμευση δεκαετούς τουλάχιστον παραμονής στην υπηρεσία τοποθέτησής του και μετατάσσεται τώρα σε καλλικράτειο δήμο; Εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωσή του;

Ναι. Η υποχρέωση παραμονής για το υπόλοιπο των δέκα χρόνων τουλάχιστον υφίσταται και στην περίπτωση που ο υπάλληλος νομαρχίας μετατάσσεται σε δήμο.

11 Το τακτικό προσωπικό των επαρχείων υπάγεται στις διατάξεις των μετατάξεων (εθελοντικών);

Ναι, καθώς και από τα επαρχεία ασκούνται οι αρμοδιότητες κατ' αναλογία με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, ενώ από καμία διάταξη του «Καλλικράτη» δεν προβλέπεται διαφορετική διαδικασία μετατάξεων για το προσωπικό αυτό.

12Οι ατομικοί φάκελοι των υπαλλήλων που έχουν αποσπαστεί στις οικείες περιφέρειες, προκειμένου να εκδοθεί απόφαση μετάταξης, πρέπει να επιστραφούν στις υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων;

Οχι. Παραμένουν στην έδρα της οικείας περιφέρειας. Στη συνέχεια, κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, οι ατομικοί φάκελοι των υπαλλήλων θα πρέπει να αποσταλούν στους δήμους στους οποίους μετατάσσονται οι υπάλληλοι. Αν στο μεταξύ υπάρχουν στοιχεία τα οποία πρέπει να συμπεριληφθούν στον ατομικό φάκελο του υπαλλήλου (υπηρεσιακές μεταβολές, αναρρωτικές άδειες κ.λπ.), οι υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων θα πρέπει να αποστείλουν τα συμπληρωματικά στοιχεία του φακέλου στην περιφέρεια, για να περιληφθούν στον ατομικό φάκελο.

13 Σε ποια υπηρεσία διαβιβάζονται τα σχετικά δικαιολογητικά προκειμένου να εκδοθεί απόφαση του γενικού γραμματέα περιφέρειας για τη μετάταξη των νομαρχιακών υπαλλήλων σε δήμους;

Τα σχετικά δικαιολογητικά (ατομικός φάκελος, αίτηση υπαλλήλου, βεβαίωση οικείου νομάρχη) αποστέλλονται στην έδρα της οικείας περιφέρειας προκειμένου να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος και να εκδοθεί απόφαση του γενικού γραμματέα περιφέρειας για τη μετάταξη των υπαλλήλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στους δήμους.

14 Στο Εθνικό Τυπογραφείο θα σταλεί περίληψη ή ολόκληρη η απόφαση; Θα πρέπει να γίνεται μνεία για τη δαπάνη της μισθοδοσίας;

Θα σταλεί το σχέδιο της απόφασης, στο οποίο και γίνεται μνεία των διατάξεων για τις πιστώσεις.

15 Οι βεβαιώσεις για υπαλλήλους ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για μετατάξεις μπορούν να υπογραφούν από αντινομάρχη, έπαρχο ή προϊστάμενο του υπαλλήλου;

Ναι, μπορούν, εφόσον τους έχει μεταβιβαστεί τέτοια αρμοδιότητα.

16 Ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας όταν υπάλληλοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για μετάταξη, θα πρέπει να εκδώσει απορριπτική απόφαση ή να ενημερώσει εγγράφως τον ενδιαφερόμενο υπάλληλο;

Ο γενικός γραμματέας μπορεί είτε να ενημερώσει εγγράφως είτε να εκδώσει αρνητική αιτιολογική απόφαση.

17 Αν ο νομάρχης δεν έχει εκδώσει σχετική βεβαίωση και κατά τον έλεγχο από τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας διαπιστώνεται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για μετάταξη υπαλλήλου, μπορεί να εκδώσει απόφαση για μετάταξη στον οικείο δήμο;

Ναι, εφόσον ο γενικός γραμματέας περιφέρειας είναι αρμόδιο όργανο για την έκδοση της απόφασης.

18 Τι γίνεται στην περίπτωση που μόνιμοι υπάλληλοι Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τελούσαν σε άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης με υποχρέωση να παραμείνουν κατά το τριπλάσιο της εκπαιδευτικής τους άδειας και μετατάσσονται σε δήμο; Εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωσή τους;

Ναι, η υποχρέωση παραμονής για το υπόλοιπο της άδειας υφίσταται και στην περίπτωση που οι υπάλληλοι Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μετατάσσονται σε δήμους, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις.

19 Ποιοι υπάλληλοι των ΤΥΔΚ (τμημάτων Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων και Κοινοτήτων) μετατάσσονται στους δήμους;

Α. Ολο το τεχνικό και γεωτεχνικό προσωπικό (μηχανικοί όλων των κλάδων, γεωλόγοι, εργοδηγοί κ.λπ.).

Β. Οι δόκιμοι υπάλληλοι που διορίστηκαν μετά την 1-1-2010.

Γ. Υπάλληλοι που μετατάχθηκαν στις ΤΥΔΚ μετά την 1-1-2010.

Δ. Υπάλληλοι για τους οποίους υπάρχει δέσμευση δεκαετούς παραμονής στην υπηρεσία μετατάσσονται όπως το ανωτέρω προσωπικό και συνεχίζει η δεκαετής υπηρεσία στη νέα θέση.

Ε. Οι υπάλληλοι που υπηρετούσαν στις ΤΥΔΚ την 1-1-2010, αλλά μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες μετά την 1-1-2010.

Εξαιρούνται οιι υπάλληλοι της ΤΥΔΚ Νοτίου Αιγαίου που παραμένουν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με το άρθρο 258 παρ.6 του ν.3852/10.

20 Οι δόκιμοι υπάλληλοι που υπηρετούσαν την 1-1-2010 σε οργανικές μονάδες των νομαρχιών, αρμοδιότητες των οποίων μεταφέρονται στο σύνολό τους στους δήμους, μετατάσσονται;

Ναι. Οι δόκιμοι υπάλληλοι θα εκληφθούν ως μόνιμοι υπάλληλοι στην εφαρμογή του «Καλλικράτη», ανεξαρτήτως εάν έχει συμπληρωθεί ή όχι η διετής δοκιμαστική υπηρεσία τους. Αλλωστε, πρόκειται για υποχρεωτικές μετατάξεις και όχι για μετατάξεις κατόπιν αιτήσεως του υπαλλήλου.

21 Τι γίνεται σε περίπτωση άσκησης παράλληλων καθηκόντων;

Κρίσιμο στοιχείο στην περίπτωση αυτή για την υπαγωγή ή μη των υπαλλήλων στις διατάξεις των υποχρεωτικών μετατάξεων είναι τα κύρια καθήκοντα που αυτοί ασκούν. Δηλαδή αν τα καθήκοντα αυτά τα ασκεί ο υπάλληλος σε οργανική μονάδα οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στο σύνολό τους στους δήμους.

22 Σε περίπτωση που σε μια Διεύθυνση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ένα τμήμα της οποίας ασκεί αρμοδιότητες που μεταφέρονται στο σύνολό τους στο δήμο, λειτουργεί Τμήμα Γραμματείας για τη λειτουργική υποστήριξη του έργου της, το προσωπικό που υπηρετεί στο Τμήμα Γραμματείας μετατάσσεται υποχρεωτικά στον οικείο δήμο;

Οσοι υπάλληλοι της Γραμματείας εξυπηρετούν διακριτικά και αποκλειστικά τμήμα οι αρμοδιότητες του οποίου μεταβιβάζονται στον οικείο δήμο, θα υπαχθούν στις διατάξεις των υποχρεωτικών μετατάξεων. Το ίδιο θα ισχύσει και για λοιπές περιπτώσεις υποστηρικτικού προσωπικού (οδηγοί κ.λπ.)
Ελευθεροτυπία

Ψυχομετρία, η επιστήμη του μέλλοντος

Η επιστήμη αδυνατεί να εξηγήσει το φαινόμενο της ψυχομετρίας, για την αυθεντικότητα της οποίας υπάρχουν άφθονα καταγεγραμμένα ντοκουμέντα. Φαίνεται όμως ότι προς το παρόν, μόνο η αστυνομία καταφεύγει στις ικανότητες αυτών των ανθρώπων που αγγίζουν αντικείμενα και "διαβάζουν" την ιστορία τους.

Ανέκαθεν μου άρεσαν τα υπερφυσικά φαινόμενα, που νευριάζουν τους επιστήμονες, και με την ευκαιρία των διακοπών των Χριστουγέννων, όπου τα θέματα πρέπει να είναι πιο χαλαρά, βρίσκω την ευκαιρία να γράψω για την παρεξηγημένη ψυχομετρία, την οποία χρησιμοποιεί, περισσότερο από τον οιονδήποτε άλλο, η αστυνομία πολλών χωρών για να εξιχνιάσει εγκλήματα. Η επιστήμη την εντάσει, ανεπίσημα, γιατί δεν
έγινε ποτέ κάποια επίσημη έρευνα, στα παραψυχολογικά ή υπερφυσικά φαινόμενα.

Πολλοί άνθρωποι κατέχουν αυτό το χάρισμα, χωρίς να το γνωρίζουν. Το 1921 συναντήθηκε στο Παρίσι μια ομάδα μορφωμένων και πέρα από κάθε αμφιβολία, έξυπνων και λογικών ανθρώπων για να τσεκάρει κάποιο μέντιουμ. Ανάμεσά τους και ο -τότε διάσημος- συγγραφέας Pascal Forthuny ο οποίος ήταν σκεπτικιστής, ήταν σίγουρος ότι όλα τα υπερφυσικά ήταν κόλπα ταχυδακτυλουργών απατεώνων. Καθώς κάποιος έδινε το φάκελο που περιείχε μια επιστολή στο μέντιουμ, ο Forthuny είπε ότι δεν θα ήταν και πολύ δύσκολο να πει το μέντιουμ κάτι σχετικό με αυτόν που την έγραψε, πήρε τον φάκελο και τον ακούμπησε, αστειευόμενος, στο μέτωπό του. Στη συνέχεια το πρόσωπό του σκοτείνιασε και είπε: “Βλέπω όμως ένα έγκλημα, μια δολοφονία...” Έβαλε κάτω την επιστολή και ο ιδιοκτήτης της επιστολής τον πληροφόρησε ότι είχε γραφεί από τον Λαντρύ, τον περίφημο δολοφόνο που εκείνη την περίοδο δικαζόταν για τη δολοφονία μιας ντουζίνας γυναικών. Ο Forthuny εντυπωσιάστηκε και άρχισε να πιάνει στα χέρια του διάφορα αντικείμενα, μπροστά στο μέντιουμ και την ομάδα που ήθελε να αποδείξει την απάτη, και έλεγε την ιστορία των αντικειμένων με αξιοσημείωτη ακρίβεια.

