RSS

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΑΛΑΖΟΑΙΜΑΤΟΣ;


Γκιγιέρμο Οτσόα: Ο εξαδάχτυλος τερματοφύλακας στον Ολυμπιακό
ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ "ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑΤΑ"
Έξι δάκτυλα έχει στο δεξί του χέρι ο Γκιγιέρμο Οτσόα και για αυτό τον λόγο δεν πήρε μεταγραφή στη Φούλαμ.
Μάλιστα, η ΝΙΚΕ του έχει φτιάξει ένα… ειδικό γάντι, για να χωρέσουν όλα τα δάκτυλα!
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ο μεταγραφικός στόχος του Ολυμπιακού για τη ενίσχυση της θέσης κάτω από δοκάρια, είχε φτάσει κοντά στη μεταγραφή του στον αγγλικό σύλλογο.

Όταν οι άνθρωποι της Φούλαμ διαπίστωσαν την ιδιαιτερότητα στη δεξιά του παλάμη, την οποία μπορεί να δείτε στη φωτογραφία, ακύρωσαν τη μεταγραφή. Ο λόγος; Είναι ότι η συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα θα μπορούσε να θεωρηθεί πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους τερματοφύλακες και να υπάρξει πρόβλημα με την αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Στον Ολυμπιακό, πολύ περισσότερο στην ΕΠΟ, δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα. Οπότε αν κάνουν κίνηση οι «ερυθρόλευκοι» για την απόκτησή του, το τελευταίο που θα κοιτάξουν είναι το έκτο δάκτυλο...
apolitistosteki

Οι εξελίξεις στα media


Ο Χατζηνικολάου ετοιμάζει ερυθρόλευκη εφημερίδα!
Οι εξελίξεις στα media
αναμένονται ραγδαίες το επόμενο διάστημα και θα προκαλέσουν ανατροπές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του dealnews.gr, ο Νίκος Χατζηνικολάου ετοιμάζεται για νέο εκδοτικό εγχείρημα, αυτή τη φορά στον αθλητικό χώρο, αυτόν του οποίου είναι οπαδός, του Ολυμπιακού. Ο Νίκος Χατζηνικολάου, όπως λένε συνεργάτες είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με την προοπτική αυτή, ενώ δεν έχει γνωστό αν θα προχωρήσει στην έκδοση της νέας «κόκκινης» εφημερίδας μαζί με τον Ανδρέα Κουρή, με τον οποίο έχουν μαζί τη «Real». Φήμες έκαναν λόγο για συνεργασία του Ν. Χατζηνικολάου με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά δεν επιβεβαιώνονται από καμία πλευρά...

Ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος θεωρούσε «ναυαρχίδα» του ερυθρόλευκου Τύπου το «Φως των Σπορ», δεν άφησε έξω από
τα ενδιαφέροντά του τόσο τον «Γαύρο» όσο και το «Πρωταθλητή». Ο πρώτος ήταν εξασφαλισμένος υποστηρικτής του, ενώ ο «Πρωταθλητής» ήταν υπό την επιρροή του Σωκράτη Κόκκαλη. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης συζήτησε με τον Θέμο Αναστασιάδη, αλλά δεν έγινε γνωστό αν μίλησαν για τον «Πρωταθλητή» ή το «Πρώτο Θέμα». Πάντως, έχει ήδη προχωρήσει σε δική του ερυθρόλευκη έκδοση για προβολή των δικών του θέσεων, την free "Metro stadium».

Το θέμα για τον Νίκο Χατζηνικολάου θεωρείται τολμηρό, καθώς γίνεται σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον αλλά και με άλλες τρεις εφημερίδες του Ολυμπιακού ανταγωνίστριες, που έχουν σταθερούς αναγνώστες.

Στα έντυπα του ομίλου Κουρή, από την άλλη πλευρά, επικρατεί προβληματισμός για την επόμενη μέρα. Ιδιαίτερα βαρύ είναι το κλίμα στον «Φίλαθλο», για τον οποίο μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι μπορεί να μην κυκλοφορήσει αύριο.

Θολό είναι το τοπίο και για το μέλλον του «Ντέρμπι» της εφημερίδας που πρόσκειται στον Παναθηναϊκό. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο εκδότης της εφημερίδας Κώστας Γκόντζος αναζητούσε επενδυτή για να στηρίξει το «Ντέρμπι» το οποίο σημειώνει χαμηλή κυκλοφορία. Ενδιαφέρον έδειξε εκδότης εντύπου που υποστηρίζει την ΑΕΚ, ο οποίος επικοινώνησε με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη για να αγοράσουν μαζί την εφημερίδα. Η άρνηση του «Τζίγκερ» ήταν κατηγορηματική και ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να εμπλακεί ούτε σε έντυπα, αλλά ούτε και στην διοίκηση του Παναθηναϊκού.

Έκρυθμη είναι η κατάσταση και στην οικονομική εφημερίδα «Χρηματιστήριο». Φήμες έκαναν λόγο για προσφυγή της διοίκησης της εφημερίδας στο άρθρο 99. Αν αυτό αποτελεί απλά μία φήμη ή είναι αλήθεια, θα το δείξει ο χρόνος.

Όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν στην κινητικότητα που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες στα media, μετά την απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ΔΟΛ και την εξαγορά του 33% της εφημερίδας του Αντώνη Δελατόλα «Ποντίκι», την είσοδο του εφοπλιστή Πάλλη στο «Πρώτο Θέμα» και την πώληση των εφημερίδων «Ισοτιμία», «Score live» και "Financial Box» σε κυπριακή εταιρεία.
dealnews.gr

Μεταθέσεις – Αποσπάσεις – Αναμοριοδότηση Σχολικών Μονάδων

ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ
Ως αιρετοί, την Τρίτη 25-1-11 ενημερώσαμε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για την πορεία των εργασιών της επιτροπής αναμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις μεταθέσεις – αποσπάσεις των εκπαιδευτικών.

Η επιτροπή, έως σήμερα, ασχολήθηκε κατά προτεραιότητα, με τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, στην Κεντρική Υπηρεσία, σε φορείς, στις Διευθύνσεις και στα Γραφεία Εκπαίδευσης κλπ.

Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι πως η απόσπαση αποτελεί δικαίωμα του εκπαιδευτικού. Επομένως, όταν συντρέχουν λόγοι όλοι οι εκπαιδευτικοί χωρίς να εξαιρούνται και οι νεοδιόριστοι μπορούν να ζητήσουν και να πάρουν απόσπαση.

Ταυτόχρονα, εκφράζω την πλήρη αντίθεσή μου σε οποιαδήποτε μορφή διαχωρισμού των εκπαιδευτικών με βάση τον τύπο του σχολείου που υπηρετούν. Όλοι οι εκπαιδευτικοί, ανεξάρτητα αν υπηρετούν σε ΣΜΕΑ, μειονοτικά, κ.α. πρέπει να έχουν το δικαίωμα της απόσπασης.

Θεωρώ, επίσης, επιβεβλημένη την κατάργηση του άρθρου 31 του Ν.3848/10 για να μην παρατηρηθούν και στο μέλλον ανεπίτρεπτες καταστάσεις όπως συμβαίνει σήμερα όπου Περιφερειακός Διευθυντής, Ιανουάριο μήνα, ανακαλύπτει πλεονάζον προσωπικό και ζητά την απόσπασή του σε άλλη Περιφέρεια χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις προσωπικές και οικογενειακές υποχρεώσεις που δημιούργησαν οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί ή να μην είναι εξαρτώμενη η απόσπαση του κάθε εκπαιδευτικού από τη βούληση του Διευθυντή Εκπαίδευσης με το πρόσχημα της μη κάλυψης των λειτουργικών αναγκών της σχολικής μονάδας από την οποία αποσπάται ο εκπαιδευτικός.

Η μοριοδότηση κριτηρίων απόσπασης των εκπαιδευτικών αν πραγματοποιηθεί και ληφθούν υπόψη όλα τα αντικειμενικά κριτήρια, θα αποτελέσει θετική εξέλιξη για τον κλάδο.

Την Τρίτη 1-2-11 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στο Δ.Σ. της ΔΟΕ για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες και οριστικές προτάσεις για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών.

Προτάσεις που θα κατατεθούν την Τετάρτη 2-2-11 στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας. Θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας ότι θα αποδεχτεί τις όποιες προτάσεις της επιτροπής. Με την ολοκλήρωση της συζήτησης για τις αποσπάσεις, η επιτροπή θα ξεκινήσει τη συζήτηση για τις μεταθέσεις,.

Η μετάθεση αποτελεί μια σημαντική μεταβολή στην υπηρεσιακή κατάσταση του κάθε εκπαιδευτικού. Αποτελεί δε, κατάκτηση για τον Κλάδο μας το σύστημα μεταθέσεων με μοριοδότηση αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων.

Όμως, με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, και σύμφωνα με τις θέσεις του Κλάδου, πρέπει άμεσα να προχωρήσει η συνολική επανεξέταση και αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις μεταθέσεις. Ιδιαίτερα, θα πρέπει:

Α. Να υπάρξει τροποποίηση του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/1996 για την ένταξη νέων ασθενειών, ίσης ή μεγαλύτερης βαρύτητας με τις υπάρχουσες στη σχετική νομοθεσία. Είναι ντροπή συνάδελφος με 82% αναπηρία να μην υπάγεται στην ειδική κατηγορία μεταθέσεων. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει επαναδιατύπωση των ιατρικών όρων των ασθενειών.

Β. Να υπάρξει τροποποίηση των άρθρων 4 και 30 του Ν.3848/2010 σχετικά με την τριετή υποχρεωτική παραμονή των νεοδιόριστων στην περιοχή διορισμού τους και τη διετή των υπολοίπων για θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης.

Η τριετής παραμονή στον τόπο πρώτου διορισμού δεν εγγυάται και καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Το αντίθετο μάλλον. Όταν οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται μακριά από τις οικογένειες και τα παιδιά τους επηρεάζεται και η απόδοσή τους στο εκπαιδευτικό τους έργο. Στη σημερινή εποχή δεν χρειάζονται τιμωρητικές διατάξεις αλλά παροχή κινήτρων για την παραμονή των εκπαιδευτικών στη θέση τους.

Γ. Να αντιμετωπιστεί ο λαβύρινθος της ισχύουσας νομοθεσίας για τις μεταθέσεις σε ΣΜΕΑ και ΚΕΔΔΥ και να πραγματοποιούνται με βάση το σύνολο των μορίων.

Δ. Να συγκεκριμενοποιηθούν τα αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια για τις μεταθέσεις στα Διαπολιτισμικά και Πειραματικά σχολεία.

Ε. Να αναμοριοδοτηθούν όλα τα αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνδυαστούν με τον εξορθολογισμό των κριτηρίων μοριοδότησης όλων των σχολικών μονάδων της χώρας μας ώστε να αρθούν οι όποιες αδικίες υπάρχουν και να διαμορφωθεί ένα σύστημα μεταθέσεων απλό, κατανοητό, δίκαιο, αντικειμενικό, αποδεκτό από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ένα σύστημα που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

Συνάδελφοι,

Την ώρα που συζητείται το θέμα της αναμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου των μεταθέσεων και των αποσπάσεων, o Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας ζητάει την άμεση κατάθεση των προτάσεων αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων από τους Περιφερειακούς Διευθυντές. Η ενέργεια αυτή του Γενικού Γραμματέα σε συνδυασμό με την επίσπευση των εργασιών της επιτροπής όπως, τουλάχιστον, φάνηκε στην τελευταία συνεδρίαση δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά τα οποία δεν μπορεί να μην έχουν σχέση με τη βιασύνη του Υπουργείου να προχωρήσει άμεσα σε καταργήσεις, συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς σχολείων έτσι ώστε οι προσεχείς μεταθέσεις, αποσπάσεις και διορισμοί εκπαιδευτικών να συνδυαστούν και με τη μείωση των οργανικών θέσεων.

Η μείωση των οργανικών θέσεων ίσως είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο κλάδος αφού πέραν των αρνητικών κοινωνικών επιπτώσεων και την υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, θα έχει ως αποτέλεσμα μηδενικούς διορισμούς, μηδενικές ή ελάχιστες μεταθέσεις και αποσπάσεις.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Συστεγαζόμενα σχολεία:

Α) Συστεγαζόμενα σχολεία 7/θέσιο το ένα με 3 θέσεις ολοήμερου και 6/θέσιο το άλλο με 2 θέσεις ολοήμερου. Δημιουργείται ένα 12/θέσιο σχολείο με προσπάθεια, μέσω της αλλαγής των ορίων, να μην υπάρξει 13ο τμήμα (σύμπτυξη τμημάτων). Ακόμα και αν δημιουργηθεί το 13ο τμήμα αυτό θα είναι λειτουργικό κενό, άρα δεν θα υπάρξει μόνιμη τοποθέτηση. Το «νέο σχολείο» θα ενταχτεί στα λεγόμενα 800 σχολεία αναμορφωμένου προγράμματος, άρα στο ολοήμερο θα υπάρξει 1 δάσκαλος, αφού η αναλογία σε αυτά τα σχολεία είναι ένας δάσκαλος ανά πέντε τμήματα ολοήμερου(!!!). 12 θέσεις και μια στο ολοήμερο 13 θέσεις οργανικές. Άρα στο παράδειγμά μας θα έχουμε χάσει 5 οργανικές θέσεις.



Β) Συστεγαζόμενα σχολεία 8/θέσιο το ένα με 1 θέση στο ολοήμερο, 8/θέσιο το άλλο με 1 θέση ολοήμερου. Σύνολο 18 οργανικές θέσεις δασκάλων. Στην περίπτωση αυτή δημιουργείται ένα 12/θέσιο με μια θέση ολοήμερου και αν δεν μπορούν να γίνουν συμπτύξεις 4 θέσεις λειτουργικών κενών. Άρα από 18 οργανικές θέσεις θα έχουμε 13. Χάνονται 5 οργανικές θέσεις.



Γ) Συστεγαζόμενα σχολεία 11/θεσιο το πρώτο με 2 θέσεις στο ολοήμερο με 8/θέσιο το δεύτερο με 2 θέσεις στο ολοήμερο. Σύνολο οργανικών θέσεων δασκάλων 23. Δημιουργούνται, με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης, ένα 12/θέσιο με 1 θέση στο ολοήμερο και ένα 6/θέσιο με 1ή 2 θέσεις στο ολοήμερο( στα σχολεία μη αναμορφωμένου αναλυτικού προγράμματος οι θέσεις στο ολοήμερο υπολογίζονται με 1 δάσκαλο ανά 50 παιδιά). Άρα στην καλύτερη περίπτωση 21 οργανικές θέσεις. Χάνονται 2 οργανικές θέσεις.



Στις περιπτώσεις των οργανικών θέσεων ειδικοτήτων, στα συστεγαζόμενα σχολεία μπορεί να υπήρχαν δυο συνάδελφοι αγγλικών ή δυο γυμναστές, χάνεται αυτόματα η μια οργανική θέση. Προσοχή!!! Στα σχολεία αναμορφωμένου προγράμματος οι βασικές προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων γίνεται μέσω του κακόφημου ΕΣΠΑ για να εξοικονομούνται χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό ( αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου), άρα δεν είναι στις επιλογές της κυβέρνησης να χρησιμοποιηθούν οι μόνιμοι.

Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τον 1566/85 δεν προβλέπεται σχολείο με περισσότερες από 12 οργανικές θέσεις.



2. Μεμονωμένα σχολεία με οργανικότητα κάτω από 12/θέσιο.



Επιχειρείται αρχικά να κλείσουν τα σχολεία που έχουν κάτω από 75 μαθητές και οι μαθητές αυτοί να μεταφερθούν σε άλλα σχολεία. Στο σχέδιό τους είναι, αν δεν υπάρξουν μαζικές αντιδράσεις, να κλείσουν και τα σχολεία με κάτω από 100 μαθητές.

Στα υπόλοιπα 7/θέσια ως και 11/θέσια προσπαθούν με μειώσεις της οργανικότητας, μετακινήσεις μαθητών να τα μετατρέψουν σε 6/θέσια.



Με βάση τα παραπάνω μόνο στα σχολεία της Α Αθήνας υπολογίζεται να χαθούν τουλάχιστον 300 οργανικές θέσεις δασκάλων και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων!!!! Κι αυτό το νούμερο προκύπτει χωρίς να συνυπολογίζεται η προσπάθεια συμπτύξεων και κατάργησης τμημάτων!!!

Ακόμα και αν αυτοί τοποθετηθούν σε λειτουργικά κενά δεν θα έχουν οργανική θέση και θα περιμένουν αν με τις συνταξιοδοτήσεις θα δημιουργηθεί κάποιο κενό.(Πράγμα που δεν έκανε στους φετινούς διορισμούς). Θα χουμε το φαινόμενο εκπαιδευτικών στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ και αν δεν προκύπτει κενό στα όρια του ΠΥΣΠΕ, θα μπορούν, με βάση το νέο νόμο, να τους μετακινούν μέσα στα όρια της Περιφέρειας ( Πειραιάς και νησιά, Αν Αττική, Δυτ. Αττική).

Φυσικά με τον τρόπο αυτό οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις από την επαρχία θα δίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ μειωμένες κατά πολύ θα είναι και προσλήψεις αναπληρωτών!!!

Τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς που συγχωνεύεται το σχολείο τους

Σε περίπτωση συγχώνευσης οι εκπαιδευτικοί του σχολείου που συγχωνεύεται, που είναι το πιο νέο χρονολογικά , εντάσσονται στο νέο σχολείο που προκύπτει. Από το σύνολο των εκπαιδευτικών και των δυο σχολείων που συγχωνεύτηκαν θα πάρουν οργανική θέση , σε περίπτωση 12/θέσιου, οι 12 πρώτοι και ο ένας εκπαιδευτικός του ολοήμερου. Αν ισχύσει ο μέχρι τώρα νόμος θα φύγουν οι τελευταίοι τοποθετηθέντες. Το υπουργείο προσανατολίζεται να αλλάξει η νομοθεσία και να φύγουν οι τελευταίοι σε μόρια (αριθμός μορίων που έχουν μαζέψει στα χρόνια εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας τους).

Προσοχή !! Αν το σχολείο καταργηθεί τότε όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου που καταργήθηκε θεωρούνται υπεράριθμοι και έχουν προτεραιότητα, με βάση τη δήλωσή τους κατά τις τοποθετήσεις να τοποθετηθούν σε σχολείο της επιλογής τους, αν υπάρχει οργανικό κενό. Αυτό ισχύει για τα δυο πρώτα χρόνια, μετά χάνουν αυτό το δικαίωμα.

Λουκάς Καβακλής
Αιρετός Α΄ Αθήνας

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Από 30 Μαρτίου έως 13 Απριλίου η γενική απογραφή πληθυσμού

Στόχος της γενικής απογραφής πληθυσμού και κατοικιών είναι να καταγραφούν όλα τα άτομα που διαμένουν στην ελληνική επικράτεια
Η γενική απογραφή του πληθυσμού και των κατοικιών της χώρας θα διεξαχθεί από τις 30 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ θα έχει προηγηθεί από 1 έως 28 Φεβρουαρίου η γενική απογραφή των κτιρίων.

Στόχος της γενικής απογραφής πληθυσμού και κατοικιών, που θα έχει ημερομηνία αναφοράς την 29η Μαρτίου, είναι να καταγραφούν όλα τα άτομα που διαμένουν στην ελληνική επικράτεια, στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, δηλ. στον τόπο της συνήθους διαμονής τους.

Θα γίνει η καταμέτρηση των νοικοκυριών και της σύνθεσής τους, η καταγραφή των μελών των νοικοκυριών και των δημογραφικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών και οικονομικών χαρακτηριστικών τους, καθώς και η καταγραφή των χαρακτηριστικών και ανέσεων όλων των κατοικιών της χώρας.

Ο υπεύθυνος και τα μέλη του νοικοκυριού σε συνεργασία με τον απογραφέα, που και αυτός θα είναι εντεταλμένο άτομο της ΕΛΣΤΑΤ, θα συμπληρώσουν τα ειδικά ερωτηματολόγια, με τη μέθοδο της συνέντευξης, ενώ το περιεχόμενο των ερωτηματολογίων θα είναι εμπιστευτικό και θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για στατιστικούς σκοπούς.

Αντικείμενο της γενικής απογραφής κτιρίων, που θα έχει ημερομηνία αναφοράς τη 15η Ιανουαρίου, είναι η καταμέτρηση όλων των κτιρίων της χώρας, με αναφορά στη βασική τους χρήση, στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώτος και σε άλλα χαρακτηριστικά τους.

Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές των κτιρίων θα κληθούν να συνεργαστούν με τον εντεταλμένο και εκπαιδευμένο άτομο της ΕΛΣΤΑΤ για τη συμπλήρωση του ειδικού ερωτηματολογίου, με τη μέθοδο της συνέντευξης.

Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν είναι απαραίτητα για:

- τη χάραξη οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο,

- την περιφερειακή ανάπτυξη, δεδομένου ότι αποτελούν τη μόνη στατιστική εργασία, η οποία παρέχει τη δυνατότητα παραγωγής στατιστικών στοιχείων σε μικρή γεωγραφική ενότητα και μέχρι το επίπεδο οικοδομικού- απογραφικού τετραγώνου,

- τη ρύθμιση ποικίλων διοικητικών και νομικών θεμάτων, όπως η κατανομή κρατικών επιχορηγήσεων στους ΟΤΑ, η ρύθμιση εκλογικών θεμάτων κ.λπ.,

- την εφαρμογή και υλοποίηση ακαδημαϊκών και λοιπών ερευνητικών προγραμμάτων,

- τη διάχυση και επέκταση της στατιστικής πληροφόρησης στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, αφού τα στοιχεία που προκύπτουν ενδιαφέρουν άμεσα κάθε πολίτη,

- τη δημιουργία του βασικού πλαισίου αναφοράς για τη διενέργεια των περισσοτέρων στατιστικών ερευνών και εργασιών.
voria

Οι µαθητές στην Τουρκία θα διαβάζουν εκτός από τις τουρκικές θέσεις και τις ελληνικές στα νέα βιβλία Ιστορίας

Αλλάζουν τα βιβλία Ιστορίας στην Τουρκία
Δεν θα διδάσκονται µόνο οι τουρκικές θέσεις
Οι µαθητές στην Τουρκία θα διαβάζουν εκτός από τις τουρκικές θέσεις και τις ελληνικές στα νέα βιβλία Ιστορίας, σύµφωνα µε την εφηµερίδα «Σαµπάχ». Φωτογραφία αρχείου από τουρκικό σχολείο
Ριζικές αλλαγέςστο µάθηµα της Σύγχρονης Ιστορίας στην Τουρκία – που θα περιλαµβάνονται και οι θέσεις της Ελλάδας – φαίνεται ότι προετοιµάζει το υπουργείο Παιδείας της γείτονος, σύµφωνα µε δηµοσίευµα τουρκικής εφηµερίδας.

Κατά τη «Σαµπάχ», το υπουργείο Παιδείας θα εισαγάγει νέο µάθηµα στο οποίο οι µαθητές δεν θα διδάσκονται µόνο τις τουρκικές θέσεις αλλά και τις θέσεις άλλων χωρών για διάφορα ζητήµατα. Μάλιστα, το δηµοσίευµα της εφηµερίδας – η οποία, όπως λένε διπλωµατ ικές πηγές,φροντίζει πάντα ναπροβάλλει το θετικό προφίλ της Τουρκίας προς τα έξω – αναφέρει ως παράδειγµα της νέας πρακτικής το γεγονός ότι οι µαθητές θα διδάσκονται και τις θέσεις της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα. Ακόµη, φιλοξενεί δηλώσεις ιθυνόντων του υπουργείου Παιδείας, σύµφωνα µε τις οποίες το ίδιο θα ισχύει και για το Κυπριακό, δηλαδή θα υπάρχουν αναφορές και για όσα υποστηρίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η αλλαγή, εφόσον προωθηθεί, θεωρείται µεγάλη µεταρρύθµιση, καθώς, όπως έλεγαν διπλωµατικές πηγές, µέχρι σήµερα στα τουρκικά βιβλία Ιστορίας (έχουν γραφεί µετά το πραξικόπηµα του 1980) διδασκόταν «πατριδογνωσία» στη βάση της αντίληψης ότι η χώρα βρίσκεται υπό διαρκή απειλή από γείτονες και εχθρούς. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ είναι το γεγονός ότι ακόµη στα σχολεία διδάσκεται το µάθηµα Στοιχεία Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο – παρ’ ότι έγιναν αλλαγές στην ύλη µετά το 1998 – περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, τις αρχές του Ατατουρκισµού και τις «απειλές και συνωµοσίες κατά της Τουρκικής ∆ηµοκρατίας». Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην παρουσίαση του βιβλίου (Α. Ινσέλ - Α. Μπαϊράµογλου «Ο τουρκικός στρατός», εκδ. Βιβλιόραµα): «Η Τουρκική ∆ηµοκρατία, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, απειλείται από τις ξένες δυνάµεις. Η τουρκική νεολαία πρέπει να είναι έτοιµη να αντιµετωπίσει τις απειλές αυτές». Η Τουρκία παρουσιάζεται ως χώρα η οποία λόγω της γεωπολιτικής της θέσης συγκεντρώνει το παγκόσµιο ενδιαφέρον. Πρώτοι ως απειλή έρχονται οι γείτονες. Οπως σηµειώνεται, «είναι γνωστό ότι ηΕλλάδα είναι πρώτη σε ενέργειες κατά της Τουρκίας. Τέτοιες ενέργειες συνδέονται µε το ζήτηµα της Μεγάλης Ιδέας, των νησιών του Αιγαίου και των χωρικών υδάτων και της Κύπρου».

Ενώ η Αρµενία, «έχει στόχο να ιδρύ σει τη Μεγάλη Αρµενία, που αν και η ίδια θεωρεί ότι υπήρχε ιστορικά, στην ουσία δεν υπάρχει».

Σε κάθε περίπτωση, αν η µεταρρύθµιση εφαρµοστεί, θεωρείται µάλλον απίθανο να µη ζητήσουν οιΤούρκοι κάτι αντίστοιχο από την Ελλάδα στη λογική της «αµοιβαιότητας» και της δηµιουργίας θετικού κλίµατος – για παράδειγµα, να ανταποδώσει µε αντίστοιχες αναφορές στα ελληνικά βιβλία Ιστορίας.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ότι τον περασµένο Μάιο, λίγο πριν από την πανηγυρική πρώτησυνεδρίαση του Ανώτερου ΣυµβουλίουΣυνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας που έφερε δεκάδες τούρκους υπουργούς στην Αθήνα και µε αφορµή και την επίσκεψη της υπουργού Παιδείας στην Ελλάδα, ο τουρκικός Τύπος διοχέτευε πληροφορίες περί συµφωνίας για αλλαγές των βιβλίων Ιστορίας εκατέρωθεν, που ωστόσο δεν υφίστατο.

Να σηµειωθεί ότι από τη «Σαµπάχ» είχε διαρρεύσει για πρώτη φορά το θέµα περί αλλαγής τουχαρακτηρισµού της Ελλάδας ως “εξωτερικής απειλής” και της απάλειψης του casus belli από την ΕρυθράΒίβλο της τουρκικής εθνικής ασφάλειας. Το πρώτο είναι ήδη γεγονός, όµως το δεύτερο, για το οποίο έγινε συζήτηση, οι ένοπλεςδυνάµεις το απέπεµψαν.
ΤΑ ΝΕΑ

Δυνατότητα αναγνώρισης μέχρι και 12 πλασματικών χρόνων για... ταχύτερη έξοδο

Ολες οι αλλαγές στα όρια ηλικίας για το Δημόσιο ...
Νέο «τοπίο» διαμορφώνεται στο ασφαλιστικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η εγκύκλιος που καθορίζει τα νέα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση.Με τις νέες ρυθμίσεις αυξάνονται έως... και 15 έτη τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, ωστόσο παρέχεται σταδιακά η δυνατότητα αναγνώρισης μέχρι και 12 πλασματικών χρόνων για... ταχύτερη έξοδο (τα πέντε αφορούν πλασματικό χρόνο για τα παιδιά).

Ουσιαστικά οι ασφαλισμένοι που θα βάλουν το χέρι στην τσέπη θα μπορέσουν να «επισπεύσουν» τη συνταξιοδότησή τους και να ξεπεράσουν τον σκόπελο της αύξησης των ορίων ηλικίας. Εκτιμάται πως χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα επωφεληθούν από αυτές τις ρυθμίσεις για να αποχωρήσουν από την εργασία τους το επόμενο διάστημα.

Οι αλλαγές στο καθεστώς συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων αγγίζουν κυρίως τους «παλαιούς» ασφαλισμένους, δηλαδή όσους ξεκίνησαν να εργάζονται από το 1983 έως και το 1992.

Ριζικές είναι οι παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας των γυναικών με ανήλικα παιδιά, τα οποία εξισώνονται μέχρι το 2013 με αυτά των ανδρών. Ουσιαστικά μέσα σε τρία μόλις έτη αυξάνεται κατά 15 έτη η ηλικία συνταξιοδότησης των μητέρων και κλείνουν ερμητικά οι πόρτες εξόδου πριν από το 65ο έτος.

Ωστόσο, η εξίσωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης ευνοεί συγκεκριμένες κατηγορίες ανδρών δημοσίων υπαλλήλων, όπως είναι όσοι έχουν ανήλικα παιδιά και θεμελιώσουν φέτος δικαίωμα, όσοι έχουν τρία παιδιά κ.ά. Οι περισσότερες από αυτές τις ρυθμίσεις έχουν μεταβατικό χαρακτήρα και ευνοούν όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα φέτος ή το 2012, καθώς σταματά η εφαρμογή τους το 2013.

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις τα όρια συνταξιοδότησης στον δημόσιο τομέα θα πάνε σταδιακά στο 65ο έτος της ηλικίας τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Εναλλακτικά θα παρέχεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης σε ηλικία 60 ετών, εφόσον συμπληρωθούν τα απαιτούμενα 40 έτη ασφάλισης.

Οπως τονίζεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, από τις αλλαγές στα όρια ηλικίας δεν επηρεάζονται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις
Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων που θα «τρέξουν» φέτος για πρώτη φορά (όπως είναι η συνταξιοδότηση ανδρών με ανήλικα παιδιά). Σημειώνεται πως όσοι ασφαλισμένοι επιλέξουν την... πρόωρη έξοδο από τον δημόσιο τομέα θα έχουν μεγαλύτερη μείωση στη σύνταξή τους. Το «πέναλτι» για κάθε έτος που υπολείπεται του ορίου ηλικίας πάει από το 4,5% στο 6% για όσους θεμελιώσουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Τέλος, οι νέες ρυθμίσεις αγγίζουν ακόμη και όσους δημοσίους υπαλλήλους προσλαμβάνονται μετά την 1η Ιανουαρίου και οι οποίοι παίρνουν τον δρόμο για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

ΕΘΝΟΣ

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Παπαθεμελής: Παραμύθια & ψευτοδίλημμα το «Μνημόνιο ή πτώχευση».

Πολλά και πολύ ενδιαφέροντα πράγματα είπε στο Βελλίδειο ο Παπαθεμελής
Στην παραδοσιακή εκδήλωση της βασιλόπιτας στο Βελλίδειο το Σάββατο μίλησε ο ιστορικός πολιτικός ηγέτης της Κύπρου κ. Βάσος Λυσσαρίδης και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης και του Ομίλου Στέλιος Παπαθεμελής

Κύρια σημεία της ομιλίας Παπαθεμελή:

Τα κόμματα του Μνημονίου και οι λοιπές κρυπτομνημονιακές δυνάμεις κατασκεύασαν ή υιοθέτησαν το ψευδοδίλημμα «Μνημόνιο ή πτώχευση». Πελώριο ψεύδος. Το αληθινό δίλημμα που όφειλε να τεθεί στους δανειστές από τον περσινό Ιανουάριο, αλλά ακόμη και την ύστατη παρούσα ώρα είναι: «αναδιαπραγμάτευση ή πτώχευση». Σ΄ αυτήν την περίπτωση η απειλή της πτώχευσης προβαλλόμενη από εμάς θα ήταν όπλο έναντι πάντων, δανειστών και δυναστών, Ευρωπαίων κ.λ.π. Αυτή θα άνοιγε τον δρόμο της αναδιαπραγμάτευσης και θα συνεπάγονταν αισθητή έκπτωση του χρέους και δανεισμό με λογικό επιτόκιο. Επομένως το Μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος, αλλά παράδοση άνευ όρων.

Ο Ελληνισμός αντέταξε το ΟΧΙ στα εκατομμύρια λόγχες του ναζισμού και του φασισμού. Αρνήθηκε να υποκύψει και αντιστάθηκε σκληρά στην έξωθεν στρατιωτική βία και τώρα παραδόθηκε αμαχητί στους διεθνείς τοκογλύφους!

Ο κόσμος που θυμώνει για όσα υφίσταται έχει δύο δρόμους, της εξέγερσης των συνειδήσεων και της κατάθλιψης. Ο πρώτος σημαίνει δράση και ο δεύτερος παθητική αδράνεια.

Κατάφεραν να τον σοκάρουν και τον έσπρωξαν στην κατάθλιψη. Στον φόβο και την ακινησία. Πολίτες χωρίς προσωπική και εθνική αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση είναι δορυάλωτοι κάθε προπαγάνδας.

Η Τουρκία είναι ορκισμένος εχθρός του Ελληνισμού. Ουδέποτε υπήρξε σύμμαχος.

Πικρή αλήθεια, οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας υπήρξαν και εξακολουθούν να είναι σχέσεις συγκρουσιακής συνύπαρξης. Το περισσόν εκ του πονηρού.

Ο ελλαδικός ενδοτισμός καταπίνει και συγκαλύπτει μαζοχιστικά τα εις βάρος του τουρκικά εγκλήματα, έτσι που κανείς σήμερα στον πλανήτη δεν γνωρίζει, εισβολή, κατοχή, κακουργήματα που διαπράττονται.

Σκόπια και Αλβανία είναι αποδέκτες πολύμορφης δωρεάν ελληνικής βοήθειας. Ζούνε απ’ αυτήν. Σκέφθηκε κανείς εδώ κάποια αντίμετρα για να τους πληρώσει με το ίδιο νόμισμα;

Η Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας (ν.2321/95) λύνει τα χέρια της Ελλάδας. ΑΟΖ είναι η πέραν και παρακείμενη της χωρικής θάλασσας περιοχή, ικανή να φτάσει τα 200 ν.μ. από τις γραμμές βάσης, όπου το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σε θέματα εξερεύνησης, εκμετάλλευσης, διατήρησης, διαχείρισης φυσικών πηγών, βυθού, θαλάσσιου υπεδάφους κ.λ.π. (άρθρο 56).

Κατά το άρθρο 121 τα νησιά έχουν χωρική θάλασσα, συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ που καθορίζονται όπως και για τις ηπειρωτικές περιοχές.

Επομένως ο τουρκικός ισχυρισμός περί γεωλογικής έννοιας της υφαλοκρηπίδας δεν ισχύει.

Σε μία ώρα που εντοπίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο (Καστελλόριζο)στο Αιγαίο, το Κρητικό και το Ιόνιο πολύ σημαντικά κοιτάσματα, η Κύπρος δείχνει από χώρα ελαίου να μεταξελίσσεται σε χώρα πετρελαίου δικαιούται και πρέπει η Ελλάδα με μονομερή της δήλωση που ανακοινώνεται στον ΟΗΕ να ορίσει την ΑΟΖ της. Γι’αυτό δεν χρειάζεται να συμπράξει με τη Τουρκία. Αν αυτή αντιτίθεται θα πάει στη Χάγη, αλλά προηγουμένως θα αποδεχθεί το δίκαιο της Θάλασσας το οποίο όμως κατοχυρώνει τα ελληνικά δικαιώματα.

Επιτέλους ας αρχίσουμε τα στρατηγικά μας βήματα για ΑΟΖ με Ιταλία, να επαναφέρουμε με Αλβανία, να περάσουμε με Λιβύη αλλά πρέπει να βιαστούμε με Κύπρο (Ν.Λυγερός, ιστότοπό του).

Στην Ελλάδα σήμερα συντελείται μια κλιμακούμενη υπονόμευση του φρονήματος του λαού. Το υπουργείο (πρώην Εθνικής) Παιδείας ανήγγειλε την μετατροπή σε προαιρετικό του μαθήματος των Θρησκευτικών στις τρεις τάξεις του Λυκείου και της Ιστορίας στη β’ και γ’ Λυκείου. Αλλά μετά την λοβοτομή αυτή από πού θα μάθουν τα Ελληνόπουλα το «φρονείν και πράττειν ελληνικά»; (Ζαμπέλιος)

Να παύσει η ειδική δικονομική μεταχείριση των πολιτικών και ανάμειξη των συναδέλφων τους δηλαδή των αντιπάλων τους στην άσκηση δίωξής τους και οι ειδικές συντομότατες παραγραφές. Το πρώτο πλήττει την αμεροληψία της δίωξης και το δεύτερο στο ακαταδίωκτον. Ο πολιτικός να διώκεται όπως κάθε πολίτης και να υπόκειται στην ίδια διαδικασία, προθεσμίες κ.λ.π.

Έχουμε φτάσει στα έσχατα του αδιαχωρήτου. Δεν χωρούμε άλλους ξένους. Όποιοι συνέλληνες μας εξακολουθούν να έχουν διαφορετική γνώμη να στεγάσει 5-6 λαθρομετανάστες ο καθένας στο σπίτι του.

Η Ελλάδα δεν θα γίνει η χαβούζα αυτών των δυστυχισμένων συνανθρώπων μας που πολλοί πουλάνε όργανα του σώματός τους για να πληρώσουν τους δουλεμπόρους της Άγκυρας που έχει οργανωμένη επιχείρηση και ένα ακόμη επιθετικό της όπλο κατά της Ελλάδος. Βρυξέλλες και ΟΗΕ ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Επ’ ευκαιρία έχουμε ένα ρεύμα φυγής στο εξωτερικό των νέων επιστημόνων μας μέγα πρόβλημα.

Από επίσημα ντοκουμέντα προκύπτει χρέος της Γερμανίας 162 δις € από τα οποία τα 108 είναι επιδικασμένα από τη Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων και τα 54 από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Όλες οι χώρες θύματα του ναζισμού πληρώθηκαν εκτός από μας. Η Κυβέρνηση μας μόλις την τελευταία ώρα παρενέβη προχθές στη Χάγη για τα θύματα του Διστόμου για τα οποία η κύρια αγωγή κατετέθη από την Ιταλία και όχι από μας.

Εν πάση περιπτώσει πρέπει να ισχύει αυτό που έλεγε ο Αβραάμ Λίνκολν:

«Μπορεί να κοροϊδεύει κανείς όλον τον κόσμο για λίγο καιρό και μερικούς όλον τον καιρό, αλλά δεν μπορεί να κοροϊδεύει κανείς όλον τον κόσμο όλον τον καιρό»
taxalia

Στην Τουρκία, τελικά, δεν είναι και τόσο χάλια τα πράγματα

Πολυγαμία και προίκα: Το σύγχρονο πρόσωπο της Τουρκίας
Στην Τουρκία, τελικά, δεν είναι και τόσο χάλια τα πράγματα: Περίπου 200.000 Τουρκάλες μοιράζονται τον άνδρα τους με άλλες συζύγους και κάπου 100.000 Τούρκοι εκμεταλλεύονται την ανοχή της κυβέρνησης Ερντογάν και διαβιούν βάσει του ισλαμικού νόμου με περισσότερες από μία γυναίκες. Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία κοινοποιήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών για Άνδρες και Γυναίκες της χώρας, από δύο Τούρκους ακαδημαϊκούς.
Η πολυγαμία είναι ευρέως διαδεδομένη και κατά κύριο λόγο στα ανατολικά της χώρας. Οι δεύτεροι γάμοι είναι συνήθως θρησκευτικοί και οι γυναίκες εμπλέκονται σε πολυγαμικές καταστάσεις υπό την πίεση της οικογένειας ή των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, σημειώνει σχετικά η «Hurriet».

Οι δύο ακαδημαϊκοί εξέτασαν σε βάθος τους παράγοντες πίεσης που ασκούνται στις γυναίκες, όπως είναι οι πρόωροι γάμοι σε πολύ νεαρή ηλικία και το ύψος της... προίκας... Ενδεικτικά αναφέρεται ότι προίκα «ζητήθηκε» να καταβληθεί για 2 εκατ. γυναίκες, ενώ οι γάμοι σε πολύ νεαρή ηλικία οδηγούν τις γυναίκες στη διακοπή της σχολικής τους εκπαίδευσης και σε περιορισμένες επαγγελματικές επιλογές, ενώ υπόκεινται σε μεγάλη ψυχολογική πίεση ή και βία, που συχνά επηρεάζει την υγεία τους ή την υγεία των παιδιών τους.

defencenet

«Δεν επιθυμεί την αναγραφή δεδομένων που τον αφορούν».

Στην αρχή (1997) ξεκίνησε σαν μια μη κερδοσκοπική εταιρεία για να μπορεί να δίνει πληροφορίες στις τράπεζες , ώστε να αποφεύγετε η δανειοδότηση σε κακοπληρωτές και αφερέγγυους και κατέληξε σήμερα να έχει φακελωμένους στα μητρώα του εκατομμύρια Έλληνες πολίτες , έχοντας πληροφορίες για όλες τις οικονομικές συναλλαγές , ενώ τα τελευταία χρόνια διατηρεί αρχείο απωλειών και κλοπών σε ταυτότητες και διαβατήρια (παροτρύνοντας μάλιστα τους πολίτες μετά το αστυνομικό τμήμα να περνάνε και μια …βόλτα από τον Τειρεσία…) υποκαθιστώντας έμμεσα αλλά ουσιαστικά τομείς της Ελληνικής Αστυνομίας και των αρμόδιων υπηρεσιών ενός οργανωμένου κράτους .
Μπροστά λοιπόν στην αδιαφορία του κράτους για την εξέλιξη του Τειρεσία σε μια πανελλαδική εταιρεία που φακελώνει όλους μας και μπορεί να επηρεάζει τις ζωές , τα δάνεια και τις συναλλαγές μας μπορούμε πάρα πολύ απλά να τον αχρηστεύσουμε συμπληρώνοντας μια απλά αίτηση που θα αναγράφετε ότι δεν επιθυμούμε την πρόσβαση και αναγραφή των όποιων δεδομένων μας αφορούν !!!
Συγκεκριμένα η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων υποχρεώνει τον Τειρεσία (πράγμα που εσκεμμένα αποκρύπτεται ) να μην κοινοποιεί σε τρίτους και να μην αναγράφει τα οικονομικά προσωπικά δεδομένα για άτομα τα οποία με γραπτή τους δήλωση δεν το επιθυμούν .

Στη διεύθυνση ( http://www.tiresias.gr/office/index.html#E ) όχι μόνο ξεκαθαρίζεται το πώς θα γίνει η μη κοινοποίηση αλλά παρέχεται και έντυπο το όποιο μπορούμε να κατεβάσουμε ηλεκτρονικά για να το συμπληρώσουμε και με μια επίσκεψη μας στα κεντρικά τους γραφεία , θα αχρηστεύσουμε τις όποιες πληροφορίες έχουν για μας ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ καθώς είναι σαφές ότι : Οποιοσδήποτε (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) δεν επιθυμεί την εμφάνιση των στοιχείων οικονομικής συμπεριφοράς του, που τηρούνται στα συστήματα ΣΑΥ, ΣΥΠ της Τειρεσίας ΑΕ, μπορεί να ζητήσει, με σχετική αίτηση στο Γραφείο Εξυπηρέτησης, τη μη μετάδοση των δεδομένων αυτών.

Με την ικανοποίηση του αιτήματός του στη θέση των δεδομένων αναγράφεται: «δεν επιθυμεί την αναγραφή δεδομένων που τον αφορούν».
Με τη συμπλήρωση της φόρμας καταργούμε και τυπικά και ουσιαστικά το φακέλωμα μας στον Τειρεσία και εάν αυτό γίνει μαζικά και οργανωμένα από πολίτες τότε μπορούμε να πετύχουμε ακόμα και το κλείσιμο του αφού η «αποστολή του» να ρουφιανεύει σε τράπεζες, φορείς , αφεντικά και ιδιώτες θα έχει μπλοκαριστεί από εμάς τους ίδιους http://www.uniteforfreedom.net & kalanea

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΥΕΝΕΔ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ!!!!

Από το antinews: "Γι’ αυτό χάρηκα τον μαχητή Κώστα Τζαβάρα χθες στην ΥΕΝΕΔ του Μνημονίου. Εκτός από σταχανοβίτης του κοινοβουλευτικού έργου και των θέσεων του Αντώνη Σαμαρά, δεν βρέθηκε στην Βουλή ως «γαλαζοαίματος». Προέρχεται από την αληθινή κοινωνία, τον κόσμο της εργασίας. Φίλος και συνάδελφος, αριστερός, μου μιλούσε με σεβασμό για τον μαχόμενο δικηγόρο και λαϊκό άνθρωπο, Κώστα Τζαβάρα. Στην αυθάδεια των «ρεπατζούδων» του Πεταλωτή, απάντησε με την γλώσσα που πρέπει και τους έβαλε στην θέση τους. Στο κάτω κάτω τί εκπροσωπούν εκτός από τον παχυλό μισθό τους; Τίποτα. Χρυσοπληρωμένοι σινιέ υπάλληλοι είναι, που, επειδή οι καιροί άλλαξαν, θα πρέπει ν’ αποφασίσουν αν θα μας λένε και θ’ αναζητούν, επιτέλους, τις αληθινές ειδήσεις και θα δείχνουν σεβασμό στην Αξιωματική Αντιπολίτευση κι αυριανή Κυβέρνηση, ή θα μας δείχνουν «πως χτενίζεται η κυρία».

Κι άμα θέλετε την γνώμη μου, μην ρίχνετε δεκάρα στο ντέφι τους. Απλώς αλλάξτε κανάλι."

Σχολές που διασφαλίζουν εργασία μένουν... άδειες

Οι υποψήφιοι διαγκωνίζονται για πτυχία κύρους ή πτυχία που οδηγούν στο Δημόσιο
Κάτι πρέπει να γίνεται λάθος με τον επαγγελματικό προσανατολισμό στη χώρα μας. Στις πανελλήνιες εξετάσεις, οι υποψήφιοι διαγκωνίζονται για σχολές «κύρους» ή για πτυχία που ανοίγουν τον δρόμο στο Δημόσιο, ωστόσο η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική για τις σχολές που διασφαλίζουν την πρόσβαση στους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Εκεί επικρατεί μάλλον αδιαφορία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τουρισμός. Μπορεί να αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας, οι σχολές τουριστικών επιχειρήσεων στα ΤΕΙ, όμως, έχουν κάθε χρόνο πολλές κενές θέσεις. Πολύ χαμηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων βρίσκονται και τα τμήματα των ΤΕΙ που προσφέρουν ειδικότητα στις ιχθυοκαλλιέργειες, δηλαδή τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Και αν κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα των πανελληνίων, ανάλογη εικόνα προκύπτει και για τον πλέον δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, τη ναυτιλία (το 2009, από τις 402 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί, καλύφθηκαν από τα μηχανογραφικά μόνο οι 119).

Ομως, αυτή η εικόνα είναι απατηλή: στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού μπορεί κανείς να εισαχθεί πλην των πανελλαδικών και με το απολυτήριο λυκείου: Το πρόβλημα εδώ είναι ότι η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά θέσεων σπουδών, αλλά και η ζήτηση στην αγορά εργασίας είναι μεγαλύτερη από ό, τι οι θέσεις σπουδών μπορούν να καλύψουν.

Η ελλιπής ενημέρωση, η ανυπαρξία επαγγελματικού προσανατολισμού στο σχολείο και η προβληματική διασύνδεση των Ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας –ειδικά σε ό, τι αφορά τα τουριστικά επαγγέλματα– είναι οι κύριοι λόγοι που οι υποψήφιοι γυρίζουν την πλάτη σε αντικείμενα σπουδών που χρειάζεται η χώρα. Τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας είναι αποκαλυπτικά. Ενδεικτικά, στο τμήμα Ιχθυοκομίας και Αλιείας του ΤΕΙ Ηπείρου, την πενταετία 2005 - 2010 προσφέρονταν 285 θέσεις εισακτέων, εισήχθησαν όμως μόνο 75 φοιτητές και αποφοίτησαν 32. Στο Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης του ΤΕΙ Μεσολογγίου προσφέρονταν 271 θέσεις, εισήχθησαν όμως μόνο 90 και αποφοίτησαν 54. Στη Θεσσαλονίκη, το ίδιο διάστημα, για 140 θέσεις ενδιαφέρθηκαν 57 φοιτητές και αποφοίτησαν 20,6.

Παρεμφερής είναι η εικόνα και των τμημάτων ΤΕΙ τουριστικών επαγγελμάτων: Στο τμήμα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης προσφέρονταν την ίδια πενταετία 144 θέσεις, οι οποίες προσείλκυσαν μόνο 103 φοιτητές, στη Λάρισα 273, εισήχθησαν όμως μόνο 80, και στην Πάτρα 222 θέσεις, για τις οποίες ενδιαφέρθηκαν μόνο 97 φοιτητές. Το 2009 και το 2010, το τμήμα τουριστικών επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Πειραιά προσέφερε 114 θέσεις, για τις οποίες ενδιαφέρθηκαν μόνο 57 φοιτητές. Μόνο το ΤΕΙ τουριστικών επιχειρήσεων Αθήνας καλύπτει κάθε χρόνο τον αριθμό των εισακτέων. Συνολικά το 2007 προσφέρθηκαν στα ΤΕΙ τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας 1.335 θέσεις και καλύφθηκαν οι 348, το 2008 προσφέρθηκαν 1.335 θέσεις και καλύφθηκαν 359, το 2009 προσφέρθηκαν 1.215 θέσεις και καλύφθηκαν οι 312 και το 2010 (οπότε είχε καταργηθεί πλέον η βάση του 10) προσφέρθηκαν 1.215 θέσεις και καλύφθηκαν οι 489.

Τα αποτελέσματα του 2010 δείχνουν ότι η κατάργηση της βάσης του 10 δεν ωφέλησε αυτές τις σχολές. Ενα ρόλο φυσικά παίζουν οι προκαταλήψεις της ελληνικής κοινωνίας σε ό, τι αφορά το «πρεστίζ» των σπουδών, αλλά και το γεγονός ότι σε περιόδους οικονομικής στενότητας, τα ΤΕΙ της επαρχίας δύσκολα προσελκύουν φοιτητές. Ενα άλλο ζήτημα είναι οι επαγγελματικές προοπτικές. Οσον αφορά στις ιχθυοκαλλιέργειες, η χαμηλή ζήτηση έχει να κάνει με ελλιπή ενημέρωση. Αν και ο κλάδος πέρασε κρίση τα προηγούμενα χρόνια και η ζήτηση στελεχών είχε υποχωρήσει, οι επαγγελματικές προοπτικές στον κλάδο παραμένουν θετικές, περισσότερο στο μέλλον. Ειδικά οι απόφοιτοι της σχολής του Μεσολογγίου εμφανίζουν πολύ υψηλά ποσοστά απορρόφησης από τον κλάδο και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Κίνδυνος να χαθεί ο «Eλληνας πλοίαρχος»

Κανένα πρόβλημα απορρόφησης και πολύ υψηλές αμοιβές περιμένουν τους αποφοίτους των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Τα τελευταία τρία χρόνια, χάρις στις διαφημιστικές εκστρατείες της Ενωσης Εφοπλιστών, παρατηρείται ιδιαίτερη ζήτηση για το επάγγελμα: το 2009 υποβλήθηκαν 2.700 αιτήσεις για 1.300 θέσεις, ενώ το 2010, 3.700 αιτήσεις. Ομως η Πολιτεία μείωσε τον αριθμό των θέσεων εισακτέων σε 903. Η απόφαση προκαλεί ερωτηματικά, όταν οι ανάγκες σε αξιωματικούς υπερβαίνουν την παραγωγή των Ακαδημιών και όταν οι ΑΕΝ χρηματοδοτούνται από τις εισφορές των πλοίων. Η ΕΕΕ έχει ζητήσει επανειλημμένως να λειτουργήσουν ιδιωτικές σχολές, χωρίς αποτέλεσμα.

Ενα πρόσθετο πρόβλημα είναι η διαρροή κατά τη διάρκεια των σπουδών. Στη δεκαετία 1999-2009 εισήλθαν στις ΑΕΝ 6.791 υποψήφιοι πλοίαρχοι και 4.201 μηχανικοί, απεφοίτησαν όμως 3.893 και 2.509 αντίστοιχα. Συνήθως η διαρροή γίνεται μετά το πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι, και αυτό δεν είναι λάθος. Οι υποψήφιοι πρέπει να διαπιστώσουν αν κάνουν για τη θάλασσα. Ωστόσο, επειδή η ναυτική εκπαίδευση είναι ενιαία διεθνώς και τα διπλώματα αναγνωρίζονται παντού, πολλοί εγκαταλείπουν τη θάλασσα και στο πτυχίο, για παρεμφερείς μεταπτυχιακές σπουδές ώστε να εργαστούν στην ξηρά. Ετσι όμως οι Ελληνες αξιωματικοί γίνονται συνεχώς λιγότεροι και κινδυνεύει να χαθεί η μόνη παγκοσμίως ανταγωνιστική τεχνογνωσία που διαθέτει η χώρα…
Καθημερινή

ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ

Σε ισχύ από τα μεσάνυχτα οι νέες τιμές διοδίων

Αυξημένες τιμές ισχύουν από σήμερα τα μεσάνυχτα στα διόδια. Συγκεκριμένα, στο Σπαθοβούνι του οδικού άξονα Καλαμάτας- Κορίνθου τα δίκυκλα θα πληρώνουν 1.70 ευρώ, τα ΙΧ 2.40, τα μεσαία φορτηγά 6.20 και τα μεγάλα 8.70 ευρώ.

Στη Νεστάνη τα δίκυκλα 1.60 ευρώ τα ΙΧ 2.30, τα μεσαία φορτηγά: 5.90, τα μεγάλα 8.20 ενώ στην Ασέα οι τιμές διαμορφώνονται στα 1.30, 1.90, 4.80 και 6.70 ευρώ.
Στα διόδια της Ελευσίνας τα δίκυκλα θα πληρώνουν 2.20 ευρώ τα ΙΧ
3.10, τα μεσαία φορτηγά 7.90 και τα μεγάλα φορτηγά 11 ευρώ.
Ίδιες τιμές θα ισχύουν στα διόδια του Ισθμού στο ρεύμα προς Αθήνα, στα διόδια του Ζευγολατιού στο ρεύμα προς Πάτρα και στο Ρίο στο ρεύμα προς Αθήνα.

ethnos.gr

Δωρεάν test Παπ την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου

Δωρεάν εξετάσεις (test Παπανικολάου) για όλες τις γυναίκες από 15 ετών και άνω, θα διενεργούνται στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας που διαθέτουν γυναικολογική κλινική, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου (24-31).
Το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικών ελέγχων, σε όλη την επικράτεια, υλοποιείται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο και με αφορμή την 5η ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
idiadromi