RSS

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Μετεγγραφές με βάση τους βαθμούς

Αλλαγές στα κριτήρια μετεγγραφής φοιτητών προωθεί το υπουργείο Παιδείας

Σε αλλαγή του νόμου για τις μετεγγραφές πρόκειται να προχωρήσει τις επόμενες μέρες το υπουργείο Παιδείας, περιορίζοντας δραστικά τον συνωστισμό στις κεντρικές σχολές υψηλής ζήτησης μέσω ομαδοποίησης των τμημάτων και επιβολής πρόσθετου βαθμολογικού κριτηρίου για όσους έχουν δικαίωμα μετεγγραφής.
Το ζήτημα των μετεγγραφών βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ενόψει της κατάθεσης των μηχανογραφικών που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται στις 20 Ιουλίου, καθώς με τον τρόπο που γίνονται σήμερα προκαλούν υπερφόρτωση των κεντρικών σχολών αιχμής και αποψίλωση δεκάδων περιφερειακών.
Κάθε χρόνο ικανοποιούνται 5.000-6.000 αιτήσεις μετεγγραφών, οι περισσότερες από τρίτεκνες - πολύτεκνες οικογένειες. Φέτος, με την κατάργηση της βάσης του «10» που θα οδηγήσει στα περιφερειακά ΤΕΙ περίπου 14.000 περισσότερους υποψηφίους σε σχέση με πέρυσι, ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτιναχθεί.

Αυτό που έχει ήδη αποφασιστεί από το Υπουργείο Παιδείας είναι η επιβολή και βαθμολογικού κριτηρίου σε όσους δικαιούνται μετεγγραφή και ομαδοποίηση των αντίστοιχων τμημάτων σε κοντινά πανεπιστήμια, ώστε οι μετεγγραφόμενοι να μοιράζονται σε περισσότερες σχολές».

Οι μετεγγραφές θα γίνονται αναλογικά με τον αριθμό εισακτέων κάθε τμήματος, ενώ τα πιο υψηλόβαθμα τμήματα θα δέχονται και τους πιο υψηλόβαθμους από τους αιτούντες μετεγγραφή.

Ποιοι δικαιούνται μετεγγραφή

Δικαίωμα μετεγγραφής χωρίς ποσοστικό περιορισμό έχουν σήμερα τα μέλη πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, παιδιά θυμάτων της τρομοκρατίας, ορφανοί από έναν ή δύο γονείς, διακριθέντες στον τομέα του αθλητισμού και πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες.

Με ποσοστικό περιορισμό (έως 10% του αριθμού εισακτέων στα περιφερειακά ιδρύματα και έως 5% σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη) επιτρέπονται μετεγγραφές για λόγους οικονομικούς και λόγους υγείας των γονέων.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετεγγραφής έχουν τα τέκνα των γονέων των οποίων ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 ευρώ.

Αν υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι με τις ίδιες προϋποθέσεις, προηγούνται τα τέκνα των οικογενειών που έχουν έναν τουλάχιστον αδελφό ή αδελφή που φοιτά σε ίδρυμα που βρίσκεται σε διαφορετική πόλη από τον τόπο μόνιμης κατοικίας των γονέων, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματός τους δεν είναι μεγαλύτερος των 5.000 ευρώ του μέσου όρου του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των άλλων υποψηφίων.

Τα δικαιολογητικά για όλες τις κατηγορίες υποβάλλονται από 1 έως 15 Νοεμβρίου.
alfavita

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου