RSS

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Oυραγοί στη δωρεά οργάνων, πρώτοι στην αιμοδοσία



Στο τελευταίο σκαλί μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. βρίσκεται η χώρα μας όσον αφορά τη δωρεά οργάνων, ενώ οι Έλληνες παρουσιάζουν μηδαμινή προθυμία, κυρίως λόγω επιφυλακτικότητας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση από το Ευρωβαρόμετρο.
Στη μελέτη αναφέρεται ότι το 43% των Ελλήνων δεν προτίθεται να δωρίσει τα όργανά του, γεγονός που τους κατατάσσει στην πέμπτη από το τέλος θέση, μετά τους Λετονούς (25%), τους Ρουμάνους (30%), τους Αυστριακούς (39%) και τους Βούλγαρους (42%). Στον αντίποδα, περισσότερο πρόθυμοι να γίνουν δωρητές οργάνων εμφανίζονται οι Σουηδοί (83%), οι Μαλτέζοι (77%), οι Βέλγοι (72%), οι Φιλανδοί ( 72%) και οι Δανοί (70%).

Στην ερώτηση «έχετε ποτέ συζητήσει το θέμα της δωρεάς οργάνων με την οικογένειά σας», θετικά απάντησαν το 32% των Ελλήνων, έναντι του συνολικού 40% των Ευρωπαίων. Το 28% των Ευρωπαίων παράλληλα, δηλώνει ενήμερο για την εθνική νομοθεσία στις χώρες τους, περί δωρεάς και μεταμόσχευσης ανθρωπίνων οργάνων, ενώ λιγότερο ενημερωμένοι για τη σχετική νομοθεσία στις χώρες τους δήλωσαν οι Εσθονοί (8%), οι Τσέχοι (10%) και τελευταίοι οι Έλληνες (14%).

Άλλη μία χαρακτηριστική ερώτηση που αποκαλύπτει τη νοοτροπία των Ελλήνων απέναντι στη δωρεά οργάνων είναι «ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν επιθυμείτε να γίνετε δωρητές οργάνων», με το 45% των Ελλήνων να απαντά ότι δεν εμπιστεύονται το σύστημα (είτε μεταμοσχεύσεων είτε γενικότερα το κοινωνικό σύστημα). Στην ίδια ερώτηση, το 31% απάντησε ότι φοβάται την «εκμετάλλευση» του ανθρωπίνου σώματος, ενώ το 10% επικαλέστηκε θρησκευτικούς λόγους.

Πρώτοι στην αιμοδοσία

Μπορεί το Ευρωβαρόμετρο να δείχνει την οπισθοδρομικότητα των Ελλήνων σε σχέση με τις δωρεές οργάνων, ωστόσο μας χαρίζει την πρωτιά ως προς την αιμοδοσία.

Μετά τους Αυστριακούς και τους Γάλλους, οι Έλληνες έρχονται σε πολύ υψηλή θέση όσον αφορά τη συνήθεια της αιμοδοσίας. Αυτό δείχνει η ευρωπαϊκή δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο για την αιμοδοσία, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της αιμοδοσίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 51% των Ελλήνων, έναντι 37% του μέσου όρου της ΕΕ, δηλώνει ότι έχουν γίνει αιμοδότες.

Τα υψηλότερα ποσοστά αιμοδοτών εμφανίζονται στην Αυστρία (66%), στη Γαλλία (52%), στην Ελλάδα και την Κύπρο (51%), ενώ τα χαμηλότερα εμφανίζονται στην Πορτογαλία (22%), στην Ιταλία (23%) και στην Πολωνία (25%).

Επίσης, το 67% των Ελλήνων, έναντι του 57% των Ευρωπαίων, θεωρεί πως οι μεταγγίσεις αίματος σήμερα γίνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Επιπλέον, το 46% των αιμοδοτών στην Ευρώπη ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40 έως 54 ετών, ενώ το ποσοστό των Ευρωπαίων που έχουν γίνει αιμοδότες έχει αυξηθεί κατά 6%, σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το 2002.
news247

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου