RSS

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΥΣΤΡΑΛΟΥΣ


Πολύ καλό σάιτ από τους Αυστραλούς με θέμα την Αρχαία Ελλάδα και τη μυθολογία. Δείτε εδώ
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Μακεδονία του Βαρδάρη...


Συμφωνία για το όνομα με τα Σκόπια...
Μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις, η Ελληνική μεριά και η Σκοπιανή, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Αθ. Έλλις, συμφώνησαν στο όνομα.
"Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη" θα αναφέρονται μετά το κλείσιμο της συμφωνίας τα Σκόπια από τους ξένους ηγέτες και σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις και εκδηλώσεις, ενώ το όνομα αυτό θα αναγράφεται και στα διαβατήρια τους.
Σύμφωνα με το δημοσιογράφο του ΑΝΤ1, η ελληνική πλευρά φαίνεται ικανοποιημένη. Σίγουρα όμως, κατά τη γνώμη μας, θα συναντήσει πάμπολλες αντιδράσεις από το εσωτερικό μέτωπο και ιδιαίτερα από εκείνους που σε καμιά περίπτωση δεν ήθελαν η λέξη "Μακεδονία" να εμπεριέχεται στο όνομα των Σκοπιανών...
nonews
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Πάνω στις στάχτες τις Ν. Αφρικής το πανηγύρι του παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου...



Τα βλέμματα όλων τώρα στράφηκαν στη Νότια Αφρική. Ξαφνικά λόγω του μουντιάλ ο κόσμος έμαθε πως υπάρχει και αυτή η χώρα, αλλά μόνο για τη μπάλα, και εσείς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές μόνο για τη μπάλα και για κάτι στάδια ακούτε.
Λίγο πιο μακριά από τα πανηγύρια, που θα κρατήσουν μερικές μόλις μέρες τόσες όσες και το ενδιαφέρον όλων για τη Νότια Αφρική, η πλειονότητα των ανθρώπων ζει σε παραγκουπόλεις. Ήταν προτιμότερο να φτιαχτούν μεγάλα πολυτελή στάδια και η χώρα να φροντίσει για την εικόνα της προς τα έξω, παρά να εξασφαλίσει στέγη για τους φτωχούς κατοίκους της. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που το ημερήσιο τους εισόδημα είναι 1 ευρώ την ημέρα! Σε πολλές περιοχές της χώρας η ύπαρξη νερού και ηλεκτρισμού δεν είναι αυτονόητη αλλά πολυτέλεια. Η φτώχεια και η εξαθλίωση έχει συνέπειες, τη βία, το έγκλημα, τη τρομοκρατία, το ρατσισμό πολλές φορές από το μαύρο προς το λευκό πλέον.
trupokarudos.blog
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Την απλοποίηση της ελληνικής γραφής ζητά ο Κύπριος, ευρωβουλευτής, Μάριος Ματσάκης


Την απλοποίηση της ελληνικής γραφής ζητά ο Κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης,
με σχετική εισήγηση που υπέβαλε προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου. Την πρόταση του κοινοποίησε και στους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν, εμπεριστατωμένα να ενδιατρίψουν επί του θέματος και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό/ απλοποίηση της Ελληνικής γραφής.
Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως τροφή για σκέψη τα εξής:

1. Να καταργηθούν τα γράμματα ‘η’ και ‘υ’ και να αντικατασταθούν από το γράμμα ‘ι’.

2. Να καταργηθεί το γράμμα ‘ω’ και να αντικατασταθεί από το γράμμα ‘ο’.

3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούν ως εξής: ‘αι’—> ‘ε’, ‘ει’—>’ι’, ‘οι—>ι’, ‘υι’—>ι’, ‘αυ’—>’αβ’, ‘ευ’—>’εβ’

4. Να καταργηθεί η χρήση του ‘γγ’ και να αντικατασταθεί από το ‘γκ’.

5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα ‘ς’ και να αντικατασταθεί από το γράμμα ‘σ’.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21γράμματα(α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ, λ, μ, ν ,ξ , ο ,π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το ‘ου’).

Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες μορφές δυσλεξίας’.
adiakritos

Πράσινο λέιζερ στο Αφγανιστάν, νέο όπλο καταστολής πλήθους


Ο αμερικανικός Στρατός προχώρησε στην αποστολή στο Αφγανιστάν ορισμένων μονάδων του νέου όπλου ελέγχου-καταστολής πλήθους με την χρήση πράσινου λέιζερ, προκειμένου τα νέα αυτά συστήματα να αξιολογηθούν επιχειρησιακά.

Τα συστήματα αυτά, με την ονομασία GLEF (Green Laser Escalation of Force) είναι εγκατεστημένα σε μη επανδρωμένο πύργο οπλισμού CROWS (Common Remotely Operated Weapon Stations) της νορβηγικής Kongsberg επί ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων Hummer.
Το πράσινο αυτό λέιζερ είναι ένα μη-θανάσιμο όπλο που θα δίνει την δυνατότητα πρώτης χρήσης πριν την κλιμάκωση στην αντιμετώπιση πλήθους με πραγματικά πυρά, τουλάχιστον σε συνθήκες ημέρας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του προγράμματος εκ μέρους του αμερικανικού Στρατού συνταγματάρχη Ντάγκλας Ταμίλιο, η προστασία του τοπικού πληθυσμού είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία μιας αποστολής. Τα πράσινα λέιζερ έχουν αποδειχθεί ασφαλή ως μη-θανάσιμα όπλα με ικανότητα να στείλουν ένα σαφές μήνυμα χωρίς την ανάγκη χρήσης θανάσιμης ισχύος.

Το σύστημα GLEF εκπέμπει μια ευρεία μπάντα πράσινου φωτός που παρεμποδίζει την όραση ενός μέσου ανθρώπου με αποτέλεσμα η ικανότητά του να οδηγήσει ένα όχημα ή να σημαδέψει με ένα όπλο να γίνεται δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

Μια εφαρμογή θα μπορούσε να είναι η προειδοποίηση πολιτών ώστε να μένουν μακριά από σημεία ελέγχου και άλλες περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος. Σε κοντινότερες αποστάσεις, τα πράσινα λέιζερ παρέχουν μια άμεση και μη-θανάσιμη ισχύ για την αποτροπή επιθετικών ενεργειών.

Το ανθρώπινο μάτι είναι τέσσερις φορές πιο ευαίσθητο στο πράσινο φως σε σχέση με το κόκκινο την ημέρα, και ακόμα περισσότερο τη νύχτα. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο σαν να κοιτούσε κανείς απευθείας τον ήλιο για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου.

Σημειώνεται ότι συστήματα με πράσινο λέιζερ είναι εμπορικά διαθέσιμα εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά η ολοκλήρωσή του με πύργο CROWS είναι μια νέα εξέλιξη. Η σχεδίαση του νέου συστήματος ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 12 μήνες.

Οι δοκιμές στο Αφγανιστάν από επιλεγμένες μονάδες θα διαρκέσουν 90 μέρες. Μετά την αξιολόγηση, θα οριστικοποιηθεί η σχεδίαση του συστήματος και θα μπει σε παραγωγή.

defencenet.gr

Ο Καντάφι επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου;


Μπορεί ο Μουαμάρ αλ Καντάφι να είναι δικτάτορας της Λιβύης από το 1971
και αφού δεν έχουν πρόβλημα οι Λίβυοι εμάς μας περισσεύει. Όμως το να θέλουμε εμείς, οι Έλληνες, να του απονέμουμε και τίτλο... διδάκτορα αυτό είναι από τα... άγραφα (όχι τα Άγραφα της Ρούμελης αλλά από τα άγραφα του Μωριά!)...
Στην είδηση, λοιπόν: Την ανακήρυξη του ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, προτείνουν σε επιστολή τους προς τον πρύτανη του Ιδρύματος, Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Μεσσηνίας και Αρκαδίας Γιώργος Καραμπάτος και Γιάννης Μπουντρούκας.
paratiritis.blog
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Ο μικρός Τζον που αγοράστηκε 1.150 δολάρια


Σχεδόν ενάμιση αιώνα έμεινε θαμμένη στη σοφίτα ενός σπιτιού στη Βόρεια Καρολίνα αυτή η φωτογραφία στην οποία εικονίζονται δύο παιδιά, θύματα της δουλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το στιγμιότυπο απαθανατίστηκε...

στις αρχές της δεκαετίας του 1860 και αποτελεί ένα από τα πλέον σπάνια ντοκουμέντα της περιόδου του αμερικανικού εμφυλίου.

Από χειρόγραφο έγγραφο που συνόδευε τη φωτογραφία, διαπιστώθηκε ότι το όνομα ενός από τα δύο παιδιά ήταν Τζον- μπορεί να το είχαν βαφτίσει έτσι τα «αφεντικά» του για να διαγράψουν την καταγωγή του. Ο Τζον είχε πουληθεί το 1854 αντί 1.150 δολαρίων. Η ταυτότητα του φίλου του, που κάθεται μαζί του στο βαρέλι σε μια φυτεία της Βόρειας Καρολίνας, παραμένει άγνωστη.
Τα Νέα
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Παιδική εργασία, ένα από τα βασικά προβλήματα




Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας που εορτάζεται στις 12 Ιουνίου 2010, είναι ειδικά αφιερωμένη τη χρονιά αυτή στην επείγουσα αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν οι χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας, να επιταχυνθούν σχετικές πρωτοβουλίες και να ενσωματωθεί το ζήτημα της παιδικής εργασίας στις στρατηγικές για τη μείωση της φτώχειας, την κοινωνική προστασία και την εκπαίδευση.
Επίσης, υψηλή προτεραιότητα έχει η δημιουργία πολιτικής και λαϊκής δέσμευσης να αντιμετωπιστεί η παιδική εργασία, με την κοινωνία των πολιτών να πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες συνηγορίας και ενημερωτικές εκστρατείες.

Μετά την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Παιδική Εργασία της Χάγης, που έλαβε χώρα το Μάιο στην Ολλανδία, προέκυψε το σημαντικό έγγραφο «Χάρτης για την επίτευξη της εξάλειψης των Χειρότερων Μορφών Παιδικής Εργασίας έως το 2016».

Στο έγγραφο αυτό...το οποίο υποστήριξε και επηρέασε ενεργά η UNICEF ως μέλος της συντακτικής επιτροπής, συμπεριλαμβάνονται αναφορές και στα δύο προαιρετικά πρωτόκολλα της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (το ένα για την προστασία των παιδιών από σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση και το άλλο για την προστασία των παιδιών στις ένοπλες συρράξεις), στα Συστήματα Παιδικής Προστασίας, στη σπουδαιότητα της συμμετοχής των παιδιών καθώς και κατηγορηματική αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μετανάστες και στον Αγροτικό τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας στη Συνδιάσκεψη αυτή μέσα από έκθεση με τίτλο «Επιταχύνοντας τις δράσεις ενάντια στην Παιδική Εργασία» επισημαίνονται:

* Ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται παγκοσμίως μειώθηκε κατά 3% από 222 εκατομμύρια το 2004 σε 215 εκατομμύρια το 2008.
* Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των παιδιών σε επικίνδυνες εργασίες, που συχνά χρησιμοποιείται ως μέτρο της έκτασης που έχουν οι χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας, μειώθηκε, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών κάτω των 15 ετών, όμως υπάρχει επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
* Παρά την πρόοδο, 115 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να απασχολούνται σε επικίνδυνες εργασίες.
* Η μεγαλύτερη πρόοδος κατά της παιδικής εργασίας σημειώθηκε κυρίως μεταξύ των παιδιών ηλικίας 5 - 14 ετών (μείωση 10%).
* Η παιδική εργασία μεταξύ των κοριτσιών μειώθηκε κατά 15% παγκοσμίως αλλά αυξήθηκε μεταξύ των αγοριών κατά 7% ενώ η παιδική εργασία στις ηλικίες 15 -17 ετών αυξήθηκε κατά 20%.
* Τα περισσότερα παιδιά που εργάζονται εξακολουθούν να απασχολούνται στη γεωργία.
* Μόνο ένα στα πέντε παιδιά που εργάζονται αμείβεται.
TaXalia

ADIDAS VS NIKE ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ...


Το πρώτο αποφασιστικό γκολ του Μουντιάλ που άρχισε χθες με τον αγώνα Νότιας Αφρικής- Μεξικού, μπήκε πριν από τρία χρόνια. Μπήκε όταν η Νike, η αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών, εξαγόρασε την
Umbro, τη βρετανική εταιρεία που ειδικεύεται σε ποδοσφαιρικά είδη και προμηθεύει παραδοσιακά την εθνική ομάδα της Αγγλίας. Με τη συμφωνία αυτή η Νike έδειξε την αποφασιστικότητά της να ανταγωνιστεί τη γερμανική Αdidas μέσα στην ευρωπαϊκή της έδρα. Σήμερα ο αγώνας που κάνουν οι εταιρείες αυτές για τις χορηγίες των ομάδων ποδοσφαίρου είναι πιο σκληρός από ποτέ. Το μεγάλο έπαθλο που κυνηγούν όλοι, όμως, δεν είναι ένα Κύπελλο, αλλά οι πωλήσεις αντιγράφων των εμφανίσεων των ομάδων που συμμετέχουν στο Μουντιάλ σε φιλάθλους σε ολόκληρο τον κόσμο, με αξία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Με τις πωλήσεις αντιγράφων από φανέλες ποδοσφαιρικών ομάδων, οι εταιρείες αθλητικών ειδών ελπίζουν ακόμη ότι θα αποκτήσουν πιστό κοινό που θα αγοράσει και άλλα προϊόντα τους, όπως παπούτσια.
Στο Μουντιάλ οι 12 από τις 32 ομάδες- περιλαμβανομένης και της Αργεντινής, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Νότιας Αφρικής- θα φορούν φανέλες με το σήμα της Αdidas που είναι και επίσημος σπόνσορας της διοργάνωσης, σε αντίθεση με τη Νike.
Η αμερικανική εταιρεία όμως, που έγινε γνωστή στη διεθνή ποδοσφαιρική σκηνή το 1996 όταν υπέγραψε συμφωνία- σταθμό με τη Βραζιλία, είναι σπόνσορας σε 10 εθνικές ομάδες του Μουντιάλ, στις οποίες περιλαμβάνονται και κάποια φαβορί για το τρόπαιο.
Τα μεγαλύτερα ντιλ
Το ντιλ μεταξύ της Εθνικής Αγγλίας και της Umbro, την οποία η Νike διατηρεί σαν ξεχωριστή μάρκα, είναι το πιο προσοδοφόρο στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αξίας 34 εκατ. ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Sport+Μarkt. «Η Αdidas βρίσκεται ακόμη λίγο πιο πίσω από τη Νike σε αναγνωρισιμότητα», λέει ο γενικός διευθυντής της Sport+Μarkt, Η. Ζastrow: «Εχουν καλή άμυνα, αλλά η Νike παίζει επιθετικά», προσθέτει.
Η αμερικανική εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να ενισχύσει τη θέση της στο επόμενο Μουντιάλ που θα γίνει το 2014 στη Βραζιλία, υπογράφοντας επταετές συμβόλαιο με την Εθνική Γαλλίας, αξίας 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Με τον τρόπο αυτό οι φανέλες της Γαλλίας γίνονται οι πιο ακριβοπληρωμένες στην ιστορία. Με τη συμφωνία αυτή η Γαλλία τετραπλασιάζει την τρέχουσα αξία της χορηγίας που έχει σήμερα από την Αdidas. Η Νike θέλει τόσο πολύ να βρεθεί στην κορυφή, που λίγο πριν εξαγοράσει την Umbro, το 2007, προσπάθησε να κάνει συμφωνία με την Εθνική Γερμανίας προσφέροντας σύμφωνα με πληροφορίες σχεδόν τα διπλάσια απ΄ όσα δίνει τώρα στη Γαλλία. Ομως η γερμανική εθνική ομάδα αποφάσισε να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Αdidas και για την απόφασή της αυτή κατάφερε να διπλασιάσει το ποσό της χορηγίας από την Αdidas στα 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Αλλά κι άλλες εταιρείες έχουν μπει δυναμικά στο παιχνίδι. Η Ρuma δαπανά 30 εκατ. ευρώ φέτος σε χορηγίες ομάδων του Μουντιάλ, σε σύγκριση με τα 104 εκατ. ευρώ που δίνουν μαζί η Νike και η Umbro και τα 85 εκατ. ευρώ που δίνει η Αdidas, σύμφωνα με τα στοιχεία της Sport+Μarkt. Η Ρuma όμως κερδίζει πολλά από τις συνεργασίες της στις οποίες περιλαμβάνεται και αυτή με την ομάδα της Ιταλίας.
Στο παιχνίδι έχει μπει ακόμη η ισπανική Joma, που είναι χορηγός μόνο σε μια ομάδα, την Εθνική Ονδούρας. Ομως η εταιρεία εκτιμά ότι από το Μουντιάλ θα αυξήσει φέτος 40% τις πωλήσεις της στη χώρα αυτή και 15% στις ΗΠΑ. Σπόνσορες είναι ακόμη και η αμερικανική Βrooks που συνεργάζεται με την ομάδα της Χιλής και η ιταλική Legea που συνεργάζεται με τη Βόρεια Κορέα.
ΤΑ ΝΕΑ

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 80.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ


«Καυτός» θα είναι ο μήνας Ιούλιος για πάνω από 80.000 εργαζομένους στις νομαρχίες, στις περιφέρειες, στους δήμους και στα υπουργεία. Πρόκειται για τους δημόσιους υπάλληλους οι οποίοι θα κληθούν μέσα σε διάστημα ενός μηνός να
επιλέξουν σε ποια νεοσυσταθείσα (με τον «Καλλικράτη») υπηρεσία θα ήθελαν να μεταταγούν, προτού το πράξουν έτσι και αλλιώς μέσω των υποχρεωτικών μετατάξεων που θα ακολουθήσουν. Από 1ης Ιουλίου και με σχετική εγκύκλιο η κυβέρνηση θα θέσει σε ισχύ μια πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρόνια επιχείρηση ανακατανομής του προσωπικού, η οποία εκτιμάται ως σαφές μήνυμα μεγάλων αλλαγών και ανακατατάξεων στον δημόσιο τομέα. Εκτός των υπηρεσιακών αναγκών που θα καλύψει, στόχο έχει να στείλει και μήνυμα προς την τρόικα και τους ξένους δανειστές ότι είναι αποφασισμένη να πετύχει σημαντική εξοικονόμηση δαπανών.
Οι μόνιμοι υπάλληλοι των δήμων, των νομαρχιών και των περιφερειών θα πρέπει να δηλώσουν ως τις 31 Ιουλίου σε ποια (υπό μεταφορά) υπηρεσία θα ήθελαν να εργαστούν στο μέλλον. Οι θέσεις που δεν θα καλυφθούν από τις εθελοντικές μετατάξεις (και εκτιμάται ότι θα αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία) θα στελεχωθούν με την υποχρεωτική μετακίνηση του προσωπικού. Αυτή θα ξεκινήσει την 1η Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2010. Και τούτο για τον επιπρόσθετο λόγο ότι έναν μήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές «παγώνει» οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή στους ΟΤΑ. Στόχος της επιχείρησης αυτής είναι οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές, οι οποίες θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους στις αρχές του 2011, να βρουν πλήρως στελεχωμένες τις υπηρεσίες τους. Η τοποθέτηση του προσωπικού δεν θα πραγματοποιηθεί σε νέες οργανικές θέσεις, αλλά σε «προσωποπαγείς» θέσεις. Οπως τόνισαν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών προς «Το Βήμα», ανεξαρτήτως σε ποιες θέσεις θα μεταταγούν οι εργαζόμενοι, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει πλήρως τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Η εγκύκλιος του υπουργείου επαναλαμβάνει ότι «διατηρούνται οι μισθολογικές παροχές (με τα πάσης φύσεως επιδόματα) και το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό καθεστώς των μεταφερόμενων και μετατασσόμενων υπαλλήλων».
Παράλληλα, προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να μην προκληθούν οικογενειακά προβλήματα, έχει ληφθεί ειδική μέριμνα οι υπάλληλοι, ανεξαρτήτως φορέα απασχόλησης, να παραμείνουν στην πόλη όπου ήδη εργάζονται. Το κριτήριο αυτό δεν θα ισχύσει μόνο για τις εθελοντικές μετατάξεις αλλά και για τις υποχρεωτικές. «Σε όλες τις περιπτώσεις», επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, «η μεταφορά του προσωπικού συνοδεύει την αντίστοιχη μεταφορά αρμοδιοτήτων (από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στους δήμους, από την κρατική περιφέρεια στις αιρετές περιφέρειες) και γίνεται αυτοδίκαια σε αντίστοιχες θέσεις κατά κατηγορία, κλάδο ή ειδικότητα, με διατήρηση του μισθολογικού και ασφαλιστικού- συνταξιοδοτικού κεκτημένου» .
Αν ληφθεί υπόψη ότι έχει ήδη αρχίσει ουσιαστική μείωση στις συμβάσεις έκτακτου προσωπικού στους ΟΤΑ, είναι προφανές ότι η μείωση του προσωπικού που θα επιφέρει ο «Καλλικράτης» μπορεί να είναι πολλαπλάσια. Ηδη στους δήμους υπηρετούν σήμερα 16.492 συμβασιούχοι από περίπου 35.000 που ήταν πέρυσι, ενώ αισθητή είναι και η μείωση του έκτακτου προσωπικού στις δημοτικές επιχειρήσεις και στα ΝΠΙΔ- δεν υπερβαίνουν σήμερα τα 9.000 άτομα. Μετά την ολοκλήρωση των μετατάξεων, εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν περίπου 25.000 συμβασιούχοι οι οποίοι υπηρετούν σήμερα στους ΟΤΑ.
Το υπουργείο Εσωτερικών ταυτόχρονα με τη διαδικασία των μετατάξεων θα ξεκινήσει και τη σύνταξη 13 οργανισμών που θα ισχύσουν για τις 13 περιφέρειες της χώρας και 6 οργανισμών-πιλότων για τους «καλλικράτειους» δήμους, που θα διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των δήμων και με πληθυσμικά κριτήρια.
Οι οργανισμοί των αυτοδιοικητικών περιφερειών, που θα αποτυπωθούν και σε προεδρικό διάταγμα, θα εμφανίζουν ενιαία δομή. Οι οργανισμοί-πιλότοι για τους δήμους, μεταξύ των οποίων θα κληθούν να επιλέξουν τα νεοεκλεγέντα δημοτικά συμβούλια στις αρχές του νέου έτους, αποβλέπουν στην καλύτερη λειτουργία τους και στην ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με στόχο την ομαλή άσκηση των νέων αρμοδιοτήτων.
Στα σκαριά το νέο μισθολόγιο
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι οι μετατασσόμενοι ή μεταφερόμενοι στις νέες υπηρεσίες υπάλληλοι θα διατηρήσουν πλήρως τις μισθολογικές αποδοχές τους και τα συνταξιοδοτικάασφαλιστικά τους δικαιώματα. Η κατάρτιση, παρά ταύτα, του ενιαίου μισθολογίου, που θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απογραφής στα τέλη Ιουλίου, τη σύσταση του μητρώου των δημοσίων υπαλλήλων και τη λειτουργία της νέας αρχής πληρωμών, είναι απολύτως βέβαιον ότι θα επιφέρει σοβαρές αλλαγές στους υφιστάμενους μισθούς.
Οι σκέψεις που κυριαρχούν στους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι με το νέο μισθολόγιο που θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2011 θα καταργηθούν τα (πάσης φύσεως) επιδόματα, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα μισθούς «πολλών ταχυτήτων» ακόμη και για υπαλλήλους των ίδιων υπηρεσιών, και θα αναμορφωθούν οι μισθολογικές κλίμακες.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Οι πρώτες αντιδράσεις για τα 800 Ολοήμερα Δημοτικά

Εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν, ήδη, αρχίσει να αντιδρούν στην προοπτική των 800 Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με «αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα», που όρισε το υπουργείο Παιδείας
Το υπουργείο Παιδείας, αφού όρισε τα 800 Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με τo «αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα», στην κατεύθυνση του διαφοροποιημένου σχολείου της αγοράς, συνεχίζει την προώθησή τους με ενημερώσεις γονέων. Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο, με σχετικό έγγραφο, είχε ορίσει συγκεκριμένες διαδικασίες για την υλοποίηση των σχεδιασμών του, αγνοώντας τους εκπαιδευτικούς. Στο έγγραφο αυτό (Φ.50/62036/Γ1 της 1-6-2010) ανέφερε ότι μέχρι τις 14 Ιουνίου πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες «ενημερωτικές» συναντήσεις. Στις συναντήσεις αυτές είναι «απαραίτητη» η συμμετοχή του αρμοδίου σχολικού συμβούλου για την ενημέρωση των γονέων.
Επίσης, σε ειδικό έγγραφο, με τίτλο «Διευκρινίσεις για τα 800 δημοτικά σχολεία με το αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα», αναφέρει ότι αυτά τα 800 δημοτικά σχολεία δε σχετίζονται με τα «πιλοτικά ολοήμερα σχολεία που θα λειτουργήσουν απ' το σχολικό έτος 2011-2012». Υποστηρίζει, δε, ότι τα 800 ολοήμερα εντάσσονται στις «άμεσες παρεμβάσεις» και όχι στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του υπουργείου. Πάντως, αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητήσει το υπουργείο είναι ένα: Τα 800 Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία θα λειτουργήσουν «πειραματικά» για το «νέο σχολείο», δηλαδή από αυτά θα ξεκινήσει το διαφοροποιημένο σχολείο της αμορφωσιάς, που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση. Η προαιρετική ζώνη των ολοήμερων (μετά τις 2 το μεσημέρι) θα διαμορφώνεται διαφορετικά σε κάθε σχολείο. Η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, άλλωστε, είχε δηλώσει αναφορικά με τα 800 Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία: «Αυτό είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση των ριζικών αλλαγών που φέρνει το Νέο Σχολείο». Να σημειώσουμε, δε, πως για τον ορισμό αυτών των σχολείων δεν έγινε κάποια ...διαβούλευση, αλλά «απλά» ορίστηκαν με το «έτσι θέλω».
Πάντως, στις συναντήσεις ενημέρωσης που γίνονται στα 800 σχολεία έχουν αρχίσει, ήδη, οι αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και γονείς. Να σημειωθεί ότι σε ορισμένα σχολεία έχει επιχειρηθεί να μην εκφράσουν τη θέση τους οι διδάσκοντες, με το επιχείρημα ότι ...«δεν είναι σύννομο»! Προσπαθούν, δε, να περάσουν ένα κλίμα πως όποιος δεν εφαρμόσει την απόφαση παρανομεί! Μάλιστα, υπήρξαν ακόμα και απειλές για ΕΔΕ (!) σε δασκάλους που αντέδρασαν! Χαρακτηριστικές περιπτώσεις της αντίδρασης των γονιών είναι αυτές του Αιαντίου και των Αμπελακίων, όπου η αρνητική απόφαση για το πρόγραμμα πάρθηκε την ώρα της ενημέρωσης. Παρακάτω αναφέρουμε τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τους Συλλόγους Διδασκόντων, τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων που με αποφάσεις τους αντιδρούν (σύμφωνα με στοιχεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών): Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: «Ρόζα Ιμβριώτη» (Βύρωνας - Καισαριανή - Παγκράτι), «Γ. Σεφέρης» (Ν. Ιωνία - Ν. Ηράκλειο - Μεταμόρφωση - Λυκόβρυση), «Ελλη Αλεξίου» (Περιστέρι), «Σωκράτης» (Μενίδι, Άγιος Στέφανος κ.ά.), Νέας Σμύρνης, Α' Αθήνας (Αμπελόκηποι, Ζωγράφου κ.ά), «Αριστοτέλης»(κέντρο Αθήνας, Φιλαδέλφεια, Γαλάτσι κ.ά.), «Αθηνά» (κέντρο Αθήνας), «Δελμούζος» (Αν. Αττική), «Κ. Σωτηρίου» (Αν. Αττική), Μαρουσιού - Κηφισιάς κ.ά, «Παρθενώνας» (Ταύρος, Θησείο, Πετράλωνα κ.ά.), Ξάνθης, Αγρινίου - Θέρμου, «Μ. Αλέξανδρος» Αν. Θεσσαλονίκης, «Ν. Πλουμπίδης» (Κερατσινίου, Περάματος), Δυτ. Αττικής.
Σύλλογοι διδασκόντων από τα 800 Δημοτικά: 1ου Λυκόβρυσης, 1ου Μεταμόρφωσης, 6ου Μεταμόρφωσης, 9ου Ν. Ιωνίας, 2ου Περιστερίου, 45ου Περιστερίου, 3ου Ταύρου, 5ου Αλίμου, 6ου Αλίμου, 5ου Περάματος, 7ου και 21ου Ηλιούπολης (κοινή συνέλευση συλλόγων διδασκόντων και συλλόγων γονέων που κατέληξε σε ψήφισμα απόρριψης και ανυπακοής).
Σύλλογοι και Ενώσεις Γονέων: ΑΣΓΜΕ, Ομοσπονδία Αθήνας, Ομοσπονδία Πειραιά, Ενωση Μεταμόρφωσης, Σύλλογος Γονέων Αιαντίου Σαλαμίνας, Σύλλογος Γονέων Αμπελακίων Σαλαμίνας, Σύλλογος Γονέων 21ου Δημοτικού Περιστερίου, οι γονείς του 45ου Δημοτικού Περιστερίου μαζεύουν υπογραφές.
Ριζοσπάστης

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Λίνεν είναι ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού!


Από χθες σας ενημερώσαμε πρώτοι για το γεγονός ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης κάνει "δεύτερες σκέψεις" για το θέμα του προπονητή και ουσιαστικά μετά την πίεση του κόσμου έχει αλλάξει γνώμη και "φρενάρει" τη λύση Αλέξη Αλεξανδρή. Σύμφωνα με νεότερες και αποκλειστικές του οι ερυθρόλευκοι έχουν σχεδόν δώσει τα χέρια με τον
Έβαλντ Λίνεν!

Ναι, τον γνωστό σε όλους μας προπονητή που έχει περάσει από τον Πανιώνιο και την περασμένη σεζόν ήταν στον πάγκο της Μόναχο 1860. Η διοίκηση του Ολυμπιακού κινήθηκε με άκρα μυστικότητα και παρά τα όσα λέγονταν για Ισπανικό και Ιταλικό μοντέλο, βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τον 56χρονο τεχνικό, ο οποίος το διάστημα που δούλεψε στη χώρα μας άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις.

Ο Λίνεν προκρίνεται από τις υπόλοιπες λύσεις, διότι ξέρει πολύ καλά την Ελληνική πραγματικότητα, ενώ δεν έχει και τρελές απαιτήσεις για να αναλάβει να... χτίσει το νέο Ολυμπιακό. Το όνομά του είχε ακουστεί και σε προηγούμενη μεταγραφική περίοδο και ο Σωκράτης Κόκκαλης τον έχει σε μεγάλη εκτίμηση. Με λίγα λόγια είναι κανονικός προπονητής και όχι "μαθητευόμενος μάγος"...

Πριν γίνει γνωστός σε όλους μας από τον πάγκο του Πανιωνίου, είχε εργαστεί σε Ντούισμπουργκ, Χάνσα Ρόστοκ, Κολωνία, Τενερίφη, Γκλάντμπαχ και Αννόβερο. Είναι λάτρης της πειθαρχίας, όπως λέει και μια ψυχή στην διοίκηση του Ολυμπιακού, κάτι που την φετινή σεζόν είχε εξαφανιστεί από τις εγκαταστάσεις του Ρέντη...

Περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις για να ευχηθούμε και τυπικά καλορίζικος!
rednews

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Oυραγοί στη δωρεά οργάνων, πρώτοι στην αιμοδοσία



Στο τελευταίο σκαλί μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. βρίσκεται η χώρα μας όσον αφορά τη δωρεά οργάνων, ενώ οι Έλληνες παρουσιάζουν μηδαμινή προθυμία, κυρίως λόγω επιφυλακτικότητας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση από το Ευρωβαρόμετρο.
Στη μελέτη αναφέρεται ότι το 43% των Ελλήνων δεν προτίθεται να δωρίσει τα όργανά του, γεγονός που τους κατατάσσει στην πέμπτη από το τέλος θέση, μετά τους Λετονούς (25%), τους Ρουμάνους (30%), τους Αυστριακούς (39%) και τους Βούλγαρους (42%). Στον αντίποδα, περισσότερο πρόθυμοι να γίνουν δωρητές οργάνων εμφανίζονται οι Σουηδοί (83%), οι Μαλτέζοι (77%), οι Βέλγοι (72%), οι Φιλανδοί ( 72%) και οι Δανοί (70%).

Στην ερώτηση «έχετε ποτέ συζητήσει το θέμα της δωρεάς οργάνων με την οικογένειά σας», θετικά απάντησαν το 32% των Ελλήνων, έναντι του συνολικού 40% των Ευρωπαίων. Το 28% των Ευρωπαίων παράλληλα, δηλώνει ενήμερο για την εθνική νομοθεσία στις χώρες τους, περί δωρεάς και μεταμόσχευσης ανθρωπίνων οργάνων, ενώ λιγότερο ενημερωμένοι για τη σχετική νομοθεσία στις χώρες τους δήλωσαν οι Εσθονοί (8%), οι Τσέχοι (10%) και τελευταίοι οι Έλληνες (14%).

Άλλη μία χαρακτηριστική ερώτηση που αποκαλύπτει τη νοοτροπία των Ελλήνων απέναντι στη δωρεά οργάνων είναι «ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν επιθυμείτε να γίνετε δωρητές οργάνων», με το 45% των Ελλήνων να απαντά ότι δεν εμπιστεύονται το σύστημα (είτε μεταμοσχεύσεων είτε γενικότερα το κοινωνικό σύστημα). Στην ίδια ερώτηση, το 31% απάντησε ότι φοβάται την «εκμετάλλευση» του ανθρωπίνου σώματος, ενώ το 10% επικαλέστηκε θρησκευτικούς λόγους.

Πρώτοι στην αιμοδοσία

Μπορεί το Ευρωβαρόμετρο να δείχνει την οπισθοδρομικότητα των Ελλήνων σε σχέση με τις δωρεές οργάνων, ωστόσο μας χαρίζει την πρωτιά ως προς την αιμοδοσία.

Μετά τους Αυστριακούς και τους Γάλλους, οι Έλληνες έρχονται σε πολύ υψηλή θέση όσον αφορά τη συνήθεια της αιμοδοσίας. Αυτό δείχνει η ευρωπαϊκή δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο για την αιμοδοσία, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της αιμοδοσίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 51% των Ελλήνων, έναντι 37% του μέσου όρου της ΕΕ, δηλώνει ότι έχουν γίνει αιμοδότες.

Τα υψηλότερα ποσοστά αιμοδοτών εμφανίζονται στην Αυστρία (66%), στη Γαλλία (52%), στην Ελλάδα και την Κύπρο (51%), ενώ τα χαμηλότερα εμφανίζονται στην Πορτογαλία (22%), στην Ιταλία (23%) και στην Πολωνία (25%).

Επίσης, το 67% των Ελλήνων, έναντι του 57% των Ευρωπαίων, θεωρεί πως οι μεταγγίσεις αίματος σήμερα γίνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Επιπλέον, το 46% των αιμοδοτών στην Ευρώπη ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40 έως 54 ετών, ενώ το ποσοστό των Ευρωπαίων που έχουν γίνει αιμοδότες έχει αυξηθεί κατά 6%, σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το 2002.
news247

ΝΕΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ



Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συλλαλητήριο πραγματοποιούν την Τετάρτη 16 Ιουνίου, στις 19:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ με αίτημα την «απόκρουση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης».Τα δύο κορυφαία συνδικάτα προειδοποιούν ότι «οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα και τις αντιδράσεις τους για να αποτρέψουν και να ακυρώσουν τις προσπάθειες ανατροπής της κοινωνικής ασφάλισης.»
Μία ημέρα νωρίτερα, την Τρίτη 15 Ιουνίου, το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο θα θέσει «όλα τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους της χώρας μας».

Αναβολή της συνάντησης για την ΕΓΣΣΕ
Την ίδια ώρα, η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε αναβολή της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιουνίου συνάντησης για τη διαπραγμάτευση της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) «λόγω απουσίας αντιπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων».
Η ΓΣΕΕ δηλώνει αποφασισμένη να εντείνει και να κλιμακώσει τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις της για την υπογραφή μια ικανοποιητικής ΕΓΣΣΕ «που θα ισχυροποιεί τον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων και θα ικανοποιεί τα δίκαια οικονομικά και εργασιακά αιτήματα των εργαζομένων».
ΤΟ ΒΗΜΑ Οnline

Ανακοίνωση πρότασης ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας για τις τοποθετήσεις-μεταθέσεις εκπαιδευτικών αρμοδιότητάς του

Σας στέλνουμε συνημμένα τους πίνακες με την πρόταση του ΠΥΣΠΕ Β΄ Αθήνας, σχετικά με τις τοποθετήσεις-μεταθέσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. αρμοδιότητάς του.
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να λάβουν γνώση της παραπάνω πρότασης του ΠΥΣΠΕ και αν διαπιστώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις να υποβάλουν αίτηση εντός πέντε (5) ημερών από σήμερα, που να αναφέρεται στη διόρθωση των συγκεκριμένων λαθών.
Επίσης σας γνωρίζουμε ότι κατά τη διαδικασία των τοποθετήσεων-μεταθέσεων παρέμειναν οι εξής θέσεις σχολικών μονάδων:
-Ζάννειο Δημοτικό Σχολείο 1 θέση εκπ/κού Αγγλικής Γλώσσας (Π.Ε. 06)

Ύστερα από τα παραπάνω καλούνται οι εκπ/κοί Αγγλικής Γλώσσας (Π.Ε. 06) που δεν
τοποθετήθηκαν σε σχολεία της προτίμησής τους να υποβάλουν αν το επιθυμούν σχετική
συμπληρωματική δήλωση για τοποθέτησή τους στη θέση αυτή ,εντός πέντε (5) ημερών μέχρι τη Δευτέρα 14-6-2010. Σε διαφορετική περίπτωση το Συμβούλιο θα τοποθετήσει υποχρεωτικά τον εκπαιδευτικό με τις λιγότερες μονάδες μετάθεσης (άρθρο 15 του Π.Δ, 50/1996 όπως αυτό τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε από το Π.Δ. 100/1997).
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΥΣΠΕ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Βελτιώσεις-οριστικές τοποθετήσεις Εκπ/κών 2010

Εκπ/κοί που παραμένουν στη διάθεση/παλιά οργανική θέση

Β΄Δ/νση Π.Ε ΑθήναςΕδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Προστατεύουμε τα μάτια μας!!! Αξίζουν πολλά!!!


Μια βόλτα, στην πόλη, θα πείσει και τον πιο δύσπιστο ότι η αγορά έχει κατακλυστεί, από γυαλιά μαϊμού. Διάφοροι πλανόδιοι κάνουν κατάληψη, στα πεζοδρόμια, απλώνοντας την «πραμάτεια» τους, η οποία είναι αγνώστου και αμφιβόλου προελεύσεως και ασφάλειας. Μπορεί τα γυαλιά, που μας πουλούν, να είναι πανομοιότυπα, με γυαλιά γνωστών μεγάλων οίκων. Μπορεί να μας τα πουλούν ακόμα και στο ένα δέκατο της τιμής των γνήσιων γυαλιών. Όμως… Προσοχή!!!
Η παρατεταμένη έκθεση, στον ήλιο, χωρίς προφύλαξη, μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες, στην υγεία μας. Η υπεριώδης ακτινοβολία UVA & UVB μπορεί να προκαλέσει μεγάλες βλάβες, στα μάτια, αν δεν τα προφυλάξουμε, με τα κατάλληλα γυαλιά, που πρέπει να τα φοράμε, απαραίτητα, τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα, όταν εκτιθέμεθα, στον ήλιο, από τις 11.00 π.μ. μέχρι τις 4.00 μ.μ.

Τι πρέπει να προσέξουμε, πριν την αγορά των γυαλιών ηλίου:

1.Προσέχουμε να φέρουν τη σήμανση CE, ότι δηλαδή είναι κατασκευασμένα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
2. Προσέχουμε την ποιότητα των φακών, ώστε να μας εξασφαλίσουν την μέγιστη απορροφητικότητα (100%), από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA & UVB και να μη δημιουργούν παραμορφώσεις. Το χρώμα των φακών δεν έχει σχέση με την απορροφητικότητα τους.
3. Φροντίζουμε τα γυαλιά, που επιλέγουμε, για τα μικρά παιδιά, να έχουν πλαστικούς φακούς, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πιθανών τραυματισμών, από το σπάσιμο του φακού.
4.Ελέγχουμε το υλικό κατασκευής του σκελετού να μην προκαλεί ερεθισμούς και αλλεργίες, στο δέρμα.
5.Συμβουλευόμαστε οπτικούς, προκειμένου να λάβουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις, για την ασφάλεια των γυαλιών, που πρόκειται να αγοράσουμε.
6.Αποφεύγουμε την αγορά γυαλιών, από πλανόδιους πωλητές και άλλα σημεία πώλησης, που δεν εγγυώνται την ασφάλεια της επιλογής μας. Δεν παρασυρόμαστε, από τις αντιγραφές μοντέλων Οίκων Μόδας, που είναι μεν μικρής αξίας, αλλά αμφίβολης ποιότητας και κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί, για την ποιότητα κατασκευής τους.

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00 – 14:30.

Αποχή μέχρι την Τρίτη



Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση του υφυπουργού Παιδείας Γιάννη Πανάρετου, με το ΔΣ της Ομοσπονδίας των Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) με θέμα τα οικονομικά αιτήματα των καθηγητών, που εμπλέκονται στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Η ΟΛΜΕ έχει καλέσει τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται για τις Πανελλαδικές και τη βαθμολόγηση των γραπτών να απέχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας μέχρι να υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση, που θα εξασφαλίζει την άμεση πληρωμή τους.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Δημήτρης Πεπές, δήλωσε ότι δεν υπήρξε λύση στο θέμα της πληρωμής και κοινοποίησε ότι η αποχή θα συνεχιστεί ως την Τρίτη, οπότε θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Ο κ. Πανάρετος διαβεβαίωσε ότι η ολοκλήρωση της βαθμολόγησης δεν θα αποκλίνει σημαντικά από τις προκαθορισμένες ημερομηνίες.

Είπε ακόμη ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων έχουν την υποχρέωση, την οποία δείχνουν να αντιλαμβάνονται, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τον καλύτερο τρόπο και με τις σκέψεις στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

"Συζητήσαμε όλα τα θέματα και τους διαβεβαίωσα ότι τα χρήματα είναι διαθέσιμα και ότι συνεχίζουμε τις προσπάθειες, ώστε να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό", είπε ο υφυπουργός.

Απαντώντας στις καταγγελίες των εκπαιδευτικών για εμπαιγμό του υπουργείου Παιδείας, σημείωσε ότι δεν έχει εμπαίξει ποτέ κανέναν και πρόσθεσε ότι όλοι γνωρίζουν τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική και την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι συνήθως η ανακοίνωση των βαθμολογιών γίνεται στο τέλος Ιουνίου
news247

Τι μας ώθησε να περπατήσουμε;


Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ, έρχεται να δώσει απάντηση στο ερώτημα "τι ανάγκασε τον άνθρωπο να περπατήσει όρθιος στα δυο του πόδια;".
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι ο άνθρωπος σταμάτησε να περπατάει στα τέσσερα, εξ αιτίας της υπερβολικής ζέστης!

Η έρευνα που έγινε σε μία περιοχή της Κένυας, που θεωρείται λίκνο της εξέλιξης του ανθρώπου, έδειξε ότι την εποχή που τα πρώτα ανθρωποειδή έκαναν την εμφάνισή τουςεπικρατούσαν υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες.

Η ανακάλυψη αυτή ενίσχυσε τη λεγόμενη "Υπόθεση Θερμότητας", η οποία υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος σηκώθηκε στα δυο του πόδια και άρχισε να περπατάει όρθιος εξαιτίας της
ζέστης. Πιο συγκεκριμένα, λέει ότι τα πρώτα ανθρωποειδή συνέχισαν να κινούνται στα τέσσερα άκρα για αρκετό χρόνο μετά τον διαχωρισμό τους από τους πιθήκους.
Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες όμως, οι οποίες επικρατούσαν στις σαβάνες όπου ζούσαν τα πρώτα ανθρωποειδή, έκαναν το έδαφος να καίει, δυσκολεύοντας την κίνηση! Κάπως έτσι οι πρόγονοι μας αναγκάστηκαν να σηκωθούν όρθιοι, ώστε να εκτίθεται μικρότερη επιφάνεια του σώματός τους στο καυτό έδαφος, από ό,τι όταν περπατούσαν στα τέσσερα.

Ο όρθιος άνθρωπος (Homo erectus)

Η πιο παλιά ονομασία του Homo Erectus ήταν "πιθηκάνθρωπος ο άλαλος", αφού τον 19ο αιώνα τον θεωρούσαν σαν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ ανθρώπου και πιθήκου. Έζησε πριν από 1.600.000 έως 400.000 χρόνια.

Από τα πιο γνωστά απολιθώματα Homo erectus είναι αυτά του "Συνανθρώπου του Πεκίνου" ο οποίος είχε χωρητικότητα εγκεφάλου 1000 cm3 και διέθετε μάλλον συνείδηση του εαυτού του. Έκανε χρήση της φωτιάς, η οποία στάθηκε σημαντικός παράγοντας στην πολιτιστική και κοινωνική εξέλιξη του ανθρώπου.

Η λογική αξιοποίηση του χεριού του "Ανθρώπου του όρθιου", τον οδήγησε στην κατασκευή εργαλείων, μια κατεξοχήν ανθρώπινη ιδιότητα που είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της εγκεφαλικής χωρητικότητας.
apolitistosteki

Συγκέντρωση από τις καθαρίστριες σχολείων


Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν χθες καθαρίστριες που εργάζονται στα δημόσια σχολεία, διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους αλλά και την καταβολή των δεδουλευμένων που τους χρωστάνε.
Το σωματείο κατηγορεί την υπουργό Παιδείας Aννα Διαμαντοπούλου ότι «επιχείρησε εν κρυπτώ και πέρα από κάθε δεοντολογία να περάσει μέσω του «Καλλικράτη» τη μετάταξη όλων των καθαριστριών (μόνιμων και συμβασιούχων) στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων ζήτησαν μεταξύ άλλων να παραμείνει η καθαριότητα στην ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, να υπάρξει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη όλων των συμβασιούχων, να αναγνωριστεί όλη η προϋπηρεσία χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να χορηγηθεί επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας κ.ά.

Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στον αγώνα των καθαριστριών εξέφρασε χθες και η ΓΣΕΕ, τονίζοντας: «Δυστυχώς, ο εργασιακός Μεσαίωνας, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα των εργαζομένων καθαριστριών συνεχίζονται».ΕΘΝΟΣ
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Tι ισχύει για τις ισοτιμίες των τίτλων του εξωτερικού

ο Δ.Ο.A.Τ.Α.Π (ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΙΤΛΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ)
ΚΑΝΟΝΑΣ 1
(Γενική αρχή για αναγνώριση «ισοτιμίας»)
Η ισοτιμία αναγνωρίζεται, εφόσον η διάρκεια σπουδών, η διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης και οι όροι αξιολόγησης, προαγωγής και αποφοίτησης των σπουδαστών πληρούν τις απαιτήσεις των πανεπιστημίων της ημεδαπής.

ΚΑΝΟΝΑΣ 2

(Γενική αρχή για αναγνώριση «ισοτιμίας και αντιστοιχίας»)
Η ισοτιμία και αντιστοιχία αναγνωρίζεται, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την αναγνώριση της ισοτιμίας του τίτλου σπουδών και επιπλέον ο ενδιαφερόμενος έχει διδαχθεί και εξετασθεί επιτυχώς στα βασικά μαθήματα του ομοειδούς προγράμματος σπουδών της ημεδαπής. Τα βασικά μαθήματα του ομοειδούς προγράμματος σπουδών της ημεδαπής ορίζονται από την αρμόδια Εκτελεστική Επιτροπή.

ΚΑΝΟΝΑΣ 3
(Γενική αρχή για αναγνώριση «ισοτιμίας και αντιστοιχίας» τίτλων της αλλοδαπής, όταν σημειώνεται απόκλιση στα βασικά μαθήματα κορμού μεταξύ προγράμματος σπουδών της αλλοδαπής και του ομοειδούς προγράμματος σπουδών της ημεδαπής.)
Ο Οργανισμός μπορεί να απαιτήσει επιπλέον επιτυχή εξέταση σε συμπληρωματικό αριθμό μαθημάτων σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της ημεδαπής σύμφωνα με τα παρακάτω:
Τα συμπληρωματικά μαθήματα δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα έξι, όταν πρόκειται για την αναγνώριση τίτλων της αλλοδαπής αντίστοιχων με τίτλους που αποκτώνται στην ημεδαπή μετά από σπουδές τετραετούς διάρκειας.
Τα συμπληρωματικά μαθήματα δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα δέκα, όταν πρόκειται για την αναγνώριση τίτλων της αλλοδαπής αντίστοιχων με τίτλους που αποκτώνται στην ημεδαπή μετά από σπουδές πενταετούς διάρκειας.
Αν η διαφορά του προγράμματος σπουδών της ημεδαπής από το πρόγραμμα της αλλοδαπής είναι τόσο σημαντική, ώστε να μη μπορεί να χορηγηθεί «ισοτιμία και αντιστοιχία» του τίτλου ούτε με τη συμπληρωματική εξέταση σε έξι ή, αναλόγως, δέκα μαθήματα, τότε αναγνωρίζεται «ισοτιμία», εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Κανόνα 1.

ΚΑΝΟΝΑΣ 4
(Ειδική αρχή για αναγνώριση «ισοτιμίας» τίτλων της αλλοδαπής τριετούς φοιτήσεως ως προς πτυχία τετραετούς φοιτήσεως της ημεδαπής)
Η ισοτιμία αναγνωρίζεται, μόνον εφόσον ο κάτοχος του πτυχίου τριετούς φοιτήσεως είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (Master).

ΚΑΝΟΝΑΣ 5
(Ειδική αρχή για αναγνώριση «ισοτιμίας και αντιστοιχίας» τίτλων της αλλοδαπής τριετούς φοιτήσεως ως προς πτυχία τετραετούς φοιτήσεως της ημεδαπής)
Αν μαθήματα του μεταπτυχιακού διπλώματος καλύπτουν το περιεχόμενο βασικών μαθημάτων του ομοειδούς προγράμματος σπουδών της ημεδαπής, αυτά συνεκτιμώνται κατά την εφαρμογή του Κανόνα 2. Στην περίπτωση που οι τίτλοι σπουδών προγραμμάτων της αλλοδαπής είναι «αμιγείς», αναφορικά με τους τίτλους σπουδών του ομοειδούς προγράμματος σπουδών της ημεδαπής, η αναγνώριση της «ισοτιμίας και αντιστοιχίας» είναι αυτόματη χωρίς την εξέταση σε επιπλέον μαθήματα.

ΚΑΝΟΝΑΣ 6
(Ειδική αρχή για αναγνώριση «ισοτιμίας» τίτλων της αλλοδαπής εντατικών προγραμμάτων τριετούς φοιτήσεως ως προς πτυχία τετραετούς φοιτήσεως της ημεδαπής)
Πτυχίο τριετούς φοιτήσεως της αλλοδαπής αναγνωρίζεται ως ισότιμο, μόνον εφόσον το αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών είναι εντατικό. Το εντατικό του προγράμματος προσδιορίζεται από τα εξής κριτήρια:
Αριθμός διδακτικών μονάδων (credits) μεγαλύτερος κατά 15% από το συνολικό αριθμό διδακτικών μονάδων που απαιτείται για τη λήψη του αντίστοιχου πτυχίου της αλλοδαπής.
Πτυχία με χαρακτηριστικό Honours. Δεν συγκαταλέγονται περιπτώσεις πτυχίων με χαρακτηριστικά Pass, Ordinary ή Unclassified.
Κατάταξη του προγράμματος (τμήματος ή σχολής) της αλλοδαπής μεταξύ των 10 πρώτων αντίστοιχων προγραμμάτων (τμημάτων ή σχολών) από αναγνωρισμένους φορείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Για Ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου χαρακτηρισμός του Τμήματος ή της Σχολής ανά ειδικότητα ως «4* και άνω» (σχετικό link
http://www.hero.ac.uk/rae/

ΚΑΝΟΝΑΣ 7
(Ειδική αρχή για αναγνώριση «ισοτιμίας και αντιστοιχίας» τίτλων της αλλοδαπής εντατικών προγραμμάτων τριετούς φοιτήσεως ως προς πτυχία τετραετούς φοιτήσεως της ημεδαπής)
Πτυχίο τριετούς φοιτήσεως της αλλοδαπής αναγνωρίζεται ως ισότιμο και αντίστοιχο, μόνον εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Κανόνα 6 για την αναγνώριση της ισοτιμίας του τίτλου σπουδών και επιπλέον ο ενδιαφερόμενος έχει διδαχθεί και εξετασθεί επιτυχώς στα βασικά μαθήματα του ομοειδούς προγράμματος σπουδών της ημεδαπής.

ΚΑΝΟΝΑΣ 8
Ως προς τα προγράμματα σπουδών πενταετούς διάρκειας της ημεδαπής εφαρμόζονται αναλογικά οι παραπάνω κανόνες. Επιπλέον, ισχύουν οι παρακάτω κανόνες.

ΚΑΝΟΝΑΣ 9
(Ειδική αρχή για αναγνώριση «ισοτιμίας» τίτλων της αλλοδαπής τριετούς φοιτήσεως ως προς πτυχία πενταετούς φοιτήσεως της ημεδαπής)
Η ισοτιμία αναγνωρίζεται μόνον εφόσον ο κάτοχος του πτυχίου τριετούς φοιτήσεως είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (Master) και συμπληρωματικά έχει εξετασθεί επιτυχώς σε έξι το πολύ μαθήματα.

ΚΑΝΟΝΑΣ 10
(Ειδική αρχή για αναγνώριση «ισοτιμίας και αντιστοιχίας» τίτλων της αλλοδαπής τριετούς φοιτήσεως ως προς πτυχία πενταετούς φοιτήσεως της ημεδαπής)
Η ισοτιμία και αντιστοιχία αναγνωρίζεται, μόνον εφόσον ο κάτοχος του πτυχίου τριετούς φοιτήσεως είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (Master) και συμπληρωματικά έχει εξετασθεί επιτυχώς σε δέκα το πολύ βασικά μαθήματα του ομοειδούς προγράμματος σπουδών της ημεδαπής.
Σημειώνεται ότι, εάν στο πιστοποιητικό μαθημάτων εμφανίζονται μαθήματα που έχουν χαρακτηρισμό Fail ή έχουν βαθμό χαμηλότερο της βάσης, όπως αυτή ορίζεται από το ΄Ιδρυμα, θα είναι δυνατή η παραπομπή σε συμπληρωματική εξέταση στα μαθήματα αυτά κατά την κρίση των αρμοδίων οργάνων του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
didefth

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ MUNDIAL ΤΟΥ 1994 ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Eξετάσεις από το σπίτι στην ηλεκτρονική εποχή


Εισαγωγικές από τη θαλπωρή του σπιτιού τους, αλλά χωρίς την παραμικρή δυνατότητα να «κλέψουν», θα έχουν σύντομα οι μελλοντικοί φοιτητές. Η αμερικανική εταιρεία Software Secure διατείνεται ότι έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα, το οποίο αφενός προσφέρει τη δυνατότητα στον υποψήφιο να
δίνει εξετάσεις από το σπίτι του, με χρήση του προσωπικού υπολογιστή του, και αφετέρου τού αφαιρεί κάθε δυνατότητα να χρησιμοποιήσει εξωτερική βοήθεια. Kατ’ αρχάς, το πρόγραμμα κλειδώνει κάθε δυνατότητα χρήσης άλλων ηλεκτρονικών φακέλων, του Ιντερνετ μη εξαιρουμένου βεβαίως. Εν συνεχεία, ζητεί το δακτυλικό του αποτύπωμα, ώστε να διασφαλίσει την ταυτότητα του εξεταζόμενου, τον οποίο και παρακολουθεί μέσω βίντεο καθ’ όλη τη διάρκεια των εξετάσεων. Ήδη το University of Wales Institute, στο Κάρντιφ της Βρετανίας, πειραματίζεται με το καινούργιο σύστημα εξετάσεων, το οποίο, κατά την εταιρεία κατασκευής του, θα προσαρμόσει τις εξετάσεις στην ηλεκτρονική εποχή και θα απαλλάξει τους υποψηφίους από το στρες.
KATHIMERINI.GR

ΔΙΣΤΟΜΟ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 1944


"...Στις 10 Ιουνίου 1944 ο τόπος μας γνώρισε μία από τις αγριότερες σφαγές που έγιναν ποτέ στον κόσμο Διακόσιοι δεκαοκτώ συμπολίτες μας θανατώθηκαν από τους Ναζί του Χίτλερ χωρίς να μάθουν ποτέ το γιατί. Ανάμεσα σ'αυτούς ανήμποροι γέροι, έγκυες γυναίκες, αβάπτιστα μωρά πρόσφεραν το αίμα τους για τη λευτεριά της πατρίδας μας, την ειρήνη, τον πολιτισμό. "
Σάββατο 10 Ιουνίου 1944
Τα νέα από το μέτωπο ήταν καλά.
Ξημέρωνε μια ακόμα μέρα εργασίας και ελπίδας. Η μέρα της λευτεριάς και της ειρήνης κοντοζύγωνε. Τέσσερις μέρες πριν, στις 6 Ιουνίου, οι σύμμαχοι είχαν αποβιβαστεί στη Νορμανδία. Οι Γερμανοί κατακτητές βλέποντας να φτάνει το τέλος της αυτοκρατορίας τους καταλαμβάνονται από αμόκ καταστροφής. Βγάζουν διαταγές γενοκτονίας.
"Ένας Γερμανός σκοτωμένος - πενήντα Έλληνες, δέκα Γερμανοί - ένα χωριό"
Ήθελαν να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους ώστε να πάψουν να ενισχύουν τις οργανωμένες ανταρτικές ομάδες που δρούσαν στην περιοχή.Έτσι στα πλαίσια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων εκείνο το φοβερό πρωινό μια φάλαγγα επτά αυτοκινήτων με Γερμανούς στρατιώτες (2ος λόχος του 2ου τάγματος του 7ου Συντάγματος της 1ης Μεραρχίας των Ες - Ες με έδρα την Λιβαδειά), ξεκίνησε από τη Λιβαδειά με κατεύθυνση προς το Δίστομο. Από αυτά τα δύο πρώτα που προπορεύονταν αρκετά, ήταν Ελληνικά επιταγμένα, γεμάτα με Γερμανούς στρατιώτες ντυμένους μαυραγορίτες. Αυτοί θα πρωτοκτυπούσαν τους αντάρτες που ανύποπτοι θα πλησίαζαν τα αυτοκίνητα και θα ενισχύονταν από τη δύναμη που θα ακολουθούσε.
Από τον Καρακόλιθο και μετά σκορπούν το θάνατο. Σκοτώνουν πέντε και συλλαμβάνουν σαν ομήρους δώδεκα αγρότες ενώ θέριζαν.
Στη διασταύρωση Διστόμου - Αράχωβας συναντιούνται με άλλα 60 αυτοκίνητα γεμάτα Γερμανούς στρατιώτες που έρχονταν από την Άμφισσα με κατεύθυνση προς το Δίστομο.
Μπαίνουν στο Δίστομο. Οι κάτοικοι είναι ανυποψίαστοι. Βλέποντας όμως τους ομήρους ανησυχούν. Η φάλαγγα ήταν πρωτόφαντα μεγάλη. O επικεφαλής καλεί τον Πρόεδρο και τον παπά τον χωριού από τους οποίους ζητά πληροφορίες για τις κινήσεις των ανταρτών στην περιοχή. Μη μπορώντας να μάθουν, αφού τοποθέτησαν στα υψώματα γύρω απο το χωριό φυλάκια για τον έλεγχο και εκφοβισμό, επιδίδονται σε λεηλασίες.
Το μεσημέρι τα δύο επιταγμένα Ελληνικά αυτοκίνητα με τους μεταμφιεσμένους Γερμανούς στρατιώτες κατευθύνθηκαν προς τον 'Οσιο Λουκά. Λίγο πριν από το χωριό Στείρι δέχθηκαν επίθεση από τμήμα ανταρτών του ΕΛΑΣ (11ος λόχος του 3ου τάγματος, του 34ου συντάγματος), που είχε στήσει ενέδρα. Η μάχη ήταν σκληρή και κράτησε δύο ώρες περίπου. Το αντάρτικο τμήμα υποχώρησε μπροστά στον όγκο των Γερμανικών δυνάμεων που μόλις άκουσε πυροβολισμούς έφτασε στο Δίστομο. Οι απώλειες όμως των Γερμανών ήταν μεγάλες. Από τα δύο πρώτα αυτοκίνητα σώθηκαν ένας στρατιώτης και ένας οδηγός. Σκοτώθηκαν 40 Γερμανοί. στρατιώτες περίπου. Ο επικεφαλής αξιωματικός Τεο, τραυματίζεται βαριά και λίγο αργότερα στο Δίστομο ξεψυχά.
'Υστερα από τη συμπλοκή η Γερμανική φάλαγγα επέστρεψε στο Δίστομο. Αμέσως εκτελεί τους 12 ομήρους μπροστά στο Δημoτικό Σχολείο.
Κι εδώ αρχίζει η τραγωδία του Διστόμου. Οι κάτοικοι, όσοι δεν κατάφεραν να διαφύγουν νωρίτερα από το Διάσκελο, τη μόνη αφύλακτη διάβαση, κλείνονται έντρομοι στα σπίτια τους.Τους έρημους δρόμους του χωριού διατρέχουν εξαγριωμένοι στρατιώτες με εφ' όπλου λόγχη. Μπαίνουν στα σπίτια, σκοτώνουν, καίνε, σφάζουν και βιάζουν.
Γυναίκες, άνδρες, παιδιά, γέροι, γριές ακόμα και βρέφη λίγων ημερών πέρασαν από τον ίδιο τρομακτικό Γολγοθά. Απαίσιοι ακούγονται οι θρήνοι και οι οιμωγές αυτών που ξεψυχούνε Νέοι Ηρώδεις οι εκπολιτιστές του Χίτλερ μακελεύουν τα παιδάκια του Διστόμου.
Στο Δίστομο έγιναν αυτά. Θα γίνονταν κι άλλα. Μα ήρθε η νύχτα και οι δολοφόνοι φοβήθηκαν και έφυγαν. Τώρα στο χωριό απλώνεται η γαλήνη του Νεκροταφείου για πολλή ώρα.Μα σιγά - σιγά ξύπνησε το Δίστομο. Και τότε ακούστηκαν οι θρήνοι των παιδιών που έρημα κλαίγαν τους γονείς τους και οι γόοι των γερόντων. Ακούγονταν ακόμη και κάποια παράξενα γέλια και τραγούδια αυτών που παρεφρόνησαν, μπροστά στη φρίκη που έζησαν.
Μέσα στη νύχτα μικρά παιδιά πήραν τους σκοτεινούς δρόμους προσπαθώντας να φτάσουν στα κοντινά χωριά. 'Ενα καραβάνι παιδιών που γύρευε ένα ανθρώπινο χέρι για να σκουπίσει τα δάκρυα από τα μουτράκια τους και να δώσει απάντηση στο ερωτηματικό: Γιατί τους σκότωσαν;"
Μετά τον πόλεμο και την ήττα των Γερμανών ο Διοικητής των Γερμανικών δυνάμεων που διέπραξαν το πανανθρώπινο έγκλημα του Διστόμου Χάνς Ζάμπελ συνελήφθη στο Παρίσι και εκδόθηκε από τις Γαλλικές αρχές στην Ελλάδα, ενώ όμως ήταν προφυλακισμένος και επρόκειτο να προσαχθεί σε δίκη ζητήθηκε από την Κυβέρνηση της τότε Δ. Γερμανίας και εστάλη σ' αυτή, όπου σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει σήμερα ελεύθερος."
(Από το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών)
online-press

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ


Πτώση των βάσεων, που θα «αγγίξει» σχεδόν το σύνολο των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, χωρίς μάλιστα να εξαιρούνται οι περιζήτητες - υψηλόβαθμες σχολές, προμηνύεται για τη φετινή πορεία των βάσεων εισαγωγής...
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες αριστούχοι θα «εξοστρακιστούν» από τα τμήματα της αρεσκείας τους, αφού για ορισμένες σχολές τα ποσοστά επιτυχίας για όσους τα δηλώνουν ως πρώτη επιλογή πέφτουν ακόμη και κάτω από το 10%.
Οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι είτε θα πρέπει να επιλέξουν τη λύση της επαρχίας, είτε να εισαχθούν σε τμήμα διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου.
Λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση των βαθμολογιών (αναμένονται για το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και πιθανότατα από 21-23), οι πληροφορίες μιλούν για χειρότερες επιδόσεις σε όλα τα επιστημονικά πεδία, για μείωση των αριστούχων και αύξηση των αποτυχόντων σε αρκετά μαθήματα.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, οι βάσεις θα... κατρακυλήσουν στα χαμηλόβαθμα τμήματα, σε όσα δηλαδή απαιτούσαν έως πέρυσι κοντά στα 10.000 μόρια, αφού η κατάργηση του βαθμολογικού πλαφόν θα επιτρέψει σε στρατιές υποψηφίων να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα της περιφέρειας.

Ο ανταγωνισμόςΣτον αντίποδα, η εικόνα για τα τμήματα που απαιτούν άριστες βαθμολογίες δείχνει ότι ο ανταγωνισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις θα υπάρξει μία μικρή υποχώρηση των βάσεων, που οφείλεται στα δυσκολότερα ομολογουμένως θέματα που έπεσαν στις φετινές εξετάσεις. Ως εκ τούτου, οι υποψήφιοι που προσβλέπουν στην εισαγωγή τους σε Παιδαγωγικά, Πολυτεχνικά και Οικονομικά τμήματα, Νομικής και Ιατρικής θα πρέπει να περιμένουν πτώση των βάσεων, το εύρος της οποίας θα εξαρτηθεί από δύο παραμέτρους.
Η πρώτη αφορά το ποσοστό μείωσης των αριστούχων που θα υπάρχει στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας που επέλεξαν οι υποψήφιοι σε κάθε κατεύθυνση, αφού διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις βάσεις, και η δεύτερη παράμετρος δεν είναι άλλη από τις επιλογές των υποψηφίων στα μηχανογραφικά δελτία.

«Βόλεμα»Η πτώση των βάσεων, που διαφαίνεται για την πλειονότητα των τμημάτων που απαιτούν βαθμολογίες από 18.000 μόρια και πάνω, δεν σημαίνει αυτομάτως και χαρμόσυνα νέα για όλους τους αριστούχους, αφού αρκετές χιλιάδες -εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού θέσεων και κατ’ επέκταση του αυξημένου ανταγωνισμού- θα πρέπει να «βολευτούν» σε κάποιο υποδεέστερο τμήμα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που προκύπτουν από την πορεία βαθμολόγησης των γραπτών, φέτος οι αριστούχοι θα μειωθούν συγκριτικά με πέρυσι και δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τους 10.000.
Τα συγκεκριμένα άτομα, όπως έχει δείξει η εμπειρία των τελευταίων ετών, στοχεύουν προς έναν μικρό αριθμό τμημάτων που αφορά κυρίως Νομικές, Ιατρικές, Πολυτεχνικές, Οικονομικές, Παιδαγωγικές σχολές.
Και η στόχευση φέτος θα είναι ακόμη πιο επιλεκτική, αφού θα επικεντρωθεί, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, σε τμήματα που εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας των υποψηφίων.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα ποσοστά επιτυχίας των αριστούχων όσον αφορά τις σχολές πρώτης προτίμησης θα είναι μικρότερα συγκριτικά με πέρυσι.

Πολυτεχνεία - Οικονομικά
Δεύτερα στη λίστα δημοφιλίας

Στη δεύτερη θέση στη λίστα της δημοφιλίας και της αναλογίας πρώτων προτιμήσεων/θέσεων εισακτέων βρίσκονται αρκετές Πολυτεχνικές Σχολές, αφού οι πιθανότητες σε κάποιες περιπτώσεις είναι 1 στις 10 ή 2 στις 10.
Την πρωτιά μεταξύ των Πολυτεχνικών Τμημάτων κατέχει η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, στην οποία εισήχθησαν πέρυσι 130 (όσοι δηλαδή και φέτος) και είχε δηλωθεί ως πρώτη προτίμηση από 1.095 υποψηφίους, με το ποσοστό επιτυχίας γι’ αυτούς να ανέρχεται στο 11,8%. Ελάχιστα υψηλότερα, στο 12,2%, ανήλθε το ποσοστό στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, ενώ λίγο μεγαλύτερο (21,2%), λόγω των περισσότερων προσφερόμενων θέσεων, ήταν το ποσοστό για το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.
Ευκολότερη είναι η εισαγωγή στο αντίστοιχο τμήμα του Αριστοτελείου, αφού πέρυσι 4 στους 10 υποψηφίους, που το είχαν δηλώσει ως πρώτη προτίμηση, κατάφεραν να εισαχθούν.
«Ευκολότερη» συγκριτικά με τις Πολυτεχνικές Σχολές είναι η εισαγωγή στην ελίτ των οικονομικών τμημάτων. Στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας πέρυσι πέτυχε μόλις το 24% όσων το δήλωσαν ως πρώτη προτίμηση. Καλύτερες πιθανότητες (37%) έχουν οι υποψήφιοι για το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ, ενώ στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ίδιου ιδρύματος το ποσοστό φτάνει το 43%.

