RSS

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Πέθανε ο σημαντικότερος κατάσκοπος

Ο Σεργκέι Τρετιάκοφ, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών στη Νέα Υόρκη από το 1995 έως το 2000, προτού απoσκιρτήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέθανε σε ηλικία 53 ετών, ανακοίνωσαν την Παρασκευή η σύζυγός του και ένας φίλος.
Όταν παραδόθηκε στις αμερικανικές αρχές το 2000, ο Σεργκέι Τρετιάκοφ ομολόγησε ότι στη διάρκεια των πέντε χρόνων που ήταν επικεφαλής του δικτύου κατασκοπείας της Ρωσίας στον ΟΗΕ είχε βοηθήσει ώστε να εκτραπούν 500 εκατομμύρια δολάρια προς τη Μόσχα, κυρίως μέσω του προγράμματος πετρέλαιο έναντι τροφίμων που προοριζόταν για το Ιράκ.
"Ο Σεργκέι είχε χαρακτηριστεί από έναν αξιωματούχο του FBI ως ο πιο σημαντικός κατάσκοπος για τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την
πτώση της Σοβιετικής Ένωσης", αναφέρει ο Πιτ Έρλι.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε τη μέρα μιας χωρίς προηγούμενο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ανταλλαγής κατασκόπων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο της Βιένης.

Η σύλληψη δέκα πρακτόρων στα τέλη Ιουνίου στο αμερικανικό έδαφος είχε κάνει να γεννηθούν φήμες για το ρόλο που θα μπορούσε να είχε διαδραματίσει ο Σεργκέι Τρετιάκοφ, κυρίως ενημερώνοντας τους Αμερικανούς για την ταυτότητα των Ρώσων κατασκόπων.

Ωστόσο, ανακοινώνοντας το θάνατό του στον αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό WTOP, η χήρα του Χέλεν Τρετιάκοφ είπε πως ο αύζυγός της δεν είχε σχέση με τους συλληφθέντες.

Ο Σεργκέι Τρετιάκοφ γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1956 στη Μόσχα. Εντάχθηκε στην KGB και ανέβηκε γρήγορα τις βαθμίδες της ιεραρχίας μέχρις ότου έγινε αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου στη Νέα Υόρκη.

Η αποσκίρτησή του στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχε δημοσιοποιηθεί πριν από την έκδοση της βιογραφίας του "Camarade J" το 2008.
news247

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου