RSS

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Αν δεν τα καταφέρουμε,πάμε για νέο Γουδί!!!


Α. Λοβέρδος:"Αν δεν τα καταφέρουμε, πάμε για νέα ιδρυτική πράξη της ελληνικής δημοκρατίας. Πάμε για νέο Γουδί, όχι όμως στους στρατώνες αλλά στην ελληνική βουλή. Έχουμε αφαιρέσει εισόδημα από τους πολίτες και αυτοί αντέδρασαν με πολύ πειθαρχημένο τρόπο. Από εδώ και εμπρός, όμως, δεν είναι σωστό να πληρώνουν οι πολίτες για όσα ως κυβέρνηση δεν επιτυγχάνουμε."
realnews της Κυριακής

Πραγματοποίηση Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Σχολικού Έτους 2010-2011.

Δείτε εδώ

Νέα «ηλεκτρονική» σελίδα στα πανεπιστήμια

Οι φοιτητές θα μπορούν πλέον να μαθαίνουν τις βαθμολογίες τους από το σπίτι με ένα μόνο κλικ στον υπολογιστή τους
Τέρμα οι μεγάλες «φυσούνες» χαρτιού, οι οποίες κάθε Μάρτιο, Ιούνιο και Οκτώβριο αναρτώνται στους τοίχους των σχολών με τις βαθμολογίες των αποτελεσμάτων σε κάθε μάθημα. Από το σπίτι με ένα κλικ στον ηλεκτρονικό υπολογιστή θα μπορούν σε λίγο καιρό οι φοιτητές και οι σπουδαστές των ΑΕΙ να μαθαίνουν τη βαθμολογία τους στις εξετάσεις των εξαμήνων. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας κ. Βασίλης Παπάζογλου, το υπουργείο θα δημιουργήσει ένα σύστημα για όλα τα ΑΕΙ, ώστε πλέον η ενημέρωση των φοιτητών για τα αποτελέσματα των εξετάσεων να γίνεται ηλεκτρονικά. Ο φοιτητές με τον προσωπικό τους κωδικό θα μπορούν να μαθαίνουν τους βαθμούς στις εξετάσεις.

Καθυστέρηση

Η ψηφιακή τεχνολογία αρχίζει, με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση βέβαια, να μπαίνει στην οργάνωση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, με αποτέλεσμα να αλλάζει την καθημερινότητα των φοιτητών. Υπολογίζεται ότι δουλειές που έως πέρυσι χρειάζονταν αρκετές ημέρες και μεγάλη υπομονή, πλέον ο φοιτητής μπορεί να τις κάνει μέσα σε λίγη ώρα από το κομπιούτερ του σπιτιού του. Εκτός από χρόνο οι φοιτητές έχουν και άλλα… κέρδη. Κατ’ αρχήν το κόστος θα είναι μικρότερο, ενώ μειώνεται η επιρροή των φοιτητικών παρατάξεων στην καθημερινή λειτουργία του ιδρύματος. Ειδικότερα, η «ηλεκτρονική εποχή» κάνει ευκολότερη τη ζωή των φοιτητών στα ΑΕΙ:

- Χθες ολοκληρώθηκαν οι εγγραφές των περίπου 90.000 νέων φοιτητών. Ολες τις προηγούμενες ημέρες μεγάλες ήταν οι ουρές μπροστά στις γραμματείες των σχολών. Υπολογίζεται ότι για κάθε εγγραφή χρειάστηκε περίπου ένα τέταρτο της ώρας. «Και εάν δεν ήμασταν εμείς, οι φοιτητικές παρατάξεις, θα χρειαζόταν πάνω από μισή ώρα», ανέφερε στην «Κ» φοιτήτρια - μέλος φοιτητικής παράταξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Και αυτό διότι πρακτική των φοιτητικών παρατάξεων (ορισμένων τουλάχιστον) είναι να βοηθούν τα «πρωτάκια» στα πρώτα τους βήματα στο ίδρυμα, με απώτερο εύλογα στόχο τη στρατολόγηση νέων μελών. Μάλιστα, κατά τη διεκδίκηση των νέων φοιτητών οι φοιτητικές παρατάξεις φθάνουν μέχρι και να πιαστούν στα χέρια, με πιο πρόσφατο περιστατικό τη συμπλοκή μελών της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ στο ΑΠΘ.

- Το περιστατικό αυτό οδήγησε τον πρύτανη του ιδρύματος κ. Ιωάννη Μυλόπουλο να ανακοινώσει ότι εξετάζεται οι εγγραφές να γίνονται ηλεκτρονικά. Αυτό συμβαίνει ήδη σε λίγα ΑΕΙ, όμως το υπουργείο Παιδείας στοχεύει να επεκτείνει το πρόγραμμα για όλα τα ΑΕΙ. Ετσι, αφού οι λίστες των επιτυχόντων κάθε χρονιάς έχουν σταλεί στα ΑΕΙ, οι πρωτοετείς με τον κωδικό τους μπορούν να εγγράφονται, δηλώνοντας τα στοιχεία τους και τα μαθήματα που θα επιλέγουν. Το ίδιο θα μπορούν να κάνουν και οι φοιτητές των μεγαλύτερων ετών. Μοναδικό «παράθυρο» του συστήματος είναι το εξής: καθώς εκτός από τα υποχρεωτικά μαθήματα, οι πρωτοετείς πρέπει να δηλώσουν και μαθήματα επιλογής η βοήθεια ενός… παλιού είναι πολύτιμη για το ποια μαθήματα επιλογής είναι ευκολότερα. Εκτός κι αν το νέο σύστημα δίνει πληροφορίες για τον όγκο του συγγράμματος και το ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις κάθε μαθήματος…

- Από τη Δευτέρα αρχίζει η προθεσμία των μετεγγραφών, η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή 15/10. Και αυτές πλέον θα γίνονται ηλεκτρονικά για τις κατηγορίες που παίρνουν αυτόματη μετεγγραφή (π. χ. παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών). Ο κάθε φοιτητής με τον κωδικό του θα μπορεί να ολοκληρώσει ηλεκτρονικά την αίτηση μετεγγραφής του και θα έχει άμεση απάντηση επιβεβαίωσης.

- Οι φοιτητές θα μπορούν πλέον να δηλώνουν μέσω του υπολογιστή τους τα βιβλία που θα επιλέξουν για κάθε μάθημα και θα μπορούν να τα παίρνουν σε σύντομο διάστημα. Με τον τρόπο αυτό τα βιβλία θα παραδίδονται έγκαιρα και θα εκλείψουν σταδιακά οι περίφημες φωτοτυπίες των συγγραμμάτων που δίνουν οι παρατάξεις στους φοιτητές, οι οποίες μέχρι τώρα κάνουν θραύση.

- Αναδουλειές και για τα σπουδαστήρια. Εκτός αυτού, όμως, όσοι επιμελείς θέλουν θα μπορούν από το σπίτι (με καφέ και τσιγάρο - ιδιωτικός χώρος γαρ) να μελετούν και τα βιβλία που υπάρχουν στις βιβλιοθήκες των σπουδαστηρίων. Και αυτό διότι περίπου 11.000 επιστημονικά βιβλία θα βρίσκονται με ηλεκτρονική μορφή στο Διαδίκτυο.

- Οσο για τα αποτελέσματα των εξετάσεων, η ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο θα γλιτώσει στους φοιτητές από αγωνία, χρόνο και έξοδα.

Εστω κι αν το σύστημα τον πρώτο καιρό δεν δουλέψει… ρολόι, η νέα σελίδα στη λειτουργία των ΑΕΙ, που τόσο καθυστέρησε, φαίνεται πως θα χρειαστεί ένα απλό κλικ για να γυρίσει!
kathimerini

Έλληνες Εξωγήινοι Ευεργέτες

• Ξεφυλλίζω τις σελίδες των ελληνικών περιοδικών που ξεμένουν πια στα περίπτερα, ούτε τα κομμωτήρια δεν ξοδεύουν για χάρη τους 2,50 ευρώ, και βλέπω στις κοσμικές στήλες πρόσωπα ελλήνων εξωγήινων. Άφθαρτα από την κρίση της Υπέρβασης. Πρόσωπα εθνικών ευεργετών τα μισά, αποθεραπευμένα από υποκίτρινα φαντάσματα οι άλλοι ,που συναντιούνται ωστόσο στο κοινό παιχνίδι της Μεταμόρφωσης. Το αίμα τους δεν είναι σίγουρα ελληνικό. Δεν ξέρουν τίποτα από street fighting.

• Η νέα τρομοκρατική μέθοδος δημοσιογράφων εντύπων που ψυχορραγούν (αλλά και μαιμουδοσάιτ στο διαδίκτυο) είναι η δυσφήμιση επιχειρήσεων εστιάσης, με στόχο την καταβολή πληρωμένης διαφήμισης κι ενδεχομένως απόκτηση και βραβείου γαστρονομίας ροζ τουαλέτας. Τα αποτελέσματα τους όμως, (πλην της εμπορικής ζημιάς που αποφέρουν στις επιχειρήσεις), είναι να διώκονται με ασφαλιστικά μέτρα, κυρώσεις από την ΕΣΗΕΑ και αποζημιώσεις που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες των κίτρινων εντύπων και οι κίτρινοι δημοσιογράφοι. Ξεφτίλα.

• Κάτω από το σπίτι ενός φίλου η ιδιοκτήτρια καταστήματος διπλοπαρκάρει με τζιπ BMW εμποδίζοντας το ένα ρεύμα κυκλοφορίας καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι 8 το βράδυ, μονές και ζυγές μέρες εντός δακτυλίου. Προσπερνάνε τα περιπολικά του αρμόδιου αστυνομικού τμήματος που βρίσκεται 100 μέτρα πιο κάτω κι η ομάδα ΔΙΑΣ. Ποτέ δεν της έχει δοθεί κλήση. Αν μια φορά την ενόχλησε η δημοτική αστυνομία εκείνη είπε ψέματα πως έχει σταματήσει για ένα λεπτό, οδήγησε το αυτοκίνητο 2 τετράγωνα να σιγουρευτεί πως είχε φύγει η αστυνομία και διπλοπάρκαρε πάλι στο ίδιο σημείο. Καθημερινά δε μέσα στο κατάστημά της παρά την απαγόρευση του καπνίσματος, εκείνη συνεχίζει να καπνίζει. Ο Γιώργος Παπανδρέου αν θέλει ας πάει μια βόλτα από εκεί για να αλλάξει από αυτό το μαγαζί πρώτα την Ελλάδα.

• Προχθές το βράδυ παρατήρησα πρώτη φορά τόση μεγάλη αστυνομική δύναμη στο τετράγωνο του σπιτιού μου. Περίπου 6 μοτοσυκλετιστές κι ένα περιπολικό ακροβολισμένα σε όλες τις γωνίες του τετραγώνου. Περίμεναν να συνοδεύσουν την χρηματοποστολή του συνοικιακού σούπερ μάρκετ μεγάλης αλυσίδας. Το ίδιο βράδυ δυο δρόμους πιο κάτω άγνωστοι έριξαν κάτω κι αφαίρεσαν την τσάντα κι έκλεψαν το σκυλάκι μιας κυρίας που το είχε βγάλει βόλτα.

• Όλοι μιλάνε για ποδήλατα. Ελάχιστους όμως ποδηλατιστές βλέπω με κράνη και λιγότερους με οδική συνείδηση. Να τους βράσω…

• Οι περισσότεροι φίλοι μου έχουν πορωθεί με μια υπηρεσία του iphone που αναγνωρίζει σε πόση απόσταση από το σημείο που βρίσκεσαι κάποιος ζητάει ελεύθερη ερωτική παρέα. Λυπάμαι πολύ που δεν υπάρχει κι εφαρμογή να αναγνωρίζει σε πόση απόσταση από το σημείο που βρίσκεσαι υπάρχει άνθρωπος με κοινή επαναστατική συνείδηση.

• Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου δεν ήταν τελικά σκάνδαλο καθώς δεν ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο και χάρισε τη νίκη στο μνημόνιο του Γιώργου Παπανδρέου. Το σκάνδαλο SIEMENS σε κανα μήνα θα έχει ξεχαστεί κι αυτό. Ποιος ξέρει τι τους περιμένει όμως με τη νέα χρονιά. Κυκλοφορεί ένας κουρελής τρελός στην πλατεία Συντάγματος και φωνάζει «Βρωμάει αίμα εδώ γύρω. Τα τριάκοντα αργύρια».

• Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορώ στο κέντρο της Αθήνας κι αισθάνομαι πως εκείνο που με ενοχλεί δεν είναι η ανομοιογένεια των προσώπων, των χρωμάτων των εθνοτήτων, αλλά η έμφυτη κλίση κάποιων που χρησιμοποιούν σπρέυ στην ασχήμια και την βρώμα. Ναι, για αυτούς άνετα έκανα γκέτο, κύριε Καμίνη μου, για να εκφράζουν ο ένας πάνω στον άλλο την απέχθεια προς την έμφυτη κλίση του καλού ανθρώπου στην ομορφιά.

• Η πιο συχνή λέξη που ακούω καθημερινά στο δρόμο, στο τηλέφωνο είναι η λέξη: Facebook. Σπάνια ακούω πια την λέξη «βοήθεια».
mediasoup

Όλες οι πληροφορίες για τους στρατεύσιμους

Όλες οι υπηρεσίες του Στρατού με ένα «κλικ»
Τέλος στις ουρές στα στρατολογικά γραφεία βάζει η λειτουργία της νέας ιστοσελίδας για τη Στρατολογία. Ολοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν πλέον, χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα www. stratologia.gr, να βρίσκουν πότε θα καταταγούν, σε ποιο σώμα θα πάνε (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό ή Πολεμική Αεροπορία) και υπό ποιες προϋποθέσεις θα πάρουν αναβολή. Ολα αυτά θα μπορούν να γίνουν, αρκεί να έχουν μαζί τους τον Αριθμό Στρατολογικού Μητρώου (ΑΣΜ) ή τον Αριθμό Αστυνομικής Ταυτότητας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι στρατεύσιμοι θα μπορούν να εντοπίζουν ακόμη και το στρατολογικό γραφείο στο οποίο ανήκουν μέσω χαρτών του Google!

Πέραν της ενημέρωσης των στρατευσίμων για την κατάταξή τους, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν:

* Να έχουν


πρόσβαση σε ενημερωτικά έντυπα για διάφορα θέματα, όπως ποιοι δικαιούνται μειωμένη θητεία, πώς απαλλάσσεται κάποιος από την υποχρέωση στράτευσης, πώς μπορεί κάποιος να εξαγοράσει το υπόλοιπο των στρατιωτικών του υποχρεώσεων εφόσον έχει συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας του, τι συμβαίνει με τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού κ.ά.
* Να βρίσκουν τη σχετική στρατιωτική νομοθεσία αλλά και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, όπως αυτή που αφορά ανυπότακτους και λιποτάκτες ή αντιρρησίες συνείδησης, για την απαλλαγή στράτευσης ή την αναβολή.
* Να κάνουν αίτηση για πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης (Τύπου Α΄), συμπληρώνοντας απλώς μια αίτηση και αναμένοντας στη συνέχεια το έγγραφο ταχυδρομικώς στο σπίτι.
* Να ενημερώνονται για τις προσκλήσεις στρατευσίμων (ΕΣΣΟ) σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία.

Η διαδικασία εκσυγχρονισμού και μηχανοργάνωσης των στρατολογικών υπηρεσιών ξεκίνησε δειλά δειλά το 2008. Σκοπός ήταν να σταματήσει η ταλαιπωρία πολλών νέων και των οικογενειών τους, οι οποίοι αναγκάζονταν πολλές φορές να μετακινούνται μεγάλες αποστάσεις για να επισκεφθούν το στρατολογικό γραφείο στο οποίο ανήκαν, όπως π.χ. αυτό στο Ρουφ, αλλά ει δυνατόν να μειωθεί και ο αριθμός των στρατολογικών γραφείων. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Οπως έλεγε χθες στο «Βήμα» στέλεχος της Διεύθυνσης Στρατολογίας του ΓΕΕΘΑ, «μόνο ο χρόνος που θα κερδίσει το προσωπικό σταματώντας να μιλάει στο τηλέφωνο είναι πολύ σημαντικός. Θα γλιτώσουμε, κατά μέσο όρο, 60.000 τηλέφωνα τον μήνα».

tovima.gr

Κηφηνείον «Η Ωραία Ελλάς»

Ακούω ότι το μεγαλύτερο σήμερα πρόβλημα των νέων μας είναι η ανεργία. Διαφωνώ. Εδώ καί τριάντα χρόνια είναι η ...εργασία. Ο νέος δε φοβάται την αναδουλειά, φοβάται τη δουλειά. Μια οικογενειακή αντίληψη, ότι δουλειά είναι ό,τι δεν λερώνει, επεκτάθηκε και στο νεοσουσουδιστικό σχολείο με ευθύνη των κομμάτων, που για λόγους ψηφοθηρίας απεδόθησαν σε μία χυδαία πολιτική παιδοκολακείας, η οποία μετά τη δικτατορία, εξέθρεψε καί διαμόρφωσε δύο γενιές «κουλοχέρηδων», παιδιών δηλαδή πού δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους -πέρα από τη μούντζα- για καμμιά εργασία από αυτές πού ονομάζονται χειρωνακτικές, επειδή -τάχα- είναι ταπεινωτικές...

Κι ας βρίσκεται μέσα στη λέξη «χειρώναξ», σαν δεύτερο συνθετικό το «άναξ» πού κάνει τον δουλευτή, τον άνακτα χειρών, βασιλιά στο χώρο του, βασιλιά στο σπιτικό του, νοικοκύρη δηλαδή, λέξη άλλοτε ιερή πού ποδοπατήθηκε κι αυτή μες στην ασυναρτησία μιας πολιτικής πού έδειχνε αριστερά καί πήγαινε δεξιά καί τούμπαλιν. Γι\' αυτό τουμπάραμε... Κάποτε, ακόμη κι από τις στήλες του περιοδικού αυτού, πού δεν............
είναι πολιτικό με την ευτελισμένη έννοια του όρου, έγραφα πώς η ανεργία στον τόπον μας είναι επιλεκτική, ότι δουλειές υπάρχουν αλλά ότι δεν υπάρχουν χέρια να τις δουλέψουν.

Κι έπρεπε να κατακλυσθεί ο τόπος από 1,5 εκατομμύριο λαθρομετανάστες, για να αποδειχθεί ότι στην Ελλάδα υπήρχε δουλειά πολλή αλλ\' όχι διάθεση για δουλειά. Τα παιδιά -τα μεγάλα θύματα αυτής της ιστορίας- είχαν γαλουχηθεί με τη νοοτροπία του «White color workers». Έτσι σήμερα το πιο φτηνό εργατικό καί υπαλληλικό δυναμικό είναι οι πτυχιούχοι, που ζητούν εργασία ακόμη καί στον ΟΤΕ ως έκτακτοι τηλεφωνητές, προσκομίζοντας στα πιστοποιητικά προσόντων ακόμη καί διδακτορικά! Γέμισε ο τόπος πανεπιστήμια, σχολές επί σχολών, επιστημονικούς κλάδους αόριστους, ομιχλώδεις καί ασαφείς, απροσδιορίστου αποστολής καί χρησιμότητας. Πτυχία-φτερά στον άνεμο σαν τις ελπίδες των γονιών, πού πιστεύουν ότι τα παιδιά καί μόνον με τα «ντοκτορά» θα βρουν δουλειά. Έτσι παράγονται επιστήμονες πού είναι δεκαθλητές του τίποτα, ικανοί μόνον για το δημόσιο ή για υπάλληλοι κάποιας πολυεθνικής.



Παρ\' όλο πού γέμισε η χώρα μας τεχνικές σχολές (τι ΤΕΛ, τι ΤΕΙ, τι ΙΕΚ!) οι πιο άτεχνοι νέοι είναι οι νέοι της Ελλάδος. Παίρνουν πτυχίο τεχνικής σχολής καί δεν έχουν πιάσει κατσαβίδι οι πιο πολλοί. Δεν ξέρουν να διορθώσουν μια βλάβη στο αυτοκίνητό τους, στο ραδιόφωνο ή στο τηλέφωνό τους. Είναι άχεροι, ουσιαστικά χωρίς χέρια. Τώρα με τα ηλεκτρονικά ξέχασαν να γράφουν, ξέχασαν να διαβάζουν, εκτός φυσικά από «μηνύματα» του αφόρητου «κινητού» τους.



Τούτη η παιδεία, πού όχι μόνο παιδεία δεν είναι αλλ\' ούτε καν εκπαίδευση, αφού δεν καλλιεργεί καμμιά δεξιότητα, εκτός από την ραθυμία, την αναβλητικότητα καί το φόβο της δουλειάς, όχι μόνο δεν καλλιεργεί τον νέο εσωτερικά αλλά τον πετρώνει δημιουργικά σαν τα παιδιά της Νιόβης. Τα κάνει άχρηστα τα παιδιά για παραγωγική εργασία, γιατί ο θεσμός της παπαγαλίας καί η νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας, με το πρόσχημα να μην τα κουράσουμε, τους αφαιρεί την αυτενέργεια, την πρωτοβουλία, τη φαντασία καί την πρωτοτυπία. Το σχολείο, αντί να μαθαίνει τα παιδιά πώς να μαθαίνουν, τα νεκρώνει πνευματικά. Δεν τα μαθαίνει πώς να σκέπτονται αλλά με τί να σκέπτονται. Έτσι τα κάνει πτυχιούχους βλάκες. Βάζει όρια στον ορίζοντα της σκέψης καί των ενδιαφερόντων. Τα χαμηλοποιεί. Τα κάνει να βλέπουν σαν τα σκαθάρια κοντά, κι όχι να θρώσκουν άνω, να έχουν έφεση για κάτι πιο πέρα, πιο τρανό καί πιο μεγάλο. Το έμβλημα πια του ελληνικού σχολείου δεν είναι η γλαύξ, είναι ο παπαγάλος, ο μαθητής-βλάξ πού καταπίνει σελίδες σαν χάπια καί πού θεωρεί ως σωστό ό,τι γράφει το σχολικό. Καί το λεγόμενο «σχολικό» είναι συνήθως αισχρό καί ως λόγος καί ως περιεχόμενο.



Καί τολμώ να λέγω αισχρό, διότι πρωτίστως το «Αναγνωστικό» πού πρέπει να είναι ευαγγέλιο πνευματικό ειδικά στο Δημοτικό, αντί να καλλιεργεί την αγάπη για τη δουλειά, καλλιεργεί την απέχθεια. Που πια, όπως παλιά, ο έρωτας για την αγροτική, τη βουκολική καί τη θαλασσινή ζωή; Ο ναύτης δεν είναι πρότυπο ζωής. Πρότυπο ζωής είναι ο «χαρτογιακάς». Όσο κι αν ήσαν κάπως ρομαντικά τα παλιά «Αναγνωστικά», καλλιεργούσαν τον έρωτα για τη δουλειά. Ακούω πώς δεν πάει καλά η οικονομία. Μα πως να πάει, όταν με τη ναυτιλία πού προσφέρει το 5,6% του ΑΕΠ ασχολείται μόνο το 1% των Ελλήνων; (Με τον αγροτικό τομέα πού προσφέρει το 6,6% του ΑΕΠ ασχολείται το 14,5% του πληθυσμού). Διερωτώμαι, τί είδους ναυτικός λαός είμαστε, όταν αποστρεφόμαστε την θάλασσα καί στα ελληνικά καράβια κυριαρχούν Φιλιππινέζοι, Αλβανοί καί μελαψοί κάθε αποχρώσεως; Το σχολείο καλλιεργεί τον έρωτα για την τεμπελιά, όχι για δουλειά. Τα πανεπιστήμια καί οι ποικιλώνυμες σχολές επαυξάνουν τον έρωτα αυτό. Πράγματα πού μπορούν να διδαχθούν εντός εξαμήνου -καί μάλιστα σε σεμιναριακού τύπου μαθήματα- απαιτούν τετραετία! Βγαίνουν τα παιδιά από τις σχολές καί δικαίως ζητούν εργασία με βάση τα «προσόντα» τους, αλλά τέτοιες εργασίες πού ζητούν τέτοια προσόντα δεν υπάρχουν. Αν δεν απατώμαι, υπάρχουν δύο σχολές θεατρολογίας -πέρα από τις ιδιωτικές θεατρικές σχολές- πού προσφέρουν άνω των 300 πτυχίων το έτος. Που θα βρουν δουλειά τα παιδιά αυτά;



Αν όμως το σχολείο από το Δημοτικό καλλιεργούσε την τόλμη, την αυτενέργεια, βράβευε την πρωτοβουλία, την ανάληψη ευθυνών, την αγάπη για την οποιαδήποτε δουλειά ακόμη καί του πλανόδιου γαλατά, θα είχαμε κάνει την Ελλάδα Ελδοράδο, όπως έγινε Ελδοράδο για τους εργατικούς Αλβανούς, Βουλγάρους, Πολωνούς, Γεωργιανούς, Αιγυπτίους αλιείς, Πακιστανούς καί Ουκρανούς. Σήμερα αυτοί είναι η εργατική κι αύριο η επιχειρηματική τάξη της Ελλάδος. Κι οι Έλληνες, αφήνοντας την πατρώα γη στα χέρια των Αλβανών πού την δουλεύουν, την πατρώα θάλασσα στα χέρια των Αιγυπτίων πού την ψαρεύουν, θα μεταβληθούν σε νομάδες της Ευρώπης ή των ΗΠΑ ή θα τρέχουν για δουλειά στην Αλβανία πού ξεπερνά σε νόμιμη και παράνομη επιχειρηματική δραστηριότητα όλες τις χώρες της Βαλκανικής. Γέμισαν τα Τίρανα ουρανοξύστες, κτήρια γιγάντια, κακόγουστα μεν, σύγχρονα δε. Περίπου 100 ιδιωτικά σχολεία λειτουργούν στην πρωτεύουσα της χώρας των αετών.



Εμείς αφήσαμε αδιαπαιδαγώγητη την εργατική καί την αγροτική τάξη. Στήν πρώτη περάσαμε σαν ιδεολογία-θεολογία το σύνθημα «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» καί υποχρεώσαμε πλήθος επιχειρήσεις να κλείσουν ή να μεταφερθούν αλλού. Μετά διαφθείραμε τους αγρότες με παροχές χωρίς υποχρεώσεις καί τους δημιουργήσαμε νοοτροπία μαχαραγιά. Γέμισε η επαρχία με «Κέντρα Πολιτισμού», οπού «μπαγιαντέρες» κάθε λογής καί φυλής άναβαν πούρο με φωτιά πεντοχίλιαρου! Το μπουκάλι με το ουίσκι βαπτίστηκε ... αγροτικό! Τώρα, όμως, πού έρχονται τα «εξ εσπερίας νέφη» χτυπάμε το κεφάλι μας. Καί που να φθάσουν τα «εξ Ανατολής» σαν εισέλθει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Θα γίνει η Ελλάς vallis flen-tium (-κοιλάς κλαυθμώνων) καί θα κινείται quasi osculaturium inter flen-tium (=σαν εκκρεμές μεταξύ θλίψεως καί οδύνης).



Δεν είμαι υπέρ μιας παιδείας πού θα υποτάσσεται στην οικονομία. Θεωρώ ολέθριο να χαράσσεται μια εκπαιδευτική πολιτική με κριτήρια οικονομικής αναγκαιότητας. Θεωρώ ολέθρια όμως καί την παιδεία πού εθίζει τα παιδιά στην οκνηρία, πού τα κουράζει με την παπαγαλία καί το βάρος άχρηστων μαθημάτων. Το μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας είναι τα κεφάλια των παιδιών της. Τούτη η παιδεία αποκεφαλίζει τα παιδιά. Τα κάνει ικανά να μην κάνουν τίποτε. Ούτε να βλαστημήσουν. Ακόμη καί η αισχρολογία τους περιορίζεται στη λέξη πού τα κάνει συνονόματα. Αν τους πεις βρισιά της περασμένης 20ετίας θα νομίσουν ότι μιλάς αρχαία Ελληνικά! Είναι θλιβερή η εικόνα πού παρουσιάζει σήμερα, παρουσίαζε χθες καί θα παρουσιάζει κι αύριο η ελληνική κοινωνία: να υπάρχουν άνθρωποι άνω των 65 ετών, άνω των 70 ετών, πού, ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί, εργάζονται νυχθημερόν, για να συντηρούν τα παιδιά τους μέχρι να τελειώσουν τις ατελείωτες σπουδές τους, τα παιδιά πού λιώνουν τα νιάτα τους στα «κηφηνεία», πού πάνε σπίτι τους να κοιμηθούν την ώρα πού οι Αλβανοί πάνε για δουλειά, θα μου πείτε, τι δουλειά; Οποιαδήποτε δουλειά, αρκεί να είναι τίμια. Όταν μικροί -ακόμη στο Δημοτικό- μαθαίναμε απ\' έξω τον Τυρταίο (ποιος τολμά σήμερα να διδάξει Τυρταίο;) δεν τον μαθαίναμε για να γίνουμε πολεμοχαρείς αλλά για να νοιώθουμε ντροπή, όταν στην μάχη της ζωής, στην πρώτη γραμμή είναι οι παλαιότεροι, οι «γεραιοί» καί οι νέοι κρύβονται πίσω από τη σκιά τους. «Αισχρόν γαρ δη τούτο... κείσθαι πρόσθε νέων άνδρα παλαιότερον».



Σήμερα, βέβαια, οι χειρωνακτικές εργασίες ελέγχονται σχεδόν κατ\' αποκλειστικότητα από ξένους. Στίς οικοδομές μιλούν αλβανικά, στα χωράφια πακιστανικά. Σέ λίγο οι χειρωνακτικές επιχειρήσεις θα περάσουν στα χέρια των Κινέζων πού κατασκευάζουν ήδη το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών ειδών πού θυμίζουν... Ελλάδα. Ακόμη καί τις σημαίες μας στην Κίνα τις φτιάχνουν! Κι εμείς; Εμείς, όπως πάντα, φτιάχνουμε τα τρία κακά της μοίρας μας. «Φτιάχνουμε» τη ζωή μας στην τηλοψία, πού δίνει τα μοντέρνα πρότυπα οκνηρίας στη νεολαία, ποθούμε μια χρυσίζουσα ζωή σαν αυτήν πού προσφέρει το «γυαλί», αγοράζουμε πολυτελή αυτοκίνητα με δόσεις, κάνουμε διακοπές με «διακοποδάνεια», εορτάζουμε με «εορτοδάνεια» καί πεθαίνουμε με «πεθανοδάνεια». Έλεγε ο Φωκίων, πού πλήρωσε τέσσερις δραχμές τη δεύτερη δόση του κώνειου πού χρειαζόταν για να «απέλθει», πως στην Αθήνα δεν μπορεί ούτε δωρεάν να πεθάνει κανείς. Έπρεπε να ζούσε τώρα...



Λυπάμαι πού θα το πω, αλλά πρέπει να το πω: το σχολείο, οι σχολές καί τα ΜΜΕ σακάτεψαν καί σακατεύουν τη νεολαία, γιατί μιλούν συνεχώς για τα δικαιώματα της -δικαιώματα στην τεμπελιά- καί ποτέ για υποχρεώσεις, ποτέ για χρέος, ποτέ για καθήκον. Το καθήκον έγινε άγνωστη λέξη.

του Σαράντου Καργάκου, Συγγραφέως - Φιλολόγου - Ιστορικού
kafeneio

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

-Όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών - συνταξιούχων και όσοι είναι γονείς τριών τέκνων και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο της κατηγορίας αυτής. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 10% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

- Άνεργοι (για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, την 30η Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους) με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών - συνταξιούχων που δεν συμπεριλαμβάνει το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου. Η έκπτωση για αυτήν την κατηγορία είναι 20 %.

-Άτομα με αναπηρία πάνω από 67% ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία πάνω από 67%, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου. Και σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση είναι 20% επί του οικιακού τιμολογίου.

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο εφαρμόζεται αποκλειστικά για την κατανάλωση της κύριας κατοικίας. Η ένταξη σε αυτό γίνεται για ένα ημερολογιακό έτος.

Η υποβολή της αίτησης γίνεται είτε από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ (www.dei.gr), είτε τηλεφωνικά στο 210 9298000. Από 18/10/2010 η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και στα ΚΕΠ.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:

Για υποβολή στην ιστοσελίδα ή τηλεφωνικά

- Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος (απαιτείται η δεύτερη σελίδα που αφορά τα δημοτικά τέλη κλπ) με ημερομηνία έκδοσης οπωσδήποτε μεταγενέστερη της 27/9/2010.

- ΑΦΜ του αιτούντος και του/της συζύγου.

- Αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Για υποβολή στα ΚΕΠ

Τα παραπάνω και επιπλέον:

- Ταυτότητα δικαιούχου ή, αν υποβληθεί η αίτηση από τρίτο πρόσωπο, ταυτότητα του τρίτου και εξουσιοδότηση ή υπεύθυνη δήλωση ότι εκπροσωπεί τον δικαιούχο.

Περισσότερες πληροφορίες για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο μπορείτε να λάβετε:

- Στο τηλεφωνικό κέντρο 210 - 9797400 του ΥΠΕΚΑ

- Στο τηλεφωνικό κέντρο 210 - 9298000 της ΔΕΗ.

- Στα καταστήματα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας

- Στα ΚΕΠ μετά τις 18/10/2010

- Στην ιστοσελίδα http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=575 του ΥΠΕΚΑ

- Στην ιστοσελίδα www.dei.gr της ΔΕΗ.
kafeneio

20ό ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αρνήθηκαν να πληρώσουν τα ξενόγλωσσα βιβλία

Μαθητές αντιστέκονται στην πολιτική που θέλει να φορτώσει στις πλάτες των εργατικών λαϊκών οικογενειών το δυσβάσταχτο κόστος σπουδών. Στο 20ό Λύκειο Θεσσαλονίκης οι μαθητές τμήματος της 2ης τάξης, αρνήθηκαν να πληρώσουν οι ίδιοι, δηλαδή οι γονείς τους, για την αγορά των ξενόγλωσσων βιβλίων, που παρεμπιπτόντως είναι ιδιαίτερα ακριβά.

Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια ξένης γλώσσας ζήτησε από τους μαθητές να δηλώσουν υπογράφοντας σε ένα χαρτί όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν τα βιβλία, ώστε να γίνει μαζική παραγγελία. Οι μαθητές με την προτροπή μελών του πενταμελούς που δραστηριοποιούνται στο Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών, αρνήθηκαν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Δήλωσαν πως είναι δικαίωμά τους η δημόσια και δωρεάν παιδεία και το υπουργείο οφείλει να τους παρέχει δωρεάν όλα τα βιβλία.

Το εισόδημα των οικογενειών τους ήδη επιβαρύνεται δραματικά εξαιτίας των περικοπών στους μισθούς, με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, του ρεύματος, την άγρια φορολογία.
alfavita

Δημόσιοι υπάλληλοι θα αξιοποιηθούν ως εκπαιδευτικοί

Καταγγελία της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης

Πρόθεση της κυβέρνησης για μετάταξη δημοσίων υπαλλήλων από μια σειρά δημόσιες υπηρεσίες που καταργούνται, στην εκπαίδευση σε θέσεις διοικητικές αλλά και εκπαιδευτικές(!) αποκαλύπτει η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Σύμφωνα με εκπροσώπους της ΕΛΜΕ, το θέμα αυτό τους το αποκάλυψε ο
περιφερειακός διευθυντής, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν μαζί του.

Τα παραπάνω προκαλούν τουλάχιστον ερωτηματικά για τις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία με τον πρόσφατο νόμο για τον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών θεσμοθέτησε... «σαράντα κύματα» και δοκιμασίες ανάμεσα στο πτυχίο και τη δουλειά για τους εκπαιδευτικούς, στο όνομα του ότι «δεν μπορεί ο κάθε πτυχιούχος να μπαίνει στην τάξη» και ότι τάχα πρέπει να κρίνεται η... καταλληλότητά του. Από την άλλη, στο όνομα της «διαχείρισης» του ανθρώπινου δυναμικού και στο πλαίσιο της πολιτικής των «μπαλωμάτων» που επιστρατεύονται μετά τη μείωση στο μισό των μόνιμων διορισμών, εμφανίζεται διατεθειμένη να ανοίξει τα σχολεία, προκειμένου να διδάξουν δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι εργάζονταν σε επιχειρήσεις που καταργούνται ή που ξεπουλιούνται...
Ριζοσπάστης

Με μια απεργία ξεχνιέμαι..

Σήφης Πολυμίλης ΒΗΜΑ

Eδώ και χρόνια δημοσιογράφοι, εκδότες, συνδικαλιστές καταγράφαμε, σχολιάζαμε την κρίση στα μέσα ενημέρωσης. Μόνο που την αντιμετωπίζαμε πιο πολύ ως παρατηρητές, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι είμαστε και εμείς μέρος της, για την ακρίβεια συνδημιουργοί της... Ο κόσμος άλλαζε ραγδαία, οι αναγνωστικές συνήθειες ανατρέπονταν και εμείς παρακολουθούσαμε ένα σύμπαν να καταρρέει με υποτονικές ως ανύπαρκτες αντιδράσεις, περιμένοντας έναν από μηχανής θεό που θα ξαναγύριζε τις εφημερίδες στις παλιές καλές ημέρες. Αντί για εγρήγορση κυριαρχούσε o εφησυχασμός...

Μόνο που η εποχή που οι εφημερίδες αποτελούσαν την κυρίαρχη μορφή ενημέρωσης έχει περάσει ανεπιστρεπτί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες αλλά και για τους εργαζομένους σε αυτές. Και η διαχείριση της νέας πραγματικότητας δεν μπορεί δυστυχώς να είναι ανώδυνη για κανέναν. Γιατί, πέρα από τις προφανείς πλέον συνέπειες της οικονομικής κρίσης που έχει τραυματίσει βαρύτατα και τα μέσα ενημέρωσης, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το συνολικό πρόβλημα της αξιοπιστίας τους, που έχει υποστεί αλλεπάλληλα πλήγματα. Η οικονομική κρίση φέρνει όμως τώρα στον αφρό όλες τις συσσωρευμένες παθογένειες, όλα τα δομικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον Τύπο. Η επιλογή της διόγκωσης των εφημερίδων με εξωτερικές κυρίως ενέσεις, για να γίνει πιο ελκυστικό το προϊόν σ΄ ένα κοινό που έφθινε, μπορεί να αποτέλεσε για μια περίοδο λύση αλλά τώρα εξελίσσεται σε μπούμερανγκ καθώς η μεγάλη πτώση των διαφημιστικών εσόδων υπονομεύει την οικονομική αυτοτέλεια, άρα και τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία...

Από την άλλη μεριά, ένα μεγάλο μέρος των δημοσιογράφων είτε βολεύτηκε είτε παγιδεύτηκε σε έναν ρόλο απλού διαμετακομιστή «ειδήσεων». Αντί να βάζουν τάξη στο χάος των πληροφοριών με τις οποίες βομβαρδίζεται καθημερινά ο πολίτης ανασυνθέτοντας με κριτική σκέψη τα γεγονότα, βοηθώντας τον να ανακαλύψει τι είναι σημαντικό και τι όχι, αφέθηκαν στην ευκολία του «πλασιέ» επικοινωνιακών πολιτικών και οικονομικών παιγνίων. Η κριτική στην εξουσία ταυτίστηκε είτε με την εύκολη δημαγωγία είτε με την υποταγή στις εκάστοτε κομματικές πεποιθήσεις τους.

Αν όμως δεν θέλουμε να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι και ένα μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού ταυτίστηκε με αυτή τη δημοσιογραφία της εντυπωσιοθηρίας, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια των μέσων να ξεφύγουν από τις εύκολες συνταγές του λαϊκισμού και της δημαγωγίας.

Η προοπτική λοιπόν για τον Τύπο, όπως τουλάχιστον τον ξέραμε ως τώρα, δεν είναι ευοίωνη. Και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη όταν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, που επί χρόνια έβλεπαν... τα τρένα να περνούν, έχουν χάσει την επαφή τους με την πραγματικότητα και προσπαθούν με κινήσεις πανικού να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα, χωρίς να συνειδητοποιούν καν ότι δεν είναι μέρος αλλά από τους πρωταγωνιστές της κρίσης.

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Η περαίωση της κυβέρνησης

Η νοοτροπία της περαίωσης κρατάει από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όταν ο Σουλτάνος χρειαζόταν λεφτά, για τις πολεμικές του επιχειρήσεις ή τις παλλακίδες στα χαρέμια του, έστελνε τους φοροεισπράκτορες για να εισπράξουν έκτακτες εισφορές. Οι υπήκοοι δεν είχαν πολλές επιλογές: ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν τον έκτακτο φόρο γιατί, διαφορετικά, οι υπάλληλοι τους κράτους θα ανακάλυπταν κάποια παρανομία, θα τους έβαζαν φυλακή ή θα τους έπαιρναν την περιουσία. Άλλωστε, όπως ήταν βέβαιοι ότι κάτι θα τους έκλεβε ο Σουλτάνος, κάτι είχαν αποκρύψει και αυτοί από τον αφέντη τους.

Από τότε έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, όχι όμως στην Ελλάδα. Τουλάχιστον δέκα φορές από τη μεταπολίτευση του '74 μέχρι σήμερα κυβερνήσεις που είχαν ανάγκη από λεφτά κάλεσαν σε περαίωση των υποθέσεων τους φορολογούμενους. Οι τελευταίοι δεν είχαν πολλές επιλογές: μπορεί να μην κινδύνευαν να βρεθούν στις φυλακές του τοπικού αγά, αλλά, αν δεν τακτοποιούσαν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες, οι εφοριακοί όλο και κάποια παρατυπία θα τους έβρισκαν και τελικώς θα πλήρωναν περισσότερα. Άλλωστε, πολλοί είχαν λερωμένη τη φωλιά τους: ό,τι και να κάνει η Τουρκία, ο Καραγκιόζης είναι Έλληνας.

Οι διαδοχικές περαιώσεις των τελευταίων δεκαετιών κάθε άλλο παρά ενίσχυσαν τη φορολογική συνείδηση ή το αίσθημα δικαίου των Ελλήνων. Όσοι είχαν πιαστεί κορόιδα, δηλώνοντας αρχικά το πραγματικό τους εισόδημα κι ύστερα πληρώνοντας και τα κερατιάτικα της περαίωσης, δεν είχαν καμία διάθεση να ενισχύσουν ξανά ένα κράτος που στο τέλος δεν επιβραβεύει παρά τους φοροφυγάδες. Έτσι κάπως η φοροδιαφυγή έχει μετατραπεί σε εθνικό σπορ. Η περαίωση αποτελεί τον πιο άδικο τρόπο φορολογίας, όχι μόνο γιατί επιβάλλεται σε δικαίους και αδίκους, αλλά και γιατί οι πρώτοι καλούνται να πληρώσουν δύο φορές.

Ψηφίζοντας τη δέκατη περαίωση στη πρόσφατη ιστορία, η σημερινή κυβέρνηση βάζει ταφόπλακα στις εξαγγελίες της για έναν διαφορετικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας και για σεβασμό στον πολίτη. Προφανώς, το υπουργείο Οικονομικών, που δεν έχει ακόμη καταφέρει να διορίσει διευθυντές σε πολλές εφορίες, χρειάζεται μετρητά γιατί τα οικονομικά μέτρα του μνημονίου προκαλούν ύφεση και μείωση των εσόδων, όπως πολλοί είχαν προβλέψει. Ας έκοβε τα εξοπλιστικά προγράμματα. Καλύτερα να συγχυστούν ο Σαρκοζί και η Μέρκελ, παρά να καταφεύγει σε πρακτικές που δίνουν τη χαριστική βολή στην αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Δεν πρόκειται για το μοναδικό περιστατικό. Επιβάλλοντας τα δρακόντεια μέτρα του μνημονίου παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της, η κυβέρνηση μπορούσε να επικαλεστεί ότι την είχε κοροϊδέψει η ΝΔ και η χώρα δεν έπρεπε να χρεοκοπήσει. Επειδή λίγο πολύ οι περισσότεροι Έλληνες καταλαβαίνουν ότι το πάρτι τελείωσε, επέδειξαν ανοχή. Αλλά δεν υπήρχαν σοβαροί λόγοι για πρόσφατες κινήσεις που θυμίζουν το φαύλο παρελθόν, όπως η πρωτοφανής αύξηση του αριθμού των μελών του υπουργικού συμβουλίου, κόντρα στις υποσχέσεις περί μικρού και ευέλικτου σχήματος.

Το αποτέλεσμα είναι ότι κανείς πλέον δεν πιστεύει την κυβέρνηση. Στέλνει γραπτές διαβεβαιώσεις ο Ρέππας στους μεταφορείς ότι δέχεται τα αιτήματά τους, αλλά αυτοί συνεχίζουν τις απεργίες τους γιατί είναι βέβαιοι ότι ο υπουργός τους λέει ψέμματα και θα τους ξεγελάσει. Δίνοντας η ίδια τέρμα στις εξαγγελίες της μόλις έναν χρόνο μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση έχει περαιώσει. Μπαίνει από εδώ και στο εξής σε μια διαδικασία αναπότρεπτης φθοράς που θα επιταχύνεται διαρκώς από την κοινωνική κρίση, την οποία αδυνατεί να ελέγξει και να διαχειριστεί.tvxs

ΗΜΑΡΤΟΝ


ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΠΑΕ ΑΕΚ

Από αναγνώστη μας...

ΠΡΟΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΑΕΚ
Η ΑΕΚ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ...
ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗΣ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΥΟ ΤΥΧΕΡΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ ΤΗΣ!!
ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΠΙΣΗΜΟ ΑΓΩΝΑ.

*ΣΕ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Με τον τρόπο αυτό και γλιτώνουμε τα έξοδα για προπονητή και αυξάνονται τα έσοδα από εισιτήρια και τέλος μπορεί κάποιος να βγει..
όποιος νικάει συνεχίζει...
zizanioblog

Κλείνει οριστικά το κεφάλαιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου η Γερμανία

Ξεπλήρωσε τον Α' Παγκοσμιο

Τελειώνει και επίσημα ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος καθώς η Γερμανία θα καταβάλει στις 3η Οκτωβρίου, την τελευταία δόση για την αποπληρωμή.

Οι αποζημιώσεις που αποφασίστηκαν με τη συνθήκη των Βερσαλλιών χρεοκόπησαν την Γερμανία το 1920 και ο Χίτλερ εκμεταλλεύτηκε τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τους όρους της Συνθήκης, προκειμένου να ανέλθει στην εξουσία.

Ήταν Ιανουάριος του 1921, όταν το συνολικό ποσό ορίστηκε στα 269 δισεκατομμύρια χρυσά μάρκα. Πολλοί οικονομολόγοι της εποχής έκριναν το ποσό υπερβολικό και αβάσταχτο για τους Γερμανούς πολίτες.

Λίγους μήνες αργότερα, περιορίστηκε στα 132 δισεκατομμύρια χρυσά μάρκα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό θα το πλήρωνε μέχρι το 1984.

Το 1924 το σχέδιο Ντάβες άλλαξε τις γερμανικές πληρωμές αποζημιώσεων. Τον Μάιο του 1929 το σχέδιο Γίουνγκ μείωσε ακόμη περισσότερο τις
γερμανικές πληρωμές στα 112 δισεκατομμύρια χρυσά μάρκα και για περίοδο 59 ετών.

Παρότι υπήρχαν πολλές διατάξεις στη Συνθήκη, μία από τις πιο σημαντικές όριζε ότι η Γερμανία αποδεχόταν την πλήρη ευθύνη για την έναρξη του πολέμου και, σύμφωνα με τα άρθρα 231-248, αποδεχόταν να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις σε διάφορες χώρες.
news247

ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΠΛΑΚΑ ΔΕ ΒΛΑΠΤΕΙ...

Αιχμηρή απάντηση Σημίτη

Για τη σύσταση εξεταστικής για την οικονομία
Με μια λακωνική και αυστηρή δήλωση απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός στα όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου περί διερεύνησης των οικονομικών με εξεταστική επιτροπή.

Η ανακοίνωση του Κ. Σημίτη έχει ως εξής:

«Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία θα πρέπει να γίνει για την περίοδο από το 1996 και μετά. Δεν μπορεί η ίδια κυβέρνηση και τα ίδια πρόσωπα να ήταν έντιμα πριν από το 2001 και ύποπτα μετά. Υπονοούμενα, μισόλογα και πολιτικές εντυπώσεις δεν είναι αποδεκτά».
newsbeast

ΜΠΡΑΒΟ

Μεσογειακή διατροφή ενάντια στο τζανκ φουντ από σχολείο της Μαγνησίας..

Μέσα σε έξι µήνες πολλοί από τους µαθητές του 3ου Δηµοτικού Σχολείου Αισωνίου – Σέσκλου στη Μαγνησία περιόρισαν τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες στο σχολείο. Ελάττωσαν σηµαντικά την κατανάλωση τυποποιηµένων σνακ και ακολουθούν τα πρότυπα της µεσογειακής διατροφής. Η απάντηση στο ερώτηµα πώς µαθητές και εκπαιδευτικοί κατάφεραν να δώσουν… αποβολή στο τζανκ φουντ από το σχολείο τους βρίσκεται στο πρόγραµµα που υλοποιήθηκε την περασµένη χρονιά.

Από τον Ιανουάριο και µε πρωτοβουλία της διευθύντριας κ. Μαρίας Διούδη τα παιδιά σιτίζονταν στο σχολείο µε µαγειρευτό φαγητό. Τις µερίδες τις παρασκεύαζε ο γυναικείος συνεταιρισµός που συνεργάστηκε µε τους υπεύθυνους του σχολείου. Μάλιστα, την ευθύνη του µενού είχε ειδικός διατροφολόγος. Και επειδή στόχος ήταν τα παιδιά να εκπαιδευτούν, οι δάσκαλοι του σχολείου έµεναν και έτρωγαν µαζί τους, προκειµένου να τα ενηµερώνουν και να συζητούν.

Τρέφονται πιο υγιεινά

Τα αποτελέσµατα, όπως λέει στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια, ήταν εντυπωσιακά: «Πολλά παιδιά πλέον έχουν αφήσει στην άκρη τα κρουασάν και τρέφονται πιο υγιεινά. Και φανταστείτε ότι το πρόγραµµα σίτισης των παιδιών µε µαγειρευτό φαγητό διήρκεσε µία χρονιά. Εάν γίνεται το ίδιο και στα έξι χρόνια της φοίτησής τους στο δηµοτικό, οι µαθητές θα βγουν από το σχολείο σωστά διατρεφόµενοι πολίτες». Η κ. Διούδη συµπληρώνει πως τα παραπάνω αποτελούν µέρος ενός προγράµµατος που υλοποιεί το σχολείο την τελευταία 5ετία για να εκπαιδεύσει τα παιδιά στα πρότυπα της µεσογειακής διατροφής. «Για παράδειγµα, πολλές φορές τα παιδιά έτρωγαν πρωινό στο σχολείο».

Σηµειώνεται πως παρόλο που το 3ο Δηµοτικό ήταν ολοήµερο δεν διέθετε τις υποδοµές για µαγείρεµα στο σχολείο – όπως συµβαίνει στα περισσότερα ολοήµερα της χώρας – και τα παιδιά έφερναν φαγητό από το σπίτι.

Ετσι, η διευθύντρια του σχολείου και οι εκπαιδευτικοί ήταν αυτοί που έκαναν προσπάθειες για να δηµιουργηθεί ειδική αίθουσα µε τραπεζαρία και µε τη συνεργασία του συλλόγου γονέων και τοπικών φορέων (συνεταιρισµός γυναικών) υλοποιήθηκε το πρόγραµµα σίτισης των παιδιών. Ο γυναικείος συνεταιρισµός

Φέτος το σχολείο αναζητά πόρους – µία επικοινωνία που είχε µε το υπουργείο Παιδείας απέβη άκαρπη – προκειµένου να συνεχίσει τη συνεργασία µε τον γυναικείο συνεταιρισµό και τα παιδιά να εξακολουθούν να τρώνε µαγειρευτό φαγητό.

Πρακτικές και πρωτοβουλίες όπως η παραπάνω είναι αυτές που πρέπει να ακολουθήσουν τα σχολεία προκειµένου η διατροφή των παιδιών να βελτιωθεί. Αυτό τονίζουν στα «ΝΕΑ» ειδικοί στα θέµατα διατροφής. Οπως προσθέτουν, πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν στους µαθητές καθηµερινά µερίδες µαγειρευτού φαγητού. Κάτι τέτοιο δεν συµβαίνει στα ελληνικά σχολεία. Και επειδή στη συγκεκριµένη χρονική συγκυρία είναι δύσκολο να υλοποιηθεί ένα οργανωµένο πρόγραµµα για µαγειρευτό φαγητό, εκπαιδευτικοί, γονείς, µαθητές πρέπει να ακολουθήσουν «έξυπνα» διατροφικά κόλπα.

Καλάθια µε φρούτα

«Μία λύση είναι να υπάρχουν καλάθια µε φρούτα (fruit baskets) ακόµα και µέσα στις τάξεις έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν καθηµερινή επαφή µε αυτά και να ωθούνται έτσι να τα καταναλώνουν», λέει στα «ΝΕΑ» ο διαιτολόγος – διατροφολόγος στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου κ. Γρηγόρης Ρίσβας.

Οπως προσθέτει, από τη στιγµή που δεν υπάρχει µία κεντρική κίνηση – από το υπουργείο – για παρασκευή φαγητού στα σχολεία, µπορεί να υπάρξει µία άλλου είδους ενίσχυση για να κατευθυνθούν οι σχολικές µονάδες προς τα εκεί. «Δεν είναι απαραίτητο να είναι οικονοµική. Μπορεί να δηµιουργηθεί ένας µικρός χώρος για παρασκευή φαγητού. Για παράδειγµα, θα µπορούσαν να δηµιουργηθούν στους χώρους των χηµείων».

Ο διατροφολόγος προτείνει επίσης τα σχολεία να εκµεταλλευτούν τους τοπικούς φορείς και παραγωγούς ώστε να διαθέτουν φρέσκα προϊόντα. Πρακτική, λέει, που θα είχε µεγαλύτερη επιτυχία στις περιφέρειες.

Μια άλλη ιδέα που προτείνει ο δρ Μιχάλης Χουρδάκης, ιατρός – υγιεινολόγος, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, επιστηµονικός συνεργάτης ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, είναι να υπάρχει ένας άνθρωπος στο σχολείο ο οποίος θα ετοιµάζει φρέσκες σαλάτες ή φρούτα.

Οπως λέει, προκειµένου τα παιδιά να τρέφονται µε ποιοτικό µαγειρευτό φαγητό θα µπορούσε «µία µητέρα να αναλαµβάνει µία φορά τον µήνα το µαγείρεµα για µία τάξη.

Είναι κάτι που γίνεται πιλοτικά σε σχολεία του εξωτερικού».

Εκπαίδευση και στους γονείς

Σηµαντικό ρόλο στις διατροφικές επιλογές των παιδιών παίζει και η οικογένεια. Για να αλλάξουν λοιπόν οι συνήθειες των παιδιών, λένε, οι ειδικοί, θα πρέπει να εκπαιδεύονται και οι γονείς. «Καλό είναι στην ενηµέρωση και στα προγράµµατα διατροφής που υπάρχουν στα σχολεία να συµµετέχουν και οι γονείς. Με σεµινάρια αλλά και µε κοινές δράσεις – µαζί µε τους µαθητές. Για παράδειγµα, µπορούν να έρχονται στο σχολείο να µαγειρέψουν» αναφέρει ο κ. Χουρδάκης. Πολλές έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι µεγάλη µερίδα των µαθητών δεν τρώνε καθόλου πρωινό ή τρώνε ένα ανεπαρκές πρωινό. «Καλή ιδέα λοιπόν θα ήταν να τρώνε όλα µαζί τα παιδιά πρωινό στο σχολείο» προτείνει ο κ. Ρίσβας.

http://almyrosinfo.gr

Βρες σπίτι ή συγκάτοικο χωρίς μεσίτες

Για πρώτη φορά δημιουργείται στην Ελλάδα site για εύρεση φοιτητικής κατοικίας με τόσες δυνατότητες και χωρίς μεσιτική προμήθεια.
Στην ιστοσελίδα www.studenthouse.gr προβάλλονται τα οικονομικότερα ακίνητα προς ενοικίαση σε όλη την Ελλάδα, κι επιτρέπεται η άμεση επαφή του ενδιαφερόμενου ενοικιαστή με τον ιδιοκτήτη. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι επίδοξοι ενοικιαστές μπορούν να επιλέξουν αν θα έχουν συγκάτοικο ή συγκάτοικους.
Όσοι φοιτητές λοιπόν ψάχνουν για σπίτι και όσοι ιδιοκτήτες θέλουν να νοικιάσουν τα ακίνητα τους μπορούν απλά να μπουν στο site www.studenthouse.gr.
kala nea

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΓΡΑΦΙΚΟ.


Πολύ διαφωτιστικό γραφικό από την Ομοσπονδία βενζινοπωλών για το 1,5 ευρώ το λίτρο βενζίνης που πληρώνουμε.
Τα 94,1 λεπτά στο κράτος
τα 43,4 στο διυλιστήριο
τα 6,3 λεπτά στις εταιρείες χονδρικής και
τα 5,5 λεπτά στα βενζινάδικο.

ΕΥΣΤΟΧΟ

Διαβάζω στο νεόκοπο των ΝΕΩΝ:
Δημόσιο:
Κύριε Διευθυντά, Να με συγχωρείτε, αλλά η είδηση είναι ότι θα υπάρχει μισθολόγιο! Με τιμή, Νεόκοπος

Μέχρι το 2015 το εφάπαξ!

Η καθυστέρηση για την απονομή του εφάπαξ (ΤΠΔΥ), που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 2015, είναι πρωτοφανής. Οι αιτήσεις ξεπερνούσαν τις 18.000 με απαιτούμενη δαπάνη άνω των περίπου 800 εκατ. ευρώ μέχρι τις 31/12/2009. Μετά το κύμα «φυγής» λόγω Ασφαλιστικού και στο τέλος του 2010 αναμένεται να φτάσουν τις 35.000, από 25.000 τον Αύγουστο του 2010. Η απαιτούμενη δαπάνη θα ξεπεράσει το 1,7 δισ. ευρώ. Τα ετήσια έσοδα του Ταμείου κυμαίνονται από 300 έως 350 εκατ. ευρώ, που σημαίνει διαρκής διεύρυνση του ελλείμματος με απρόβλεπτες επιπτώσεις για το μέλλον και τη βιωσιμότητα του Ταμείου.

Άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ζητά η ΑΔΕΔΥ

Διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ζητά η ΑΔΕΔΥ. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, δεν αποδέχεται μια διαδικασία διαβούλευσης και «διαλόγου», που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για μονομερείς αποφάσεις.
Με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση με τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γ. Ραγκούση και Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου με αντικείμενο το νέο μισθολόγιο, η ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει ότι το νέο μισθολόγιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως "όχημα" παγίωσης και διεύρυνσης της λιτότητας, με δεδομένο ότι οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων έχουν ήδη μειωθεί πάνω από 25%, εξαιτίας των πρόσφατων περικοπών στο πλαίσιο της εφαρμογής του μνημονίου.

Επίσης, τονίζει ότι αγωνίζεται "για ένα νέο ενιαίο και δίκαιο μισθολόγιο, που θα ενσωματώνει όλα τα επιδόματα στο βασικό μισθό, θα αναβαθμίζει τις αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο και θα διαμορφώνει μια νέα βάση εκκίνησης στους εισαγωγικούς μισθούς, τέτοια που να εμπεριέχει το πάγιο αίτημα της ενσωμάτωσης των επιδομάτων".

Καταλήγοντας, η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι θα παρουσιάσει τις θέσεις της και για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010.

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

«Η περαίωση αποτελεί άδικο και ισοπεδωτικό μέτρο»

Οι επαγγελματίες στη Θεσσαλονίκη αντιδρούν στο ν/σ της κυβέρνησης
Διάκριση υπέρ των συνετών φορολογουμένων στο πλαίσιο της περαίωσης, με μείωση κατά 50% του συντελεστή επί των ακαθάριστων εσόδων, για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις στη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σε διαφορετική περίπτωση, σημειώνει, όσοι φορολογούμενοι δεν υπέπεσαν και δεν πρόκειται να υποπέσουν σε φορολογικές παραβάσεις, «δε θα έχουν κανένα λόγο να ενταχθούν στη διαδικασία του άδικου αυτού μέτρου, που υιοθετεί τη φορολογική "ασυλία"».

Όπως τονίζεται στην επιστολή, ο ΕΣΘ αναγκάσθηκε να αποδεχτεί, κατ’ αρχήν, την εφαρμογή της περαίωσης, παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα άδικο και ισοπεδωτικό μέτρο κλεισίματος των φορολογικών υποθέσεων. «Αναμέναμε, από την Πολιτεία να αντιληφθεί και να υιοθετήσει τις θέσεις των παραγωγικών τάξεων για βελτίωση των όρων υπαγωγής, στο μέτρο, των συνεπών φορολογουμένων. Δυστυχώς, το νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα, αγνοώντας τον ειλικρινή και συνεπή φορολογούμενο», τονίζεται.

Με ξεχωριστή επιστολή προς τον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει ότι «για να υπάρξει επιτυχία της περαίωσης και να αποφέρει έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, αυτή έπρεπε να προβλέπει μηδενική προκαταβολή, μικρότερο συντελεστή και πολύ μεγαλύτερο αριθμό δόσεων. Με αυτές τις προϋποθέσεις θα ήταν δυνατόν οι ΜΜΕ, με μεγάλη δυσκολία, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, χωρίς να καταφεύγουν κάθε φορά στις τράπεζες για δανειοδότηση, καταβάλλοντας υψηλά επιτόκια».
newsbeast

Γράμμα από την τρόικα: «Πουλήστε τα πάντα»!

Αυστηρές υποδείξεις από την τρόικα, που βλέπει να καταρρέουν τα μαθηματικά του μνημονίου, δέχεται πλέον η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή ενός σχεδίου μαζικής εκποίησης δημόσιας περιουσίας, κατά προτίμηση σε επενδυτές με «φρέσκα» κεφάλαια από το εξωτερικό, στο όνομα της μείωσης του δημοσίου χρέους, που απειλεί να «καταπιεί» τη χώρα από το 2014 και μετά, όταν θα σταματήσουν οι «ενέσεις» δανεισμού από τους διεθνείς πιστωτές. Το S10 ανέδειξε σε όλες του τις διαστάσεις το πρόβλημα των αδιέξοδων μαθηματικών του μνημονίου: ο λογαριασμός τοκοχρεολυσίων του ογκώδους (150% του ΑΕΠ) χρέους της χώρας θα γίνει το 2014 δυσβάστακτος, προδιαγράφοντας μια ασφαλή πορεία προς τη.. χρεοκοπία.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν, ότι η τρόικα και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πιέζουν φορτικά την κυβέρνηση να grεπιταχύνει δραστικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, ζητώντας μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς όχι απλώς να καλυφθεί, αλλά να ξεπεραστεί θεαματικά, ει δυνατόν, ο στόχος του μνημονίου για έσοδα 3 δις. ευρώ μέχρι το 2014 από ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση κρατικής περιουσίας. Είναι μάλιστα πιθανό, ο νέος, υψηλότερος στόχος για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας να ενσωματωθεί σε μελλοντική αναθεώρηση του μνημονίου, ώστε να καταστεί και νομικά δεσμευτικός για την κυβέρνηση.

Ενδεικτική του κλίματος που δημιουργούν οι νέες αυστηρές επιταγές της τρόικας προς την κυβέρνηση είναι η συνέντευξη που παραχώρησε στην Wall Street Journal ο γενικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων, κ. Γ. Χριστοδουλάκης, προκειμένου να στείλει ένα δελεαστικό μήνυμα στη διεθνή αγορά, ότι η Ελλάδα ανοίγει και πάλι για μεγάλες business, με επίκεντρο τη δημόσια περιουσία.

Διαβάζοντας μέσα από τις γραμμές του κειμένου της Wall Street Journal, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ότι το «μενού» των ιδιωτικοποιήσεων είναι τόσο εκτεταμένο, που δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε έσοδα πολύ υψηλότερα από τα «ταπεινά» 3 δις. ευρώ, ιδιαίτερα αν συνεκτιμηθεί η «δέσμευση» του κ. Χριστοδουλάκη, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να εκτυλιχθεί μια γενική εκποίηση σε εξευτελιστικές τιμές (fire sale είναι η έκφραση που αποδίδεται από το συντάκτη της WSJ στον κ. Χριστοδουλάκη, δηλαδή εκποίηση σε χαμηλές τιμές, υπό το βάρος επικείμενης πτώχευσης).

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην έγκυρη οικονομική εφημερίδα ο κ. Χριστοδουλάκης, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει τα πάντα, από τον τζόγο μέχρι τις δημόσιες υποδομές, αλλά η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί πωλήσεις σε τιμή ευκαιρίας ,βέβαια, ο γ.γ. Αποκρατικοποιήσεων δεν εξηγεί πώς ακριβώς σκοπεύει η κυβέρνηση να.. τετραγωνίσει τον κύκλο, πουλώντας σε καλές τιμές, όταν η χώρα βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη της πτώχευσης, ενώ οι αξίες στην οικονομία καταρρέουν λόγω της κρίσης.

Ειδικότερα, ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρει, ότι κορυφαία προτεραιότητα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι η πώληση του ΟΣΕ, αφού προηγηθεί ανάληψη των χρεών του από το Δημόσιο και μαζική απομάκρυνση προσωπικού. Όπως αφήνεται σαφώς να εννοηθεί, δέλεαρ για τους επενδυτές δεν θα αποτελέσει η ίδια η σιδηροδρομική δραστηριότητα του ΟΣΕ, αλλά το πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων.

«Υπάρχει ήδη σοβαρό διεθνές ενδιαφέρον και περιμένουμε να θέσουμε προς πώληση τη νέα εταιρεία λειτουργίας μέσα στον επόμενο χρόνο, η οποία θα είναι οριακά κερδοφόρα», τονίζει ο κ. Χριστοδουλάκης. «Ενώ τα υψηλά χρέη του Οργανισμού θα αναληφθούν από το Δημόσιο, ελπίζουμε ότι το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ΟΣΕ θα αντισταθμίσει κάποια από αυτά τα κόστη», προσθέτει.

Δεύτερη στη σειρά των προτεραιοτήτων είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η αξία της οποίας μπορεί και να υπερβαίνει τα 200 δις. ευρώ, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Γ. Παπανδρέου, ενώ το εθνικό χρέος φθάνει τα 300 δις. ευρώ. «Υπάρχουν πολλές και μεγάλες δημόσιες εκτάσεις που είναι ενδιαφέρουσες για εμπορική αξιοποίηση και σκοπεύουμε να τις πουλήσουμε ή να συνάψουμε πολυετείς συμβάσεις παραχώρησης. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να παρουσιάσουμε ένα συνεκτικό και ελκυστικό επενδυτικό σχέδιο στις διεθνείς αγορές», τονίζει ο κ. Χριστοδουλάκης.

Για τις τηλεπικοινωνίες, ο γ.γ. Αποκρατικοποιήσεων τονίζει ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να διαταράξει τις ισορροπίες στην αγορά, προχωρώντας στην πώληση του κρατικού μεριδίου στον ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, ενώ για την αγορά του τζόγου αναφέρει ότι στόχος είναι να προχωρήσει η διαδικασία της απελευθέρωσης, από την οποία το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει έσοδα 700 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, θα πουληθεί πολύ σύντομα το 49% των μετοχών του Καζίνου της Πάρνηθας, όπως αναφέρει ο κ. Χριστοδουλάκης, ενδεχομένως και πριν από το τέλος του έτους. Για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ο γ.γ. Αποκρατικοποιήσεων προαναγγέλλει πώληση μεριδίου του Δημοσίου, η οποία όμως θα πάρει περισσότερο χρόνο.

Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, επισημαίνει ότι έχει γίνει υγιής πρόοδος, αλλά θα προηγηθεί ο διαχωρισμός του δικτύου αγωγών από τις εμπορικές δραστηριότητες. «Σύντομα θα ανακοινώσουμε το σχήμα των συμβούλων, αλλά το Δημόσιο θα διατηρήσει σημαντική συμμετοχή στο δίκτυο των αγωγών», αναφέρει ο κ. Χριστοδουλάκης. Ο γ.γ. Αποκρατικοποιήσεων αποφεύγει, πάντως, οποιαδήποτε αναφορά σε ιδιωτικοποιήσεις τραπεζικών συμμετοχών, αφού το θέμα αυτό θεωρείται ιδιαίτερα «ευαίσθητο» πολιτικά και η κυβέρνηση αποφεύγει να το ανακινήσει προ των εκλογών, με το πρόσχημα ότι εξετάζει εισηγήσεις συμβούλων.

Η συνέντευξη του γ.γ. Αποκρατικοποιήσεων, πάντως, αφήνει τους αναγνώστες με μια μεγάλη απορία: αν στο τραπέζι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων μπαίνουν ακίνητα και συμμετοχές σε δημόσιες επιχειρήσεις φιλέτα, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ και αν, ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πρόκειται να αντισταθεί σθεναρά σε πιέσεις για πωλήσεις σε εξευτελιστικές τιμές, πώς εξηγείται ότι ο εισπρακτικός στόχος που τίθεται είναι μόλις 3 δις. ευρώ;

Το σχόλιο που κάνουν στο S10 τραπεζικά στελέχη, εξηγώντας αυτή την προφανή ανακολουθία, είναι ότι στην πραγματικότητα ο στόχος των 3 δις. ευρώ έχει προ πολλού αναθεωρηθεί. Στην πραγματικότητα, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα είναι πολύ ευρύ, σε αρκετές περιπτώσεις η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πουλήσει σε «χτυπημένες» τιμές και ο τελικός στόχος θα είναι να συγκεντρωθούν έσοδα που πραγματικά θα έχουν κάποιο αντίκρισμα στην προσπάθεια μείωσης του χρέους. Γιατί είναι προφανές, ότι με έσοδα αποκρατικοποιήσεων που μετά βίας ξεπερνούν τη μια μονάδα του ΑΕΠ θα πέσει απλώς μια απειροελάχιστη σταγόνα στον ωκεανό των 150 μονάδων εθνικού χρέους..

sofokleous10

Επιστολή Μίκη Θεοδωράκη στα ΝΕΑ

Αγαπητέ μου Γιώργο

Επειδή μου έκανες την τιμή και μου πρόσφερες τη χαρά με την αναφορά σου στην εορταστική συναυλία στον Λυκαβηττό προβάλλοντας και σχολιάζοντας τη φοβερή λέξη «Κατοχή» που εξεστόμισα εκεί, με προκαλείς να εκφράσω δυο-τρεις σκέψεις που δύσκολα βρίσκουν (για ανεξήγητους λόγους εδώ και καιρό) φιλόξενο χώρο στις «καθώς πρέπει» εφημερίδες, με την κρυφή ελπίδα μήπως και η στήλη σου αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα.

Δεν είπα όμως μόνο τη λέξη «Κατοχή» αλλά και απηύθυνα προς κάθε κατεύθυνση την προειδοποίηση ότι με βάση την ιστορική πείρα «ο Έλληνας όταν στριμώχνεται, καθώς είναι πολυμήχανος, υποχωρεί, με τη σκέψη ότι τελικά κάτι θα γίνει για να αποφύγει το κόστος της αναμέτρησης. Υποχωρεί, υποχωρεί λοιπόν έως ότου τον αναγκάσουν να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Τότε μη έχοντας άλλη διαφυγή, θα γίνει είτε ήρωας είτε ραγιάς».

Είναι λοιπόν φρόνιμο, για τους εκάστοτε δυνατούς, να μη ξεγελιώνται από την υπομονή, την παθητικότητα και την υποχωρητικότητα του ελληνικού λαού αγνοώντας είτε υποτιμώντας το γεγονός ότι ο ίδιος έχει θέσει λόγω της ιδιομορφίας του χαρακτήρα του την κόκκινη γραμμή, όπου η «σύνεση» μεταβάλλεται σε κείνο το γνωστό ΟΧΙ, χάρη στο οποίο άλλωστε η έννοια «ελληνικότητα» από αρχαιοτάτων χρόνων είναι συνυφασμένη με υπεράνθρωπες θυσίες με
καταστροφικές για τον ίδιο συνέπειες, που όμως τελικά μας χαλυβδώνουν το ήθος και μας επιτρέπουν να βαδίζουμε όρθιοι με το κεφάλι ψηλά. Κι αυτός είναι ο λόγος που αγάπησα με τόσο πάθος την Ελλάδα και τους Έλληνες, ενώ πρέπει να ομολογήσω ότι η καθημερινότητά τους με απωθεί σε σημείο που να αποζητώ την απομόνωση.

Γνωρίζω όμως και κάτι άλλο: ότι ο Έλληνας με τους καλούς γίνεται καλλίτερος, ενώ με τους κακούς χειρότερος. Γι’ αυτό και το σύνθημα «η Ελλάδα στους Έλληνες» τον ομόρφυνε και τον συστράτευσε, γιατί πίσω απ’ αυτό έβλεπε ότι κάποιοι δυνατοί θέλουν να παλέψουν μαζί του για κείνο που αγαπά περισσότερο: την εθνική ανεξαρτησία!

Κοίταξε όμως πόσο παράξενος σκηνοθέτης είναι η ζωή, ώστε ύστερα από τριάντα χρόνια να βρεθεί ένας «κλώνος» εκείνου που ανέμισε το σύνθημα αυτό πάνω από τα κεφάλια των Ελλήνων, να πει το ακριβώς αντίθετο! Ότι δηλαδή είμαστε υποχρεωμένοι να παραχωρήσουμε ένα μέρος από την εθνική μας ανεξαρτησία. Υποχρεωμένοι από ποιους; Και τι είναι η εθνική ανεξαρτησία για να την παραχωρείς και μάλιστα εθελοντικά πιστεύοντας και διαλαλώντας ότι έτσι σώζεις τον λαό;

Όμως η εθνική ανεξαρτησία είναι η ψυχή, η πνοή, η ίδια η ζωή ενός ελεύθερου λαού. Χωρίς αυτήν ο λαός είναι ουσιαστικά νεκρός. Μιας και η ψυχή δεν είναι ένα φτηνό πανί που το κόβεις για να δώσεις ένα κομμάτι εδώ κι ένα κομμάτι εκεί. Είναι ένα ΟΛΟΝ, ομοούσιο και αδιαίρετο. Και μου προκαλεί αληθινό πόνο το γεγονός ότι τόσοι πολλοί και αξιόλογοι, ξεκινώντας από τον Γιώργο Παπανδρέου, λησμόνησαν τις θυσίες αυτού του λαού για την υπεράσπιση της εθνικής του ανεξαρτησίας.

Θα ΄θελα εδώ να υπενθυμίσω ότι ο Ιταλός πρεσβευτής στις 28 Οκτωβρίου του 1940 ζήτησε από τον Ιωάννη Μεταξά την άδεια να χρησιμοποιήσουν οι Ιταλοί ορισμένα λιμάνια και αεροδρόμια. Και εκείνος είπε ΟΧΙ εκφράζοντας την θέληση ολόκληρου του ελληνικού λαού. Δεν δήλωσε «για να γλιτώσω την χώρα από την καταστροφή ενός ενδεχομένου πολέμου “παραχώρησα ένα μέρος της εθνικής μας ακεραιότητας”». Και ρωτώ: συγκριτικά ποια παραχώρηση είναι πιο σημαντική για την ανεξαρτησία ενός λαού; Ο έλεγχος 2-3 λιμανιών ή η καθολική υποταγή της οικονομίας; Με άλλα λόγια ποια θα ήταν βαρύτερη μορφή ξένης κατοχής; Η πρώτη ή η δεύτερη;

Και κάτι ακόμη: Πιστεύω και μπορώ να το αποδείξω, ότι δεν είναι η οικονομική μας κρίση που οδήγησε την Τρόϊκα στη χώρα μας αλλά ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας διεθνούς συνωμοσίας με όργανα τρεις Τράπεζες, μια Αμερικανική και δυο Ευρωπαϊκές. Το πώς και το γιατί, όπως φαίνεται, ο ελληνικός λαός θα το δει μόνο όταν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Και τότε θα πονέσει πολύ. Πάρα πολύ.

Όσο για τον ρόλο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης θέλω να εκφράσω μόνο μια ευχή: Ότι έχουν πέσει θύματα της πρωτοφανούς συκοφαντικής εκστρατείας που κάποιοι ενορχήστρωσαν κατά της χώρας και του λαού μας με καταστροφικές βλέψεις για το μέλλον μας, που άλλωστε δεν τις κρύβουν και που για ανεξήγητους λόγους δεν φαίνεται να τις έχουν αντιληφθεί ακόμα τόσοι και τόσοι αξιόλογοι άνθρωποι, των οποίων την ευθύνη και τον πατριωτισμό κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Όμως και μόνο το γεγονός αυτό αποτελεί κατά την ταπεινή μου γνώμη μέγιστη τραγωδία, δεδομένου ότι γίνονται έτσι άθελά τους ο καλλίτερος αγωγός -σε σχέση με την κομματική γεωγραφία της χώρας μας- για να επιβληθεί η πιο σατανική και καταστρεπτική επίθεση από όσες έχει δεχθεί ο ελληνικός λαός μέχρι σήμερα. Γιατί χτυπούν ταυτόχρονα το σώμα και την ψυχή μας αποβλέποντας στην ολοκληρωτική μας διάλυση.

Με θερμούς χαιρετισμούς,
Μίκης Θεοδωράκης

Κάρτα του πολίτη: Ζήτημα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Ο αρμόδιος επίτροπος Φορολογίας και Τελωνειακής Ενωσης, Αλγκιρντας Σέμετα, είχε γνωμοδοτήσει ύστερα από ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κ. Πουπάκη ότι «η χρήση ατομικών καρτών με γραμμωτό κωδικό συνεπάγεται την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών, κάτι που υπόκειται στις εθνικές διατάξεις εφαρμογής της οδηγίας για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ελεύθερης κυκλοφορίας των δεδομένων αυτών. Επίσης, οι διατάξεις τής εν λόγω οδηγίας ορίζουν ότι η επεξεργασία πρέπει να γίνεται για συγκεκριμένους και νόμιμους σκοπούς, να είναι συναφής και όχι δυσανάλογη σε σχέση με τον σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιείται».
Επιπλέον, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «δεν γνωρίζει εάν έχει διενεργηθεί τέτοιου είδους αξιολόγηση, ούτε εάν έχει ζητηθεί η γνώμη της εθνικής αρχής προστασίας των δεδομένων κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του σχετικού μέτρου». Επιπροσθέτως ανέφερε ότι παρόμοια συστήματα δεν υπάρχουν σε άλλα κράτη-μέλη.
enet

Σε αδιέξοδο η κτηματαγορά ενόψει των νέων αντικειμενικών

Τι προτείνουν οι μεσίτες για τον υπολογισμό των νέων αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα
Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι φορείς της αγοράς ακινήτου για τον τρόπο υπολογισμού των νέων αντικειμενικών, φοβούμενοι ότι όχι μόνο θα πληγεί περαιτέρω η παραπαίουσα αγορά, αλλά και ότι η κυβέρνηση θα τις χρησιμοποιήσει αποκλειστικά και μόνο ως «όχημα» για την αύξηση των εσόδων.

Ο αντιπρόεδρος της ΟΜΑΣΕ και ειδικός γραμματέας της FIABCI, Κωνσταντίνος Γεωργάκος, δηλώνει στη Voria.gr ιδιαίτερα ανήσυχος ενόψει και της νέας αύξησης των αντικειμενικών αξιών, καθώς επιφυλάσσεται για τη διαδικασία αξιολόγησης που θα ακολουθηθεί από την κυβέρνηση.

Μάλιστα, ο κ. Γεωργάκος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι νέες αντικειμενικές θα ανταποκρίνονται στην εμπορική αξία των ακινήτων, προτείνει τη δημιουργία σε κάθε νομό τριμελών επιτροπών, η οποίες θα αποτελούνται από έναν μεσίτη, έναν μηχανικό και έναν εφοριακό και θα τελούν υπό την εποπτεία του επιμελητηρίου, το οποίο είναι θεσμικό όργανο του κράτους.

Κατά τον ίδιο, με τον προαναφερθέν τρόπο όχι μόνο οι νέες αντικειμενικές θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν θα παρουσιάζουν αποκλίσεις από τις εμπορικές αξίες, αλλά θα δίνεται και η δυνατότητα να «ανανεώνονται» ανά τακτικά διαστήματα (προτείνονται οι έξι μήνες), ακολουθώντας ουσιαστικά τις πραγματικές τιμές της αγοράς.

Λάθος τρόπος, λάθος χρόνος

Εξάλλου, σύμφωνα με όλους τους εμπλεκόμενους της αγοράς η παρούσα συγκυρία δεν ενδείκνυται για αύξηση των αντικειμενικών, αφού λόγω του τέλματος στο οποίο έχει περιέλθει το ακίνητο, ήδη οι λιγοστές αγοραπωλησίες που γίνονται είναι κοντά στην αντικειμενική και σε πολλές περιπτώσεις (ανάλογα με την περιοχή) έως και 40% χαμηλότερα.

Σημειώνουν, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε αυτή την κίνηση για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά προκειμένου να γεμίσει τα άδεια ταμεία του κράτους, μέσω των φόρων που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές (φόρος μεταβίβασης, ακίνητης περιουσίας, κληρονομιάς, δωρεάς και γονικής παροχής).

Όπως, όμως, τονίζουν η αύξηση των αντικειμενικών θα προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στην αγορά, αφού χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληγούν από επιπλέον φορολογία, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να βρεθούν προ αδιεξόδου, ενώ η αγορά αυτή καθ΄ αυτή θα πληγεί ανεπανόρθωτα.
VORIA

ΝΕΟ ΙΝΚΑ

Εξαιτίας των μέτρων του μνημονίου η ελληνική οικονομία βουλιάζει, τα νοικοκυριά στενάζουν, πολλές επιχειρήσεις κλείνουν ή αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες και η ανεργία συνεχώς διογκώνεται. Οι πολίτες αιμορραγούν, μπροστά τα γεγονότα που δεν μπορούν να επηρεάσουν, που θυμώνουν δικαίως ή αδίκως.
Η αναπαραγωγή της ευτυχίας του πολίτη με επικοινωνιακούς λόγους και όχι με σωστές δράσεις δεν οδηγούν σε κανένα αποτέλεσμα. Αγωνιούμε για τη βίαιη προσαρμογή μας.

Θυμώνουμε με τη συνήθη πρακτική των πολιτικών να φορτώνουν αλλού τις ευθύνες τους.

Η απεργία – άρνηση εργασίας των ιδιοκτητών Δ.Χ. φορτηγών αυτοκινήτων έρχεται να αναδείξει μία σειρά από προβλήματα και προβληματικές καταστάσεις που βασανίζουν πολιτικά και ουσιαστικά κοινωνικά την ελληνική κοινωνία.

Οι ενώσεις μας θεωρούν αναφαίρετο το δικαίωμα κάθε πολίτη να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του, ιδιαίτερα όταν από αυτά εξαρτώνται βασικές βιοτικές του ανάγκες και στην προκείμενη περίπτωση τέτοιες είναι και οι ανάγκες των «απεργών».

Κάποιοι ιδιοκτήτες Δ.Χ. φορτηγών αυτοκινήτων μπορεί να έχουν αποτελέσει πολλάκις αντικείμενο παραπόνων για τους υπόλοιπους συγκοινωνούς καταναλωτές, όμως στην περίσταση αυτή θίγονται βασικές βιοτικές τους ανάγκες, καθώς «επένδυσαν» την ζωή τους στο επάγγελμα αυτό και η σχέση αυτή έρχεται άρδην να ανατραπεί από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

Άλλωστε, οι ιδιοκτήτες φορτηγών είναι καταναλωτές στις λοιπές εκφάνσεις της ζωής τους και αρκετοί από αυτούς μετέχουν στο καταναλωτικό κίνημα.

Η δημιουργία και ύπαρξη κοινωνικού συνδέσμου είναι αναγκαιότητα για την συνοχή της ελληνικής κοινωνίας και την κοινή πορεία πραγματικής προόδου.

Για να εμπεδωθεί και να αποκτήσει σάρκα και οστά ο κοινωνικός σύνδεσμος είναι αναγκαίο η αγωνιζόμενη ομάδα να συμμεριστεί και τις αντίστοιχες βιοτικές ανάγκες και των άλλων ομάδων, ιδίως όταν αποτελούν πλειοψηφικές ομάδες και ομάδες μη προνομιούχων.

Αντίστοιχα προβλήματα κάλυψης βιοτικών αναγκών είναι ευνόητο ότι θα αντιμετωπίσουν λόγω της «απεργίας» κυρίως οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά και για να υπάρξει κοινωνική συνοχή, συναίνεση και στήριξη της απεργίας είναι αναγκαίο να καλυφθούν οι βιοτικές ανάγκες της πλειοψηφίας της κοινωνίας, κυρίως των παραγωγών και των καταναλωτών.

Για τον λόγο αυτό θα απευθύνουμε πρόσκληση στις ενώσεις των ιδιοκτητών Δ.Χ. φορτηγών αυτοκινήτων με στόχο να συμφωνηθεί η άρση της άρνησης εργασίας – απεργίας για δύο ημέρες κάθε εβδομάδα, ώστε να καλύπτονται οι βιοτικές ανάγκες των πολιτών, αλλά και να μεταφέρονται ευπαθή ελληνικά προϊόντα.

Περαιτέρω, ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει σε όσα προβάλλει η κυβέρνηση σχετικά με τον «ανταγωνισμό» ως πολιτική επιλογή και ως λύση που εξυπηρετεί την κοινωνία και τους «καταναλωτές». Η πορεία του «ανταγωνισμού» και μάλιστα του «ελεύθερου» από την επίσημη καθιέρωσή του (συνθήκη Μάαστριχτ) μέχρι σήμερα, αποδεικνύει ότι δεν έχει επιφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές, όπως λειτουργεί στη χώρα μας.

Οι κοινωνίες δημιουργήθηκαν από τους ανθρώπους για να ενωθούν οι προσπάθειές τους για την κάλυψη των αναγκών τους, και όχι μέσω του ανταγωνισμού να δημιουργούνται αντιπαλότητες, που καταστρέφουν, προκαλούν σπατάλη κοινωνικών δυνάμεων, δυνατοτήτων και πόρων, εξαντλούν ανθρώπους και κοινωνίες και ευνοούν πάντοτε τους ισχυρούς. Η λύση είναι η κοινωνική συνεννόηση και συνεργασία.

Η πορεία των είκοσι ετών ανταγωνισμού καταδεικνύει τεράστια και συνεχή συγκέντρωση οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ισχύος ολοένα και σε λιγότερους. Στην πραγματικότητα ο «ανταγωνισμός» όπως λειτουργεί ευνοεί κυρίως τους οικονομικά ισχυρούς (ημεδαπούς, αλλοδαπούς, πολυεθνικούς) έναντι των αδυνάμων και όσων δεν έχουν στήριξη. Και το ερώτημα που τίθεται βασανιστικά είναι μήπως ο αποκαλούμενος «ελεύθερος ανταγωνισμός», η «απελευθέρωση των αγορών» έχει ουσιαστικά ένα αντικοινωνικό σκοπό: να εξαφανίσει τους πολλούς επ’ ωφελεία των λίγων και ισχυρών του χρήματος.

Η «απελευθέρωση της αγοράς» των οδικών μεταφορών είναι βέβαιο ότι θα λάβει χώρα επ’ ωφελεία των οικονομικά ισχυρών, και όπως λέγεται δύο μεγάλες ξένες πολυεθνικές μεταφορικές ετοιμάζονται να εισέλθουν και να κυριαρχήσουν με όρους αθέμιτου ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά. Η λειτουργία αθέμιτων πρακτικών (αυτές που συνήθως ποτέ και πάντοτε εκ των υστέρων ελέγχει στην χώρα μας η λεγόμενη «αρχή ανταγωνισμού») νόμιμων, νομιμοφανών ή μη νόμιμων, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέες εξαρτήσεις από ολιγοπώλια και νέα κοινωνικά προβλήματα.

Καθώς οι λύσεις που ευνοούν την κοινωνία συνολικά είναι πάντοτε απλές για όσους σκέπτονται με γνώμονα το κοινό καλό και συμφέρον, η «απελευθέρωση» επιβάλλεται από το κοινωνικό συμφέρον μόνο όταν υπάρχει πραγματική κοινωνική ανάγκη που δεν εξυπηρετείται όταν π.χ. μία συντεχνία κρατά κλειστό τον αριθμό των επαγγελματιών με αποτέλεσμα να μην επαρκούν για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.
Εμείς με τα υπάρχοντα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα θα προβούμε σε μία αυτονόητη πρόταση για την ρύθμιση της αγοράς προς το συμφέρον της κοινωνίας:

Να θεσπιστεί με νόμο ελάχιστη επιτρεπτή τιμή μεταφοράς ανά κυβοχιλιόμετρο και τοννοχιλιόμετρο στην χώρα, ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και, ταυτόχρονα να θεσπιστεί και ανώτατη επιτρεπτή τιμή μεταφοράς ανά κυβοχιλιόμετρο και τοννοχιλιόμετρο, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, αυθαιρεσίας και αντικοινωνικής καταχρηστικότητας.

Οι λύσεις που πραγματικά ευνοούν μια κοινωνία είναι απλές και βασίζονται στις αρχές της συνοχής, που είναι και οι αρχές και αιτίες της κοινωνικής δημιουργίας.

Πρωτοβουλία: Νέο Ινστιτούτο Καταναλωτών
Συνυπογράφει:
Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου

Μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»

ΕΚΤΑΚΤΗ Γ.Σ. ΕΚΠ/ΚΩΝ 2ου ΓΡΑΦΕΙΟΥ Π.Ε. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ

Τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010, στις 19:30 θα διεξαχθεί η έκτακτη Γ.Σ. των εκπαιδευτικών του 2ου Γραφείου Π.Ε. Β΄Αθήνας, στο 3ο-11ο ΔΣ Αμαρουσίου. Η παρουσία όλων είναι επιβεβλημένη.

Με έκπτωση 25% οι μετακινήσεις στα ΚΤΕΛ για τους εκλογείς

Με έκπτωση 25% θα μετακινούνται οι ψηφοφόροι και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Μεταφορών, για το διάστημα 4-10 Νοεμβρίου και 11-17 Νοεμβρίου. taxalia

Το νέο σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας θα ισχύσει για όσα αυτοκίνητα ταξινομηθούν από την 1η Νοεμβρίου και όχι από 1η Ιανουαρίου του 201

Για αυτοκίνητα που ταξινομούνται από 1η Νοεμβρίου ισχύουν τα νέα τέλη κυκλοφορίας...
Επισπεύδεται κατά δύο μήνες η ισχύς των νέων τελών κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων που θα υπολογίζονται σύμφωνα με τις εκπομπές ρύπων, σύμφωνα με σχετική ρύθμιση που εισήχθη στο νομοσχέδιο.
Το νέο σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας θα ισχύσει για όσα αυτοκίνητα ταξινομηθούν από την 1η Νοεμβρίου και όχι από 1η Ιανουαρίου του 2011, όπως προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών (το ζήτημα ρυθμίζεται στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την περαίωση).

Παράγοντες της αγοράς είχαν εκφράσει φόβους ότι η αγορά οχημάτων νέας τεχνολογίας θα πάγωνε μέχρι το 2011 εάν το μέτρο ίσχυε από την αρχή του Ιανουαρίου.

Στο νέο πλαίσιο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας καταργούνται οι τέσσερις διαφορετικές κλάσεις ταξινόμησης, υιοθετείται το κριτήριο του κυβισμού και ενσωματώνεται ο χωριστός ειδικός φόρος μεγάλου κυβισμού.

Το νέο πλαίσιο αυξάνει τα τέλη για τους κατόχους καινούργιων αυτοκινήτων. Αναλυτικά οι πίνακες υπολογισμού.
nonews

Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)=αγόρι, η μικρογονιμοποίηση (ICSI)=κορίτσι

Η ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ...ΓΕΝΝΑ ΑΓΟΡΙ
Οι γυναίκες που καταφεύγουν στην τεχνική της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), προκειμένου να μείνουν έγκυες, έχουν αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν αγόρι, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική μελέτη. Αντίθετα, μια άλλη τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η μικρογονιμοποίηση (ICSI), αυξάνει την πιθανότητα να γεννηθεί κορίτσι.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην μελέτη τους που δημοσίευσαν στο βρετανικό περιοδικό γυναικολογίας "British Journal of Obstetrics and Gynaecology", σύμφωνα με το BBC, διαπίστωσαν ότι στην εξωσωματική γονιμοποίηση αυξάνεται από 51% σε 56% η πιθανότητα γέννησης αγοριού, ενώ στην μικρογονιμοποίηση (ή ενδοκυτταροπλασματική-ενδοωαριακή τοποθέτηση σπερματοζωαρίου) η πιθανότητα γέννησης αγοριού είναι 49%, έναντι 51% στις γέννες με φυσικό τρόπο. Η μελέτη ανέλυσε τις περιπτώσεις περίπου 14.000 μωρών που είχαν γεννηθεί με τεχνητή γονιμοποίηση μεταξύ των ετών 2002 - 2006. Στην εξωσωματική γονιμοποίηση ένα ωάριο λαμβάνεται από τη γυναίκα και αναμιγνύεται με το σπέρμα του άνδρα στο εργαστήριο και, στη συνέχεια, αν γονιμοποιηθεί, μεταφέρεται στην μήτρα. Στην μικρογονιμοποίηση ο γιατρός διαλέγει και απομονώνει ένα συγκεκριμένο υγιές σπερματοζωάριο που θα γονιμοποιήσει το ωάριο και το εισάγει σε αυτό με τη βοήθεια μιας πολύ λεπτής βελόνας. Η αναλογία αγοριών-κοριτσιών σε ένα πληθυσμό μεταβάλλεται διαχρονικά λόγω διαφόρων εξωτερικών παραγόντων, όπως οι φυσικές καταστροφές, οι πόλεμοι ή ο λιμός. Η νέα μελέτη δείχνει ότι, με την πρόοδο της επιστήμης και τεχνολογίας, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αποτελεί ένα πρόσθετο παράγοντα που επιδρά σε αυτή την αναλογία ανάμεσα στα δύο φύλα
fimotro

Πραγματοποίηση Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Σχολικού Έτους 2010-2011.

Πραγματοποίηση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης για το σχολικό έτος 2010-2011 ως εξής:

1. Υποχρέωση συμμετοχής:

Την Α' Φάση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης παρακολουθούν υποχρεωτικά:

α) Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που διορίστηκαν σε τακτικές θέσεις κατά τους διορισμούς του σχολικού έτους 2010-2011, καθώς και οι νεοδιόριστοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.). Επίσης, την παρακολουθούν οι διορισθέντες σε τακτικές θέσεις κατά τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη (2008-2009, 2009-2010), οι οποίοι δεν έχουν παρακολουθήσει την Α' Φάση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης.

β) Οι εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές (και Ειδικής Αγωγής) και δεν παρακολούθησαν το αντίστοιχο πρόγραμμα κατά τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη (2008-2009, 2009-2010). Οι εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν το αντίστοιχο πρόγραμμα κατά τα σχολικά έτη 2008-2009, 2009-2010 οφείλουν να καταθέσουν τη σχετική βεβαίωση παρακολούθησης στο ΠΕΚ στην ευθύνη του οποίου ανήκει η περιοχή τοποθέτησής τους.

γ) Οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που διορίζονται κατά το σχολικό έτους 2010-2011 μπορούν να παρακολουθήσουν την Α΄ Φάση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης στο ΠΕΚ στην περιοχή ευθύνης του οποίου ανήκει το σχολείο που διορίζονται. Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί, για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, πρέπει να καταθέσουν σχετική αίτηση στο ΠΕΚ πριν από την έναρξη του προγράμματος. (Ν.2740/1999, Άρθρο 6 Παρ. 8).

δ) Οι εκπαιδευτικοί που έχουν άδεια κύησης λοχείας η ανατροφής τέκνου δικαιούνται να παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα Εισαγωγικής Επιμόρφωσης, εφόσον το επιθυμούν, στο πλησιέστερο Π.Ε.Κ. του τόπου διαμονής τους, με σχετική αίτηση, χωρίς όμως να δικαιούνται αποζημίωση δαπανών μετακίνησης.

2. Χρόνος υλοποίησης και διάρκεια της Α' Φάσης:

Η Α' Φάση του Προγράμματος :

α) Για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς διαρκεί 60 ώρες.

Αρχίζει από τις 18 Οκτωβρίου του 2010 και ολοκληρώνεται στις 17 Δεκεμβρίου 2010. Τα κατά τόπους Π.Ε.Κ. διαμορφώνουν το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των εκπαιδευτικών καθώς και τις γεωγραφικές συνθήκες.

β) Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς διαρκεί 30 ώρες, αρχίζει από τις 18 Οκτωβρίου του 2010 και ολοκληρώνεται στις 17 Δεκεμβρίου 2010. Τα κατά τόπους Π.Ε.Κ διαμορφώνουν το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των εκπαιδευτικών καθώς και τις γεωγραφικές συνθήκες.

Το πρόγραμμα της Α΄ Φάσης θα πραγματοποιηθεί σε ώρες εκτός του σχολικού ωραρίου.

Τα Π.E.K. γνωστοποιούν στον Οργανισμό Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (Ο.ΕΠ.ΕΚ.), με κοινοποίηση στη Διεύθυνση Προσωπικού Ετέρων Κλάδων του ΥΠ.ΔΒΜ.Θ., τον προγραμματισμό τους τουλάχιστον 7 ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της Α΄ Φάσης.

3. Τόπος υλοποίησης της Α' Φάσης

Το Πρόγραμμα της Α' Φάσης πραγματοποιείται είτε στην έδρα του Π.Ε.Κ. είτε σε άλλες πόλεις της περιοχής ευθύνης του, που ορίζονται με απόφαση του Συντονιστικού του Συμβουλίου, εφόσον αυτό διευκολύνει τη συμμετοχή των επιμορφωνόμενων στο Πρόγραμμα και τη δημιουργία τμημάτων.

Οι επιμορφωνόμενοι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν το επιμορφωτικό πρόγραμμα της Α' Φάσης στο Π.Ε.Κ. στην περιοχή του οποίου ανήκει το σχολείο ή η εκπαιδευτική υπηρεσία στην οποία τοποθετήθηκαν. Αν ανήκουν στους διορισθέντες των δύο προηγούμενων σχολικών ετών, παρακολουθούν το επιμορφωτικό πρόγραμμα στο Π.Ε.Κ. στην περιοχή του οποίου ανήκει το σχολείο ή η εκπαιδευτική υπηρεσία στην οποία υπηρετούν, μετά από σχετική αίτηση. Το Συντονιστικό Συμβούλιο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης, μπορεί να επιτρέψει σε επιμορφωνόμενους την παρακολούθηση του επιμορφωτικού προγράμματος σε άλλο Π.Ε.Κ. κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Π.Ε.Κ. υποδοχής και του Π.Ε.Κ. στην περιοχή του οποίου ανήκει το σχολείο ή η εκπαιδευτική υπηρεσία στην οποία τοποθετήθηκαν. Για κάθε περίπτωση, ενημερώνεται ο Ο.ΕΠ.ΕΚ. ενώ κάθε μετακίνηση γίνεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το δημόσιο και χωρίς καταβολή δαπανών μετακίνησης.

4. Συντονισμός της Α΄ Φάσης

Χρέη συντονιστών στα εξακτινωμένα τμήματα σε νομούς εκτός της έδρας των Π.Ε.Κ θα εκτελούν οι Σχολικοί Σύμβουλοι των αντίστοιχων νομών, οι οποίοι ορίζονται με απόφαση του Συντονιστικού Συμβουλίου του Π.Ε.Κ., μετά από αίτησή τους, με αναλογία ενός Συντονιστή ανά νομό. Εξαιρούνται οι νομοί Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, όπου μπορεί να οριστούν μέχρι δύο Συντονιστές ανά νομό. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος Σχολικός Σύμβουλος, τότε με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης ορίζεται ως συντονιστής ένας Σχολικός Σύμβουλος του νομού στον οποίο λειτουργεί το εξακτινωμένο τμήμα.

Το Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Α' Φάσης διαμορφώνεται σε κάθε Π.Ε.Κ. από το Συντονιστικό του Συμβούλιο, το οποίο λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες υλοποίησης της επιμορφωτικής πράξης στην περιοχή ευθύνης του.

Οι διοικήσεις των Π.Ε.Κ.:

α. Γνωστοποιούν σε επιμορφωτές και επιμορφωνόμενους το ωρολόγιο πρόγραμμα της Α΄ φάσης και το Οργανωτικό Πλαίσιο πραγματοποίησης του Προγράμματος. Το Ωρολόγιο Πρόγραμμα (με τα αντικείμενα διδασκαλίας και τα ονόματα των επιμορφωτών) αναρτάται στην ιστοσελίδα του Π.Ε.Κ.

β. Φροντίζουν για την ακριβή τήρηση του ωρολογίου προγράμματος και του Οργανωτικού Πλαισίου.

γ. Ορίζουν Τριμελή Επιτροπή επιστημονικής υποστήριξης, η οποία θα έχει ως καθήκον της να ενημερώσει και να συντονίσει τα μέλη της Επιμορφωτικής Ομάδας με κάθε πρόσφορο μέσο (με υποχρεωτικές συναντήσεις ή/και ηλεκτρονική επικοινωνία κ.ά.) σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Σχολικούς Συμβούλους/επιμορφωτές (ΠΕ60, ΠΕ70 και ειδικοτήτων) ή άλλους εμπειρογνώμονες/ επιμορφωτές, με σκοπό να καθοριστεί το περιεχόμενο και να εξασφαλιστεί η συνοχή και η ποιότητα του Επιμορφωτικού Προγράμματος και να αποφεύγονται επικαλύψεις ή παραλείψεις. Μετά το τέλος του Επιμορφωτικού Προγράμματος, η Τριμελής Επιτροπή καταθέτει αναλυτική Έκθεση πεπραγμένων.

5. Δημιουργία Τμημάτων Α' Φάσης:

Τα τμήματα στην Α' Φάση λειτουργούν με μέγιστο αριθμό επιμορφωνόμενων 30 και ελάχιστο 20. Τμήματα ολιγομελή, λόγω της γεωγραφικής διασποράς των εκπαιδευτικών, μπορούν να λειτουργήσουν σε εξακτινωμένα κυρίως προγράμματα με ελάχιστο αριθμό μέχρι και 10 ατόμων και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μέχρι και 5 ατόμων, με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση των επιμορφωνόμενων και τη βέλτιστη παροχή επιμόρφωσης.

Ειδικότερα, για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν μαθήματα ειδικότητας στις σχολικές μονάδες της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, είναι δυνατόν να λειτουργήσουν και ολιγομελή τμήματα των 10 ατόμων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι διαφορετικές ανάγκες στη διδακτική μεθοδολογία των διαφόρων μαθημάτων ειδικότητας και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις για εξακτινωμένα κυρίως προγράμματα, μέχρι και 5 ατόμων, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των επιμορφωνόμενων και τη βέλτιστη παροχή επιμόρφωσης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όταν δεν συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ατόμων κατά ειδικότητα, οι επιμορφωνόμενοι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν το πρόγραμμα σε συνδιδασκαλία με συγγενείς κατά το δυνατόν ειδικότητες. Τα γενικά κοινά θέματα ανά βαθμίδα εκπαίδευσης γίνονται σε συνδιδασκαλία, ανεξάρτητα από ειδικότητα, όταν ο αριθμός των επιμορφωνόμενων είναι περιορισμένος.

Ειδικότερα, τα θέματα της επιμορφωτικής διαδικασίας της Α' Φάσης των αναπληρωτών μπορούν να γίνονται ανά βαθμίδα εκπαίδευσης σε συνδιδασκαλία ανεξάρτητα από ειδικότητα, αφού όμως πρώτα έχει εξαντληθεί η δυνατότητα να δημιουργηθούν τμήματα αμιγή ή συγγενών ειδικοτήτων.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση που δεν περιλαμβάνεται στις παραπάνω ρυθμίσεις, αρμόδιο να αποφασίσει είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.ΕΠ.ΕΚ.

6. Πλαίσιο Αναλυτικού Προγράμματος της Α' Φάσης:

Το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στηρίζεται σε βασικές αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων, αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες που διαθέτουν οι επιμορφωνόμενοι εκπαιδευτικοί. Περιλαμβάνει θέματα που έχουν σχέση με το σχολείο, την αγωγή, τη διδασκαλία και την εκπαιδευτική διαδικασία γενικότερα. Ειδικότερα, οι στόχοι της επιμόρφωσης είναι η σύνδεση του Προγράμματος με τις ανάγκες της τάξης και του σχολείου, η επικέντρωση σε πραγματικά προβλήματα και εφαρμογές και η αντιμετώπιση ζητημάτων που απασχολούν τους επιμορφωνόμενους εκπαιδευτικούς κατά την άσκηση του έργου τους.

Θεματικά Πεδία Α΄ Φάσης

Ι. Για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς:

1ο Θεματικό Πεδίο (20 διδακτικές ώρες)

1α Βασικές αρχές διαχείρισης σχολικής τάξης – Σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας (8 διδακτικές ώρες)

(προσδοκίες και επιδιώξεις των εκπαιδευτικών, διαμόρφωση-διαπραγμάτευση παιδαγωγικού και διδακτικού συμβολαίου, παιδαγωγικές/διδακτικές προσεγγίσεις και στρατηγικές, ζητήματα συμπεριφοράς, εναλλακτικά περιβάλλοντα μάθησης)

1β Διαχείριση της πολυμορφίας του μαθητικού πληθυσμού (6 διδακτικές ώρες)

(διαφοροποιημένη διδασκαλία, μαθησιακές δυσκολίες, ψυχοκοινωνικές διαφοροποιήσεις παιδιών και εφήβων, διαπολιτισμική εκπαίδευση)

1γ Το σχολείο ως πολυδύναμη εκπαιδευτική και πολιτισμική κοινότητα και ο ρόλος του εκπαιδευτικού σ’ αυτό (4 διδακτικές ώρες)

(διά βίου μάθηση, ανάπτυξη και αξιοποίηση δραστηριοτήτων του σχολείου σε συνεργασία με τους γονείς, την εκπαιδευτική και την ευρύτερη κοινότητα, ολοήμερο σχολείο, ευέλικτη ζώνη)

1δ Αρχές διοίκησης και οργάνωσης της εκπαίδευσης (2 διδακτικές ώρες)

(θεσμικό πλαίσιο, εκπαιδευτική δομή και ιεραρχία, σχολική μονάδα και πλαίσιο διοικητικής λειτουργίας της, αρμοδιότητες και καθήκοντα κλπ.)

2ο Θεματικό Πεδίο (30 διδακτικές ώρες)

Εργαστήρια διδακτικής των επιμέρους μαθημάτων κατά βαθμίδα εκπαίδευσης:

2α Προγραμματισμός και οργάνωση διδακτέας ύλης, εκπόνηση σχεδίου μαθήματος

(24 διδακτικές ώρες)

(προετοιμασία διδακτικής ενότητας με επιλογή διδακτικών στόχων και αντίστοιχων δραστηριοτήτων, καθώς και μοντέλων διδασκαλίας και στρατηγικών που ευνοούν την ενεργό συμμετοχή και αυτενέργεια των μαθητών), εφαρμογή σε επίπεδο εικονικής τάξης ή/και σε εργαστήρια)

2β Χρήση των αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.)

στη διδασκαλία γνωστικών αντικειμένων (6 διδακτικές ώρες)

(σχεδιασμός διδασκαλίας και αξιοποίηση του διαδικτύου και των πολυμέσων για τις ανάγκες της διδακτικής πράξης, καινοτόμοι τρόποι διαδραστικής διδασκαλίας)

3ο Θεματικό Πεδίο (10 διδακτικές ώρες)

3α Η αξιολόγηση ως παιδαγωγική πράξη και ερευνητική διαδικασία σε σχέση με τον μαθητή και το διδακτικό έργο (8 διδακτικές ώρες):

- βασικές αρχές, μορφές, κριτήρια, τεχνικές αξιολόγησης του μαθητή (4 διδακτικές ώρες)

- τρόποι αξιολόγησης του διδακτικού έργου (αξιολόγηση μεθόδων και μορφών διδασκαλίας,

επίτευξη στόχων κ.ά.) (2 διδακτικές ώρες)

- αυτοαξιολόγηση εκπαιδευτικού και μαθητή (2 διδακτικές ώρες)

3β Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου (2 διδακτικές ώρες)

(αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας).

ΙΙ. Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς (30 ώρες):

1ο Θεματικό πεδίο (12 διδακτικές ώρες):

-1α Βασικές αρχές διαχείρισης σχολικής τάξης – Σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας (6 διδακτικές ώρες)

(προσδοκίες και επιδιώξεις των εκπαιδευτικών, διαμόρφωση-διαπραγμάτευση παιδαγωγικού και διδακτικού συμβολαίου, παιδαγωγικές/διδακτικές προσεγγίσεις και στρατηγικές, ζητήματα συμπεριφοράς, εναλλακτικά περιβάλλοντα μάθησης)

-1β Διαχείριση της πολυμορφίας του μαθητικού πληθυσμού (4 διδακτικές ώρες)

(διαφοροποιημένη διδασκαλία, μαθησιακές δυσκολίες, ψυχοκοινωνικές διαφοροποιήσεις παιδιών και εφήβων, διαπολιτισμική εκπαίδευση)

-1γ Αρχές διοίκησης και οργάνωσης της εκπαίδευσης (2 διδακτικές ώρες)

(θεσμικό πλαίσιο, εκπαιδευτική δομή και ιεραρχία, σχολική μονάδα και πλαίσιο διοικητικής λειτουργίας της, αρμοδιότητες και καθήκοντα κλπ.)

2ο Θεματικό πεδίο (14 διδακτικές ώρες):

-2α Προγραμματισμός και οργάνωση διδακτέας ύλης, εκπόνηση σχεδίου μαθήματος (12 διδακτικές ώρες)

(προετοιμασία διδακτικής ενότητας με επιλογή διδακτικών στόχων και αντίστοιχων δραστηριοτήτων, καθώς και μοντέλων διδασκαλίας και στρατηγικών που ευνοούν την ενεργό συμμετοχή και αυτενέργεια των μαθητών), εφαρμογή σε επίπεδο εικονικής τάξης ή/και σε εργαστήρια)

-2β Χρήση των αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στη διδασκαλία γνωστικών αντικειμένων (2 διδακτικές ώρες)

(σχεδιασμός διδασκαλίας και αξιοποίηση του διαδικτύου και των πολυμέσων για τις ανάγκες της διδακτικής πράξης, καινοτόμοι τρόποι διαδραστικής διδασκαλίας)

3ο Θεματικό πεδίο (4 διδακτικές ώρες):

-3α Η αξιολόγηση ως παιδαγωγική πράξη και ερευνητική διαδικασία σε σχέση με τον μαθητή και το διδακτικό έργο (4 διδακτικές ώρες):

- βασικές αρχές, μορφές, κριτήρια, τεχνικές αξιολόγησης του μαθητή (2 διδακτικές ώρες)

- τρόποι αξιολόγησης του διδακτικού έργου (αξιολόγηση μεθόδων και μορφών διδασκαλίας,

επίτευξη στόχων κ.ά.) (2 διδακτικές ώρες)

7. Επιμορφωτές Α΄ Φάσης και οι υποχρεώσεις τους:

Στην Α΄ Φάση μπορούν να συμμετέχουν ως επιμορφωτές:

α) Μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στελέχη του Π.Ι. (Σύμβουλοι, Πάρεδροι) και Σχολικοί Σύμβουλοι.

β) Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με αυξημένα προσόντα (με μεταπτυχιακούς τίτλους, με γνώση και εμπειρία σε συγκεκριμένα αντικείμενα-δράσεις) οι οποίοι εργάζονται σε δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία ή σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες του δημοσίου της περιοχής ευθύνης του Π.Ε.Κ.

γ) Ιδιώτες χωρίς δελτίο παροχής υπηρεσιών οι οποίοι διδάσκουν βάσει του Π.Δ. 407/80,

δ) Μέλη του Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων «Ε.Ε.ΔΙ.Π.» (Ν. 2817/2000)

ε) Συνταξιούχοι: Καθηγητές Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, Σύμβουλοι ή Πάρεδροι του Π.Ι. και Σχολικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν εντός της τελευταίας τριετίας.

στ) Διευθυντές και Υποδιευθυντές των Π.Ε.Κ. μόνο στην περιοχή ευθύνης του οικείου Π.Ε.Κ., για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων τοπικών επιμορφωτικών αναγκών και κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του Συντονιστικού Συμβουλίου του Π.Ε.Κ.

Λόγω της ιδιομορφίας που παρουσιάζουν οι περιοχές ευθύνης ορισμένων Π.Ε.Κ., μπορεί να αξιοποιηθούν ως επιμορφωτές στην Α' Φάση εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με αυξημένα προσόντα:

- Στα 1ο Αθήνας, 2ο Αθήνας, 3ο Αθήνας και Πειραιά: εκπαιδευτικοί οι οποίοι εργάζονται σε δημόσια σχολεία ή εκπαιδευτικές υπηρεσίες του δημοσίου που ανήκουν στις Διευθύνσεις Ν.Δ. Αθηνών, Ν.Δ. Αν. Αττικής, Ν.Δ. Δυτ. Αττικής και Ν.Δ. Πειραιά.

- Στο 1ο και 2ο Π.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης: εκπαιδευτικοί οι οποίοι εργάζονται σε δημόσια σχολεία ή εκπαιδευτικές υπηρεσίες του δημοσίου που ανήκουν στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής.

- Στο Π.Ε.Κ. Μυτιλήνης, λόγω των ιδιαίτερων δυσκολιών που παρουσιάζονται στην εξεύρεση επιμορφωτών στη νησιωτική περιοχή ευθύνης του (Νομοί: Λέσβου, Χίου, Σάμου): εκπαιδευτικοί οι οποίοι εργάζονται σε δημόσια σχολεία ή εκπαιδευτικές υπηρεσίες του δημοσίου που ανήκουν στις Διευθύνσεις Ν.Δ. Αθηνών, Αν. Αττικής και Δυτ. Αττικής.

Τα Συντονιστικά Συμβούλια των Π.Ε.Κ. επιλέγουν τους επιμορφωτές της Α' Φάσης με βάση τα ουσιαστικά και τυπικά τους προσόντα και έπειτα από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το Συντονιστικό Συμβούλιο κάθε Π.Ε.Κ. οφείλει να αξιοποιήσει τους επιμορφωτές ανάλογα με το εξειδικευμένο αντικείμενο των σπουδών τους.

Οι επιμορφωτές Α΄ φάσης κάθε βαθμίδας και ειδικότητας με αυξημένα προσόντα υποχρεούνται να συμμετάσχουν στην κοινή συνάντηση που θα οργανώνεται με ευθύνη της διοίκησης του Π.Ε.Κ. σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους και στην οποία θα γίνεται ενημέρωση και συντονισμός.

Οι υποψήφιοι επιμορφωτές οφείλουν να καταθέσουν στο Π.Ε.Κ. συνοπτικό διάγραμμα διδασκαλίας (θεματικό πεδίο, σύντομη περίληψη, στόχοι διδασκαλίας, μεθοδολογία, εκπαιδευτικό υλικό και ενδεικτική βιβλιογραφία) και, αφού επιλεγούν, το επιμορφωτικό υλικό που θα χορηγήσουν στους επιμορφωνόμενους, το οποίο και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Π.Ε.Κ. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί που θα επιλεγούν ως επιμορφωτές υποχρεούνται να προσκομίσουν στο Π.Ε.Κ. επικυρωμένα αντίγραφα τίτλων που πιστοποιούν τα αυξημένα προσόντα τους.

8. Βεβαίωση παρακολούθησης:

α) Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί:

Βεβαίωση παρακολούθησης της Α' Φάσης και ολοκλήρωσης του Επιμορφωτικού Προγράμματος χορηγείται:

• μόνο στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς οι οποίοι δεν υποχρεούνται να παρακολουθήσουν τις Β' και Γ΄ Φάσεις της Εισαγωγικής Επιμόρφωσης (σύμφωνα με το Π.Δ. 45/99) και

• εφόσον δεν έχουν υπερβεί το όριο των απουσιών, το οποίο ανέρχεται στο 10% των διδακτικών ωρών της Α' Φάσης του Προγράμματος.

β) Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί:

Βεβαίωση παρακολούθησης της Α' Φάσης και ολοκλήρωσης του Επιμορφωτικού Προγράμματος χορηγείται μόνο στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που δεν έχουν υπερβεί το όριο των απουσιών, το οποίο ανέρχεται στο 10% των διδακτικών ωρών της Α' Φάσης του Προγράμματος.

Β΄ ΚΑΙ Γ' ΦΑΣΕΙΣ

Υποχρέωση συμμετοχής

Στις Β' και Γ' Φάσεις συμμετέχουν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι κατά τη στιγμή του διορισμού τους έχουν διδακτική προϋπηρεσία σε σχολεία Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λιγότερη από 8 μήνες και έχουν παρακολουθήσει την Α' Φάση της Εισαγωγικής Επιμόρφωσης.

Όσοι εκπαιδευτικοί διορίστηκαν τα έτη 2009 και 2010 και έχουν παρακολουθήσει την Α' Φάση, απαλλάσσονται από την παρακολούθηση των Β΄ και Γ΄ Φάσεων μόνο στην περίπτωση κατά την οποία η συνολική υπηρεσία τους, πριν και μετά το διορισμό τους, είναι τουλάχιστον 8 μηνών και αφορά άσκηση διδακτικού έργου σε σχολείο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δεν απαλλάσσονται από την παρακολούθηση των Β΄ και Γ΄ Φάσεων εκπαιδευτικοί οι οποίοι, κατά το διάστημα της εν λόγω υπηρεσίας, είχαν άδεια κύησης ή ανατροφής παιδιού, αναρρωτική άδεια ή απόσπαση σε άλλη υπηρεσία πλην της σχολικής μονάδας.

Απαλλάσσονται από την παρακολούθηση των Β΄ και Γ Φάσεων εκπαιδευτικοί που για διαφόρους λόγους δεν είχαν παρακολουθήσει την Α΄ Φάση της Εισαγωγικής Επιμόρφωσης κατά το έτος διορισμού τους (2008 και 2009), παρακολουθούν όμως το ανάλογο πρόγραμμα το 2010 και έχουν συμπληρώσει συνολική διδακτική υπηρεσία τουλάχιστον 8 μηνών, έστω και αν η προϋπηρεσία τους κατά τον διορισμό τους ήταν μικρότερης διάρκειας.

Β΄ ΦΑΣΗ

1. Χρόνος υλοποίησης της Β΄ Φάσης

Αμέσως μετά τη λήξη της Α΄ Φάσης, προκηρύσσεται η Β΄ Φάση και οι εν ενεργεία Σχολικοί Σύμβουλοι που έχουν αρμοδιότητα στην περιοχή ευθύνης του Π.Ε.Κ. αναζητούν και υποδεικνύουν εγγράφως στη Διεύθυνση του Π.Ε.Κ. τους διδάσκοντες /επιμορφωτές (έμπειρους εκπαιδευτικούς ή Διευθυντές σχολείων) που δέχονται να αναλάβουν τις δειγματικές διδασκαλίες και εισηγούνται τις ημέρες πραγματοποίησης του προγράμματος.

Η Β' Φάση του Προγράμματος για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς υλοποιείται εντός του μηνός Φεβρουαρίου.

Η Β΄ Φάση της Εισαγωγικής Επιμόρφωσης διαρκεί συνολικά 30 ώρες.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα διαμορφώνεται από το Συντονιστικό Συμβούλιο του Π.Ε.Κ.

Τα Π.E.K. γνωστοποιούν στον Ο.ΕΠ.ΕΚ. και στη Δ/νση Προσωπικού Ετέρων Κλάδων του ΥΠ.ΔΒΜ.Θ. τον αρχικό προγραμματισμό τους τουλάχιστον 7 ημέρες πριν από την έναρξη υλοποίησης της επιμορφωτικής διαδικασίας στην περιοχή ευθύνης τους. Το Ωρολόγιο Πρόγραμμα (με τα αντικείμενα διδασκαλίας και τα ονόματα των επιμορφωτών) αναρτάται στην ιστοσελίδα του Π.Ε.Κ.

Οι διοικήσεις των Π.Ε.Κ. γνωστοποιούν έγκαιρα, δηλαδή πριν από την έναρξη υλοποίησης της επιμορφωτικής διαδικασίας, σε επιμορφωτές και επιμορφωνόμενους το Ωρολόγιο Πρόγραμμα και φροντίζουν για την ακριβή τήρησή του. Η Τριμελής Επιτροπή επιστημονικής υποστήριξης, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Σχολικούς Συμβούλους/επιμορφωτές (ΠΕ60, ΠΕ70 και ειδικοτήτων) ή άλλους εμπειρογνώμονες/επιμορφωτές, ενημερώνει και συντονίζει με κάθε πρόσφορο μέσο (υποχρεωτικές συναντήσεις ή/και ηλεκτρονική επικοινωνία κ.λπ.) τα μέλη της Επιμορφωτικής Ομάδας (συντονιστές και εκπαιδευτικούς που θα υλοποιήσουν τις διδασκαλίες), ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα της επιμόρφωσης.

2. Τόπος υλοποίησης και συντονισμός της Β' Φάσης

Οι επιμορφωνόμενοι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν το επιμορφωτικό Πρόγραμμα της Β΄ Φάσης στο Π.E.K. στην περιοχή του οποίου ανήκει το σχολείο ή η υπηρεσία όπου υπηρετούν.

Επισημαίνεται ότι για την παρακολούθηση του επιμορφωτικού προγράμματος της Β΄ Φάσης οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους.

Η επιμορφωτική διαδικασία πραγματοποιείται σε δημόσια σχολεία στα οποία θα πραγματοποιηθούν οι δειγματικές διδασκαλίες. Τα σχολεία αυτά ανήκουν είτε στην περιοχή ευθύνης του Π.E.K. είτε σε άλλες πόλεις της περιοχής ευθύνης του και ορίζονται με απόφαση του Συντονιστικού του Συμβουλίου του Π.Ε.Κ. σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους της περιοχής ευθύνης του Π.Ε.Κ.

Οι συντονιστές του προγράμματος στα εξακτινωμένα τμήματα ορίζονται από τα Συντονιστικά Συμβούλια των Π.E.K. με τις ίδιες διαδικασίες και αναλογία που ισχύουν και στην Α' Φάση.

3. Δημιουργία τμημάτων Β΄ Φάσης:

Τα τμήματα που δημιουργούνται για το 1ο και 2ο μέρος της Β΄ Φάσης (30 ώρες διδασκαλίες σε πραγματική τάξη) λειτουργούν με 10 ως 15 επιμορφωνόμενους. Σε εξακτινωμένα κυρίως προγράμματα, όπου δεν είναι δυνατή μια τέτοια συγκρότηση τμημάτων, μπορεί να λειτουργήσουν τμήματα με 5 ως 10 επιμορφούμενους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όταν δε συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ατόμων κατά ειδικότητα, οι επιμορφωνόμενοι παρακολουθούν το πρόγραμμα σε συνδιδασκαλία με συγγενείς ειδικότητες ή άλλες.

4. Πλαίσιο Αναλυτικού Προγράμματος της Β΄ Φάσης

Το περιεχόμενο του Προγράμματος της Β' Φάσης αφορά την παρακολούθηση του διδακτικού έργου στα σχολεία. Περιλαμβάνει 2 ώρες προετοιμασίας και 28 ώρες παρακολούθησης δειγματικών διδασκαλιών. Ζητούμενο της Β΄ Φάσης είναι η διασύνδεσή της με την Α' Φάση της Εισαγωγικής Επιμόρφωσης και η ανάδειξη της συνάφειας και της συμπληρωματικότητάς τους.

Το Αναλυτικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο μέρη:

1ο Μέρος: Προετοιμασία της παρακολούθησης των δειγματικών διδασκαλιών (2 διδακτικές ώρες).

(Διαμόρφωση του πλαισίου παρακολούθησης των δειγματικών διδασκαλιών (όψεις της μαθησιακής διαδικασίας και άξονες παρατήρησης)

2ο Μέρος: Δειγματικές διδασκαλίες σε πραγματικές σχολικές τάξεις (14 ώρες διδασκαλίας και 14 ώρες συζήτηση για τις δειγματικές διδασκαλίες)

Οι δειγματικές διδασκαλίες υλοποιούνται σε 5 σχολικά εξάωρα. Την πρώτη ημέρα, μετά το δίωρο της προετοιμασίας, το οποίο θα υλοποιηθεί στο σχολείο όπου θα γίνουν και οι δειγματικές διδασκαλίες της πρώτης ημέρας, οι επιμορφωνόμενοι παρακολουθούν 2 διδασκαλίες και ακολουθούν 2 ώρες συζήτησης. Τις τέσσερις επόμενες ημέρες, τις 3 πρώτες ώρες κάθε εξαώρου οι επιμορφωνόμενοι της κάθε βαθμίδας παρακολουθούν διδασκαλίες και τις υπόλοιπες 3 ώρες συγκεντρώνονται μαζί με τους διδάσκοντες/επιμορφωτές και τον συντονιστή Σχολικό Σύμβουλο και συζητούν για τις δειγματικές διδασκαλίες και την αξιοποίηση της επιμόρφωσης αυτής.

Η Τριμελής Επιτροπή επιστημονικής στήριξης καλείται να μεριμνήσει, ώστε οι δειγματικές διδασκαλίες να αντιπροσωπεύουν κατά το δυνατόν όλα τα γνωστικά αντικείμενα και τους διαφορετικούς τύπους σχολείων (μονοθέσια, διθέσια, ολοήμερα), ώστε οι επιμορφωνόμενοι να παρακολουθήσουν διδασκαλίες της ειδικότητάς τους ή όσον το δυνατόν πλησιέστερης αυτής.

5. Επιμορφωτές της Β΄ Φάσης

Επιμορφωτές στο 2ο μέρος είναι:

Στις δειγματικές διδασκαλίες:

α) Διαπιστωμένα έμπειροι εκπαιδευτικοί των σχολείων στα οποία πραγματοποιούνται οι δειγματικές διδασκαλίες και ανήκουν στην περιοχή ευθύνης του Π.Ε.Κ.

β) Διευθυντές δημόσιων σχολείων στα οποία πραγματοποιούνται οι δειγματικές διδασκαλίες.

γ) Εν ενεργεία Σχολικοί Σύμβουλοι που έχουν αρμοδιότητα στην περιοχή ευθύνης του Π.Ε.Κ. και με ειδικότητα αντίστοιχη αυτής των επιμορφωτικών τμημάτων ή και συγγενούς ειδικότητας, αν πρόκειται για τμήματα ειδικοτήτων της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Τα μέλη της Διοίκησης του Π.E.K. που είναι Σχολικοί Σύμβουλοι μπορεί να συμμετέχουν ως επιμορφωτές/διδάσκοντες στις δειγματικές διδασκαλίες στην περιοχή ευθύνης του οικείου Π.E.K. σε τμήματα αντίστοιχης ειδικότητας ή και συγγενούς ειδικότητας με τη δική τους, αν πρόκειται για τμήματα ειδικοτήτων της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Στην συζήτηση που ακολουθεί τις δειγματικές διδασκαλίες συμμετέχουν:

α) Οι έμπειροι εκπαιδευτικοί ή οι Διευθυντές σχολείων που θα χρησιμοποιηθούν ως διδάσκοντες στις προηγούμενες δειγματικές διδασκαλίες και για τόσες ώρες όσες και οι ώρες που θα διδάξουν σ' αυτές.

β) Ως συντονιστές της συζήτησης οι εν ενεργεία Σχολικοί Σύμβουλοι που έχουν αρμοδιότητα στην περιοχή ευθύνης του Π.E.K. με ειδικότητα αντίστοιχη ή συγγενή μ' αυτήν του επιμορφωτικού τμήματος.

Επισημαίνεται ότι:

Τα μέλη της Διοίκησης του Π.Ε.Κ. που είναι Σχολικοί Σύμβουλοι μπορεί να συμμετάσχουν ως Συντονιστές συζήτησης στην περιοχή ευθύνης του οικείου Π.Ε.Κ. σε τμήματα αντίστοιχης ή και συγγενούς ειδικότητας.

Αν υπάρχει έλλειψη ή αντικειμενική αδυναμία Σχολικών Συμβούλων να παρευρεθούν ως Συντονιστές, τη συζήτηση διευθύνει ο εκπαιδευτικός που παρουσίασε την αντίστοιχη δειγματική διδασκαλία.

Αμοιβές

Οι διδάσκοντες/επιμορφωτές των δειγματικών διδασκαλιών σε επίπεδο πραγματικής τάξης θα αμειφθούν για τις ώρες που θα διδάξουν, καθώς και για τις ώρες (αντίστοιχες των ωρών διδασκαλίας τους) που θα συμμετάσχουν στη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι θα αμειφθούν:

α) για τις ώρες που θα αξιοποιηθούν ως επιμορφωτές στο 1ο μέρος

β) για τις ώρες που θα διδάξουν στις δειγματικές διδασκαλίες του 2ου μέρους

γ) για τις ώρες των δειγματικών διδασκαλιών στις οποίες θα συμμετάσχουν και των συζητήσεων που ακολουθούν.

Γ΄ Φάση

1. Χρόνος και τόπος υλοποίησης της Γ΄ Φάσης

Η Γ΄ Φάση υλοποιείται στο τέλος του διδακτικού έτους, από τις 15 έως τις 21 Ιουνίου.

Το Πρόγραμμα της Γ' Φάσης πραγματοποιείται είτε στην έδρα του Π.Ε.Κ. είτε σε άλλες πόλεις της περιοχής ευθύνης του, που ορίζονται με απόφαση του Συντονιστικού του Συμβουλίου, εφόσον αυτό διευκολύνει τη συμμετοχή των επιμορφωνόμενων στο Πρόγραμμα και τη δημιουργία τμημάτων.

Επισημαίνεται ότι για την παρακολούθηση του επιμορφωτικού προγράμματος της Γ΄ Φάσης οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους.

Περιλαμβάνει 10 διδακτικές ώρες.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα διαμορφώνεται από το Συντονιστικό Συμβούλιο του κάθε Π.Ε.Κ.

Τα Π.E.K. γνωστοποιούν στον Ο.ΕΠ.ΕΚ. και στη Διεύθυνση Προσωπικού Ετέρων Κλάδων του ΥΠ.ΔΒΜ.Θ. τον προγραμματισμό τους τουλάχιστον 7 ημέρες πριν από την έναρξη υλοποίησης της επιμορφωτικής διαδικασίας στην περιοχή ευθύνης τους. Το ωρολόγιο πρόγραμμα (με τα αντικείμενα διδασκαλίας και τα ονόματα των επιμορφωτών) αναρτάται στην ιστοσελίδα του Π.Ε.Κ.

2. Δημιουργία τμημάτων Γ΄ Φάσης

Τα τμήματα που δημιουργούνται για τη Γ΄ Φάση λειτουργούν με μέγιστο αριθμό επιμορφωνόμενων 30 και ελάχιστο 20. Τμήματα ολιγομελή, λόγω της γεωγραφικής διασποράς των εκπαιδευτικών, μπορούν να λειτουργήσουν, για εξακτινωμένα κυρίως προγράμματα, μέχρι και 10 ατόμων και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μέχρι και 5 ατόμων, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των επιμορφωνόμενων και τη βέλτιστη παροχή επιμόρφωσης.

Ειδικότερα για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν μαθήματα ειδικότητας στις σχολικές μονάδες της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ε.), είναι δυνατόν να λειτουργήσουν και ολιγομελή τμήματα των 10 ατόμων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι διαφορετικές ανάγκες στη διδακτική μεθοδολογία των διαφόρων μαθημάτων ειδικότητας. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για εξακτινωμένα κυρίως προγράμματα, είναι δυνατόν να λειτουργήσουν τμήματα μέχρι και 5 ατόμων, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των επιμορφωνόμενων και τη βέλτιστη παροχή επιμόρφωσης.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση που δεν περιλαμβάνεται στις παραπάνω ρυθμίσεις, αρμόδιο να αποφασίσει είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.ΕΠ.ΕΚ.

3. Πλαίσιο Αναλυτικού Προγράμματος της Γ΄ Φάσης

Στη Γ΄ Φάση (10 ώρες) οι επιμορφωνόμενοι παρουσιάζουν εμπειρίες, προβλήματα και καλές πρακτικές που προέκυψαν κατά την άσκηση του διδακτικού τους έργου στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Προτείνεται να ομαδοποιηθούν, αν είναι εφικτό, σε τέσσερις άξονες:

Ζητήματα παιδαγωγικού χαρακτήρα

Ζητήματα εφαρμογής διδακτικών μεθόδων

Ζητήματα συνεργασίας των εκπαιδευτικών μεταξύ τους, με τους γονείς και την ευρύτερη κοινότητα.

Ζητήματα αξιολόγησης μαθητών και διδακτικού έργου.

Στη συνέχεια, για καθέναν από αυτούς τους άξονες επιλέγονται από αυτά που προτάθηκαν αντιπροσωπευτικά θέματα και συζητούνται ως μελέτες περίπτωσης, οι οποίες προσεγγίζονται κατά το δυνατόν μέσω ενεργητικών και βιωματικών μεθόδων.

4. Επιμορφωτές της Γ΄ Φάσης

Επιμορφωτές μπορούν να είναι:

α) Εν ενεργεία Σχολικοί Σύμβουλοι, αντίστοιχης ή συγγενούς ειδικότητας μ' αυτήν των επιμορφωτικών τμημάτων, οι οποίοι έχουν αρμοδιότητα στην περιοχή ευθύνης του Π.Ε.Κ.

β) Εκπαιδευτικοί, αντίστοιχης ή συγγενούς ειδικότητας μ' αυτήν των επιμορφωτικών τμημάτων, οι οποίοι διδάσκουν σε δημόσια σχολεία της περιοχής ευθύνης του Π.Ε.Κ. και έχουν αυξημένα προσόντα, γνώση και εμπειρία στις διαδικασίες σχεδιασμού και υλοποίησης του διδακτικού έργου.

γ) Τα μέλη της Διοίκησης του Π.Ε.Κ. που είναι Σχολικοί Σύμβουλοι μπορεί να συμμετέχουν ως επιμορφωτές στην περιοχή ευθύνης του οικείου Π.Ε.Κ. σε τμήματα αντίστοιχης ή συγγενούς με τη δική τους ειδικότητας μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Συντονιστικού Συμβουλίου του κάθε Π.Ε.Κ.

Οι επιμορφωτές επιλέγονται με βάση τα ουσιαστικά και τυπικά τους προσόντα και έπειτα από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Επισημαίνεται ότι για Διευθυντές ή Υποδιευθυντές των Π.E.K. απαιτείται αιτιολογημένη απόφαση του Συντονιστικού Συμβουλίου του κάθε Π.Ε.Κ..

Τα Συντονιστικά Συμβούλια των Π.E.K. επιλέγουν τους επιμορφωτές με βάση τα ουσιαστικά και τυπικά τους προσόντα και έπειτα από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το Συντονιστικό Συμβούλιο κάθε Π.Ε.Κ. οφείλει να αξιοποιήσει τους επιμορφωτές ανάλογα με το εξειδικευμένο αντικείμενο των σπουδών τους σε τμήματα αντίστοιχης ή και συγγενούς ειδικότητας με τη δική τους.

Οι εκπαιδευτικοί με αυξημένα προσόντα, οι οποίοι θα επιλεγούν ως επιμορφωτές, υποχρεούνται να προσκομίσουν στο Π.E.K. επικυρωμένα αντίγραφα τίτλων που πιστοποιούν τα αυξημένα προσόντα τους.

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ/ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

Στους επιμορφωνόμενους χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης και ολοκλήρωσης του Προγράμματος, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το όριο των απουσιών, το οποίο ανέρχεται στο 10% του συνόλου των 100 επιμορφωτικών ωρών όλου του Προγράμματος.

ΙΙΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η επιμορφωτική διαδικασία θα αξιολογηθεί με συγκεκριμένα εργαλεία που ανταποκρίνονται σε σύγχρονες και αξιόπιστες μεθόδους αξιολόγησης.

Θα πραγματοποιηθούν δύο είδη αξιολόγησης:

I. Εξωτερική Αξιολόγηση από εξωτερικό ανάδοχο, η επιλογή του οποίου θα γίνει μετά από σχετικό διαγωνισμό που θα διενεργήσει ο Ο.ΕΠ.ΕΚ.

II. Εσωτερική Αξιολόγηση

1. Αξιολόγηση του διδακτικού έργου.

Πραγματοποιείται από μέλη της Επταμελούς Επιστημονικής Ομάδας του ΟΕΠΕΚ ή από εμπειρογνώμονες στο χώρο της επιμόρφωσης και αξιολόγησης, με:

α) Ερωτηματολόγια, τα οποία συντάσσει ο ΟΕΠΕΚ και συμπληρώνουν οι επιμορφωτές και επιμορφωνόμενοι.

β) Επισκέψεις στα Π.Ε.Κ. για την παρακολούθηση των μαθημάτων ή και δειγματικών διδασκαλιών.

γ) Συνεντεύξεις από τους επιμορφωτές και επιμορφωνόμενους.

Και από τα δύο είδη αξιολόγησης υποβάλλονται στον ΟΕΠΕΚ αναλυτικές εκθέσεις με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνονται.

2. Αξιολόγηση του οργανωτικού μέρους του προγράμματος.

Στα στελέχη του Ο.ΕΠ.ΕΚ. (συμμετέχοντες στις ομάδες έργου του Προγράμματος της Εισαγωγικής Επιμόρφωσης) που έχουν ορισθεί για την παρακολούθηση του έργου, παρέχεται η δυνατότητα επισκέψεων στα Π.Ε.Κ., με σκοπό να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα και να αναδειχθούν οι καλές πρακτικές.