RSS

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ ΟΙ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ

Με οδηγό τον «Καλλικράτη» ξεκίνησαν οι μετατάξεις προσωπικού στον δημόσιο τομέα, αρχής γενομένης από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης λόγω των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων μεταξύ των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα μετακινηθούν περίπου 40.000 εργαζόμενοι εξαιτίας των συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών που θα πραγματοποιηθούν από το 2011 στους δήμους και στις περιφέρειες λόγω «Καλλικράτη», σε συνδυασμό με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ, η οποία προβλέπεται από τη νέα αρχιτεκτονική για το κράτος και την αυτοδιοίκηση και συνεπάγεται την παράλληλη μεταφορά πόρων και προσωπικού.Οι εθελοντικές μετατάξεις ολοκληρώνονται σήμερα, ενώ η διαδικασία των υποχρεωτικών μετατάξεων θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους για τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται άμεσα στους δήμους και στις αιρετές περιφέρειες.
Η εθελοντική διαδικασία αφορά ένα μέρος των 17.000 υπαλλήλων στις νομαρχίες και το σύνολο των 10.500 υπαλλήλων στις περιφέρειες. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του «Καλλικράτη», θα υπάρξει μεταβατική περίοδος από την 1-1-2011 έως και την 31-12-2012 κατά την οποία θα συνεχιστεί η διαδικασία των μετατάξεων προσωπικού που θα «ακολουθεί» τη μεταφερόμενη αρμοδιότητα.
Για το σύνολο του δημόσιου τομέα, το πάγωμα των προσλήψεων για το 2010, η αναλογία μίας πρόσληψης ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις που θα ισχύει από το 2011 μέχρι το 2013 και το κύμα αιτήσεων για συνταξιοδότηση από δημοσίους υπαλλήλους αναμένεται να δημιουργήσουν κενές οργανικές θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν σε πρώτη φάση από την ορθολογικότερη αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, που θα πραγματοποιηθεί με εθελοντικές ή υποχρεωτικές μετατάξεις.
Εθελοντικές μετατάξεις
Σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία
Με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία εθελοντικών μετατάξεων του προσωπικού των νομαρχιών προς τους δήμους, αλλά και των υπαλλήλων των κρατικών περιφερειών προς τις νέες αιρετές περιφέρειες που δημιουργούνται από τον «Καλλικράτη».Στη διαδικασία συμμετείχαν οι υπάλληλοι του τακτικού προσωπικού των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, οι οποίοι εργάζονται σε τομείς αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν εξ ολοκλήρου ή τμηματικά στους δήμους από 1-1-2011. Στην εθελοντική διαδικασία συμμετείχαν:
- Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων των οποίων οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στους δήμους για το σύνολο του συγκεκριμένου τομέα, όπως είναι οι πολεοδομίες και οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.
- Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, αρμοδιότητες των οποίων απονέμονται μεμονωμένα στους δήμους από 1/1/2011 και εφόσον οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες ασκούνται από τον υπάλληλο. Οι αρμοδιότητες αυτές ανήκουν στους τομείς δράσης της «Ποιότητας ζωής και εύρυθμης λειτουργίας των πόλεων», της «Κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης», «Παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού», μέρος των δραστηριοτήτων που αφορούν την «Αγροτική ανάπτυξη - Κτηνοτροφία - Αλιεία» και αρμοδιότητες που αφορούν την εξυπηρέτηση του πολίτη, όπως ο καθορισμός των χρονικών ορίων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, η χορήγηση (από το δημοτικό συμβούλιο) αδειών ίδρυσης υπεραγορών λιανικού εμπορίου κ.τ.λ.
Επίσης, σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία εθελοντικών μετατάξεων για το τακτικό προσωπικό των κρατικών περιφερειών, των οποίων αρμοδιότητες απονέμονται στις αιρετές περιφέρειες.
Υποχρεωτικές μετατάξεις
Από τον προσεχή Σεπτέμβριο οι τοποθετήσεις
Από τον Σεπτέμβριο του 2010 θα ξεκινήσει η διαδικασία των υποχρεωτικών μετατάξεων των εργαζομένων που απασχολούνται σε τομείς των νομαρχιών και των περιφερειών, οι οποίοι μεταφέρονται στο σύνολό τους στους νέους δήμους από 1-1-2011.
Οι υπάλληλοι των περιφερειών από την 1-1-2011 θα τοποθετηθούν σε οργανικές θέσεις, αφού θα έχουν υπογραφεί μέχρι το τέλος του 2010 τα προεδρικά διατάγματα για τους οργανισμούς των υπό σύσταση 13 περιφερειών που ετοιμάζει πυρετωδώς το υπουργείο Εσωτερικών.
Οι υπάλληλοι των 323 νέων ΟΤΑ θα τοποθετηθούν αρχικά σε προσωποπαγείς θέσεις και μέχρι τον Ιούνιο του 2011, αφού τότε θα ψηφιστούν από τα δημοτικά συμβούλια οι νέοι οργανισμοί των δήμων. Ήδη το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει 5-6 πρότυπα οργανισμών δήμων ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των ΟΤΑ (αγροτικός, αστικός, ορεινός, νησιωτικός κ.τ.λ.), προκειμένου να βοηθήσουν τα νέα δημοτικά συμβούλια που θα αναδειχτούν στις εκλογές του Νοεμβρίου.
ΕΘΝΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου