RSS

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

"Συμβατικά υποβρύχια χωρίς μπαταρίες δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμα"

Το Π.Ν. για απόσυρση ΓΛΑΥΚΟΥ: "Συμβατικά υποβρύχια χωρίς μπαταρίες δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμα"...
Ανώτατη πηγή του Πολεμικού Ναυτικού επιβεβαίωσε ότι όντως το υποβρύχιο ΓΛΑΥΚΟΣ S110 αποσύρεται αρκετά πριν την λήξη της επιχειρησιακής του ζωής μετά το πρόγραμμα αναβάθμισης το οποίο ολοκληρώθηκε το 1998, όπως επίσης επιβεβαίωσε και την απόσυρση των τριών πυραυλακάτων Combattante IIa. Το τραγικό στην υπόθεση, όμως, είναι άλλο: Πέρα από τις πιέσεις για εξοικονόμηση πόρων που είναι ασφυκτικές, υπήρχε πλέον αυξημένη πιθανότητα να προκληθεί ατύχημα στο ΓΛΑΥΚΟΣ με
ανυπολόγιστες συνέπειες λόγω λήξης του ορίου ζωής των μπαταριών του!

Είναι το γνωστό θέμα του διαγωνισμού των μπαταριών των υποβρυχίων το οποίο πηγαινοέρχεται εδώ και μερικά χρόνια μεταξύ υπουργείου-ΓΔΑΕΕ-ΓΕΝ, λύση δεν έχει βρεθεί γιατί έχει κολλήσει πλέον και στην Ε.Ε. και έτσι τα υποβρύχια έχουν μείνει ή θα μείνουν από ... μπαταρίες.

"Τι να κάναμε; Να ρισκάραμε μια τραγωδία; Συμβατικά υποβρύχια χωρίς μπαταρίες δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμα. Έτσι ή αλλιώς συνέχεια μας έβγαζε βλάβες. Βλάβες που θέλουν πολύ χρήμα για να επισκευαστούν. Χρήμα δεν υπάρχει. Θα τον βγάζαμε και ενωρίτερα αλλά περιμέναμε να έρθει ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ για να έχουμε τουλάχιστον "στα χαρτιά" οκτώ υποβρύχια. Είναι γεγονός ότι μένουν μόνο τρία υποβρύχια με δυνατότητα εκτόξευσης Harpoon, αλλά θα βολέψουμε αλλιώς το πρόβλημα", ειπώθηκε σχετικά.

Αλλά και για τις πυραυλακάτους, τονίστηκαν περίπου τα ίδια: "Εδώ δεν έχουμε λεφτά να πάρουμε τις καινούριες και θα πληρώνουμε την συντήρηση των παλαιότερων; Δεν χάνουμε πολλά σε βλήματα, έχουμε μία βάση κοντά στους 90 εκτοξευτές διαφόρων βλημάτων. Το θέμα είναι μην αρχίσουμε να αποσύρουμε νεότερα σκάφη αλλά και να κινούνται οι φρεγάτες".
defencenet.gr