RSS

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Ο χάρτης ερευνών του "Πίρι Ρέις"


Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις βρίσκεται αυτή την στιγμή επί του 31ου Μεσημβρινού, στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά εγγύτερα στις τουρκικές ακτές. Οι έρευνες που διενεργεί το τουρκικό σκάφος στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν τον χαρακτήρα αναζήτησης κοιτάσματος υδρογονανθράκων. Το defencenet.gr δε θέλει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα, αλλά μπορεί να διαβεβαιώσει ότι το τουρκικό σκάφος παρακολουθείται στενά, ενώ η ελληνική πλευρά προχώρησε σε ένα είδος αντιπερισπασμού:
Έρευνες ανατολικά της Σαμοθράκης στα διεθνή ύδατα, πολύ κοντά στα τουρκικά χωρικά ύδατα ξεκίνησε το ελληνικό σκάφος «Φιλία», που ανήκει στο ΥΠΕΚΑ (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ). Το ελληνικό σκάφος παρακολουθείτε από τουρκική ακταιωρό! Πρόκειται για την πρώτη ελληνική απάντηση του είδους.

Πριν από λίγο έγινε και το αναμενόμενο διάβημα προς την Άγκυρα με το οποίο «καλείται να απέχει από κάθε δραστηριότητα, που θίγει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα», προχώρησε η Ελλάδα.

Σημιεώνεται ότι βάσει της NAVTEX και του χάρτη ερευνών του τουρκικού σκάφους που φέρνει σήμερα κατ'αποκλειστικότητα το defencenet.gr, οι έρευνες θα γίνουν μέχρι και 28,8 από το ακρωτήριο του Ακάμα (ή Αρναούτη) στην δυτική Κύπρο!
Το «Πίρι Ρέις» δεν έχει εισέλθει ακόμα στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είπε επιβεβαιώνοντας το defencenet.gr ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και διεμήνυσε ότι «σε κάθε περίπτωση θα γίνουν όσα πρέπει να γίνουν».

Σε ότι αφορά το επίπεδο της κλίμακας των ελληνικών αντιδράσεων και σε αντιδιαστολή με ότι έγινε το 1987 και τις ενέργειες της τότε κυβέρνησης είπε με νόημα ότι «Εμείς δεν θέλουμε να φτάσουμε στο Mea Culpa».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα πρόκειται να επιδώσει ρηματική διακοίνωση, σημειώνοντας πως «οι ενέργειες της Τουρκίας μάς προβληματίζουν, καθώς δεν συνάδουν με την εκπεφρασμένη βούληση των δύο πρωθυπουργών, εκδηλώνουν μια διάσταση λόγων και πράξεων κι επιβαρύνουν το κλίμα ενόψει της επανάληψης των διερευνητικών συνομιλιών στις 19/7».

Ανακοίνωσε ακόμη ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Αλμάτι, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ, όπου θα θέσει το ζήτημα. Ελπίζουμε μόνο να μην είναι πολύ σκληρός και διαταραχθεί η ελληνοτουρκική φιλία…

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Δελαβέκουρας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα «θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαφύλαξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» και πρόσθεσε ότι στην περιοχή υπάρχουν ελληνικά πλωτά μέσα που παρακολουθούν τις εξελίξεις.

«Η βούλησή μας για βελτίωση των διμερών σχέσεων δεν αποτελεί λευκή επιταγή, ούτε συνεπάγεται υποχωρήσεις. Η σχέση μας με την Τουρκία βασίζεται σε πολύ προσεκτικά βήματα, ενώ γνώμονάς μας είναι η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ανέφερε πως είναι προς συζήτηση, καθώς η χώρα μας επιθυμεί την οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με τις γειτονικές της χώρες, παραπέμποντας στη συμφωνία (που έχει επιτευχθεί χωρίς να έχει κυρωθεί) με την Αλβανία και στις συνομιλίες, που συνεχίζονται με την Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Σε ερώτηση, τέλος, αν ανάλογες με τις τουρκικές έρευνες έχει διεξάγει και η Ελλάδα, δήλωσε πως καθώς η χώρα απειλείται συχνά από σεισμούς, στη συγκεκριμένη περιοχή η Ελλάδα προβαίνει τακτικά σε έρευνες.

defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου