RSS

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Η επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Κύπρο και το ρωσικό «μαύρο χρήμα»

Οι σκιές για τη διαδρομή Μόσχα-Λευκωσία-Μόσχα και η πολύ σημαντική συμφωνία που υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Κύπρο
Με την υπογραφή των 13 συμφωνιών μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου έληξε η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου κ. Μεντβέντεφ στην Κύπρο. Φάνηκε, ότι η πρώτη επίσκεψη Ρώσου προέδρου, στα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, εστίασε το ενδιαφέρον της στην εξάλειψη των σκιών για «μαύρο χρήμα», το οποίο κάνει τη διαδρομή Μόσχα-Λευκωσία-Μόσχα. Γι’ αυτό και
υπεγράφη μεταξύ άλλων και μια πολύ σημαντική συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να απομακρυνθούν οι όποιες σκιές υπήρχαν για την καθαρότητα του χρήματος που υπάρχει στην Κύπρο και διοχετεύεται υπό τη μορφή επενδύσεων στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος του Ρωσικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου και πρώην πρωθυπουργός κ. Eβγκένι Πριμακόφ, ο οποίος συνόδευε τον κ. Μεντβέντεφ, τόνισε το γεγονός ότι τους πρώτους οκτώ μήνες του 2010 οι συνολικές επενδύσεις της Κύπρου στη Ρωσία ανέρχονται στα 52 δισ. Δολάρια, η δε Κύπρος κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά τις ξένες επενδύσεις στη Ρωσία. Οι Ρώσοι έχουν βάσιμους λόγους να πιστεύουν, ότι πρόκειται για χρήμα, που φεύγει παράνομα από τη Μόσχα και ξεπλυμένο στη Λευκωσία, επανέρχεται στη Μόσχα υπό μορφή επενδύσεων.

Ότι πρόκειται περί κοινού μυστικού, φαίνεται και από το άρθρο της εφημερίδας «Σημερινή» της Λευκωσίας, με τίτλο «Κύριοι, μας έχουν πάρει μυρωδιά» (!), όπου μεταξύ άλλων αναγράφεται: «… Στο παρελθόν, η Κύπρος κατηγορήθηκε πολλάκις ως φορολογικός παράδεισος και ως προορισμός για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Έκτοτε, με την είσοδό μας στην Ε.Ε., φάνηκε να γίνεται μια προσπάθεια εξωραϊσμού και αναβάθμισης του καθεστώτος των κυπριακών εταιρειών, με πιο σημαντικό αποτέλεσμα την έξοδό μας πρόσφατα από τη ρωσική μαύρη λίστα. Προφανώς, όμως, κάποιοι εξακολουθούν να προβάλλουν τις κυπριακές εταιρείες ως καταφύγια για τους οποιουσδήποτε απατεώνες, που θέλουν να τις χρησιμοποιήσουν είτε για συγκάλυψη είτε για να ξεπλύνουν το χρήμα το οποίο προέρχεται από τις παράνομες δραστηριότητές τους».

Βέβαια, υπήρχε συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολόγησης, μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, από το 1998, αλλά διαπιστώθηκαν παραλείψεις, που αντιμετωπίστηκαν στην πορεία, ώστε να μην μπορεί να κρυφτεί ούτε ένας κακοθελητής, ενώ παράλληλα και οι νομικές βάσεις Κύπρου και Ρωσίας προσαρμόζονταν όλο και περισσότερο στα διεθνή δεδομένα και συνέκλιναν προς εκείνα της Ε.Ε.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, η Μόσχα «έπεισε τις κυπριακές Αρχές για την αναγκαιότητα να απλοποιηθεί η διαδικασία και χωρίς παρέμβαση δικαστηρίου να παρέχονται πληροφορίες, έπειτα από απαίτηση των ρωσικών φορολογικών οργάνων για εταιρείες, τους ιδρυτές και μετόχους τους».
voria

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου