RSS

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Οι φόροι κλείνουν βενζινάδικα και οι οδηγοί «μεταναστεύουν»

ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΤΑ 30% ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Κλειστά βενζινάδικα στην Ελλάδα, ουρές σε Σκόπια - Βουλγαρία και άδεια δημόσια ταμεία αφήνει πίσω της η καταιγίδα των φόρων στα καύσιμα, σύμφωνα με τους βενζινοπώλες, που προειδοποιούν ότι αν η τιμή επιβαρυνθεί και με τα τέλη κυκλοφορίας, η αμόλυβδη θα εκτιναχθεί από το 1,51 στο 1,80 ευρώ το λίτρο και ο κλάδος θα «αφανιστεί».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν χθες οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, οι καταναλωτές πληρώνουν σχεδόν 1 ευρώ σε φόρους για κάθε λίτρο βενζίνης που βάζουν στο αυτοκίνητό τους, ενώ μόνο φέτος η αθροιστική επιβάρυνση από τις αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ στην τιμή της αμόλυβδης φτάνει τα 41 λεπτά. Χωρίς τις φετινές αυξήσεις φόρων, η λιανική τιμή υπολογίζεται ότι θα ήταν χαμηλότερη από πέρυσι, κοντά στο 1,10 ευρώ το λίτρο.

500 έβαλαν λουκέτα

Οι επιπτώσεις στην αγορά είναι ορατές καθώς, σύμφωνα με τους βενζινοπώλες, από την αρχή του έτους έχουν ήδη βάλει λουκέτο 500 πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη τη χώρα -τα περισσότερα στην επαρχία- ενώ άλλα 1.000 υπολειτουργούν, κυρίως λόγω της μείωσης στην κατανάλωση. Παρότι με βάση τα επίσημα στοιχεία η κατανάλωση σε όγκο φαίνεται να έχει μειωθεί περίπου κατά 10% στο πρώτο τρίμηνο του 2010, οι βενζινοπώλες υπολογίζουν ότι το μπαράζ των αυξήσεων στους φόρους έχει επιφέρει μείωση της τάξης του 30%, ενώ η κερδοφορία τους έχει υποχωρήσει κατά 60%.

Ουρές για τα Σκόπια

Την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών καταγγέλλουν πως οργιάζουν οι παράνομες εισαγωγές καυσίμων, ακόμη και από ιδιώτες στη Βόρεια Ελλάδα που ζουν κοντά στα σύνορα, με αποτέλεσμα οι μεν πρατηριούχοι να έχουν σημαντικά διαφυγόντα έσοδα και το Δημόσιο να χάνει σχεδόν 1 εκατ. ευρώ σε φόρους κάθε Σαββατοκύριακο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Κιούσης ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών σχηματίζουν ουρές έξω από βενζινάδικα στις εξόδους της χώρας προς Σκόπια και Βουλγαρία, όπου το λίτρο κοστίζει μέχρι και μισό ευρώ φτηνότερα (περίπου 1,10 ευρώ) για να «φουλάρουν» τα οχήματά τους ή να γεμίσουν με καύσιμα κάνιστρα που μεταφέρουν.

Μόνο βορειότερα από το Ορμένιο, το περασμένο Σαββατοκύριακο, αγοράστηκαν από σκοπιανά βενζινάδικα 150.000 λίτρα βενζίνης από Έλληνες, με αποτέλεσμα το κράτος να χάσει 150.000 ευρώ σε φόρους. Υπό το πρίσμα αυτό η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος έχει προτείνει στο υπουργείο Οικονομίας να υιοθετήσει φορολογικά κίνητρα για τους κατοίκους παραμεθόριων περιοχών ώστε να περιορίσει το φαινόμενο των παράνομων εισαγωγών.
enet

Σχόλιο: Αργεί κι αυτή η προσέγγιση της ευρωπαϊκής με την αφρικανική ήπειρο που έχουν προβλέψει οι γεωλόγοι για να πεταγόμαστε κι εμείς οι Αργείοι μέχρι τη Λιβύη για καύσιμα...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου