RSS

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Σε αδιέξοδο η κτηματαγορά ενόψει των νέων αντικειμενικών

Τι προτείνουν οι μεσίτες για τον υπολογισμό των νέων αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα
Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι φορείς της αγοράς ακινήτου για τον τρόπο υπολογισμού των νέων αντικειμενικών, φοβούμενοι ότι όχι μόνο θα πληγεί περαιτέρω η παραπαίουσα αγορά, αλλά και ότι η κυβέρνηση θα τις χρησιμοποιήσει αποκλειστικά και μόνο ως «όχημα» για την αύξηση των εσόδων.

Ο αντιπρόεδρος της ΟΜΑΣΕ και ειδικός γραμματέας της FIABCI, Κωνσταντίνος Γεωργάκος, δηλώνει στη Voria.gr ιδιαίτερα ανήσυχος ενόψει και της νέας αύξησης των αντικειμενικών αξιών, καθώς επιφυλάσσεται για τη διαδικασία αξιολόγησης που θα ακολουθηθεί από την κυβέρνηση.

Μάλιστα, ο κ. Γεωργάκος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι νέες αντικειμενικές θα ανταποκρίνονται στην εμπορική αξία των ακινήτων, προτείνει τη δημιουργία σε κάθε νομό τριμελών επιτροπών, η οποίες θα αποτελούνται από έναν μεσίτη, έναν μηχανικό και έναν εφοριακό και θα τελούν υπό την εποπτεία του επιμελητηρίου, το οποίο είναι θεσμικό όργανο του κράτους.

Κατά τον ίδιο, με τον προαναφερθέν τρόπο όχι μόνο οι νέες αντικειμενικές θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν θα παρουσιάζουν αποκλίσεις από τις εμπορικές αξίες, αλλά θα δίνεται και η δυνατότητα να «ανανεώνονται» ανά τακτικά διαστήματα (προτείνονται οι έξι μήνες), ακολουθώντας ουσιαστικά τις πραγματικές τιμές της αγοράς.

Λάθος τρόπος, λάθος χρόνος

Εξάλλου, σύμφωνα με όλους τους εμπλεκόμενους της αγοράς η παρούσα συγκυρία δεν ενδείκνυται για αύξηση των αντικειμενικών, αφού λόγω του τέλματος στο οποίο έχει περιέλθει το ακίνητο, ήδη οι λιγοστές αγοραπωλησίες που γίνονται είναι κοντά στην αντικειμενική και σε πολλές περιπτώσεις (ανάλογα με την περιοχή) έως και 40% χαμηλότερα.

Σημειώνουν, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε αυτή την κίνηση για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά προκειμένου να γεμίσει τα άδεια ταμεία του κράτους, μέσω των φόρων που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές (φόρος μεταβίβασης, ακίνητης περιουσίας, κληρονομιάς, δωρεάς και γονικής παροχής).

Όπως, όμως, τονίζουν η αύξηση των αντικειμενικών θα προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στην αγορά, αφού χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληγούν από επιπλέον φορολογία, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να βρεθούν προ αδιεξόδου, ενώ η αγορά αυτή καθ΄ αυτή θα πληγεί ανεπανόρθωτα.
VORIA

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου