Εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν, ήδη, αρχίσει να αντιδρούν στην προοπτική των 800 Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με «αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα», που όρισε το υπουργείο Παιδείας
Το υπουργείο Παιδείας, αφού όρισε τα 800 Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με τo «αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα», στην κατεύθυνση του διαφοροποιημένου σχολείου της αγοράς, συνεχίζει την προώθησή τους με ενημερώσεις γονέων. Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο, με σχετικό έγγραφο, είχε ορίσει συγκεκριμένες διαδικασίες για την υλοποίηση των σχεδιασμών του, αγνοώντας τους εκπαιδευτικούς. Στο έγγραφο αυτό (Φ.50/62036/Γ1 της 1-6-2010) ανέφερε ότι μέχρι τις 14 Ιουνίου πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες «ενημερωτικές» συναντήσεις. Στις συναντήσεις αυτές είναι «απαραίτητη» η συμμετοχή του αρμοδίου σχολικού συμβούλου για την ενημέρωση των γονέων.
Επίσης, σε ειδικό έγγραφο, με τίτλο «Διευκρινίσεις για τα 800 δημοτικά σχολεία με το αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα», αναφέρει ότι αυτά τα 800 δημοτικά σχολεία δε σχετίζονται με τα «πιλοτικά ολοήμερα σχολεία που θα λειτουργήσουν απ' το σχολικό έτος 2011-2012». Υποστηρίζει, δε, ότι τα 800 ολοήμερα εντάσσονται στις «άμεσες παρεμβάσεις» και όχι στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του υπουργείου. Πάντως, αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητήσει το υπουργείο είναι ένα: Τα 800 Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία θα λειτουργήσουν «πειραματικά» για το «νέο σχολείο», δηλαδή από αυτά θα ξεκινήσει το διαφοροποιημένο σχολείο της αμορφωσιάς, που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση. Η προαιρετική ζώνη των ολοήμερων (μετά τις 2 το μεσημέρι) θα διαμορφώνεται διαφορετικά σε κάθε σχολείο. Η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, άλλωστε, είχε δηλώσει αναφορικά με τα 800 Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία: «Αυτό είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση των ριζικών αλλαγών που φέρνει το Νέο Σχολείο». Να σημειώσουμε, δε, πως για τον ορισμό αυτών των σχολείων δεν έγινε κάποια ...διαβούλευση, αλλά «απλά» ορίστηκαν με το «έτσι θέλω».
Πάντως, στις συναντήσεις ενημέρωσης που γίνονται στα 800 σχολεία έχουν αρχίσει, ήδη, οι αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και γονείς. Να σημειωθεί ότι σε ορισμένα σχολεία έχει επιχειρηθεί να μην εκφράσουν τη θέση τους οι διδάσκοντες, με το επιχείρημα ότι ...«δεν είναι σύννομο»! Προσπαθούν, δε, να περάσουν ένα κλίμα πως όποιος δεν εφαρμόσει την απόφαση παρανομεί! Μάλιστα, υπήρξαν ακόμα και απειλές για ΕΔΕ (!) σε δασκάλους που αντέδρασαν! Χαρακτηριστικές περιπτώσεις της αντίδρασης των γονιών είναι αυτές του Αιαντίου και των Αμπελακίων, όπου η αρνητική απόφαση για το πρόγραμμα πάρθηκε την ώρα της ενημέρωσης. Παρακάτω αναφέρουμε τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τους Συλλόγους Διδασκόντων, τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων που με αποφάσεις τους αντιδρούν (σύμφωνα με στοιχεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών): Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: «Ρόζα Ιμβριώτη» (Βύρωνας - Καισαριανή - Παγκράτι), «Γ. Σεφέρης» (Ν. Ιωνία - Ν. Ηράκλειο - Μεταμόρφωση - Λυκόβρυση), «Ελλη Αλεξίου» (Περιστέρι), «Σωκράτης» (Μενίδι, Άγιος Στέφανος κ.ά.), Νέας Σμύρνης, Α' Αθήνας (Αμπελόκηποι, Ζωγράφου κ.ά), «Αριστοτέλης»(κέντρο Αθήνας, Φιλαδέλφεια, Γαλάτσι κ.ά.), «Αθηνά» (κέντρο Αθήνας), «Δελμούζος» (Αν. Αττική), «Κ. Σωτηρίου» (Αν. Αττική), Μαρουσιού - Κηφισιάς κ.ά, «Παρθενώνας» (Ταύρος, Θησείο, Πετράλωνα κ.ά.), Ξάνθης, Αγρινίου - Θέρμου, «Μ. Αλέξανδρος» Αν. Θεσσαλονίκης, «Ν. Πλουμπίδης» (Κερατσινίου, Περάματος), Δυτ. Αττικής.
Σύλλογοι διδασκόντων από τα 800 Δημοτικά: 1ου Λυκόβρυσης, 1ου Μεταμόρφωσης, 6ου Μεταμόρφωσης, 9ου Ν. Ιωνίας, 2ου Περιστερίου, 45ου Περιστερίου, 3ου Ταύρου, 5ου Αλίμου, 6ου Αλίμου, 5ου Περάματος, 7ου και 21ου Ηλιούπολης (κοινή συνέλευση συλλόγων διδασκόντων και συλλόγων γονέων που κατέληξε σε ψήφισμα απόρριψης και ανυπακοής).
Σύλλογοι και Ενώσεις Γονέων: ΑΣΓΜΕ, Ομοσπονδία Αθήνας, Ομοσπονδία Πειραιά, Ενωση Μεταμόρφωσης, Σύλλογος Γονέων Αιαντίου Σαλαμίνας, Σύλλογος Γονέων Αμπελακίων Σαλαμίνας, Σύλλογος Γονέων 21ου Δημοτικού Περιστερίου, οι γονείς του 45ου Δημοτικού Περιστερίου μαζεύουν υπογραφές.
Ριζοσπάστης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου