RSS

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΤΟΥ ΕΑΠ

Διοικητικό Εφετείο Πατρών: Αντισυνταγματικά τα δίδακτρα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ)

Σύμφωνα με την εφημερίδα VETO (Κυριακή 18/7) εισήγηση του Διοικητικού Εφετείου Πατρών (Εφέτης Χρίστος Κροντηράς) χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την καταβολή διδάκτρων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Να θυμίσουμε ότι το ΕΑΠ είναι το μόνο δημόσιο Πανεπιστήμιο που έχει δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές τα οποία ανέρχονται περίπου σε 10.000 ευρώ για τις 12 θεματικές ενότητες που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου.
Το Ιστορικό
Να θυμίσουμε ότι
την πρώτη νίκη του στο δικαστικό αγώνα, που έχουν ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, για την κατάργηση των παράνομων και αντισυνταγματικών διδάκτρων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) είχε πετύχει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (ΠΑ.ΣΥ.ΦΟΙ.Ε.ΠΟ.) και ο πρώην φοιτητής του ιδρύματος Τάσος Λιάλιος που στράφηκε δικαστικά εναντίον του Α.Ε.Ι.
Πρόσφατα το Διοικητικό Εφετείο της Πάτρας απέρριψε το αίτημα της πλευράς της διορισμένης διοίκησης του Ε.Α.Π. και του Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης για κατάργηση της δίκης για τυπικούς λόγους καθώς έκρινε ότι δεν συντρέχουν λόγοι κατάργησης της δίκης και όρισε ρητή δικάσιμο για τις 18 Ιουνίου 2010, όπου και υπήρχε η πρόταση του Εφέτη για την αντισυνταγματικότητα των διδάκτρων.
Έχει επισημανθεί εδώ και αρκετά χρόνια ότι μέσα από το «πείραμα» του Ε.Α.Π. επιχειρείται η από το παράθυρο κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ενώ εν τω μεταξύ χιλιάδες φοιτητές υποχρεώνονται να πληρώνουν παράνομα δίδακτρα σε ένα κρατικό πανεπιστήμιο. Ένα πανεπιστήμιο, μάλιστα, που απαξιώνεται από την ίδια την ίδια την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία κρατά μεγάλο μέρος των αποφοίτων του χωρίς πραγματικά επαγγελματικά δικαιώματα.
Veto(Π. Κουσουλός) και alfavita

Σερφάρισμα στους θησαυρούς των μουσείων

Το μπλογκ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κλείνει τρία χρόνια λειτουργίας, το Μπενάκη μιλάει άπταιστα ισπανικά και το Κυκλαδικής Τέχνης μπήκε στο facebook. Και η Εθνική Πινακοθήκη ξαφνιάζει με την πρόσφατα ανανεωμένη ιστοσελίδα της. Εδώ και αρκετά χρόνια, ολοένα και πιο πολλές υπηρεσίες και οργανισμοί καλούνται να δημιουργήσουν μια έντονη παρουσία στο Διαδίκτυο. Τα μουσεία δεν εξαιρούνται από τον κανόνα. Οι ιστοσελίδες των μουσείων στο εξωτερικό, και όχι μόνο των μεγάλων ονομάτων όπως του Μητροπολιτικού της Νέας Υόρκης ή της Τέιτ Μόντερν στο Λονδίνο, προσφέρουν
ψηφιακές εκθέσεις επιμελημένες ειδικά για το Διαδίκτυο, πλήρεις καταλόγους των συλλογών τους με φωτογραφικά αρχεία και λεπτομερείς βιβλιογραφίες, διεξοδικά ενημερωμένα μπλογκ για τρέχοντα ζητήματα και εργασίες. Η διαχείριση της διαδικτυακής τους παρουσίας ενισχύει την ιδέα του εγκυκλοπαιδικού και διδακτικού οργανισμού, η οποία γεννήθηκε την εποχή του Διαφωτισμού και αποτέλεσε τη βάση της λειτουργίας του μουσείου που γνωρίζουμε σήμερα. Στην Ελλάδα, μια χώρα πλούσια σε μουσεία και εξαγώγιμο πολιτισμό, η ανάπτυξη διαδικτυακών τόπων για την προβολή και επίσκεψη των μουσείων άργησε πολύ να εξελιχθεί αλλά έχει κάνει σημαντικά βήματα. Υπάρχουν παραδειγματικές προσπάθειες όπως αυτές του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Η ιστοσελίδα της Εθνικής διαθέτει στο διαδικτυακό τόπο επιλογή τεσσάρων γλωσσών (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά) και προσεγμένο αρχείο Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με βιογραφικά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό.
Υπάρχουν όμως και μουσεία που κινητοποιήθηκαν από νωρίς στο Διαδίκτυο. Η ιστοσελίδα του Μουσείου Μπενάκη, που λειτουργεί τουλάχιστον εφτά χρόνια, έχει συνηθίσει τους χρήστες σε σταθερές ανανεώσεις. Πρόσφατα προσέθεσε την επιλογή της ισπανικής γλώσσας, online κατάλογο της βιβλιοθήκης του και ψηφιακό φωτογραφικό αρχείο που προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας προσωπικής συλλογής έργων για τον κάθε χρήστη.

Στη συμπρωτεύουσα

Στα δύο σημαντικά μουσεία της συμπρωτεύουσας, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, οι προσπάθειες είναι κάτι παραπάνω από καλές. Το Μουσείο Φωτογραφίας έχει ένα εύχρηστο αρχείο, σίγουρα πολύτιμο για φοιτητές και ερευνητές, που περιλαμβάνει πληροφορίες για εκθέσεις των τελευταίων οκτώ ετών και πλούσιο συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό, με γρήγορη προβολή και πλοήγηση.

Και αν το Μουσείο Φωτογραφίας επικεντρώνεται στο υλικό του εις βάθος, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αναλαμβάνει τον ρόλο του κόμβου, με links στις θυγατρικές του ιστοσελίδες, όπως αυτή της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, του Εικαστικού Πανοράματος στην Ελλάδα, του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και μιας ηλεκτρονικής εκπαιδευτικής έκδοσης. Άλλωστε ένας από τους βασικούς στόχους του μουσείου, οι οποίοι αναγράφονται στην αρχική του σελίδα στο Διαδίκτυο είναι «η χρήση της πλέον εξελιγμένης ψηφιακής τεχνολογίας σε όλους τους τομείς επικοινωνίας, η ανάπτυξη των διαδικτυακών εφαρμογών και η δημιουργία διαδικτυακού κόμβου».

Όσον αφορά τα μουσεία που δεν είναι αφιερωμένα στη σύγχρονη τέχνη, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αποδεικνύουν ότι και αυτή η κατηγορία μπορεί και οφείλει να αναπτύξει την εικόνα και την παρουσία της στο Διαδίκτυο.
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διατηρεί κι αυτό έναν εύχρηστο διαδικτυακό τόπο που προσφέρει εικονική ξενάγηση των συλλογών και της ιστορίας του μουσείου, στα ελληνικά και αγγλικά, προσελκύοντας τη νεολαία και ενημερώνοντας ένα ευρύτερο κοινό για τις περιοδικές εκθέσεις με σποτάκια από το youtube.

Οnline η Σύγχρονη Τέχνη

Το μπλογκ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κλείνει τρία χρόνια. Το όνομα του μπλογκ, Fixit, παραπέμπει και στον σκοπό του: να παρακολουθήσει βήμα βήμα την ανακατασκευή του κτιρίου στο πρώην εργοστάσιο του Φιξ.
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι ίσως ένα καλό παράδειγμα ελληνικού μουσείου που έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο όχι μόνο για την προβολή του, αλλά και για τη λειτουργία του. Μερικοί από τους νέους στόχους του μουσείου είναι η «πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες και υλικό για όλους τους χρήστες, δυνατότητα στην ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα μελέτης των συλλογών και των αρχείων του Μουσείου, αλλά κυρίως μεγαλύτερη δυνατότητα επικοινωνίας με το κοινό μέσω διαδραστικού περιεχομένου δράσεων και υπηρεσιών που ευνοούν τον διάλογο και την ανταλλαγή».


Διευθύνσεις στο Διαδίκτυο

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
www.emst.gr και http://www.fixit-emst.blogspot.com

Μουσείο Μπενάκη
www.benaki.gr

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
www.cycladic.gr

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
www.thmphoto.gr

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
www.greekstatemuseum. com

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
www.byzantinemuseum.gr

Κόμβος Οδυσσέα
www.odysseus.culture.gr

Υπουργείο Πολιτισμού
www.culture.gr

Michael Culture
www.michael-culture.gr

Καθημερινή

Πώς να σώσετε το βρεγμένο κινητό σας


1. Αφαιρέστε την μπαταρία και τη SIM κάρτα.

2. Σκουπίστε το κινητό με μία πετσέτα ή με μία χαρτοπετσέτα για να αφαιρέσετε όσο περισσότερο από το νερό μπορείτε.

3. Βουτήξτε το σε οινόπνευμα. Θα απορροφήσει όσο νερό έχει μείνει και το οινόπνευμα μετά θα εξατμιστεί πιο εύκολα από το νερό.

4. Αφήστε το τουλάχιστον 3 μέρες να στεγνώσει. Καλό θα είναι να το ακουμπήσετε πάνω σε λίγο ρύζι για να επισπεύσετε το στέγνωμα. Μη βάλετε πάλι την μπαταρία πίσω, γιατί μπορεί να προκαλέσετε κάποιο βραχυκύκλωμα.

5. Ζεστάνετέ το. Αφήστε το για 2-3 μέρες πάνω στους αεραγωγούς μιας τηλεόρασης ή μιας CRT οθόνης για να ζεσταθεί και να στεγνώσει πιο εύκολα.

6. Τοποθετήστε την μπαταρία και τη SIM πάλι στο κινητό και δείτε αν δουλεύει. Αν δε δουλεύει ακόμα επαναλάβετε το βήμα 4. Αν και τότε δεν δουλέψει πηγαίνετέ το σε κάποιον αντιπρόσωπο. Πιθανώς θα μπορέσει να το επαναφέρει στην ζωή.

7. Αν και πάλι δεν γίνεται τίποτα, πετάξτε το, και αγοράστε ένα αδιάβροχο για να μην χρειαστεί να τα κάνετε όλα αυτά σε περίπτωση που σας ξανατύχει.
clopypaste

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Παρόλο που ακούσαμε ότι αυτό το Σαββατοκύριακο θα μπορεί κανείς να απογράφεται ανεξαρτήτως του τελικού ψηφίου του ΑΦΜ αυτό στην πράξη δεν ισχύει καθώς το σύστημα δε δέχεται άλλα τελευταία ψηφία ΑΦΜ εκτός των καθορισμένων. Υπομονή...
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

Χάος αναμένεται να επικρατήσει στα δημόσια σχολεία την ερχόμενη σχολική χρονιά, αφού θα υπάρξει αθρόα φυγή εκπαιδευτικών λόγω του συνταξιοδοτικού και λόγω των σοβαρότατων περικοπών που αποφάσισε η κυβέρνηση (σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας) στις προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών. Φέτος, το υπουργείο Παιδείας έχει να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα. Αυτό της ομαλής λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί, όμως, από την πλευρά τους εκτιμούν ότι τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τα προβλήματα στα σχολεία θα είναι τεράστια και θα οφείλονται στα μεγάλα κενά που θα υπάρξουν σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Από την άλλη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει ξεκινήσει ήδη έναν μεγάλο αγώνα δρόμο προκειμένου να «εξοικονομήσει» προσωπικό χωρίς να κάνει νέες προσλήψεις. Στο μεταξύ, όμως, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, μέχρι αυτήν τη στιγμή έχουν κατατεθεί περίπου 12.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών και μέχρι τις 10 Αυγούστου, που λήγει η προθεσμία, μπορεί να αυξηθούν σημαντικά. Επίσης, φέτος υπολογίζεται ότι θα μειωθούν περίπου κατά 50% οι μόνιμοι διορισμοί και κατά περίπου 70%-80% οι προσλήψεις αναπληρωτών, δηλαδή συνολικά θα υπάρχουν «διαθέσιμοι» περίπου 10.000 λιγότεροι δάσκαλοι και καθηγητές από πέρυσι. Οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι οι φετινοί διορισμοί δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ούτε το 50% των κενών θέσεων και δηλώνουν ότι τα σχολεία θα αντιμετωπίσουν μια «μαύρη» χρονιά, με πολλά και σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως η απώλεια χιλιάδων διδακτικών ωρών για τους μαθητές. Σύμφωνα μάλιστα με τους δασκάλους, αμφίβολο είναι αν θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο και τα 800 Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα (τα οποία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου, θα έχουν διευρυμένο ωράριο -μέχρι τις 2 το μεσημέρι- και ενιαίο, εμπλουτισμένο πρόγραμμα), αφού δεν θα υπάρχουν δάσκαλοι ούτε και για τα κανονικά δημοτικά σχολεία. Ιδιαίτερα γι’ αυτά τα σχολεία το υπουργείο Παιδείας έχει φιλόδοξο πρόγραμμα (για το οποίο χρειάζεται χρήμα και προσωπικό), όπως ενίσχυση του γλωσσικού μαθήματος με προγράμματα φιλαναγνωσίας, ενίσχυση των μαθηματικών, ενίσχυση και βελτίωση της παρεχόμενης ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, παιδαγωγική αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών και εισαγωγή του μαθήματος των Η/Υ στο υποχρεωτικό ωράριο σε όλες τις τάξεις κ.ά. Κατά τα λοιπά, οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι, λόγω των κενών στα σχολεία, οι μαθητές θα στριμώχνονται μέσα σε αίθουσες με μεγαλύτερο αριθμό παιδιών, αφού θα υπάρξει ανάγκη για σύμπτυξη τμημάτων. Και προσπάθεια καταγραφής των «χαμένων» εκπαιδευτικών Περιορισμός στις αποσπάσεις Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας έχουν γνώση της κατάστασης που θα δημιουργηθεί και γι’ αυτόν τον λόγο κάνουν ό,τι μπορούν για να συγκεντρώσουν προσωπικό με κάθε τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά έγιναν δραστικοί περιορισμοί στις αποσπάσεις (κατά 60%) σε διοικητικές θέσεις, ενώ ανακλήθηκαν εκπαιδευτικοί -προκειμένου να υπηρετήσουν στις οργανικές θέσεις τους- από το εξωτερικό, από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, υπηρεσίες κ.λπ. Όπως τόνισαν χθες στο «Έθνος» υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, αυτήν τη στιγμή γίνεται ένας τιτάνιος αγώνας ώστε το πρώτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου όλοι οι εκπαιδευτικοί να είναι στη θέση τους. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξορθολογισμό στην κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού γίνεται τακτοποίηση με τους υπεράριθμους, υπάρχουν ρυθμίσεις για να συμπληρώνουν τα ωράριά τους όσοι δεν το έκαναν μέχρι τώρα, ενώ ακόμη γίνεται προσπάθεια καταγραφής εκπαιδευτικών που είναι «χαμένοι». Τέλος, οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ασκεί πιέσεις ώστε να αυξηθούν τα κονδύλια για μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν μια εξαιρετικά δύσκολη σχολική χρονιά. Αναπληρωτές - Ωρομίσθιοι για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα «Μας στερούν την ελπίδα διορισμού» Η φετινή χρονιά είναι δύσκολη για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που χρόνια τώρα στηρίζουν τα δημόσια σχολεία και καλύπτουν σοβαρές ανάγκες. Όπως οι ίδιοι λένε, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα (για το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών) αδικεί και πλήττει καίρια μεγάλο αριθμό αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών. Θεωρούν, μάλιστα, ότι ο θεσμός του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου αποτελεί μια μετονομασία του ωρομίσθιου και όχι αναβάθμιση του εκπαιδευτικού, ενώ η τριετής παραμονή στον τόπο διορισμού του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού δημιουργεί πολλαπλά οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα. Επίσης, κρίνουν ότι οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας θεωρούνται τουλάχιστον ανεπαρκείς και ότι η ασάφεια των διατάξεων που αφορούν τη ρύθμιση του 30μηνου και του 24μηνου τους στερούν την ελπίδα διορισμού, ενώ ο περιορισμένος αριθμός εισακτέων στην ΑΣΠΑΙΤΕ απομακρύνει από τις τεχνικές ειδικότητες τη δυνατότητα διορισμού. Γι΄ αυτούς τους λόγους η Πανελλήνια Ενωση Αναπληρωτών διεκδικεί: Συνέχιση των διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών με το ισχύον σύστημα και μετά το 2012 με ποσοστό 60% από τον νέο προτεινόμενο πίνακα διορισμών και κατά 40% από τον πίνακα προϋπηρεσίας. Διασφάλιση του διορισμού σε σύντομο χρονικό διάστημα όσων εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του 24μηνου και του 30μηνου. Μείωση του ορίου προϋπηρεσίας των 24 μηνών για ένταξη στον νέο πίνακα επιτυχόντων ΑΣΕΠ μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου και με ισχύ μέχρι τον μόνιμο διορισμό των εκπαιδευτικών. Ουσιαστική μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στον προτεινόμενο νέο πίνακα διορισμών και προσλήψεων. Αύξηση του αριθμού εισακτέων στην ΑΣΠΑΙΤΕ. Βελτίωση των όρων λειτουργίας του θεσμού του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου.
Έθνος

"Διέβη τον Ρουβίκωνα" το "Πίρι Ρέις" - Ερευνά στην υφαλοκρηπίδα - Μηδενική αντίδραση από την Αθήνα!

«Διέβη τον Ρουβίκωνα» το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» - όπως άλλωστε αναμενόταν αφού είχε δεσμεύσει την περιοχή - όταν από χθες αργά το βράδυ, πέρασε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (αυτή την στιγμή βρίσκεται μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου στο σημείο ερευνών "Α" του χάρτη που δημοσιεύουμε) και ξεκίνησε έρευνες για πετρέλαιο. Το πρωί έκανε ένα πέρασμα νότια του Καστελλόριζου, σε απόσταση περίπου 45 μιλίων και πλέον διενεργεί έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντός περιοχής καθαρά ελληνικών συμφερόντων.
Σε πρακτικό επίπεδο η απόφαση της κυβέρνησης να
αποφύγει να «ενοχλήσει» το «Πίρι Ρέις», έδωσε από μόνη της απάντηση στο ερώτημα «Υπερασπιζόμαστε ή παραχωρούμε».
Η de facto παραχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων έχει τυπικά τελεστεί, παρά τους «λεονταρισμούς» κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι προφανώς νομίζουν ότι «ψιχαλίζει», αλλά φευ...
Η ευθεία παραβίαση από το "Πίρι Ρέις" του Πρωτοκόλλου της Βέρνης του 1976 και της συμφωνίας Παπούλια-Γιλμάζ το 1987, έχουν μεταβάλει σε κουρελόχαρτα τις συμφωνίες αυτές και επιβεβαιώνουν για άλλη μιά φορά ότι η Τουρκία σέβεται τις συμφωνίες μέχρις ότου νιώσει ισχυρότερη. Μετά τις χρησιμοποιεί για χαρτί τουαλέτας...
Τριαντατέσσερα χρόνια μετά το «Χόρα» και 23 χρόνια μετά το «Σισμίκ» η αντιμετώπιση του νυν επεισοδίου καταδεικνύει ανάγλυφα την «ολική υποχώρηση» της ελληνικής πολιτικής βούλησης να υπερασπίσει τα δικαιώματα του ελληνικού κράτους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή την στιγμή δίπλα από την «κλέφτη» που έχει μπει στην «αυλή του σπιτιού» είναι ένα μικρό σκάφος του ... Λιμενικού, ως να επρόκειτο για λαθρομετανάστες ή παραβάτες των κανονισμών περί θαλάσσιας ρύπανσης. Δεν είναι θέμα κλιμάκωσης, είναι θέμα επίδειξης από την κυβέρνηση πολιτικής-εθνικής βούλησης.

Mάλιστα ... έχει αφαιρεθεί(!) η όλη διαχείριση του θέματος από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Εξωτερικών, δηλαδή ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο ΑΝΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας έχουν αναλάβει να εμποδίσουν με διπλωματικά διαβήματα το τουρκικό σκάφος.
Σε ότι αφορά τα Επιτελεία, το μεν ΓΕΝ έχει σε ετοιμότητα την κανονιοφόρο ΤΟΛΜΗ στη Ρόδο, αλλά έχουν πάρει εντολή «να μην κινηθούν», ενώ για στην Πολεμική Αεροπορία εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί το σαββατοκύριακο «να μην είναι τόσο ήσυχο» και ο Αρχηγός Βασίλης Κλόκοζας έχει δώσει εντολές για αυξημένη ετοιμότητα. Θεωρείται πολύ πιθανό να έχουν παράλληλη κίνηση και στο Αιγαίο, όπως έγινε πριν τρεις ημέρες με την υπέρπτηση μετά από πολύ καιρό επάνω από το Αγαθονήσι...
defencenet.gr

Σχόλιο: Γι΄ αυτό φώναζε η Αλέκα Παπαρήγα όλη την άνοιξη να μην περάσουν συμφωνίες για το Αιγαίο αλλά ποιος την άκουγε...

ΕΡΤ, ακούς;


BBC, όπως «ακριβώς» λέμε κρατική τηλεόραση

Ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού Jeremy Hunt προειδοποίησε πως μέχρι το 2012 θα μειωθεί το ειδικό τέλος που καταβάλουν οι τηλεθεατές για τη χρηματοδότηση του BBC. Όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στη Daily Telegraph «το BBC θα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις, έπειτα από χρόνια απαράδεκτης και ασυνήθιστης σπατάλης». Στα πλαίσια της δραστικής μείωσης του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση του David Cameron σκοπεύει να μειώσει το
ειδικό τέλος των 145,50 λιρών (172 ευρώ) ετησίως με το οποίο επιβαρύνονται όλα τα βρετανικά νοικοκυριά και το οποίο αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων του BBC. Το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για σπατάλες, ενώ η μείωση του τέλους προβλέπεται απόλυτα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της διοίκησης του BBC. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών του BBC (περίπου 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ) προέρχεται από τη χρηματοδότηση των τηλεθεατών, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις από την πλευρά των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, καθώς μάλιστα τα διαφημιστικά έσοδα έχουν μειωθεί λόγω της οικονομικής ύφεσης. Το BBC είναι στο στόχαστρο των επικρίσεων εξαιτίας των αστρονομικών εξόδων του, των συμβολαίων εκατομμυρίων των παρουσιαστών του και των υψηλών αποδοχών που λαμβάνουν οι διευθυντές του. Το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο απασχολεί αυτή τη στιγμή 24.000 υπαλλήλους.
newsnlog

Παιδιά-δούλοι στην "κόλαση" της Μarlboro!!

Παιδιά-δούλοι στην "κόλαση" της Μarlboro!!

Η κολοσσιαία καπνοβιομηχανία Ρhilip Μorris -που εμπορεύεται μεταξύ άλλων και τα τσιγάρα Μarlboro- ομολόγησε ότι εκμεταλλευόταν 10χρονα παιδιάσκλάβους τα οποία δουλεύουν σε φυτείες καπνού, με τις οποίες έχει συμβάσεις στο Καζακστάν, στην Κεντρική Ασία.

Σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εργάτες στις φυτείες, οι οποίοι συχνά έρχονταν από τη γειτονική Κιργιζία, υποβάλλονταν σε
συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας, καθώς οι εργοδότες τους, που δεσμεύονταν ότι θα πουλούσαν το προϊόν στην καπνοβιομηχανία Ρhilip Μorris, κατέσχεσαν τα διαβατήριά τους και συχνά τους ανάγκαζαν να δουλεύουν υπερωρίες αμισθί.

Η εταιρεία, η οποία προμηθεύεται καπνό από το Καζακστάν για τσιγάρα που πωλούνται στη Ρωσία και στα πρώην σοβιετικά κράτη, είπε ότι θα λάμβανε «άμεση δράση» για να σταματήσει αυτή την εκμετάλλευση.

Την ίδια ώρα, η έκθεση κατέγραφε 72 περιπτώσεις παιδιών που δούλευαν στις φυτείες. Η Τζέιν Μπιουκάναν , μια εκ των συντακτών, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Καζακστάν αλλά και τη Ρhilip Μorris για τις κακομεταχειρίσεις.

Επίσης έγινε καταγγελία ότι μικρά παιδιά που δούλευαν στις φυτείες είχαν βγάλει κόκκινα εξανθήματα στον λαιμό και στο στομάχι και ότι υπήρχαν περιστατικά με επικίνδυνα φυτοφάρμακα που ραντίζονταν σε κατοικημένες περιοχές.

Στη διάρκεια μόνο μιας ημέρας οι εργάτες στις φυτείες του καπνού εκτίθενται σε ποσότητα νικοτίνης σαν να κάπνιζαν 36 τσιγάρα. Εκτίθενται και στη λεγόμενη ασθένεια του πράσινου τσαγιού, στην οποία η νικοτίνη απορροφάται από το δέρμα μέσω της επαφής με τα φύλλα του καπνού. Η ασθένεια προκαλεί ναυτία, εμετούς, πονοκέφαλο, ατονία των μυών και ζαλάδα. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή.

Μια από τις πολλές ιστορίες κακομεταχείρισης είναι της Αλμίρα, μιας εργάτριας 45 ετών, η οποία ταξίδεψε πέρυσι από την Κιργιζία στο Καζακστάν με τον άνδρα και τα δύο παιδιά της. Ο μεσάζων που τους οδήγησε σε μια φυτεία καπνού στο αγροτικό Μαλιμπάι, τους υποσχέθηκε ότι ο ελάχιστος μισθός θα ήταν 2.300 δολάρια (1.800 ευρώ) για τη σεζόν. Αλλά μόλις έφθασαν, τους είπαν ότι θα έπρεπε να πληρώσουν αμέσως οι ίδιοι τα έξοδα του ταξιδιού και ο ιδιοκτήτης της φυτείας τούς κατέσχεσε τα διαβατήρια.

«Μας φέρθηκαν άθλια», λέει η Αλμίρα. «Δεν μπορούσαμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας επειδή βρισκόμασταν στη δική του γη. Δουλεύαμε 11-13 ώρες την ημέρα, πολύ σκληρά».

Η οικογένεια σκέφτηκε πολύ σοβαρά να το σκάσει, αλλά ήταν αδύνατον. «Δεν είχαμε διαβατήρια ούτε λεφτά. Αν φεύγαμε, όλη η δουλειά μας θα πήγαινε στράφι. Και χωρίς λεφτά, πώς θα γυρίζαμε στο σπίτι μας;» λέει.
Apolitistosteki

Soluto: Σας βρίσκει τι φταίει και είναι αργός ο υπολογιστής σας

Τι είναι όμως το Soluto;
Είναι το λογισμικό που θα σώσει πολλούς ανθρώπους και θα σας γλιτώσει πολύ χρόνο. Αρκετές φορές θα έχετε βρεθεί σε μία κατάσταση που ο υπολογιστής σας θα είναι πολύ αργός ή κάτι δεν θα δουλεύει καλά και θα ψάχνετε με τις ώρες να δείτε τι φταίει. Αυτό το παθαίνουν και οι επαγγελματίες, μην ανησυχείτε.
Τι θα λέγατε όμως, αν υπήρχε ένα λογισμικό που το βάζετε να «τρέξει» και να σας λέει αμέσως τι φταίει;
Αυτό ακριβώς κάνει το Soluto. Το κατεβάζετε, το αφήνετε να τρέξει, κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας και μετά σας λέει αν όλα πήγαν καλά, και αν κάτι δεν πήγε καλά, τι φταίει. Πολλές από τις εφαρμογές που κατεβάζουμε από το internet μπορεί να επηρεάζουν την λειτουργία του υπολογιστή και να το κάνουν πιο αργό. Το Soluto υπόσχεται ότι θα καταφέρνει και θα βρίσκει αυτές τις “ελαττωματικές” εφαρμογές και μετά το μόνο που θα έχετε να κάνετε είναι να τις απενεργοποιήσετε. Πολύ απλό, ε;
Μπορείτε να κατεβάσετε το Soluto από το επίσημο site. Μερικές φορές λέει Sign Up for Beta. Περιμένετε λίγο, λίγες ώρες και λογικά θα αλλάξει και θα δώσει direct download link. Εγώ κατέβασα την beta έκδοση και μου φαίνεται αρκετά καλή. Το boot time μου ήταν 1 λεπτό και 28 δευτερόλεπτα, και δεν είχα καμία εφαρμογή να τρέχει κατά την διάρκεια του boot. Αυτός ο χρόνος είναι αρκετά καλός. Πολλοί έχουν εφαρμογές σαν το ΜSN, Skype, iTunes να ανοίγουν αυτόματα. Το μόνο που καταφέρνουν με αυτό είναι να κάνουν τον υπολογιστή τους πιο αργό. Από ότι φαίνεται, το Soluto είναι ένα λογισμικό που θα παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον.
xblog

ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΤΑΚΛΥΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Φάρμακα- μαϊμούδες κατακλύζουν την ευρωπαϊκή αγορά

Το θέμα της διακίνησης των ψευδεπίγραφων φαρμάκων, γνωστά και ως φάρμακα-μαϊμούδες στο ευρύ κοινό, που ολοένα και αυξάνεται στην ευρωπαϊκή αγορά απειλώντας τη δημόσια υγεία και κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των ασθενών στις θεραπευτικές αγωγές, έθεσε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής. Παράλληλα ζητούσε στοιχεία ειδικά για την Ελλάδα, καθώς και με ποιόν τρόπο η Επιτροπή προτίθεται να καταπολεμήσει την πώληση ψευδεπίγραφων φαρμάκων μέσω του διαδικτύου.
Ο αρμόδιος Επίτροπος για Θέματα Δημόσιας Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, κ. Ντάλι, σε μια μακροσκελή απάντηση διανθισμένη με πλήθος παραπομπών σε απαντήσεις προηγούμενων Επιτρόπων τόνισε ότι: “Ενόψει των ανησυχητικών ενδείξεων που προέρχονται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας σχετικά με την αύξηση των ψευδεπίγραφων φαρμάκων (μόνο μέσα σε 2 μήνες το 2008 κατασχέθηκαν στην ΕΕ 34 εκατομμύρια παραποιημένα δισκία, αύξηση 380% σε σχέση με το 2005), η Επιτροπή προχώρησε σε ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης, η οποία κατέδειξε ότι τα εν λόγω φάρμακα έχουν καταστεί μια αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία κατά τα τελευταία χρόνια.
Ειδικότερα, η Επιτροπή καταγράφει μια ανησυχητική τάση για παραποίηση ζωτικών φαρμάκων (εκτός των lifestyle φαρμάκων παραποιούνται όλο και περισσότερο αντικαρκινικά φάρμακα, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά και φάρμακα για ψυχιατρικά νοσήματα). Υπάρχουν ανησυχητικά στοιχεία ότι, εκτός από το διαδίκτυο, οι παραποιητές στοχεύουν όλο και πιο συχνά στη νόμιμη αλυσίδα διανομής, συμπεριλαμβανομένων των εγκεκριμένων χονδρεμπόρων και φαρμακείων. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή υπέβαλε νομοθετική πρόταση όσον αφορά την πρόληψη της εισόδου ψευδεπίγραφων φαρμάκων στη νόμιμη αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκων. Η πρόταση επιβάλλει χαρακτηριστικά ασφάλειας για κάθε συσκευασία φαρμάκου που θα εγγυώνται την ταυτοποίηση, την εξακρίβωση της γνησιότητας και την ιχνηλασιμότητα των φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Επίσης επιβάλλει ελέγχους στους χονδρέμπορους που προμηθεύουν φάρμακα και στους παρασκευαστές των δραστικών φαρμακευτικών ουσιών».

Όσον αφορά τις πωλήσεις φαρμάκων μέσω διαδικτύου ανέφερε ότι: “Το διαδίκτυο χρησιμοποιείται καταχρηστικά για την προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων χωρίς άδεια κυκλοφορίας με αρνητικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τα φάρμακα που αγοράζονται μέσω του διαδικτύου είναι πλαστά κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Οι διαδικτυακές πωλήσεις σε κάθε περίπτωση παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο αναφορικά με τις απαιτήσεις επισήμανσης, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τις τελωνειακές απαιτήσεις και τις εισαγωγές φαρμάκων. Τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να αποφασίζουν κατά πόσον επιτρέπουν την εξ αποστάσεως πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων στο κοινό μέσω του διαδικτύου. Πολλά κράτη μέλη έχουν επιλέξει να απαγορεύσουν ολοκληρωτικά την εν λόγω δραστηριότητα. Άλλα την επιτρέπουν υπό όρους. Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία έχουν θεσπίσει ένα «σήμα εμπιστοσύνης» -λογότυπο για τη διάκριση μεταξύ νόμιμων και παράνομων φαρμακείων”.

Σε ερώτηση του Νίκου Χουντή εάν υπάρχουν στοιχεία για τις ποσότητες των ψευδεπίγραφων φαρμάκων που διακινούνται στην Ελλάδα, ο κ. Ντάλι απάντησε ότι «η Επιτροπή δεν διαθέτει ειδικά στατιστικά στοιχεία για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα στην Ελλάδα. Μια έκθεση και μελέτη που συνέταξε η Επιτροπή το 2008 για τη διακίνηση των ψευδεπίγραφων φαρμάκων στην ΕΕ δεν περιλαμβάνει στοιχεία για την Ελλάδα για τον απλούστατο λόγο ότι η Ελλάδα δεν παρέσχε κανένα στοιχείο».
roufianos.blog

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ

Πολύ καλή η χθεσινοβραδινή παράσταση της Λυσιστράτη στην Επίδαυρο με μια σούπερ έμπνευση-έκπληξη του ευρηματικού σκηνοθέτη Κακλέα αλλά ας μην την αποκαλύψουμε για να την απολαύσουν οι σημερινοί θεατές (υπόψη το αργολικό αρχαίο θέατρο θα είναι απόψε ασφυκτικά γεμάτο αφού έχουν πωληθεί σχεδόν όλα τα εισιτήρια).
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Έξωση στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων


Κάνουν έξωση σε σχολείο
Ανάστατοι είναι οι γονείς στα Τρίκαλα μετά την έξωση που έκαναν στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων μετά από την απόφαση του δικαστηρίου να δικαιώσει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.
Το σχολείο χρωστούσε πολλά ενοίκια στον ιδιοκτήτη και ενώ ο Δήμος και η Νομαρχία είχαν διαβεβαιώσει πως το θέμα θα λυνόταν αποδείχτηκε πως μάλλον ήταν λόγια εφησυχασμού των γονέων.
Ο ιδιοκτήτης του κτηρίου δηλώνει πως εξάντλησε κάθε περιθώριο αντοχής. Όπως είπε του χρωστάνε ενοίκια τριών χρόνων και ενώ δέχτηκε τη μείωση της τιμής του μισθώματος λόγω κρίσης αναμενόταν να πάρει τα χρωστούμενα ένα μήνα πριν όπως είχαν συμφωνήσει.
Από την πλευρά του ο αντινομάρχης Τρικάλων υποστηρίζει ότι η συμφωνηθείσα διαδικασία έχει και κάποια γραφειοκρατική διαδικασία μέχρι να πάρει ο ιδιοκτήτης το ποσό.
Μάλιστα η εν λόγω υπόθεση απασχολεί επί χρόνια τη πόλη μιας και σύμφωνα με το Δήμαρχο υπήρχαν μέχρι και δεσμευμένα χρήματα από το Υπουργείο για την αγορά του ακινήτου μέσω της διαδικασίας της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.
Ωστόσο, εάν δε βρεθεί άμεσα μια λύση το σχολείο δε θα λειτουργήσει τη νέα σχολική χρονιά.
News247

Σκληρή δήλωση Παναγιωτακόπουλου για ΑΤΕ-ΤΤ

Αντιδράσεις εντός ΠΑΣΟΚ πυροδοτεί η πρόταση για πώληση της Α.Τ.Ε και του Τ.Τ. Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Γ. Παναγιωτακόπουλος ασκεί έντονη κριτική και κάνει λόγο για "ακραία κερδοσκοπικά φαινόμενα", τονίζει πως δεν πρέπει να πουληθούν κρατικές τράπεζες, ενώ καταλήγει πως η περίπτωση σηκώνει ακόμα και ειδικό δικαστήριο... μόνο που αυτή τη φορά δε θα πρόκειται για σκευωρία!!!
Σε δήλωση του σημειώνει: "Με έκπληξη ακούσαμε την πρόταση Σάλλα για εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου και της Αγροτικής Τράπεζας.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η πρόταση προέκυψε μία μόλις ημέρα μετά τις σχετικές «παραινέσεις» του Υπουργού Οικονομικών.
Με αγανάκτηση διαπιστώνουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ευθεία πρόκληση κατά του Δημόσιου Τραπεζικού Συστήματος.
Η βουλιμία είναι χαρακτηριστικό των νεοφιλελεύθερων και των κερδοσκόπων. Τίποτα και ποτέ δεν είναι αρκετό. Αφού οδήγησαν την Ελλάδα στον εγκλωβισμό του μνημονίου και του ΔΝΤ, αφού πήραν και το τελευταίο ευρώ του εργαζομένου με ληστρικά επιτόκια, αφού λεηλάτησαν το ιερό αποθεματικό των ασφαλιστικών ταμείων, τώρα είναι έτοιμοι για το μεγάλο ρεσάλτο. Την κερκόπορτα τους την ανοίγουν οι γνωστοί νεοφιλελεύθεροι που με όχημα το ΠΑ.ΣΟ.Κ απέκτησαν υπόσταση και υπογραφή.
Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά του 77% της Αγροτικής Τράπεζας και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου συνιστά υπέρβαση κάθε γνωστού ορίου του όρου “πειρατεία”.
Η Τράπεζα Πειραιώς η οποία πρωταγωνίστησε στο σχέδιο υπερχρέωσης της κοινωνίας και αποκόμισε τεράστια κέρδη διασώθηκε με την ένταξή της στο κρατικό πρόγραμμα στήριξης των Τραπεζών και μέσω της λήψης δανείων από την Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Τράπεζα Αττικής ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες επιχειρεί να εξαγοράσει έναντι πινακίου φακής την ΑΤΕ η οποία είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος περιουσίας από την εποχή του Σουλτάνου μέχρι σήμερα. Το ερώτημα είναι: “Με τίνος τα χρήματα σκοπεύει να κάνει αυτή την εξαγορά;”
Ποιος θα τη δανείσει για να εξαγοράσει τους δανειστές της; Για να αντιληφθεί η κοινωνία περί τίνος πρόκειται, είναι ωσάν η Ελλάδα να θέλει να εξαγοράσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αμετανόητοι κερδοσκόποι, αφού δεν έμεινε τίποτε άλλο να αγοραπωλήσουν, εφορμούν να διαλύσουν και το τελευταίο μέσο παρέμβασης του κράτους στην Τραπεζική Αγορά, δηλαδή τις δύο υγιείς Τράπεζες του συστήματος. Την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Κάποιοι στο όνομα της «ανάτασης» του κράτους θέλουν να εκποιήσουν δημόσια περιουσία.
Να παραδώσουν σε ιδιώτες τα λίγα που έχουν απομείνει ακόμη υπό δημόσιο έλεγχο.
Το αδηφάγο τραπεζικό κατεστημένο βάζει στο μάτι την πλουσιότερη «νύφη» του χώρου και εκμεταλλεύεται την αδυναμία της Κυβέρνησης να αντιληφθεί ότι το ξεπούλημα δεν είναι αναπτυξιακή λογική.
Την ίδια στιγμή που παγκόσμια, τράπεζες επανέρχονται σε κρατικό έλεγχο, στην Ελλάδα ανακαλύπτουμε ότι η εξασφάλιση ηγετικής θέσης στις αγορές και φυσικά τα υπερκέρδη τους, προϋποθέτουν οικονομικά και κοινωνικά εγκλήματα σαν αυτό που προτείνει ο κ. Σάλλας.
Η Κυβέρνηση και το ΠΑ.ΣΟ.Κ οφείλουν να απαντήσουν άμεσα και ξεκάθαρα απορρίπτοντας χωρίς μισόλογα την πρόταση Σάλλα.
Είναι άλλο να συζητάς για τη δημιουργία ενός δημόσιου πυλώνα τραπεζών ο οποίος πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας διασφαλίζοντας την ισορροπία του τραπεζικού συστήματος και άλλο να ξεπουλάς με τρόπο προκλητικό.
Και είναι πρόκληση το να προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς 700 εκ. ευρώ για την υποτιθέμενη εξαγορά όταν από το πακέτο των 28 δις πήρε 750 εκ. ευρώ!
Δεν υπάρχει τρόπος το ΠΑ.ΣΟ.Κ να συναινέσει στην άνευ όρων παράδοση του εθνικού πλούτου. Στην παράδοση των αγροτών στα χέρια των ιδιωτών που θα αντιμετωπίσουν τον αγροτικό κλήρο σαν οικόπεδο σε πλειστηριασμό.
Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Α. Παπανδρέου οφείλει να αποπέμψει άμεσα απ' την κυβέρνηση τους νεοφιλελεύθερους του Τ+10 και του deal της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Αυτούς που δεν έχουν τίποτα να σεβαστούν.
Η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει τόσο, που κινδυνεύουμε να μπούμε στην ουρά του Ειδικού Δικαστηρίου, πίσω απ' τους δεξιούς ενόχους της Εθνικής Παρακμής. Δυστυχώς αυτή τη φορά δεν θα είναι σκευωρία"
new-deal.gr

ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΠ/ΣΗ

ΠΟΙΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΧΟΡΟ – ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ – ΘΕΑΤΡΟ – ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ - ΜΟΥΣΙΚΗ
Οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων που έχουν τα προσόντα για τα διδακτικά αντικείμενα:

• Αθλητισμός - Χορός
• Εικαστικά
• Θεατρική Αγωγή
• Νέες Τεχνολογίες
• Μουσική

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι εκπαιδευτικοί των παρακάτω ειδικοτήτων που διαθέτουν τα τυπικά προσόντα πρόσληψης :
1. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥ
Για τα διδακτικά αντικείμενα του Αθλητισμού και του Χορού μπορούν να υποβάλουν αίτηση όσοι έχουν τα τυπικά προσόντα διορισμού στη γενική εκπαίδευση και ανήκουν στον κλάδο ΠΕ11.01.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ο κλάδος ΠΕ11.01 είναι ενιαίος και η σειρά κατάταξης ορίζεται βάσει των κριτηρίων κατάρτισης πινάκων. Επομένως δεν υπάρχει το πεδίο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΧΟΡΟΣ, αλλά μόνο ο κλάδος ΠΕ11.01.
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Για το διδακτικό αντικείμενο της Θεατρικής Αγωγής μπορούν να υποβάλουν αίτηση:
α) οι κάτοχοι πτυχίου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ή οι κάτοχοι πτυχίου Θεάτρου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, οι οποίοι έχουν τα τυπικά προσόντα διορισμού στη γενική εκπαίδευση και ανήκουν στον κλάδο ΠΕ32.50,
β) οι κάτοχοι πτυχίου Τ.Ε.Ι. ή Κ.Α.Τ.Ε.Ε. Δραματικής Τέχνης ή πτυχίου σχολών δραματικής τέχνης της ημεδαπής αναγνωρισμένου από το Ι.Τ.Ε. ως ισοτίμου με ανώτερη ή ανώτατη βαθμίδα εκπαίδευσης και ανήκουν στον κλάδο ΠΕ18.41.50 (αριθμ. 2578/12-9-2008 γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ. που έγινε δεκτή από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).
Για το αντικείμενο αυτό θα προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ32.50 σε ποσοστό 70% και εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ18.41.50 σε ποσοστό 30% επί των εκάστοτε προσλαμβανομένων για τη διδασκαλία αυτού.

3. ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Για το διδακτικό αντικείμενο των Εικαστικών μπορούν να υποβάλουν αίτηση:
α) οι κάτοχοι πτυχίων Καλών Τεχνών ή Εικαστικών Τεχνών ή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών με κατεύθυνση τη Ζωγραφική, τη Γλυπτική ή τη Χαρακτική και Πιστοποιητικό ευδόκιμης παρακολούθησης Θεωρητικών και Ιστορικών Σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής, οι οποίοι έχουν τα τυπικά προσόντα διορισμού στη γενική εκπαίδευση για να διδάξουν το αντίστοιχο μάθημα και είναι εγγεγραμμένοι στον κλάδο ΠΕ08.50,
β) οι κάτοχοι πτυχίων αρχιτεκτονικής Πολυτεχνείων και Πανεπιστημίων, οι οποίοι έχουν τα τυπικά προσόντα διορισμού στη γενική εκπαίδευση για να διδάξουν το αντίστοιχο μάθημα και είναι εγγεγραμμένοι στον κλάδο ΠΕ12.02.50,
γ) οι κάτοχοι πτυχίων Τ.Ε.Ι., Τμημάτων Γραφικών Τεχνών, Γραφιστικής, Διακοσμητικής, Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχ. Ευρημάτων οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι αντιστοίχως στην ενοποιημένη ειδικότητα ΠΕ18.01.50 (ήτοι οι ειδικότητες: ΠΕ18.01.50, ΠΕ18.26.50, ΠΕ18.27.50 και ΠΕ18.28.50) και στην ειδικότητα 18.29.50 (Φωτογραφίας).
Κατά τη σύνταξη των πινάκων και κατ΄ επέκταση κατά την πρόσληψη για το διδακτικό αντικείμενο των Εικαστικών, οι υποψήφιοι του κλάδου ΠΕ08.50 προτάσσονται των υποψηφίων του κλάδου ΠΕ12.02.50, της ενοποιημένης ειδικότητας ΠΕ18.01.50 και της ειδικότητας ΠΕ18.29.50 κατά σειρά.

4. ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Για το διδακτικό αντικείμενο «Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση» μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι κλάδοι ΠΕ19.50 και ΠΕ20.50.

5. ΜΟΥΣΙΚΗ
Στα Ολοήμερα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία δικαίωμα πρόσληψης αναπληρωτών ή ωρομισθίων έχουν και οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ 16.01.50 και ΤΕ 16.50.
Κατά την πρόσληψη προτάσσονται οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ 16.01.50.
πηγή alfavita

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Για τους άνδρες που έχουν ξεπεράσει τα 40 χρόνια και προσδοκούν να πάρουν το 2035 και μετά τη βασική (!) και την επικουρική (!) σύνταξη πρέπει να ακολουθούν αυστηρώς τα παρακάτω:

Πλήρης προληπτικός έλεγχος ανδρών

Ηλικία άνω των 40


(Κάθε χρόνο)

Ακτινογραφία θώρακος
Έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας (σπειρομετρία)
Ηλεκτροκαρδιογράφημα
Τεστ κοπώσεως κάθε 2 χρόνια
Ακτινογραφία θώρακος κάθε 2 χρόνια
Γενική εξέταση ούρων
Γενική εξέταση αίματος
Τ.Κ.Ε.
Ασβέστιο
Φώσφορος
Σάκχαρο
Ουρία
Ουρικό οξύ
Χοληστερίνη
Τριγλυκερίδια
HDL - LDL
SGOT - SGPT (τρανσαμινάσες)
Λευκώματα ολικά - Λευκωματίνη
Κρεατινίνη
Αλκαλική φωσφατάση
Όξινος φωσφατάση
Meyer κοπράνων
PSA
Anti HCV
HbsAg
HIIV I-II (AIDS)
Καρδιολογική εξέταση
Παθολογική εξέταση
Οφθαλμολογικός έλεγχος
Ω.Ρ.Λ. εξέταση

ΥΓ: Αν είναι όλες καθαρές καλοφάγωτη η σύνταξη...

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Θέμα : «Πιστοποίηση εξαετούς επιτυχούς παρακολούθησης αλλοδαπού μαθητή σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα».
Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την παρ. 2, άρθρο 1Α , του Ν. 3838/2010 (ΦΕΚ 49 Α΄) : «Τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη Χώρα αποκτά την Ελληνική Ιθαγένεια από τη συμπλήρωση του εξαετούς χρόνου φοίτησης με κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου μόνιμης κατοικίας του που υποβάλλουν οι γονείς του μέσα σε τρία έτη από τη συμπλήρωση του χρόνου αυτού».
Η φοίτηση αλλοδαπού μαθητή σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα, αφορά σε έξι τουλάχιστον τάξεις αθροιστικά, πρέπει δε να είναι επιτυχής. Επομένως, για τη συμπλήρωση του ανωτέρω προβλεπόμενου χρόνου απόκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας δεν υπολογίζεται σχολικό έτος που δεν διεξήλθε επιτυχώς.
Ως εκ τούτου, το σχετικό πιστοποιητικό εξαετούς επιτυχούς παρακολούθησης αλλοδαπού μαθητή σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα, θα εκδίδεται από την αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης σε σχολεία της οποίας φοίτησε ο αλλοδαπός μαθητής, ύστερα από αίτηση του γονέα, κηδεμόνα ή του ιδίου, εφόσον είναι ενήλικας, προσκομίζοντας βεβαίωση -ή βεβαιώσεις- φοίτησης από τα αντίστοιχα σχολεία, Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή και των δύο βαθμίδων.
Στην περίπτωση κατά την οποία, ένας μαθητής φοίτησε σε σχολεία διαφορετικών Περιφερειακών Διευθύνσεων, το πιστοποιητικό θα εκδίδεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση στην οποία ανήκει το τελευταίο σχολείο.
Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα χορηγούν βεβαιώσεις φοίτησης των αλλοδαπών μαθητών κατόπιν αίτησης των γονέων, κηδεμόνων τους ή των ιδίων, εφόσον είναι ενήλικες. Στις εν λόγω βεβαιώσεις θα αναγράφεται το σχολικό έτος, η τάξη και εάν προάγονται, απολύονται ή απορρίπτονται.
Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα χορηγούν τις εν λόγω βεβαιώσεις στις οποίες θα αναγράφεται το σχολικό έτος, η τάξη και εάν προάγονται, απολύονται ή επαναλαμβάνουν την τάξη.
Οι Περιφερειακοί Διευθυντές θα καταχωρίζουν στο Πιστοποιητικό που θα εκδίδουν μόνο τις έξι (6) σχολικές τάξεις τις οποίες ο αλλοδαπός μαθητής ολοκλήρωσε επιτυχώς.
Παρακαλούμε η συμπλήρωση των στοιχείων, τόσο στις βεβαιώσεις όσο και στα πιστοποιητικά, να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.
alfavita

Διαφωνία υπουργείου Μεταφορών και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ

ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΔΙΟΔΙΑ
Διαφωνία ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος των οδηγών που διέρχονται από τους σταθμούς διοδίων χωρίς να πληρώνουν το αντίτιμο υπήρξε κατά τη συνεδρίαση εκπροσώπων του υπουργείου Μεταφορών και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση οι εκπρόσωποι του υπουργείου ζήτησαν από το Αρχηγείο να τοποθετήσει αστυνομικούς στα διόδια έτσι ώστε σε περίπτωση που κάποιος οδηγός αρνηθεί να πληρώσει, οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. να του ζητούν τα στοιχεία και στη συνέχεια η κοινοπραξία διαχείρισης των διοδίων να προχωρά στις νομικές ενέργειες σε βάρος του οδηγού.

Από την πλευρά τους, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαφώνησαν με το σκεπτικό αυτό λέγοντας πως δεν υπάρχει κάποια διάταξη στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σχετικά με τη μη καταβολή αντιτίμου και δεν υφίσταται ποινικό αδίκημα και αντιπρότειναν οι υπάλληλοι των διοδίων να κρατούν τα στοιχεία του οχήματος, ο οδηγός του οποίου δεν πλήρωσε και στη συνέχεια από το υπουργείο Μεταφορών να βρίσκουν σε ποιον ανήκει και να ακολουθούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς τη λήψη κάποιας τελικής απόφασης και οι δυο πλευρές συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν προκειμένου να επανεξετάσουν το ζήτημα.
ΤΟ ΒΗΜΑ Οnline

Λουκέτο η Aldi Hellas


Αποχωρεί η Aldi Hellas
Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει αποχωρήσει από τη χώρα, η γερμανική αλυσίδα λιανεμπορίου Aldi Hellas. Στον αέρα οι 700 εργαζόμενοι, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρξει εξαγορά των καταστημάτων της από άλλη εταιρεία
Η εταιρεία θεωρεί ότι η επένδυσή της στην Ελλάδα δεν είναι πλέον βιώσιμη, καθώς πέρα από την μείωση της κατανάλωσης, δεν κατάφερε να ανταγωνιστεί τα Lidl στον τομέα των σούπερ μάρκετ χαμηλού κόστους. Η Aldi συνεργάζεται για την παραγωγή προϊόντων με περισσότερες από 130 βιομηχανίες στην Ελλάδα και έχει 38 καταστήματα.
Μέχρι στιγμής οι 700 εργαζόμενοι της εταιρείας είναι στον αέρα, καθώς δεν
υπάρχουν πληροφορίες για το αν τα καταστήματά της θα εξαγοραστούν από άλλη εταιρεία ή αν θα μπει λουκέτο.
Η απόφαση της Aldi Hellas, έρχεται μετά την αποχώρηση της Plus το 2009, αλλά και την είδηση για τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ και είναι ενδεικτική του οικονομικού τοπίου που έχει διαμορφωθεί στη χώρα.
news247

Συρακούσες, πρωτοπόρες στο αρχαίο δράμα


«Λυσιστράτη», «Αίας», «Ιππόλυτος». Αρχαίο δράμα δι' ιταλικής χειρός. Το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος Συρακουσών, θεσμός που υπηρετεί την αρχαία ελληνική τραγωδία και κωμωδία πολλές δεκαετίες -κοντά έναν αιώνα-, χάρη στο όραμα ενός ιδεαλιστή Ιταλού κόμη, έρχεται στην Αθήνα, με τριπλό «χτύπημα».
Η πληθωρική Λυσιστράτη εκ Σικελίας Θα μας παρουσιάσει σήμερα και αύριο τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, Δευτέρα και Τρίτη τον «Αίαντα» του Σοφοκλή και τις ερχόμενες Πέμπτη και Παρασκευή (22 και 23/7) τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη. Και οι τρεις παραστάσεις θα δοθούν στο «Σχολείον» (Πειραιώς 52), έπειτα από πρόσκληση της Ειρήνης Παπά.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος (La Fondazione Instituto Nationale di Drama Antica - INDA), με έδρα τις Συρακούσες της Σικελίας, ξεκίνησε την πορεία του το 1913, όταν ο
κόντε Μάριο Τομάζο Γκαργκάλο οραματίστηκε και ίδρυσε την πρώτη Επιτροπή για τη Στήριξη του Αρχαίου Δράματος, προκειμένου να ζωντανέψει το αρχαίο θέατρο Συρακουσών. Εγκαινιάστηκε ξανά, ύστερα από αιώνες σιωπής, στις 16 Απριλίου του 1914, με την τραγωδία «Αγαμέμνων» του Αισχύλου. Είκοσι τέσσερα χρόνια δηλαδή πριν από την πρώτη παράσταση στην Επίδαυρο, με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή και πρωταγωνίστριες την Κατίνα Παξινού και την Ελένη Παπαδάκη. Το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος παρουσίασε στις Συρακούσες τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη το 1925, όμως η προτίμησή του παραμένει πάντα στην τραγωδία. «Αγαμέμνων», «Χοηφόροι» του Αισχύλου, «Οιδίπους Τύραννος» και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, «Μήδεια» και «Βάκχες» του Ευριπίδη, αλλά και «Άλκηστις», «Ελένη» και «Ίων» του Ευριπίδη.
Με το φημισμένο Ινστιτούτο έχουν συνεργαστεί από τον Πιερ Πάολο Παζολίνι, τον Σαλβατόρε Κουσίμοντο, τον Κριστόφ Τζανούσι, έως τον Λούκα Ρονκόνι και τον Πέτερ Στάιν. Και από ηθοποιούς, ο Βιτόριο Γκάσμαν, η Βαλέρια Μορικόνι, η Ελιζαμπέτα Πότσι, η Μανταλένα Γκρίπα αλλά και η Ειρήνη Παπά.
Τη σκηνοθεσία της «Λυσιστράτης», που έκανε πρεμιέρα στις 26 Ιουνίου στο αρχαίο ελληνικό θέατρο Συρακουσών, υπογράφει ο Εμιλιάνο Μπροντζίνο, σε σχεδιασμό και επίβλεψη Φερνάντο Μπαλέστρα. Στο ρόλο της Λυσιστράτης η Ιλάρια Τζενατιέμπο. Τον «Αίαντα», που πρωτοανέβηκε τον Μάιο στο αρχαίο θέατρο Συρακουσών, σκηνοθετεί ο Ντανιέλε Σάλβο. Αίας, ο Μαουρίτσιο Ντοναντόνι. Και η πρώτη παρουσίαση του «Ιππόλυτου» έγινε την άνοιξη στο Θέατρο Συρακουσών, σε σκηνοθεσία Καρμέλο Ρίφιτσι. Με Φαίδρα την Ελιζαμπέτα Πότζι και Ιππόλυτο τον Μάσιμο Νικολίνι. Στις παραστάσεις, που θα δοθούν στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους, συμμετέχουν περισσότεροι από 100 Ιταλοί ηθοποιοί.
Στους χώρους του «Σχολείου» θα λειτουργεί παράλληλα με τις παραστάσεις έκθεση ντοκουμέντων από την 100ετή ιστορία του Ινστιτούτου. Οι παραστάσεις και η έκθεση τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας της Σικελίας και του υπουργείου Τουρισμού και Θεάματος της Σικελίας.
enet

Απέρριψε ο Άρειος Πάγος τις αιτήσεις αναίρεσης μελών της 17ης Νοέμβρη


Όχι στην 17Ν
Απέρριψε ο Άρειος Πάγος τις αιτήσεις αναίρεσης που είχαν υποβάλει κατά της καταδίκης τους, ο Α. Γιωτόπουλος, ο Β. Τζωρζτάτος, ο Η. Κωστάρης και οι αδελφοί Ξηροί
Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε, επίσης, την αναίρεση των Π. Τσελέντη και Κ. Τέλιου κατά των αξιόποινων πράξεων που τους αποδίδονται ωστόσο έκανε δεκτό ένα σκέλος των αιτήσεών τους. Αναίρεσε δηλαδή μόνο το κεφάλαιο που αφορά στη δυνατότητα εφαρμογής σε αυτούς τους δύο του νομοθετικού μέτρου της επιείκειας, που μπορεί να επηρεάσει την επιμέτρηση και τον καθορισμό της ποινής τους. Μόνο ως προς τους δύο αυτούς η υπόθεση παραπέμπεται στο Πενταμελές Εφετείο με νέα σύνθεση δικαστών, προκειμένου να κριθεί εάν συνέβαλαν ουσιωδώς στην εξάρθρωση της 17Ν και εάν, συνεπώς, πρέπει να εφαρμοστούν γι’ αυτούς μόνο τα μέτρα επιείκειας.
Υπενθυμίζεται πως το Εφετείο Αθηνών το 2007 είχε απορρίψει αίτημα των δύο για μέτρα επιείκειας κρίνοντας ότι μετά την αποχώρησή τους από την οργάνωση έμειναν αδρανείς απέναντι στη συνεχιζόμενη αποτρόπαια δράση των υπολοίπων, ενώ δέχτηκε κατά πλειοψηφία ότι δεν συνέβαλαν ουσιωδώς.
Ο Α.Π. έκρινε ασαφείς και αντιφατικές τις αιτιολογίες του Εφετείου, αφού πολλές φορές επικαλέστηκε τις καταθέσεις τους για την κρίση περί ενοχής ή αθωότητας των υπολοίπων. Ακόμη, ο Α.Π. έκρινε ότι το Εφετείο δεν υποχρεωνόταν να ερευνήσει αυτεπαγγέλτως εάν συνέτρεχαν μέτρα επιείκειας για τους αδελφούς Ξηρού και τον Τζωρτζάτο, αφού, ενώ αρχικά φαίνονταν πρόθυμοι για συνεργασία, μετά αποκήρυξαν κάθε τέτοια προοπτική ανακαλώντας το αίτημα για μέτρα επιείκειας.
Τέλος απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς για παραβίαση των αρχών της δίκαιης δίκης, του φυσικού δικαστή, της αμεροληψίας, της δημοσιότητας της δίκης, των υπερασπιστικών δικαιωμάτων, για ακυρότητα της διαδικασίας λόγω απολογιών υπό συνθήκες βασανισμού ή χορήγησης ψυχοτρόπων ουσιών κ.λπ.
News247.gr

ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ: ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Κατατακτήριες - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι - Τι ισχύει με τα ποσοστά των κατατάξεων

Κάθε χρόνο δεκάδες πτυχιούχοι λαμβάνουν μέρος στις κατατακτήριες εξετάσεις που διεξάγουν τα Πανεπιστημιακά Τμήματα προκειμένου να αποκτήσουν ένα δεύτερο πτυχίο. Oι λόγοι για τους οποίους οι πτυχιούχοι προτιμούν, αντί να εγγραφούν σε ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, να αποκτήσουν ένα δεύτερο βασικό πτυχίο είναι λίγο έως πολύ γνωστοί σε όλους. Η ελπίδα της επαγγελματικής αποκατάστασης είναι ίσως ο βασικότερος λόγος ενώ η αγάπη και η κλίση του υποψηφίου σε έναν συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο είναι ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι φοιτητές που κάθε χρόνο αδυνατούν να εισαχθούν στο Τμήμα πρώτης επιλογής και η οικονομική τους κατάσταση (ή άλλοι παράγοντες) δεν τους επιτρέπουν να δώσουν εκ νέου εξετάσεις. Σε ένα μεγάλο ποσοστό, τα παιδιά αυτά μετά την αποφοίτησή τους δίνουν κατατακτήριες εξετάσεις στο τμήμα πρώτης τους επιλογής προκειμένου να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Το δικαίωμα των κατατακτήριων εξετάσεων έχουν όμως και άλλες κατηγορίες πτυχιούχων όπως είναι οι απόφοιτοι ΤΕΙ ή οι πτυχιούχοι Ανωτέρων Σχολών διετούς κύκλου σπουδών. Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει για κάθε μια από τις παραπάνω κατηγορίες.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ Ο τρόπος κατάταξης των πτυχιούχων (επιλογή με βάση το βαθμό πτυχίου ή με κατατακτήριες εξετάσεις), το κατά κατηγορία πτυχιούχων εξάμηνο κατάταξης και, σε περίπτωση επιλογής με εξετάσεις, τα εξεταζόμενα μαθήματα και η ύλη τους ανακοινώνονται από τα αντίστοιχα Διοικητικά Συμβούλια (Δ.Σ.) των Τμημάτων των Πανεπιστημίων ή τα Συμβούλια των Τμημάτων των Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. το αργότερο μέχρι 30 Απριλίου του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους. Η αντιστοιχία ή η συνάφεια των κατόχων πτυχίων αποφασίζεται από το Δ.Σ. του Τμήματος υποδοχής.
Από 1η έως 15 Νοεμβρίου όσοι πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ ενδιαφέρονται για τις κατατακτήριες εξετάσεις μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους στα τμήματα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Τι ισχύει με τα ποσοστά των κατατάξεων
Οι κατατακτήριες εξετάσεις διενεργούνται κάθε χρόνο, τον Δεκέμβριο από τα Τμήματα των αντίστοιχων ΑΕΙ. Τα τρία εξεταζόμενα μαθήματα και η ύλη ανακοινώνονται από τις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων και ισχύουν μόνο για το συγκεκριμένο τμήμα και πανεπιστημιακό έτος. Ενδέχεται τόσο τα μαθήματα όσο και η ύλη τους να μεταβάλλονται από χρόνο σε χρόνο.
Το ποσοστό των κατατάξεων των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ορίζεται αυτοτελώς ως ποσοστό επί του αριθμού των εισακτέων κάθε ακαδημαϊκού έτους στο Τμήμα υποδοχής, ανεξάρτητα από το ποσοστό των μετεγγραφών.
Το ποσοστό των κατατάξεων πτυχιούχων Πανεπιστημίου και πτυχιούχων ανώτερων σχολών διετούς κύκλου σπουδών ορίζεται για τα Ιδρύματα του Λεκανοπεδίου Αττικής και του Νομού Θεσσαλονίκης σε ποσοστό 2% και για τα υπόλοιπα Ιδρύματα σε ποσοστό 4% του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων σε κάθε Τμήμα Πανεπιστημίου.
Το ποσοστό για τις κατατάξεις κατόχων πτυχίων Πανεπιστημίου, Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.) ή ισότιμων προς αυτά, Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), ανώτερων σχολών διετούς κύκλου σπουδών και ανώτερων σχολών υπερδιετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλων Υπουργείων, καθώς και κάτοχοι ισότιμων τίτλων προς αυτά σε κάθε Τμήμα Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ορίζεται για τα Ιδρύματα του Λεκανοπεδίου Αττικής και του Νομού Θεσσαλονίκης σε ποσοστό 2% και για τα υπόλοιπα Ιδρύματα σε ποσοστό 4% του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων σε κάθε Τμήμα Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
Κάτοχοι πτυχίων Τ.Ε.Ι. ή ισότιμων προς αυτά κατατάσσονται σε ξεχωριστό ποσοστό 5% επί του αριθμού εισακτέων σε κάθε Τμήμα Πανεπιστημίου.
Κάτοχοι πτυχίων ανώτερων σχολών υπερδιετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλων Υπουργείων, καθώς και κάτοχοι ισότιμων τίτλων προς αυτά, κατατάσσονται σε ξεχωριστό ποσοστό 2% του αριθμού εισακτέων σε αντίστοιχο ή συναφές Τμήμα Πανεπιστημίου.
Πέραν των ανωτέρω ποσοστών, κατατάξεις πτυχιούχων Τμημάτων Οδοντιατρικής σε Τμήματα Ιατρικής και πτυχιούχων Τμημάτων Ιατρικής σε Τμήματα Οδοντιατρικής πραγματοποιούνται σε ξεχωριστό ποσοστό 3% του αριθμού εισακτέων στο Τμήμα υποδοχής.
Αν ο αριθμός που προκύπτει από το προβλεπόμενο ποσοστό των κατατάξεων έχει δεκαδικά ψηφία, στρογγυλοποιείται προς τα πάνω ή προς τα κάτω προς την αμέσως πλησιέστερη ακέραιη μονάδα. Αν τα δεκαδικά ψηφία είναι ακριβώς το μισό της μονάδας, η στρογγυλοποίηση γίνεται προς τα πάνω προς την αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα.
Επιλογή με βάση το βαθμό πτυχίου.
Το Δ.Σ. του Τμήματος του Πανεπιστημίου ή το Συμβούλιο του Τμήματος του Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. αποφασίζει ότι η κατάταξη πτυχιούχων θα γίνει από την Επιτροπή Κατατάξεων με βάση το βαθμό πτυχίου και η επιλογή γίνεται με φθίνουσα σειρά του βαθμού πτυχίου μέχρι την κάλυψη του προβλεπόμενου ποσοστού θέσεων. Αν υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι με τον ίδιο ακριβώς βαθμό πτυχίου, για την αποφυγή της υπέρβασης, γίνεται κλήρωση μεταξύ των ισοδύναμων υποψηφίων. Δεν επιτρέπεται επιλογή υποψηφίων που ισοβαθμούν με τον τελευταίο κατατασσόμενο στο Τμήμα υποδοχής ως υπεράριθμων.
Επιλογή με κατατακτήριες εξετάσεις.
Το Δ.Σ. του Τμήματος του Πανεπιστημίου ή το Συμβούλιο του Τμήματος του Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. αποφασίζει ότι η κατάταξη πτυχιούχων θα γίνει από την Επιτροπή Κατατάξεων με εξετάσεις σε τρία μαθήματα, τα οποία ορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του Τμήματος υποδοχής του Πανεπιστημίου ή του Συμβουλίου του Τμήματος υποδοχής του Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
Δικαιολογητικά - Χρόνος διενέργειας εξετάσεων.
Η αίτηση και τα δικαιολογητικά των πτυχιούχων που επιθυμούν να καταταγούν στα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης υποβάλλονται στο Τμήμα υποδοχής από 1 έως 15 Νοεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους. Αιτήσεις και δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί στα Τμήματα των Πανεπιστημίων, των Τ.Ε.Ι. ή στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. πριν από την προαναφερόμενη ημερομηνία θεωρούνται ότι έχουν υποβληθεί εμπροθέσμως και δεν απαιτείται επανυποβολή τους.
Τα δικαιολογητικά αυτά είναι τα εξής:
α) Αίτηση του ενδιαφερομένου.
β) Αντίγραφο πτυχίου ή πιστοποιητικό ολοκλήρωσης σπουδών. Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται αριθμητικά ο βαθμός πτυχίου, ο υποψήφιος θα πρέπει να προσκομίσει και πιστοποιητικό, στο οποίο να αναγράφονται αναλυτικά οι βαθμοί των μαθημάτων που απαιτούνται για την εξαγωγή του βαθμού πτυχίου. Προκειμένου για πτυχιούχους εξωτερικού συνυποβάλλεται και βεβαίωση ισοτιμίας του τίτλου σπουδών τους από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) ή από το όργανο που έχει την αρμοδιότητα αναγνώρισης του τίτλου σπουδών.
Οι κατατακτήριες εξετάσεις διενεργούνται κατά το διάστημα από 1 έως 20 Δεκεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους. Το πρόγραμμα εξετάσεων ανακοινώνεται από το Δ.Σ. του Τμήματος υποδοχής του Πανεπιστημίου ή από το Συμβούλιο Τμήματος υποδοχής του Τμήματος του Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. τουλάχιστον οκτώ (8) ημέρες πριν την έναρξη εξέτασης του πρώτου μαθήματος.
alfavita.gr

Εµπόριο σαρκός


Εµπόριο σαρκός
Του Κώστα Γεωργουσόπουλου
Το νέο όπιο των λαών, εδώ και χρόνια, το ποδόσφαιρο.

Υπήρξα, για να εξηγούµαστε, και ποδοσφαιριστής στα νιάτα µου και τακτικός θεατής, ενθουσιώδης των γηπέδων. Αλλά ό,τι σήµερα κατάντησε το έξοχο αυτό λαϊκό άθληµα δεν έχει σχέση ούτε µε τον αθλητισµό ούτε µε τη λαϊκή εκτόνωση. Είναι όπιο και βαποράκια διαθέσιµα και πρόθυµα δεκάδες, κυρίως τα κατευθυνόµενα και
αργυρώνυτα έντυπα που κατακλύζουν τα περίπτερα κι από κοντά οι τηλεοπτικοί µαραθώνιοι που αηδώς σχολιάζουν το αηδές. Από την άλλη, η κρίση που µαστίζει την κοινωνία µας (οικονοµική, κοινωνική, ηθική, πνευµατική) δεν αγγίζει τα ιερά και τα όσια ποδοσφαίρου και µπάσκετ (αθλήµατος που συνεχώς ποδοσφαιροποιείται). Κανενός το αυτί (εννοώ τους κυβερνώντες) δεν ιδρώνει για τις ανακοινώσεις περί ωµών αγοραπωλησιών; Δεν αντιλαµβάνοµαι γιατί διώκονται µόνο οι έµποροι βρεφών. Και για τα ποσά που διατίθενται για τις αγοραπωλησίες στο παζάρι (ή µάλλον στο κρεοπωλείο) της διεθνούς παράγκας, τσιµουδιά. Χθες αναγγέλθηκε η αγορά παίχτη του µπάσκετ µε τιµή 7,5 εκατοµµύρια ευρώ για τρία χρόνια. Ενας παίχτης µέσα στους απαραίτητους 15 µιας οµάδας που κάνει πρωταθλητισµό κοστίζει όσα χρειάζονται στο ΥΠΠΟΤ για να καλύψει τα έξοδα 14 (δεκατεσσάρων)

χρόνων λειτουργίας του µοναδικού Μουσείου Θεάτρου των Βαλκανίων. Και τα σωµατεία που αγοράζουν και πωλούν ανθρώπους χρηµατοδοτούνται από τον ΟΠΑΠ και ενώ είναι κοινές και κυνικές επιχειρήσεις καλύπτονται οι ζηµιές τους και τους χτίζονται γήπεδα. Με τον πρόσφατο νόµο οι συγγραφείς έχουν ΦΠΑ για τα πνευµατικά τους δικαιώµατα. Οι ποδοσφαιριστές και οι µπασκετµπολίστες έχουν; Και αν ναι, καταβάλλεται;
Ta neaonline

Δελτίο απογραφής Παρασκευής 16 Ιουλίου 2010

16/07/2010 00:00-07:00 απογράφονται όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 1, 2, 3, 4 & 5
16/07/2010 07:00-10:00 απογράφονται όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 05, 15, 25, & 35
16/07/2010 09:45-10:00 Παράθυρο Συντήρησης στο οποίο μπορεί να συναντήσετε αστάθεια στο σύστημα λόγω επίλυσης προβλημάτων
16/07/2010 10:00-12:00 απογράφονται όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 45, 55
16/07/2010 12:00-16:00 απογράφονται όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 65, 75, 85, 95
16/07/2010 14:00-16:00 απογράφονται και όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 00
16/07/2010 15:45-16:00 Παράθυρο Συντήρησης στο οποίο μπορεί να συναντήσετε αστάθεια στο σύστημα λόγω επίλυσης προβλημάτων
16/07/2010 16:00-23:59 απογράφονται οι ΑΦΜ σε 1, 2, 3, 4 & 5,
16/07/2010 16:00-18:00 απογράφονται όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 40
16/07/2010 18:00-20:00 απογράφονται όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 50
16/07/2010 20:00-22:00 απογράφονται όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 60
16/07/2010 22:00-23:59 απογράφονται όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 70

Ηλεκτρ. υπηρεσία απογραφής μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Για αυτούς που είναι πραγματικά καλοί στα μαθηματικά και την στατιστική

Μου το έστειλε φίλος κι έχει ενδιαφέρον.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Για αυτούς που είναι πραγματικά καλοί στα μαθηματικά και την στατιστική

Άσκηση 1
Να βρεθεί:
Η πιθανότητα να συμβεί τρεις φορές σε 189 χρόνια ζωής του
Ελληνικού κράτους στην ίδια χώρα, με πληθυσμό 8,000,000 (έστω) να γίνουν πρωθυπουργοί... Παππούς, Γιος και Εγγονός της ίδιας οικογένειας.

Άσκηση 2
Να βρεθεί:
Η πιθανότητα να συμβεί επτά φορές σε 189 χρόνια ζωής του Ελληνικού κράτους στην ίδια χώρα, με πληθυσμό 8,000,000 (κατοίκων έστω) να γίνουν πρωθυπουργοί Πατέρας και Γιος.


Οι απαντήσεις:

A) Aπό παππού σε γιο και εγγονό
O Δημήτριος Pάλλης (1844-1921) πέντε φορές πρωθυπουργός (1897, 1903, 1905, 1909 και 1920-21). O γιος του Iωάννης (1878-1946) μια φορά (κατοχικός 1943-44). Γιος και εγγονός ήταν ο Γεώργιος (1918-2006) μια φορά πρωθυπουργός ( 1980-81). Aξίζει να σημειωθεί ότι Γ. Pάλλης ήταν και εγγονός πρωθυπουργού από τη μητέρα του (κόρη του Γ. Θεοτόκη).
O Γεώργιος Παπανδρέου (1888-1968) τέσσερις φορές πρωθυπουργός (1944, 1944-1945, 1963 και 1964-65 ). O Aνδρέας Παπανδρέου (1919-1996) τρεις (1981-85, 1985- 89 και 1993-96). O εγγονός και γιος Γιώργος μόλις άρχισε την πρώτη θητεία.
O Διομήδης Kυριακός (1811-69) κατέκτησε το αξίωμα μια φορά (1863). Tο ίδιο και ογδόντα χρόνια αργότερα (1949) ο εγγονός του Aλέξανδρος Διομήδης - Kυριακός (1875-1951)
Στην ίδια κατηγορία θα μπορούσε να προστεθεί άλλη μια περίπτωση. Πρόκειται για τον Γεώργιο Kουντουριώτη (1782-1858) , που κάθισε στην καρέκλα μια φορά (1848) και ο εγγονός του Παύλος (1855-1935) έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας (1924-1929).

Ξαναλέω, ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΟΧΙ ΜΙΑ.

B) Aπό πατέρα σε γιο
O Σπυρίδων Tρικούπης (1788-1873) υπήρξε ο πρόεδρος (πρωθυπουργός) του πρώτου νεοελληνικού υπουργικού συμβουλίου (1833). O γιος του Xαρίλαος (1832-1896) διατέλεσε εφτά φορές πρωθυπουργός ((1875, 1878, 1880, 1882-85, 1886-90, 1892-3 και 1893-1895).
O Θρασύβουλος Zαΐμης (1825-1889) δυο φορές πρωθυπουργός (1869-70 και 1871). O γιος του Aλέξανδρος οχτώ φορές πρωθυπουργός (1897, 1901, 1915, 1916, 1917, 1926, 1927 και 1928) και Πρόεδρος της Δημοκρατίας (1929-1935). Aς προστεθεί ότι ο Aνδρέας πατέρας του πρώτου και παππούς του δεύτερου είχε διατελέσει πριν την έλευση του Kαποδίστρια και μετά τη δολοφονία του πρόεδρος της «Διοικητικής Eπιτροπής Eλλάδος» (αξίωμα ανάλογο του πρωθυπουργού).
O Eλευθέριος Bενιζέλος (1864-1936) εννιά φορές πρωθυπουργός (1910-15, 1915, 1917-20, 1924, 1928-29, 1929-32, 1932, 1932-33, 1933) . O γιος του Σοφοκλής ορκίστηκε πέντε φορές (1944 και κατά διαστήματα το 1950-51).
O Γεώργιος Θεοτόκης (1844-1916) τέσσερις φορές (1899-1901, 1903 και 1903-05) . O γιος του Iωάννης (1880-1961) μια (1950).
Το ξαναγράφω αυτό έγινε ΕΠΤΑ ΦΟΡΕΣ!

Πενθήμερη απεργία για την ερχόμενη Δευτέρα προανήγγειλαν οι νοσοκομειακοί γιατροί


Πενθήμερη απεργία για την ερχόμενη Δευτέρα προανήγγειλαν οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας σχετικά με τις εφημερίες καθώς απορρίπτοντας την απόπειρα ιδιωτικοποίησης της νοσοκομειακής περίθαλψης.
Παράλληλα, καλούν την υπουργό Υγείας να το αποσύρει και να στηρίξει από τον κρατικό προϋπολογισμό τις δαπάνες λειτουργίας των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας.
Σύμφωνα με απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, "οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν θα επιτρέψουν στη σημερινή συγκυρία της κρίσης, της φτώχειας και της ανέχειας να επιβαρυνθεί ούτε στο ελάχιστο ο πολίτης για να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες περίθαλψης που δικαιούται μέσω της γενικευμένης λειτουργίας ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία.
News247.gr

Το δημόσιο χρέος του ελληνικού κράτους από το 1824

Α. 1824-1897
Την περίοδο αυτή η Ελλάδα πήρε 10 εξωτερικά δάνεια, συνολικά 770 εκ. γαλ. φράγκα (στο εξής γ.φ.). Κατά μέσο όρο η τιμή έκδοσης κυμάνθηκε στο 72,54%, δηλαδή χρεώθηκε 770 εκ. γ.φ. αλλά "στο χέρι" πήρε 464,1 εκ. γ.φ., τα υπόλοιπα ήταν τιμή έκδοσης και διάφορα άλλα έξοδα-κρατήσεις, ή πιο απλά ήταν το... κοινωνικό έργο των τραπεζών.
Αναλυτικότερα:


Δύο δάνεια από την Αγγλία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το 1824 και το 1825, συνολικά 2,8 εκ. λίρες στερλίνες (στο εξής λ.σ.) ή 70.261.000 γ.φ. 2 Ένα, 60 εκ. γ.φ. με την εκλογή του Όθωνα ως βασιλιά της Ελλάδας, το 1832.
Δύο επί Κουμουνδούρου, το 1879 και το 1890, συνολικά 180 εκ. γ.φ.
Πέντε επί Χ. Τρικούπη το 1882-1885 και το 1886-1881, συνολικά 450 εκ. γ.φ. και τέλος
Ενα επί Σωτηρόπουλου-Ράλλη το 1893, 9.739.000 εκ. γ.φ.

Αι. Τα δάνεια της ανεξαρτησίας
- Κατά κοινή ομολογία υποκίνησαν τους δύο εμφύλιους το 1824. Όπως έλεγε ο Γκούρας, "χρυσού λαλούντος άπας άπρακτος λόγος".3 Επί πλέον ήταν προφανές ότι θα επικρατούσε εκείνο το κόμμα που θα έπαιρνε το δάνειο, καθ' όσον, "νόμος και ισχύς αι λίραι του δανείου".
- Με την εξαγορά βουλευτών και στρατιωτικών διέφθειραν τον κοινοβουλευτισμό και τη διοίκηση. Όπως γράφει ο Παπατσώνης, "δια το μέσον του δανείου τούτου, εδιώρισαν εις όλας τας επαρχίας οπαδούς των υπαλλήλους"4.
Η πελατειακή διαχείριση των δανείων είχε στρέψει την αιχμή του δόρατος προς τη δύναμη της εποχής, τις οπλικές δυνάμεις, με τις μαζικές βαθμοδοσίες, το οικονομικό κόστος των οποίων κάλυπταν τα δάνεια. Όπως επισημάνθηκε "κατάντησε το έθνος να έχει υπέρ των 12.000 αξιωματικούς", σε σύνολο οπλικών δυνάμεων 20.000 ανδρών 5.
- Οι περισσότεροι καπετάνιοι εμφάνιζαν περισσότερους άνδρες για να επωφελούνται τους επιπλέον μισθούς. Έτσι ο Γκούμας έπαιρνε μισθούς για 12.000 άνδρες ενώ είχε μόνο 3.000 6. Αυτήν την ευρεμισθία ο λαός την τιτλοποίησε με το σκωπτικό, "ο καπετάν ένας", δηλαδή έπαιρνε πολλούς μισθούς για τους άνδρες του, ενώ είχε μόνον ένα, τον εαυτόν του. 7 Δεν είχαν απομείνει ούτε 20.000 λίρες για να σωθεί το Μεσολόγγι, όπως λέει ο Παπαρηγόπουλος. 8 Το "ταμείον κενόν", όπως ενημέρωνε τη Βουλή η Επιτροπή Ταμείου. 9 Η κυβέρνηση έκτοτε επωνομάσθη ψωροκώσταινα" 10.
Το 1825 η κυβέρνηση θα κηρύξει την πρώτη πτώχευση. Τον Απρίλιο του 1926, αναλαμβάνοντας η κυβέρνηση Α. Ζαΐμη, στο ταμείο υπήρχαν μόνο 16 γρόσια, ουτε μία λίρα! Καθαρή δανειακή πρόσοδος από μεν το πρώτο δάνειο των 800.000 λιρών, 36%. Από το δεύτερο των 2 εκ. λιρών το 10,5%.

Α2 Οθωνική περίοδος
Το δάνειο των 60 εκ. γ.φ. του Όθωνα εγγυήθηκαν οι τρεις Μεγάλες Δυνάμεις (στο εξής Μ.Δ.) κάθε μία το ένα τρίτο.
Η τρίτη δόση των 20 εκ. γ.φ. ουδέποτε καταβλήθηκε στην Ελλάδα.
Κατακρατήθηκε από τη δανειοδότρια τράπεζα για την εξυπηρέτηση του δανειου. Από τις υπόλοιπες δύο δόσεις, 40 εκ. γ.φ., το 56,8% κατακρατήθηκε στο εξωτερικό, το υπόλοιπο σπαταλήθηκε από την αντιβασιλεία και σε έξοδα του Βαυαρικού στρατού.11
Τέλος, το 1835, στο δημόσιο ταμείο υπήρχαν 1,8 εκ. δρχ. και απ' αυτά έπρεπε να καλυφθούν τα ελλείμματα 1833-35 και η εξυπηρέτηση του δανείου, που ήταν 2,7 εκατ. δρχ.
Τελικά η καθαρή πρόσοδος, από το δάνειο, για την Ελλάδα ήταν 14,2%. Στο τέλος του 1859 η Ελλάδα έναντι του δανείου χρωστούσε υπερτριπλάσια των όσων λογιστικά είχε επωφεληθεί από το δάνειο, ενώ από το 1843 είχαμε τη δεύτερη χρεοκοπία.

Α3. Τρικουπική περίοδος
Κατά την περίοδο αυτή κυρίαρχος θα αναδυθεί ο έμπιστος των ανακτόρων Α. Συγγρός. Ηταν ο άνθρωπος που εξασφάλιζε στο Ελληνικό Δημόσιο δανειοδότες, στους οποίους συμμετείχε και ο ίδιος. Ήταν ο άνθρωπος που από τη δανειακή πρόσοδο εκτελούσε δημόσια έργα (Ισθμός Κορίνθου, σιδηρόδρομοι Λαυρίου, Θεσσαλίας κλπ.). Ηταν ο υπερεργολάβος με ό,τι αυτό σημαίνει.
Από την άλλη πλευρά ο Χ. Τρικούπης θα αναδυθεί σε πρωταθλητή του εξωτερικού δανεισμού. Την περίοδο του ελληνικού βασιλείου 1832-1893 στον Τρικούπη χρεώνεται το 58,4% του εξωτερικού δανεισμού, με 450 εκ. γ.φ. Παρ'όλα αυτά το 1893 θα έχουμε την τρίτη χρεοκοπία.
Τον αιώνα αυτόν μέχρι το 1897, ο συνολικός δανεισμός έφθασε στα 770 εκ. γ.φ., από τα οποία "στο χέρι πήρε" 389 εκ. γ.φ. ή το 50,5%. Μέχρι το 1993 είχε αποσβέσει 472 εκ., δηλαδή το 120% των όσων δανειακά εισέπραξε και πάλι χρωστούσε 631,4 εκ., δηλαδή το 82% των όσων είχε δανεισθεί. Την ίδια χρονιά τα ετήσια έσοδα του ελληνικού κράτους ήταν 64 εκ. φ. δηλαδή μόλις το 10% του εξωτερικού δημόσιου χρέους.
Το 1898 η Ελλάδα θα τεθεί υπό τον  Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο και ταυτόχρονα θα της παραχωρηθεί δάνειο 150 εκ. φ. Απ' αυτό το 62% καταβλήθηκε ως αποζημίωση της Οθ. Αυτοκρατορίας (παραχώρηση Θεσσαλίας, πόλεμος 1897), 15% χρησιμοποιήθηκε για κάλυψη των ελλειμμάτων, το 20% στο κυμαινόμενο χρέος και το 3% στα έξοδα έκδοσης.

Β. 1900-1945
Β1. 1902-1914
Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και την υποχώρηση του κρατικού 12. Την ίδια αυτή εποχή η Αθήνα αντιμετωπίζει τον Μακεδονικό αγώνα και από το 1912 τους Βαλκανικούς.
Μέχρι το 1909 συνεχίζεται η ανεπάρκεια διαχείρισης των δημοσιονομικών13. Οι αθηναϊκές συντεχνίες με ψήφισμα τους τον Δεκέμβριο του 1908 διεκήρυτταν ότι δεν δέχονται πια νέους φόρους "προς συντήρηση εν τη αρχή του εκάστοτε κόμματος"14, ενώ η εισαγγελία Θεσ/κης θα επέμβει για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος κατά την εγκατάσταση των προσφύγων στη Μακεδονία 15.
Την περίοδο αυτή συνομολογήθηκαν τέσσερα εξωτερικά δάνεια, συνολικά 521 εκ. φ. Τα δύο πρώτα (76 εκ. φ.) μέχρι το 1910 και το τέταρτο 335 εκ. φ. το 1914.
Η δανειακή πρόσοδος χρησιμοποιήθηκε:
- Υπέρ της εξυπηρέτησης των ήδη υπαρχόντων εξωτερικών δανείων.
- Υπέρ της διεξαγωγής των Βαλκανικών πολέμων και
- Στην ενσωμάτωση των νέων περιοχών που προέκυψαν μετά τους Βαλκανικούς.
Με απλά λόγια τα νέα δάνεια ξεπλήρωναν τα παλιά.

Β2. 1915-1923
Η Ελλάδα του διχασμού εν μέσω του Α΄ΠΠ. Στη συνέχεια θα βιώσει τη Μικρασιατική καταστροφή και να βρεθεί με τους πρόσφυγες απ' αυτήν.
Η οικονομική πορεία διαρθρώνεται από τις μεγάλες, έκτακτες πολεμικές δαπάνες (περίπου 6,2 δισ. δρχ.). Είναι περίοδος έξαρσης του εσωτερικού δανεισμού και σχεδόν έλλειψης εξωτερικού.
Στον εξωτερικό δανεισμό υπάρχουν δύο μυστικά γερμανικά δάνεια, από 40 εκ. μάρκα έκαστο προς την κυβέρνηση Σκουλούδη το 1915 και 1916. Τα δάνεια κρατήθηκαν εντελώς μυστικά, ακόμα και από τη Βουλή και ουδαμού αναγραφόμενα. Η μυστικότητα αυτή θα αποτελέσει θέμα της ποινικής δικαιοσύνης το 1918. Στο ειδικό δικαστήριο ο Σκουλούδης θα υποστηρίξει ότι κρατήθηκε μυστικό για να μην εκλειφθεί ως ένδειξη γερμανοφιλίας.
Τέλος υπήρξε ένα μικρό δάνειο καναδικό 8 εκ. δολ. Επίσης και ένα για την εξαγορά, από τη Γαλλία, της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσ/κης-Κων/λης, την οποία είχε καταλάβει ο ελληνικός στρατός το 1913.

Β3. Μεσοπόλεμος 1924-1932
Με τη Μικρασιατική καταστροφή ο ελληνισμός θα βρεθεί σε αμηχανία και σύγχυση. Από το 1924 μέχρι το 1928 ο κοινοβουλευτισμός θα βρεθεί σε οξύτατη κρίση, με 12 κυβερνήσεις, δηλαδή κάθε 4,5 μήνες και άλλη κυβέρνηση και με αποκορύφωμα το παγκαλικό "Θόδωρος κερνά και Θόδωρος πίνει". 16
Ο Βενιζέλος θα επιστρέψει και θα κερδίσει τις εκλογές του 1928, με 223 έδρες από τις 250. Έχει επιστρέψει συμβιβαστικός για να γεφυρώσει το χάσμα του διχασμού και είχε στόχο τον αστικό εκσυγχρονισμό. Η τετραετία του θα είναι περίοδος κοινοβουλευτικής ομαλότητας.
Τα επιτακτικότερα προβλήματα είναι το προσφυγικό και η σταθεροποίηση της δραχμής που η αξίας της είχε πέσει στο δέκατο πέμπτο της προπολεμικής. Η φορολογική επιβάρυνση παραμένει δυσβάστακτη. Σε σχέση με την προπολεμική έχει αυξηθεί κατά 37 φορές.
Από το 1924 μέχρι το 1930 εισέρρευσαν στην Ελλάδα 1,16 δισ. χρυσά φράγκα, εκ των οποίων το 78% ήταν δάνεια.17
Την περίοδο 1924-1931 συνομολογήθηκαν εννιά εξωτερικά δάνεια, συνολικά 992 εκ. φρ. ή 14,9 δισ. δρχ. 18 Τα δάνεια αυτά προήλθαν από την Αγγλία κατά 48%, τις ΗΠΑ κατά 31% και τα υπόλοιπα σε μονοψήφια ποσοστά από Βέλγιο, Σουηδία, Γαλλία, Ολλανδία, Ελβετία, Αίγυπτο και Ιταλία.
Τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν για την αποκατάσταση των προσφύγων, την εξυπηρέτηση του εξωτερικού δανεισμού, τη σταθεροποίηση της δραχμής και παραγωγικά.
Την ίδια περίοδο η εξυπηρέτηση του εξωτερικού δανεισμού απορροφούσε το 29% των τακτικών εσόδων.
Συνολικά την περίοδο 1824-1932 είχαμε δανεισθεί από το εξωτερικό 2,2 δισ. χρ. φρ. Μέχρι το 1932 είχαμε αποσβέσει 2,38 δισ. χρ. φρ. δηλαδή 183 περισσότερα απ' όσα είχαμε δανεισθεί και πάλι χρωστούμε 2 δισ. χρ. ερ.
Το 1932 είχαμε την τέταρτη πτώχευση.
Μέχρι το 1945 δεν θα υπάρξει νέος εξωτερικός δανεισμός ενώ θα παγώσει, λόγω παγκόσμιας κρίσης, η εξυπηρέτηση των παλαιών.

Γ. 1946-1966 Ανασυγκρότηση και ανάπτυξη
Πρώτο μέλημα της χώρας η ανασυγκρότηση της από την κατοχική καταστροφή που είχε φθάσει 33 φορές το εθνικό εισόδημα του 1946.
Το δεύτερο πρόβλημα ήταν ο εμφύλιος και το τρίτο οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες, οι μεγαλύτερες στη Δυτ. Ευρώπη 19 και που έφθαναν στο 27,5% των συνολικών εξόδων.
Τα προβλήματα μέχρι το 1952-53 θα τα αντιμετωπίσουν συνολικά 18 κυβερνήσεις που θα προχωρήσουν σε οκτώ υποτιμήσεις. Κατά μέσο όρο κάθε 5,5 μήνες και άλλη κυβέρνηση και κάθε χρονιά και υποτίμηση.
Το δημ. χρέος (στο εξής Δ.Χ.) συντίθεται από το προπολεμικό και το μεταπολεμικό. Το προπολεμικό, μέχρι το 1962 ήταν υπερτριπλάσιο του μεταπολεμικού. Στο προπολεμικό ΔΧ το 90% καταλάμβανε ο προπολεμικός εξωτερικός δανεισμός.
Την περίοδο 1962-67 οι ελληνικές κυβερνήσεις θα διακανονίσουν το 97% του προπολεμικού εξωτερικού Δ.Χ., το οποίο μαζί με τους τόκους ανερχόταν στα 6,41 δισ. δρχ.
Μέχρι το 1955 η Ελλάδα είχε συνάψει μόνο τρια εξωτερικά δάνεια, συνολικά 145 εκ. δολ. Στη συνέχεια θα συνάψει άλλα 28 εξωτερικά, συνολικά 406,4 εκ. δολ. Ο μετακατοχικός δανεισμός προήλθε κατά 58,4% από τις ΗΠΑ, κατά 19% από τη Δυτ. Γερμανία και κατά 14,36% από την Αγγλία. Τα υπόλοιπα από διεθνείς οργανισμούς.
Για την εξυπηρέτηση του μετακατοχικού εξωτερικού δανεισμού η Ελλάδα κατέβαλε το 128% της δανειακής προσόδου που λογιστικά είχε πάρει!

Δ. Δικτατορία, 1967-1974
Περίοδος υπέρογκου εσωτερικού δανεισμού, ο οποίος και τετραπλασιάσθηκε. Αντίθετα ο εξωτερικός δανεισμός σημειώνει μικρή αύξηση.
Συνολικά 19 εξωτερικά δάνεια, μόλις στο 6,4% του νέου Δ.Χ. εξ αυτών το 92,2% ήταν σε δολ., ενώ η αγγλική λίρα απουσίαζε.
Την περίοδο αυτή εμφανίζονται τα δάνεια σε συνάλλαγμα.
Πρόκειται για δάνεια εργοληπτικών εταιρειών, τα οποία έπαιρναν από το εξωτερικό, υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Στη συνέχεια τα παραχωρούσαν στο Ελληνικό Δημόσιο προς εκτέλεση δημόσιων έργων, με ανάδοχους τις εν λόγω εταιρείες. Συνολικά συνομολογήθηκαν 59 τέτοια δάνεια. Προφανώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι ο δανειολήπτης, έτσι δεν θεωρείται εξωτερικός δανεισμός. Στο νέο Δ.Χ. ο δανεισμός σε συνάλλαγμα αντιπροσώπευε το 23,6%.

Ε. Μεταπολίτευση 1975-1981
Το προπολεμικό εξωτερικό Δ.Χ., λόγω του διακανονισμού 1962-67 βαίνει συνεχώς μειούμενο. Από το 4% του συνολικού Δ.Χ. το 1974 θα πέσει το 1981 στο 0,6%.
Ο μεταπολεμικός εξωτερικός, κατά μέσο όρο, στο 3,9% των τακτικών εσόδων.
Συνολικά έχουμε 24 εξωτερικά δάνεια. Τρία από την γαλλική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα από διεθνείς οργανισμούς και τράπεζες. Κυριαρχία του δολαρίου και απουσία της αγγλικής λίρας.
Η επιδείνωση του Δ.Χ. προέρχεται από την αύξηση του εσωτερικού δανεισμού.

Στ. 1981-1989
Μετά το 1974 ο δημόσιος τομέας διευρύνεται εντυπωσιακά.
Μεταξύ 1978-87 οι απασχολούμενοι στην κεντρική διοίκηση -ΔΕΚΟ από 300.000 θα αυξηθούν σε 460.000. Μαζί δε με τις δημόσιες τράπεζες, προβληματικές και τις ελεγχόμενες από το Δημόσιο επιχειρήσεις θα φθάσουν τις 640.000.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών και εισηγητικές εκθέσεις επί του προϋπολογισμού, τα ελλείμματα του ευρύτερα δημόσιου τομέα, από το 13,4% επί του ΑΕΠ το 1981 θα φθάσουν το 1989 στο 26,1%. Τα ελλείμματα θα καλυφθούν κατά 106% από τον δανεισμό.
Το 1985 η Ελλάδα ήταν παγκόσμια πρώτη στο κατά κεφαλήν Δ.Χ. Το Δ.Χ. είχε αρχίσει να προσδιορίζει την ύπαρξη της οικονομίας και όχι την ανάπτυξή της.
Το διάστημα 1982-89, κατά μέσο όρο, η συνολική εξυπηρέτηση του Δ.Χ. κάλυψε το 33,61% των τακτικών εσόδων της ίδιας περιόδου. Μεταξύ το 1975-87 συνομολογήθηκαν 18,4 δισ. δολ. εξωτερικών δανείων, εκ των οποίων το 81% διετέθει για την εξυπηρέτηση των δανείων.
Η προσφυγή στον εξωτερικό δανεισμό έγινε για έργα συγκοινωνιακής, αγροτικής και αστικής υποδομής. Ένα, το 1982, για την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς στην Καλαμάτα το 1981 και ένα για την υποστήριξη του ισοζυγίου πληρωμών.
Προφανώς μετά το 1824 ο εξωτερικός δανεισμός είχε γίνει έσοδο τακτικό και έξοδο υπέρβαρο.

Ζ. 1974-2008
α. εξωτερικό Δ.Χ
1990 2.452,4 δισ. δρχ.
1993 5.236,8 δισ. δρχ.
2004 2.503 εκ. ευρώ
2008 1.632 εκ. ευρώ

β. Δ.Σ. ποσοστό του ΑΕΠ
1974 22,5% του ΑΕΠ
1981 31,2% του ΑΕΠ
1987 56,1% του ΑΕΠ
1990 80,7% του ΑΕΠ
1993 111,6% του ΑΕΠ
2004 108,5% του ΑΕΠ
2008 97,16% του ΑΕΠ

Του Τάσου Ηλιαδάκη
Oikonomia24.blog

Ομολογία Τούρκου πλοιάρχου για τη νύχτα των Ιμίων

Αποκαλύψεις για τη τουρκική ομάδα που αποβιβάστηκε στα Ίμια
Ο επιτελικός πλοίαρχος Ali Türkşen, του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, δικάζεται στο 12ο Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης για συμμετοχή στο “Σχέδιο Κλωβός” και στο Σχέδιο Δολοφονίας Ναυάρχων με βάση τα οποία αξιωματικοί που ανήκαν κυρίως στο Πολεμικό Ναυτικό, θα πραγματοποιούσαν ένοπλες προβοκατόρικές ενέργειας, με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.
Ο Τούρκος ανώτερος επιτελικός αξιωματικός, που διετέλεσε και Διοικητής του Συγκροτήματος Υποβρυχίων Καταστροφών το διάστημα 1990-1997, στη διάρκεια της απολογίας του στο δικαστήριο, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:
“Ο αρχηγός του ΤΠΝ, ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ, με διέταξε να
γράψω σε ένα βιβλιαράκι τα όσα έζησα ως διοικητής της ομάδος που αποβιβάστηκε στο Καρντάκ. Αν διαβάσετε αυτό το βιβλίο θα καταλάβετε γιατί δεν είναι δυνατόν ποτέ ένας από μας να γίνει τρομοκράτης. Στις 30 Ιανουαρίου 1996, στις 21:33, εμείς πληρώσαμε από τη τσέπη μας τη βενζίνη για το φουσκωτό που μας έβγαλε στο Καρντάκ. Το βράδυ εκείνο αγοράσαμε βενζίνη με την πιστωτική κάρτα του Ερτζάν Κιρίτστεπε, που τη στιγμή αυτή βρίσκεται εδώ, ανάμεσά μας. Η απόδειξη από εκείνη τη συναλλαγή είναι εδώ. Όλοι βάλαμε λεφτά από τη τσέπη μας εκείνη τη νύχτα και αγοράσαμε από το παντοπωλείο ψωμί, και τυρί.
Εκείνο το βράδυ, στις 01:40 αποβιβαστήκαμε στη βραχονησίδα. Και σήμερα δικαζόμαστε σ’ αυτό το δικαστήριο. Ο τότε αρχηγός του ΠΝ, Ναύαρχος Γκιουβέν Έρκαγια , εκείνο το βράδυ μου τηλεφώνησε και μου είπε: ‘Παιδί μου, ακόμα δεν είστε έτοιμοι;’ Φυσικά τον πίεζε η Τανσού Τσιλέρ. Εμείς αγοράσαμε βενζίνη με την πιστωτική του Ερτζάν Κιρίτστεπε και έτσι ξεκινήσαμε με το φουσκωτό. Φυσικά, τότε όλοι και τι δεν θα δίνανε για αν είναι στη θέση μας.
Τώρα όμως, δυο από τα άτομα που αποβιβαστήκαμε τις πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 1996 στη βραχονησίδα Καρντάκ και υψώσαμε την τουρκική σημαία, υποστέλλοντας την ελληνική, εγώ και ο Ερτζάν Κιρίτστεπε, δικαζόμαστε σ’ αυτήν την αίθουσα. Πως φθάσαμε εδώ δεν γνωρίζω.”
Ο Τούρκσεν, κατά την απολογία του, έδειξε στο δικαστήριο την απόδειξη από την πιστωτική με την οποία αγόρασαν βενζίνη αξίας 16 εκατ. 730 χιλιάδων λιρών Τουρκίας.
Strategyreport

Πινδαρικός ύμνος σε βοιωτική διάλεκτο

"Μου ζητήθηκε από κάποιον κύριο αρκετά ισχυρό οικονομικά να συνθέσω έναν Πινδαρικό ύμνο για να διαβαστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Κάθισα 22 ημέρες και έκανα αυτόν τον Πινδαρικό ύμνο σε βοιωτική διάλεκτο, που δε μου είναι τόσο οικεία όσο η δωρική ή ιωνική. Ο κύριος αυτός το έδωσε σε έναν πολύ γνωστό Αμερικανό ελληνιστή που επιδίδεται στη μελέτη του Πινδάρου, αλλά αυτός ζήτησε να του στείλω και γλωσσάρι, λέξη προς λέξη, για να μπορέσει να το αποδώσει στα αγγλικά. Και αφού αυτό μεταφράστηκε στα αγγλικά, μεταφράστηκε στα κινεζικά. Απ’ ότι μου είπαν κάποιος υπουργός μας διάβασε στο Πεκίνο την ωδή στα αρχαία ελληνικά και οι Έλληνες ακροατές νόμιζαν, ότι είναι κινέζικα. Όταν ακολούθως διαβάστηκε στα κινεζικά οι Έλληνες ακροατές νόμιζαν, ότι είναι αρχαία ελληνικά. Και μόνο όταν διαβάστηκε στα αγγλικά, δηλαδή στη μητρική μας γλώσσα, κατάλαβαν το νόημα."

Σαράντος Καργάκος

indubio.gr
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Κάρολος Δαρβίνος: 200 χρόνια μετά εκθρονίζει θεούς και βασιλιάδες


Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την γέννηση του Κάρολου Δαρβίνου. Επίσης, πριν 150 χρόνια δημοσιεύτηκε το βιβλίο που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό, διάσημο για την ακρίβεια, με τίτλο «Σχετικά με την Καταγωγή των Ειδών μέσω της Φυσικής Επιλογής».
Ο Δαρβίνος και το έργο του έχουν ερμηνευτεί με έντονα διαφορετικούς τρόπους. Από τη μια πλευρά τον Δαρβίνο τον αμφισβητούν όσοι απορρίπτουν τη θεωρία της εξέλιξης και δηλώνουν ότι ο Θεός δημιούργησε όλη τη μεγάλη ποικιλία των ζωντανών οργανισμών.
Από την άλλη μεριά, όμως, υπάρχουν και πολλοί προοδευτικοί, αριστεροί, που είναι επιφυλακτικοί απέναντι στον Δαρβίνο γιατί φοβούνται ότι
οι ιδέες του προσφέρουν επιχειρήματα σε μια σειρά αντιδραστικών ιδεολογιών.
Μια από τις πρώτες τέτοιες ιδεολογίες ήταν ο «Κοινωνικός Δαρβινισμός» το 19ο αιώνα. Οι εμπνευστές του προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι η βιολογική εξέλιξη δικαιώνει τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό και την ιμπεριαλιστική κυριαρχία πάνω σε «κατώτερες» φυλές.

Πολύ πιο πρόσφατα, είδαμε την εμφάνιση του ρεύματος της «κοινωνιοβιολογίας». Στην ουσία πρόκειται για μια απόπειρα να εξηγηθεί η κοινωνική συμπεριφορά των ανθρώπων με βάση τα γονίδιά τους.

Κοινωνικός δαρβινισμός

Οι αντιδραστικές προεκτάσεις αυτής της προσέγγισης διατυπώθηκαν ανοιχτά από τον Ρίτσαρντ Ντόκινς ο οποίος περιγράφει τους ανθρώπους ως «άτσαλα ρομπότ» που χρησιμοποιούνται από τα «εγωιστικά γονίδιά» τους για την αναπαραγωγή τους.
Καμιά από αυτές τις «θεωρίες» δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τον Δαρβίνο.

Ο «κοινωνικός δαρβινισμός» αναπτύχθηκε πριν δημοσιευτεί η «Καταγωγή των Ειδών». Ο γεννήτοράς του ήταν ο φιλελεύθερος κοινωνιολόγος Χέρμπερτ Σπένσερ ο οποίος ήταν αυτός που λανσάρισε και τη φράση «η επιβίωση του ισχυροτέρου».

Για να δικαιολογήσει τους ισχυρισμούς του στηρίζεται συνήθως στη αντίληψη της εξέλιξης του Γάλλου ζωολόγου Ζαν Μπαπτίστ Λαμάρκ η οποία διαφέρει ριζικά από αυτή του Δαρβίνου -ουσιαστικά είναι ασύμβατες μεταξύ τους.

Ούτε, επίσης, ο Δαρβίνος ήταν ρατσιστής. Ο Άντριαν Ντέσμοντ και ο Τζέημς Μουρ, οι συγγραφείς μια εξαίρετης βιογραφίας του Δαρβίνου, πρόσφατα δημοσίευσαν μια νέα μελέτη με τίτλο «Ο Ιερός Σκοπός του Δαρβίνου». Τεκμηριώνουν το πόσο αηδιασμένος ένιωσε ο Δαρβίνος όταν στη διάρκεια του πεντάχρονου ταξιδιού του με το πλοίο Beagle στη δεκαετία του 1830, βρέθηκε αντιμέτωπος με τη δουλεία στη Νότια Αμερική.

Ο Δαρβίνος επεξεργάστηκε την ιδέα της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής μετά την επιστροφή του στην Αγγλία. Στα σημειωματάριά του επιτίθεται στην άποψη ότι οι μαύροι ανήκουν σε ένα διαφορετικό είδος από τους λευκούς: «Μήπως δεν θέλουν οι δουλοκτήτες να κατατάξουν τον μαύρο άνθρωπο σε ένα διαφορετικό είδος; Εξαιτίας της καταγωγής μας από έναν κοινό πρόγονο, ίσως όλοι να είμαστε δεμένοι μεταξύ μας».

θέσεις

Όντως, ο πυρήνας της θεωρίας του Δαρβίνου συνίσταται στην ιδέα ότι, όχι μόνο οι άνθρωποι, αλλά όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί είναι «δεμένοι μεταξύ τους» μέσω της διαδικασίας της εξέλιξης.

Στην «Καταγωγή των Ειδών» επιδιώκει να θεμελιώσει δυο θέσεις. Η πρώτη, ότι πράγματι υφίσταται η εξέλιξη, αυτό που περιγράφει ως «προέλευση διαμέσου της τροποποίησης». Η χριστιανική ορθοδοξία της εποχής του Δαρβίνου υποστήριζε ότι όλα τα διαφορετικά είδη φυτών και ζώων ήταν «ξεχωριστά δημιουργήματα». Με άλλα λόγια, ο Θεός σχεδίασε όλα τα διαφορετικά είδη όπως τα ξέρουμε σήμερα.

Ουσιαστικά, αυτό σήμαινε ότι η φύση δεν είχε ιστορία.

Όμως, φτάνοντας στα μέσα του 19ου τέτοιοι ισχυρισμοί είχαν πάψει να είναι αξιόπιστοι. Η ανάπτυξη της γεωλογίας έδειξε ότι η ίδια η Γη έχει ιστορία, αποκαλύπτοντας απολιθωμένα υπολείμματα ζώων και φυτών που είχαν εκλείψει και συχνά ήταν θαμμένα σε βαθιά πετρώματα.

Ήταν φανερό ότι επρόκειτο για «προγόνους» του σημερινού φάσματος ζώων και φυτών. Όμως, αν οι ζωντανοί οργανισμοί εξελίχθηκαν -αναπτύχθηκαν και άλλαξαν από το ένα είδος σε άλλο- πώς συνέβη;

Η δεύτερη σημαντική θέση του Δαρβίνου αφορά ακριβώς αυτό το ερώτημα και είναι η θεωρία της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής. Αυτή η θεωρία στηρίζεται σε τρεις υποθέσεις.

Η πρώτη είναι ότι «σε κάθε είδος γεννιούνται πολύ περισσότεροι από όσοι μπορούν να επιβιώσουν, συνεπώς, συχνά διεξάγεται ένας επαναλαμβανόμενος αγώνας επιβίωσης», σύμφωνα με τον Δαρβίνο. Οι πιθανότητες ενός οργανισμού να επιζήσει θα εξαρτηθούν από το πόσο καλά προσαρμοσμένος είναι στο περιβάλλον του.

Δεύτερον τα ξεχωριστά «μέλη» ενός είδους διαφέρουν ελαφρώς μεταξύ τους. Ακόμα πιο σημαντικό, μπορούν να περάσουν αυτές τις παραλλαγές στα νεογνά τους.

Τρίτον, κάποιες από αυτές τις παραλλαγές θα επιτρέψουν στους οργανισμούς που τις διαθέτουν, σε ένα δεδομένο περιβάλλον, να αναπαραχθούν καλύτερα από άλλους.

Τι υποδηλώνουν αυτές οι υποθέσεις; Ας πάρουμε έναν πληθυσμό οργανισμών οι οποίοι ανήκουν στο ίδιο είδος και μοιράζονται ένα κοινό περιβάλλον. Οι απόγονοι αυτών των οργανισμών που αναπτύσσουν παραλλαγές πιο ταιριαστές σε αυτό το περιβάλλον, με το πέρασμα του χρόνου θα έχουν μεγαλύτερη αναλογία στο συνολικό πληθυσμό.

Φύση

Ή όπως το έθεσε ο Δαρβίνος: «Εξαιτίας αυτού του αγώνα για επιβίωση, η όποια παραλλαγή, όσο ελαφρά και αν είναι και άσχετα με την αιτία που την προκάλεσε, αν είναι σε κάποιο βαθμό επικερδής για ένα άτομο κάποιου είδους και στις απείρως περίπλοκες σχέσεις του με οποιοδήποτε άλλο οργανισμό και την εξωτερική φύση, θα τείνουν στη διατήρηση αυτού του ατόμου και γενικώς θα κληρονομούνται από τους απογόνους του.

Οι απόγονοι επίσης θα έχουν μια καλύτερη πιθανότητα επιβίωσης, επειδή, από τα πολλά άτομα που γεννιούνται περιοδικά, μόνο ένας μικρός αριθμός μπορεί τελικά να επιζήσει. Αυτή την αρχή, ότι δηλαδή οποιαδήποτε παραλλαγή όσο μικρή και αν είναι, διατηρείται αν είναι χρήσιμη, την έχω ονομάσει Φυσική Επιλογή».
Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της φυσικής επιλογής είναι ότι οι παραλλαγές δεν αναπτύσσονται επειδή θα κάνουν τον φορέα τους να ταιριάζει καλύτερα στο περιβάλλον του. Ένας οπαδός της «θείας δημιουργίας» για παράδειγμα θα ισχυριζόταν ότι το ανθρώπινο μάτι σχεδιάστηκε από τον Θεό ώστε να μπορούμε να βλέπουμε.

Για τον Δαρβίνο, το μάτι αναπτύσσεται μέσω «Της πολύ αργής, διακεκομμένης δράσης της φυσικής επιλογής» -μια σχεδόν ατελείωτη διαδικασία μικρών προσαρμογών σε διαφορετικούς οργανισμούς η κάθε μια από τις οποίες προσαρμόζει καλύτερα τον οργανισμό στο περιβάλλον του.

Η αιτία αυτών των παραλλαγών δεν έχει να κάνει σε τίποτα με κάποιο συνειδητό ή ασυνείδητο σκοπό αύξησης των πιθανοτήτων επιβίωσης του οργανισμού.

Αλλαγές

Γνωρίζουμε πια ότι αυτές οι παραλλαγές οφείλονται σε μικρές, τυχαίες αλλαγές στο γενετικό κώδικα -τις αλυσίδες του DNA που κυβερνάνε την παραγωγή των πρωτεϊνών καθώς αναπτύσσονται τα ζώα και τα φυτά- που περνάνε από τους γεννήτορες στους απογόνους τους.

Είναι καθαρά ζήτημα καλής ή κακής τύχης το αν μια παραλλαγή βοηθά ή παρεμποδίζει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το περιβάλλον του.
Εξ ου, σύμφωνα με τον Δαρβίνο, η εξέλιξη είναι τυφλή. Είναι η συνεχής αλληλεπίδραση ανάμεσα στις γενετικές μεταλλάξεις και τις αλλαγές στο περιβάλλον που οδηγεί στην εξάπλωση διαφορετικών ειδών το καθένα από τα οποία καταλαμβάνει ένα ξεχωριστό ρόλο στον αγώνα για επιβίωση.

Ο Δαρβίνος πήρε την ιδέα του «αγώνα για ύπαρξη» από τα γραπτά του Τόμας Ρόμπερτ Μάλθους, ενός οικονομολόγου των αρχών του 19ου αιώνα. Ο Μάλθους υποστήριζε ότι υπάρχει μια φυσική τάση ο ανθρώπινος πληθυσμός να μεγαλώνει ταχύτερα από την παραγωγή τροφίμων. Αυτό έκανε αναπόφευκτο το χωρισμό της κοινωνίας σε πλούσιους και φτωχούς.

Ο Καρλ Μαρξ, που ζούσε την ίδια εποχή με τον Δαρβίνο, σχολίασε ότι: «Είναι αξιοσημείωτο πως ο Δαρβίνος βλέπει στα θηρία και τα φυτά την αγγλική κοινωνία των ημερών του με το καταμερισμό της εργασίας, τον ανταγωνισμό το άνοιγμα νέων αγορών τις εφευρέσεις και το μαλθουσιανό αγώνα για την ύπαρξη».

Στην πραγματικότητα, ο Δαρβίνος είπε ότι χρησιμοποίησε αυτή τη τελευταία ιδέα με «μια ευρεία και μεταφορική έννοια». Για παράδειγμα υποστήριξε ότι ένας τέτοιος αγώνας δεν είναι απαραίτητο να γίνεται ανάμεσα σε διαφορετικά ζώα ή φυτά, αλλά ενάντια στο περιβάλλον τους: «Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει αγώνας για την επιβίωση είτε ενός ατόμου ενάντια σε άλλο άτομο του ίδιου είδους είτε ανάμεσα σε άτομα διαφορετικών ειδών ή με τις φυσικές συνθήκες της ζωής».

Παρά τις κριτικές του για τον Δαρβίνο, ο Μαρξ έγραψε ότι η Καταγωγή των Ειδών «είναι πολύ σημαντικό έργο και μου χρησιμεύει ως μια φυσικο-επιστημονική βάση για την ταξική πάλη στην ιστορία». Είναι ενδεικτικό ότι στην κηδεία του Μαρξ το 1883, ο Ενγκελς, ο μεγάλος φίλος και συνεργάτης του, συνέκρινε αυτούς τους δυο.

Είχε δίκιο σε αυτή τη σύγκριση. Ο Μαρξ εκθρόνισε όλους τους βασιλιάδες και τις βασίλισσες τους «μεγάλους άνδρες και γυναίκες» της ιστορίας. Έδειξε πως οι κοινωνίες αλλάζουν ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων που αναπτύσσονται καθώς οργανώνουν την παραγωγή.
Ο Δαρβίνος εκθρόνισε τον Θεό. Μας επέτρεψε να δούμε ότι όλη η πλούσια ποικιλία της ζωής δεν έχει σε τίποτα να κάνει με ένα θεϊκό σκοπό, ότι είναι το τυφλό αποτέλεσμα της φυσικής επιλογής. Όπως το έθεσε στη τελευταία παράγραφο της Καταγωγής των Ειδών: «Υπάρχει ένα μεγαλείο σε αυτή τη θεώρηση της ζωής».

* ο Αλεξ Καλλίνικος, διετέλεσε καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο York, πριν γίνει καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο King’s College London το 2005

ζητούμενο

Ανταπόκριση από τα Τίρανα


Πρωινό ξύπνημα στη πλατεία Σκεντέρμπεη...
Να που τα κατάφερα και όχι μόνο ξανατρύπωσα ως ρεπόρτερ αλλά και ξύπνησα πλένοντας τα δόντια μου στα Τίρανα, απεσταλμένος για τον αγώνα του Ολυμπιακού.
Η πρώτη μου εντύπωση σήμερα το πρωί είναι ότι η πλατεία Σκεντέρμπεη δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με εκείνη που ξέραμε, σα να λέμε ότι πρώτα ήταν σαν τη σημερινή δική μας μίζερη Ομόνοια ενώ τώρα είναι σαν τη παλιά μας περίλαμπρη πλατεία Συντάγματος!
Βολτάροντας στον ομφαλό της Αλβανίας έμεινα με ανοιχτό το στόμα, γιατί υπήρχαν μαγαζιά με γεμάτες βιτρίνες κι΄όχι σαν τα δικά μας με τις αποκαρδιωτικές ταμπέλες "εκπτώσεις λόγω λουκέτου"...
Και έμεινα άναυδος όταν διαπίστωσα ότι κάποια μαγαζιά ανήκαν σε
Έλληνες, ακόμη και σουπερμάρκετ και Τράπεζες, που νταραβερίζονται από Τίρανα ως Σκόπια και από Σόφια ως Βουκουρέστι...
Τρίβω ακόμη τα μάτια μου, δεν πιστεύω τι βλέπω, μια γειτονική χώρα που
προχωράει μπροστά, ενώ εμείς μένουμε πίσω.
Δεν πιστεύουν τα μάτια μου, ξενοδοχεία και μοντέρνες τουριστικές εγκαταστάσεις με πισίνες και ενώ από ψηλά στο μιναρέ ακούγεται η φωνή του μουεζίνη, δίπλα μου Μερτσέντες και τζιπάρες.
Πολλοί μιλάνε ελληνικά, πιάνω κουβέντα, "δεν υπάρχουν δουλειές πια στην Ελλάδα, γυρίσαμε στη πατρίδα να χαρούμε τους κόπους μας...". Ρε λες να τα φαντάζομαι, όπως ακόμα και μετανάστες από την Ελλάδα στην Αλβανία!!!

αποκλειστικά για το press-gr γράφει ο Πόντικας

Όλο και λιγότεροι οι Έλληνες

Στην επόμενη συνεδρίαση της UNESCO θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ο Καραγκιόζης -εκτός από Τούρκος- να είναι και γκέι. Η Unesco αποφάσισε πως Τούρκος δεν είναι μόνο ο Καραγκιόζης αλλά και ο Χατζηαβάτης. Τώρα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δίνει σκληρή μάχη για να μη χάσουν την ελληνική υπηκοότητα το Κολλητήρι, ο Μιρικόκος και ο Κοπρίτης.
pitsirikos
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

ΚΕΠΚΑ: «Κίνδυνος για την υγεία από τα τατουάζ από μαύρη χέννα »

Σε ανακοίνωση του το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει τους κινδύνους για την υγεία από τα τατουάζ από μαύρη χέννα: «Το καλοκαίρι, τα τατουάζ, από μαύρη χέννα, συνιστούν μια επαναλαμβανόμενη απειλή, για την υγεία. Προσφέρονται, στο κοινό, κατά τις υπαίθριες φιέστες και στις τουριστικές περιοχές. Τα τατουάζ μαύρης χέννας μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Για να επιτευχθεί το έντονο μαύρο χρώμα του τατουάζ και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, προστίθεται μεγάλη συγκέντρωση χρωστικών ουσιών. Αυτές οι ψηλές συγκεντρώσεις χρωστικών πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις. Για σοβαρά περιστατικά, χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα ακόμα και εισαγωγή, σε νοσοκομείο. Μόνιμη ζημιά στο δέρμα, αλλεργική, εξ επαφής δερματίτιδα και ανάπτυξη πολυευαισθησίας είναι οι μη αναστρέψιμες, για το υπόλοιπο της ζωής, ανεπιθύμητες συνέπειες του τατουάζ μαύρης χέννας. Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, με μόνιμη βλάβη, είναι συχνό φαινόμενο, μετά την εφαρμογή του τατουάζ μαύρης χέννας. Τα συμπτώματα εμφανίζονται, μετά από λίγες (3-12) μέρες. Η καλύτερη συμβουλή είναι να αποφεύγουμε, εντελώς, το τατουάζ μαύρης χέννας.
Τα χρώματα, που προστίθενται, στην πάστα χέννας, που χρησιμοποιείται, για την εφαρμογή, στο δέρμα, του τατουάζ μαύρης χέννας ή του προσωρινού τατουάζ, όπως λέγεται, ευθύνονται, για την πρόκληση σοβαρών επεισοδίων, στην υγεία. Πολλές από τις ουσίες αυτές προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, χρόνιο ερεθισμό, ή εμφάνιση αλλεργίας σε κατοπινό στάδιο. Αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να έχουν, ως αποτέλεσμα, την εμφάνιση φαγούρας και ερυθρότητας,, την εμφάνιση κηλίδων και φουσκαλών, στο δέρμα, που, με τον καιρό, επουλώνονται και εξαφανίζονται. Σε μερικές, όμως, περιπτώσεις, οδηγούν, σε πιο μόνιμες δερματικές βλάβες, όπως αποχρωματισμό και ουλές στο δέρμα. Κάποια άτομα μπορεί να αποκτήσουν μόνιμη ευαισθησία, σε αυτές τις ουσίες και να αναπτύξουν αλλεργική, εξ επαφής, δερματίτιδα. Εφόσον έχουν ευαισθητοποιηθεί, δημιουργείται, δια βίου, ευπάθεια, σε αυτές τις ουσίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, γιατί αυτά τα αλλεργιογόνα βρίσκονται, επίσης και σε άλλα προϊόντα, όπως για παράδειγμα, στις βαφές μαλλιών. Από τη στιγμή, που θα αναπτυχθεί ευαισθητοποίηση, από τατουάζ μαύρης χέννας, έστω και αν μια αλλεργική εμφάνιση δεν είναι σαφές ότι προήλθε, από αυτό καθαυτό το τατουάζ, εμφάνιση αλλεργίας μπορεί να προκύψει και σε επακόλουθη έκθεση, σε άλλα προϊόντα, που, επίσης, περιέχουν τις αλλεργιογόνες αυτές χρωστικές. Η αλλεργική αντίδραση, σε δεύτερη έκθεση, συχνά, μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρή, από την πρώτη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η εμφάνιση επιθετικού εκζέματος μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ακόμα και μιας μοναδικής έκθεσης, στο τατουάζ, καθιστώντας μερικές φορές επιτακτική την επείγουσα ιατρική φροντίδα ή ακόμα και την εισαγωγή, σε νοσοκομείο. Τα συμπτώματα μπορεί να περιορίζονται, στο σημείο του τατουάζ, τη γύρω περιοχή ή να εξαπλώνονται, σε όλο το σώμα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι άμεσα ή να εμφανιστούν, μερικές μέρες, μετά την εφαρμογή του τατουάζ. Μερικές φορές, όπως έχει, ήδη, αναφερθεί, μπορεί να αποκτηθεί πολυευαισθησία, σε κάποια προϊόντα, ιδιαίτερα στο καουτσούκ, στον ιματισμό, στα παπούτσια και στις βαφές μαλλιών, στα οποία, επίσης, χρησιμοποιούνται αυτές οι χρωστικές, αλλά ακόμα και σε προϊόντα, που περιέχουν, στη σύνθεσή τους, παρόμοια συστατικά, όπως τα αντηλιακά και ορισμένα φάρμακα. Τέτοια ευαισθητοποίηση δημιουργεί αυξανόμενη ανησυχία, καθώς επηρεάζει, κυρίως, παιδιά και εφήβους και είναι πιθανό να έχει επίδραση, στην καθημερινότητά τους ή ακόμα και την επαγγελματική τους ζωή.
Κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, περιοδεύοντες καλλιτέχνες εφαρμογής τατουάζ μαύρης χέννας επισκέπτονται υπαίθριες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, φεστιβάλ, αγορές, παζάρια και ιδιαίτερα τουριστικές περιοχές και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, στους επισκέπτες. Τα τατουάζ μαύρης χέννας προσφέρονται, συνήθως, στους τουρίστες και στο κόσμο, που κάνει τις διακοπές του, στις παραλίες και στα τουριστικά καταλύματα.
Τα προσωρινά αυτά τατουάζ, που αντιγράφουν τα «φυλετικά (tribal) τατουάζ», είναι πολύ δημοφιλή, στη νεολαία. Για να επιτευχθεί το έντονο μαύρο χρώμα του τατουάζ και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, προστίθεται μεγάλη συγκέντρωση χρωστικών ουσιών. Αυτές οι ψηλές συγκεντρώσεις πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις. Στις μέρες μας, το κοκκινοκάστανο χρώμα, που αφήνει, στο δέρμα, η φυσική χέννα, δεν είναι αρεστό, σε αντίθεση με τα προσωρινά τατουάζ, από μαύρη χέννα, που είναι πολύ δημοφιλή. Αυτή ακριβώς η προτίμηση του καταναλωτικού κοινού, όπως και τα μεγάλα περιθώρια κέρδους, οδηγούν τους καλλιτέχνες να παραβλέπουν τις επιζήμιες επιπτώσεις, στην ανθρώπινη υγεία, από τα τατουάζ μαύρης χέννας.
Πώς ξεχωρίζει το τατουάζ φυσικής χέννας, από το τατουάζ μαύρης χέννας;
Το χρώμα της πάστας, με φυσική χέννα, κυμαίνεται, από πράσινο – καφέ μέχρι καφέ. Αν το χρώμα της πάστας, που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες – δημιουργοί των τατουάζ είναι πιο σκούρο (μαύρο), τότε, πιθανότατα, έχουν προστεθεί, στη πάστα, χρωστικές.
Ζητάμε πληροφορίες, για την προέλευση της πάστας χέννας και κατάλογο των συστατικών και οδηγιών, για να διαπιστωθεί το είδος της πάστας. Αν οι καλλιτέχνες – δημιουργοί δεν είναι σε θέση να μας δώσουν ακριβή πληροφόρηση, για το προϊόν τους, τότε, αποφεύγουμε το τατουάζ.
Αν μας πουν ότι μπορούμε να αφαιρέσουμε την πάστα, από το σημείο εφαρμογής, μετά από πάροδο μιας μόνον ώρας και θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε, πρόκειται, σίγουρα, για μαύρη χέννα. Η φυσική χέννα, για να καταφέρει να βάψει το σώμα, με ένα καλό σκούρο κοκκινοκάστανο χρώμα, πρέπει να παραμείνει, στο δέρμα, για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρόνο.
Η συμβουλή είναι: «Αποφεύγουμε, εντελώς, τα τατουάζ μαύρης χέννας».
Ε.Ο.Φ. και news.blog