Παιδαγωγικά, Νομική και Ιατρική
Ποιες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας

Μόλις 1 στους 4 υποψηφίους που δηλώνει τα δημοφιλή Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης καταφέρνει να εισαχθεί σε αυτά και μόνο λίγοι από τους υπολοίπους εισάγονται εναλλακτικά στο ίδιο τμήμα, αλλά σε άλλη πόλη από αυτήν που είχε δηλωθεί ως πρώτη επιλογή.
Συγκεκριμένα, μόλις το 9,1% όσων δήλωσαν το Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης ως πρώτη επιλογή κατάφεραν να εισαχθούν στο τμήμα, με το υπόλοιπο 91% να στρέφεται προς τα 8 αντίστοιχα τμήματα που λειτουργούν. Συγκεκριμένα, 2.185 το επέλεξαν ως πρώτη επιλογή, με τις διαθέσιμες θέσεις να φτάνουν μόλις τις 200. Συνολικά, πέρυσι, διατέθηκαν 1.985 θέσεις και για τα 9 Παιδαγωγικά Τμήματα, όταν το σύνολο των προτιμήσεων για κάθε σχολή κυμαινόταν από 6.519 έως 7.764.
Αν δούμε την εικόνα στις σχολές της Νομικής, πέρυσι κατάφερε να εισαχθεί στο τμήμα της Αθήνας το 26% όσων το δήλωσαν ως πρώτη επιλογή, ενώ στη Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο ποσοστό ανέβηκε στο 50%. Σχετικά με το τμήμα της Θράκης, από τους 600 εισακτέους, οι 361 εισήχθησαν από «καραμπόλα», αφού ως πρώτη προτίμηση είχαν τη σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας ή του Αριστοτελείου.Αξίζει να επισημανθεί ότι από τους 3.040 υποψηφίους που επέλεξαν ένα από τα τρία ή και τα τρία Νομικά Τμήματα της χώρας, το 44% απορροφήθηκε σε ένα από αυτά.
Στις Ιατρικές Σχολές, και κυρίως σε αυτές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τα ποσοστά επιτυχίας για όσους δηλώνουν τις σχολές ως πρώτη προτίμηση είναι από τα χαμηλότερα. Ειδικότερα, στην Αθήνα το ποσοστό επιτυχίας έφτασε πέρυσι το 16%, ενώ φέτος δεν αποκλείεται να πέσει λίγο ακόμα.
Στο αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης, το ποσοστό είναι λίγο μεγαλύτερο, φτάνοντας το 32%, ενώ στα υπόλοιπα επαρχιακά τμήματα ο αριθμός των πρώτων προτιμήσεων που δηλώνεται κάθε χρόνο είναι μικρότερος από τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων και ως εκ τούτου απορροφούνται κυρίως υποψήφιοι που στόχευαν στα δύο πιο υψηλόβαθμα τμήματα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Αλλαγές προτιμήσεων
Εκπλήξεις στο μηχανογραφικό λόγω κρίσης

Με διαφορετικό σκεπτικό θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό χιλιάδες υποψήφιοι για τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας που μαστίζει τη μέση ελληνική οικογένεια, αλλά και των μειώσεων που ανακοινώθηκαν στους διορισμούς των εκπαιδευτικών. Τις δύο πρώτες θέσεις, όσον αφορά τις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων, αναμένεται να διατηρήσουν τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, τα οποία πέρυσι είχαν δηλωθεί ως πρώτη προτίμηση από 3.963 υποψηφίους, αριθμός που αντιστοιχούσε στο 4,2% του συνόλου των υποψηφίων.
Αν συνυπολογίσουμε όλο το σύνολο των υποψηφίων στα δύο συγκεκριμένα τμήματα, τότε το αντίστοιχο ποσοστό υπερβαίνει το 15%. Φέτος, όμως, υπάρχουν ορισμένες διαφοροποιήσεις τόσο με τα Παιδαγωγικά Τμήματα όσο και με τις λεγόμενες καθηγητικές σχολές, αφού το υπουργείο Παιδείας, εναρμονιζόμενο στο Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης, ανακοίνωσε για την επόμενη χρονιά μείωση των μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση κατά 50%. Ωστόσο, οι νυν εκπαιδευτικοί αλλά και οι υποψήφιοι για εισαγωγή σε τμήματα που οδηγούν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φοβούνται ότι το «ψαλίδι» στους διορισμούς δεν θα είναι προσωρινό, αλλά θα παγιωθεί και, όπως είναι φυσικό, για κάποιους αυτή η εκτίμηση λειτουργεί αποτρεπτικά.

ΤΕΙ
Επιλογή σχολών που «δίνουν δουλειά»

Πολλές ευκαιρίες στο πρόβλημα της εποχής, «επαγγελματική αποκατάσταση», δίνουν αρκετά τμήματα των ΤΕΙ, τα οποία χρόνο με τον χρόνο κερδίζουν έδαφος και τα επιλέγουν όλο και περισσότεροι υποψήφιοι.
Ανερχόμενα επαγγέλματα, όπως οι διατροφολόγοι, θα πρέπει να παλέψουν αρκετά για να εξασφαλίσουν μία θέση. Ενδεικτικά, στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας Αθήνας το ποσοστό επιτυχίας γι’ αυτούς που το επέλεξαν στην πρώτη θέση του μηχανογραφικού έφτασε μόλις το 20%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα Τμήματα Διατροφής και Διαιτολογίας Θεσσαλονίκης και Λογιστικής Πειραιά ανήλθαν στο 31% και 34%.
ΕΘΝΟΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΡΗΝΑΝΙΑΣ – ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Ομογένεια προς Διαμαντοπούλου: Η διατήρηση και αναβάθμιση των σχολείων μας είναι θέμα εθνικό και όχι οικονομικό!
ΨΗΦΙΣΜΑ
Αξιότιμη κ.Υπουργέ.

Σεβόμενοι τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην Πατρίδα μας και αλληλέγγυοι στη μάχη που δίνει ο Ελληνικός Λαός, να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, θεωρήσαμε, ότι δεν θα έπρεπε ακόμη μια φορά να σας ενοχλήσουμε, για τα πολλά και ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στη Γερμανία.

Δεν περιμέναμε όμως ποτέ, ότι

δεν θα δώσετε καθόλου σημασία στις επιστολές μας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τις απορίες και τα ερωτήματα των Γονέων του Απόδημου Ελληνισμού, και όχι μόνο.
Αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να σας υπενθυμίσουμε ότι...συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των Ελλήνων εκπαιδευτικών ενάντια στα σχέδια επαγγελματικής τους υποβάθμισης, ηθικής απαξίωσης και οικονομικής εξαθλίωσης, τα οποία η κυβέρνησή μας κατεργάζεται και προτάσσει ως εύκολη λύση σε χαλεπούς καιρούς.
Η κατάργηση και η συρρίκνωση τμημάτων, σχολικών μονάδων και Διευθύνσεων, η αβεβαιότητα γονέων και δασκάλων και η εργασιακή τους ομηρία, οδηγεί στο κλείσιμο των σχολείων και στο μαρασμό της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας.

Σας θυμίζουμε:
- Η διατήρηση και αναβάθμιση των σχολείων μας είναι θέμα εθνικό και όχι οικονομικό.
- Ο χειρισμός εθνικών θεμάτων όπως αυτό με λογιστικά κριτήρια, ιστορικά έχει ντροπιάσει κατ’ επανάληψη τους υπευθύνους.
- Η ευθύνη των αποφάσεων καθώς και οι διοικητικοί θώκοι δεν αποτελούν πνευματική κατάκτηση και σωματική προέκταση των αρμοδίων, αλλά τους ανατέθηκαν προσωρινά από τον ελληνικό λαό.
- Το δικαίωμα μας να μετέχουμε της ελληνικής παιδείας και να φέρουμε στη συνείδησή μας ταυτότητα ελληνική αποτελεί για μας κατάκτηση, δεν μας απονεμήθηκε.
Καλούμε:
- Τους ιθύνοντες των αρμοδίων υπηρεσιών που αναλαμβάνουν να καταστρώσουν πλάνα για το μέλλον της Ελληνόγλωσσης Παιδείας, να σκύψουν πρώτα ευλαβικά μπροστά στην τρισχιλιόχρονη ιστορία της.
- Τους επί συμβάσει κλειδοκράτορες των Αρχών, να μην πετούν στον Καιάδα το πανάρχαιο και πανίσχυρο όπλο της Ελληνόγλωσσης μαθητείας ως άχρηστο και χρηματοβόρο, επειδή έτσι τους υπέδειξαν οι λογιστές και οι χορηγοί τους.
- Τους μπροστάρηδες της μάχης για το μέλλον των σχολείων και των κοινοτήτων μας (Υπουργεία, Προξενικές αρχές και Ομοσπονδίες), να μην λιποψυχούν τόσο εύκολα μπροστά στην συγκυρία και να μη σηκώνουν ψηλά τα χέρια όπως τους βολεύει, αλλά να σηκώσουν ψηλά τα μανίκια για δουλειά όπως μας υποσχέθηκαν και όπως οφείλουν να πράξουν.
- Τον Ελληνισμό της διασποράς, να αναλογιστεί τις δικές του ευθύνες και να ριχτεί στη μάχη για την υπεράσπιση της ορθής Ελληνόγλωσσης αγωγής των παιδιών του.

Για να σηκώσουμε στα χέρια μας το λίκνο της συνείδησης που λέγεται ελληνικό σχολείο.
Για να φυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού το λιμάνι της ξενητιάς που λέγεται ελληνικό σχολείο.
Για να πισωδρομήσουν και να κατεβάσουν τ` ανάξια χέρια τους από πάνω του, όσοι αγόγγυστα μηχανεύονται το μέλλον του χωρίς ποτέ να έχουν περάσει την πόρτα του.

Για όλους αυτούς και για τη γλώσσα μας έγραψε προφητικά ο Γ. Σεφέρης:
“ Μα τι γυρεύουν οι ψυχές μας πάνω σε καταστρώματα καταλυμένων καραβιών μουρμουρίζοντας σπασμένες σκέψεις από ξένες γλώσσες;“…


Με εκτίμηση,

Για το ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΟΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΠΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

taxalia

Καθηγητές χωρίς πτυχίο θα δίνουν... πανεπιστημιακά πτυχία

Με «χαλαρά» κριτήρια θα προσλαμβάνονται διδασκόντες στα κολέγια που αδειοδοτούνται ως το τέλος του καλοκαιριού.
Καθηγητές χωρίς Μάστερ ή διδακτορικούς τίτλους θα μπορούν να προσλαμβάνουν τα κολέγια που λειτουργούν στη χώρα μας και είναι παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Οπως προκύπτει από την απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, τα κριτήρια για την επιλογή των διδασκόντων θα είναι στο μέλλον πιο... χαλαρά. Στον αρχικό νόμο αναφερόταν ότι
το 30% των διδασκόντων έπρεπε οπωσδήποτε να διαθέτει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών από ελληνικό ΑΕΙ ή αντίστοιχο αλλοδαπό ίδρυμα. Στην ίδια κατεύθυνση, οι ιδιοκτήτες κολεγίων μπορούσαν να προσλάβουν διδάσκοντες ως 10% του συνολικού αριθμού για τους οποίους να μην απαιτείται η κατοχή πτυχίου ΑΕΙ.

Στη νέα απόφαση που υπεγράφη χθες όμως δεν προβλέπεται κανένα ποσοστό στην πρόσληψη διδασκόντων με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο. Το ίδιο ισχύει και για τους διδάσκοντες χωρίς πτυχίο ΑΕΙ, εκτός από τη ρήτρα ότι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον επταετή εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενό τους. Πρόκειται βέβαια για εκπαιδευτήρια που θα δίνουν... πανεπιστημιακά πτυχία. Και αυτό γιατί μετά την ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας στο εθνικό μας δίκαιο τα πτυχία που θα δίνουν τα κολέγια-παραρτήματα ευρωπαϊκών ΑΕΙ θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με εκείνα των δημοσίων ελληνικών πανεπιστημίων.

Οι νέες αλλαγές έγιναν και αυτή τη φορά με κοινοτικές «εντολές». Μετά την ψήφιση του νόμου Στυλιανίδη για τα κολέγια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι με τις διατάξεις του παραβιάζονταν θεμελιώδεις κοινοτικές ελευθερίες, όπως η παρέμβαση στα προσόντα των διδασκόντων και στο πρόγραμμα σπουδών. Ετσι γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει δικαίωμα ελέγχου στο πρόγραμμα σπουδών των κολεγίων, εφόσον έχει εγκριθεί από το ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο του οποίου αποτελεί παράρτημα. Το ίδιο ισχύει για τους διδάσκοντες και το επίπεδο σπουδών τους.

Οι ιδιοκτήτες των κολεγίων θα πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις για την αδειοδότηση ως τις 15 Ιουνίου. Κατά τα άλλα, η απόφαση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Παιδείας δεν αλλάζει κανένα από τα βασικά κριτήρια για την αδειοδότηση των κολεγίων. Βάζει όμως δύο νέες προϋποθέσεις στους ιδιοκτήτες: α) την υποχρέωση να έχουν δημιουργήσει προϋποθέσεις πρόσβασης σε άτομα με ειδικές ανάγκες στο 20% των εγκαταστάσεών τους ως τον ερχόμενο Δεκέμβριο και β) τα κτίρια πρέπει να έχουν άδεια από την Πολεοδομία για να λειτουργήσουν ως εκπαιδευτικά οικήματα.
ΤΟ ΒΗΜΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ, ΤΡΟΠΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις ημερομηνίες και τον τρόπο εγγραφής στο μητρώο ενιαίας αρχής πληρωμής.Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Η εικόνα της ημέρας...


Κράμπα και ο βασιλιάς των ζώων; Ήμαρτον...
taxalia
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ COSMOTE



Γράφει ο Τάσος Παπαδόπουλος
Δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΑ

Με την παρούσα επιθυμώ να καταγγείλω τον πάροχο της COSMOTE της οποίας είμαι συνδρομητής, που εμφανίζεται με την επωνυμία ΒΟGORNO HELLAS. Ο πάροχος αυτός εξαπατά τους πελάτες της κινητής τηλεφωνίας, χρεώνοντας τα SMS χωρίς περιεχόμενο που στέλνει και χωρίς να προϋπάρξει καμία συμφωνία μαζί του, με την ένδειξη "Μήνυμα υπηρεσίας" με 1,6807 ευρώ. Για αυτή την ανύπαρκτη υπηρεσία της BOGORNO HELLAS και χωρίς αίτημα να μου παρασχεθεί, έχει συνάψει προγραμματική συμφωνία η COSMOTE. Με αυτή την έννοια ευθύνη έχει και η COSMOTE την οποία επίσης καταγγέλλω που δεν ήλεγξε τον Πάροχο και τις υπηρεσίες του και του επέτρεψε να εισπράττει μέσω του λογαριασμού μου, χωρίς να δικαιούται χρήματα. Ο εν λόγω πάροχος διαθέτει μόνο τηλέφωνο (210-6241808) και fax (210-6725182) αλλά είναι αγνώστων λοιπών στοιχείων. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί τους, αρνήθηκαν να μου πουν την διεύθυνσή τους και τον υπεύθυνο της εταιρίας τους. Ισχυρίστηκαν ότι μέσω internet τους ζήτησα την υπηρεσία τους και όταν τους απέκλεισα ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με ρώτησαν αν υπάρχει παιδί στο σπίτι. Βεβαίως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει μια και στο σπίτι μένω μόνος μου εδώ και πολλά χρόνια. Είναι προφανής η απάτη που διεπράχθη εναντίον μου στην περίοδο 21-30/05/2010 τόσο από την BOGORNO HELLAS , όσο και από την COSMOTE μέσω της οποίας μου ζητήθηκε η είσπραξη πέντε τέτοιων "Μηνυμάτων Υπηρεσίας".Παρακαλώ ως Ανεξάρτητη Αρχή να παρέμβετε προκειμένου να προασπίσετε τα δικαιώματα μου ως καταναλωτή. Είμαι στη διάθεσή σας προκειμένου να σας παράσχω οποιαδήποτε στοιχεία προκειμένου να ερευνήσετε το θέμα αυτής της απάτης.

Ο Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΟ ΘΡΥΛΟ;


Πρόεδρε, ρίχνεις λευκή πετσέτα;Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ


Η λύση για τα πρόβατα έρχεται απο την Ελασσόνα. Eιδικά φώτα νυχτερινής πορείας σε χαμηλές τιμές...(ειδική ελληνική πατέντα).
Ψάχνουμε ακόμα για το πισωφάναρο, αλλά που θα πάει θα το ανακαλύψουμε και αυτό...
Αύριο θα σας παρουσιάσουμε και την κόρνα.
troktiko
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Μυστήριο με τα φίδια...


Ένα φαινόμενο που έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία αλλά και την περιέργεια της διεθνούς επιτημονικής κοινότητας είναι η ραγδαία μείωση του πληθυσμού των φιδιών σε όλο τον κόσμο. Οι ειδικοί, προσπαθούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο συνδιάζοντάς το με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, αλλά οι ενδείξεις οδηγούν και στην πιθανότητα το φαινόμενο να οφείλεται σε μικροοργανισμούς, ή την αρχή του βιολογικού τέλους του είδους. Oι πληθυσμοί των φιδιών σε όλο σχεδόν τον κόσμο εμφανίζουν σημαντική μείωση κατά την τελευταία δεκαετία, για αδιευκρίνιστους λόγους, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι τα φίδια φαίνεται να ακολουθούν την οδό της σταδιακής εξαφάνισης των ψαριών και των βατράχων.
Μυστηριωδώς,
μερικά είδη φιδιών φαίνεται να άρχισαν να μειώνονται απότομα γύρω στο 1998, μια χρονιά που οι επιστήμονες ακόμα δεν μπορούν να συνδέσουν με κάτι συγκεκριμένο, που θα δικαιολογούσε αυτή την μείωση, εκτός από το γεγονός ότι υπήρξε το πιο θερμό έτος μέχρι τότε, λόγω μεγάλης ενίσχυσης του ρεύματος "Ελ Νίνιο". Δεν αποκλείεται όμως να φταίει και κάποια ασθένεια, όπως αποδείχτηκε ότι για την εξαφάνιση των βατράχων ευθυνόταν σε μεγάλο βαθμό μια μόλυνση από μύκητα.

Οι ερευνητές εστίασαν την μελέτη τους σε οκτώ κυρίως είδη φιδιών και συμπέραναν ότι σχεδόν όλα παρουσιάζουν ανάλογη μείωση στον πληθυσμό τους, παρά τη γεωγραφική απομόνωσή τους, μια ένδειξη ότι πρέπει να υπάρχει κάποια κοινή αιτία, όπως η κλιματική αλλαγή. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τους πληθυσμούς των φιδιών, είναι η καταστροφή των οικοσυστημάτων, η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι ασθένειες, η έλλειψη τροφής κ.α.

Η μελέτη, υπό τον Κρίστοφερ Ρίντινγκ του Κέντρου Οικολογίας και Υδρολογίας της Βρετανίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας "Biology Letters" της βρετανικής Βασιλικής Εταιρίας, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, δείχνει, μεταξύ άλλων, ότι 11 από τους 17 πληθυσμούς φιδιών που αφορούν οκτώ είδη φιδιών σε πολλές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Νιγηρία, Αυστραλία κ.α.), έχουν μειωθεί σημαντικά μετά το τέλος της δεκαετίας του ΄90, σε ποσοστό μέχρι και 90%. Πέντε πληθυσμοί φιδιών εμφανίζονται στάσιμοι και μόνο ένα είδος φαίνεται να παρουσιάζει οριακή αύξηση.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για "ανησυχητική τάση" διεθνώς, καθώς η πληθυσμιακή κατάρρευση των δύο τρίτων περίπου των ειδών φιδιών παγκοσμίως (που παρατηρείται ακόμα και σε προστατευμένες περιοχές) δεν φαίνεται να έχει αναστραφεί τα τελευταία χρόνια. Οι αστρίτες, οι οχιές και οι πύθωνες βρίσκονται ανάμεσα στα φίδια που φαίνεται να μειώνονται.

Τα φίδια αποτελούν σημαντικό αρπακτικό ερπετό και η απότομη μείωση του αριθμού τους μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ισορροπία πολλών οικοσυστημάτων και "αλυσίδων" τροφής. Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης καταγράψει μείωση των φιδιών σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η μείωση είναι ευρύτερη, καθώς παρατηρείται ακόμα και στην περιοχή των τροπικών, το κατ' εξοχήν "βασίλειο" των ερπετών.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα θηλυκά φίδια φαίνεται να εξαφανίζονται με ταχύτερο αριθμό σε σχέση με τα αρσενικά. Επίσης, με πιο γρήγορο ρυθμό φαίνεται να εξαφανίζονται τα φίδια που συνήθως μένουν ακίνητα και περιμένουν υπομονετικά για τη λεία τους, σε σχέση με αυτά που…γυροφέρνουν και κυνηγάνε με πιο ενεργητικό τρόπο.

Ο αριθμός των περιοχών που έχουν μελετήσει παγκοσμίως οι ερευνητές σε βάθος χρόνου, είναι μέχρι στιγμής ακόμα περιορισμένος, έτσι δεν μπορούν να αποδείξουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι τα φίδια λιγοστεύουν διεθνώς (θα χρειαστούν και άλλες μακροπρόθεσμες έρευνες γι' αυτό), όμως η διαχρονική τάση μείωσης που καταγράφεται, φαίνεται να έχει διεθνή βάση.
newsblog

Πρόβατα με φώτα πορείας...


Τα πρόβατα που θα κινούνται νύχτα και θα διασχίζουν δρόμους θα υποχρεούνται να φέρουν φώτα πορείας, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες τροχαίων ατυχημάτων. Όσο παράξενο και εάν φαίνεται η παραπάνω είδηση είναι αληθής.
Η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε με αφορμή ατύχημα που συνέβη λίγα χρόνια πριν στην Πελοπόννησο όπου ο οδηγός δεν
πρόλαβε να αντιληφθεί εγκαίρως κοπάδι 65 αιγοπροβάτων με αποτέλεσμα να σκοτώσει 14 από αυτά. Μάλιστα θεωρήθηκε υπεύθυνος τόσο ο οδηγός κατά 70% αλλά και ο βοσκός κατά 30%.
Ειδικότερα, ο Άρειος Πάγος μοίρασε την ευθύνη κατ' αυτόν τον τρόπο γιατί όπως έκρινε παραβίασαν και οι δύο πλευρές τον ΚΟΚ. Ο μεν οδηγός γιατί είχε καταναλώσει αλκοόλ και κινείτο με ταχύτητα άνω του επιτρεπόμενου ορίου (110χλμ), και ο βοσκός γιατί κτα πρόβατά του κυκλοφορούσαν μες τη νύχτα χωρίς να επαρκή φωτισμό και έχοντας καταλάβει όλη την έκταση του οδοστρώματος.
Μάλιστα το περιστατικό συνέβη νύχτα και ο οδηγός κατέλαβε και τμήμα του αντίθετου ρεύματος.
Έτσι, εφεξής οι βοσκοί θα πρέπει να μεριμνήσουν και να τοποθετήσουν επαρκή φωτισμό τόσο στο πρόβατο που άγει το κοπάδι όσο και το τελευταίο.
news247

Γιατί δεν κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις


Φαινόμενα έντονης νευρικότητας, που δεν αφορούν πλέον μόνο τους μεγάλους καταθέτες, αλλά και την… μαρίδα, σημειώνονται εδώ και αρκετές ημέρες στα τραπεζικά καταστήματα. Ακόμη και μικροαποταμιευτές με μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ καταθέσεων αναζητούν τρόπους να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους, σε… στρώματα, χρηματοκιβώτια, τράπεζες του εξωτερικού ή με τη μετατροπή τους σε χρυσές λίρες.

Όπως λένε έμπειρα τραπεζικά στελέχη, οι καταθέτες δεν
έχουν άδικο να ανησυχούν για την ευρωστία των ελληνικών τραπεζών, ή για τις επιπτώσεις μιας άτακτης χρεοκοπίας της χώρας. Όμως, τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ένα φαινόμενο παράδοξο σε πρώτη ανάγνωση: η ίδια η αδυναμία των ελληνικών τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας αποτελούν σήμερα την καλύτερη… εγγύηση για τις τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα!

Εξηγώντας αυτό το παράδοξο, τα ίδια στελέχη σημειώνουν τα εξής:

n Το σχεδόν χρεοκοπημένο ελληνικό Δημόσιο έχει σήμερα σε ισχύ τις καλύτερες εγγυήσεις τραπεζικών καταθέσεων της Ευρώπης: εγγυάται 100.000 ευρώ για κάθε καταθέτη σε κάθε τράπεζα και μάλιστα αυτή η εγγύηση καλύπτει όχι μόνο τα φυσικά πρόσωπα, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες, αλλά και τα νομικά πρόσωπα. Πρακτικά, δηλαδή, το Δημόσιο εγγυάται τις καταθέσεις της συντριπτικής πλειονότητας των καταθετών!
n Η εγγύηση αυτή από πλευράς Δημοσίου προσφέρεται, σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας, από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων. Στα τέλη του 2009, το ΤΕΚ είχε πόρους της τάξεως των 1,25 δις. ευρώ. Προφανές είναι, ότι ακόμη και μια μικρομεσαία τράπεζα αν κατέρρεε σήμερα, το ΤΕΚ θα δυσκολευόταν να καλύψει τους καταθέτες της. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η εγγύηση καταθέσεων από το ΤΕΚ είναι ένα από τα καλύτερα… σύντομα ανέκδοτα της κρίσης: το βάρος της εγγύησης αναπόφευκτα, ακόμη και σε ένα… μικροεπεισόδιο τραπεζικής κατάρρευσης, θα έπεφτε στο ακέραιο στο Δημόσιο, το οποίο με τη σειρά του σήμερα καλύπτει τις δικές του βασικές υποχρεώσεις με το διεθνές δάνειο των 100 δις. ευρώ (συνολικά 110 δις. ευρώ, αλλά τα 10 δις. προορίζονται για τις ανάγκες κεφαλαίων των τραπεζών).
n Αυτές οι διαπιστώσεις θα έκαναν έναν καταθέτη να… στριφογυρίζει τις νύχτες ανήσυχος στο κρεβάτι του, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν την καλύτερη… εξασφάλιση των καταθέσεων! Γιατί, πολύ απλά, στις σημερινές συνθήκες ακόμη και η κατάρρευση μιας μικρομεσαίας τράπεζας θα οδηγούσε σε χρεοκοπία το ίδιο το Δημόσιο και αυτό, με τη σειρά του, θα οδηγούσε σε αφερεγγυότητα το σύνολο του τραπεζικού συστήματος της χώρας, θέτοντας σε κίνηση ένα επικίνδυνο ντόμινο για το ήδη εξασθενημένο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης, που με τη σειρά του εξαρτάται για χρηματοδότηση σε έκτακτες περιπτώσεις από τα ήδη υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης!
n Με αυτά τα δεδομένα, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς γιατί η ΕΚΤ έχει ξεπεράσει κάθε κανόνα της συντηρητικής γερμανικής τραπεζικής σχολής και στην πράξη δανείζει καθημερινά τις ελληνικές τράπεζες όσα ζητούν, αδιαφορώντας παντελώς για την ποιότητα των εγγυήσεων που προσκομίζουν. Τον Απρίλιο, οι χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είχαν ξεπεράσει τα 84 δις. ευρώ και με αυτούς τους ρυθμούς σύντομα θα αντιστοιχούν στο 50% των καταθέσεων! Επιπλέον, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προσφέρει στις τράπεζες άλλα 10 δις. ευρώ κεφαλαίων αν τα χρειασθούν, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ήδη να προσφέρει άλλα 15 δις. ευρώ σε εγγυήσεις δανεισμού των τραπεζών.

Είναι προφανές -και αποδεικνύεται από τις πρωτοφανείς παρεμβάσεις της ΕΚΤ και της ελληνικής κυβέρνησης- ότι όλο το… σύμπαν συνωμοτεί για να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που με τις σημερινές συνθήκες αδυναμίας των ευρωπαϊκών τραπεζών θα άναβε ένα επικίνδυνο φυτίλι πρωτοφανούς μεταπολεμικά αποσταθεροποίησης στο οικονομικό σύστημα της Ευρωζώνης.

Αυτή η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να δεχθεί σοβαρές νέες ζημιές αποτελεί και την καλύτερη εγγύηση για τους καταθέτες των ελληνικών τραπεζών: μέχρι να είναι σε θέση οι ευρωπαϊκές τράπεζες να απορροφήσουν ζημιές από μια χρεοκοπία της Ελλάδας ή/και των ελληνικών τραπεζών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δίνουν γη και ύδωρ για να αποτρέψουν τα χειρότερα σενάρια.

Συνεπώς, η περίοδος αυτή προσφέρεται, σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη που ανέπτυξαν στο “B” την παρούσα ελαφρώς αιρετική, αλλά αρκετά λογική θεωρία, όχι για απόσυρση καταθέσεων, αλλά για «ψώνια» επιτοκίων στις ελληνικές τράπεζες. Τον Απρίλιο, η μέση απόδοση των νέων προθεσμιακών καταθέσεων έφθασε και πάλι το 3% και σήμερα είναι πολύ υψηλότερη. Όσο υπάρχουν εγγυήσεις μη χρεοκοπίας της χώρας, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για τους καταθέτες, να «κλείνουν» ανά τρίμηνο τα χρήματά τους με τις καλύτερες αποδόσεις που θα τους προσφερθούν…
newsblog και banksnews

Ο Σαρκοζί ψάχνει κοντούς σωματοφύλακες!


Θα τους συνδυάζει με το κλασσικό τακουνάκι που φορά!

Το ότι ο Σαρκοζί έχει ένα «θεματάκι»
με το ύψος του το ξέραμε… ότι θα έφτανε όμως στο σημείο να ζητά σωματοφύλακες, οι οποίοι δε θα ξεπερνούν το δικό του ύψος, ούτε που το φανταζόμασταν!!!
Βέβαια ως προς το ύψος του Γάλλου προέδρου, οι απόψεις διίστανται… Κι αυτό γιατί
πρέπει να υπολογίσουμε και το κλασσικό τακουνάκι που φορά, σε μία απεγνωσμένη προσπάθειά του να φθάσει την Κάρλα. Τι τραβά κι αυτή πάντως!!! Από τότε που τον παντρεύτηκε όλο μπαλαρίνες φορά… που να τολμήσει να βάλει λίγο τακούνι, ο Νικολά θα γίνει έξαλλος!!!
Φήμες λένε πως ήταν κόκκινος από το κακό του όταν μία εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων είχε το σλόγκαν: «Κάντε ό, τι η Κάρλα. Προτιμήστε ένα μικρό γαλλικό μοντέλο»… Ποιος τον είδε και δεν τον φοβήθηκε τον Νικόλα… Μάλιστα ήταν ένα βήμα πριν προβεί σε μηνύσεις!!!
Το ύψος του, που υπολογίζεται στο 1,65-1,68 είναι σίγουρα το ευαίσθητό του σημείο. Οι Γάλλοι λένε πως είναι πιο κοντός ακόμα και από τον Ναπολέοντα!!!
Φανταστείτε τώρα τι κόμπλεξ έχει αυτός ο άνθρωπος που όταν μιλά δημόσια σε κόσμο, εκτός από το τακουνάκι που φορά, ειδικές παραγγελίες καλέ κάνει, ανεβαίνει και σε σκαμνάκι!
Ε, όπως και να το κάνουμε τον κάνει πιο επιβλητικό… Λέτε όταν μαλώνει με την Κάρλα να ανεβαίνει πάνω στα τραπέζια;;;
star.gr

Έχει νόημα το μποϊκοτάζ.... Νόαμ Τσόμσκι


Ο Νόαμ Τσόμσκι, ο σημαντικότερος γλωσσολόγος του κόσμου και ένας από τους πιο εξέχοντες επικριτές των ΗΠΑ και του Ισραήλ, έχει μόλις επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες αφού πέρασε αρκετές εβδομάδες στη Μέση Ανατολή, δίνοντας διαλέξεις σε πανεπιστήμια και έχοντας συναντήσεις με διάφορες οργανώσεις και ακτιβιστές στην περιοχή.

«Το Ισραήλ θεωρεί ότι μπορεί να διαπράττει τέτοια εγκλήματα ατιμώρητα, επειδή οι ΗΠΑ δείχνουν ανοχή και η Ευρώπη ακολουθεί, σε γενικές γραμμές, το παράδειγμα των ΗΠΑ...», λέει ο Νόαμ Τσόμσκι (φωτ. Ass. Press) Αυτό το συγκεκριμένο ταξίδι προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή, καθώς την Κυριακή 16 Μαΐου δεν επετρέπει σ' αυτόν και στην κόρη του να εισέλθουν στο Ισραήλ. Βρισκόταν καθ' οδόν για να δώσει μια διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Μπιρ Ζέιτ στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης Τον κράτησαν στην ιορδανική πλευρά του περάσματος Αλενμπι για πάνω από 4 ώρες και τελικώς τον έστειλαν πίσω στο Αμμάν. Ο Τσόμσκι είπε ότι τον ανέκριναν ευγενικά αλλά του είπαν σαφώς ότι «στην κυβέρνηση δεν αρέσουν τα πράγματα που λέει.. ούτε το ότι θα μιλούσε μόνο στο Μπιρ Ζέιτ και σε κανένα ισραηλινό πανεπιστήμιο». Η απάντησή του ήταν: «σε καμία κυβέρνηση δεν αρέσει τίποτα από αυτά που λέω και έχω μιλήσει πολλές φορές σε ισραηλινά πανεπιστήμια».

Προτού ζητήσω τα σχόλια και την αντίδρασή του στην εγκληματική ισραηλινή επίθεση εναντίον του Στολίσκου της Ελευθερίας, τού παρουσίασα την άποψή μου για την τελευταία αυτή θηριωδία του εβραϊκού κράτους: είπα δηλαδή ότι πιστεύω πως υπάρχει μια πραγματική σύνδεση, στη συμπεριφορά ενός κράτους, μεταξύ της ευκολίας, με την οποία αγνοεί την αντίδραση του υπόλοιπου κόσμου στην απόφασή του να μην επιτρέψει την είσοδο σε έναν διακεκριμένο επιστήμονα, όπως εκείνος, και της επίθεσης και δολοφονίας αθώων ανθρώπων σε μια ανθρωπιστική αποστολή, με τρόπο που ταιριάζει σε κοινούς εγκληματίες και με απόλυτη αδιαφορία για το διεθνές δίκαιο και την αξία της ανθρώπινης ζωής. Του είπα ότι ίσως θελήσει, τυπικά, ν' απορρίψει τη δήλωση αυτή ως υπερβολική, αλλά θα ήταν δύσκολο να επιχειρηματολογήσει κανείς εναντίον της ουσίας της. Προς όχι ιδιαίτερη έκπληξή μου, απάντησε: «Υπάρχει σύνδεση. Τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα μετά την κρίση στη Γάζα, η ατμόσφαιρα στο Ισραήλ γίνεται ιδιαίτερα εριστική και παρανοϊκή. Η άποψή μου είναι φυσικά ένα ασήμαντο παράδειγμα και η επίθεση εναντίον του Στολίσκου της Ελευθερίας αποτελεί ένα πολύ σοβαρότερο. Η πειρατεία πλοίων σε διεθνή ύδατα και η δολοφονία επιβατών αποτελεί ένα πολύ σοβαρό έγκλημα».

Οι πειρατείες του Ισραήλ

Στη συνέχεια, παρατηρεί ότι «το έγκλημα δεν είναι κάτι καινούργιο. Επί δεκαετίες το Ισραήλ πραγματοποιεί πειρατείες σε πλοία στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, σκοτώνοντας ή απαγάγοντας επιβάτες, οδηγώντας τους μερικές φορές σε φυλακές στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων μυστικών φυλακών/θαλάμων βασανιστηρίων, και κάποιες φορές κρατώντας τους ομήρους για χρόνια. Το Ισραήλ θεωρεί ότι μπορεί να διαπράττει τέτοια εγκλήματα ατιμώρητα, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ανοχή και η Ευρώπη ακολουθεί σε γενικές γραμμές το παράδειγμα των ΗΠΑ».

Ο Τσόμσκι θεωρεί ότι, σε αυτό το σημείο, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα και εντεινόμενη ομοιότητα μεταξύ Ισραήλ και Νότιας Αφρικής. Όπως σημειώνει, «το Ισραήλ δεν είναι ακριβώς όπως το καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Από ορισμένες απόψεις δεν είναι τόσο κακό, αλλά από άλλες είναι χειρότερο».

Τράβηξε την προσοχή μου το τελευταίο του βιβλίο, «Hopes and Prospects» που μόλις κυκλοφόρησε. Σε αυτό γράφει ότι «η διεθνής υπόσταση του Ισραήλ ήδη προσομοιάζει με εκείνη της Νότιας Αφρικής πριν από σαράντα χρόνια, ιδιαιτέρως μετά την εισβολή στη Γάζα. Και η αντίδρασή του μοιάζει με εκείνη των λευκών ρατσιστών: με "εκστρατείες πληροφόρησης" (πρακτικές "χασμπάρα") ώστε να μυήσει τον κόσμο στα λάθη και τις παρερμηνείες του, τον αλαζονικό φαρισαϊσμό, την προκλητική στάση, στηριζόμενο στο ότι οι ΗΠΑ θα το προστατεύσουν ανεξάρτητα από το τι νομίζει ο κόσμος και μάλιστα συχνά με υπερβολική παράνοια».

Η «ψήφος» των ΗΠΑ

Στη συνέχεια γράφει ότι «παρά τις πολλές διαφορές, αξίζει τον κόπο να ανακαλεί στη μνήμη την ιστορία του καθεστώτος του απαρτχάιντ. Το 1958, ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής ενημέρωσε τον Αμερικανό πρεσβευτή ότι οι ισχυρές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών εναντίον της Νότιας Αφρικής που ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία των χωρών-μελών, δεν είχαν σημασία. «Εκείνο που μετράει περισσότερο από... όλες τις άλλες ψήφους μαζί, είναι η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών από την άποψη της κυρίαρχης θέσης τους στην ηγεσία του δυτικού κόσμου».

Συνεχίζει τη σύγκριση, σημειώνοντας ότι «κατά το τέλος της δεκαετίας του '70, δεκαετίες διαμαρτυρίας εναντίον του απαρτχάιντ είχαν επεκταθεί σε πρωτοβουλίες μποϊκοτάζ, αποσύρσεων και κυρώσεων. Εταιρείες άρχισαν να συμμορφώνονται με τις αρχές Σάλιβαν (1977) και να αποσύρονται από τη χώρα και το Κονγκρέσο έσπευσε να εγκρίνει κυρώσεις (παρά το βέτο του Ρέιγκαν). Όμως, η βαθιά επίγνωση των διεθνών υποθέσεων από τον Νοτιοαφρικανό υπουργό διατήρησε την ισχύ της. Στη διάρκεια της δεκαετίας του '80, οι εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με τη Νότια Αφρική αυξήθηκαν παρά τις κυρώσεις του Κονγκρέσου το 1985 (τις οποίες ο Ρέιγκαν απέφυγε επιδέξια) και ο Ρέιγκαν συνέχισε να στηρίζει τις νοτιοαφρικανικές ληστρικές επιχειρήσεις σε γειτονικές χώρες, που προκάλεσαν 1,5 εκατομμύριο θανάτους. Μέχρι που το 1988, η κυβέρνηση καταδίκασε το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο του Νέλσον Μαντέλα ως μία από τις «πλέον διαβόητες τρομοκρατικές οργανώσεις» παγκοσμίως. Το καθεστώς του απαρτχάιντ παρέμεινε ισχυρό, άτρωτο όπως θεώρησαν μερικοί. Όμως τότε άλλαξε η πολιτική των ΗΠΑ και, μέσα σε λίγα χρόνια, το καθεστώς είχε καταρρεύσει».

Μαθήματα προς όλους

Ποια λοιπόν είναι τα μαθήματα που πρέπει να μάθουμε εδώ; Ο Τσόμσκι λέει ότι υπάρχουν ξεκάθαρα μαθήματα «και για τους Ισραηλινούς και για εκείνους απ' έξω που είναι αφοσιωμένοι στο να φέρουν κάποιο μέτρο ειρήνης και δικαιοσύνης στην περιοχή. Όσο η απορριπτικότητα των ΗΠΑ παραμένει ασάλευτη, το Ισραήλ μπορεί να αισθάνεται ότι είναι σε θέση να αψηφά τον κόσμο, όμως ακολουθεί επικίνδυνο μονοπάτι. Και οι τακτικές της διαμαρτυρίας οφείλουν να καθοδηγούνται από την αναγνώριση ότι στην τρέχουσα διεθνή τάξη πραγμάτων, παρά την αυξανόμενη ποικιλία, η παρατήρηση του Νοτιοαφρικανού υπουργού παραμένει εν πολλοίς σωστή».

Κλείνοντας, του είπα πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα -έχει προ πολλού έρθει, στην πραγματικότητα- για ένα ολοκληρωτικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ τού είδους και του τρόπου του κινήματος αντί-απαρτχάιντ της δεκαετίας του '80. Μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, η μία μετά την άλλη, άρχισαν να αποσύρονται από τη Νότια Αφρική, μόλις το κίνημα αντιπαρτχάιντ έφτασε στην κορύφωσή του. Ο Τσόμσκι συμφώνησε. «Έχει νόημα το μποϊκοτάζ, οι αποσύρσεις και κυρώσεις εάν αγγίξουν τις ΗΠΑ -όπλα των ΗΠΑ στο Ισραήλ, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Όχθη, κ.λπ.», είπε. «Οι προτάσεις πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά». *

Eλευθεροτυπία