RSS

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

«Κεραυνοί» ΠΑΣΚΕ κατά ΠΑΣΟΚ

Με μια μακροσκελή «σκληρή» ανακοίνωση, την οποία συνυπογράφουν 102 συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Εργαζομένων, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, κατακεραυνώνουν την πολιτική της κυβέρνησης. «Η κατ’ εφαρμογή του μνημονίου, ασκούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές, τις ιδέες και τις αξίες του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Δεν είναι η πολιτική για την οποία στρατευτήκαμε, αγωνιστήκαμε, ψηφίσαμε», τονίζουν οι «πράσινοι» συνδικαλιστές.
"Είμαστε αντίθετοι με το Μνημόνιο και τους όρους για τα σκληρά, άδικα και άνισα μέτρα σε βάρος του κόσμου της εργασίας χωρίς να παραγνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση και την κρίση δανεισμού", σημειώνουν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ.

Η συνδικαλιστική παράταξη προτείνει τα εξής μέτρα που, όπως τονίζει, "θα οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση με επιβάρυνση αυτών που ευθύνονται: των εχόντων και κατεχόντων". Ειδικότερα, ζητάει:


►Αλλαγή του θεσμικού ρόλου και της πολιτικής της ΕΚΤ και δομική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και ανάπτυξης.
►Μεταφορά δημόσιου χρέους των κρατών - μελών της ευρωζώνης με την έκδοση ευρωομολόγων.
►Ανάκαμψη στηριγμένη στις επενδύσεις, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία.
Παράλληλα, οι "πράσινοι" συνδικαλιστές ζητούν την παραδειγματική τιμωρία και τη δήμευση της περιουσίας όλων όσων διασπάθησαν δημόσιο χρήμα, καθώς και την πλήρη αποκάλυψη των ενόχων στα μεγάλα σκάνδαλα (όπως Siemens - Βατοπέδι - Δομημένα Ομόλογα - ΓΕΡΜΑΝΟΣ).

Η ΠΑΣΚΕ αν και αναγνωρίζει ότι το "έλλειμμα της χώρας (δημοσιονομικό - ανταγωνιστικότητας) απαιτούσε -και πράγματι απαιτεί- νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, περιστολή της σπατάλης, ανατροπές στο κράτος και την παραγωγή στη βάση μιας δίκαιης και ισόρροπης κατανομής των βαρών", επισημαίνει ότι "η «συνταγή» της Τρόικας επέβαλε μέτρα κοινωνικά άδικα που έσπασαν κυριολεκτικά τους πιο αδύναμους κρίκους της κοινωνικής αλυσίδας της μισθωτής εργασίας ενώ ακόμη και τώρα οι έχοντες και κατέχοντες εξακολουθούν «να πίνουν στην υγεία των κορόιδων»".

Οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για προκλητική συμπεριφορά του πολιτικού προσωπικού αλλά και των διαφόρων φορέων αντιπροσώπευσης συμφερόντων, "καθώς -την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται «στην κόψη του ξυραφιού»- όχι μόνο δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους αλλά είτε τις μεταθέτουν, είτε με τους μηχανισμούς χειραγώγησης της κοινής γνώμης επιχειρούν να τις μετατρέψουν σε ενοχές, συνενοχές και φοβίες".

Επισημαίνουν δε, ότι η δημόσια συζήτηση δεν μπορεί να γυρνά στην προ Μνημονίου εποχή, σημειώνοντας πως ό,τι έγινε δεν αποτελεί άλλοθι αποποίησης ευθυνών. "Στο συλλογικό πεδίο ουδείς πλέον νομιμοποιείται ούτε να παριστάνει «τον άμωμο και αμόλυντο» και κυρίως να επιζητά την επιείκεια της «μωρής παρθένας»", τονίζουν.

"Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για εθνική, πατριωτική αλλά και ταξική μάχη για να σωθεί η χώρα. Τη χώρα όμως δε συγκροτούν άψυχα αντικείμενα, στατιστικές και αριθμοί. Τη συγκροτούν άνθρωποι, πολίτες, εργαζόμενοι που μοχθούν σκληρά, που δεν απομυζούν παρασιτικά τον πλούτο της, αλλά τον δημιουργούν. Είναι ακραία και ηθικά αντι-σοσιαλιστική πολιτική να επιχειρείται η διάσπαση αυτών των ανθρώπων σπέρνοντας το ζιζάνιο του «κοινωνικού αυτοματισμού» δηλαδή να στρέφεται ο ένας εναντίον του άλλου ή ακόμη χειρότερα δημιουργούνται όροι «κανιβαλλισμού» με γνώμονα το είδος , την αμοιβή, ή την ασφάλεια της εργασίας τους.", προσθέτουν.

"Θεωρούμε και είναι αδιανόητο αφενός κάθε επικαιροποίηση του μνημονίου να γίνεται «εν κρυπτώ και παραβύστω», να μην απολαμβάνει της στοιχειώδους νομιμοποίησης από το εθνικό κοινοβούλιο και αφετέρου κάθε επικαιροποίηση να φέρνει ποιο επαχθή, πιο αντικοινωνικά και πιο άδικα μέτρα.", αναφέρουν, διερωτώμερνοι: "Αλήθεια τι είδους διαπραγμάτευση είναι αυτή που φέρνει τη χώρα και τους έλληνες κάθε φορά σε δυσχερέστερη θέση";

Ακόμη ασκούν κριτική και στην αξιωματική αντιπολίτευση, καλώντας την να πάψει να κρύβεται στο απώτατο παρελθόν της μεταπολίτευσης, αναγνωρίζοντας ότι η πενταετής διακυβέρνηση της βύθισε κυριολεκτικά τα δημόσια οικονομικά. "Η αντιμνημονιακή ρητορική της ΝΔ είναι γεμάτη φαρισαϊσμό, λαϊκισμό και υποκρισία. Επί της ουσίας «χαϊδεύει» τ’αυτιά των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων που η πολιτική λιτότητας πλήττει αλλά την ίδια στιγμή ταυτίζεται και ψηφίζει τις σκληρές νέο-συντηρητικές συνταγές που φέρουν το ψευδεπίγραφο της μεταρρύθμισης", πρσθέτουν.

Στο στόχαστρο της ΠΑΣΚΕ βρίσκονται και τα κόμματα της αριστεράς, τονίζοντας ότι κινούνται ανάμεσα στην σύγχυση και την αμηχανία. "Παρά την ύπαρξη ουσιωδών διαφορών μεταξύ τους, τείνουν να συγκλίνουν στο γενικό καταγγελτικό λόγο χωρίς πρόταση διεξόδου και προοπτικής. Γιατί ασφαλώς ούτε η κήρυξη χρεοστασίου, ούτε η επαναφορά στη δραχμή οδηγούν σε «πτώχευση της πλουτοκρατίας». Δεν είμαστε εμείς που θα υποδείξουμε την πολιτική τους. Όμως στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων τους καλούμε σε ενότητα.", σημειώνει η ΠΑΣΚΕ.

Οι υπογράφοντες την ανακοίνωση καλούν τον πρωθυπουργό "να δείξει με πράξεις και πολιτικές ότι γνωρίζει ότι τα λεφτά αυτά βρίσκονται στις τσέπες των εχόντων και κατεχόντων, στην παραοικονομία, στην φοροδιαφεύγουσα, φοροκλέπτουσα, εισφοροδιαφεύγουσα επιχειρηματικότητα, στους ραντιέρηδες και στους έχοντες τεράστια περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Σ’αυτούς πρέπει ν’ αναζητηθούν οι πόροι που απαιτούνται".

"Ο στενός «κορσές» του μνημονίου δε μπορεί και δεν πρέπει ν’ αποτελεί τον οδικό χάρτη της εσωτερικής μας πολιτικής. Απαιτείται ριζική αναδιαπραγμάτευση του ώστε να υπάρξουν «ανάσες» άσκησης πολιτικών που θ’ ανακουφίσουν τους πολλούς, τα πλέον ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού και θα δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία ώστε ν’ επανεκκινήσουν οι «παγωμένες» μηχανές της, να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί συσσώρευσης και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας καθώς η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί σε τεράστια κρίση απασχόλησης", προσθέτουν.

enet

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Μάθετε την ηλικία του σώματός σας

Είναι γεγονός ότι ο ερχομός του νέου έτους συχνά φέρνει μαζί του υποσχέσεις και στόχους που βάζουμε στον εαυτό μας, για να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση.
Για να ανακαλύψετε την «πραγματική» ηλικία του σώματός σας, κάντε μερικά απλά τεστ:

Εγκέφαλος
Μετρήστε ανάποδα από το 100 ανά επτάδες.
Κρατήστε τον χρόνο που χρειάζεστε, για να ολοκληρώσετε το μέτρημα.
Αν είστε κάτω από 40 ετών, δεν πρέπει να
κάνετε περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα.
Αν η ηλικία σας είναι ανάμεσα στα 40 και τα 60, ο ιδανικός χρόνος ανεβαίνει στα 40 δευτερόλεπτα.
Αν ο χρόνος σας είναι καλύτερος, αφαιρέστε δύο χρόνια από την ηλικία σας.
Αν είναι χειρότερος προσθέστε δύο, για να βρείτε την «ηλικία» του εγκεφάλου σας. (Professor Dave Moore, Πανεπιστήμιο του Nottingham).
Δέρμα
Ακουμπήστε την παλάμη σας στο τραπέζι και τσιμπήστε το δέρμα σας, κρατώντας το για ένα λεπτό. Αφήστε το και χρονομετρήστε πόση ώρα χρειάζεται για να επανέλθει στην αρχική του θέση.
Για χρόνο μικρότερο των 30 δευτερολέπτων, αφαιρέστε τρία χρόνια από την ηλικία σας. Για 1-2 δευτερόλεπτα η ηλικία η δική σας και του δέρματός σας ταυτίζονται. Αν χρειάζεστε 11-30 δευτερόλεπτα, προσθέστε τρία χρόνια. (Dr Andrew Wright, Πανεπιστήμιο του Bradford).
Πνεύμονες
Πάρτε μια βαθιά ανάσα και προσπαθήστε να φουσκώσετε ένα μπαλόνι μεσαίου μεγέθους. Δέστε το μπαλόνι στο σημείο που έφτασε με τον αέρα της μιας ανάσας σας. Με ένα χάρακα μετρήστε το πλάτος του μπαλονιού. Τα 7-9 εκατοστά αντιστοιχούν σε 0,5 λίτρα αέρα, τα 10-11 εκ. σε 1 λίτρο, τα 12-13 εκ. σε 1,5 λίτρα, τα 14-16 εκ. σε 2-3 λίτρα και τα 20-22 σε 4-5 λίτρα αέρα.
Αν βρίσκεστε στην πρώτη κατηγορία προσθέστε πέντε χρόνια στην ηλικία σας. Αν γεμίσατε το μπαλόνι με 1-1,5 λίτρα αέρα, προσθέστε τρία χρόνια. Για 2-3 λίτρα προσθέστε ένα χρόνο. Τέλος, αν ο αέρας έφτασε τα 4-5 λίτρα, αφαιρέστε τρία χρόνια. (Dr Keith Prowse, μέλος του British Lung Foundation
i-diadromi

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΥΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ


Στέλιος Κυµπουρόπουλος.. ένας Γιατρός σε αναπηρικό αµαξίδιο
Στη ζωή του έχει µάθει, λέει, να αλλάζει ό,τι τον ενοχλεί. Ο σηµαιοφόρος µε νωτιαία µυϊκή ατροφία από το Κορωπί Στέλιος Κυµπουρόπουλος είναι σήµερα ένας 25χρονος ειδικευόµενος γιατρός σε αναπηρικό καροτσάκι. Ως φοιτητής Ιατρικής διεκδίκησε και πέτυχε 9 παρεµβάσεις στα κτίρια της σχολής του.
Ως ειδικευόµενος θέλει να αλλάξει τις συνθήκες πρόσβασης γιατρών µε αναπηρία στα ελληνικά νοσοκοµεία, αρχίζοντας από τη δική του βάρδια.

«Ο,τι ζητούσα, το ζητούσα πάντα επίµονα. Ελεγα: “Θέλω
ράµπα,θέλω αναβατόριο, χρειάζεται να επισκευαστεί το ασανσέρ”. Τα πολλά θέλω έφεραν αποτέλεσµα», αναφέρει γελώντας ο Στέλιος Κυµπουρόπουλος. Από το 1999,όταν η ιστορίατου έγινε γνωστή, ο Στέλιοςδεν σταµάτησε να διεκδικεί τα δικαιώµατά του στην ισοτιµία. Το 2004, όταν ως πρωτοετής φοιτητής συνειδητοποίησε πως δεν είχε πρόσβαση στο ανατοµείο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, που βρισκόταν σε όροφο χωρίς ασανσέρ, αποφάσισε να διαµαρτυρηθεί. Απαίτησε προσωπικά ραντεβού µε τους υπευθύνους της τεχνικήςυπηρεσίας τουπανεπιστηµίου και τον πρόεδροτης σχολής. Μέχρι και φέτος συνέβαλε στη πραγµατοποίηση 9 παρεµβάσεων στις υποδοµές τωνκτιρίων της σχολής του.

Μιλά ήρεµα και χαµογελά συχνά ανάµεσα στις παύσεις των φράσεών του. Θεωρεί ότι προσβάλλεται όταν τα ΜΜΕ τον αντιµετωπίζουν µόνο ως παιδίή ήρωα τηςζωής. Πρόσφατα, το συζητούσε ανοιχτά µε φίλους του µέσω facebook. Είχε γράψει: «Είµαι 25 χρονών και είµαι άντρας, κάθοµαι – δεν κάθοµαι σε αναπηρικό αµαξίδιο». Η αναπηρία δεν είναι ούτε είδηση, ούτεευχή, ούτε κατάρα, λέειστα «ΝΕΑ» και συµπληρώνει: «Είναι µια συνθήκη όπου ο άνθρωπος που την έχει πρέπει να πορευτείµε αυτήν. Οι συµπολίτες µας πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουµε, πονάµε, ονειρευόµαστε, ταξιδεύουµε και ερωτευόµαστε όπως όλοι».

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών, λέει ο Στέλιος, είναι σήµερα το µόνο ελληνικό πανεπιστήµιο που διαθέτει υπηρεσίες προσβασιµότητας για φοιτητέςµε αναπηρία.

«ΗΜονάδαΠροσβασιµότητας Φοιτητώνµε Αναπηρία ιδρύθηκε και λειτουργείαπό το 2006, έχοντας εξυπηρετήσει420 εγγεγραµµένους φοιτητές», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτήςκαθηγητής στον ΤοµέαΕπικοινωνιών και Επεξεργασίας Σήµατοςκαι υπεύθυνος της Μονάδας Γιώργος Κουρουπέτρογλου.

Ο ίδιος µεσολάβησεώστεο Στέλιος να προµηθευτεί δωρεάν τον απαραίτητο εξοπλισµό που του επιτρέπει – µέσωενός συστήµατος υπέρυθρων ακτινών – να γράφει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του, να διαβάζει πανεπιστηµιακά συγγράµµατα και να σερφάρει στο ∆ιαδίκτυο µε ανεπαίσθητες κινήσεις των µατιών και του κεφαλιού του.

Το νοσοκοµείο στοοποίο κάνει την ειδικότητά του είναι αρκετά προσβάσιµο γιατον Στέλιο.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν νιώθει τον εαυτό του ενεργό κοµµάτι του προσωπικού, εφόσον δεν µπορεί να πραγµατοποιήσει τις αναγκαίες διαδικασίες καθηµερινής εξέτασης ασθενών. Το ωράριό του αρχίζει στις 8.30 το πρωί και κανονικά τελειώνει στη 1.30 το µεσηµέρι. Οπως λέει ο ίδιος όµως, τα καθήκοντα ολοκληρώνονται λίγα λεπτά µετά τις 11.30,
όταν δηλαδή τελειώνει η πρωινή ενηµέρωση του διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής για την εξέλιξη των περιστατικών της ηµέρας.

Οι γονείς του τον µεταφέρουν καθηµερινά στονοσοκοµείο. Το πρωινό ξύπνηµα δεν διαφέρει από όσα έκαναν κατά τη διάρκεια των σπουδών τουστην Ιατρική,λέει στα «ΝΕΑ» η 61χρονη µητέρα του Μιρέλλα Κυµπουροπούλου. «Στο Γουδή, ο πατέρας του και εγώ καθόµασταν µέσα στο αυτοκίνητο µέχρι ο Στέλιος να τελειώσει τα µαθήµατα. Τον χειµώνα συχνά κλεινόµασταν στο αυτοκίνητο και µας έπαιρνε ο ύπνος µε το καλοριφέρ ανοικτό».

«Θέλω να προσφέρω»
«Νιώθω ότιπληρώνοµαι χωρίς να µπορώ να προσφέρω. Είµαι αµέτοχος, όχι επειδή δεν θέλω αλλά επειδή δενµπορώ», λέει. Από την αρχή της πρακτικής του άσκησης, ο Στέλιος είχε ζητήσει να του παρέχουν τη βοήθεια κάποιας νοσηλεύτριας, που θα πραγµατοποιεί εξετάσεις κάτω από τις δικές του οδηγίες και θα κάνει τις αιµοληψίες. Εφόσον όµως δεν υπάρχει νοµικό πλαίσιο που να προβλέπει κάτι τέτοιο, ο ίδιος λέει πως θα δώσει λύση στο πρόβληµα, έστω και ιδιωτικά.

Σύµφωνα µεέρευναπου πραγµατοποίησε τον περασµένο ∆εκέµβριο η Επιστηµονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος σε δείγµα 100 φοιτητών, 4 στους 10 θα συνεργάζονταν για µια πανεπιστηµιακή εργασία µε κάποιο άτοµο µε αναπηρία, ενώ το 47% θαεµπιστευόταν πλήρως τη θεραπεία του σε κάποιον ιατρό µε αναπηρία.

ΕΙΠΕ:

«Η αναπηρία δεν είναι κατάρα. Υπάρχουµε, πονάµε, ονειρευόµαστε, ταξι- δεύουµε και ερωτευόµαστε όπως όλοι»

«Η αναπηρία δεν είναι ιδιότητα, είναι χαρακτηριστικό»

Τον περασμενο Σεπτέµβριο, ο Στέλιος Κυµπουρόπουλος και οι γονείς του επισκέφτηκαν το ινστιτούτο της σουηδικής µη κυβερνητικής οργάνωσης Stil, για την ανεξάρτητη διαβίωση ανθρώπων µε αναπηρία. Μαζί τους ταξίδεψε και ο σκηνοθέτης Γιάννης Κασπίρης, ο οποίος έχοντας παρακολουθήσει από κοντά τη ζωή του Στέλιου για περισσότερους από 12 µήνες, ετοιµάζει ντοκιµαντέρ το οποίο θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο.

Ο Στέλιοςλέειπως επιθυµεί µια ζωή ανεξαρτησίας. «Η Στοκχόλµη είναι παράδεισος: τεράστια πεζοδρόµια και εξαιρετικό ακαδηµαϊκό σύστηµα. Το κυριότερο είναι πως το κράτος σού παρέχει βοηθούς για να µπορείς να µένεις µόνος σου. Εκεί ο ίδιος θα µπορούσα να είµαι 100% λειτουργικός». Παρ’ όλα αυτά δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Στο µέλλον, σκέφτεται να ανοίξει δικό του ψυχιατρικό ιατρείο. «Η αναπηρία δεν είναι ιδιότητα, είναι χαρακτηριστικό.

Πώς λέµε κάποιος είναι ψηλός ή κοντός, ξανθός ή µελαχρινός;», λέει και τη θεωρεί κοµµάτι του εαυτού του. Οσα έχει διεκδικήσει και πετύχει, συµπληρώνει, τα έχει κάνει για να διευκολύνει πρώτα τη δική του ζωή.

tanea.gr

Καμπάνα» για 40 καθηγητές Λυκείου των Γιαννιτσών

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη έπειτα από μήνυση που κατέθεσε ο τότε διευθυντής του σχολείου

Συνολικά 40 καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Γιαννιτσών καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της πόλης σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της νόθευσης εγγράφων.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, οι εκπαιδευτικοί δέχθηκαν, κατά το σχολικό έτος 2007/08, εκπρόθεσμα δικαιολογητικά απουσιών τριών μαθητών του 2ου Γενικού Λυκείου Γιαννιτσών, όπου δίδασκαν κατά την παραπάνω περίοδο, διορθώνοντας, ταυτόχρονα, τις βαθμολογίες του δευτέρου 4μήνου των συγκεκριμένων μαθητών της 2ας Λυκείου, με σκοπό να τους προάγουν στην επόμενη τάξη.

Μαζί με τους 40 καθηγητές κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο τότε προϊστάμενος του Γραφείου Εκπαίδευσης της περιοχής, καθώς, επίσης, τέσσερις γιατροί της Πέλλας και οι γονείς δύο μαθητών.

Το δικαστήριο έκρινε, τελικά, ένοχους τρεις γιατρούς, κατά περίπτωση για τις πράξεις της χορήγησης πλαστής ιατρικής βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας σ’ αυτήν, καταδικάζοντάς τους σε ποινές φυλάκισης 18 και 29 μηνών (η δεύτερη ποινή αφορά δύο περιπτώσεις γιατρών).

Ακόμη, ο προϊστάμενος του Γραφείου Εκπαίδευσης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 17 μηνών για συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος και συκοφαντική δυσφήμιση, ενώ, ποινή φυλάκισης 18 μηνών, επιβλήθηκε στη μητέρα μαθήτριας που κρίθηκε ένοχη για ηθική αυτουργία στη χορήγηση πλαστής ιατρικής βεβαίωσης.

Οι κατηγορούμενοι, απολογούμενοι ενώπιον του δικαστηρίου, αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν. Το δικαστήριο έδωσε 3ετή αναστολή στις ποινές, ενώ, οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι. Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη έπειτα από μήνυση που κατέθεσε ο τότε διευθυντής του σχολείου και νυν σύμβουλος Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Σε βάρος των καθηγητών και των γιατρών εκκρεμούν ΕΔΕ από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.
VORIA

ΙΚΥ

ΙΚΥ: Δεν θα προκηρυχθούν φέτος προγράμματα Μεταδιδακτορικής έρευνας εκπόνησης διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα

Στα πλαίσια των μέτρων λιτότητας και σε συνεννόηση με το Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. για το ακαδ. έτος 2011-2012 ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΟΥΝ: α) Πρόγραμμα Μεταδιδακτορικής έρευνας στην Ελλάδα και β) Πρόγραμμα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα. Για τα υπόλοιπα προγράμματα του ΙΚΥ καθώς και για τον τρόπο επιλογής και χρηματοδότησης θα ακολουθήσει νεώτερη ανακοίνωση. Αθήνα, 11-1-2011

ΚΑΛΟ


Άλλη μία ερώτηση….
Αν η Κύπρος είχε αποδεχτεί ένα σχέδιο Ανάν… θα μπορούσε να μιλάει σήμερα με την Μέρκελ για το φυσικό της αέριο;

Ή μήπως θα έπρεπε να έχει και την σύμφωνη γνώμη των Τ/Κ δηλαδή των Τούρκων; Θα μπορούσε να ορίσει τόσο έυκολα -όσο το έκανε- τις ζώνες αποκλειστικού ελέγχου;;
taxalia

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

O δήμαρχος Στυλίδας συνελήφθη από την αστυνομία

Χειροπέδες στον Απόστολο Γκλέτσο!

Διαβάστε για ποιον λόγο ο δήμαρχος Στυλίδας συνελήφθη από την αστυνομία.
Χειροπέδες στον Απόστολο Γκλέτσο!

Η αύξηση της τιμής των διοδίων που ανακοίνωσε η κοινοπραξία "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου", που διαχειρίζεται τα διόδια Πελασγίας, Μοσχοχωρίου, Μακρυχωρίου, Πυργετού και Λεπτοκαρυάς, έφερε αναταραχή στην τοπική κοινωνία.

Μέχρι πρόσφατα οι κάτοικοι της περιοχής της Στυλίδας είχαν ειδική κάρτα με την οποία δικαιούνταν ελεύθερη διέλευση από τα διόδια Πελασγίας, η κυβέρνηση άλλωστε τους είχε υποσχεθεί πως η κάρτες τους θα εξακολουθήσουν να έχουν ισχύ, γεγονός όμως που δεν συμβαίνει και προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι πλέον καλούνται να πληρώνουν κανονικά διόδια έστω και αν μετακινούνται για να επισκεφτούν γιατρό.

Σύμφωνα με το νόμο όπου υπάρχουν διόδια, πρέπει να υπάρχει και παρακαμπτήρια οδός από την οποία η πρόσβαση είναι ελεύθερη. Με αυτό σαν δεδομένο ο δήμαρχος Στυλίδας μαζί με επιτροπή κατοίκων της περιοχής που αντιστέκονται στις απανωτές αυξήσεις των τιμών των διοδίων, και με την συνδρομή μεγάλων οχημάτων, (μπουλντόζες, εκσκαφείς κλπ), προσπάθησαν σήμερα το πρωί να ανοίξουν παρακαμπτήρια οδό κοντά στα διόδια Πελασγίας, προκειμένου να διευκολύνουν την μετακίνηση των δημοτών.

Η κίνηση αυτή του κ. Γκλέτσου προκάλεσε την άμεση αντίδρασητ ων αστυνομικών αρχών, με αποτέλεσμα να συλληφθεί. Το newsday προσπάθησε να επικοινωνήσεις μαζί του, αλλά εκείνη τη στιγμή όπως μας είπε «παιδιά μου φοράνε χειροπέδες, δεν μπορώ να σας μιλήσω, σε λίγο δεν θα έχω καν κινητό».
newsday.gr

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Πόσες άλλες ισορροπίες μπορεί να αντέξει ο Σαμαράς;

Υπάρχει θέμα αναδιάταξης των ψηφοφόρων και επομένως και των πολιτικών δυνάμεων. Δυστυχώς τα μεγάλα ελληνικά κόμματα , όπως λειτουργούν σήμερα, δεν εκπροσωπούν τις πραγματικές τάσεις και όσο πιο γρήγορα το φωνάξουμε εμείς, η πλέμπα, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν να γίνει κάτι.
Να σκεφτούμε τι θέλουμε… Και όχι τι χρώμα έχει ο εκφωνητής που προεδρεύει των συνεδριάσεων των υπουργικών Συμβουλίων.
Είμαστε φιλογερμανοί, φιλοαμερικάνοι, φιλέλληνες, ή Έλληνες;
Δεν ξέρω πλέον τι θέλει ο Λαός… ξέρω μόνο τι
θέλω εγώ. Κι εγώ θέλω, με γνώμονα τον κοινό νου, απελευθέρωση από το Μνημόνιο και Εθνική Αξιοπρέπεια. Θέλω ανάπτυξη για όλους και όχι για τους λίγους. Θέλω να μηδενιστεί το κοντέρ και να ξεκινήσουμε από την αρχή. Θέλω ειλικρίνεια, χρηστή διαχείριση, τιμωρία των ενόχων, ελαχιστοποίηση λαμογιάς, ελεύθερη μεσαία τάξη, λιγότερα τρωκτικά και παράσιτα, ίσες ευκαιρίες, προστασία από την εξαθλίωση, αριστεία στην παιδεία, ρυθμιστικές αρχές και όχι διοικητικές παρεμβάσεις, ελεύθερη πρωτοβουλία με μόνο κανόνα την μη κατάχρηση, πάταξη της διαπλοκής, διαχωρισμό εξουσιών, λιγότερη διαφθορά… Απλά πράγματα.

Δεξιά είναι, ή αριστερά, αυτά;

Το ΠΑΣΟΚ, σε όλα αυτά, προτάσσει επιφάσεις, παραμύθι και αερολογία σαν σιρόπι κατάποσης. Λέει βασικά ότι δεν θέλει Έλληνες. Θέλει Νέα Τάξη. Θα βάλει πράσινα ταμπελάκια «don’t worry, be happy» σε εξαθλιωμένους βεδουίνους και θα κάνει 5-6 αρπαχτές εφάμιλλες αυτών του παρελθόντος, με μη ανατρέψιμες καταστροφές, επίσης εφάμιλλες αυτών του παρελθόντος.

Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ είναι σαφές στην ιδεολογική και ιδεοληπτική του ασάφεια.

Και ποιο είναι το αντίπαλο δέος;

Ποιος θα κάνει την αναδιάταξη και την ανατροπή;

Η ΝΔ που αδυνατεί να συλλάβει τα μηνύματα των καιρών;

Οι δημοσιογράφοι εκφωνητές του Μέγκα;

Οι πληθωρικές ντιζέζ στα πρωινάδικα;

Ελπίζω η ανατροπή, να μην γίνει ύστερα από βίαια καταστροφή, αν και κάτι μέσα μου, λέει ότι είναι η μόνη διέξοδος.

Ο Μητσοτάκης χρειάστηκε δέκα χρόνια για να καθίσει στην καρέκλα του Μαξίμου και θα ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση αν δεν αρρώσταινε ο Ανδρέας και αν δεν εμφανιζόταν ο Κοσκωτάς με τον Λούβαρη. Χρειάστηκε να εξαντλήσει όλες τις εφεδρείες του ο Σημίτης για να αρχίσει να χαλαρώνει στην καρέκλα του Μαξίμου ο Καραμανλής.

Αυτό το μαγαζί που λέγεται “Νέα Δημοκρατία” με τα φθαρμένα υλικά δεν τραβάει άλλο. Και ούτε μπορεί να αναγεννηθεί, να αναβαπτισθεί, να αναζωογονηθεί και γενικώς να παίξει μπάλα.

Τι προτείνω στην θέση του; Δεν ξέρω. Το μόνο που ξέρω είναι ότι Νέα Μεταπολίτευση με τα υλικά της παλιάς δεν γίνεται.

Και τόσα χρόνια έμαθα τουλάχιστον ένα πράγμα: Ο,τι δεν πρέπει να υποτιμούμε ποτέ τον λαό, ούτε και να τον περιφρονούμε.

Και νομίζω ότι αντί να σπαταλά τον καιρό του στην Ρηγίλλης, αναλώνοντας εαυτόν σε ισορροπίες που κανέναν πέραν των ενδιαφερομένων δεν αφορούν, ο κ. Σαμαράς πρέπει επιτέλους να βγει στον κόσμο γιατί έχει μια μοναδική ευκαιρία να συσπειρώσει γύρω του τους αστούς, τους μικροαστούς, τους μεγαλοαστούς, πλούσιους, φτωχούς, αριστερούς, δεξιούς, με κοινές προδιαγραφές: «τίμιος», «ορεξάτος», «μπαϊλντισμένος», «αντιπράσινος», «Έλληνας».

Αντιθέτως, αν συνεχίσει να ασκεί πολιτική με εκείνους που τον περιτριγυρίζουν στην Ρηγίλλης, η κλεψύδρα που γέμισε προσδοκίες για τον ελληνικό λαό στις 29/11/2009 θα αδειάζει συνεχώς.
antinews

Ελάχιστη αμοιβή 185 ευρώ και 246 ευρώ...

Υποχρεωτική καθίσταται από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης για αγοραπωλησίες που αφορούν σε όλα τα σπίτια άνω των 50 τ.μ., με βάση τη νέα εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ, ενώ οι αλλαγές αφορούν στη μίσθωση ολόκληρου του κτιρίου σε νέο ενοικιαστή.

Τα πιστοποιητικά θα κατατάσσουν τα ακίνητα σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης, ανάλογα με την εκτίμηση της ενεργειακής τους κατανάλωσης για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, ψύξης, φωτισμού, αερισμού, κλπ. και με αυτά θα προτείνεται η υλοποίηση εργασιών για τη μείωσή της.

Με εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ που κοινοποιήθηκε στους ενδιαφερόμενους φορείς αποσαφηνίζεται το καθεστώς έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για ημιτελή, υπό ανέγερση ακίνητα.

Ήδη, με προηγούμενη εγκύκλιο έχει δοθεί εξάμηνη αναβολή στην υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης για την πλειοψηφία των μισθώσεων ακινήτων, στις οποίες τα πιστοποιητικά θα απαιτούνται από τον Ιούλιο του 2011.

Οι μισθώσεις για τις οποίες δεν δόθηκε αναβολή, και συνεπώς το πιστοποιητικό θα απαιτείται από τη Δευτέρα, είναι εκείνες που αφορούν τη μίσθωση ολόκληρου κτιρίου σε νέο ενοικιαστή.

Με τη νέα εγκύκλιο το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι:

*Δεν απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ για ιδιοκτησίες κάτω των 50 τετραγωνικών. Δηλαδή για όλα τα μικρά γραφεία, διαμερίσματα και καταστήματα.

*Στην περίπτωση πώλησης ακινήτου για το οποίο δεν έχει αρχίσει η κατασκευή του, ή το ακίνητο είναι ημιτελές, η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού απαιτείται με την αποπεράτωση της κατασκευής. Τότε, ο πωλητής θα πρέπει να παραδώσει το πιστοποιητικό στον αγοραστή και η παράδοση δηλώνεται από τους συμβαλλόμενους σε συμβολαιογράφο.

Όσοι θα χρειαστούν ενεργειακό πιστοποιητικό από την ερχόμενη Δευτέρα, θα πρέπει να απευθυνθούν σε ενεργειακό επιθεωρητή.

Το ΥΠΕΚΑ έχει καταρτίσει μητρώο στο οποίο έχουν ενταχθεί 417 επιθεωρητές σε όλη τη χώρα.

Οι κατώτατες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών έχουν καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα ως εξής:

*Για διαμερίσματα 2,46 ευρώ ανά τετραγωνικό με ελάχιστη αμοιβή 185 ευρώ.

*Για μονοκατοικίες 1,85 ευρώ ανά τ.ν. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.

*Για ολόκληρα κτίρια κατοικιών 1,23 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.

*Για επαγγελματικούς και λοιπούς χώρους πλην κατοικιών 3,07 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 369 ευρώ. Για κτίρια άνω των 1000 τ.μ. τα επιπλέον τετραγωνικά χρεώνονται με 1,85 ευρώ / τ.μ.
news247

«Φωτογράφισαν» τη Μακεδονία με άδεια!...

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ (Ελευθεροτυπία)
Παραμονές Χριστουγέννων, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ασυνήθιστη -πρωτόγνωρη- απόφαση που δημιουργεί σοβαρότατα ερωτήματα για την ασφάλεια ολόκληρης της Μακεδονίας. Η κυβέρνηση στις 22 Δεκεμβρίου έδωσε σε τρία τουρκικά στρατιωτικά ελικόπτερα, προερχόμενα από τη Β. Αλβανία με προορισμό την Τουρκία, άδεια υπερπτήσης ολόκληρης της Μακεδονίας!

Τα τρία τουρκικά ελικόπτερα τύπου Σιρκόσκι ανήκουν στις ειδικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού, είναι πλήρως εξοπλισμένα, από τα πλέον εξελιγμένα σε παγκόσμιο επίπεδο και με τεράστιες δυνατότητες στα ηλεκτρονικά συστήματά τους. Οι πτήσεις τους έγιναν στα περίπου 2.000 πόδια και μάλιστα εξ όψεως, οι οποίες δεν ελέγχονται.

Μεγαλύτερη απόσταση

Σημειώνεται ακόμα -και αυτό δημιουργεί επιπρόσθετα ερωτηματικά-ότι τα τρία τουρκικά ελικόπτερα δεν ακολούθησαν τη συντομότερη διαδρομή πτήσης (Β. Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία, Τουρκία), αλλά πέταξαν πάνω από τη Μακεδονία, με τη μεγαλύτερη απόσταση.

Η άδεια τουρκικής υπερπτήσης δόθηκε την ίδια ημέρα κατά την οποία 8 τουρκικά F-16, εκ των οποίων τα τέσσερα οπλισμένα, πετούσαν πάνω από τους Φούρνους, χωρίς -ως συνήθως- να αναχαιτιστούν. Πέντε ημέρες πριν από την άδεια υπερπτήσης δύο τουρκικά πολεμικά πλοία αρμένιζαν στο Σούνιο και την Κύμη.

Είναι προφανές ότι η κεντρική και κυρίως η ανατολική Μακεδονία αποτελούν ανέκαθεν σημείο μεγάλου επιχειρησιακού και πολιτικού ενδιαφέροντος για την Τουρκία, διότι στην περιοχή αυτή έχει εγκατασταθεί σχεδόν το σύνολο των δυνάμεων του Στρατού Ξηράς της Ελλάδας, με αποστολή την αποτροπή κάθε απειλής και την προάσπιση της ασφάλειας της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η Τουρκία μέχρι πρότινος είχε περιορισμένες πληροφορίες για τις δυνάμεις αυτές. Επομένως είναι κωμικό ή επιπόλαιο να ισχυριστεί κάποιος ότι τα συγκεκριμένα τρία τουρκικά ελικόπτερα δεν συνέλεξαν τις ακριβείς πληροφορίες που ήθελαν.

Αεροφωτογράφηση

Η Αγκυρα, εξάλλου, εμμένει σταθερά να συλλέγει στρατιωτικές πληροφορίες με αεροφωτογράφηση με αεροσκάφη Φάντομ για τα αεροδρόμια της Σούδας, του Καστελόριζου, του Καστελίου και φυσικά τις εγκαταστάσεις των S 300.

Θεωρείται λοιπόν αδύνατον τα τουρκικά ελικόπτερα να άφησαν την ευκαιρία να χαθεί για τη Μακεδονία, την οποία δεν μπορούσε να φωτογραφίσει με τα Φάντομ.

Σημειώνεται ότι η περιοχή της Μακεδονίας περιλαμβάνει εκτός των άλλων:

* Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, το οποίο μαζί με το αεροδρόμιο της Λήμνου αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την άμυνα της χώρας λόγω εγγύτητας με την Τουρκία. Επομένως, το ενδιαφέρον της Τουρκίας να αποκτήσει πληροφορίες και στοιχεία του αεροδρομίου αυτού και να το στοχοποιήσει είναι μοναδικό [σ.σ. εκτός πλέον και αν θεωρήσει κανείς ότι η Τουρκία κάνει τις αεροφωτογραφήσεις (αεροδρομίων, βλημάτων κ.λπ.) για να... τυπώσει καρτ ποστάλ και όχι για στοχοποίηση].

**Επιπροσθέτως, στην περιοχή της Ξάνθης και του Εβρου, όπου πέταξαν τα τουρκικά ελικόπτερα, είναι εγκατεστημένη η μεγαλύτερη δύναμη του Στρατού Ξηράς, σε μια περιοχή άκρως ευαίσθητη για την άμυνα και την ασφάλεια της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ερωτήματα

Τα ναρκοπέδια της περιοχής, αλλά και οι ακριβείς θέσεις στις οποίες είναι εγκατεστημένες οι πυροβολαρχίες Πάτριοτ, θεωρείται βέβαιον ότι κατεγράφησαν από τα τουρκικά ελικόπτερα και οδεύουν προς τη στοχοποίησή τους. Ως εκ τούτου, είναι άγνωστο αν και σε ποιο βαθμό οι ελληνικές δυνάμεις έχουν καταστεί ευάλωτες ή και λίαν τρωτές και κατά συνέπεια η ίδια η άμυνα της χώρας...

Μέγα ερώτημα, πάντως, παραμένει γιατί, με ποια κριτήρια και από ποιους πολιτικούς παράγοντες ελήφθη μια τέτοια απόφαση... *
enet.gr

ΕΥΡΩ Vs ΔΡΑΧΜΗΣ

ΕΥΡΩ

Πληθωρισμός 100%

Η θρησκευτική προσήλωση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην εκτέλεση του μνημονίου δεν είναι τυχαία. Ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζει ότι ο κλονισμός της εμπιστοσύνης στην οικονομία από μια ενδεχόμενη εμπλοκή στην υλοποίηση του μνημονίου και από τυχόν αναστολή της καταβολής των δόσεων, μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας και να επιταχύνει την απόσυρση καταθέσεων. Σε μια τέτοια περίπτωση, εάν η ΕΚΤ δεν θελήσει ή δεν κατορθώσει να επέμβει, τότε η κυβέρνηση, για να αποτρέψει την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, ενδέχεται να μην έχει άλλη λύση πέραν της επιστροφής στη δραχμή, την οποία θα πρέπει αυτομάτως να υποτιμήσει τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το ευρώ.

Αμέσωςθα αρχίσει η κάθοδος στην «οικονομική κόλαση», όπως υποστηρίζει ο κ. Παπαντωνίου, αλλά και όπως έχει περιγράψει προσφάτως ο κ. Φ. Σαχινίδης σε αντιπαράθεσή του στη Βουλή με τον κ. Π. Λαφαζάνη. Κατ΄ αρχάς, με βάση το σενάριο της επιστροφής σε μια δραχμή υποτιμημένη κατά 50%, οι εισαγωγές γίνονται ακριβότερες κατά 50% και καθώς αυτές αντιπροσωπεύουν το 1 στα 3 ευρώ που κυκλοφορούν στη χώρα, η μέση αγοραστική δύναμη των εργαζομένων συρρικνώνεται πάνω από 20% εν μιά νυκτί.

Κόλαση φτώχειας

Αντιστοίχως, το εθνικό χρέος αυξάνεται κατά το ποσοστό της υποτίμησης και ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών, που όμως οδηγεί τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν ελληνικά ομόλογα, στην πτώχευση και στην κρατικοποίηση. Η κυβέρνηση τυπώνει εκατοντάδες τρισ. δραχμές για να αναχρηματοδοτήσει τις κρατικοποιημένες τράπεζες, προκαλώντας πληθωρισμό ακόμα και πάνω από 100%. Η ανατίμηση των εισαγόμενων πρώτων υλών, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και ο... τριψήφιος πληθωρισμός εξαιτίας της φρενήρους εκτύπωσης δραχμών εξανεμίζουν το όφελος στην ανταγωνιστικότητα από την υποτιμημένη δραχμή. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα εγκλωβίζεται σε έναν φαύλο κύκλο υποτιμήσεων και πληθωρισμού που «σκοτώνει» τις επενδύσεις, αφανίζει την παραγωγή, εκτινάσσει την ανεργία, επεκτείνει την «πυρκαγιά της φτώχειας» σε ολόκληρη τη μεσαία τάξη και προκαλεί κοινωνικό αναβρασμό και πολιτική αστάθεια, προπολεμικών διαστάσεων.

ΔΡΑΧΜΗ

Σοσιαλιστική δραχμή


Αντιθέτως, ο κ. Λαφαζάνης, εκφράζοντας προσωπικές θέσεις, υποστηρίζει ότι η επιστροφή στη δραχμή είναι το πρώτο βήμα μιας ολοκληρωμένης «θεραπείας» για την Ελλάδα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνομιλία του με «Το Βήμα της Κυριακής» εξηγεί ότι ένα προοδευτικό και σοσιαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης για την υπέρβαση της κρίσης πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει επιστροφή στη δραχμή, αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αναδιάρθρωση και προσωρινή διακοπή της αποπληρωμής του εθνικού χρέους, εθνικοποίηση τραπεζών, έλεγχο των αγορών και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Αποκαλεί «κινδυνολόγους» όσους εκτιμούν ότι αυτές οι πρωτοβουλίες θα κατέστρεφαν την Ελλάδα και υπενθυμίζει ότι η Σουηδία και η Δανία παραμένουν εκτός ευρωζώνης, ενώ η Νορβηγία βρίσκεται εκτός ΕΕ. Υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα ως το 2002 υπήρχε οικονομική ανάπτυξη, ενώ στη συνέχεια η χώρα εγκλωβίστηκε στη «γερμανική φυλακή» του ευρώ. Από τότε και έπειτα, η Ελλάδα και άλλες περιφερειακές χώρες αναπλήρωσαν την αδυναμία υποτίμησης του νομίσματος με επέκταση του εξωτερικού δανεισμού, «κάτι που δημιούργησε “φούσκες” οι οποίες τώρα σκάνε».

Αριστερά και Ρουμπινί

Ο κ. Λαφαζάνης υπογραμμίζει ότι από το 1974 ως το 2000 η δραχμή διολίσθησε συνολικά κατά 180% σε σχέση με το μάρκο και θέτει το ερώτημα: «Αν δεν είχαμε τη δυνατότητα νομισματικής υποτίμησης θα προχωρούσαμε σε διαδοχικές εσωτερικές υποτιμήσεις με μειώσεις εισοδημάτων;». Ουσιαστικά συμφωνεί με πρόσωπα όπως ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ και καθηγητής του Χάρβαρντ κ. Κένεθ Ρογκόφ και ο γνωστός και ως «δόκτωρ Καταστροφή», κ. Νουριέλ Ρουμπινί, αλλά και με αναλυτές οίκων αξιολόγησης οι οποίοι εκτιμούν ότι η αναδιάρθρωση των χρεών και η επιστροφή ορισμένων χωρών στα εθνικά τους νομίσματα είναι πολύ πιθανή, ενώ προεξοφλεί ότι η ενιαία οικονομική διακυβέρνηση είναι ανέφικτη. Τέλος, αρνείται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συμμαχία με τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις λέγοντας ότι «αυτή είναι η θεωρία των εθελόδουλων κοινωνικών και οικονομικών ελίτ».

ΤΟ ΒΗΜΑ