RSS

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Υπό την επίδραση μαγνητικών παλμών στον εγκέφαλο, είναι δυνατό για σύντομο χρονικό διάστημα οι δεξιόχειρες να μετατραπούν σε αριστερόχειρες

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων χρησιμοποιεί για τις ανάγκες της καθημερινότητας το δεξί χέρι, όμως μια νέα επιστημονική έρευνα, για πρώτη φορά, διαπίστωσε ότι, υπό την επίδραση μαγνητικών παλμών στον εγκέφαλο, είναι δυνατό για σύντομο χρονικό διάστημα οι δεξιόχειρες να μετατραπούν σε αριστερόχειρες. Η μελέτη, υπό τον Φλάβιο Ολιβέιρα του Τμήματος Ψυχολογίας και του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, σε συνεργασία με ερευνητές από το Ινστιτούτο Γνωσιακής Νευροεπιστήμης του University College του Λονδίνου και το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν του Βελγίου, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αν μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου ενός δεξιόχειρα, στον αριστερό οπίσθιο βρεγματικό φλοιό, δεχτεί μαγνητικά ερεθίσματα, τότε είναι δυνατό να αλλάξει ο τρόπος που αποφασίζει ο εγκέφαλός του και να στείλει εντολή στο "κακό" αριστερό χέρι για να εκτελέσει μια πράξη, για παράδειγμα να πιάσει ένα φλιτζάνι καφέ.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με 33 δεξιόχειρες εθελοντές και συμπέραναν ότι ο μαγνητικός ερεθισμός της αριστερής πλευράς του εγκεφάλου οδηγούσε σε αύξηση της χρήσης του αριστερού χεριού.

Το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου ελέγχει τις κινητικές ικανότητες της δεξιάς πλευράς του σώματος και αντιστρόφως.

Η ενεργοποίηση του βρεγματικού φλοιού που παίζει ρόλο-κλειδί στην επεξεργασία του υπολογισμού του χώρου και του σχεδιασμού των κινήσεων από τον εγκέφαλο, προκάλεσε διαταραχή στους νευρώνες (εγκεφαλικά κύτταρα) που ελέγχουν τις κινητικές δεξιότητες, με αποτέλεσμα το "καλό" δεξί χέρι να βρεθεί σε μειονεκτική θέση και το "κακό" αριστερό χέρι να έχει αυξημένες πιθανότητες να αναλάβει δράση.

Εξάλλου, παρατηρήθηκε ότι όταν ενεργοποιείτο με μαγνητικούς παλμούς η αντίστοιχη δεξιά πλευρά του βρεγματικού λοβού, δεν συνέβαιναν ανάλογες αλλαγές στην προτίμηση των χεριών (δηλαδή οι αριστερόχειρες παρέμεναν…αριστερόχειρες).

Η νέα έρευνα θέτει σε αμφισβήτηση προηγούμενες εκτιμήσεις των επιστημόνων σχετικά με το πώς οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις, αποκαλύπτοντας πλέον την ύπαρξη μιας υπόγειας "ανταγωνιστικής" διαδικασίας στον εγκέφαλο, τουλάχιστον όσον αφορά τις χειρωνακτικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι είναι δυνατό μέσω των μαγνητικών ερεθισμάτων να "χειραγωγηθεί" ο εγκέφαλος όσον αφορά το χέρι που χρησιμοποιεί, κάτι που ανοίγει το δρόμο για νέες προσεγγίσεις, όσον αφορά την αποκατάσταση ασθενών από εγκεφαλικά, Πάρκινσον και άλλα εγκεφαλικά τραύματα.

Τουλάχιστον το 80% των ανθρώπων του πλανήτη εκτιμάται ότι είναι δεξιόχειρες, όμως οι περισσότεροι είναι αμφιδέξιοι (δηλαδή και αριστερόχειρες κατά περίσταση), όταν πρόκειται να εκτελέσουν μια πράξη που δεν απαιτεί ιδιαίτερες κινητικές δεξιότητες, για παράδειγμα το πάτημα του κουμπιού σε ένα ασανσέρ.

Το "σύνδρομο του ξένου χεριού", μια σπάνια νευρολογική διαταραχή κατά την οποία οι πάσχοντες παραπονιούνται για την αθέλητη χρήση των χεριών τους, είναι αυτή που ενέπνευσε τους ερευνητές να ερευνήσουν τον τρόπο που ο εγκέφαλος αποφασίζει κάθε φορά ποιο χέρι θα χρησιμοποιήσει.

Οι επιστήμονες πάντως δεν έχουν κατανοήσει ακόμα για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η "ανταγωνιστική" σχέση που διαπίστωσαν στον εγκέφαλο, αναφορικά με την ασυνείδητη απόφαση για την χρήση των χεριών.

Οι μαγνητικοί παλμοί μεταβάλλουν την ηλεκτρική δραστηριότητα στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Αν και η νέα έρευνα περιορίστηκε στην χρήση των χεριών, θεωρητικά τα ευρήματά της σχετικά με την επίδραση των μαγνητικών ερεθισμάτων θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή και για άλλα είδη αποφάσεων, π.χ. αν κάποιος θα διαλέξει ένα μήλο ή ένα πορτοκάλι ή αν θα προτιμήσει μια ταινία σε σχέση με μια άλλη, όπως δήλωσε ο καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστημών Ρίτσαρντ Άιβρι, ο οποίος ήταν συνυπεύθυνος για την μελέτη.
Enet

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου