RSS

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα ενημερώσει σήμερα τους κοινωνικούς φορείς (ΟΚΕ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ) και θα ανακοινώσει τα μέτρα κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή ή το αργότερο τη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, η κυβέρνηση επείγεται, ωστόσο η όποια καθυστέρηση οφείλεται περισσότερο σε γραφειοκρατικούς λόγους, που έχουν να κάνουν με το ΔΝΤ και την αναφορά που πρέπει να στείλουν οι εκπρόσωποί του.
Αναλυτικότερα, στον ιδιωτικό τομέα:
1. Το ποσοστό ομαδικών απολύσεων αυξάνεται ίσως και στο 4% (από το 2% που ισχύει σήμερα για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 200 εργαζομένους).
2. Μειώνονται οι αποζημιώσεις στις περιπτώσεις καταγγελίας σύμβασης υπαλλήλων. Η αποζημίωσή τους θα προσεγγίσει τα χαμηλότερα επίπεδα των ποσών που καταβάλλονται για την απόλυση εργατοτεχνιτών. Επί παραδείγματι, σήμερα υπάλληλος που έχει εργαστεί από 2 μήνες έως ένα χρόνο στον ίδιο εργοδότη λαμβάνει αποζημίωση ίση με έναν μηνιαίο μισθό. Στο νέο περιβάλλον για τον ίδιο χρόνο η αποζημίωση θα προσεγγίζει τα 5 ημερομίσθια, που προβλέπονται ήδη για τους εργατοτεχνίτες.
3. Καταργείται η υποχρεωτική προσφυγή στη διαιτησία για την επίλυση διαφορών μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Η προσφυγή θα είναι δυνατή μόνο με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών. Επί της ουσίας το μέτρο μπορεί να οδηγήσει σε κατάργηση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, που ζητεί το ΔΝΤ.
4. Η πρόσληψη εργαζομένου θα κοινοποιείται την ημέρα της πρόσληψης και όχι εντός οκτώ ημερών που ισχύει σήμερα.
Στον δημόσιο τομέα προωθείται:
1. Η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού.
2. Περαιτέρω μείωση των επιδομάτων κατά 5%.
3. Αύξηση των έμμεσων φόρων, με αναπροσαρμογή των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ.
4. Πολυετές πάγωμα προσλήψεων.
5. Μη ανανέωση των συμβάσεων έργου.
6. Αποκρατικοποίηση ή λουκέτο σε ζημιογόνους δημόσιους οργανισμούς. Η λίστα των προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων θα καταρτιστεί έως τις 15 Μαΐου.
Εφόσον επιλεγεί τελικά η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, τότε αυτομάτως η κυβέρνηση θα έχει επιτύχει εξοικονόμηση ύψους 1,4 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ, ενώ από τη νέα μείωση των επιδομάτων θα προκύψει επιπλέον όφελος της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Το ποσό του 1,7 δισ. ευρώ θα μειώσει αντιστοίχως -και χωρίς να αμφισβητηθεί από κανένα- το έλλειμμα του 2010, διασφαλίζοντας ουσιαστικά την επίτευξη του στόχου για τη μείωσή του κατά 4% του ΑΕΠ φέτος.

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου