RSS

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Επιλογή σημαιοφόρων- παραστατών, ορισμός υπευθύνων κατάθεσης στεφάνων

Ενόψη του προσεχούς εορτασμού της Εθνικής Επετείου «ΟΧΙ» - 28ης Οκτωβρίου και με αφορμή τα εύλογα ερωτήματα των εκπαιδευτικών πολλών σχολικών μονάδων της χώρας, σχετικά με τον τρόπο επιλογής σημαιοφόρων-παραστατών και τον ορισμό υπευθύνων για την κατάθεση στεφάνου, σας γνωστοποιούμε τα εξής:
Η επιλογή των σημαιοφόρων γίνεται σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπεται από την παράγραφο 11 του άρθρου 13 του Π.Δ. 201/1998 (ΦΕΚ 161Α) και με βάση τις μεταβολές που επήλθαν με τη Υ.Α Φ10/ 84/Γ1/480/6-7-2001 (ΦΕΚ 863Β) που αφορά στη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής και μαθητών που έχουν απαλλαγεί από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής καθώς και όσων προέρχονται από μετεγγραφή και με την Υ.Α. Γ1/219/16-3-2001(ΦΕΚ 277Β) που αφορά στη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής και των αλλοδαπών μαθητών.

Ειδικότερα :α)Σημαιοφόροι ορίζονται δύο μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, o ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και o άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Επιλέγονται αυτοί που κατά το προηγούμενο σχολικό έτος έχουν συγκεντρώσει το μεγαλύτερο γενικό μέσο όρο βαθμολογίας, υπολογιζομένου και του κλασματικού του μέρους. Στις περιπτώσεις ισοβαθμίας και στο κλασματικό μέρος, γίνεται κλήρωση. Το κλασματικό μέρος αναφέρεται στον ετήσιο γενικό μέσο όρο και όχι στο μέσο όρο των επιμέρους μαθημάτων.

β)Παραστάτες ορίζονται δέκα μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, πέντε για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και πέντε από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Η επιλογή γίνεται με την ίδια διαδικασία που επιλέγονται οι σημαιοφόροι.

γ) Κατά τον ίδιο τρόπο, επιλέγονται δύο μαθητές της ΣΤ΄ τάξης που δεν επιλέχθηκαν ούτε σημαιοφόροι ούτε παραστάτες, στους οποίους ανατίθεται η κατάθεση στεφάνου, ο ένας για το διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και ο άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους.

δ) Οι σημαιοφόροι, οι παραστάτες και οι υπεύθυνοι για την κατάθεση στεφάνου επιλέγονται κατά τμήμα με την υποχρεωτική τήρηση των προαναφερομένων.

Στις περιπτώσεις που, λόγω ειδικών συνθηκών, λειτουργούν σε οποιαδήποτε σχολική μονάδα άνω των δύο (2) τμημάτων στη ΣΤ΄ τάξη, τότε πριν τη διαδικασία επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνων, διενεργείται κλήρωση από το Διευθυντή του σχολείου, παρουσία γονέων των μαθητών ή εκπροσώπων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ώστε να επιλεγούν αρχικά τα δύο (2) τμήματα από τα οποία θα προκύψουν τελικά οι σημαιοφόροι, παραστάτες και οι υπεύθυνοι κατάθεσης στεφάνων, με τον τρόπο που περιγράφεται ανωτέρω.

ε) Στα σχολεία που έχουν μικρό αριθμό μαθητών στην ΣΤ΄ τάξη (μικρότερο από το σύνολο των παραπάνω θέσεων), οι θέσεις συμπληρώνονται με μαθητές της Ε΄ και όταν δεν επαρκούν κι αυτοί, με μαθητές και των άλλων τάξεων κατά φθίνουσα σειρά (πρώτα της Δ΄ τάξης κλπ.). Στην περίπτωση αυτή επιλέγονται οι μαθητές που στο προηγούμενο σχολικό έτος είχαν τα περισσότερα «Α» στους μέσους όρους των μαθημάτων. Αν υπάρχουν περισσότεροι μαθητές που έχουν ίσο αριθμό «Α» στους μέσους όρους των μαθημάτων, γίνεται κλήρωση.

Επισημαίνεται ότι, η επιλογή γίνεται από το διευθυντή του σχολείου ενώπιον του συλλόγου διδασκόντων και των ενδιαφερομένων μαθητών και συντάσσεται σχετικό πρακτικό, στο οποίο αναφέρεται η όλη διαδικασία, καθώς και τα ονόματα των μαθητών που πήραν μέρος στην κλήρωση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου