RSS

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Εκτίναξη του αριθμού των βιβλιαρίων απορίας

Πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο διάστημα οι συνταγές στα φαρμακεία των νοσοκομείων

Εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των βιβλιαρίων υγείας που εκδίδονται από τις Nομαρχιακές Διευθύνσεις Πρόνοιας σε ανασφάλιστους καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην Αττική. Μόνο από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών, το 2009 εκδόθηκαν 14.650 βιβλιάρια ανασφάλιστων, έναντι περίπου 11.000 που είχαν εκδοθεί το 2006, γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της ανεργίας και στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής εκδόθηκαν το 2009 1.439 βιβλιάρια ανασφάλιστων, έναντι 1.090 το 2008 και 906 το 2006.

Τις συνέπειες της αύξησης αυτής στο ΕΣΥ επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί των δημόσιων νοσοκομείων, που καλούνται να εκτελέσουν όλο και συχνότερα συνταγές για ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους.

Είναι ενδεικτικό ότι στο φαρμακείο του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009 εκτελέστηκαν περίπου 1.200 συνταγές σε ανασφάλιστους, αριθμός που ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2010 έχει ξεπεραστεί και έχει φτάσει στις 2.000 συνταγές. Στη «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ, τον «Ευαγγελισμό», εφέτος εκτελούνται κατά μέσον όρο περίπου 1.400 συνταγές μηνιαίως για ανασφάλιστους, απόρους και μετανάστες που έχουν χαρακτηριστεί πολιτικοί πρόσφυγες. Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο εκτελέστηκαν στο φαρμακείο του νοσοκομείου 1.114 σχετικές συνταγές, τον Μάρτιο 1.618, τον Απρίλιο 1.387, τον Μάιο 1.486 και τον Ιούνιο 1.409 συνταγές. Σε άλλο νοσοκομείο της Αττικής, που χαρακτηρίζεται «μεσαίο» από την πλευρά της κίνησης ασθενών, εκτελούνται σε μηνιαία βάση 320 συνταγές φαρμάκων για ανασφάλιστους, με μέσο μηνιαίο κόστος περί τα 28.000 ευρώ.

Σημαντική δαπάνη

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων (Ελλήνων και αλλοδαπών) βαρύνει αποκλειστικά τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων και αποτελεί πλέον ένα σημαντικό μέρος των δαπανών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχετική δαπάνη για τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής ανερχόταν το 2009 σε 33.877.000 ευρώ, που αποτελεί το 3,6% των συνολικών λειτουργικών δαπανών τους (845 εκατ. ευρώ στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες μισθοδοσίας). Αντίστοιχα, η δαπάνη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων στις μονάδες Υγείας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Αιγαίου έφτασε πέρυσι περί τα 32,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 10% των λειτουργικών δαπανών τους.

Με επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), αφού κάνει λόγο για πολλαπλασιασμό των συνταγών φαρμάκων σε οικονομικά αδύνατους και ανασφάλιστους που εκτελούνται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, εκφράζει προβληματισμό σχετικά με τον τρόπο έκδοσης των βιβλιαρίων και προτείνει τον επανέλεγχο από τα τμήματα Πρόνοιας όλων των βιβλιαρίων. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «πολλοί είναι ασφαλισμένοι σε άλλα Ταμεία και όμως χρησιμοποιούν τα βιβλιάρια αυτά». «Έχουμε δει ασθενείς να έρχονται στο φαρμακείο και να μπερδεύουν το βιβλιάριο απορίας με βιβλιάριο υγείας ασφαλιστικού οργανισμού», εξήγησε στην «Κ» η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ κ. Ειρήνη Τσικαλάκη.

Η αντινομάρχης Αθηνών αρμόδια για τα θέματα Πρόνοιας, κ. Λιλίκα Βασιλάκου, εξήγησε στην «Κ» ότι η έκδοση του βιβλιαρίου ανασφάλιστου γίνεται με υποβολή συγκεκριμένων δικαιολογητικών που ελέγχονται ως προς τη γνησιότητά τους, ενώ την τελική έγκριση δίνει ειδική επιτροπή Κοινωνικής Αρωγής στην οποία συμμετέχει υπάλληλος της ΔΟΥ και δύο υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγείας και της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας της νομαρχίας. Το βιβλιάριο ισχύει για ένα έτος και, όταν λήξει, ακολουθείται η ίδια διαδικασία.

Το υπουργείο Υγείας κινείται προς την κατεύθυνση πιο αυστηρών ελέγχων και για τα βιβλιάρια ανασφάλιστων με την καθιέρωση ενιαίων διαδικασιών σε όλα τα νοσοκομεία, που προβλέπουν μεταξύ άλλων τον ορισμό ελεγκτή ιατρού για τα βιβλιάρια εξωτερικών ασθενών, εκτός των ασφαλιστικών ταμείων που θα ελέγχουν και θα θεωρούν κάθε συνταγή που θα υπερβαίνει τα 60 ευρώ, καθώς και εκτέλεση μιας συνταγής το αργότερο πέντε ημέρες μετά την έκδοσή της.

Μετανάστης «μάζευε» φάρμακα από τέσσερα νοσηλευτικά ιδρύματα

Φάρμακα από τέσσερα διαφορετικά δημόσια νοσοκομεία σε διάστημα λίγων ημερών κατάφερε να πάρει ανασφάλιστος μετανάστης με άδεια παραμονής στη χώρα. Το περιστατικό περιγράφει στην «Κ» φαρμακοποιός μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας: «Ήρθε και μου προσκόμισε ιατρική συνταγή για να πάρει φάρμακα. Έτυχε να μην έχουμε αυτά τα φάρμακα, οπότε επικοινώνησα με συνάδελφό μου άλλου νοσοκομείου της Αθήνας προκειμένου να εξυπηρετήσω τον ασθενή. Από την επικοινωνία προέκυψε ότι το ίδιο άτομο είχε απευθυνθεί στο άλλο νοσοκομείο την ίδια ημέρα και είχε πάρει τα ίδια φάρμακα και από εκεί. Ψάχνοντας περισσότερο το περιστατικό, βρήκαμε ότι ο ίδιος ασθενής είχε “περάσει” για τον ίδιο λόγο από τέσσερα διαφορετικά νοσοκομεία. Όντας μετανάστης, χαρακτηρισμένος “πολιτικός πρόσφυγας”, δεν διέθετε βιβλιάριο υγείας και επομένως δεν ήταν δυνατόν να ελέγξουμε, ούτε εμείς ούτε οι γιατροί που τον εξέτασαν, τη συνταγογράφηση των τελευταίων ημερών».

Μπορεί το φαινόμενο να μην είναι συχνό, ωστόσο καταδεικνύει την ανάγκη θέσπισης ελεγκτικών μηχανισμών και σε ό,τι αφορά τη χορήγηση φαρμάκων σε ανασφάλιστους μετανάστες που δεν διαθέτουν βιβλιάριο. Λύση σε αυτό το πρόβλημα αποτελεί η οργάνωση ενός ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος στα φαρμακεία των νοσοκομείων, ώστε ανά πάσα στιγμή να ελέγχεται πότε και σε ποιον εξωτερικό ασθενή χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν τουλάχιστον 20 διαφορετικά μηχανογραφικά συστήματα και στα νοσοκομεία της Αττικής υπάρχουν τουλάχιστον εννέα διαφορετικά σχετικά συστήματα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου