RSS

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Πέθανε ο Γιάννης Δαλιανίδης

Την τελευταία του πνοή άφησε στα 87 του χρόνια ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Γιάννης Δαλιανίδης. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 3 μ.μ., από το 1ο Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Γιάννης Δαλιανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 31 Δεκεμβρίου του 1923 και μεγάλωσε από θετούς γονείς.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως χορευτής και χορογράφος χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Γιάννης Νταλ».

Από το 1958 άρχισε να γράφει σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες, με πρώτο εκείνο για την ταινία «Το Τρελοκόριτσο».

Το 1959 ξεκίνησε την σκηνοθετική του καριέρα με την ταινία «η Μουσίτσα» και ακολούθησε την ίδια χρονιά το «Λαός και Κολωνάκι».

Το 1961 ξεκίνησε η συνεργασία του με την Φίνος Φιλμς με την ταινία «Ο Κατήφορος». Ταινία που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και εκτίναξε την καριέρα του.

Στη συνέχει ασχολήθηκε με το μιούζικαλ, είδος στο οποίο διακρίθηκε.

Σκηνοθέτησε περισσότερες από 60 ταινίες, στις περισσότερες από τις οποίες έχει γράψει το σενάριο ο ίδιος. Από τη δεκαετία του 1970 εργάστηκε και στην τηλεόραση δημιουργώντας αρκετές τηλεοπτικές σειρές.
enet

1 έως 30 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για μετάθεση - Τι πρέπει να γνωρίζετε - Ποιος έχει δικαίωμα μετάθεσης, ποια είναι τα κριτήρια

Πληροφορίες για τη διαδικασία μεταθέσεων των εκπαιδευτικών (2010-2011)
Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,
Σας υπενθυμίζω ότι τον επόμενο μήνα (μέχρι 30 Νοεμβρίου 2010) υποβάλλονται οι αιτήσεις για μετάθεση εντός και εκτός Π.Υ.Σ.Π.Ε. από τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους και οι δηλώσεις τοποθέτησης εντός νομού όσων παρέμειναν στη διάθεση των Π.Υ.Σ.Π.Ε. Για το λόγο αυτό σας στέλνω μερικές χρήσιμες πληροφορίες, που θα σας βοηθήσουν στην προετοιμασία και την υποβολή της αίτησής σας.

1. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης (1 - 30.11.2010) είναι αποκλειστική και ισχύει για όλες τις κατηγορίες μεταθέσεων, εκτός από τις αμοιβαίες για τις οποίες ισχύει η προθεσμία των δεκαπέντε ημερών (15) από την ανακοίνωση των μεταθέσεων (άρθρο10 Π.Δ 50/1996). Μέσα στην ίδια προθεσμία υποβάλλεται δήλωση για οριστική τοποθέτηση, χωρίς να αναγράφονται προτιμήσεις συγκεκριμένων σχολείων, από όσους συναδέλφους βρίσκονται στη διάθεση του Π.Υ.Σ.Π.Ε. (υπεράριθμοι, νεοδιόριστοι, λήξη απόσπασης σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο).



2. Για τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να έχει συμπληρώσει πραγματική υπηρεσία δύο ετών στην κατεχόμενη οργανική θέση μέχρι την 31η Αυγούστου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις. Η υποχρέωση της διετούς πραγματικής υπηρεσίας που προβλέπεται αφορά την οργανική θέση στην οποία θα μετατεθούν εκπαιδευτικοί, ύστερα από αίτησή τους, από το σχολικό έτος 2010-2011 και μετά.





Για φέτος προϋπόθεση δικαιώματος υποβολής αίτησης για μετάθεση των εκπαιδευτικών είναι η συμπλήρωση πραγματικής υπηρεσίας ενός έτους στην κατεχόμενη οργανική θέση μέχρι την 31η Αυγούστου 2010. Για τη συμπλήρωση του ενός έτους πραγματικής υπηρεσίας λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος προσωρινής τοποθέτησης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και ο χρόνος παραμονής των εκπαιδευτικών στη διάθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων, αφού δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα. Από τον κανόνα αυτό υπάρχουν μερικές αποκλίσεις, που μπορείτε να διαβάσετε στην εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.



Για τους φετινούς νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη σχολική μονάδα της πρώτης τοποθέτησης μετά το διορισμό δεν μπορεί να είναι μικρότερος των τριών ετών. Αυτό σημαίνει ότι τη σχολική χρονιά που διανύουμε και την επόμενη δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης. Σας υπενθυμίζω ότι τον τρίτο χρόνο της υπηρεσίας τους μοριοδοτούνται με το διπλάσιο του αριθμού μονάδων μετάθεσης της σχολικής μονάδας όπου υπηρετεί ο νεοδιοριζόμενος.



Με το Ν. 3848/2010 καταργήθηκε η παρ. 8στ του άρθρου 16 του π.δ. 50/1996, και έτσι ο χρόνος απόσπασης δεν θεωρείται ότι διανύθηκε στην οργανική τους θέση για τις παρακάτω περιπτώσεις αποσπάσεων:

· Για τα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων,

· Για τους αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια,

· Για τους εκπαιδευτικούς που αποσπώνται και υπηρετούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής, στην Κ.Υ. του Υπ.Π.Δ.Β.Μ.Θ στις διευθύνσεις και τα γραφεία εκπαίδευσης, καθώς και στα γραφεία Φυσικής Αγωγής,

· Για τους εκπαιδευτικούς που καλούνται σε επιμόρφωση ή μετεκπαίδευση,

· Για τους εκπαιδευτικούς που αποσπώνται βάσει ειδικών διατάξεων από τις οποίες προβλεπόταν ότι ο χρόνος απόσπασης τους θεωρείται ότι διανύθηκε στην οργανική τους θέση.



3. Οι αιτήσεις συγκεντρώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και θα καταχωρηθούν ηλεκτρονικά από τις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Π.Ε. Από τα δικαιολογητικά μόνο η ληξιαρχική πράξη γέννησης για νεογέννητο τέκνο μπορεί να υποβληθεί με αίτηση μέχρι τέλος Ιανουαρίου.



4. Κριτήρια μεταθέσεων

Ø Κριτήρια για τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών αρμοδιότητας Π.Υ.Σ.Π.Ε (εντός νομού) και Κ.Υ.Σ.Π.Ε (εκτός νομού), σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 50/1996 είναι:

Ø Η συνολική υπηρεσία (Οι μονάδες μετάθεσης από τη συνολική υπηρεσία προσδιορίζονται με συντελεστή δυόμιση (2,5) για κάθε χρόνο υπηρεσίας. Σας επισημαίνω ότι η αύξηση των μορίων από 2 σε 2,5 έγινε πρόσφατα με το Ν. 3848/2010 και ισχύει φέτος για πρώτη φορά).

Ø Η συνυπηρέτηση (Μονάδες μετάθεσης για συνυπηρέτηση λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί που ζητούν μετάθεση από μία περιοχή σε άλλη, εφόσον ο/η σύζυγος υπηρετεί ή εργάζεται στην περιοχή αυτή. Για την απόδειξη του τόπου και της εργασίας του ή της συζύγου υποβάλλονται κατά περίπτωση δικαιολογητικά, που μπορείτε να διαβάσετε στην εγκύκλιο του ΥΠ.Ε.Π.Θ ή στο Π.Δ 50/1996. Οι εκπαιδευτικοί της περίπτωσης αυτής λαμβάνουν τέσσερις (4) μονάδες μετάθεσης για συνυπηρέτηση).

Ø Οι οικογενειακοί λόγοι (α) Οι έγγαμοι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν τέσσερις (4) μονάδες μετάθεσης. β) Οι εκπαιδευτικοί που έχουν άγαμα ανήλικα ή σπουδάζοντα παιδιά λαμβάνουν τέσσερις (4) μονάδες μετάθεσης για το πρώτο παιδί, τέσσερις (4) για το δεύτερο, έξι (6) για το τρίτο και επτά (7) μονάδες για κάθε ένα από τα υπόλοιπα παιδιά. Για την απόδειξη αυτών απαιτείται πιστοποιητικό Δήμου ή Κοινότητας ή του οικείου εκπαιδευτικού ιδρύματος κατά περίπτωση. Για τη μοριοδότηση των οικογενειακών λόγων πρέπει να προσκομίζουμε πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Ø Οι συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων όπου υπηρέτησαν σε όλα τα χρόνια υπηρεσίας τους ή υπηρετούν σήμερα οι εκπαιδευτικοί ( Οι μονάδες μετάθεσης για το κριτήριο αυτό υπολογίζονται με βάση την κατηγορία των Σχολείων Α, Β, Γ, Δ, Ε, Η, και Ι, για το Ν. Κέρκυρας, δηλαδή 1,2,3,4,5,8 και 10 μόρια).Σε κάθε περίπτωση απόσπασης ως μονάδες μετάθεσης υπολογίζονται οι προβλεπόμενες για τη σχολική μονάδα στην οποία αποσπάται ο εκπαιδευτικός. Προκειμένου για απόσπαση σε άλλη υπηρεσία, φορέα ή νομικό πρόσωπο υπολογίζονται οι προβλεπόμενες για την πλησιέστερη σχολική μονάδα. Κατ’ εξαίρεση ως μονάδες μετάθεσης των εκπαιδευτικών, που αποσπώνται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπ.Π.Δ.Β.Μ.Θ, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης υπολογίζονται οι προβλεπόμενες για την πλησιέστερη σχολική μονάδα και επιπλέον δύο μονάδες μετάθεσης για κάθε έτος.

Ø Η εντοπιότητα (Οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν τέσσερις (4) μονάδες μετάθεσης για εντοπιότητα (η αύξηση των μορίων από 2 σε 4 έγινε πρόσφατα με το Ν. 3848/2010 και ισχύει φέτος για πρώτη φορά). Η εντοπιότητα αποδεικνύεται από βεβαίωση του οικείου προέδρου κοινότητας ή δημάρχου από την οποία να προκύπτει ότι ο εκπαιδευτικός είναι δημότης του Δήμου ή της Κοινότητας από διετίας (πρέπει να προσκομίζουμε υποχρεωτικά πρόσφατη βεβαίωση Δημάρχου ή Προέδρου κοινότητας).

Ø Η πρώτη προτίμηση (Οι εκπαιδευτικοί που ζητούν μετάθεση από περιοχή σε περιοχή λαμβάνουν για την περιοχή της πρώτης προτίμησής τους δύο (2) μονάδες μετάθεσης. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η μοριοδότηση αυτή δεν ισχύει για μεταθέσεις εντός Π.Υ.Σ.Π.Ε).



5. Οι συνάδελφοι που έχουν υπηρετήσει την οργανική τους θέση ή τοποθετήθηκαν σε οργανική θέση, αφού παρέμειναν ως νεοδιόριστοι στη διάθεση του Π.Υ.Σ.Π.Ε. έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα μετάθεσης εντός κι εκτός Π.Υ.Σ.Π.Ε και θα πρέπει να προσέξουν να επιλέγουν σχολείο μετάθεσης αποκλειστικά αυτό που τους ενδιαφέρει, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούν να υπηρετήσουν πάλι σε οργανική θέση και μάλιστα για δύο χρόνια, ενώ μπορούν να ικανοποιήσουν σχετική επιθυμία τους με απόσπαση. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις συναδέλφων που ταλαιπωρήθηκαν, επειδή δε γνώριζαν ότι η μετάθεση σε νέα οργανική θέση δημιουργεί πάλι την υποχρέωση υπηρεσίας στη νέα αυτή θέση (από φέτος για δύο χρόνια).



6. Η προτεραιότητα για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών που έχουν τέσσερα ή περισσότερα άγαμα παιδιά, τα οποία, δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους ισχύει μόνο για τις μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή μετάθεσης (ενώ μέχρι την ψήφιση του Ν. 3848/2010 ίσχυε και για τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις της ίδιας περιοχής). Οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί δεν εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις του άρθρου 14 του Π.Δ 50/1996, που αφορούν στην κρίση και την τοποθέτηση των υπεράριθμων εκπαιδευτικών και συμμετέχουν σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.





7. Διευκρινίζεται, ότι οι εκπαιδευτικοί που ζητούν να μετατεθούν σε άλλα σχολεία της ίδιας περιοχής μετάθεσης, αν δε μετατεθούν παραμένουν στο σχολείο της οργανικής τους θέσης. Δεν υπάρχει περίπτωση να μετατεθούν σε σχολείο που δε ζήτησαν ή να "χάσουν" το σχολείο της οργανικής τους θέσης. Γι’ αυτό δε χάνουμε τίποτε αν υποβάλλουμε αίτηση για μετάθεση το Νοέμβρη και δεν υποβάλλουμε δήλωση το Μάη ή υποβάλλουμε μόνο για μετάθεση σε ένα σχολείο.



8. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε όλοι ότι με τις μεταθέσεις εντός Π.Υ.Σ.Π.Ε καλύπτονται και οργανικά κενά που δημιουργούνται κατά τη διεκπεραίωση της διαδικασίας. Ενώ, δηλαδή σε κάποια σχολεία δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, αν μετατεθεί κάποιος συνάδελφος αυτόματα δημιουργείται κενή θέση, που καλύπτεται αμέσως. Δεν ανακοινώνονται δηλαδή νέα κενά και έτσι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη δήλωση που θα γίνει την Άνοιξη. Γι’ αυτό θα πρέπει να γίνονται αιτήσεις και δηλώσεις ακόμη και για σχολεία που μας ενδιαφέρουν και γνωρίζουμε ότι δεν έχουν σήμερα κενές οργανικές θέσεις.





Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,



Προσπάθησα σε λίγες γραμμές να συμπυκνώσω χρήσιμες πληροφορίες, που είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας. Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία και πρόσθετες πληροφορίες, μέχρι να κυκλοφορήσει και η σχετική εγκύκλιος του ΥΠ.Ε.Π.Θ.



Συναδελφικά

Ο αιρετός στο Π.Υ.Σ.Π.Ε Ν. Κέρκυρας

Παναγιώτης Ποζίδης

alfavita

Πόσοι εκπαιδευτικοί υπέβαλαν παραίτηση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Οι παραιτήσεις με αριθμούς



Στις 10 Αυγούστου υπέβαλαν αίτηση παραίτησης ανά Διεύθυνση, σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία, 2.676 δάσκαλοι και 1.061 νηπιαγωγοί, όπως και 62 συνάδελφοι ειδικοτήτων. Το αν βέβαια ανακάλεσαν κάποιοι απ’ αυτούς την αίτησή τους στις 10 Οκτωβρίου, δεν υπάρχουν στοιχεία.

Στους παραπάνω αριθμούς θα προστεθούν και όσοι παραιτηθούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος διδακτικού έτους για λόγους υγείας – κοινωνικούς.

Συνεπώς οι υπεύθυνοι του Υπουργείου για τους διορισμούς, πέρα απ’ όσα λέγονται και γράφονται, ας λάβουν υπόψη τους, τους αδιάψευστους αριθμούς των παραιτήσεων.



Θωμάς Καραγιάννης
Αιρετός ΚΥΣΠΕ
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Εκλογές αιρετών εκπροσώπων

Με αφορμή ερωτήματα που υπεβλήθησαν στην υπηρεσία μας και αφορούν στο δικαίωμα του εκλέγειν στις εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 20 του Π.Δ. 1/2003 « Δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι τακτικοί εκπαιδευτικοί της δημόσιας πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατά περίπτωση που υπηρετούν σε σχολεία ή υπηρεσίες της διεύθυνσης εκπαίδευσης , καθώς και οι προσωρινοί αναπληρωτές ».

Λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 26 του Ν. 3879/2010 ( ΦΕΚ 163 τ. Α΄), άποψη της υπηρεσίας είναι ότι οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που έχουν προσληφθεί για ολοήμερα δημοτικά σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ( πλήρους και μειωμένου ωραρίου ) καθώς και δάσκαλοι και νηπιαγωγοί που έχουν προσληφθεί για υλοποίηση προγραμμάτων παράλληλης στήριξης σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, εμπίπτουν κατ' αναλογία στις ανωτέρω διατάξεις και κατά συνέπεια έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν.

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Ο φίλαθλος που θα έχει προτείνει την ονομασία η οποία τελικά θα επιλεγεί μέσω της ψηφοφορίας, θα κερδίσει 3.000 ευρώ και ένα τριετές εισιτήριο

Ψηφίζουν για το όνομα

Στη διαδικασία της ονοματοδοσίας του νέου της γηπέδου στη βιομηχανική ζώνη της πόλης, έχει μπει πλέον η Λάρισα.

Οπως είχε προαναγγείλει η ΠΑΕ, άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου η ψηφοφορία μεταξύ των φίλων της ΑΕΛ για το νέο όνομα του γηπέδου, ψηφίζοντας μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του συλλόγου (www.ael1964.gr), ενώ για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τη μοναδικότητα κάθε ψήφου θα υπάρχει και επικύρωση μέσω λογαριασμού e-mail.

Οι ονομασίες από τις οποίες οι φίλοι της Λάρισας, και όχι μόνο, καθώς η ΠΑΕ δεν έχει αποκλείσει τους υπόλοιπους φιλάθλους των άλλων συλλόγων που επιθυμούν να ψηφίσουν, καλούνται να επιλέξουν το νέο όνομα είναι έξι. Κι αυτές προέκυψαν από τις εκατοντάδες που έφτασαν μέχρι τα γραφεία της ΠΑΕ. Εξαρχής, πάντως, είχαν τεθεί κριτήρια και προϋποθέσεις που έπρεπε να καλύπτονται. Αυτά ήταν τα ονόματα να είναι σύντομα, εύηχα και να ευνοούν την καθιέρωση και χρήση τους, καλύπτοντας, ταυτόχρονα, τη διαχρονικότητα ενός τέτοιου έργου. Οι ονομασίες που προκρίθηκαν προς ψήφιση είναι οι εξής: AEL FC ARENA, AEL 1964 ARENA, LARISA FC ARENA, CRIMSON PARK, QUEEN AEL PARK και AEL PALACE.

Ο φίλαθλος που θα έχει προτείνει την ονομασία η οποία τελικά θα επιλεγεί μέσω της ψηφοφορίας, θα κερδίσει 3.000 ευρώ σε μετρητά και ένα τριετές εισιτήριο διαρκείας. Σε περίπτωση που το επιλεχθέν όνομα του νέου γηπέδου προταθεί από περισσότερους από έναν φιλάθλους, θα διενεργηθεί κλήρωση. Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ

Για να δουν πώς μοιάζει το εσωτερικό μιας φωλιάς μυρμηγκιών, μια ομάδα ερευνητών έριξε τσιμέντο για 3 συνεχόμενες μέρες σε μια εγκαταλειμμένη φωλιά.
Χώρεσαν 10 τόνοι τσιμέντο. Μετά από έναν μήνα άρχισαν οι ανασκαφές και χρειάσθηκαν εβδομάδες για να ολοκληρωθούν. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν εντυπωσιακότατο !!
Μια ολόκληρη ¨πόλη¨, με δρόμους, κατοικίες και εξαερισμό. Όλα δείχνουν σαν να ήταν σχεδιασμένα από αρχιτέκτονα. Αυτή η κολοσσιαία πόλη δημιουργήθηκε με την σκληρή εργασία ολόκληρης της κοινότητας των μυρμηγκιών , που αποδείχτηκε εξαιρετικά εκπαιδευμένη, πειθαρχημένη και προσηλωμένη στον σκοπό της.
Το κτίσμα καλύπτει 50 τετραγωνικά μέτρα και έχει 8 μέτρα βάθος. Για να χτιστεί, τα μυρμηγκιά αναγκάσθηκαν να μετακινήσουν 40 τόνους γης.taxalia

Ενημέρωση σχετικά με την υλοποίηση της Εισαγωγικής Επιμόρφωσης 2010-2011 στο 2ο ΠΕΚ Αθήνας

Δείτε εδώ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟ ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δείτε εδώ

οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν και να συγκρίνουν τις τιμές 1.500 προϊόντων που διατίθενται σε 1.000 σημεία πώλησης

Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα το πρωί (15/10) η νέα ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Τιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (www.e-prices.gr/search), όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν και να συγκρίνουν τις τιμές 1.500 προϊόντων που διατίθενται σε 1.000 σημεία πώλησης.

Ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει, με βάση την κατηγορία του προϊόντος, το είδος του και την τιμή του (το εύρος της τιμής, δηλαδή η μικρότερη και η μεγαλύτερη) που θέλει, προκειμένου να φτιάξει το δικό του «καλάθι» προϊόντων και να πραγματοποιήσει πολλαπλές επιλογές, για να έχει τη δυνατότητα της σύγκρισης.

Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα συμπληρώνεται με info-kiosk, με το πρώτο να λειτουργεί ήδη πιλοτικά στον δήμο Αμαρουσίου, ενώ το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές να συγκρίνουν καθημερινά τις τιμές εκτός από το Διαδίκτυο και στον τηλεφωνικό αριθμό 1511.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παρατηρητηρίου Τιμών οι αποκλίσεις τιμών για το ίδιο τυποποιημένο προϊόν μεταξύ διαφορετικών σημείων πώλησης μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και το 50%.

Εκτιμάται ότι το Παρατηρητήριο Τιμών στην πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία του θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την καταπολέμηση των αδικαιολόγητων εναρμονισμένων πρακτικών αλλά και για την πληροφόρηση των καταναλωτών.

Να σημειωθεί πως το Παρατηρητήριο Τιμών συνεργάζεται για την εφαρμογή www.e-prices.gr με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
apolitistosteki

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΑΔΕΔΥ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία της για τη σημερινή επέμβαση των ΜΑΤ στην Ακρόπολη που συνοδεύτηκε από άσκηση βίας και συλλήψεις εργαζόμενων - συμβασιούχων που απεργούσαν διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις και τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Είναι άξιο απορίας όλοι όσοι κόπτονται για την πολιτιστική εικόνα της χώρας, χρεώνοντας στους εργαζόμενους την "κλειστή" Ακρόπολη, αν είναι υπερήφανοι για τη σημερινή εικόνα εισβολής των ΜΑΤ στον ιστορικό χώρο που θα "ταξιδέψει" από τις τηλεοράσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έχει ταχθεί στο πλευρό των συμβασιούχων που διεκδικούν τη συνέχιση της εργασίας τους, διεκδικώντας τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, αλλά και την καταβολή των δεδουλευμένων τους που καθυστερούν τους τελευταίους 22 μήνες.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει σοβαρά και άμεσα το θέμα των συμβασιούχων, αναλογιζόμενη τις οδυνηρές επιπτώσεις στην απασχόληση, αλλά και το πλήγμα που θα υποστούν οι Δημόσιες Υπηρεσίες, αρκετές από τις οποίες στην περίπτωση απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων - συμβασιούχων, θα παρουσιάζουν κυριολεκτικά εικόνα διάλυσης.

ο Μέσι των χρεοκοπημένων




Θα πάνε δύο χρόνια και κάτι όταν άκουσα το όνομα Φετφατζίδης. Πιτσιρικάς με αριστερό γλυκό μου έλεγε άνθρωπος που στο Ρέντη πάει πιο συχνά από στο σπίτι του. Με τέτοιο όνομα δεν κάνει καριέρα, ξεστόμισα την εξυπνάδα μου. Κι όμως το όνομα αυτό μένει. Αν βρείτε 5 Φετφατζίδηδες στον τηλεφωνικό κατάλογο, χωρίς να έχουν συγγένεια με τον ποδοσφαιριστή, δεν θα παίξω στοίχημα για ένα μήνα.

Άσε που το καλλιτεχνικό είναι ήδη στα χείλη όλων: Φετφά, κράμα δυτικής αποτελεσματικότητας και του ανατολίτικου περιττού. Ευτυχώς για τον ίδιο, ο Έλληνας Μέσι είναι ο Νίνης, οπότε αυτός είναι απλά ο Φετφά.

Λέγαμε χθες:

«Για να χτισθεί μια μεγάλη καριέρα εκτός από ταλέντο και δουλειά, χρειάζεται και τύχη. Κι ο μικρός Φετφατζίδης την είχε σήμερα απλόχερα, αφού ο τραυματισμός του Νίνη του έδωσε τη δυνατότητα να παίξει 75 λεπτά σε ένα ματς-φωτιά.» Κι όμως έχει κάτι ακόμα. Τη συγκυρία, που θέλει τον Έλληνα να ψάχνει με το κυάλι μικρές ευκαιρίες για να χαμογελάσει, για να καμαρώσει κάτι δικό του να γεννιέται, που δεν είναι «διεφθαρμένο, κακομαθημένο και σπάταλο», όπως του λένε ότι είναι τα πάντα γύρω του.

Για τον Φετφατζίδη οι ξένοι δημοσιογράφοι έγραψαν ότι έκανε ηγετική εμφάνιση και οδήγησε με τον τρόπο παιχνιδιού του την ελληνική ομάδα στην νίκη, μετά την αναγκαστική αντικατάσταση του άλλου μεγάλου αστεριού της Ελλάδας Σωτήρη Νίνη.

Ήδη γίνεται λόγος για το νέο μεγάλο ταλέντο του ελληνικού ποδοσφαίρου, ιστοσελίδες που ασχολούνται με τις οικονομικές αξίες των παικτών έχουν ήδη εκτοξεύσει την τιμή του στο ποδοσφαιρικό Χρηματιστήριο. Ήδη γράφτηκε ότι ο Φετφατζίδης είναι στο στόχαστρο της Μίλαν. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα έκανε νέο συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό, με ρήτρα αποδέσμευσης 12,5 εκ. ευρώ.

Κι ο Κατσουράνης πιο μάγκας από όλους , βγαίνει ορθά κοφτά και εκθειάζει τον μικρό. Ούτε συμπλέγματα του «παλιού», ούτε «αιώνια» πάθη, τίποτα. Το έχει σου λέει: και το ταλέντο και τον χαρακτήρα να υποστηρίξει τα φυσικά του προσόντα και θα πάει ψηλά. Με τέτοια μυαλά η Εθνική είναι ήδη στα τελικά Ουκρανίας-Πολωνίας το 2012.

Αν δεν σαλτάρει ο πιτσιρίκος με το χαμό που γίνεται γύρω από το πρόσωπο του, αν αντέξει στην πίεση των μίντια και τη συλλογική υστερία μας για κάτι σπάνιο και αυθεντικά όμορφο, ούτε οι ουρανοί δεν είναι όριο για την πάρτη του.
antinews

Μετά τις εκλογές οι ανακοινώσεις για το νέο σάρωμα στο Δημόσιο

Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει ένταση της κοινωνικής αναταραχής, καθώς οι αλλαγές που ετοιμάζονται θα πλήξουν την πυρήνα της απασχόλησης

Ένταση των κινητοποιήσεων και της κοινωνικής αναταραχής αναμένει το επικοινωνιακό όργανο της κυβέρνησης μέσα στους προσεχείς έξι μήνες. Γι αυτό και τους θεωρεί ως τους κρισιμότερους, στην πορεία υλοποίησης του Μνημονίου.

Οι πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι χθες, κατά της διάρκεια της κλειστής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον 6ο όροφο του υπουργείου Εσωτερικών, όπου βρίσκεται η έδρα του, αποφασίσθηκε ο επόμενος γύρος των ανακατατάξεων και των διαρθρωτικών αλλαγών στο δημόσιο να ξεκινήσει αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές αλλαγές του Νοεμβρίου, για ευνόητους λόγους. Την ευθύνη της πολιτικής διαχείρισης του θέματος θα αναλάβει προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ το πρόγραμμα θα «τρέξει» ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης, συνεπικουρούμενος κυρίως από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Οι αποφάσεις που θα ανακοινωθούν αμέσως μετά τις εκλογές θα περιλαμβάνουν ακόμα και απολύσεις συμβασιούχων (υπό τη μορφή της μη ανανέωσης των συμβάσεών τους) και μετατάξεις μονίμων στο μοντέλο του ΟΣΕ. Και μόνο οι ανακοινώσεις των σχεδίων που απεργάζεται αυτήν τη στιγμή το πρωθυπουργικό επιτελείο αναμένεται να προκαλέσει έναν άνευ προηγουμένου κοινωνικό σάλο, τον οποίο στο Μαξίμου προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν.
voria

"Αγρότης μόνος, ψάχνει…"

Πρεμιέρα κάνει σήμερα το "Κουτί της Πανδώρας" με τον Κώστα Βαξεβάνη
Δείτε την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου στις 23:00 στη ΝΕΤ
Γιατί η Ελλάδα μια γεωργική χώρα δεν παράγει πια γεωργικά προϊόντα; Γιατί ένας καλλιεργεί και δέκα μεταπωλούν; Γιατί ένα γεωργικό προϊόν καταλήγει έως και δέκα φορές πιο ακριβό στον καταναλωτή; Γιατί ....
τα τρακτέρ είναι πλέον πιο γνωστά από τα μπλόκα και όχι από το όργωμα;
Η εκπομπή παρουσιάζει τη μοναχική πορεία του αγρότη και της γεωργίας τις τελευταίες δεκαετίες. Τι συνέβη στην Ελλάδα; Η αγωνιώδης προσπάθεια του Έλληνα καλλιεργητή, αλλά και ο χορός των δισεκατομμυρίων στο όνομά του. Πώς η πρακτική των επιδοτήσεων δημιούργησε παρασιτικές λογικές; Γιατί οι αγρότες προτιμούν να αφήνουν τη σοδειά να σαπίζει και να εισπράττουν τις επιδοτήσεις;
Η χώρα μας καταναλώνει 33.000 τόνους φασόλια, αλλά παράγει μόνο τους 8.000. Το βαμβάκι όμως πλεονάζει. Οι λογικές του «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» που απέδωσαν στο 20% των παραγωγών, το 80% των επιδοτήσεων.
Υπάρχει μέλλον για την ελληνική γεωργία, ή η επόμενη βασική καλλιέργεια θα είναι τα…φωτοβολταϊκά;
Ένα αποκαλυπτικό οδοιπορικό για ένα θέμα ταμπού, για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση.
taxalia

Για κάθε Ταμείο θα ισχύει δικαιολογημένος αριθμός δαπανηρών εξετάσεων

Από το Βήμα:"Τίθενται περιορισμοί στη συνταγογράφηση ανά γιατρό, ανά ειδικότητα και ανά περιοχή. Κάθε γιατρός θα μπορεί να συνταγογραφεί ως ένα πλαφόν αξίας φαρμάκων ανά μήνα, αναλόγως με την ειδικότητα και την περιοχή (Αθήνα ή επαρχία). Η παροχή των φαρμάκων θα γίνεται από τη σχετική λίστα, η οποία θα διευρυνθεί, ενώ καθιερώνεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τον καλύτερο έλεγχο της δαπάνης και της υπερβολικής συνταγογράφησης. Καθιερώνεται ενιαίο πακέτο παροχών σε όλα τα Ταμεία. Θα περιγράφεται επακριβώς τι δικαιούται ο κάθε ασφαλισμένος σε ετήσιες ιατρικές εξετάσεις, πρόσθετα είδη, λογοθεραπείες, λουτροθεραπείες, επισκέψεις σε γιατρούς, ζευγάρια γυαλιά κτλ. Σύμφωνα με πληροφορίες για κάθε Ταμείο θα ισχύει δικαιολογημένος αριθμός δαπανηρών εξετάσεων. Εφόσον κάποιο έχει τη δυνατότητα, θα μπορεί να χορηγήσει επιπλέον ιατρικές πράξεις τις οποίες όμως θα πληρώνει από ιδίους πόρους και όχι από κρατικές επιχορηγήσεις. Επανακοστολογούνται όλες οι εξετάσεις και τα νοσήλια που παρέχουν δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια. Η διαπραγμάτευση για τη διαμόρφωση των νέων τιμολογίων θα γίνει ενιαία και θα αφορά το σύνολο των Ταμείων.Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Διευκρινίσεις σχετικά με τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης σε υπηρεσίες του ΥΠΔΒΜΘ

Δείτε εδώ

Πρωινό και γυμναστική στα σχολεία

Πρωινό, απόσυρση όλων των ανθυγιεινών τροφών από τα σχολικά κυλικεία και υποχρεωτική γυμναστική σχεδόν κάθε ημέρα επί μία ώρα σε όλα τα δημόσια σχολεία επιβάλλει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που εισάγει στη Βουλή με στόχο να αλλάξει ριζικά τις συνήθειες των Νεοελλήνων. Πρόκειται για ένα επαναστατικό, όπως χαρακτηρίζεται, σχέδιο επιβολής νέων διατροφικών συνηθειών, το οποίο ήδη έχει εφαρμοστεί σε
ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, επί πρωθυπουργίας του κ. Τόνι Μπλερ. Η κυβέρνηση επείγεται να εφαρμόσει το σχέδιο, θεωρώντας ότι όχι μόνο θα βοηθήσει στην υγεία των Ελλή νων (και κυρίως των παιδιών), αλλά θα εξοικονομήσει και πόρους, αφού πολλές ασθένειες προέρχονται από την παχυσαρκία.

Το σχέδιο που εισάγει το υπουργείο Υγείας, Αθλησης και Διατροφής βασίζεται σε μελέτη για τις ως τώρα διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, όπως δηλώνει στο «Βήμα» ο υφυπουργός κ. Χρ. Αηδόνης. Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι το 75% των Ελλήνων δεν λαμβάνει πρωινό, ένα 54% προτιμά ως κύριο γεύμα το λεγόμενο junk food, ένα 48% αποφεύγει να γυμνάζεται- ενώ ένα υπολογίσιμο ποσοστό των μαθητών εφευρίσκει διάφορες δικαιολογίες για να αποφύγει την υποχρεωτική γυμναστική στα σχολεία.

Με το σχέδιο αναμένεται σε λίγες εβδομάδες να υπάρξει ένας «βομβαρδισμός» των τηλεθεατών από έξι τηλεοπτικά σποτ- τα οποία ετοιμάζει δωρεάν η ΕΡΤ. Θα προβάλλουν την υγιεινή διατροφή, ενώ άλλα θα προτρέπουν τους Ελληνες να λαμβάνουν πρωινό και να... γυμνάζονται. Στο νομοσχέδιο, επιβάλλεται επίσης:

* Χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα τρόφιμα τα οποία θεωρούνται «υγιεινά».

* Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά.

* Απόσυρση όλων των λεγόμενων ανθυγιεινών τροφών από τα κυλικεία. * Καθιέρωση πέντε ώρες την εβδομάδα υποχρεωτικής γυμναστικής σε όλα τα δημόσια σχολεία και αναβάθμιση του μαθήματος της Γυμναστικής.
tovima.gr

Καθορισμός οργάνων, τρόπου και διαδικασίας διαπίστωσης σοβαρών παθήσεων υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Δείτε εδώ

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Δικαιώματα των παιδιών στην Α/θμια και Β/θμια Εκπ/ση των οποίων οι γονείς βρίσκονται σε διάσταση ή είναι διαζευγμένοι

Δείτε εδώ

Σπάνε συμβόλαια για λίγο ρευστό!

Πέφτουν και τα τελευταία προπύργια ρευστότητας: Σε απονενοημένες κινήσεις εις βάρος των κόπων μιας ζωής, προβαίνουν πλέον οι πολίτες, εξαγοράζοντας τα ασφαλιστικά τους συμβόλαια για λίγες χιλιάδες ευρώ


Σε έσχατες λύσεις καταφεύγουν πλέον οι πολίτες στην αναζήτηση της πολυπόθητης ρευστότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι εξαγορές αποταμιευτικών-συνταξιοδοτικών συμβολαίων, για την εξασφάλιση έστω και λίγων χιλιάδων ευρώ.

Οι πολίτες προβαίνουν σε απονενοημένες κινήσεις εις βάρος των κόπων μιας ζωής, αφού η αγωνία για την κάλυψη των υποχρεώσεων που τρέχουν, αλλά και η ανασφάλεια μετά το ηχηρό λουκέτο της Aspis, τους οδηγούν στο σπάσιμο των ασφαλιστικών συμβολαίων τους, ακόμη και αν το ποσό που εξασφαλίζουν είναι ιδιαίτερα μικρό, σε σχέση με όσα έχουν καταβάλλει.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr o πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Πρακτόρων Βορείου Ελλάδος, Μιχάλης Βουράκης, όσο πιο νωρίς εξαγοράσει κάποιος το ασφαλιστήριο συμβόλαιο τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος για τον κάτοχο του συμβολαίου. Ωστόσο, ο φόβος οδηγεί σε κινήσεις που μόνο συμφέρουσες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Ενδεικτικά, σε ένα αποταμιευτικό συμβόλαιο που ο καταναλωτής έχει πληρώσει ασφάλιστρα τριών χρόνων και το σπάει, θα εισπράξει μόνο τον ένα χρόνο. Αντιθέτως, όταν τα χρόνια είναι περισσότερα (10-15 χρόνια), το ποσό θα ανταποκρίνεται στο μεγαλύτερο μέρος του συμβολαίου. Ως εκ τούτου τα «ώριμα» συμβόλαια είναι αυτά που δέχονται και τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Κατά τον κ. Βουράκη, το τελευταίο διάστημα οι εξαγορές συμβολαίων υπερβαίνουν κατά πολύ τα νέα συμβόλαια, τα οποία ήδη σημειώνουν κάμψη της τάξης του 15% σε σχέση με την περσινή χρονιά, παρά τις δυσμενείς αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα επέφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Παράλληλα, ιδιαίτερα αισθητή είναι η πτώση της ζήτησης και στις άλλες κατηγορίες ασφαλίστρων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ασφάλιση χερσαίων οχημάτων, όπου υπολογίζεται ότι το 2011 θα είναι ανασφάλιστα περί τα 1,2 εκατομμύρια αυτοκίνητα που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ.

Καταλυτικό ρόλο, κατά τον ίδιο, στην έξαρση της κρίσης που βιώνει η αγορά ασφαλίστρων, έπαιξαν η δυσμενής οικονομική συγκυρία, αλλά κυρίως τα διαδοχικά λουκέτα ασφαλιστικών εταιρειών το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα την Aspis, που κλόνισε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών για τον θεσμό της ασφάλισης.
voria

ΜΤΠΥ- ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΥΧΟΥΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από την αντίδραση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων (ΠΟΠΟΠΣ) στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Μ.Τ.Π.Υ. απετράπη σε πρώτη φάση η περικοπή του δώρου των Χριστουγέννων από τους μερισματούχους του ταμείου.
Η λήψη απόφασης για το θέμα παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση.
Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα εντείνουν τον αγώνα τους για να μην επιτρέψουν την παρα-πέρα μείωση του εισοδήματος τους, για την επαναφορά και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας.
Επισυνάπτεται η επιστολή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. προς το Δ.Σ. του Μ.Τ.Π.Υ. και τους Υπουργούς Οικονομικών.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

«Λάιβ» κίνηση ενός ηλεκτρονίου


Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να παρατηρήσουν σε πραγματικό χρόνο την κίνηση ενός εξωτερικού ηλεκτρονίου ενός ατόμου, με την «παρέμβαση» ενός ισχυρού παλμού λέιζερ.

Στο πείραμα χρησιμοποιήθηκε ένα άτομο του σπάνιου στοιχείου κρυπτόν.

Οι φυσικοί του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, καθώς και του γερμανικού Ινστιτούτου Κβαντικής Οπτικής Μαξ Πλανκ, παρακολούθησαν τη μετακίνηση του ηλεκτρονίου από τον παλμό του λέιζερ, μια αστραπιαία διαδικασία που διήρκεσε λιγότερο από τέσσερα εκατομμυριοστά του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου (femtoseconds).

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα παλμό υπεριώδους φωτός με διάρκεια μόλις 150 δισεκατομμυριοστών του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου (attoseconds), προκειμένου να συλλάβουν για πρώτη φορά την κίνηση του ηλεκτρονίου.

Έρευνες αυτού του είδους πάνω στην κίνηση των ηλεκτρονίων αναμένεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες να ελέγξουν καλύτερα μια σειρά από διαδικασίες και υλικά, ώστε να βελτιωθούν τα υψηλής ταχύτητας ηλεκτρονικά, όπως οι ημιαγωγοί και οι ηλιακές κυψέλες.

Η εν λόγω έρευνα παράλληλα χρηματοδοτείται από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ λόγω των πιθανών στρατιωτικών εφαρμογών.
enet

ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ 150.000 ΣΠΙΤΙΑ...

Σκηνικό «κατάρρευσης» εμφανίζουν η οικοδομή και η αγορά ακινήτων, παρά το γεγονός ότι το φθινόπωρο παραδοσιακά γίνονται οι περισσότερες αγοραπωλησίες. Ολα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν το κραχ ή, κατ’ άλλους, το σπάσιμο της «φούσκας» στην κτηματαγορά.Περισσότερα...
από 150.000 σπίτια είναι απούλητα για 4 χρόνια σε όλη την Ελλάδα, η οικοδομική δραστηριότητα τον Ιούλιο υποχώρησε κατά 30,5% στην επιφάνεια με πτώση - ρεκόρ 47,6% στην Αττική, 950-1.000 οικοδομικές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο από την αρχή του χρόνου, ενώ έχουν χάσει τη δουλειά τους περί τους 100.000 εργαζομένους και βρίσκονται στο «κόκκινο» άλλοι 300.000 οικοδόμοι. Μέσα σε μία πενταετία η οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά
80%, ενώ μόνο φέτος οι επενδύσεις σε νέες κατοικίες θα είναι μειωμένες κατά 40%. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου έχουν καταγραφεί μόλις 12.000 συναλλαγές μέσω των τραπεζών, όταν προ κρίσης σε έναν χρόνο καταγράφονταν πάνω από 70.000. Ενδεικτικό της παντελούς αδιαφορίας για αγορές κατοικιών είναι το γεγονός ότι ενώ οι κατασκευαστές καλούν τον κόσμο να αγοράσει μέχρι το τέλος του έτους, διότι από το 2011 θα επιβαρυνθεί λόγω των αυξημένων αντικειμενικών αξιών, δεν υπάρχει κανένα «ρεύμα» για αγορές. Με τα θεμέλια της κτηματαγοράς να τρίζουν, θα περίμενε κανείς να έχουν καταρρεύσει και οι τιμές των ακινήτων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, τουλάχιστον σε γενικευμένη μορφή. Υπάρχουν, πάντως, μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες για ακίνητα που έχουν μείνει απούλητα για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Αυτό που καταγράφουν οι ειδικοί της αγοράς είναι μια μεικτή τάση. Από τη μια οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν ρίχνουν τις τιμές σε επίπεδα που θα προσελκύσουν αγοραστές κι από την άλλη υπάρχουν ορισμένες εταιρείες με μεγάλο απόθεμα κατοικιών που κάνουν γενναίες εκπτώσεις, ακόμη και πάνω από 30%. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όποιος έχει σήμερα ρευστό είναι «άρχοντας» στην κτηματαγορά. Μπορεί να βρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες ψάχνοντας, όχι μόνο στις φτηνές περιοχές, αλλά και στα... ρετιρέ της αγοράς ακινήτων. «Η γη, ειδικά στην Αττική, είναι ακόμη ακριβή. Τα οικόπεδα πωλούνται σε υψηλές τιμές, όπως και τα προηγούμενα χρόνια», τονίζει στο «Εθνος» ο εργολάβος οικοδομών κ. Ιωάννης Τάσσης. Ο ίδιος αναφέρει ότι στις κατοικίες που χτίστηκαν από το 2004 και μετά και ακόμη δεν έχουν πωληθεί μπορεί να βρει κανείς τιμές που δύσκολα θα συναντήσει στο μέλλον. Φθηνά και με δώρα «Εχουν βγει στην αγορά ακίνητα κατά 50-70.000 ευρώ φτηνότερα, ενώ προσφέρονται και επιπλέον δώρα. Μπάρμπεκιου, αποθήκες, πάρκινγκ ακόμη και έπιπλα μπάνιου ρίχνονται στη μάχη της προσέλκυσης αγοραστών», τονίζει. Πολλοί εργολάβοι, επίσης, αναλαμβάνουν τα συμβολαιογραφικά ή δικηγορικά έξοδα, αλλά και την αμοιβή που θα λάμβανε ο μεσίτης από τον αγοραστή. «Δεν πρόκειται για τον κανόνα, αλλά υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες αγοράς σπιτιών, με τον πελάτη να είναι κερδισμένος συνολικά από 50 έως 100.000 ευρώ (έκπτωση τιμής συν δώρα) σε σύγκριση με μία πενταετία πριν», υπογραμμίζει ο κτηματομεσίτης Ευάγγελος Ξέστερνος, που δραστηριοποιείται στην Ανατολική Αθήνα.
Έθνος

Μισθοδοσία νεοδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών Π.Ε.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του γιατί, αν και έχουν περάσει, περίπου, δύο μήνες από την πρόσληψη νεοδιόριστων, αναπληρωτών και ωρομισθίων συναδέλφων μας, δεν έχουν λάβει ακόμη το μισθό τους με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα επιβίωσης και αναγκάζονται να συντηρούνται από τις οικογένειές τους προκειμένου να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους (ενοίκιο, φαγητό, κλπ.).

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σας καλεί να υπογράψετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αφορούν στη μισθοδοσία των νεοδιόριστων αναπληρωτών και ωρομισθίων συναδέλφων μας έτσι ώστε να πληρωθούν όλοι άμεσα.

Δώδεκα μύθοι και αλήθειες για το κρυολόγημα

Η αλήθεια για τη λοίμωξη που μας «κλέβει» πέντε ολόκληρα χρόνια από τη ζωή μας είναι άλλη από αυτή που ξέραμε


Καταρροή, βήχας, πονοκέφαλος, πονόλαιμος, αδιαθεσία, ενίοτε και πυρετός... Τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι γνωστά και, καθώς η θερμοκρασία γύρω μας πέφτει, γίνονται δυσάρεστα οικεία για πολλούς από εμάς. Εχει υπολογιστεί ότι κατά τη διάρκεια της ζωής μας υποφέρουμε από το κοινό κρυολόγημα περίπου 200 φορές. Κάθε φορά διαρκεί κατά μέσο όρο εννέα ημέρες, πράγμα που ισοδυναμεί με πέντε ολόκληρα χρόνια ταλαιπωρίας εξαιτίας του. Επισταμένες έρευνες των τελευταίων δέκα ετών έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο που βλέπουμε το κρυολόγημα, αποκαλύπτοντας τι το προκαλεί, πώς λειτουργεί το σώμα μας σε αυτό και πώς καταπολεμείται. Η Τζένιφερ Ακερμαν, κορυφαία βρετανίδα δημοσιογράφος επιστημονικών θεμάτων, συγκέντρωσε τα πορίσματα πολλών από αυτές τις έρευνες και αποκαλύπτει αλήθειες και μύθους που σχετίζονται με την πιο κοινή λοίμωξη στον κόσμο.

1 Το ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα δεν σας καθιστά πιο ευάλωτους
Τα συμπτώματα του κρυολογήματος οφείλονται κυρίως στο πόσο «δυναμικά» θα αντιδράσει ο οργανισμός σας στην ίωση. Οσο πιο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό σας σύστημα τόσο πιο έντονα θα είναι τα συμπτώματα. Προσοχή λοιπόν στα συμπληρώματα διατροφής που υπόσχονται να καταπολεμήσουν το κρυολόγημα ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σας.

2 Η βιταμίνη C δεν σταματάει το κρυολόγημα
Αποδεδειγμένα η καθημερινή λήψη βιταμίνης C βοηθάει στην πρόληψη του κρυολογήματος μόνο εάν εκτίθεστε σε δριμύ ψύχος ή αν υποβάλλεστε σε εξαντλητική σωματική κόπωση. Διαφορετικά, το να τρώει κανείς πολλά εσπεριδοειδή απλώς απαλύνει ελαφρά την ένταση των συμπτωμάτων.

3 Φιληθείτε άφοβα
Οι περισσότεροι ιοί που προκαλούν το κρυολόγημα εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της μύτης ή των ματιών και όχι μέσω του στόματος. Μόνο ένας στους 16 θα «κολλήσει» κρυολόγημα φιλώντας τον σύντροφό του. Προσέξτε όμως όταν κάποιος φτερνίζεται ή βήχει, καθώς και τις μολυσμένες επιφάνειες.

4 Η πράσινη βλέννα δεν αποτελεί ένδειξη βακτηριακής λοίμωξης
Αντίθετα με ό,τι πιστεύαμε, οι πράσινες βλεννώδεις εκκρίσεις από τη μύτη αποτελούν απλώς ένδειξη πως το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί σωστά. Οσο πιο πράσινη είναι η βλέννα τόσο περισσότερα λευκοκύτταρα έχει επιστρατεύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να καταπολεμήσει το κρυολόγημα.

5 Το δυνατό φύσημα της μύτης δεν βοηθάει
Για το αίσθημα του «μπουκώματος» που συνοδεύει το συνάχι δεν ευθύνεται η υπερβολική παραγωγή βλέννας στη μύτη αλλά η διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων στις ρινικές διόδους. Επίσης, για να αποφύγετε την επιμόλυνση των ιγμορείων, καλό είναι να φυσάτε μαλακά, ένα ρουθούνι κάθε φορά.

6 Οι ιοί είναι απρόσβλητοι στο αντιβακτηριακό σαπούνι
Το κρυολόγημα προκαλείται από ιούς και όπως δεν θεραπεύεται με τα αντιβιοτικά, έτσι δεν προλαμβάνεται από τα αντιβακτηριακά σκευάσματα. Παρ΄ όλα αυτά τα απολυμαντικά με βάση το οινόπνευμα απομακρύνουν αποτελεσματικότερα τους ιούς που ευθύνονται για το κρυολόγημα από ό,τι το σαπούνισμα των χεριών.

7 Το πλύσιμο των ρούχων δεν σκοτώνει τα μικρόβια
Αν και πλένοντας τα ρούχα εξολοθρεύετε το 99% των βακτηρίων, οι αριθμοί τους είναι τέτοιοι που και πάλι παραμένουν αρκετά για να προκαλέσουν μια λοίμωξη. Μάλιστα, οι ιοί είναι ακόμη πιο ανθεκτικοί στο πλύσιμο και κρύβονται αποτελεσματικά στις πτυχώσεις των υφασμάτων.

8 Δεν προστατεύεστε παραμένοντας σε εσωτερικούς χώρους
Μία από τις πιο πιθανές πηγές ιών του κρυολογήματος είναι το γραφείο στη δουλειά. Ερευνες έχουν δείξει ότι παρόμοιοι ιοί υπάρχουν στο 46% των πληκτρολογίων, στο 46% των «ποντικιών» υπολογιστή και στο 45% των τηλεφώνων. Μάλιστα περισσότερο κινδυνεύουν δικηγόροι, δάσκαλοι, γιατροί, τραπεζοϋπάλληλοι και... τηλεπαρουσιαστές!

9 Ενα ποτηράκι την ημέρατο κρυολόγημα κάνει πέρα
Χωρίς να γνωρίζουν το γιατί, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσοι απέχουν από το αλκοόλ διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να κρυολογήσουν από όσους πίνουν ως δύο ποτηράκια την ημέρα. Προσοχή όμως, όλα τα οφέλη αναιρούνται αν το «τσούζετε» παραπάνω.

10 Φταίνε και τα γονίδια
Την τελευταία δεκαετία επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι συγκεκριμένες γενετικές διαφοροποιήσεις ίσως εξηγούν γιατί κάποιοι κρυολογούν συχνότερα από το φυσιολογικό. Φαίνεται ότι αυτά τα άτομα εμφανίζουν διαφορές στους υποδοχείς των κυττάρων όπου προσκολλώνται οι ρινοϊοί του κρυολογήματος όταν επιτίθενται στο σώμα. 11 Τα ζεστά ρούχα δεν αποτελούν ασπίδα προστασίας
Παραδόξως, η έκθεση στο κρύο δεν συνδέεται με το κρυολόγημα. Κρυολογούμε κυρίως τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες γιατί ο ψυχρός και υγρός καιρός μάς αναγκάζει να συνωστιζόμαστε σε κλειστούς χώρους, όπου οι ιοί μπορούν ευκολότερα να μεταπηδήσουν από τον έναν στον άλλο.

12 Η γιαγιά έχει δίκιο για την κοτόσουπα
Χωρίς να γνωρίζουν το γιατί συμβαίνει αυτό, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση κοτόσουπας μειώνει την κίνηση των ουδετερόφιλων, δηλαδή των κυττάρων που συρρέουν σε περιοχές όπου υπάρχει λοίμωξη και προκαλούν οίδημα. Ετσι απαλύνονται εν μέρει τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

tovima.gr

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

WWF Ελλάς: «Υπολογίστε εύκολα και με ακρίβεια την παραγωγή ενέργειας της … ταράτσας σας!»

«Με μια πρωτότυπη διαδικτυακή εφαρμογή www.wwf.gr/ilios, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να μάθει εύκολα, γρήγορα και με εξαιρετική ακρίβεια το κόστος κτήσης και τα μεγάλα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχει από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην κατοικία του. Από την 1η Ιουλίου 2009 έχει μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των κτηρίων, για την παραγωγή ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας. Με το πρόγραμμα αυτό παρέχονται ουσιαστικά κίνητρα, με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας, για την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην καθημερινή ζωή των πολιτών και την αύξηση του ποσοστού ενέργειας που παράγεται από τον ήλιο σε εθνικό επίπεδο.
Το WWF Ελλάς θέλοντας να στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται, αλλά και να βοηθήσει τους πολίτες να κατανοήσουν καλύτερα το σύνολο της επένδυσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων, παρουσιάζει το πρωτότυπο διαδικτυακό εργαλείο «Ηλιακές Οικολογικές Στέγες (ΗΛΙ.Ο.Σ.)», το οποίο θα


βοηθήσει τον κάθε πολίτη προσωπικά να υπολογίσει:
Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στη στέγη του συγκεκριμένου κτηρίου στο οποίο κατοικεί.
Το κόστος της επένδυσης, καθώς και το χρόνο αποπληρωμής της.
Την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανάλογα με συγκεκριμένους παράγοντες, όπως η επιφάνεια εγκατάστασης, ο προσανατολισμός της στέγης, η κλίση, η θέση των γειτονικών κτηρίων κλπ.
Το οικονομικό όφελος από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στο χρόνο.
Το περιβαλλοντικό όφελος από τη παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Κατά την άποψη της οργάνωσης, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των κτηρίων συντελεί στην ενεργειακή αυτάρκεια και ανεξαρτησία καθώς και την περιβαλλοντική αποφόρτιση των περιοχών στις οποίες λειτουργούν συμβατικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (λιγνίτη ή/και πετρελαίου). Παράλληλα η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτιρίων είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επίτευξη των εθνικών δεσμεύσεων για κάλυψη του 20% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ μέχρι το 2020. Σήμερα όμως, σύμφωνα με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση τίθεται ένα αδικαιολόγητα μικρό πλαφόν στη δυνατότητα εγκατάστασης φ/β σε κτίρια και κατοικίες, ενώ αντίθετα πριμοδοτούνται οι μεγάλες επενδύσεις φ/β άνω των 100 KW.
«Λόγοι κοινωνικοί, περιβαλλοντικοί και οικονομικοί επιβάλλουν την άμεση αλλαγή κατεύθυνσης στον τομέα των φ/β, έτσι ώστε να δοθεί σαφής προτεραιότητα στην εγκατάσταση φ/β σε ταράτσες και στέγαστρα κτιρίων. Με αυτό τον τρόπο θα μεγιστοποιηθούν τα οφέλη σε θέσεις εργασίας, θα διαχυθεί καλύτερα το οικονομικό κέρδος σε πολλά περισσότερα νοικοκυριά και θα αποφευχθεί η μαζική αλλαγή χρήσεων γης», τονίζει ο Γιώργος Τραγόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης του WWF Ελλάς σε θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.
Έχοντας ως γνώμονα την πεποίθηση πως ο κύριος όγκος των φ/β συστημάτων πρέπει να εγκατασταθεί στις στέγες, κατά τα πρότυπα της Γερμανίας όπου πάνω από το 80% των φ/β βρίσκεται σε ταράτσες, το WWF Ελλάς δημιούργησε την διαδικτυακή εφαρμογή «ΗΛΙ.Ο.Σ» και προσκαλεί όλους τους πολίτες να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του για να μάθουν περισσότερα.newsblog

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διαφωνώ με τον πατέρα μου

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διαφωνώ με τον πατέρα μου

Διαφορετικές απόψεις από τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά και από την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι έχει ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε χθες το βράδυ ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ στον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, διευκρίνισε ότι δεν θα ακολουθήσει την αδελφή του στο υπό ίδρυση κόμμα της.

«Δεν συμφωνώ με την άποψη του πατέρα μου και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι είμαστε τρία διαφορετικά άτομα στην ίδια πολιτική οικογένεια και δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε σε όλα», δήλωσε στο ραδιοσταθμό “Σκάι”. Πρόσθεσε, πάντως, ότι θεωρεί άκομψη την απάντηση της Ρηγίλλης για τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να φύγει από τη ΝΔ.

«Εκλέχθηκα με το κόμμα της ΝΔ, είμαι στέλεχός της και σκοπεύω να παραμείνω σε αυτή», απάντησε όταν ρωτήθηκε τι θα πράξει σε περίπτωση που δεχθεί πρόταση από την Ντόρα Μπακογιάννη να συμμετάσχει στο νέο κόμμα.

«Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι ώστε η ΝΔ να γίνει μία παράταξη που να ενώνει και όχι να χωρίζει», είπε.

Ακόμα, χαρακτήρισε μεγάλη πολιτική απρέπεια τον τρόπο που ο υπουργός Οικονομικών χειρίστηκε το θέμα με τον κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να είχε προβεί σε διορθωτική κίνηση.

Τέλος, χαρακτήρισε «εύστοχη» την κριτική της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δημιούργησε μία τεράστια κρίση δανεισμού, ενώ δήλωσε αντίθετος στις εξεταστικές για οικονομία και Μνημόνιο.
antinews & ΣΚΑΙ

Όσο βορειότερα, τόσο ακριβότερα...

Ο κανόνας που θα ισχύσει και φέτος για το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι: «Όσο βορειότερα, τόσο ακριβότερα». Γιατί κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα το κουτσουρεμένο πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας της κυβέρνησης

Στον αέρα απειλείται να τιναχθεί το «κουτσουρεμένο» πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας της κυβέρνησης, αν υλοποιηθεί η απειλή των βενζινοπωλών να μην διαθέσουν πετρέλαιο θέρμανσης από τη Δευτέρα, όπως είναι προγραμματισμένο.

Ως γνωστόν, οι πρατηριούχοι διαμαρτύρονται ότι το δημόσιο δεν εκκαθαρίζει εντός τριών ημερών, όπως προβλέπει ο νόμος, τις υποχρεώσεις του που προκύπτουν από το γεγονός ότι αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβά, στην τιμή του πετρελαίου κίνησης και το πωλούν φθηνά (ως πετρέλαιο θέρμανσης). Κανονικά αυτή τη διαφορά θα έπρεπε να την εισπράττουν σε 72 ώρες, αλλά αυτοί υποστηρίζουν ότι μένουν εκκρεμείς καθυστερήσεις από ...πέρυσι.

Από την πλευρά του, όμως, το υπουργείο απαντάει ότι όλες οι διευθετήσεις έχουν γίνει, ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι η αντίσταση στο μέτρο οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο περιορίσθηκε σημαντικά το λαθρεμπόριο στα καύσιμα. Η ιστορία, τώρα, βρίσκεται κάπου εκεί και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνέχεια της. Ούτως ή άλλως, πάντως, όποτε κι αν αρχίσει να διανέμεται το πετρέλαιο θέρμανσης, θα είναι πανάκριβο. Σε σχέση με πέρυσι, αναμένεται μια αύξηση της τάξης του 40% με 45%, καθώς, η τιμή εκκίνησης του υπολογίζεται στα 72 λεπτά το λίτρο. Όπερ σημαίνει ότι από εκεί και πέρα, ο κανόνας είναι γνωστός: Όσο βορειότερα, τόσο ακριβότερα...
voria

Τα 7 καλύτερα κοπλιμέντα που μπορείς να πεις στην κοπέλα σου

Οι γυναίκες αναζητούν το απόλυτο. Σε θέλουν για πάρτη τους και σε θέλουν ολοκληρωτικά. Δεν θέλουν να έρχονται ούτε δεύτερες, ούτε καν αναπληρωματικές στην καρδιά σου και στην ερωτική σου επιθυμία. Και για του λόγου το αληθές: αν το προσέξεις, οι παρακάτω προτάσεις εμπεριέχουν τουλάχιστον ένα "ποτέ" ή ένα "τίποτα".
Είναι τα καλύτερα κοπλιμέντα που μπορείς να πεις στην κοπέλα σου, γιατί δεν υπάρχει θηλυκό πάνω στη γη, που να μην "λυγίσει" ακούγοντας τις παρακάτω φράσεις να...
βγαίνουν από τα χείλια ενός άντρα...

1. "Δε θα βρω ποτέ άλλη σαν εσένα"
Είναι ο μεγαλύτερος φόβος κάθε γυναίκας. Κι αν αποφασίσουν να σε χωρίσουν και μετά από ένα μήνα σε δουν αγκαλίτσα με το πιστό αντίγραφο της Λίμα; Και αν παρόλο που προσπαθήσουν να την μειώσουν σε ότι αφορά την εξυπνάδα της, αποδειχτεί από έγκυρες πηγές ότι είναι μακρινή απόγονος του Χόκινς και σου συμπεριφέρεται καλά; Για αυτό, αν και ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι θα πετύχεις στο δρόμο σου όταν οι δικοί σας έχουν χωρίσει, δώσε της τουλάχιστον αυτήν την ψεύτικη υπόσχεση. Πάντα υπάρχει κάτι καλύτερο -και κάτι χειρότερο.

2. "Είναι η πρώτη φορά που είμαι αληθινά ερωτευμένος"
Για μια ακόμα φορά θα ικανοποιήσεις από τις πιο διαδεδομένες γυναικείες φιλοδοξίες: να έχουν την "πρωτιά" στην καρδιά ενός άντρα. Γιατί μπορεί να είναι η δέκατη γυναίκα με την οποία κάνεις σχέση, αλλά αν της πεις αυτές τις μαγικές λεξούλες, θα ανέβει η αυτοπεποίθηση της και θα σταματήσει -τουλάχιστον προσωρινά- να προσπαθεί να μάθει τα πάντα για τις πρώην σου.

3. "Δεν θέλω να αλλάξεις σε τίποτα".
Με αυτές τις μαγικές λεξούλες θα της φτιάξεις ολόκληρη τη χρονιά. Η γυναικεία ανασφάλεια δεν είναι αστείο πράγμα και με αυτήν την λεκτική συνταγή, την εκμηδενίζεις.

4. "Είσαι η πρώτη μου προτεραιότητα"
Δεν είναι οι φίλοι μου. Δεν είναι η δουλειά μου. Υπάρχεις μόνο εσύ. Ναι, ΟΚ, είναι λίγο too much, αλλά αν το καλοσκεφτείς ότι έχει σχέση με τον έρωτα έχει μια μικρή τάση προς την υπερβολή. Το μήνυμα που θα πρέπει να πάρει θα το πάρει, μην ανησυχείς...

5. "Είμαι περήφανος για σένα"
Καμία δεν θέλει δίπλα της έναν άντρα που να μην θέλει να την εμφανίζει στην παρέα και γενικότερα να δείχνει έμμεσα ότι δεν την εκτιμάει σαν άνθρωπο. Καλή και η σεξουαλική επιβεβαίωση, αλλά μετά από λίγο, όλες θα αναρωτηθούν: άραγε με θέλει μόνο για το σεξ ή με "πάει" και σαν άτομο; Για αυτό και ακόμα κι αν δεν το παραδέχονται, πεθαίνουν να ακούσουν και τέτοια, πιο "ξενέρωτα" λόγια...

6. "Ακόμα κι αν πάρεις 10 κιλά, εγώ θα σε θέλω το ίδιο"
Έτσι θα της δείξεις ότι δεν είσαι ένα ρηχό γαϊδούρι που το μόνο που κοιτάει είναι η εξωτερική εμφάνιση. Μόνο πρόσεχε μην της το λες καθημερινά και κάθε φορά που το ακούει δαγκώνει και ένα κομμάτι σοκολάτα και σε τρεις μήνες παίρνει μια 20αριά κιλά, κατευθείαν στα πισινά. Γιατί μετά θα πρέπει να αποδείξεις στην πραγματικότητα ότι είσαι άντρας που τηρείς το λόγο σου.

7. "Είσαι πολύ σέξι"
Και γενικά οτιδήποτε που να παραπέμπει στο πόσο την θες. Δεν μιλάμε να το πεις αυτό σε μια που τυχαίνει αυτή τη στιγμή να κάνεις σεξ. Σε μια σχέση, ειδικότερα όταν έχει περάσει αρκετός καιρός, η γυναίκα θέλει να ακούσει ότι είναι ακόμα επιθυμητή ερωτικά. Άσε που όσο πιο συχνά λες τέτοια "πρόστυχα" και καυτά κοπλιμέντα, τόσο θα αυξάνονται οι ορέξεις της.
totefteri & trelokouneli

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σε πανελλαδική κινητοποίηση στις 14 Οκτωβρίου, κατεβαίνουν οι γονείς των Μουσικών Σχολείων, με συγκεντρώσεις στην Αθήνα και έξω απο τα γραφεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις υπόλοιπες πόλεις. Κύρια αιτήματα της κινητοποίησης, είναι να τοποθετηθούν μόνιμοι καθηγητές στις θέσεις που υπάρχουν κενά, να δοθούν δωρεάν βιβλία για μουσικά, καλλιτεχνικά και ξενόγλωσσα μαθήματα...
Οπως αναφέρουν οι γονείς σε ανακοίνωσή τους αλλά και σε επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας, «ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων, τα μουσικά σχολεία υπολειτουργούν και τα παιδιά τριγυρίζουν στους διαδρόμους για να καλύψουν τις κενές ώρες».
fimotro

Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών Ειδικοτήτων για τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ)

Δείτε εδώ

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Συνεδρίαση ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας της 11/10/2010- Νέοι Διευθυντές Δημοτικών

Στη σημερινή συνεδρίαση το ΠΥΣΠΕ αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:

1.Εισηγήθηκε την τοποθέτηση στις κενές θέσεις Διευθυντών Δημοτικών Σχολείων -με βάση τον αξιολογικό πίνακα του 2007- των παρακάτω εκπαιδευτικών :

ΜΑΝΔΡΑΓΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ- 7 Δ.Σ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΧΑΡΒΑΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ-9 Δ.Σ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – 1 Δ.Σ ΨΥΧΙΚΟΥ
ΚΑΝΑΚΟΥΣΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ- 2 Δ.ΣΨΥΧΙΚΟΥ
ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ- Δ.Σ ΦΙΛΟΘΕΗΣ
ΚΑΡΑΒΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ-3 Δ.Σ ΠΕΥΚΗΣ
ΚΟΘΩΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ -2 Δ.Σ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
ΜΠΕΛΙΤΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ – 2 Δ.Σ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – 11 Δ.Σ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

2.Πρότεινε την τοποθέτηση Υποδιευθυντών στα παρακάτω σχολεία ως εξής:
1 ΕΙΔΙΚΟ ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ- ΧΑΪΔΗ ΕΙΡΗΝΗ
2 ΕΙΔΙΚΟ ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ-ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΒΙΡΓΙΝΙΑ


3.Γνωμοδότησε θετικά σε εννιά (9) αιτήσεις συναδέλφων για αναγνώριση μεταπτυχιακών, ως προς την συνάφεια με το αντικείμενο απασχόλησης και την καταβολή του αντίστοιχου επιδόματος. Οκτώ (8) αιτήσεις συναδέλφων απορρίφτηκαν επειδή δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Οι συγκεκριμένες αιτήσεις μπορούν να επανεξεταστούν εφόσον οι ενδιαφερόμενοι προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που θα τους ζητηθούν από τη Γραμματεία του ΠΥΣΠΕ.

Δυο παρατηρήσεις για την αναγνώριση μεταπτυχιακών ως προς τη συνάφεια:
1. Όλοι οι τίτλοι που κατατίθενται, εφόσον είναι αντίγραφα, θα πρέπει να είναι επικυρωμένοι από τη σχολή που έχει εκδώσει τον τίτλο ή από τα Κ.Ε.Π
2. Επειδή σε πολλές περιπτώσεις το Συμβούλιο δε μπορεί να διαπιστώσει τη συνάφεια μόνο από το τίτλο του Μεταπτυχιακού, καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι να καταθέτουν επιπλέον , αναλυτική κατάσταση των μαθημάτων που παρακολούθησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Β. ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗ, ΑΙΡΕΤΟΥ ΚΥΣΠΕ

Η συνέχιση της κομματικοποίησης της εκπαίδευσης . . .
Με τις αναξιοκρατικές επιλογές Διευθυντών Εκπαίδευσης ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος για τον πλήρη έλεγχο των υπηρεσιακών συμβουλίων και ιδιαίτερα των ΠΥΣΠΕ.
Είχε προηγηθεί ο ορισμός των υπολοίπων μελών με βάση διάταξη του Ν.3848/10. Μια διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης να ορίζει χωρίς κριτήρια τα μέλη στο ΠΥΣΠΕ. Για να ακριβολογούμε, ο ορισμός γίνεται με μοναδικό κριτήριο την παραταξιακή ταυτότητα. Κάτω από την πίεση του «σκληρού κυβερνητικού πυρήνα» δεν περιορίστηκαν στον έλεγχο των ΠΥΣΠΕ και συνέχισαν την προσπάθεια κομματικοποίησης της διοίκησης της εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα, με βάση το άρθρο 24, παρ. 10 του Ν. 3848/10, η τοποθέτηση αναπληρωτών διευθυντών σχολείων «γίνεται με απόφαση του
οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου ΠΥΣΠΕ, το οποίο με βάση τα κριτήρια επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων, αξιολογεί . . .»
Η επιλογή αναπληρωτών διευθυντών σχολείων με βάση τα κριτήρια επιλογής που ορίζει ο Ν.3848/10, δεν έδινε τη δυνατότητα του ορισμού «των δικών τους ανθρώπων». Γι’ αυτό και με τις παρακάτω 4 εγκυκλίους προσπάθησαν να ερμηνεύσουν το Ν.3848/10 με τρόπο που αφήνει πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά τους:
α) 106139/Δ1, 30-8-2010, «Διευκρινίσεις για τη διαδικασία πλήρωσης κενούμενων θέσεων στελεχών εκπαίδευσης» που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας κ. Β. Κουλαϊδής.
β) Φ.361.23/6/106758, 107572/Δ1, 7-9-2010, «Διευκρινίσεις για τη διαδικασία πλήρωσης κενών – κενούμενων θέσεων διευθυντών σχολικών μονάδων» που υπογράφει η κ. Ανθή Γώρου.
γ) Φ.361.23/7/110794, 112094/Δ1, 20-9-2010, «Διευκρινίσεις για τη διαδικασία πλήρωσης κενών – κενούμενων θέσεων διευθυντών – υποδιευθυντών σχολικών μονάδων, προϊσταμένων δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων» που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας κ. Β. Κουλαϊδής.
δ) Φ.353.1/92/119323/Δ1, 24-9-2010, «Διαδικασία πλήρωσης κενούμενων θέσεων στελεχών εκπαίδευσης», που υπογράφει η Υφυπουργός κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Χρειάστηκαν 4 εγκύκλιοι μέσα σ’ ένα μήνα για να πετύχουν τον στόχο. Είναι δε άξιας σχολιασμού:
Α) η εγκύκλιος του κ. Γενικού Γραμματέα που αναφέρει ότι «σε περίπτωση που το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο κρίνει ότι κάποιος από τους υποψήφιους δε θα είναι αποτελεσματικός στην άσκηση των διευθυντικών καθηκόντων, αν και υπερτερεί κατά την αποτίμηση των κριτηρίων της επιστημονικής – παιδαγωγικής συγκρότησης και κατάρτισης και των κριτηρίων υπηρεσιακής κατάστασης και διοικητικής εμπειρίας (άρ.14 Ν.3848/2010), δικαιολογεί πλήρως και ειδικώς την απόφασή του.»
Αλήθεια, με βάση ποια κριτήρια θα κρίνει το υπηρεσιακό συμβούλιο ότι κάποιος δεν είναι αποτελεσματικός για άσκηση διευθυντικών καθηκόντων αφού η επιλογή γίνεται χωρίς συνέντευξη; Υπάρχει φάκελος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών; Γνωρίζουν τους υποψηφίους τα μέλη του Συμβουλίου; Ή, τελικά, η εγκύκλιος αποσκοπεί στον αυθαίρετο, άδικο, αντιδημοκρατικό τρόπο ορισμού των Διευθυντών Σχολείων;
Β) η εγκύκλιος της κ. Χριστοφιλοπούλου όπου αναφέρει «… συνεκτιμώντας το σύνολο των στοιχείων του φακέλου και τη γενική συγκρότηση του υποψηφίου, χωρίς να γίνεται αριθμητική αποτίμηση του κριτηρίου, ήτοι, χωρίς να συνταχθεί πίνακας μετρήσιμων μορίων». Εγκύκλιος που έρχεται να συμπληρώσει την εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα δίνοντας τη δυνατότητα στα μέλη του ελεγχόμενου υπηρεσιακού συμβουλίου να πράξουν κατά το δοκούν.
Οι παραπάνω εγκύκλιοι καταργούν επί της ουσίας τις σχετικές διατάξεις του Ν.3848/10. Είναι να απορεί κανείς πως κάποιοι βγαίνουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μιλούν για αξιοκρατία, όταν όλες οι ενέργειες αποσκοπούν στην αναξιοκρατία.
Οι 4 εγκύκλιοι για τον ορισμό των αναπληρωτών Διευθυντών σχολείων αποδεικνύουν περίτρανα πως αντί να ασχολείται η πολιτική ηγεσία με το περιεχόμενο και την ποιότητα της εκπαίδευσης, ασχολείται με αιτήματα κάποιων που υποσχέθηκαν να βάλουν «πλάτη» για να περάσουν αντιεκπαιδευτικά μέτρα.
Όταν η πατρίδα μας αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση και οι απλοί πολίτες πληρώνουν με τον πιο βάρβαρο και επώδυνο τρόπο τα αποτελέσματα αυτής, είναι πέρα κάθε λογικής κάποιοι να ασχολούνται με πρακτικές του παρελθόντος καταδικασμένες στη συνείδηση του εκπαιδευτικού.
Είναι, πιστεύω, ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας την ανάγκη χάραξης εθνικής πολιτικής για τα θέματα της εκπαίδευσης για να ελπίζουμε σ’ ένα καλύτερο αύριο της εκπαίδευσης και της χώρας μας.
Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλης

3ο και 15ο ΔΣ Χαλανδρίου

Από το φίλο και συνάδελφο Β. Παπαβρόντο έλαβα τη συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα με θέμα τα Δ.Σ. 3ο και 15ο Χαλανδρίου και την αναδημοσιεύω εδώ.

Εργαζόμενη επαναπροσλήφθηκε με ευνοϊκότερους όρους

Εργαζόμενη, η οποία απολύθηκε μετά τη λήξη της άδειας λοχείας της και της εξάμηνης άδειας προστασίας μητρότητας του ΟΑΕΔ επαναπροσλήφθηκε με ευνοϊκότερους όρους, κατόπιν παρέμβασης του Συνηγόρου του Πολίτης.

Σημειώνεται ότι η εργαζόμενη που έχει λάβει άδεια μητρότητας δικαιούται, μετά το πέρας της άδειας αυτής, να
επιστρέψει στη θέση εργασίας της ή σε ισοδύναμη θέση, με τους ίδιους επαγγελματικούς όρους και συνθήκες και να επωφεληθεί από οποιαδήποτε βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την οποία θα δικαιούταν κατά την απουσία της.

Επιπλέον, απαγορεύεται και είναι άκυρη η καταγγελία της σχέσης εργασίας εργαζομένης από τον εργοδότη της, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για χρονικό διάστημα ενός έτους μετά από τον τοκετό, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος για την καταγγελία.

Η γυναίκα εργαζόταν ως υπάλληλος σε υποκατάστημα αλυσίδας ψητοπωλείων-εστιατορίων και διαμαρτυρήθηκε στο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας. Ο Συνήγορος του Πολίτη ενημερώθηκε για την υπόθεση από το αρμόδιο Τμήμα και εκπρόσωπός του διαμεσολάβησε προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα. Ετσι, ο εργοδότης δέχτηκε την επαναπρόσληψή της σε υποκατάστημα της εταιρείας πιο κοντινό στην οικία της, προκειμένου να διευκολυνθεί και η ίδια.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε για την αυθημερόν καταβολή των μισθών υπερημερίας προς την εργαζομένη και για την μετατροπή της σύμβασης εργασίας της από μερικής απασχόλησης που ήταν μέχρι πρότινος σε πλήρους απασχόλησης.
kalesma.gr

ΑΔΕΔΥ: Από τις δηλώσεις Γιούνκερ καταρρέει η προπαγάνδα.

Η ΑΔΕΔΥ σχολίασε τις δηλώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Jean Claude Juncker) σχετικά με το ζήτημα οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, ως εξής:

Οι δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για την ελληνική οικονομία και πως έφθασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μπορεί να καταγράφονται στον τύπο ως "βόμβα" για τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαπέντε ετών, αναδεικνύονται ωστόσο εξίσου διαφωτιστικές πλευρές για το πώς οδηγηθήκαμε στη δημοσιονομική κατάρρευση και στο απεχθές μνημόνιο. Επιπλέον δικαιώνουν τα Συνδικάτα, την Α.Δ.Ε.Δ.Υ., που διατύπωναν και συνεχίζουν να διεκδικούν με επιχειρήματα την άποψη για ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και πολιτικών ως αντιστάθμισμα στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που στην επικαιροποιημένη της εκδοχή οδηγεί σε ελεύθερη πτώση του βιοτικού επιπέδου και πτώχευση της κοινωνίας, για να διασφαλίσει και σήμερα τα συμφέροντα των ίδιων οικονομικών κύκλων και των δανειστών.

Από τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ καταρρέει η προπαγάνδα που ήθελε το όποιο κοινωνικό κράτος, το δημόσιο, τις υπηρεσίες του και κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους να θρέφουν το θηριώδες έλλειμμα και κατά συνέπεια ως αυτονόητα υπεύθυνους για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Σήμερα σε μια περίοδο που η κρίση στην πραγματική οικονομία επιτείνεται από το "μονόδρομο" του μνημονίου, υποβαθμίζοντας τις δημόσιες υπηρεσίες και τους εργαζόμενους, που αυξάνει την ανεργία και οδηγεί την οικονομία σε ύφεση, αποδεικνύεται ότι η μεγάλη αλλαγή είναι συνυφασμένη με τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων υπηρεσιών, την ανταποδοτικότητά τους στους πολίτες, την εργασιακή και μισθολογική αναβάθμιση των δημοσίων υπαλλήλων, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

ΙΚΑ: Κάλυψη δαπάνης για τα ειδικά υποδήματα των διαβητικών Σύσταση ειδικής Επιτροπής

Την κάλυψη της δαπάνης για τα ειδικά υποδήματα των διαβητικών αποφάσισε η διοίκηση του ΙΚΑ δίνοντας οριστική λύση στο θέμα που ανέκυψε από την απαντητική επιστολή της Διεύθυνσης Παροχών του Ιδρύματος για τα θεραπευτικά υποδήματα στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.

Έτσι, προχωρά άμεσα στη σύσταση ειδικής Επιτροπής αποτελούμενης από γιατρούς του ΙΚΑ και μέλη της επιστημονικής κοινότητας, η οποία μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, καλείται να καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις διάθεσης των θεραπευτικών υποδημάτων, ενώ θα εισηγηθεί στο δ.σ το σύνολο των παροχών για τους διαβητικούς.

Στην ανακοίνωση της διοίκησης του Ιδρύματος αναφέρεται επίσης, ότι με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο (ν.3863/2010 άρθρο 31, παρ.4) προβλέπεται η έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να εναρμονιστούν οι κανόνες που καθορίζουν τις παροχές υγειονομικής περίθαλψης στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της απαντητικής επιστολής του ΙΚΑ προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη «Ποσσας Διας», όπου αναφερόταν πως, «με τη χρήση των διαβητικών παπουτσιών δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος. Επομένως το συγκεκριμένο είδος δεν χορηγείται από το Ίδρυμα».

Το πρωί σήμερα, σε δηλώσεις του προς τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος είχε αναφέρει ότι θα υπάρξει εντός της ημέρας άμεση και οριστική λύση, ενώ σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής, επεσήμανε ότι αυτή απεστάλη κατά την περίοδο που υπήρχε κενό διοίκησης στο Ίδρυμα, και προτού αναλάβει ο ίδιος τα καθήκοντα του, ενώ δεν είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενό της.

VORIA

Σε ισόβια δεσμά καταδικάστηκε ο ειδικός φρουρός Ε. Κορκονέας

Σε ισόβια δεσμά καταδικάστηκε ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008 στα Εξάρχεια, χωρίς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας να του αναγνωρίσει ελαφρυντικά.
Νωρίτερα είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, με οριακή πλειοψηφία (4-3) .

Ο συγκατηγορούμενός του, Βασίλης Σαραλιώτης, έχει κριθεί ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία, επίσης χωρίς ελαφρυντικά, ενώ ένας ένορκος πρότεινε την αθώωσή του λόγω αμφιβολιών και τώρα αναμένει την ανακοίνωση της ποινής.

Οι τρεις τακτικοί δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι με την απόφασή τους ανακοίνωσαν την δικανική πεποίθηση που σχημάτισαν από την εξονυχιστική εξέταση των όσων συνέβησαν το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008.
zougla

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΥΣΛΕΞΙΚΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Σε σχέση με την εξέταση των δυσλεξικών μαθητών υπενθυμίζουμε τα παρακάτω:

1. Να γίνει καταγραφή όλων των δυσλεξικών μαθητών κατά τμήμα.

2. Να ενημερωθούν ενυπόγραφα όλοι οι καθηγητές που διδάσκουν στα τμήματα που υπάρχουν δυσλεξικοί μαθητές.

3. Να γίνει υπενθύμιση στους παραπάνω καθηγητές των διαδικασιών και των υποχρεώσεων, που απαιτούνται για την αντιμετώπιση και κυρίως την αξιολογηση των παραπάνω μαθητών, που προβλέπονται από τους σχετικούς νόμους και εγκυκλίους.

4. Η αξιολόγηση δεν αφορά μόνο τις προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις που γίνονται στο τέλος του χρόνου, αλλά και κάθε είδους εξέταση σε σχέση με τη σχολική διαδικασία: προφορική εξέταση, τέστ, ωριαία διαγωνίσματα.

· ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ: Αν δεν επιθυμεί ο μαθητής, δεν θα βγαίνει στον πίνακα, αλλα η αξιολόγησή του θα γίνεται από τη συμμετοχή του στις ερωτήσεις και τις εργασίες που δίνονται μέσα στην τάξη.

· ΩΡΙΑΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ή ΤΕΣΤ: Μόνο εάν επιθυμεί ο μαθητής και με τη σύμφωνη γνώμη του κηδεμόνα (εφ΄ όσο είναι ανήλικος), θα παραδίδει γραπτό στα ΩΡΙΑΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ή τα ΤΕΣΤ.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ (ΥΠ.Ε.Π.Θ. Γ2/1846 της 17-5-2000)

Η εξέτασή τους πρέπει να διεξάγεται μέσα σ’ ένα κλίμα ασφάλειας, αποδοχής και σεβασμού της ιδιαιτερότητάς τους. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να τους παρέχεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούν το πρόχειρο τους, προκειμένου να σημειώσουν σ’ αυτό οτιδήποτε κρίνουν απαραίτητο για το θέμα, το οποίο στη συνέχεια θα αναπτύξουν προφορικά. Σε καμία περίπτωση οι πρόχειρες σημειώσεις δεν συνυπολογίζονται στον τελικό βαθμό. Πρέπει ακόμα να τους παρέχονται διευκρινίσεις και να τους δίνεται επιπλέον χρόνος, στην περίπτωση που θα ζητηθεί.
Στα θεωρητικά μαθήματα ενδέχεται ο εξεταζόμενος να μην μπορεί ή να δυσκολεύεται να αποδώσει σε συνεχή λόγο ένα γνωστικό αντικείμενο, οπότε κρίνεται σκόπιμο να απαντά σε ερωτήσεις που θα του υποβάλλονται. Ως προς την εξέταση στο μάθημα της έκθεσης, η αξιολόγηση να επικεντρώνεται στην κατανόηση βασικών εννοιών του θέματος και στην παρουσίαση των επιχειρημάτων του. Στην εξέταση στα πρακτικά μαθήματα π.χ. Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία είναι πιθανό ο μαθητής/τρια να μη χρησιμοποιεί σωστά τα πρόσημα ή να κάνει λάθη στις πράξεις. Τότε ο καθηγητής χρειάζεται να παρεμβαίνει, να επισημαίνει το λάθος και να τον/την υποβοηθεί να προχωρήσει.


Επιπλέον, οι εξεταστές ας έχουν υπόψη τους, πως ο δυσλεξικός μαθητής/τρια παρουσιάζει αισθητή αδυναμία στην απομνημόνευση τύπων και ορισμών.
Στη διάρκεια της εξέτασης, αν κάποια στιγμή παρατηρηθεί διάσπαση της προσοχής του μαθητή/τριαςκάτι που είναι αναμενόμενο η επαναφορά του/της στην εξεταστική διαδικασία ενδείκνυται να επιτευχθεί με διακριτικούς χειρισμούς.
Οι ερωτήσεις των διάφορων μαθημάτων είναι απαραίτητο να διαβάζονται από τον εξεταστή και να παρέχονται εξηγήσεις, ώστε να είναι απόλυτα κατανοητό το περιεχόμενό τους.



Ο Δ/ντής της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Χανίων

Κανδαράκης Ιωάννης

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Η επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Κύπρο και το ρωσικό «μαύρο χρήμα»

Οι σκιές για τη διαδρομή Μόσχα-Λευκωσία-Μόσχα και η πολύ σημαντική συμφωνία που υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Κύπρο
Με την υπογραφή των 13 συμφωνιών μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου έληξε η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου κ. Μεντβέντεφ στην Κύπρο. Φάνηκε, ότι η πρώτη επίσκεψη Ρώσου προέδρου, στα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, εστίασε το ενδιαφέρον της στην εξάλειψη των σκιών για «μαύρο χρήμα», το οποίο κάνει τη διαδρομή Μόσχα-Λευκωσία-Μόσχα. Γι’ αυτό και
υπεγράφη μεταξύ άλλων και μια πολύ σημαντική συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να απομακρυνθούν οι όποιες σκιές υπήρχαν για την καθαρότητα του χρήματος που υπάρχει στην Κύπρο και διοχετεύεται υπό τη μορφή επενδύσεων στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος του Ρωσικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου και πρώην πρωθυπουργός κ. Eβγκένι Πριμακόφ, ο οποίος συνόδευε τον κ. Μεντβέντεφ, τόνισε το γεγονός ότι τους πρώτους οκτώ μήνες του 2010 οι συνολικές επενδύσεις της Κύπρου στη Ρωσία ανέρχονται στα 52 δισ. Δολάρια, η δε Κύπρος κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά τις ξένες επενδύσεις στη Ρωσία. Οι Ρώσοι έχουν βάσιμους λόγους να πιστεύουν, ότι πρόκειται για χρήμα, που φεύγει παράνομα από τη Μόσχα και ξεπλυμένο στη Λευκωσία, επανέρχεται στη Μόσχα υπό μορφή επενδύσεων.

Ότι πρόκειται περί κοινού μυστικού, φαίνεται και από το άρθρο της εφημερίδας «Σημερινή» της Λευκωσίας, με τίτλο «Κύριοι, μας έχουν πάρει μυρωδιά» (!), όπου μεταξύ άλλων αναγράφεται: «… Στο παρελθόν, η Κύπρος κατηγορήθηκε πολλάκις ως φορολογικός παράδεισος και ως προορισμός για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Έκτοτε, με την είσοδό μας στην Ε.Ε., φάνηκε να γίνεται μια προσπάθεια εξωραϊσμού και αναβάθμισης του καθεστώτος των κυπριακών εταιρειών, με πιο σημαντικό αποτέλεσμα την έξοδό μας πρόσφατα από τη ρωσική μαύρη λίστα. Προφανώς, όμως, κάποιοι εξακολουθούν να προβάλλουν τις κυπριακές εταιρείες ως καταφύγια για τους οποιουσδήποτε απατεώνες, που θέλουν να τις χρησιμοποιήσουν είτε για συγκάλυψη είτε για να ξεπλύνουν το χρήμα το οποίο προέρχεται από τις παράνομες δραστηριότητές τους».

Βέβαια, υπήρχε συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολόγησης, μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, από το 1998, αλλά διαπιστώθηκαν παραλείψεις, που αντιμετωπίστηκαν στην πορεία, ώστε να μην μπορεί να κρυφτεί ούτε ένας κακοθελητής, ενώ παράλληλα και οι νομικές βάσεις Κύπρου και Ρωσίας προσαρμόζονταν όλο και περισσότερο στα διεθνή δεδομένα και συνέκλιναν προς εκείνα της Ε.Ε.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, η Μόσχα «έπεισε τις κυπριακές Αρχές για την αναγκαιότητα να απλοποιηθεί η διαδικασία και χωρίς παρέμβαση δικαστηρίου να παρέχονται πληροφορίες, έπειτα από απαίτηση των ρωσικών φορολογικών οργάνων για εταιρείες, τους ιδρυτές και μετόχους τους».
voria

-Παπανδρέου, Σαμαράς σου λένε τίποτα;-Ναι, αλλά δε θυμάμαι ποιος είναι ο καλός και ποιος ο κακός...


Διαβάζω στα ΝΕΑ την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Τ. Σισέ:
Δημ.:Παπανδρέου, Σαμαράς σου λένε τίποτα;
Σισέ:Ναι, αλλά δε θυμάμαι ποιος είναι ο καλός και ποιος ο κακός...
Δημ.: Έχεις κάνει χειραψία με τον Σαρκοζί;
Σισέ: Αρκετές φορές.
Δημ.: Τι άποψη έχεις για το Σαρκοζί;
Σισέ: Καλύτερα να την κρατήσω για τον εαυτό μου.
Δημ.: Γνωρίζεις για το μνημόνιο;
Σισέ: Ναι και στενοχωριέμαι που μια τόσο όμορφη χώρα έχει τόσα προβλήματα.
Δημ.: Πιστεύεις στην τύχη;
Σισέ: Όχι. Ή είσαι καλός ή όχι. Στα έντεκα χρόνια μου έβλεπα τη μαμά μου μια φορά την εβδομάδα. Στην επόμενη μεταγραφή μου έβλεπα τη μαμά μου μια φορά στους έξι μήνες. Αν θέλεις να είσαι ο καλύτερος, προϋποθέτει θυσίες.
Δημ.: Είχες ένα φοβερό τραυματισμό. Ήσουν άτυχος;
Σισέ: Άτυχος; Μάλλον τυχερός! Αν ο γιατρός καθυστερούσε δέκα λεπτά ή έπεφτα σε έναν άπειρο γιατρό θα μου έκοβαν το πόδι. Μάλλον ήμουν τυχερός
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Η ψηφιοποίηση του σχολείου δρομολογεί και τις διαδικασίες αξιολόγησης των σχολικών μονάδων.

Θα αξιολογούν αλλά και θα αξιολογούνται

Η ψηφιοποίηση του σχολείου δρομολογεί και τις διαδικασίες αξιολόγησης των σχολικών μονάδων.

Από τον Δεκέμβριο όλα τα σχολεία θα έχουν την ηλεκτρονική τους καρτέλα στην οποία θα αναγράφονται πλήρως όλα τα στοιχεία τους (μαθητές, προσωπικό, εξοπλισμός κ.λ.π.) και έτσι θα είναι σε θέση να αξιολογούν αλλά και να αξιολογούνται ως προς τις «αδυναμίες αλλά και δυνατότητές τους», όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, χθες, από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Στη βάση της δρομολόγησης των διαδικασιών αξιολόγησης με κύρια χαρακτηριστικά τη διαφάνεια και την κοινωνική λογοδοσία, η διοίκηση της εκπαίδευσης γίνεται ηλεκτρονική, και για το σκοπό αυτό:

-Αντικαθίστανται τα διαφορετικά σημερινά βασικά συστήματα καταγραφής δεδομένων του εκπαιδευτικού συστήματος (e-survey, e-school, e-data center, ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διορισμών και προσλήψεων) με ένα ενιαίο διαλειτουργικό σύστημα, στο οποίο θα μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας ανάλογα με το επίπεδο της λειτουργίας του (ο γονέας, ο εκπαιδευτικός της τάξης, ο σχολικός σύμβουλος κ.ο.κ.).

**Αναπτύσσεται ιστοσελίδα σε κάθε σχολείο και αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου προκειμένου να αναρτώνται οι αποφάσεις και τα πεπραγμένα τους.

- Ολα τα σχολεία της χώρας αποκτούν την ηλεκτρονική τους καρτέλα στην οποία θα αναγράφονται πλήρως όλα τα στοιχεία τους.
enet

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων-Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς, του ειδικού συνεργάτη Γιάννη Μπαλάγκα

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΤΟΥΣ

του Γιάννη Μπαλάγκα, ειδικού συνεργάτη της ΔΟΕ

Ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής και γίνεται νόμος του Κράτους μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού συστήματος του Δημοσίου, με το οποίο επέρχονται δυσμενείς αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, ιδιαίτερα των μητέρων με ανήλικα παιδιά. καθώς και των τρίτεκνων μητέρων.

Ορίζεται ωστόσο στην παρ. 11 του άρθρου 6 αυτού του νόμου, όπως ακριβώς και στο νόμο 3847 που δημοσιεύτηκε στις 11-5-2010, ότι όσοι και όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31-12-2010 δεν θίγονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού.

Για τα πρόσωπα αυτά θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού διατάξεις, που αφορούν τόσο τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς και τον υπολογισμό της σύνταξης.

Με απλά λόγια, όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31-12-2010 , μπορεί να αποχωρήσουν όποτε θέλουν και το 2011 και το 2015 και οποιαδήποτε άλλη χρονολογία χωρίς καμία μεταβολή ούτε στα όρια ηλικίας ούτε στον υπολογισμό της σύνταξης ούτε καμία « ποινή» θα έχουν στο ύψος της σύνταξής τους, εάν φύγουν μετά το 2010.

Πιο συγκεκριμένα να επαναλάβουμε για άλλη μια φορά ποιοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δε θίγονται:

1) Όλοι οι διορισθέντες μέχρι 31-12-82.

Ειδικότερα από αυτή την κατηγορία:

α) Όλες οι παντρεμένες γυναίκες είτε έχουν παιδιά είτε δεν έχουν, μπορούν να αποχωρήσουν, όποτε θέλουν ,σήμερα ή και μετά το 2010, γιατί έχουν συμπληρώσει 24,5 χρόνια υπηρεσίας και δεν απαιτείται όριο ηλικίας.

β) Όλοι όσοι συμπλήρωσαν ή θα συμπληρώσουν και μετά το 2010 35 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας. Από τα 35 χρόνια υπηρεσίας τα 25 τουλάχιστον είναι απαραίτητο να είναι στο δημόσιο (στην 25ετία υπολογίζεται και η στρατιωτική θητεία για τους άνδρες) τα υπόλοιπα μπορεί να είναι και από τον ιδιωτικό τομέα και θα χρειαστεί εξαγορά για την αναγνώριση.

* Αυτοί σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να αποχωρήσουν και με λιγότερα χρόνια, με τις γενικές διατάξεις που ισχύουν, τα γνωστά εξάμηνα που προστίθενται από 1-1-98 Χωρίς Όριο Ηλικίας (Χ.Ο.Η.)

Αν π.χ η 25ετία συμπληρώθηκε το 2001, από την ημερομηνία συμπλήρωσής της και μετά απαιτούνται συνολικά 34 έτη Χ.Ο.Η

Αν συμπληρώθηκε το 2002, απαιτούνται 34,5 χρόνια Χ.Ο.Η.

Αν » 2003 και μετά απαιτούνται 35 έτη Χ.Ο.Η.

2) Διορισθέντες από 1-1-83 έως 31-12-92

α) Μητέρες ανηλίκων που στις 31-12-2010 έχουν συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας , στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο χρόνος της διαδοχικής ασφάλισης και έχουν ανήλικο παιδί κατά τη συμπλήρωση της 25ετίας. Σ΄ αυτές η σύνταξη θα καταβληθεί, όταν συμπληρώσουν το 50ο έτος της ηλικίας. Αν το 50 έτος συμπληρώνεται μετά το 2010, δεν αλλάζει τίποτε γι αυτές, όσο και να παραμείνουν στην υπηρεσία και ούτε επηρεάζει τα αποκτηθέντα ασφαλιστικά δικαιώματα η ενηλικίωση του παιδιού.

β) Μητέρες με τρία παιδιά και άνω.

Χρειάζονται 20 χρόνια υπηρεσίας (στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο χρόνος της διαδοχικής ασφάλισης) να έχουν συμπληρώσει στις 31-12-2010 και μπορούν να αποχωρήσουν , χωρίς όριο ηλικίας, όποτε θελήσουν. Δεν ενδιαφέρει να είναι τα παιδιά ανήλικα ή ενήλικα, ο αριθμός των παιδιών ενδιαφέρει την ημερομηνία που συμπληρώνεται η 20ετία.

γ) Όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες των γυναικών (ανύπαντρες γυναίκες, μητέρες με ενήλικα παιδιά κατά τη συμπλήρωση της 25ετίας κλπ ) , εάν συμπληρώνουν 25ετία στις 31-12-2010 , μπορούν να αποχωρήσουν, όταν συμπληρώσουν το 60ο έτος της ηλικίας τους, όποτε αυτό συμπληρωθεί , χωρίς καμία μεταβολή στη συνταξιοδοτική τους κατάσταση.

ε) Όλοι οι άνδρες που έχουν συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας. Το όριο ηλικίας που απαιτείται για συνταξιοδότηση γι αυτούς, έχει να κάνει με το έτος που συμπληρώθηκες η 25ετία. Αν πχ η 25ετία συμπληρώθηκε το 1998 απαιτούνται 60,5 έτη, αν συμπληρώθηκε το 1999 61 έτη κ.ο.κ Αν η 25ετία συμπληρώθηκε από το 2007 και μετά απαιτείται η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.

δ) Όλοι όσοι συμπληρώνουν 31-12-2010 35 χρόνια υπηρεσίας και έχουν ηλικία 58 ετών ή όταν συμπληρώσουν την ηλικία των 58 ετών μετά το 2010

ε) Όλοι όσοι μέχρι 31-12-2010 έχουν 37 χρόνια Χ.Ο.Η.

Με την παρ.5 του άρθρου 6 αυτού του νόμου καταργείται δυστυχώς μια σημαντική ρύθμιση για τους εκπαιδευτικούς που έδινε η παρ. 3 του άρθρου 5 του Ν.3075/2002. Ο νόμος αυτός, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα του εκπαιδευτικού λειτουργήματος, έδινε τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να αποχωρούν με 30 έτη υπηρεσίας και ηλικία 55 ετών, όσοι απ’ αυτούς είχαν διοριστεί μέχρι 31-12-82, και 30 έτη υπηρεσίας και ηλικία 60 ετών όσοι διορίζονταν μετά την 1-1-83. Η διάταξη αυτή του Ν.3075 καταργείται από 1-1-2011.

Ωστόσο στηριζόμενοι στην παρ. 11 του άρθρου 6 αυτού του νόμου περί μη εφαρμογής των αλλαγών σ’αυτούς που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31-12-2010, ύστερα και από σχετική επιβεβαίωση από το αρμόδιο τμήμα συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μπορούμε να βεβαιώσουμε τα εξής:

α) Όσοι εκπαιδευτικοί διορίστηκαν μέχρι 31-12-82, έχουν θεμελιώσει όλοι συνταξιοδοτικό δικαίωμα (25ετία) και επομένως δε θίγονται από την κατάργηση αυτής της διάταξης. Αυτοί μπορούν να αποχωρήσουν, όταν συμπληρώσουν τα 30 χρόνια υπηρεσίας (όσοι δεν τα έχουν συμπληρώσει) και όταν συμπληρώσουν το 55ο έτος της ηλικίας τους. Στην 25ετία για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος υπολογίζεται και ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας για τους άνδρες, ενώ ο χρόνος ασφάλισης σε άλλον φορέα κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ ,ΟΑΕΕ κλπ) υπολογίζεται μετά την 25ετία για τη συμπλήρωση της 30ετίας.Η περαιτέρω παραμονή τους στην υπηρεσία μετά το 2010, δεν επιφέρει καμία μεταβολή στη συνταξιοδοτική τους κατάσταση ούτε στον υπολογισμό της σύνταξης.

β) Όσοι εκπαιδευτικοί διορίστηκαν από 1-1-83 και μετά, εάν μέχρι 31-12-2010 συμπληρώνουν 25ετία, θα μπορέσουν να αποχωρήσουν, όταν συμπληρώσουν 30 έτη υπηρεσίας και όταν θα έχουν και το 60 έτος της ηλικίας, όποτε αποκτήσουν αυτές τις προϋποθέσεις. Στην 25ετία για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος γι αυτή την κατηγορία υπολογίζεται και ο χρόνος της διαδοχικής ασφάλισης και ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας για τους άνδρες. Ο ελάχιστος χρόνος δημόσιας υπηρεσίας που απαιτείται είναι 5 έτη γι τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Τα βασικά σημεία του νόμου έχουν ως εξής:

Α. ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΝΕΟΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟ 1-1-2011 ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΙΚΑ –ΕΤΑΜ

Από 1-1-2011 όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι στο Δημόσιο υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ

Τα πρόσωπα αυτά ασφαλίζονται για ασθένεια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ βοήθημα στους οικείους φορείς, στους οποίους ασφαλίζονται και οι προσληφθέντες μετά την 1-1-93.

Δίδεται μάλιστα η δυνατότητα και στους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους, καθώς και σε όσους προσληφθούν μέχρι 31-12-2010 να επιλέξουν προαιρετικά την υπαγωγή τους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού.

Β. ΕΞΙΣΩΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

1. Γονείς με ανήλικα παιδιά:

(προσληφθέντες στο Δημόσιο από 1-1-83 έως 31-12-92)

Μέχρι τώρα μόνο οι μητέρες με ανήλικα παιδιά αυτής της κατηγορίας μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με 25 χρόνια υπηρεσία και ηλικία 50 ετών, εφόσον κατά τη συμπλήρωση της 25ετίας το παιδί ήταν ανήλικο.

Με το νέο νόμο άνδρες και γυναίκες της κατηγορίας αυτής, εάν συμπληρώνουν

την 25ετία από 1-1- 2011 και έχουν ανήλικο παιδί κατά τη συμπλήρωση της 25ετίας , απαιτείται το 52ο έτος της ηλικίας συμπληρωμένο, το οποίο αυξάνεται στο 55ο έτος από 1-1-2012 και στο 65ο έτος από 1-1-2013.



Έτος θεμελίωσης






Έτη υπηρεσίας




Όριο ηλικίας

2010


25


50

2011


25


52

2012


25


55

2013


25


65

Αύξηση από 2 έως 15 έτη υπηρεσίας. Είναι από τις πιο επώδυνες αλλαγές,

Για τις ασφαλισμένες από 1-1-93 που έχουν ανήλικα παιδιά και θα έφευγαν με 20 χρόνια υπηρεσίας και ηλικία 55 ετών, η εξίσωση ξεκινάει άμεσα από 1-1-2013 (αφού μέχρι τότε δεν έχει θεμελιωθεί δικαίωμα 20ετίας)και ισχύουν οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με τις ασφαλισμένες πριν το 1992.

3. Γονείς με τρία ή περισσότερα παιδιά:

Μέχρι τώρα οι μητέρες με τρία παιδιά και άνω μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με 20 έτη υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας, εφόσον ήταν ασφαλισμένες μέχρι 31-12-92 .

Το δικαίωμα της συνταξιοδότησης με 20 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας δεν παρέχονταν στον πατέρα, που είχε τρία παιδιά παρά μόνο αν ήταν χήρος ή διαζευγμένος . Στην περίπτωση μάλιστα του διαζευγμένου έπρεπε τα παιδιά να ήταν ανήλικα και τα τρία και να είχε την επιμέλεια αυτών με δικαστική απόφαση.

Με το νέο νόμο από 1-1-2011 τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που έχουν τρία παιδιά, ανεξάρτητα από το χρόνο πρόσληψής τους , εάν μέχρι 31-12-2010 συμπληρώνουν 20 χρόνια πλήρους πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας μπορούν να αποχωρήσουν χωρίς όριο ηλικίας (Χ.Ο.Η.) Η υπηρεσία αυτή αυξάνεται κατά 1 έτος για όσους συμπληρώνουν την 20ετία εντός του 2011, αλλά με όριο ηλικίας το 52ο έτος , κατά 2 έτη για όσους τη συμπληρώνουν τα 2012 , με όριο ηλικίας το 55ο έτος και επίσης κατά 2 έτη για όσους τη συμπληρώνουν το 2013 με όριο ηλικίας το 65ο έτος.

Καταργείται η πρόσθετη προϋπόθεση που ίσχυε για τους άνδρες να είναι δηλ χήροι ή να έχουν την επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση, αν είναι διαζευγμένοι.

Έτος θεμελίωσης


Έτη υπηρεσίας


Όριο ηλικίας

2010


20


Χ.Ο.Η.

2011


21


52

2012


23


55

2013


25


65

Οι ασφαλισμένοι από 1-1-93 που έχουν 3 παιδιά και άνω, επειδή και εδώ η 20ετία συμπληρώνεται από 1-1-2013, ακολουθούν τα όρια ηλικίας των ασφαλισμένων πριν το 1992 δηλ το 2013 θα θέλουν 25 έτη που τα συμπληρώνουν το 2018 οπότε θα θέλουν και το 65ο έτος της ηλικίας.

* ο υπάλληλος ακολουθεί το όριο ηλικίας που ισχύει κατά το χρόνο θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. πχ αν μία τρίτεκνη υπάλληλος θεμελιώνει το 2011 20ετία, χρειάζεται τότε 21 έτη που θα τα έχει το 2012, το όριο όμως ηλικίας των 52 ετών ισχύει πάντα γι αυτή.

4. Άνδρες και γυναίκες με ανίκανα παιδιά

α) (ασφαλισμένοι από 1-1-83 έως 31-12-82)

Μέχρι τώρα οι μητέρες υπάλληλοι με ανάπηρα παιδιά (50% και άνω) ή με ανίκανο σύζυγο (67% και άνω) υπάγονταν στην ίδια κατηγορία με τις μητέρες με ανήλικα παιδιά , 25έτη υπηρεσίας και ηλικία 50ετών. Οι άνδρες δεν μπορούσαν να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος.

Με το νέο νόμο άνδρες και γυναίκες της κατηγορίας αυτής από 1-1-2011,εφόσον έχουν ανίκανο παιδί ή ανίκανο σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, μπορούν να αποχωρήσουν στο 50ό έτος της ηλικίας με τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (25ετία).

Επεκτείνεται το δικαίωμα αυτό και στους άνδρες που είχαν μέχρι τώρα το 65ο έτος της ηλικίας.

β). Άνδρες και γυναίκες με ανίκανα παιδιά (ασφαλισμένοι από 1-1-93 και μετά)

Μέχρι τώρα οι γυναίκες της κατηγορίας αυτής που είχαν ενήλικα αλλά ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιά, μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με 20 χρόνια υπηρεσίας και ηλικία 55 ετών.

Με το νέο νόμο άνδρες και γυναίκες της κατηγορίας αυτής, εφόσον έχουν ανίκανα για κάθε εργασία παιδιά, από 1-1-2013 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στο 50ο έτος της ηλικίας αλλά με 25 χρόνια πλήρους πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.




Έτη υπηρεσίας


Όριο ηλικίας

Ασφαλισμένοι μέχρι 31-12-92


25


50

Ασφαλισμένοι από 1-1-93


25


50

5. Λοιπές περιπτώσεις της κατηγορίας των ασφαλισμένων 1-1-1983 έως 31-12-82

(ανύπαντρες γυναίκες, παντρεμένες χωρίς παιδιά ή με ενήλικα παιδιά και χήρες ή διαζευγμένες χωρίς παιδιά ή με έγγαμα παιδιά, καθώς και άγαμες μητέρες με άγαμα παιδιά)

Προκειμένου να γίνει η εξίσωση των ορίων ηλικίας των γυναικών με τους άνδρες ο νέος νόμος προβλέπει ότι οι ανωτέρω κατηγορίες των γυναικών, εάν συμπληρώνουν την 25ετία το 2010, ισχύει το όριο ηλικίας των 60 ετών για τη λήψη της σύνταξης. Εάν η 25ετία συμπληρώνεται το 2011, απαιτείται το 61ο έτος της ηλικίας, εάν συμπληρώνεται το 2012 απαιτείται το 63ο έτος και εάν συμπληρώνεται η 25ετία το 2013, απαιτείται το 65ο έτος.



Έτος θεμελίωσης




Έτη υπηρεσίας




Όριο ηλικίας

2010


25


60

2011


25


61

2012


25


63

2013


25


65

6. Πρόωρη συνταξιοδότηση από 1-1-83 έως 31-12-92)

Όλες οι γυναίκες της προηγούμενης κατηγορίας (ανύπαντρες ,παντρεμένες χωρίς παιδιά ή με ενήλικα παιδιά κλπ) εάν συμπληρώνουν την 25ετία μέχρι το 2010 ισχύει το όριο ηλικίας των 60 ετών για τη λήψη της σύνταξης , ενώ για τους άνδρες είναι το 65ο έτος της ηλικίας.

Δίνεται η δυνατότητα μέχρι τώρα να λάβουν πρόωρη σύνταξη από την ηλικία των 55 ετών οι γυναίκες αυτής της κατηγορίας και από την ηλικία των 60 ετών οι άνδρες, μειωμένη όμως κατά 4,5% για κάθε έτος που υπολείπεται του αντίστοιχου ορίου ηλικίας. Αν πχ αποχωρήσουν 5 έτη νωρίτερα του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας θα λάβουν τη σύνταξη μειωμένη κατά 4,5% χ 5 = 22,5%.

Με το νέο νόμο, προκειμένου να γίνει εξίσωση των ορίων ηλικίας, εάν η 25ετία συμπληρώνεται από 1-1- 2011 τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, η πρόωρη συνταξιοδότηση θα γίνεται στο 56ο έτος και από 1-1-2012 το ηλικιακό όριο αυξάνεται κατά 2 έτη για κάθε ημερολογιακό έτος και μέχρι η συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας.

Έτος θεμελίωσης




Έτη υπηρεσίας


Πρόωρη συνταξιοδότηση


Πλήρης συνταξιοδότηση

2010


25


55


60

2011


25


56


61

2012


25


58


63

2013


25


60


65

Η μείωση όμως θα είναι 6% για κάθε έτος πρόωρης εξόδου που υπολείπεται του αντίστοιχου ορίου ηλικίας για τη λήψη πλήρους σύνταξης, Δηλ. για αποχώρηση 5έτη νωρίτερα του προβλεπόμενου χρόνου η μείωση θα είναι 6% χ 5 = 30%

Αυτό είναι το λεγόμενο «πέναλτι» στην τηλεοπτική γλώσσα του ασφαλιστικού και μόνο γι αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση. Όλες οι άλλες συντάξεις λέγονται πλήρεις και είναι ανάλογες με τα χρόνια υπηρεσίας.

7. Για όσους έχουν προσληφθεί μετά την 1-1-83 και συμπληρώνουν 36 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας το έτος 2011, η σύνταξη καταβάλλεται ολόκληρη μετά τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους.

Ο ανωτέρω χρόνος υπηρεσίας για όσους συμπληρώνουν αυτόν από το έτος 2012 και μετά αυξάνεται κατά 1 έτος και μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών πλήρους πραγματικής υπηρεσίας. Το όριο ηλικίας των 58 ετών αυξάνεται από 1-1-2012 κατά ένα (1) έτος ετησίως και μέχρι τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας.

Η παράγραφος αυτή του άρθρου 6 έρχεται να αντικαταστήσει την παρ.6γ του άρθρου 1 του Ν.3029/2002 κατά την οποία οι προσληφθέντες μετά την 1-1-83, εάν συμπλήρωναν 35 έτη συντάξιμης υπηρεσίας, η καταβολή της σύνταξης γινόταν με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας. Αυτό ισχύει μέχρι 31-12-2010. Αν η 35ετία συμπληρώνεται το 2011, ναι μεν ισχύει το 58ο έτος ηλικίας αλλά τα έτη υπηρεσίας πρέπει να γίνουν 36 κ.ο.κ.

Έτος θεμελίωσης


Έτη υπηρεσίας


Όριο ηλικίας

2010


35


58

2011


36


58

2012


37


59

2013


38


60

2014


39


60

2015


40


60

8. Τα 37 έτη υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας που προβλέπονταν από το νόμο 3029/2002 για όλους τους ασφαλισμένους από 1-1-83 και μετά, καταργούνται από 1-1-2011,γιατί τότε απαιτείται και το όριο ηλικίας των 58ετών. Από 1-1-2012 απαιτείται η συμπλήρωση του 59ου έτους της ηλικίας ακολουθώντας την αυξανόμενη πορεία που δείχνει ο ανωτέρω πίνακας, ώστε από 1-1-2015 να απαιτούνται 40 έτη υπηρεσίας και ηλικία 60 ετών.

Γ. ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

α) χρόνος σπουδών

Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2011 και μετά, θεωρείται ως συντάξιμος χρόνος πραγματικής υπηρεσίας, ύστερα από εξαγορά, και ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής, καθώς και ο χρόνος σπουδών σε μέσες επαγγελματικές σχολές.

Ο ανωτέρω χρόνος σπουδών αναγνωρίζεται ως συντάξιμος εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει υπηρεσία 12 ετών. Όσα από τα πρόσωπα αυτά αναγνωρίζουν το χρόνο σπουδών ως συντάξιμο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, αν έχουν λάβει εκπαιδευτική άδεια, μόνο μέχρι δύο (2) έτη από την εκπαιδευτική άδεια μπορούν να υπολογίζουν ως συντάξιμο.

Χρήση αυτής της διάταξης δεν μπορούν να κάνουν όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι 31-12-2010.

β) χρόνος άδειας άνευ αποδοχών για ανατροφή παιδιού

Θωρείται ως συντάξιμος χρόνος πραγματικής υπηρεσίας ο χρόνος άδειας άνευ αποδοχών ανατροφής παιδιών ηλικίας μέχρι 6 ετών με την προϋπόθεση της καταβολής από τον υπάλληλο των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών.

Μέχρι τώρα και με τον προηγούμενο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα 2683/99 και με τον ισχύοντα 3528/2007 ο χρόνος αυτός ήταν συνολικής διάρκειας έως δύο (2) ετών και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις δεν χρειαζόταν εξαγορά. πχ όσες μητέρες, ασφαλισμένες μέχρι 31-12-82, συμπληρώνουν 17,5 χρόνια υπηρεσίας μέχρι 31-12-97

ή 25 οι ασφαλισμένες από 1-1-83 μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, ο χρόνος της άδειας άνευ αποδοχών για ανατροφή παιδιού (όχι άδεια μητρότητας) δεν χρειάζεται εξαγορά.

γ) χρόνος στρατιωτικής θητείας

Όσοι μέχρι 31-12-97 συμπληρώνουν 25 έτη υπηρεσίας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας, δεν χρειάζεται εξαγορά της θητείας. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να εξαγοράσουν αυτόν το χρόνο. Οι ασφαλισμένοι από 1-1-83 και μετά, στην 25ετία που απαιτείται για την εξαγορά ή μη του χρόνου της θητείας μπορούν να συμπεριλάβουν και χρόνο διαδοχικής ασφάλισης για τη συμπλήρωσή της.

Ο συνολικός χρόνος που μπορεί να αναγνωριστεί από τις τρεις ανωτέρω περιπτώσεις (α+β+γ) είναι:

α) Σε 4 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2011.

β) Σε 5 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2012

γ) Σε 6 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2013

δ) Σε 7 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2014 και μετά.

Τα όρια ηλικίας που ισχύουν για κάθε έτος που θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ισχύουν πάντα. πχ μία μητέρα με ανήλικο παιδί που το 2011 έχει 24 χρόνια υπηρεσίας μπορεί να αναγνωρίσει 1 έτος από τα ανωτέρω λεγόμενα πλασματικά έτη και έτσι να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011, το όριο όμως ηλικίας των 52 ετών που απαιτείται, είναι απαραίτητο για να λάβει τη σύνταξη. Διαφορετικά θα συμπλήρωνε 25ετία το 2012, οπότε θα έπρεπε να συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας.

Ο ανωτέρω χρόνος μπορεί να αξιοποιηθεί ασφαλιστικά και για όσους ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά από 1-1-93 και μετά γιατί δεν έχουν θεμελιώσει μέχρι σήμερα αυτοί συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Δ. ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Μέχρι την δημοσίευση αυτού του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η ενηλικίωση των παιδιών προκειμένου η μητέρα να υπάγεται στην κατηγορία με ανήλικα τέκνα, γινόταν την ημερομηνία που το παιδί έκλεινε τα 18 χρόνια από την ημερομηνία γέννησής του. Από εδώ και στο εξής η ενηλικίωση θεωρείται ότι γίνεται την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο συμπληρώνεται το 18ο έτος της ηλικίας του, παρέχοντας έτσι ευνοϊκότερο χρόνο στους γονείς για να καλύψουν την 25ετία και να θεωρείται ότι έχουν ανήλικα παιδιά.

Ε. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 35ΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ

Δίνεται η δυνατότητα στον υπάλληλο ο οποίος συμπληρώνει 35 χρόνια πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας και το όριο ηλικίας των 60 ετών και απολύεται αυτοδίκαια από την υπηρεσία, να ζητήσει με αίτησή του 6

μήνες πριν τη συμπλήρωση της 35ετίας και τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας υποχρεωτικής αποχώρησης, να παραμείνει στην υπηρεσία έως τρία (3) έτη επιπλέον και έως τη συμπλήρωση κατ’ ανώτατο όριο του 65ου έτους της ηλικίας.

Η διάταξη αυτή περιλαμβάνεται στο Ν.3528/2010 « Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις» που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Ε. ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

1) όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31-12-2010, όποτε και αν αποχωρήσουν, ο τρόπος υπολογισμού θα είναι ο ίδιος με το σημερινό , δηλ για τα χρόνια υπηρεσίας που έχει διανύσει ο υπάλληλος μέχρι 31-12-2007 το 80% του βασικού τους μισθού και για τα έτη υπηρεσίας που διανύει από 1-1-2008 και μετά , υπάρχει μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης 1% για κάθε έτος, έως το ποσοστό αναπλήρωσης από 80% γίνει 70% , που ολοκληρώνεται το 2017. ( Για το 2010 το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 77%)

2) Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1-1-2011 μέχρι και 31-12-2014 για τα χρόνια υπηρεσίας μέχρι 31-12-2012 η σύνταξη θα υπολογιστεί όπως στην ανωτέρω παράγραφο. Για τα χρόνια υπηρεσίας όμως που διανύονται από 1-1-2013 και μετά, το τμήμα της μηνιαίας σύνταξης που αντιστοιχεί σε κάθε έτος ασφάλισης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 2% των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών (σήμερα είναι κατά μέσο όρο 3% περίπου)

3) Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1-1-2015 καθιερώνεται η βασική και αναλογική σύνταξη.

Η βασική σύναξη θα καταβάλλεται από την ημερομηνία έναρξης της συνταξιοδότησης από το Δημόσιο και καθορίζεται για το έτος 2010 στο ύψος των 360 €. Αναπροσαρμόζεται από 1-1-2014 ανάλογα με την ποσοστιαία μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) και του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ)

Η αναλογική σύνταξη θα καταβάλλεται και αυτή μαζί με τη βασική σύνταξη και θα περιλαμβάνει δύο (2) τμήματα

α) αναλογικό τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στα χρόνια υπηρεσίας έως 31-12-2010, το οποίο υπολογίζεται με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές, όπως ισχύουν κατά το χρόνο συνταξιοδότησής τους.

β) αναλογικό τμήμα σύνταξης για τα χρόνια υπηρεσίας από 1-1-2011 έως την ημερομηνία συνταξιοδότησής τους.

Ως μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης από 1-1-2011 λαμβάνεται υπόψη το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων ασφαλιστέων αποδοχών που έλαβε ο υπάλληλος από 1-1-2011 έως την ημερομηνία συνταξιοδότησής του δια του αριθμού των μηνών υπηρεσίας που έχει πραγματοποιήσει ο υπάλληλος εντός της χρονικής αυτής περιόδου. Το ποσοστό αναπλήρωσης κυμαίνεται από 0,80% έως 1,50% ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας. Το τελικό ποσό της σύνταξης καθορίζεται για όλα τα έτη με βάση το συντελιστή που αντιστοιχεί στο τελευταίο πλήρες έτος ασφάλισης.

Για όσους διορίζονται από 1-1-2011 και μετά, όταν θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης και αποχωρήσουν της υπηρεσίας, για τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη ο Μ.Ο των ασφαλιστέων αποδοχών που έλαβε ο υπάλληλος καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Οι ασφαλιστέες αυτές αποδοχές θα είναι αυξημένες κατά ποσοστό που καθορίζεται με τυπικό νόμο και με βάση τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και τη μεταβολή του συντελιστή ωρίμανσης που θα προσδιορίζεται κάθε έτος με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από γνώμη της Ο.Κ.Ε. της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής,

Είναι αδύνατο επομένως σήμερα να υπολογίσει κανείς ποια θα είναι η απώλεια της σύνταξης, αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τη μεταβολή του Δ.Τ.Κ. και το συντελιστή ωρίμανσης.

ΣΤ. ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Βελτιώνεται και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, ο υπολογισμός της σύνταξης τους με βάση τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης.

Οι ασφαλισμένοι από 1-1-1983, οι οποίοι πριν το διορισμό τους στο Δημόσιο είχαν ασφάλιση σε άλλο φορέα κοινωνικής ασφάλισης πλην του Δημοσίου ( ΙΚΑ , ΟΑΕΕ κ.ά.) , για το τμήμα αυτό του εργασιακού τους βίου θα λάβουν σύνταξη, ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης, από το φορέα που ήταν ασφαλισμένοι.

Οι αποδοχές που λαμβάνονταν υπόψη για τον υπολογισμό της σύνταξης για το κομμάτι αυτό του εργασιακού βίου, ήταν αναπροσαρμοσμένες με το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και υπολογίζονταν με συγκεκριμένους συντελιστές για κάθε φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

Με το νέο νόμο οι αποδοχές αυτές θα είναι προσαυξημένες τόσο με το Δ.Τ.Κ. όσο και με συντελιστές ωρίμανσης που προσδιορίζονται στον παρόντα νόμο και οι οποίοι αυξάνουν κατά πολύ το τμήμα αυτό της σύνταξης. πχ οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ μέχρι το 1986-87 για κάθε έτος ασφάλισης δεν υπολογίζεται να λάβουν σύνταξη περισσότερο από 12-13 € το μήνα.. Με την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού της διαδοχικής ασφάλισης, όσοι εξέλθουν στη σύνταξη από 1-1-2011, το ποσό αυτό αναμένεται να διπλασιαστεί και στη χειρότερη των περιπτώσεων να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης και την ασφαλιστική κλάση στην οποία υπάγονταν.

Γι αυτό οι ασφαλισμένοι μετά την 1-1-83 που έχουν εφαρμογή διαδοχικής ασφάλισης δεν συμφέρει να συνταξιοδοτηθούν αυτή τη χρονιά αλλά από το 2011 και μετά, αφού από τότε θα αρχίσει η εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης.

Ζ. ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 35 ΕΤΩΝ

Για τους ασφαλισμένους μέχρι 31-12-92 που παραμένουν στην υπηρεσία μετά τη συμπλήρωση των 35 ετών υπηρεσίας και μέχρι τη συμπλήρωση των 40 ετών, αυξάνεται για κάθε έτος πέραν των 35 κατά 2,5% το ποσοστό σύνταξης του μηνιαίου συντάξιμου μισθού.

Το ποσοστό αυτό μέχρι τώρα ήταν 2% και γίνεται 2,5%. Δηλ τα γνωστά πεντηκοστά μετά τα 35 χρόνια υπηρεσίας γίνονται τεσσαρακοστά.

Η προσαύξηση αυτή δε χορηγείται για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και εφεξής.

Η. ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Καθιερώνεται από 1-8-2010 η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, (ο γνωστός ΛΑΦΚΑ)

Είναι μια εισφορά που επιβάλλεται στο σύνολο των μεικτών συντάξιμων αποδοχών από 1400€ και άνω συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος εξομάλυνσης (δεν συμπεριλαμβάνεται το οικογενειακό επίδομα)

Για συντάξεις από 1400,01 έως 1700 ποσοστό 3%

» 1700,01 έως 2000 ποσοστό 4%

» 2000,01 έως 2300 ποσοστό 5%

» 2300,01 έως 2600 ποσοστό 6%

» 2600,01 έως 2900 ποσοστό 7%

» 2900,01 έως 3200 ποσοστό 8%

» 3200,01 έως 3500 ποσοστό 9%

» 3500.01 και άνω ποσοστό 10%

Για την πρώτη κατηγορία το ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση της εισφοράς 3% δεν μπορεί να υπολείπεται των 1400€. Πχ σε μεικτές συντάξιμες αποδοχές 1420 € το ποσό της εισφοράς θα είναι 20€ ενώ σε ποσό 1450 θα είναι 1450 χ 3% =43,50€

Θ. ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Μέχρι τώρα η αναπροσαρμογή των συντάξεων γινόταν κάθε φορά που άλλαζαν οι βασικοί μισθοί των εν ενεργεία υπαλλήλων είτε εξαιτίας της τιμαριθμικής αύξησης που δίνονταν κάθε χρόνο με την εισοδηματική πολιτική με αποτέλεσμα αυτή να περνάει και στους βασικούς μισθούς που έχουν οι συνταξιούχοι και επί των οποίων υπολογίζεται η σύνταξη, είτε όταν έμπαιναν κάποια επιδόματα στη σύνταξη όπως το επίδομα των 140,80 € που δόθηκε τα τελευταία χρόνια ,το επίδομα θέσης ευθύνης κ..ά .με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαφορά στη σύνταξη ενός συνταξιούχου που αποχώρησε πριν από κάποια χρόνια με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας και το ίδιο Μ.Κ με έναν που αποχωρεί σήμερα.

Από 1-1-2014 το άρθρο 7 του νόμου προβλέπει, ότι οι συντάξεις θα αναπροσαρμόζονται μόνο με διάταξη ειδικού νόμου με βάση συντελιστή που θα διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν θα υπερβαίνει σε καμία περίπτωση την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Άρα καλό είναι να μην αποχωρεί κανείς με λίγα χρόνια υπηρεσίας, αν θέλει να έχει κάποια αξιοπρεπή σύνταξη, γιατί η σύνταξή του μετά θα αυξάνεται ελάχιστα.

Το βέβαιο είναι ότι για την εφαρμογή του νόμου αυτού που ψηφίστηκε θα χρειαστούν πολλές ερμηνευτικές εγκύκλιοι, αφού υπάρχουν σε πολλές διατάξεις αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις με το νόμο 3863/2010 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Μπαλάγκας Γιάννη