RSS

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

«Λάιβ» κίνηση ενός ηλεκτρονίου


Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να παρατηρήσουν σε πραγματικό χρόνο την κίνηση ενός εξωτερικού ηλεκτρονίου ενός ατόμου, με την «παρέμβαση» ενός ισχυρού παλμού λέιζερ.

Στο πείραμα χρησιμοποιήθηκε ένα άτομο του σπάνιου στοιχείου κρυπτόν.

Οι φυσικοί του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, καθώς και του γερμανικού Ινστιτούτου Κβαντικής Οπτικής Μαξ Πλανκ, παρακολούθησαν τη μετακίνηση του ηλεκτρονίου από τον παλμό του λέιζερ, μια αστραπιαία διαδικασία που διήρκεσε λιγότερο από τέσσερα εκατομμυριοστά του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου (femtoseconds).

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα παλμό υπεριώδους φωτός με διάρκεια μόλις 150 δισεκατομμυριοστών του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου (attoseconds), προκειμένου να συλλάβουν για πρώτη φορά την κίνηση του ηλεκτρονίου.

Έρευνες αυτού του είδους πάνω στην κίνηση των ηλεκτρονίων αναμένεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες να ελέγξουν καλύτερα μια σειρά από διαδικασίες και υλικά, ώστε να βελτιωθούν τα υψηλής ταχύτητας ηλεκτρονικά, όπως οι ημιαγωγοί και οι ηλιακές κυψέλες.

Η εν λόγω έρευνα παράλληλα χρηματοδοτείται από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ λόγω των πιθανών στρατιωτικών εφαρμογών.
enet

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου