RSS

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Σπάνε συμβόλαια για λίγο ρευστό!

Πέφτουν και τα τελευταία προπύργια ρευστότητας: Σε απονενοημένες κινήσεις εις βάρος των κόπων μιας ζωής, προβαίνουν πλέον οι πολίτες, εξαγοράζοντας τα ασφαλιστικά τους συμβόλαια για λίγες χιλιάδες ευρώ


Σε έσχατες λύσεις καταφεύγουν πλέον οι πολίτες στην αναζήτηση της πολυπόθητης ρευστότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι εξαγορές αποταμιευτικών-συνταξιοδοτικών συμβολαίων, για την εξασφάλιση έστω και λίγων χιλιάδων ευρώ.

Οι πολίτες προβαίνουν σε απονενοημένες κινήσεις εις βάρος των κόπων μιας ζωής, αφού η αγωνία για την κάλυψη των υποχρεώσεων που τρέχουν, αλλά και η ανασφάλεια μετά το ηχηρό λουκέτο της Aspis, τους οδηγούν στο σπάσιμο των ασφαλιστικών συμβολαίων τους, ακόμη και αν το ποσό που εξασφαλίζουν είναι ιδιαίτερα μικρό, σε σχέση με όσα έχουν καταβάλλει.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr o πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Πρακτόρων Βορείου Ελλάδος, Μιχάλης Βουράκης, όσο πιο νωρίς εξαγοράσει κάποιος το ασφαλιστήριο συμβόλαιο τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος για τον κάτοχο του συμβολαίου. Ωστόσο, ο φόβος οδηγεί σε κινήσεις που μόνο συμφέρουσες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Ενδεικτικά, σε ένα αποταμιευτικό συμβόλαιο που ο καταναλωτής έχει πληρώσει ασφάλιστρα τριών χρόνων και το σπάει, θα εισπράξει μόνο τον ένα χρόνο. Αντιθέτως, όταν τα χρόνια είναι περισσότερα (10-15 χρόνια), το ποσό θα ανταποκρίνεται στο μεγαλύτερο μέρος του συμβολαίου. Ως εκ τούτου τα «ώριμα» συμβόλαια είναι αυτά που δέχονται και τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Κατά τον κ. Βουράκη, το τελευταίο διάστημα οι εξαγορές συμβολαίων υπερβαίνουν κατά πολύ τα νέα συμβόλαια, τα οποία ήδη σημειώνουν κάμψη της τάξης του 15% σε σχέση με την περσινή χρονιά, παρά τις δυσμενείς αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα επέφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Παράλληλα, ιδιαίτερα αισθητή είναι η πτώση της ζήτησης και στις άλλες κατηγορίες ασφαλίστρων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ασφάλιση χερσαίων οχημάτων, όπου υπολογίζεται ότι το 2011 θα είναι ανασφάλιστα περί τα 1,2 εκατομμύρια αυτοκίνητα που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ.

Καταλυτικό ρόλο, κατά τον ίδιο, στην έξαρση της κρίσης που βιώνει η αγορά ασφαλίστρων, έπαιξαν η δυσμενής οικονομική συγκυρία, αλλά κυρίως τα διαδοχικά λουκέτα ασφαλιστικών εταιρειών το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα την Aspis, που κλόνισε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών για τον θεσμό της ασφάλισης.
voria

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου