RSS

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Ο ΜΑϊΟΣ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΕ...


Καλή πρωτομαγιά.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2 - ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ...


Την 1η Μαΐου του 1886, τα εργατικά συνδικάτα του Σικάγο οργάνωσαν απεργία με αίτημα τη μείωση των καθημερινών ωρών εργασίας από δέκα ή δώδεκα (ανάλογα με την περίπτωση) σε οκτώ. Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο.
Το αίτημα για το οκτάωρο έχει τις ρίζες του στην Αγγλία – την πρώτη χώρα που γνώρισε τη βιομηχανική επανάσταση. Εκείνη την πρώτη περίοδο της ανάπτυξης της βιομηχανίας (18ος αιώνας), οι συνθήκες ήταν άθλιες. Η παιδική εργασία ήταν πολύ συχνό φαινόμενο (όπως τώρα στην Ασία), και οι καθημερινές ώρες εργασίας έφταναν μέχρι και τις 16, επί έξι μέρες την εβδομάδα.

Ο άνθρωπος που πρόβαλε οργανωμένα το αίτημα για οκτάωρο (που ως τότε ακουγόταν μόνο σποραδικά και μεμονωμένα) ήταν ο Ρόμπερτ Όουεν, που θεωρείται, μεταξύ άλλων, πατέρας του συνεταιριστικού κινήματος. Ο Όουεν πρόβαλε ήδη από το 1810 το αίτημα για δεκάωρη εργασία, και από το 1817 το αίτημα για οκτάωρο, με το σλόγκαν «οκτώ ώρες εργασία, οκτώ ώρες αναψυχή, οκτώ ώρες ανάπαυση». Το αίτημα, βέβαια, άργησε κάπως να τελεσφορήσει: Οι γυναίκες και τα παιδιά κέρδισαν το δεκάωρο στην Αγγλία μόλις το 1847, και οι γάλλοι εργάτες κατάφεραν να κερδίσουν το δωδεκάωρο μετά από επανάσταση το 1848.

Στην Αμερική, το αίτημα για μείωση των ωρών εργασίας ξεκίνησε μάλλον από τους ξυλουργούς της Φιλαδέλφεια, οι οποίοι κατέβηκαν σε απεργία το 1791 ζητώντας δεκάωρη εργασία. Το αίτημα αυτό γενικεύτηκε σιγά-σιγά. Το 1835, έγινε γενική απεργία στη Φιλαδέλφεια, με επικεφαλής τους ανθρακωρύχους. Το πανό τους έγραφε: «Από τις 6 ως τις 6, δέκα ώρες δουλειά και δυο για τα γεύματα». Από το 1836 άρχισαν να κυκλοφορούν εργατικά φυλλάδια με το αίτημα για οκτάωρο. Οι ξυλουργοί των πλοίων στη Βοστόνη, παρόλο που δεν είχαν συνδικάτο, πέτυχαν το οκτάωρο το 1842.

Το 1864, το οκτάωρο είχε γίνει κεντρικό αίτημα των συνδικάτων του Σικάγο. Το νομοθετικό σώμα του Ιλινόι πέρασε στις αρχές του 1867 ένα νόμο με τον οποίο θέσπιζε το οκτάωρο, αλλά είχε τόσα «παραθυράκια» που αποδείχτηκε τελικά αναποτελεσματικός. Την 1η Μαΐου του 1867 έγινε γενική απεργία στην πόλη, που κράτησε μια ολόκληρη εβδομάδα. Το 1868, το Κονγκρέσο ψήφισε το οκτάωρο για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, αλλά κι αυτός ο νόμος στην ουσία έμεινε στα χαρτιά.

Τη δεκαετία του 1870, το οκτάωρο έγινε κεντρικό αίτημα και διαδόθηκε σε όλες τις ΗΠΑ με συγκεντρώσεις και πορείες. Το 1872, στη Νέα Υόρκη, εκατό χιλιάδες εργάτες έκαναν απεργία και το πέτυχαν. Το ίδιο και στον Καναδά.

Στο συνέδριο που έκανε το 1884 στο Σικάγο, η Ομοσπονδία Αναγνωρισμένων Επαγγελματικών και Εργατικών Συνδικάτων πήρε την απόφαση ότι «από την 1η Μαΐου του 1886 και στο εξής, η νόμιμη εργάσιμη ημέρα θα περιλαμβάνει οκτώ ώρες εργασίας».

Την 1η Μαΐου του 1886, λοιπόν, τα εργατικά συνδικάτα του Σικάγο ξεκίνησαν την απεργία τους. Μετά από δυο μέρες, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν κοντά στο εργοστάσιο McCormick. Ξέσπασαν ταραχές, και η αστυνομία του Σικάγο επιτέθηκε στους απεργούς. Το αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον δυο άνθρωποι νεκροί, αρκετοί τραυματίες, και μια πόλη γεμάτη εξοργισμένους εργάτες. Οι απεργοί μοίρασαν φυλλάδια με τα οποία καλούσαν τους πάντες σε συγκέντρωση στην πλατεία Haymarket, που τότε αποτελούσε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο. Τα φυλλάδια έλεγαν ότι η αστυνομία είχε σκοτώσει τους απεργούς για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, και παρότρυνε τους εργάτες να πάρουν εκδίκηση.

Η συγκέντρωση, πάντως, ξεκίνησε ειρηνικά, κάτω από ψιλόβροχο, το απόγευμα της 4ης Μαΐου. Ο επικεφαλής των εργατών, August Spies, μίλησε σε ένα πλήθος κάπου 6.000 ανθρώπων. Απ’ ό,τι φαίνεται, τους είπε πως δεν ήταν εκεί για να υποδαυλίσει κανενός είδους ταραχές. Στο μεταξύ, μια μεγάλη αστυνομική δύναμη ήταν εκεί κοντά και παρακολουθούσε τη συγκέντρωση. Το πλήθος ήταν τόσο ήρεμο που ο δήμαρχος της πόλης, που είχε περάσει από εκεί για να δει τι γινόταν, έφυγε ήσυχος για το σπίτι του. Λίγη ώρα μετά, ο επικεφαλής της αστυνομίας ζήτησε να διαλυθεί η συγκέντρωση, και οι αστυνομικοί άρχισαν να βαδίζουν παρατεταγμένοι προς το πλήθος. Κάποιος πέταξε μια βόμβα με αναμμένο φιτίλι, και η έκρηξη σκότωσε έναν αστυνομικό (και τραυμάτισε άλλους επτά, οι οποίοι αργότερα υπέκυψαν στα τραύματά τους). Η αστυνομία άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας έντεκα ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες. Συνελήφθησαν πάνω από εκατό άτομα, και οκτώ από τους πιο επιφανείς συνδικαλιστές παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Στη δίκη, η πολιτική αγωγή δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο που να συνδέει τους κατηγορούμενους με τη βόμβα. Το μόνο επιχείρημα που είχε ήταν ότι αυτός που την πέταξε είχε, λέει, υποκινηθεί από τους διοργανωτές, κι έτσι ήταν κι εκείνοι εξίσου υπεύθυνοι. Οι ένορκοι δέχτηκαν την ενοχή και των οκτώ. Στους επτά επιβλήθηκε θανατική ποινή. Η απόφαση δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερες εντάσεις και διαδηλώσεις. Ο κυβερνήτης της πολιτείας μετέτρεψε τις ποινές δύο κατηγορουμένων σε ισόβια, κι ένας από τους υπόλοιπους αυτοκτόνησε στο κελί του την παραμονή της εκτέλεσης.

Στις 11 Νοεμβρίου 1887, ο August Spies, ο Albert Parsons, ο Adolph Fischer και ο George Engel απαγχονίστηκαν δημόσια. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι, καθώς περπατούσαν προς τα ικριώματα, τραγουδούσαν τη Μασσαλιώτιδα, που τότε ήταν ο ύμνος του διεθνούς επαναστατικού κινήματος. Οι συγγενείς τους, που είχαν πάει για να συμπαρασταθούν, συνελήφθησαν και υπέστησαν σωματικό έλεγχο. Τις τελευταίες στιγμές, λένε πως ο Spies φώναξε: «Θα έρθει κάποτε ο καιρός που η σιωπή μας θα είναι πιο δυνατή από τις φωνές μας που στραγγαλίζετε σήμερα». Οι καταδικασμένοι δεν πέθαναν αμέσως, αλλά ο θάνατός τους ήταν αργός και βασανιστικός, και οι θεατές έφυγαν εμφανώς ταραγμένοι.

Το τραγικό είναι ότι, στις 26 Ιουνίου 1893, ο κυβερνήτης του Ιλινόι έδωσε χάρη στους 3 που ήταν στη φυλακή, γιατί αποδείχτηκε πως, τελικά, ήταν και οι οκτώ αθώοι. Η δήλωσή του έλεγε πως οι απαγχονισμένοι ήταν «θύματα της υστερίας, ενός στημένου σώματος ενόρκων και ενός μεροληπτικού δικαστή». Περιττό να πούμε ότι η πολιτική του καριέρα τελείωσε εκείνη τη μέρα.

Οι αγώνες συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα το 1898 να κερδίσουν το οκτάωρο οι εργάτες των ορυχείων, και το 1900 οι οικοδόμοι. Ακολούθησαν κι άλλες ενώσεις, και τελικά το οκτάωρο θεσπίστηκε επίσημα στην Αμερική το 1938.

Στην Ελλάδα, η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση έγινε το 1892.

Εκείνη την απεργία του Σικάγο είναι που «γιορτάζουμε» την εργατική πρωτομαγιά, και τον άδικο θάνατο πέντε συνδικαλιστών μετά από μια δίκη-παρωδία. Και είναι καλό να θυμόμαστε, πού και πού, ότι πράγματα που σήμερα θεωρούμε δεδομένα δεν ήταν καθόλου δεδομένα στο (όχι και τόσο μακρινό) παρελθόν. Και δεν είναι δεδομένα ούτε σήμερα, και πολύ περισσότερο αύριο. Για μιλήστε για οκτάωρο στους περισσότερους ιδιωτικούς υπαλλήλους, και παρατηρήστε την αντίδρασή τους: προσέξτε ιδιαίτερα το πικρό χαμόγελο και το θλιμμένο βλέμμα. Γυρνάμε σιγά-σιγά προς τα πίσω.

Το οκτάωρο φεύγει, το δεκάωρο έρχεται.

Καλό μεσαίωνα…

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1- ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ...


Μια σταγόνα ιστορία: Τα έβαλε με τον Ροκφέλερ, έπεσε νεκρός

Σας θυμίζει τίποτα το όνομα Λούης Τίκας (Louis Tikas); Αν όχι, μήπως το όνομα Ηλίας Σπαντιδάκης; Προφανώς όχι. Η νεότερη ελληνική ιστορία δεν καταδέχεται ν’ ασχοληθεί με «ρετάλια» που ηγήθηκαν λούστρων και ανθρακωρύχων. Προτιμά στρατηγούς ή πρωθυπουργούς κι ας μην διέθεταν αυτοί ούτε μια σπίθα από τη φλόγα που έκαιγε στην ψυχή απλών ανθρώπων σαν τον Λούη.

Ο Λούης Τίκας ήταν Έλληνας μετανάστης στις.. Ηνωμένες Πολιτείες, γεννημένος στο Ρέθυμνο, φοιτητής του πανεπιστημίου Αθηνών, που στα είκοσι του χρόνια έφυγε από την Ελλάδα λόγω φτώχειας. Ξεκίνησε ως ηγέτης των λούστρων στο Ντένβερ, ενώ στα 28 του χρόνια, ηγήθηκε μιας πολύμηνης απεργίας που έγινε στα μεγαλύτερα ανθρακωρυχεία των ΗΠΑ στο Λάντλο, τα οποία ήταν ιδιοκτησία του πασίγνωστου πολυεκατομμυριούχου Τζόν Ροκφέλερ. Ακριβώς πριν 97 χρόνια, στις 20 Απριλίου 1913, ο Τίκας έπεσε νεκρός με σπασμένο το κρανίο και με οκτώ σφαίρες στο κορμί του. Ο θρυλικός ηγέτης των απεργών, γνωστός ως Louis the Greek ή Lio the Cretan, είχε καλέσει τον αρχηγό της πολιτοφυλακής λοχαγό Karl Linterfeld, να συναντηθούν στην κορυφή ενός γειτονικού λόφου για να διαπραγματευτούν, όταν διαπίστωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ήταν έτοιμες να επιτεθούν κατά των απεργών που κρατούσαν για επτά ολόκληρους μήνες τα ορυχεία κλειστά. Όλοι οι απεργοί είδαν τον λοχαγό να σηκώνει την καραμπίνα του και να τη σπάει στο κεφάλι του Τίκα που κρατούσε λευκή σημαία, ενώ οι πολιτοφύλακες άρχισαν να τον πυροβολούν. Ο ηγέτης των εργατών πέθανε ακαριαία.

Οι απεργοί δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. Η πολιτοφυλακή μαζί με μεθυσμένους μπράβους της εταιρείας Colorando Fuel and Iron Company και μισθοφόρους τού περιβόητου πρακτορείου ιδιωτικών αστυνομικών Boldwin Felds που είχε μισθώσει ο Ροκφέλερ, έπεσαν πάνω τους. Πάνω από 69 απεργοί σκοτώθηκαν, 10 απ’ αυτούς ήταν γυναίκες και παιδιά των οικογενειών τους, τριπλάσιοι τραυματίστηκαν, 400 συνελήφθησαν και 332 παραπέμφθηκαν για φόνο. Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο τώνν ΗΠΑ γνωμοδότησε ότι η εθνοφρουρά ήταν σε νόμιμη άμυνα καθώς τής επετέθησαν με δολοφονική διάθεση οι απεργοί, χωρίς ποτέ να εξηγήσει πως συνέβη να έχουν τόσα θύματα οι «επιτιθέμενοι», ενώ οι «αμυνόμενοι» να μην έχουν ούτε έναν τραυματία. Μετά τον σάλο για τη σφαγή, σε μια παρωδία δίκης παραπέμφθηκαν 22 πολιτοφύλακες που αθωώθηκαν όλοι, ενώ ο δολοφόνος του Τίκα τιμωρήθηκε με πειθαρχική επίπληξη.

Τα αιτήματα των απεργών ήταν 10% αύξηση στο μεροκάματο που ήταν 2,12 δολάρια, να ψωνίζουν από όποιο κατάστημα ήθελαν και όχι μόνο από τα μαγαζιά της εταιρείας, να έχουν δικό τους γιατρό και να αναγνωριστεί το συνδικάτο τους. Επίσης να μην πληρώνουν αυτοί από την τσέπη τους τα ακονιστικά των εργαλείων τους (!), να μην αγοράζουν αυτοί τον δυναμίτη που χρησιμοποιούσαν για την εξόρυξη (!!) και να μην πληρώνουν υποχρεωτικά τον παπά των ορυχείων (!!!), καθώς όλα αυτά τούς κρατούσαν μονίμως χρεωμένους στην εταιρεία κι ας δούλευαν 12 ώρες ημερησίως. Ο Ροκφέλερ προτίμησε να παραμείνουν κλειστά τα ορυχεία του για επτά ολόκληρους μήνες και στη συνέχεια να σκοτώσει τόσους ανθρώπους, παρά να υποχωρήσει έστω και σε ένα από τα αιτήματα. Σε όλη του τη ζωή δεν δέχτηκε να συζητήσει ποτέ με απεργό.

Ο Λούης Τίκας ξεχάστηκε γρήγορα. Ο τάφος του βρίσκεται στο Λάντλο που σήμερα είναι πόλη-φάντασμα αφού τα ορυχεία εξαντλήθηκαν. Αντιθέτως, η εικόνα που συγκράτησαν οι Αμερικανοί από τον Τζόν Ροκφέλερ, ήταν η ζηλευτή φιγούρα ενός πάμπλουτου ψηλού καλοστεκούμενου γέροντα που φορούσε πάντα παντελόνι του γκολφ. Όπως έδειχναν τα προπαγανδιστικά πλάνα τού πρώιμου κινηματογράφου και των επικαίρων, είχε πάντα τις τσέπες του γεμάτες ψιλά. Κάθε φορά που τον πλησίαζε ένα παιδάκι, τού έδινε πέντε σεντς για να πάρει καραμέλες κι όταν έβρισκε μπροστά του κάποιον φτωχό, του άδειαζε τα λεφτά στη χούφτα για να αγοράσει φαγητό. Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος…

Από το protagon.gr

20.000.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ....

Διαβάζω στο esos.gr :

Να υποβάλλουν προτάσεις προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ μέσω κοινοτικών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ), που η κάθε μια πρόταση δε θα δύναται να υπερβαίνει το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ, καλεί το υπ. Παιδείας την ΟΛΜΕ , ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ, για:
(i) Προγράμματα ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων εντός σχολείων ή σε τοπικό επίπεδο για μεγάλα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν το έργο του εκπαιδευτικού

(ii) Δράσεις αφύπνισης και ευαισθητοποίησης με παραγωγή σχετικού υλικού ή χρήση νέων τεχνολογιών

(iii) Σεμινάρια ή συνέδρια για μείζονα εκπαιδευτικά θέματα με συμμετοχή εκπαιδευτικών του εξωτερικού

(iv) Προγράμματα «αδελφοποίησης τάξεων» ελληνικών σχολείων με αντίστοιχα σχολεία του εξωτερικού

(v) Δράσεις Δημοσιότητας για συστηματική ανάδειξη προβλημάτων και προβολή λύσεων ή για διάχυση και προβολή καλών πρακτικών

Σχόλιο:
α) Οι ομοσπονδίες έχουν και διαχειρίζονται χρήματα από τις συνδρομές των μελών τους για οποιαδήποτε πρωτοβουλία ή πρόγραμμα που εκπονούν ή συμμετέχουν.
β)Οποιαδήποτε σύνδεση, ακόμη και διαφανή και καλοπροαίρετη αν είναι, ομοσπονδιών με κονδύλια κοινοτικής ή κρατικής προέλευσης προκαλεί επικίνδυνους συνειρμούς στο χώρο των συναδέλφων και της κοινωνίας και πρέπει να αποφεύγεται.

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

Στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας

Την Τετάρτη 28 Απριλίου 2010, o Σύλλογος Εκπαιδευτικών Μ.Βρετανίας συμμετείχε στη στάση εργασίας που κηρύχθηκε από τη ΔΟΕ, από κοινού με όλους τους Συλλόγους αποσπασμένων στο εξωτερικό εκπαιδευτικών.
Παράλληλα, προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Ελληνική Πρεσβεία του Λονδίνου και επίδοση στην Πρεσβεία και στον Γενικό Πρόξενο Λονδίνου εγγράφου διαμαρτυρίας και κοινού με τους άλλους συλλόγους του εξωτερικού ψηφίσματος.
Αφορμή των κινητοποιήσεών μας αποτελούν οι τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τους μισθούς και το επιμίσθιό μας. Συγκεκριμένα:

1) Αποφασίστηκε η περικοπή στο μισθό μας στην Ελλάδα
· κατά 12% στα επιδόματα εξωδιδακτικής απασχόλησης και διδακτικής προετοιμασίας και
· κατά 30% στα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, καθώς και στο επίδομα αδείας.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη συνολική μείωση κατά 10% στο ετήσιο εισόδημά μας, το ήδη χαμηλότερο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σύγκριση με το εισόδημα των εκπαιδευτικών των άλλων χωρών. Μεταφραζόμενη σε αριθμούς, η περικοπή αυτή σημαίνει ότι ένας εκπαιδευτικός με 10 χρόνια προϋπηρεσία, κάτοχος τουλάχιστον πανεπιστημιακού πτυχίου, θα έχει πλέον μηνιαίο μισθό μικρότερο των 1.300 ευρώ!
2) Επιπρόσθετα, και κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας και συνταγματικότητας, αποφασίστηκαν
· η κατά 12% περικοπή του ειδικού επιμισθίου που λαμβάνουμε οι αποσπασμένοι στο εξωτερικό εκπαιδευτικοί και
· η ένταξη του ποσού αυτού στην ενιαία φορολογική κλίμακα εισοδήματος, μετά την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης 15% που εφαρμοζόταν μέχρι τώρα.

Η αντισυνταγματικότητα των αποφάσεων αυτών εντοπίζεται από τις διατάξεις του Ν. 2314/96 και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδιδομένων κανονιστικών πράξεων, από τις οποίες προκύπτει σαφώς ο αποζημιωτικός χαρακτήρας του ειδικού επιμισθίου. Με άλλα λόγια, το επιμίσθιο είναι αποζημίωση και όχι επίδομα και με την έννοια αυτή είναι παράνομη η περικοπή του κατά 12%, η οποία εφαρμόστηκε στα περισσότερα επιδόματα του δημοσίου. Το ίδιο παράνομη και μη συμβατή με τις αρχές και κανόνες του φορολογικού μας συστήματος είναι η ένταξη του επιμισθίου στα συνολικά μας εισοδήματα.
Το ύψος του ειδικού επιμισθίου ποικίλλει από χώρα σε χώρα, ανάλογα με το κόστος ζωής. Παρέμεινε καθηλωμένο από το 2000, παρά τις συνεχείς προσπάθειες και κινητοποιήσεις μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Για την Μ. Βρετανία είχε οριστεί το ποσό των 1.398 λιρών (περίπου 1.500 ευρώ).
Την τελευταία δεκαετία έγιναν αναρίθμητες ενέργειες και στάλθηκαν δεκάδες έγγραφα, προς κάθε αρμόδιο, από τα οποία καταδεικνύεται πόσο δύσκολη είναι η κάλυψη των εξόδων μας στην Αγγλία και ειδικά στο Λονδίνο, τα οποία ξεπερνούν κατά μέσο όρο τις 1.600 λίρες το μήνα ( 850 λίρες για ενοίκιο και Δημοτικό Φόρο, 150 για τους λογαριασμούς, 130 για τις μετακινήσεις και περισσότερες από 500 λίρες για τα καθημερινά έξοδα διαβίωσης).
Χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο μέρος του μισθού στην Ελλάδα, για τη διαβίωσή μας στη χώρα απόσπασης, ενώ για τους περισσότερους «τρέχουν» πάγια έξοδα που αφορούν τη φοίτηση των παιδιών τους, την αποπληρωμή στεγαστικών δανείων, την εξόφληση λογαριασμών ΔΕΚΟ κ.ά.
Με τις πρόσφατες μειώσεις το επιμίσθιο αυτό θα περιοριστεί σε περίπου 900 λίρες το μήνα. Αυτό καθιστά αδύνατη τη διαβίωσή μας στην Αγγλία, σε συνδυασμό με την κάλυψη βασικών εξόδων μας στην Ελλάδα.

3) Η δραματική περικοπή των επιχορηγήσεων που αποστέλλονται στο Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο, το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο Λονδίνου για το 2010.
Η μείωση αυτή φτάνει στο 67% για το Γυμνάσιο-Λύκειο και στο 50% για το Δημοτικό και Νηπιαγωγείο.
Ενδεικτικά για το Γυμνάσιο εγκρίθηκε το ποσό των 78.000 λιρών, ενώ η πρόταση της σχολικής επιτροπής ήταν για 264.000 λίρες. Αυτό σημαίνει ότι το Γυμνάσιο δεν θα έχει τα απαιτούμενα χρήματα ούτε για να πληρώσει τα ενοίκιά του και το Δημοτικό – Νηπιαγωγείο δε θα μπορεί να καλύψει ούτε τα απολύτως αναγκαία έξοδα. Επιπλέον, και στις δύο βαθμίδες θα είναι αδύνατη η πρόσληψη καθηγητών και ειδικοτήτων, απολύτως αναγκαίων για τη λειτουργία των σχολείων.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί γονείς να στείλουν τα παιδιά τους σε αγγλικά ημερήσια σχολεία, για να μη στερηθούν τη διδασκαλία απαραίτητων διδακτικών αντικειμένων. Μοιραία, η συρρίκνωση του αριθμού των μαθητών, θα επιφέρει την περαιτέρω υποβάθμιση και το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων στο άμεσο μέλλον.

4) Σε όλα τα παραπάνω, ήρθε να προστεθεί και η επικείμενη καθυστέρηση στην καταβολή του επιμισθίου από τον επόμενο μήνα. Όπως έχουμε ενημερωθεί από το Γραφείο Εκπαίδευσης, δεν θα πληρωθούμε σίγουρα το Μάιο και κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα πληρωθούμε τον Ιούνιο. Μια τέτοια εξέλιξη θα μας εξαναγκάσει σε έκτακτο τραπεζικό δανεισμό και επομένως σε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στα τρέχοντα έξοδα.

Συμπερασματικά, τα νέα οικονομικά μέτρα αποτελούν πολιτική πράξη που τορπιλίζει το κοινωνικό αγαθό της δωρεάν εκπαίδευσης των ομογενών και βάζουν ταφόπλακα στην ήδη υποβαθμισμένη ελληνική εκπαίδευση στο εξωτερικό. Η εφαρμογή τους θα οδηγήσει σε αναγκαστικές και μαζικές ανακλήσεις των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών και ως εκ τούτου στη συρρίκνωση και κατάργηση τόσο των ελληνικών όσο και των παροικιακών σχολείων.

Με τις κινητοποιήσεις μας ζητάμε:

─ Να μην ενταχθεί το ειδικό επιμίσθιο στην ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος
─ Να μην εφαρμοστεί η περικοπή του επιμισθίου, εφόσον αποτελεί πράξη παράνομη και αντισυνταγματική.
─ Να συνεχιστεί η οικονομική ενίσχυση των ελληνικών σχολείων με ποσά που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους.
─ Να εξασφαλιστεί η κανονική και τακτική καταβολή του επιμισθίου

Οι απαντήσεις της κυβέρνησης στα αιτήματά μας θα είναι ενδεικτικές των επιλογών της στην τρέχουσα αρνητικότατη συγκυρία.
Τα συνολικά έξοδα για την παροχή ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό είναι λιγότερα από τα έσοδα που θα προέκυπταν με τη σωστή φορολόγηση των μεγαλογιατρών του Κολωνακίου, οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο.
Αν η κυβέρνηση επιλέξει την εύκολη λύση της περαιτέρω οικονομικής εξαθλίωσης της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων, για να μη θίξει τα συμφέροντα μιας προκλητικής μειοψηφίας που παρανομεί θρασύτατα και ασύστολα, θα μας βρίσκει αντιμέτωπους σε κάθε περίσταση και με κάθε δυνατό μέσο: από τις πορείες και διαμαρτυρίες στους δρόμους της χώρας μέχρι τις αίθουσες των δικαστηρίων, όπου σκοπεύουμε να διεκδικήσουμε τα δίκαιά μας, χρησιμοποιώντας κάθε ένδικο μέσο.

Αναρτήθηκε από t:bloggers team

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ


Στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό

Με αφορμή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού ασφαλιστικού τύπου της 26.04.2010 με τίτλο «Συμβουλές για τροχαίο με αυτοκίνητο με ξένες πινακίδες», με τα οποία δίδονται πληροφορίες οι οποίες δεν είναι ακριβείς, το «Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης» (Γ.Δ.Α.) το οποίο ασχολείται ειδικά με το διακανονισμό τροχαίων ατυχημάτων με ξένες πινακίδες και προς το σκοπό της ορθής ενημέρωσης των ενδιαφερομένων επιθυμεί να γνωστοποιήσει τα ακόλουθα:

Χαρακτηριστικές αναφορές των πιο πάνω δημοσιευμάτων που δεν είναι ακριβείς είναι αυτές που αναφέρουν ότι : - στην πράσινη κάρτα του αλλοδαπού αυτοκινήτου είναι καταγεγραμμένες «οι διευθύνσεις των αντιπροσώπων της ασφαλιστικής στις χώρες όπου η πράσινη κάρτα ισχύει». Αυτό δεν συμβαίνει. -
Ο άλλος οδηγός πρέπει να κάνει «δήλωση στον αντιπρόσωπο της ξένης εταιρίας που βρίσκεται στην πιο κοντινή σας πόλη». Τέτοιος αντιπρόσωπος δεν υπάρχει και η δήλωση δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποζημίωση του ζημιωθέντος σε ένα τέτοιο ατύχημα. -
«…..Μετά την υποβολή της δήλωσης από τον ξένο οδηγό στο νόμιμο αντιπρόσωπο στην Ελλάδα, θα ακολουθήσει….». Δεν γίνεται δήλωση σε νόμιμο αντιπρόσωπο. κ.ο.κ. Ουδεμία αναφορά γίνεται στο Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης, που είναι ο θεσμικός φορέας της ασφαλιστικής αγοράς για το διακανονισμό τροχαίων ατυχημάτων με οχήματα του εξωτερικού.
Η ορθή διαδικασία η οποία είναι ανηρτημένη και στην ιστοσελίδα του Γ.Δ.Α (www.mib-hellas.gr) έχει ως εξής:
1. ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
.• Καλέστε την Τροχαία για να καταγράψει το ατύχημα.
• Φροντίστε να σημειώσετε σωστά τον αριθμό κυκλοφορίας του αλλοδαπού οχήματος και την χώρα προέλευσής του
.• Σημειώστε οπωσδήποτε την μάρκα και τον τύπο του αλλοδαπού αυτoκινήτου.
• Ζητήστε από τον αλλοδαπό οδηγό την πράσινη κάρτα του ή το ασφαλιστήριο του. Αν υπάρχει δυνατότητα, φωτοτυπήστε την πράσινη κάρτα ή το ασφαλιστήριο ή κόψτε το αντίγραφο της πράσινης κάρτας ή της συνοριακής ασφάλισης. Αν αυτό δεν είναι δυνατό αντιγράψτε λεπτομερώς τις παραγράφους 3 ,4, 5 και 10 της πράσινης κάρτας ή της Συνοριακής ασφάλισης. Σε περίπτωση ύπαρξης ασφαλιστηρίου , αντιγράψτε το όνομα της αλλοδαπής ασφαλιστικής εταιρίας, τον αριθμό συμβολαίου και ημερομηνίες ισχύος.
• Επικοινωνήστε το ταχύτερο με το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης για περαιτέρω οδηγίες.
* Το Ελληνικό Γραφείο αναλαμβάνει τον διακανονισμό κάθε ατυχήματος που προκλήθηκε στην Ελλάδα από όχημα το οποίο φέρει πινακίδες άλλου κράτους μέλους του Συστήματος Πρασίνων Καρτών και είναι εφοδιασμένο με Πράσινη Κάρτα ή προέρχεται από χώρα κράτους –μέλους της Ε.Ε. και Ε.Ο.Χ.
* Σε περίπτωση που η ξένη ασφαλιστική εταιρία έχει Διορισμένο Ανταποκριτή στην Ελλάδα το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης είναι αρμόδιο να σας παραπέμψει στον ανταποκριτή της ξένης ασφαλιστικής εταιρίας στην Ελλάδα για να αναλάβει το διακανονισμό του ατυχήματος, υπό την επίβλεψη του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης και σύμφωνα πάντα με τους όρους της Ενοποιημένης Συμφωνίας.
* Σε περίπτωση που η ξένη ασφαλιστική εταιρία δεν έχει διορίσει Ανταποκριτή της στην Ελλάδα, ο διακανονισμός του ατυχήματος γίνεται με την φροντίδα του ελληνικού Γραφείου, το οποίο διορίζει μία ελληνική ασφαλιστική επιχείρηση μέλος του να αναλάβει τον διακανονισμό της συγκεκριμένης ζημίας.
2. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
• Σε περίπτωση που εμπλακείτε σε ατύχημα στο εξωτερικό επικοινωνήστε με το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης της χώρας που βρίσκεστε για περαιτέρω οδηγίες. Σας επισημαίνουμε ότι στο πίσω μέρος της Πράσινης Κάρτας σας, αναγράφονται όλα τα στοιχεία των Γραφείων Διεθνούς Ασφάλισης των χωρών που μετέχουν στο Σύστημα.
• Σε περίπτωση που ευθύνεστε εσείς για το ατύχημα, δώστε στον άλλο οδηγό αντίγραφο της πράσινης κάρτας σας ή του ασφαλιστήριου συμβολαίου σας, και επικοινωνήστε με την ασφαλιστική σας εταιρία ή με το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης της χώρας που βρίσκεστε για να δηλώσετε το ατύχημα.
* Σε περίπτωση που δεν ευθύνεστε εσείς για το ατύχημα, και διεκδικείτε αποζημίωση φροντίστε να κρατήσετε πλήρη στοιχεία ασφαλιστικής κάλυψης του οχήματος που σας χτύπησε και ζητήσετε από τον άλλο οδηγό να κάνει δήλωση στην ασφαλιστική του εταιρία όπου θα πρέπει να απευθυνθείτε για την αποζημίωσή σας εάν το αυτοκίνητο σας πρέπει να επισκευαστεί όσο βρίσκεται στο εξωτερικό. Εάν το ατύχημα, στο οποίο δεν είστε εσείς υπαίτιος, έχει συμβεί σε χώρα της ΕΕ μπορείτε να διεκδικήσετε την αποζημίωση σας επιστρέφοντας στην Ελλάδα απευθυνόμενος για πληροφορίες είτε στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, όπου λειτουργεί το Κέντρο Πληροφοριών με τους αντιπροσώπους ζημιών των ασφαλιστικών εταιριών κρατών-μελών της Ε.Ε. είτε στο Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης, στην περίπτωση που η αλλοδαπή εταιρία δεν έχει διορίσει αντιπρόσωπο στην Ελλάδα.

Από το asfalisinet.gr

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ


Πολλά αδιευκρίνιστα σημεία εξακολουθούν να παραμένουν σχετικά με την γερμανική συναίνεση, ως προς την ενεργοποίηση του μηχανισμού σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας. Το σχέδιο νόμου που υποτίθεται ότι θα κατατεθεί στη Μπούντεσταγκ και το οποίο διέρρευσε ως ένα βαθμό στον Τύπο (Reuters)...
δίνει απαντήσεις σε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα, αλλά δημιουργεί και ορισμένα άλλα. Όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι αναφέρεται μόνο στην οικονομική βοήθεια που προγραμματίζεται να δοθεί τη διετία 2011 - 2012, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στο τρέχον 2010. Αυτό, πρακτικά, τι συνεπάγεται;
Ότι η Γερμανία δεν θα δώσει φέτος κεφάλαια ή μήπως ότι τελικώς διέρρευσε επιλεκτικά ένα κομμάτι της γερμανικού νομοσχεδίου; Οι πληροφορίες που έφταναν αργά χθες το βράδυ στην Αθήνα από το Βερολίνο έκαναν λόγο για απρόσκοπτη συμμετοχή των Γερμανών σε όλες τις φάσεις της βοήθειας, υπό τον όρο, όμως, ότι η χώρα μας εκπληρώνει τις αυστηρές προϋποθέσεις που θα της τίθενται.
Πάντως, από γερμανικές πηγές επίσης διέρρευσε και η πληροφορία ότι το συνολικό ποσό της ευρωπαϊκής βοήθειας θα φτάσει και θα ξεπεράσει στα 120 δισ. δολάρια. Εφόσον το ποσό αυτή επαληθευτεί, τότε θα πρόκειται για επιχείρηση - μαμούθ, αλλά από την άλλη θα συνεπάγεται ότι και οι υποχρεώσεις που θα αναλάβει η χώρα έναντι των εταίρων της θα είναι κάτι παραπάνω από ...επώδυνες.


Από Voria.gr

21 ΦΟΡΟ-ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ


Ανατροπές στη φορολογία μεταβιβάσεων, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών φέρνει ο νέος φορολογικός νόμος που τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή μετά τη δημοσίευσή του στην...
εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με τον νέο νόμο, μεταξύ των άλλων, καταργείται το αφορολόγητο όριο των 200 τετραγωνικών μέτρων χωρίς όριο αντικειμενικής αξίας για την πρώτη κατοικία, καθιερώνεται αφορολόγητο 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, μειώνονται οι συντελεστές φόρου μεταβίβασης και καταργούνται ο φόρος αυτόματου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα τις 21 αλλαγές στη φορολογία μεταβιβάσεων, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών ακινήτων, όπως κοινοποιήθηκαν στις εφορίες από το υπουργείο Οικονομικών.
1 Μειώνονται οι συντελεστές φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 8% (από 9%) για την αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου έως 20.000 ευρώ και στο 10% (από 11%) για το υπερβάλλον ποσό.
2 Καταργούνται ο φόρος αυτόματου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής ακινήτων.
3 Καταργείται η χορήγηση της απαλλαγής πρώτης κατοικίας για αγορά κατοικίας επιφάνειας έως 200 τ.μ. ή οικοπέδου στο οποίο αντιστοιχεί κτίσμα επιφάνειας έως 200 τ.μ.
4 Τα νέα αφορολόγητα όρια για αγορά πρώτης κατοικίας διαμορφώνονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα. Για τον άγαμο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία, το αφορολόγητο διαμορφώνεται σε 250.000 ευρώ και αντιστοίχως για τον έγγαμο σε 275.000. Για αγορά οικοπέδου το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 50.000 ευρώ για τον άγαμο, 100.000 ευρώ για τον έγγαμο, με προσαύξηση 10.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 15.000 για κάθε ένα από το τρίτο και τα επόμενα.
5 Σε περίπτωση αγοράς κατοικίας, στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μίας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα με το ίδιο συμβόλαιο αγοράς.
6 Καταργείται η απαλλαγή πρώτης κατοικίας για τους Ελληνες ή ομογενείς του εξωτερικού που δεν κατοικούν στην Ελλάδα κατά τον χρόνο της αγοράς.
7 Δεν παρέχεται απαλλαγή πρώτης κατοικίας πριν από την παρέλευση 5 ετών από τη μεταβίβαση ιδανικού μεριδίου επί κατοικίας ή οικοπέδου (από τον αγοραστή ή τη σύζυγο ή τα ανήλικα τέκνα αυτού), το εμβαδόν των οποίων πληροί κατά τον χρόνο της μεταβίβασης τις στεγαστικές τους ανάγκες. Η ίδια ρύθμιση ισχύει και για τη μεταβίβαση του δικαιώματος επικαρπίας ή οίκησης επί ακινήτου.
Κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές
8 Επιβάλλεται φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής για τα ρυμοτομούμενα/απαλλοτριούμενα ακίνητα για τα οποία υπήρχε αναβολή.
9 Καταργούνται οι γεωργικές απαλλαγές κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών και ο φόρος υπολογίζεται πλέον με βάση τα αφορολόγητα ποσά και τους φορολογικούς συντελεστές της αντίστοιχης κατηγορίας.
10 Δικαιούχοι πλήρους απαλλαγής από τον φόρο είναι πλέον μόνο το Δημόσιο και οι λογαριασμοί που συνιστώνται υπέρ του Δημοσίου.
11 Με συντελεστή 0,5% φορολογούνται κληρονομιές και δωρεές προς ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ιερούς ναούς- ιερές μονές κ.λπ. και τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν σκοπούς εθνωφελείς, θρησκευτικούς, κοινωφελείς κ.λπ.
12 Επιβάλλεται φόρος 0,5% για τις χρηματικές δωρεές προς τα προαναφερόμενα νομικά πρόσωπα μετά την αφαίρεση αφορολόγητου ποσού 1.000 ευρώ κατ΄ έτος. Γονική παροχή- κληρονομιά πρώτης κατοικίας
13 Το αφορολόγητο όριο της γονικής παροχής και κληρονομιάς πρώτης κατοικίας ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και 250.000 ευρώ για κάθε έγγαμο. Προβλέπονται προσαυξήσεις ανάλογες με αυτές του αφορολογήτου πρώτης κατοικίας με αγορά.
14 Για τη χορήγηση της απαλλαγής πρώτης κατοικίας, προκειμένου να κριθεί αν καλύπτονται οι στεγαστικές ανάγκες, λαμβάνεται πλέον υπόψη το συνολικό εμβαδόν όλων των ακινήτων του δικαιούχου.
15 Για κληρονομιά ή γονική παροχή οικοπέδου το αφορολόγητο ποσό φθάνει μέχρι 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο.
16 Δεν παρέχεται απαλλαγή πρώτης κατοικίας πριν από την παρέλευση 5 ετών από τη μεταβίβαση, με επαχθή ή χαριστική αιτία της επικαρπίας, της οίκησης ή του ιδανικού μεριδίου κατοικίας ή οικοπέδου ή της ψιλής κυριότητας οικοπέδου ή ιδανικού μεριδίου αυτού, το εμβαδόν των οποίων πληρούσε κατά τον χρόνο της μεταβίβασης τις στεγαστικές ανάγκες.
17 Καταργείται η απαλλαγή από τον φόρο για τις δωρεές και γονικές παροχές χρημάτων που γίνονται για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας.
18 Ο υπολογισμός του φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών γίνεται πλέον για όλα τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, μετοχές, χρήματα, λοιπά κινητά) με βάση τις φορολογικές κλίμακες.
19 Οι δωρεές, γονικές παροχές, κληρονομιές χρηματικών ποσών φορολογούνται αυτοτελώς (χωρίς αφορολόγητο ποσό) με συντελεστές 10%, 20% και 40% ανά κατηγορία αντίστοιχα.
20 Αλλάζει η διαδικασία προσωρινής εκτίμησης κληρονομιαίων ακινήτων που δεν υπάγονται στο αντικειμενικό σύστημα και δηλώνονται εμπρόθεσμα.
21 Παραγράφεται το δικαίωμα του Δημοσίου για υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών στις οποίες η φορολογική υποχρέωση έχει γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 1994.

Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα ενημερώσει σήμερα τους κοινωνικούς φορείς (ΟΚΕ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ) και θα ανακοινώσει τα μέτρα κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή ή το αργότερο τη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, η κυβέρνηση επείγεται, ωστόσο η όποια καθυστέρηση οφείλεται περισσότερο σε γραφειοκρατικούς λόγους, που έχουν να κάνουν με το ΔΝΤ και την αναφορά που πρέπει να στείλουν οι εκπρόσωποί του.
Αναλυτικότερα, στον ιδιωτικό τομέα:
1. Το ποσοστό ομαδικών απολύσεων αυξάνεται ίσως και στο 4% (από το 2% που ισχύει σήμερα για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 200 εργαζομένους).
2. Μειώνονται οι αποζημιώσεις στις περιπτώσεις καταγγελίας σύμβασης υπαλλήλων. Η αποζημίωσή τους θα προσεγγίσει τα χαμηλότερα επίπεδα των ποσών που καταβάλλονται για την απόλυση εργατοτεχνιτών. Επί παραδείγματι, σήμερα υπάλληλος που έχει εργαστεί από 2 μήνες έως ένα χρόνο στον ίδιο εργοδότη λαμβάνει αποζημίωση ίση με έναν μηνιαίο μισθό. Στο νέο περιβάλλον για τον ίδιο χρόνο η αποζημίωση θα προσεγγίζει τα 5 ημερομίσθια, που προβλέπονται ήδη για τους εργατοτεχνίτες.
3. Καταργείται η υποχρεωτική προσφυγή στη διαιτησία για την επίλυση διαφορών μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Η προσφυγή θα είναι δυνατή μόνο με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών. Επί της ουσίας το μέτρο μπορεί να οδηγήσει σε κατάργηση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, που ζητεί το ΔΝΤ.
4. Η πρόσληψη εργαζομένου θα κοινοποιείται την ημέρα της πρόσληψης και όχι εντός οκτώ ημερών που ισχύει σήμερα.
Στον δημόσιο τομέα προωθείται:
1. Η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού.
2. Περαιτέρω μείωση των επιδομάτων κατά 5%.
3. Αύξηση των έμμεσων φόρων, με αναπροσαρμογή των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ.
4. Πολυετές πάγωμα προσλήψεων.
5. Μη ανανέωση των συμβάσεων έργου.
6. Αποκρατικοποίηση ή λουκέτο σε ζημιογόνους δημόσιους οργανισμούς. Η λίστα των προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων θα καταρτιστεί έως τις 15 Μαΐου.
Εφόσον επιλεγεί τελικά η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, τότε αυτομάτως η κυβέρνηση θα έχει επιτύχει εξοικονόμηση ύψους 1,4 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ, ενώ από τη νέα μείωση των επιδομάτων θα προκύψει επιπλέον όφελος της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Το ποσό του 1,7 δισ. ευρώ θα μειώσει αντιστοίχως -και χωρίς να αμφισβητηθεί από κανένα- το έλλειμμα του 2010, διασφαλίζοντας ουσιαστικά την επίτευξη του στόχου για τη μείωσή του κατά 4% του ΑΕΠ φέτος.

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

"ΜΑΜΑ ΠΙΑΣΕ ΕΣΥ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ, ΜΕ ΕΣΕΝΑ ΝΙΩΘΩ ΑΣΦΑΛΗΣ"!



Τα παιδιά αισθάνονται πιο ασφαλή στο αυτοκίνητο όταν οδηγούν οι μαμάδες, αποκαλύπτει νέα βρετανική έρευνα. Εξι στα δέκα παιδιά είπαν ότι είναι πιο χαρούμενα και ήρεμα όταν πίσω από το τιμόνι βρίσκεται η μητέρα τους. Αντίθετα, οι...
μικροί επιβάτες λένε ότι οι μπαμπάδες οδηγούν υπερβολικά γρήγορα, είναι πιο επιθετικοί και χάνουν εύκολα την ψυχραιμία τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη από τη βρετανική εταιρεία οδικής βοήθειας GΕΜ σε 1.279 παιδιά ηλικίας 5- 16 χρόνων, οι μαμάδες δεν ξεσπούν την οργή τους στον δρόμο, δεν κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς για να αποφύγουν την κίνηση και ενδιαφέρονται πιο πολύ για τους υπόλοιπους οδηγούς.
Το γεγονός ότι δυσκολεύονται στο παρκάρισμα και είναι πιο πιθανό να «γδάρουν» το αυτοκίνητο σε κάποιον τοίχο ή να τους σβήσει η μηχανή διόλου δεν φαίνεται να επηρεάζει τα παιδιά.
«Η έρευνα δείχνει ότι, ενώ οι μαμάδες δεν θεωρούνται οι πλέον επιδέξιοι οδηγοί, είναι σίγουρα οι πιο ήρεμοι, κάτι που κάνει τα παιδιά να νιώθουν ασφαλή» σχολίασε ο Ντέιβιντ Γουίλιαμς, διευθύνων σύμβουλος της GΕΜ. «Δυστυχώς, πολλά παιδιά τρέμουν στη σκέψη να βρεθούν στο αυτοκίνητο όταν οδηγεί ο μπαμπάς τους γιατί η διάθεσή του είναι ευμετάβλητη και δεν γνωρίζουν πότε θα πάθει κρίση οργής» προσέθεσε.
Το 83% των παιδιών είπε ότι οι μπαμπάδες οδηγούν υπερβολικά γρήγορα, ενώ τα δύο τρίτα ανέφεραν ότι ο μπαμπάς είναι το είδος του οδηγού που θα κάνει ελιγμούς, αλλάζοντας λωρίδες με μεγάλη ταχύτητα για να αποφύγει την κίνηση.
Περισσότεροι από τους μισούς μπαμπάδες φωνάζουν σε άλλους οδηγούς όταν χάνουν την ψυχραιμία τους. Το 35% των παιδιών είπε ότι αισθάνεται αμήχανα όταν οι οδηγοί μπαμπάδες χάνουν τον έλεγχο των νεύρων τους στον δρόμο. Αντίθετα, το 70% δήλωσε ευχαριστημένο που οι μαμάδες τραγουδούν την ώρα της οδήγησης και μιλάνε ασταμάτητα για να ψυχαγωγούν τους επιβάτες. Το 55% των παιδιών ανέφερε ότι οι μπαμπάδες είναι πιο επιρρεπείς στα ατυχήματα, ενώ σε ποσοστό 30% κρύβονται στο κάθισμά τους όταν ο μπαμπάς τσακώνεται με κάποιον άλλον οδηγό.
Το ένα στα τέσσερα παιδιά παραδέχθηκε ότι η οδήγηση του πατέρα του τού προξενεί φόβο.

THE TIMES
(αναδημοσίευση από ΤΟ ΒΗΜΑ)

OI ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΥΝ ΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ


Ο συνδυασμός τεσσάρων καθημερινών συνηθειών μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση κατά 12 έτη, προειδοποιούν ειδικοί επιστήμονες...
Πρόκειται για το κάπνισμα, την κατανάλωση περισσότερων των τριών αλκοολούχων ποτών ημερησίως για τους άνδρες και δύο για τις γυναίκες, η αδράνεια ή έλλειψη σωματική άσκηση λιγότερο από δύο ώρες την εβδομάδα καθώς και η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών λιγότερο από τρεις φορές ημερησίως.
Οι συνήθειες αυτές όταν ακολουθούνται μαζί, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου και προσθέτουν 12 έτη στην εξωτερική εμφάνιση.
Η Elisabeth Kvaavik από το Πανεπιστήμιο του Όσλο και οι συνάδελφοί της, που παρακολούθησαν σχεδόν 5.000 βρετανούς για 20 έτη, βρήκαν ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης απεβίωσαν 91 από τα 314 άτομα που ακολουθούσαν και τις τέσσερις ανθυγιεινές συνήθειες (29%), σε σύγκριση με μόνο 32 από τα 387 άτομα που δεν είχαν καμία από τις τέσσερις συνήθειες (8%).
Η ομάδα που ακολουθούσε πιο υγιεινό τρόπο ζωής περιλάμβανε άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ και άτομα που είχαν διακόψει το κάπνισμα, άτομα που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ, καθώς και γυναίκες που έπιναν λιγότερα από δύο ποτά και άνδρες που έπιναν λιγότερα από τρία ποτά ημερησίως, άτομα που ασκούνταν τουλάχιστον δύο ώρες εβδομαδιαίως και άτομα που κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά τουλάχιστον τρεις φορές ημερησίως.
Τα πιο συχνά αίτια θανάτου που καταγράφηκαν ήταν η καρδιακή νόσος και ο καρκίνος, νόσοι που και οι δύο σχετίζονται με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.
Αν και τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν ότι όλοι όσοι ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής θα ζήσουν περισσότερο από τα άτομα με ανθυγιεινές συνήθειες, ο υγιεινός τρόπος ζωής σίγουρα αυξάνει τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, επισημαίνουν επιστήμονες.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση ArchivesofInternalMedicine.

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ


Ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (τι τίτλος κι αυτός;), κ. Ραγκούσης, ανακοίνωσε τους νέους Δήμους του σχεδίου" Καλλικράτης".

Β΄ Αθήνας:

1) Νέα Ερυθραία με την Κοινότητα Εκάλης
2) Κηφισιάς
3) Μελίσσια με Κοινότητες Νέας Πεντέλης και Πεντέλης
4) Βριλήσσια
5) Πεύκη και Λυκόβρυση
6) Μεταμόρφωση
7) Ηράκλειο
8 Μαρούσι
9) Χαλάνδρι
10) Φιλοθέη, Ψυχικό και Ν. Ψυχικό
11) Χολαργός και Παπάγου
12) Ζωγράφου
13) Βύρωνα
14) Καισαριανής
15) Ηλιούπολης
16) Αργυρούπολη, Ελληνικό
17) Γλυφάδα
18) Άλιμος
19) Π. Φάληρο
20) Ν. Σμύρνη
21) Αγ. Δημήτριος
22) Δάφνη και Υμηττός
23) Καλλιθέα
24) Μοσχάτο, Ταύρος
25) Αιγάλεω
26) Αγ. Βαρβάρα
27) Περιστέρι
28) Χαϊδάρι
29) Πετρούπολη
30) Ίλιον
31) Άγιοι Ανάργυροι
32) Καματερό
33) Ν. Φιλαδέλφεια και Ν. Χαλκηδόνα
34) Ν. Ιωνία
35) Γαλάτσι

Ανατολική Αττική:

1. Συκάμινος, Αυλώνας, Ωρωπός, Σκάλα Ωρωπού, Νέα Παλάτια, Μαλακάσα, Μαρκόπουλο
2. Θρακομακεδόνες, Αχαρνές, Δροσιά, Σταμάτα, Κρυονέρι, Άγιος Στέφανος, Ροδόπολη, Διόνυσος, Άνοιξη
3. Παιανία, Γέρακας, Γλυκά Νερά
4. Κάλαμος, Αφίδνες, Καπανδρίτη, Βαρνάβας, Πολυδένδρι
5. Μαραθώνας, Γραμματικό, Νέα Μάκρη
6. Παλλήνη, Ανθούσα
7. Πικέρμι, Ραφήνα, Κορωπί,
8. Μαρκόπουλο, Σπάτα
9. Αρτέμιδα, Κουβαράς, Καλύβια, Κερατέα
10. Βάρη, Βουλιαγμένη, Βούλα
11. Σαρωνίδα, Ανάβυσσος,
12. Παλαιά Φώκαια
13. Λαύριο, Άγιος Κωνσταντίνος

Δυτική Αττική:
1. Μέγαρα, Νέα Πέραμος
2. Ερυθρές, Οινόη, Βίλια, Μαγούλα
3. Μάνδρα Ελευσίνα
4. Ασπρόπυργος, Φυλή, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι.

ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟΥ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ



Στο Βοτανικό θα ανεγερθεί το μουσουλμανικό τέμενος. Δίπλα δίπλα το νέο γήπεδο του ΠΑΟ και το μουσουλμανικό τέμενος; Ο Αλλάχ να βάλει το χέρι του...

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2ου ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Πραγματοποιήθηκε απόψε η έκτακτη ΓΣ των εκπαιδευτικών του 2ου Γραφείου Αμαρουσίου. Οι ομιλητές κατέθεσαν την αγωνία, τον προβληματισμό αφενός για το πολυνομοσχέδιο και αφετέρου για τις δραματικές επιπτώσεις από την έλευση του ΔΝΤ στα οικονομικά και ασφαλιστικά θέματα του κλάδου. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν για την παραπέρα πορεία ήταν:
α)άρση του πολυνομοσχεδίου
β)διάλογος του υπουργείου με τις ομοσπονδίες πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου
γ)απεργιακές κινητοποιήσεις από τον προσεχή Σεπτέμβρη
δ)μη συμμετοχή των συλλόγων διδασκόντων στη διαδικασία αυτοαξιολόγησης
ε)μη συμμετοχή των συλλόγων διδασκόντων στη διαδικασία του πιλοτικού ολοήμερου
στ)ενημέρωση των γονέων με την κυκλοφορία φυλλαδίου

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ


Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά χωρίς προβλήματα , καθώς απόψε το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να πάρει πίσω την αρχική πρόταση που ελήφθη στις 16 Απριλίου, κατά πλειοψηφία, με 8-3 (την καταψήφισαν τα μέλη της ΠΑΣΚ) για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων από τις 14 Μαίου, ημέρα έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων.
Η μοναδική παράταξη που επέμενε για 48ωρη απεργία μέσα στις εξετάσεις ήταν η παράταξη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ .
Ετσι στην αποψινή συνεδρίαση το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία (η ΠΑΣΚ δεν υπερψήφισε ) :
-μία 48ωρη στις 4 και 5 Μαίου, και,
-δύο 24ωρες ή μία 48ωρη μαζί με τις άλλες Ομοσπονδίες και την ΑΔΕΔΥ , όταν θα συζητηθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό.
Σχόλιο:η Ομοσπονδία στάθμισε τα πράγματα και αφενός δεν ήθελε να ρίξει νερό στο μύλο του υπουργείου αφετέρου δεν επιθυμούσε να προκαλέσει τρομερή αναστάτωση σε γονείς και μαθητές.

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ...


"Θέλουμε να διασφαλίσουμε το εισόδημα των εργαζομένων. Αλλά, πρέπει να παραμείνουμε εντός πραγματικότητας. Όταν παλεύουμε για να αποτρέψουμε τη μείωση, κάθε συζήτηση για αύξηση είναι εκτός πραγματικότητας» είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κ. Δ. Δασκαλόπουλος σχολιάζοντας σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ότι : "δεν είναι εύκολη υπόθεση να πεισθούν οι ειδικοί της ΕΕ και του ΔΝΤ ότι η ενίσχυση της ανάπτυξης και εξωστρέφειας στην οικονομία μας δεν εξαρτάται από τη μείωση μισθών, γιατί βλέπουν ότι το οικονομικό μας πρόβλημα είναι τεράστιο και επιτακτικό".

...Ο ΣΕΒ, είπε ο κ. Δασκαλόπουλος, πρόβαλε ισχυρά οικονομικά επιχειρήματα τονίζοντας ότι το κράτος έχει χρεοκοπήσει και όχι ο ιδιωτικός τομέας και ότι το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα, είναι η ύπαρξη ενός υπερτροφικού και αδιαφανούς κράτους που με τη δράση του και παρεμβατικότητά του πνίγει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Σημείωσε δε ότι η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα θα προέλθουν από τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα απελευθερώσουν την επιχειρηματικότητα.

...Θέση μας, που εκφράζει πλέον όλους τους εργοδοτικούς φορείς της χώρας, είναι ότι δεν χρειάζεται να υπάρξουν μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα - αρκεί να γίνουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που θα απελευθερώσουν την επιχειρηματική δράση από την ασφυξία που της προκαλεί το Κράτος. Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας μπορεί έτσι να επιτευχθεί και χωρίς μείωση μισθών."

-κ. Δασκαλόπουλε, αφού δε θέλετε μείωση μισθών συνεχίστε να καταβάλλετε το 13ο και 14ο μισθό. Δεν μπορούν να σας επιβάλλουν με το ζόρι να τους περικόψετε.

Ο 13ος ΚΑΙ 14ος ΜΙΣΘΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ...


Λένε ότι τα χρήματα που θα εξοικονομήσει ο ιδιωτικός τομέας από την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού θα διοχετευθούν σε επενδύσεις. Το πιστεύει κανείς αυτό; Σε θαλαμηγούς, cayenne και τράπεζες του εξωτερικού θα πάνε τα χρήματα. Και αναφορικά με τις ελεύθερες απολύσεις και την ελαστικοποίηση της εργασίας που ζητά το ΔΝΤ, γιατί η ΓΣΕΕ διστάζει να μιλήσει για τις απλήρωτες υπερωρίες των εργαζομένων που δε φαίνονται πουθενά;

48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 4 ΚΑΙ 5 ΜΑΗ


Η ΔΟΕ κήρυξε 48ωρη απεργία για 4 και 5 Μαΐου με προοπτική δεύτερης 48ωρης τις ημέρες ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ


ΠΡΟΜΗΝΥΜΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΜΦΟΡΩΝ

Με τον κοινό νου που διαθέτω, δεν μπορώ να εξηγήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω την ταχύτητα με την οποία κατρακύλησε η χώρα μας από τα επίπεδα του 2009 σε τέτοιο σημείο, ώστε με το ΔΝΤ να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας
κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας.

Και είναι περίεργο ότι κανείς έως τώρα δεν ασχολήθηκε με το πιο απλό, δηλαδή την οικονομική μας διαδρομή με αριθμούς και στοιχεία από τότε έως τώρα, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς οι αδαείς τους πραγματικούς λόγους αυτής της πρωτοφανούς και ιλιγγιώδους εξελίξεως, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της εθνικής μας αυτοτέλειας και μαζί της την διεθνή ταπείνωση.

Ακούω για το χρέος των 360 δισεκατομμυρίων, όμως συγχρόνως βλέπω ότι τα ίδια και μεγαλύτερα χρέη έχουν πολλές άλλες χώρες. Άρα δεν μπορεί να είναι αυτή η βασική αιτία της κακοδαιμονίας. Επίσης με προβληματίζει το στοιχείο της υπερβολής στα διεθνή χτυπήματα με στόχο την χώρα μας, μαζί με ένα τόσο καλά εναρμονισμένο συντονισμό εναντίον μιας ασήμαντης οικονομικά χώρας, που καταντά ύποπτος. Έτσι οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι κάποιοι μας ντρόπιασαν και μας φόβισαν, για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ, που αποτελεί βασικό παράγοντα της επεκτατικής πολιτικής των ΗΠΑ και όλα τα άλλα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ήταν στάχτη στα μάτια μας, για να μη φανεί ότι πρόκειται για μια καθαρά αμερικανική πρωτοβουλία, για να μας ρίξει σε μια εν πολλοίς τεχνητή οικονομική κρίση, ώστε να φοβηθεί ο λαός μας, να φτωχύνει, να χάσει πολύτιμες κατακτήσεις και τέλος να γονατίσει, έχοντας δεχθεί να τον κυβερνούν ξένοι. Όμως γιατί; Για να εξυπηρετηθούν ποια σχέδια και ποιοι στόχοι;

Παρʼ ό,τι υπήρξα και παραμένω οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας, εν τούτοις πρέπει να πω ότι με φοβίζει αυτή η αιφνίδια σύσφιξη των κυβερνητικών σχέσεων, οι επαφές υπουργών και άλλων παραγόντων, οι επισκέψεις στην Κύπρο και η έλευση του Ερντογκάν. Υποψιάζομαι ότι πίσω απʼ αυτά κρύβεται η αμερικανική πολιτική με τα ύποπτα σχέδιά της, που αφορούν τον γεωγραφικό μας χώρο, την ύπαρξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, το καθεστώς της Κύπρου, το Αιγαίο, τους βόρειους γείτονές μας και την αλαζονική στάση της Τουρκίας, με μόνο εμπόδιο την καχυποψία και την εναντίωση του ελληνικού λαού.

Όλοι γύρω μας, ποιος λίγο ποιος πολύ, είναι δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ. Η μόνη παραφωνία εμείς, που από την επιβολή της Χούντας και την απώλεια του 40% της Κύπρου ως τους εναγκαλισμούς με τα Σκόπια και τους υπερεθνικιστές Αλβανούς, δεχόμαστε συνεχώς χτυπήματα δίχως να βάλουμε μυαλό.

Θα έπρεπε λοιπόν να καταργηθούμε ως λαός και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα. Καλώ τους οικονομολόγους, πολιτικούς, αναλυτές να με διαψεύσουν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λογικοφανής εξήγηση παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια διεθνής συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν και οι Ευρωπαίοι φιλοαμερικανοί τύπου Μέρκελ, η ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο διεθνής αντιδραστικός τύπος, που όλοι μαζί συνωμότησαν για το «μεγάλο κόλπο» της υποβάθμισης ενός ελεύθερου Λαού σε υποτελή. Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να δώσω καμμία άλλη εξήγηση. Παραδέχομαι όμως ότι δεν διαθέτω ειδικές γνώσεις αλλά μιλώ βασισμένος στον κοινό νου. Ίσως και πολλοί άλλοι να σκέφτονται όπως εγώ κι αυτό ίσως το δούμε στις μέρες που θα ʽρθουν.

Πάντως θα ήθελα να προετοιμάσω την κοινή γνώμη και να τονίσω ότι εάν η ανάλυσή μου είναι ορθή, τότε η οικονομική κρίση (που όπως είπα μας επεβλήθη) δεν είναι παρά μόνο το πρώτο πικρό ποτήρι στο λουκούλειο γεύμα που θα ακολουθήσει και που αυτή τη φορά θα αφορά ζωτικά και κρίσιμα εθνικά μας θέματα, που δεν θα ήθελα ούτε να φανταστώ πού θα μας οδηγήσουν.

Μακάρι να έχω άδικο.


Αθήνα, 27.4.2010

Μίκης Θεοδωράκης

Από το resaltomag.gr

ΜΕΤΡΑ ΣΟΚ


Αντιγράφω μερικά αποσπάσματα από σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, που καταλαβαίνετε ότι δε γράφει πράγματα στην τύχη, και με πιάνει κρύος ιδρώτας. Διαβάστε:
"Μέτρα - σοκ περιλαμβάνει το μνημόνιο που πιέζεται από ΔΝΤ και Γερμανία να υπογράψει η Αθήνα ως προϋπόθεση για την εκταμίευση των δανείων του Ταμείου και των χωρών της ευρωζώνης. Τα μέτρα που προκαλούν... δέος- και αναμένεται να οδηγήσουν και σε μεγαλύτερες αντιδράσεις- περιλαμβάνουν την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή το δώρο Πάσχα, το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων όπως επίσης και την κατάργηση του ορίου 2% τον μήνα στις απολύσεις."

"Το περιεχόμενο του μνημονίου, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου την Κυριακή 2 Μαΐου κι αφού παρασκηνιακά θα έχει εγκριθεί και από τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ."

"Στις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς όσον αφορά τις περικοπές των δύο μισθών στον ιδιωτικό τομέα, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ αντέτειναν πως όπως ακριβώς θεσμοθετήθηκαν με νόμο, έτσι ακριβώς μπορούν και να καταργηθούν!"

"Τα μέτρα φαίνεται θα αναγκαστεί να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση και η εφαρμογή θα αρχίσει άμεσα, την 1η Ιουνίου 2010."

"Θα μειωθεί το ποσοστό του ΑΕΠ που κατευθύνεται στην Παιδεία και την Υγεία (που είχαν εξαιρεθεί των περικοπών για το 2010)."

"Παράλληλα έρχεται και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή και προβλέπει μεγάλες ανατροπές για το συνταξιοδοτικό καθεστώς όλων των ασφαλισμένων."

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Δ.Καρανασοπούλου-Ηλίας Γεωργάκης (απο ΤΑ ΝΕΑ)

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν το ΔΝΤ θα πάει στο Υπουργείο Παιδείας η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε :
«Δεν έχω καμία ειδοποίηση για να έρθει στο υπ. Παιδείας η Επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
Δηλαδή, αν ευκαιρήσουν τα καλόπαιδα, θα πλακώσουν στην οδό Α. Παπανδρέου;

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

THE LOSER IS GREECE



Αρχίζουν και ακούγονται δειλά δειλά οι πρώτες φωνές για τη συμμετοχή της ολυμπιάδας του 2004 στο χρέος. Οι εκτιμήσεις μιλάνε για 50 ως 70 δις ευρώ, όσα περίπου προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τώρα από ΔΝΤ και ΕΕ. Επίσης λέγεται ότι το μεγάλο ταμειακό πρόβλημα έσκασε τώρα, γιατί λήγουν τοκοχρεωλύσια για το δάνειο που είχε συναφθεί το 2000 ενόψει ολυμπιακών αγώνων. Έρχεται λοιπόν τώρα ο λογαριασμός για το μεγάλο όραμα, για τη στέγη Καλατράβα, τα κωπηλατοδρόμια, τα γήπεδα μπάντμιντον, τις τελετές έναρξης και λήξης, το ολυμπιακό χωριό, το κέντρο των δημοσιογράφων, το, το,...Ατέλειωτα χρήματα κατασπαταλήθηκαν. Γιατί; Όταν είχε μπει μέσα η Ατλάντα τι περιμέναμε εμείς; Τα μεταξωτά βρακιά όμως θέλουν και επιδέξιους ...Τη γλιτώσαμε την πρώτη φορά στην απόπειρα διεκδίκησης της "χρυσής" ολυμπιάδας του 1996, αλλά πηγαίναμε γυρεύοντας. Και πανηγυρίζαμε όταν ο μακαρίτης ο Σάμαρανκ είπε το the winner is Athens. Αλλά κανείς δε φανταζόταν το κόστος, μάλλον καλύτερα δε φανταζόταν τα κοράκια που θα εφορμούσαν. Στην Ελλάδα όμως ήμαστε δεν ξέραμε. Μας είχαν μπαφιάσει ότι η χώρα είχε ανάγκη από όραμα αλλά δε μας είπαν πόσο θα κόστιζε αυτό. Και κυνηγούσαμε άλλοτε ως γραφικούς και άλλοτε ως επικίνδυνους όσους τολμούσαν να διαφωνήσουν με την εθνική υστερία. Το κόστος και το χρέος από την ολυμπιάδα σπάνια θα βγαίνει, γιατί δε συμφέρει. Πάντα οι ενοχές θα βαραίνουν και θα την πληρώνουν τα μικρά ψάρια.

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

Το προσεχές δεκαήμερο θα διεξαχθούν στους Συλλόγους όλης της χώρας έκτακτες γενικές συνελεύσεις για το πολυνομοσχέδιο. Προβλέπω και δυστυχώς θα επαληθευτώ χωρίς να έχω κληρονομικό χάρισμα ότι θα είμαστε πάλι οι συγγενείς και οι φίλοι. Λυπάμαι αλλά εδώ ισχύει ακριβώς το "των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν". Ισχυριζόμαστε ότι υπάρχει τρομερή οικονομική δυσκολία για τη συμμετοχή στις απεργίες-τα χρήματα που θα χάσουμε από τις ολικές περικοπές πιθανόν 13ου και 14ου μισθού θα είναι εκατονταπλάσιες από τις περικοπές της απεργίας, αφού δεν αντιδρούμε- αλλά απέχουμε και από τις γενικές συνελεύσεις. Όλοι έχουμε φορτωμένα απογευματινά οικογενειακά προγράμματα αλλά μην περιμένουμε λύσεις μαγικές στην καταιγίδα που έρχεται. Μην περιμένετε τη λύση από τις ηγεσίες, έχουν στερέψει. Και στο επιχείρημα ότι δε θα αλλάξει τίποτα, για το καλύτερο μπορεί, για το χειρότερο όμως μην είστε βέβαιοι. Όσο πληροφορούνται την αδράνειά μας τόσο απεργάζονται νέα μέτρα.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Διαβάζοντας την αιτιολογική έκθεση στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή, πέρα των άλλων που τα έχουμε αναλύσει επανειλημμένως επισήμανα δυο καθοριστικά σημεία που αφορούν την αυτοαξιολόγηση και τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους:
α)"Αναγνωρίζοντας την συνεισφορά των εκπαιδευτικών οι οποίοι για χρονικό διάστημα 24 μηνών και άνω έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι στην εκπαίδευση, προβλέπεται ότι στους πίνακες μετά τους δύο πρώτους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που θα γίνουν μετά την ψήφιση του νόμου, εφόσον δεν θα έχουν επιτυχία, θα πριμοδοτήσει την προϋπηρεσία αυτή με 50 μονάδες στους πίνακες που θα καταρτισθούν."
Σχόλιο: Μετά τη συνάντηση των αναπληρωτών με την κ. Διαμαντοπούλου και τις δηλώσεις εκατέρωθεν για το θετικό κλίμα είχα αναφέρει πως θα επικροτήσουμε τις βελτιώσεις, αλλά θα περιμένουμε τις συγκεκριμενοποίηση των μέτρων. Δυστυχώς οι επιφυλάξεις επαληθεύτηκαν. Το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι, αν στους δυο πρώτους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ δεν υπάρχουν επιτυχόντες, θα πριμοδοτηθεί η προϋπηρεσία με 50 μόρια. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι (είναι και της μόδας λόγω ΠΑΟ).
β)"Στην Έκθεση Αξιολόγησης θα συμμετέχουν μαθητές και ο σύλλογος γονέων, οι οποίοι και θα ενημερώνονται για τα αποτελέσματα και μέσω διαδικτύου."
Σχόλιο:
-Αν στο 300ο ΔΣ Αθηνών (τυχαίο νούμερο) οι μαθητές και οι γονείς ενημερωθούν για τους στόχους και τα αποτελέσματα του σχολείου και διαφωνούν τι γίνεται;
-Αν κάποιος σύλλογος διδασκόντων δεν κάνει τα χατίρια παιδιών και γονέων;
-Αν το διπλανό σχολείο αναρτήσει μεγαλεπήβολους στόχους τι θα γίνει με τη σύγκριση;
-Αν γονείς και μαθητές δε συμφωνούν με τη βαθμολογία;
-Αν όλοι οι γονείς θέλουν το παιδί τους σημαιοφόρο;
-Αν, αν, αν....

ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΔΝΤ

Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι επανάληψη, με άλλη μορφή και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, αυτού που συνέβη με τη φούσκα του Xρηματιστηρίου, 10 χρόνια πριν. Τότε λεηλατήθηκαν οι οικονομίες όσων ανοήτως πίστεψαν ότι θα έβγαζαν τζάμπα χρήμα. Τώρα, δυστυχώς, τα βάρη πέφτουν επί της κεφαλής δικαίων και αδίκων (κυρίως αδίκων). Θα υποστούν επώδυνη αφαίμαξη και οι εργατικοί και οι συνεπείς.
Σε κάθε περίπτωση, το βαρύ κόστος θα το πληρώσει η ελληνική κοινωνία και κυρίως τα μικρομεσαία στρώματα.
Εγραψε ο Στ. Λυγερός στην «Καθημερινή» ότι, «τη μερίδα του λέοντος από το γιγαντιαίο ποσό που εμφανίζεται ως δημόσιο χρέος την έχουν ιδιοποιηθεί τα μεγάλα «ψάρια» της διαπλοκής. Το διόλου ευκαταφρόνητο υπόλοιπο, όμως, διαχύθηκε ποικιλοτρόπως στα χαμηλότερα επίπεδα της κοινωνικής πυραμίδας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο συντηρήθηκε και σ’ αυτά τα επίπεδα μία, τηρουμένων των αναλογιών, οικονομική άνεση, η οποία μάλιστα παρήγαγε ξιπασμένες και νεοπλουτίστικες συμπεριφορές. Ετσι εξασφαλίσθηκε η ..........
μακρόχρονη ιδεολογική συναίνεση της κοινωνίας σε μία πορεία, η οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγούσε στον γκρεμό. Η κρίσιμη διαφορά είναι πως τα μεγάλα «ψάρια» έχουν διεξόδους, ενώ τα μικρά όχι».

Πλην μιας. Των μαζικών αντιδράσεων, που ενδεχομένως να εκδηλωθούν αργότερα, αφού γίνουν αισθητά τα μέτρα.

Τότε να δούμε, τι θα πουν σ' αυτούς που υποφέρουν χωρίς να φταίνε· σ' αυτούς που μένουν άποροι και άνεργοι· σ' αυτούς που θα χάσουν σπίτια και δουλειές, αξιοπρέπεια και κάθε ελπίδα...

Από το kafeneio.blog

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

ΖΑΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΕΗ


Γράφει σήμερα η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ότι την περίοδο 2011-2014, μόνον τα ομόλογα που λήγουν ανέρχονται σε περίπου 120,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή κάθε χρόνο πρέπει να πληρώνουμε 40 δις ευρώ μόνο για χρέη χωρίς να υπολογίζουμε τα άλλα έξοδα του κράτους. Και ύστερα συζητάμε για τα 25-30 δις ευρώ της ΕΕ και ΔΝΤ. Τι να κάνουν αυτά; Δε φτάνουν ούτε για στραγάλια.

ΚΑΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΕΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Ύστερα από ένα καταιγισμό απαξιωτικών άρθρων για το δημόσιο σχολείο να και ένα ευμενές. Μήπως γίνεται για ξεκάρφωμα ή μήπως αντιλήφθηκαν τις αντιδράσεις; Διαβάστε εδώ από το σημερινό ΒΗΜΑ:

Σύμφωνα με την κυρία Κατερίνα Κοτσιρίλου, ειδική παιδαγωγό στην Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Η Αγία Σοφία, πιο φιλικά προς τα παιδιά του δημοτικού είναι τα σχολεία που τα «ταλαιπωρούν» λιγότερο. «Μπορεί ένα ιδιωτικό σχολείο να είναι καλό αλλά αν βρίσκεται σε απόσταση από το σπίτι και το παιδάκι της πρώτης δημοτικού ξεκινάει στις επτά το πρωί και επιστρέφει στις πέντε το απόγευμα δεν είναι κατάλληλο. E κτιμώ τα δημόσια σχολεία στα οποία έχω συναντήσει και πολύ αξιόλογους δασκάλους- αλλά και δύσκολους χαρακτήρες.Είναι τα σχολεία της γειτονιάς,που βοηθούν στην καλύτερη κοινωνικοποίηση του παιδιού. Από την άλλη, τα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία καλλιεργούν ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, που συνήθως δεν ευνοεί τα παιδιά μικρής ηλικίας Οσον αφορά τις “βοήθειες” που πρέπει να έχει ένα σχολείο για να εντοπίσει και να στηρίξει ένα παιδί με μαθησιακές ή ψυχικές δυσκολίες δεν είναι πουθενά επαρκείς».

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ 2

α) Αν δεν εφαρμοστεί η αυτοαξιολόγηση, δε θεωρείται απαραίτητο το κριτήριο αυτό για τη συμμετοχή κάποιου στις διαδικασίες επιλογής!!!
β) Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου δε θεωρείται απαραίτητο κριτήριο η επάρκεια από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ 1

α)Για την επιλογή ακόμη και διευθυντή σχολικής μονάδας είναι απαραίτητο πιστοποιητικό καθοδηγητικής ή διοικητικής επάρκειας που χορηγείται ύστερα από παρακολούθηση ειδικού προγράμματος στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης

β)Δεν μπορούν να διεκδικήσουν θέση διευθυντή εκπαίδευσης και προϊσταμένου γραφείου οι ειδικότητες της Α/θμιας Εκπ/σης

β)Στερείται δικαιώματος συμμετοχής στις επιλογές ο εκπαιδευτικός ο οποίος με δική του υπαιτιότητα δε συμμετείχε στις διαδικασίες αυτοαξιολόγησης

Σημειώσεις δικές μου:
1)περιμένω να δω στην εφημερίδα της κυβερνήσεως τις διαδικασίες και τον τρόπο φοίτησης στο Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και απορώ πώς θα επιμορφωθούν χιλιάδες ίσως υποψήφιοι που θα επιθυμούν να λάβουν μέρος
2)θεωρώ άδικο τον αποκλεισμό των ειδικοτήτων από τις επιλογές στελεχών (διευθυντή εκπαίδευσης και προϊσταμένου γραφείου)
3)απειλή: ή συμμετέχετε στην αυτοαξιολόγηση ή αποκλείεστε

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2ου ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π. Ε.
2ΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Προς τα μέλη του συλλόγου

Κοινοποίηση: Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε.
κ. κ. Σχ. Συμβούλους
(περιοχής ευθύνης Συλλόγου μας )
Πολυνομοσχέδιο Υπουργείου Παιδείας: Επιστρέφεται ως απαράδεκτο


Το Δ.Σ . του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου, μετά από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, αναφορικά με το θέμα της κατάθεσης του Πολυνομοσχεδίου για την Εκπαίδευση στο Υπουργικό Συμβούλιο και αφού συζήτησε τις διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου στη συνεδρίασή του της 23ης Απριλίου 2010 αποφασίζει:
Α) Καταγγέλλει ως αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή την πολιτική που υλοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
Β) Καλεί τα μέλη του Συλλόγου και την Εκπαιδευτική κοινότητα να συσπειρωθούν γύρω από τα συνδικαλιστικά τους όργανα και μαζικά και αποφασιστικά να αντιπαλέψουν μέχρι την ανατροπή της την αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.
1) - Οι ρυθμίσεις του Πολυνομοσχεδίου για τον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών πετούν στο «καλάθι των αχρήστων» τις προϋπηρεσίες χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομίσθιων συναδέλφων μας ανατρέποντας τις ζωές τους, επιβάλλοντας τους ουσιαστικά ως μοναδικό τρόπο διορισμού την επιτυχία στο διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π.

- Η μεταβατική περίοδος των 2 ετών είναι κυριολεκτικά κοροϊδία, αφορά λίγους εκπαιδευτικούς και κλείνει την πόρτα του διορισμού σε χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομίσθιους που πρόσφεραν για χρόνια στην εκπαίδευση, αφού μειώνει δραματικά τους διορισμούς μονίμων (50%) και αναπληρωτών (70%) την επόμενη διετία (Πρακτικά αυτούς τους απολύει).

- Καταργεί ολοκληρωτικά το πτυχίο σαν προσόν διορισμού υποβιβάζοντας το σε ένα ελάχιστο από τα απαιτούμενα προσόντα ακόμα και για να είναι κάποιος υποψήφιος για τον ΑΣΕΠ. Οι εκπαιδευτικοί για να διοριστούν πλέον, εκτός από τον ΑΣΕΠ, θα χρειάζονται «πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης», μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους, σεμινάρια, προυπηρεσία κ.λ.π.
- Το νομοσχέδιο κάνει σαφές ότι οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ «θα είναι ανοικτοί». Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός διοριστέων. Το υπουργείο Παιδείας θα διορίζει όσους θέλει από τους υποψηφίους που έχουν πιάσει τη βαθμολογική βάση, ανάλογα με το ποιες είναι κάθε φορά... οι ανάγκες της οικονομίας και όχι της εκπαίδευσης.
2) Όχι μόνο διατηρείται ο απαράδεκτος θεσμός του ωρομισθίου αλλά «ωρομισθοποιείται» ο θεσμός του αναπληρωτή. Η κυβέρνηση ανασύρει από το χρονοντούλαπο του ν. 1566 διάταξη που δεν εφαρμόστηκε ποτέ για τον «αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου».

- Επιχειρείται η αύξηση του ωραρίου των μονίμων εκπαιδευτικών μέσω της υποχρέωσης για 5ωρη υπερωρία ως προϋπόθεση για να προσληφθούν οι νέου τύπου αναπληρωτές.

- Κλείνει η στρόφιγγα των διορισμών για πολλά χρόνια με τις συγχωνεύσεις τμημάτων (30 μαθητές ανά τμήμα), την υπερσυγκέντρωση και τις συγχωνεύσεις σχολείων με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», καθώς και τις 5 ώρες υποχρεωτικής υπερωρίας των μονίμων.

- Φτιάχνεται μια νέα φουρνιά φτηνών αναπληρωτών–στα όρια περίπου του ωρομίσθιου– τους οποίους θα χρησιμοποιεί μαζικά για να «μπαλώνουν τις τρύπες» που θα μένουν από εξάντληση ωραρίου, αξιοποίηση δεύτερης ειδικότητας, υπερωρίες κλπ. Διευρύνεται έτσι ακόμα περισσότερο το φάσμα και η πολυτυπία των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο δημόσιο σχολείο.
Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η εκτίμηση όσων υποστήριζαν ότι ο πραγματικός στόχος αλλαγής του συστήματος διορισμών είναι η μείωση του αριθμού των διοριζόμενων εκπαιδευτικών.
3)Αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο: «στόχος είναι ο προσδιορισμός των αναγκαίων εκπ/κών να συνδέεται με το σχολείο, το οποίο είναι η κεντρική μονάδα σχεδιασμού-προγραμματισμού». Με την υλοποίηση του σχεδίου «Καλλικράτης» φαίνεται ότι οι εκπαιδευτικοί θα προσλαμβάνονται από τα σχολεία ή τις Διευθύνσεις. Το κάθε σχολείο θα έχει την ευθύνη για τη λειτουργεία του. Ουσιαστικά θα χρηματοδοτείται από την «τοπική κοινωνία» κι αν τα χρήματα δε φτάνουν θα ψάχνει για χορηγούς.
4) - Παρά τις διακηρύξεις της Υπουργού Παιδείας και τη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών που επιχείρησε το προηγούμενο διάστημα, αυτοαναιρείται, διατηρώντας το bonus των μορίων (έστω και μειωμένο) για όσους αποσπώνται στο Υπ. Παιδείας και τις υπηρεσίες του.
- Μεταθέσεις θα γίνονται μόνο σε πραγματικά κενά και κανένας εκπαιδευτικός δε θα μετακινείται εάν δεν υπάρχει αντικαταστάτης του. Οι αποσπάσεις ουσιαστικά καταργούνται και οι ελάχιστες που θα γίνονται θα αποφασίζονται με «επιστημονικά» κριτήρια.
5) Για τις επιλογές των στελεχών θα επιβραβευτούν όσοι σπεύσουν να εκτελέσουν υπάκουα τα όσα προβλέπει η προς υλοποίηση αυτοαξιολόγηση, αφού η εμπειρία αξιολόγησης θα είναι προυπόθεση επιλογής σε θέση στελέχους.
6) Εισάγεται με τη διαδικασία του «δόκιμου εκπαιδευτικού» η ουσιαστική αμφισβήτηση της μόνιμης εργασίας του νέου εκπαιδευτικού. Έτσι, ο εκπαιδευτικός που κατέχει δύο πτυχία (βασικό και πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης), έχοντας επιτύχει στις αντίστοιχες εξετάσεις και μετά από πιθανά πολλαπλές επιτυχίες στον ΑΣΕΠ για να διοριστεί, θα ξανακρίνεται στη 2ετία από τον «Αξιολογητή», «Μέντορα» για το εάν είναι ικανός για εκπαιδευτικός αλλιώς θα μετατάσσεται.
7)Μέσω του «δόκιμου εκπαιδευτικού» που μετά τη διετία αξιολογείται, ξεκινά η εφαρμογή και της κακόφημης ατομικής αξιολόγησης όλων των εν ενεργεία εκπαιδευτικών με πρώτο βήμα την αυτοαξιολόγηση που φαίνεται ότι σε δεύτερη φάση θα συνδεθεί με τη χρηματοδότηση.
Για το ζήτημα της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας η υποστήριξη από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας ότι «η σχολική μονάδα είναι ο βασικός φορέας βελτίωσης της παρεχόμενης εκπαίδευσης καθώς και ότι οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς με τις δράσεις τους είναι υπεύθυνοι για την αποτελεσματικότερη οργάνωση της διοίκησης και της διαχείρισης της σχολικής μονάδας», είναι και η καρδιά της προτεινόμενης μορφής αξιολόγησης.
Στην πραγματικότητα με βάση αυτή την αντίληψη για άλλη μια φορά το κράτος, η κυβέρνηση και οι αντίστοιχοι φορείς που ασκούν εκπαιδευτική πολιτική μεταθέτουν τις ευθύνες τους στη σχολική μονάδα και στους εμπλεκόμενους με αυτή.
Είναι απορίας άξιο η κυβέρνηση να εντάσσει ως παραμέτρους στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας τα μέσα και τους πόρους, τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα κ.λπ. ειδικά σε μια περίοδο που με απόφαση της κυβέρνησης, οι περικοπές των δαπανών για την εκπαίδευση έφτασαν μέχρι τις δραματικές μειώσεις στον αριθμό των διορισμών μονίμων κι αναπληρωτών εκπαιδευτικών,
Όταν το υπουργείο προωθεί την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, την αύξηση και την εντατικοποίηση του σχολικού χρόνου παρ’ όλες τις παιδαγωγικές κι επιστημονικές ενστάσεις που έχουν εκφραστεί, όταν στα κείμενα σχετικά με το νέο σχολείο θέτει ως βασικές δεξιότητες γνώσεις στενής, εργαλειακού τύπου, μάθησης που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη ευελιξία και την προσαρμογή στο πνεύμα της δια βίου μάθησης για τις ανάγκες της αγοράς,

· όταν για πολλοστή φορά ετοιμάζονται νέα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία χωρίς να έχει γίνει κριτική αποτίμηση των προηγούμενων,

· όταν οι ταξικοί φραγμοί ενισχύονται,

·όταν οι υποστηρικτικές δομές του δημόσιου σχολείου διαλύονται,
η αναζήτηση των ευθυνών και των όρων βελτίωσης κυρίως και πρωτίστως στη σχολική μονάδα και στους εμπλεκόμενους με αυτή εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς επιδιώκει να αθωώσει την κρατική και κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική.
Δεν έχουμε αυταπάτες! Οι στόχοι του Υπουργείου Παιδείας μέσα από τις διαδικασίες της αυτοαξιολόγησης που προωθεί είναι:
α) Να μεταθέσει την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση των σχολείων στους εκπαιδευτικούς, τους διευθυντές και τους γονείς, ενοχοποιώντας τους για αδράνεια και "έλλειψη επιχειρηματικού πνεύματος", έτσι ώστε να μείνει στο απυρόβλητο η κρατική πολιτική και να στρωθεί το χαλί για την προώθηση της αξιολόγησης – χειραγώγησης.
β)Να προωθήσει τη μετακύλιση των ευθυνών και των δαπανών των δημόσιων σχολείων κατευθείαν στους "πελάτες" (δηλ. στους γονείς).
γ)Να επιβάλλει στα στελέχη εκπαίδευσης και ειδικότερα στους διευθυντές, την εκσυγχρονισμένη εκδοχή του management, που στηρίζεται στην "τέχνη του επιχειρείν" και αντιλαμβάνεται το σχολείο σαν προβληματική επιχείρηση που οφείλει να αναζητήσει χρηματικές πηγές, εισφορές από τους γονείς, δωρεές, ευεργέτες, φιλανθρωπίες κλπ.
Η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας είναι ο δούρειος ίππος για την αξιολόγηση-χειραγώγηση του εκπαιδευτικού.
Για τους παραπάνω λόγους καλούμε:
- Τους συλλόγους διδασκόντων να αρνηθούν να συμμετέχουν στην αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων,

- Τους σχολικούς συμβούλους να μη συμπράξουν στην προώθηση των κυβερνητικών σχεδιασμών

Θεωρώντας ότι η συναίνεση στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια του υπουργείου οδηγεί ολόκληρο τον κλάδο σε ομηρία και στην πραγματικότητα η συμμετοχή στα πιλοτικά προγράμματα αυτοαξιολόγησης γίνεται η κερκόπορτα για την προώθηση στην επόμενη φάση της αξιολόγησης χειραγώγησης των εκπαιδευτικών και της πλήρους προσαρμογής της εκπαίδευσης στις επιδιώξεις της αγοράς, καλούμε το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. να λάβει απόφαση που να καταδικάζει το Πολυνομοσχέδιο και τις ρυθμίσεις του και να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την αγωνιστική απάντηση που πρέπει να δώσει ο κλάδος για την ανατροπή της αντιλαϊκής – αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΛΕΜΠΕΣΗ ΑΙΚ. ΛΥΣΙΚΑΤΟΣ Ν.