RSS

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΝΤ; ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ;; ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΟΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΜΒΕΙ; ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ;;

"Σε τριπλή επιτήρηση μπαίνει τελικά η Ελλάδα, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να «βοηθήσει» τη χώρα. Εκτός από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον έλεγχο θα έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Οι τρεις οργανισμοί θα ελέγχουν κατά πόσο η κυβέρνηση εφαρμόζει τα μέτρα λιτότητας που έχει εξαγγείλει, και θα πιέζουν για περισσότερα. Ο Γιώργος Παπανδρέου όταν ρωτήθηκε γιατί δεν αρκούν οι ευρωπαίοι επιτηρητές και χρειάζεται και το ΔΝΤ έδωσε την εξής... απάντηση: «Σε παρόμοιες κρίσεις το ΔΝΤ έχει δείξει τεχνογνωσία, εκτός ευρωζώνης, την οποία δεν έχει η ευρωζώνη σε παρόμοιες κρίσεις. Είναι σημαντική αυτή η τεχνογνωσία, όπως το να βοηθήσει πχ. στις διοικητικές αλλαγές, ώστε να έχουμε διαφανή και αποτελεσματική λειτουργία του προϋπολογισμού. Είμαστε πρόθυμοι και θα είναι χρήσιμη η συνεργασία μας με το ΔΝΤ».

"Τεχνογνωσία" για κέρδη από τη φτώχεια
Μπορεί να θέλουν να μας κοροϊδέψουν, μπορεί και να θέλουν να κοροϊδέψουν και τους εαυτούς τους. Αν ίσχυαν αυτά που λένε, τότε γιατί ως τώρα έκαναν το παν για να μην μπει η χώρα στην επιτήρηση του ΔΝΤ; Και γιατί το ΔΝΤ από τη μεριά του πανηγυρίζει που θα του δοθεί η ευκαιρία να «βοηθήσει» την ελληνική οικονομία; Προφανώς γιατί το ΔΝΤ είναι ακριβώς το αντίθετο από φιλανθρωπικό ίδρυμα. Αν έχει μια «τεχνογνωσία» το ΔΝΤ είναι να γδέρνει ανθρώπους, να εξαθλιώνει πληθυσμούς και να διαλύει οικονομίες.

Το ΔΝΤ ιδρύθηκε το 1944, καθώς τελείωνε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος με στόχο να ελέγχει την τήρηση της ελεύθερης αγοράς στο «δυτικό» μισό του πλανήτη και να εξασφαλίζει ότι η παγκόσμια οικονομία κινείται προς όφελος των πλούσιων και των ισχυρών. Δίδυμη αδερφή του είναι η Παγκόσμια Τράπεζα που δανείζει είτε για έργα ανάπτυξης, είτε για τις «διαρθωτικές αλλαγές» που προτείνει το ΔΝΤ.

Αντίθετα ακόμη και από οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ ή η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΔΝΤ δεν λειτουργεί στη βάση της «ισοτιμίας» των κρατών-μελών. Κάθε χώρα έχει ψήφους ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας της.

Αγορά
Δεν υπάρχουν ούτε καν δημοκρατικά προσχήματα. Οι εννέα ισχυρότερες χώρες συγκεντρώνουν το 50% των ψήφων. Οι 150 φτωχότερες συγκεντρώνουν όλες μαζί περίπου 25%. Στις πολύ σημαντικές αποφάσεις χρειάζεται πλειοψηφία 85%. Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που έχει πάνω από 15% των ψήφων και έτσι γίνεται και η μόνη χώρα που έχει πρακτικά δικαίωμα βέτο.

Ομως, πέρα από το πώς παίρνονται οι αποφάσεις, η εμπειρία είναι πικρή για το πού οδήγησαν αυτές οι αποφάσεις. Μια ματιά στην χτυπημένη από το σεισμό Αϊτή είναι αρκετή. Το 2003 η Αϊτή πλήρωσε 57 εκατομμύρια δολάρια για τόκους προς το ΔΝΤ, ενώ η ξένη «βοήθεια» προς τη χώρα ήταν 39 εκατομμύρια. Ανάμεσα στην «τεχνογνωσία» που είχε προσφέρει το ΔΝΤ στη χώρα ήταν ότι το 1995 την εξανάγκασε να μειώσει τους δασμούς στο ρύζι, από 35% σε 3%. Ετσι, μια χώρα που ως τότε έκανε εξαγωγές ρυζιού, έφτασε μέσα σε 10 χρόνια να εισάγει τρία στα τέσσερα κιλά ρύζι από το εξωτερικό, κυρίως από τις ΗΠΑ.

Η άλλη συμβουλή-εντολή του ΔΝΤ προς την Αϊτή ήταν να παγώσει τους μισθούς στους δημόσιους υπάλληλους. Τώρα, μετά το σεισμό, το ΔΝΤ ξανάρχεται «γενναιόδωρα» να δανείσει την Αϊτή, πάντα με όρους και εκβιασμούς.

Πακέτο βοήθεια-εκβιασμοί
Οι χώρες της Αφρικής υπέστησαν αντίστοιχες μαγικές συνταγές που θα τις έβαζαν υποτίθεται στο δρόμο της ανάπτυξης. Σήμερα το AIDS σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από όσους οι πόλεμοι στην Αφρική και η βασική ευθύνη γι΄αυτό το έγκλημα ανήκει στο ΔΝΤ.

Αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να βάλουν ως προτεραιότητα την αποπληρωμή του χρέους, εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι καταδικάζονταν στη φτώχεια, ενώ οι υποδομές υγείας αφήνονταν να διαλυθούν, αφού δεν έβγαζαν άμεσα κέρδη που θα κατέληγαν στους τραπεζίτες. Η βοήθεια σε όλες τις περιπτώσεις πήγαινε πακέτο με εκβιασμούς για αγορές όπλων αλλά και άλλων προϊόντων από συγκεκριμένες εταιρίες - φίλες του ΔΝΤ. Μια έρευνα είχε δείξει ότι οι χώρες που δαπανούν πολλά σε εξοπλισμούς έπαιρναν κατά μέσο όρο δυόμισυ φορές μεγαλύτερη ενίσχυση."

Από την imerisia.gr

ΚΑΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΖΕΣΤΑΜΑ


Σπάνιο χιούμορ, εφευρετικότητα και απίστευτο κέφι από τους δυο ραδιοφωνικούς παραγωγούς του centra 103,3,Π. Πολυχρονίδη και Μ. Σπανόπουλο. Την ίδια στιγμή που τα ερτζιανά έχουν κατακλυσθεί από βαρετούς, ατάλαντους και μπουρδολόγους. Δυστυχώς την ώρα που εκπέμπουν δεν μπορούμε οι περισσότεροι να τους ακούσουμε λόγω δουλειάς.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

Σε παλαιότερη ανάρτηση είχα αναφερθεί στις φήμες που κυκλοφορούν για την εκπαίδευση των ελληνοπαίδων του εξωτερικού και σε πιθανές περοκοπές. Η ΟΛΜΕ κήρυξε τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας την Τετάρτη 28-04-2010 στο τέλος του ωραρίου των Ελληνικών Σχολείων της Γερμανίας. Οι συνάδελφοι που έχουν αποσπαστεί επισημαίνουν ότι:

-η αιφνίδια και σαρωτική ανατροπή των οικονομικών δεδομένων και κατά συνέπεια, των συνθηκών διαβίωσης των αποσπασμένων σε χώρες του Εξωτερικού Εκπαιδευτικών (σε αντίθεση με τις συνθήκες με βάση τις οποίες αποφάσισαν τον εκπατρισμό τους), θα έχει ως αποτέλεσμα τον μαρασμό της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στο Εξωτερικό και την αποκοπή της ελληνικής Διασποράς από την ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό.

- μείωση κατά 12% του Ειδικού επιμισθίου ως επιδόματος αλλά και η μη αυτοτελής φορολόγησή του, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα, στην επιστροφή στην Ελλάδα μεγάλου αριθμού Εκπαιδευτικών και στην ταυτόχρονη απροθυμία απόσπασης νέων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων κόστισε 1.120.000 ευρώ. Συζήτησα με γνωστούς μου που ασχολούνται με ιστοσελίδες και μου είπαν ότι μπορούσαν να φτιάξουν δέκα φορές καλύτερη, γιατί θεωρούν φτωχό το συγκεκριμένο σάιτ, και να την κάνουν δώρο.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΔΟΕ- ΟΛΜΕ


- Συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 27/4 σε όλη την Ελλάδα
- Συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 1ης Μάη
- 24ωρη απεργία στις 4/5 μαζί με την ΟΛΜΕ
- Γ.Σ. των Συλλόγων το επόμενο διάστημα και μέχρι 7/5/2010
- Ολομέλεια Προέδρων στις 10 Μαΐου 2010

Ο ΚΑΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ...

Δεν έχουν τέλος τα άρθρα ή οι αναδημοσιεύσεις άρθρων με θέμα τους κακούς δασκάλους. Όποιος διεξάγει έρευνα αξιόπιστη ή μη και αναφέρεται σε ανεπαρκείς δασκάλους είναι ευπρόσδεκτος. Διαβάζω στο σημερινό ΒΗΜΑ ότι: " Μια ασυνήθιστη γενετική μελέτη ενισχύει την άποψη ότι ένας καλός δάσκαλος μπορεί να βοηθήσει παιδιά δημοτικού με «προικισμένο» γενετικό υλικό να διαβάζουν καλύτερα. Την ίδια στιγμή ένας κακός δάσκαλος μπορεί να συμπαρασύρει στον «πάτο» τα παιδιά μιας τάξης, ακόμη και εκείνα που αν είχαν τη σωστή καθοδήγηση θα έλαμπαν.
...Οπως προέκυψε από έρευνα που έγινε σε σχολεία της Φλόριντας, όταν ο δάσκαλος ήταν καλός, τα γονίδια του κάθε παιδιού ήταν εκείνα που έκαναν τη διαφορά. Αν και τα δύο ταυτόσημα δίδυμα είχαν έναν καλό δάσκαλο, παρουσίαζαν αμφότερα καλές επιδόσεις. Αν όμως ένα από αυτά είχε καλό δάσκαλο ενώ το δεύτερο είχε κακό δάσκαλο, τότε και οι επιδόσεις τους ήταν ανάλογες των δυνατοτήτων των δασκάλων τους.
..."Ο καλός δάσκαλος παρέχει στα παιδιά ένα περιβάλλον που τους επιτρέπει να αγγίξουν το ανώτατο όριο των δυνατοτήτων τους" ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Τζάνετ Τέιλορ. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, παρ΄ ότι ένας χαρισματικός δάσκαλος δεν εγγυάται την επιτυχία, οι αρμόδιοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως οφείλουν να προσλαμβάνουν σωστό διδακτικό προσωπικό το οποίο είναι προσωπικό το οποίο είναι άκρως σημαντικό ακόμη και για τα χαρισματικά παιδιά."

Ηθικόν δίδαγμα : α) για τις περιπτώσεις κακών δασκάλων μιλάνε και τα γονίδια...
β) μην το δένετε ότι ένας χαρισματικός δάσκαλος θα αναδείξει οπωσδήποτε τα παιδιά σας
γ)πάντως σε κάθε περίπτωση εσείς πάρτε έναν καλό δάσκαλο για να ΄χετε το κεφάλι σας ήσυχο...

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΠΙΣΙΝΕΣ, ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ...


Πρέπει να σταματήσει επιτέλους αυτό το θέατρο που εκτυλίσσεται κάθε φορά με θαλαμηγούς αδήλωτες, μεγαλογιατρούς που φοροδιαφεύγουν και με πισίνες των βορείων προαστίων που φωτογραφήθηκαν από δορυφόρο και τις αγνοούσε η εφορία. Ο πολίτης δεν πείθεται πλέον με αυτά τα τρικ εντυπωσιασμού. Αν θέλουν και μπορούν- γιατί μάλλον δεν μπορούν- οι αρχές, ας πράξουν τα αυτονόητα, να τσιμπήσουν δηλαδή όσους φοροδιαφεύγουν κι ας αφήσουν τη δημοσίευση κάθε φορά μεγαλοκαρχαριών χωρίς όνομα, που γνωρίζει ο καθένας ότι δε θα πληρώσουν. Το κοινό αίσθημα δεν ικανοποιείται με λόγια, αντιθέτως αυτογελιοποιούνται όσοι εξαγγέλουν κάθε φορά πάταξη και ύστερα πάνε για ύπνο. Σε καμιά χώρα δε διαφημίζουν ότι εντόπισαν πισίνες, σκάφη και πόρσε. Οι διώκτες του οικονομικού εγκλήματος κάνουν τη δουλειά τους, αφού κάτι τέτοιο δεν αποτελεί επίτευγμα. Ξέρουμε καλά ότι στο τέλος ο μόνος που θα την πληρώσει θα είναι κάποιος κτηνοτρόφος με αυθαίρετη στέρνα για τα ζωντανά.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ " Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ"

Πολύ καλή προσπάθεια του Συλλόγου εκπαιδευτικών "ο Περικλής", να εκδώσει ενημερωτικό φυλλάδιο προς τους γονείς και να επισημάνει την απαξίωση που δέχεται καθημερινά το δημόσιο δημοτικό σχολείο. Οι γονείς βομβαρδίζονται τελευταία από ένα μπαράζ μηδενισμού που προέρχεται από ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά. Ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάζεται μια ζοφερή εικόνα της εκπαίδευσης που κλονίζει την εμπιστοσύνη των γονέων και τους προκαλεί ανασφάλεια για το μέλλον των παιδιών τους. Η απελπιστική αυτή εικόνα που παρουσιάζεται βέβαια έρχεται σε αναντιστοιχία με αυτό που βιώνουν καθημερινά οι γονείς. Ελλείψεις βέβαια υπάρχουν και παλεύουν καθημερινά γονείς και εκπαιδευτικοί με στόχο η δημόσια και δωρεάν παιδεία να αποτελεί κτήμα κάθε πολίτη.

Από το logothetis.blog

Ο ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ;


Ο σούπερ σταρ Λιονέλ Μέσι και η παρέα του μπορεί να οδηγήσουν σε διάσπαση την Ισπανία; Κάτι τέτοιο ονειρεύεται ο πρόεδρος της ομάδας, καθώς θέλει να ηγηθεί με της βοήθεια της Μπάρτσα ενός ανεξάρτητου κράτους. Η Καταλωνία έχει 7.500.000 κατοίκους οι οποίοι μιλούν τρεις γλώσσες, καταλανικά, ισπανικά, αρανές και αναπτύσσεται ραγδαίως. Είναι διεθνώς γνωστό ότι οι κάτοικοί της δε θέλουν να έχουν καμιά σχέση με την Ισπανία. Καμάρι τους είναι η ποδοσφαιρική ομάδα.Επίσης για όσους γνωρίζουν την ισπανική ιστορία δεν έχουν σβήσει οι μνήμες του εμφυλίου και του Φράνκο. Ο πρόεδρός της, Ζ. Λαπόρτα, θέλει να εκμεταλλευτεί τη λάμψη των αστέρων της ομάδας για να γίνει ο αυριανός πρόεδρος της Καταλωνίας. Η μεγάλη ισπανική εφημερίδα "El Mundo" τον κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί τη δύναμη της ομάδας στην υπηρεσία καταλανικού αποσχιστικού κινήματος. Ο Ζ. Λαπόρτα βλέπει με δυσπιστία ακόμα και τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό, Χοσέ Λουί Θαπατέρο, παρότι ο τελευταίος είναι φανατικός οπαδός της Μπαρτσελόνα.

Από ΤΑ ΝΕΑ

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των εκπαιδευτικών του 2ου Γραφείου ΠΕ Β΄ Αθήνας, την Τετάρτη 28 Απριλίου, στις 19:00, στο 3ο-11ο ΔΣ Αμαρουσίου με θέμα το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία. Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη για ενημέρωση, ανταλλαγή προτάσεων και καθορισμού της στάσης των συναδέλφων ενόψει των δυσμενών εξελίξεων για το χώρο της εκπαίδευσης.

-Ο αγώνας μας δεν είναι κλαδικός. Είναι αγώνας για τη στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης και των πολύχρονων κατακτήσεών μας.
-Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών είναι συνθήκες μάθησης των μαθητών.
-Αγωνιζόμαστε για τη νέα γενιά των εκπαιδευτικών, για τη νέα γενιά που διδάσκουμε στα σχολεία, για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας.
-Παλεύουμε για να μην τους παραδώσουμε έναν εργασιακό μεσαίωνα.

Το «αντίο» ψυχής του Νίνη στον Aνδρέα...


Μπορεί να είμαστε άρρωστοι γαύροι αλλά τα καλά να λέγονται. Διαβάστε εδώ τη συγκινητική ιστορία του μικρού Ανδρέα και του Σ. Νίνη

Η ΔΙΨΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


Ενα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού μας κόσμου, στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, περιμένει με αγωνία να ανοίξει μια από τις επόμενες ημέρες ένα e-mail που θα γράφει: «Συγχαρητήρια, κερδίσατε ένα δωρεάν μηχανισμό διάσωσης, θα δανεισθείτε με 3,75% για τη δεκαετία, θα σας σβήσουμε και ένα κομμάτι του χρέους και μπορείτε να συνεχίσετε να κυβερνάτε τη χώρα όπως τα τελευταία χρόνια». Ακόμη και αν πάρουν ένα τέτοιο ή παρόμοιο e-mail ελπίζω να αντιληφθούν ότι πρόκειται για..
spam, δηλαδή για ένα ακόμη «σκουπίδι» γραμμένο από απατεώνες. Πολύ θα θέλαμε όλοι να είναι αληθινά τα e-mails για τον «πρώην υπουργό Οικονομικών της Γκάνας που έχει αφήσει 2 δισ. δολάρια για ξέπλυμα», αλλά πού τέτοια τύχη... Και οι πολιτικοί μας θα ήθελαν να βρεθεί η μαγική λύση για τα προβλήματά μας, αλλά δεν υπάρχει.
Ο κόσμος αρχίζει να το καταλαβαίνει αυτό, με μεγάλη καθυστέρηση είναι η αλήθεια. Και τώρα έχει θυμώσει πολύ με τους πολιτικούς. Προσωπικά μού έκανε τεράστια εντύπωση το μεγάλο ενδιαφέρον για το τι θα έλεγε και πώς θα κινηθεί στο μέλλον ο Ανδρέας Βγενόπουλος, με αφορμή την προχθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη. Δεν έχω ιδέα αν ο κ. Βγενόπουλος θα ήθελε να μπλέξει κάποτε στην πολιτική ή όχι και δεν είναι το πρόσωπο που ενδιαφέρει τόσο, όσο το φαινόμενο. Οταν συναντάς εντελώς άσχετους ανθρώπους που περιμένουν με αγωνία μια συνέντευξη και όταν ακόμη ακούς από τα πιο έμπειρα πολιτικά μυαλά της χώρας πως «τετέλεσται το πολιτικό σύστημα όπως το ξέραμε», τότε πρέπει να είσαι πολύ αφελής για να μην καταλάβεις ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει. Ο κόσμος διψάει για δημόσια πρόσωπα που τα λένε «χύμα», που μοιάζουν έτοιμα να σπάσουν αυγά και έχουν μια πλατφόρμα πολιτικής κάθαρσης.
Οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς έχουν ο καθένας από μια τελευταία ευκαιρία να σώσουν την παρτίδα. Ο μεν κ. Παπανδρέου αν υπερβεί εαυτόν και ΠΑΣΟΚ και τα αλλάξει όλα, ο δε κ. Σαμαράς αν σταματήσει να μοιάζει με τον ηγέτη της περεστρόικα της Ν.Δ. περιβαλλόμενος από όλους τους Σουσλώφ του παρελθόντος. Και οι δύο πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή τους. Ο θυμός της μεσαίας τάξης είναι σήμερα βουβός, αλλά το φθινόπωρο θα γίνει οξύς και κανείς δεν ξέρει πώς θα εκδηλωθεί.
Κάποιοι έμπειροι πιστεύουν ότι τον επόμενο χειμώνα θα είναι λίγοι οι ενεργοί πολιτικοί που θα μπορούν να κυκλοφορούν στον δρόμο χωρίς τον κίνδυνο του προπηλακισμού.
Κανείς δεν ισχυρίζεται πως αυτά τα φαινόμενα είναι απαραίτητα υγιή και θα πρέπει να ξεχωρίσουμε το σιτάρι από την ήρα.
Υπάρχουν πολιτικοί που δουλεύουν σκληρά, δεν κλέβουν, είναι αποτελεσματικοί και νοιάζονται πραγματικά για τον τόπο. Δεν είναι πολλοί, αλλά υπάρχουν. Το ερώτημα είναι το αν αποτελούν κρίσιμη και ικανή μάζα που θα βγάλει πέρα το σισύφειο έργο των επόμενων τριών ετών ή αν θα τους πάρουν σβάρνα οι εξελίξεις.
Με άλλα λόγια, ο κ. Βγενόπουλος μπορεί να κάνει ή να μην κάνει για το αφόρητο καμίνι της ελληνικής πολιτικής ζωής, μπορεί να πείθει ή να ακούγεται μονοδιάστατος και απλοϊκός, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η δίψα της κοινωνίας για νέα πρόσωπα που είναι ή δείχνουν ότι είναι έτοιμα να τα βάλουν με το υπάρχον σύστημα και να εκφράσουν έναν μη ξύλινο κομματικό λόγο.

Του Α. Παπαχελά ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σημείωση δική μου: Μπορεί, κ. Παπαχελά, να βουλιάζουμε, αλλά δε θα πιαστούμε από τα μαλλιά κανενός Βγενόπουλου.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΟΡΝΙΖΑ


Τη βρήκα στο veto.blog και την αναδημοσιεύω. Ήταν κρεμασμένη για χρόνια στους τοίχους καφενείων και μπακάλικων: δυο ήρωες, ο πωλών τοις μετρητοίς και ο πωλών επί πιστώσει. Εμείς είτε έτσι είτε αλλιώς, σήμερα είμαστε στη θέση του επί πιστώσει...

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ;


ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ, ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
Σύμφωνα με τo σχέδιο νόμου, όπως εστάλη για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο (μπορείτε να τον "κατεβάσετε" ολόκληρο κάνοντας κλικ στο σχετικό εικονίδιο, αριστερά), για ετήσιο εισόδημα ως 6.000 ευρώ δεν θα χρειάζεται να συγκεντρωθεί κανένα ποσό σε αποδείξεις. Για ποσά από 6.000 ευρώ ως 12.000 ευρώ θα πρέπει να μαζέψουν οι φορολογούμενοι αποδείξεις...
ίσες με το 10% του εισοδήματος. Για όσους έχουν ατομικό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ, θα πρέπει να μαζέψουν αποδείξεις σε ποσοστό 10% για το τμήμα του εισδήματος, μέχρι τις 12.000 ευρώ (δηλαδή 1.200), συν 30% για το επιπλέον των 12.000 ποσό. (ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ 20% ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΑΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ!)
Έτσι, αν ο φορολογούμενος δηλώνει 30.000 ευρώ, πρέπει να μαζέψει 1.200 ευρώ για τις πρώτες 12.000 ευρώ του εισοδήματός του και 30% για τα υπόλοιπα, δηλαδή (30.000-12.000=18.000)Χ30%=5.400, τα οποία προστίθενται στα 1.200 και τελικά πρέπει να μαζέψει 6.600 ευρώ ή 550 ευρώ το μήνα.
Άρα, πολλαπλασιάζετε το (μηνιάτικό σας), τα μικτά (!), δηλαδή αυτά που παίρνετε στο χέρι συν το φόρο που σας παρακράτησε ο εργοδότης, το πολλαπλασιάζετε επί 14 και πηγαίνετε στην ανάλογη κλίμακα.
Π.χ., αν παίρνετε 1.500 καθαρά το μήνα, βλέπετε ότι έχετε και παρακράτηση 300 ευρώ το μήνα, οπότε το φορολογητέο σας εισόδημα είναι 1.800Χ14=25.200.
Θα πρέπει να προσκομίσετε λοιπόν, αποδείξεις για 5.160 ευρώ ή 430 ευρώ το μήνα .
Αυτό είναι το πλαφόν. Αν δεν το πιάσετε, το 5.160, θα πληρώσετε σε φόρο το 10% της διαφοράς. Αν μαζεύετε π.χ. 200 ευρώ το μήνα, θα φτάσετε στο 2.400, άρα σας λείπουν 2.760 ευρώ, άρα θα "τσοντάρετε" 276 ευρώ, υπέρ πίστεως και πατρίδος.
Δύσκολα...μαζεύετε αποδείξεις λοιπόν από παντού.
Σημείωση: στις δαπάνες αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται ενοίκια, ιατρικά κλπ, που υπάρχουν έτσι κι αλλιώς σε άλλα "κουτάκια" της φορολογικής δήλωσης, αλλά ούτε και τηλέφωνα, ρεύμα, νερό και εισιτήρια !
Πώς θα καταφέρετε λοιπόν να μαζέψετε 5.160 ευρώ, από καφετέριες, εστιατόρια, βενζινάδικα, ρούχα, υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους;
Δύσκολο ! Πολύ δύσκολο !

Από taxalia.blog

ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΙΩΠΗ...

Αλήθεια τι γίνεται με την καταγγελία του Α. Βγενόπουλου που αφορά το Ν. Σηφουνάκη; Δεν ακούγεται τίποτα. Σιγή ασυρμάτου από τα ΜΜΕ...

ΕΞΟΔΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Κύμα φυγής στη σύνταξη- ενόψει των ανατροπών στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων- παρατηρείται στον δημοσιοϋπαλληλικό χώρο, με τις αιτήσεις για συνταξιοδότηση να είναι αυξημένες κατά 30% στο πρώτο τετράμηνο του 2010. Η μαζική έξοδος... των δημοσίων υπαλλήλων δίνει τη «χαριστική βολή» στο ελλειμματικό Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο καταβάλλει την εφάπαξ αποζημίωση. Η ρύθμιση για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο τίθεται σήμερα υπόψη των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό που αφορούν αποκλειστικά τους δημοσίους υπαλλήλους, έχουν ως εξής:
1 Από 1/1/2013 θα αρχίσει η σταδιακή (μέχρι το 2018) εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο μετά τη γνωστή καταδίκη της χώρας μας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η σχετική ρύθμιση είναι έτοιμη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα τεθεί υπόψη των ελεγκτών της Ε.Ε. Σημειώνεται ότι η προσαρμογή του συνταξιοδοτικού δεν πρόκειται να επηρεάσει όσες εργαζόμενες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον έτη υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία όσες γυναίκες έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα με βάση το ισχύον καθεστώς χρόνια υπηρεσίας (20 ή 25, κατά περίπτωση) και βρίσκονται κοντά στην προβλεπόμενη ηλικία καταβολής της σύνταξης (55 για μειωμένη σύνταξη ή 60 για πλήρη οι έγγαμες). Με την εξίσωση των ορίων, περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη είτε στα 65 με πλήρη.
2 Επιβολή μεγαλύτερης ποινής για όσους βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη. Το ποσό της μείωσης αναμένεται να πάει από το 4,5% στο 6% για κάθε έτος... ταχύτερης εξόδου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ασφαλισμένος που συνταξιοδοτείται πέντε χρόνια νωρίτερα, θα πάρει κατά 30% μειωμένη σύνταξη. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2011.
3 Με τον Νόμο Ρέππα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στα ειδικά Ταμεία (τράπεζες, ΔΕΚΟ) επιβαρύνονται με μείωση των συντάξιμων αποδοχών τους, καθώς από 1/1/2008 οι αποδοχές τους άρχισαν να μειώνονται από το 80% στο 70% (μείωση με ρυθμό 1% κατ΄ έτος), ενώ το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στις εισφορές μετά το 2008 θα υπολογίζεται με βάση την τελευταία μισθολογική τους πενταετία αντί του τελευταίου μισθού. Από το 2008 άρχισε να μειώνεται από το 80% κατά 1% κατ΄ έτος φτάνοντας στο 70% μέχρι το 2017. Η μείωση αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, γιατί ο υπολογισμός των συντάξεων θα γίνεται όχι με βάση τον τελευταίο μισθό, αλλά με τον μέσο όρο των μισθών της τελευταίας 5ετίας (-5% περίπου) και χωρίς υπολογισμό δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδομάτων αδείας και τριμήνων (-15% περίπου). 4 Επιβολή διπλής ασφάλισης σε όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν δύο δουλειές, αλλά ασφαλίζονται μόνο σε ένα Ταμείο. Για τον σκοπό αυτό θα καταργηθεί η ρύθμιση που δεν καθιστά υποχρεωτική τη δεύτερη ασφάλιση για τους δημοσίους υπαλλήλους που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1993. Ετσι, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές και για τη δεύτερη εργασία τους, προκειμένου στη συνέχεια να κατοχυρώσουν ακόμη μία σύνταξη. Σε περίπτωση που είναι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, το ύψος της εισφοράς τους στο ΙΚΑ είναι 6,67% (δηλαδή 66 ευρώ σε μισθό 1.000 ευρώ), ενώ η εργοδοτική εισφορά διαμορφώνεται στο 13%.
5 Μείωση της σύνταξης για όσους συνεχίζουν να δουλεύουν αφού έχουν περάσει την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο. Για πρώτη φορά καθιερώνεται κοινό καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων, είτε αυτοί προέρχονται από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση περιλαμβάνει τέσσερα σημεία: Την αναστολή της σύνταξης όταν ο συνταξιούχος βρίσκεται σε ηλικία κάτω των 55 ετών.
Την υποχρεωτική ασφάλιση για τη νέα του εργασία (ή και για παράλληλη εργασία, εφόσον είναι παλιός ασφαλισμένος) με προσαυξημένες εισφορές. Τη μείωση του ποσού της σύνταξης πάνω από ένα ποσό, για όσο διάστημα διαρκεί η εργασία του συνταξιούχου. Σήμερα στον ιδιωτικό τομέα περικόπτεται κατά 70% το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 739 ευρώ. Την προσαύξηση της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί μετά τη συνταξιοδότηση.

Η. Π.Γεωργάκης-Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Σημείωση δική μου: Το υπουργείο Παιδείας έχει συμπεριλάβει έστω και κατά προσέγγιση αυτές τις μαζικές αποχωρήσεις στο σχεδιασμό της προσεχούς χρονιάς; Αν λάβουμε υπόψη τη διαδικασία με τις επιβεβαιώσεις των παραιτήσεων, ο ακριβής αριθμός ξεκαθαρίζει μέσα Αυγούστου. Προλαβαίνει να καλύψει τα κενά;

ΥΓ : Η φωτογραφία της ανάρτησης δεν επιλέχτηκε τυχαία. Είναι δάσκαλος με τα νέα συνταξιοδοτικά όρια, ετών 68.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

Σε χτεσινή ανάρτηση είχα παρουσιάσει το πρωτοφανές περιστατικό του ξυλοδαρμού διευθυντή δημοτικού σχολείου από ιδιώτη. Η ΔΟΕ σήμερα με ανακοίνωση καταγγέλει το γεγονός. Διαβάστε την ανακοίνωση:

Με αφορμή τη δολοφονική επίθεση σε βάρος συναδέλφου

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταγγέλλει τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του συναδέλφου Σαράφογλου Γιώργου, Αντιπροέδρου του Συλλόγου Δ/Ν Βόνιτσας και Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Πλαγιάς, από «εξοργισμένο»!!! πολίτη, επειδή προσπάθησε να βελτιώσει τις υποδομές του σχολείου του, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες για τους μαθητές.
Η διάθεση σχολικών χώρων από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε φορείς, δεν πρέπει να γίνεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο λόγος χρήσης και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εξυπηρετεί ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα.
Το σχολείο, που οραματίζεται ο κλάδος δεν έχει καμία σχέση με το «ασύδοτο» σχολείο της αγοράς και του κέρδους.
Συμπαραστεκόμαστε και στηρίζουμε το συνάδελφό μας, ο οποίος υπήρξε θύμα, εξαιτίας του αγώνα του για ένα καλύτερο σχολείο, και καλούμε τους αρμόδιους φορείς να λάβουν όλες τις πρωτοβουλίες θωράκισης του θεσμικού πλαισίου ώστε να μην έχουμε στο μέλλον ανάλογα περιστατικά.
Ο αυταρχισμός και η βία δεν έχουν θέση στη σύγχρονη κοινωνία και πολύ περισσότερο στον ευαίσθητο χώρο του σχολείου.



Από τη Δ.Ο.Ε.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ


Από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την Παιδεία. Για το θέμα της απεργίας των εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια των εξετάσεων το ΛΑΟΣ μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μέσω Α. Γεωργιάδη δήλωσε: «Καμία υποχώρηση δεν πρέπει να κάνει το υπουργείο στις εξετάσεις σε περίπτωση απεργίας. Δεν μπορεί το κράτος να είναι όμηρος».

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

ΠΛΑΚΩΣΕ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΞΥΛΟ!!!


Θα ήθελα να ενημερώσω για ένα ανήκουστο συμβάν στην πλαγιά δήμου Πάλαιρου: κάτοικος εισέβαλε στο γραφείο του διευθυντή του δημοτικού σχολείου, χτύπησε το διευθυντή άσχημα και τον έστειλε στο νοσοκομείο!!!Ο λόγος είναι ότι τόσο ο διευθυντής όσο και οι γονείς, αλλά και ο δήμος δεν επιτρέπουν στον κύριο που επιτέθηκε την χρήση του αύλειου χώρου για διενέργεια μουσικών εκδηλώσεων!!! Όλοι κρύβονται και έτσι την πλήρωσε ο δάσκαλος και η ηρεμία των παιδιών που τρομοκρατήθηκαν!!! Το συμβάν έγινε 19 Απριλίου και οι γονείς αύριο δε θα στείλουν τα παιδιά στο σχολείο.Ο νομάρχης ανέβαλε την επίσκεψή του χωρίς καμιά εξήγηση. Ερευνήστε το και θα καταλάβετε πολλά για όσους θεωρούν ότι μπορούν να παίζουν με την ασφάλεια των παιδιών και των δασκάλο. Αύριο στις 10 π.μ. οι γονείς θα συναντηθούν με το δήμαρχο. Σιγά μη λυθεί το ζήτημα!!! Ευχαριστώ.


Από το troktiko. blog

ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ VS ΔΝΤ


Ούτε τα στοιχεία της φύσης -έκρηξη ηφαιστείου,διασκορπισμός τέφρας, κλείσιμο αεροδρομίων- δε θέλουν το ΔΝΤ

ΦΡΙΚΤΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ

Δείτε εδώ έναν από τους χειρότερους τραυματισμούς σε ποδοσφαιρικό γήπεδο. Ακατάλληλο θέαμα.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ


Είναι, πραγματικά, καθοριστικός ο ρόλος που τα συναισθήματά μας διαδραματίζουν στην διαμόρφωση και την εκδήλωση συμπεριφοράς που στοχεύει στην ικανοποίηση αναγκών μας. Η έλλειψη τροφής ή νερού δημιουργεί αντίστοιχα το συναίσθημα της πείνας και της δίψας, η έλλειψη αγάπης ή φίλων μας προξενεί το συναίσθημα της μοναξιάς ενώ απογοήτευση και χαρά συνοδεύουν, αντίστοιχα, αποτυχίες και επιτυχίες μας.

Κάθε άτομο δέχεται εξωγενείς πιέσεις ως συνεπακόλουθα της διαβίωσής του μέσα σε οργανωμένα ψυχοκοινωνικά σύνολα, δηλαδή στο ίδιο με άλλα άτομα κοινωνικό σύστημα. Πολλές από τις «εξωγενείς» πιέσεις που ασκούνται στο άτομο από την παιδική του ηλικία μέσα από τις διαδικασίες της κοινωνικοποίησης με τουσιώνονται σε «ενδογενείς» πιέσεις, δηλαδή οι αρχικά εξωγενείς προς το άτομο αξίες και ψυχοκοινωνικά δεδομένα και πραγματικότητες ενσωματώνονται στην υποκειμενική του πραγματικότητα και καθορίζουν τη... συμπεριφορά και τα συναισθήματά του.

Τελικά εσωτερικευμένες αξίες έχουν τη δύναμη να αναστείλουν για το άτομο, λειτουργώντας απαγορευτικά, ακόμη και την ικανοποίηση θεμελιακών βιολογικών του αναγκών καθορίζοντας και αυτές ακόμα τις έννοιες ευτυχίας και δυστυχίας!

Η σύγκρουση μεταξύ δύο ή περισσότερων επιθυμιών ενός ατόμου συμβαίνει, ευνόητα, όταν αυτές οι επιθυμίες είναι ασυμβίβαστες. Συγκεκριμένα, όταν η συμπεριφορά που απαιτεί η ικανοποίηση της μιάς αποβαίνει απαγορευτική για την ικανοποίηση της άλλης βλέπουμε το άτομο να παραμένει ψυχολογικά προβληματισμένο καθώς η διαμόρφωση και η εκδήλωση συμπεριφοράς για την ικανοποίηση μιάς ανάγκης αφήνει, υποχρεωτικά, ανεκπλήρωτη την άλλη.

Ας πάρουμε για παράδειγμα κάποιον γνωστό σας, ή δείτε εσείς τον ίδιο σας τον εαυτό που τον χαρακτηρίζετε ίσως ως άτομο με αυτοπεποίθηση, σιγουριά, αποφασιστικότητα και ψυχοσυναισθηματική επάρκεια. Ας υποθέσουμε, όμως, ότι αυτό το γνωστό σας άτομο ή εσείς διακατέχεται ταυτόχρονα από μία έντονη ανάγκη για ασφάλεια και μιά ακατανίκητη ανάγκη και επιθυμία να τον αγαπούν και να τον περιποιούνται (βιωματικά κατάλοιπα της συμπεριφοράς που έδειχνε η μητέρα του απέναντί του.)

Κάθε βήμα ενός τέτοιου ατόμου για ανεξαρτησία στην αντιμετώπιση της ζωής το γεμίζει με άγχος καθώς η ταυτόχρονη υποκειμενική του ανάγκη για σιγουριά, ασφάλεια και προστασία μοιάζει να είναι ασυμβίβαστη με την πορεία και τα συναισθηματικά συνεπακόλουθα που χαρακτηρίζουν την ανεξαρτησία.

Από την άλλη πλευρά άν το άτομο αυτό ενδώσει στην ανάγκη για προστασία, σιγουριά και ασφάλεια, τότε αδυνατεί να προχωρήσει στο δρόμο της ανεξαρτησίας πληγώνοντας έτσι την υποκειμενική αξιολόγηση του εαυτού του ως άτομο με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα!

Στο ξεκίνημα της ζωής τα παιδιά που δεν έχουν ακόμη εσωτερικεύσει τους κανόνες της κοινωνικής συμβίωσης βρίσκονται συχνά αντιμέτωπα με τη σύγκρουση ενδογενών επιθυμιών τους και εξωγενών πιέσεων που εκλαμβάνονται ως απαγορεύσεις. Με το πέρασμα του χρόνου και την επίδραση της κοινωνικοποίησης, τα μεγαλύτερα παιδιά, και αργότερα τα ώριμα άτομα μαθαίνουν να συμβιβάζουν τις υποκειμενικές, ενδογενείς ανάγκες με τις αντικειμενικές, εξωγενείς πιέσεις αποφεύγοντας το συναίσθημα της σύγκρουσης.

Παραμένει, όμως, σχεδόν πάντα μέσα μας μιά αίσθηση απογοήτευσης έστω και εάν με τον συμβιβασμό αποφεύγουμε ακόμη πιό έντονα συναισθήματα που θα δημιουργούσε και η αρχική σύγκρουση αλλά και η παρατεινόμενη αποφυγή επίλυσής της.

Η σύγκρουση που δημιουργείται ανάμεσα σε δύο εξωγενείς πιέσεις ή απαιτήσεις του περιβάλλοντος είναι περισσότερο συμβολική αλλά το ίδιο οδυνηρή για κάθε άτομο που την βιώνει. Η τελική επιλογή που θα κάνετε είναι, φυσικά, θέμα αξιολόγησης δικιάς σας αλλά δεν θα δημιουργήσει, τις περισσότερες φορές στα περισσότερα άτομα έντονα αρνητικά συναισθήματα.

3 τύποι συγκρούσεων
Ας δούμε αναλυτικότερα τους τρείς θεμελιακούς τύπους συγκρούσεων που σχεδόν καθημερινά αντιμετωπίζουμε άνδρες, γυναίκες, και παιδιά.

Στην περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ δύο θετικών επιθυμιών ΕΛΞΗ - ΕΛΞΗ το άτομο αντιμετωπίζει το δίλημμα της ικανοποίησης της μιάς με παράλληλη είσπραξη απογοήτευσης που προέρχεται από την μη πλήρωση της άλλης. Καθημερινά παραδείγματα αυτού του τύπου σύγκρουσης αποτελούν η απλή επιλογή μεταξύ μεταξύ δύο φαγητών ή γλυκών ή φρούτων, η παρακολούθηση μιάς από δύο καλές κινηματογραφικές ταινίες ή η επιλογή ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα σήριαλ στην τηλεόραση. Στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούμε να μαγνητοσκοπήσουμε ένα σήριαλ την ώρα που παρακολουθούμε το άλλο, αλλά καθώς ο χρόνος μας λείπει το ερώτημα είναι πότε θα δούμε το…μαγνητοσκοπημένο;

Η δεύτερη σύγκρουση αφορά την ιδιόμορφη κατάσταση όπου καλούμεθα να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο αρνητικές επιθυμίες ή πιέσεις ΑΠΩΘΗΣΗ -ΑΠΩΘΗΣΗ και έχει συνοψισθεί με επιτυχία στο λαϊκό μας εκείνο απόφθεγμα που διατείνεται «μπρός γκρεμός και πίσω ρέμμα...» Οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν περιγράψει αυτήν την περίπτωση με τη φράση «το μή χείρον βέλτιστον...»Η πιο ρεαλιστικά όποια επιλογή και αν κάνουμε δεν πρόκειται να...χαρούμε.

Ο τρίτος τύπος αφορά την επιλογή ανάμεσα σε μιά θετική και μιά αρνητική επιθυμία ή πίεση και είναι γνωστός ως ΕΛΞΗ - ΑΠΩΘΗΣΗ αλλά προσοχή τα πράγματα ΔΕΝ είναι τόσο απλά όσο φαίνονται καθώς ο τύπος αυτός δεν αναφέρεται στην περίπτωση όπου διαλέγουμε το επιθυμητό και τελειώνουμε αλλά στην περίπλοκη κατάσταση όπου το θετικό ενέχει ταυτόχρονα θετικά και αρνητικά στοιχεία.

Για να γίνει κατανοητός αυτός ο τύπος σύγκρουσης ας δούμε ένα περιγραφικό παράδειγμα που αφορά στο αιώνιο «δίλημμα» του γάμου. Συχνά ο γάμος γίνεται αφορμή σοβαρής σύγκρουσης για κάθε νέο άτομο καθώς μαζί με τη σιγουριά, την αμοιβαία αγάπη και την προσωπική ολοκλήρωση έχει και στοιχεία απώλειας της προσωπικής ελευθερίας, όπως και δημιουργία και ανάληψη αμοιβαίων ευθυνών και περιορισμών.

Αλλά και η περίπτωση ενός ραντεβού, επιθυμητού για κάθε νέο και νέα, γίνεται αιτία σύγκρουσης για τα «ντροπαλά» τα συνσταλμένα άτομα που τα διακρίνει ίσως και κοινωνική αδεξιότητα και έτσι αντιμετωπίζουν την τόσο επιθυμητή συνάντηση με έντονα στοιχεία άγχους και φοβικές αντιδράσεις...

Είναι αλήθεια ότι οι συγκρούσεις επιθυμιών και πιέσεων αποτελούν ένα αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της βιολογικής μας φύσης αλλά ταυτόχονα και αποτέλεσμα της κοινωνικής μας συμβίωσης στο οργανωμένο σύνολο που είναι η κοινωνία. Ενα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ώριμης προσωπικότητας είναι και η ικανότητα για επιτυχημένη αποφυγή των συγκρούσεων που καθημερινά αντιμετωπίζουμε όλοι (που όμως καταδικάζουν μερικά άτομα σε νευρωτική αδράνεια και ψυχο-

συναισθηματική τελμάτωση) ή ακόμη για ανώδυνη επίλυση των διαφόρων συγκρούσεων που από τα δεδομένα της αντικειμενικής πραγματικότητας είναι...αναπόφευκτες...
του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλος

από το TreloKouneli

ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ


Ένας πολύ ωραίος χάρτης με τα αεροπλάνα που πετούν στο ελληνικό εναέριο χώρο αυτή τη στιγμή και τα στοιχεία τους. Δείτε εδώ

Από το trelo kouneli

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ"

Σημαντική απόφαση από το

ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε.

«Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

1ου, 3ου, 4ου, 5ου Γραφείων Π.Ε. Α΄ Αθήνας

Αθήνα, 19-04-2010

Προς: Τα μέλη του Συλλόγου. Η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας είναι ο δούρειος ίππος για την αξιολόγηση-χειραγώγηση του εκπαιδευτικού.

Καλούμε:

-Τους συλλόγους διδασκόντων να αρνηθούν να συμμετέχουν στην αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων

-Τους Σχολικούς Συμβούλους να μη συμπράξουν στην προώθηση των κυβερνητικών σχεδιασμών

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ΚΟΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΔΟΕ-ΟΛΜΕ



Αθήνα 19/4/2010

Προς
Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κοινή σύσκεψη ΔΟΕ-ΟΛΜΕ
Το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 19 Απριλίου 2010 κοινή σύσκεψη των Δ.Σ. Δ.Ο.Ε. και ΟΛΜΕ με θέμα: το συντονισμό δράσης των δυο Ομοσπονδιών, με αφορμή την επικείμενη κατάθεση του Πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία.
Στη σύσκεψη, αποφασίστηκε να ληφθούν όλες οι οργανωτικές πρωτοβουλίες στήριξης της απεργιακής κινητοποίησης της 4ης Μάη καθώς και των αγωνιστικών κινητοποιήσεων της ΑΔΕΔΥ (24ωρη απεργία στις 22 Απριλίου, συλλαλητήριο στις 27 Απριλίου).
Αποφασίστηκε, επίσης, η στήριξη των κινητοποιήσεων των ωρομισθίων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Οι δυο Ομοσπονδίες θα δώσουν, μέσα στις επόμενες ημέρες κοινή συνέντευξη τύπου και θα πραγματοποιήσουν κοινές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, για το θέμα του Πολυνομοσχεδίου.

Στη συνέχεια, συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΔΟΕ το οποίο αποφάσισε τα παρακάτω, για το πρόγραμμα δράσης του κλάδου στο επόμενο διάστημα:
Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 22/4 και στα συλλαλητήρια
Συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 27/4 σε όλη την Ελλάδα
Συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 1ης Μάη
24ωρη απεργία στις 4/5 μαζί με την ΟΛΜΕ
Γ.Σ. των Συλλόγων το επόμενο διάστημα και μέχρι 7/5/2010
Ολομέλεια Προέδρων στις 10 Μαΐου 2010

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα συνεδριάσει την Παρασκευή 23 Απριλίου 2010 για να αποστείλει την εισήγησή του προς τις Γ.Σ. των Συλλόγων.

Ο Α. ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ


Πάλι διάγγελμα ο Α. Βγενόπουλος; Τόσο βαρύνουσα είναι η γνώμη του; Δεν καθιερώνει τουλάχιστον μια εβδομαδιαία εκπομπή;

ΔΕΚΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΛΑΘΗ


Το δεύτερο άρθρο που προκάλεσε αίσθηση το Σαββατοκύριακο:

Tου Αλέξη Παπαχελά ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς ευθύνης για το πού βρίσκεται σήμερα η χώρα το έχει η προηγούμενη κυβέρνηση. Καμία! Ενα σημαντικό όμως, πια, κομμάτι της ευθύνης ανήκει αναμφίβολα στη σημερινή κυβέρνηση. Μερικά κρίσιμα λάθη επιδείνωσαν καταλυτικά την κατάσταση:

1. Ο κ. Παπανδρέου παρ’ ότι έβλεπε ότι..
θα ερχόταν στην εξουσία δεν είχε προετοιμασθεί γι’ αυτήν. Ακόμη και ο σχεδιασμός του νέου υπουργικού συμβουλίου είναι εμφανές ότι έγινε στο πόδι, πάνω σε μια κόλλα χαρτί, όπως φάνηκε από την κατάργηση του υπουργείου Ναυτιλίας, τον τουρισμό που έμεινε ορφανός κ.λπ. Ούτε πρόσωπα είχαν επιλεγεί για θέσεις κλειδιά ούτε υπήρχε πραγματικό επιχειρησιακό σχέδιο, πλην των επικοινωνιακών τεχνασμάτων με τα υβριδικά αυτοκίνητα και τον... Ασεμπίγιο.

2. Η στελέχωση ορισμένων κρίσιμων πόστων δεν συνήδε με την κρισιμότητα των περιστάσεων, ενώ σχεδόν διασφάλιζε τη διγλωσσία και το χάος (π. χ. το δίδυμο Παπακωνσταντίνου - Κατσέλη).

3. Η διαφαινόμενη χρεοκοπία της χώρας ήταν γνωστή στην ηγετική ομάδα της κυβέρνησης πριν από τις εκλογές. Ηταν γνωστή από τις ενημερώσεις του προέδρου της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά και τις συνεχείς επαφές του κ. Παπανδρέου με διεθνούς φήμης οικονομολόγους. Αλλά και ο κ. Καραμανλής δεν έκρυψε, στο τέλος βέβαια, την αλήθεια των αριθμών. Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε όμως σε εκείνο το μοιραίο «λεφτά υπάρχουν» και τις συνταγές της κ. Κατσέλη. Δεν μείωσε τις προεκλογικές δεσμεύσεις και το κυριότερο δεν προσγείωσε τον κόσμο στην πραγματικότητα που ήξερε ότι θα παραλάβει.

4. Οταν αποφασίστηκε η απογραφή του πραγματικού ελλείμματος, δεν υπολογίστηκαν ορθά οι αντιδράσεις των αγορών ούτε ζυγίστηκαν οι επιπτώσεις της ενέργειας αυτής. Το σοκ του 12,7% είχε νόημα μόνο αν (α) έπαιρνε άμεσα μέτρα και (β) έπαιρνε πίσω όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις για επιδόματα στήριξης κ.λπ.

5. Ο πρωθυπουργός βοήθησε θεαματικά στη δημιουργία ενός εξόχως αρνητικού στερεοτύπου για τη χώρα όταν δήλωσε ευθαρσώς στους υπόλοιπους ηγέτες της Ε.Ε. ότι είμαστε η πλέον διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης. Και αλήθεια να είναι...

6. Ο κ. Παπανδρέου και στενοί του συνεργάτες δεν έδειξαν να καταλαβαίνουν πως άλλο πράγμα οι αγορές και άλλο η διαπραγμάτευση με τους άλλους πολιτικούς ηγέτες. Και γι’ αυτό βρίσκονται πάντοτε και σταθερά δύο βήματα πίσω από τις αγορές, που συνεχώς τους εκπλήσσουν δυσάρεστα.

7. Αναλώθηκε πολύτιμο κεφάλαιο και ενέργεια στην παγκόσμια μάχη κατά των κερδοσκόπων. Από αυτή δεν κέρδισε τίποτα η Ελλάδα.

8. Ο πρωθυπουργός διαπιστώνει ότι οι εφορίες δεν έχουν κάνει τη δουλειά τους και αντί να στείλει σπίτι του τον αρμόδιο γ.γ., τον αφήνει να σχολιάζει το πρόβλημα λες και είναι εμπειρογνώμων. Ουδείς έχει καταλάβει ότι υπάρχει πραγματικό αφεντικό σε αυτήν την κυβέρνηση που παρακολουθεί, διοικεί και στο τέλος απολύει, όταν κάποιος δεν κάνει τη δουλειά του.

9. Οταν φάνηκε πως οι αγορές στερεύουν, απευθυνθήκαμε στην Ε.Ε. Οταν οι Γερμανοί έδειξαν πόσο σκληροί θα ήταν στους όρους τους, η Ελλάδα άρχισε να απειλεί ότι θα προσφύγει στο ΔΝΤ. Ετσι λοιπόν οι Γερμανοί αποφάσισαν, μαζί με τις αγορές, να μας στείλουν εκεί. Τότε θυμηθήκαμε ότι δεν μας αρέσει το ΔΝΤ και πως δεν είναι σωστό για την Ευρώπη να μπλέξει στα πόδια της το ΔΝΤ.

10. Ο κ. Παπανδρέου διακήρυξε την περασμένη Κυριακή ότι το πιστόλι είναι τώρα γεμάτο και συνεπώς οι αγορές θα υποκύψουν. Το spread του δεκαετούς ομολόγου έφτασε την Παρασκευή τις 430 μονάδες.

Κάθε καλόπιστος άνθρωπος θα συμφωνήσει πως ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε την πρωθυπουργία στη χειρότερη δυνατή συγκυρία της μεταπολίτευσης μετά την περίοδο 1974-5. Ολοι μας θέλουμε να πετύχει, γιατί στον ορίζοντα δεν φαίνεται εναλλακτική λύση και γιατί από τους χειρισμούς του εξαρτώνται πολλά. Είναι, όμως, επίσης βέβαιο ότι αν συνεχιστούν η έλλειψη προετοιμασίας, η απουσία μιας σφικτής έμπειρης ομάδας, η διεθνής υπερκινητικότητα χωρίς στόχους, οι «μαγκιές» έναντι αγορών, Γερμανών, ΔΝΤ κ.λπ. κ.λπ., το μέλλον δεν προδιαγράφεται ρόδινο. Και όσο άδικο κι αν είναι, κάθε καθυστέρηση και στραβοπάτημα διασφαλίζει πως μπορεί η ευθύνη να ανήκει στον κ. Καραμανλή, το ναυάγιο όμως θα το φορτωθεί ο κ. Παπανδρέου.

ΕΡΗΜΗΝ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ


Ένα από τα δύο άρθρα που έκαναν αίσθηση το Σαββατοκύριακο:


Γιατί άραγε η κυβέρνηση του Γ. Α. Παπανδρέου ευνοεί απροκάλυπτα τον πανικό στην ελλαδική κοινωνία; Η εύνοια του πανικού γίνεται εξόφθαλμη και μετρητή στα δελτία ειδήσεων των κρατικών καναλιών (είναι το βασικό μέσο κάθε κυβέρνησης για τη διαμόρφωση της ψυχολογίας των μαζών): Πόσος τηλεοπτικός χρόνος διατίθεται για τη διεκτραγώδηση του οικονομικού αδιεξόδου της χώρας, του πνιγμού που μας επιβάλλουν οι διεθνείς αγορές, της άρνησης ή της αδυναμίας των Ευρωπαίων εταίρων μας να στηρίξουν την ελλαδική οικονομία; Ποια διασταύρωση γίνεται, ποιος έλεγχος αξιοπιστίας του καταιγισμού απαισιόδοξων προβλέψεων από αναλυτές ή πολιτικούς διαχειριστές της διεθνούς οικονομίας; Γιατί απουσιάζει εντυπωσιακά από τα κρατικά κανάλια κάθε ενδεχομένως ενθαρρυντική (σοβαρή και έγκυρη) ανάλυση πολιτικών προτάσεων ή των κοινωνικών δυνατοτήτων για ενεργό, παλλαϊκή αντίδραση στη χρεοκοπία;
Το αποτέλεσμα της κυβερνητικής αβελτηρίας ή θελημένης πολιτικής είναι, να έχει ο πανικός παραλύσει τόσο τον ψυχισμό των πολιτών όσο και την αγορά. Γιατί ο πανικός γεννάει (πάντοτε) όργιο φημών: Σχεδόν ο κάθε πολίτης έχει «πληροφορηθεί» από κάποια «έγκυρη πηγή» ότι το έλλειμμα δεν είναι 13,7% του ΑΕΠ, αλλά 16%, ότι το εξωτερικό χρέος δεν είναι 370 δισ., αλλά τουλάχιστον 600, χωρίς να ......
υπολογίζονται σε αυτό το ιλιγγιώδες ποσό, τα χρέη δημόσιων οργανισμών. Οργιάζουν οι φήμες ότι σε λίγο οι Τράπεζες δεν θα έχουν ρευστό για να αποδώσουν στους καταθέτες ή ότι το χρεοκοπημένο κράτος θα υποχρεωθεί να δημεύσει τις καταθέσεις, ενδεχόμενο που προκαλεί τη φυγή από τη χώρα (ή τη φύλαξη «κάτω από το στρώμα») πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τέτοιες φήμες μοιάζει να συζητούνται σε κάθε γωνιά της χώρας – σε καφενεία, παρέες, λεωφορεία, λαϊκές αγορές, συμπτωματικές συναντήσεις στους δρόμους. Ο πανικός μεταδίνεται σαν τη φωτιά στο δάσος, πολλοί περιμένουν το αναπότρεπτο: ότι θα αρχίσουν να λεηλατούνται υπεραγορές τροφίμων, να ληστεύονται άνθρωποι μέρα μεσημέρι δημόσια, να αφαιρείται η ζωή για είκοσι ευρώ. Πανικοβάλλει το ερώτημα: σε τι θα διστάσουν ενάμισι εκατομμύριο μετανάστες όταν πρώτοι καταληφθούν από την απόγνωση που γεννάει η πείνα, τι θα συμβεί αν το κράτος καθυστερήσει την πληρωμή μισθών και συντάξεων για δύο ή τρεις μήνες, όπως κάνει, χρόνια τώρα, με τους συμβασιούχους;
Αυτόν τον δεδομένο ευφάνταστο πανικό η κυβέρνηση θέλει να τον αγνοεί σκόπιμα ή επιπόλαια ή από κουφόνοια. Δεν διανοείται να αντιτάξει την εγκυρότητα και την πειθώ της ειλικρίνειας στους φόβους και στη φημολογία που παραλύουν την ελλαδική κοινωνία. Αλλά ποιος από την κυβέρνηση να αναλάβει τέτοιο εγχείρημα; Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ολοφάνερα δεν επαρκεί, καμιάν επίσημη εμφάνισή του για παροχή ενθαρρυντικών διαβεβαιώσεων δεν θα την πάρουν οι άνθρωποι στα σοβαρά. Ο ευφυέστατος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει τόσες φορές (απειράριθμες) εκτεθεί (ή, σωστότερα, διασυρθεί) με παλινωδίες, αυτοαναιρέσεις, κραυγαλέα ασυνέπεια και απόλυτη έλλειψη ψυχραιμίας, ώστε έχει φτάσει να αποτελεί παραδειγματική περίπτωση αναξιοπιστίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ευγενέστατο πρωτοεμφανιζόμενο βλάστημα, δίνει περισσότερο την εικόνα μεταπτυχιακού φοιτητή ασκούμενου στην πρακτική της ειδικότητάς του, παρά ανθρώπου ικανού να εκφέρει λόγο αδέσμευτο από την προτεραιότητα εξυπηρέτησης εντυπώσεων. Κάτι ανάλογο και ο υπουργός Οικονομικών.
Επιπλέον, το πιθανότερο είναι να έχουν και τα κυβερνητικά στελέχη τα ίδια με τον μέσο πολίτη κενά πληροφόρησης. Μάλλον δεν πρόκειται ποτέ κανείς να μάθει τους λόγους που ανάγκασαν τον Κ. Καραμανλή, τον βραχύ, να παραιτηθεί έντρομος από κάθε απόπειρα αντίστασης στη φανερά επερχόμενη χρεοκοπία. Κανείς δεν θα μάθει ποτέ τις διεργασίες που οδήγησαν στη σκανδαλώδη ανατροπή κριτηρίων και αξιολογήσεων προκειμένου να εκλεγεί στην αρχηγία του κόμματός του ο σημερινός πρωθυπουργός. Ούτε τα υψηλότερα κυβερνητικά στελέχη δεν θα μάθουν ποτέ, από πού ανασύρθηκε ο παντελώς άγνωστος στον δημόσιο βίο Δημ. Δρούτσας για να του ανατεθεί ποιο; Το υπουργείο Εξωτερικών! Θα μείνει μάλλον για πάντα άγνωστο το γιατί, σε ώρες που η Ελλάδα παλεύει απεγνωσμένα να σωθεί με οποιοδήποτε τρόπο από την επίσημη κήρυξη πτώχευσης και στάσης πληρωμών, ο Δ. Δρούτσας συνάπτει «ιστορικής σημασίας συμφωνία» με την Τουρκία για την «εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο», ενώ έχει παράλληλα επανενεργοποιηθεί, για επίσπευση «λύσης» του «Μακεδονικού», ο αυλοθεράπων του Πενταγώνου Μάθιου Νίμιτς.
Εχουμε οδυνηρά κενά πληροφόρησης για τις καίριες αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην κάθε πολιτικής διαδικασίας. Κρίνεται η επιβίωσή μας, ο ενδεχόμενος ή όχι ξεριζωμός και η προσφυγιά κάποιων από μας, αν θα έχουμε αύριο ψωμί και πολιτική ανεξαρτησία. Και παγιδευόμαστε από τα κρατικά δελτία ειδήσεων και τις κυβερνητικές ανακοινώσεις σε έναν πανικό που αφορά ίσως σε παραπλανητικό εντοπισμό της συμφοράς μας: Δεν είναι η οικονομική χρεοκοπία η κυρίως απειλή, η χρεοκοπία είναι (ίσως) η τεχνητή συνθήκη για να «τακτοποιηθούν» οι διακηρυγμένες ως πρωταρχικές επιδιώξεις των «συμμάχων» μας: Να κλείσει το Κυπριακό, να κλείσει το «Μακεδονικό», να μοιραστεί το Αιγαίο και η Θράκη.
Αυτό το «ίσως» είναι, ασφαλώς, προϊόν του πανικού μας, αλλά προϊόν με τετράγωνη λογική, όχι επιπόλαιο σκεύασμα «συνωμοσιολογίας». Η λογική λέει ότι με την Ελλάδα ξέγνοιαστη, έστω χάρη σε ψευδαισθήσεις σιγουριάς (μια και ανήκει στο «κλαμπ του ευρώ») τα συμφέροντα κάποιων «συμμάχων» της δεν προωθούνται. Με την Ελλάδα οικονομικά κατεστραμμένη και πανικόβλητη, όλα είναι δυνατά.
Γι’ αυτό, ακόμα και οι εναπομείναντες θαυμαστές του κορυφαίου ταλαντούχου αμοραλιστή τολμούν να παραγγέλνουν στον Δημ. Δρούτσα ότι: Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα απέλυε πάραυτα τον υπουργό του των Εξωτερικών, αν διενοείτο να ξεκινήσει οποιεσδήποτε συνομιλίες με τους Τούρκους, χωρίς προηγουμένως να έχουν οι Τούρκοι 1) ανακαλέσει το casus belli, 2) ζητήσει συγγνώμη για την εν ψυχρώ εκτέλεση 1.450 Ελλήνων αιχμαλώτων στην Κύπρο, 3) δεχθεί την άρση των συνεπειών της «Μυστικής Πράξης 66»(;) όπως είχε συμφωνηθεί με τον Οζάλ. Και υπενθυμίζουν οι θαυμαστές του Ανδρέα την αποφασιστική συμβολή του Δημ. Δρούτσα στην κατάρτιση του Σχεδίου (πλεκτάνης) Ανάν, που για να το υποστηρίξει κανείς θα έπρεπε: ή να μην το έχει διαβάσει ή να το έχει διαβάσει και να μην το έχει καταλάβει ή να το υποστήριξε «εν διατεταγμένη υπηρεσία».
Οταν και από τους θιασώτες του παπανδρεϊσμού εγείρονται τέτοιας σαφήνειας αντιδράσεις, σημαίνει ότι η λογική του πανικού, έστω και μόνο με ενδείξεις, είναι ακαταμάχητη.

Χρήστος Γιανναράς

ΓΟΝΕΙΣ-ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ...ΚΑΝΝΑΒΗΣ


Πολλές αντιδράσεις προκαλεί στη Γαλλία η έλευση στην αγορά του Narcochek, ενός τεστ που επιτρέπει στους γονείς να ανακαλύψουν, αν τα παιδιά κάνουν ή έχουν κάνει χρήση κάνναβης. Το τεστ είναι τόσο εύκολο στην χρήση, ώστε μπορεί να γίνει και εν αγνοία των παιδιών, όμως οι ψυχίατροι το καταδικάζουν ως εξευτελιστικό και βίαιο. Το τεστ πωλείται στο Ίντερνετ στην τιμή των 8,90 ευρώ και σύντομα θα διατίθεται και από τα γαλλικά φαρμακεία. Το προϊόν είναι απλό στη χρήση αρκεί να το βάλεις σε ουρά για να αποκαλύψεις την παρουσία της ουσίας Thc. Φέρεται ότι είναι αξιόπιστο στο 98% των περιπτώσεων, αλλά έχει και μια ιδιαιτερότητα: μπορεί να προσδιορίσει την ακριβή ποσότητα του χασίς που είχε καπνίσει κάποιος. Πράγματι οι τρεις μικρές ράβδοι που χρησιμοποιούνται στο τεστ προσδιορίζουν και τη συγκέντρωση της Thc: αν μία από τις τρεις είναι ακόμη θετική έπειτα από τρεις εβδομάδες πρόκειται για τακτικό καπνιστή. Το προϊόν δεν προορίζεται ειδικά για τους γονείς όμως είναι προφανές πως σε αυτούς στοχεύει η εταιρεία που κυκλοφόρησε το εν λόγω τεστ. Φυσικά η εταιρεία υποστηρίζει ότι το τεστ γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των παιδιών, όμως κάποιοι γονείς μπορεί να μπουν στον πειρασμό να τα κάνουν αυτά στα κρυφά. Οι ειδικοί δε βλέπουν με καλό μάτι το τεστ. Ο ψυχίατρος Νταν Βελεά είπε πως υπάρχουν ασφαλώς και γονείς που θα υποχρεώσουν το παιδί τους να υποβληθεί στο τεστ. Είναι εξευτελιστικό, βίαιο, διεισδύει στις ιδιαιτερότητες της ζωής του άλλου και μπορεί κανείς να στοιχηματίσει ότι αρκετοί γονείς θα επιδιώξουν να κάνουν το τεστ εν αγνοία των παιδιών.

Γ. Αγγελόπουλος "ΤΑ ΝΕΑ"

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

ΤΟ ΔΝΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...


Από το greki.blog

ΑΒΥΣΣΟΣ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ...


Την εβδομάδα που πέρασε έφτασε στα Δημοτικά Σχολεία προκήρυξη (όχι του Επαναστατικού Αγώνα, αυτόν τον πιάσανε) μεταπτυχιακού προγράμματος πανεπιστημίου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αποφοίτους ΑΕΙ όλων των σχολών, αλλά ενημερώθηκαν τα σχολεία γιατί οι εκπαιδευτικοί αποτελούν την πλειοψηφία των φοιτητών στα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα. Τα δίδακτρα του προγράμματος ανέρχονται σε 9000 ευρώ!!!
Αλήθεια, οι εκπαιδευτικοί που δουλεύουν λίγο, που που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, που είναι υπεύθυνοι για την κακοδαιμονία της εκπαίδευσης πληρώνουν τόσα λεφτά και ταλαιπωρούνται επιπλέον φοιτώντας σε μεταπτυχιακά;
Άβυσσος η ψυχή τους...

TAMEIO ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Αναδημοδιεύω από το alfavita.gr την εξαιρετική πρόταση μαθήτριας προς τον Πρόεδρο της Βουλής

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής , σας προτείνω την δημιουργία Ταμείου Συγγνώμης Πολιτικών. Θα είναι μια πρωτοβουλία - η εθελοντική και ενυπόγραφη συγκέντρωση συγγνώμης των πολιτικών- που θα μειώσει την οργή των εφήβων και σας προτείνω να την θέσετε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πιστεύω , η πρότασή μου να βρει ευρύτατη αποδοχή από τους πολιτικούς των τελευταίων δεκαετιών , γεγονός που θα δείξει ότι οι Έλληνες πολιτικοί έχουν ακόμη αξίες και φιλότιμο.
Κύριε Πρόεδρε ,στην εφηβεία μου νιώθω ότι έχει υποθηκευθεί το μέλλον μου ,η υπόλοιπη μου ζωή ,τα όνειρα μου ,οι σπουδές μου ,η οικογένεια που πρόκειται να δημιουργήσω. Νιώθω μια ανασφάλεια για το μέλλον μου και για την ίδια μου την χώρα. Και την νιώθω χωρίς να έχω ασκήσει το δικαίωμα της ψήφου. Και χωρίς να έχω πάρει αποφάσεις ή να έχω εισακουστεί έστω και μία στιγμή ως πολίτης της χώρας μου.
Πιστεύω λοιπόν πως πρώτα έπρεπε να δημιουργήσετε το Ταμείο Συγγνώμης των Πολιτικών και μετά το Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας.
Κύριε Πρόεδρε ,αν υλοποιήσετε την πρόταση μου - που δεν το πιστεύω – όταν ενυπόγραφα κάποιος από τους πολιτικούς των τελευταίων δεκαετιών και των σημερινών «αποταμιεύσει» την συγγνώμη του στο προτεινόμενο Ταμείο ,τότε και εγώ θα ενισχύσω οικονομικά το δικό σας Ταμείο με αθώες ιδέες , εφηβική δύναμη,
και ελπιδοφόρα όνειρα.
Με εκτίμηση

Σιαμάγκα Θ. Χριστίνα

ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΕ ΩΡΕΣ ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ


Παρακολούθησα την Παρασκευή το βράδυ,για να είμαι πιο ακριβής ξημερώματα του Σαββάτου,αφού άρχισε στη 1:00 και ολοκληρώθηκε στις 2:30 το πρωί, την εκπομπή "Στα άκρα" με τη Β. Φλέσσα. Καλεσμένος ήταν ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Θ. Τάσιος. Στην εκπομπή φιλοξενούνται συχνά σπουδαίοι Έλληνες και είναι απορίας άξιο πώς προβάλλεται σε ώρες που παλαιότερα ήταν προορισμένες για αυστηρώς ακατάλληλες προβολές για ανηλίκους. Φαίνεται ότι σπουδαία και φωτεινά μυαλά είναι απαγορευμένα για τους σημερινούς μαθητές και κατάλληλες για αυτούς είναι οι μεσημεριανές εκπομπές που ασχολούνται με Τζούλιες, Σάσες κ.ά. Θα ήταν ευχής έργο μεγάλοι Έλληνες όπως ο καθηγητής να απευθύνονταν στα νεαρά παιδιά που έχουν βομβαρδιστεί με ατέλειωτα σκουπίδια. Ο φιλόσοφος, Θ. Τάσιος, αρθρογραφεί, δίνει διαλέξεις και εκδίδει επιστημονικά συγγράμματα για μια ευρεία γκάμα θεμάτων από το άμεσο αντικείμενό του, τις κατασκευές ως μηχανικός που είναι, μέχρι τη γλώσσα, την πολιτική, τη φιλοσοφία, την αρχαία ελληνική γραμματεία, τη θρησκεία και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Και όλα αυτά με έναν προσιτό, εύληπτο και συχνά γεμάτο χιούμορ τρόπο. Πράγματι η Ελλάδα έχει ταλέντο με αυτούς όμως τους ανθρώπους και όχι με τη βλακεία των ανύπαρκτων που μας ταΐζουν καθημερινά.