Η ψυχομετρία είναι η ομολογουμένως παράξενη ικανότητα που έχουν μερικά άτομα να πιάνουν ένα αντικείμενο με τα χέρια τους και να “διαβάζουν” την ιστορία του. Εφευρέτης του όρου, το 1840, ήταν ένας νεαρός Αμερικανός καθηγητής Ιατρικής, ονόματι Joseph Rodes Buchanan. Σε μια συζήτηση που είχε με τον φίλο του επίσκοπο Πολκ, έμαθε ότι ο Πολκ μπορούσε να πιάσει στο σκοτάδι μπρούτζο και να τον αναγνωρίσει επειδή η επαφή με αυτό το μέταλλο δημιουργούσε μια παράξενη μεταλλική γεύση στο στόμα του. Ο Buchanan αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα με τους φοιτητές του και ανακάλυψε ότι πολλοί εξ’ αυτών δεν ανίχνευαν μόνο τον μπρούτζο, αλλά και διάφορα άλλα μέταλλα, όπως σίδηρο και χαλκό, ενώ μερικοί μπορούσαν να ξεχωρίσουν τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, το ξύδι... Συμπέρανε ότι τα δάχτυλά μας πρέπει να έχουν την ίδια ικανότητα που έχει και η γλώσσα μας για να ξεχωρίζει τις γεύσεις. Αισθάνθηκε ότι είχε κάνει μια μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη. Το επόμενο πείραμα με τους φοιτητές ήταν με επιστολές που είχαν γραφεί από ανθρώπους με ισχυρή προσωπικότητα. Μερικοί φοιτητές μπορούσαν να περιγράψουν την προσωπικότητα του ανθρώπου που είχε γράψει την επιστολή με μεγάλη ακρίβεια. Ο Buchanan πίστεψε ότι θα μπορούσε να εξηγήσει το φαινόμενο επιστημονικά, ήταν η εποχή όπου μόλις είχε ανακαλυφθεί η φωτογραφία. Η φωτογραφία είναι κατά κάποιο τρόπο η ζωγραφιά που είχε γίνει από το φως πάνω στα ευαίσθητα χημικά της φωτογραφικής πλάκας. Αν κάποιο άτομο ήταν “ευαίσθητο” μπορούσε να “φωτογραφήσει” την προσωπικότητα κάποιου άλλου;

Το επόμενο πείραμα ήταν πιο δύσκολο. Έβαζε στους φακέλους φωτογραφίες των ατόμων και τις έδινε στους φοιτητές του. Μερικοί τα κατάφερναν και πάλι περίφημα. Αλλά πώς το έκαναν; Η φωτογράφηση είναι μια εντελώς μηχανοποιημένη διαδικασία. Σκέφτηκε όμως ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιάνουν και κοιτούν τις φωτογραφίες τους, αφήνοντας έτσι ένα αποτύπωμα της προσωπικότητάς τους το οποίο στη συνέχεια “έπιαναν” οι ευαίσθητοι -ή χαρισματικοί- φοιτητές του. Αυτή η θεωρία αποδείχθηκε λανθασμένη όταν άρχισε να χρησιμοποιεί φωτογραφίες από εφημερίδες και τα πειραματόζωά του εξακολουθούσαν να δίνουν ακριβείς απαντήσεις. Πώς στο καλό το άτομο που πόζαρε για μια φωτογραφία, άφηνε πάνω της το αποτύπωμα της προσωπικότητάς του; Η μοναδική λογική λύση είναι ότι οι άνθρωποι διαθέτουν ικανότητες αντίληψης που είναι ακόμα άγνωστες. Το 1848 βάφτισε ψυχομετρία αυτή τη νέα ικανότητα που ανακάλυψε, αλλά η ανακάλυψή του -που θα μπορούσε να του αποφέρει μεγάλη φήμη, αφού είχε τεκμηριωθεί με πλήθος επιστημονικών πειραμάτων- γρήγορα σκεπάστηκε από το θόρυβο που έκαναν τα υπερφυσικά φαινόμενα που συνέβαιναν στο σπίτι της οικογένειας Fox στη Νέα Υόρκη, και τα οποία σήμερα θα ονομάζαμε φαινόμενα poltergeist. Κάποιοι γείτονες της οικογένειας βρήκαν τρόπο να επικοινωνήσουν με το πνεύμα που είχε καταλάβει το σπίτι και σύντομα συνέρρεαν σε αυτό εκατοντάδες ψυχικοί και τσαρλατάνοι από όλο τον κόσμο, για να μιλήσουν με τα πνεύματα. Ξέσπασε η μεγάλη μόδα του πνευματισμού (το 1949 ιδρύθηκε στο Ρότσεστερ η πρώτη επίσημη εταιρεία πνευματιστών) και άρχισαν να γίνονται σε όλο τον τότε πολιτισμένο κόσμο συνεδρίες, με κεριά, λιβάνια, κλπ. Οι επιστήμονες της εποχής εξαγριώθηκαν, και με το δίκιο τους, κατανοούσαν αυτή τη μαζική υστερία με τον πνευματισμό ως επιστροφή στο Μεσαίωνα και πέταξαν και την ψυχομετρία του Buchanan στον ίδιο κάλαθο των αχρήστων όπου είχαν πετάξει και τον πνευματισμό.

Ο Buchanan είχε όμως κερδίσει στο μεταξύ ένα φανατικό οπαδό. Ο κατά 9 χρόνια νεότερός του Wiliiam Denton, καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης διάβασε κείμενα του Buchanan πάνω στην ψυχομετρία και γοητεύθηκε από μια παράγραφο που έγραφε ότι κάποιος που κατέχει αυτό το χάρισμα, μπορεί να πιάσει ένα απολιθωμένο κόκκαλο ενός δεινόσαυρου και να “διαβάσει” όλη του τη ζωή. Η αδελφή του Άννα ήταν αρκετά ευαίσθητο, πιθανά ψυχικό άτομο και άρχισε πειράματα μαζί της. Της έδινε σφραγισμένες επιστολές που είχαν γραφεί από άτομα με ισχυρή προσωπικότητα και οι ακριβείς απαντήσεις της Άννας τον άφησαν κατάπληκτο. Στη συνέχεια έβαλε σε ένα φάκελο ασβεστόλιθο γεμάτο με μικρά απολιθωμένα κοχύλια και η αντίδρασή της μόλις έπιασε τον φάκελο ήταν: “ω, κοχύλια, πολλά κοχύλια...”. Και περιέγραψε με θαυμαστή ακρίβεια το μέρος, στον ποταμό Μισούρι, απ’ όπου τα είχε συλλέξει. Άρχισε να ψάχνει μανιωδώς απίθανα πράγματα για να δει αν η Άννα θα έβρισκε κάτι. Τα τύλιγε σε ύφασμα και τα έδινε στην Άννα. Βρήκε κομμάτια λάβας από την έκρηξη ενός ηφαιστείου στη Χαβάη και η Άννα είδε “;έναν ωκεανό φωτιάς που έπεφτε από ένα γκρεμό και έκανε τη θάλασσα να βράζει”. Είδε επίσης και καράβια στη θάλασσα. Ο Denton μελέτησε τα της έκρηξης και έμαθε ότι είχε γίνει το 1840 όταν ο στόλος των ΗΠΑ βρισκόταν στη Χαβάη.

Την έβαλε να πιάσει ένα απολίθωμα από την Κούβα και η Άννα περιέγραψε ένα τροπικό νησί. Ένα κεραμικό Ινδιάνων έφερε την εικόνα ερυθρόδερμων, ένα κομμάτι μετεωρίτη έφερε αυτή του “κενού χώρου”. Με αυτά και πολλά άλλα, ο Denton συμπέρανε ότι η ψυχομετρία ήταν ένα είδος τηλεσκοπίου στο παρελθόν.

Από το 1919 ως το 1922, ο Γερμανός γιατρός, Gustav Pagenstecher, ανακάλυψε ψυχομετρικές ικανότητες σε μια ασθενή του, την Maria Reys. Όταν έπιανε ένα αντικείμενο, η Μαρία έπεφτε σε κατάσταση έκστασης και έλεγε γεγονότα της ιστορίας του αντικειμένου (πολλά από αυτά μπορούσαν να επαληθευτούν) και περιέγραφε εικόνες, μυρωδιές, ήχους και συναισθήματα . Η θεωρία του Pagenstecher ήταν ότι ο ψυχομέτρης μπορούσε νασυντονιστεί με τις δονήσεις του αντικειμένου. Κατά κάποιο τρόπο, ανθρώπινες πράξεις και συναισθήματα, εγγράφονται στα αντικείμενα και κάποιοι άνθρωποι ξέρουν, με άγνωστο τρόπο, να διαβάζουν τη γλώσσα τους.

Ο Michael Talbot, στο βιβλίο του The Holographic Universe, λέει ότι οι ψυχομετρικές ικανότητες υποδεικνύουν ότι το παρελθόν δεν έχει χαθεί και ότι εξακολουθεί να υπάρχει σε μορφή στην οποία μπορεί να έχει πρόσβαση η ανθρώπινη αντίληψη. Η θεωρία του λέει ότι η συνειδητότητα και η πραγματικότητα συνυπάρχουν σε ένα είδος ολογράμματος το οποίο περιέχει τις εγγραφές (θα μπορούσαμε να πούμε αρχεία) του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Άτομα με ειδικές ικανότητες μπορούν να έχουν πρόσβαση και να διαβάζουν αυτά τα αρχεία, αφού όλες οι ενέργειες παραμένουν γραμμένες, ηχογραφημένες αν προτιμάμε, στο κοσμικό ολόγραμμα.

Θα τελειώσω με μια σύντομη αναφορά σε ανθρώπους που κατείχαν αυτή την πραγματικά παράξενη ικανότητα, η οποία επιβεβαιώθηκε ξανά και ξανά, ύστερα από πολλές εξετάσεις δύσπιστων σκεπτικιστών. Ένας από τους πιο διάσημους ψυχομέτρες ήταν ο Ρώσος Stefan Ossowiecki που ισχυριζόταν σε όλη του τη ζωή ότι έβλεπε την αύρα των ανθρώπων ενώ είχε την ικανότητα της τηλεκίνησης (που παρατηρήθηκε συχνά σε Ρώσους, ό,τι και να σημαίνει αυτό), την ικανότητα να μετακινεί αντικείμενα με τη δύναμη της σκέψης. Το πιο περίφημο πείραμα προγραμμάτισε ο σκεπτικιστής, και πάμπλουτος Ούγγρος Dionizy Jonky. Ο Jonky αποφάσισε το πείραμα, που κατά τη γνώμη του θα ξεμπρόστιαζε τον απατεώνα Ossowiecki, να διεξαγόταν 8 χρόνια μετά το θάνατό του. Οι δυο άνδρες δεν είχαν γνωριστεί ποτέ. Ο Jonky είχε βάλει απίθανο υλικό, πολύ δύσκολα αναγνωρίσημο, σε ένα κλειστό φάκελο και ο Ossowiecki έπρεπε να αναγνωρίσει το περιεχόμενό του.

Όταν ήρθε η στιγμή, το 1935, οι επιστήμονες που έκαναν το πείραμα, έβαλαν μπρος στον Ossowiecki 14 φωτογραφίες, σε μιά εκ των οποίων πόζαρε ο Jonky. Ο Ossowiecki τον αναγνώρισε αμέσως. Στη συνέχεια περιέγραψε με πολύ μεγάλη ακρίβεια το χαρακτήρα του και τα κύρια συμβάντα της ζωής του. Αξίζει να πούμε ότι ο Ossowiecki δεν είχε ιδέα για το πείραμα που ήθελε να κάνει μαζί του κάποιος εντελώς άγνωστος στον ίδιο νεκρός. Στο τέλος του πειράματος, έδωσαν στον ψυχομέτρη τον σφραγισμένο φάκελο, αυτός τον άγγιξε, συγκεντρώθηκε και είπε: “Ηφαιστειακή ύλη! Εδώ μέσα υπάρχει κάτι που με τραβάει σε άλλους κόσμους, σε άλλο πλανήτη” Επίσης, κούφανε τους πάντες όταν δήλωσε ότι νιώθει ότι υπάρχει και ζάχαρη μέσα στον φάκελο. Ο φάκελος περιείχε θραύσματα μετεωρίτη που ήταν τυλιγμένα σε χαρτί από γλυκά!

Ο George McMullen, ξυλουργός, απόκτησε φήμη σε πολύ νεαρή ηλικία, όταν πρόβλεψε το θάνατο ενός γείτονα με μηχανάκι. Έκανε πειράματα μαζί του, όταν ενηλικιώθηκε (το 1975), ο καθηγητής Norman Emerson που ειδικευόταν στην ιστορία της φυλής των Ιροκουά, Ινδιάνων που ζούσαν στον Καναδά. Ο Emerson του έδωσε, τυλιγμένο σε πανί, ένα θραύσμα πήλινης πίπας που είχαν κατασκευάσει οι Ιροκουά. Ο McMullen περιέγραψε με απόλυτη ακρίβεια το αντικείμενο, πώς είχε κατασκευαστεί, τη χρήση του και κατέπληξε τον ειδικό ζωγραφίζοντας τις διακοσμήσεις που είχε πάνω της η πίπα. Ο Emerson τρελάθηκε, πήρε μαζί του τον McMullen σε τόπους στην ερημιά όπου κατοικούσαν κάποτε Ιροκουά, του έδινε αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν και ο McMullen τους άκουγε να μιλούν και ...έμαθε τη γλώσσα τους, όπως διαβεβαίωσε πάμπολλες φορές ο Emerson. Αυτή ήταν η αρχή μιας ένδοξης και χρήσιμης καριέρας αφού ο ξυλουργός έγινε βοηθός αρχαιολογικών αποστολών και χρησιμοποιήθηκε σε ανασκαφές στη Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο.
Αυτοί οι άνθρωποι γίνονται, όπως μαντεύουμε, διάσημοι μόνο σε μικρούς κύκλους που αναγνωρίζουν τις ικανότητές τους και τους χρησιμοποιούν. Οι περισσότεροι άνθρωποι τους περνούν για απατεώνες και η επιστήμη δίνει τη σιωπηλή της συγκατάθεση σε αυτή την αδικία, αφού αδυνατεί να εξηγήσει τα φαινόμενα. Ο γνωστότερος όλων αυτών των ψυχικών ντετέκτιβ είναι ο Oλλανδός Gerard Croiset, ο πρώτος άνθρωπος στην Ιστορία εξάλλου τον οποίο αποκάλεσαν επίσημα ψυχικό ντετέκτιβ. Τον χρησιμοποιούσε συστηματικά η αστυνομία της Ολλανδίας όταν τα έβρισκε σκούρα με κάποια υπόθεση και είχε τρομερές επιτυχίες, τόσο μεγάλες, στα τέλη της δεκαετίας το 1930 και όλη τη δεκαετία του 1940, που άρχισαν να τον καλούν αστυνομίες από όλη την Ευρώπη για να λύνει ανεξιχνίαστα εγκλήματα. Η πιο γνωστή ιστορία εξιχνίασης εγκλήματος έγινε όταν ζήτησε τη βοήθειά του η αστυνομία του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης για να την βοηθήσει στην επίλυση της μυστηριώδους εξαφάνισης ενός τετράχρονου κοριτσιού που είχε κάνει τότε πάταγο στις ΗΠΑ. Ο Groiset δεν μπορούσε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, ζήτησε όμως να του στείλουν μια φωτογραφία του κοριτσιού και ένα κομμάτι από ρούχο της. Απάντησε την ίδια μέρα και τα όσα είπε ήταν αληθινά. Η κοπέλα ήταν νεκρή, τους είπε πού ακριβώς θα βρουν το πτώμα της, και κυρίως, τους αποκάλυψε το ονοματεπώνυμο του δολοφόνου, ο οποίος συνελήφθη, ομολόγησε και καταδικάστηκε. Είναι η πρώτη γνωστή και καταγεγραμμένη υπόθεση εξιχνίασης εγκλήματος από ψυχικό ντετέκτιβ.
Μου φαίνεται παράξενη αυτή η τάση των επιστημόνων να τα βάζουν όλα στον ίδιο σάκο, αλλά από την άλλη αντιλαμβάνομαι το πρόβλημά τους, είναι τρομερά δύσκολο, μάλλον αδύνατο να διατυπώσουν κάποια θεωρία. Τα περί δονήσεων και κοσμικών ολογραμμάτων είναι ωραία, αλλά θα συμφωνήσω αρκετά με αυτούς που λένε ότι ακούγονται ως παπάρες... Ίσως όμως και να μην είναι, απλά δεν χωράνε εύκολα στο μυαλό μας, ειδικά σε εποχές όπου είμαστε υποχρεωμένοι να ασχοληθούμε με πρακτικά, μα πολύ πρακτικά, προβλήματα.
Enet

Αιτίες που αναγκάζουν ένα παιδί να μην τα πηγαίνει καλά στα μαθήματα

Σχολική ανωριμότητα
Για να αποφασίσουμε εάν ένα παιδί είναι ώριμο ή όχι για το σχολείο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τους εξής παράγοντες:
• την εξέλιξη της νοημοσύνης του
• τη συναισθηματική του εξέλιξη
• την κοινωνική του εξέλιξη
• τη βιολογική του ωρίμανση.
Αν και τις περισσότερες φορές η εξέλιξη στους παραπάνω τομείς συμβαδίζει, κάποιες φορές το παιδί μπορεί να παρουσιάζει επιβράδυνση στην εξέλιξη μιας, ή περισσοτέρων λειτουργιών, και γι’αυτόν το λόγο να θεωρείται ανώριμο για τη σχολική εργασία, (π.χ. το παιδί μπορεί να μην έχει την απαιτούμενη κινητική οργάνωση για την λεπτή επιδεξιότητα που απαιτεί η σχολική εργασία. Ίσως να μην έχει φτάσει ακόμα στα απαραίτητα επίπεδα γλωσσικής ανάπτυξης, κοινωνικής ωριμότητας, ή της απαιτούμενης ικανότητας συγκέντρωσης ή προσοχής).
Όλα αυτά, ή και το καθένα ξεχωριστά, μπορεί να αποτελέσουν αιτίες σχολικής ανωριμότητας, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να ανταποκριθεί το παιδί στις απαιτήσεις του σχολείου.
Πώς εμφανίζεται;
• To παιδί παρουσιάζει αδυναμία να
παρακολουθήσει τα μαθήματα της τάξης του.
• Μπορεί να παρουσιάζει δυσκολίες στην ανάγνωση και τη γραφή.
• Το λεξιλόγιό του μπορεί να είναι φτωχό για την ηλικία του.
• Η κοινωνική του συμπεριφορά μπορεί να μην είναι ανάλογη της ηλικίας του.
Εξαιτίας των παραπάνω, μπορεί το παιδί να είναι ανήσυχο μέσα στην τάξη, και να δυσκολεύεται να αποδεχτεί τα όρια που του επιβάλλονται για τη λειτουργία του σχολείου (π.χ. να σηκώνεται άσκοπα από το θρανίο του και να κάνει βόλτες μέσα στην τάξη την ώρα του μαθήματος, κ.λ.π.).
Τι μπορείτε να κάνετε;
• Πρώτα απ’όλα αναγνωρίστε μέσα σας τη συμβολή της ανωριμότητας του παιδιού στην προβληματική του συμπεριφορά, και μη θεωρήσετε ότι τα παραπάνω φαινόμενα οφείλονται σε αδιαφορία, τεμπελιά, χαμηλή νοημοσύνη, ή ακόμα και στο γεγονός ότι το παιδί είναι 'κακομαθημένο'
• Δείξτε στο παιδί ιδιαίτερη κατανόηση
• Ενθαρρύνετέ το, και μην έχετε – σ’αυτό το στάδιο- πολλές απαιτήσεις για τη σχολική του επίδοση
• Συζητήστε με τους γονείς και εξηγήστε τους ότι με κατάλληλους χειρισμούς, με την εκτίμηση της κατάστασης από Συμβουλευτικό ή Εκπαιδευτικό Ψυχολόγο, και –ενδεχομένως- με ειδική παιδαγωγική βοήθεια, το πρόβλημα θα ξεπεραστεί.
Ντροπή, Δειλία
Πώς εμφανίζεται;
• Συνήθως τα παιδιά αυτά είναι συνεσταλμένα
• Δεν κάνουν εύκολα φιλίες ή παρέα με τα άλλα παιδιά στο σχολείο
• Παραμένουν απομονωμένα
• Δεν συμμετέχουν στην τάξη και στις δραστηριότητες
• Αποφεύγουν να παίζουν με τ’άλλα παιδιά στα διαλείμματα.
Τι μπορείτε να κάνετε;
• Επιδιώξετε να προσεγγίσετε το παιδί με διακριτικό τρόπο
(πρέπει να γνωρίζετε ότι τα παιδιά αυτά μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητα κι αγχώδη, χωρίς εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, και ότι μπορεί να φοβούνται τον δάσκαλο ακόμα κι όταν δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος λόγος)
• Δώστε τους ιδιαίτερη προσοχή και κυρίως ενθάρρυνση
• Διευκολύνετε τη συμμετοχή τους στις διάφορες δραστηριότητες της τάξης
• Ανακαλύψτε τις κλίσεις ή τα ενδιαφέροντα που μπορεί να έχει το παιδί (π.χ. ζωγραφική) και ενθαρρύνετέ το να ασχοληθεί μ’αυτά
• Κινητοποιήστε το δυναμικό της ομάδας-τάξης, έτσι ώστε να διευκολυνθεί το παιδί να συμμετέχει περισσότερο
• Δώστε του σταδιακά ορισμένες υπευθυνότητες μέσα στην τάξη
• Φροντίστε να επέμβετε με θετικό τρόπο όταν κάποιο παιδί προσελκύσει την επιθετικότητα των άλλων παιδιών
• Διατηρήστε καλή επικοινωνία με την οικογένεια του παιδιού
• Μέσα από την συζήτηση με τους γονείς, προσπαθήστε να διαπιστώσετε εάν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που κάνουν το παιδί να αισθάνεται έτσι (π.χ. συχνοί οικογενειακοί καυγάδες, δυσκολίες στις σχέσεις με τα αδέρφια του, κ.λ.π.)
• Διευκρινίστε εάν το παιδί ήταν πάντα δειλό, ή φοβισμένο, ή εάν το πρόβλημα εκδηλώθηκε μετά από κάποιο συγκεκριμένο γεγονός (π.χ. τη γέννηση ενός αδερφού, την αρρώστια ενός μέλους μέσα στην οικογένεια, κ.λ.π.).
• Προσπαθήστε να πείσετε τους γονείς να μην ανησυχούν και να μην είναι απαιτητικοί και αυστηροί με το παιδί
• Βοηθήστε τους να αναλάβουν υπευθυνότητα για τη δυσκολία του παιδιού τους, με το να είναι οι ίδιοι ενθαρρυντικοί μαζί του, και να το βοηθούν να ξεπερνά σιγά-σιγά τους φόβους του.
Παράδειγμα:
Στην περίπτωση της φοβίας, το παιδί μπορεί στην αρχή να συνοδεύεται από τη μητέρα του, ή και τον πατέρα του. Όταν αρχίσει, μ’αυτόν το τρόπο, να νιώθει πιο άνετα, μπορεί να πηγαίνει στο σχολείο μ’έναν συμμαθητή του, που θα συστήσετε εσείς, αφού πρώτα το συζητήσετε μαζί του.

Αποθάρρυνση
Ένα από τα βασικά κίνητρα του παιδιού για να κάνει τη σχολική του δουλειά και να πετύχει, είναι να ευχαριστήσει όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και τους γονείς και τους δασκάλους του, αποφεύγοντας παράλληλα την αποδοκιμασία και την τιμωρία.
Αν οι μεγάλοι, αντί να επαινούν τις προσπάθειες του παιδιού, κατακρίνουν μόνο τις αποτυχίες του, τότε αυτό μπορεί να πιστέψει πως ότι κι αν κάνει δεν μπορεί να τους ευχαριστήσει. Το αποτέλεσμα θα είναι να απελπιστεί και να αποσυρθεί από τον αγώνα.
Συνήθως οι γονείς αυτών των παιδιών προσπαθούν να ικανοποιήσουν δικές τους εσωτερικές ανάγκες, ζητώντας από τα παιδιά τους πολλά, χωρίς να μπορούν να δεχτούν οποιαδήποτε αδυναμία τους. Τα παιδιά αυτά γίνονται πολύ ανασφαλή, δεν έχουν αρκετή εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, παρουσιάζουν αδυναμία συγκέντρωσης και προσοχής, είναι αγχώδη κι έχουν δυσκολίες στη μάθηση.
Πώς εμφανίζεται;
• Συνήθως τα παιδιά αυτά μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επιθετικά, ή αντίθετα, μπορεί να στρέψουν την επιθετικότητα στον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να αισθάνονται ότι είναι άχρηστα και ότι δεν αξίζουν καθόλου την επιδοκιμασία και την προσοχή των μεγάλων.
• Τα παιδιά αυτά που αισθάνονται ότι τα έχουν απορρίψει, εμφανίζουν υπερβολικό άγχος, μεγάλη ανασφάλεια, είναι δυσπροσάρμοστα και παρουσιάζουν έντονες μαθησιακές δυσκολίες
• Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να συνυπάρχουν με ψυχοσωματικά προβλήματα, όπως αδυναμία, πονοκεφάλους, πόνους στην κοιλιά, κ.λ.π.
Τι μπορείτε να κάνετε;
• Ενθαρρύνετε ολόψυχα το παιδί, επαινώντας κάθε του προσπάθεια, αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα
• Συνηθίστε να τονίζετε όλα τα θετικά στοιχεία της συμπεριφοράς και της προσωπικότητάς του
• Μιλήστε με τους γονείς και εξηγήστε τους πόσο μεγάλη ανάγκη έχει το παιδί τους για επιβράβευση και αποδοχή
• Έχετε υπόψη σας ότι συχνά χρειάζεται θεραπευτική παρέμβαση σ’όλη την οικογένεια, για να αλλάξουν οι στάσεις των γονιών προς το παιδί, και μερικές φορές επιπλέον ψυχοθεραπεία με το παιδί.
Παραμέληση ή αδιαφορία από την οικογένεια
Το παιδί που απουσιάζει συχνά, και δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σχολικές απαιτήσεις μπορεί να προέρχεται και από οικογένεια με διάφορα ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Καμιά φορά και οι δυο οι γονείς είναι αγράμματοι, και μπορεί να μην έχουν –αν και σπάνια- ιδιαίτερη εκτίμηση για τα 'γράμματα', να μη θεωρούν την πρόοδο του παιδιού τους στο σχολείο σημαντική, και να μην επιβλέπουν τη μελέτη του παιδιού στο σπίτι. Συχνά, αναθέτουν στο παιδί την φροντίδα άλλων, μικρότερων αδερφών τους, ή διάφορες δουλειές στο σπίτι.
Πώς εμφανίζεται;
• Συνήθως τα παιδιά φαίνονται κουρασμένα, καταπονημένα, και δεν προσέχουν στο μάθημα
• Η έκφρασή τους φαίνεται μελαγχολική
• Κάνουν ελάχιστες παρέες, είναι συνεσταλμένα, και κλεισμένα στον εαυτό τους
• Αν τα ρωτήσετε γιατί δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις δυσκολίες του σχολείου, κι αν κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους, ίσως να σας μιλήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σπίτι.
Τι μπορείτε να κάνετε;
• Χρειάζεται αρκετή προσπάθεια από μέρους σας για να πλησιάσετε το παιδί
• Ενθαρρύνετε το παιδί, και φροντίσετε να τονώσετε την εμπιστοσύνη στον εαυτό του
• Φροντίστε να ενθαρρύνετε την ένταξή του στην ομάδα της τάξης, κι ενισχύστε τη συμμετοχή του στις ομαδικές δραστηριότητες
• Ίσως θα χρειαστεί να του αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο
• Θα είναι χρήσιμη και η επαφή σας με την οικογένειά του
• Μια επίσκεψη στο σπίτι από το δάσκαλο, ή από μια κοινωνική λειτουργό στην περιοχή σας, μπορεί να αποβεί αρκετά διαφωτιστική και αποδοτική. Στην τελευταία περίπτωση, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η δική σας συνεργασία με την κοινωνική λειτουργό
• Στην επαφή σας με την οικογένεια δείξτε ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μη θεωρήσουν τα μέλη της οικογένειας ότι τους επικρίνετε. Εξηγήστε στους γονείς ότι το παιδί τους χρειάζεται ενθάρρυνση και φροντίδα. Φυσικά, και οι ίδιοι οι γονείς χρειάζονται ενθάρρυνση και κατανόηση από σας
Βασιλειάδης Γρηγόρης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
iatronet.gr

Απόσπαση εκπαιδευτικών Π.Ε. σε σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Κυρία Υπουργέ,
Με την παραπάνω σχετική προκήρυξη γίνεται πρόσκληση εκπαιδευτικών για απόσπαση σε σχολικές μονάδες και σε Γραφεία Συντονιστών Εκπαίδευσης του εξωτερικού για το σχολ. Έτος 2011-2012.
Με την προκήρυξη δίνεται η δυνατότητα απόσπασης εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. για μια τριετία με δυνατότητα ανανέωσης για μια ακόμη διετία (3+2), όπως δηλαδή ίσχυε και κατά το παρελθόν. Τη φετινή σχολική χρονιά, όμως, ανακλήθηκαν επιλεκτικά, αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προειδοποίηση οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών που συμπλήρωσαν τριετία.
Κυρία Υπουργέ,
Για να αρθούν οι αδικίες σας καλούμε, πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε διαδικασία απόσπασης στο εξωτερικό να προηγηθούν οι εκπαιδευτικοί στους οποίους τη φετινή χρονιά δε δόθηκε η δυνατότητα ανανέωσης της απόσπασής τους για μια διετία, όπως δικαιούνταν.
Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν για μια τριετία στο εξωτερικό, δεν πρέπει να μπουν ξανά σε διαδικασία γραπτής αξιολόγησης, αφού αξιολογήθηκαν στο παρελθόν επιτυχώς.
ΔΟΕ

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Β. Κουλαιδής:Tο μάθημα της φυσικής αγωγής στο δημοτικό θα μπορεί να διδάσκεται και από τους δάσκαλους

Tο μάθημα της φυσικής αγωγής στο δημοτικό θα μπορεί να διδάσκεται και από τους δάσκαλους δήλωσε ο γ.γ. του υπ. Παιδείας Β. Κουλαιδής στη διάρκεια συνάντησης με μέλη της Ενωτικής Κίνησς Γυμναστών, του ΣΕΑΕ , του προέδρου της ΟΛΜΕ και άλλων φορέων, . Όταν οι συνδικαλιστές των εκπαιδευτικών επισήμαναν ότι αυτό απαγορεύεται
με νόμο, ο γ.γ. απάντησε ότι αν χρειαστεί μπορεί να αλλάξει το νόμο, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Σωματείου Απασχολουμένων Εκπαιδευτικών..

Σε ερώτηση από μέλος του ΣΕΑΕ, αν οι αναπληρωτές που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους αναπληρωτές, ο Ειδικός Γραμματέας κύριος Κοντογιάννης απάντησε ότι θα έχουν ακριβώς τα ίδια εργασιακά δικαιώματα.

Σε άλλη ερώτηση γιατί δεν έχουν κληθεί ακόμα γυμναστές για τα κενά που υπάρχουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ υπήρχε δέσμευση του Υπουργείου ότι αυτό θα είχε γίνει ως τις 20 Νοεμβρίου, ο κύριος Κουλαϊδής δεσμεύτηκε ότι στο επόμενο τριήμερο θα ανακοινωθούν διορισμοί αναπληρωτών. Ωστόσο, δεν θέλησε να δώσει ούτε συγκεκριμένο αριθμό, ούτε το καθεστώς εργασίας αυτών (αν θα είναι κανονικού ή μειωμένου ωραρίου).
esos.gr

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ


Γυρνώντας το χρόνο πίσω, ίσως μπορούμε να ανακαλέσουμε πολύτιμες μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια που αφορούν τις παραδόσεις που τιμούσαμε στην οικογένεια μας. Το στόλισμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, η νηστεία στο Πάσχα, οι συγκεντρώσεις της οικογένειας γύρω από το Κυριακάτικο τραπέζι.

Αυτά τα μικρά τελετουργικά που κάθε οικογένεια τηρεί , στο βαθμό που μπορεί, είναι πολύ σημαντικά στην ψυχική υγεία του παιδιού αλλά και όλης της οικογένειας. Κάθε οικογένεια έχει τις δικές της προσωπικές παραδόσεις. Οι παραδόσεις αυτές μπορεί να αφορούν τα τοπικά έθιμα, τα σαββατοκύριακα, τον τρόπο που γιορτάζει τις γιορτές, τις εκδρομές «στο χωριό» ή το να ανήκει σε ένα σύλλογο που βοηθά στο να διατηρείται η μνήμη και η ταυτότητα των μελών του.

Η πραγματικότητα είναι ότι, στις σημερινές οικογένειες, όπου εργάζονται και οι δύο γονείς οι προτεραιότητες έχουν μετατοπιστεί. Από την άλλη πλευρά οι δραστηριότητες των παιδιών τόσο σχολικές όσο και εξωσχολικές έχουν αυξηθεί, όχι πάντα προς όφελος του παιδιού.

Οι οθόνες του υπολογιστή, του κινητού και της τηλεόρασης έχουν περιορίσει κατά πολύ τις προσωπικές επαφές ενήλικων και παιδιών τόσο ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας όσο και στις φιλικές σχέσεις. Απουσιάζουν από την οικογένεια, οι στιγμές εκείνες που με αφορμή μία γιορτή, μια Κυριακή ή μια εκδήλωση, η οικογένεια θα βρεθεί ξανά μαζί για να επικοινωνήσει και να μοιραστεί στιγμές χαράς.

Η τήρηση όμως των παραδόσεων αυτών, βοηθά στο να αναπτυχθούν ικανοποιητικές σχέσεις τόσο ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας όσο και στη σύνδεση των παιδιών με την ευρύτερη κοινωνία. Τα τελετουργικά αυτά είναι πολύ σημαντικά για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών και δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκα ή χρονοβόρα. Χρειάζεται να είναι ευχάριστα και να επαναλαμβάνονται συχνά. Η συγκέντρωση της οικογένειας γύρω από το καθημερινό ή το Κυριακάτικο τραπέζι, η συμμετοχή των μελών της οικογένειας στα «σαββατιάτικα ψώνια», η επαφή της οικογένειας με το κοινωνικό σύνολο, κάποια μορφή εθελοντισμού είναι μόνο μερικά από τα τελετουργικά που μπορούμε να ενσωματώσουμε στην ζωή μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

* Προσπαθήστε να καθιερώσετε μικρές στιγμές ανάπαυλας από τη καθημερινή ζωή τηρώντας τις παραδόσεις που είναι σημαντικές για εσάς και την οικογένεια σας.
* Τρώτε όλοι μαζί στο τραπέζι όσο πιο συχνά μπορείτε. Ακόμη και αν αυτό είναι μία μέρα την εβδομάδα.
* Μοιραστείτε ιστορίες με τα παιδιά σας που αφορούν τη δική σας παιδική ηλικία.
* Γραφτείτε σε έναν σύλλογο και παρακολουθήστε τις εκδηλώσεις του ως οικογένεια.
* Γιορτάστε τις γιορτές και τα γενέθλια των μελών της οικογένειας και τα δικά σας.
* Πηγαίνετε εκδρομές και κανονίστε τις οικογενειακές διακοπές με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν όλα τα μέλη της οικογένειας να συμμετέχουν.

Αυτά τα απλά τελετουργικά μειώνουν σημαντικά το άγχος μέσα στην οικογένεια, φέρνουν τα μέλη της πιο κοντά και δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς που είναι απαραίτητοι για τη ψυχική υγεία των μελών της. Η οικογένεια είναι εκείνος ο τόπος που χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι να αισθάνονται ασφαλής και καλά μέσα σε αυτόν.

Οι αλλαγές που μπορούμε να επιφέρουμε μέσα στην οικογένεια τηρώντας τις παραδόσεις και τα τελετουργικά έχουν τεράστια δύναμη, ειδικά σε μία εποχή που η αποξένωση είναι μία επιλογή που επενδύεται με την ψευδαίσθηση της τεχνολογίας.

Οι άνθρωποι χρειάζονται κοντινές, προσωπικές επαφές και όχι άψυχες οθόνες. Μια μικρή αλλαγή φέρνει μια μεγάλη αλλαγή. Μην υποτιμάτε, λοιπόν, τη δύναμη των τελετουργικών που φέρνουν χαρά, ευτυχία, εμπιστοσύνη και ελπίδα μέσα στην οικογένεια.

από τη Νάνσυ Ψημενάτου

σύμβουλος Ψυχικής υγείας

understanding-self.gr

Toυρκική φρεγάτα πάλι στο Σαρωνικό "σφήνα" σε άσκηση του Π.Ν. - Το απέκρυψε η κυβέρνηση

Τουρκική φρεγάτα έφθασε μέσα στη νύχτα Σαρωνικό κάνοντας "σφήνα" στην μεγαλύτερη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού που διεξάγεται αυτή την στιγμή σε ολόκληρο το Αιγαίο. Για τη νέα τουρκική επιθετική κίνηση δεν ανακοινώθηκε τίποτα από την κυβέρνηση και το θέμα ήρθε τυχαία στην επιφάνεια από εμπορικά σκάφη τα οποία ήρθαν σε οπτική επαφή με το σκάφος και υπήρξε κίνδυνος ανεξέλεγκτης διαρροής της είδησης. Έτσι σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε η πορεία της και ενώ το σκάφος όδευε προς τα Δαρδανέλλια.

Η τουρκική φρεγάτα ευρισκόμενη νοτίως Ρόδου , κινήθηκε νότια Κυκλάδων σε Διεθνή Ύδατα. Νότια της Μήλου πήρε πορεία βόρεια και ξεκίνησε το ταξίδι της προς την Αττική. Στις 04.30 μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα βορειοδυτικά της Μήλου και βγήκε στο κεντρικό αιγαίο από τον Καφηρέα, στις 07.15 έχοντας ανοικτά όλα τα ηλεκτρονικά της συστήματα κάι μπαίνοντας ανάμεσα στα ελληνικά πολεμικά σκάφη που ασκούντο.

Στη συνέχεια, εισήλθε ανενόχλητη στις 03.00 τα ξημερώματα εντός Εθνικών Χωρικών Υδάτων, πέρασε μεταξύ Κέας - Μακρονήσου και στη συνέχεια διαπλέοντας το στενό Καφηρέα σε Διεθνή Ύδατα, προς περιοχή Κεντρικού Αιγαίου. Είναι η 12η διέλευση τουρκικού πολεμικού πλοίου μέσω Σαρωνικού το 2010.

Χαρακτηριστικό του κλίματος ηττοπάθειας και τουρκοφοβίας που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι ότι διατάχθηκαν όλα τα σκάφη του Ναυτικού να μην πλησιάσουν την τουρκική φρεγάτα.
defencenet

Mειωμένες κατά 25% οι αιτήσεις για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Η οικονομική κρίση επηρέασε και όσους επιθυμούν να σπουδάσουν στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), το οποίο έχει δίδακτρα, με αποτέλεσμα για την ολοκλήρωση ενός προπτυχιακού προγράμματος να απαιτούνται 8.400 ευρώ. Οι αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2011 - 2012 μειώθηκαν κατά σχεδόν 25% σε σχέση με το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΑΠ, για τα 6 προπτυχιακά και 26 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών φέτος κατατέθηκαν 58.049 αιτήσεις έναντι 76.478 πέρυσι. Βέβαια, παρά τη μείωση των αιτήσεων, η ζήτηση παραμένει υψηλή για τις 7.700 θέσεις του ΕΑΠ. Αποτέλεσμα είναι τελικά να καταφέρει να εισαχθεί στο ΕΑΠ ο ένας στους επτά.

Συγκεκριμένα, για τις 4.200 θέσεις των έξι προπτυχιακών προγραμμάτων υπεβλήθησαν 23.425 αιτήσεις. Το πλέον περιζήτητο είναι το πρόγραμμα για τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών, για τις 1.000 θέσεις του οποίου υπεβλήθησαν 10.055 αιτήσεις (πιθανότητα εισαγωγής 9,9%). Ακολουθούν το πρόγραμμα του Ελληνικού Πολιτισμού (4.334 αιτήσεις - 18,4% ποσοστό επιτυχίας), της Πληροφορικής (4.167 αιτήσεις - 23,9% ποσοστό επιτυχίας), του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (3.576 αιτήσεις - 22,3% ποσοστό επιτυχίας), των Φυσικών Επιστημών (756 αιτήσεις) και της Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού (536 αιτήσεις).

Για τις 3.500 θέσεις των 26 μεταπτυχιακών προγραμμάτων υπεβλήθησαν 34.621 αιτήσεις. Τη μεγαλύτερη ζήτηση είχε το πρόγραμμα Σπουδές στην Εκπαίδευση, με τις αιτήσεις να φτάνουν τις 5.380 αιτήσεις, και ακολούθησαν το πρόγραμμα της Τραπεζικής (4.034 αιτήσεις), της Διοίκησης Επιχειρήσεων (3.357), της Διασφάλισης Ποιότητας (2.417) και της Διαχείρισης Τεχνικών Εργων (2.288). Ακολούθησαν τα προγράμματα για τη Γερμανική Γλώσσα, τις προχωρημένες Σπουδές στη Φυσική και την Κατάλυση και Προστασία του Περιβάλλοντος.

Για την επιλογή των εισακτέων θα γίνει, με την παρουσία των ενδιαφερομένων, το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση στα γραφεία του ΕΑΠ στην Πάτρα kathimerini

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Το Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αττικής συνεδρίασε σήμερα, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010.

Βασίλειος Ματθαίος
Αιρετός Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αττικής
τηλ. 6938174020

Θέμα : Τοποθέτηση αναπλ. Πρ/νου Γραφείου Π.Ε. - Διακοπή εκπαιδ/κών αδειών - Άδεια χωρίς αποδοχές -Απαλλαγές εκπ/κών από Υποδιευθυντές Δημ. Σχολείων.


Ανάμεσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν τα εξής :

1. Τοποθέτηση αναπλ. Προϊσταμένου Γραφείου Π.Ε. Στο 2ο Γραφείο Π.Ε. Β΄Δ/νσης Αθήνας ορίζεται αναπλ. Πρ/νος ο κ. Ευστάθιος Βιτωράτος.
Δεν έγινε, όμως, τοποθέτηση νέου Πρ/νου Γραφείου στο 2ο Γραφείο Π.Ε. Γ΄Δ/νσης Αθήνας (σε κενή δημιουργηθείσα θέση).
2. Διακοπή εκπαιδευτικής άδειας. Μετά από αίτηση της συναδέλφου Τζώλου Αφροδίτης (ΠΕ 60), έγινε διακοπή της εκπαιδευτικής άδειας που της είχε χορηγηθεί από προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου.
3. Τροποποίηση ημερομηνίας εκπαιδευτικής άδειας.
Δεν έγινε δεκτή η αίτηση τροποποίησης της ημερομηνίας της χορήγησης εκπ/κής άδειας της συναδέλφου Λαμπρέλλη Δήμητρας, υποτρόφου Ι.Κ.Υ., παρά τη διαφωνία μας (με 3-2 ψήφους).
4.Άδεια χωρίς αποδοχές.
Χορηγήθηκε άδεια χωρίς αποδοχές στη συνάδελφο (αρχικά ονοματεπώνυμου): Α.Κ. (ΠΕ 60).

5. Απαλλαγές εκπαιδευτικών από τα καθήκοντα Υποδιευθυντών Δημοτικών Σχολείων.
Μετά από αίτηση 3 συναδέλφων για απαλλαγή από τα καθήκοντα Υπ/ντών Δημοτικών Σχολείων (1 στη Δ/νση Π.Ε. Ανατ. Αττικής, 1 στη Δ/νση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας και 1 στη Δ/νση Π.Ε. Δ΄ Αθήνας) έγιναν αποδεκτές.
6. Μη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας.
Δε χορηγήθηκε εκπαιδευτική άδεια στο συνάδελφο Ανδρέα Αναστασίου (ΠΕ 70) λόγω του ότι η αίτησή του ήταν εκπρόθεσμη.
7. Μετακίνηση εκπαιδευτικού.
Εγκρίθηκε μετακίνηση εκπαιδευτικού (Π.Ε. 70), μετά από αίτηση, από την Α΄Δ/νση Π.Ε. Αθήνας στη Δ/νση Π.Ε.Πειραιά, παρά την επιφύλαξή μας ότι ήταν αρμοδιότητα του Κ.Υ.Σ.Π.Ε., για να γίνει αποδεκτή η μετακίνηση.
8. Διακοπή άδειας χωρίς αποδοχές.
Μετά από αίτηση συναδέλφου (αρχικά): Γ.Γ. (ΠΕ 70), έγινε δεκτή η διακοπή της άδειας χωρίς αποδοχές που είχε χορηγηθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Θέατρα που δέχονται την εκπτωτική κάρτα των δασκάλων και νηπιαγωγών

Δείτε εδώ

Ποια πρόταση έχει στο γραφείο της η υπ. Παιδείας για τις αρμοδιότητες των Διευθυντών των σχολείων

Τη μεταφορά σειράς αρμοδιοτήτων στους Διευθυντές των σχολείων και παράλληλα τη χορήγηση διευθυντικού επιδόματος το οποίο θα χωρίζεται σε δυο μέρη, ένα που αναλογεί ανεξάρτητα από το μέγεθος της σχολικής μονάδας σε επίδομα ευθύνης και ένα που είναι ανάλογο με το μέγεθος της σχολικής μονάδας σε μαθητές ή/και υπηρετούντες εκπαιδευτικούς, προτείνει το Ιδρυμα Τσάτση , μέσω μελέτης , την οποία παρήγγειλε η πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας, την οποία παρουσιάζει κατ αποκλειστικότητα το esos.gr .

Ειδικότερα η πρόταση έχει ως εξής:

Στο Διευθυντή της σχολικής μονάδας μεταφέρονται μια σειρά αρμοδιότητες, πολλές από τις οποίες μέχρι τώρα έχουν τα Γραφεία Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας:

1) Έχει την ευθύνη της φύλαξης και της ενημέρωσης των ατομικών υπηρεσιακών φακέλων των εκπαιδευτικών. Για το σκοπό αυτό είτε τοποθετείται γραμματέας σε κάθε σχολείο (μέσω μετατάξεων), είτε ορίζεται εκπαιδευτικός με αυτή την αρμοδιότητα στον οποίο όμως δικαιολογείται μειωμένο ωράριο. Σε σύντομο ωστόσο χρονικό διάστημα μέσω της εφαρμογής της ψηφιακής διοίκησης στα σχολεία, οι εν λόγω διευθετήσεις θα καταστούν μη αναγκαίες καθώς όλοι οι υπηρεσιακοί φάκελοι των εκπαιδευτικών θα μπορούν να βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή.

2) Χορηγεί τις άδειες απουσίας κανονικές, ειδικές, γονικές των εκπαιδευτικών.

3) Αναθέτει τη διδασκαλία πέρα του υποχρεωτικού ωραρίου με υπερωριακή αποζημίωση.

4) Εποπτεύει τα προγράμματα που εφαρμόζονται στο σχολείο του και αφορούν την Ενισχυτική Διδασκαλία, την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, την εκπαίδευση των παλινοστούντων και αλλοδαπών μαθητών και των άλλων καινοτομικών προγραμμάτων.

5) Ορίζει τους μέντορες και πρωταγωνιστεί στην αξιολόγηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.

6) Μαζί με τον αντίστοιχο σχολικό σύμβουλο ειδικής αγωγής και τους εκπαιδευτικούς της τάξης κάνει μία πρώτη διάγνωση για τον μαθητή και δίνουν μία πρώτη ένδειξη σοβαρότητας της κατάστασης .

Προκειμένου οι διευθυντές των σχολικών μονάδων να ανταποκριθούν στα αυξημένα καθήκοντά τους θα πρέπει να λαμβάνουν σημαντικά αυξημένο διευθυντικό επίδομα. Το διευθυντικό επίδομα χωρίζεται σε δυο μέρη, ένα που αναλογεί ανεξάρτητα από το μέγεθος της σχολικής μονάδας σε επίδομα ευθύνης και ένα που είναι ανάλογο με το μέγεθος της σχολικής μονάδας σε μαθητές ή/και υπηρετούντες εκπαιδευτικούς. Παράλληλα σε κάθε σχολική μονάδα θεσπίζεται θέση Υποδιευθυντή με κύρια ευθύνη την προετοιμασία του προϋπολογισμού του σχολείου και την οικονομική διαχείριση (bursar) σε στενή συνεργασία με το Διευθυντή και με τη Σχολική Επιτροπή.

Γενικά με βάση τη διαπίστωση ότι οι σχολικές μονάδες στην Ελλάδα είναι μικρές σε μέγεθος θα πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά η προοπτική ενοποίησης σχολικών μονάδων, πάντοτε ωστόσο με ιδιαίτερη ευαισθησία στις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Σε μια πρώτη φάση προτείνεται η ενοποίηση των τριών μορφών σχολικών μονάδων (ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΣΕΚ) που εντάσσονται στο πλαίσιο της ανώτερης δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης σε μια. Σε δεύτερη φάση προτείνεται η συγχώνευση σχολικών μονάδων στη βαθμίδα του γενικού λυκείου, ενόψει ιδιαίτερα των ήδη δημοσιοποιημένων προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να προχωρήσει σε ριζική αναμόρφωση της βαθμίδας αυτής.
Ρεπορτάζ:esos.gr

Tα δύο σενάρια που έχει στο γραφείο της η υπ. Παιδείας για την κατάργηση και συγχώνευση Διευθύνσεων Εκπαίδευσης

Πλήρης κατάργηση των 161 γραφείων Α/θμιας και των 86 γραφείων Β/θμιας εκπαίδευσης, καθώς και των 54 Γραφείων Φυσικής Αγωγής καθώς και των 51 Γραφείων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με παράλληλη μεταβίβαση των περισσοτέρων υφιστάμενων αρμοδιοτήτων τους στις σχολικές μονάδες, αλλά και ενός μέρους στις Διευθύνσεις, περιλαμβάνει η μία από τις δύο προτάσεις που παρέδωσε στην υπ. Παιδείας το Ιδρυμα Τσάτσου , ύστερα πό σχετική παραγγελία που έκανε η πολιτική ηγεσία.Ειδικότερα η πρόταση έχει ως εξής:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Οι αρμοδιότητες μπορούν να υλοποιηθούν με δυο εναλλακτικούς τρόπους.

Ο πρώτος τρόπος αναφέρεται σε
έναν ετήσιο κύκλο εφαρμογής των σχετικών αρμοδιοτήτων με βάση έναν κεντρικά αποφασισμένο προγραμματισμό όσον αφορά τις ανάγκες σε προσωπικό, υποδομές και πόρους.

Ο δεύτερος τρόπος περνάει τον ουσιαστικό προγραμματισμό στο επίπεδο της περιφέρειας. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο η περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης εισηγείται στα όργανα διαβούλευσης που λειτουργούν στο επίπεδο αυτό, οργανώνει το σχετικό δημόσιο διάλογο και καταλήγει σε ένα συνολικό τριετές περιφερειακό εκπαιδευτικό σχέδιο Το περιφερειακό εκπαιδευτικό σχέδιο γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης [U1] (αρ.178 του Ν.3852/2010). Αφού επικυρωθεί στο επίπεδο του Περιφερειακού Συμβουλίου γίνεται πλέον αντικείμενο διαβούλευσης με το Υπουργείο Παιδείας. Στην οριστική του μορφή αποτελεί προγραμματική συμφωνία μεταξύ της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης η οποία δεσμεύει και τα δυο μέρη.

Στο επίπεδο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης μεταβιβάζονται δυο βασικά είδη αρμοδιοτήτων:

α) διοικητικού-οικονομικού χαρακτήρα

Για την εξάσκησή τους προτείνεται η αναθεώρηση του άρθρου 2 του Ν.2986/2002 με την προσθήκη στο ήδη υφιστάμενο Τμήμα Διοίκησης, Τμήματος Οικονομικών Υποθέσεων.

β) εκπαιδευτικού σχεδιασμού

Για την εξάσκησή τους προτείνεται η κατάργηση των Τμημάτων Επιστημονικής-Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα, και η ενσωμάτωσή τους στο επιτελικό πλέον ΠΕ.ΚΕ.Σ.Ε.Σ.

ΔΗΜΟΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Δυο εναλλακτικές λύσεις για τη συγκρότηση αυτής της δομής.

Α λύση: Ενιαία δομή για την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση

Το επίπεδο λειτουργίας των νέων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης είναι χαμηλότερο από αυτό των υφιστάμενων Διευθύνσεων και υψηλότερο από αυτό των υφιστάμενων Γραφείων.

Οι νέες διευθύνσεις εκπαίδευσης αποτελούνται από τις εξής οργανικές μονάδες:

Α. Γραφείο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης

Οι βασικές υποστηρικτικές υπηρεσίες που έχουν στη σύγχρονη εποχή ανάγκη οι επιμέρους σχολικές μονάδες είναι οι εξής:

* Υπηρεσίες Υποστήριξης στις Νέες Τεχνολογίες και την Πληροφορική
* Υπηρεσίες Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών
* Υπηρεσίες Κοινωνικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης και Ένταξης
* Υπηρεσίες Παιδαγωγικής και Διδακτικής Καθοδήγησης.



Οι σχολικοί σύμβουλοι, των οποίων ο αριθμός θα πρέπει επίσης να αυξηθεί μαζί με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό των ΚΕΔΔΥ και των ΣΣΝ (Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους), το οποίο βεβαίως θα πρέπει και αυτό σταδιακά να ενισχυθεί, εντάσσονται στο Γραφείο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης

Καταργούνται:

-ΚΕΠΛΗΝΕΤ

ΚΠΕ, τα ΕΚΦΕ, τα ΓΡΑΣΕΠ-ΓΡΑΣΥ καθώς και οι υπεύθυνοι Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής Αγωγής, και Αγωγής Υγείας

Β. Τμήμα Διοίκησης & Οικονομικών Υποθέσεων

Όπου απαιτείται διαχωρισμός αρμοδιοτήτων για τις δυο βαθμίδες αυτός θα γίνει στα δυο αντίστοιχα τμήματα της Διεύθυνσης. Έτσι καταργούνται οι ξεχωριστές για την Α/θμια και Β/θμια Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και συγχωνεύονται σε μια.

Β΄Λύση: Διαχωρισμένες διευθύνσεις για την Α/θμια και τη Β/θμια Εκπαίδευση.

Σε κάθε περίπτωση προτείνεται η πλήρης κατάργηση των 161 γραφείων Α/θμιας και των 86 γραφείων Β/θμιας εκπαίδευσης, καθώς και των 54 Γραφείων Φυσικής Αγωγής καθώς και των 51 Γραφείων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με παράλληλη μεταβίβαση των περισσοτέρων υφιστάμενων αρμοδιοτήτων τους στις σχολικές μονάδες, αλλά και ενός μέρους στις Διευθύνσεις. ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ Γεωγραφική κατανομή ενιαίων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης ανά περιφέρεια,που προτείνει το Ιδρυμα Τσάτσου
Ρεπορτάζ:esos.gr

Γεωγραφική κατανομή ενιαίων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης ανά περιφέρεια,που προτείνει το Ιδρυμα Τσάτσου

Δείτε εδώ.

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Ο Νίκος Καζαντζάκης τιμάται στη Ρουμανία.

Βραΐλα, η πόλη που γέννησε τον Παναΐτ Ιστράτι (Γεράσιμο Βαλσάμη), γνωστό και ως «Γκόργκι των Βαλκανίων», θα «φιλοξενήσει» τον καλύτερό του φίλο, Νίκο Καζαντζάκη.

Το παλιό Ελληνικό Σχολείο της Βραΐλας, που σήμερα λειτουργεί ως πέμπτο δημοτικό σχολείο, θα φέρει στο εξής το όνομα του μεγάλου Ελληνα στοχαστή, ύστερα από πρόταση της Ελληνικής Κοινότητας της πόλης προς τις τοπικές αρχές, που διαχειρίζονται το σχολείο.

Η τελετή μετονομασίας του σχολείου έγινε στις 6 Δεκεμβρίου.

Το Ελληνικό Σχολείο της Βραΐλας χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και μέχρι την εθνικοποίησή του το 1948 λειτούργησε ως
αρρεναγωγείο και μικτό σχολείο της ελληνικής κοινότητας, στην οποία ανήκε. Μετά τα γεγονότα του 1989 η αναγεννημένη κοινότητα ξεκίνησε τη διαδικασία επιστροφής ακινήτων της, που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Το σχολείο φιλοξενεί σήμερα τα μαθήματα ελληνικών, που διδάσκει αποσπασμένος από την Ελλάδα εκπαιδευτικός.

i-diadromi.blog

Γιατί πανηγυρίζει πάντα τα γκολ του με υψωμένο τον δείκτη του χεριού του προς τον ουρανό ο Λιονέλ Μέσι;


Εξήγηση στο ερώτημα γιατί πανηγυρίζει πάντα τα γκολ του με υψωμένο τον δείκτη του χεριού του προς τον ουρανό έδωσε ο Λιονέλ Μέσι, όταν ρωτήθηκε σχετικώς από Ισπανούς δημοσιογράφους, μετά το τέλος της προπόνησης της Μπαρτσελόνα το Σάββατο.
«Το κάνω επειδή αφιερώνω τα γκολ που σημειώνω στην γιαγιά μου. Αυτή ήταν που με έβαλε στο δρόμο του ποδοσφαίρου, αλλά τώρα δεν μπορεί να δει πόσο μακριά έχω φτάσει. Ωστόσο ακόμα κι έτσι συνεχίζει να με βοηθάει» εξήγησε ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός.

sport-fm.gr

Κατέρριψε τη θεωρία του φλογιστού και έδειξε ότι η φωτιά οφείλεται στην πρόσληψη οξυγόνου. Η ευφυία του δεν τον έσωσε ωστόσο από την γκιλοτίνα


Ο Λαβουαζιέ και το μυστικό της φωτιάς

Στις αρχές του 18ου αιώνα ο γερμανός χημικός Σταλ υπέθετε την ύπαρξη ενός ρευστού, του φλογιστού, το οποίοαποβάλλεται υπό μορφή φλόγας όταν καίγεται ένα σώμα. Στα τέλη του ίδιου αιώνα ο γάλλος χημικός Λαβουαζιέ έδειξε με ένα πείραμα εκπληκτικής απλότητας αλλά και αξιοπρόσεκτης δεξιοτεχνίας ότι τέτοιο ρευστό δεν υπάρχει και ότι κατά την καύση δεν αποβάλλεται κάποιο στοιχείο αλλά προσλαμβάνεται οξυγόνο. Το φλογιστόν του Σταλ
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η φωτιά μετά το χώμα, το νερό και τον αέρα ήταν το τέταρτο βασικό στοιχείο της φύσης. Ολα τα σώματα, ξύλα, πέτρες, μέταλλα, αποτελούνται από μείγμα των τεσσάρων αυτών στοιχείων σε διαφορετικές αναλογίες. Την ιδέα αυτή ανέπτυξε σε μια ολοκληρωμένη θεωρία ο γερμανός χημικός Γκέοργκ Σταλ (Georg Εrnst Stahl). Σύμφωνα με αυτόν, το φλογιστόν είναι μια αβαρής ουσία που περιέχεται σε όλα τα εύφλεκτα σώματα, όπως π.χ. το ξύλο και το κάρβουνο, αλλά και γενικά σε όλα τα σώματα που μπορεί να οξειδωθούν, όπως για παράδειγμα τα μέταλλα. Αν τα σώματα αυτά θερμανθούν, το φλογιστόν διαφεύγει και απομένει η υπόλοιπη ύλη που συναποτελούσε το σώμα, δηλαδή η στάχτη στην περίπτωση του ξύλου ή το οξείδιο στην περίπτωση του μετάλλου. Αν θερμάνουμε το οξείδιο μαζί με κάρβουνο, μέρος του φλογιστού που περιέχεται στο κάρβουνο απορροφάται από το οξείδιο, οπότε προκύπτει και πάλι το καθαρό μέταλλο. Ο ευκολότερος τρόπος για να ελεγχθεί αυτή η υπόθεση είναι η μέτρηση της μάζας ενός σώματος με και χωρίς το φλογιστόν. Στην περίπτωση των μετάλλων, για παράδειγμα, η οξείδωση μιας ποσότητας μετάλλου θα έπρεπε να δώσει ίση ποσότητα οξειδίου. Ο γάλλος χημικός Λαβουαζιέ (Αntoine Laurent Lavoisier) απέδειξε ότι το οξείδιο έχει μεγαλύτερη μάζα από το μέταλλο, οπότε η μόνη περίπτωση να ισχύει η υπόθεση του φλογιστού ήταν αυτό να έχει αρνητική μάζα. Επειδή αρνητική μάζα είναι κάτι μη συμβατό με την υπόλοιπη Φυσική, η υπόθεση του φλογιστού εγκαταλείφθηκε.

Οταν μίλησε ο κώδων!

Στα πειράματά του ο Λαβουαζιέ ζύγιζε τις ουσίες που ήθελε να κάψει, συνήθως φωσφόρο ή θειάφι, με ακρίβεια χιλιοστού του γραμμαρίου, με τη βοήθεια μιας ζυγαριάς ακριβείας που είχε κατασκευάσει ο ίδιος. Στη συνέχεια κάλυπτε τις ουσίες αεροστεγώς με έναν γυάλινο κώδωνα και τις θέρμαινε με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός, το οποίο συγκέντρωνε πάνω τους χρησιμοποιώντας κοίλα κάτοπτρα. Τέλος, ζύγιζε τα προϊόντα της καύσης ή της οξείδωσης και συνέκρινε το βάρος τους με το βάρος των αρχικών ουσιών. Με τον τρόπο αυτόν διαπίστωσε ότι το βάρος των προϊόντων ήταν μεγαλύτερο από το βάρος των πρώτων υλών, αλλά η διαφορά αυτή ήταν ίση με τη μείωση του βάρους του αέρα που βρισκόταν κάτω από τον κώδωνα! Ετσι το συνολικό βάρος της διάταξης παρέμενε σταθερό. Κατέληξε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ο φωσφόρος και το θείο δεν έχαναν φλογιστόν, όταν καίγονταν, αλλά αντίθετα απορροφούσαν ένα μέρος του αέρα. Σήμερα ξέρουμε ότι αυτό το μέρος του ατμοσφαιρικού αέρα είναι το οξυγόνο.

Εδειξε τον ρόλο του οξυγόνου
[Τα όργανα του εργαστηρίου του Λαβουαζιέ. Σε πρώτο πλάνο οι γυάλινοι κώδωνες, σε δεύτερο οι ζυγαριές και σε τρίτο τα κάτοπτρα ]
Τα όργανα του εργαστηρίου του Λαβουαζιέ. Σε πρώτο πλάνο οι γυάλινοι κώδωνες, σε δεύτερο οι ζυγαριές και σε τρίτο τα κάτοπτρα
Για να αποδείξει πέρα από κάθε αμφιβολία αυτό το συμπέρασμα, ο Λαβουαζιέ εκτέλεσε ένα πιο πολύπλοκο πείραμα. Τοποθέτησε σε μια συσκευή παρόμοια με αυτήν των προηγούμενων πειραμάτων μια ποσότητα υδραργύρου και τη θέρμανε. Διαπίστωσε ότι ο αέρας στο δοχείο μειώθηκε ενώ στην επιφάνεια του υδραργύρου εμφανίστηκε μια κόκκινη ουσία, η οποία σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι οξείδιο του υδραργύρου, (ΗgΟ). Παράλληλα διαπίστωσε ότι ο αέρας που είχε απομείνει στη συσκευή δεν ευνοούσε την καύση αλλά δεν ήταν και διοξείδιο του άνθρακα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι ήταν άζωτο, το οποίο απομένει από τον ατμοσφαιρικό αέρα αν αφαιρέσουμε το οξυγόνο. Στη συνέχεια πήρε την κόκκινη ουσία, τη ζύγισε μαζί με τον υδράργυρο που είχε απομείνει, την τοποθέτησε σε μια άλλη συσκευή αυτής της μορφής και τη θέρμανε. Το αποτέλεσμα ήταν ότι παρήχθη τόσος υδράργυρος όσος είχε χαθεί στο πρώτο σκέλος του πειράματος, καθώς και ένα αέριο σε τόση ακριβώς ποσότητα όση είχε χαθεί στην ίδια διαδικασία. Το αέριο αυτό διαπίστωσε ότι ευνοούσε την καύση, ήταν δηλαδή οξυγόνο. Ετσι αποδείχθηκε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι αυτό που οι προγενέστεροι χημικοί αποκαλούσαν φλογιστόν δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η απουσία οξυγόνου. Οταν ο υδράργυρος οξειδώθηκε δεν έχασε φλογιστόν αλλά προσέλαβε οξυγόνο και όταν το οξείδιο ανήχθη σε καθαρό μέταλλο δεν προσέλαβε φλογιστόν αλλά απέβαλε οξυγόνο.

Μετά την κατάρριψη της θεωρίας του φλογιστού του Σταλ, η φύση της θερμότητας εξακολουθούσε να διαφεύγει από την αντίληψη των επιστημόνων της εποχής. Ετσι ο Λαβουαζιέ οδηγήθηκε στην υπόθεση του θερμιδικού (calorique), ενός άλλου αβαρούς ρευστού, η παρουσία του οποίου σε ένα σώμα το κάνει να θερμαίνεται. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η θερμότητα ενός σώματος δεν οφείλεται στην παρουσία θερμιδικού αλλά στην άτακτη κινητική ενέργεια των ατόμων και μορίων της ύλης. Ο Λαβουαζιέ δεν μπόρεσε να ελέγξει, με τη μεθοδικότητα και την επινοητικότητα που τον διέκρινε, την αλήθεια αυτής της υπόθεσής του, επειδή καρατομήθηκε κατά την εποχή της τρομοκρατίας που ακολούθησε τη Γαλλική Επανάσταση.

Χημεία και γκιλοτίνα
Το περιστατικό αυτό αξίζει να αναφερθεί με κάποια λεπτομέρεια. Πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ο Μαρά (Jean-Ρaul Μarat), ένας γάλλος δημοσιογράφος και επίδοξος χημικός, είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο σχετικό με τον «ζωικό μαγνητισμό». Με βάση αυτή τη δημοσίευση είχε υποβάλει υποψηφιότητα για τη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών. Εισηγητής για την εκλογή αυτή είχε ορισθεί ο Λαβουαζιέ, ο οποίος έκανε σκληρή κριτική στις ιδέες του νεαρού Μαρά, με αποτέλεσμα να απορριφθεί η υποψηφιότητα του τελευταίου. Ο Μαρά δεν ξέχασε αυτό το επεισόδιο και άρχισε να πολεμάει τον Λαβουαζιέ από τις στήλες της εφημερίδας που είχε αρχίσει να εκδίδει μετά την επιτυχία της Γαλλικής Επανάστασης. Τον κατηγορούσε ότι «εμπόδιζε την ανανέωση του αέρα στο Παρίσι» και ότι «νόθευε τον καπνό που αγόραζαν οι γάλλοι πολίτες». Οι κατηγορίες ήταν προφανώς γελοίες, αυτό όμως δεν εμπόδισε το επαναστατικό δικαστήριο να καταδικάσει τον Λαβουζιέ, έπειτα από σύντομη διαδικασία, σε αποκεφαλισμό. Ενας μάλιστα από τους δικαστές είπε ότι «η Δημοκρατία δεν έχει ανάγκη από επιστήμονες». Υστερα από ενάμιση χρόνο η γαλλική κυβέρνηση αποκατέστησε τη μνήμη του μεγάλου επιστήμονα, ανακαλώντας όλες τις κατηγορίες. Οπως όμως είχε πει ο μεγάλος γαλλο-ιταλός μαθηματικός Λαγκράνζ (Joseph Louis Lagrange) «χρειάστηκε μόλις μια στιγμή για να του κόψουν το κεφάλι, αλλά η Γαλλία δεν θα μπορέσει να βρει ένα άλλο της ίδιας αξίας σε έναν αιώνα».

Του Χάρη Βάρβογλη, καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.
tovima.gr

ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ...

ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΠΙΚΡΟ ΠΟΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ;

ME THN ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ... ΑΝΟΙΓΕΙ ΘΕΜΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ετοιμη να προχωρήσει σε «ρύθμιση» των εκκρεμοτήτων με την Τουρκία, αγνοώντας τη δυσμενή για τη χώρα συγκυρία, είναι η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον θα διευρύνεται εις βάρος της Ελλάδας η ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία...
«Οι πολιτικοί πρέπει να βλέπουν σε βάθος χρόνου, και πιθανότατα στο μέλλον οι συσχετισμοί θα είναι πολύ χειρότεροι σε βάρος της Ελλάδας», τόνιζε ανώτατη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών στην παρατήρηση του «Εθνους της Κυριακής» για τη σκοπιμότητά του να τεθεί τώρα, και με την Ελλάδα να είναι αποδυναμωμένη διπλωματικά, θέμα διαπραγμάτευσης του Αιγαίου.

Πρόκειται περί παραλλαγής της γνωστής θεωρίας των χαμένων ευκαιριών, που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να νομιμοποιηθούν πολιτικά κρίσιμες υποχωρήσεις. Σε ό,τι αφορά όμως τις διερευνητικές επαφές, έχουν προκύψει κρίσιμα ερωτήματα και πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ενημέρωση για το περιεχόμενο και το σημείο στο οποίο έχουν φθάσει.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δυο πλευρές συζητούν ακόμη επί του πλαισίου αρχών στο οποίο θα μπορούσαν να καταλήξουν για τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας (και θα αποτελεί τη βάση του συνυποσχετικού), ενώ ταυτόχρονα η Αθήνα επισημαίνει ότι αυτές οι συνομιλίες δεν μπορεί να συνεχισθούν επ' άπειρον και εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να καταλήξουν θα πρέπει οι δυο πλευρές να εξετάσουν την προσφυγή στη Χάγη.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι υπάρχουν «ενδείξεις για άλλο πνεύμα από τουρκικής πλευράς, το οποίο όμως μένει να αποδειχθεί», και παραδέχεται ότι οι δυο πλευρές «δεν είναι ακόμη κοντά», αν και εμμέσως θεωρεί ως κρίσιμο χρονοδιάγραμμα τον Ιούνιο, μετά τις εκλογές στην Τουρκία... Η διαδικασία όμως κινείται στην κόψη του ξυραφιού. Οπως έχει γίνει γνωστό, η παρούσα φάση έχει επικεντρωθεί στη διαμόρφωση μιας αρκετά περίπλοκης οριογραμμής που καθορίζει μέσω αυξομειώσεων το νέο εύρος των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.

«Γκρίζες ζώνες»
Εκ προοιμίου αυτή η διαδικασία είναι έωλη, καθώς ο καθορισμός των χωρικών υδάτων μιας χώρας αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα που κηρύσσεται μάλιστα μονομερώς, με τρόπο που να μη θίγονται δικαιώματα τρίτων κρατών τα οποία απλώς ενημερώνονται. Η διαπραγμάτευση όμως γίνεται υπό το βάρος και των «γκρίζων ζωνών», το οποίο η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα παρακάμψει με τη χάραξη «συμφωνημένης» γραμμής των χωρικών μας υδάτων. Ενα από τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι εάν στον χάρτη που θα εμφανισθεί με την έγκριση της Τουρκίας (και ο οποίος θα προβληθεί ως μονομερής κίνηση και πρωτοβουλία της Αθήνας) θα υπάρχει π.χ. πρόβλεψη χωρικών υδάτων έστω και 6 ν.μ. στα... Ιμια ή στο Αγαθονήσι.

Υπάρχει και το έτερο σκέλος της διαπραγμάτευσης που αφορά το Καστελόριζο, καθώς, ακόμη και εάν η αρχή της αναλογικότητας δεν είναι ιδιαιτέρα ευνοϊκή για την Ελλάδα, δεν νοείται η εξαίρεση της περιοχής από τη συνολική διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Εξάλλου υπάρχει και η σχετική εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης Δ1 του υπουργείου Εξωτερικών (όπως διατυπωνόταν σε άκρως απόρρητο έγγραφο που αποκάλυψε ο «Κόσμος του Επενδυτή»), σύμφωνα με την οποία δεν νοείται εξαίρεση του Καστελόριζου από τη συζήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με το πρόσχημα ότι βρίσκεται εκτός Αιγαίου.

Στις εκκρεμότητες που έχουν αναδειχθεί στις διερευνητικές επαφές περιλαμβάνεται βεβαίως και η μη αποδοχή εκ μέρους της Τουρκίας των κανόνων του Δικαίου της Θάλασσας.

Η χάραξη του τελικού εύρους των χωρικών υδάτων αλλά και η αποδοχή των αρχών του Δικαίου της Θάλασσας (για την επήρεια νησιών σε υφαλοκρηπίδα και για το δικαίωμα ακόμη και βραχονησίδων σε χωρικά ύδατα) αποτελούν τα δύο κομβικά και καθοριστικά σημεία για την επίτευξη συμφωνίας στο Αιγαίο. Η απουσία οποιασδήποτε αλλαγής θέσης της Τουρκίας στα θέματα αυτά δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και ανησυχίες για το πραγματικό περιεχόμενο της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης για το Αιγαίο.
ΕΘΝΟΣ της Κυριακής