RSS

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Πέθανε ο σημαντικότερος κατάσκοπος

Ο Σεργκέι Τρετιάκοφ, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών στη Νέα Υόρκη από το 1995 έως το 2000, προτού απoσκιρτήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέθανε σε ηλικία 53 ετών, ανακοίνωσαν την Παρασκευή η σύζυγός του και ένας φίλος.
Όταν παραδόθηκε στις αμερικανικές αρχές το 2000, ο Σεργκέι Τρετιάκοφ ομολόγησε ότι στη διάρκεια των πέντε χρόνων που ήταν επικεφαλής του δικτύου κατασκοπείας της Ρωσίας στον ΟΗΕ είχε βοηθήσει ώστε να εκτραπούν 500 εκατομμύρια δολάρια προς τη Μόσχα, κυρίως μέσω του προγράμματος πετρέλαιο έναντι τροφίμων που προοριζόταν για το Ιράκ.
"Ο Σεργκέι είχε χαρακτηριστεί από έναν αξιωματούχο του FBI ως ο πιο σημαντικός κατάσκοπος για τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την
πτώση της Σοβιετικής Ένωσης", αναφέρει ο Πιτ Έρλι.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε τη μέρα μιας χωρίς προηγούμενο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ανταλλαγής κατασκόπων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο της Βιένης.

Η σύλληψη δέκα πρακτόρων στα τέλη Ιουνίου στο αμερικανικό έδαφος είχε κάνει να γεννηθούν φήμες για το ρόλο που θα μπορούσε να είχε διαδραματίσει ο Σεργκέι Τρετιάκοφ, κυρίως ενημερώνοντας τους Αμερικανούς για την ταυτότητα των Ρώσων κατασκόπων.

Ωστόσο, ανακοινώνοντας το θάνατό του στον αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό WTOP, η χήρα του Χέλεν Τρετιάκοφ είπε πως ο αύζυγός της δεν είχε σχέση με τους συλληφθέντες.

Ο Σεργκέι Τρετιάκοφ γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1956 στη Μόσχα. Εντάχθηκε στην KGB και ανέβηκε γρήγορα τις βαθμίδες της ιεραρχίας μέχρις ότου έγινε αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου στη Νέα Υόρκη.

Η αποσκίρτησή του στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχε δημοσιοποιηθεί πριν από την έκδοση της βιογραφίας του "Camarade J" το 2008.
news247

ΑΞΙΕΠΑΙΝΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Ξεκίνησε τη λειτουργία του ο Συμβουλευτικός Σταθμός Παιανίας
Ο Δήμος Παιανίας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στο πρόβλημα των ναρκωτικών, το οποίο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες της ανθρώπινης κοινωνίας και γνωρίζοντας ότι η ολοκληρωμένη αντιμετώπισή του περιλαμβάνει τους άξονες ΠΡΟΛΗΨΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ, δημιούργησε σε συνεργασία με το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, το Συμβουλευτικό Σταθμό Παιανίας, βοηθώντας έτσι τα άτομα και το περιβάλλον εκείνων που υποφέρουν από την εξάρτηση των ναρκωτικών, με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να αναπτύξουν καινούργιες δημιουργικές προοπτικές στη ζωής τους. Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Παιανίας ξεκίνησε και λειτουργεί, επί της οδού Βασ. Σοφίας 11 (δημοτικά ιατρεία).Τηλέφωνο επικοινωνίας 210-6644880.

Στόχοι του Συμβουλευτικού Σταθμού Παιανίας είναι:

* Η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για το πρόβλημα της χρήσης εξαρτημένων ουσιών και τις μεθόδους αντιμετώπισης του.
* Η ενημέρωση και συμβουλευτική σε χρήστες εξαρτημένων ουσιών και τις οικογένειες τους (γονείς, αδέλφια, σύντροφοι).
* Η κινητοποίηση χρηστών εξαρτημένων ουσιών για θεραπεία και η παραπομπή τους στο κατάλληλο θεραπευτικό πλαίσιο.
* Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων πρόληψης (συμβουλευτική γονέων, ενημέρωση της σχολικής κοινότητας, ενημερώσεις των φορέων υγείας κλπ).

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός θα είναι ανοιχτός κάθε Τετάρτη από τις 09.00-17.00.

Το ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ είναι ένα από τα θεραπευτικά προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), του μεγαλύτερου φορέα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα και σύμβουλου οργανισμού του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC) του ΟΗΕ σε θέματα ναρκωτικών.

Το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ έχει την έδρα του στην Αττική και απευθύνεται σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών άνω των 21 ετών και τις οικογένειες τους. Στοχεύει στην απεξάρτηση, στην εκπαίδευση και την κοινωνική επανένταξη των μελών του. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελοντική, χωρίς οικονομική επιβάρυνση και δεν χορηγούνται υποκατάστατα ή άλλες ουσίες.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1989 με την ίδρυση της Εναλλακτικής Κοινότητας Παρέμβαση στη Ραφήνα και το 1992 εξελίχθηκε σε ένα ολοκληρωμένο πολυφασικό πρόγραμμα απεξάρτησης. Στο πλαίσιο του θεραπευτικού προγράμματος λειτουργούν Συμβουλευτικά Κέντρα στην Αθήνα και στη Ραφήνα, θεραπευτική Κοινότητα διαμονής και Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης. Παράλληλα, λειτουργεί Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης για συγγενείς των εξαρτημένων.

Υπεύθυνος προγράμματος για τον Δήμο Παιανίας είναι ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γαϊτανής Δ. Σταύρος, τηλ. Δήμου Παιανίας:210-6642344 εσωτ.304.

kethea-paremvasi.gr

Στο -10%


Εταιρείες δημοσκοπήσεων προς ιθαγενείς αυτού του τόπου: Μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού από τη σημερινή κυβέρνηση που μας γυρίζει στο 19ο αιώνα, βγαίνουν γκάλοπ σε εφημερίδες του Σαββατοκύριακου που καταγράφουν ότι η ΝΔ έχει πέσει κάτω από το 10% στη Β΄Αθήνας!!! Όχι κάτω από το 10%,παιδιά των εταιρειών, κάτω από το -10%. Απορώ πώς δεν έχετε ανακαλύψει και αρνητικά πρόσημα ακόμα; Ξεπεράσατε το στάδιο της χειραγώγησης και έχετε περάσει στο στάδιο της επιθεώρησης(του Δελφινάριου).
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ


Από τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων:990 σπίτια μεγαλοφειλετών κατάσχονται!!! Σιγά τα αίματα παιδιά...Είναι κι αυτά σαν τις πισίνες που θα πιάνατε; Αλλά πού ξέρεις, μπορεί να μοιραστούν στους απόρους και να ζουν μετά μέσα στη χλιδή!!! Οχτωβριανή επανάσταση τον Ιούλιο στο Greece...
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Οι προϋποθέσεις για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας

Η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας κοστίζει με το ισχύον καθεστώς ποσό ίσο με το 20% του μισθού κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Με το νέο καθεστώς, το κόστος θα αντιστοιχεί και πάλι στο 20% του μισθού, αλλά:

Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από 1/1/2011 έως 31/12/2014 θα γίνεται
έκπτωση 30%. Σε αυτούς που θεμελιώνουν δι καίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 θα γίνεται έκπτωση 50% Ο χρόνος που θα μπορεί να συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος καθορίζεται κατ΄ ανώτατο όριο:

Σε 4 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011. Σε 5 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012. Σε 6 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2013. Σε 7 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το 2014 και μετά.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2011, ενώ η πληρωμή για τις αναγνωρίσεις θα μπορεί να γίνεται είτε εφάπαξ (εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της απόφασης) με έκπτωση 15%, είτε σε διμηνιαίες δόσεις. Ειδικά για τον χρόνο φοίτησης και της ανεργίας για θεμελίωση δικαιώματος και προσαύξηση της σύνταξης θα γίνεται με την καταβολή κάθε μήνα ποσοστού 20% για τα ταμεία κύριας ασφάλισης και ποσοστού 6% για τα επικουρικά επί του 25πλασίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως θα ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στους αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ να αναγνωρίσουν πέντε χρόνια πλασματικής ασφάλισης για έτη που εργάστηκαν ανασφάλιστοι πριν από την έναρξη ασκήσεως επαγγέλματος και κατ΄ επέκταση ασφάλισης στα μητρώα του Ταμείου (ΟΑΕΕ). Αυτό ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι για το διάστημα αυτό δεν έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές.

tanea

Τρεις ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών

Νόμο για το πρόβλημα της κινητικότητας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας
Aνακοινώθηκε, στην τροπολογία ότι επιτρέπεται η μετεγγραφή νεοεισαχθέντων φοιτητών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για οικονομικούς λόγους, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 €, σε ποσοστό θέσεων 4% επί του αριθμού των εισακτέων, με βάση το σύνολο των μορίων που πέτυχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα αδελφών να μετεγγράφονται ελεύθερα προς τα αντίστοιχα Τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ εκτός λεκανοπεδίου Αττικής και νομού Θεσσαλονίκης προκειμένου να απαλλαχθούν οι οικογένειες από το βάρος της συντήρησης τριών νοικοκυριών.

Ακόμη, για την ομαλότερη λειτουργία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ εφαρμόζεται ισοκατανομή των μετεγγραφομένων, βάσει του συνολικού αριθμού μορίων που πέτυχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις, όταν υπάρχουν αντίστοιχα Τμήματα στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, από το βήμα της Βουλής, "εάν στην Αθήνα υπάρχει Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕ, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στον Πειραιά, να μπορούν να κατανέμονται δια του τρία, ώστε να μην έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών σε ένα Πανεπιστήμιο, πράγμα που δυσκολεύει εξαιρετικά τα μαθήματα".

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Κάρτα του Πολίτη


Ετοιμάζουν ηλεκτρονική ταυτοποίηση στοιχείων για όλους τους πολίτες
Πάει καιρός που ο κόσμος κατέβαινε στους δρόμους για τις νέες ταυτότητες....
Ένας αριθμός κι ένα τσιπάκι θα δίνουν σύντομα όλες τις πληροφορίες του κάθε ατόμου.
Πολύ σύντομα, η ταυτότητά σας θα μοιάζει με την πιστωτική σας κάρτα καθώς σ’ ένα «έξυπνο» τσιπ που ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν στη χώρα μας θα ενσωματώνει όλα τα στοιχεία σας, όπως αριθμό δημοτολογίου, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κ.ά. σε μια "μαγική" κάρτα...
Η επονομαζόμενη "Κάρτα του Πολίτη" , η νέα «ηλεκτρονική ταυτότητα» αναμένεται να μπει στη ζωή μας το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, τα προσεχή χρόνια να αντικαταστήσει εντελώς ακόμη και την κλασική αστυνομική ταυτότητα που όλοι έχουμε.

Η νέα «ταυτότητα» θα έχει σχήμα πιστωτικής και θα περιέχει ένα «έξυπνο» τσιπ που θα ενσωματώνει τον αριθμό δημοτολογίου σου, το ΑΦΜ (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου), τον αριθμό ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης), ενώ θα έχει φυσικά φωτογραφία, αλλά και το δακτυλικό σου αποτύπωμα.

Επιπλέον, θα αποτελεί ένα «διαβατήριο» που θα σε βάλει σε μία νέα εποχή ψηφιακών υπηρεσιών, καθώς, εισάγοντας τον αριθμό της και έναν κωδικό πρόσβασης, θα μπορείς μέσω Διαδικτύου να έχεις πρόσβαση στον ιατρικό σου φάκελο και σε πολλά ακόμη στοιχεία.

Έτσι, πολύ σύντομα, με μία μόνο κάρτα, θα μπορείς να έχεις πρόσβαση σε πολλές υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας την ως κάρτα δημότη, ασφαλισμένου, ασθενούς, νέου κ.ο.κ.

Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε δηλώσεις της πριν λίγες μέρες , τη χαρακτήρισε ως «κάρτα ηλεκτρονικού ΚΕΠ» και πρόσθεσε ότι θα περιέχει «όλα εκείνα τα στοιχεία για να εξυπηρετείται πολύ γρήγορα ο πολίτης όταν πηγαίνει στο δημόσιο νοσοκομείο ή στο Κέντρο Υγείας όταν ολοκληρωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να μην προβληματίζεται από τη γραφειοκρατία».

Ήδη, στις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει οι προεργασίες ώστε, μέχρι τα τέλη του έτους, να έχουν μπει οι προϋποθέσεις, για να μπει η κάρτα πολίτη στη ζωή μας μέσα στο 2011, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τους Έλληνες πολίτες άνω των 18 ετών, θα εκδοθεί αντίστοιχη κάρτα Πολίτη τόσο για άτομα ηλικίας 12 έως 18 ετών, όσο και για τους μετανάστες (σύμφωνα με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία).
teiresias

ΩΣ ΤΕΛΟΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

Ντ. Σπέκχαρντ: Μέχρι το Νοέμβριο πιθανή η συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων
Ο Αμερικανός πρεσβευτής, Ντάνιελ Σπέκχαρντ εκτίμησε ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη να επιτευχθεί συμφωνία και ότι είναι δυνατό να συμβεί αυτό, μέχρι το Νοέμβριο όταν θα διεξαχθεί και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως εξάλλου επιθυμεί η χώρα του. Επισήμανε ότι έχει γίνει πολύς δρόμος σε διπλωματικό επίπεδο και ότι απομένει το δύσκολο, αυτό της τελικής συμφωνίας.
Επίσης θεωρεί ότι η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ μείωσε αισθητά το αντι- αμερικανικό αίσθημα των Ελλήνων αλλά και άλλων λαών του κόσμου αφού ο νέος πρόεδρος έδειξε ένα πιο δημοκρατικό, διπλωματικό, όχι συνωμοτικό, και πιο διευρυμένο τρόπο προσέγγισης των διεθνών ζητημάτων.
agelioforos.gr

25 χρόνια από τη βύθιση του Rainbow Warrior

Δεν μπορείς να βυθίσεις ένα Ουράνιο Τόξο...
Φέτος, κλείνουν 25 χρόνια από τη βύθιση του Rainbow Warrior, εξαιτίας μιας τρομοκρατικής ενέργειας που σχεδιάστηκε για να αποδυναμώσει την Greenpeace. Τελικά όμως, μόνο αυτό δεν κατάφερε...
Στα 25 τελευταία χρόνια της ιστορίας της, η Greenpeace έχει να παρουσιάσει σημαντικές επιτυχίες και ένα πλούσιο έργο βασισμένο στις αρχές της μη-βίας, της άμεσης δράσης και της οικονομικής ανεξαρτησίας. Στόχος της, ένα μέλλον ολοένα και καλύτερο από το παρόν, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που περνάμε. Σύμμαχός της, η κοινωνία που αντιστέκεται, άνθρωποι σαν και εμάς που αγωνιούν για την εξέλιξη των περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Όσα χρόνια κι αν περάσουν, η Greenpeace δε σταματά να αποδεικνύει με κάθε σελίδα της ιστορίας της ότι τα «ουράνια τόξα» βγαίνουν ...κι από το βυθό της θάλασσας και ότι η ελπίδα.. δεν βουλιάζει ποτέ. Γιατί όπως λέει και ο ιδρυτής της διεθνούς Greenpeace, David Mc Taggart:
«Το σημαντικότερο όπλο που διαθέτουμε απέναντι στην πορεία της παρακμής και της καταστροφής στην οποία οδηγείται το ανθρώπινο είδος, δεν είναι ούτε η επιστήμη, ούτε η νομοθεσία, ούτε ο βιομηχανικός έλεγχος. Είναι η τόλμη να υπερασπιζόμαστε το έδαφός μας απέναντι σ’ αυτό που μοιάζει αναπόφευκτο. Είναι η συνείδηση ότι κάπου στον κόσμο υπάρχει μια δύναμη που θα πλεύσει με ένα μικρό ξύλινο βαρκάκι φτιαγμένο από ελπίδα και σχεδόν παράλογη τόλμη ενάντια σε μια έκρηξη απελπισίας 100 μεγατόνων και θα τη γυρίσει ανάποδα».
zizanio

Καλοκαιρινές διακοπές, μετρώντας ...τ' άστρα


Καλοκαιρινές διακοπές, μετρώντας τ' άστρα, υπόσχεται σε μικρούς και μεγαλύτερους φίλους της αστρονομίας το 11ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής, που διοργανώνει, στους χώρους του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από τις 13 έως τις 16 Ιουλίου η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει έδρα στο Βόλο.

"Το Θερινό Σχολείο στοχεύει στη
διάδοση της Αστρονομίας στο ευρύ κοινό, όλων των ηλικιών και απευθύνεται σε τρεις κατηγορίες σπουδαστών", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λουκάς Ζαχείλας, γενικός γραμματέας της Εταιρείας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στην πρώτη βαθμίδα σπουδαστών στο ιδιότυπο αυτό σχολείο ανήκουν, σύμφωνα με τον κ. Ζαχείλα, όσοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την Αστρονομία, την Αστροφυσική και τη Διαστημική και εν γένει την ερασιτεχνική Αστρονομία (διδάσκονται οι πρώτες θεωρίες δημιουργίας του σύμπαντος και του ηλιακού συστήματος, και γίνεται μια γνωριμία με τα είδη τηλεσκοπίων, τεχνικές κ.λπ.).

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν όσοι έχουν μια μεγαλύτερη εμπειρία με τους ανωτέρω τομείς και ενδιαφέρονται να ακούσουν πιο εξειδικευμένα θέματα και στην τρίτη όσοι αναζητούν ανώτερες γνώσεις Αστρονομίας και Αστροφυσικής, με τη βοήθεια των Μαθηματικών και της Φυσικής. Συνήθως, στο Τμήμα αυτό έρχονται φοιτητές συναφών κλάδων.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εταιρείας, Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης, μαθηματικός, πρώην λυκειάρχης, υπογραμμίζει, πως "το φετινό 11ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας προβλέπεται να είναι εξαιρετικά πετυχημένο. Ήδη, όπως μας είπε, τηλεφωνούν στην Εταιρεία, διάφοροι ενδιαφερόμενοι, κυρίως νέοι και προπαντός μαθητές, ακόμη και των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, οι οποίοι ζητούν λεπτομέρειες για τη λειτουργία του.

Πολλοί είναι αυτοί που επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, που οργανώνεται για τη Δευτέρα, 12 Ιουλίου.

"Είναι, πράγματι, συγκινητικό το ενδιαφέρον που δείχνουν οι μαθητές για την αστρονομία. Είναι καιρός τώρα με την εκπόνηση των νέων σχολικών προγραμμάτων, να ενταχθεί στα κύρια μαθήματα του Λυκείου, ώστε οι μαθητές να μαθαίνουν τις βάσεις της αστρονομίας που τις έβαλαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, καθώς και τις εξελίξεις της σύγχρονης διαστημικής, τονίζει ο κ. Μαυρομμάτης.

Και συμπληρώνει, με έμφαση: "Δεν είναι δυνατόν ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν, να διευθύνει αυτή την ώρα το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, πάνω από τα κεφάλια μας και οι μαθητές να έχουν μεσάνυχτα για το θέμα αυτό. Ευτυχώς, όμως, που υπάρχει το πανελλήνιας εμβέλειας Θερινό Σχολείο Αστρονομίας για να ανοίξει τα μάτια όχι μόνο των μαθητών, αλλά και όλων των σπουδαστών, ώστε να μάθουν και να θαυμάσουν τις σύγχρονες κατακτήσεις της αστρονομίας και της Διαστημικής".

Ύστερα από την επιτυχία που σημείωσαν τα προηγούμενα Θερινά Σχολεία Αστρονομίας - Αστροφυσικής και Διαστημικής, που τα παρακολούθησαν συνολικά περίπου 700 άτομα (δηλ. γύρω στους 70 κάθε χρονιά) από όλη την Ελλάδα, κυρίως νέοι στην ηλικία, οργανώνεται φέτος από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος που έχει την έδρα της στο Βόλο, το 11° Θερινό Σχολείο, το οποίο προβλέπεται να έχει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία.

Αστροβραδιά

Μια μέρα πριν από την έναρξη των μαθημάτων, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εδώ και 20 χρόνια τώρα, αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν, εκτός από τους μαθητές του 11ου Θερινού Σχολείου και όλοι οι κάτοικοι με τους πολυάριθμους παραθεριστές της Μαγνησίας.

Θα γίνει στο δεύτερο πάρκινγκ αυτοκινήτων προς το Χιονοδρομικό Κέντρο, με παρατήρηση του έναστρου ουρανού δια τηλεσκοπίων, "ξενάγηση" στους αστέρες και αστερισμούς του ουρανού, από το μαθηματικό Κωνσταντίνο Μουτσιάρα, και αργά το βράδυ κοινή συνεστίαση, με παράλληλη σύντομη παρουσίαση, με τη βοήθεια βιντεοπροβολών του Μουσείου του Κέπλερ της Γερμανίας από τον Ευστάθιο Ζαφραντζά.
ΑΝΑ-ΜΠΑ

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών ΠΕ από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών ΠΕ από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ - 6.431 αιτήσεις - Πάνω από 9.000 κενά, του αιρετού Βασίλη Παληγιάννη
ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Με αφορμή ερωτήσεις πολλών συναδέλφων σχετικά με τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, σας ενημερώνω τα εξής:

Υποβλήθηκαν 6.431 αιτήσεις απόσπασης εκ των οποίων οι 110 ήταν εκπρόθεσμες. Ο μεγάλος αυτός αριθμός οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος ικανοποιήθηκε μικρός αριθμός αιτήσεων μετάθεσης.

Μέχρι την Τετάρτη 07/07/2010, είχαν υποβληθεί 257 ανακλήσεις απόσπασης, οι οποίες έγιναν δεκτές.

Στη συνεδρίαση της 7ης Ιουλίου, ως αιρετοί ζητήσαμε να γίνουν οι αποσπάσεις με βάση τα πραγματικά λειτουργικά κενά, λαμβάνοντας υπόψη και το μεγάλο αριθμό παραιτήσεων. Δυστυχώς υπήρξε αδιέξοδο και διεκόπη η συνεδρίαση.

Πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους πως είναι προς όφελος και των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης η ικανοποίηση των αιτήσεων απόσπασης. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κενά που δίνουν τη δυνατότητα απόσπασης των περισσοτέρων συναδέλφων μας. Συγκεκριμένα:

Α) με βάση την εκτίμηση των ΠΥΣΠΕ, τα κενά εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα ανέρχονται σε 9.147 (6.219 ΠΕ 70, 1.878 ΠΕ60, 430 ΠΕ06, 376 ΠΕ11, 244 ΠΕ16).

Β) με βάση την εκτίμηση του αρμοδίου τμήματος του Υπουργείου τα συνολικά κενά ανέρχονται σε 9.851 (3.910 ΠΕ70, 1.279 ΠΕ60, 1.831 ΠΕ06, 1.912 ΠΕ11, 919 ΠΕ16)

Συγκρίνοντας τους δύο πίνακες των λειτουργικών κενών, διαπιστώνουμε ότι στις εκτιμήσεις των ΠΥΣΠΕ δεν συμπεριλήφθησαν τα κενά ειδικοτήτων στα ολοήμερα και στις εκτιμήσεις του Υπουργείου υπάρχει μειωμένος αριθμός σε σχέση με τις εκτιμήσεις των ΠΥΣΠΕ σε δασκάλους και νηπιαγωγούς. Ανεξάρτητα της παραπάνω διαφορετικής εκτίμησης αλλά και της νέας εκτίμησης που πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Παιδείας, το σίγουρο είναι πως υπάρχουν κενά με βάση τα οποία μπορούν να ικανοποιηθούν οι περισσότερες αιτήσεις αποσπάσεων των συναδέλφων μας.

Παρά ταύτα, υπάρχουν ΠΥΣΠΕ (π.χ. Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Α΄ Θεσσαλονίκης, Φλώρινα κ.α.) που παρουσιάζουν μικρό αριθμό κενών, πράγμα που σημαίνει ότι στα αντίστοιχα ΠΥΣΠΕ πρόκειται να ικανοποιηθεί μικρός αριθμός αιτήσεων, ενώ, αντίθετα, σε άλλα ΠΥΣΠΕ, ο αριθμός των ενδιαφερομένων είναι μικρότερος από τα κενά που παρουσιάζουν (π.χ. Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Πειραιάς, Εύβοια, Βοιωτία κ.α.).

Τέλος, σε ότι αφορά στις αποσπάσεις ειδικοτήτων στα ολοήμερα, θα προηγηθούν οι εκπαιδευτικοί της Π.Ε. και εφόσον υπάρξουν κενά θα καλυφθούν με εκπαιδευτικούς Δ.Ε.

Περισσότερα στοιχεία με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των αποσπάσεων.

Λήγει τη Δευτέρα η κατάθεση δικαιολογητικών ομογενών

Υπενθυμίζεται ότι, από 1η Ιουλίου μέχρι και 12 Ιουλίου 2010, όσοι υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες των τέκνων Ελλήνων του εξωτερικού και των τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων αποσπασμένων στο εξωτερικό και επιθυμούν να λάβουν μέρος στις ειδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας πρέπει να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους στην αρμόδια επιτροπή που εδρεύει:

α) στην Αθήνα, στο Υπουργείο Παιδείας (Ανδρέα Παπανδρέου 37 – Μαρούσι, Στάση Νερατζιώτισσα, Ισόγειο – μεγάλη αίθουσα (ΖΑΚΛΙΝ ΝΤΕ ΡΟΜΙΓΥ) Ώρες: 09:00 – 14:00,

β) στη Θεσσαλονίκη, στη Δ/νση Β΄/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Σαπφούς 44 – Θεσ/νίκη), και

γ) στην Κύπρο (Λύκειο Απόστ. Βαρνάβα – Στρόβολος)

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει μέσα στην παραπάνω προθεσμία, η οποία είναι αποκλειστική και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση, να υποβάλουν οι ίδιοι ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους έντυπη αίτηση και μηχανογραφικό δελτίο (έντυπα που χορηγούνται από την επιτροπή) και τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά ένταξης στην ειδική κατηγορία, που αναφέρονται στο σχετικό έντυπο οδηγιών.
Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν την αίτηση και το μηχανογραφικό δελτίο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr/ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ και επιλέγουν «Έλληνες του εξωτερικού».

Τέλος στη διακίνηση πλαστών Δελτίων Τεχνικού Ελέγχου αυτοκινήτων

Αλλάζουν τα πιστοποιητικά του ΚΤΕΟ για να εξαλειφθούν τα φαινόμενα πλαστογράφησης
Τέλος στη διακίνηση πλαστών Δελτίων Τεχνικού Ελέγχου αυτοκινήτων θέλει να δώσει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ζητώντας προτάσεις από την Υπηρεσία Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας για τις προδιαγραφές του νέου εντύπου Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου. Με τη νέα υπουργική απόφαση θα
βελτιωθεί αισθητά το επίπεδο ασφαλείας του νέου εντύπου του Τεχνικού Ελέγχου, δυσκολεύοντας τυχόν επιτήδειους αντιγραφείς. Στο προωθούμενο σχέδιο απόφασης προβλέπονται αόρατης στο γυμνό οφθαλμό εκτύπωσης με ειδική μελάνη ορατή στο υπεριώδες φως, μικροεκτύπωση, ειδικές εκτυπώσεις, όπως ιριδίζουσα λωρίδα και διεισδυτική μελάνη σε συγκεκριμένων προδιαγραφών χαρτί εκτύπωσης, λευκού χρώματος, ελεύθερο οπτικών λευκαντικών ώστε να αντανακλά το υπεριώδες φως. Τέλος, προβλέπεται μερική τροποποίηση της γραμμογράφησης (barcode) για να μπορεί να διευκολυνθεί η χρήση τους τόσο από τα Δημόσια, όσο και από τα Ιδιωτικά ΚΤΕΟ σε όλες τις κατηγορίες ελεγχόμενων οχημάτων.
newsblog

5 μικρές συμβουλές για φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια

"Πόσες φορές έχετε δεινοπαθήσει κάνοντας ένα πολύωρο κουραστικό ταξίδι με το λεωφορείο, το τρένο ή το πλοίο επειδή δεν το αντέχει η τσέπη σας για να ταξιδέψετε με αεροπλάνο; Ή πόσες φορές έχετε χρυσοπληρώσει το εισιτηριάκι ενώ θα μπορούσατε να προμηθευτείτε ένα πολύ φθηνότερο;
Σήμερα, λοιπόν, σας δίνουμε πέντε μικρές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ταξιδεύετε γρήγορα και σχετικά φθηνά...

1) Κλείνουμε το εισιτήριό μας μέσω ίντερνετ. Σίγουρα στο διαδίκτυο υπάρχουν προσφορές για διάφορους προορισμούς. Ίσως κάποιος να είναι και ο δικός σας!

2) Εάν είναι να ταξιδέψουμε και να επιστρέψουμε πίσω ξανά, δεν ξεχνούμε να κλείσουμε εισιτήριο με επιστροφή. Πάντα το αλέ ρετούρ είναι φθηνότερο από ότι δύο ξεκομμένα εισιτήρια.

3) Αφού αποφασίσαμε να προμηθευτούμε τα εισιτήριά μας μέσω του ίντερνετ, διαλέγουμε η ημερομηνία μετάβασης μας να είναι ημέρα αργίας (κατά προτίμηση Κυριακή) και η ημέρα επιστροφής μας εργάσιμη. Πιστέψτε με, θα δώσετε έτσι λιγότερα χρήματα.

4) Αν είναι να επιλέξουμε μια πολύ χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρία, καλό είναι να τσεκάρουμε αν μας συμφέρει να ταξιδέψουμε με δύο εταιρίες, αφού προσπαθούν να βγάλουν το φθηνό εισιτήριο μετάβασης με ένα ακριβό εισιτήριο επιστροφής.

5)Τέλος, για τους πιο υπομονετικούς, που ταξιδεύουν κατά κύριο λόγο από μια πόλη του εξωτερικού σε άλλη, υπάρχουν οι θέσεις... της τελευταίας στιγμής. Αυτές γίνονται γνωστές σε πίνακα του αεροδρομίου. Οι τιμές γι' αυτές τις θέσεις μπορούν να φθάσουν και σε μονοψήφιο αριθμό ευρώ. Όμως θέλει υπομονή. Υπομονή και επιμονή!"

http://pliatsikonews.blog

Η δύναμη του Διαδικτύου

Αυτό που έγινε με την ακύρωση της εμφανίσεως της J. Lopez, στα κατεχόμενα, ας γίνει μάθημα προς όλους. Μια μικρή ομάδα από ομογενείς (Έλληνες και Κύπριοι), νέα παιδιά οι περισσότεροι, ακύρωσαν την εμφάνιση της ακριβοπληρωμένης σταρ που θα φούσκωνε τον τραπεζικό της λογαριασμό. Να σημειωθεί ότι στην εμφάνιση αυτή είχε πολλά επενδύσει (από πλευράς προβολής) το τουρκοκυπριακό καθεστώς.
Τι έκαναν, λοιπόν, και έφεραν τα πάνω κάτω;
Έγραψαν επιστολές.
Συντόνισαν τη διακίνηση χιλιάδων ηλεκτρονικών μηνυμάτων.
Βομβάρδισαν πολιτικούς, ΜΜΕ, Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κοινοβούλια και Κυβερνήσεις.
Πλημμύρισαν το διαδίκτυο με μηνύματα και επιστολές.
Προκάλεσαν μια γενική κατακραυγή.
Και τα έκαναν όλα αυτά χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά το διαδίκτυο!
Τελικά πέτυχαν αυτό που είχαν θέσει, εξ αρχής ως στόχο.
Η κα. Lopez, υπό το βάρος των αντιδράσεων, αναγκάστηκε όχι μόνο να ακυρώσει τη συναυλία της, αλλά να ομολογήσει δημοσίως ότι στην Μεγαλόνησο παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα! Αυτό ούτε η επίσημη εξωτερική μας πολιτική δεν τον λέει πια!

Να πως κερδίζονται οι μάχες…
antinews

Πώς θα αποφύγετε τις αλλεργίες των διακοπών

Ετοιμάζεστε να φύγετε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές αλλά τη χαρά των διακοπών επισκιάζει το άγχος για τις αλλεργίες, που παραμονεύουν τόσο στη διάρκεια του ταξιδιού όσο και κατά την παραμονή σας στην εξοχή;Υπάρχουν μικρά μυστικά για να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Ας δούμε, λοιπόν, 10 +1 τρόπους που θα σας βοηθήσουν να αποτρέψετε τον κίνδυνο να ταλαιπωρηθείτε από αλλεργίες.

1- Ελέγξτε την
πιθανότητα να υπάρχει γύρη ή άλλα αλλεργιογόνα στον προορισμό σας. Καλού κακού μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε στο φαρμακείο των διακοπών αντιαλλεργικά φάρμακα.

2- Κρατήστε κλειστά τα παράθυρα

Αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, μην ανοίγετε τα παράθυρα ειδικά νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα, που υπάρχει υψηλή συγκέντρωση γύρης. Το ίδιο ισχύει και για τα παράθυρα του δωματίου, αν μένετε στην εξοχή.

3-Καθαρίστε το αυτοκίνητό σας

Αφού φτάσετε στον προορισμό σας καθαρίστε το αυτοκίνητό σας με ένα ηλεκτρικό σκουπάκι. Η γύρη και τα ακάρεα της σκόνης μπορούν εύκολα να κολλήσουν στα ρούχα σας και τελικά τα αλλεργιογόνα να βρεθούν στο κρεβάτι σας.

4-Επιλέξτε θάλασσα

Αν η γύρη σας έχει ταλαιπωρήσει αρκετά στο παρελθόν, προτιμήστε για τις διακοπές σας θάλασσα αντί για βουνό, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα γύρης. Τι θα λέγατε για μια κρουαζιέρα;

5-Σε ετοιμότητα την ώρα του ταξιδιού

Φροντίστε να έχετε κάποια αντιαλλεργικά φάρμακα σε έναν μικρό ταξιδιωτικό σάκο, στον οποίο να έχετε εύκολη πρόσβαση την ώρα που ταξιδεύετε. Εννοείται ότι κάτι τέτοιο επιβάλλεται σε περίπτωση που το ταξίδι σας θα είναι πολύωρο.

6-Προσοχή στο ξενοδοχείο

Ελέγξτε προσεκτικά το δωμάτιο του ξενοδοχείου σας. Αν μπορείτε, μη χρησιμοποιείτε συνεχώς το κλιματιστικό.

7-Mην ξεχνάτε τα φάρμακά σας

Αν ακολουθείτε κάποια συγκεκριμένη προληπτική ή θεραπευτική φαρμακευτική αγωγή μην παρασύρεστε από το πνεύμα ανεμελιάς των διακοπών και παραμελείτε τη δοσολογία. Αν χρειαστεί, βάλτε σχετική υπενθύμιση στο κινητό ή το ρολόι σας.

8-Χρησιμοποιείστε σπρέι κατά της ιγμορίτιδας στο αεροπλάνο

Οι μακρινές πτήσεις μπορεί να προκαλέσουν ιγμορίτιδα. Τα ειδικά σπρέι μπορούν να επαναφέρουν την υγρασία και να καταπολεμήσουν την αλλεργία.

9-Ειδικά μέτρα προφύλαξης

Σκοπεύετε να κάνετε κράτηση σε ξενοδοχείο; Ρωτήστε αν υπάρχει ειδική πτέρυγα μη καπνιστών. Είναι η καλύτερη λύση για έναν καλό βραδινό ύπνο.

10-Προσοχή στα μαξιλάρια

Αν το δωμάτιο του ξενοδοχείου έχει μαξιλάρια με φτερά, ζητήστε συνθετικά, υποαλλεργικά μαξιλάρια. Ή ακόμη καλύτερα φέρτε δικές σας μαξιλαροθήκες από το σπίτι.

11-Ασκηθείτε

Όταν νιώθετε ότι το περιβάλλον δεν είναι καθαρό και η γύρη και τα ακάρεα παραμονεύουν πηγαίνετε μία βόλτα, κολυμπήστε ή ακόμη καλύτερα αν το ξενοδοχείο διαθέτει γυμναστήριο, ασκηθείτε. Η άσκηση βοηθάει στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων της μύτης και έτσι υπάρχει μεγαλύτερος χώρος για να κινείται ο αέρας μέσα στη μύτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς ειδικά η αεροβική λειτουργεί ως φυσικό αποσυμφορητικό.
http://www.cosmo.gr

"Δωρεάν: 1.000 εισιτήρια για το Ωδείο Ηρώδου Αττικού και το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Αφορά: Ανέργους.

Προμήθεια δωρεάν εισιτήριων: Από τα κεντρικά ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39) και από τα ταμεία των χώρων την ημέρα της παράστασης, εφόσον δεν έχει εξαντληθεί ο διαθέσιμος αριθμός (Σε αυτή την περίπτωση μπορούν να αγοράσουν εισιτήρια στην τιμή των φοιτητικών.)

Προϋπόθεση: Επίδειξη της κάρτας ανεργίας.

Παραγωγές στις οποίες ισχύουν τα δωρεάν εισιτήρια:
* Ωδείο Ηρώδου Αττικού
o Ορχήστρα των Χρωμάτων [4 Ιουλίου]
o Κρατική Ορχήστρα Αθηνών [8 Ιουλίου]
o Rimini Protokoll [15 Ιουλίου]
o Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων [16 Ιουλίου]

* Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
o Ιππής / Θεατρική Διαδρομή [2 & 3 Ιουλίου]
o Οιδίπους τύραννος / Αμφι-θέατρο Σπύρου Α. Ευαγγελάτου [9 & 10 Ιουλίου]
o Οθέλλος / Schaubühne Berlin [6 & 7 Αυγούστου]
o Πλούτος – Πενίας θρίαμβος / Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν»[13 & 14 Αυγούστου]"

www.spyrostagas.eu

Πώς οι καταναλωτές θα μπορέσουν να διακρίνουν στα προϊόντα την χώρα προέλευσης

Όλα τα προϊόντα έχουν στις συσκευασίες τους το barcode.
Τα τρία πρώτα νούμερα δηλώνουν την χώρα προέλευσης του προϊόντος.
Μερικά barcodes: 00 ~ 13 Αμερική/Καναδάς
30 ~ 37 Γαλλία
40 ~ 44 Γερμανία
49 ~ Ιαπωνία
50 ~ Αγγλία
57 ~ Δανία
64 ~ Φιλανδία
76 ~ Ελβετία
471 ~ Ταϊβάν
480 ~ Φιλιππίνες
520 ~ Ελλάδα
628 ~ Σαουδική Αραβία
629 ~ Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
690 ~ 695 Κίνα (690 έως και το 695)
740 ~ 745 – Κεντρική Αμερική
890 ~ Ινδία
893 ~ Ταϊλάνδη
troktiko

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Η Αρχή αποφαίνεται ότι: α) δεν πρέπει να συλλεγούν και να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας, κατά την απογραφή του προσωπικού του Δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ., τα στοιχεία που δεν συνδέονται με τη μισθοδοσία, κατά τα αναφερόμενα στο σκεπτικό και β) ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να λάβει τα μέτρα ασφαλείας που περιγράφονται στο σκεπτικό και να ενημερώσει σχετικά την Αρχή εντός έξι μηνών από της εκδόσεως της παρούσας αποφάσεως.

ΛΟΓΟΙ:
1.

Από τις διατάξεις των άρθρων 2, 4 παρ. 1 και 5 παρ. 2 του ν. 2472/1997 προκύπτει ότι η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων επιτρέπεται και χωρίς τη συγκατάθεση των υποκειμένων των δεδομένων στην περίπτωση που ο σκοπός της επεξεργασίας είναι νόμιμος, σαφής και καθορισμένος, τα δεδομένα τα οποία τυγχάνουν επεξεργασίας είναι συναφή, πρόσφορα και όχι περισσότερα από όσα απαιτούνται για την επίτευξη του σκοπού της επεξεργασίας και επιπλέον συντρέχει μία από τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 5 παρ. 2 του προαναφερθέντος νόμου, όπως π.χ. να επιβάλλεται από το νόμο η συγκεκριμένη επεξεργασία (στοιχ. β΄).
2. Η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από δημόσια αρχή για τους απασχολουμένους στη δημόσια διοίκηση λειτουργεί και αναπτύσσει τις συνέπειές της στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και της αρχής της νομιμότητας. Όπως παγίως γίνεται δεκτό, η αρχή της νομιμότητας λειτουργεί ως περιοριστικό όριο της διοικητικής δράσης, ή, με αντίστροφο συλλογισμό, η διοικητική ενέργεια πρέπει να είναι σύμφωνη προς τον κανόνα δικαίου που διέπει τη δράση της διοίκησης. Στην προκειμένη περίπτωση, θα πρέπει να εξετασθεί κατά πόσον η ενέργεια της συλλογής και περαιτέρω επεξεργασίας από το Υπουργείου Οικονομικών (Ενιαία Αρχή Πληρωμών) προσωπικών δεδομένων των απασχολουμένων στο Δημόσιο συνάδει προς τους σχετικούς κανόνες δικαίου που διέπουν τη λειτουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και γενικότερα προς τις ρυθμίσεις του ν. 3845/2010 και της ΚΥΑ 2/37345/0004/4-6-2010.
3. Από το άρθρο δεύτερο παρ. 1 στοιχ. β΄ του ν. 3845/2010 αλλά και από το σύνολο των διατάξεων της ΚΥΑ που προσδιορίζει τη διαδικασία, το χρόνο, τον τρόπο και τα όργανα απογραφής προκύπτει ότι σκοπός της απογραφής είναι η πληρωμή των πάσης φύσεως αποδοχών ή πρόσθετων αμοιβών, αποζημιώσεων και με οποιαδήποτε άλλη ονομασία καταβαλλόμενων απολαβών του πάσης φύσεως προσωπικού του δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (στο εξής και ΕΑΠ). Ειδικότερα τούτο προκύπτει, πρώτον, από την ανωτέρω διάταξη του ν. 3845/2010 η οποία προσδιορίζει κατά περιεχόμενο την απογραφή συνδέοντάς την με την πληρωμή των πάσης φύσεως αποδοχών μέσω της ΕΑΠ και δεύτερον από την ανωτέρω ΚΥΑ, η οποία α) στο άρθρο 5 παρ. 2 ρυθμίζει την αποστολή της ΕΑΠ, β) στο άρθρο 6 παρ. 2 προσδιορίζει τις αρμοδιότητες της εν λόγω Αρχής, γ) στο άρθρο 4 παρ. 5 ορίζει ότι η ΕΑΠ δύναται να έχει πρόσβαση και να χρησιμοποιεί τα στοιχεία της βάσης δεδομένων μόνο για υπηρεσιακούς λόγους, εννοώντας προφανώς τη διαδικασία πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων, και δ) στο άρθρο 4 παρ. 6 και 7 σε συνδυασμό με το άρθρο 20 προσδιορίζει τη διαδικασία απόδοσης μοναδικού Ενιαίου Κωδικού Μισθοδοσίας Δημοσίου (ΕΚΜΔΗ).
4. Η διάταξη του άρθρου δεύτερου παρ. 1 στοιχ. β΄ του ν. 3845/2010 δεν παρέχει εξουσιοδότηση για τη δημιουργία κεντρικού αρχείου με τα προσωπικά δεδομένα του συνόλου των απασχολουμένων στο δημόσιο, το οποίο θα εξυπηρετεί το σκοπό του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης μέσω και της αξιοποίησης και ανακατανομής των ανθρωπίνων πόρων της. Παρά το γεγονός ότι το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, το οποίο υπογράφηκε στις 3.5.2010 και το οποίο προσαρτάται ως παράρτημα στον ανωτέρω νόμο, αναφέρει στο σημείο 9 ότι «ο δημόσιος τομέας έχει καταστεί υπερβολικά μεγάλος και πολυδάπανος και πρέπει να γίνει μικρότερος, πιο αποτελεσματικός και ευέλικτος και να προσανατολιστεί στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες», η ανωτέρω διάταξη του ν. 3845/2010 δεν παρέχει εξουσιοδότηση για ρύθμιση του θέματος με υπουργική απόφαση. Η σχετική εξουσιοδότηση έπρεπε να είναι ρητή, σαφής και ειδική για τον επιπρόσθετο λόγο ότι το περιεχόμενο και ο τρόπος τήρησης του προσωπικού μητρώου των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Ν.Π.Δ.Δ. ρυθμίζεται ήδη από το άρθρο 23 του ν. 3528/2007 (Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει) και το π.δ. 178/2004.
5. Ενόψει των ανωτέρω μόνο στοιχεία αναγκαία και πρόσφορα για το σκοπό της μισθοδοσίας μπορούν να συλλεχθούν και να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας. Ως αναγκαία και πρόσφορα (με αναφορά στο Παράρτημα της ΚΥΑ) δεν μπορούν να θεωρηθούν ο βαθμός και η βαθμολογία του τίτλου σπουδών, το θέμα του διδακτορικού τίτλου, ο βαθμός του μεταπτυχιακού τίτλου και άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου. Τα στοιχεία τα σχετικά με τις ξένες γλώσσες, τις επιμορφώσεις, τους επαίνους-μετάλλια κρίνονται καταρχήν μη αναγκαία και πρόσφορα για την επίτευξη του σκοπού της μισθοδοσίας των απασχολουμένων στο Δημόσιο, εκτός εάν από ειδικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας τα παραπάνω στοιχεία συνδέονται με την καταβολή επιδομάτων σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων. Από τις πειθαρχικές ποινές πρέπει να καταχωρείται μόνο η στέρηση αποδοχών, που συνδέεται με τη μισθοδοσία. Αν και κατά τη γνώμη ενός μέλους της Αρχής στο Παράρτημα της ΚΥΑ περιλαμβάνονται και άλλα στοιχεία τα οποία δεν είναι αναγκαία και πρόσφορα για την επίτευξη του ανωτέρω σκοπού. Καθόσον αφορά τα στοιχεία που περιέχονται στην ηλεκτρονική σελίδα απογραφής στο δικτυακό τόπο www.apografi.gov.gr και δεν προβλέπονται στην ΚΥΑ, κρίνεται κατά πλειοψηφία ότι ο αριθμός φορολογικής δήλωσης, το έτος του εκκαθαριστικού και ο κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής της ΔΕΗ είναι χρήσιμα για την ταυτοποίηση του απογραφομένου και τη σωστή αναγραφή της διεύθυνσής του, όπως διευκρινίζεται και στις οδηγίες απογραφής που έχουν αναρτηθεί στη σχετική ιστοσελίδα. Συνεπώς, για το λόγο αυτό, η επεξεργασία τους θεωρείται νόμιμη. Αν και κατά τη γνώμη δύο μελών της Αρχής ο κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής της ΔΕΗ πέραν της ταυτοποίησης, είναι δυνατόν να οδηγήσει στη συναγωγή και άλλων προσωπικών δεδομένων, τα οποία δεν είναι αναγκαία και πρόσφορα για την εκπλήρωση του σκοπού της μισθοδοσίας. Τέλος, τα στοιχεία που αναφέρονται στην περιγραφή καθηκόντων, στις γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή και στην Ε΄ ομάδα της ηλεκτρονικής σελίδας απογραφής, υπό τον τίτλο Προτιμήσεις, πρέπει να αφαιρεθούν διότι ούτε προβλέπονται από το Παράρτημα της ΚΥΑ ούτε είναι αναγκαία και πρόσφορα για τη μισθοδοσία των απασχολουμένων του Δημοσίου.
6. Από το σύνολο των ρυθμίσεων της ΚΥΑ προκύπτει ότι υπεύθυνος επεξεργασίας του τηρούμενου αρχείου, κατά την έννοια του άρθρου 2 στοιχ. β΄ του ν. 2472/1997, είναι το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο χρόνος τήρησης των δεδομένων συμπίπτει με το χρόνο του εργασιακού βίου του απασχολουμένου στο δημόσιο. Από την περιγραφή του συστήματος και τις επεξηγήσεις που έδωσαν οι εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) προέκυψε, επίσης, ότι για την υλοποίηση της εφαρμογής ακολουθείται αρχιτεκτονική τριών επιπέδων. Η Γ.Γ.Π.Σ. παρέχει την υποδομή και τις εφαρμογές και εκτελεί τις απαραίτητες ενέργειες για την ορθή λειτουργία των διακομιστών βάσης δεδομένων και εφαρμογών. Οι λειτουργικές προδιαγραφές του λογισμικού έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ κύριος χρήστης της εφαρμογής είναι η Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Περαιτέρω χρήστες είναι οι αρμόδιοι υπάλληλοι των υπηρεσιών προσωπικού και οι εκκαθαριστές αποδοχών και φυσικά όλοι οι μισθοδοτούμενοι κατά την αρχική φάση της απογραφής τους.
7. Με τη συγκέντρωση των στοιχείων όλων των μισθοδοτουμένων και τη λειτουργία της διαδικασίας μισθοδοσίας μέσω μιας ενιαίας ηλεκτρονικής εφαρμογής αυξάνονται οι πιθανές επιπτώσεις από τυχαία ή αθέμιτη καταστροφή, απώλεια, απαγορευμένη διάδοσή ή πρόσβαση ή άλλου είδους αθέμιτη επεξεργασία. Για το λόγο αυτό τα μέτρα ασφάλειας, που λαμβάνονται κατά το άρθρο 10 του ν. 2472/1997, πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυξημένα, σε σχέση με τα ήδη αυξημένα μέτρα των υπηρεσιών του Δημοσίου. Τα μέτρα αυτά πρέπει να περιγράφονται σε ολοκληρωμένο σχέδιο ασφάλειας της ηλεκτρονικής εφαρμογής, το οποίο μπορεί να αποτελεί τμήμα του σχεδίου και της πολιτικής ασφαλείας του υπευθύνου επεξεργασίας.
Τα μέτρα που πρέπει να προβλέπονται στην πολιτική ασφάλειας πρέπει να είναι τέτοια που να διασφαλίζουν τουλάχιστον τους ακόλουθους κινδύνους: α) την αποφυγή διάδοσης στοιχείων σε τρίτους κατά τη χρήση της εφαρμογής φυλλομετρητή διαδικτύου (web browser) από κάθε χρήστη, β) τη μη ακριβή διαπίστευση, ταυτοποίηση ή εξουσιοδότηση των χρηστών της εφαρμογής, εκτός των απογραφόμενων, γ) τη μη ασφαλή αυθεντικοποίηση των χρηστών αυτών και δ) τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στα αποθηκευμένα δεδομένα από τους χρήστες της εφαρμογής και τους διαχειριστές των διακομιστών όλων των επιπέδων.
8. Για την αποτροπή των κινδύνων που αναφέρονται στην προηγούμενη σκέψη, η πολιτική ασφαλείας πρέπει να περιλαμβάνει ειδικά μέτρα που να εξασφαλίζουν τα πιο κάτω: α) Ασφαλής σύνδεση μέσω φυλλομετρητή διαδικτύου με προβλέψεις για διαχείριση φόρτου και αποφυγή πολλαπλών κακόβουλων καταχωρήσεων. β) Οι χρήστες που έχουν δικαιώματα τροποποίησης, ελέγχου και διαχείρισης των στοιχείων της απογραφής, ανεξάρτητα του φορέα που αυτοί ανήκουν πρέπει να έχουν προσωπικά στοιχεία αυθεντικοποίησης στο σύστημα που να είναι ιδιαίτερα ασφαλή. Η απλή χρήση ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης (username/password) πρέπει να αποθαρρύνεται και να προτιμάται η χρήση ψηφιακού πιστοποιητικού ή άλλης λύσης που προσφέρει ένα επιπλέον στοιχείο αναγνώρισης. Για το σκοπό αυτό είναι σκόπιμο να αποκτήσουν όσο το δυνατό νωρίτερα οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι προσωπικά ψηφιακά πιστοποιητικά (π.χ. μέσω του έργου «ΕΡΜΗΣ»). Εναλλακτικά, αν αυτό δεν είναι δυνατό σε πρώτη φάση, πρέπει να τεθούν ισχυροί περιορισμοί στους προαναφερθέντες κωδικούς (π.χ. σε όρους πολυπλοκότητας, χρονικής διάρκειας, χρήσης συγκεκριμένων διευθύνσεων IP κλπ). γ) Οι διαχειριστές σε επίπεδο εφαρμογής και βάσης δεδομένων πρέπει να είναι διαφορετικοί, με αλληλοαποκλειόμενα δικαιώματα. Ειδικά για τους διαχειριστές των διακομιστών πρέπει να χρησιμοποιούνται αυξημένης ασφάλειας ψηφιακά πιστοποιητικά για την αυθεντικοποίησή τους, ενώ κρίσιμες λειτουργίες διαχείρισης (π.χ. έλεγχος αρχείων καταγραφής) να ενεργούνται με την έγκριση δύο διαφορετικών προσώπων. δ) Να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα καταγραφής των ενεργειών (σε αρχεία καταγραφής – log files) τόσο σε επίπεδο ενεργειών στη βάση δεδομένων όσο και των ενεργειών των χρηστών της εφαρμογής, ώστε να είναι δυνατό να ανιχνευθεί κάθε μη εξουσιοδοτημένη ενέργεια στα αποθηκευμένα δεδομένα. Τα αρχεία καταγραφής να τηρούνται για εύλογο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το είδος πρόσβασης του κάθε χρήστη. ε) Τέλος, πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα αποθήκευσης στη βάση δεδομένων των στοιχείων αυτών που ταυτοποιούν μοναδικά κάθε απογραφόμενο (π.χ. ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, διευθύνσεις κλπ) σε κρυπτογραφημένη μορφή. Η δυνατότητα κρυπτογράφησης πρέπει να μελετηθεί αναλυτικά και να αξιολογηθεί σε όρους κόστους/ωφελειών.

Συντάξιμα χρόνια, ασύντακτα όνειρα!!

Η δεκατετράχρονη Αμαλία πήρε τη ρόκα της για να κάμει το δρόμο γνέθοντας, έβαλε στο κεφάλι της το καλάθι με τα ραφτικά της και βγήκε από το σπίτι για να πάει τα πρόβατα να βοσκήσουν. Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης («Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα») περιγράφει μια συνηθισμένη σκηνή της αγροτικής ζωής στην Ελλάδα, την εποχή που τα πιο πολλά κορίτσια δεν πήγαιναν σχολείο και η παιδική ηλικία τελείωνε νωρίς, πολύ νωρίς. Άλλα κορίτσια στο χωράφι, άλλα στο εργοστάσιο, άλλα υπηρετριούλες στην πόλη.
Γύρω στα 1920, η δεκαεξάχρονη Γιούλα γίνεται «εργάτισσα» σε υφαντουργείο (Εμμανουήλ Λυκούδης, «Το σπητάκι του γιαλού») και μέσα σε δύο χρόνια η αγγελική ομορφιά της μαραίνεται: «Μινάρει πολύ τη μορφή η δυστυχία, η εργασία η ολοήμερη, η σκληρή, η διαβρωτική... νομίζει κανείς πως δεν βλέπει εμπρός του πλεια κορίτσια, αλλά κάτι ξεραμένα πριν ανθίσουν μπουμπούκια της ζωής, κάτι υπάρξεις με απροσδιόριστη ηλικία...».
Σήμερα η δισέγγονη της Γιούλας μαθαίνει ότι
θα πάρει σύνταξη στα 65, ενώ αν η παλιά Γιούλα δεν γινόταν εργάτρια, αλλά κυρά και αρχόντισσα, ίσως να ανακάλυπτε, εκεί γύρω στα 40 της, ότι «ευκολώτερον δύναται να αποκτήση πτέρυγας» παρά «παράφορον εραστήν», αφού είναι πια μια «μεσήλιξ», όπως η κυρία Ελαφοκεφάλου στην «κοινωνική μελέτη» του Εμμ. Ροΐδη «Ο σύζυγος το μανθάνει τελευταίος».

Η παιδική εργασία επισήμως έχει καταργηθεί, όμως τώρα αναδύεται η γεροντική. Στην εκπνοή της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι πρέπει να εργαστούν ακόμα και δέκα χρόνια επιπλέον για να λάβουν μια σύνταξη πολύ μικρότερη από ό, τι υπολόγιζαν. Επομένως, πολύ πιο εύκολο είναι να αναζητήσουν τον παράφορο εραστή, παρά να αφοσιωθούν, εκεί γύρω στα 50, στην ανατροφή των ανήλικων παιδιών τους. Σήμερα το «βγαίνω στη σύνταξη» δεν σημαίνει ότι θα «κααάθομαι», αλλά ότι μπαίνω σε ένα νέο (και στερνό) στάδιο αβεβαιότητας και εξαθλίωσης.

Γυναίκες και άνδρες θα έπρεπε να είχαν τη δυνατότητα να εργάζονται όσο αντέχουν και όσο προσφέρουν, όμως το να αποσύρεται κανείς από πανικό, από τρόμο για τα χειρότερα που έρχονται απαξιώνει και τον εργάσιμο και τον μη εργάσιμο βίο. Οι μητέρες θα μπορούσαν να παραμείνουν επαγγελματικά ενεργές εφόσον η παράταση του χρόνου εργασίας θα συνοδευόταν από μέτρα κοινωνικής προστασίας (παιδικοί σταθμοί, κατασκηνώσεις, επαρκής δημόσια υγεία και παιδεία). Σήμερα, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα, η εγκυμοσύνη καθιστά μια εργαζόμενη ανεπιθύμητη, ενώ οι εργαζόμενοι γονείς αναγκάζονται να συντηρούν ή να βοηθούν οικονομικά τα παιδιά τους για πολλά χρόνια μετά την ενηλικίωσή τους.

Η εφηβική ηλικία παρατείνεται, όχι βιολογικά, αλλά με την έννοια της οικονομικής (και όχι μόνο) εξάρτησης. Στη γενιά των 500 ευρώ δεν ανήκουν μόνο οι ηλικίες 20 - 25, αλλά και 30 και 35 χρόνων, με αποτέλεσμα συχνά οι παππούδες να συνεισφέρουν για να επιβιώσει η σχεδόν μεσόκοπη εγγονή!

Η υπογεννητικότητα, αλλά και η μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης θα είναι οι μεσοπρόθεσμες συνέπειες των νέων μέτρων. Ο ψυχολογικός μαρασμός, οι ενδοοικογενειακές τριβές, η απαισιοδοξία και η κατάθλιψη δεν διαβρώνουν απλώς την «αγγελική ομορφιά» της νεότητας, αλλά την ελπίδα για μια ελεύθερη και δημιουργική ζωή. Η Αμαλία δεν βόσκει τα αρνιά, δεν κουβαλάει τη ρόκα: έχει πατήσει τα 30 και σαπίζει στο σπίτι, ενώ η Γιούλα δεν σιγοσβήνει στο εργοστάσιο. Τα νιάτα τους δεν λιώνουν στη βιοπάλη, αλλά στα interviews, την αποστολή βιογραφικών, την εσωτερική παραίτηση, την αυτοεγκατάλειψη.

Αχ, βρε Μάικλ Τζάκσον, έφυγες πέρυσι «μεσήλιξ» στα 50 σου, προτού προλάβεις να δεις σύνταξη!

Μαριάννα Τζιαντζή
apolitistosteki

Τα Windows 8 στα σκαριά - Ήδη έχουν διαρρεύσει πληροφορίες

Η Microsoft σχεδιάζει να μπορέσει η επόμενη γενιά να έχει λύσεις υψηλής ταχύτητας συνδεσιμότητα όπως USB 3.0 και Bluetooth 3.0 για τα Windows 8.
Ο βασικός τομέας που θα εστιάσει την προσοχή της Microsoft φαίνεται να είναι ο γρηγορότερη εκκίνηση των Windows.
Η Microsoft έχει επίσης στόχο τη
χρήση αισθητήρων στα Windows 8.
"Τα Windows 8 θα μπορούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές του περιβάλλοντος φωτισμού, έτσι ώστε να είναι πάντα εύκολο να δει κανείς την οθόνη", λένε οι τεχνικοί.

Τέλος, βάσει του προτύπου της Kinect , θα είναι απαραίτητη η χρήση κάμερας για να συνδεθείτε στο σύστημα μέσω της αναγνώρισης του προσώπου , αύξηση της ασφάλειας των ηλεκτρονικών αρχείων . Αν φύγετε απ' την οθόνη του υπολογιστή για κάποιο λόγο , αυτός θα κλειδώνει αυτόματα και αν κάποιος άλλος εμφανίστηκε στη θέση του , το σύστημα θα αλλάξει αυτόματα τον χρήστη που βασίζεται στο πρόσωπο του ατόμου. "
apolitistosteki

Μειώθηκαν τα δάση στον πλανήτη κατά 3,1%

Η παγκόσμια δασική κάλυψη μειώθηκε κατά 3,1% -σύμφωνα με μελέτη αμερικανικών παν/μίων - στο διάστημα μεταξύ 2000 και 2005, με τους βόρειους δρυμούς να αποτελούν το ένα τρίτο αυτής της απώλειας, ακολουθούμενοι από τις υγρές τροπικές ζώνες, προκύπτει σήμερα από τα πορίσματα μελέτης, η οποία δημοσιεύεται σήμερα και βασίζεται σε δορυφορικές παρατηρήσεις.
Η μεγάλη απώλεια της δασικής κάλυψης αποδίδεται στην έκθεση αυτή σε φυσικά αίτια, όπως οι πυρκαγιές που οφείλονται φερ’ ειπείν στην πτώση κεραυνού, και στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Συνολικά, η απώλεια αυτή ανέρχεται συνολικά στα.. 1.011.000 χλμ2 στο διάστημα αυτό, που ποσοστιαία μεταφράζεται σε μείωση κατά 0,6% του συνολικού αριθμού των δασών κάθε χρόνο. Κατά την έναρξη της σύνταξης της μελέτης, η συνολική δασική έκταση στον κόσμο κάλυπτε 32.688.000 χλμ2.

Οι βόρειοι δρυμοί, που βρίσκονται στη ζώνη της Αρκτικής και καλύπτουν το 26,7% της δασικής έκτασης του πλανήτη δεύτερη μεγαλύτερη κάλυψη-έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση σε αυτήν την πενταετία, κατά 4%, τα δύο τρίτα της οποίας οφείλονται σε φυσικά αίτια, τονίζουν οι ερευνητές των παν/μιων της Νοτίου Ντακότα και της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

rokakias

Και ένα και δύο και τρία Ασφαλιστικά

Μια είδηση πέρασε στα ψιλά μέσα στο χαμό που γίνεται για σειρά διατάξεων για το Ασφαλιστικό. Όπως είπε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Α. Λοβέρδος, θα γίνονται κάθε δύο χρόνια αναλογιστικές μελέτες στα ταμεία και σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά δεδομένα θα λαμβάνονται αποφάσεις για τις παροχές.
Με λίγα λόγια με την ψήφιση του… νεκροταφείου της κοινωνικής ασφάλισης, δεν ξεμπερδέψαμε. Έτσι όπως πάνε και όπως υπόσχονται, κάθε δύο χρόνια θα έχουμε μίνι ασφαλιστικά, όχι φυσικά για το καλό των εργαζόμενων. Διότι πώς να πιστέψουμε μια κυβέρνηση αναξιόπιστους, όταν υπόσχεται ότι θα αλλάξει τις παροχές εφόσον το επιτρέπουν τα οικονομικά; Θα το επιτρέψει όμως το ΔΝΤ που το έχουμε φορτωθεί για πολλά χρόνια;
antinews
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Το κράτος καντίνα

Για την ημέρα αυτή, προτίμησα να ασχοληθώ με την πηγή των ελληνικών δακρύων, τη βάση της ανημπόριας μας. Δηλαδή με το 63% αποτυχίας στο μάθημα της Ιστορίας Γενικής Παιδείας (!) στις πανελλήνιες. Από περιέργεια αναζήτησα τα θέματα. Δεν ήταν απλώς εύκολα, ήταν τρελά. Να πέσεις κάτω από τη βάση, απαράδεκτο. Η Συνθήκη της Λωζάνης στάθηκε η βάση για τα σύνορα της χώρας, ο Τρικούπης ήταν ονομαστός πρωθυπουργός και βέβαια η αποικιοκρατία και η δεκαετία του '20, για την οποία όλα τα ελληνικά σπίτια λόγω προσφυγιάς κάτι ξέρουν, δεν ήταν θέματα περί ψυχής και αγγέλων. Αλλά μόλις ολοκλήρωσα την ανάγνωση των θεμάτων, έσκασα. Ξέρετε τι ζητούσαν για τον Τρικούπη; Αναφορά της εκπαιδευτικής και οικονομικής του πολιτικής «μέχρι την παραίτησή του από την πρωθυπουργία». Διότι, ως γνωστόν, στην Ιστορία ψάχνουμε τα πάντα. Ειδικά, τι έκανε ο άνθρωπος ως εξόριστος. Ξέρετε πώς είναι διατυπωμένη η ερώτηση για την αποικιοκρατία;
«Πώς η ευρωπαϊκή αποικιοκρατία του 19ου αιώνα ολοκλήρωσε τη διείσδυση του δυτικού ανθρώπου στον εξωευρωπαϊκό κόσμο;». Ελα ντε μου! Η απάντηση έρχεται αυτονόητη στον έρμο το μαθητή: με έντονο σεξ! Πώς αλλιώς να δικαιολογηθεί αυτή η απαράδεκτα γελοία ερώτηση; Ολοκληρώθηκε καμιά διείσδυση; Οι άποικοι στο Αϊντάχο δεν ήταν δυτικοί άνθρωποι; Η λέξη «εξωευρωπαϊκός» είναι λέξη ή βιασμός της λογικής; Οι Ινδοί δεν αποίκισαν την Αφρική;

Οι απαντήσεις από τους φροντιστές ήταν απλές. Παρέπεμπαν σε συγκεκριμένες σελίδες στο βιβλίο. Δηλαδή, ο θρίαμβος του τραγουδιού «το 'πε, το 'πε ο παπαγάλος». Θαυμάσια. Συγχαρητήρια για τις εξετάσεις, καλά κέρδη σε όλους και περάστε να πάρετε ένα κερασματάκι, προσφορά των καφετεριών της επαρχίας που επιτέλους περιμένουν «τα παιδιά» να καμωθούν τους γουαναμπή πνευματικούς πρωτοπόρους αποικίζοντας τα έρμα τα ΤΕΙ όπου γης, σε γκαρσονιέρες και στέκια, επιτέλους κάτω από τη βάση του 10, του κακού 10. Μόνο που θα έπρεπε οι συγγραφείς των βιβλίων, αυτοί που έβαλαν τα θέματα, και οι χιλιάδες χιλιάδων καθηγητές και φροντιστές να πάνε μαζί με αυτά τα παιδιά στην επαρχία που παίζει το ρόλο της καντίνας στη χώρα. Να καθίσουν στα ωραία τραπεζοκαθίσματα, να βγάζει και ο δήμος το κατιτίς του, κι ενώ θα διαδηλώνει για Ειρήνη και Πολιτισμό, να ρίχνει και κανένα σιχτίρι που του παίρνουν το στρατόπεδο από τη γειτονιά και τα φανταράκια θα βγάζουνε τη δίωρη σε τραπεζοκαθίσματα στην Ασσηρο κι όχι στα Γιαννιτσά. Το κράτος - καντίνα.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ και taxalia

ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ ΟΙ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ

Με οδηγό τον «Καλλικράτη» ξεκίνησαν οι μετατάξεις προσωπικού στον δημόσιο τομέα, αρχής γενομένης από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης λόγω των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων μεταξύ των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα μετακινηθούν περίπου 40.000 εργαζόμενοι εξαιτίας των συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών που θα πραγματοποιηθούν από το 2011 στους δήμους και στις περιφέρειες λόγω «Καλλικράτη», σε συνδυασμό με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ, η οποία προβλέπεται από τη νέα αρχιτεκτονική για το κράτος και την αυτοδιοίκηση και συνεπάγεται την παράλληλη μεταφορά πόρων και προσωπικού.Οι εθελοντικές μετατάξεις ολοκληρώνονται σήμερα, ενώ η διαδικασία των υποχρεωτικών μετατάξεων θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους για τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται άμεσα στους δήμους και στις αιρετές περιφέρειες.
Η εθελοντική διαδικασία αφορά ένα μέρος των 17.000 υπαλλήλων στις νομαρχίες και το σύνολο των 10.500 υπαλλήλων στις περιφέρειες. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του «Καλλικράτη», θα υπάρξει μεταβατική περίοδος από την 1-1-2011 έως και την 31-12-2012 κατά την οποία θα συνεχιστεί η διαδικασία των μετατάξεων προσωπικού που θα «ακολουθεί» τη μεταφερόμενη αρμοδιότητα.
Για το σύνολο του δημόσιου τομέα, το πάγωμα των προσλήψεων για το 2010, η αναλογία μίας πρόσληψης ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις που θα ισχύει από το 2011 μέχρι το 2013 και το κύμα αιτήσεων για συνταξιοδότηση από δημοσίους υπαλλήλους αναμένεται να δημιουργήσουν κενές οργανικές θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν σε πρώτη φάση από την ορθολογικότερη αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, που θα πραγματοποιηθεί με εθελοντικές ή υποχρεωτικές μετατάξεις.
Εθελοντικές μετατάξεις
Σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία
Με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία εθελοντικών μετατάξεων του προσωπικού των νομαρχιών προς τους δήμους, αλλά και των υπαλλήλων των κρατικών περιφερειών προς τις νέες αιρετές περιφέρειες που δημιουργούνται από τον «Καλλικράτη».Στη διαδικασία συμμετείχαν οι υπάλληλοι του τακτικού προσωπικού των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, οι οποίοι εργάζονται σε τομείς αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν εξ ολοκλήρου ή τμηματικά στους δήμους από 1-1-2011. Στην εθελοντική διαδικασία συμμετείχαν:
- Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων των οποίων οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στους δήμους για το σύνολο του συγκεκριμένου τομέα, όπως είναι οι πολεοδομίες και οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.
- Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, αρμοδιότητες των οποίων απονέμονται μεμονωμένα στους δήμους από 1/1/2011 και εφόσον οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες ασκούνται από τον υπάλληλο. Οι αρμοδιότητες αυτές ανήκουν στους τομείς δράσης της «Ποιότητας ζωής και εύρυθμης λειτουργίας των πόλεων», της «Κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης», «Παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού», μέρος των δραστηριοτήτων που αφορούν την «Αγροτική ανάπτυξη - Κτηνοτροφία - Αλιεία» και αρμοδιότητες που αφορούν την εξυπηρέτηση του πολίτη, όπως ο καθορισμός των χρονικών ορίων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, η χορήγηση (από το δημοτικό συμβούλιο) αδειών ίδρυσης υπεραγορών λιανικού εμπορίου κ.τ.λ.
Επίσης, σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία εθελοντικών μετατάξεων για το τακτικό προσωπικό των κρατικών περιφερειών, των οποίων αρμοδιότητες απονέμονται στις αιρετές περιφέρειες.
Υποχρεωτικές μετατάξεις
Από τον προσεχή Σεπτέμβριο οι τοποθετήσεις
Από τον Σεπτέμβριο του 2010 θα ξεκινήσει η διαδικασία των υποχρεωτικών μετατάξεων των εργαζομένων που απασχολούνται σε τομείς των νομαρχιών και των περιφερειών, οι οποίοι μεταφέρονται στο σύνολό τους στους νέους δήμους από 1-1-2011.
Οι υπάλληλοι των περιφερειών από την 1-1-2011 θα τοποθετηθούν σε οργανικές θέσεις, αφού θα έχουν υπογραφεί μέχρι το τέλος του 2010 τα προεδρικά διατάγματα για τους οργανισμούς των υπό σύσταση 13 περιφερειών που ετοιμάζει πυρετωδώς το υπουργείο Εσωτερικών.
Οι υπάλληλοι των 323 νέων ΟΤΑ θα τοποθετηθούν αρχικά σε προσωποπαγείς θέσεις και μέχρι τον Ιούνιο του 2011, αφού τότε θα ψηφιστούν από τα δημοτικά συμβούλια οι νέοι οργανισμοί των δήμων. Ήδη το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει 5-6 πρότυπα οργανισμών δήμων ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των ΟΤΑ (αγροτικός, αστικός, ορεινός, νησιωτικός κ.τ.λ.), προκειμένου να βοηθήσουν τα νέα δημοτικά συμβούλια που θα αναδειχτούν στις εκλογές του Νοεμβρίου.
ΕΘΝΟΣ

Περιορισμός μετεγγραφών για τρίτεκνους

Το υπουργείο προσανατολίζεται στη θέσπιση πλαφόν 20%

Σε περιορισμό των μετεγγραφών των υποψηφίων από τρίτεκνες οικογένειες σε κεντρικά ΑΕΙ και ΤΕΙ προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας. Η πρόταση προκάλεσε αντιδράσεις χθες στον ΚΤΕ Παιδείας ΠΑΣΟΚ, όπου όμως η συζήτηση δεν προχώρησε, διότι δεν κατετέθη από την υπουργό κ. Άννα Διαμαντοπούλου κείμενο τροπολογίας του ισχύοντος νόμου για το θέμα των τριτέκνων.
Ειδικότερα, καθώς η κατάργηση από φέτος της βάσης του 10 θα αυξήσει τους εισακτέους στα περιφερειακά ΤΕΙ κατά περίπου 14.000 (πρόκειται για υποψηφίους με βαθμό πρόσβασης κάτω από 10), το υπουργείο επιχειρεί να τοποθετήσει «φίλτρα» για να μην υπάρξει έκρηξη των αιτήσεων για μετεγγραφή το 2010-2011. Ένα από αυτά είναι ο περιορισμός των μετεγγραφών των υποψηφίων που προέρχονται από τρίτεκνες οικογένειες. Ο ισχύων νόμος δίνει δικαίωμα άμεσης μετεγγραφής στο ΑΕΙ της αρεσκείας τους στους φοιτητές από τρίτεκνη οικογένεια. Μόνος όρος είναι η ηλικία του μεγαλύτερου παιδιού της οικογένειας που δεν θα πρέπει να έχει ξεπεράσει τα 26 έτη. Όμως, το υπουργείο προσανατολίζεται στη θέσπιση πλαφόν 20% για τις συγκεκριμένες μετεγγραφές. Η ικανοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τη βαθμολογία του αιτούντος στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ ορισμένοι βουλευτές διαφώνησαν με την περιστολή των μετεγγραφών των τριτέκνων, άλλοι όμως συνέπλευσαν με τον σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, κάνοντας λόγο για «υπερβολικά πολλούς τρίτεκνους σε μια χώρα με έντονο πρόβλημα υπογεννητικότητας. Μάλιστα, στο υπουργείο έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις σημαντικής αύξησης των μετεγγραφομένων που προέρχονται από τρίτεκνες οικογένειες. Ενδεικτικά, στο ΕΜΠ από τις 502 αιτήσεις μετεγγραφών που έγιναν φέτος δεκτές στις επτά σχολές του ιδρύματος, οι 280 αιτήσεις ήταν φοιτητών από τρίτεκνες οικογένειες (ποσοστό 55,7%). «Το σύστημα με τις υιοθεσίες και με τις επιμέλειες τέκνων, ακόμη και παιδιών προσφύγων δεν είναι απολύτως καθαρό», ανέφερε στην «Κ» πανεπιστημιακός.

Από την άλλη, το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να επιτρέψει χωρίς περιορισμό τις μετεγγραφές ανάμεσα σε περιφερειακά ΑΕΙ. Αυτό θα εξυπηρετήσει όσους ζητήσουν να μετεγγραφούν στην πόλη κατοικίας τους ή στην πόλη που σπουδάζει μεγαλύτερος αδελφός εφόσον βέβαια υπάρχει σχολή αντίστοιχη με αυτή του μικρότερου παιδιού που θα ζητήσει μετεγγραφή.

Η υπεύθυνη Παιδείας της Ν.Δ. κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ σε δήλωσή της εστίασε στις αρνητικές συνέπειες που έχει η κατάργηση της βάσης του 10. «Η πολιτική της ανεξέλεγκτης -ουσιαστικά- εισαγωγής σε ΑΕΙ οδηγεί στην υποβάθμιση των σπουδών και, παράλληλα, δίνει το «φιλί της ζωής» σε τμήματα, που δεν έχουν καμία σύνδεση με την αγορά εργασίας. Είναι απορίας άξιον, πώς η ηγεσία του υπουργείου, την ώρα που εφαρμόζει αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική, εξαγγέλλει… συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων», ανέφερε.
kathimerini.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΠΑΛ

Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων ΕΠΑΛ ΟΜΑΔΑ Α' θα ανακοινωθούν
τo Σάββατο 10 Ιουλίου.
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

ΕΑΠ : ΔΥΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

α) Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθη ότι είναι νόμιμη η παράλληλη φοίτηση στα διδασκαλεία της χώρας και στο ΕΑΠ και ως εκ τούτου μοριοδοτούνται και οι δύο τίτλοι στη διαδικασία επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων
β) Οι πτυχιούχοι των προγραμμάτων του ΕΑΠ "Σπουδές στον ευρωπαϊκό πολιτισμό" και "Ισπανική γλώσσα και πολιτισμός" μπορούν να απασχολούνται στη δημόσια εκπαίδευση ως εκπαιδευτικοί. Το ίδιο όμως δεν ισχύει για τους πτυχιούχους του προγράμματος "Σπουδές στον ελληνικό πολιτισμό".
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Χειρόγραφες θεωρημένες αποδείξεις από τα ταξί

Χειρόγραφες θεωρημένες αποδείξεις θα μπορούν να εκδίδουν στους πελάτες τους οι εκμεταλλευτές ταξί, στις περιπτώσεις μη λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού λόγω βλάβης, συντήρησης, πλήρωσης και αντικατάστασης φορολογικής μνήμης ή μη έγκαιρης (έως 1/7/2010) εγκατάστασης νέου μηχανισμού που έχει ήδη αγορασθεί, κ.λπ.
Παράλληλα, θα πρέπει έως τις 30 Σεπτεμβρίου να έχουν θεωρήσει το βιβλίο εσόδων - εξόδων, είτε προσερχόμενοι οι ίδιοι στις Εφορίες είτε μέσω τρίτου προσώπου με απλή εξουσιοδότηση. Αυτό ορίζει εγκύκλιος του γενικού γραμματέα φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρη Γεωργακόπουλου, δεδομένου ότι από την 1η Ιουλίου οι εκμεταλλευτές ταξί είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποδείξεις μέσω «ταμειακής μηχανής».
voria
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ


Κάντε κλικ στο σκίτσο
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Διαδικτυακή εξόφληση λογαριασμών ΟΤΕ

Τη δυνατότητα να εξοφλούν τον λογαριασμό του τηλεφώνου τους ηλεκτρονικά, μέσω του διαδικτύου, παρέχει ο ΟΤΕ στους πελάτες τους. Πρόκειται για τη νέα διαδικτυακή υπηρεσία, «Ηλεκτρονική Πληρωμή Λογαριασμού», που είναι διαθέσιμη από 7 Ιουλίου στο ηλεκτρονικό κατάστημα του ΟΤΕ, το oteshop.gr. Για τη νέα υπηρεσία δεν απαιτείται οποιαδήποτε διαδικασία εγγραφής χρήστη (registration) σε κάποια υπηρεσία ή στο online κατάστημα του ΟΤΕ. Ο πελάτης με απλά βήματα, εισάγοντας τον κωδικό που αναγράφεται στον έντυπο τηλεφωνικό λογαριασμό που λαμβάνει, μπορεί να τον πληρώσει εύκολα και με ασφάλεια, με χρέωση πιστωτικής κάρτας.

Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

ΝΕΟ!!!

ΠΡΟΣ Τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Κατά τη συνεδρίαση της 7ης Ιουλίου με θέμα «Αποσπάσεις εκπαιδευτικών», μετά από παρέμβασή μας λόγω μη εμφάνισης των πραγματικών λειτουργικών κενών, το Συμβούλιο διέκοψε τη συνεδρίαση του για την ερχόμενη Δευτέρα 12-7-2010.
Ευελπιστούμε να βγούμε από το αδιέξοδο και να πραγματοποιηθούν οι αποσπάσεις με τα πραγματικά λειτουργικά κενά, λαμβάνοντας υπόψη και το μεγάλο αριθμό παραιτήσεων προς όφελος πάντα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

Μαρούσι 7-7-2010

Οι αιρετοί

Καραγιάννης Θωμάς

Παληγιάννης Βασίλειος

Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ;


Με τίτλο «Σεισμός στο Πειραιά: Υπέγραψε ο Σπανούλης» η σερβική ιστοσελίδα sportske.net κάνει λόγο για συμφωνία και υπογραφές μεταξύ του παίκτη και του Ολυμπιακού αναφέροντας μεταξύ άλλων στο άρθρο... «ο Σπανούλης ανήκει πλέον στη λίστα με τους παίκτες που έχουν φορέσει τη φανέλα των αιωνίων αντιπάλων του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Βασίλης Σπανούλης προκάλεσε σεισμό στον Πειραιά, με την απόφαση του να φύγει από τους πράσινους και να υπογράψει τριετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό έναντι 7.2 εκατομμυρίων ευρώ»… Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται από τον Ολυμπιακό και ούτε από την πλευρά του παίκτη παρότι ο μάνατζερ του είναι Σέρβος. Ωστόσο ούτε και έχει διαψευστεί από την πλευρά του Σπανούλη. Πάντως, τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι τα ίδια, δηλαδή αυτά που φέρνουν τον Ολυμπιακό να του έχει καταθέσει την καλύτερη πρόταση και να περιμένει.
sportske.net και rednews
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Νέα πρόκληση στο Βόρειο Αιγαίο - Συγκάλυψη του επεισοδίου από πλευράς ΓΕΕΘΑ

Νέο επεισόδιο με αφορμή αποστολή έρευνας-διάσωσης είχαμε πριν λίγες ώρες στο Βόρειο Αιγαίο. Το επεισόδιο κρατήθηκε μυστικό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ειδικότερα το ΓΕΕΘΑ μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει τίποτα, όπως έπραξε και χθες μέχρι να αποκαλύψει το θέμα το defencenet, αλλά αυτή την στιγμή πλέον μιλάμε για συγκάλυψη της τουρκικής επιθετικής κίνησης στο Αιγαίο. Το ΓΕΕΘΑ ανεπίσημα διαψεύδει το γεγονός, την στιγμή που έχει εκδοθεί ΝΟΤΑ από την Ελλάδα, την οποία και παραθέτουμε στην συνέχεια. Εκτιμούμε ότι είναι πλέον σαφές πως βρισκόμαστε ενώπιον, όχι μυστικής, αλλά σκοτεινής διπλωματίας.
Στο επεισόδιο το οποίο έληξε από ελληνικής πλευράς όταν βεβαιώθηκαν ότι πρόκειται για ψεύτικο συναγερμό, όπως και χθες, είχαμε μία διαφοροποίηση σε ότι αφορά την κινητοποίηση του ελληνικού συστήματος έρευνας-διάσωσης:
Υποκλάπηκε σήμα της τουρκικής ακτοφυλακής που κινητοποιούσε τα πλωτά και εναέρια μέσα της Τουρκίας για «ναυάγιο αλευτικού» βορειοδυτικά της Λήμνου (για την ακρίβεια έδωσαν δύο στίγματα στο σήμα που υπεκλάπη, πιθανώς για να μπερδέψουν την ελληνική πλευρά, ένα βόρεια και ένα νότια της Λήμνου, όπως έγινε και χθες με τη NAVTEX που εξέδωσαν), καθαρά σε ελληνική περιοχή έρευνας-διάσωσης και κατ’αυτό τον τρόπο κινητοποιήθηκαν τα ελληνικά μέσα.
Όλα αυτά πάλι πάνω στον 25ο Μεσημβρινό στην ευρύτερη περιοχή του Άη Στράτη.
Δηλαδή για δεύτερη στην σειρά ημέρα, είχαμε σήμα από την πλευρά της Τουρκίας, για ναυάγιο σε καθαρά ελληνικής αρμοδιότητας περιοχή έρευνας-διάσωσης, το οποίο αποδείχθηκε και πάλι ψεύτικο.
Το σήμα υποκλάπηκε και στις 13.40 ξεκίνησε η ελληνική επιχείρηση με την έκδοση σχετικής ΝΟΤΑΜ. Διαπιστώθηκε τότε ότι οι Τούρκοι είχαν απλωθεί σε μία μεγάλη περιοχή βορειοδυτικά της Λήμνου, μέχρι και τα Ψαρά. Στα βόρεια-βορειοδυτικά επιχειρούσε ένα CN-235, παραβιάζοντας μάλιστα και τον ΕΕΧ, χωρίς να αναχαιτιστεί από ελληνικά μαχητικά και ένα τουρκικό περιπολικό κατευθύνθηκε νότια. Από ελληνικής πλευράς απογειώθηκε άμεσα ένα Super Puma από την Λήμνο και εστάλη και ένα C-130 από την Ελευσίνα. Επίσης από την Λήμνο έφυγε το σκάφος του Λιμενικού P514.

Το C-130 ζήτησε από τα τουρκικά αεροσκάφη και πλωτά μέσα να αποχωρήσουν άμεσα γιατί βρίσκονταν εντός ελληνικής περιοχής αρμοδιότητας έρευνας-διάσωσης, αλλά χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα. Στις 14.40 τα ελληνικά μέσα αποχώρησαν όταν διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε κάποιο πραγματικό αντικείμενο στην έρευνά τους.

Στην ελληνική έρευνα συνέδραμε και ένα εμπορικό σκάφος που βρέθηκε στην περιοχή.
Βρισκόμαστε λοιπόν ενώπιον μιας συστηματικής τακτικής της Άγκυρας η οποία προσπαθεί με ψεύτικα σήματα (υποθέτουμε ότι γνώριζε ότι το σήμα θα το υπέκλεπτε η ελληνική πλευρά) να δημιουργήσει τετελεσμένα στην έρευνα και διάσωση ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού. Θα επανέλθουμε με νεότερες πληροφορίες.

defencenet

Η πόλη της Κόνιτσας και ο γύρος του Σμόλικα

Mία από τις ομορφότερες αλπικές διαδρομές στην Ήπειρο, με τα πολλά "πρόσωπα" (από την μια κατάφυτος, από την άλλη γυμνός) του Σμόλικα, του δεύτερου ψηλότερου βουνού της χώρας. Μία κυκλική διαδρομή (Κόνιτσα - Βασιλίτσα, Βασιλίτσα - Κόνιτσα) που περνά από την χαράδρα του Αώου, την Δρακόλιμνη του Σμόλικα, περνά από υπέροχους πέτρινους οικισμούς και προσφέρει μαγευτική θέα στον ορεινό όγκο της Τύμφης.

Η πόλη της Κόνιτσας

Δεξιά, στο δυτικό ορίζοντα το βλέμμα φράζει η
απότομη οροσειρά της Νεμέρτσικας. Στην αντίθετη κατεύθυνση ορθώνονται κάθετοι οι επιβλητικοί βράχοι της Γκαμήλας, γρανιτένιο σύνορο του κονιτσιώτικου κάμπου. Στο νότο, η Γκραμπάλα και ο ασάλευτος ίσκιος του Βίκου. Σε κοντινή απόσταση η χαμηλή βουνοσειρά της Βίγλας και ο δρόμος δαντελωτός σκαρφαλώνει πάνω της η δασοβριθής Τραπεζίτσα. Χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός η πόλη της Κόνιτσας δίνει και παίρνει από τις ομορφιές που την περιβάλλουν.

Ο σύντομος περίπατος στην πόλη ξεκινά από την πλατεία και κατηφορίζει στην παλιά αγορά. Ανηφορίζετε από τα σκαλοπάτια για το Δημαρχείο της πόλης. Στα αριστερά ο δρόμος οδηγεί για τις παλιές γειτονιές της Κόνιτσας και το σπίτι της Χάκμως, της μητέρας του Αλή Πασά. Το ερειπωμένο σήμερα αρχοντικό χρονολογείται στους δύο τελευταίους αιώνες της τουρκοκρατίας. Μέσα από ερείπια ορθώνονται τοίχοι και κατασκευές που θυμίζουν τον όγκο και την επιβλητικότητα του αρχοντικού πριν την σταδιακή ερήμωσή του. Στη δυτική πλευρά του συγκροτήματος δεσπόζει ο κεντρικός πυλώνας εισόδου, διακοσμημένος με λιθανάγλυφα μοτίβα, που παριστάνουν αστερόσχημα, έφιππες μορφές, χορευτές, λύχνους αραβικού τύπου κ.α. Στο εσωτερικό, γκρεμισμένα από το χρόνο, θα βρείτε παλάτια, αποθήκες, στρατώνες, στάβλους. Κοντά, ψηλό σαν πύργος, στέκει και το αρχοντικό του Χουσεϊν μπέη 18ου αιώνα, εποχή σημαντικής ακμής της πόλης. Διώροφο αρχοντικό μεγάλων διαστάσεων που είχε εσωτερικά αξιόλογη ξυλόγλυπτη διακόσμηση στις οροφές, στις πόρτες, στα παράθυρα και στις κόγχες των τοίχων. Μετά την εγκατάλειψή του από τους ιδιοκτήτες στέγαζε για πολλά χρόνια το Γυμνάσιο Κόνιτσας. Έπειτα θα συναντήσετε τον ναΐσκο του Αγίου Γεωργίου με δημιουργίες των χιοναδιτών αγιογράφων. Ο ναός των Αγίων-Αποστόλων στη Λάκα και ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου-Νικολάου είναι οι μόνοι που σώζονται εντός του οικισμού από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ο Μητροπολιτικός ναός χτίστηκε στα 1842 στον τύπο της τρίκλιτης θολωτής Βασιλικής. Τον 16ο αιώνα ιδρύονται στην Κόνιτσα δύο μεγάλα τζαμιά. Το τζαμί "Χουσείν Σιάχ" (κατεδαφίστηκε στη δεκαετία του 1920), που χτίστηκε σύμφωνα με την παράδοση στα 1500 από τον Σουλτάνο Βαγιαζήτ τον Β' και το τζαμί "Σουλτάν Σουλεϊμάν", που σώζεται ερειπωμένο στη θέση Λάκα, δίπλα στο γεφύρι της Κόνιτσας.

Η διαδρομή

Μέσα από την πόλη της Κόνιτσας, κοντά στην πλατεία, στρίβετε στις πινακίδες για το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας. Ανεβαίνοντας, λίγα χιλιόμετρα μετά, στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία θα έχετε μία από τις καλύτερες πανοραμικές θέες της πόλης με θέα στο βάθος τις πλαγιές της Νεμέρτσικα. Από υψόμετρο 500μ. φτάνετε σταδιακά σε υψόμετρο 1000μ. Στα δεξιά σας έχετε το βουνό της Τραπεζίτσας, βουνό που διακρίνετε για την βλάστησή του μέχρι τα 2000μ. υψόμετρο. Στα 6-7χλμ της διαδρομής θα βρείτε κιόσκι, δίπλα στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης, για να απολαύσετε τη θέα στην χαράδρα του Αωού. Η διαδρομή αρχίζει και γίνεται πραγματικά απολαυστική με μοναδική θέα προς τις κορυφές της Τύμφης. Το Ζαγοροχώρι που παρατηρείτε απέναντι είναι το Βρυσοχώρι. Τους βροχερούς μήνες σε πολλά σημεία μέσα από τους πανύψηλους βράχους σχηματίζονται καταρράκτες. Μετά από 18χλμ φτάνετε στο πρώτο χωριό της διαδρομής σας, το Ελεύθερο. Λίγο πριν το χωριό υπάρχει κιόσκι και θέση θέας προς την Γκαμήλα, την Τραπεζίτσα και την χαράδρα του Αωού. Μέσα στο χωριό θα βρείτε ένα καφενείο. Στην έξοδο του χωριού στρίβετε στην πινακίδα και βρίσκετε 150μ. από τον κεντρικό δρόμο τον ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου. Συνέχεια της διαδρομής σας και συναντάτε το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία με τη θέα από τις κορυφές της Τύμφης να σας συνοδεύει πάντα. Τρία έως τέσσερα χιλιόμετρα μετά το Ελεύθερο, θα βρείτε στροφή στα αριστερά για το Καταφύγιο του Σμόλικα. Χωματόδρομος 7χλμ σας οδηγεί για το Καταφύγιο, από όπου η πεζοπορία για την Δρακόλιμνη του Σμόλικα διαρκεί 2ώρες.



Πανέμορφη με βιόλες, ορχιδέες, αγριομενεξέδες, σαξιφραγκιές και κρίνους στις παραλίμνιες περιοχές, η Δρακόλιμνη του Σμόλικα, η δεύτερη σε μέγεθος μετά την Γκαμήλα Δρακόλιμνη της χώρας βρίσκεται στην δυτική κλιτύ του Σμόλικα και είναι η πιο δημοφιλής λόγω της ευκολίας πρόσβασης της. Η Ντιβιρλίγκα, όπως αλλιώς λέγεται στα βλάχικα, βρίσκεται σε υψόμετρο 2200μέτρων κάτω από τον κώνο που σχηματίζει η κορυφή του βουνού. Έχει έκταση 3 με 4 στρέμματα και μεγάλο βάθος. Για να φτάσετε στη λίμνη υπάρχουν πολλά σημεία εκκίνησης με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας. "Καταφύγιο Σμόλικα" (τηλ. 6946670565)



Στη συνέχεια της διαδρομής σας μπαίνετε στο χωριό Παλιοσέλλι. Καινούργιος ασφαλτοστρωμένος δρόμος στρίβει μέσα από το χωριό δεξιά και οδηγεί στο Βρυσοχώρι στα 11χλμ. Στο χωριό μπορείτε να καθίσετε στο "Στέκι του Μητσάρα". Το χωριό αποτελεί ένα ακόμη σημείο εκκίνησης (το πιο γνωστό) για την Δρακόλιμνη του Σμόλικα. Στην έξοδο του χωριού θα βρείτε παγκάκι με την ελληνική σημαία με θέση θέας. Από εδώ κατά σειρά βλέπετε από τα δεξιά προς τα αριστερά τις κορυφές της Τύμφης Γκαμήλα, Καρτερό, Μεγάλα Λιθάρια, Γκούρα και Επτά Πύργοι. Επόμενος σταθμός της διαδρομής σας το χωριό Πάδες, όπου στην είσοδο του χωριού θα βρείτε τον ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων. Από τους Πάδες έχετε πλέον οπτική επαφή με τις κορυφές του Σμόλικα. Στο χωριό των 8 κατοίκων αξίζει να καθίσετε σε ένα από τα δύο ταβερνάκια, για τσίπουρο και για μεζέ. Απέναντι από την ταβέρνα στου "Ανάσα τον Οντά" ξεκινά δασικός δρόμος όπου έπειτα από μισή ώρα πορείας καταλήγει σε μια στάνη από όπου ξεκινά το πεζοπορικό μονοπάτι για την Δρακόλιμνη του Σμόλικα. Αυτός είναι και ο πιο σύντομος δρόμος για να φτάσετε στην Δρακόλιμνη. Μετά τους Πάδες αποκαλύπτεται μπροστά σας ο ορεινός όγκος της Βασιλίτσας. Στο βουνό Κλέφτης θα δείτε τις καμένες πλαγιές από την πρόσφατη φωτιά που έπληξε την περιοχή. Συνέχεια της πορείας σας με προορισμό το χωριό Άρματα με την εκκλησία του Αγ. Νικολάου να δεσπόζει στο κέντρο του χωριού. Πάνω στην γέφυρα θα συναντήσετε ένα αναστηλωμένο νεροπρίονο, από τα ελάχιστα διατηρημένα σε όλη την Ελλάδα. Ακριβώς απέναντι ακολουθώντας το μικρό μονοπάτι προς το μικρό γεφύρι, θα δείτε ένα παλιό ερειπωμένο παλιό νερόμυλο. Συνεχίζετε για το τελευταίο χωριό της Ηπείρου το Δίστρατο. Μετά τις κεραίες, πάνω στο δρόμο θα έχετε μια αμφιθεατρική θέα του χωριού. Πριν την είσοδο του χωριού ξεκινά δύσκολος χωματόδρομος 19χλμ που οδηγεί στην Σαμαρίνα. Στο μεγάλο χωριό έχετε πολλές δυνατότητες εστίασης. Ανηφορίζετε από Δίστρατο για το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας με θέα στα αριστερά σας τον Σμόλικα και μπροστά σας την Βασιλίτσα. Ενάμιση χιλιόμετρο πριν το χιονοδρομικό κέντρο, μικρό μονοπάτι με ξύλινα σκαλοπάτια οδηγεί στην μικρή λίμνη Δίστρατου. Φτάνετε σε 1721μ. υψόμετρο. Από το Χιονοδρομικό κέντρο βλέπετε τον Όρλιακα και το χωριό Φιλιππαίοι ,σε κάμπο πλέον της Μακεδονίας. Στη διασταύρωση στρίβετε αριστερά για το ιστορικό και φημισμένο βλαχοχώρι της Σαμαρίνας, στα 13χλμ. Το χωριό, στα σύνορα Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου ανταγωνίζεται με την Αετομηλίτσα για το ποιο είναι το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας. Στο χωριό αξίζει να κατηφορίσετε για την Μεγάλη Παναγία, τον μητροπολιτικό ναό της Σαμαρίνας. Πρόκειται για μία μεγάλη σε μέγεθος τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με το εσωτερικό της να κοσμείται από τοιχογραφίες Σαμαριναίων αγιογράφων. Περπατώντας προς τα πίσω από το ναό θα παρατηρήσετε το πεύκο που έχει φυτρώσει στο τεταρτοσφαίριο της κόγχης του Ιερού. Στην πλατεία του χωριού, στα 1450μ. υψόμετρο καθίστε για να φάτε ντόπια κρέατα, σε μια περιοχή όπου την άνοιξη 60χιλ. ζώα βοσκούν στην περιοχή. Φεύγοντας από το χωριό ακολουθώντας το δρόμο προς Αγ. Παρασκευή θα δείτε μια σειρά από στάνες. Φτάνετε στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής σας στα 1550μ. υψόμετρο. Λίγο μετά τον αυχένα, 4-5χλμ μετά την Σαμαρίνα, θα δείτε ένα κιόσκι με την αρχή του μονοπατιού 2ωρών για το χωριό Φούρκα.



Η βλάστηση, έπειτα από μια διακοπή γυμνού τοπίου, επιστρέφει με πυκνό δάσος. Στρίβετε δεξιά για το χωριό Φούρκα με τους 4 κατοίκους παρακάμπτοντας για περίπου 2χλμ τη διαδρομή σας. Επιστρέφετε και αρχίζετε να κατηφορίζετε για την Αγ. Παρασκευή. Με θέα την χαράδρα που σχηματίζει ο Βουρκοπόταμος, ένας παραπόταμος του Σαραντάπορου, κατηφορίζετε σε υψόμετρο, ανακαλύπτοντας ένα ακόμη πρόσωπο του Σμόλικα, με πυκνό ελατόδασος να καλύπτει όλη την πλαγιά. Φτάνετε στο μεγάλο χωριό της Αγ. Παρασκευής με τους 80κατοίκους. Πάνω στον δρόμο θα δείτε τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Συνεχίζετε πλάι στην κοιλάδα και τον παραπόταμο, σε χαμηλό υψόμετρο, με λιγότερες στροφές. Περίπου 10χλμ μετά βρίσκετε την στροφή για ένα από τα ομορφότερα χωριά της διαδρομής σας, την Πουρνιά (στροφή στην πινακίδα προς ξενοδοχείο Περιστέρω). Στενός δρόμος 3χλμ θα σας οδηγήσει στο χωριό. Πριν την είσοδο του χωριού θα συναντήσετε το δίτοξο πέτρινο γεφύρι της Μαύρης Πέτρας, χτισμένο το 1835. Ανεβαίνοντας στο γεφύρι, θα αντικρίσετε απέναντι, στο ψηλότερο σημείο του μαύρου βράχου (από όπου πήρε την ονομασία το γεφύρι), την βραχογραφία του Παντοκράτορα. Στην κεντρική πλατεία του χωριού δεσπόζει η εκκλησία των Αγ. Ταξιαρχών με το σχολείο. Αξίζει να αφιερώσετε χρόνο και να περπατήσετε στα πέτρινα καλντερίμια έως το ψηλότερο σημείο του πετρόκτιστου χωριού που κρατά την παλιά αρχιτεκτονική. Αξιοσημείωτο επίσης το καφέ "Εξάρχεια" κάτω από την κεντρική πλατεία για να πιείτε τσίπουρο, όνομα προς τιμήν του ευεργέτη του χωριού. Φτάνοντας προς το τέλος της διαδρομής σας θα συνεχίσετε για 4χλμ για να φτάσετε στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο Κόνιτσας - Κοζάνης.



Κατηφορίζοντας προς Κόνιτσα λίγα χιλιόμετρα μετά στρίβετε για τα πέτρινα, αυθεντικά ηπειρώτικα χωριά Μόλιστα και Γαναδιό, τις πέτρινες φωλιές στις υπώρειες του Σμόλικα, αν και δεν ανήκουν διοικητικά στον Δήμο Μαστοροχωριών, βρίσκονται γεωγραφικά και ιστορικά στην καρδιά των χωριών των κτιστάδων. Η Μόλιστα των νερών και των μαστόρων, από τα φημισμένα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας, χτισμένη σε ένα παρθένο τοπίο, είναι ένα αυθεντικό ηπειρώτικο χωριό. Στους μετανάστες, πλούσιους εμπόρους και μαστόρους που μεγαλουργούσαν στο Βουκουρέστι και στο Κάιρο οφείλονται τα παλιά αρχοντικά, που ανακαινίστηκαν πρόσφατα και οι εκκλησίες. Στη μέση του χωριού ο Άγιος Νικόλαος, χτίστηκε το 1864.Το χωριό δεν κατοικείται το χειμώνα , ωστόσο λειτουργεί ξενώνας όλο τον χρόνο. Στο Γαναδιό στην κεντρική πλατεία δεσπόζει ο ναός Ταξιαρχών. Όλο το χωριό είναι ένα κόσμημα της πέτρας και αξίζει να το περπατήσετε και να καθίσετε στο καφενείο του χωριού. Στην Πουρνιά περπατήστε στα πέτρινα καλντερίμια φτάνοντας έως το ψηλότερο σημείο του χωριού που κρατά την παλιά αρχιτεκτονική. Συνεχίζοντας νότια στην επαρχιακή οδό φτάνετε στην αφετηρία της διαδρομής σας, στην πόλη της Κόνιτσας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπάρχουν 8.700 Έλληνες άνω των …100 ετών;

Ασύλληπτα στοιχεία προκύπτουν από τις διασταυρώσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα στα αρχεία των ασφαλιστικών ταμείων. Πάνω από 8.700 Έλληνες εμφανίζονται να είναι πάνω από 100 ετών, άρα να βρίσκονται εν ζωή και κατ΄ επέκταση να λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξή τους. Η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις διασταυρώσεις στοιχείων που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτόν τον καιρό στα ασφαλιστικά ταμεία, θα πρέπει κανονικά να διεκδικεί το παγκόσμιο ρεκόρ μακροζωίας. Υπάρχει, όμως, και το σοβαρό ενδεχόμενο να διεκδικεί θέση στο βιβλίο Γκίνες για θέματα απάτης. Κι αυτό γιατί στην τελευταία απογραφή του πληθυσμο οι υπεραιωνόβιοι δεν βρέθηκαν πάνω από 1500. Οι υπόλοιποι, λοιπόν, από πού προέκυψαν;

Προφανώς από εκεί που προέκυψε ότι 1700 από τους παραπάνω 8700 λαμβάνουν σύνταξη από τον ασφαλιστικό τους οργανισμό για πάνω από 50 χρόνια, ενώ ένας από αυτούς παίρνει 6 διαφορετικές συντάξεις. Είναι προφανές ότι τα λεφτά αυτά, όλα αυτά τα χρόνια, τα λαμβάνουν συγγενείς των «συνταξιούχων» που στην πλειοψηφία τους έχουν εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο…
Voria

ΝΤΟΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ

Η ΝΤΟΡΑ ΚΑΙ Η ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ...‏
Η διαφοροποίηση της Ντόρας από την πολιτική Σαμαρά και η υπερψήφιση εκ μέρους της του μνημονίου, την έχει φέρει κοντά με το συγκρότημα Αλαφούζου, που παραδοσιακά στεκόταν απέναντί της. Σήμερα η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της ζητά να συνεχίσει αυτό που θεωρεί υπεύθυνη στάση, δηλαδή να ψηφίσει επί της αρχής το ασφαλιστικό, μη ακολουθώντας την αρνητική πολιτική της ΝΔ. Τι θα κάνει; Αν δεν
θέσει θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο πρωθυπουργός, θα δώσει θετική ψήφο. Έτσι, το κόμμα της θα έχει μελλοντικά καλή αντιμετώπιση από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΣΚΑΪ. Σε αυτό βοηθά και η πολύ καλή προσωπική σχέση της με τον διευθυντή Αλέξη Παπαχελά. Απέναντί της θα βρει την άλλη παραταξιακή εφημερίδα, τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, που δεν διστάζει να την αποδοκιμάζει καθημερινά.
veto.blog

ΨΙΧΟΥΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ

Διαβάζω στο σημερινό τύπο και ακούω στις ειδήσεις για αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο ασφαλιστικό προς όφελος των εργαζομένων και με σκοπό την απορρόφηση των κραδασμών. Είναι και η αυριανή απεργία βλέπετε...Μα είναι δυνατόν να πειστεί κανείς με τα ψίχουλα που παρουσιάζονται σήμερα ως ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής; Μα τόσο αφελείς μας περνάνε; Κι όσον αφορά την αυριανή απεργία γνωρίζουμε όλοι της δυσκολίες της εποχής. Πολύς κόσμος είναι σε άδεια, είναι και η υψηλή θερμοκρασία. Όσοι όμως σπεύσουν να εξαγάγουν συμπεράσματα από την αυριανή ημέρα ας έχουν υπόψη τους ότι και το φθινόπωρο θα είναι υψηλές οι θερμοκρασίες, όχι όμως λόγω καιρικών συνθηκών...

Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

H Σοφία Σακοράφα για το ασφαλιστικό: ... Σύντομα θα ζήσουμε στιγμές αποκάλυψης...


H Σοφία Σακοράφα για το ασφαλιστικό:
Μέτρα κοινωνικού κανιβαλισμού...
Μέτρα απόλυτης και άμετρης βίας...
Σύντομα θα ζήσουμε στιγμές αποκάλυψης...

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο χρόνος είναι λίγος γι αυτό μπαίνω αμέσως σε πολιτικές σκέψεις, ερμηνείες και συμπεράσματα. Είμαι σοσιαλίστρια, για κάποιους συγκεκριμένους λόγους.
Σίγουρα, καταρχήν, γιατί δε συμφωνώ με τον καπιταλισμό.
Είτε με την ακραία μορφή του νεοφιλελευθερισμού, είτε με την πιο ήπια μορφή που αναπτύσσει κατά καιρούς στη Δύση.
Γιατί και αυτή η ήπια μορφή του είναι αποτέλεσμα είτε πολέμων,
είτε ληστειών άλλων ηπείρων,
είτε εκμετάλλευσης των μεταναστών.
Πρέπει όμως να τονίσω το εξής :
Ο καπιταλισμός σήμερα δεν έχει καμία σχέση με...το χτες.
Το 68, για παράδειγμα, το σύστημα διέθετε κοινωνικά αποθέματα,
ενσωμάτωνε εκτεταμένες κοινωνικές ομάδες, μέχρι και τον Κον Μπετίτ έκανε υπουργό.
Ένας τέτοιος καπιταλισμός, και ας μη βιαστούν κάποιοι να με κατηγορήσουν ως ρεφορμίστρια, ένας καπιταλισμός που δεν εξαθλιώνει, που δεν περιθωριοποιεί, που δεν πετάει τους πολίτες του σαν στημένες λεμονόκουπες, έχει μια πολιτική δυναμική.
Η πολιτική δυναμική που έχει αφορά στο εξής : όταν η J.P Morgan, με το πάτημα ενός κουμπιού,
καταστρέφει τις οικονομίες 3 ευρωπαϊκών χωρών, τότε
έχουμε σίγουρα
ανάγκη από πολίτες μορφωμένους,
καλλιεργημένους,
ενδυναμωμένους,
από πολίτες συνειδητούς,
και όχι από πολίτες κατεστραμμένους, ρημαγμένους και εγκαταλελειμμένους στα αρπακτικά όρνεα.
Και για το λόγο αυτό είμαι σοσιαλίστρια.
Γιατί πιστεύω ότι τούτο το σύστημα θα φτάσει στο τελευταίο του στάδιο όχι μόνο από τις αντιθέσεις του,
αλλά ΚΑΙ από ένα κίνημα που δε θα διαπραγματεύεται την επιβίωσή του ή την ενσωμάτωσή του, όπως σήμερα,
αλλά ισχυρό και δυνατό θα επιχειρεί τη ρήξη και την ανατροπή.
Δεν αρκεί, είπε ο Μαρξ, να πάει η ιδέα προς το πραγματικό,
πρέπει και το πραγματικό να πάει προς την ιδέα.
Και για να πάει το πραγματικό προς την ιδέα πρέπει καταρχήν να είναι ζωντανό.
Το ΠΑΣΟΚ από το 74, από τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και αργότερα,
εξαιρώντας κακές παρενθέσεις,
αργότερα λοιπόν με το Γιώργο Παπανδρέου, μίλησε για αυτό το είδος του πολίτη, του δυνατού, του εύρωστου, του ενεργού, του συνειδητού.
Μίλησε για αυτήν την κοινωνία, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της κοινωνικής συνοχής.
Μίλησε για αυτό το οικονομικό μοντέλο,
το μοντέλο της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου.
Κι ερχόμαστε στο σήμερα.
Στο ασφαλιστικό,
σαν μια κορυφαία πολιτική στιγμή,
μιας κορυφαίας πολιτικής επιλογής.
Από μία σοσιαλιστική κυβέρνηση....
Και τι μας λέει η κυβέρνηση.
Ότι και τα μέτρα αυτά
και τα προηγούμενα
και αυτά που θα έρθουν, γιατί θα έρθουν κι άλλα,
ήδη εν μέσω διαπραγματεύσεων είχαμε τη σφήνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα,
μας λέει ότι είναι μεν άδικα, αλλά είναι αναγκαία για τη σωτηρία της πατρίδας.
Αυτό σε επίπεδο ηθικής είναι ανήθικο,
όπως αιώνες τώρα έχουμε καταλήξει για την ανηθικότητα του δόγματος ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.
Και όταν “τα μέσα” είναι η εξαθλίωση του λαού, τότε η σωτηρία δεν είναι της πατρίδας, αλλά όσων την απομυζούν.
Σε επίπεδο ιδεολογικό είναι ακατανόητο.
Γιατί εάν δεν μπορείς να είσαι σοσιαλιστής μέσα στην κρίση,
μέσα δηλαδή στην ιστορική και πολιτική συγκυρία που ωριμάζει και τη δυνατότητα και τη σκοπιμότητα της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου,
τότε δεν μπορείς ποτέ να είσαι σοσιαλιστής, παρά μόνο νεοφιλελεύθερος.
Σε επίπεδο πολιτικό είναι ανέντιμο.
Γιατί από τη μία κόβουμε μισθούς και συντάξεις,
που ειδικά οι συντάξεις θα έχουν και πενιχρό, αλλά και μακρινό οικονομικό αντίκρισμα για το κράτος,
και από την άλλη νομιμοποιούμε στα νοσοκομεία παρανομίες δισεκατομμυρίων με το επιχείρημα ότι θα είναι η τελευταία φορά.

Έχουμε τρελαθεί.
Η Βουλή σήμερα, στην πλέον τραγική οικονομική συγκυρία, καλείται να περάσει τροπολογία νομιμοποιώντας ληστεία δισεκατομμυρίων, με τη δέσμευση ότι θα είναι η τελευταία φορά που τα χαρίζει σε κλέφτες.
Και συνεχίζω.
Σε επίπεδο φιλοσοφίας είναι θατσερικό.
Το σημερινό νομοσχέδιο αλλάζει εκ βάθρων τα πάντα.
Και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο Ελληνικός λαός.
Ο σκοπός των αλλαγών είναι η συνολική αλλαγή της αρχιτεκτονικής του ασφαλιστικού συστήματος.
Η μετατροπή του, από δημόσιο κοινωνικό, αναδιανεμητικό και αλληλέγγυο,
σε κεφαλαιοποιητικό ή αναλογικό, όπως το ονομάζουν,
με την εισαγωγή φυσικά της ιδιωτικής ασφάλισης και την ελαχιστοποίηση της συμμετοχής του κράτους.
Με το νέο νομοσχέδιο καταργείται η τριμερής χρηματοδότηση
αφού το κράτος περιορίζεται στην καταβολή προνοιακού επιδόματος, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι σύνταξη.
Σε επίπεδο στρατηγικής είναι εγκληματικό.
Με πολιτικές επιλογές φτάσαμε στο σημερινό μονόδρομο.
Και αυτές οι επιλογές δεν είναι αποτέλεσμα ανικανότητας μόνο.
Είναι εμφανής πολιτική πρόθεση!
Τόσο εμφανής πολιτική πρόθεση, όμως, που πιστεύω ξεκάθαρα πια,
ότι τα μέτρα δεν επιβλήθηκαν λόγω της κρίσης,
αλλά, δυστυχώς για την κυβέρνηση και την ταυτότητα που επικαλείται, με αφορμή την κρίση.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω,
η πολιτική τεκμηρίωση του ασφαλιστικού
και των λοιπών μέτρων που απορρέουν από το μνημόνιο,
είναι ανήθικη, ανέντιμη, επικίνδυνη και σκληρά νεοφιλελεύθερη,
το ίδιο και τα μέτρα.
Μέτρα κοινωνικού κανιβαλισμού, μέτρα που καταστρέφουν τους γονείς μας που δεν έφταιξαν και υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας που επίσης δε φταίνε.
Μέτρα απόλυτης και άμετρης βίας.
Και μάλιστα σε μία στιγμή που ήδη οι πολίτες έχουν υποστεί τη βία της μίζας,
του Βατοπεδίου,
του C4 I,
των τοξικών ομολόγων,
του χρηματιστηρίου,
των πιστολέρο εναντίον 15χρονων,
της καμένης Ηλείας,
του ξεπουλήματος ή του ρημάγματος των ολυμπιακών εγκαταστάσεων που πλήρωσαν με το αίμα του οι Έλληνες.
Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι
Πού νομίζουμε ότι θα πάει όλη αυτή η συσσωρευμένη βία που υφίστανται οι πολίτες.
Πού νομίζουμε ότι θα εκτονωθεί όλος αυτός ο τεράστιος θυμός που γεννάει η αδικία.
Πού νομίζουμε ότι θα χυθεί όλη αυτή η οργή που παράγει η ανεργία, η φτώχεια, η ακρίβεια, η παρακμή, η αλαζονεία, το ψέμα.
Και μάλιστα σε ποια πολιτική συγκυρία?
Στη συγκυρία όπου οι αριστεροί,
ενώ θέλουν να γνωρίσουν στον κόσμο τη φιλία, αυτή της αταξικής κοινωνίας, όπως λέει και ο Μπρεχτ
δεν μπορούν να είναι φίλοι μεταξύ τους.
Αλληλοσπαράσσονται, με τεράστια “ίδια” ευθύνη, την οποία και θα αποδώσει σίγουρα η ιστορία.
Πού νομίζουμε ότι θα πάει αυτό το κύμα.
Όσοι νομίζουν ότι θα σκάσει πριν σαρώσει την ακτή πλανώνται πλάνην οικτρά.
Από εδώ, από την αίθουσα του Κοινοβουλίου, που νομίζω ότι λίγοι έχουμε καταλάβει ότι ο ναός της Δημοκρατίας
στη συνείδηση του μέσου Έλληνα
είναι ναός διαπλοκής,
συναλλαγής και ρεμούλας,
από εδώ λοιπόν προειδοποιώ :
Σύντομα θα ζήσουμε στιγμές αποκάλυψης.
Στην Ουγγαρία, αυτές οι στιγμές αποκάλυψης, θέριεψαν το αυγό του φιδιού,
τους πραιτοριανούς φασίστες, που έφτασαν σε απόσταση εκλογικής αναπνοής από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση,
που επίσης έβαλε τη χώρα στο ΔΝΤ.
Λοιπόν κυρίες και κύριοι συνάδερφοι,
Όπως έχω την υποχρέωση να κάνω, σημαίνω συναγερμό.
Είναι γνωστό ότι όταν κοιλοπονάει η ιστορία
ή τέρατα γεννάει
ή αγγέλους.
Οι μαμές της ιστορίας ας είναι αυτή τη φορά η κοινή πολιτική δράση όλων όσων αντιστεκόμαστε,
όλων όσων έχουμε ένα άλλο όραμα,
όλων όσων υποδεικνύουμε έναν άλλο δρόμο.
Διαφορετικά ο καθείς ας αναλάβει και τις ευθύνες του.
Εγώ ήδη έχω αναλάβει τις δικές μου.
Για αυτό και καταψηφίζω το νομοσχέδιο.

sibilla-gr

Ο Γιώργος Βλάχος την είχε στημένη στο Σαμαρά.


Ποιος ήθελε να κάνει ερώτηση στον Σαμαρά;
Ενώ διευκρινίστηκε ότι θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου τις προσεχείς ημέρες και σήμερα ο Α. Σαμαράς, ξεκαθάρισε ότι λόγω της μεγάλης διάρκειας της ομιλίας του, θα αρκεστεί μόνο στην παρουσίαση των προτάσεών του, ο Γ. Βλάχος μισό δευτερόλεπτο μετά τη λήξη της ομιλίας του πρόεδρου της Ν.Δ. πετάχθηκε "για να ρωτήσει".
Όχι ρε να μη ρωτήσεις! ήταν η απάντηση του αρχηγού της ΝΔ.
Ευτυχώς και προς τιμήν του ο Α. Σαμαράς, τον
έγραψε στα παλιά του υποδήματα, δείχνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι "δημόσιες σχέσεις", με τύπους όπως ο Γ. Βλάχος και με τα ΜΜΕ που έτσι κι αλλιώς είναι εχθρικότατα με τη ΝΔ και καθόλου αντικειμενικά και αυτό το 'χει καταλάβει και ο φανατικότερος οπαδός του ΠΑΣΟΚ.
Θα φανεί άλλωστε τo βράδυ στα δελτία ...ειδήσεων στα οποία θα εξαντλήσουν όλα τα μέσα για να στριμώξουν με αγένεια τους καλεσμένους της Ν.Δ. με σκληρότατες ανακριτικού τύπου ερωτήσεις, με επιμονή και υπομονή. Χιλιοπαιγμένο και βαρετό το έργο...
Η συμβολική αυτή κίνηση Σαμαρά μετράει πολύ στην κοινή γνώμη. Έτσι κι αλλιώς, στα δελτία τους θα είναι όλο "εξυπναδούλες", τις οποίες πλέον αντιλαμβάνεται ο κόσμος, αφού βλέπει τη δουλοπρεπή συμπεριφορά των δημοσιογράφων σε αυτή την κυβέρνηση, φαινόμενο που δεν υπάρχει ούτε στη Βόρεια Κορέα, αφού ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι να ελέγχουν την εξουσία κι όχι να της κάνουν τεμενάδες, ούτε φυσικά να τα κάνουν πάνω τους όταν μιλούν με κυβερνητικά στελέχη.
Άσε μας ρε Βλάχο !!!
taxalia

ΠΟΛΥ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ

Αναγνώριση με ή χωρίς εισφορές
Χωρισμένοι σε 2 μεγάλες κατηγορίες οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα:
Οι εργαζόμενοι με κύριο φορέα ασφάλισης το Δημόσιο έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τη στρατιωτική θητεία τους όποτε οι ίδιοι το επιθυμούν. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να κάνουν χρήση του εν λόγω χρόνου ως συντάξιμου είτε για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος είτε απλώς για προσαύξηση της σύνταξης.
Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αναγνωριστεί η στρατιωτική θητεία, οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Σε εκείνους που μπορούν να προβούν σε δωρεάν εξαγορά του χρόνου και σε εκείνους που υποχρεωτικά πρέπει να καταβάλουν εισφορές για την αναγνώριση. Συγκεκριμένα:

Αναγνώριση χωρίς καταβολή εισφορών: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι από τους εργαζομένους στο Δημόσιο συμπλήρωσαν 25 συντάξιμα έτη μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1997. Για τη συμπλήρωση των ετών αυτών συνυπολογίζεται και ο χρόνος στρατιωτικής θητείας.

Ειδικότερα για όσους έχουν προσληφθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982 για τη συμπλήρωση της 25ετίας συνυπολογίζονται μόνον ο χρόνος υπηρεσίας στο Δημόσιο και ο χρόνος στρατιωτικής θητείας.

Για όσους, όμως, έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο μετά την 1η Ιανουαρίου 1983, για τη συμπλήρωση της 25ετίας συνυπολογίζονται ο χρόνος δημόσιας υπηρεσίας, ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας αλλά και ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο πριν από την ασφάλιση στο Δημόσιο.

Σήμερα είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις των υπαλλήλων εκείνων που παραμένουν σε αυτήν την κατηγορία όσον αφορά την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας. Η μεγάλη πλειονότητα των ασφαλισμένων στο Δημόσιο μπορεί να αναγνωρίσει τον χρόνο της υπηρεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις με καταβολή εισφορών.

Αναγνώριση με καταβολή εισφορών: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που συμπλήρωσαν ή θα συμπληρώσουν 25 συντάξιμα έτη μετά την 1η Ιανουαρίου 1998. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι προκειμένου να αναγνωρίσουν τον χρόνο στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμο θα πρέπει να καταβάλουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Βασική προϋπόθεση είναι να έχει συμπληρωθεί 5ετής υπηρεσία στο Δημόσιο.

Πόσα πρέπει να καταβάλει ο ασφαλισμένος: Για εκείνους τους εργαζομένους του Δημοσίου που απαιτείται η καταβολή εισφοράς για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας, με βάση τα όσα προαναφέραμε, για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται καταβάλλεται εισφορά ίση με 6,67% επί του βασικού μισθού που έχει ο εργαζόμενος κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για αναγνώριση.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά: Αίτηση στην οποία ο ενδιαφερόμενος να αναφέρει εάν επιθυμεί να αναγνωριστεί όλος ο χρόνος ή μέρος από τη στρατιωτική θητεία.

Πιστοποιητικό του Στρατολογικού Γραφείου, στο οποίο να αναφέρεται ο ακριβής χρόνος στρατιωτικής θητείας.

Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών, στο οποίο να αναφέρονται και οι αποδοχές του υπαλλήλου κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Πότε συμφέρει
Η αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας για κύρια σύνταξη συμφέρει σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις εργαζομένων με ασφάλιση στο Δημόσιο, ακόμη και εκείνους που καταβάλλουν εισφορά για την αναγνώριση αυτή, καθώς η απόσβεση στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν συμφέρει μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει 40 έτη δημόσιας υπηρεσίας. Βέβαια είναι ελάχιστες οι συγκεκριμένες περιπτώσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει καμία προσαύξηση στη σύνταξη με τον πρόσθετο χρόνο και επομένως δεν υφίσταται λόγος για να προβεί ο εργαζόμενος στην αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας.

Ο εργαζόμενος μπορεί να αναγνωρίσει όποτε ο ίδιος θέλει τον χρόνο στρατιωτικής θητείας. Συμφέρει, όμως, η αναγνώριση αυτή να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα, αφού ο βασικός μισθός αυξάνεται ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας και έτσι όσο αργότερα τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσό το οποίο απαιτείται για την αναγνώριση.

Σε πολλές περιπτώσεις με την αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας ο εργαζόμενος μπορεί να πάρει σύνταξη σε μικρότερη ηλικία από εκείνη που θα έπαιρνε τη σύνταξή του εάν δεν αναγνωρίσει αυτόν τον χρόνο. Συνήθως ο χρόνος που κερδίζει κάποιος εργαζόμενος είναι ίσος με τον χρόνο που αναγνωρίζει.

Η πληρωμή του ποσού για την αναγνώριση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ με έκπτωση 10% είτε σε μηνιαίες δόσεις, που δεν μπορούν να υπερβούν τους μήνες οι οποίοι αναγνωρίζονται.

Για τους ασφαλισμένους μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 (νέοι ασφαλισμένοι) ισχύουν όσα προαναφέραμε. Η μοναδική διαφορά αφορά την εισφορά 6,67%, η οποία και εφεξής υπολογίζεται επί του συνόλου των αποδοχών και όχι επί του βασικού μισθού.

Διονύσης Ρίζος (δικηγόρος που ειδικεύεται σε ασφαλιστικά θέματα)
ΕΘΝΟΣ.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να δουν τα γραπτά τους

Το μήνα Σεπτέμβριο o Διευθυντής του κάθε Γενικού Λυκείου θα καθορίσει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι υποψήφιοι με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας και του δελτίου εξεταζομένου θα μπορούν να βλέπουν τα αποκόμματα των τετραδίων των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων προκειμένου να λαμβάνουν γνώση της αναλυτικής βαθμολογίας που έλαβαν κατά την συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Η αίτηση υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο υποψήφιο ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του στη Δ/νση ή στο Γραφείο Δ.Ε. ή Ε.Ε., όπου υπάγεται το σχολείο, στο οποίο κοινοποιήθηκαν οι βαθμοί των μαθημάτων που εξετάστηκε στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Η επίδειξη των γραπτών δοκιμίων θα γίνεται κατά την περίοδο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο (ή και παρουσία του γονέα ή του κηδεμόνα του, εφόσον ο υποψήφιος το ζητήσει) και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινώνεται απο του Διευθυντές των Λυκείων , ανάλογα με τον αριθμό των γραπτών. Οι υποψήφιοι θα λαμβάνουν γνώση των γραπτών τους δοκιμίων με επίδειξη σε φωτοτυπία.
Αν πρόκειται για γραπτά δοκίμια ειδικών μαθημάτων (Ξένες Γλώσσες-Σχέδια-Μουσική), των μαθημάτων «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο» και «Γραφιστικές Εφαρμογές» των ΤΕΕ ή ΕΠΑΛ, καθώς και για τα γραπτά των εξετάσεων των Ελλήνων του εξωτερικού, η επίδειξη γίνεται από το πρωτότυπο και κατά το ίδιο χρονικό διάστημα στη Διεύθυνση Λειτουργικών Υποδομών Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών του ΥΠ.Ε.Π.Θ. (Συγγρού 106 – Τ.Κ. 11741 – Κουκάκι, Αθήνα). Οι αιτήσεις των Ελλήνων του εξωτερικού υποβάλλονται εντός του μηνός Οκτωβρίου στην ως άνω αναφερομένη Διεύθυνση.
Ειδικότερα:
Από πενήντα έως ογδόντα ευρώ θα πληρώνει ο κάθε υποψήφιος που θα θελήσει το Σεπτέμβριο να δει τα γραπτά του με τα οποία συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις για μια θέση στα ΑΕΙ.
Ειδικότερα , σύμφωνα με απόφαση του υπ. Οικονομίας , οι συμμετέχοντες στις πανελλαδικές θα υποχρεώνονται στην καταβολή παραβόλων για την επίδειξη των γραπτών δοκιμίων των Πανελληνίων Εξετάσεων ως εξής:
1. Πενήντα ευρώ (50,00 €) για την επίδειξη έως τριών (3) γραπτών δοκιμίων Πανελληνίων Εξετάσεων.
2. Ογδόντα ευρώ (80,00 €) για την επίδειξη περισσοτέρων των τριών (3) γραπτών δοκιμίων Πανελληνίων Εξετάσεων.
Τα παραπάνω ποσά θα εισπράττονται από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) στον ΚΑΕ 3743 με κατονομασία «παράβολα επίδειξης γραπτών δοκιμίων Πανελληνίων Εξετάσεων (αρθ. 22 ν. 3475/2006 όπως
ισχύει)».
Η επίδειξη των γραπτών δοκιμίων , γίνεται αποκλειστικά και μόνο στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο παρουσία του γονέα του ή του κηδεμόνα του εφόσον ο υποψήφιος το ζητήσει. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει ή διαδικασία είναι ο υποψήφιος και ο γονέας του ή ο κηδεμόνας του εφόσον παρευρίσκεται, να παραδώσουν στον αρμόδιο υπάλληλο την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριό τους και το κινητό τους τηλέφωνο. Ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να αναγνώσει τη φωτοτυπία του γραπτού του δοκιμίου και να κρατήσει, εάν επιθυμεί, σύντομες σημειώσεις από τις απαντήσεις του. Κατά τη διάρκεια της επίδειξης απαγορεύεται η με οποιοδήποτε τρόπο λήψη της εικόνας του γραπτού(φωτογραφία με κινητό, βιντεοσκόπηση κλπ) καθώς και η παραλαβή από τον υποψήφιο της φωτοτυπίας του γραπτού δοκιμίου ή μέρους του. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της επίδειξης είναι παρόν ο αρμόδιος υπάλληλος ο οποίος είναι και υπεύθυνος για τη σωστή τήρηση της όλης διαδικασίας. Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, μπορεί να γίνεται ταυτόχρονη επίδειξη γραπτών δοκιμίων σε περισσότερους του ενός υποψηφίους παρουσία του ίδιου αρμόδιου υπαλλήλου. Μετά τη λήξη της επίδειξης, ο υποψήφιος υπογράφει στην αίτηση που είχε υποβάλει ότι έλαβε γνώση του γραπτού του τη συγκεκριμένη ημερομηνία και του επιστρέφεται η αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο και το κινητό του τηλέφωνο.
Μετά τη λήξη της προθεσμίας επίδειξης των φωτοτυπιών των γραπτών δοκιμίων, συντάσσεται πρακτικό και καταστρέφονται οι φωτοτυπίες των γραπτών δοκιμίων

esos.gr